Page 1

06 - 2016

heerenveen

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

1e JAARGANG • NR. 06

groot

ALLE KRUIZINGA een groenteboer waar muziek in zit! Makelaardij Hoekstra Heerenveen gaat verhuizen! Per 27 juni vindt u ons op de Nieuwstraat 29, Heerenveen

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 06 • 2016

ZOMERTIJD IN HEERENVEEN! Jaren geleden hoorden we in Heerenveen voortdurend de spottende verzuchting dat er ’s zomers ‘alweer niks te beleven is’, maar inmiddels gaan we van evenement naar evenement. Van Simmerfest tot Dweilfestival, van Heavenly Outdoor tot het Heerenveens UITfestival. Genoeg te beleven voor wie in de zomer thuis blijft.

gezellige caféterrassen en ons eigen Promsconcert ‘Night of the Koemarkt’ op een groots podium. De bootjestoeristen op doorreis naar de Friese meren gooien ‘Groeten uit Heerenveen’-ansichtkaarten door de brievenbus van het Posthuis Theater omdat ze denken dat dat een postkantoor is en de terrassen in het centrum dijen deze maanden uit tot stadsproporties.

Wie nu ‘zomertijd in Heerenveen’ zegt, zegt: bootjes met buitenlandse toeristen,

In deze zesde editie van Groot Heerenveen vieren we met elkaar het begin van de

opmerkelijk...

Heerenveense Zomer. Met de Groot Heerenveen Krant op de terrastafel hadden we een gesprek met Alle Kruizinga, oprichter van de ‘Glasblazers Night Of The Koemarkt’. Al moeten we voor het Promsconcert zelf de laatste jaren net even buiten de Oude Koemarkt zelf zijn, op hét uitgaansplein van Heerenveen bruist het die avond en blijft het tot in de kleine uurtjes onverminderd feest. Zomerfeest.

GENIETEN VAN HET MOOIE WEER IN ORANJEWOUD.

De Valk Roofvogels gaf tijdens de Dag van het Park een spectaculaire show in de Overtuin. Het publiek kreeg uitleg over het gedrag van de vogels en kon dit met eigen ogen aanschouwen. Diverse vogels waaronder een schitterende Oehoe, Blauwe Valk en Zeearend werden getoond. Het publiek werd betrokken bij de shows. De meeste vogels gaan vrij gemakkelijk bij mensen op de hand zitten. Een stevige handschoen en een prooi zijn hiervoor nodig. De grote Oehoe bleek de publiekslieveling te zijn. De vleugels van Het dier hebben een spanwijdte van 1,50. De uil kwam bij diverse mensen in het publiek op de hand zitten. (Foto: Dennis Stoelwinder) .

Naast wandelen, fietsen en paardrijden is parklandschap Oranjewoud natuurlijk ook prima geschikt om gewoon even lekker te luieren. Genieten van het uitzicht of even liggend bijkomen in het gras. Het is op zondagmiddag een komen en gaan van bezoekers in de bossen van Oranjewoud. (Foto: Dennis Stoelwinder)

De Lindergracht in het centrum van Herenveen is vrijdag weer opgefleurd met veertig drijvende tuintjes. De afdeling Heerenveen van Groei & Bloei heeft voor het derde jaar op rij de tuintjes in de Lindegracht geplaatst. Wethouder Coby van der Laan verrichte onlangs de opening samen met een groep schoolkinderen. Leden van Groei & Bloei, leerlingen van vier basisscholen en studenten van het Nordwin College (VMBOafdeling Groen) hebben de tuintjes ontworpen en beplant. Iedere school heeft vier tuintjes gemaakt. Ze staan in houten bakken die blijven drijven doordat de bodem van tempex is. In de bodem zit een gat waarin een oude kous hangt en water opzuigt. Hierdoor hebben de tuintjes vrijwel geen onderhoud nodig. De tuintjes zullen naar verwachting tot half september in de Lindegracht blijven liggen. (Foto: Dennis Stoelwinder)

de redactie

er alles aan en heeft echt een doorzettingsvermogen en vechtlust. Het doel van de Stichting is om het leven van Milou te veraangenamen met alle mogelijke middelen. (Foto: Frank Vink)

Niemand minder dan Glennis Grace zal één van de optredende artiesten zijn tijdens het Promsconcert op zaterdagavond 25 juni a.s. Ook Edwin Evers zal zijn opwachting maken, evenals zanger Martijn Fischer, die we vooral kennen van zijn rol als André Hazes in musical en film.

ZWANENPAAR WAAKT OVER HET NEST

BROMMERS RIJDEN TOERTOCHT VOOR STICHTING MILOU

Veel watervogels zitten in de maanden mei en juni op het nest. Een zwanenpaar in de wijk Skoatterwâld heeft besloten om de eieren met z’n tweeën uit te broeden. Beide vogels zitten dagelijks gemoedelijk op het nest. Afwisselend wordt er naar voedsel gezocht. Het nest moet tenslotte wel bewaakt worden tegen indringers. (Foto: Dennis Stoelwinder)

Zaterdag was het weer tijd voor de jaarlijkse toertocht op oldtimer brommers door het Friese land. Circa 150 oldtimer brommers (brommers zijn minimaal 25 jaar oud) reden een 80 kilometer lange rondrit.

VOOR HEEL EVEN IN DE HUID VAN EEN BRANDWEERMAN

VEERTIG DRIJVENDE TUINTJES FLEUREN DE LINDEGRACHT OP

Wij wensen u weer veel leesplezier!

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

festival. Dit belooft dus een groot muzikaal spektakel te worden op de zaterdagmiddag. Op verschillende locaties in het centrum zullen de dweilorkesten hun opwachting maken.

SPECTACULAIRE SHOW MET ROOFVOGELS

En mocht het onverhoopt gaan regenen tijdens al die festiviteiten, binnen is het droog en wacht uw eigen Groot Heerenveen krant.

Afgelopen zaterdag stonden politie, brandweer en ambulance op de Lindegracht in het centrum van Heerenveen. De hulpdiensten waren uitgenodigd door de winkeliers van de Lindegracht. Tientallen belangstellenden kwamen een kijkje nemen. De aanwezige hulpverleners gaven voorlichting over hun werk. Natuurlijk konden de kleintjes ook even op de foto als brandweerman of politieagent.

DWEILFESTIVAL IN CENTRUM VAN HEERENVEEN Komend weekend vindt de 20ste editie plaats van Glasblazers Night of the Koemarkt en daarom wordt er groots uitgepakt. Drie dagen feest in het laatste weekend van juni. 11 dweilorkesten uit het hele land hebben zich ingeschreven voor het Heerenveens Dweil-

Onder andere Robert van der Helm, Arjan Pas en Meine van der Duim zijn de organisatoren van Toertocht Friesland. Ieder jaar stippelen zij een fantastische route uit door Friesland. Dit jaar is het alweer zevende editie. Vanuit het hele land namen brommerrijders deel aan de tocht. De leden zijn o.a. van de brommerclub ’t Oale Kreng uit Vroomshoop. De route bleef tot het moment dat de tocht start een goed bewaard geheim. De deelnemers moesten zich zaterdag bij Brasserie La Fontaine verzamelen. Zij voorzagen alle deelnemers van koffie en wat lekkers. 11.00 uur vertrok de hele groep. Tussendoor hebben ze een aantal keer een korte pauze waarin gezorgd werd wordt van eten en drinken. Rond 16.00 uur kwam iedereen weer in Heerenveen waar Tom Mulder van Café ‘t Houtsje de deelnemers bij zijn café ontving. Het inschrijfgeld gaat in zijn geheel naar Stichting Milou in Heerenveen. Stichting Milou is opgericht door Harry, de vader van Milou. Milou is een dertienjarig meisje uit Heerenveen en deed aan turnen op hoog niveau. Zaterdag 12 december jongstleden deed ze mee aan het NK in Oss en kreeg ze een ongeluk. Ze belandde op haar nek. Vallen en nooit meer opstaan! Een nachtmerrie voor iedereen! Helaas is dit de realiteit voor Milou. Maar ze geeft niet op! Ze doet

GEEF DE BRANDWEER DE RUIMTE U hoort een sirene. Er rijdt een brandweerwagen in uw buurt. Als u uit het raam kijkt ziet u dat het een grote wagen is. U ziet ook dat uw straat aan twee kanten vol met geparkeerde auto’s staat. Gaat dat wel passen? Ruimte voor de hulpdiensten is iets waar veel mensen pas bij stilstaan als ze sirenes horen. Dat is logisch, want hoe vaak komt zoiets bij mij in de straat voor, zult u misschien denken. Gelukkig niet vaak, maar bij brand of hulpverlening telt wel elke seconde. Verkeerd of dubbel geparkeerde auto’s hinderen hulpverleners als brandweer, politie en ambulance bij het bieden van snelle hulp. Daarom vraagt de brandweer u: Parkeer op de juiste manier. In bochten geparkeerde voertuigen kunnen de doorgang voor de brandweer tijdens calamiteiten ernstig hinderen. Zorg altijd voor een vrije wegbreedte van minimaal drieënhalve meter. Blokkeer nooit een brandkraan. Bijvoorbeeld met uw auto of terras. (Foto: Dennis Stoelwinder)


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

3

NIEUWE HARING DOOR MICK (7) EN ELINE (6) GOEDGEKEURD Afgelopen week hield It Fiskhuys haar jaarlijkse haringparty bij café It Houtsje aan de Oude Koemarkt.

KARIN SLAUGHTER OP BEZOEK BIJ BINNERT OVERDIEP Vrijdag jongstleden bracht de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter een bezoek aan boekhandel Binnert Overdiep. Karin Slaughter – oftewel de ‘queen of crime’ – is één van de belangrijkste thrillerauteurs ter wereld. Van haar boeken zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Ze woont in Atlanta Georgia maar speciaal voor de verschijning van haar nieuwe boek “Verborgen” doet ze het door haar zeer geliefde Friesland aan. “We zijn enorm trots en blij dat een auteur als Karin Slaughter onze boekhandel bezoekt”, aldus boekverkoopster Nynke de Vries van Boekhandel Binnert Overdiep. “Ze signeerde haar nieuwe boek en er was gelegenheid voor een meet & greet met de auteur. Ruim 130 belangstellenden kwamen naar de boekhandel om Slaughter te ontmoeten. (Foto: Binnert Overdiep)

Ruim 125 genodigden kwamen de nieuwe haring proeven. ,,We hebben dit jaar echt top haring. Hij is lekker vet en heeft een volle en malse smaak” aldus visboer Harold Lenstra van It Fiskhuys. De genodigden deelden de mening van Lenstra en genoten volop van de vis. Naast de haring uit het vuistje stonden er ook weer diverse salades klaar waarin uiteraard de Hollandse nieuwe in verwerkt is. ,,Mensen hebben vaak geen idee waar

je de haring allemaal voor kunt gebruiken. Je kunt er echt de lekkerste salades mee maken. Ik geef mijn klanten graag advies en een paar lekkere recepten” vertelt Lenstra glunderend. Zoon en dochter van de visboer zijn ook aanwezig. Eline (6) en Mick (7) happen voor het eerst een haring. Als volleerde haringeters pakken beide kinderen de haring bij de straat en nemen een hap. Beide zijn het eens met de beoordeling van hun vader en keuren de haring goed. ,,Maar natuurlijk zijn we ook gek op kibbeling” lacht Mick. (Foto: Dennis Stoelwinder)

WMO VERVOER DOOR TAXICENTRALE HEERENVEEN Als u een mobiliteitsbeperking heeft, is reizen met (alleen) openbaar vervoer misschien niet goed te doen. Wanneer u niet (meer) met het openbaar vervoer kunt reizen en u uw vervoer niet zelf kunt organiseren, bijvoorbeeld met hulp van uw familie en/of uw sociale netwerk, dan kan de gemeente u hiervoor compenseren. Vervoer via de Wmo-taxi kan een oplossing zijn. Om gebruik te maken van de Wmo-taxi moet u contact opnemen met de gemeente waar u woont. Samen met u brengt de Wmo consulent uw vervoersbehoefte in kaart en

Als u wordt gecompenseerd door de toekenning van een Wmo-taxipas, dan kunt u tegen een gereduceerd tarief binnen een straal van 5 vervoerzones rond uw woonadres reizen. Dit is ongeveer 15-20 km rond uw woonadres. De gemeente brengt de vervoersbehoefte van de aanvrager in beeld. Aan de hand van de vervoersbehoefte wordt het jaarlijkse kilometerbudget toegekend.

wordt gekeken naar welke oplossing het best bij u past.

Vanaf 12 augustus a.s mag Taxicentrale Heerenveen ook het WMO-vervoer in de gehele gemeente Heerenveen gaan verzorgen.

DE BUITENKANS START KOMEND SCHOOLJAAR IN DE RINKELBOM 39 DUURZAME MAALTIJDVERVANGER BELEGGERS BODY & FIT ALS WONINGEN IN WIJK BESTE GETEST SKOATTERWÂLD In de wijk Skoatterwâld in Heerenveen komen 39 duurzame en energiezuinige vrije sector huurwoningen. Daarvoor hebben Henk Jagersma, directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Jeroen van Balen, commercieel directeur van Van Wijnen Noord B.V. en wethouder Coby van der Laan van de gemeente Heerenveen een intentieovereenkomst op de vastgoedbeurs Provada ondertekend. In 2014 en 2015 organiseerden de Friese gemeenten Leeuwarden, Smallingerland, Súdwest-Fryslân en Heerenveen samen met de provincie Fryslân beleggersbijeenkomsten en een bustour langs projecten. Doel van deze expeditie – Expeditie Fryslân – was om landelijke, institutionele beleggers te interesseren voor het investeren in de vrije sector huur in Fryslân. Skoatterwâld is het eerste project uit het bidbook voor beleggers waarvoor de intentieovereenkomsten getekend worden. Er is een toenemende vraag naar vrije sector huurwoningen. Syntrus Achmea R&F ziet daardoor kansen om dit type woningen op mooie locaties in Friesland te realiseren. De woningen worden gebouwd op basis van geïndustrialiseerde woonproduct Fijn Wonen. Deze ruime eengezinswoningen hebben een laag energieverbruik.

Uit een onderzoek van de Consumentenbond, waar maar liefst 31 verschillende maaltijdvervangers zijn getest, is de Low Calorie Meal van Body & Fit uit Heerenveen als de absolute nummer 1 uit de test gekomen.

De Consumentenbond heeft de samenstelling van diverse maaltijd vervangende repen en shakes vergeleken. In tegenstelling tot veel andere maaltijdvervangers, welke veel suikers en te weinig eiwitten en vezels bevatten, stak de Low Calorie Meal van Body & Fitshop volgens de Consumentenbond met kop en schouders boven de rest uit: ‘Slechts één product is met recht uitgebalanceerd te noemen: Low Calorie Meal van Body & Fitshop. Alleen deze ‘maaltijd’ bevat nauwelijks suiker en veel eiwit en vezels. Met € 0,84 per maaltijd is het ook nog eens een van de goedkoopste uit de test.’ Aldus de Consumentenbond. In de test verslaat Body & Fit ruimschoots gerenommeerde merken als Cambridge, Modifast en Herbalife, maar ook huismerken als Kruidvat en Etos. Maaltijdvervangers worden veelal gebruikt om op een geleidelijke manier af te slanken en hebben vaak als hoofdingrediënt eiwitten. Eiwit is een cruciaal ingrediënt dat zorgt voor een verzadigd gevoel en voorkomt dat je spiermassa verliest. Low Calorie Meal bevat naast veel eiwitten, vezels, vitamines en mineralen alles wat een volwaardige maaltijdvervanger moet bevatten en dat bewijst deze test nogmaals!

heerenveen

De gemeente Heerenveen stelt voor het schooljaar 2016-2017 ruimte in De Rinkelbom beschikbaar voor een nieuwe basisschool. De school De Buitenkans start met het geven van onderwijs aan drie groepen. Na een jaar wordt gekeken of er in De Rinkelbom ruimte is voor eventuele groei of dat de school doorgroeit op een andere locatie. De nieuwe basisschool is tijdelijk, omdat het Rijk de school voorlopig bekostigt voor vijf jaar. Binnen deze periode moet de school om te blijven bestaan uitgroeien tot een school met 200 leerlingen. De keuze voor De Rinkelbom is gemaakt, omdat er in deze gemeentelijke accommodatie voldoende ruimte is om eerst te starten. De huidige gebruiker is de stichting Ateliers Majeur die er kunsteducatie aanbiedt. Ook na de zomer zal dit het geval zijn. Ateliers Majeur en De Buitenkans gaan in 2016-2017 gezamenlijk gebruik maken van De Rinkelbom; hierover zijn goede afspraken gemaakt tussen de partijen en vastgelegd in een overeenkomst. De overeenkomst is door de partijen onlangs ondertekend in het gemeentehuis.

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL


4

NUMMER 06 • 2016 FOTO’S: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Alle Kruizinga is een groenteboer waar muziek in zit

Alle Kruizinga uit Heerenveen zit zijn hele leven al in de AGF-handel. In aardappelen, groente en fruit dus. “Ik ben een groenteman waar muziek in zit, zegt hij gekscherend. Een interview met Alle Kruizinga over de handel in AGF, over de jubilerende Glasblazers én over de speciale lustrumeditie van ‘The Night of the Koemarkt’.

Het ruikt lekker naar verse landbouwproducten als we het pand van Kruizinga op Businesspark FrieslandWest 21 binnenstappen. Rennie Kruizinga, die de administratie van het bedrijf verzorgt, ontvangt ons en verontschuldigt manlief die ‘nog even in bespreking is’. Vijf minuten later schuift ook Alle Kruizinga aan en drinken we versgezette koffie. “Wie Alle Kruizinga is? Wat wil je weten”, is de wedervraag van de bekende Feanster om vervolgens zijn doopceel te lichten. “Ik ben geboren en getogen Heerenvener, sterker nog, ik woon nog altijd in mijn ouderlijk huis aan de Burgemeester Falkenawei. Daar werd ik op 1 juli 1967 geboren als zoon van Gerrit en Klaske Kruizinga. Mem is vorig jaar overleden, heit is gelukkig nog onder ons en komt elke dag even op de zaak voor een kopje koffie. Heit komt boven uit Friesland, van de klei. Daar had pake Alle, naar wie ik vernoemd ben, een smederij in Oudebildtzijl. Daar komt het ondernemersbloed een klein beetje vandaan. Mijn vader wist op zijn achttiende niet helemaal wat hij moest en is vervolgens drie jaar naar Canada geweest. Toen hij terugkwam wist hij wat hij wilde: in de handel! En omdat Oudebildtzijl midden in het aardappelgebied ligt, werd dat handel in aardappelen.”

ALS TWAALFJARIGE OP EEN VRACHTWAGEN “Hij ging naar Grouw en Heerenveen om aardappelen rond te brengen. Nadat heit en mem getrouwd waren, vestigden ze zich in Heerenveen. Heit had eerst één garagebox gehuurd in de Jan Mankeslaan voor de aardappelen en later kwam er nog ééntje bij, waar de auto in kon. Weer later kochten ze een

waar Kruizinga overigens ook op inhaakt, noemt hij als oorzaken van de veranderingen. Het ondernemersklimaat in Heerenveen wordt door Alle als voorzichtig omschreven, toch merkt ook hij dat de handel weer aantrekt. Over burgemeester Tjeerd van der Zwan (“hij is een man van de mensen, die ook naar de mensen luistert…”) en het gemeentebestuur is ondernemer Kruizinga tevreden. “Het gemeentebestuur van Heerenveen is voor ons ondernemers positief bezig om het goed te krijgen en goed te houden. Heenveen is en blijft een dorp met stadse allures en dan bedoel ik dat positief! We liggen hier centraal in de provincie en we hebben genoeg te bieden.” huis aan de Burgemeester Falkenaweg. Dat werd ook een verkooppunt. Want als heit geen aardappelen meer had, zei hij tegen de vaste klanten dat ze ook wel even naar zijn huis konden gaan want daar was nog voldoende voorraad. Ik hielp mijn vader toen al regelmatig met bezorgen en venten. Ik groeide helemaal mee in het bedrijf. Op mijn twaalfde zat ik al stiekem achter het stuur van een vrachtauto met aardappelen.” Alle zit ondertussen ook nog op school, hij haalt zijn havodiploma en het is de bedoeling dat hij naar de HTS of de HEAO zal. Maar omdat het zo druk werd met de aardappelhandel kiest Alle er toch voor om bij zijn vader aan het werk te gaan. Met het oog op de komst haalt hij wel zijn ondernemerspapieren op de MDS in Sneek.

KIOSK “We kregen begin negentiger jaren een vaste staanplaats op het Burgemeester Kuperusplein om aardappelen te verkopen. Dat was vanaf de eerste dag een groot succes. De volgende stap

FOTO: DEGLASBLAZERS.NL

FOTO: DEGLASBLAZERS.NL FOTO: DEGLASBLAZERS.NL

GLASBLAZERS De eerste platgereden trombone

wordt een kiosk van vijftig vierkante meter naast de Mitra als verkooppunt, wat een volledige AGF handel wordt. De kiosk wordt een winkel en zo groeiden we helemaal in de handel. We begonnen te leveren aan de verzorgingstehuizen en de restaurants. Voor we er erg in hadden, zaten we in de groothandel die leverde aan de instellingen en de horeca in de drie noordelijke provincies. Rennie, die vroeger in de horeca en in de verzorging werkte, is eigenlijk in het bedrijf gerold. Zij doet hier de administratie en verricht verder hand- en- spandiensten, zoals ze zelf zegt.” Volgens Alle is het koopgedrag van de klanten de afgelopen jaren wel veranderd. Het is in zijn optiek veel jachtiger geworden, de binding met de klanten is ook een stuk minder dan vroeger. De supermarktoorlogen, de intrede van de digitale handel,

In het kantoor van Alle Kruizinga staan lege bananendozen van Turbana, maar ook foto’s van de Glasblazers en een platgereden trombone boven op een archiefkast. Na ons gesprek over de AGFhandel komt Alle op de praatstoel over zijn grote passie. Muziek in het algemeen en de Glasblazers in het bijzonder. “Wat je daar op die kast ziet, was mijn allereerste trombone. Ik kwam op een gegeven moment bij de Glasblazers op de grote trom. Dat had niet mijn voorkeur en ik mocht gelukkig al snel op de trombone spelen. Na een paar jaar was het instrument helemaal afgeschreven. Een nieuw exemplaar zat er eerst nog niet in, echter nadat ik een andere Glasblazer, Geert Diever, had opgeruid om er met zijn auto overheen te rijden had ik snel een nieuwe trombone. Ik heb natuurlijk eerst wel ach en wee geroepen, maar ik dacht inwendig ‘yes een nieuwe trombone!’.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

5

FOTO: DEGLASBLAZERS.NL

De jubilerende Glasblazers maken er al twintig jaar een groot muziekfeest van tijdens de The Night of The Koemarkt.

JUBILEUM “We vieren dit jaar ons dertigjarig jubileum van de Glasblazers en ik zit er vanaf het eerste moment bij. Ik heb in het bestuur gezeten en was ook voorzitter, de laatste zeven jaar niet meer. We zijn een bij elkaar geraapt zootje die allemaal passie voor muziek maken hebben. Ik heb vroeger in het kader van de algemene ontwikkeling op orgelles gezeten, maar dat was niets voor mij. Daarna kwam ik bij ‘Pro Rege’, de plaatselijke brassband. Op een geven moment hadden we een toiletpapieractie voor Pro Rege gehad om de kas te spekken. We hielden er 375 gulden aan over. Een weeklang met 60 man om Wc-papier te verkopen en dan een netto-opbrengst van 375 gulden. Als je weet wat een instrument of een pak kost…Dat schoot dus niet op. Toen was er een jong Pro Rege lid die vroeg of we bij haar pake en beppe wilden spelen, die een huwelijksjubileum hadden. We zijn er toen met een boerenkapel van Pro Rege naar toe gegaan. We kregen 250 gulden voor ons optreden en zo is het begonnen. We hadden een prachtige avond met de ‘wilde mannen’ van Pro Rege en we zijn doorgegaan.” “Waar de naam Glasblazers vandaan komt? Dat is een twijfelgeval. Sommigen zeggen omdat we graag ‘blazen mochten’ en daar bedoelen we dus een biertje drinken mee. Andere zeggen omdat er drie jongens van de plaatselijke muziekhandel Van der Glas bij de groep zaten. We zijn al lang geen boerenkapel meer, maar een dweilorkest. We hebben als Glasblazers prachtige dingen meegemaakt. Optredens in het Abe Lenstra Stadion, in Thialf, zorgden voor landelijke exposure. En vergeet niet onze fantastische optredens met Guus Meeuwis in Rotterdam, met 'Het dondert en het bliksemt'. Meeuwis zocht figuranten voor op het podium, maar na het repeteren speelden we binnen no-time met zijn vijftienen volwaardig mee. Vierstemmig hè.” “In onze hoogtijdagen zaten we op 80 tot 90 optredens per jaar. Die zware weekenden zitten er tegenwoordig niet meer in. We kwamen ’s morgens om zeven uur thuis en hup weer aan het werk, hatsiekadee. We doen nu nog zo’n 25 optredens per jaar, twee keer per maand. De Glasblazers zijn een onderdeel van mijn leven, het is een absolute uitlaatklep voor mij”.

NIGHT OF THE KOEMARKT Wie Glasblazers zegt, legt ook meteen de link met de al bijna even roemruchte ‘Night of the Koemarkt’, die dit jaar voor de twintigste keer wordt georganiseerd. “Met de Glasblazers organiseren wij dit grootste gratis toegankelijke muziekevenement in Friesland, dat elk jaar in het laatste weekend van juni wordt gehouden in het centrum van Heerenveen. Het is een fantastisch promsconcert waarbij pop, rock, klassiek en musical elkaar kruisen en deze unieke combinatie maakt dit evenement al jarenlang tot een daverend succes. We pakken dit jaar op zaterdag 25 juni a.s., groot uit met o.a. Glennis Grace, Edwin Evers en Martijn (Hazes) Fischer. Voor verdere info zou ik maar even naar de site gaan: www.gnotk.nl

Het is duidelijk dat Alle (‘met alle steun van Rennie…!”) een muzikale groenteboer is. “Zet dat maar boven het ‘stukje’,” adviseert hij. Bij deze!


PROGRAMMA VRIJDAG 24 JUNI 22.00 uur 'HEERENVEEN DRAAIT DOOR' MET DE BAND 'THE ORIGINALS'

201996-2016 JAAR!

ZATERDAG 25 JUNI 13 - 17 uur HEERENVEENS DWEILFESTIVAL 20.00 uur VOORPROGRAMMA MET HILVERSUM HOUSE MAFIA 21.00 uur PROMSCONCERT ZONDAG 26 JUNI 14.30 uur  KOEMARKTMATINEE DOOR DE MARINIERSKAPEL DER KONINKLIJKE MARINE MET SPECIAL GUESTS: TONY NEEF EN SIGRID HOF

HET PROMSCONCERT MET DIT JAAR ONDERMEER:

Glennis Grace, Edwin Evers, Martijn Fischer, Martin vd Starre, Erica Greenfield, Allard Buwalda, Ferry van Leeuwen, Nick Bult en uiteraard Dweilorkest De Glasblazers en Brassband Pro Rege!

AL 20 JAAR HÉT MUZIEKFEEST VAN HEERENVEEN!

WIJ FELICITEREN DE GLASBLAZERS MET HUN 30-JARIGE JUBILEUM EN MET HET 20-JARIGE BESTAAN VAN NIGHT OF THE KOEMARKT!

Achter de Kerk 18 8441 ET Heerenveen Tel.: 0513 654 535 www.debuurman.com

Onbeperkt tapas eten voor € 22,90!

EN 3 GANG NU RKT) ME A M E O K ( 22,50 VOOR € Dracht 8, 8442 BP Heerenveen Telefoon: 0513 622 262 www.brasseriedecuyper.nl

Lindegracht 57, 8441 GK Heerenveen Telefoon:0513 650 904 www.tkannet.nl

Vleesmarkt 9 • Heerenveen • T 0513 844 870 www.gustoheerenveen.nl

happas

Paul Krugerkade 1 - Heerenveen - Tel.:0513 624 148 www.paulkruger.nl Heideburen 9 – Heerenveen

De Oase

café

Oude Koemarkt 3 - Heerenveen Tel.: 0513 628 348 www.snackbarhennieris.nl

Tel.

0513 - 62 31 42

Heideburen 9 – Heerenveen

www.pizzeriaetna.nl Tel. 0513 - 62 31 42

catering

www.pizzeriaetna.nl Geopend van 17.00 - 22.00 uur (dinsdags Geopend van gesloten) 17.00 - 22.00 uur

Breedpad 9 • Heerenveen • Tel: 0513 624 963 www.cafedeoase.nl

Wettertoer 15 - 8442 PC Heerenveen - Tel: 0513 645 637 www.limburgiavlaai.nl

Muziekhandel De Snaar

(dinsdags gesloten)

Bezorgdienst van -17.00 - 21.00 uur Bezorgdienst van 17.00 21.00 uur

WIJ ZIJN OPEN TIJDENS 'NIGHT OF THE KOEMARKT'!

Gitaarspeciaalzaak

Crackstraat 23 - Heerenveen - Telefoon:0513 622 083 Cafetaria 't Hoekske

Heideburen 11 - Heerenveen - Tel. 0513 624 128 www.desnaar.nl

Heideburen 8441 GL Heerenveen HEIDEBUREN 7,7,8441 GL HEERENVEEN Tel. 0513 – 64 64 67 TELEFOON: 0513 646 467

DE EERSTE EN BESTE STEAK VAN FRIESLAND SINDS 1994!

"

G

RILL

TP

TORO PINTO

"

RO PINTO TO

ONBEPERKT SPARERIBS - T-BONE 500 GRAM STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE 15% KORTING www.toropinto.nl • 0513-610519

Broodje Night of de Koemarkt met gratis kop koffie of thee! Dracht 27 | 8442 BK Heerenveen | Tel:0513 640 078 www.lekkerzzz.nl

Nieuwstraat 1B, 8441 GC Heerenveen Telefoon: 0513 624 246


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

Roelof van der Glas

Of hoe hobby werk werd Eigenlijk was hij vertegenwoordiger in de kozijnenbouw, waardoor hij ’s avonds vaak op pad was. Het wrong dat hij daardoor een hoop miste bij de Glasblazers. Na terugkomst van een half jaar reizen door Afrika, vroeg zijn broer Wim hem in het bedrijf te komen. Zijn mede-directeurschap bij Van der Glas Blaas- en Slaginstrumenten werd een feit, het bedrijf bleef in de familie. “Dat is toch prachtig, jongeren die met 14, 15 jaar een bandje beginnen. Het houdt vaak ook weer op, maar wat geeft dat. Zelf heb ik mijn hele leven in bands gezeten. Vroeger in van die popbandjes als gitarist en zanger, waarin we veel ska speelden. En inmiddels speel ik alweer 30 jaar in een feestbandje.” Waarmee hij Heerenveens beroemde Glasblazers bedoelt, waarin hij trompettert. Voor hem is het gewoon een gezellige club, die elke week lekker repeteert. Van der Glas: “We zijn nu bezig met onze volgende bigbandstyle theatershow. Afgelopen november speelden we in een vol Posthuis Theater drie keer een reis om de wereld: muzikaal gingen we alle continenten langs. We hebben de show aangepast en spelen in het najaar in het Steenwijkse theater. Dat betekent veel repeteren.”

satoren daar graag mee, zodat de muzikanten de bezoekers een mooie dag kunnen geven.” Doet Van der Glas dit vanwege de haalbaarheid doorgaans in de omgeving, in Utrecht staan elk jaar onder andere hun trommels en pauken op de Nederlandse Brassbandkampioenschappen. “Dit zijn wel drukke tijden, want daarnaast speelt Klaas ook nog eens tuba bij Pro Rege en de Glasblazers. Ook met POPstad werken we samen, want dat loopt zo leuk en ze doen het goed. We sponsoren dus heel gericht in onze branche.”

ROLLS ROYCE Wat nou het meest bijzondere is dat hij in huis heeft? Er komt een koffertje tevoorschijn: “Deze bugel is veel kleiner dan gebruikelijk en staat in een andere toonsoort dan 99 % van de bugels. Je ziet het misschien niet, maar dit Franse instrument uit de jaren veertig is heel speciaal.” En zo tikte hij laatst zes sousafoons op de kop in Amerika. Zoals hij ze noemt: de Rolls Royce’s onder de sousafoons: “Haast niet meer te krijgen. Je ziet ze gehavend binnenkomen en vraagt je af wat het moet worden, maar onze mannen maken er weer fantastische instrumenten van. Door te importeren en door de revisiekosten gaat de prijs wel omhoog. Maar ‘beter duur dan niet te krijgen’, zei mijn oma altijd.”

Niet dat hij een fanatieke muzikant is: “Ik zit niet uren te oefenen, maar door het bedrijf bespeel ik inmiddels wel meer instrumenten. Koperinstrumenten, drum, gitaar, van alles wat. Behalve houtblazen, dat is niet mijn ding.”

TROMMELS De muzikaliteit komt bij Van der Glas natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Pake van vaders kant begon in 1921 met het verkopen van piano’s en orgels aan de Heerenwal: “Toen de Canadezen Nederland in 1945 kwamen bevrijden, brachten ze de looporkesten met blazers en trommels mee. De vraag naar trommels groeide, van waaruit ons eigen merk slagwerk is ontstaan: Majestic. Alles wat je hier ziet aan concertslagwerk, wordt gemaakt in ons productiegebouw in noordwest Heerenveen, waar Majestic in 2002 naartoe verhuisde.” “De grond waarop het bedrijf aan de Pastorielaan in Heerenveen staat, werd in 1960 gekocht door mijn ouders en oom. Het begon met een klein hokje beneden. Je ziet nu nog waar de buitenmuren waren. De zaak groeide met een verdieping er bovenop en uitbreiding aan de zijkant via het huis van de buren en het sanatorium.” Hun platenzaak aan de Lindegracht werd nog geopend door Rob de Nijs. Constant heen en weer rijden voor voorraden, was logistiek verre van ideaal. “In 1980 sloot de winkel en verhuisde naar de Pastorielaan. Een muziekwinkel is geen schoenenwinkel, een instrument koop je gericht

SPECIALISTISCHE VAKMENSEN

en daarvoor maakt het niet uit dat je niet op een centrumlocatie zit.” “Anno 2016 staat het bedrijf midden in de woonwijk en kunnen we geen kant meer op. Dat was vroeger anders. Ik heb foto’s gezien van rond 1960, waarop het oude ziekenhuis hiernaast er nog stond. Verder was het platteland, met de K.R. Poststraat als het einde van Heerenveen.” Vroeger liep er een drukke weg voorlangs, die hij als kind overstak om in het land eieren te zoeken en slootje te springen. Hij zag het dorp groeien en meent dat niet alle veranderingen positief zijn geweest. “Maar als echte Heerenvener kwam ik, na een uitstapje naar een andere woning in Oranjewoud, snel terug in het centrum van ‘t Haagje. Lekker op mijn fiets naar het werk.”

“Bij Van der Glas werken vier technisch onderlegde reparateurs, maar voor het specialistische werk zijn geen opleidingen. Het leren gebeurt allemaal intern. Je moet er trouwens wel muzikant voor zijn, omdat je zelf het instrument moet kunnen testen als je het hebt gerepareerd.“ Hij vindt zijn collega’s echte vakmensen en roemt hun expertise. Zijn broer is sinds 2011 uit het bedrijf, maar verleent nog twee ochtenden in de week handen spandiensten: “Dat is hartstikke makkelijk, hij heeft tijd voor zaken waar ik zelf niet aan toe kom.” Zo is boekhouden niet echt zijn ding. Sinds hij met zijn compagnon, neef Klaas, het bedrijf heeft overgenomen, is hij nog geen dag zonder plezier naar zijn werk gegaan: “Dat klinkt misschien als een cliché, maar mijn hobby is nu ook mijn werk. Soms komt er bijvoorbeeld een leuke nieuwe gitaar binnen.

Nou, die moet ik dan eerst even uitproberen, zodat ik ook weet wat ik er de klant over kan vertellen.” Daarom zijn er ook twee speciale, geluidsdichte testkamers, waar bezoekers de instrumenten rustig kunnen testen. Want daar moet je volgens Van der Glas serieus voor gaan zitten. Verenigingen nemen bijvoorbeeld een trompet weleens een weekje mee, om uit te proberen of die bij de hele band past.

SPONSORING IN NATURA “Er staan op dit moment minder instrumenten in de winkel, veel daarvan zit in de vrachtauto. Want we sponsoren allerlei festivals. Doordat we het slagwerk op het podium neerzetten, hoeven brassbands dan niet steeds hun instrumentarium te wisselen. Het is toch vaak lastig om subsidies te krijgen in de muziekwereld, dus we helpen de organi-

“We gaan ons steeds meer specialiseren in het exclusievere segment. Grote internetbedrijven veroorzaken marktverflauwing. Hoewel we zelf ook gebruik maken van ‘het net’ natuurlijk. Maar het liefst zie ik mensen in de winkel om dingen uit te proberen. Of een clinic te volgen in onze speciale workshopruimte. Muzikanten zijn een apart slag volk in een kleine wereld, die heel gezellig is.”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

Op de koffie bij.. Tjeerd van der Zwan Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

VERSCHUIVEN VAN INBURGERING NAAR INTEGRATIE Het houdt het Heerenveense bestuur, de inwoners, klankbordgroepleden en gemoederen bezig: ons aanstaande asielzoekerscentrum. Tijd om met burgemeester Tjeerd van der Zwan te praten over de laatste ontwikkelingen en wat komen gaat. De landelijke tendens is dat het allemaal langer duurt met het huisvesten van nieuwe Nederlanders, dan voorzien. De burgemeester kan goed uitleggen hoe dat komt: “Er moet momenteel een brede doelgroep mensen worden gehuisvest, waarvoor niet altijd een passende woning beschikbaar is in de gemeenten. De woningen die er zijn, passen soms niet bij de instroom. Zo kan het zijn dat er gezinswoningen vrij zijn, maar er veel alleenstaande, ingeburgerde vaders een plek nodig hebben. Momenteel wachten namelijk veel van hen op de komst van hun gezin in het kader van gezinshereniging. Zij kunnen van deze huizen geen gebruik maken, totdat vrouw en kinderen er zijn, omdat we in Nederland te maken hebben met de Wet passend huisvesten.” De financiële straf die de woningcorporaties wordt opgelegd als ze inwoners geen passende woning bieden, maakt het de betrokken partijen regelmatig moeilijk. Tjeerd van der Zwan vindt het daarom goed dat in Friesland de handen in elkaar zijn geslagen: “De provincie is verdeeld in een viertal regio’s die het gezamenlijke huizenaanbod vergelijken met de behoefte aan verschillende soorten woningen. Dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er voor die alleenstaande vaders geen plek is in Heerenveen, maar wel in een van de andere gemeenten, waardoor de man daarheen kan verhuizen. “Ook kan er door de samenwerking worden gezorgd voor meer tijdelijke voorzieningen, zoals een aantal woonunits bij elkaar, waarin alleenstaanden kunnen verblijven tot hun gezin er is om daarna samen in een gezinswoning te trekken. “Gemeente Weststellingwerf is daarvan een goed voorbeeld. Daar is een oude school verbouwd tot tijdelijke woonruimte voor meerdere alleenstaanden.” Hij hoopt dat deze gezamenlijke

schrijver Kader Abdolah leerde ik kortgeleden dat het zo belangrijk is om de taal direct te leren, dus daarmee moeten we direct in het azc beginnen. Hij vertelde dat je alleen door de taal mensen kunt veranderen en dat mensen jou ook alleen door taal kunnen veranderen. Alleen dan worden ze mensen van hier.” Na tien dagen verblijf in Nederland heeft elk kind, ongeacht zijn status, recht op onderwijs. “Ook in Heerenveen wordt dat gerealiseerd”, aldus Van der Zwan: “De omstandigheden rondom de vluchtelingenopvang zijn best broos, maar Heerenveen is een voorbeeld van hoe je het goed kunt organiseren. Ook onze inwoners houden we goed op de hoogte, bijvoorbeeld door de nieuwsbrief.”

aanpak zijn vruchten af gaat werpen: “Het helpt dat er voor dit soort projecten financiële ondersteuning vanuit het Rijk is. Ook is er een regeling waardoor woningcorporaties een bedrag per gehuisveste statushouder ontvangen als zij deze in een tijdelijke woning kunnen plaatsen. En de regels zijn zodanig verruimd, dat de corporaties ook gebouwen mogen beheren die ze niet in eigendom hebben. Dat kan goed werken.” Dat Heerenveen een van de gemeenten is die het goed doet op het gebied van de vluchtelingenopvang, is een volgens hem feit: “We hadden als een van de eersten een crisisnoodopvang in de Blauwwithal en in 2015 hebben we meer statushouders een woning geboden dan waaraan we moesten voldoen

volgens de afspraken. Nu is het zaak om de mensen die hier komen wonen, ook echt Heerenveners te laten worden.” Burgemeester Van der Zwan ziet zo de verschuiving van opvang van vluchtelingen naar huisvesting van nieuwe medelanders. En vandaaruit ook een verschuiving van inburgering naar integratie op het gebied van werk en onderwijs. “Want de nieuwkomers gaan ook een bijdrage leveren aan onze samenleving, door niet afhankelijk te zijn van een uitkering en hier een nieuw leven op te bouwen.” “Het blijft dus echt belangrijk om de ideeën te verzamelen van bijvoorbeeld de klankbordgroep over de opvang van nieuwe vluchtelingen. De gemeenteraad heeft

opgeroepen om onderwijs, culturele organisaties, sportverenigingen en mensen die zich aanmelden om nieuwkomers als vrijwilliger te begeleiden, te betrekken.” Dat verloopt in nauwe samenwerking met COA en welzijnsorganisatie Caleidoscoop, zodat Heerenveen er klaar voor is als de eerste inwoners in het azc aankomen. “De gemeenteraad schiet het geld voor om de voorbereidingen hiervoor te treffen, wat later door COA wordt terugbetaald. Het is nu aan COA om de aanbestedingen voor het azc goed te laten verlopen.” Intussen zijn er onder andere afspraken gemaakt met het Friesland College, dat in de hele provincie veel betrokkenheid toont bij het vormgeven van het onderwijswerktraject voor jongeren: “Van

Op de foto slaat burgemeester van der Zwan, samen met een vertegenwoordiging van de klankbordgroep, de eerste paal voor de nieuwe vijver bij het azc. Het idee om dit te doen kwam vanuit de klankbordgroepleden. Na de zomer start de aanleg van het nieuwe parkeerterrein, gevolgd door de bouw van het azc en de uitbreiding van het park en de aanleg van de vijver. Van der Zwan: “De opening van het azc loopt mogelijk vertraging op. Het ministerie van Financiën heeft, als toezichthouder van het COA, het COA opdracht gegeven om te zoeken naar goedkopere oplossingen om de het azc te bouwen. Zoals het er nu uitziet, kunnen wij ons deel van het werk nog binnen de bestaande planning uitvoeren. Toch moeten we nu rekening houden met enige vertraging ten opzichte van de oorspronkelijke planning.”


10

NUMMER 06 • 2016

Kleurrijk...

Marktmeester Koos de Wilde “Wie het ook begeleidt, blijf allemaal naar de zaterdagmarkt en de kermis komen. En natuurlijk ook naar de Skoattermerke, die al 416 jaar wordt gehouden in Oudeschoot.” Marktmeester Koos de Wilde aan het woord over de veranderingen in het leven.

"VERNIEUWING MOET JE NIET WILLEN KEREN" Oudehaske was in zijn jeugd een klein dorp met zo’n 600 inwoners: “Vanaf 1952 liggen mijn roots bij het Nannewiid, waar ik altijd was tot mijn veertiende. Zelfs in oktober zwommen en zeilden we er, kom daar nu maar eens om. Een dorpsgenoot had een mooi bootje en vroeg me om er elke woensdag voor te zorgen dat het om 12.30 uur vaarklaar lag. Als hij er dan om 13.00 nog niet was, mocht ik hem meenemen en was ik de rest van de middag op het water.” Ook door boten leeg te scheppen voor de drie toenmalige botenverhuurders in het dorp, verdiende hij vaarttochtjes. Hij gaat nooit weg uit het dorp, bouwt als het zover is beneden wel een slaapkamer.

HART VOOR VOETBAL

Hij is stevig verbonden met VV Oudehaske. Eigenlijk kun je wel zeggen dat hij de club mede heeft opgericht: “In 1963 ging ik langs de deuren om leden te werven. Zelf ben ik 48 jaar actief voetballer geweest, tot het tijd werd om te stoppen.” Na 20 jaar in het bestuur te hebben gezeten, is hij nu nog voorzitter van de jeugd en vrijwilliger in de kantine. “Tegenwoordig is Oudehaske de ideale plaats voor mensen die elders werken, zo met de snelweg vlakbij. Dat maakt dat het dorp is veranderd. Het ons-kent-ons-gevoel werd minder, wat ook de clubs merkten in het werven van vrijwilligers. Vroeger hoorde het er veel meer bij dat je je inzette, daar maakte ik tijd voor. Het leven van tegenwoordig vraagt aandacht voor andere tijdrovende dingen, zoals de social media. Zelf ben ik meer van het elkaar rechtstreeks aankijken en aanspreken, ik vind het weleens beangstigend dat mensen niet meer zonder mobiele telefoon kunnen.” Hijzelf overigens ook niet meer voor wat zijn werk betreft. En WhatsApp vindt hij wel handig, voor berichten over de voetbalclub.

MARKTMEESTERSCHAP

“Ik houd het niet bij, maar ik denk dat ik inmiddels zo’n 30 jaar marktmeester ben. Vanaf 1976 werkte ik bij de Gemeentereinigingsdienst als chauffeur op een afvalwagen en daar kwamen steeds meer taken bij: vegen, kolken zuigen, klein chemisch afval, ongediertebestrijding. Dat betekende veel onder de mensen

zijn. Die tijd komt in dat werkveld niet meer terug.” In 1998 verzelfstandigde de reinigingsdienst tot wat tegenwoordig Omrin is. Hijzelf bleef bij de gemeente, omdat hij inmiddels ook veel ervaring had opgebouwd in het kermis- en marktwerk. “Op het gebied van afvalverwerking bleef ik aanspreekpunt voor de inwoners, gemeente en Omrin. Toen in 2000 mijn collega Bram vlak na de Pinkstermarkt overleed, had dat veel impact. Ook raakte het mijn werk, dat opeens in een stroomversnelling kwam: in één klap kwam alles betreffende markten, kermissen en evenementen naar mij toe.” Jaren zorgde hij met zijn collega’s dat onder andere de zaterdagmarkt, de jaarlijkse Skoattermerke en de Pinksterkermis op rolletjes liepen: “Tweeënhalf jaar geleden werd besloten dat de organisatie van de markten zou overgaan in andere handen. Inmiddels is voor de tweede keer de Skoattermerke opgezet door een andere partij en lopen we als marktmeesters alleen nog mee. Ik hoop dat het dorp er zelf de schouders onder zet om de negatieve sfeer rond de paardenmarkt te keren en deze te behouden. Gaat die weg, dan is dat een aderlating voor de hele markt.” Vanaf 1 januari 2017 runnen de marktkooplieden zelf de zaterdagmarkt in een nieuw opgerichte stichting. “In het begin had ik moeite met het vooruitzicht dat het werk als marktmeester stopt voor Jan de Vries en mij. Nu vind ik het goed zo, vernieuwing moet je niet willen keren.” Tot die tijd werkt hij mooi elke zaterdag op de markt en dat loopt gewoon goed. De vaste ondernemers weten van de hoed en de rand.

HOOGTEPUNTEN

Mei is voor de marktmeester het hoogtepunt van het jaar: “Het waren altijd hectische weken met eerst de Skoattermerke en de Pinksterkermis in dezelfde tijd. Pinksteren begon voor mij altijd al de woensdag voor Hemelvaart, als de eerste woonwagens van de kermismensen aankwamen en het opbouwen begon. Met de Skoattermerke stonden we er altijd al om halfvier in de morgen, waarna we de kermis er achteraan

deden en ik op woensdagavond ook nog even in de voetbalkantine werkte. Daarna ging mijn lampje wel uit.” Verder noemt hij nog de Turfstekers markt en de avondmarkt die onder zijn hoede vielen, net als de Multi-culti markt tot vorig jaar. “De Outletmarkt en Kerstmarkt vragen ook altijd veel organisatie, samen met de wijkteamleider. En verder ben ik betrokken bij alle evenementen in het centrum. Night of the Koemarkt loopt tegenwoordig zo goed, daarvoor is alleen nog wat telefoonwerk nodig”, aldus Koos.

VAN DE MENSEN ZIJN

“Het teamwerk is bij ons altijd belangrijk: we doen het met elkaar, anders lukt het niet. Ik ben van de mensen, sociaal. We leven in een tijd waarin veel verandert, maar dat is niet verkeerd. Je ziet het bijvoorbeeld aan de jeugd, waarmee ik trouwens goed kan opschieten.” Of hij volgend jaar nog marktmeester is, betwijfelt hij: “Het zal wel bijzonder zijn als ik de markten en de kermis niet meer heb, ik ben er zo mee verbonden. De mensen en ik kennen elkaar goed.” Hij zal wel wat vaker aan het werk gaan in de voetbalkantine, vermoedt hij. En hij besteedt graag aandacht aan zijn kleinkind. Hoe het zit met de digitale aankondigingsborden? Hij grinnikt wat: “Goed dat het wordt opgemerkt dat daarin af en toe een foutje zit, want dan worden ze tenminste gezien. Ik was vroeger meer buiten dan binnen en als in die tijd het woord dyslexie al had bestaan, dan hadden ze dat etiket vast op mij geplakt. Op mijn veertiende zei ik dan ook tegen mijn vader dat ik van school ging. Dat vond hij prima, als ik de eerstvolgende maandag maar werk had. Gelukkig wist ik dat Batavus mensen nodig had.” Het systeem achter de borden vindt hij niet heel handig en als hij dan ook nog steeds telefoon tussendoor krijgt, sluipt er weleens een foutje in de tekst. “Toch weten steeds meer mensen me te vinden als ze een mededeling op het bord willen.” Het heeft ook weer zijn charme, net als de marktmeester zelf trouwens.


GROOTHEERENVEEN.NL

11

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

heerenveen


Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

POMPMAKKER 5 HEERENVEEN • TELEFOON 0513-625381

www.wenloads.nl

€ 5,00 KORTING OP ALLE ZONNEVERZORGING! Wij adviseren u graag.

Gemakkelijk en snel online bestellen? Bezoek onze webshop:

www.lenes.nl

Vleesmarkt 1 - 8441 EW Heerenveen T: 0513-622967 - E: lenes@echtebakker.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

NATUURBEGRAAFPLAATS NIEUWEHORNE EEN LAATSTE RUSTPLAATS WAAR WORDT GELEEFD

“Het verandert hier met de week”, aldus Bonne Schokker en Ab van Middelkoop. Ook voor hen is het steeds een verrassing wat er nu weer groeit en bloeit. Pootafdrukken van dassen en reeën staan in de paden. En inmiddels is hier al van vele mensen vredig afscheid genomen. Een schitterende zee van paarse en gele bloemen verwelkomt je bij aankomst aan de Achtste Wijk. Als je het terrein oploopt, ruik je ze, samen met de frisheid van de bomen. De natuurbegraafplaats is namelijk gevestigd in 12 ha bos, met waterpartijen en doorkijkjes naar het land eromheen. Begraven worden in de vrije natuur is in opkomst. Weten dat je onder een boom, of in de nabijheid van water je sterfelijke leven achter je laat, is voor steeds meer mensen een wens.

bureau. Zo kunnen nabestaanden via een plattegrond ook na lange tijd het graf terugvinden vanaf een oriëntatiepunt.” Van Middelkoop is sinds 2007 natuurbeheerder. Botanisch beheer heeft hem altijd geïnteresseerd en hij heeft dan ook van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Voor Schokker was het heel anders: “Natuur hield me niet zo bezig en begraven ook niet. Maar dat is helemaal veranderd. Ik leer veel van de verhalen van Ab en lees er nu en dan eens een boek over. Gaandeweg vergaar ik zo steeds meer kennis.” Zo weet hij nu wat hij de mensen kan vertellen over wat wel en niet mee mag in de kist en welke ornamenten zijn toegestaan.

“De aanloop naar de opening, vanaf het eerste contact met de gemeente, duurde vier jaar. Het afwachten of er hindernissen ontstaan was best spannend. De das en de grondwaterstand hadden hierin hun aandeel.” Voor eigenaar-bedrijfsleider Van Middelkoop, van oorsprong schapenhouder en boomkweker, is dit niet de eerste begraafplaats die hij exploiteert: “In Groningen richtte ik met twee andere boeren al een natuurbegraafplaats in. Want hoewel we door de onbekendheid ervan niet wisten wat de vraag was, merkten we al snel dat we veel mensen blij konden maken met deze voorziening. “ De aankoop van het stuk grond was in eerste instantie toevallig. Met een collega had Van Middelkoop een aantal houtproductielocaties aangekocht, waaronder deze voormalige plantage met Robinia, de witte acacia. “Pas later, toen het in Groningen goed liep, bedacht ik dat dit een uitstekende plek zou zijn voor een natuurbegraafplaats, mits de omgeving daarvoor ook de wens had. Dus zijn we eerst gaan buurten om te vragen hoe de mensen ertegenover stonden.”

WANDELEN MAG En dat is mooi, want steeds meer mensen weten de weg te vinden naar deze plek. Van de 1.200 plaatsen zijn er vanaf begin oktober 2014 al 80 bezet. Schokker: “Doordat voor elk graf 25 m2 staat en voor elk urn graf 10 m2, wordt het ecologisch systeem in stand gehouden en blijft het hier heel ruimtelijk. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld rekening houden met bomen, je kunt hier niet willekeurig graven.”

Lopende door de lanen waarlangs de percelen liggen, vertelt Schokker: “Dassen zijn nachtdieren, die overdag rust nodig hebben. We waarborgen dat er rondom een burcht 25 m ruimte wordt vrijgehouden. Dat is ook de reden waarom sommige paden en waterlopen een grote cirkel beschrijven. Ja, de das heeft wel wat teweeggebracht, ook in de lokale politiek.”

DAS BEPAALT Voor het aanpalende stuk land dat hij erbij wilde trekken, moest hij meer moeite doen: “De toenmalige eigenaar twijfelde lang en overleed in tussentijd. Uiteindelijk wilde de familie er afstand van doen. Het lukte daarmee nog net om de overname te regelen voor de definitieve plannen.” De dassenburcht en een bijburcht zijn een unieke toevoeging aan dit gebied, maar hadden wel de nodige voeten in aarde. “Want hoe fantastisch het ook is dat de das hier zit, hij bepaalt hoe zijn omgeving wordt beheerd. De ecoloog kwam na uitgebreid onderzoek met bevredigende oplossingen en de begraafplaats mocht er komen.”

Toen hij de oproep voor rondleider vond op het mededelingenbord bij de ingang van het terrein, raakte Schokker geïnteresseerd: “Op mijn zevenenzestigste thuis zitten is niets voor mij. Na een goed gesprek met Ab besloten we dat ik de rondleidingen zou gaan verzorgen. Ik heb de tijd, dus we kijken hoe dit zich qua werk verder ontwikkelt.” Intussen is hij uitgegroeid tot aanspreekpunt door de mensen die langskomen en in de omgeving wonen.

NATUUR NEEMT OVER Van Middelkoop: “In een deel van het gebied

is het bos uitgedund om meer open ruimte te creëren. Door dat bosbeheer kwam er meer licht en kregen nieuwe soorten een kans tot groeien. Verder zaaiden we wel 35 soorten bloemen. Wat daarvan opkomt, zien we de komende jaren. Door het graven van waterpartijen hadden we grond om het laagste gedeelte op te hogen. Dat was een vereiste, want aan begraafplaatsen worden wettelijke eisen gesteld voor wat betreft diepte en afstand tot het grondwater.” Nieuwe aanplant komt van zijn eigen boomkwekerij. Reeën zijn er liefhebbers van, dus er wordt veel gedaan aan het beschermen van de jonge boompjes. De natuur verrast altijd en elk deel van de begraafplaats heeft zo zijn eigen sfeer. Schokker: “Je mag hier geen onnatuurlijke gedenktekens op de graven zetten om de plek herkenbaar te maken. Vandaar dat alle paden een naam hebben en bij elk graf een paaltje staat. Omdat de natuur dynamisch is en een laatste rustplaats hier voor altijd wordt ingenomen, is de begraafplaats helemaal ingemeten door een

Regelmatig leidt hij mensen op afspraak rond, of praat hij met degenen die spontaan langskomen: “Daaruit komen geweldige gesprekken voort. Je mag hier zelf kiezen wat je eigen plek gaat worden. Zo kwam er een mevrouw die gek is op Friese paarden, water en wind. Ze vond haar perfecte plaats op een open plek naast het water met uitzicht op de paarden in het land.” Hij is ook blij met de positieve geluiden die hij regelmatig hoort vanuit het dorp. De heren vertellen dat iedereen welkom is om een eigen ervaring op te doen, het terrein is vrij bewandelbaar. Op de bankjes in de theateropstelling mijmer je met uitzicht over de weiden of de bloemenzee. De sereniteit geeft rust: “En ze zijn natuurlijk welkom op onze open dag op 9 juli. Nienke Laverman en het dorpskoor komen zingen, een patholoog en kistenmaker vertellen over hun werk en er zijn hapjes en drankjes.” Bij een kleine grove den aangekomen, zien we het resultaat van het schuren van een gewei. De poten van de bankjes lopen alweer uit. Hoe mooi dat een plek van de dood, zo kan leven.


heerenveen Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

KIJK VOOR DE ACTUELE DAGELIJKSE NIEUWTJES IN HEERENVEEN OP: www.grootheerenveen.nl

kinderwoud.nl

Uitnodiging officiële opening 11.00 UUR

Ontvangst, muzikaal omlijst door de Jan de Roassjongers

11.30 UUR

Lezing door Hans Kemperman over vergankelijkheid

12.00 UUR

Rituele openingshandeling door burgemeester Tjeerd van der Zwan onder leiding van ritueelbegeleider Trudy van der Linden

12.15 UUR

Optreden door Nynke Laverman, begeleid door Sytze Pruiksma en celliste Geneviève Verhage

13.00 UUR

Presentatie door uitvaartspreekster Herdi Oosterbaan, omlijst door muziek van troubadour Adri de Boer en Memories Uitvaartmuziek

20 u li j 9

16 | 11.00 - 15.00

uu r

Er is een pypskoft met bloemen- en kruidenthee uit Grobelia’s kruidenwinkeltje en een proeverij van Vlees van de Woeste Grond. Over het terrein verspreid staan ondernemers met voorbeelden van alternatief rouwvervoer en volledig afbreekbare omhulsels waarin u begraven kunt worden, akoestische uitvaartmusici, een ecologische bloemiste in de dop en een tipi met kleurplaten en rouw-lego voor de jongste bezoekers. Met medewerking van De Kistemakker Stichting Tim Kindercare Henk Boerland Wim Koning The Travelling Harp

Atelier Alewijn Anneke de Boer Eten met Elbie Rouw& Green Battery

Nienke Vlieg Waddenwood Stalhouderij Stûkhúster

Indien mogelijk, willen wij u verzoeken om te voet, te paard, te fiets of met het openbaar vervoer (lijn 5) te komen.

Koop NU 6 flessen Portillo naar keuze en ontvang uw unieke actiecode! (de actie is geldig tot en met 10 juli 2016!)

Natuurbegraafplaats Friesland Achtste Wijk, Nieuwehorne | 06 5040 6467 info@natuurbegraafplaatsfriesland.nl | www.natuurbegraafplaatsfriesland.nl

HERENWAL 49 • HEERENVEEN • 06-51532728


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

Met ruim 50.000 inwoners, verspreid over 19 dorpen, is Heerenveen een gemeente vol variatie. Elke plek heeft zijn eigen geschiedenis, tradities en ontwikkelingen. Daarom nemen we in iedere editie van GrootHeerenveen een kijkje in een van de dorpen, samen met een van zijn unieke inwoners.

HET DORP VAN RIA BRON-LANDSTRA:

JUBBEGA

“Ik ben wel in Heerenveen geboren, maar voel me een rasechte Kompenijster.” Ria Bron-Landstra hoort in Jubbega. GrootHeerenveen fietst met haar langs alle plekjes waar haar hart ligt. Aan de J. Alberdaweg woont Ria heerlijk met haar gezin, vlakbij het voormalige buurthuis waar ze opgroeide: “Mijn ouders waren daar beheerder en mijn broers en ik hadden er een prachtige jeugd. Daar leerden we respect te hebben voor iedereen die er kwam. We waren helemaal niet christelijk, maar de openbare school stond in het dorp en daarvoor zouden we altijd moeten fietsen. Mijn ouders hadden het druk genoeg, dus beleefden we een mooie schooltijd op de christelijke school tegenover het buurthuis.” Met de komst van de Expansiehal kwam het buurthuis in de verkoop. Achteraf heeft het Rita gespeten dat ze de koop toen niet aandurfde. Achter het huis heeft ze haar eigen plek in de verbouwde garage, waar ze als trouwambtenaar aanstaande echtparen ontvangt voor een goed gesprek: “Ik heb inmiddels zo’n 380 huwelijken voltrokken. Toen ik begon, werkte ik nog in drogisterij Clemens. Eens huwde ik een echtpaar, waarvan het bezoek even later om pijnstillers in de winkel kwam. De mensen waren helemaal verbaasd me daar ook te zien. Tweeënhalf jaar geleden, toen ik toe was aan iets anders, kwam de vacature voor bode op het Beetsterzwaagse gemeentehuis voorbij. Ik dacht: ‘Dat is het’.” Hoe belangrijk Jubbega voor haar is, blijkt uit haar bijna voltooide boek. Haar levensverhaal, verweven met dat van haar ouders, grootouders en het bestaan in de Kompenije: “Ik schrijf mijn hele leven al. Toen ik stukjes plaatste op eerst Hyves en toen Facebook, konden mensen mijn leven een beetje volgen en ook de ontwikkelingen rondom mijn inmiddels overleden vader. Hij kreeg in 2011 kanker en, omdat hij een bekende, geliefde persoon was door zijn werk in het buurthuis en de voetbalkantine, vroegen mensen vaak hoe het met heit ging. In overleg met hem schreef ik daarover positieve stukjes.” Van daaruit ontstond haar boek.

“De Kompenijsters een eigenwijs volk? Ik denk dat dat verhaal voortkomt uit het verleden. Je had hier vroeger drie echt verschillende gebieden. Zo had je die van de Wieken, de wijken. Dat ik zelf als Wiekster ben opgegroeid, eentje van het Heidevolk, besefte ik toen ik het boek ‘Met de kont aangekeken’ las van Gerard Popkema, over de dorpsgeschiedenis. Je had ook het voornamere volk in het dorp en die twee groepen hadden toen niet veel met elkaar op.” Minister Kan hoorde over de leefomstandigheden in Jubbega en kwam voor een rondleiding. Jochem Albeda en Jelle van Dam kregen de opdracht een opbouwcommissie te vormen, waarna werd besloten het tot de bouw van het buurthuis. Kan legde de eerste steen. “Niet dat de mensen zelf waren gediend van die bemoeienis zonder overleg. In de Wieken ontleenden ze status aan hun afkomst en waren een met elkaar: “Ze waren gek op muziek maken en kinderen. Met Oud en Nieuw gingen

die door de buurt om de mensen gelukkig nieuwjaar te wensen. Als dank kregen ze geld. Mijn man groeide op in het dorp, die kende dat helemaal niet.” De saamhorigheid die uiteindelijk ontstond, vindt ze kenmerkend voor Jubbega: “Er staan altijd mensen op met initiatieven, waarbij anderen aanhaken. Zo wilde de gemeente tot twee keer toe ons openluchtzwembad sluiten, maar daar kwam niets van in. Met bussenvol gingen bewoners de eerste keer naar het gemeentehuis om de raad hun mening te verkondigen. De tweede keer stonden door een enquête van Plaatselijk Belang 200 vrijwilligers op om een stichting te vormen die het zwembad in eigen beheer voortzette.” Daar al fietsende aangekomen, wordt duidelijk waarvoor ze zich inzetten. Een geweldige plek met natuurwater, glooiende grasvelden, speelplekken en een heus zandstrandje: “Met mooi weer is het hier vol. Heerlijk

kiger zijn als je je af en toe inzet voor elkaar.”

vertoeven op deze gezellige, veilige plek voor iedereen.” “Tijdens de vijfjaarlijkse Expansiebeurs, die bestaat sinds 1962, laat het dorp zich van zijn beste kant zien en promoten bedrijven zichzelf. Het is een moment waarop iedereen één is. Maanden van tevoren ‘creabeaen’ de buurtverenigingen prachtige versieringen. Daarna volgen vijf dagen vol activiteiten.” Ze hoopt dat ze op haar vijfenzeventigste nog net zo op de dansvloer staat als nu. Zelfs haar vader kon, in een auto rondgereden, het laatste Expansiefeest nog meemaken ondanks zijn slechte gezondheidstoestand. Iedereen is wel ergens bij aangesloten als vrijwilliger. Ria noemt bijvoorbeeld de sportverenigingen, de verkeerscommissie waarin ze ook zat, het activiteiten comité JAB en de zelf georganiseerde speelplek door en voor de jeugd. “Onze buurtvereniging ‘De Hommedraai’ ontstond in 1846 om onderlinge burenhulp in slechte tijden te borgen. Die zorgzaamheid is hier nog altijd: gebeurt er iets en is hulp gewenst, dan laat je alles vallen en help je de ander. Komen we in rustiger vaarwater, dan gaat ieder zijn eigen weg weer. Je kunt een gelukkig leven hebben zonder dat je je met je dorpsgenoten bezighoudt, maar je kunt nog geluk-

Tijdens de fietstocht vertelt Ria over al het moois rondom Jubbega: “Je kunt hier fantastisch wandelen en fietsen, via mooie routes in de omgeving. Ook zijn er allerlei natuurwerkgroepen, zoals die voor amfibieën en roofvogels.” Ten westen van het dorp leidt de fietstocht door een bosje: “Het Wandelbos met het bruggetje was echt de ontmoetingsplek waar van alles gebeurde.” De Kompenije heeft een belangrijke sociale functie. Zo gaat Ria er regelmatig naar de bibliotheek: “Die zat vroeger in het buurthuis, waar ik vaak op een poefje lag te lezen. Nieuwe boeken had ik uit voor ze in de schappen stonden. Ook moedig ik hier mijn volleyballende familie en vriendinnen aan. En in het weekend kijken we regelmatig naar de wedstrijden op het voetbalveld, met warme chocolademelk erbij als het koud weer is.” Bij het schitterende kerkje Schurega vertelt Ria over de Openluchtspelen die hier vlakbij altijd plaatsvinden en staat ze stil bij het afscheid van haar vader: “Hij vond hier op het kerkhof zijn laatste rustplaats. De vredigheid geeft me het gevoel dat het goed is als het leven hier eindigt. Ben ik daar, hopelijk pas over vijftig jaar, aan toe, dan wil ik dat ook. Want ik ben er trots op dat ik Kompenijster ben. Ik houd van mijn dorp.”


16

NUMMER 06 • 2016

IN TREURICH DRAMA OP KLEIN JAGTLUST. Klein Jagtlust, in bûtenferbliuw op it Oranjewâld is eartiids yn 1854 boud troch in smoarrike man: Mr. Pieter Heringa Cats. Hy wie berne yn 1823 te Ljouwert. Yn 1861 is er boaske mei jonkfrou Maria Albertina de Rotte. Sy kaam fan de Geast en wie ek yn 1823 berne. Der wie in hiele staf personiel mei ûnder oaren in rintmaster, in koetsier, in húsfeint, fammen yn de húshâlding en túnmannen. Mr. Pieter koe dus dwaan en litte wat er woe en dat die er dan ek. Der gie wol gewach fan dat er der wat in ûnberoaide libbensstyl op neihold. Troch dat er oan de drank wie, wie er somtiden wiken ûnsichtber. Syn frou is him nettsjinsteande syn tekoartkommingen altiten trou bleaun. Mar it wie wol in man mei in gouden hert, in goeddogger. Hy soarge der foar dat de bern fan de earmen elk jier in sinteklaasfeest hiene. Troch syn ûnberoaide libbensstyl wie er op syn 50ste al âld en útlibbe. Op 16 septimber 1875 fielde er him net sa goed, dat it like syn frou better om de dokter te heljen. De koetsier Koenraad Stolberg en de húsfeint Dirk Gerrits rieden tegearre nei dokter R. Houwing op it Hearrenfean. Dirk wie 24 jier en tsjinne noch net salang op "Klein Jagtlust". Hy hie yn dy koarte tiid

al besocht wat kontakt te sykjen mei de tsjinstfaam Ida Bakker. Mar flak foar dat Dirk mei de koetsier nei it Hearrenfean gean soe hie se tsjin him sein dat it mar út wêze moast mei de ferkearing. Har âlden wiene der op tsjin, mar se hie ek fan de jonkfrou te hearren krigen dat se gjin gedoente mei de húsfeint ha mocht. Doe't se de dokter nei syn bisite wer nei it Fean brocht hiene en wer thús kamen frege Dirk Ida direkt at se efkes in eintsje mei him te kuierjen woe. Mar Ida wegere, út is út sei hja en se gie mei in oare tsjinstfaam te kuierjen. Doe't de froulju werom kamen wie it kofjetiid. De personielsleden sammelen harren yn de koken om 'e tafel. Op dat momint kaam Dirk der ek yn. Hy like ûnferskillich, mar wie djip rekke troch de ôfwizing fan Ida. Tafallich kamen Dirk en Ida foar mekoar oer te sitten. Doe begûnen de oare personielsleden him wat te narjen en dat gie fan kwea oant slimmer. Dirk waard breinroer en fleach de koken út mar stoarme direkt wer mei in grut mes de koken yn. Hy stoarte him op Ida en stuts har it mes yn de kiel. Dat feroarsake in hiele opskuor yn de koken. De koetsier ried mei kûgelsfeart nei it Fean ta om in

Dirk kaam yn de Ljouwerter finzenis telâne. Dêr hie er muoite om him oan te passen oan de regels dy’t yn de finzenis jilden. Sa waard er in kear tidens it appél troch de kommandant hjitten dat er de hannen net op de rêch hâlde moast. Dêr wie er net oer te sprekken en hy lake him út, fierder foege er der ek noch flok- en skelwurden oan ta.Hy krige 14 dagen kasjot en om de oare dei wetter en brea. dokter te heljen, wylst de oaren it syltôgjend famke doeken om 'e hals wûnen. Ida hat noch in oere libbe mar stoar troch it grutte bloedferlies. Doe ‘t de plysje kaam, rekke Dirk breinroer, by it dwylsinnige ôf. Hy fleach de trap op en luts in izeren staaf út de leuning, dermei drige hy as se him tenei komme soene. Hy waard oermastere en ôffierd nei it tuchthûs op it Hearrenfean.

Likernôch trijekwart fan it miljoenenerfskip fan it bernleas houlik gie nei legaten. De rintmaster krige bygelyks 100.000 gûne, de koetsier 50.000 gûne en inkele personielsleden krigen 25 mille. De leden fan it froulik personiel krigen in wykjild fan 10 oant 15 gûne, dat in goede ynstruiing wie yn dy tiid.

De Friesche Courant skreau "Deze geschiedenis met zo'n gruweldaad zal niet licht in de vergetelijkheid raaken in het door natuurschoon zoo hoog geroemde Oranjewoud." Dirk moast foarkomme by it "Provinciale gerechtshof van Friesland." De Procureur-Generaal easke 25 jier tichthûsstraf, mar nei in gloedfolle ferdedigingsrede fan jonkheer A. E. van Boelens waard it in feroardieling fan 12 jier tichthússtraf en it beteljen fan de proseskosten, mei it desnoads ynfoarderjen by liifstwang.

Pieter Heringa Cats (1823-1880) in het uniform van officier van de Schutterij. Foto van ca. 1870. Het personeel op de foto bij de grote eendenkooi (naast het huis). Links achter staat Mr. Pieter Heringa Cats. Foto dateert uit het jaar 1875.

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

Yn 1880, nei fiif jier finzenis, hat er him grif de hierren út de holle lutsen, doe’t bekend waard dat syn wurkjouwer jonkhear Pieter Heringa Cats, 56 jier âld, ferstoarn wie. In jier nei it ferstjerren fan syn frou en dat er it hiele personiel ryklik bedield hie.

Dirk hat syn folle 12 jier straf útsitten. Yn septimber 1887 stie er wer as frij man bûten de poarte. Mei tank oan Drs. Rita Mulder-Radetsky en B. H. de Vries foar de gegevens út it boek ”De geschiedenis van Oranjewoud.” En de útjouwer de Fryske Pers foar harren tastimming gegevens út it boek “Moord en doodslag in Friesland.” (Fenno Schoustra) Fierder tankje ik de famylje Drost út it Wâld, dêr’t ik it boek “De geschiedenis van Oranjewoud” fan liene mocht. DOOR JANGERBEN MULDER

Manifesteren. Juni is een rotmaand voor columnisten. Er gebeurt nooit wat. Ja, er zijn allemaal evenementen. Maar daar kun je niets anders mee doen dan te constateren dat juist Heerenveen een leeuwenaandeel heeft aan evenementen die ook nog iets opleveren voor goede doelen. Zo kon je struikelen over een duckrace. Ik dacht tot mijn ontzetting dat ze die eendjes allemaal bij de moeder Duck weg hadden gehaald, maar begreep een dag later dat er ook badeendjes bestaan. Pas maar op dat niet iemand daar een elektrische fietsmotor in zo’n duckje monteert. De politiek in Heerenveen is ook niet leuk. En dan niet leuk, omdat alles zo leuk is. Je kunt natuurlijk zeuren dat dat gemeente de verkeerde kant uitrekent als

ze het hebben over de bedragen die het ”zou kosten” om een gratis parkeerbeleid in te stellen. Nee, dat zijn geen kosten jongens, dat zijn minder inkomsten. Dat is heel wat anders. Maar onmiddellijk heb je weer begrip, want die ellendig financiële toestand van Heerenveen werkt nog altijd na. En verder, als je de tweets van de burgemeester en wethouders leest dan hebben ze alleen maar te doen met fleurige zaken. Enkel Siebenga zit natuurlijk in de maag met het standpunt van zijn eigen partijgenoten over het azc, maar dat schijnt zodanig hoge politiek te zijn, dat niemand daar erg of belang in heeft. Toch zou ik het college vragen na de vakanties om eens bij zichzelf te rade te gaan over de positie van Heerenveen.

Neem nu eens een hard standpunt in over de herindeling in Fryslân. We willen zo graag weten wat jullie nu echt willen. We kunnen ons niet voorstellen dat burgemeester en wethouders maar een beetje niets doen en maar eens kijken wat anderen voor je overlaten. Ook de inwoners van de gemeente hebben recht op een sterke gemeente. En een gemeente is sterk door het aantal inwoners als je hebt. En dan zijn er ook meer inkomsten. Kijk maar naar Leeuwarden. Dat begint te sidderen van ambitie. Blijf maar in de schaduw met de rest, maar maak dit nu eens transparant.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

Kwaliteit en beleving

DOUWE JAN LENES STAAT ER VOOR Hij vindt het mooi dat hij nog ambachtelijk mag ondernemen. De bakkerij leidt Douwe Jan Lenes niet alleen met veel elan, hij IS Echte Bakker Lenes. Op zesentwintigjarige leeftijd een man met een duidelijke ambitie. “Ik ben een werker, graag met mijn handen bezig. Vandaar dat ik de Brood- en banketopleiding in Leeuwarden via leren-werken heb gedaan. Na vierenhalf jaar te hebben gewerkt bij banketbakkerij De Korenbloem in Sneek en wat andere baantjes, sta ik inmiddels vijf jaar in ons familiebedrijf. Ik draai dus al een tijdje mee.” In de voetsporen van zijn vader heeft hij toch niet het gevoel dat hij al veel heeft bereikt, maar nog aan het begin staat: “Wel verandert mijn positie: was ik eerder werknemer in de bakkerij, nu bestaat mijn werk ook uit het aansturen van de mensen, inkopen, ontwikkelen van producten, enzovoorts. Zo pak ik steeds meer op en kan mijn vader afbouwen.”

FOCUS De bakkerij heeft voor 100 % zijn focus, het is het speerpunt in zijn leven: “Nu kan dat goed en mijn vriendin zit op dezelfde lijn. Ook zij is een harde werker, dat maakt het makkelijk voor mij. Dit is de basis voor als ik later mijn tijd anders wil gaan besteden, bijvoorbeeld aan kinderen, als ik ooit vader mag worden. Dus elke morgen vroeg op, al moet ik toegeven dat ik wel graag zo lang mogelijk blijf liggen. Mijn vrienden wonen bijna allemaal in Joure en dat is weleens lastig. Een bakker werkt altijd op zaterdag en is er ook op maandag weer vroeg bij.” Maar doordat iedereen in een drukke levensfase zit, valt het goed in te passen. Op zondag hebben ze beide vrij en dan is het tijd voor andere dingen. Zoals fietsen: “Ik doe aan wielrennen en fiets graag met onder andere mijn twee broers. Daarmee maken we lekker ons hoofd leeg. Drie keer fietste ik de Fietselfstedentocht. Dit jaar niet, want er deed al een collega mee en het brood moet toch gebakken worden.” Als het in de bakkerij rustiger wordt aan het begin van het jaar

na de topdrukte van december, wat volgens hem de mooiste maand is, dan mag iedereen een stapje terug doen. Dan gaat hij skiën. Je zou aan zijn enthousiasme voor het vak niet zeggen dat hij vroeger boer wilde worden, maar dat is wel zo: “Dat vind ik een fantastisch beroep. Mijn familie komt van een boerenbedrijf, maar ik groeide op in de bakkerij. Er zitten nu nog mensen in ons team die mij vroeger als baby in de wieg even aan de kant schoven om bij de oven te komen. Dus het was niet gek dat ik hier begon met een vakantiebaantje.” Als je er zo inrolt, kom je er ook bijna niet meer tussenuit, maar daar heeft hij nooit een seconde spijt van gehad. In zijn opleiding deed Douwe Jan eerst alleen maar het echte werk, met zijn handen in de grondstoffen. Een goede basis, waarin hij zijn ziel en zaligheid stopte om mooie producten te maken: “Ik wordt er blij van als ik de mensen met een glimlach op hun gezicht de winkel uit zie lopen met onze spullen, in de wetenschap dat dat komt door mijn team en mij.” Met twee winkels, brood in de Jumbo op De Greiden en straks ook in de nieuwe vestiging, ziet hij de toekomst met vertrouwen tegemoet.

BELEVING Hoewel hij met een strak oog naar zijn markt blijft kijken: “Mensen worden drukker en gaan voor steeds meer gemak. Daar doen we allemaal aan mee. Daarom hebben ook wij een website. Omdat

ik zelf bewust bezig ben met goede voeding en smaak, ga ik wel voor het goede. Ik kook graag met kwaliteit, dus je ziet mij wel bij de ambachtelijke slager en groenteboer.” Hij heeft er bedenkingen bij dat mensen zich zoveel aantrekken van hypes, zoals nu koolhydraatarm eten weer hot is: “Dat is prima, als ze maar weten waarover ze het hebben. Het zou goed zijn als ze zich wat meer zouden verdiepen in basale kennis over voedingsmiddelen en zich daarnaast realiseerden dat het niet stopt bij bewust voor brood kiezen. Het gaat ook over wat ze erop doen en verder eten.” Uiteindelijk meent hij toch dat gezond leven niet gaat over op de weegschaal staan en verpakkingen lezen, maar over beweging, juiste voeding en lekker in je vel zitten. Hij is er trots op als hij mensen kan laten zien waar hun eten vandaan komt: “Ik heb een prachtig vak en dat mag iedereen weten. Vandaar dat ik alles open wil hebben in de zaak, door letterlijk de muur weg te breken tussen winkel en bakkerij. Doordat klanten naar ons werk kunnen kijken, speelt de beleving van wat we doen een grotere rol. Weet jij wie de bakkers zijn die je brood maken? Daar wil ik verandering in brengen door het zichtbaar te maken. Dan kunnen we bijvoorbeeld ook demonstraties gaan geven.” Dat sluit volgens Douwe Jan aan bij zijn idee dat er meer leven in het centrum geblazen moet worden, een opgave waar alle ondernemers hun schouders onder moeten zetten. “Je ziet dat een aantal medeondernemers hard werkt aan het imago van ons dorp en dat werkt aanstekelijk richting anderen. Want we hebben een prachtig dorp, waarover nu nog te veel mensen negatief zijn. Kijk eens naar dat Feanetië, wat een prachtig initiatief. Ik zie het al helemaal voor me: onze bakkerij

straks aan de ophaalbrug bij de Vleesmarkt.” Hij is ervan overtuigd dat mensen samen het centrum interessanter moeten maken, in plaats van klagen en achteroverleunen. Dat ondernemen in het centrum niet zo makkelijk is, geeft hij onmiddellijk toe. Zo vindt hij de pandhuren enorm hoog en betaald parkeren niet handig. Hij is blij dat zijn bedrijf er al staat en hij in deze tijd niet helemaal zelf hoeft te beginnen. Zijn eigen bijdrage aan een Bourgondisch centrumgevoel levert hij als medeorganisator van de Intocht van Sinterklaas. Hij nam het over van zijn vader, terwijl hij zelf meer deed op het gebied van Zwarte Piet, wat hij er overigens nog steeds bij doet. Over de hele Zwarte Pieten-discussie in Nederland heeft hij dan ook een duidelijke mening: “Die moet heel snel ophouden.” En daarom komt de organisatie binnenkort weer bij elkaar voor het bedenken van de jaarlijkse Sint-plannen. “Ik ben nog een jonge hond en nog lang niet klaar.” En toch is hij al zo ver. Hij is trots op zijn team en zijn producten, waaronder de bekende Friese oranjekoek en het overheerlijke suikerbrood. Heerenveen staat nog veel goeds te wachten.


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

'Never a dull moment' MET PETER WATERLANDER Intussen heeft Peter Waterlander naar eigen zeggen wel ‘wat’ horeca-ervaring. Dat kan haast niet anders bij een man, die nadat hij op zijn veertiende begon bij meneer Oosting in Tjaarda, als een trein door horeca- en cateringland rijdt. Met café-restaurant ‘Spoorzicht’, ‘Peters Party- en Eventservice’ en cateringbedrijf ‘Van A naar Peter’ niet meer weg te denken uit de eetbeleving in ruime zin. Hij ademt horeca. Kom je interviewen, dan wordt je eerst aan een goed bord eten gezet. Dat komt mooi uit, want hoewel hij bescheiden is, heeft hij veel te vertellen. “Tegenwoordig mag ik meneer Oosting bij zijn voornaam noemen, maar dat lukt nog steeds niet. Na Tjaarda ging ik in Groningen naar de Hotelschool, waar ik, naast de theoretische onderbouwing, alle facetten van de horeca in de praktijk meekreeg door in hotels en cafés te werken.” Na zowel in Boei 12 in Steendam als in Drouwenerzand in dienst te zijn geweest, kwam hij op zijn vierentwintigste terug naar Heerenveen, om ‘Bon Idee’ over te nemen van de familie Ris. “Tegelijkertijd begon in 1997 de aanleg van het klaverblad, waarmee voor mij het cateringtijdperk begon. Want voor de werkers aan de weg was van alles nodig. Ik leverde zowel de broodjes en soepen, als de koelkasten en stofzuigers. Daarop volgde de vraag naar maaltijden langs de weg. En als je iets naar het klaverblad bij Heerenveen kunt brengen, is doorrijden naar wegwerkzaamheden bij Leeuwarden of Groningen ook niet zo’n punt.” Voor hij het wist bracht hij zeven dagen per week 150 maaltijden per dag naar de A28. Om de conclusie dat

het aanleggen van de weg mede mogelijk is gemaakt door Van A naar Peter, moet hij wel lachen.

HART VOOR WEGWERKERS EN HULPVERLENERS “Tot aan circa 2009 is er in het noorden enorm veel aan het wegennet gewerkt en daar ben ik op ingesprongen. Het is zo’n dankbaar vak om de catering voor wegwerkers te verzorgen. Door onoplettende automobilisten is hun werk gevaarlijk, ze zijn veel van huis en werken vaak ’s nachts. Een onderschat beroep is het.” Nadat hij de leegstaande keuken van serviceflat Heerenhage overnam, verhuisde de gehele catering incluis de partyservice vanuit Oudehaske daar naartoe. “Omdat het werk zich uitbreidde door heel Nederland, bijvoorbeeld door een groot project van Boskalis bij Eindhoven in 2014, hebben we een eigen mobiele keuken gemaakt. Daardoor was het mogelijk om in 16 dagen 5.000 maaltijden ter plekke te leveren, en evenzoveel lunchpakketten.” De cateringcollega’s vertellen enthousiast over de wagen, waarin één persoon bijna al het werk kan verrichten met alle apparatuur compact om zich heen. Enthousiasme is trouwens wat je bemerkt bij alle 11 collega’s over Peter. Zijn gedrevenheid en vakmanschap werken volgens hen aanstekelijk. “Ik ben er dan ook om zo flexibel mogelijk kwaliteit te leveren. Is er ergens een calamiteit, dan sta ik al koffie te zetten en bolletjes te smeren, dag of nacht, dat maakt me niet uit.”

kend: “Velen hebben ook vrouw en kinderen thuis. Je wilt niet weten hoeveel van die gele Rijkswaterstaat-auto’s jaarlijks in de prak worden gereden.”

AMBACHTELIJK KOKEN “Spoorzicht was eerst in handen van een aantal ondernemers. Die sociëteit haalde het niet en moest dicht. Nadat ‘Eten bij Peter’ aan het Breedpad geen succes werd, waagde ik de gok om Spoorzicht over te nemen. Op de mat vond ik de handgeschreven brief van Rob, die op zoek was naar een baan. ‘Die moet ik hebben’, dacht ik.” Chef-kok Rob schuift aan voor de lunch: “We hebben hier vanaf 2012 samen onze energie in gestoken. Peter liet me er vrij in om de keuken te ontwikkelen en nadat mensen aan ons waren gewend, ging het snel.” Zo’n 250 mensen schuiven per week aan tafel om te genieten van ambachtelijk eten. Daarnaast is er altijd wat te doen, van vergadering tot Pubquiz tot Veteranencafé: “Het is hier net een huiskamer. Iedereen komt hier over de vloer. Gasten lopen ook gerust naar binnen om even een praatje te maken en af en toe sla ik eens flink tegen de lampen.” Zo is Peter. Direct, maar hij meent dat hij doorgaans wel met iedereen door de bocht kan.

DRIVE DOOR SCHERMEN Na een ongeluk in 1998, besefte hij hoe bijzonder het werk van hulpverleners is. Dat zij zich regelmatig in hachelijke situaties begeven om mensen te redden, wordt volgens hem onvoldoende onder-

Waar hij de enorme discipline vandaan haalt? Dat snapt de ex-topschermer zelf wel: “Als jongen zat ik in het Nederlandse schermteam en trainde 40 uur per week. Tijdens vakanties zat ik vaak in een trai-

ningsinternaat in Duitsland. Voor extra explosiekracht in de benen zat ik ook nog bij AV 55. In die tijd werd ik drie keer Nederlands kampioen.” Al schermt hij allang niet meer, de drive om door te zetten bleef. Topsporters van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) eten nu elke dag via zijn cateringservice: “Het zou eigenlijk het mooiste zijn als er een restaurant voor topsporters komt aan de Abe Lenstraboulevard. Rolstoeltoegankelijk en met toegepaste voeding.” Dus in zijn vrije tijd doet hij andere dingen? “Eigenlijk ga ik dan graag uit eten, op onderzoek uit naar leuke nieuwe eetgelegenheden in Amsterdam bijvoorbeeld.” Waarmee hij toch terugkomt bij zijn werk. Hij blijft bezig met wat op zijn pad komt en nieuwe ideeën brengt hij graag in de praktijk: “Met mijn vriendin opende ik in april Bosberg Foodbar in Appelscha. Daar serveren we bijvoorbeeld 100 % fruitijsjes, biologisch softijs en zelfgemaakte frites met eigen mayonaise.“ Het succes blijkt, want het wordt nu al Appelscha 3.0 genoemd. Hij is veel van huis, maar zoals hij zelf zegt: daar eet hij ook van. Hij vindt het daarom ook zo belangrijk dat hij fijne mensen om zich heen heeft. Het gaat goed zo.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

21

Het grillige schrijversleven van Janny van der Molen Schrijfster Janny van der Molen uit De Knipe was in het voorjaar in Bogotá, de hoofdstad van Colombia, op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade en het Letterenfonds om daar kinderen te vertellen over haar boek ‘Buiten is het oorlogAnne Frank en haar wereld’. Groot Heerenveen ging op bezoek bij de schrijfster en stelde haar een kwartetvol vragen.

1

Wat is jouw grootste drive om te schrijven/te publiceren? “Ik kies altijd onderwerpen om over te schrijven, waar ik wel iets van weet, maar toch ook weer niet zoveel als ik wel zou willen. Ik duik dan helemaal in zo’n onderwerp en het is voor mij een kans om nieuwe dingen te leren. Het is steeds weer de uitdaging om wat ik geleerd heb, vaak wat moeilijker onderwerpen, zodanig te vertalen dat kinderen er ook weer een stap mee verder kunnen. De diepste en uiteindelijke motivatie is kinderen daar mee te helpen om wat meer grip te krijgen op hun eigen plek in de wereld en hoe die wereld in elkaar zit. En dat is best weleens complex.” neerzetten door de architecten van de Rotterdamse Markthal. Daar vonden allemaal activiteiten plaats met als overkoepelend thema Vrede.”

2

Kan ik dus stellen dat Janny van der Molen een geëngageerde schrijfster van jeugdliteratuur is? “Ik denk het wel, het heeft te maken met mijn betrokkenheid bij de wereld. Niet alleen de wereld van nu, maar ook die van vroeger. Ik ben er van overtuigd dat je de wereld beter begrijpt en ook meer waardeert als je meer kennis hebt van wat er voor jou gebeurd is. Deze plek in De Knipe is wat dat betreft een mooi voorbeeld. Als je uit ons huis ziet, ligt daar het weiland waar de grote Domela Nieuwenhuis ooit het arme volk uit deze streek toesprak. Kinderen van tegenwoordig lijken weleens te denken dat alles kan en alles mag. Sommige kinderen krijgen alles aangeboden, dat is dan misschien wel zo, maar het komt omdat mensen dat voor ons bevochten hebben. Ik vind het dus belangrijk dat jongeren kennis van dat verleden hebben. Het genre dat ik schrijf wordt omschreven als faction, fictie en feiten worden vermengd. Ik pak een onderwerp wat ooit gebeurd is en breng daar fictie in aan om het voor kinderen begrijpelijker en aantrekkelijker te maken. Dat is het ‘kunstje’ dat kenmerkend is voor mijn boeken. Ik heb het dan over de vorm.”

3

Je bent in het voorjaar naar Bogotá geweest. Zou je iets over die reis willen vertellen? “Mijn boek ‘Buiten is het oorlog -Anne Frank en haar wereld’, verscheen in 2013 in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Dat boek is vrij vlot opgepikt in o.a. Frankrijk en daarna ook in Brazilië, waar ik vorig jaar was. Nu dus in Bogotá. Voor ons is het verhaal over Anne Frank een verhaal over de oorlog en de Holocaust, in andere

4

landen betekent haar verhaal heel iets anders. In Brazilië in de sloppenwijken is het een verhaal van hoop. In haar Dagboek weet Anne Frank het geloof in mensen vol te houden, ondanks haar uitzichtloze situatie. Dat spreekt jongeren in landen als Brazilië en Colombia aan. Het verhaal van Anne Frank is een motivatie om het vol te houden en op betere tijden te hopen." "In Colombia loopt de burgeroorlog op zijn einde, maar de vrede is er nog niet. Wat daar in dat land speelt is dat volwassenen en leerkrach-

ten bij mij kwamen met de vraag of er ook literatuur beschikbaar is voor jongeren over oorlog en conflicten. Die literatuur ontberen ze daar. Zij weten niet hoe ze met jeugd moeten praten over wat er in hun land gebeurt. Anne Frank is dan een figuur dat ver weg is, lang geleden geleefd heeft, waardoor zij de Colombiaanse jeugd niet helemaal te dicht ‘op ’e hûd sit’. Dat helpt dan om in het gesprek met de kinderen over de conflicten van het hier en nu en daar in Columbia te voeren. Het boek is chronologisch opgebouwd aan de hand van

het leven van Anne Frank, maar er zijn ook thematische hoofdstukken over angst, familie, de kampen en schrijven. Die thema’s zijn dan handvatten om met kinderen over hun problematiek te praten, hun eigen conflict bespreekbaar te maken. Ik moest daar zelf eerst wel even grip op krijgen, mij afvragen wat het is dat mensen duizenden kilometers van De Knipe dit willen lezen. Ik ben twee weken in Brazilië geweest en een week in Bogotá op een internationale boekenbeurs. Het Nederlands Letterenfonds had daar een speciaal paviljoen laten

Kun je iets vertellen over hoe, wat waar en wanneer je schrijft? “Ik ben gewoon een ambtenaar, die om halfacht al in de pyjama begint te schrijven. Ik moet het van de stille uren hebben. Ik doe heel veel research, het boek van Anne Frank is wel twee jaar onderweg geweest. Uiteindelijk heb ik het boek in vijf maanden geschreven. Het proces er naar toe is het langst, ik ben naar Bergen Belsen en Auschwitz geweest, heb met mensen gesproken, films en documentaires gezien. Bij Anne Frank kun je je geen enkele fout permitteren, dat geldt touwens ook bij mijn andere boeken. Ik heb altijd een boekje bij mij om een ingeving op te schrijven, maar uiteindelijk schrijf ik alles uit op mijn laptop. Ik werk gewoon op kantoortijden bijna nooit op avond, er zit beslist geen romantiek in. Ik heb een grillig leven, want naast het schrijven van boeken verzorg ik ook nog lezingen. Ik focus mij daar dan helemaal op, het zijn echt niet alleen de twee uren dat ik vertel. Ik ben dan een ochtend na zo’n lezing maar moeilijk op gang te krijgen. Ik zou wat vaker nee moeten zeggen op verzoeken om lezingen te geven. Ik moet echter een combinatie hebben van royalty’s en lezingen, want er moet ook brood op de plank komen. Ik ben dit jaar voor het eerst ook nog Schoolschrijfster geweest, maar dat is weer een heel ander verhaal.” Meer info over is te vinden op: www.jannyvandermolen.nl


Evenementen Heerenveen JUNI 22 t/m 26 24 25 25

25 25 26 26

Merke Akkrum (dorpsfeest met diverse activiteiten & kermis), 14.30-20.00, Akkrum Heerenveen Draait Door! M.m.v. The Originals, 22.00-01.00, centrum Heerenveen Heerenveens Dweilfestival, 13.00-17.00, Heerenveen Glasblazers Night of The Koemarkt, 20e editie! 20.00-01.00, Gemeenteplein Heerenveen Oefenwedstrijd sc Heerenveen - amateurs vv Heerenveen, 15.30, Sportpark Skoatterwald Streetball Masters (basketbal), 09.00-18.00, Sportstad Heerenveen Concert Marinierskapel der Koninklijke Marine, 14.30-16.30, centrum Heerenveen Koopzondag (gratis parkeren!), 13.00-17.00, centrum Heerenveen

JULI 2

Open Fries Kampioenschap Mastklimmen, 17.30-20.00, Akkrum Fryske Folkloredei, 13.00-17.00, centrum Heerenveen Floralia Bontebok Feestweekend, Bontebok JCI Duckrace, 14.00, Heerenveen Olympisch Kwalficatie Event Turnen (dames en heren) + uitzwaaien Olympische turnploeg! 15.00-19.00, Sportstad Heerenveen 24e Horeca volleybal toernooi: het ‘carnaval van Heerenveen’, 13.00, centrum Heerenveen Brommersprint, 09.00-18.30, Jubbega Oefenwedstrijd sc Heerenveen vs Genclerbirligi, 19.00, Langezwaag Fean Dei! Open Dag sc Heerenveen, 15.00, Abe Lenstra stadion Koopzondag, 13.00-17.00, centrum Heerenveen

2 8 9 9

10 17 23 30 31 AUG 5 13 20 25 t/m 28 27 28 28

Night of The Koemarkt

Fryske Dei, Akkrum Eventuele huldiging Skûtsje (kanshebbers Heerenveen en Akkrum!) Open Fries Kampioenschap Slingeraap, Akkrum Gondelvaart Aldeboarn (71e editie!), Aldeboarn Fries kampioenschap Palingroken. Kijk, ruik & proef! Tjalleberd Feanrun, Heerenveen Koopzondag (gratis parkeren!), Heerenveen

Evenement aanmelden? Info@ngoudenplak.nl Meer info: www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


heerenveen • LIFESTYLE

GROOTHEERENVEEN.NL

Op deze LIFESTYLE pagina geven drie Heerenveense specialisten iedere maand hun kijk op de laatste trends op het gebied van beauty, interieur en wijn...

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

“Geniet van de zomer”

ex

interieur

TUINTRENDS 2016!

beauty

Terras met tuinset en soms wat gras. En dan is het klaar!? Nee…ook voor de tuin zijn er diverse trends. Ik heb de twee belangrijkste geselecteerd.

GEZOND MET ZONLICHT

SAMENSMELTEN Bij deze trend vervaagt de grens tussen de tuin of het balkon en het interieur. De sfeer en stijl die er binnenshuis is, wordt buitenshuis voortgezet in de tuin en het terras. Door kleur, meubels en accessoires op elkaar af te stemmen zorg je voor eenheid en balans in huis en tuin.

EXOTISCH Steeds vaker hebben de herinneringen aan de vakanties naar exotische bestemmingen in het buitenland invloed op de sfeer in onze tuin. Daar waar het buitenleven centraal staat, zien we dit ook terugkomen in onze tuinen. Er worden fellere kleuren gebruikt in meubels en accessoires, maar ook een muurtje kan zomaar in een paarse of azuurblauwe achtergrond veranderen. Planten zoals Lavendel, Cactus en Bamboe passen perfect bij deze stijl.

Fijne zomer!

Odilia van der Werf Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulip

wijn Salentein El Portillo wijngaarden

Elina Zeldenrust Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

Elina Zeldenrust Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

Wat kan ik enorm verlangen naar een dag zonnen. De warmte van de zon geeft mij ontspanning en energie. Daarnaast krijgt mijn huid weer een ‘gezond’ kleurtje. Dat is toch waar we ons goed bij voelen. Maar hoe gezond is die mooie zongebruinde huid nou eigenlijk?

Zonlicht en gezondheid

Zonlicht in essentieel voor onze gezondheid. Het lichaam heeft de zon nodig om vitamine D aan maken. Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en beschermt ons tegen hart- en vaatziekten, zwakke botten, depressies en sommige vormen van kanker. Helaas is zonlicht niet alleen maar gezond. Te lang onbeschermd in de zon kan leiden tot een verbrande huid. In feite is dit niet meer dan een ontstekingsreactie van de huid, omdat het een overdosis UV-stralen heeft gekregen. Dit lijkt tijdelijk te zijn. Toch is er bij een zonverbrande en een gebruinde huid sprake van directe DNA-schade, die op lange termijn ernstige gevolgen kan hebben.

De wijngaarden van El Portillo liggen in een rotsachtige omgeving, aan de voet van het Andesgebergte op ± 1200 meter hoogte. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar. De druiven voor deze wijn worden 100% met de hand geplukt. De wijngaarden profiteren van het zonnige weer overdag en de verkoeling uit de Andes in de nacht. Alto Valle de Uco is een van de beste wijnstreken in het grote Mendoza gebied. De El Portillo wijnen zijn verkrijgbaar in 5 druivenrassen; Malbec, Merlot en Pinot Noir voor de rode wijnen en Chardonnay en Sauvignon Blanc voor de witte wijnen. Het zijn cepage wijnen, dat wil zeggen, wijnen gemaakt van een enkel druivenras.

ZOMERFAVORIET EL PORTILLO SAUVIGNON Voor deze zomer is mijn favoriete El Portillo wijn de Sauvignon Blanc. De druiven worden handmatig gesorteerd en zorgvuldig verwerkt. De wijn wordt modern gemaakt met verkoelde vergisting in grote roestvast stalen tanks. Op deze manier komt de ware expressie van het fruit naar voren De Sauvignon is een fris stuivende fruitige wijn. In de geur roze grapefruit, exotisch fruit en groene appels. Sappige zuren in de smaak die perfect in balans zijn. Een echte Sauvignon Blanc! Heerlijk bij mosselen, visgerechten en bv asperges of een lekkere salade met geitenkaas.

een scherpe Wilt u deze prachtige serie voor fles en nu per 8,95 l maa prijs proberen? Nor mag u zelf s doo e (dez en per doos van 6 fless 5! 39,9 hts samenstellen) slec Laura van den Akker vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

23

Proost! Laat de zomer maar komen!

Op dit moment is huidkanker met 14 % de op een na meest voorkomende kankersoort in Nederland. Men vermoedt dat dit komt omdat er vanaf de jaren ’70 een zongebruinde huid populair was en de meeste mensen tegenwoordig vaker in de buitenlucht zijn. Behalve dat de zon de kans op huidkanker vergroot, is deze een van de belangrijkste veroorzakers van een versnelde veroudering van de huid.

Veilig zonnen

De beste bescherming tegen de zon is niet in de volle zon te gaan zitten of voldoende kleding te dragen. Probeer voor de aanmaak van vitamine D dagelijks in de ochtend of namiddag korte periodes in de zon te zitten en dat max. 5 à 10 minuten, afhankelijk van je huidtype. Daarnaast kun je je huid beschermen met een goede zonnebrandcrème. Belangrijk is dat de crème een UV-A en UV-B filter bevat. De factor die je gebruikt hangt af van hoe lang je buiten bent. Het advies is kiezen voor minimaal SPF 15. Pas ook op met synthetische parfum in je zonnebrandcrème. De combinatie parfum en zonlicht kan pigmentvlekken veroorzaken. Vergeet vooral niet te genieten van de zomerperiode. Geniet, maar zon met mate.


Bankstel vanaf € 749,Uit voorraad leverbaar.

Be Pure Home Rodeo serie

STOELEN • TV MEUBELS • BANKEN • KANTOOR VERLICHTING • KOKEN & TAFELEN TUIN & TERRAS

Advies waarmee je verder komt

en zelfverzekerde keuzes maken.

Inloopspreekuur financieel advies

Kuper 14 - 8447 GK Heerenveen Telefoonnummer: 0513 - 84 26 25

www.nasmaak.com

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00 -18.00 uur Do. t/m 21.00 uur Za. 09.00 -17.00 uur en natuurlijk

Loop binnen bij ons kantoor aan de Opslach en stel al uw vragen op het gebied van wonen, sparen, beleggen of pensioenen tijdens een oriëntatie gesprek aan

24 uur online!

Een aandeel in elkaar

Prijs vanaf € 262.000,- V.O.N. Standaard voorzien van: • Vloerverwarming • Zonnepanelen • Basispakket Slim Wonen (huisautomatisering) • Sanitair en tegelwerk

onze financieel adviseurs. Dit kan op donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur.

www.rabobank.nl/heerenveen

Wonen aan de Singel

Prijs vanaf € 179.000,- V.O.N.

8 halfvrijstaande- en 6 rijwoningen Skoatterwâld INSCHRIJVEN TOT 27 JUNI 2016

Makelaardij Hoekstra

T: 0513 - 62 83 00

www.wonenaandesingel-heerenveen.nl


FOTO’S VAN JETHRO KLEIBEUKER EN JOSÉ VANDEHOEF

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

25

De kracht van chronische honger in Benin

Trots overhandigt ze me voorzichtig haar baby: “Hij heet Gaston en is zes weken.” Ik knoop Gaston in mijn sjawl en ben gelukkig. Iedereen is verbaasd, tot ik uitleg dat vele kinderen zo hangend hun eerste levensfase bij me doorbrachten. Daar sta ik, vereerd tot op het bot. Moeder is blij dat haar tweede kind gezond is geboren in de nieuwe kliniek, gebouwd door de bewoners van Lahotan in samenwerking met The Hunger Project. “Hij heeft daardoor een betere start dan mijn eerstgeborene.” Ik reis door Benin dankzij Henk Markus van restaurant Het Ambacht. In 2015 werd hij benoemd tot de meest maatschappelijk betrokken ondernemer van Fryslân: “Natuurlijk wil ik mee met de investeerdersgroep die jaarlijks via The Hunger Project afreist naar Benin. Het is bijzonder om mee te mogen om de projecten te bezoeken, maar ik ben momenteel te druk.” Of ik hem en zijn gedachtengoed daar wil vertegenwoordigen. Het daaropvolgende gat in de ozonlaag komt door mijn sprong. dat brommers het meest gebruikte vervoermiddel zijn, het landschap overgaat in woud en de flessen in de stalletjes geen palmolie bevatten, maar illegale benzine.

The Hunger Project? Minstens een van onze sportieve wethouders liep al de Run for Hunger om deze non-profit organisatie te ondersteunen. THP opereert wereldwijd om chronische honger te bestrijden: “Mensen met honger zijn niet het probleem, maar de oplossing. Ze zijn krachtige individuen, die hun capaciteiten kunnen ontwikkelen, kansen herkennen en deze benutten.” En als ze daarbij de juiste ondersteuning krijgen, hebben we met zijn allen die honger uiterlijk 2030 de wereld uit.

FLESJES ILLEGALE BENZINE Dus springen we op maandag 6 juni in Cotonou in een busje plus gevolg met zes investeerders, drie THP Nederland-medewerkers en hun directeur Evelijne Bruning, een fijne THP Benin-crew, ladingen water, biscuitjes en antimuggenspul. Nederlands, Frans, Engels en Fon vliegen ons om de oren, waaraan we snel wennen op weg naar ons eerste doel: epicentrum Akpadanou. Onderweg leren we

Benin: verbaasd constateerde ik bijna niemand in mijn omgeving weet waar het ligt. Dat het twee landen verder ligt dan Ghana waar ik ooit werkte, zegt niemand meer iets. Buurland Nigeria doet iets meer bellen rinkelen. West-Afrika blijkt ver van ons bed. ‘80 % van de Beninezen heeft honger’, lees ik. THP voert o.a. in dit land de epicentra-strategie. In een community die bestaat uit enkele dorpen, vergelijkbaar met een gemeente, wordt in fases gewerkt aan de opbouw van een epicentrum, van waaruit projecten ontstaan. Voorwaarde is dat inwoners zelf in beweging komen. Dat doen ze overigens in elk geval bij onze ontvangst: dansend en zingend vragen de gastvrije inwoners zich waarschijnlijk af waarom die bezoekers stil blijven staan. Dus hup, beentjes los.

HONGER VERSTERKT KORTETERMIJNDENKEN We reizen in drie dagen naar de epicentra Daktopan, Lahotan en Avlamé en zien daar verschillende stadia van ontwikkeling. Zijn ze in Avlamé al acht jaar gaande en hebben ze besturen, microkredietbank, kinderopvang, kliniek, voedselbank en toekomstplannen, in Lahotan staat net een kliniek en ontwikkelen ze de teelt van superfood moringa, maar vragen mensen nog om instant-oplossingen. Honger versterkt kortetermijndenken. Maar hoe hard wordt er aan opbouw gewerkt door inwoners en bevlogen Benineze THP-werkers.

Versterken van de gemeenschappen gebeurt via verschillende wegen, zoals het emanciperen van vrouwen. En van jongeren. We praten over hun passie, acties en toekomst. Zo stoer dat hier gewoon dezelfde aanpak werkt als binnen ons Heerenveense jongerenwerk: 100 % jongerenparticipatie. Ze leren of studeren en hebben daarnaast een onderneming om rond te komen. Een aantal is politiek bevlogen, maar dan ook echt. De doelen liggen hier een stuk scherper dan een leuke regel op je cv. Honger bestrijden ze zelf, weten ze nu. Op mijn vraag aan een jongedame over haar toekomstbeeld, antwoordt ze dat ze hard studeert om dat te kunnen doen wat het land nodig heeft: de eerste vrouwelijke president worden. Ik wens haar trotse ouders.

de investeerders op. Voor iedereen is het de eerste reis naar Benin. De deelnemers maken onderdeel uit van de Katakle-groep, die gezamenlijk gaat voor het duurzaam hongervrij maken van minimaal 10 % van de plattelandsbevolking binnen de komende jaren. Katakle richt zich voornamelijk op zelfredzaamheid en ondernemerschap.

WOMEN EMPOWERMENT PROGRAM Als een voortijdige zwangerschap maar geen roet in het eten gooit. Velen krijgen hun eerste kind te jong, wat hun schoolcarrière beëindigt en hun toekomst verslechtert. Het WEP, Women Empowerment Program, dat wordt ingezet, probeert niet alleen vrouwen en meisjes te versterken zodat hieraan een einde komt. Ook de jongens en mannen draaien mee. Tenslotte worden die meiden niet in hun eentje zwanger. Tijdens een dorpsbijeenkomst verzucht een man: “Ik vind het geweldig dat onze vrouwen nu een stem hebben. Maar die gebruiken ze tegenwoordig aan een stuk door, ik kom er niet meer tussen als ik ook iets wil zeggen.” Evelijne steekt hem een hart onder de riem, door uit te leggen dat wij ook nog maar een jaar of vijftig emanciperen en dat daarover praten belangrijk is. “Geef de vrouwen een jaar, dan hebben ze al veel gezegd”, is haar advies. En zo is ze een voorbeeld van vrolijk doch deskundig laveren tussen veld, werkers en overheden. “Van de gemeenschapszin die we ontmoeten bij deze mensen die ons zo warm ontvangen, kunnen we nog wat leren”, merkt een van

BENIN DENDERT ALS EEN TREIN DOOR ME HEEN Na drie indrukwekkende dagen vol overdracht, vertrekken de investeerders geïnspireerd naar huis. Het rondje toeristenmarkt dat ze nog maken, past niet bij mijn eigen overgang oerwoud-big city of Cotonou. Ik heb gelukkig nog een paar dagen. Dus spoel ik al werkende van het hotelterras door het roerige staartje van het regenseizoen, interview ik lokale THP-medewerkers, cross per brommertaxi door de stad en bezoek de grootste markt die ik ooit heb gezien: Dantokpa. Een kakafonie van duizenden mensen, de meest bizarre handelswaar en behalve de geslachte kippen ben ik het enige dat wit is. Indrukwekkend. In de stromende regen denk ik aan Gaston’s dorp, met de droogstaande waterput en kapotte pompen. Het dorp heeft de THP-kreet ‘Vision-Engagement-Action’ aangenomen en ieder gezin probeert bij te dragen aan de reparatie. Het is bij lange na niet genoeg. Maar de inzet is goed, want samen staan ze sterker. Ik gun ze kracht om verder te bouwen aan hun gemeenschap. Ik gun Gaston water. En ik gun The Hunger Project alle steun die het verdient. Zien doet geloven en ik voel me thuis bij de juiste aanpak en samenwerking die ik zag. “Benin dendert weer als een trein door me heen”, zegt Evelijn. Ik snap dat nu.


26

NUMMER 06 • 2016

VAN HET DISTRICT COMMEWIJNE IN SURINAME NAAR HET ZIEKENHUIS IN HEERENVEEN

‘IK BEHANDEL GEEN LONGEN, MAAR MENSEN MET LONGPROBLEMEN. HET DRAAIT OM DE MENS.’ Simon Sanwikarja, longarts in Ziekenhuis Tjongerschans maakt zich op voor, naar eigen zeggen: ,,een nieuwe levensfase. Iets waar ik niet direct naar uitkijk, maar wel klaar voor ben. Mijn tijd in het ziekenhuis is voorbijgevlogen, nu ik erop terugkijk.” De longarts werd geboren in het Surinaamse Tamanredjo, een dorpje op zo’n 30 kilometer van de hoofdstad Paramaribo. ,,Ik ben enig kind en groeide op op het boerderijtje van mijn ouders. De koeien waren mijn beste vrienden. Veel ideeën over de toekomst had ik niet. Mijn rolmodellen waren de onderwijzers op school en de politieagent op straat. Dat was dus ook mijn toekomst, zo dacht ik. Ik leefde op het platteland, omringd door bos en moeilijk bereikbaar vanuit Paramaribo, dus veel meer zag je niet.” Het liep toch anders. Na de Mulo deed hij toelatingsexamen voor de driejarige Algemene Middelbare School, eveneens in de hoofdstad. Nadat hij zijn diploma haalde, kon hij een beurs krijgen om verder te studeren in Nederland. Het werd Geneeskunde, een strategische keuze,

omdat voor die studie verreweg de meeste beurzen beschikbaar werden gesteld. ,,Mijn liefde voor het vak is pas ontstaan toen ik met de studie begon.” Met een groep van 25 Surinamers kwam hij terecht in Leiden om aldaar te starten met de studie. ,,Wat een cultuurshock”, herinnert Sanwikarja zich. ,,Wij hadden onderling veel steun aan elkaar, maar zonder familie in de buurt was ik toch erg op mezelf aangewezen. Voor iemand die het land alleen kende uit boeken, had Nederland een hoop verrassingen in petto. ,,Ik weet nog dat ik op een dag de supermarkt uitliep en harde dingen op mijn hoofd voelde neerkomen. Ik dacht bij mezelf’ wat is dit nu weer?’ Hagel dus. De mensen zullen wel gedacht hebben ‘die is gek’, want ik begon keihard te lachen en naar de lucht te staren. Ook mijn eerste kennismaking met sneeuw vond ik heel bijzonder. Al die witte weilanden, prachtig.” Na de artsenopleiding in Leiden ging Sanwikarja zich verder specialiseren. Hij ging in Rotterdam de opleiding tot allergoloog doen in respectievelijk het Havenziekenhuis en het Dijkzigtziekenhuis (nu Erasmus MC, red.). Later volgde

hij de opleiding tot longarts in het Leyenburgziekenhuis( nu Haga ziekenhuis) in Den Haag. Sanwikarja ging aan het werk op het Beademingscentrum in het Academisch Ziekenhuis Groningen (nu UMCG, red.) om zich verder te verdiepen in de longgeneeskunde. ,,Mijn voorkeur was wel om in een perifeer ziekenhuis te werken, dus dit was puur tijdelijk. Ik kon uiteindelijk in het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam aan de slag, maar vlak voor ik zou tekenen belde dokter Westbroek uit Tjongerschans mij. Wij kenden elkaar van onze studie in Leiden, maar kwamen elkaar ook weer tegen in Rotterdam en Den Haag tijdens onze vervolgopleidingen. Na wat slapeloze nachten heb ik toch voor de Tjongerschans gekozen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.” En zo kwam Sanwikarja vanuit de ‘bushbush’, zoals hij de omgeving van zijn jeugd beschrijft, terecht in Heerenveen. “Overal is de mens gelijk, ongeacht waar je vandaan komt. Ik heb ook nooit problemen gehad om me aan te passen aan een nieuwe omgeving, dus ook hier in Friesland niet. In Heerenveen en in Tjongerschans voelde hij zich dan ook meteen thuis. ,,Wat het mooiste is aan dit ziekenhuis? Zoveel. Maar het werken met de korte lijntjes is perfect. Als ik een collega nodig heb, dan kun je hem

of haar meteen bellen. Dat werkt ontzettend prettig. In een ziekenhuis hebben we elkaar nodig, een dokter kan weinig alleen. Iedereen is even belangrijk in het vervullen van zijn eigen rol. Van de receptioniste tot aan de specialist. Iedereen werkt hier met hetzelfde doel: de patiënt optimaal verzorgen, behandelen en begeleiden. Zo kijk ik ook naar mijn werk. Ik behandel geen longen, maar mensen met longproblemen. Het draait om de mens.” Sanwikarja gaat afscheid nemen van zijn ‘tweede thuis’. ,,Het heeft genoeg voordelen”, beseft hij. ,,Ik krijg nu meer tijd om samen met mijn vrouw leuke dingen te ondernemen. Ik ben een buitenmens, dus ik ga lekker in de tuin bezig en wat vaker golfen bij mijn golfclub. En natuurlijk meer tijd doorbrengen met de (klein)kinderen. En vaker vliegen nu er een tweede kleinkind op komst is in Londen. Terug naar Suriname verhuizen gaat niet gebeuren, maar een keer teruggaan naar Tamanredjo voor vakantie staat zeker op de planning.


WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

27

REMON PAST GOED IN HET TEAM

Remon van Barneveld (22) hoort helemaal bij het team, ondanks zijn beperking. Hij werkt bij de Coop in Jubbega. Remon is vanuit Begeleid Werken van organisatie WIL in de supermarkt terecht gekomen. “Ik word vaak ‘Remon de darter genoemd, maar ik ben geen familie.' Ik vind darten niet eens leuk! Wat Remon wel leuk vindt is zijn werk. Hij heeft een vaste onbetaalde baan voor vijf dagen in de week. Dat hij een serieuze en harde werker is, blijkt ook als hij vooraf het interview eerst nog een paar schappen wil afmaken. Pas daarna heeft hij tijd. Dit beaamt een collega direct: “Wanneer Remon een opdracht krijgt, gebeurt het en gebeurt het goed. Hij gaat er helemaal voor.” Remon is een cliënt van WIL die via het traject Begeleid Werken bij de Coop in Jubbega terecht is gekomen. WIL is een Wmo-organisatie die mensen helpt om mee te doen in de samenleving. Via Begeleid Werken van WIL kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken bij een regulier bedrijf. Hierbij wordt gekeken of een betaalde baan in de toekomst haalbaar is. Remon: “Twee jaar geleden heb ik een beroepentest gedaan. De uitslag gaf als richting werken bij een bakker, een fabriek

winkel. Nu als medewerker bij Coop krijgt Remon meer uitdaging en ruimte voor zijn ontwikkeling. Hij heeft zelfs een stagiair geholpen bij Coop. Dit was ook iemand met een beperking. “Hij was jonger dan ik en zat op school in Heerenveen. Ik heb hem geholpen met spiegelen. Hij stond een keer op de afdeling en kon ergens niet bij. Ik heb hem toen geleerd om altijd een kratje mee te nemen.” Maar ook Remon leerde zelf veel van het helpen van een stagiair. “Ik werd socialer en durfde meer aan te geven.”

of een supermarkt. De supermarkt leek mij het leukste.”

JOBCOACH Cliënten en werkgevers worden tijdens het traject ondersteund door zogenoemde ‘jobcoaches’ van WIL. Remon weet dit nog als de dag van gisteren: “Na de uitslag van mijn beroepentest werd ik opgehaald door Henk en Sjoerd, twee jobcoaches. Ik wilde net aan mijn brood beginnen. Samen gingen we naar een sollicitatiegesprek bij de Coop in Jubbega.” Remon kreeg drie maanden proeftijd en er werd gekeken naar wat Remon nodig had om zijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Sjoerd Boonstra is de vaste jobcoach van Remon. In het begin maakte hij Remon wegwijs in het bedrijf. “Remon kreeg een vast rooster en zijn werkzaamheden werden op een briefje opgehangen in de kantine. Zo wist hij in de ochtend precies wat hij die dag moest doen. Dit gaf hem de rust die hij nodig heeft om al zijn taken uit te voeren.” Ook kwam Sjoerd in

TEAM

“Wanneer Remon een opdracht krijgt, gebeurt het en gebeurt het goed. Hij gaat er helemaal voor.” het begin vaak langs om hem in te trainen en te vragen hoe de samenwerking verliep. Inmiddels komt hij minder vaak langs maar blijft wel de ‘vinger aan de pols houden’. Remon heeft zijn vaste taken, zoals onder andere het bijvullen van de zuivel, spiegelen van de winkel (alle producten netjes naast elkaar zetten), de dweilmachine gebruiken en klanten helpen.

ONTWIKKELING

Overleg tussen Gerlan Jans, Sjoerd Boonstra en Remon van Barneveld (vlnr)

Remon: “Ik heb een vorm van autisme, PDD-NOS. Ik heb een achterstand in leren en vind contact maken moeilijk. Door mijn werk bij de Coop ben ik meer open geworden. Ik heb geleerd meer vragen te stellen en ik durf ook meer te zeggen.” Sinds kort werkt Remon in plaats van vier, vijf dagen per

week bij Coop Jubbega. Hij heeft de woensdag erbij gekregen.Gelukkig maar, vindt Remon: “Ik vind het veel leuker dan thuis zitten!” Toch hoeft hij zich ook thuis niet te vervelen. Remon woont op een boerderij. Thuis helpt hij bij het uitmesten van de paardenstal of is hij bezig bij de ezels en kalfjes. Het harde werken heeft hij dus van huis uit geleerd. En dat hij hard kan werken laat hij niet alleen zien bij de Coop. Ook tijdens zijn stages is Remon er altijd 100 procent voor gegaan. Vanuit zijn school, nu de VSO Talryk in Drachten, heeft Remon meerdere stages gelopen. Zo werkte hij eerder bij de supermarkt Attent in Oldeberkoop. Hier hield zich onder andere bezig met het bestellen van producten voor in de

Coop Jubbega heeft ervaring met mensen met een beperking. Een aantal jaren geleden werkte er een jongen met het Down Syndroom en nu dan Remon. Volgens Gerlan Jans, chef van de Kruideniers Waren, gaat de samenwerking altijd goed. “In het team gaat Remon goed mee. Hij wordt goed opgenomen. Ik vind dat alle mensen een kans verdienen, ongeacht een beperking of niet. Remon is positief, netjes, nauwkeurig en werkt heel precies. Elke dag gaat hij altijd opgewekt en tevreden naar huis. Ook klanten respecteren hem. Dit zeggen ze niet, maar dit kan ik wel merken. Doordat Remon uit Jubbega komt kent iedereen hem.” Remon wordt hetzelfde behandeld als de rest van zijn collega’s. Dit merkt hij zelf ook. “De collega’s hier zijn aardig en leuk. Ik pas er gelukkig goed tussen. We hebben op 18 juni een bedrijfsuitje: een concert met veel artiesten. Ik mag ook gewoon mee!”


28

NUMMER 06 • 2016

FLORALIA: 8, 9 EN 10 JULI 2016

Floralia Bontebok

EEN FEESTJE VOOR IEDEREEN Begin juli vindt het jaarlijkse evenement Floralia plaats in het 448 inwoners tellende dorp Bontebok, onder de rook van Heerenveen. Georganiseerd door een bevlogen bestuur en vooral veel, heel veel vrijwilligers. Vereniging Floralia Bontebok is opgericht 1923 ten tijde van de opening van de basisschool in dit dorp en heeft als doel het organiseren van festiviteiten, optochten en manifestaties op sociaal-cultureel gebied. Inmiddels is Floralia uitgegroeid tot een meerdaags evenement met talloze activiteiten en zoals ieder jaar, een programma waar je U tegen zegt. Zowel de oud- als de nieuwe voorzitter en de secretaris van de vereniging zijn aanwezig tijdens dit interview over de aanstaande editie van Floralia, in het weekend van 8, 9 en 10 juli 2016. De datum voor het evenement is verschoven van eind augustus naar juli omdat er in augustus meerdere dorpsfeesten in de regio zijn. Daarnaast zijn begin juli de meeste mensen nog niet op vakantie geweest. Oud-voorzitter Jan van der Meulen, die het stokje heeft overgedragen aan Uppy Zwolle en secretaris Roelien Post, heeft zin in de komende editie. Ze vergaderen deze avond aan de lange keukentafel in het landelijke huis van de nieuwe voorzitter.

DE VERENIGING De vereniging Floralia is een actieve groep mensen die zich inzet voor de leefbaarheid van dit dorp. Zo wordt ieder jaar naast het meerdaagse feest ook een grote viswedstrijd in mei georganiseerd. Alles om de inwoners van dit Friese dorp en mensen uit de regio met elkaar te verbinden. “Bontebokkers zijn dorpelingen in hart en nieren, ze kennen elkaar allemaal bij naam en toenaam en helpen elkaar waar nodig”, aldus oud-voorzitter Jan van der Meulen. Het voltallige bestuur vergadert iedere maand om het programma zorgvuldig samen te stellen en de vorderingen te bespreken.

PROGRAMMA De festiviteiten, die plaatsvinden aan de Eerste Compagnonsweg in Bontebok, gaan dit jaar van start op vrijdag 8 juli met de playbackshow. “Voor eenieder die in de huid van zijn of haar idool wil kruipen.”, zegt secretaris Post enthousiast. Het professionele Friese ‘feestbeest’ Lytse Hille verzorgt deze avond,

nadat de winnaar de playbackshow bekend is gemaakt, de afterparty op het podium in de tent. Op zaterdag 9 juli vindt de bloemententoonstelling plaats, waar het evenement haar naam aan dankt. In aanloop naar deze festiviteiten zijn er in mei stekjes uitgedeeld aan de kinderen en andere geïnteresseerden uit het dorp. Deze stekjes zijn opgekweekt en het eindresultaat wordt op deze dag tentoongesteld en gejureerd. “Dit is een mooi voorbeeld, waarbij de verbinding met elkaar wordt gezocht”, zegt voorzitter Zwolle. Zaterdagmiddag is er een matinee waarna de avond wordt overgenomen door de hoofdacts: The Bounty Hunters ft. Johannes Rypma en Jelle B. De Friese finalist van het televisieprogramma ‘The voice of Holland’ Johannes Rypma staat al enkele jaren garant voor een gezellige feestavond. Zanger Jelle B maakt het programma op zaterdagavond compleet. Deze ‘wandelende iPod’ staat deze zomer op meerdere podia,

waaronder dat van Oerrock in Ureterp en Heaven Live in Heerenveen. Met de komst van deze artiesten hoopt het bestuur meer jongeren naar de feesttent te trekken. “Jongeren hebben tenslotte de toekomst en die willen wij ook iets bieden”, aldus de bestuursleden. Zondag 9 juli wordt het feestweekend afgesloten met een brommertoertocht en een Fryske Merke. Op deze markt vinden in kramen demonstraties plaats, zijn authentieke Fryske producten te koop en presenteren zich organisaties ter bevordering van de Friese cultuur en landschap zoals de Afûk en het Fryske Gea.

GEDREVENHEID Om een dergelijk programma te kunnen samenstellen is er een gedreven bestuur nodig, veel sponsors en vooral veel vrijwilligers. Het stokje van het voorzitterschap is weliswaar doorgegeven, maar de oud-voorzitter helpt nog even hard mee om het feest tot een succes te maken. Het bestuur gaat persoonlijk bij alle sponsoren en vrijwilligers langs om ze te vragen voor de organisatie, dan wel te bedanken voor

de inzet en bijdrage. Door een dergelijke persoonlijke benadering ontstaat er binding en kan er echt naar elkaar geluisterd worden. “Het kost bakken tijd en energie om alle mensen en bedrijven langs te gaan, maar dat is het ons meer dan waard. Wij zijn deze mensen heel dankbaar. Het is een absolute meerwaarde”, aldus Zwolle. De voorgaande edities stond het bezoekersaantal aan het eind van het weekend op zo’n 700 mensen. Dat wil het bestuur van Floralia in Bontebok dit jaar weer halen. Bezoekers moeten ons in dit nieuwe weekend zien te vinden. Het ligt zeker niet aan het gevarieerde programma dat wordt aangeboden of aan de inzet van dit bestuur.


heerenveen • CULTUUR

P O S I E R

GROOTHEERENVEEN.NL

Verrassend Marokko Zoek je een verrassende bestemming, maar heb je geen zin om ver te vliegen? Marokko is één van de meest kleurrijke landen op aarde. Om het echte Marokko te voelen moet je ernaartoe. Zeker weten dat je ervan gaat genieten. Je kunt alle Koningsteden gaan bezoeken, maar mijn persoonlijke tip is om juist het binnenland in te gaan en het echte Marokko te leren kennen. Marokko verrast!

VERRASSING 1

VERRASSING 3

MAROKKAANSE MUNTTHEE IN ROOFTOP BAR IN MARRAKECH

Odette Holkema is zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel. “Mijn passie voor reizen kent geen grenzen! Ik vind dat ik het mooiste vak van de wereld heb en heb zelf vele mooie en onvergetelijke reizen gemaakt. Ik geef al ruim 22 jaar enthousiast en vakkundig reisadvies. Vele klanten heb ik met een lach zien vertrekken en terugkomen. Ik wil u graag een prachtige reis laten maken. U kunt bij mij terecht voor al uw vakantiewensen en ik kom graag bij u thuis op het tijdstip dat het u het beste uitkomt. Bespaar uzelf tijd en energie en ervaar het comfort van een persoonlijke reisagent."

29

Verdwaal in de kleine straatjes in de Medina en beleef op iedere hoek weer een nieuw avontuur. Drink Marokkaanse muntthee in een rooftop bar en geniet van het uitzicht. Zowel overdag als ’s avonds is het Djem el Fnaa plein fascinerend met al haar straatartiesten en marktkooplieden, het beste openluchttheater wat je ooit gaat zien! Marrakech is tevens the place to be voor shopliefhebbers. Tip, overnacht in een Riad (een traditioneel Marokkaans huis met een binnenplaats).

VERRASSING 2

DIT IS HET “WOESTEINDE” EN SLAPEN ONDER STERRENHEMEL Laat Marrakech achter je en rijdt (zelf) naar de roodkleurige woestijnduinen, de hoogste van Marokko. Ga op kameel safari door de gouden duinen van Erg Chegaga. Slaap in een bedoeïentent, midden in de woestijn met alleen de stilte om je heen.

BLAUW CHEFCHAOUEN Verstopt tussen de groene heuvels met het rifgebergte op de achtergrond. Het mooiste is hier de hemelsblauwe kleur! Slenter door de medina en proef de plaatselijke specialiteit bissara. Maak een bergwandeling en ontmoet het lokale leven in de berberdorpen.

VERRASSING 4

VERS VISJE ETEN IN HET HIPPIE DORPJE ESSAOUIRA Een authentieke vissersplaats een de kust waar de wind altijd waait. Vestingswallen, uitkijktorens, een drukke haven met prachtige blauwe bootjes, bedrijvige vismarkt en een knus stadscentrum, dat is Essaouira. Thuishaven voor muzikanten en kunstenaars, die hun winkeltjes hier hebben. Volg een kookworkshop, ga relaxen in een strandtentje of leer kite surfen!

VERRASSING 5

GA FIETSEN IN HET ATLAS GEBERGTE Het Atlasgebergte kenmerkt zich door kilometers palmoases en ruige bergpartijen, immense kloven afgewisseld met mooie kasbah’s. Overnacht in een oud traditioneel Berber huis in Tafraoute en fiets door de palmoases en eet couscous bij de Berbers.

De landen /plaatsen die ik in deze uitgave van GrootHeerenveen graag kort wil belichten zijn:

MAROKKO KRAKAU PARIJS s ander n e v e ) (Net achten... overn

CAHUTTE

PARIJS DOEN

EN NET EVEN ERGENS ANDERS SLAPEN.

•V  oel je Robinson Crusoë in deze cahutte • Overnacht in het hart van de natuur en sta binnen 20 minuten bij de Eiffeltoren

• Verblijf in een houten hut met alle comfort

en slaap op de etage in een tent; de hut heeft een eigen keukenhoek en badkamer. En daarnaast een houtkachel, waardoor het ook zeer geschikt is voor de herfst & lente Ervaar op een andere manier de unieke combinatie van natuur en cultuur

Krakau Krakau is het hele jaar door interessant als city trip. De binnenstad is een attractie op zich met een prachtig historisch centrum, gezellige cafés en restaurants en sfeervolle smalle straatjes. • In het indrukwekkende Kasteel Wawel op de gelijknamige heuvel waan je je een Poolse Koning en overzie je de hele stad. • Scoor een authentiek souvenir in de Lakenhallen. KASTEEL WAVEL • Rijd eens met een oude tram door Joodse wijk Kazimierz (decor voor film Schindler’s List) of fiets met een lokale gids door de stad • Rij met een vintage Trabantje door de communistische wijk Nowa Huta • Bezoek de gigantische zoutmijnen in Wieliczka, die zijn UNESCO-werelderfgoed • Bezoek het indrukwekkende museum / concentratiekamp Auschwitz en Birkenau • En vergeet niet de Poolse specialiteit Bigos te proeven!


Voordelen van een XL occasion

Laagste aanschafprijs | Direct rijden | Grootste aanbod in alle prijsklassen. De Auto Joure XL Group biedt het grootste aanbod occasions van Friesland, alle gewenste merken en voor elke portemonnee. Van al onze occasions is de kilometerstand bekend bij de database van het RDW. Wij hebben altijd minimaal zo’n 350 aantrekkelijk geprijsde occasions in voorraad.

‘Doe mij maar een occasion’ Nu vrijwel alle nieuwe modellen per 1 januari duurder zijn geworden door veranderingen in de autobelastingen, kopen Nederlandse automobilisten liever een occasion dan een nieuwe auto. Dat blijkt uit onderzoek onder lezers van De Telegraaf en Autovisie. Liefst 86 procent van de in totaal 2.990 deelnemers geeft aan dat de voorkeur uit gaat naar een tweedehands auto, in plaats van naar een nieuwe. Slechts 14 procent van de deelnemers zou een nieuwe auto kopen.

Zorgeloos rijden met een Autotrust Garantie Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL Group een scherp geprijsde Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden mogelijk. Garantie in heel Europa.

Auto’s gezocht. Vanwege de grote vraag naar occasions zoeken wij met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometerstand. Bij de Auto Joure XL Group kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring!

Ook kunt u online uw taxatie regelen bij Vul het taxatieformulier zo volledig mogelijk in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. wijkopenjeauto.nl is onderdeel van de Auto Joure XL Group (Auto Joure XL, Auto outlet XL en Auto Export XL).

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

31

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE GREIDEN

een bijzondere wijkopzet Op 15 augustus 1960 besluit de gemeenteraad Heerenveen uit te breiden in westelijke richting. In maart 1965 wordt de stedenbouwkundige opzet voor de wijk De Greiden gemaakt. Het is de eerste FOTO BOVEN: Zicht op o.a. de straten Blauwgras, Ratelaar, Egelskop, Valeriaan en flat Heerenhage. FOTO LINKS: Beeldengroep "Drie Indianen" van Jaap van der Meij (1923 1999) voor de Munt flats, (1972). FOTO ONDER: Engelenvaart in de negentiger jaren met op achtergrond de Munt flats .

woonwijk ten westen van de spoorlijn LeeuwardenZwolle! In maart 1964 valt het besluit een tunnel onder het spoor te maken om de wijk vanuit het centrum bereikbaar te maken. De wijk grenst aan de Engelenvaart, Rottumerweg en het spoor. Het gebied ten zuiden van de Munt wordt het eerst in ontwikkeling genomen met de bouw van drie zestien verdiepingen tellende torenflats. De eerste woningen worden op 1 mei 1971 opgeleverd voor bewoning in de huursector. De Heerenveners geven al snel aan de ongewoon hoge torenflats de bijnaam `De Drie gebroeders`. Later wordt door de gemeente officieel namen aan de flats gegeven: ‘Romsicht’ (het dichtst bij de spoorbaan), ‘Lânsicht’ (parallel aan de Oude Veenscheiding) en ‘Heechsicht’ (het dichtst bij de aansluiting van de Munt op de Haskeruitgang). Ongeveer gelijktijdig wordt aan de noord-westzijde van De Greiden Serviceflat `Heerenhage` gebouwd. De Serviceflat is bedoeld voor zelfstandig wonende bemiddelde ouderen; vanaf 13 maart 1972 kunnen zij zich er vestigen. De ruim 200 appartementen blijken zeer in trek, ook bij Friezen ‘om útens’. In de jaren zeventig en tachtig worden er in de wijk vier buurten gerealiseerd: de Waterbuurt, de Botenbuurt, de Kruidenbuurt en de Vogelbuurt . Het bijzondere is, dat de buurten nogal los van elkaar staan. Die opzet is kenmerkend voor De Greiden. De buurten zijn van elkaar gescheiden door strikte overgangen in de vorm van groenstroken, wegen en/of waterlopen. Daardoor is het geen homogene wijk geworden, maar een samenstel van buurten. De centrale route bestaat uit Vogelwijk, Roerdomplaan, Kattebos, Oude Veenscheiding en Jister. Deze route is bedoeld om de buurten met elkaar te verbinden. Hier mag 50 km per uur worden gereden, terwijl in de andere straten een maximum snelheid van 30 km geldt.

FOTO BOVEN: Slaan van palen voor de bouw van wijkcentrum De As in De Greiden. FOTO BOVEN:Nieuwbouw De Greiden in 1972.

Het centrale gedeelte van de wijk bestaat uit winkelcentrum `de Greiden` aan de Jister en het gebied tussen het (de) Kattebos, Vogelwijk en Oude Veenscheiding. Ook bevindt zich hier Wijkcentrum `De As’, waar het wijkmanagement zorgt voor onder andere verbetering van de leefbaarheid, veiligheid en samenwerking met diverse groeperingen. Niet ver van het winkelcentrum bevindt zich de grootste openbare speeltuin (3500 m2) van Friesland, voor iedereen vrij toegankelijk. ‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

FOTO LINKS: Bushalte bij serviceflat Heerenhage.

Dit 'Verhaal van Heerenveen' is geschreven in samenwerking met de Werkgroep Oud-Heerenveen.

www.heerenveenmuseum.nl


32

NUMMER 06 • 2016

Abstracte natuur

Froukje Sikkema: De Creatieve Mens

Heerenveen Museum

Expositie hedendaagse fotokunst

Josh Hayer: Toverbinding Heerenveen Museum

Expositie PronkKeamer

30

Zomer in het museum

Ateliers Majeur: Superstars Plus

02

Käthe Kollwitz

Posthuis Theater

20:00 Buiten zinnen (Bingewatchen 12+)

jun jun jul

Museum Belvédère

Heerenveen Museum

Heerenveen Museum

Museum Belvédère

Internationale fotomanifestatie

Expositie PronkKeamer

diverse activiteiten voor kinderen

Expositie

t/m

26

jun

19:00 (opgave bij museum/VVV)

03

vanaf

vanaf

Heerenveen Museum

03

vanaf

Noorderlicht i.s.m. ARENA

Werkgroep Oud H’veen: stadswandeling

16

t/m

23

t/m

juni - juli

25

jul jul jul

sep

BINGEWATCHEN MET SUPERSTARS ATELIERS MAJEUR Jaarlijks geeft kunstencentrum Ateliers Majeur in Heerenveen en Opsterland honderden cursussen op het gebied van dans, theater, zang, muziek en beeldende kunst aan duizenden leerlingen. De Superstars Plus in Heerenveen, de theaterleerlingen onder leiding van docente Catrien van der Molen, treden zaterdag 2 juli om 20:00 uur op in een heuse Bingewatchingvoorstelling in het Posthuis Theater. (Binge wat? Bingewatching: het verslavend kijken naar meerdere afleveringen van een tv-serie achter elkaar). De voorstelling-serie op één avond is gebaseerd op ‘Van God los’. De Superstars Plus spelen ‘Buiten zinnen’ in drie afleveringen. In deel één (‘Kortsluiting’) ontmoeten we Daniëlle, opgegroeid op in een probleemgezin, bij haar moeder Nadia, haar broertje Rody en haar stiefvader Gerrie. Na alle geldproblemen, kleineringen en het agressieve gedrag van Gerrie en Rody, stevent het gezin af op een fatale confrontatie.

posthuistheater.nl

bibliothekenmarenfean.nl

Deel twee (‘Spookbeeld’) gaat over Tilly, die er achter komt dat haar vriend Mitch een affaire heeft met Kim, een vriendin van haar zusje Roxanne. Als blijkt dat Kim ook nog eens zwanger is, besluit Tilly samen met Roxanne naar het huis van Kim te gaan en haar weg te jagen van Mitch. Maar de relatie tussen Kim en Mitch gaat toch dieper dan gedacht, en dan slaan de stoppen door… Deel drie heet ‘Bitch Fight’. Elvira neemt het op voor haar vriendin Rochelle die ruzie heeft met Joyce. Ze haalt zich echter de woede van Joyce op de hals als ze weigert het nummer van Rochelle te geven. Joyce, die in een lastige relatie zit en er ondertussen meerdere vriendjes op nahoudt, zet haar vriendinnen groep op tegen Elvira. Als het conflict hoog oploopt gaan de meiden op bezoek bij Elvira thuis waar dingen uit de hand lopen… Kaarten in de voorverkoop bij Ateliers Majeur kosten € 1,- voor leerlingen van Ateliers Majeur en € 5,- voor niet-leerlingen. ’s Avonds aan de deur bij het Posthuis Theater betaal je € 7,50.

ateliersmajeur.nl

heerenveenmuseum.nl

museumbelvedere.nl

oranjewoudfestival.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

33

COVERBAND DE KOFFER

TUSSEN ‘GROTE NAMEN’ OP OERROCK 2016 De Heerenveense coverband De Koffer heeft tijdens Oerrock 2016 een fantastische show weggeven. De band, bestaande uit Greet de Boer (zang), Thomas Duinkerken (zang), Gerben Suurmeijer (basgitarist), Alwyn Breeuwsma (drums), Jasper Rense (toetsen), Hanno de Vries (gitarist), Arnold Boerstra (gitarist) en Ivo Nutters, stond op het hoofdpodium van het Oerrock festival in Ureterp. De Koffer, veelal op feesten en partijen te bewonderen en bekend staat om haar afwisselende covershow met nummers van Tina Turner, Robbie Williams, Marco Borsato oftewel van ‘Una Paloma Blanca’ tot ‘Killing in the Name of’, heeft op de eerste dag van dit festival, dat ruim 20.000 bezoekers over drie dagen trekt, haar visitekaartje afgegeven. Het was een groot feest voor zowel het publiek als voor de bandleden op het podium waar ook Racoon, Miss Montreal, Kensington en andere namen van formaat geprogrammeerd stonden. In dit artikel een overzicht van een optreden, dat niet snel vergeten zal worden door deze band uit Heerenveen.

“Wat is dit gaaf en wat is dat podium groot”, zegt drummer Breeuwsma als eerste. Er is niet veel tijd om te genieten van het podium, want alles moet worden uitgeladen en opgebouwd voor de soundcheck. Na een rondje backstage komen de bandleden het grote podium op waarna de backdrop, die speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt, wordt opgehangen en er wordt gesoundcheckt. De eerste enthousiaste reacties uit het publiek zijn al te horen. Alles staat klaar en is in gereedheid gebracht, wanneer de bandleden het podium verlaten om elkaar nog één keer diep in de ogen aan te kijken en voor de groupshug, wanneer de presentator de band passeert om op het hoofdpodium de band aan te kondigen.

Het is halverwege de middag op Hemelvaartsdag/ Bevrijdingsdag 2016 wanneer De Koffer zich verzamelt bij de Musykfabryk in Oudeschoot. De locatie waar de band iedere week repeteert en het startpunt voor ieder optreden. Ieder bandlid staat er ogenschijnlijk ontspannen bij voor zo’n groot optreden. De een rookt nog een laatste sigaretje en de andere moet nog even snel een plasje doen voordat de reis naar Ureterp begint.

Met groot applaus worden ze door het publiek van Oerrock ontvangen. Vanaf de eerste tot de laatste minuut gaat alles zoals het moet. Het optreden loopt op rolletjes en het publiek en daarmee ook de bandleden verkeren in een staat van euforie. Nadat de laatste tonen hebben geklonken en de bandleden het podium onder ovationeel applaus hebben verlaten, vallen ze elkaar in de armen.

DE WEG NAAR HET OERROCK PODIUM In het najaar van 2015 heeft deze band zich aangemeld voor de Oerrock play-offs. Deze play-offs vormen een selectieronde voor cover- of tribute bands die ervan droomt om op het grote podium van Oerrock te spelen. De Koffer is zo’n band en wilde uiteraard deze play-offs winnen. “Wij hebben meegedaan om te winnen, anders moet je niet mee doen”, vertelt zangeres Greet de Boer. In januari van dit jaar mocht De Koffer zich bewijzen tijdens de voorronde in Donkerbroek. Deze voorronde werd gewonnen en hiermee waren ze verzekerd van een plek in de finale, waar ook de winnaars van de twee andere voorrondes en de houder van de

wildcard zich mochten presenteren. De finale, die in maart was gepland, vond plaats in de Ureterp en hiermee konden ze al een beetje ‘snuffelen’ aan hun eventuele toekomstige publiek. Multifunctioneel

centrum de Wier was tijdens de finale afgeladen. De Koffer speelde als laatste van vier finalisten en dat heeft het publiek en de jury van de play-offs geweten. Tijdens dit optreden ging het dak eraf. Sterker nog, de juryleden, die uiteindelijk de beslissing moesten nemen wie in de line-up van Oerrock kwam te staan, stonden op de tafels te dansen. Nadat de rust in zaal was teruggekeerd, kwam de jury op het podium met de mededeling dat de Band De Koffer de play-offs

had gewonnen en daarmee werd opgenomen in het programma van Oerrock 2016.

HET GROTE OPTREDEN De eerste bezoekers van het festival staan al voor het podium te wachten voor het eerste optreden van die dag van Racoon, wanneer de auto met aanhanger van De Koffer het terrein komt oprijden. De blikvanger van het festival, het hoofdpodium valt meteen op en de monden van alle bandleden vallen open.

“Het was fantastisch, ik wil nog keer” schreeuwt zangeres Greet. De hele band is door het dolle. “Dit geeft zoveel energie en is zo mooi”, zegt basgitarist Suurmeijer. Ook de juryleden van de Oerrock Play-offs en boeker van het festival Rik Dijkstra feliciteren De Koffer met het geweldige optreden. De rest van de avond geniet de band van hun succes en kijken ze naar de optredens van onder meer Miss Montreal en Kensington.


AFKE’S ELFDE DE GEBOORTE VAN GRUTTE PIER

Op een nacht wordt Afke wakker. Naast haar bed staat een kerstengel: “U zult een elfde kind ontvangen van de Heilige Gurbe. Dit kind zal een Verlosser zijn voor het Friese volk.” Het tiental van Afke zorgde al voor een beestenbende maar met het elfde kind erbij is de chaotische zwijnenpan compleet!!! Het elfde kind was nog maar net geboren of er stonden voor de deur drie Heilige Harrekieten uit het oosten met geschenken voor de Friese Messias. Dit was voor Afke nog maar het begin van een complete heksenketel. Heeft u met de kerst zin in een dolkomisch avontuur? Kom dan zeker naar deze absurde kerstvoorstelling, geschikt voor jong en oud.

Speeldata Heerenveen: do vr za ma di wo do vr

22-december besloten 23-december 19.30 uur 24-december 15.00 uur 26-december 15.00 uur 27-december 19.30 uur 28-december 19.30 uur 29-december 19.30 uur 30-december 19.30 uur

Speeldata Franeker: do vr

05-januari 19.30 uur 06-januari 19.30 uur

‘Audities Posthuis Theater Kerstmusical” Op zaterdag 9 juli en zondag 10 juli vinden de audities plaats voor de kerstmusical 2016: “AFKE`S Elfde – De Geboorte van Grutte Pier.

De musical: In het Posthuis Theater vindt dit jaar voor de 7de keer een kerstmusical plaats die door het Posthuis Theater wordt geproduceerd. De musical wordt dit jaar geschreven door cabaretier Ronald Smink en geregisseerd door Rieneke de Haan. De eerste teksten staan op papier en het belooft een dolkomische absurde voorstelling te worden. In deze productie spelen amateurs (kinderen en volwassenen samen met een aantal professionals. Kun je zingen, acteren en/of dansen? Kom dan auditie doen op zaterdag 9 juli of zondag 10 juli. We zijn op zoek naar talentvolle amateurs tussen de 8 en 30/40 jaar. Specifiek zijn we dit jaar ook op zoek naar een jeugdige violist en een balletdanseres, die ook kunnen acteren. Wat je moet weten voor je auditie gaat doen: Meedoen aan deze musical is niet vrijblijvend. Tussen 19 december en 4 januari moet je sowieso beschikbaar zijn. Een repetitie mag je alleen in heel bijzondere gevallen missen.

Vanaf begin oktober t/m half december wordt er elk weekend gerepeteerd (op zaterdag en/of op zondag). In de herfstvakantie worden extra repetities gepland. Vanaf half december zijn er meer repetities en zullen er ook repetities zijn op namiddagen of avonden in de week. Doel is om er een fantastische voorstelling van te maken. Het kost heel veel tijd en inspanning, maar je krijgt er een fantastische en unieke ervaring voor terug. De voorstellingen zijn van 19 december (première) t/m 4 januari. In januari spelen we in De Koornbeurs in Franeker. De eerste voorstellingen vallen dus buiten de Kerstvakantie. Wil jij je talenten verder ontplooien en lijkt het je leuk om mee te spelen in deze nieuwe Posthuis Theater kerst-familie musical? Meld je dan aan VOOR 1 JULI. Dit kan via de mail naar: aafje@posthuistheater.nl of via de post naar Posthuis Theater, t.a.v. Kerstproductie 2016, Fok 78, 8441 BR Heerenveen. Vermeld in beide gevallen: naam, m/v, adres, mailadres, telefoonnummer, geboortedatum en vertel iets over jezelf en waarom je mee wilt doen. Iedereen die zich aanmeldt doet in principe mee aan de audities. Je krijgt daarover tijdig bericht. Meer inlichtingen: Aafje Dijkhuizen: aafje@posthuistheater.nl of 0513-619492


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

35

Boerenijs en een knechtendiploma BIJ JOHAN EN LUCIE WIJNSMA

GrootHeerenveen maakte een uitstapje naar de Kuinderzijde van de Tjonger. Aan de Ottersweg in Oldeholtwolde ligt daar midden in het land een verrassend mooi plekje verscholen tussen de bomen: De Geele Bosch.

Zodra je het terrein oprijdt, komen het vakantiegevoel en de gemoedelijkheid je tegemoet. Op een doordeweekse dag staan er al vakantiegangers, maar de grote drukte begint vlak voor het weekend. Dan komen van heinde en verre gasten naar ijsboerderijcamping De Geele Bosch om hun tent of caravan te installeren, of een van de safaritenten te betrekken.

Johan draagt graag bij aan de bewustwording van de mensen, vooral als ze niet blijken te weten waar bijvoorbeeld de melk vandaan komt. Lucie: “We hebben hier weleens vrouwen gehad die hun tuinstoelen naar een hoekje van de stal sleurden, om daar stilletjes te wachten op een afkalvende koe. Op de vraag hoe laat dat zou gebeuren, hadden we natuurlijk geen antwoord, want de natuur regelt zichzelf. Ze vonden het een geweldige ervaring toen het uiteindelijk zo ver was.

VAN BOER TOT CAMPINGBEHEERDER Een goed moment voor een praatje, want het is koffietijd voor Johan en Lucie Wijnsma, die de boerderij in 1999 uitbreidden met een campingveld. Het is heerlijk toeven op het terras, met uitzicht over de dierenweide en camping, waar je ook als voorbijganger welkom bent. Een kleuter op een traptrekkertje rijdt af en aan: “In 1980 zijn Johan en zijn ouders hierheen verhuisd vanuit Nieuweschoot. Toen we drie jaar later samen de boerderij overnamen, was er van een camping nog geen sprake”, vertelt Lucie. Ze molken de 120 koeien en beheerden 40 ha land.

Een bijzondere toevoeging is de eigen ijsproductie. “In 2001 startten we met het maken van boerenijs en nadat in 2010 onze winkel en receptie waren verbouwd, ook met onze specialiteit: boerensoftijs.” Of het een succes is, wordt ter plekke uitgeprobeerd en volmondig bevestigd. “En dat allemaal van de melk van koe nummer 17”, aldus Lucie.

HET LIJSTJE VAN JOHAN Afgelopen winter maakte Johan een lijstje. De laatste jaren had het echtpaar er naartoe gewerkt dat ze over niet al te lange tijd zouden moeten besluiten over hun toekomst. “Ik heb bewondering voor Johan”, zegt Lucie: “Hij vertelde me het pas toen hij al een eind op weg was met dat lijstje, waarop hij de redenen beschreef om wel of niet te stoppen met ons bedrijf. Bovenaan stond onze gezondheid. Eind 2013 kreeg hij een eerste heupoperatie, begin 2014 de tweede. We hadden toen prima ondersteuning van ‘de Boerenhulp’, dus alles draaide verder. Nu zijn we beide nog goed gezond, maar zoals een vaste bezoeker vandaag nog zei, toen hij hoorde dat we gaan stoppen: ‘Je weet nooit wat morgen je brengt.’ Dus we kiezen voor onszelf.”

“Vrienden kochten een vouwwagen en wilden die uitproberen, dus dat kwamen ze hier in de bosrand doen. Het beviel uitstekend en we bedachten ons campingplan. Op die manier ontstond ons eerste campingveld.” Dat liep al snel prima. Het kunnen ervaren van het boerenleven en de aanwezigheid van het avontuurlijke bos achter de camping met verscholen speelplekken en geheimzinnige paadjes, hielpen daaraan mee. “Johan reed toen al met de huifkar achter een trekker door het Oranjewoud, dat is voor veel mensen een hele belevenis.”

KEUZES

FARMCAMPS

Het inmiddels ingevoerde melkquotum deed ze besluiten om met ongeveer 90 stuks melkvee verder te gaan en dus kwam er ruimte om de camping uit te breiden. Johan: “Het duurde lang voor we daarover akkoord kregen van de gemeente. Na veel uitstel was het eindelijk zover en openden we in 2008 ons tweede veld.”

Toen FarmCamps op zoek was naar boerderijen die met hen ‘in het diepe wilden springen’, dachten Johan en Lucie goed na. Dat ze geen opvolging zouden krijgen, hadden ze inmiddels in de gaten. Een ongeluk dat Lucie tien jaar geleden was overkomen en de versleten heupen van Johan speelden ook mee: “We gingen in zee met de organisatie die, behalve de praktische dingen ter plekke, alles regelt rondom de verhuur van de safaritenten op het tweede veld, met complete inrichting. Daar kwamen mensen op af, die het kamperen eens wilden uitproberen, of die niet zo’n zin hadden om met een auto vol kampeerspullen op pad te gaan.” Bij een kijkje in een van de tenten, waan je je in een ingericht huisje met alles erop en eraan.

“We kregen het wel alsmaar drukker, waardoor we wisten dat we over niet al te lange tijd keuzes moesten maken. Een reden om nogmaals in te krimpen naar 20 ha land en circa 40 koeien.” Johan vertelt hoe mooi het land rondom De Geele Bosch is. Door het afgraven van land ten behoeve van zandwinning zijn mooie, vogelrijke drasplassen ontstaan. Hij weet precies waar de zwanen broeden.

KAMPEERROTTEN EN LUXEKAMPEERDERS “Voor ons is het een leuke toevoeging. Mensen waren altijd al welkom om mee te kijken op de boerderij, nu hebben we er met FarmCamps afspraken over gemaakt. Kinderen kunnen een boerenpaspoort krijgen en een knechtendiploma halen. Dan krijgen ze een rode overall aan en gaan mee het bedrijf rond. Twee keer in de week maken we een gezellig kampvuur en in de ochtend serveren we ontbijtkratten in boerenstijl.” Tegenwoordig varieert hun gastenbestand dan ook van oude kampeerrotten tot luxekampeerders: “Je merkt dat mensen er in de loop van hun verblijf op gaan vertrouwen dat hun kinderen veilig zelf kunnen spelen en de tijd van hun leven hebben. Soms willen ze helemaal niet meer weg aan het einde van hun vakantie.”

Johan: “Niet dat we moeten stoppen, maar we kunnen dat nu op een mooie manier doen. Dat geeft een goed gevoel. Want naast onze gezondheid en het gebrek aan opvolging, wordt de melkprijs veel te laag en de regels in de landbouw steeds strenger. En ik realiseerde me dat ik al 50 jaar melk. Het is mooi geweest.” Ze vinden het nog steeds fijn werk, dat wel. Zo reed Johan deze week nog bewoners van Anna Schotanus rond in de huifkar en vertellen ze over de bruiloft van een ‘celebrity’ die plaatsvond op hun camping. Maar intussen zijn wel de eerste gegadigden in beeld om de boerencamping over te nemen. Daarin gaan ze niet over een nacht ijs, maar zoals Lucie zegt: “Komt er een stel dat 30 jaar jonger is en net ze gek is als wij, dan gaan we ervoor.”


36

NUMMER 06 • 2016

NA 50 JAAR NEEMT HIEKE JONGEDIJK AFSCHEID VAN HAAR GELIEFDE VAK Op donderdag 30 juni hangt kapster Hieke Jongedijk haar ‘schaar aan de wilgen’. Ze heeft er dan 50 jaar opzitten. De laatste 24 jaar stond ze in de kapsalon in de Oranjewoudflat in Heerenveen. In haar kappersstoel zijn er heel veel bijzondere en boeiende levensverhalen voorbijgekomen. Voordat zij voor de laatste keer de deur van de kapsalon in deze flat achter zich dichttrekt heeft GrootHeerenveen de gelegenheid te baat genomen om haar op de valreep van haar carrière te interviewen.

Het is de laatste dag van mei wanneer kapster Hieke Jongedijk in de kapsalon in de Oranjewoudflat door ons wordt verrast met de vraag of ze een interview wil geven over haar loopbaan. Ze schrikt, maar uiteraard wil ze meer vertellen over het vak dat haar zoveel heeft gebracht, en neemt plaats in een van de stoelen in de kapsalon.

KAPSTERCARRIÈRE Hieke, die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft, is begonnen in 1966 in een kapperszaak voor mannen en vrouwen in Leeuwarden. Van jongs af wilde ze al kapster worden, zodat toen de mogelijkheid zich voordeed, ze deze met beide handen aangreep. Alleen haar vader moest eerst nog wel even overtuigd worden, want die zag er geen heil in. Maar Hieke zette door, want ze wist

dat dit het echt voor haar was. “Mijn vader is er nooit op teruggekomen, maar ik had wel door dat hij het later toch wel een goede keuze van mij vond”, blikt Hieke terug. Terugdenkend aan de beginperiode van haar leven als kapster, heeft ze nog duidelijk de heren op haar netvlies staan die met de regelmaat van de klok iedere week langskwamen. Vaste plek, vaste tijd, vast kapsel, ‘same procedure as every week’. Vrouwen hadden in haar beleving iets minder de ruimte om regelmatig naar de kapper te gaan. Wel had ze in die tijd veel bruiden in de stoel. Tegenwoordig is meer dan vroeger het geval was het uiterlijk het visitekaartje, zowel vrouwen als bij mannen. Dat vindt Hieke een goede ontwikkeling.

Ruim tien jaar nadat ze was gestart in Leeuwarden, verhuisde ze naar Heerenveen. Hier kwamen de kinderen en werkte ze niet langer fulltime. In deze periode deed ze veel invalen oproepwerk als kapster in Heerenveen en Joure. Bijvoorbeeld bij Kapsalon Marcel in de wijk de Greiden in Heerenveen. De eigenaar van Kapsalon Marcel, werkte naast in zijn zaak in de Greiden ook in de Oranjewoudflat als herenkapper en dat heeft Hieke op een gegeven moment overgenomen. Toen de kapster voor de dames uit deze flat met pensioen ging, werd ze ook gevraagd om ook de dames erbij te nemen. Dit betekende dat zowel de mannen als vrouwen onder één dak geknipt konden worden. Reden genoeg voor Hieke om in de Oranjeflat een eigen kapsalon te starten. En daar komt nu, na 24 jaar een einde aan. In al die jaren heeft ze volop genoten van haar gevarieerde vak, de verschillen tussen wat mannen en vrouwen met hun kapsel wilden. De band die ze hierdoor heeft opgebouwd met de bewoners is onuitwisbaar. De goede gesprekken en het vertrouwen van de klanten was groot. “Heerlijk vond ik dat en dat ga ik ook het meeste missen”, geeft mevrouw Jongedijk aan.

TIJD VOOR IETS ANDERS Toen haar man, ruim zes jaar geleden, stopte met werken zei ze steeds: daar moet ik niet aan denken. Ik wil meedoen aan het dagelijkse woon-werkverkeer. Het is niks voor mij om thuis te zitten. De laatste periode, toen het besluit was genomen om te stoppen, heeft ze veel nagedacht en heeft ze er vrede mee dat het op de laatste dag van juni van dit jaar stopt. Ze gaat genieten van haar vrije tijd en van haar klein kinderen. Ook haar hobby’s zoals beeldhouwen, handwerken en tuinieren, wil ze weer de aandacht geven die ze verdienen. “Gewoon niks doen dat lijkt mij gek maar daar zie ik ook wel naar uit”, lacht Hieke. De komende weken staan in het teken van de laatste afspraken met de mensen uit de serviceflat en de overdracht met haar opvolgster Esther Rypkema. Ze heeft het geloof dat het helemaal goed komt met haar als opvolgster van deze kapsalon. Nu nog een paar weken genieten van het zijn hier en van het kappersvak, besluit Hieke die snel verder moet want de volgende klant zit al in de stoel te wachten op de knipbuurt.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

Epke Zonderland blijft voorzichtig

Het gaat de goede kant op met Epke Zonderland, sinds de laatste ingreep aan zijn bijholtes die hij onderging in maart. “Ik ben echter nog wel herstellende. Dus ik moet voorzichtig blijven, maar ik probeer elke week de belasting in de training omhoog te brengen.”

De olympisch kampioen aan rekstok is momenteel met het Nederlandse herenteam druk in voorbereiding op de Olympische Spelen die van 5 tot en met 21 augustus plaatsvinden in Rio. In Brazilië ligt de voornaamste focus voor hem op rekstok. “Brug en ook het teamresultaat zijn belangrijk. Voor het team richt ik mij daarom ook op voltige.” Dat Nederland zich voor het eerst in de geschiedenis als team heeft weten te plaatsen voor de moderne Olympische Spelen doet hem als sportman veel. “Het was vooral fantastisch om te ervaren hoe het Nederlandse team de afgelopen jaren is gegroeid. We hebben ons er jarenlang voor ingezet en het is dan prachtig om dan ons doel te behalen. Bijzonder dat de oudere en jongere generatie zo naar elkaar toe zijn gegroeid.”

NOMINATIE NIET VANZELFSPREKEND Normaal gesproken is Zonderland een zekerheid in het team dat naar Brazilië gaat. Lange tijd leek zijn nominatie echter niet vanzelfsprekend. De 30-jarige Lemster, die traint bij

het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in sportstad Heerenveen, kwakkelde namelijk met diverse blessures. Zo liep hij in de aanloop naar het WK in het najaar van 2015 in Glasgow een hersenschudding op, nadat hij bij een training ongelukkig was gevallen. Na het WK hield hij hoofdpijnklachten en bleek uiteindelijk dat zijn bijholtes waren ontstoken. Omdat hij last hield, is hij in december geopereerd. Vanaf begin januari kon hij weer opbouwen. Juist op het moment dat Zonderland in lift zat met terugkomen, kreeg hij de griep. Dat sloeg terug op zijn holtes. Dat leidde tot weer twee ingrepen. Voor hem was op dat moment de lol in zijn sport er tijdelijk even af. Turnen noemt hij namelijk een sport die alleen leuk is als het goed gaat. Zijn broer Herre, die ondertussen is gestopt, is anderhalf jaar door gegaan toen hij te maken kreeg met de eerste grote blessures. Dat deed Herre om deel te kunnen nemen aan grote toernooien. Dat leidde ertoe dat hij eigenlijk geen plezier meer in zijn sport had.

Zonderland zat tot niet lang geleden in hetzelfde schuitje als zijn broer. Aan het turnen zelf beleefde hij op dat moment weinig plezier. “Deze sport is alleen leuk als je kunt opbouwen, naar een absolute topvorm kunt toewerken.” Zonderland hield, hoe lastig het ook was om gemotiveerd te blijven, vol. Dat heeft zich uitbetaald. Want zoals het ernaar uitziet krijgt hij in Rio de kans om te laten zien dat hij de beste rekstokturner ter wereld is. Overigens heeft Zonderland zijn studie geneeskunde dit jaar on hold gezet. “Ik had én geen tijd én geen energie. Na de Olympische Spelen pak ik de draad weer op.” Of hij vol gas gaat voor zijn studie, weet Zonderland nog niet. “Het is natuurlijk lastig om nu al te bepalen wat ik in de jaren na Rio ga doen. Op dit moment is het echter duidelijk voor mij dat ik in 2017 graag aan het wereldkampioenschap in Montreal wil meedoen. Maar het gaat ook wel kriebelen om mij op mijn maatschappelijke carrière te gaan richten. Ik denk dat ik maar per jaar moet bekijken waar mijn ambities liggen.”

‘FITTE EPKE GAAT MEE’ Daniel Knibbeler, de coach van Zonderland, is stellig over de kansen van zijn pupil om mee te gaan naar Rio. “Een fitte Epke zit wel in het team”, zegt de Heerenvener die in de O2 Arena aan de zijde stond van Zonderland, toen die naar het historische turngoud zweefde. “Londen was heel bijzonder. In Rio hoop ik weer een fitte Epke te hebben. Dan is hij in staat, dat heeft hij wel bewezen, om bijzondere dingen te doen. De fitheid blijft echter een uitdaging. Daarin is het qua programma zoeken naar juiste balans”, zegt de 36-jarige Knibbeler. Voor hem als coach worden het straks zijn tweede spelen. Was hij

in Londen in 2012 nog een groentje, ditmaal komt hij het Olympisch dorp binnen als kampioenscoach. Net als voor Zonderland was de blessureperiode ook voor Knibbeler lastig. “Als je een sportman in hart en nieren mag begeleiden en die persoon niet kan doen wat hij wil, dan heb je niet met een enthousiaste jongen te maken. Maar als coach moet je daar mee kunnen omgaan. Samen moet je zoeken naar de juiste oplossing voor de problemen. Volgens mij is dat gelukt.”

TEAM Wie er uiteindelijk in het Nederlands team komen, wordt bekend gemaakt in de week van 11 juli. Het laatste kwalificatiemoment is tijdens een interland op 9 juli in Sportstad Heerenveen. Naast de heren komen daar ook de dames in actie. De andere twee kwalificatiemoment zijn een interne wedstrijd en het Nederlands kampioenschap turnen op 25 en 26 juni in Ahoy.


38

NUMMER 06 • 2016

JESPER HOSPES

Een schaatser met een missie

Waar je ook bent in Heerenveen, er is altijd wel een schaatser aanwezig. Doordat veel talentvolle schaatsers voor de sport naar Heerenveen zijn verhuisd kent deze gemeente veel topschaatsers. Toch zijn er maar weinig echte Heerenveense toppers, die in deze gemeente geboren en getogen zijn. De zevenentwintigjarige Jesper Hospes wel.

FOTO: MARTIN DE JONG

Hij is een ‘kind van Thialf’ en heeft zijn ‘roots’ in ‘het Friese Haagje’. Pa en Ma Hospes komen beiden uit een schaatsfamilie dus het was niet vreemd dat de kinderen Rianne en Jesper ook gingen schaatsen. Kleine Jesper vond schaatsen weliswaar leuk, maar had nog veel meer plezier in het voetbal, dat lange tijd zijn voorkeur had, totdat hij in de C-categorie van het voetbal een keuze moest maken. Toen werd het definitief het schaatsen. Het is enkele dagen na het openluchtfestival ‘Heaven Open Air’, wanneer we aanschuiven aan de tafel bij Jesper Hospes en Janine Smit, de vriendin van deze sprinter die zelf ook een topschaatser uit Heerenveen is. In een prachtig huis in de nieuwe woonwijk van Heerenveen vertelt hij aan de keukentafel over de nieuwe stappen die hij heeft gezet in zijn carrière richting de Olympische spelen in 2018.

TEAM VICTORIE Enkele weken geleden heeft de geboren Heerenveener de overstap gemaakt naar de nieuwe schaatsploeg ‘Team Victorie’ met onder andere Olympisch kampioen Michel Mulder. Nadat de hoofdsponsor van zijn vorige team was gestopt, dreigde Jesper op een zijspoor te worden gemanoeuvreerd, zodat hij deze kans met beide handen heeft aangegrepen.

antwoord volmondig nee. Deze schaatser is groot geworden binnen het Friese gewest en de samenwerking voelt voor hem als een meerwaarde.

FOTO: NEEKE SMIT

“Met dit nieuwe team krijg ik die nieuwe prikkel die ik nodig heb om de laatste stap te maken naar de absolute wereldtop”, aldus Hospes. Team Victorie bestaat naast Hospes en Mulder uit Sjoerd de Vries aangevuld met de talenten Willem Hoolwerf en Kars Jansman en de internationale schaatsers Bart Swings (België) en Daniel Greig (Australië). De dames Marije Joling, Carlijn Achtereekte en Vanessa Bittner (Oostenrijk) maken dit nieuwe team compleet. Deze nieuwe ploeg is een samenwerking aangegaan met Gewest Friesland waar Jesper Hospes in zijn beginjaren als schaatser alle trajecten heeft doorlopen. Op de vraag of de huidige situatie niet aanvoelt als een stap terug, is het

ZOMER Om even helemaal iets anders te doen dan schaatsen heeft hij zich aan het eind van het winterseizoen aangesloten bij een voetbalvereniging waarbij hij de laatste drie competitiewedstrijden heeft meegespeeld. Dit was even een klein zijsprongetje naar zijn oude liefde. Hij maakte in het verleden deel uit van de jeugd van Sc Heerenveen. De club waar hij, als de tijd het toelaat, graag plaatsneemt op de tribune om een wedstrijd te bekijken. De rechtsachter heeft genoten van deze terugkeer en wil dit graag herhalen na komend schaatsseizoen. Na het laatste fluitsignaal van de derde voetbalwedstrijd heeft hij, na een korte vakantie, de trainingen voor het schaatsen hervat. De sprinter is nog nooit zo vroeg in het zomerseizoen gestart als dit jaar. Begin april is hij alweer begonnen met de eerste trainingen en sinds zijn toetreding tot het nieuwe schaatsteam volgt hij een trainingsschema van trainster Desly Hill. Naast het fietsen zijn er ook skeeler-, loop- en krachttrainingen die afgewerkt moeten worden en wordt er ook in de zomer op het ijs getraind.

VERWACHTINGEN Met de overstap naar deze nieuwe ploeg is de wil en de gedrevenheid van de sprinter alleen maar groter geworden om alles wat hij in de trainingen laat zien ook eens in de wedstrijden te tonen. Al jaren lang klopt hij tegen de gevestigde orde aan en wil hij nu die laatste stap maken. Komend schaatsseizoen is het hoofddoel het wereldkampioenschap afstanden in Korea. “Als sprinter wil je naar het WK en daarnaast wil ik de baan zien, waar in 2018 de spelen worden gehouden”, zegt de gemotiveerde Hospes. Om het WK te halen moet hij zich eind oktober al bewijzen tijdens de selectiewedstrijden voor de Wold Cup en wordt er

nu heel hard getraind. Deze trainingen zijn vooral in het rood van zijn kunnen. Dit houdt in dat bij elke training alles wordt gegeven voor dat ultieme doel. Dit bleek wel uit een filmpje wat op internet verscheen van een training samen Mulder. “In dat filmpje werd er een fietstest afgenomen en zat ik goed kapot. Dit doe ik allemaal omdat ik een hardere en completere rijder wil worden en daar heb ik alles voor over”, aldus Hospes. Door de overstap en de inzet van deze Heerenveense sprinter belooft het de komende jaren nog spannend te worden op de ijsbaan voor zowel de rijder zelf als voor de concurrentie.


GROOTHEERENVEEN.NL

SURVIVALSPORT IS ‘'BUITENSPELEN’ VOOR VOLWASSENEN

39

FOTO: KEES BAKKER

heerenveen • SPORT

Als zoon van een winkelier in sportartikelen en een moeder die diëtiste is, kan het bijna niet anders dan dat je iets gaat doen in de sport. In het geval van Tobias van der Mei is dat zeker het geval en hij kon wat dat betreft van ‘twee walletjes eten’. Een moeder die let op de juiste voeding en een vader die de juiste materialen heeft en er op let dat je je grenzen leert kennen. Het sporten en dan met name de loopsport is er met de paplepel ingegoten bij Tobias. Van jongs af loopt hij hard en keek hij op tegen de grote mannen die in de survivalsport actief waren. Hij was pas 10 jaar toen hij, eindelijk, zegt hij zelf, de technische survival cursus mocht volgen in de zaal. Twee maanden lang leerde hij iedere week iets bij over deze sport, waarna hij voor zijn eerste echte wedstrijd aan de start mocht verschijnen. Samen met zijn vader in een zogenaamde ouder-kind competitie, met een lengte van 5 kilometer. Vanaf de eerste meters in de wedstrijd dacht Tobias ‘Dit is het en dit wil ik doen’. In de winkel van zijn vader vertelt de eerstejaars ALO student over de sport die zijn hart heeft gestolen. De ontvangst is hartelijk en aan de wand van het het kantoor hangt een mooie lijst met foto’s van de familie van der Mei, waaruit blijkt dat sport een belangrijke rol speelt bij de ‘Van der Mei’s’. Tobias komt net uit Groningen, waar hij tegenwoordig woont en studeert. “Ik kom nog regelmatig terug voor trainingen maar ook voor mijn familie”, glimlacht de jongste telg van Sietse en Bea van der Mei.

Om alle facetten van deze sport goed te beheersen, wordt er vrijwel dagelijks getraind. Als er niet gelopen wordt of een trainingsrondje op de survivalbaan wordt afgewerkt is de survivaler wel te vinden in het krachthonk.

SURVIVALSPORT

Dit jaar zit achttienjarige student in het Run Up Circuit, wat inhoudt dat de lengte en het aantal obstakels tijdens een race langer, meer en zwaarder zijn. De gemiddelde lengte van een run in deze categorie bedraagt ongeveer 11 kilometer. Tijdens de eerste wedstrijd in deze categorie is hij dan ook naar eigen zeggen meerdere keren ‘kapot gegaan’ en helemaal ‘gesloopt’ over de finish gekomen. Het doel van Tobias in deze sport is om mee te doen in de hoogste regionen van het Top Survival Circuit. Een race van gemiddeld 19 km en ruim 60 hindernissen is loodzwaar. Als klein

De survivalsport kent veel facetten en het gaat bij deze sport niet om de tijd, maar om de eerste die over de finishlijn komt. Met alleen een goede conditie kom je er niet. Het is een strijd tegen de elementen, zoals water, koude en wind op een parcours met hindernissen dat hardlopend wordt afgelegd. Kracht, uithoudingsvermogen, techniek, souplesse en doorzettingsvermogen geven de doorslag. Een combinatie van kwaliteiten die goed getraind moeten worden. “Survival is eigenlijk: buitenspelen voor volwassenen”, lacht Tobias.

Dit alles met het nodige resultaat. Zo is hij in 2012 Nederlands Kampioen geworden in Kootstertille, tijdens de survival in de categorie JSC-B junioren en dit herhaalde hij in 2015 door in Wesepe bij de A-junioren te winnen.

mannetje keek hij naar deze zwaarste survivalrun en dat wilde hij dan later ook.

mei van dit jaar liep hij mee voor de prijzen.

OP DE KAART Nu het later is, is hij aardig op weg naar een mooie positie in de survivalsport. Naast dat hij deze sport beoefent, doet hij ook goed mee in regionale loopsport. Tijdens de Ronde van het Nannewiid in

Ook wil hij zich inzetten om de survivalsport beter op de kaart te zetten. Het moet laagdrempelig, toegankelijk en een belevingssport zijn voor jong en oud. Hij is van mening dat deze sport goed is om

zowel je lichaam (fysiek) als je geest (mentaal) beter te leren kennen. De survivalrun, die ieder jaar in juni in De Knipe wordt georganiseerd, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste survivalevenement in de regio en helpt ook mee om meer mensen te laten genieten van deze sport. Tijdens deze survival laat de organisatie in de eerste twee dagen van het evenement de schoolgaande jeugd kennis maken met deze sport, waarna in het weekend de echte survivalwedstrijden plaats vinden voor de mannen en vrouwen. Een echte aanwinst waar in 2015 al 3000 deelnemers te begroeten waren. In de lessen die Tobias, als stagiair aan een school in Leeuwarden, mag geven besteedt hij, naast de standaard lesvormen, aandacht aan ‘survivallen’, zodat ook de jeugd kennis maakt met deze unieke sportbeleving. Een sport die enerzijds goed bij deze sportman past en een sportman die veel voor de sport kan betekenen. Is er een mooiere combi van ‘buitenspelen’ voor volwassenen te bedenken?


KANTOORRUIMTE

businesspark in het MET 24/7 TOPSPORT BELEVING In het vernieuwde Thialf is het mogelijk uw kantoorruimte te sChaatshart Van De WerelD hebben. Deze locatie is uniek. Naast het feit dat uw kantoor

omgeving van alle gemakken is voorzien, is het mogelijk om alle schaatsbewegingen binnen Thialf optimaal te volgen. Door het Op de 2e nieuwe ring van Thialf is het mogelijk uw kantoorruimte te aangezicht en de mogelijkheid om vanuit uw kantoor dagelijks hebben. Deze locatie is uniek. Naast het feit dat uw kantoor omgeving van topsport te aanschouwen kan een aangename werksfeer niet alle gemakken is voorzien, is het mogelijk om alle schaatsbewegingen binuitblijven. Uw kantoor zal bruisen evenals de topsportlocatie nen Thialf optimaal te volgen. Door het aangezicht en de mogelijkheid om Thialf. Succesvolle business kan hierdoor niet uitblijven. vanuit uw kantoor dagelijks topsport te aanschouwen kan een aangename

THIALF BUSINESS PARK

werksfeer niet uitblijven. Uw kantoor zal bruisen evenals de topsportlocatie

MET UW KANTOOR IN THIALF, LAAT U ZIEN WAAR UW BEDRIJF VOOR STAAT: PRESTATIES OP HET ALLERHOOGSTE NIVEAU.

Thialf. Succesvolle business kan hierdoor niet uitblijven. Met de keuze voor

WERKEN IN HET SCHAATSHART VAN DE WERELD! het allerhoogste niveau.

een kantoor in Thialf, laat u zien waar uw bedrijf voor staat: prestaties op

KANTOORUNITS OP TOPNIVEAU HOSPITALITY

infOrMatie AR 20162 ! A J A N F A N VA AF 49M

N 2 15 UNITS VA RM E P ,5 8 € S HUURPRIJ

Op de 2e ring van Thialf zijn 15 kantoorruimtes beschikbaar tussen de kantoren van Thialf en de topsportomgeving van KNSB, NOC*NSF en Schaatslab Thialf.

Als huurder krijgt u de mogelijkheid om tegen een gereduceert tarief lid te worden van de Thialf Business Club, het sportiefste businessnetwerk van Nederland.

Elf units hebben een oppervlakte van 56m2 en vier van 49m2. Indien mogelijk zijn de units met elkaar te verbinden. De kantoren delen een gezamenlijk toilet en nette pantry voorzieningen.

HUURPRIJS

De kantoren worden eind najaar 2016 opgeleverd.

Neem dan contact met ons op via e-mail info@thialf.nl of telefonisch 0513-637703

De huurprijs van de ruimtes bedraagt € 85 per m2 exclusief service kosten.

MEER WETEN?

Mocht u naar aanleiding van deze informatie geïnteresseerd zijnopintopniveau! een Uw kantoorruimte in Thialf. Dat is pas werken kennismaking met uw nieuwe kantoor, neem dan contact met ons op via e-mail derks@thialf.nl of telefonisch 0513-637703

kantOOrruiMte Met biJna 24/7 De beleVinG Van tOpspOrt in het sChaatshart Van De WerelD! a la Carte restaurant, GOeDe bereikbaarheiD en Gratis parkeren.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

HET IS ZOMER!

41

BEACHVOLLEYBAL

De zomer staat voor de deur, dus het is tijd voor de zomersporten, waar beachvolleybal er onmiskenbaar een van is. Sinds enkele jaren is dat ook in Heerenveen mogelijk, want bij Sportstad Heerenveen is een beachvolleybalveld gecreëerd. Beachvolley, dat zowel door mannen als vrouwen kan worden gespeeld, is de laatste jaren sterk in opkomst. De sport is intensief en tactiek en techniek spelen een prominente rol. Zowel de regels als het gewicht van de bal verschillen van het zaalvolleybal. Coördinator evenementen van Sportstad Heerenveen Rianna Boschma vormt samen met collega Margryt Gerritsma een duo in de derde divisie van deze sport. Rianna Boschma is bijna tien jaar werkzaam bij Sportstad Heerenveen en heeft al heel wat evenementen georganiseerd. In haar vrije tijd is ze actief als speler en trainster binnen de volleybalsport en via die weg is ze in aanraking gekomen met Beachvolleybal. In de zomermaanden ligt het volleybal in de zaal een paar maanden stil en om toch ook in de zomer actief te blijven is ze deze sport samen met haar collega gaan beoefenen. “Het lekker buiten zijn en de laagdrempeligheid van deze sport spreekt mij erg aan”, aldus Boschma.

aangesloten bij Hevoc Beach: Beachvolley Heerenveen. Deze club, die volledig los staat van de zaalafdeling van deze vereniging, is voor iedereen toegankelijk. Ook is de vrijblijvendheid van deze sport een motivatie voor de dames om zich aan te sluiten. Mocht je een keer niet kunnen tijdens een wedstrijd, geen probleem, er is altijd wel een vervanger. “Het is fijn dat je niet altijd maar moet ”, zegt Boschma. In afgelopen tien jaar zag zij veel extra mogelijkheden rondom de kantoren van Sportstad ontstaan. Zo ook de grote zandbak voor het beachvolleybal. “Niet alleen deze sport wordt hier uitgeoefend want haal de netten eruit en er is plaats voor onder andere beachrugby en beachsoccer”, geeft de enthousiaste beachvolleybalster aan.

EEN LESJE BEACHVOLLEYBAL Beachvolleybal heeft veel weg van volleybal in de zaal maar er zijn duidelijke verschillen. Het grootste verschil is natuurlijk dat beachvolleybal in het zand wordt gespeeld waardoor het moeilijk en zwaar bewegen is. De beachvolleybalwedstrijden worden twee tegen twee gespeeld op een veld met een afmeting van acht meter bij acht meter. De nethoogte is voor de dames is 2.24 meter en voor de heren 2.43 meter, net als bij zaalvolleybal. Bij beachvolleybal moet de eerste en de derde bal met ‘hard contact’ worden gespeeld. Voorbeelden hiervan zijn: slaan, met de vuist, met de knokkels of onderhand spelen. In totaal mag er in een rally drie keer worden gespeeld voordat de bal over het net moet gaan. Bij beachvolleybal wordt er dus door twee spelers gespeeld en is goede en duidelijke communicatie tussen de twee spelers nood-

zakelijk. Er moeten aanwijzingen aan elkaar worden gegeven en er zullen motiverende woorden gesproken moeten worden op het moment dat er één van de twee er doorheen zit. Bij deze balsport wordt er gespeeld via het rallypoint systeem. Dit betekent dat elk punt dat gespeeld wordt ook werkelijk een punt kan opleveren en er wordt gespeeld tot 21 punten met een verschil van twee punten en tijdens de wedstrijden wordt er om de zeven punten gewisseld van kant. Dit zodat geen van beide duo’s extra last heeft van het weer. Beachvolleybal is geschikt voor lange en sterke mensen want die hebben voordeel

bij het net en in het zand. Neemt niet weg dat de iets kleinere mensen ook plezier kunnen beleven aan deze sport in het zand.

DOELEN Doelen hebben Rianna en Margryt, die ook aardig kan schaatsen, skeeleren en lopen, niet. Het moet leuk en relaxt zijn. Het mooie van deze sport is dat bijna iedereen het kan beoefenen. De dames spelen in derde divisie, wat inhoudt dat er geen ‘heilig moeten’ bestaat, maar ze willen wel zo’n tien toernooien spelen in 2016 en hebben zich daarvoor

In het weekend van 20 en 21 augustus van dit jaar is er een beachvolleybaltournooi in Heerenveen voor de mannen en vrouwen uit de tweede en derde divisie. Het dames duo zal dan zeker van de partij zijn om een gooi te doen naar een mooie klassering. Het weekend belooft een spektakel te worden voor zowel de deelnemers als voor het publiek. Gedurende deze dagen kan er kennis worden gemaakt met en geproefd van deze lekkere zomersport.


SPORTSTAD

nsor van Trotse spo slân g Team Fry het Cyclin

al 10 jaar het beste voor jou!

BURGERS RIJWIELEN HIPPE FIETSEN UIT HET HART VAN FRIESLAND! www.sportstad.nl

WWW.BURGERSRIJWIELEN.NL

De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

MET PAKE AFGESPROKEN DAT HIJ DE KONINGSBAL ZOU OPHALEN In Pingjum, vlak onder de Afsluitdijk, deden ze niet aan voetbal. Wel aan kaatsen, en hoe. Als hij ’s ochtends om kwart voor acht op het schoolplein kwam, was hij al te laat om nog mee te doen, want dan waren de velden al vol. PC-koning van 2008 Douwe Groenendijk: “Ik ben nooit in de verleiding gekomen om een ander spelletje te gaan doen.” “Voetbalvelden hadden we niet in het dorp, wel kaatsvelden en daar was ik met schoolkameraadjes altijd te vinden. In de winter deden we aan schaatsen, in de zomer aan kaatsen.” De sport bleek hem goed te liggen, dus rolde zijn balletje steeds naar een hoger niveau. Zijn entrée in de hoofdklasse maakte hij op zijn zeventiende en hij kaatste fanatiek tot hij 30 werd. Dat was een keerpunt in zijn leven, maar daarover later meer. 2008 was zijn jaar. Na een leven van winnen, haalde hij twee belangrijke koningsprijzen binnen: “Ik werd koning op de PC in Franeker en ‘de Van Aisma’. Met het winnen het PC-koningschap had ik alles bereikt, dit was waarvoor ik het altijd had gedaan. Mijn pake was kort daarvoor overleden en met hem had ik de afspraak gemaakt dat ik de PC-koningsbal zou ophalen.” Douwe is er nog steeds trots op.

TOPSPORTSTATUS Vanuit Groningen, waar hij aan de RUG studeerde, reed hij driemaal per week naar het trainingsveld. Het hele weekend waren er wedstrijden: “Dat lukte doordat ik een erkende topsportstatus kreeg. De periode van de hertentamens was het moment van de PC, een tijd van sponsorbezoeken en wedstrijdvoorbereiding. Aan tentamens kun je dan echt niet denken.” Via NOC NSF

Dat is hét Heerenveense hoofdklassetoernooi van het jaar, dé plek waar het neusje van de zalm in acht teams alvast wapeninspectie houdt voor de PC in augustus.”

kwam hij terecht bij Ernst & Young, dat partner in sport is: “Daardoor werkte in de zomer ik drie dagen per week en richtte ik me verder op kaatsen. Op het werk gaf ik dan weer gas in de winter.”

Heerenveen is de ondergrens van het Friese kaatsgebied. Volgens Douwe is het belangrijk om in onze individualistischer wordende samenleving te zorgen dat een traditionele sport als het kaatsen behouden blijft en ook onder de jeugd blijft leven. Dat het een spelletje is dat bol staat van de tradities, blijkt uit een aantal voorbeelden: “De bal is een ambachtelijk product van leer gevuld met koeienhuid. Hij weegt precies 22 gram.”

TROUWEN OP KRUKKEN Een drama voltrok zich toen hij in 2005 met een ambulance van het veld werd afgevoerd. Een verkeerde sprong leverde hem een gescheurde voorste kruisband op: “Je kunt beter een gebroken been hebben. Dit kostte me negen maanden hersteltijd, waarin ik 30 tot 40 uur per week besteedde aan revalidatie. Ik ben getrouwd op krukken en zelfs tijdens onze huwelijksreis was ik driemaal per dag in de fitnessruimte te vinden.” Het was tekenend voor zijn sportcarrière, dat hij verder kwam door keihard te werken. Douwe noemt zichzelf wel een man met een bovengemiddeld talent, maar geen toptalent: “Het ongeluk leerde me te relativeren. Alles viel in elkaar toen het kaatsen me werd afgenomen door die ene sprong. Dat vond ik moeilijk te accepteren, maar ik kon blijkbaar niet altijd winnen.” Zijn doorzettingsvermogen hielp hem de gebeurtenis te overwinnen en tenslotte PC-koning te worden. Het was zijn levensmotto om nooit op te geven.

NIEUW HOOFDSTUK Waarom verliet hij dan toch de arena in 2009? “Ik had alles gewonnen en was koning op de grootste wedstrijd. Toen bedacht ik me wat ik nu nog kon. Internationaal gezien heeft kaatsen echt een andere dimensie. Voor mij had het minder zin me daarop te richten. Een stapje terug doen naar bijvoorbeeld 10 uur per week trainen voor een lagere klasse, was geen optie. Bovendien moest ik er veel voor doen om fit te blijven. De andere kant van de medaille, die van het blessureleed, kende ik al.” Stoppen was geen makkelijk besluit, maar werd wel vergemakkelijkt doordat zijn vrouw zwanger bleek. Het was tijd voor een nieuw hoofdstuk in hun leven. “Nee, ik had niet opeens zeeën van tijd over. Ik ben nu eenmaal gewend aan een drukke agenda.” Douwe zal qua leven altijd het onderste uit de kan willen halen en daarvoor moet worden gewerkt. Niet alleen in zijn baan bij Stertil Group, maar ook als lid van de Ronde Tafel in Heerenveen. “Daarnaast heb je in de zomer

ineens tijd om weer met vrienden en familie op te trekken. Tot ik stopte met kaatsen, was ik nog nooit in de zomer op vakantie geweest. En het hebben kleine kinderen kun je nooit over overdoen, daar wil je bij zijn.” De gewonnen PC-koningsbal maakte dit zeker makkelijker.

MASTERS Hij kreeg nu tijd om iets terug te doen voor de kaatsport: “Ik was zelf niet zo ver gekomen als zich niet altijd vrijwilligers hadden ingezet om alles te faciliteren. Met een aantal bevlogen medeleden van kaatsvereniging ‘de Plompeblêden’ organiseer ik jaarlijks ‘de Masters’ in Heerenveen.

“Voor elke wedstrijd is de grote vraag waar de wind vandaan komt. Want het veld ligt zodanig, dat er altijd tegen de wind in wordt geserveerd. Zelfs als tijdens het spel de windrichting verandert, worden de veldlijnen gelicht en het veld verlegd.” Ook het op elkaar inpraten is een oude gewoonte: “Een speelse vorm van psychologische oorlogsvoering, elkaar uitdagen hoort erbij. Die interactie is ook wat me zo aanspreekt. Vroeger zag je in cafés nog ‘kaatsklauwen’. Daarin kon je je bal leggen en als een ander dan de uitdaging aannam, werd er op het kaatsveld gespeeld om een prijs van de kastelein. En daarop kwam uiteraard iedereen drinken.” Douwe daagt iedereen uit om op 1 juli bij de Masters te zijn bij de Heerenveense Boys. “De voetbalclub heeft ons goed opgevangen nadat ons eigen veld bij Quick Stick werd opgeheven. In 2017 start de kaatsvereniging met het aanpassen van het nieuwe, beschutte veld aan de Binnenweg. Dan hebben de Pompeblêden weer hun eigen veld.” Nog een laatste weetje dan: “Jan Reitsma was ooit een grote kaatser in Pingjum. Altijd lopende naar de wedstrijden, was hij vaak pas ’s nachts terug. Dan gooide hij een tulp uit de winnaarskrans over de sloot naar de boerderij waar zijn vrouw de volgende ochtend moest melken. ‘Myn man hat juster wer de priis wûn’, zei ze dan trots tegen de boer. Zo ontstond de verzilverde tulp als koningsprijs van Pingjum, dat kwam door Jan Tulp.” Ja, hij is een echte Fries, die Douwe.


44

NUMMER 06 • 2016

LINDA STEEN EN TINEKE PIETERS ENTHOUSIAST

EREDIVISIONIST SC HEERENVEEN INTRODUCEERT BLINDENTRIBUNE Eredivisionist sc Heerenveen heeft vanaf komend seizoen, in navolging van diverse andere Nederlandse voetbalclubs, een blindentribune. Die biedt plaats aan zeven personen met een visuele beperking en aan zeven begeleiders. De plaatsen komen vooraan bij het veld op de westkant van de hoofdtribune en vlak bij het sfeervak van Nieuw Noord. De locatie heeft enerzijds te maken met het goed kunnen beleven van de wedstrijd en anderzijds met de goede bereikbaarheid van de plaatsen. De tribune is mede mogelijk gemaakt met financiële hulp van Caparis. De eerste reserveringen heeft sc Heerenveen ondertussen al binnengekregen. Overigens bezoeken blinden en slechtzienden sc Heerenveen al sinds jaren. Tot de komst van de blindentribune kregen zij live wedstrijdcommentaar van begeleiding die met hen meekwam naar het stadion.

OPEN SYSTEEM Om de blinden en slechtzienden de wedstrijd te laten beleven vanaf de blindentribune wordt een zogenaamd open systeem aangelegd, waarbij mensen met een visuele beperking in het hele stadion mee kunnen luisteren via een radiofrequentie Dat past volgens sc Heerenveen het beste bij wat de club voor ogen heeft. Er zitten namelijk al mensen in het stadion met een visuele beperking. Die moeten gewoon op hun eigen stoeltje kunnen blijven zitten. Daarnaast zijn er blinden en slechtzienden met een visuele beperking die wel op een speciale tribune plaatsnemen, waar extra begeleiding is en waar headsets worden uitgedeeld om het live verslag mee te luisteren. Het systeem wordt aangelegd door Baker Street uit Mijdrecht. Zij hebben een dergelijk systeem en ook gesloten systemen aangelegd bij andere voetbalclubs. Met het systeem krijgen de supporters via een headset live commentaar vanaf de perstribune, die vlak achter hen zit. Voor de functie van verslaggever staat ondertussen een vrijwilligersvacature op de site van sc Heerenveen.

TROTS

Visio zelf zorgt bij elke wedstrijd voor twee vrijwilligers om de blinden en slechtzienden te begeleiden. Hun werkzaamheden variëren van het begeleiden van de hoofdingang naar de tribune tot bijvoorbeeld begeleiding bij toiletbezoek. Pieters: “De begeleiding is dus van A tot Z.”

ling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) verantwoordelijk voor de introductie van de blindentribune.

BEELDEND VERTELLEN “Wij zoeken naar voetballiefhebbers die heel beeldend kunnen vertellen. De verslaggevers moeten niet alleen letten op emoties, maar ook op details zoals wat voor kleur schoenen een bepaalde speler draagt en wat er in het stadion gebeurt, zoals een sfeeractie. Dus heel anders dan een regulier radioverslag. Het liefst willen wij een poule van verslaggevers en per wedstrijd in elk geval twee personen”, zegt Linda Steen. Zij is namens de afde-

Pieters zelf is trots dat sc Heerenveen Visio benaderde om te participeren in de blindentribune. “Wij hebben de deskundigheid in huis en weten hoe blinden en slechtzienden te ontvangen en te begeleiden.” De tribune zelf juicht zij eveneens toe. “Dat is geweldig. Zeker vanwege de toegankelijkheid van wedstrijdbezoek.”

LINDA STEEN (LINKS) VAN SC HEERENVEEN EN TINEKE PIETERS VAN VISIO

Steen kwam op het idee van de blindentribune toen zij vorig jaar zomer bij sc Heerenveen documentatie aantrof met soortgelijke plannen uit het verleden. Die zijn toen niet van de grond gekomen. “Een student heeft vervolgens de haalbaarheid onderzocht en is nagegaan welke partijen nodig zijn. Overigens verschillen de prijzen van de toegangskaarten niet ten opzichte van andere plaatsen.” De zoektocht leidde niet alleen

tot Baker Street, maar ook naar Visio. Het al meer dan honderdjarige bedrijf is onder andere gespecialiseerd in het helpen van blinden en slechtzienden. De samenwerking met Visio noemt Steen een logische. “Visio heeft alle expertise in huis voor blinden en slechtzienden. Zij weten het beste hoe deze mensen te begeleiden.” Via Daniël Schöber, medewerker advies bij Visio Rotterdam die zelf ook een visuele beperking heeft en de blindentribune opzette bij Feyenoord, kwam Steen vervolgens uit bij Tineke Pieters van Visio. Zij is medewerker advies. Samen met Pieters is Steen vervolgens langs

diverse voetbalclubs gegaan om daar de blindentribune te ervaren, waaronder bij Feyenoord. Steen: “Dat was geweldig. We zaten daar naast het sfeervak. Met de ogen dicht en oortjes in hebben we de wedstrijd beleefd. Het was geweldig om te zien hoe de mensen op de blindentribune een wedstrijd ervaren. Wij als sc Heerenveen willen dat iedereen kan participeren. Iedereen hoort bij onze club. Daarom willen wij faciliteiten bieden zoals plaatsen voor mensen in een rolstoel en vanaf komend seizoen dus ook voor blinden en slechtzienden op de blindentribune.”

Voor Pieters zelf is de wereld van blinden en slechtzienden inmiddels bekend terrein. Zelf werkt zij ondertussen twintig jaar voor Visio, dat overigens het predicaat koninklijk heeft. De laatste zeventien jaar is zij medewerker advies. Van daaruit geeft zij onder andere scholing aan externe partijen over hoe om te gaan met blinden en slechtzienden. Pieters: “Hoe blinden en slechtzienden een voetbalwedstrijd ervaren is totaal anders ten opzichte van iemand die wel goed kan zien. Dat heb ik bij Feyenoord ervaren. Ik vind het heel mooi en dankbaar dat sc Heerenveen de blindentribune heeft omarmd. Want net als ieder ander mens moeten ook mensen met een visuele of andere beperking van een voetbalwedstrijd kunnen genieten.”


heerenveen • KORT SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

STREETBALL MASTERS BIJ

SPORTSTAD HEERENVEEN SPORTVELDEN DE HEIDE KRIJGEN OPKNAPBEURT

Op dinsdagmiddag 14 juni 2016 is het officiële startsein gegeven voor de werkzaamheden op het sportveldencomplex De Heide te Heerenveen. Wethouder Jelle Zoetendal heeft met de hulp van enkele jeugdleden onder andere de middenstip ('het kruis') uit het hockeyhoofdveld verwijderd. De werkzaamheden op het sportveldencomplex De Heide bestaan uit het periodiek vervangen van de kunstgrastoplagen van de bestaande korfbalen hockeyvelden en het waarnodig herstellen c.q. vernieuwen van hekwerken en ballenvangers.

Voor de 7e keer komt de Streetball Masters Tour naar Heerenveen. Op zaterdag 25 juni wordt de Abe Lenstra Boulevard ingenomen door honderden straatbasketballers van uiteenlopende leeftijdscategorieën, afkomstig uit binnen- en buitenland, die gaan strijden voor een plaats in de landelijke finales, die later deze zomer in Amsterdam worden gespeeld. Ook de rolstoelbasketballers zijn dit jaar weer van de partij in Heerenveen! Basketballvereniging Dyna’75 werkt bij de organisatie van Streetball Masters Heerenveen nauw samen met o.a. de Nederlandse Basketball Bond, Sportstad Heerenveen, diverse sponsoren en een grote groep enthousiaste vrijwilligers.

AVONDVIERDAAGSE HEERENVEEN SPORTIEF VERLOPEN De avondvierdaagse in Heerenveen is sportief en sfeervol verlopen. Alle vier de avonden scheen de zon en was de temperatuur aangenaam. De Heerenveense Wandel Federatie had weer een viertal mooie routes uitgezet in en rond Heerenveen. Wethouder Hans Broekhuizen gaf dit jaar het startschot voor de avondvierdaagse. Op de laatste avond sloten tientallen ouderen van Meriant aan. De rolstoelen werden gedrukt door vele vrijwilligers. Vijf muziekkorpsen zorgde voor de muzikale begeleiding tijdens de intocht. Er deden dit jaar ruim drieduizend wandelaars mee aan de avondvierdaagse in Heerenveen. Het wandelevenement groeit nog ieder jaar. (Foto: Dennis Stoelwinder)

Eén van de met zand ingestrooide velden (het hockey hoofdveld) wordt veranderd in een modern water hockeyveld inclusief beregening. De bestaande verlichting van dat veld wordt vervangen door LED-armaturen. Ter plaatse van het huidige natuurgrasveld wordt een geheel nieuw zand in gestrooid kunstgras hockeyveld gerealiseerd. (Foto: Dennis Stoelwinder)

DE KNIPE VIER DAGEN LANG “SURVIVALDORP” INTERNATIONAL

RONALD WURM BLIJFT BIJ UNIS FLYERS Nederlands international Ronald Wurm heeft zijn contract met één seizoen verlengd bij UNIS Flyers. Het wordt het derde seizoen bij UNIS Flyers voor de 29-jarige Wurm. Afgelopen seizoen was de rappe en gemakkelijk scorende aanvaller de topscorer van de ploeg. In 42 wedstrijden scoorde Wurm 59 doelpunten en gaf hij 49 assists. Met het verlengen van het contract van Wurm is een tweede steunpilaar voor het seizoen 2016-2017 vastgelegd. Eerder tekende verdediger Pippo Limnell al voor een jaar bij. (Foto: Nicolien Sijtsema)

FRIES KAMPIOENSCHAP

MASTKLIMMEN IN AKKRUM

Het eerste weekend van juni stond De Knipe weer geheel in het teken van de survivalsport. Op donderdag en vrijdag was het parcours voor de scholieren. Zaterdag voor de recreanten en ouders met kinderen. De profs sloten het weekend af op zondag. Honderden deelnemers uit het gehele land verschenen aan de start. Er was weer een pittig parcours uitgezet met diverse hindernissen in het water en op land. ,,Het is prachtig weer om het parcours te lopen. Lekker warm en diverse hindernissen in het water. Ik hou daar van” vertelde een deelnemer met Brabants accent nadat hij lachend over de finish kwam.

De Survivalrun wordt mede mogelijk gemaakt door een grote groep sponsoren. Ook zijn dagenlang tientallen vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. De organisatie kijkt terug op vier fantastische dagen.(Foto: Dennis Stoelwinder)

EERSTE HENNY HUVER-TOCHT VAN TCH GROOT SUCCES Zaterdag, 4 juni 2016, vond de jaarlijkse ledentocht plaats van de Toerclub Heerenveen (TCH). Op een zonovergoten zaterdag trapten de leden een bedrag van € 1.558,- bij elkaar voor het goede doel. De tocht, vernoemd naar erelid Henny Huver, stond dit jaar volledig in het teken van Ride4Kids, een stichting die zich inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Op deze manier geeft de vereniging actief invulling aan hun motto “Met fietsen kom je verder!”. Diverse lokale sponsors hebben aan de actie meegewerkt. Henny Huver is er trots op dat zijn naam dit jaar verbonden is aan Ride for Kids. (Foto: Dennis Stoelwinder)

GOUDEN PLAK BEDRIJVENRUN NIEUW ONDERDEEL VAN FEANRUN Op zondag 28 augustus 2016 vindt de tweede editie plaats van de Kiwanis Feanrun; een sportieve en gezellige loop over 4 Engelse mijlen (ongeveer 6,4 kilometer), waarvan de opbrengst bestemd is voor het goede doel. De start is bij Sportstad Heerenveen, waarna koers wordt gezet richting Thialf om vervolgens te finishen in het gezellige centrum op de Oude Koemarkt.

Op zaterdag 2 juli zal er in Akkrum gestreden worden om het (Open) Fries Kampioenschap Mastklimmen op de ‘smuke’ Tsjerkebleek nabij de dorpskerk. Inschrijving op het terrein vanaf 17.30 uur tot de aanvang van de wedstrijd. Wie bindt de strijd aan met de Friese mastklimmers? Het belooft weer een geweldig spektakel te worden! Mis het FK Mastklimmen dus niet!

Dit jaar is er een nieuw onderdeel: de Gouden Plak Bedrijvenrun: Een inspirerende manier om als collega’s de vakantieperiode af te sluiten, de vakantiepondjes eraf te trainen en fris weer te beginnen aan het werk. Wanneer u als bedrijf deelneemt aan de Gouden Plak Bedrijvenrun, kunt u rekenen op ’n Gouden Bedrijvenpakket. De kosten van deelname bedragen 300 euro exclusief BTW per deelnemend team. Meerdere teams inschrijven is uiteraard mogelijk. Wees er snel bij, want er zijn maximaal 250 startnummers beschikbaar voor deelnemers aan de Bedrijvenrun.

HEEFT U OF UW VERENIGING IETS NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS WETEN VIA REDACTIE@GROOTHEERENVEEN.NL


46 3

1

2

14

15

8

14

7 17

14

11

10

11

22

23

24

25

26

20

21

9

9

H

17 2

15

22

24

17

15

8

17

15

9

6

22

15

8

22

17

12

15

6

17 19

12

6

14

22

8

17

6

18

14

10 6

10

17

7

7

6

22

6

17

11

10

19

17

10

2

22

22

10

1

14

2

PUZZELPAGINA NR 06 -2016 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

17

7

2

14

4

17

14

26

4

18

9

18

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

19

7

9

13

8

12

7

22

18 8

14

17

19

18

18

5

17 11

D C

17

16

17

6

NUMMER 06 • 2016 6

5

4

18 17

22

4 14

17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 06-2016 – tot uiterlijk 5 JULI 2016. Wij wensen u veel puzzel plezier!

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

pl. in Italië

plantenwereld

spraak

3

overtrek

bijwoord

gekheid

berggeel

9

huidziekte

navigatiemiddel

hevig

9

open plek

en dergelijke

vervoerbedrijf (afk.)

amfibie

circa (afk.)

1

exact

harddrug (afk.)

pl. in Duitsland

6

eeuwig

spuitwater

eenjarig dier

werkelijk

riv. in Schotland verkoopplaats

tennisterm

13

water in Friesland schepping

avondkleding Europese vrouw

Engelse titel

2

handigheid

7

eetlust keur

Europeaan profeet

fatsoenlijk

4

12

binnenkomst brandgang

gedorste halmen pausennaam

aanvankelijk

8

mogelijkheid windrichting

en andere

vissersboot

8 2 5 7

afgetakeld haarsmeer

bewonderaar

1

1 1 7

2

gravure

sierplant spanning

2 8 6

voorzetsel

verbouw

vieze geur

ober

7

brombeer letterkeer uitroep v. vreugde

voltooid

balsport deel v.e. trap

Baskische verzetsgroep

vechtsport zitje

14

uitbrander

duidelijk

8 3 4 2 6 3

4 5 9

© www.puzzelpro.nl

deel v.h. oor rentmeester voorbij

per expresse

oevergewas gewoonte

sleetje rijden

luid

kostuum

11

rekening bejaard

10

krankzinnig

Noorse godheid

onheilsgodin

buitenlijn

omslag

8

5

woordenreeks

© www.puzzelpro.nl 1

PUZZEL EN WIN 2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Winnaars PUZZEL GrootHeerenveen 05 - 2016

Lilian Meindertsma uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 06, VÓÓR 5 JULI A.S. PER EMAIL NAAR info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarte weg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer

Mustafa Gumussu FPH, Wim Walda, José vandeHoef en Henk van der Veer

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Ying Mellema, Bauke Thijsseling, Marianne Bouwman en Ewoud Hartog

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

HOOFDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


Nieuw bij ABD Dacia

DACIA AUTOMAAT

VOOR MAAR €500,- EXTRA! NIEUW!

De Dacia

De Dacia

SANDERO Nu met automaat vanaf:

€13.090,-!

LOGAN MCV Nu met automaat vanaf:

De Dacia

SANDERO (STEPWAY)

€13.990,-!

**

Nu met automaat vanaf:

€15.490,-!

Geen automaat? Kies dan een Dacia met LPG. Normaal kost een LPG installatie al snel €2000,- meer maar bij ABD Dacia kost een LPG uitvoering nu zelfs €200,- minder dan een benzine uitvoering!* DE DRIE ZEKERHEDEN VAN ONDERHOUD BIJ ABD DACIA

#1

Wij garanderen de laagste kosten per kilometer.

#2

Wij repareren niets zonder uw toestemming.

#3

Gegarandeerd de beste service.

SNEEK DOKKUM DRACHTEN HEERENVEEN LEEUWARDEN

KOLENBRANDERSTRAAT 7 DE BRÊGE 6 JADE 1 SKRYNMAKKER 26 HORTENSIASTRAAT 11

* Een LPG installatie is leverbaar in de uitvoeringen Ambiance en Lauréate van de Sandero, de Sandero Stepway en alle uitvoeringen van de Logan MCV. Een LPG installatie is niet mogelijk op een automaat. Alle consumentenprijzen zijn inclusief BTW, BPM en exclusief kosten rijklaar maken, recyclingbijdrage en leges.

Tel: 0515 - 413 291 Tel: 0519 - 820 020 Tel: 0512 - 515 615 Tel: 0513 - 650 222 Tel: 058 - 266 3555

Welkom bij ABD


www.tellepark.nl

Binnenkort in verkoop: TELLEPARK 8 luxe appartementen vanaf ca. 150 m²

R

oyaal wonen in een parkachtige setting is nu mogelijk in Tellepark te Heerenveen. Er worden 2 luxe appartementengebouwen gerealiseerd op de voormalige locatie van het zwembad ‘de Telle’. Hiervan gaat binnenkort het eerste gebouw in verkoop welke bestaat uit 7 royale appartementen en 1 fantastisch penthouse. De appartementen hebben een oppervlak vanaf circa 150 m² en zijn voorzien van 3 slaapkamers en 2 badkamers. Alle appartementen hebben een riante buitenruimte van circa 25 m². Deze buitenruimte is gericht op de zonkant waar u de hele dag van de zon kunt genieten. De appartementen hebben verdiepingshoge puien, wat zorgt voor veel lichtinval. En parkeren kan voor de deur, ieder appartement beschikt over 2 parkeerplaatsen. Het Telle Park ligt op loopafstand van het centrum van Heerenveen waar u alle voorzieningen binnen handbereik hebt. Diverse gezellige restaurants, een uitgebreid winkelaanbod, Thialf, het Abe Lensta stadion en het openbaar vervoer liggen letterlijk om de hoek.

Heeft u altijd al in een luxe appartement willen wonen? Schrijf u dan nu in op www.tellepark.nl en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Nieuwstraat 28, Heerenveen T 0513 - 61 03 03

E info@tellepark.nl I www.tellepark.nl

Royaal wonen in een parkachtige omgeving, grenzend aan de tuinen van Le Roy te Heerenveen!

Grootheerenveen 6 - 2016  
Advertisement