Page 1

01 - 2017

heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 01

groot

UDO DE GOEDE bewogen Gouden Plak winnaar 2017 OP ZOEK NAAR JE DROOMHUIS? Makelaardij Hoekstra Heerenveen Nieuwstraat 29, Heerenveen

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 01 • 2017

EEN GELUKKIG 2018 GEWENST Het afgelopen jaar ben ik in allerlei kranten in de regio het jaartal 2018 zo vaak tegengekomen, dat ik bijna denk, dat we er al zijn. In 2018 bedoel ik. Bijna had ik het in mijn nieuwjaarswensen naar iedereen staan: “Een gelukkig 2018 gewenst.” 2017, daar had niemand het over in 2016. Het komt allemaal doordat Leeuwarden, met de rest van de Friese gemeenschap in het kielzog, in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa wordt. De mooiste uiting van het culturele leven in onze Provincie-Hoofdplaats heb ik in mijn studententijd leren kennen. Dat was een tekst

op een elektriciteitshokje vlakbij het station. “Kultuur, ken dat oek in de frituur?” stond er met witte letters op gekalkt. Een hoogtepunt in de graffitikunst. Jaren later zorgde de Friese troubadour Piter Wilkens voor een prachtig vervolg hierop, met de “Liwwadder blues.” Alleen al door de humor verdienen de Leeuwarders een plek op de culturele kaart van Europa. Drie miljoen bezoekers komen naar de Hoofdplaats in 2018. En het leukste is, ze moeten bijna allemaal langs Heerenveen. Liever nog: dóór Heerenveen. De hele ‘iepen mienskip’ van onze gemeente gaat daarom in 2017 ‘yn it spier’ om

opmerkelijk... benaderen. Daarnaast sluit hij niemand uit en geeft hij de regie van de verdediging nooit uit handen aan zijn cliënten. Ook kijkt zijn strafkantoor niet naar het inkomen of het vermogen van verdachten.

CLIËNTEN VAN TALANT GENIETEN VAN WINTERCIRCUS Het was vrijdagmiddag genieten geblazen voor een flink aantal cliënten van Talant. Ze brachten een bezoek aan de voorstelling ‘Koud Kunstje! van Wintercircus Arlette Hanson in het Posthuis Theater. Ieder jaar organiseert de Lions Club Heerenveen een circusmiddag voor mensen met een beperking. Het publiek kreeg een voorstelling te zien met frisse jongleurs en coole acrobaten in de piste, ijskoude durfals aan de trapeze, lieve dieren en spetterende livemuziek. Twintig topartiesten en zes muzikanten lieten de wangen gloeien en ogen tintelen bij dit ontzettend leuke en verrassende circusspektakel voor jong en oud, waarin alle acts een ijskoud, maar vooral hartverwarmend en komisch verhaal vertellen. De tot de nok gevulde zaal genoot zichtbaar van het circusspektakel. (Foto: Dennis Stoelwinder)

LEZING WIM ANKER IN POSTHUIS THEATER Op 25 januari geeft Wim Anker een lezing in het Posthuis Theater in Heerenveen. Anker kreeg talloze dreigmails toen hij samen met kantoorgenoot Tjalling van der Goot zedenmisdadiger Robert M. bijstond. De strafadvocaat moet vaak opboksen tegen vooroordelen. Zelf zegt hij daarover: “Overdag verdedig ik mijn cliënten, s' avonds en in het weekend mijzelf.” Dit keer vertelt hij in het Posthuis Theater over zijn strafpraktijk en over de vijf principiële uitgangspunten die hij dagelijks hanteert. Wim Anker staat alleen verdachten bij, en geen slachtoffers of nabestaanden. Hij zoekt nooit cliënten op om zijn diensten aan te bieden, maar wacht tot verdachten hem

Tijdens zijn lezing gaat Anker ook in op interessante zaken uit verleden en heden. Ook benoemt hij de ethische grenzen in zijn beroep en komt hij met diverse anekdotes. Na een korte pauze is er voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen en/of discussie met de zaal.

FEESTELIJKE OPENING VOORLEESDAGEN IN DE BIBLIOTHEEK Woensdagochtend 25 januari om 9.30 uur is de feestelijke opening van de Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek in Heerenveen. Samen met Het Muziekbeestje (Hinke Strien) kunnen peuters al luisterend, zingend, dansend en muziek makend kennismaken met het Prentenboek van het jaar 2017: De kleine walvis van Benji Davies. De toegang is gratis. Alle peuters met hun (groot)ouders zijn van harte welkom. Koffie, limonade en wat lekkers staan klaar. Na afloop krijgen alle aanwezige peuters het vingerpoppetje van de kleine walvis cadeau. Ook kinderen tot 7 jaar die lid worden van de bibliotheek tijdens de Voorleesdagen krijgen dit vingerpoppetje als welkomstgeschenk. De Nationale Voorleesdagen 2017 vinden plaats van woensdag 25 januari tot en met zaterdag 4 februari. Deze dagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.

€100.000 SUBSIDIE VOOR ORANJEWOUD FESTIVAL Negen Friese festivals ontvangen een subsidie van de provincie Fryslân voor 2017 en 2018.

er wat van te maken. In de breedste zin van het woord, want voor het gemak wordt álles in dat ene woordje ‘cultuur’ met elkaar verbonden, van sport tot bedrijfsleven. Wat het allemaal gaat worden? Dat leest u dit jaar regelmatig in onze GROOTHEERENVEEN Krant, waarin culturele en andere ondernemers hun verhaal vertellen. Nog een fijn 2017 gewenst ook.

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl Op basis van het advies van de onafhankelijke commissie besloot de provincie de festivals subsidie te verlenen. In de categorie Podiumkunsten Leeuwarden krijgen vijf festivals subsidie voor 2017 en 2018. Explore the North ontvangt €90.000. Het Freeze Festival krijgt €50.000. Er gaat €100.000 naar Welcome to the Village. Het Fries StraatFestival ontvangt €100.000 en CityProms €30.000. In de categorie Podiumkunsten Fryslân ontvangen twee festivals subsidie voor de komende twee jaren. Het festival Simmerdeis en het Oranjewoud Festival ontvangen beide €100.000. Ook in de categorie Beeldende kunst-, media-, en letterenfestival Fryslân zijn er twee festivals die een subsidie tegemoet kunnen zien. Het Media Art Festival LUNA krijgt €50.000 en de Kunstroute Open Stal €40.000. Er zijn 38 aanvragen ingediend. Daarvan kwamen 14 aanvragen niet in aanmerking voor de subsidieregeling. De overige 24 aanvragen toetste de adviescommissie aan de criteria van de regeling. In 2018 stelt de provincie de regeling opnieuw open voor 2019 en 2020. (Foto: Dennis Stoelwinder)

RUIM 10.000 EURO SCHADE TIJDENS DE JAARWISSELING De jaarwisseling is in de gemeente Heerenveen relatief rustig verlopen. Toch is er weer een behoorlijke schadepost door illegaal vuurwerk. In de oudejaarsnacht is er voor meer dan 10.000 euro schade toegebracht aan verkeersborden, afvalbakken en straatwerk. Ook moest de brandweer meermalen in actie komen om gestichte brandjes te blussen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan is niet te spreken over de vernielzucht. ,,Zo’n 180 verkeersborden moesten het in meer of mindere mate ontgelden. Natuurlijk doen we daar altijd aangifte van. Maar omdat we zelden vernielers op heterdaad betrappen is de pakkans helaas niet groot. We moeten daarom doorgaan om samen met ouders, scholen, oplettende inwoners en politie die gevaarlijke illegale explosieven zoveel mogelijk uit de roulatie te halen” Laat van der Zwan in zijn nieuwjaarstoespraak weten.

GEEN PAPIEREN AFVALKALENDERS MEER IN DE BRIEVENBUS U bent gewend dat u aan het begin van het nieuwe jaar een nieuwe afvalkalender in de brievenbus krijgt. Dit jaar is dat anders. Om geld te besparen en omdat veel mensen gebruik maken van de Omrin Afvalapp, bezorgt Omrin de kalenders in de gemeente Heerenveen niet meer huis-aan-huis. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden om op de hoogte te blijven van de afvalinzameling. Wilt u toch liever een papieren exemplaar ontvangen, dan kunt u die aanvragen bij Omrin of deze printen vanaf de website. Ook kunt u de afval app downloaden op uw telefoon.

HENK KLOOSTERHUIS GEEFT WORKSHOP REISFOTOGRAFIE Op woensdag 25 januari verzorgt fotojournalist Henk Kloosterhuis een workshop Reisfotografie in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48 in Heerenveen. Deze start om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. In de workshop komt een aantal technische en creatieve aspecten van de reisfotografie aan de orde, waaronder het creatief toepassen van de basistechnieken, tips om originele foto’s te maken en het samenstellen van een boeiend foto-reisverslag. Ook de verschillende situaties die zich onderweg kunnen voordoen komen aan bod: de voorbereiding, het contact met de bevolking, wat gaat er mee in de tas, veiligheid en planning van de reis. Deelname aan deze workshop kost €12,50 en aanmelden is verplicht. Dit kan in de bibliotheek, telefonisch (0513-626675)


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

3

OPEN DAG BIJ ACCOLADE NA GRONDIGE VERBOUWING In 2016 onderging het kantoorpand van Accolade in Heerenveen een grondige verbouwing. Het monumentale schoolgebouw uit 1958 is energiezuiniger en duurzamer gemaakt.

CARE-VESTIGING VERDER ALS

VAN DEN BRUG SCHADESERVICE De Van den Brug Groep neemt vanaf donderdag 12 januari 2017 de Care Autoschade-vestigingen in Drachten en Heerenveen over. Deze bedrijven gaan verder onder de naam Van den Brug schadeservice en zullen zich aansluiten bij de franchiseformule van Schadenet. De Van den Brug Groep bezat reeds vijftig procent van de aandelen van de genoemde schadeherstelbedrijven. De overname wordt gedaan omdat het moederbedrijf van Care Autoschade (Care Schadeservice, red.) het faillissement heeft aangevraagd. Met de overname van Care in Drachten en Heerenveen blijven beide schadeherstelbedrijven voortbestaan.

Het is een plek waar ‘Bewust Werken’ en ontmoeten centraal staat. Van old school naar new school dus! Met lokale, hergebruikte materialen en duurzame oplossingen is er een plek gemaakt waar het prettig werken is. Waar zo weinig mogelijk wordt verspild en het energieverbruik laag is. De investeringen worden binnen vijftien jaar terug verdiend.

NIEUW KANTOOR DE FRIESE WOUDEN IN NIEUWEHORNE

Sinds kort hebben de zorgteams van de dorpen Oude-/Nieuwehorne, De Knipe, Mildam, Oranjewoud, Bontebok en Katlijk van De Friese Wouden een eigen kantoor in Dorpshuis De Kiekenhof in Nieuwehorne. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen in het nieuwe kantoor en kennis te maken met de wijkteams. Het adres is Molenweg 29 in Nieuwehorne. U bent van harte welkom om ons op dit adres te bezoeken. De teams zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via 088 512 55 50.

Open dag Accolade is trots op de toekomstbestendige, innovatieve ‘new school’ en wil deze graag aan u laten zien. Dit samen met de verbouwingspartners. Ook openen alle ondernemers in de Kas hun deuren. U

bent van harte uitgenodigd voor deze open dag op zaterdag 4 februari aan de Thorbeckestraat 2a. Kom een kijkje nemen tussen 13.00 en 16.00 uur.

HEERENVEEN KRIJGT EERSTE TRAMPOLINE PARK VAN FRIESLAND

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van een nieuw trampolinepark in Heerenveen. De nieuwe vestiging van Jump XL, met 38 aaneengeschakelde trampolines komt op de Griend naast het Thialf stadion.

Over de Van den Brug Groep Onder de holding Van den Brug Groep, opgericht in 1923, vallen de autobedrijven Autoland van den Brug, lease- en verhuurmaatschappij Friesland Lease en vanaf 12 januari 2017 ook de schadeherstelbedrijven Van den Brug schadeservice in Drachten en Heerenveen. Met de verschillende disciplines binnen de automotive die onder deze holding vallen, biedt de Van den Brug Groep oplossingen voor alle mogelijke mobiliteitsvraagstukken.

De Kas Ook het moderne pand aan de Van Kleffenslaan ging mee in de aanpak. Dit gebouw noemt men De Kas. Het is de entree naar het hoofdgebouw met het baliepunt. De Kas is een urban hotspot, waar starters en ondernemers samenwerken en zijn gehuisvest in gebruikte zeecontainers.

Het is het eerste trampoline park in Friesland. Het park word groter dan 1000 m2 en krijgt een luxe ingericht horecagelegenheid met een panorama terras van

150 m2 met uitzicht op het park. Marco en Ria Kramer uit Bolsward zijn de eigenaren van de nieuwe vestiging. “Wij zijn blij met deze kans en gaan er alles aan doen om er succes van te maken”. We denken dat de locatie geschikt is vanwege zijn ligging in Friesland en mede doordat Heerenveen sporthart van het Noorden is sluit dit goed aan op onze formule. ,,Trampolineparken zijn de laatste jaren populair geworden door de combinatie van beweging en plezier. Door het springen op een trampoline gaan mensen zich beter voelen” zegt Kramer. Deelnemers kunnen er Funjumpen, Dodgeball spelen, in de Foampit springen, vette tricks leren, basketballen en vanaf een stunttoren in een Bigairbag springen. Eveneens komt er een Tumbling Lane van 18 meter.

NIEUWE TROUW -EN VERLOVINGSRINGEN SPECIALIST Op weg naar de juwelier? Maar je wil vooral niet standaard? Dan kun je vanaf eind januari je eigen trouw -of verlovingsringen ontwerpen en laten maken bij vanNienke sieraden, goudsmederij en sieraadontwerper in het centrum van Heerenveen.

FRISO BOUWGROEP VERBINDT ZICH OPNIEUW AAN SC HEERENVEEN

Vorige week woensdag liet Luuc Eisenga, algemeen directeur van sc Heerenveen, weten dat Friso Bouwgroep zich opnieuw heeft verbonden aan SC Heerenveen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie keek de club terug op de afgelopen maanden, wat er goed ging en wat er in de toekomst anders moet om de successen van weleer te kunnen evenaren. In die oplossing ziet hij ook een rol voor iedereen die zich betrokken voelt bij de club. Friso is in het verleden eerder jarenlang vaste partner geweest van de club.

De club is van iedereen

Op de hoek Van de Vleesmarkt en de Lindegracht wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing en inrichting van het nieuwe atelier waar Nienke samen met haar man Michel haar tweede vestiging vanNienke® sieraden gaat openen. De geboren en getogen Heerenveense is niet nieuw in de business; De onderneemster runt sinds 8 jaar succesvol een goudsmederij en sieradenatelier in de binnenstad van Gouda en was al enige tijd op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden, die ze nu gevonden heeft in haar geboorteplaats. In het volledig gerenoveerde pand worden de sieraden volgens het ambacht allemaal hand -en op maat gemaakt. Het atelier bevindt zich in de winkel, waardoor u letterlijk kunt zien hoe de sieraden gesmeed worden. Rood, wit, of geel goud, van parel tot diamant, het is allemaal mogelijk.

“2016 was voor Heerenveen een jaar waarin de club opveerde en staat waar de club nu staat. ” geeft Eisenga in een bericht op de website van de club aan. “Supporters, sponsoren en vrijwilligers hebben daar aan bijgedragen. De club is van iedereen. Met z’n allen zijn ze achter de club blijven staan. We moeten sterk zijn in de waarden die ons verbinden en vanuit onze eigen manier en gewoontes. We hebben een stadion waarin het hele dorp past en in dat gemeenschappelijke kunnen we het verschil maken” aldus Eisenga.

PORTENA LOGISTIEK NEEMT BULSTRA TRANSPORT OVER Portena Logistiek uit Heerenveen heeft Bulstra Transport uit Drachten overgenomen. Dit meldt Transport Online op haar website. Beide bedrijven zijn gevestigde namen in de logistieke wereld en vrijwel even oud; Portena is in 1932 opgericht en Bulstra in 1929. In omvang verschillen de bedrijven meer. Portena is qua omzet, personeel, warehousing en materieel ruim vier maal zo groot.

Volgens de directie van Portena past Bulstra uitstekend binnen de logistieke dienstverlening van de onderneming. Door de overname verschaft Portena zich een nog betere dekking in de fijnmazige distributie in het Noorden van het land. Primair zullen Portena en Bulstra onder eigen vlag blijven opereren. Het magazijn van Bulstra in Drachten blijft open van waaruit de operatie gerund blijf worden.


4

heerenveen FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Udo de Goede

bewogen Gouden Plak winnaar 2017 Zichtbaar geëmotioneerd nam Udo de Goede (50) uit Oranjewoud vorige week woensdagavond De Gouden Plak in ontvangst. De prijs in de vorm van een prachtige gouden speld, ontworpen en gemaakt door edelsmid Harm Bron van Atelier De Bron uit Heerenveen, werd de totaal verraste De Goede opgespeld door burgemeester Tjeerd van der Zwan. Het gebeurde tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie in het Posthuis Theater. Meteen na de uitreiking had GrootHeerenveen een heel open interview met de prijswinnaar in de coulissen van het theater. PERPLEX

"Met zakelijke projecten wil ik ook het brede belang bedienen, dat geeft mij voldoening.”

“Blijkbaar wist mijn vrouw Irene wel dat ik de prijs zou ontvangen. Ze vroeg mij vanmiddag nog om een colbertje aan te trekken, maar ik zag dat voor deze gelegenheid niet zo zitten. Ik stond dan ook helemaal casual gekleed op het podium toen de burgemeester mij de gouden onderscheiding opspelde. Ik was echt perplex en had dan ook nooit verwacht dat ik deze onderscheiding zou krijgen. Vooraf had ik wel nagedacht wie er voor de prijs in aanmerking zou komen, wat ik een goede nominatie had gevonden. Ik kwam tot een lijstje van vijf ondernemers die al jarenlang heel veel voor Heerenveen betekenen. Gelukkig is dit pas de tweede keer dat de prijs is uitgereikt, er liggen nog jaren in het verschiet. Nogmaals ik zag mij zelf helemaal niet op dat lijstje staan. Ik voel mij zéér zéér en nog eens zéér vereerd dat ik met de gouden speld en de oorkonde naar huis mag gaan.” In het persbericht wie de onderscheiding ontvangen had (een prima gevoel voor pr!), dat meteen na de bekendmaking online ging, staat onder andere het volgende te lezen over de laureaat en de prijs: “De Gouden Plak, een initiatief van de vereniging ’n Gouden Plak, is een blijk van waardering voor die persoon of organisatie die in het afgelopen jaar op bijzonder positieve wijze een bijdrage heeft geleverd aan de doorontwikkeling, het positieve imago en de promotie van de regio Heerenveen.” “Udo de Goede is in het dagelijkse leven vooral actief in de vastgoedsector als partner van Bruning De Goede Vastgoedregisseurs en eigenaar van Beukenwoud Investments. Daarnaast maakt hij echter volop tijd vrij om

hart op de juiste plaats, het is een hele hardwerkende ondernemer. Dat het juist hem overkomen moet wat er gebeurd is, grijpt mij enorm aan. Het heeft een grote impact. Toen het filmpje werd vertoond waarin Bert mij feliciteert als opvolger van de winnaar van De Gouden Plak kwam het even heel dichtbij.” bij te dragen aan de ontwikkeling en promotie van de regio Heerenveen. In het verleden was hij bestuurslid van serviceclub Kiwanis. Daarbij had hij een actieve rol bij het tweejaarlijkse benefietgala ten behoeve van het Foppe Fonds. Inmiddels is hij lid van de serviceclub Lions 2.0. Vanuit die rol was hij de initiator van het Heerengracht Concert dat op 3 september 2016 voor de eerste keer plaatsvond en meteen een groot succes was. Udo is daarnaast sinds 2015 bestuurslid van het Heerenveen Ondernemersfonds; een fonds voor en door ondernemers dat collectieve initiatieven financiert. Bovendien was hij in 2016 een van de initiatiefnemers van de Stichting Leegstand met als doel de panden in het centrum van Heerenveen gevuld te houden. Ook is Udo actief voor vv Heerenveen en sponsor van het Vrouwenvoetbal Heerenveen. Door dit alles draagt hij op Gouden wijze bij

aan de doorontwikkeling, het positieve imago en de promotie van Heerenveen en is hij volgens de jury met recht de winnaar van de Gouden Plak.”

GEËMOTIONEERD Tijdens de uitreiking was al duidelijk zichtbaar dat Udo de Goede behoorlijk geëmotioneerd was. Meteen tijdens het interview schiet hij opnieuw vol om vervolgens een verklaring te geven over wat hem zo raakte. Het heeft alles te maken met het bizarre schietincident onlangs op het Thialf parkeerterrein waarbij Bert Jonker, de eerste winnaar van De Gouden Plak, gewond raakte. “Bert is een goede vriend, een ongelofelijke fijne vent. Zijn vrouw zit ook bij mij in de Lions en ik weet een klein beetje hoe de man in elkaar steekt. Dat wordt weleens verkeerd uitgelegd door de buitenwacht. Hij heeft het

“Dat ik zo geëmotioneerd ben heeft volgens mij ook wel iets met mijn leeftijd te maken. Ik ben vorig jaar vijftig geworden en ben sneller dan vroeger geëmotioneerd. Ik heb die gevoelens in het verleden verdrongen, maar uiteindelijk ben ik nu meer mij zelf. De zaken zijn meer in balans. Dat voelt goed.” “Ik doe dingen vanuit mijn hart, mijn overtuiging en mijn eigen drive. Ik heb een goed leven en daar draait het niet altijd alleen maar om geld verdienen. Met zakelijke projecten wil ik ook het brede belang bedienen, dat geeft mij voldoening.”

HEERENVEEN ’N GOUDEN PLAK “Ik vind Heerenveen inderdaad een Gouden Plak. Er zit een bepaalde dynamiek in Heerenveen, niet in de laatste plaats door de sport. De ‘ondernemersslagkracht’ heerst momenteel, het is een positieve drive die wij ontlenen aan wat de sporters ons laten zien. Hoeveel inzet er komt kijken om topprestaties te leveren op het goede moment.” Udo heeft over het ondernemersklimaat dat er in Heerenveen op dit moment heerst een duidelijke mening, die hij ook wel wil geven. “Ik beweeg mij nu op allerhande niveaus tussen de ondernemers waar ik mij vroeger misschien wel wat meer vanaf de werkvloer opstelde. Ik kan mij nu meer met beleid en strategieën bezighouden. Dat vind ik heel interessant en dan zie


GROOTHEERENVEEN.NL

5

ik dat veel ondernemers hele goede plannen hebben. Die hele mooie bedrijven neerzetten, die de wereld willen veroveren. Dat ik daar deel van uit mag maken, vind ik geweldig. Verbindingen met elkaar leggen is belangrijk, dan zijn er dingen mogelijk die je in je eentje nooit van de grond zou hebben gekregen. We hebben bovendien een burgemeester met veel potentie, een man die rust en respect uitstraalt naar iedereen. Tjeerd van der Zwan is een echte burgervader.”

THIALF Wat is voor Udo de Goede het afgelopen jaar een hoogtepunt in Heerenveen geweest? “De nieuwbouw van Thialf stond voor mij met stip op een. Het is een project geweest waar wij als Heerenveners, als ondernemers misschien nog wel wat meer invloed in hadden willen hebben dan wij uiteindelijk gekregen hebben. Maar het is geweldig dat wij als gemeente samen met de provincie het gebracht hebben waar het nu staat. Er zijn absoluut nog dingen die aandacht verdienen. Wij als ondernemers vinden dat van het hele budget, dat op is gegaan aan de bouw, een gedeelte gereserveerd had moeten worden voor het neerzetten van kwalitatief hoogwaardige evenementen in de komende jaren. De exploitatie moet nu van ver komen, daar moeten we met elkaar veel tijd en energie in steken. Maar dat bepaalt straks wel de ziel van Thialf, nu is het tot dat zo ver is een leeg gebouw. Daar had ik graag nog wat meer budget voor willen hebben, we denken in Friesland een beetje te bekrompen over dergelijke dingen. Het feit dat onze Koning Thialf opent heeft een grote impact. Wij realiseren ons vaak nog niet voldoende wat wereldwijd de importantie is van Thialf. Wij zetten daar Nederland in het algemeen en Heerenveen in het bijzonder echt mee op de kaart!”

MIDLIFE “Afgelopen jaar ben ik vijftig geworden en iedereen zegt dat ik in de Midlifecrisis zit. Ik geloof ook zeker wel dat ik daar een schampertje van mee heb gekregen. Ik ben er dan ook vol in gegaan. Ik heb mijzelf op een hele mooie auto getrakteerd, een Porsche 911. Ik had al een mooie Porsche, maar nu heb ik mijn droomauto. Ik heb het afgelopen jaar ervaren dat mijn vrouw heel belangrijk voor mij en onze relatie is geweest. Soms ga je in je leven door diepe dalen, maar er komen altijd weer hoogtepunten, zo heb ik dat zeker in 2016 ervaren. Mijn vrouw heeft de schouders eronder gezet en samen hebben we het schip weer op koers…” Opnieuw toont Udo zijn emoties en na een korte stilte geeft hij aan dat hij zich hier niet voor schaamt. “Ik ben een bewogen man. Voor het komende jaar hoop ik dat twee van onze drie kinderen die examen doen er goed door heen zullen komen. Het leven lacht ons toe, 2017 wordt een mooi jaar!”


Groen is... Nu! Gratis huidanalyse met onze nieuwe huidscan!

OpenAvond woensdag

25 januari van 18.30 uur - 21.30 uur

Meld je aan voor de OpenAvond en ontvang de Greeniebag mét inhoud!

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

kinderwoud.nl

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

meer &

Buitenpost / Heerenveen / Leeuwarden / Sneek

nordwincollege.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

"WAT DENK JIJ DAT DIT IS?" Met de pedagogiek van Reggio Emilia in hun rugzak en in de praktijk binnen Villa de Buitenkans aan de Burgemeester Falkenaweg, was 2016 het jaar van een andere grote wens: daar waar in Nederland onderwijsinstellingen bij bosjes verdwenen, startten Femke en Theo hun school gestoeld op hetzelfde principe: de Buitenkans. Ervaringsgericht leren? Ervaringsgericht leven is wat ze uitdragen. We hebben er vast weleens van gehoord. Reggio Emilia, de pedagogiek die ontstond in het gelijknamige dorp in Italië, die inmiddels op veel plekken in de wereld is omarmd. “Na de Tweede Wereldoorlog besloten de moeders in Reggio Emilia dat ze hun kinderen zelfstandig wilden leren denken, zodat nooit meer iemand klakkeloos achter een grote ‘schreeuwerd’ aan zou lopen zoals in de oorlog. Daar haalden ze pedagoog Loris Malaguzzi bij, die uit allerlei stromingen het goede zocht en samenbracht in een nieuwe pedagogiek. Inmiddels is het dorpje een flinke stad, waarin alle voorscholen en inmiddels een basisschool zo werken.” Femke en Theo Rinsma-Dijkstra vertellen over de huidige gang van zaken, met een internationaal trainingscentrum daar, waarin ze bij hun laatste bezoek 61 nationaliteiten tegenkwamen.

deed hij klusjes op de Villa. Alles deden ze zelf, dus er was genoeg te doen. Op de Villa ontstond onder ouders vraag naar passend vervolgonderwijs, wat maakte dat het bij Theo weer ging kriebelen: “Twee jaar hebben we gedaan over het uitzoeken van de mogelijkheden en het voorbereiden van de oprichting van een school onder onze Stichting de Buitenkans.” En zo ontstond het familiebedrijf, met kinderopvang, school en buitenschoolse opvang. Van 7 naar 25 medewerkers, hoewel het nogal wat voeten in aarde had om zover te komen.

PITTIGE TIJD Eind 2014 maakten ze hun schoolplannen kenbaar aan de gemeente, waarmee ze de kinderen een doorgaande ontwikkeling in de pedagogiek wilden bieden. Theo: “Twee maanden voor de aanvang in augustus 2016, kregen we voor een halve fte overheidsgeld om te starten. Ik bleef daarom eerst werken, met daarnaast de laatste voorbereidingen op de school. We kregen helaas pas een week van tevoren een deel van de prachtige Rinkelbom beschikbaar. Leveranciers waren door de vakantie onbereikbaar.” Femke beschrijft hoe ze overal vandaan spullen ophaalden bij sluitende scholen: “We haalden zelf de digiborden van de muren.”

LEREN ALS EEN TREIN Wat maakt deze manier van leren dan zo anders dan elke andere scholing? “Ons kindbeeld gaat sterk uit van het creatieve, competente, onderzoekende kind met zijn talenten. Leren kan op veel manieren en praktijkervaring is daarvoor belangrijk. Je kunt aardrijkskunde stampen, maar een kind leert makkelijker waar Leeuwarden ligt via het bord langs de snelweg op weg naar oma.” Volgens Theo is een van de basisprincipes dat kinderen leren zodra ze geïnteresseerd zijn. Dus werkt het aanbieden van leerstof die hen boeit: “Dat vergt veel inzet, maar daardoor leren ze ‘als een trein’ en ervaren het minder als zodanig. Tegen hun ouders die vragen wat ze hebben geleerd, zeggen ze dan: ‘Niets, we hebben vandaag gekookt.’ Wat wel betekent dat de kinderen die dag hebben afgemeten, gerekend en samengewerkt, maar dan zonder opdracht uit een boekje. Voor ouders kan dat wennen zijn.” En voor de begeleiders ook: “Want op bijvoorbeeld de Pabo leer je uitleg en antwoorden geven, terwijl wij doorvragen en het kind zelf op zoek gaat naar antwoorden op zijn eigen niveau. Het individuele kind staat voorop. We hebben specialistische vakkrachten in de groepen, zoals babyleidsters en muziektherapeuten. Zij zitten in de didactische hoek. Daarnaast heeft elk kind acht jaar lang dezelfde mentor bij zich voor het pedagogische deel en de ontwikkeling. Zo leer je elk kind door en door kennen.

Ze zitten vanwege de sociaal-emotionele ontwikkeling in geboortejaargroepen, die tijdens de middagworkshops weer mengen.” Blijven zitten kan niet, want iedereen volgt zijn eigen ontwikkelingslijn.

De intensieve periode is wel een aanslag op de rekbaarheid van de medewerkers, hun kinderen en henzelf: “Een instroom van 70 nieuwe kinderen in een nieuw gebouw met deels nieuwe collega’s, vergde veel flexibiliteit en inzet van iedereen. Ons vertrouwen dat het goed zou komen, wordt nu beloond.”

PRIKKELEN EN KRIEBELEN

IN DE BASIS COMPETENT

“Ik geloof dat ik inmiddels wel 25 jaar met kinderen werk”, zegt Femke: “Ik ben een hoopvolle idealist, met altijd al de overtuiging dat onderwijs anders kan dan op de reguliere manier. Toen ik in de kinderopvang startte, zag ik wat collega’s goedbedoeld maakten van een kennismakingworkshop met Reggio. ‘Dat kan beter’, dacht ik en vanaf dat moment was ik geprikkeld. Ik spaarde voor een boek hierover en hoorde over het werk van orthopedagoog Natasja de Kroon in toenmalig kindercentrum De Buitenkans, waarin ik een rol kreeg. Prachtig werk heeft ze verricht. Als ik met vragen zit, denk ik nog weleens ‘Wat zou Natasja hebben gezegd?’. Of de inmiddels overleden Nevelle Harper, eigenaar van de Zweedse voorschool waar onze medewerkers regelmatig trainen.” Na overname door een grote stichting, vlakte de Reggio-basis af. “Toen de landelijke stichting failliet ging, besloten we zelf door te gaan. Ik begon met de Villa een eenmanszaak in kinderopvang.”

Inmiddels zijn ze halverwege een interessant schooljaar: “Iedereen heeft ons leerlingvolgsysteem in de vingers, waarmee we niet toetsen, maar aantonen wat een kind al kan. Want ieder kind is in de basis competent. Naast het digitale portfolio, heeft iedereen zijn boek met eigen ontwikkelstapjes. Zo ontstaat een goede ontwikkelingsschets. Tijdens de ochtendlessen en middagworkshops blijft iedereen er alert op dat niemand de vragen van de kinderen invult. De antwoorden liggen namelijk al in de kinderen zelf. We hoeven ze alleen maar te begeleiden om die eruit te halen. Onze meest gestelde vraag is dan ook: ‘Wat denk je zelf dat het is?’.” Het vergt enorm goed teamwerk, maar iedereen vaart er wel bij.

Theo werkte 15 jaar als IT-er in een hele andere wereld: “Ik deed een loopbaanonderzoek toen ik wilde veranderen. Iets met onderwijs of op maatschappelijk vlak moest ik gaan doen. Mijn schoolleidersdiploma haalde ik in 2007, maar ik miste op mijn stages al het contact met de kinderen in deze functie.” Zijn interesse in onderwijs bleef, dus

Zo verloopt de schooltijd voor ieder kind zo natuurlijk mogelijk. Met de natuur ook letterlijk bij de hand: “De dreumessen leren de fruitschaal doorgeven, we eten altijd samen zo duurzaam mogelijk. Waar wol of melk vandaan komt, ontdekken ze door vragen en onderzoeken. Ook buiten leer je veel.” En door de kruisbestuiving tussen kinderopvang en school, en tussen kinderen onderling, wordt ervaringsgericht leren vanzelf ervaringsgericht leven voor iedereen. 25 januari om 20.00 uur: Informatieavond voor geïnteresseerde ouders in school de Buitenkans aan de Zwanedrift, www.debuitenkans.frl


"The art of listening"

BIJ AUDIO TEMPEL IN DE OUDE WIJNHOEVE

Cambridge Audio De CX-serie van Cambridge Audio is een geheel nieuw ontwikkelde lijn, die bestaat uit twee stereoversterkers, een netwerkspeler, een CDloopwerk en twee AV-receivers (surround). De CX-serie combineert moderne technologie en een uitstekende, gedetailleerde muziekweergave met een nieuwe, strakke vormgeving. Omdat de meeste muziekbronnen tegenwoordig digitaal zijn, hebben alle CX-versterkers een hoogwaardige DAC aan boord. Alle apparaten van de CX-lijn zijn gebouwd op een stevig, resonantie-dempend metalen chassis dat bijdraagt aan de excellente audioprestaties.

Bluesound

Soundbar HeroShot De beste soundbar! niet alleen film maar ook muziek en streaming.

De Rega Planar 3

Cambridge CXR200

platenspeler, verfijning van perfectie Met de Rega Planar 3 platenspeler zien we de terugkeer van een legende, de Planar 3 is namelijk de platenspeler waar het voor Rega allemaal mee is begonnen en waardoor het merk is waar het nu is. De opvolger hiervan, de RP3 heeft 5 jaar op rij de What-HiFi turntable of the year award gewonnen. De nieuwe Rega Planar 3 is de nieuwste incarnatie van deze legendarisch productlijn.

De CXR200 is de topreceiver van Cambridge met een vermogen van 200 hifi-watt. Hij heeft een schitterende geluidskwaliteit, HDMI Zone 2 en ondersteuning voor de nieuwe 4K / UHD-videostandaard. Elegant aluminium ontwerp.

THE ART OF LISTENING Muziek is een universele taal. Een taal die iedereen ter wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u terecht om de nieuwste ontwikkelingen van beeld en geluid te ontdekken.

AUDIO TEMPEL

Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot Tel: 06-46736557 www.audiotempel.nl

Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, Klasse D versterkers, buizen versterkers, vloerstand luidsprekers, boekenplank luidsprekers, draadloze luidsprekers, inbouw luidsprekers, home theater, Beamers, TV's en audio accessoires. Nog nooit zijn de mogelijkheden zo groot en uitgebreid geweest. Audio Tempel levert audioproducten in alle prijsklassen. Audio Tempel heeft traditionele hifi/audio leveranciers in haar portfolio maar ook nieuwe merken die meer gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën.

Daarnaast heeft Audiotempel een ruime keuze in gebruikte en nieuwe LP’s en CD’s kom gerust langs om door de vele LP’s en Cd’s snuffelen, u kunt er ook naar de muziek luisteren en met andere muziekliefhebbers, onder een genot van een heerlijk glaasje wijn, fris of koffie genieten van de mooiste hifi producten. Elke zondag zijn er demo’s van de nieuwste audioapparatuur en kunt u luisteren naar diverse stijlen van muziek van klassiek, pop tot jazz. Alles is er mogelijk.

OPENINGSTIJDEN Maandag t/m donderdag op afspraak (ook in de avond). Vrijdag: 10:00 18:00 uur Zaterdag: 10:00-17:00 uur Zondag: 13:30-17:00 uur


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

Minder ‘drop-outs’ op Friesland College door ‘de school als werkplaats’ Frank van Hout (56) uit Heerenveen is lid van het College van Bestuur van het Friesland College. Met hem hadden wij een gesprek over leerlingen die tussen de wal en het schip raken. Die thuis zitten, maar eigenlijk op school zouden moeten zijn: ‘drop-outs’. We hebben afgesproken op het station van Leeuwarden om vervolgens in een restaurant in de buurt met elkaar onder het genot van een verse muntthee met honing het gesprek aan te gaan. Voordat we over drop-outs in het onderwijs beginnen, eerst nog even wat meer info over Frank zijn loopbaan en met name wat zijn werk als bestuurder inhoudt.

FRIESLAND COLLEGE “Ik ben een Brabantse jongen, die daar dertig jaar heeft gewoond. Daarna vanwege mijn werk verhuisd naar Utrecht en in 2008 de stap naar Friesland gezet omdat ik hier in het bestuur van het Friesland College kwam. Voordat ik bestuurder werd heb ik eerst acht jaar als leraar Nederlands gewerkt, vervolgens als decaan en daarna ben ik bij de schoolbegeleidingsdienst gekomen. In 2007 ben ik als interimmanager bij het Friesland College gekomen en in 2009 officieel benoemd als lid van het College van Bestuur van het Friesland College.” “Het Friesland College is een grote school. In het MBO hebben wij een kleine tienduizend studenten en daarnaast nog volwassenen educatie, inburgeringcursussen en ‘vavo’. Die laatste afkorting staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs, waarbij je bij ons de mogelijkheid hebt om de certificaten te halen voor de examenvakken, waarvoor je op je eigen school een onvoldoende had. Ik noem het altijd een reparatietraject voor vmbo-tl, mavo, havo en vwo. Die tak naast het MBO bestaat uit zo’n 3000 studenten en dat kan verschillen van mensen die een cursus van een paar avonden volgen tot iemand die het hele jaar voltijds onderwijs geniet. Als lid van het College van Bestuur ben ik verantwoordelijk voor verbinding van onderwijs en ontwikkeling met een gezond bedrijfsleven. Ik probeer hierbij vooral om bedrijfsvoering ten dienste van primaire processen te laten staan, zoals dat zo mooi heet. Ik probeer dat zo flexibel, transparant en vraag gestuurd te doen.”

DROP-OUTS

DE SCHOOL ALS WERKPLAATS

Regelmatig komen er berichten in de publiciteit dat er in Nederland veel leerlingen zonder diploma de school verlaten en thuis komen te zitten. Frank van Hout over wat hij onder drop-outs verstaat en wat het Friesland College voor maatregelen neemt om het aantal voortijdige schoolverlaters te voorkomen.

“Wij willen dat aantal nog verder naar beneden brengen en zitten er dus bovenop. Wat wij tot nu toe gedaan hebben en nog doen is het vroegtijdig signaleren van potentiële drop-outs. Gedrag als laat komen en niet op school komen, dat zijn de eerste voortekenen van uitval. Om uitval te voorkomen hebben we de laatste jaren een project de school binnengehaald onder de noemer ‘De school als werkplaats’. Dat betekent dat wij allerhande hulpinstanties zoals Jeugdzorg, School Maatschappelijk werk, GGZ, Verslavingszorg binnen onze muren hebben gehaald. Wij willen zo laagdrempelig mogelijk zijn om zo snel mogelijk te acteren in de richting van studenten die een risico lopen om school voortijdig te verlaten. We hebben het dan over de leeftijdsgroep tussen de 16 en 23 jaar. Het valt mij op dat jongeren in die leeftijdscategorie een lastig leven hebben. De complexiteit neemt toe en dat komt bij alle niveaugroepen in het MBO voor. Hoe ga je met je verkregen zelfstandigheid om. Hoe is de thuissituatie. Geldproblematiek.”

“Een drop-out in het onderwijs is iemand die wat mij betreft zonder kwalificatie bij ons vertrekt en ook niet op een andere plek weer terugkomt. Daar waren er de laatste jaren beslist te veel van. Hoeveel drop-outs wij exact hadden heb ik nu even niet paraat en die absolute getallen verschillen ook nog wel eens. Bij ons op het Friesland College hadden wij op de tienduizend studenten ongeveer zo’n 500 voortijdige schoolverlaters. Ik denk dat het aantal nu rond de 300 zit.”

RANDPROBLEMATIEK “Heel vaak zijn er dingen om de studie heen die maken dat de studie niet meer op de eerste plaats komt. Als dat het geval is dan

gaat het ook vaak mis met de studie. Met ‘de school als werkplaats’, gaat het ons om de aandacht voor wat ik dan noem ‘de totale mens’, met alles wat daarbij een rol speelt. Die aandacht geven de docenten ook wel aan de leerlingen, maar dat kun je met specialisten in huis nog beter voor elkaar krijgen. Die specialisten lopen gewoon bij ons door de school, het zijn ‘de straathoekwerkers in de school’. Ze maken uiteraard afspraken met studenten, maar ook vragen ze bij de koffie automaat ‘hoe gaat het’. Ze zitten soms in het klaslokaal om te kijken hoe een jongen of een meisje zich tijdens de les gedraagt, wat er speelt. We noemen deze mensen ‘werkers van de school als werkplaats’ en ze zijn niet op afstand te herkennen; docenten weten uiteraard wie ze zijn. Trouwens de werkers raken steeds beter bekend onder de studenten die elkaar ook naar de hulpverleners verwijzen.” Door het project ‘de school als werkplaats’, raken er steeds minder studenten tussen de wal en het schip. Het Friesland College wil op deze manier voorkomen dat studenten doorverwezen moeten worden naar instanties buiten de school, vandaar de naam ‘de school als werkplaats’. Het werk vindt op school plaats! Het project wordt gefinancierd vanuit drie bronnen: het Friesland College, de Friese Gemeentes en de Zorgverzekeraar.


10

NUMMER 01 • 2017


heerenveen

Kleurrijk...

GROOTHEERENVEEN.NL

11

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

DJAN JZRI

“Eerstejaars student Geschiedenis aan de universiteit was ik, en ja, dan ga je op zoek naar je eigen geschiedenis. Die bleek er niet te zijn. Ik leerde over de Arabische geschiedenis en de Islamitische. Maar ons eigen Koerdische verleden was verdwenen, daarover werd niet meer gesproken. Dus zocht ik verder in een land waar censuur hoogtij vierde en waarin je als minderheid geen vragen mocht stellen over je eigen cultuur en achtergrond. Ik moest oppassen, want één keer een te grote mond en ik had geen toekomst meer. Er waren al veel mensen verdwenen, waar niemand navraag naar durfde te doen, want dat betekende een streepje bij je naam door het strakke regime.”

“ALS IETS NIET KAN, MOET JE HET ANDERS PROBEREN” NAAR DE VRIJHEID Daarnaast zag hij dat zijn afgestudeerde Koerdische vrienden nooit aan goed werk kwamen. Hij werd bedreigd om zijn nieuwsgierigheid en moest kiezen: blijven of familie en vrienden achterlaten en vertrekken. Het leven in het uiterste noordoostelijke puntje van Syrië werd er niet veiliger op: “Wegkomen was moeilijk, maar is uiteindelijk gelukt. Niet zoals mijn broer bijna 15 jaar later dagenlang te voet door Europa; ik kon op het vliegtuig stappen naar een beter leven. Amerika lonkte want dat stond voor vrijheid, maar was onhaalbaar. Dus zette ik in 2000 voet op Nederlandse bodem.” “Als jonge man uit een land zonder directe oorlogsdreiging bleek ik geen verblijfsvergunning te krijgen. Liegen kan ik niet, dus ik maakte het verhaal niet erger dan het was. Heel Nederland heb ik gezien in de acht jaar die volgden, rondtrekkend van baantje naar baantje.. Hard werken was het beste middel om niet af te glijden naar eventuele criminaliteit, mijn gedachten op positieve dingen te richten en in mijn levensonderhoud te voorzien.” TWEEDE MOEDER Toen kwam het moment dat hij zich officieel als vluchteling kon melden en vertrok hij naar het AZC Coevorden. “In de trein zat een blond meisje steeds om de grappen te lachen die ik in het Arabisch maakte tegen een vriend. Ze bleek de taal te studeren in Groningen.” Een nieuwe band groeide. De protestantse kerk waarbij ze hoorde in Coevorden deed veel voor AZC-ers. De omgang met de Nederlanders leerde hem veel: “Je weet je beter aan te passen aan de cultuur en gewoontes. Ik ontdekte dat het Christendom en de Islam niet wezenlijk van elkaar verschilden. Ook mijn vader leerde me tien dingen die niet mogen. Ik had er aan haar een zus bij. Toen ik het AZC moest verlaten vanwege mijn afgewezen

asielaanvraag, bood ze me een plek aan in haar huis.” Inwonen bij een kersvers echtpaar vond hij niet verstandig. Maar Djan mocht 14 dagen logeren bij hun vrienden Lusy en Wel, die hem wel wilden opvangen tot hij in Ter Apel het gesprek over zijn Nederlandse toekomst had. “Het werd een verbond voor het leven, ik zie mama Lusy als mijn tweede moeder. In Ter Apel stonden ze buiten de poort te wachten en namen me mee naar huis. Ik kreeg de sleutels, een fiets en een eigen kamer. ‘Je bent bij ons altijd welkom Djan, voel je thuis’.” Het ontroert hem nog steeds: “Ik werkte door heel Nederland en ging op mijn vrije dagen naar huis. Elke maand stopte ik bij Lusy een bedrag in een envelopje, want ze drong erop aan dat ik zou sparen.” Dat kwam goed uit toen hij zijn moeder kon helpen een onbetaalbare oogoperatie te ondergaan in Syrië. “In de winter inspecteerde Lusy of ik wel warm genoeg gekleed was. Nieuwe schoenen moest ik volgens haar, maar ik bezwoer haar dat ik dat zelf kon regelen. ‘Weet je Djan, er is een nieuwe winkel gekomen en daar kun je je oude schoenen inruilen voor nieuwe. Dat ga ik voor jou doen.’ Ik geloofde dat natuurlijk niet, maar er kwamen wel nieuwe schoenen en ik mocht niet protesteren.” Hij zou het later goed maken. DE OMMEKEER In Almelo kreeg hij een relatie en stond hij ingeschreven bij de gemeente. Intussen bleef hij werken: “Bij groenteboeren, in shoarmazaken, noem maar op. Ook al mocht het niet officieel, ik moest aan de gang blijven, intussen Nederlands lerend. Ik besloot dat als iets niet kan, je moet doorgaan en het anders moet proberen.” Zijn vriendin maakte het uit en hij stond op straat. Via via hoorde hij over werk in Heerenveen.

“Ik kon in de weekenden aan het werk bij wat toen nog shoarmazaak Baba was. Op een avond kwamen er twee meiden binnen en die waren zo leuk, dat ik het eten liet aanbranden. Yvonne en Marijke vertelden pas later dat ze nog nooit shoarma hadden gehad, maar drie keer waren langs gelopen omdat er zo’n leuke man stond.” Dat was het begin van zijn relatie met Marijke Everaarts. Zijn verblijfsvergunning werd eindelijk een feit: “Het generaal pardon van 2008 heeft me gered. Met mama Lusy hebben we groot feest gevierd.” Hij kreeg het druk, want alles moest geregeld: een huis, werk, rijbewijs: “Ik naar Almelo voor een woning. Het werd een paar nachten op een parkbankje, waarna de politie ervoor zorgde dat ik onder dak kwam. Naast mijn werk voor Baba werd ik elektricien bij het installatiebedrijf van Marijkes vader, terwijl ik intussen aan het Friesland College studeerde. Om een lang verhaal kort te maken, toen het uiteindelijk financieel kon, nam ik Bapiro, het voormalige Baba, over van de toenmalige eigenaar.” Een van zijn broers had een werkvergunning gekregen als kok in Almelo: “Op de dag dat ik het contract tekende, raakte hij zijn baan kwijt en daarmee ook zijn verblijfsvergunning. Hem heb ik meteen aangenomen. Op veel momenten in mijn leven zijn de juiste dingen of mensen precies op tijd op mijn pad gekomen.” VADERSCHAP Bapiro verbouwde hij stukje bij beetje en hij was gelukkig met Marijke. Maar er kwam een kinderwens naar boven, iets wat zij niet samen zouden verwezenlijken: “Het duurde nog een paar jaar, voor ik de stap nam om aan dat gevoel toe te geven.” Nog steeds gaan ze fijn met elkaar om en hebben ze een rol in elkaars leven.

Een voor een kwamen zijn broers en zussen naar Nederland, waarbij hij iedereen hielp om zo snel mogelijk een plek en werk te krijgen. Zijn vader heeft hij niet meer gezien, die overleed voor hij terug kon. “De oorlog in Syrië was begonnen. Inmiddels durfde ik er weer heen te reizen, want ik had een Nederlands paspoort. Ik vertrok om in een Yezidi-vluchtelingenkamp te helpen en ontmoette Shadia, met wie ik veel praatte tijdens ons werk. Als je ouder wordt, neem je op een andere basis besluiten over hoe je een relatie wilt hebben.” Shadia werd eerst niet warm van het idee om van land te verwisselen. Op de ouderwetse manier, via de families, vroeg hij haar ten huwelijk. Inmiddels is het paar al anderhalf jaar gelukkig getrouwd en trots op hun dochtertje Roza van vier maanden: “Nu weet je ook waar de letters voor staan in de naam van mijn tweede zaak, onze nieuwe supermarkt aan de Kerkstraat: ‘D&S’. Ik zag steeds meer allochtonen naar Heerenveen komen en ik loop wat vooruit op de eventuele komst van een AZC. We kijken hoe het loopt, het blijft hard werken.” WIE GOED DOET… “Ik zal niet snel vergeten wat mensen voor me hebben gedaan. Zoals ik nu door GrootHeerenveen wordt geïnterviewd, interview ik mezelf regelmatig: ‘Waar was ik, waar ben ik nu, wie heeft me blij gemaakt.’ Die mensen zal ik nooit zomaar achter me laten. Ik ben 47 en heb bereikt wat ik wilde. Ik kan zorgen voor de mensen die ik liefheb.” En mama Lusy? “Marijke en ik waren eens bij haar en toen zat ze steeds voorovergebogen om de ondertiteling op haar kleine tv-tje te kunnen lezen. Ik zei dat er in Heerenveen een winkel was waar je oude tv’s kon inruilen voor nieuwe. Ze geloofde er niets van, maar de nieuwe tv kwam er.”


Voor als het snel en goed moet!!

Garantie

Paneel-, glas- en spiegeldeuren

Stijldeuren, modern en klassiek

Interieurs en accessoires

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES

Wenloads Meubelmakerij Pompmakker 5 - 8447 GJ Heerenveen Tel 0513-625381 - www.wenloads.nl

Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN! WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM HEIDEBUREN 49 HEERENVEEN

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

KEUKENS

SIEMENS INBOUWAPPARATUUR

FALCON KITCHENER 90 ZWART

AL VANAF € 1349,00

NU TIJDELIJK 35% KORTING

VAN € 4010,00 VOOR € 1749,00

BEKIJK ONS COMPLETE AANBOD OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

VANAF HEDEN NIEUWE MENUKAART!

CAFÉ - RESTAURANT

SPOORZICHT SPOORZICHT Dé zaak voor iedereen Voor wandelaars, stappers, kroegtijgers, lunchgasten, zakenmensen, bohemiens, bestuurders, netwerkers, niet-werkers, avonturiers, minnaars van de muze, sportlui, vrienden, buren, vrouwen en jongens.

[

Ook voor uw familiefeesten, bedrijfsfeesten en Spoorzicht thema-avonden!

]

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag v.a. 16.00 uur Woensdag t/m vrijdag v.a. 11.00 uur Zaterdag en zondag v.a. 16.00 uur Maandag - Gesloten

Parallelweg 48 8441 AS, HEERENVEEN T: 0513 – 792 002

www.spoorzichtheerenveen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Op de koffie bij.. Siebren Siebenga Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij bij Wethouder Siebren Siebenga.

"DUURZAAMHEID IS DOEN!"

Duurzaamheid is een begrip dat we tegenwoordig dagelijks tegenkomen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en leven, milieu, ecologie en bewust nadenken over de toekomst; belangrijke items in onze huidige samenleving. Siebren Siebenga, wethouder van de gemeente Heerenveen, heeft dit thema in zijn portefeuille. Groot Heerenveen ging op de koffie om uitgebreid stil te staan bij dit onderwerp dat volop in beweging is. Siebren Siebenga begint met de constatering: “Duurzaamheid is doen! Je moet gewoon beginnen. Er niet alleen over nadenken, maar actie ondernemen”. De fossiele brandstoffen, die tegenwoordig nog voornamelijk worden gebruikt als energievoorziening, raken een keer op. Daarnaast zijn deze fossiele brandstoffen geen duurzame energiebronnen. Naar de toekomst kijkend, moet er anders met energie worden omgegaan. Dit betekent besparen van energie en het opwekken van energie op een andere manier. De gemeente Heerenveen is hier in verschillende projecten en samenwerkingsverbanden al langer mee bezig.

Dit kan natuurlijk in de hele gemeente, ook in de dorpen. DAN: Duurzaam Akkrum Nes is dan ook een mooi initiatief uit een dorp. Een aantal inwoners heeft een coöperatie opgezet, die wil bereiken dat inwoners, bedrijven en organisaties in Akkrum en Nes actief worden op het gebied van gebruik, besparing en productie van duurzame energie. Zo hebben ze aan de zuidkant van Akkrum een aantal hectare grond in optie genomen om een zonneweide te ontwikkelen. En spelen hiermee in op de mogelijkheden die het nieuwe beleid van de gemeente biedt.

Nog iets aan te vullen?

SAMENWERKEN LEVERT MEER OP Het project Smûk en Sunich is een initiatief van gemeente Heerenveen om mensen te informeren over het energiezuiniger en duurzamer maken van de woning. Smûk en Sunich organiseert onder andere Duurzaam Wonen Cafés, voor huiseigenaren met een huis ouder dan 30 jaar. Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitgebreid informatie gegeven over de nieuwste mogelijkheden en technieken om energiezuiniger te wonen. “Het mooie is dat er bedrijven aanwezig zijn, die de maatregelen uit kunnen voeren. Je kunt dus direct overleggen met leveranciers en afspraken maken”, aldus de wethouder. Ook zijn verhuurders van woningen in Heerenveen actief om woningen energieneutraal te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is dat verhuurder Accolade 16 huizen in de Commandeurstraat in een week energieneutraal heeft gemaakt. Dit betekent gewoon jarenlang profijt voor de bewoners én natuurlijk het milieu. De gemeente heeft hierbij de rol van aanjager. “Wij brengen partijen bij elkaar en overleggen over de beste manier om projecten vlot te trekken”, aldus de wethouder. Naast gemeentelijke projecten zijn er ook provinciale initiatieven. Vanaf 2016 werkt een aantal bouwbedrijven, woningcorporaties en wethouders van de vier grote gemeenten in Fryslân gezamenlijk aan de ontwikkeling van duurzame projecten. Doel van deze unieke samenwerking - Fryske StreamDeal - is het stimuleren van renovatie van bestaande huurwoningen tot ‘Nul Op de Meter’: geen energierekening. Ook zit de gemeente Heerenveen in de Regiegroep Friese Regionale Energiestrategieën. Deze

Wethouder Siebren Siebenga tussen de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis,"Duurzaamheid is doen!"

groep van bestuurders en directeuren ziet het nut van samenwerking en de urgentie er van. Samen stappen zetten om Fryslân energieneutraal te maken. Doel is om in 2050 een volledig duurzame energievoorziening te hebben en de uitstoot van CO2 grotendeels terug te hebben gedrongen. “Er wordt in deze verbanden breder gekeken en niet alleen naar de directe omgeving. We moeten het met z’n allen beter maken en gezamenlijk stappen zetten richting een duurzame toekomst”, zegt wethouder Siebenga.

ENERGIE BESPAREN IN NIEUWBOUW Bij het realiseren van nieuwe woningen in Heerenveen wordt nu gelijk gekeken naar zo energieneutraal mogelijk bouwen. De wethouder sloeg enige tijd geleden de eerste paal voor de bouw van 19 Nul Op de Meter woningen, in opdracht van Woningcorporatie Elkien. Deze huizen in de wijk Sinnebuorren in Akkrum hebben geen gasaansluiting, de bewoners koken dus elektrisch. Daarnaast zijn de woningen optimaal geïsoleerd en hebben de meest moderne duurzame installaties. Op het dak liggen zonnepanelen en de huizen zijn voorzien van vloerverwarming. In de wijk Skoatterwâld in Heerenveen staan ook 28 van dit soort huurhuizen, gebouwd

door VolkerWessels. En bouwbedrijf Van Wijnen is in deze wijk inmiddels gestart met de bouw van 39 energiezuinige woningen voor de particuliere huursector. “Dit is pure innovatie en dat was 6 á 7 jaar geleden ondenkbaar. Hiermee blijkt wel hoe snel de ontwikkelingen gaan. En de vraag wordt steeds groter”, voegt de wethouder toe.

Wat doet de gemeente zelf? In de afgelopen jaren is de gemeente steeds duurzamer geworden. Zo liggen er zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en de gemeentewerf. Ook rijdt de gemeente met groengas- en elektrische auto´s en er zijn inmiddels diverse oplaadpunten voor zowel de auto, boot als fiets. Siebren Siebenga: “Wij brengen ook bedrijven samen om informatie uit te wisselen over de verschillende mogelijkheden van besparing en duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld Lidl, op het distributiecentrum van deze supermarkt liggen 2300 zonnepanelen. Royal A-ware/Fonterra en IJsstadion Thialf hebben dit voorbeeld gevolgd en hebben beide 5000 zonnepanelen op het dak”. Verder onderzoekt de gemeente waar zonneweides mogelijk zijn. Misschien rondom het klaverblad en op een geluidswal langs de A32. Plekken die nergens anders voor gebruikt worden, komen in aanmerking.

Omrin opende onlangs op Ecopark De Wierde een nieuwe groengas installatie. Een installatie die maar liefst 490 megajoules opwekt. Dit is vergelijkbaar met 400 hectare zonneenergie of 21 windmolens! “Hiermee speelt afvalverwerker Omrin goed in op de behoefte naar meer duurzaamheid”, motiveert de wethouder die ook aangeeft dat het goed is om te vermelden dat hoe beter het afval gescheiden wordt, hoe meer ‘groen’ afval gebruikt kan worden in deze installatie” Tot slot noemt de wethouder dat er tijdens de bouw van A-ware, op bedrijventerrein IBF, al rekening gehouden is met de mogelijkheid om met warmtewisselaars in het riool energie uit het warme afvalwater op te wekken. Dit wordt nog nader uitgewerkt, maar belangrijk is dat het bij de bouw gelijk meegenomen is. “We hopen er in 2018 gebruik van te kunnen maken”, sluit Siebren Siebenga af die zelf, in zijn wat oudere woning, natuurlijk ook heeft nagedacht over energiezuiniger en vooral duurzamer wonen. “Het dak en de vloer zijn inmiddels voorzien van isolatie en de ramen zijn ook duurzaamproof. Er komt nog een nieuwe schuur in de tuin en daar leggen we dan de zonnepanelen op”.

Meer informatie over hoe uw woning energiezuiniger gemaakt kan worden:

www.smukheerenveen.nl


Sjoerd en Arjan. Typisch ondernemers met een nine-to-five mentaliteit.

ZIEN WE JOU TIJDENS ONS OPEN HUIS? Locatie Buitenbaan Buitenbaan 5, Heerenveen

woensdag 18 januari 15.30-20.30 uur

Locatie Grou Burstumerdyk 5, Grou

dinsdag 24 januari 18.30-21.00 uur

Locatie Joure Pasteurweg 1, Joure

dinsdag 24 januari 18.30-21.00 uur

Praktijkonderwijs de Compagnie

Nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing

Buitenbaan 3, Heerenveen

woensdag 15 februari 15.00-18.00 uur

Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U bent altijd in control en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt: aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe ondernemingsplannen uit te werken.

Kei College (vmbo-basis en vmbo-kader) Ds. Kingweg 8 en Beugel 68, Heerenveen

woensdag 15 februari 16.00 – 20.00 uur

Locatie Fedde Schurer (gymnasium) Schans 100, Heerenveen

donderdag 16 februari 19.00-21.00 uur

ata va n Kijk voor d komsten info-bijeen n op: en doedage lden.nl / o w n e v e .s www en h uis’. tabblad ‘op

con ne ..... con ne .....

Overal en altijd inzicht in actuele cijfers Betrouwbare sturingsinformatie in één muisklik Altijd het advies van uw accountant bij de hand Tijd overhouden voor zaken die er écht toe doen

Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

Je doet ertoe! 16_591289 Flyer A5 fc_C.indd 1

Het gemak van een grotendeels geautomatiseerde administratie

09-12-16 10:49

..... en noch folle meer

..... en noch

..... en noch ..... en folle noch meer folle meer

..... en noch

..... en noch folle meer


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

MARCO KRAMER NIEUWE EIGENAAR SPORT 2000 FABER SPORT

VAN STAGIAR NAAR GEZICHT VAN DE ZAAK

Een frisse uitstraling is het eerste dat opvalt als je binnenkomt in de net verbouwde winkel. En het is al best druk, vroeg op de vrijdagmorgen. Bij de ene klant wordt een schaatsschoen van thermoplastische kunststof aangemeten, de ander shopt voor een nieuw sportshirtje. En iemand die zomaar even komt aanwaaien, krijgt een bakje koffie. Hij laveert overal enthousiast tussendoor en heeft voor iedereen aandacht. Marco Kramer is het jaar goed begonnen in het nieuwste sportwinkelconcept van Heerenveen: Sport 2000 Faber Sport. “Ik was absoluut geen studiebol in mijn tijd op de MMO, het middenstandsonderwijs. Naar de MEAO wilde ik niet, want dat was me wat te veel boekhouden. In een zaak werken en omgaan met mensen die iets komen aanschaffen dat ze leuk vinden, vond ik toen al mooi om te doen. Dat is iets heel anders dan het verkopen van bijvoorbeeld een wasmachine.” Op de eerst verdieping van de sportwinkel aan de Dracht 144 slijpt Kramer een paar nieuwe schaatsen en legt uit hoe dat in zijn werk gaat: “Het is allemaal handwerk op maat en doel. Het rondslijpen en daarna ‘finetunen’ zorgen ervoor dat een recreatieve schaatser met heel andere ijzers naar huis gaat dan een wedstrijdrijder. Krijg je bij ‘custom made’ schaatsen een aangepaste

schaats mee uit de fabriek, hier maken we alles precies pas om de voet heen naar de wens van de klant. Je bent zomaar ruim een uur bezig met een paar schaatsen, maar dan is ook alles goed.” Tussendoor komt even iemand een praatje maken en zo gaat het de hele dag door.

GROEIEN IN DE ZAAK Liefde voor de sport was er altijd al bij deze voetballer: “Ik kom uit Oranjewoud, waar geen voetbalclub was. Maar mijn onderwijzer trainde de jeugd van Mildam, dus ging ik daar heen. Dat was altijd super, ik voetbal er nog steeds. In de hele breedte heb ik altijd interesse in sport gehad.” Vandaar dat hij tijdens zijn opleiding bij Faber Sport kwam solliciteren naar een stageplek. En hij werd aangenomen.

“Ik mocht vanaf het begin van alles wat doen en die verantwoordelijkheid werd stukje bij beetje uitgebreid. Naast mijn stage kreeg ik hier een bijbaantje, op donderdagavond en zaterdag. Zo bleef ik dus ook betrokken na mijn stage, want ik moest eerst terug naar school, die moest af. Ook mijn afstudeerproject kon ik hier doen. Voor veel mensen is werken in een sportzaak toch iets als werken in een snoepwinkel, want sport is populair.” Hij deed het goed en twee jaar later, in 1995, kreeg hij een vaste baan en daarin is hij alleen maar gegroeid: “In 2011 werd ik naast de familie Faber mede-eigenaar van de VOF, waarna we na drie jaar het plan opvatten dat ik de zaak later zou gaan overnemen.” Komende 1 maart wordt de zaak officieel van Kramer.

MEER ADVISEUR “Ja, natuurlijk heb ik me heus weleens afgevraagd of ik niet eens iets anders moest gaan doen. Dat was tegen mijn dertigste en ik heb ook gesolliciteerd als bedrijfsleider bij een andere sportzaak. Pas toen ik daar was aangenomen, realiseerde ik me dat de handel daar me totaal niet lag. Ik ben niet van het passen, verkopen en klaar. In onze zaak heeft de nadruk altijd gelegen op de advisering over dat wat we aan de klant verkopen. Dat vind ik leuk en noodzakelijk, zo wil ik het contact met mijn klanten hebben. Goed luisteren naar wat ze echt willen, daar gaat het om. De blijheid van de mensen als ze hier weer naar buiten gaan, is voor mij belangrijk.” Eigenlijk ziet Kramer zichzelf dan ook meer als adviseur dan als verkoper. Service is hoofdzaak en als mensen terugkomen met vragen of eventuele klachten, wordt er altijd een oplossing gevonden. “Dat hebben we in al die jaren opgebouwd en dat voelt goed. Daarom is de sfeer hier ook prima en komen er ook regelmatig mensen binnen voor alleen maar een praatje. Gemoedelijkheid is belangrijk.” Hij werd er het gezicht van de zaak mee, hoewel hij dat van zijn collega’s ook zegt: “We staan hier allemaal voor wat we samen doen, dat zie ik ook bij hen terug. Onze winkel moet niet afhankelijk zijn van winkelend publiek dat komt binnen vallen. 80 % van de mensen die hier komen, is gericht naar iets op zoek. Die werkwijze bevalt ons goed, hoewel we ons tegenwoordig ook wel iets anders presenteren, bijvoorbeeld door de leuke kleding die je voor in de winkel ziet hangen. Mensen gaan niet meer voor de blauwe en zwarte trainingspakken, dat mag allemaal wat vrolijker. Ze moeten zich in

sportkleding thuis voelen, zolang het maar functioneel is.”

DE VERANDERING Met het concept Sport 2000 is er een verandering gekomen in de zaak: “Niet alleen de look is iets anders, maar ook de aanpak. Zo is er bijvoorbeeld het inkoopgemak en de mogelijkheid tot gezamenlijke marketing met andere Sport 2000-zaken. Dat is prettig, als je zelfstandig ondernemer bent.” In Friesland heeft Faber zich ontwikkeld als schaatsspecialist, maar er gaat een hele sportwereld schuil achter de naam: “Mensen kunnen hier voor alles terecht, of ze nu korfbalschoenen nodig hebben of een hockeystick. Onze herkenbaarheid is belangrijk, dat is uiteindelijk onze kracht.”

ZO BINNEN, ZO BUITEN Bij nul begonnen en binnenkort eigenaar, Kramer blikt er met zijn 43 jaar op terug: “Ik weet nog hoe mijn werk zich uitbreidde, ik mocht eens een offerte maken, ging zelf de contacten met de sportclubs onderhouden, inkopen doen, zelf personeel in de zaak aannemen. Stapje voor stapje ben ik gegroeid tot waar ik nu sta.” Cor en Hilly Faber, die het bedrijf startten in 1987 met voornamelijk watersport- en campingartikelen, kunnen met een gerust hart wat meer van hun vrije tijd gaan genieten. Zes dagen van de week is hij het gezicht van de zaak. “Die zevende dag komt ook altijd wel vol, maar dat heeft iedereen met een eigen bedrijf. Naast voetballen ski ik ook graag, als de drukke winterperiode in de winkel voorbij is.” En af en toe vind je hem in de kroeg, It Houtjse is dan zijn plek. “In de winkel ben ik dezelfde Marco als erbuiten”. En dat gaat hem goed af.


16

NUMMER 01 • 2017

"DAN GEAN IK WOL TE SKOAIEN, SEI’K TSJIN DE OPSICHTER." Dat sei Wander de Graaf poer razend tsjin de opsichter fan de wurkferskaffing yn 1937. Wander hie in soad lêst fan de rêch, in krupsje dy’t him syn hiele libben efterfolge hat, mar fierder wie er wol sûn. It lân oanmeitsjen yn de wurkferskaffing foel him fakentiden swier en doe’t de opsichter wat fan syn wurk sei, waard Wander dûm. Sadwaande dy útspraak. Grutspraak fansels, want doe hie er gjin ynkomsten mear. Dat dan mar by de streek mei de harmoanika. No waarden yn dy tiid de strjitmuzikanten troch de measte lju foar skoaiers oansjoen. Hjir fierder it relaas fan Wander opmakke troch Rink van der Velde. “Earst mar ris yn Langwar besykje tocht ik, dat is in moai ein fuort, mar dêr krige ik gjin fergunning. Op de weromreis moast ik oer de Haule, doe tocht ik, ik kin it hjir wol efkes besykje, mar de strôte siet my ticht. De harmoanika oan de bealich en spylje. By it earste hûs kloppen se op de glêzen, dat ik wer fierder, de strôte sa ticht as wat. By it twadde hûs krige ik in sint en by it tredde in bak kofje. Ik fertsjinne dy deis 7 stoeren. De oare deis bin ik nei Ychtenerbrêge en Eastersee gien. De fergunning koste sân stoeren. De strôte siet my

wer ticht en it broadsje dat ik by de bakker krige ha’k yn ‘e bûse dien, want ik koe it net troch krije. Mar it waard starichoan wat rommer. Ik krige in pear sinten en wat botsens ( 2 ½ sint ) en doe koe ik it broadsje der dochs noch troch krije.

Hielke en Klaske, de âlden fan Wander, wennen yn in âld wyt opkalke turfmakkershúske oan de Âlde Postwei ûnder Rottum. Se hienen dat húske eartiids kocht foar 800 gûne en dat wie doe noch al wat, want Hielke fertsjinne mar 9 stoeren deis.

Doe bin ik wer nei it gemeentehûs fan Langwar gien foar in fergunning. Dêr moast ik prûfspylje. It ferske “tante Alida” koe ‘k wol goed en dat ha ik doe spile en sa krige ik myn fergunning. Ik spile yn de buorren en dêr kaam in âld wyfke op my ta, in haakt mûtske op ’e holle, it wie krekt ús mem. Hja sei: “San fikse jongfeint moat dy hjir rinne te skoaien?” Ik andere: “Dat is Colijn syn skuld. Der mankeert my neat, dit binne myn hânnen, sjoch sels mar, ik kin der alles mei dwaan. Ik ha it yn ‘e rêch, mar ik kin alles. Der is allinne gjin wurk foar my.” Se sei:” Ik leau jo” en ik krige in dûbeltsje.”

Heit Hielke fertsjinne de sobere kost mei turfgraven yn de maitiid wylst er yn de simmer by de boeren meande en yn de hjerst en winter mollen fong. Hy wie ek in fêste mollefanger by Van Limburg-Stierum yn Brongersgea. Foar mem bleau der dochs noch in sulveren earizer fan oer. Mar dat wie gjin sukses, want eltse kear as se it op hie, rûn it swit har by de holle del.

Doe’t ik nei in poaske wer wurk krije koe bin ik as strjitmuzikant opholden. Mar de muzyk hie wol myn grutte leafde. Ik haw ek noch trombone spile yn it korps fan St. Jut. Fierder haw ik ek noch yn it Heerenveens Ensemble spile op in 120 bas akkordeon”.

Doe’t hy 12 jier wie, gie er mei syn heit te turfgraven en simmers te meanen by de boeren. In goede meaner koe ien mêd deis meane, dat wie ± 50 are. It taryf wie 6 gûne it mêd. Mar dan makken se lange dagen fan moarns 4 oere oant bytiden 8 oere jûns. Der waard dan yn de ûnderbokse meand. Wander wie de iennichtste dy’t lang by heit en mem wenne hat, syn broers en syn suster wiene al lang de doar út.

Wander is dêr op 1 maart 1901 berne yn de weach oan de achterwand fan it bedstee op de westkant fan it lytse húske. Hy wie it twadde bern, letter kamen der noch 4 broers en 1 suster. in widner. Dy frou, Johanna Waals, hie hiel wat meimakke yn Rotterdam. Troch it bombardemint troch de Dútsers begjin 1940 hie se har man en 2 bern ferlern. Se wie yn Drachten fersile rekke. Wander hat har doe opsocht en it klikte tusken harren en doe moat er sein ha: “ Ik bin hjir no yn ’t pak en mei in strik foar, mar by my thús yn Rottum sil ik it nea wer oanlûke, dan rin ik yn in blauwe kiele en in bokse.

Op it stjerbêd fan syn mem yn 1943 hat se Wander oansprutsen om in frou te sykjen, want in Wander en syn soan Hielke ha húshâlding mei heit en soan noch jierren tegearre wenne nei seach se net sitten. it ferstjerren fan Johanna op 29 septimber 1988. Hielke hie eartiids ris Fan in goekunde út in race-fyts kocht , doe sei syn heit; Drachten krige hy in tip, dat “Wat moasto no mei san fyts.” Mar in in frou út Rotterdam mei dei of wat letter frege er:” Mei ik der ien bern húshâldster wie by ris op fytse?”

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

Dat gie oan en sa rekke er fuort. Oeren letter wie er der wer. “Wer hat heit sitten?” frege Hielke. “ No”, sei er “ ik tink dat ik wol hûndert kilometer fytst ha. Mar dizze fyts is no fan my, want hjir sit ik wol sa noflik op.” Troch dat syn rêch fergroeid wie, koe er min rjochtop sitte, mar op de race-fyts hong hy foaroer en dat wie noflik foar syn rêch. Sa krige hy troch it fytsen rûnom kunde. Omrop Fryslân waard ek tippe en sa stie Sippie Tichelaar samar ynienen ris op ‘e stoep foar in ynterview. Wander is op 13 jannewaris 1997 ferstoarn. Dit ferhaal hat diels yn it L.C. stien, skreaun troch Rink van der Velde, dy’t doe redakteur wie. Fierder myn tank oan soan Hielke dy’t my oer syn heit ferteld hat. TROCH JANGERBEN MULDER.

Toespraken Burgemeester Tjeerd van der Zwan gaat in de periode die ligt tussen de deadline en het verschijnen van deze GrootHeerenveen een nieuwjaarsrede houden. Zonder twijfel gaat hij dan allemaal positieve dingen vertellen over hoe het gaat met de gemeente. Economisch en ook sportief steekt hij de vlag uit: dames en heren het gaat goed!!!. Hij spreekt ook zalvende woorden over de goede samenwerking met de nieuwe dorpen als Akkrum en Aldeboarn. En ze moeten daar gerust zijn op seismische proeven van Vermillion, die gaan er echt pas naar gas boren als er een nieuwe gemeenteraad is. Hij heeft wel wat angst over hoe de wereld en ook Nederland in elkaar zitten. En hij zeurt even over Weststellingwerf, dat nog niet echt hartelijk spreekt over herindeling. Van der Zwan hangt iemand een gouden plak om. Eigenlijk zou dat Tom Mulder moeten

zijn, die in zijn eentje meer mensen naar Heerenveen haalt dan er ooit via Gouden Plak zullen komen. Eigenlijk hoop ik ook dat Van der Zwan zijn verhaal van 7 december in de bieb heeft herhaald: hou op met dit doelloze gedoe in de gemeenteraad; de bevolking mag zelf een goede burgemeester zoeken (misschien ook wel wat voor Tom); en haal maar nieuwe raadsleden uit een potje loten. Eigenlijk zegt Van der Zwan dat politieke partijen hun tijd wel hebben gehad. Daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar je kunt er best wat van vinden. De discussie daarover duurt ongeveer dertig jaar, maar misschien zal een of andere desastreuze uitkomst van verkiezingen dit proces nog kunnen versnellen. Maar ook dan is Van der Zwan al met pensioen.

Zijn stellingen zijn overigens wel wat sneu voor de FNP. Heb je net geroepen dat je van drie naar vijf zetels wil; dat je mee wil doen in het college; en dat je er dan ook voor zult zorgen dat de mensen niet meer in de rij hoeven te staan om parkeergeld op het Burgemeester Kuperus plein te betalen. En dan serveert de burgemeester je plotseling af, omdat hij ineens normale mensen in de gemeenteraad wil.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

COR VAN EMPEL WIL OPTIEK OP HOOG NIVEAU HOUDEN “Elke dag vinden we het weer een uitdaging om samen met onze klanten de mooiste brillen uit te zoeken of een gedegen advies te geven!” Was getekend Cor van Empel (47), samen met zijn vrouw Sylvia van Empel- van der Heide eigenaar van Empel Optiek aan de Lindegracht in het hartje van Heerenveen. Een interview aan de tafel midden in de winkel met een gedreven en gepassioneerd opticien die nog hart voor het ambacht heeft. “In eerste instantie had ik er nooit over na gedacht om te gaan werken in de optiek, ik zou eigenlijk qua studie de IT in gaan. Een baan als computerprogrammeur lag in het verschiet. Doordat ik echter een zaterdagbaantje bij een optiekzaak kreeg en het mij daar zo goed beviel heb ik vol overtuiging voor dit beroep gekozen”, vertelt Cor in een paar woorden hoe het allemaal begon. Geboren in Utrecht, maar getogen in Culemborg, weet Cor zich nog een mooie anekdote te herinneren over zijn allereerste werkervaring in de branche.

juist voor kwaliteit gaan. Om een lang verhaal kort te maken, toen klopte de Brilmij Groep bij mij aan of ik voor hen wilde gaan werken. Ik ben toen de industriële kant uit gegaan. De Brilmij Groep is eigenlijk de overkoepelende organisatie waar bijvoorbeeld Pearle onder valt. Ik werd inkoopmanager glas voor de hele Benelux, Oostenrijk, stukje Scandinavië en het Midden-Oosten. Ik ging dingen doen die ik nog niet eerder had gedaan. Ik kon in de keuken van diverse glasleveranciers kijken. De Brilmij Groep had in Soesterberg een fabriek die voor de diverse groepen glazen produceerde. Ik heb daar allemaal hele interessante dingen gedaan, onder andere een onderzoek naar brillenglazen samen met een Amerikaanse professor. Ondertussen waren mijn Friese Sylvia en ik al bij elkaar en had ik een optiekzaak in Schiedam. We woonden in Tiel, maar Sylvia wilde graag terug naar Friesland.”

Brillenschroefjes sorteren “Mijn eerste baantje was bij Dixons, niet zo vreemd omdat ik ook een grote liefde voor computers en muziek had en nog altijd heb. Toch solliciteerde ik bij Grit Brillen, dé optiekzaak sinds 1860 in Utrecht, en ik kon daar dan ook beginnen als zaterdaghulp. Voordat het ook daadwerkelijk zo ver was zei mijnheer Grit, een markante man met een hele grote krulsnor dat ik een andere bril moest. ‘We gaan een kekke bril voor jou uitzoeken’. Daar bleef het niet bij want vervolgens werd mij een maatkostuum aangemeten. Ik had nog nooit een pak gedragen, maar ik kreeg wel voor duizend gulden een pantalon, een jasje en ga zo maar door. Ik wist niet wat mij overkwam. Het enige wat ik toen nog moest doen, was mijn eigen schoenen kopen, want dat deed mijnheer Grit niet. De eerste keer dat ik in de L-vormige winkel van Grit binnenkwam zat de baas midden in de zaak waarbij hij alles mooi kon overzien. Ik moest om negen uur beginnen, maar was er om kwart voor negen. Met de armen over elkaar, achter over leunend zei mijnheer dat ik ‘een goede start had gemaakt’. Ik moest naar boven, naar de werkplaats. Daar stond een oude baas met witte baard en ook een krulsnor. Er werd een bak met schroefjes op tafel omgekiept. Bril-

Heerenveen “In 2008 zijn we naar Heerenveen verhuisd en reed ik op en neer naar Schiedam. Toen wij in 2010 de kans kregen om ons huidige pand te huren hebben we dat gedaan. Vanaf het moment dat wij de winkel hebben geopend zijn we succesvol geweest. ‘En wie de vader van het succes is?’

lenschroefjes van 1 mm, 1,2 mm en ik kreeg een schuifmaat in mijn handen met de opdracht de schroefjes te sorteren. Ik moest nog zeventien worden. Gelukkig mocht ik later het meer ambachtelijke, het serieuzere werk leren en ik was verknocht aan het vak.”

Carrière Cor volgt de optiekopleiding in Rotterdam, een dagstudie van vier jaar voor de optiek, twee jaar voor optometrie en nog eens twee jaarcontactlenzen. Na Grit Brillen gaat de jonge Cor aan de slag bij Abelman Optiek, waar hij zijn hele opleidingsperiode werkt. Het commerciële

aspect spreekt Cor enorm aan. ‘Het voelde als een goed zittende jas’, aldus Cor. In 1993 komt de ambitieuze opticien bij Hans Anders in dienst als troubleshooter om winkels waar het niet goed liep weer op orde te brengen. Cor schopt het tot regiomanager in Gelderland, maar het stressvolle bestaan bij Hans Anders voldoet hem uiteindelijk niet. Een nieuwe uitdaging wacht bij een Engels bedrijf met de naam Optiprima, dat zijn tijd ver vooruit was. Later, in 2001, zou het vooral bekend worden als Specsavers. Cor mag de eerste winkels in Nederland opzetten en hij wordt eigenaar van Optiprima in Breda.

Zelfstandig opticien “Op een gegeven moment voelde ik mij niet meer prettig bij Specsavers, er werd steeds meer gehamerd op prijs en volume. Ik wilde

“Het klinkt wat aanmatigend, maar dat zijn wij toch beiden. Sylvia heeft dezelfde professionele achtergrond als ik op basis van de optiek. We zijn inhoudelijk sterk. Wat wij willen is dat een klant tevreden is, heel simpel, moeilijker kan ik het niet maken. Wij willen de devaluatie van ons vak tegen gaan. Tegenwoordig kun je bij een drogist met een druk op de knop een globale oogmeting laten doen en er worden vervolgens glazen in een montuur gepropt: that’s it! Een bril mag niks meer kosten, het is zelfs nog goedkoper dan een onderbroek. Als je zo’n kwaliteitsbril elke dag op je neus wilt hebben met ook nog eens goed zicht, dat is onmogelijk. Ambacht hoort betaald te worden, wij zijn opticiens die jaren gestudeerd hebben om er voor te zorgen dat iemand een fatsoenlijke bril op zijn neus krijgt. Als ons vak naar de knoppen gaat, gaat dat mij aan het hart. Aan de andere kant merk ik steeds meer dat onze klanten het op prijs stellen dat wij serieus met ons vak bezig zijn. Mensen uit Heerenveen komen vaak twee keer terug om tot de koop van een bril over te gaan, ze zijn wat voorzichtiger dan in het westen van het land. Maar ze weten kwaliteit zeker te waarderen.”


NIEUW

IN HEERENVEEN! FABER SPORT WORDT IN EEN NIEUW JASJE GESTOKEN!

ONZE NIEUWE NAAM IS:

UW SPORTIEVE ALLROUND SPECIALIST IN: • RUNNING • WANDELEN • TRAINING • HOCKEY

• VOETBAL • VOLLEYBAL • KORFBAL • SKEELERS

• SCHAATSEN • IJSHOCKEY

NIEUWE UITSTRALING MET DEZELFDE VERTROUWDE SERVICE EN ASSORTIMENT! Wij zien u graag terug in onze vernieuwde winkel!

Dracht 144 / Molenplein 21 8442 BZ Heerenveen Telefoon: 0513 - 620002 Email: info@fabersport.nl

www.fabersport.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

DOUWE DIJKSTRA

is een kunst- en cultuur-veelvraat De 54-jarige Douwe Dijkstra, in 1962 geboren in Sneek, woonachtig in Heerenveen, is oprichter/manager van het Northern European Jazz Orchestra, de enige professioneel opererende bigband in Noord-Nederland met een indrukwekkende internationale bezetting onder de inspirerende muzikale leiding van de gelouterde Amerikaanse trompettist Kurt Weiss. Daarnaast schrijft en fotografeert hij voor de Friesland Post en heeft hij een eigen boekingskantoor. Al pratend met Dijkstra dringt zich onwillekeurig de associatie op met een octopus die met een van zijn armen de bladmuziek omhooghoudt, en met de andere tentakels respectievelijk een trompet naar zijn mond brengt, gitaar speelt, een foto maakt, een artikel schrijft, de telefoon aanneemt en ‘en passant’ een boeking bevestigt via de computer. Een portret van een heel bezig baasje met een dito interesse. FOLDERS OVER DE SCHUTTING Douwe Dijkstra kwam in 1962 op de wereld in Sneek in een van de kleine huisjes van de voormalige Schreudersbuurt achter de Tweede Oosterkade. Het was geen vetpot in het arbeidersgezin en Douwe moest als achtjarig jochie folders rondbrengen om een centje bij te verdienen. Maar veel liever bracht hij zijn tijd door bij Opa Matitawaer, die bakken vol jazz-lp’s had, zodat meestal de helft van de folders over de schutting verdween of in een verdwaald asvat belandde, zodat hij meer tijd had om de platen van zijn opa te beluisteren. De liefde voor jazz zat er al vroeg in. “Achteraf bekeken is die periode richtinggevend in mijn verdere leven geweest. Mijn eerste lp was dan ook ‘Kings of Swing’ van K-Tel met artiesten als Harry James, Louis Armstrong, Benny Goodman, Count Basie, Duke Ellington en vele andere grootheden in de jazzwereld.”

FOTOGRAFIE Maar daarmee kwam er geen brood op de plank. Via Europa Carton komt de toen 18-jarige Douwe terecht bij Amicitia, waar hij door ‘bioscoopbaas’ Gerrit Minkema werd aangesteld als hoofd horeca, en later, na een tweejarige opleiding, operator werd. Daarnaast deed hij de fotovakschool in Apeldoorn en fotografeerde hij voor Poppodium Het Bolwerk aan de Kerkgracht in Sneek. Hij trok met zijn fotografie de aandacht van filmmaker Steven de Jong en werd gevraagd de fotografie op zich te nemen voor de film De Fûke, naar het gelijknamige boek van Rink van der Velde. Van de foto’s die hij maakte van de film en ‘the making of’ is later een expositie samengesteld.

oorlog weer nieuw leven in te blazen. “Dat was een periode die diepe indruk op mij heeft gemaakt” vertelt Douwe. Het hele land lag letterlijk in puin en de situatie ter plaatse was nog steeds erg explosief. De medewerkers van CRASH moesten de jongeren zo ver krijgen dat ze het beeld van de Kalasjnikov in hun hersenen verruilden voor dat van een drumstel, iets wat vaak de nodige overredingskracht vergde. Verder waren er uitwisselingsprojecten waarbij Nederlandse bands, zoals ‘De Heideroosjes’ in Bosnië optraden en Bosnische bands door Nederland toerden. Dat heb ik tot 1998 gedaan.”

STICHTING C.R.A.S.H. Dijkstra werd in 1995 fotograaf voor de Nederlands – Bosnische Stichting C.R.A.S.H., een acroniem voor Construction, Reintegration And Social Help. Deze stichting uit Utrecht had als doel om de jeugdcultuur en de muziekscene in Bosnië na een dramatische burger-

HENK MEUTGEERT Terug in Nederland studeerde hij twee jaar trompet aan het Prins Claus conservatorium in Groningen. Later leerde hij ook Henk Meutgeert kennen. Bandleider, pianist en arrangeur Henk Meutgeert stond aan de wieg van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de naam die de toenmalige bigband van Henk Meutgeert in 1999 kreeg. Decennialang heeft de muzikaal leider samengewerkt met de groten der aarde in de wereld van de jazz. Hij deelde het podium met George Coleman, Toots Thielemans, Chick Corea en talloze andere jazzlegendes en kreeg als enige Nederlander de hoogste oeuvre-award voor zijn verdiensten in de internationale jazz-scene. Meutgeert vroeg Douwe Dijkstra hem te assisteren bij het ordenen van diens legendarisch grote papieren archief met vele duizenden arrangementen. “Tijdens die sessies zei Meutgeert op een keer tegen mij: Douwe waarom begin je zelf geen jazzorkest. Ik was daar op dat moment nog niet klaar voor, maar de

suggestie van Henk Meutgeert is wel altijd in mijn hoofd rond blijven dwalen.” “In het jaar 2000 kreeg ik de mogelijkheid om in Wolvega een fotowinkel te beginnen. Reportages, lijstwerk en dat soort dingen. Daar maakte ik de omslag mee van het analoge naar het digitale tijdperk. De spoeling werd daardoor te dun, zodat ik in 2007 de winkel heb opgedoekt.” Zo ongeveer parallel lopend aan deze periode begon hij een eigen boekingsbureau, Real Cool Management en haalde onder meer blues- en jazzgrootheden als Johnny Mars en Michael Roach naar Nederland. Met een van zijn andere tentakels deed hij de fotografie en de PR voor de European Blues Association. “Prachtige maar wel enigszins hectische periode in Engeland met overdag workshops op de campus van de University van Exeter en Northampton en ’s avonds jammen met de iconen op het gebied van de blues en jazz die daar de workshops verzorgden. De opmerking van Henk Meutgeert om zelf een jazzorkest te beginnen dook steeds vaker en elke keer een beetje duidelijker op.”

NORTHERN EUROPEAN JAZZ ORCHESTRA (NEJO) In 2010 – 2011 werd het NEJO een feit. In Groningen, toentertijd het Nederlandse epicentrum, van de jazz, maar met Heerenveen, de woonplaats van Dijkstra als uitvalsbasis. Het NEJO werd daarmee het enige professionele jazzorkest in Friesland.

Met een indrukwekkende internationale bezetting van jazzmusici en onder de muzikale supervisie van de sinds 2001 in Nederland woonachtige Amerikaanse trompetlegende Kurt Weiss. De kritieken ten aanzien van de meest recente tour van het NEJO samen met pianist Peter Beets: ‘Chopin Meets the Blues Goes Big!’ waren zonder uitzondering meer dan lovend. Het Northern European Jazz Orchestra werd door de pers neergezet als behorend tot de meest veelbelovende exponenten van de Europese bigband scene. Chopins bekendste werken werden in de bewerking van Peter Beets en Rob Horsting in een swingende en hedendaagse vorm gegoten. Walsen worden shuffle, flamenco of samba, maar de melodieën van Chopin blijven fier overeind staan. Meer info op: www.nejazzorchestra.com Naast het managen van het Northern European Jazz Orchestra is Douwe Dijkstra samen met Rudie Reinders het agency bureau Reinders & Dijkstra opgestart. Zij nemen onder andere de zaken waar voor de hippe Ierse folkband Corner Boy.


20

NUMMER 01 • 2017

OVER VOORUIT KIJKEN EN DOORBOUWEN OP WAT Wat heeft 2016 gebracht om in 2017 op verder te bouwen? Met de heren van Inzet. nl, Erik Mous en Saako de Boer, is het goed praten over de toekomst van werken. En wat vertellen Marianne Bouwman en Ying Mellema ons over GrootHeerenveen?

INZET.NL

Ze kijken terug op een memorabel jaar en vooruit naar een 2017 met een veranderende markt. Met inzet.nl zijn ze allang niet meer een doorsnee uitzendbureau. Ze volgen de markt en helpen iedereen die zijn ambitie wil verwezenlijken voor een betere toekomst. DYNAMISCH SPEELVELD VOL UITDAGINGEN Blij zijn ze met hun nieuwe pand aan Abe Lenstraboulevard 52-1 met een industriële uitstraling en toch huiselijke sfeer. Erik Mous en Saako de Boer: “Een plek die voldoet aan onze criteria. Goed bereikbaar, genoeg ruimte, niet te ver uit het centrum. Er komt veel ‘bedrijfstraffic’ voorbij, er is altijd reuring. Weet je wat grappig is? Het uitzendbureau waarbij we zelf ooit in loondienst waren, stationeerde ons toen in het kantoor precies hierboven.”

ERIK MOUS (LINKS) EN SAAKO DE BOER VAN INZET.NL

Een transparante, energieneutrale ruimte is het, waarmee de heren naar de toekomst hebben gekeken: “We doen hier aan circulaire economie met dit pand. Vooraf hebben we de wensen van alle medewerkers in kaart gebracht en die meegenomen in de duurzame keuzes die we hebben gemaakt. We moeten het hier tenslotte met 13 mensen goed hebben.” De spreekkamers zijn de hergebruikte kubussen van Accolade en buiten is een laadpaal neergezet voor het elektrische wagenpark.

“De ontwikkeling van software wordt belangrijker. Deze neemt steeds meer van het eenvoudige of handmatige werk over. Dat betekent meer efficiëntie en minder foutgevoeligheid, maar ook een verschuiving in de rollen van sommige beroepen.” De heren zien dat het voor sommigen lastig is dat daarmee hun structuur wegvalt, doordat ze bijvoorbeeld niet in hun oude beroep kunnen blijven. Het vergt een soms omslag in denken en werken.

DYNAMISCH SPEELVELD

DIGITALISERING

Niet alleen met hun kantoor kijken ze naar de toekomst, ook in hun bedrijfsvoering hebben ze voortdurend oog voor de snelle ontwikkelingen. “Onze branche is een dynamisch speelveld vol uitdagingen. Ontwikkeling volgt op ontwikkeling, niet alleen binnen de wet- en regelgeving, ook op het gebied van robotisering en automatisering. Er verdwijnen banen van de markt en daar komen nieuwe banen voor terug”, beschrijft Erik de ontwikkelingen. Saako vult aan: “De economie trekt aan en nu komt het aan op vindingrijkheid om de goede werknemers eruit te pikken voor op de juiste plekken. Dat zette vorig jaar al in en zal dit jaar aantrekken.”

“We zien die softwareontwikkeling ook in ons eigen werk. Vulden uitzendkrachten eerder een formulier in en leverden wekelijks werkbriefjes in, tegenwoordig is alles gedigitaliseerd.” Voor inzet.nl betekent het, dat ze de mensen nu zien door ze op het werk op te zoeken en ze te ontmoeten tijdens de events die het bedrijf organiseert. “Tegenwoordig hebben we een eventkalender, waarbinnen zowel onze relaties als onze flexwerkers aan bod komen.” Erik meent dat werkveld in het algemeen verandert: “Doordat er meer vraag is naar goed personeel, kunnen werknemers betere eisen

stellen. Werkgevers moeten de gesprekken met hen anders aangaan. Het gaat niet meer alleen over geld, naast randvoorwaarden zijn ook zingeving, meer autonomie en samenwerking belangrijker geworden.” Zowel landelijk als lokaal zien ze zorgelijke ontwikkeling dat de uitstroom van mensen vanuit de opleidingscentra steeds minder goed aansluit op de vraag in de praktijk. “Dat zien we bijvoorbeeld in de technische beroepen en we horen het vaak van werkgevers. Daarom investeren we in mensen met trainingen en scholingsvouchers, waarmee ze vaardigheden kunnen verbeteren of certificaten halen. Geef je iemand die alleen mag bedienen een goede tapcursus, dan kan diegene ook eens achter de bar werken. Dat werkt motiverend.” Dat aanbod doen ze niet alleen in de horeca, maar ook in andere beroepsgroepen. Want inmiddels is hun bureau in alle MKB-sectoren thuis.

COMMERCIËLE CLUB ZUIDWEST FRIESLAND Als nieuwbakken voorzitter van de CCZF, Commerciële Club Zuidwest Friesland, heeft Erik goed zicht op de ontwikkelingen van

bedrijven in de regio: “Overal zien we dat efficiënter werken de belangrijkste trend is. Dat maakt de werkprocessen beter, maar geeft ook weer krimp in het aantal benodigde mensen. De groei zal zitten in de nieuwe beroepen.” Saako geeft aan dat werkgevers inmiddels meer vertrouwen krijgen in de economie: “Dat leidt ertoe dat ze zelf meer mensen aannemen. En daarop passen wij ons dienstenpalet aan, door niet te alleen te blijven doen waarin we al goed waren, maar nog meer HR-partner te worden. Zodat bedrijven kunnen focussen op zaken waarin ze zelf goed zijn.” En heeft de oudere werknemer nog een plek? “Zelf kijken we totaal niet naar leeftijd. Zeker waar het gaat om echte vakkrachten, zijn vakkennis en specialismen belangrijker dan leeftijd. Dat zien we ook in verschillende branches, die waardering. Maar ook het ouder worden van de bevolking brengt een banenverandering met zich mee de komende jaren. Er komt meer werk in de zorg.” Saako: “De veranderingen gaan niet van vandaag op morgen. Ondanks een groeiende economie en technische verbeteringen, zal


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

21

GOED IS

waarde voor de horeca in Sneek en door de korte afstand kunnen veel mensen uit de regio meedoen. MooiSneek is van toegevoegde waarde voor de retailers en een belevingsfeestje voor de bezoekers. Het succes van GrootSneek vroeg om expansie. Maar hoewel de familie, met hun drie kinderen, midden in het Sneker leven staat en goed weet wat daar gebeurt, Heerenveen ligt toch ietsje verder weg. “Na goede gesprekken met de gemeente Heerenveen, sc Heerenveen en Heerenveen ‘n Gouden Plak, hadden we een eerste opstap naar GrootHeerenveen. Met een kleurrijk boeket van lokale journalisten, die weten wat hier speelt, gingen we van start. In juli 2016 zijn wij een samenwerking aangegaan met Dennis Stoelwinder, van de bekende website Feannet. Uiteindelijk is besloten om Feannet te integreren in GrootHeerenveen.nl en Dennis is vandaag de dag mede het gezicht van GrootHeerenveen.nl.

MARIANNE BOUWMAN (LINKS) EN YING MELLEMA VAN GROOTHEERENVEEN.

NOG DICHTERBIJ er meer stroomlijning van het aanbod nodig zijn. En je kunt het modernste softwarepakket aanschaffen en de beste mensen opzoeken, het gaat uiteindelijk om hoe je die inzet.”

GROOTHEERENVEEN KRANT

Ze wonen in Sneek en toch maakten ze de stap naar het uitgeven van een lokale krant in Heerenveen en omgeving. Spannend, maar ze hebben een succesvol eerste jaar achter de rug. Inmiddels is ’t Fean nieuwsgierig naar het duo dat het maandelijkse magazine op krantenpapier en de website www.grootheerenveen.nl lanceerde. “Ik ben altijd uitgever geweest van tijdschriften. Ondernemend Friesland kwam bij ons vandaan en we maken bladen als Proskating en Terschelling Magazine.” Ying Mellema, zelf fervent lezer van diverse kranten en oprecht geïnteresseerd, of beter gezegd, nieuwsgierig naar alles wat met nieuws te maken heeft,

voelde wel voor een regionale krant waar sport uitgebreid aan bod komt. Hij is ervan overtuigd dat mensen het lezen van een goede krant nog altijd mooi vinden en omdat zijn hart uitgaat naar sport, voelde hij wel wat voor een sportkrant. Het werd SWF Sport.

terviewden ervaren dat ze worden opgemerkt en van velen een glimlach krijgen. Daarnaast is het streven om de gehele regio te belichten zodat iedere lezer zich erin kan herkennen, dit met een goede verdeling in de categorieën algemeen, politiek, lifestyle, zorg & welzijn, cultuur en sport.

OVER DE MENSEN In 2013 kregen zij contact met Wim Walda, die in zijn eentje de populaire website GrootSneek had opgebouwd, met nieuws op de vierkante ‘centimeter’. Hij wilde wat minder organisatie en zich meer richten op het schrijven.” Ze besloten in oktober van dat jaar om te starten met een nieuw concept naast de website: GrootSneek als krant. Vol verhalen, over herkenbare mensen, met veel achtergrondnieuws, met een mooie vormgeving en goede foto’s. Ying en Marianne streven naar een magazine, op krantpapier, dat achtergrondverhalen brengt over mensen uit de regio. Elk met zijn of haar eigen verhaal. Soms ontroerend, bijzonder of vol avontuur. Het is mooi om zo een kijkje te kunnen nemen bij je medemens waardoor je met een andere blik de wereld in kijkt. Het grootste compliment is dat de geïn-

Wij brengen geen nieuws, maar een gratis maandblad waarvan de mensen zeggen: ‘We nemen een bak koffie en gaan er eens goed voor zitten’.

MULTIMEDIA Marianne komt niet uit de branche en heeft dan ook een frisse blik op het uitgeven van kranten en/of magazines; “Mijn focus is om een merk te bouwen waarmee de mensen zich kunnen identificeren en er graag bij willen horen. Dit kan op diverse manieren. Zo hebben wij in Sneek een tweetal evenementen die geïntegreerd zijn in het concept. Criteria voor een evenement is dat het een toegevoegde waarde moet hebben voor de adverteerders en het voor een grote groep inwoners van de regio toegankelijk moet zijn. Zo heeft de 4 Mijl van Sneek een toegevoegde

Ying: “We kijken in het leven en met de krant graag vooruit. Daarbij gaan we uit van de kracht van de krant en de website. We willen nog dichter bij de mensen komen en de bekendheid van GrootHeerenveen willen vergroten. Zo komt Henjo van der Klok een geboren en getogen Heerenveener, ons enthousiaste team versterken. Verder bouwen op het fundament van het eerste jaar, dat gelukkig succes heeft gebracht.” En daarom nodigen Ying en Marianne Heerenveners uit: “Meld het als je iemand kent met een mooi verhaal. Zoek je een mediapartner? Laat het weten. Kom met ons praten over een evenement dat je wilt organiseren. Hebben de inwoners uit de omgeving er profijt van en is het van waarde voor onze adverteerders, dan werken we graag samen.” En verder? “We zijn in gesprek met andere gemeenten. Als we daar net zo enthousiast worden ontvangen als in Heerenveen en ook daar mensen die in onze krant hebben gestaan met een glimlach worden herkend op straat, gaan we voor uitbreiding.”


9X SEAT IBIZA

Style Connect | 5-deurs

1.0 TSI (70kW/95pk) | Benzine

Bij ons va.

€ 15.850

Van den Brug voordeel tot € 1.660

7X SEAT IBIZA FR Connect | 5-deurs

1.0 TSI (70kW/95pk) | Benzine

Bij ons va.

€ 16.950

Van den Brug voordeel tot € 1.625

4X IBIZA ST

Style Connect | station

1.0 TSI (70kW/95pk) | Benzine

PRIVÉ LEASE EEN IBIZA al v.a. €279/maand**

Bij ons va.

€ 16.490

20X SEAT IBIZA (ST) VOORRAADVOORDEEL SEAT Ibiza 2X Style Connect is o.a. voorzien van: airco, navigatie, bluetooth, licht- en regensensoren, middenarmsteun voor, parkeersensoren achter (achteruitrijbegeleiding), bochtverlichting, lichtmetalen velgen

FR Connect is o.a. voorzien van: Sportonderstel en-stoelen stoelverwarming voor, lichten regensensoren, DAB+ climatronic airco, middenarmsteun voor, navigatie, parkeersensoren, lichtmetalen velgen

Ibiza ST

(stationwagon)

Uitvoering Style Connect 5 drs Style Connect 5 drs Style Connect 5 drs Style Connect 5 drs Style Connect 5 drs Style Connect 5 drs Style Connect 5 drs Style Connect 5 drs

brandstof benzine benzine benzine benzine benzine benzine benzine benzine

pk 95pk 95pk 95pk 95pk 95pk 95pk 95pk 95pk

Kleur Emoticon red Nevada white Estrella silver Apollo blue Technik grey Candy white Midnight black Estrella silver

FR Connect 5 drs FR Connect 5 drs FR Connect 5 drs FR Connect 5 drs FR Connect 5 drs FR Connect 5 drs FR Connect 5 drs

benzine benzine benzine benzine benzine benzine benzine

95pk 95pk 95pk 95pk 95pk 95pk 95pk

Estrella silver Pirineos grey Candy white Pirineos grey Estrella silver Estrella silver Estrella silver

€ 18.690 € 18.690 € 18.690 € 18.690 € 18.903 € 18.690 € 19.015

Uitvoering

ST Style Connect

brandstof benzine benzine

pk Kleur 95pk Nevada white 95pk Apollo blue

Adviesprijs € 17.875 € 19.065

ST Style Connect

benzine

2X ST Style Connect

110pk Technik grey

Adviesprijs € 17.359 € 17.715 € 17.359 € 17.715 € 17.715 € 17.359 € 17.490 € 17.715

€ 19.100

Uw voordeel € 1.509 € 1.775 € 1.409 € 1.765 € 1.765 € 1.009 € 1.040 € 1.225 € 1.740 € 1.740 € 1.740 € 1.740 € 1.653 € 1.440 € 1.525 Uw voordeel € 1.385 € 1.475 € 1.510

Onze actieprijs € 15.850 € 15.940 € 15.950 € 15.950 € 15.950 € 16.350 € 16.450 € 16.490 € 16.950 € 16.950 € 16.950 € 16.950 € 17.250 € 17.250 € 17.490 Onze actieprijs € 16.490 € 17.590 € 17.590

/ / PROFITEER VAN MAXIMAAL SEAT VOORDEEL EN 2016-PRIJZEN Autoland van den Brug Zilverweg 3, Heerenveen (0513) 63 30 54 vandenbrug.nl/seat Voor onderhoud, service en reparatie van uw SEAT kunt u ook terecht bij onze vestigingen in Drachten en Sneek.

* Genoemde prijzen en voordelen zijn alleen geldig op de betreffende modellen uit voorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. **SEAT Privé lease is een privé-lease abonnement voor een vast bedrag per maand, aangeboden door SEAT Bank. Alle maandbedragen zijn op basis van Full Operational Lease, 10.000 km per jaar, een eigen risico van € 500 en een looptijd van 48 maanden, exclusief brandstof . Drukfouten voorbehouden. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaardspecificaties.

Van den Brug voordeel tot € 1.510


heerenveen • LIFESTYLE

GROOTHEERENVEEN.NL

23

DENIM DRIFT! KLEUR VAN HET JAAR

E STYL LIFE TIPS & TRENDS DRIE HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, INTERIEUR EN WIJN...

Een nieuw jaar, een nieuwe kleur:

DENIM DRIFT!

Specialisten uit de designwereld hebben ditmaal voor de kleur Denim Drift gekozen met een daarbij behorende kleurenpalet. De kleur Denim Drift is een kleur blauw die we dagelijks om ons heen, zowel binnenshuis als buitenshuis tegenkomen. Het is een tijdloze maar tevens trendy kleur. Naast de keuze van deze kleur zijn er ook bijpassende kleurenpaletten ontwikkeld waarin verschillende stijlen herkenbaar zijn, zoals:

NEW ROMANTICISM.

SHARED INDIVIDUALISM.

Een kleurenpalet dat bestaat uit natuurlijke kleuren en materialen welke passen bij mensen die begaan zijn met het wel en wee van de wereld dan wel met hun eigen gezondheid. Het recyclen van meubelen door ze met een kleurtje te verven in plaats van nieuw te kopen is een bewuste keuze. Kamerplanten mogen in deze stijl zeker niet ontbreken. Als tegenhanger van deze natuurlijke tinten is paars de spannende tegenhanger van Denim Drift.

Dit weerspiegelt het verlangen om onderdeel te zijn van een groter werelds geheel, maar tegelijkertijd willen we wel onze eigen persoonlijkheid behouden. Kleuren zoals neon, zacht roze en rood zijn prachtig vertaald in deze trend. Met Denim Drift als kalmerende factor geeft dit het juiste sfeer in het interieur.

THE WORKING HOME.

Luxe hoeft niet alleen te zitten in het kopen van spullen. Het kan ook een luxe zijn om waardevolle herinneringen en ervaringen te hebben. Dit wordt vertaald in neutrale tinten die er vervolgens weer voor zorgend dat de kleur Denim Drift gaat opvallen.

Ben je op zoek naar balans tussen vrije tijd en werk? Met deze trend wordt er voor gezorgd dat die grens vervaagd. Helemaal van deze tijd is het combineren van wonen en werken. Een fijne werkplek thuis is hierbij een must maar deze moet wel overlopen in het woongedeelte. ODILIA VAN DER WERF Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulp

CONSIDERED LUXURY.

Ben je geïnspireerd geraakt door de kleur Denim Drift? Je kunt deze trends vertalen naar je eigen interieur en dat kan op diverse manieren. Er is van alles mogelijk. Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp aan een professional! Een kleurrijk jaar!

RODE WIJN OP KAMER TEMPERATUUR Zo hebben we de wijnregel toch allemaal in ons hoofd? Het mooie van deze regel is dat het klopt. Echter deze regel is bedacht in de tijd dat onze kamer nog niet door centrale verwarming of vloerverwarming werd verwarmd. In een gemiddelde woonkamer was het in die tijd 15 graden. Dat is een verschil van 5-6 graden met de huidige kamer temperatuur. Het meest erge zijn die prachtige wijnrekken die sfeervol naast een houtkachel staan. De temperatuur loopt daar met gemak op richting de 35 graden. Dat is globaal 20 graden te warm voor een goed glas rode wijn! Met name de wat zwaardere rode wijnen zijn echt veel lekkerder als we ze rond de 16 graden drinken. Deze temperatuur zorgt ervoor dat het alcohol minder wordt ervaren en het fruit veel beter tot haar recht komt. Heeft u een kelder? Dat is de perfecte temperatuur voor rode wijn. Heeft u geen kelder? Dan kunt u de rode wijn even een half uurtje in de koelkast zetten om de goede temperatuur te bereiken. Ik zeg; Proost! Op een prima glas rode wijn!

BEGIN HET JAAR MET DETOX! Ontgiften of detoxen is het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methodes hierbij zijn: Detox-kuren, supplementen, vasten, klysma’s etc. Kies voor een methode dat bij jou en je levensstijl past. De belangrijkste organen om te detoxen zijn je lever en je darmen. De lever is van groot belang voor het afvoeren van afvalstoffen. De darmen zijn verantwoordelijk voor de opname en vertering van voedingsstoffen. Als de lever en darmen ontgift zijn, zijn ze beter in staat om deze functies te vervullen. Als je lichaam “schoon” is heeft je huid hier profijt van. Vaak zien we na een detox-kuur een egale, goed verzorgde huid. Veel succes !

LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.


24

NUMMER 01 • 2017

Voortaan digitaal ‘inchecken’ in Ziekenhuis Tjongerschans De aanmeldprocedure van ziekenhuis Tjongerschans wordt vernieuwd. Vanaf 1 februari 2017 kunnen patiënten zichzelf aanmelden voor hun polikliniekbezoek. Dit gebeurt bij zogeheten aanmeldzuilen. “Deze nieuwe methode is gebruiksvriendelijk én efficiënt”, aldus Grietje van Buiten, sectormanager beschouwende vakken in Ziekenhuis Tjongerschans. Op dit moment melden patiënten zich bij de centrale aanmeldbalie of bij de balie van de polikliniek waar zij een afspraak hebben. Vanwege de drukte bij de balie moeten patiënten soms best lang wachten. Ook qua privacy is dit niet altijd ideaal.

AANMELDEN Hoe gaat dit dan in zijn werk? In de centrale hal van het ziekenhuis staan drie aanmeldzuilen opgesteld. De patiënt houdt eerst zijn paspoort, rijbewijs of ID-kaart voor de scanner. Vervolgens verschijnt er een aantal persoonsgegevens van de patiënt op het scherm. Hier heeft de patiënt de mogelijkheid om enkele persoonsgegevens te wijzigen. Is dit ingewikkeld? “integendeel, de wijzigingen kun je stapsgewijs invoeren.” Wie toch moeite heeft met de aanmeldprocedure kan terecht bij onze vrijwilligers. “Deze gastvrouwen en – heren staan altijd klaar om onze patiënten te ondersteunen.” Wanneer alle persoonsgegevens van de patiënt zijn gecheckt, volgt er een afsprakenoverzicht. De patiënt kan zich hier aanmelden voor de eerstvolgende afspraak en vervolgens plaats nemen in de wachtruimte van de betreffende polikliniek. Wie problemen ondervindt bij het aanmelden of andere vragen heeft, kan zich melden bij de balie. Dit geldt ook voor patiënten die nog moeten worden ingeschreven in ons systeem. “Er is altijd een medewerker beschikbaar voor advies en uitleg” benadrukt Van Buiten.

MIJNTJONGERSCHANS De introductie van de aanmeldzuilen is slechts één middel om de zorglogistiek te optimaliseren en te verbeteren. Een ander middel is mijntjongerschans. Dit is een beveiligd en persoonlijk digitaal zorgportaal voor alle patiënten van ziekenhuis Tjongerschans. In dit portaal kunnen patiënten o.a. afspraken plannen of bekijken, vragenlijsten invullen, patiënteninformatie bekijken, brieven en uitslagen inzien. Inloggen op mijntjongerschans gaat via DigiD.

DIGIPOLI’S Via mijntjongerschans.nl kunnen patiënten persoonlijke informatie krijgen via een digipoli. Dit is een digitale ‘polikliniek’ waarin informatie staat die voor de patiënt persoonlijk op maat wordt gemaakt. Dit kan zijn een voorbereiding op een operatie, het invullen van vragenlijsten maar ook bijvoorbeeld leefregels na een operatie. Er zijn al een aantal digipoli’s online en het komende jaar worden er nog meer digipoli’s ontwikkeld.


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

25

INTERNETCAFÉ IN COORNHERT STATE

FRANK MAAKT WERELD VAN OUDEREN GROTER VIA INTERNET “Voor de meeste ouderen is dit echt onbekend terrein”, merkt Frank Sinkeldam. Elke maandag heeft hij een internetcafé in Coornhert State, een woonzorgcentrum van Meriant in Heerenveen. De vrijwilliger maakt ouderen wegwijs in de wondere wereld van internet en het gebruik van computer, tablets en smartphones. Skypen met familie, informatie opzoeken op internet of berichtjes versturen via een mobiele telefoon: ook Meriant-bewoners gaan op digitale ontdekkingstocht. Wat voor de kinderen en kleinkinderen heel gewoon is, maakte vroeger geen deel uit van hun eigen leven. Gelukkig is een mens nooit te oud om te leren. Bij het internetcafé kunnen bewoners de mogelijkheden van digitale apparaten ontdekken. Frank helpt ze daarbij, met veel plezier en geduld.

EEN NIEUWE WERELD “De kleinkinderen laten oma wel eens zien hoe het moet, maar dat gaat vaak veel te snel. Ik neem alle tijd en begin bij het begin, zoals het leren bedienen van een muis. Ik kijk wat iemand kan en speel in op de vragen. Want de één is echt nieuwsgierig hoe een computer werkt, terwijl de ander gewoon een mail wil versturen of online de airmiles checken.” Het internetcafé vindt plaats in de bibliotheek van Coornhert State. Er staan twee laptops en een printer. Bewoners die regelmatig naar het internetcafé komen, hebben een eigen inlogcode. “Zij gaan aan de slag met wat ze al hebben geleerd en ik spring bij als ze vastlopen. Er gaat soms echt een nieuwe wereld voor ze open. Zo is er een dame die op YouTube instructiefilmpjes ontdekte voor haken en breien. Zij raakte zo geïnspireerd dat ze weer ging handwerken.”

INLOOPUURTJE Bewoners die een eigen mobiele telefoon, tablet of laptop hebben, kunnen die ook meenemen naar het inloopuurtje als ze vragen of

Vrijwilliger Frank Sinkeldam met mevrouw Frouws. “Veel ouderen zijn nog wat huiverig voor digitale apparaten en stoppen zodra ze ergens vastlopen. Dan help ik ze graag weer op weg.”

problemen hebben. “Dan kijk ik bijvoorbeeld of er een update nodig is”, legt Frank uit. “Of we gaan er samen spelenderwijs mee aan de slag. Want veel ouderen zijn nog wat huiverig voor digitale apparaten en stoppen zodra ze ergens vastlopen. Dan help ik ze graag weer op weg.”

KOM OOK NAAR HET INTERNETCAFÉ... Het internetcafé wordt wekelijks georganiseerd in woonzorgcentrum Coornhert State van Meriant in Heerenveen. Iedereen is welkom tijdens het inloopuurtje!

WAAR: In de bibliotheek van Coornhert State Vogelwijk 20 8446 KE Heerenveen

WANNEER:

Nieuwsgierige bewoners van het woonzorgcentrum die ook wel eens online willen op de laptop, kunnen elke week terecht in het internetcafé in de bieb: Frank is er elke maandagochtend van half elf tot half twaalf. Ook andere ouderen zijn welkom. “Het is altijd weer een verrassing welke vragen mensen hebben. Het leukste vind ik computerles geven, maar ik geniet ook van de persoonlijke gesprekken die ontstaan als we samen het internet verkennen.”

“Weer handwerken door filmpjes op YouTube” den op DVD te branden en geeft privéles aan huis. Zo leert hij mensen werken met Apple producten en Samsung tablets.

NOG MEER Buiten het internetcafé in Coornhert State doet Frank nog meer: hij heeft een eigen digitaliseerbedrijfje om bijvoorbeeld videoban-

Voor meer informatie over digitaliseren of hulp aan huis is Frank te bereiken op 06 – 28 92 63 16.

Zorgvrijwilligers: onmisbaar Vrijwilligers zijn goud waard. Met vrijwilligers wordt het leven van onze bewoners een stuk leuker. Samen met hun familie en de medewerkers zorgen zij voor een zo aangenaam mogelijke oude dag.

Elke maandag van half elf tot half twaalf.

VOOR WIE: Het internetcafé is voor iedereen toegankelijk. Coornhert State vraagt niet-bewoners die mee willen doen aan activiteiten zoals het internetcafé, bingo of muziekavonden, een bijdrage van €3,50 per keer of € 10,- per maand. Daarnaast kan men vrij gebruik maken van de bibliotheek en van WiFi, langskomen om te sjoelen, biljarten, op pad met de wandelclub of gewoon om te kletsen. De koffie is gratis!

Koffie schenken, samen een wandelingetje maken of samen boodschappen doen: een greep uit de vele en diverse werkzaamheden van vrijwilligers bij Meriant. Deze activiteiten en het persoonlijk contact betekenen veel voor de bewoners. Aanmelden als vrijwilliger bij Meriant? Meriant heeft meerdere woonzorgcentra in Heerenveen: Coornhert State, Anna Schotanus, De Wente, Herema State en Marijke Hiem. Bij al onze locaties zijn vrijwilligers welkom! Aanmelden kan op de website via www.meriant.nl/vrijwilligerswerk. Voor meer informatie en vragen is vrijwilligercoördinator Debora Meester te bereiken op 06 - 55 52 19 52 of via e-mail d.meester@meriant.nl.


26

NUMMER 01 • 2017

HET MEEST GEVARIEERDE BEROEP IN DE OMGEVING

Aan motivatie geen gebrek bij begeleiders en deelnemers. “Wat erin zit halen we eruit, binnen ieders grenzen.” Het woord ‘zorgboerderij’ gebruiken ze zelf eigenlijk nooit, dat klinkt ‘zorgelijk’. LerenWerkenWonen is wat er hier gebeurt.

Op een kilometer van elkaar staan de twee boerderijen van de voormalige dierveehouderijdocenten Anoek Rentmeester en Henk Kramer van It Wolwezen in De Knipe. Begeleiders en cliënten druppelen binnen voor koffie. Mensen tussen vijf en 75 hebben hier een plek. Medewerker Bob vertelt over jong keuzes moeten maken: “Uit mijn beroepentest was LTS gekomen en hoewel ik wist dat het niet echt was wat ik wilde, koos ik daarvoor. De zorgkant opgaan kwam toen niet bij me op. Dat kwam pas toen ik me na tien jaar realiseerde dat ik iets anders wilde dan installateur zijn.” Een betere plek dan hier had hij zich niet kunnen wensen, als technische man de grote en kleine klussen doen met de cliënten: “We hebben inmiddels de oude melkstal helemaal verbouwd bijvoorbeeld. Leuke projecten, waaraan iedereen een bijdrage kan leveren en eigenwaarde ontlenen.”

VANAF NUL BEGINNEN Inmiddels meer dan tien jaar geleden bedachten Anoek en Henk dat ze meer wilden betekenen voor de categorie schooljeugd die wel leert, maar op een andere manier: “Hoe kon alles eruit te komen wat erin zat?” Inzicht kwam na een stagebezoek aan GGZ-zorgboerderij It Griene Nest in Sumar: “Daar zag ik mensen die al over de rand van de maatschappij hingen. Die hadden inmiddels het prettige gevoel gekregen dat ze zich daar nuttig konden maken. Dat wilde ik ook bieden, dus op zoek naar een locatie.” GGZ-cliënten begeleiden op een eigen plek had haar voorkeur. Toen hun huidige stek te koop bleek te staan, was het snel bekeken: “In 2006 startten we hier met onze drie kleine kinderen en 100 verhuisdozen. Verder niets. Onze oudste was bijna vier, de jongste drie maanden. Henk werkte mee in het melkveebedrijf van zijn ouders en gaf nog les, daarmee was ik inmiddels gestopt. Bouwen

werd het aan een dagstructuur, kwaliteit en een goed aanbod.”

VAN DAGBESTEDING TOT BEGELEID WONEN “Door onze onderwijsachtergrond kregen we leerlingen te begeleiden die niet te plaatsen waren op een regulier bedrijf. En er werd gevraagd naar specifieke kinderopvang in het weekend. Het was hier toen nog echt een rietgedekte ‘klint’. In 2010 vroegen bezonnen we ons op de kant die wel op wilden, meer dan dagbesteding bieden? We verbouwden en maakten keurige logeerkamers voor de weekenden, allemaal volgens het keurmerk HKZ ISO9001. Die bleken groot uit te vallen, wat goed uitkwam toen een cliënt die thuis weg moest, vroeg of hij hier mocht wonen.” Inmiddels had Henk zijn schoolbaan opgezegd en draaide volledig mee.

“Tijdelijke crisisopvang volgde. We leerden goed te screenen, want in zo’n hechte, vertrouwde groep waarbinnen iedereen een band met elkaar heeft, past niet zomaar iedereen.” Anoek vertelt tevreden over hoe de eerste deelnemers er vorig jaar aan toe waren om een extra stapje te doen naar meer zelfstandigheid: “Qua werken en leren hadden we voor hen alles in huis. Dus tussen fase 1, interne kamertraining en fase 3, elders zelfstandig in een appartement met een dagelijks bezoekje, kwam fase 2. Voor degenen die alles al best voor elkaar hadden en gemotiveerd waren, bouwden we appartementen achter de boerderij.” Hier gaat ieder op zijn eigen manier om met zijn verzelfstandiging, met de zorg op maat die bij hem of haar past.

INVLOED VAN DE SETTING Begeleid wonen met kamertraining werd een feit op It Wolwêzen. Samen koken en de was doen, met hulp eigen kamers schoonmaken, en dat allemaal naast het dagelijkse werk. Het werd goed begeleid door het extra personeel dat erbij was gekomen.

“Kwaliteit, veiligheid en zorgvuldigheid zijn in de opbouw van ons bedrijf altijd belangrijk geweest, onze standaard ligt hoog. We zijn ons er steeds van bewust dat we werken met de kinderen en partners van anderen, die je de zorg toevertrouwen. Mensen

uit gevoelige doelgroepen. Daarom zijn we steeds hogere eisen aan personeel gaan stellen. Dit moet feeling met zowel de mensen als de praktijk hebben, alleen met een zorg- of vakopleiding kun je niet voldoende bieden. Inschatten van verschillende hulpvragen, een plan kunnen maken en daaraan bewust werken, zijn voor zowel begeleider als team essentieel.” De meeste begeleiders weten het nodige van dieren, groen of techniek. En anderen weer van regelwerk en coördinerende taken. “Met 12 mensen hier en drie die zelfstandiger buiten wonen, is er veel regelwerk. De een moet naar de tandarts, de ander moet medicijnen halen of naar de psychiater. Dat maakt geen dag hetzelfde.” Enthousiasme en flexibiliteit zijn voorwaarden. Het deelnemersaanbod veranderde: “Lichte ADHD bijvoorbeeld zien we niet meer, hier komen de zwaardere klasses. Onze ervaring met ziektebeelden en gedragsstoornissen is inmiddels groot. Uitdagend en interessant, maar ook veeleisender naar de begeleiders toe. Jaarlijks plannen we dan ook een leerzame teamscholing in.”

“Inmiddels bieden we hier al vijf jaar onderwijs op MBO 1 en 2-niveau. In kleine setting wisselen theorie en veel praktijk elkaar af in veehouderij, groen of techniek. De ouderlijke melkveehouderij heeft Henk inmiddels overgenomen. Voor iedereen die het veehouderij vak in wil, is daar veel te leren. Wie in het groen wil, werkt op nummer 22. Sommige lopen elders stage of hebben een leerwerkbedrijf. En we zijn tegenwoordig een officiële opleidingslocatie van het Nordwin College.” Ook de paarden zijn een belangrijk onderdeel, met hun speciale invloed op de bewoners. Kan en wil iemand meer, dan is er een goede samenwerking met bedrijven in de omgeving. Cliënten, stagiaires, noem maar op, iedereen vindt bij It Wolwêzen een plek.

OOK NOG EEN PRIVÉLEVEN En intussen varen hun eigen kinderen er wel bij: “Die zijn natuurlijk heel belangrijk en ze hebben ons nodig. Helpen bij hun huiswerk, mee naar paardrij- en voetbalwedstrijden. De jongste wil melkveehouder worden en rijdt nu al moeiteloos met trekker en werktuigen achteruit de schuren in. Dochterlief heeft het ‘paardrijvirus’. De middelste is een echt voetbaltalentje. Eens in de vier weken slapen we uit op zondag, dan melken anderen. Nou ja, uitslapen. We schieten nog weleens wakker om 5.00 uur. Echt los van alles komen we als we twee weken op vakantie gaan.” “Ons fijne, goed samenwerkende team met een positieve kijk, humor en van alle markten thuis, is onontbeerlijk voor het bedrijf. Ook Henks ouders dragen daaraan bij. Henk en ik vinden ons beroep het meest gevarieerde van de omgeving. Of ik nu binnen werk aan de administratie of gesprekken voer, of buiten tussen de mensen en dieren ben, ik vind het allemaal leuk. Als er maar variatie en uitdaging in zit.”


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

27

"GEEF JE TIJD EN AANDACHT, DAN GEBEUREN ER WONDEREN" Midden in de bosrijke omgeving van Katlijk, is een plek waar je balans vindt. Bomen omzomen de enorme tuin en het gebouw. Ook in het voormalige speellokaal dat nu cursusruimte is, vind je een boom. Geschilderd op de gouden muur, staat een stevige stam met een groot wortelstelsel en een even groot, groen bladerdak. De Zijn-plek, waar je wordt wie je al bent. “Sta je niet stevig maar ben je een beetje wiebelig, dan wordt de wereld onveilig en niet fijn. Dan kun je jezelf kwijtraken. Aan kinderen vertellen we altijd hoe belangrijk het is dat de boom evenveel wortels als takken heeft. Het maakt hem stevig, maar hij kan ook meebewegen op de wind. Voor iedereen die hier komt is het een duidelijke vergelijking met zichzelf.”

geen compleet beeld van de invulling van onze visie en zat de dagbesteding erin. Zo kwam er wat meer beweging in en om het gebouw en het bracht inkomsten met zich mee. Twee jaar bleven ze.” En dat kwam het echtpaar goed uit, want inmiddels waren ze verder met hun plannen.

Duizenden kinderen tussen vijf en achttien hebben de titel thuiszitter en dat vindt Nederland zorgelijk. Marlinde Bijlsma runt samen met haar man Sjoerd Sijens de Zijn-plek, waar zulke thuiszitters welkom zijn. “In wat tot voor kort de lokale W.A. Nijenhuisschool was, ontstond deze plek waar ze de verbinding met zichzelf terugvinden. Ons werk kun je niet scheiden in zorg en onderwijs, wat het voor de buitenwereld en de financiers weleens lastig maakt.”

Twaalf jaar was Marlinde kleuterjuf en eigenlijk deed ze toen al hetzelfde met de kinderen als nu: ze faciliteren. “Ik keek alleen maar en volgde de kinderen, ik toetste vrijwel nooit. Methodes zette ik boven in de kast. Tegenwoordig gaat het te veel over scores.”

IN BEWEGING

DE JUISTE PLEK

“Elke ruimte wordt benut. In de zaal met de boom geeft niet alleen Sjoerd trainingen zoals ‘Jongens in hun kracht’, maar komen ook mensen van buitenaf voor bijvoorbeeld een yogales. In de keuken, waar het Zakgeldspel nu nog enthousiast wordt gespeeld door Marten, Ruben, Roy en Hylke, zit Roy even later met Sjoerd serieus achter de computer voor zijn boekhoudcursus.

Na nog tien jaar als relatiebeheerder bij Edukans in de buitendienst, had ze een berg ervaring opgedaan en leerde ze durven: “Ik ontdekte de opleiding ecologische pedagogiek, de luis in de pels van pedagogen. Toen ik daarover nadenkend naar huis reed, werd ik aangereden en liep een whiplash op. Mijn leven ging om en ik besloot dat er een plek moest komen, waar kinderen terecht konden die niet meer op scholen konden zijn. Het kind dat extra zorg behoeft en tegen het systeem aanloopt. Het leven vraagt veel van jongeren, waar ze vaak niet aan toe zijn, waardoor ze labels krijgen.”

“Op donderdag komen de dames van het Breicafé naar de thuiskamer. Een fijne ruimte voor activiteiten of lekker op de bank zitten. Eerst hadden we nog

Toen het schoolgebouw vrijkwam, grepen ze hun kans. Financieel kreeg ze het niet rond, maar twee weken voor de verkoop kwam Piet de Vries uit De Knipe in beeld: “’Ik koop het en dan moeten jullie maar zorgen dat het lukt’, zei hij. Dat scheelde veel. Beroepsmusicus Sjoerd liet zich in de jaren ’80 omscholen tot softwareontwikkelaar. Prima, maar niet voor altijd. Met kinderen heeft hij een enorme klik. ”Intussen waren we zelf ouders geworden. Op het moment dat het haalbaar was, stopte hij met zijn baan en gingen we samen verder. Alles kwam bij elkaar: Dat bedenk je niet, dat ontstaat.” Toen ze op de thee zat bij prinses Irene, kwamen ze samen op de naam Zijn-plek: “Ze bood aan om de opening te verrichten op 27 september 2014, met een geleide meditatie. Ook de burgemeester was er. Het was een mooi feest, waarmee we onze verantwoordelijkheid namen als hoeders van deze plek.”

hoort er ook bij, net als worstelen met een probleem. Ze leren van iemand die moeite heeft gedaan voor zijn eigen ontwikkeling, dat het niet altijd vanzelf gaat en dat ze er moeite voor moeten doen. Ik zeg weleens dat Epke ook alleen maar zo’n groots turner is geworden omdat hij veel en lang heeft getraind. Die is ook weleens ergens vanaf gevallen maar steeds weer opgestaan.” Er komen steeds interessante professionals op hun pad, die ook een onderdeel worden in de begeleiding van de jongeren: “Je ziet dat kinderen hongerig zijn naar informatie. Die krijgen ze bijvoorbeeld van een jonge illustrator die momenteel meedraait om te kijken of ze hier een rol kan spelen. Specifieke collega’s voor dingen zoals reflexintegratie en rebalancing, worden ingevlogen.”

EIGEN BALANS Op de eerste verdieping ligt een enorme zolder, waar kinderen het helemaal te gek vinden. Je kunt hier spelen, maar ook chillen. “Een jongetje met angst om te hechten, wilde er graag een hut. Er kwam een enorme kartonnen doos, die zijn speciale ruimte werd met zijn naam erop. Hij sleepte er al zijn spulletjes heen en stopte die in een schatkist. Niemand kwam daarin. Op een gegeven moment kreeg hij door dat de hele omgeving hier veilig is. Daarna hoefde hij niet meer in de hut en die mocht van hem wel worden opgeruimd.” Respect voor elkaars ruimte is waarover het gaat. En dat kan binnen en buiten. Op de fiets kun je zo het bos in. De tuin heeft allerlei avontuurlijke plekken, waar hutten kunnen worden gebouwd, getimmerd wordt, of vuur gemaakt. Soms staat de vijver droog. “Dan leg ik uit dat dat de natuur is en het wel weer goed komt. Ons Lichtjesfeest vierden we in december met ouders en bekenden rondom de vuurplaats.” Een van de wensen is het opknappen van de moestuin. Maar alles op zijn tijd. “Ook voor ons eigen ‘zijn’ moeten we goed zorgen en ook daarbij hoort balans.”

VALLEN EN OPSTAAN “De woorden tijd en aandacht horen sterk bij de Zijnplek. Als je tijd geeft, gunt en ervaart en er is aandacht, dan gebeuren er wonderen. Kinderen voelen zich hier veilig. Alles hoeft niet altijd ‘leuk’ te zijn, boosheid

De zon gaat onder tussen de bomen en Marlinde gaat naar huis: “Dat is het vroegere kleuterlokaal. Er is dus altijd iemand op de Zijn-plek, dat voelt goed.”


28

NUMMER 01 • 2017

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

HUIZE VOORMEER Nadat in 1551 de heren Dekema, Cuyck en Foeyt hun veencompagnie hadden opgericht kochten zij aanzienlijke gebieden voor de winning van turf. Al snel werd gestart met het graven van de Schoterlandse Compagnonsvaart voor de afwatering en het vervoer van de gewonnen turf. Langs deze vaart ontstond een lint van bebouwing. Naast bedrijven en woonhuizen voor de kooplieden bouwden ook de grondbezitters hier enkele van hun riante onderkomens. Zo ook op de plaats waar zich nu huize Voormeer bevindt.

De eerste bebouwing vond waarschijnlijk plaats nadat Syverd van Duijnen in 1612 eigenaar van de grond was geworden. De verrezen “hofstede” werd in 1629 door de weduwe Van Duijnen verkocht aan Jacques van Oenema. Enkele jaren later ging het bezit door ruil over naar Jonker van Sickinga. Het “Jonckers Huys” werd in 1713 aangekocht door Johannes de Jong. Vermoedelijk was hij het die de naam “Voormeer” aan het huis gaf. Johannes’ kleindochter en erfgename Anna Maria trouwde in 1752 met Nicolaas van Heloma. Vanaf dat moment, tot op de dag van vandaag, zou de naam Van Heloma verbonden zijn aan Huize Voormeer.

Huize Voormeer te koop, ca. 1960

Het echtpaar Nicolaas en Anna Maria van Heloma gaf in 1753 opdracht voor volledige nieuwbouw. In 1755 was het gereed en, ook al vonden in de loop van de tijd nog diverse verbouwingen plaats, dat jaar wordt beschouwd als de stichtingsdatum van het huidige Huize Voormeer. Rond die tijd beleefde de rococostijl, een sierlijke, decoratieve stijl geïnspireerd op de vormen van rotsen en schelpen, zijn hoogtepunt. Dat is terug te zien in het sierlijke stucwerk in o.a. de hal, de oostelijke vooren achterkamer de gangen en de zaal. De zaal is de centrale ruimte in het huis en is voorzien van een schouw met prachtig gestucte pronknissen. Ook het 18e eeuws goudleerbehang in de oostelijke voorkamers is zeer bijzonder. Slechts in twee woonhuizen in Friesland is het goudleerbehang behouden gebleven, het Princessehof Leeuwarden en Huize Voormeer. Het behang bestaat uit aan elkaar gelijmde vellen kalfsleer. Hierop is bladzilver, geel-bruin vernis en een beschildering aangebracht. De vernis geeft de prachtige goudglans. De jongste kleinzoon van Nicolaas, Marcus, die in 1806 ter wereld kwam zou tot zijn dood in 1885 in Voormeer blijven wonen. Hij bekleedde diverse bestuursfuncties. Zo was hij mede-oprichter en de eerste voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf. Ook Marcus’ zoon, die ook weer Marcus heette, zou lange tijd in Voormeer wonen. Deze Marcus was medeoprichter van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond en van de Internationale Schaatsunie. Vader en zoon waren beiden twintig jaar lang voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf. De zoon van de jongste Marcus, Jan Scato van Heloma, richtte de Van Helomastichting op. Hij droeg het beheer van Voormeer bij testament over aan deze stichting.

Huize Voormeer in 1977 door Henk Bruyns.

Interieur Huize Voormeer, Rijksdienst voor Monumentenzorg, 1976.huize Voormeer.

Huize Voormeer is niet geopend voor publiek. Wel worden er klassieke concerten gegeven en organiseert de Werkgroep OudHeerenveen jaarlijks een ‘Van Helomawandeling’ waarbij ook het interieur te bezichtigen is. ‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

www.heerenveenmuseum.nl MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl

Kinderoperette "Woudkoningin" achter huize Voormeer.

FOTO BOVEN: Menukaart bij 25-jarig huwelijksfeest L.S. van Heloma. FOTO RECHTS: Verkeerstelling bij Huize Voormeer aan de Heideburen.


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

29

’Must nou es sien’

GEEFT UNIEKE INKIJK IN HET RECENTE VERLEDEN VAN HEERENVEEN Vorige maand, nog mooi op tijd voor de feestdagen, verscheen een schitterend fotoboek van Heerenveen met als titel ‘Must nou es sien’. De uitgave is verschenen bij Van der Let & Partners in samenwerking met Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen. Het boek met meer dan driehonderd pagina’s boordevol foto’s geeft een prachtig tijdsbeeld van Heerenveen en Oranjewoud tussen 1929 en 1949. Burgemeester Tjeerd van der Zwan was dermate onder de indruk van de uitgave dat hij het na ontvangst bestempelde als ‘echt het mooiste fotoboek van Heerenveen’. GrootHeerenveen interviewde uitgever Simon van der Let en voorzitter Jo Geveke van de Werkgroep over het boek. Het gesprek vond plaats in het ‘oude kerkje’ aan de Herenwal, waar het bedrijf Van der Let & Partners Marketing en Webdevelopment met een Publishing afdeling gevestigd is.

Friese DNA Waarom is het bedrijf van Van der Let & Partners in betreffend boekproject gestapt? Hebben zijn Heerenveense roots daar mee te maken? “Ik ben in 2007 eigenaar van de Friesland Post geworden, waarbij wij ook het auteursrecht van de krant ‘Fen Fryske Groun’ kregen. Prachtige kiekjes met bijna poëtische teksten van 1924 tot 1942 en tot kort na de oorlog. Elke maand publiceren we een aantal pagina’s uit deze krant in de Friesland Post. Voor Heerenveen en Oranjewoud hebben we deze pagina’s verzameld en Werkgroep Oud Heerenveen heeft ervoor gezorgd dat alles werd uitgezocht en gerubriceerd om tot de definitieve uitgave van het boek te komen.” “De taak van ons bedrijf bestaat voor 80 tot 85 % uit (internet) marketingwerkzaamheden, het ontwikkelen van softwareapplicaties, websites en apps. We werken voor diverse landelijke partijen zoals het Prins Bernard Cultuurfonds, Toyota, het Nationaal Restauratiefonds, Energie Centrum Nederland en Metaalunie Nederland. Maar ook voor veel regionale ondernemers en organisaties. We hebben een productiestudio van vormgevers, developers en internet marketeers die allemaal binnen gespecialiseerde teams werken. Het boek dat wij nu uitgegeven hebben is een typisch object binnen de afdeling vorm-

geving. Het is Friese cultuur, dat staat ook ‘hard’ in de missie van ons bedrijf. Wij willen dus een bijdrage leveren aan de maatschappij en de Friese cultuur in het bijzonder. Het is een onderdeel van ons DNA en dat kunnen wij het beste realiseren met dergelijke uitgaven”, vertelt een zichtbaar enthousiaste Simon van der Let.

Werkgroep Oud-Heerenveen Jo Geveke, voorzitter van de Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen, die samen met Klaas Peereboom, Wibbo Westerdijk, Gerard van der Werf, Annette Buwalda, Jan Prins en coördinatrice Simone van Velze annex zijn geweest met het uitzoeken van de honderden foto’s knikt instemmend.

Activiteiten van Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen • Verzorgt lezingen; • Organiseert cultuurhistorische wandelingen; • Voert overleg met Gemeente Heerenveen inzake planvorming; • Verleent assistentie aan Museum Willem van Haren; • Verstrekt adviezen en informatie; • IJvert voor behoud van monumentale gebouwen/panden; • Houdt zitting in het Historisch Informatie Punt (HIP) op de eerste etage van de Openbare Bibliotheek; • Organiseert (kleine) tentoonstellingen in het HIP • Werkt samen met het Museum Willem van Haren en de Openbare Bibliotheek op het gebied van educatie; • Geeft het Cultuurhistorische tijdschrift ‘Veenbrief’ uit (verschijnt 4 x per jaar); • Onderhoudt de website www.werkgroepoudheerenveen.nl; • Voert overleg met gelijkgestemde organisaties in de gemeente Heerenveen en daarbuiten.

“Met deze mensen zijn wij aan de slag gegaan. Alle informatie hebben we eerst gerangschikt en er toen over gediscussieerd. We zijn heel pragmatisch te werk gegaan met bakjes van waaruit de verschillende hoofdstukken zijn ontstaan. We kwamen toen uit op zeven bakjes: Bijzondere gebeurtenissen, Sport, Straten en Vaarten, Mensen, Verkeer, Gebouwen, Bedrijvigheid en Oranjewoud. Uiteraard hadden we regelmatig discussies in welk bakje een foto moest. We zaten en zitten als Werkgroep elke woensdagmiddag bij elkaar in het Museum van Heerenveen. Simon had al die pagina’s al laten printen, anders konden we ook niet met die bakjes werken. Daarnaast is alles ook gedigitaliseerd en bij ieder plaatje hadden we een kenmerk, wat verwijst naar de editie waarin het item gepubliceerd is en waarmee het in het digitale bestand teruggevonden kon worden.” Uiteindelijk is de groep ruim een jaar aan het knippen en selecteren geweest om tot een weloverwogen en verantwoorde keuze te komen. Opmerkelijk is dat er én geen foto van ‘het oude kerkje aan de Herenwal’ in het boek staat én dat de coverfoto in het boek zelf niet terug te vinden is. Over het bedrijfspand van Van der Let is de verklaring voor het niet opnemen in het boek ‘dat er geen enkele foto in Fen Fryske Groun te vinden was’. De keuze voor de omslagfoto is ook plausibel.

Coverfoto Jo Geveke: “De foto laat het hart van Heerenveen zien, het oude Gemeenteplein. Daar stonden vroeger het oude gemeentehuis, de RK kerk. De Watertoren is er niet meer, aan al deze gebouwen zitten wel hele mooie verhalen vast. En daar gaat dit boek ook over, foto’s die verhalen oproepen. De coverfoto is zo’n spraakmakende foto, die laat zien dat er heel veel in Heerenveen verdwenen is. Stond niet in ‘Fen Fryske Groun’ maar vanwege de historische waarde hebben we daar een concessie gedaan.” Simon van der Let vult het verhaal over de foto’s nog even aan hoe het met de teksten in het boek gegaan is. “We hebben er heel bewust voor gekozen om de oorspronkelijke teksten exact over te nemen en die weer als fotobijschriften te plaatsen. Je leest de teksten dus zoals dat in die tijd gewoon was en dat geeft een bepaald tijdsbeeld, het taalgebruik versterkt dat beeld nog eens extra. Alle tekst is wel weer geredigeerd. Er zijn ook hele pagina’s die letterlijk gescand in het boek zijn opgenomen. Alle foto’s zijn geoptimaliseerd en ook aan de styling hebben we veel zorg besteed.”


NUMMER 01 • 2017

19

Posthuis Theater

20:15

jan

ICK Amsterdam

NK ALLROUND & SPRINT Thialf IJsstadion

Yentl en De Boer Posthuis Theater

20:15

NK ALLROUND & SPRINT Thialf IJsstadion

Unis Flyers vs Hijs Hokij Den Haag Thialf IJsstadion

20:00

20:15

The Best of Dire Straits

De Kabouter (4+) Posthuis Theater

15:00

Lezing IJsland Bibliotheek Heerenveen

19:30

Opening Nationale Voorleesdagen Bibliotheek Heerenveen

09:30

Workshop reisfotografie Bibliotheek Heerenveen

19:00

Wim Anker Posthuis Theater

20:15

Posthuis Theater

20:15

Posthuis Theater

20:15

Pier 21 / H. Dijkstra, T. Schoppert

Posthuis Theater

20:15

12:30

04

Nepalavond

25

Marjolein Overal

25

Kies je kleur - VU1

jan

Bibliotheek Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen

Thema: ons koloniale verleden (2)

19:30

met Froukje Nijholt & Gerrit de Boer

Expositie: Waar is mijn thuis

19:00

Cursus Vrije Universiteit

19:30

Cursus Vrije Universiteit

NLP - VU1 Bibliotheek Heerenveen

Activiteiten rondom De kleine Walvis Bibliotheek Heerenveen

15:00

i.s.m. studenten FC (peuters/kleuters)

De Man door Europa Posthuis Theater

20:15

Het Zuidelijk Toneel

20:15

Wanklanken fan ‘e wurkflier

20:15

Jeans 26: Magic

29

Popstad Heerenveen

Gedichtenavond, met Edwin de Groot

30

New York round midnight

31

sc Heerenveen - AZ

Sânman en Sikke Terbantstertsjerke

15:30

Rob v/d Kleij, Hieke v/d Veen Heerenveen Museum

Bibliotheek Heerenveen

PronkKeamer: (Zoeken) Tot het klopt

19:30

jan

vocale mannenzanggroep

Poëzieweek (26 jan t/m 1 feb)

Simone Mark: Verbondenheid door aanraken Posthuis Theater

20:00

Masterclass Pedagogisch Contact

jan jan jan

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Café Bleeker

Posthuis Theater

Abe Lenstra stadion

21:00

20:15

14:30

06 feb

06 feb

07 feb

08 feb

08 feb

08 feb

08 feb

09

JEANS

jan

Eredivisie voetbalcompetitie

feb

19:30

29

12:30

05

sport, cultuur, ondernemen

De Hûnekop

Abe Lenstra stadion

feb

De olieworstelaar

29

sc Heerenveen - sc Groningen

feb

25

Posthuis Theater

feb

04

ijshockey

SLAH Filmavond: Ver van familie (2008)

jan

Spot (try-out)

‘t Gerecht Heerenveen

20:15

03 feb

23

28

Pieter Derks

Posthuis Theater

feb

03

De Voorbeschouwing

27

DOEK!

20:00

feb

Holland Opera

22

jan

Nieuw

Thialf IJsstadion

19:15

feb

01

voor ouders, baby’s en peuters

Erik van Muiswinkel

26

Paul de Munnik

Posthuis Theater

10:00

22

jan

TheaterCollege

Bibliotheek Heerenveen

01

02

Unis Flyers vs IHCL Leuven

jan

door Henk Kloosterhuis

The 70’s Unplugged

21

jan

Met Muziekbeestjes

20:15

Roodhapje (6+)

jan

door Ruud Schaafsma

Lida Dijkstra

21

jan

Theater Terra

Posthuis Theater

10:15

Boekstart inloopochtend

jan

Schaatskampioenschappen

Bibliotheek Heerenveen

21

jan

NK ALLROUND & SPRINT Thialf IJsstadion

Pure 99

jan

IJshockey

dIRE sTRATS Posthuis Theater

20 jan

Schaatskampioenschappen

PronkKeamer expositie

Wonen in een schilderij

jan

De snoepwinkel is gesloten

Heerenveen Museum

20 jan

Schaatskampioenschappen

Klaske Hiemstra

t/m

PARA | DISO Revisited

regio Heerenveen januari - februari

vanaf

Agenda

t/m

30

feb

10 Kort en Lief

Swingin’ Harlem

Eredivisie voetbalcompetitie

feb

10 feb

11 feb

12 feb


heerenveen • CULTUUR

Heerenveen Museum

Ondertussen in de jaren 1940 en 1950

Duidelijke taal Heerenveen Museum

Posters en proclamaties uit WOII

20:00

15:00

20:15

Zakelijk internet voor ondernemers

13

Danny Vera & band

15

Crackstate: gevangenis in Heerenveen

15

Jandino Asporaat

St. Literaire Activiteiten H’veen

20:15

20:15

Victor Löw, Vera Mann e.a.

feb

Zacht van binnen

17 feb

Frank Evenblij, Erik Dijkstra

IJshockey

De Knipe troch de jierren hinne Bibliotheek Heerenveen

HIP

foto-tentoonstelling

Onbekend Land (6+) Posthuis Theater

19:15

Het Houten Huiis & Oorkaan

De slaap van Ondine De Koningshof

20:00

Mini Theater Friesland

t/m

20:30

feb

16

Unis Flyers vs Red Eagles ‘s Hertogenbosch Thialf IJsstadion

feb

feb

Bureau Sport TheaterCollege Posthuis Theater

feb

feb

De kleine walvis

Peter Pannekoek Posthuis Theater

20

12

Nieuw geld (try-out) Posthuis Theater

feb

Lezing healing/ channeling

Poppentheater Inkipinki (3+) Bibliotheek Heerenveen

19

Serenade

12

Schrijvers te gast: Elly Schippers Museum Belvédère

20:15

Bibliotheek Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen

Posthuis Theater

Heerenveen Museum

Posthuis Theater

19:30

19:30

20:15

feb

Leescafé

feb

23 feb

Between the dark & daylight

Expositie

20:15

20

door Judith Baarsma

20:45

25 feb

Eredivisie voetbalcompetitie

Bobo Theater (3+) Posthuis Theater

14:00 & 16:00

Bobo’s verjaardagsshow

17

Di Gojim

18

SLAH Filmavond: Max Havelaar (1976)

18

Zeilen over Atlantische oceaan

feb

feb

feb

18 feb

Terbantstertsjerke

Posthuis Theater

Bibliotheek Heerenveen

15:30

19:30

19:30

Gein, dagboek van een duivelskind

Thema: ons koloniale verleden (3)

Harmen Abma, Armando e.a.

26 feb

26 feb

27 feb

27 feb

met Arie en Paulien

Collectie Anoniem Museum Belvédère

feb

feb

sc Heerenveen - Roda JC Abe Lenstra stadion

25 25

Keihard (try-out)

t/m

Heerenveen in Beeld

Posthuis Theater

t/m

Verhalen rond de liefde

Joris Linssen & Caramba

t/m

15:00

feb

vanaf

12

Valentijn Wintervertellingen Posthuis Theater

31

GROOTHEERENVEEN.NL

09 apr

Evenement aanmelden? Dat kan via het formulier ‘Activiteit aanmelden’ op onze website www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


heerenveen •

en kreeg toestemming van Edwin de Groot om het gedicht nu al te publiceren. Edwin de Groot neemt ook zijn nieuw verschenen (vierde) bundel mee naar de bibliotheek: “Sels in Tibetaan belânet op it lêst yn see.” Het publiek wordt die avond in gelegenheid gesteld een exemplaar aan te schaffen.

Naast de Boekenweek en de Kinderboekenweek kent Nederland sinds vijf jaar ook de jaarlijkse Poëzieweek, GROOTHEERENVEEN.NL CULTUUR compleet met het Poëziegeschenk. De CPNB, de Stich-

ting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en organisator van deze drie weken, laat het Poëziegeschenk ditmaal schrijven door Jules Deelder en koppelt er het thema ‘humor” aan. Iedereen die een dichtbundel koopt in de boekwinkel, ontvangt dit Poëziegeschenk.

33

OP WEG NAAR VALENTIJNSDAG MET POËZIEWEEK, GEDICHTENAVOND EN OP WEG NAAR VALENTIJNSDAG MET POËZIEWEEK, VERHALENVERTELLERS FEANDICHTER EDWIN DE GROOT BIBLIOTHEEK HEERENVEEN

De muzikale omlijsting van de Gedichtenavond wordt verzorgd door Ateliers Majeur. Gitaardocent Eelco Engelsma en dwarsfluitdocente Marianne Wijbenga gaan de gedichtenblokken afwisselen met muziek en nemen wellicht ook een aantal gevorderde muziekleerlingen mee.

Niet alleen de boekwinkels, ook de bibliotheken doen mee aan de Poëzieweek. Aan het einde van de Poëzieweek, op maandag 30 januari om 19:30 uur, houdt de Bibliotheek Heerenveen een speciale Gedichtenavond. Poëzieliefhebbers uit Heerenveen en omgeving krijgen WINTERVERHALEN IN HET deze avond de kans één of meer favoriete gedichten voor POSTHUIS THEATER te dragen. Dat er mogen anderen zijn, maar op het gebied van poëzie en proza. Van Op weg naar Valentijnsdag (14 februari) valt dezegedichten maandvan veel te genieten

GEDICHTENAVOND EN VERHALENVERTELLERS

26 januari t/m 1 februari vindt de Poëzieweek plaats; Bibliotheek Heerenveen Gedichtenavond Naorganiseert de gedichten ineen de Poëzieweek is er tijd voor verhalen Hoe de de dichter

Op weg naar februari) valt erTheater deze maand genieten op het gebied van poëzie en muziek. Verhalen vertellen is van alle tijden en verha-en opValentijnsdag 30 januari en in(14 en rond het Posthuis worden veel op 12 te februari verhalen verteld. Je ziet het frequent in films lenvertellers zijn er altijd geweest. Verhalen vertellen hoe de weggedoken tegenstrever zichzelf verraadt proza. Van 26 januari t/m 1 februarimetvindt de Poëzieweek plaats; de Bibliotheek Heerenveen organiseertdoen een we graag in de lange winterperiode, wanneer we bij elkaar een uit het struweel hoorbare klik van de veiligheidspal zo zal dichterrond woorden het als hazen en vogels uit hetTheater riet jagen warmte zoeken... Gedichtenavond op 30 januari en indemeten Posthuis worden op 12 februari verhalen verteld. het krassen van zijn kroontjespen een drijver tegelijk een jager op taal

Op 12 februari, de zondagmiddag voor Valentijnsdag,

bezoeker meegeven. Groot worden vanaf 15:00 uur in en rond het Posthuis Theater wat hij schiet hij weet het niet eenNaast kat de Boekenweek en de Kinderboekenweek kent Nederland sinds vijf jaar ook winterverhalen Heerenveen Krant heeft verteld. Op verschillende locaties wordt op de waterton lekker in de zon of een gat in de heg de binnen jaarlijkse Poëzieweek, het compleet metgetrakteerd het Poëziegeschenk. De CPNB, de Stichting publiek op prachtige verhalen en luismet een wereld daarachter of iets wat zijn landschap is geslopen de primeur dit maar is het wel jacht wel jagen is het niet meer hetCollectieve scheuren van papier van Propaganda van hetgedicht Nederlandse Boek en tóch organisator deze drie loopt, termuziek. En omdat het tegen van Valentijnsdag en afwachten waar de vleug van het vel als richtsnoer weken, laat het Poëziegeschenk schrijven door Jules Deelder en koppelt zoudenditmaal er best wel eens verhalen over de liefde tussen en kreeg toestemming van voor de scheur hem doet belanden er het thema ‘humor” aan. Iedereen die een dichtbundel kooptook in dedoor boekwinkel, kunnen zitten. Het vertellen gaat tijdens de wanEdwin de Grootdelingen om het gevan locatie naar locatie, en dat gebeurt dan door ontvangt dit Poëziegeschenk. of neemt hij gekreukt papier ‘gidsen’. Zij vertellen allerlei wetenswaardigheden over de waarvan hij weet dat het halsstarrig isdicht sterker nu al te publiceren. plekken van waar poëzie men langsloopt. steviger dan gladgestreken zo van de rol en zich niet makkelijk laat winnen naar ValenNaast Op weg naar Valentijnsdag en (14 de februari) valt er deze maand en veel te genieten op Groot het gebied en Edwin de neemt de Boekenweek Kinderboekenweek ti jnsd scherp en sterk van snavel wil hij zijnkent tegelijk welwillend snorhaartrillend a g Aan het eind van de wandeling wacht, voor wie dat wil, (1 n 26 januaproza. Van 426fejanuari b ru mild hopend op een wenk vanachter een gordijn ari) vt/m vindt de Poëzieweek plaats; de Bibliotheek Heerenveen organiseert een alt e1r februari ri t/m 1 feb sinds ook zijn nieuw verschenen om 17:30 uur een winterstamppot. dezook jaarlijkse Poëzieweek, e made kom binnen in dit huis ruari vindt vijf jaar a navond oNederland n d v e el tehet opd30 in en rond Theater worden op 12 februari verhalen verteld. e Pjanuari pGedichtenavond 30 januari oëzieween enPosthuis ieten©2017 (vierde) bundel mee naar de ek plaats; DegCPNB, o p Edwin emet compleet de StichWandschildering Café de Greiden: © Remon de Jong n in ehet deeGroot h e t g n ronPoëziegeschenk. b d ie e BibliotheFeandichter Pentekening: d het Posth van poëzie 2016 - 2017d bibliotheek: ekbezoeker uis Thet Heere Christiaan en “Sels in Tibeth©ea meegeven. ting Collectieve Propaganda van Nederlandse Boek en n www.edwindegroot.nl v ter wKuitwaard e e n organisGroot orden op 1 eert eenop it lêst yn 2 februari Krant aanheeft belânet Heerenveen organisator van deze drie weken, het Poëziegeschenk verh a bezoelaat le n v ertisedaark er eigengemaakte meegeven ldpubliek ook gedichten. Het van thema . de primeur dit‘humor’ gedicht see.” Het wordt die . G ro ditmaal schrijven door JulesHDeelder en koppelt er het eerebij o t nveniet en verplicht. Krant heeft en kreeg toestemming van in gelegenheid gededie prim Aanmelden tot en metkoopt 20 januari, viaavond de telefoon thema ‘humor” aan. Iedereen een eur vadichtbundel n dkan Edwin de Groot om het geit g e d ic en kree(0513) t mail (heerenveen@bibliotheken62 6675 of viahde steld een exemplaar aan te g to e s te in de boekwinkel, ontvangt Poëziegeschenk. mmin dicht nuwel al jetenaam, publiceren. g v Edwindit marenfean.nl). Vermeld hierbij telefoonnuma n kenweek e de Groot o schaffen. n dede Groot neemt m KinBoekenweek Naast en de Kinderboekenweek kent heleeftijd mer, e-mailadres, en dede namen van de dichters t geEdwin de dic

WEGOP VALENTIJNSDAG MET POËZIEWEEK, NAWEG AR VANAAR LENTIJNS EDICHTGEDICHTENAVOND DAGEN VERHALENVERTELLERS ENAVON M E T POËZIE D EN VER WEEK, HALENVE RTELLERS

FEANDICHTER

EDWIN DE GROOT IN BIBLIOTHEEK HEERENVEEN

rbo kenwe ht nu al te ds vijf jaar pudie ekook blicje ook de jaasindsevijf kende plus titels wilt voordragen. ook zijn nieuw verschenen ere t n E Nederland jaar jaarlijkse Poëzieweek, . d w in rl ij d k het Poëzie e Gbibliotheek se Poëzie root neemneemt (vierde) FEANDICHTER EDWIN DE GROOT De dan contact met jemee op. naar de week,Aanmelden gesalleen bundel t chenmet oo kDe De muzikale omlijsting van de Gedichtenavond wordt verhet Poëziegeschenk. CPNB, de 20 Stichz Niet kan tot en met januari, kde ij . Dboekwinkels, n Propagancompleet n e ie C u P w N v B e , rs dBIBLIOTHEEK d c a e h v e S bibliotheek: “Sels in Tibeta n ti n (v e c h n h ie e HEERENVEEN ook de bibliotheken doen mee de telefoon (0513) 6675 of via rde) b t NedePropaganda het Nederlandse Boek en de Groot komt langs zorgd deze drieting Collectieve und62 door Feandichter Edwin als speciale gast Ateliers Majeur. Gitaardocent Eelco Engelsma rlandse Bo vanvia el m e w e e n k e a e k aan belânet op it lêst yn a n b r e , ib aan de Poëzieweek. Aan het de mail (heerenveen@bibliothekend n la li e a o t th organisator van deze drie weken, laat het Poëziegeschenk h e e op deze Gedichtenavond. Edwin de Groot (Heerenveen, en door JuNiet alleen tde ook deekbibliotheken doen Poëboekwinkels, : “Sels in T ziegeop enwordt dwarsfluitdocente Marianne Wijbenga gaan de gedichles Devan schenk marenfean.nl). ibdeze aan ben ejet- see.” einde de Poëzieweek, Het publiek die Vermeld hierbij wel eldschrijven er e 1963) heeft voor gelegenheid een nieuw gedicht e lâ ditmaal door Jules Deelder koppelt er het n aan. Iederemee n e k t o o p p p it e aan de Poëzieweek. Aan het einde van de Poëzielt lê e s e r het naam, t ydat n d ee30 maandag om 19:30 n alsavond e-mailadres, tenblokken eetelefoonnummer, in gelegenheid ge-iedereafwisselen met muziek en nemen wellicht ook zal een bijzonder cadeautje aan .”dichtbundel n januari Hetgemaakt dichaan. die seen koopt inkel, ontvthemaie‘humor” publieken tbundIedereen el kHeew o anghoudt rd o uur, de Bibliotheek leeftijd en de namen van de dichters o t a week, maandag 30 januari om 19:30 uur, houdt de t ditop p d v t dit Poëziegeschenk. ond in gele ie steld een exemplaar aan te gevorderde muziekleerlingen mee. oëziegesc ontvangt een aantal in dePboekwinkel, genheid gDe henk. renveen een speciale Gedichplus titels die je wilt voordragen. s e te ld schaffen. e en exemGedichtenavond. Bibliotheek Heerenveen een speciale

WINTERVERHALEN

R EDWINtenavond. laar aamet bibliotheek danpcontact n te schaffenneemt DE GROO . en omgeving Poëzieliefhebbers uit Heerenveen krijgen je op. T FEANDICHTER EDWIN DE GROOT HEEREN WINTERVERHALEN HET De muzikale omlijsting van de GedichtenavondIN wordt verVEEN Poëzieliefhebbers uit Heerenveen en deze avond de kans één of meer favoriete gedichten voor kwinkels,BIBLIOTHEEK D e HEERENVEEN m u zikale om ook de zorgd door Ateliers Majeur. Gitaardocent Eelco Engelsma POSTHUIS THEATER

IN HET POSTHUIS THEATER

omgeving krijgen deze avond de kans Feandichter Edwin de Groot bib lijstinkomt lide othboekwinkels, week. AaNiet vanzijn, eken mogen zorg de en Dat gedichten anderen maar alleen de bibliotheken doengGedichd speciale doen voorook doovan Ge nte dwarsfluitdocente Marianne Wijbenga gaan de gedichdichtenavo heof r A tdragen. één meer favoriete gedichten te langs als gast op e in li ersdeze d e M v nd wordt v a a n je 30 januamee e d n u e r. d P G w o aan de Poëzieweek. Aan het einde van de Poëzieit a ë rs a z er- muziek en nemen wellicht ook riteodragen. a ie fl rdocent Eafwisselen uitd -van tenblokken met m 19:3Dat tenavond. Edwin deoGroot cente(Heeren0 umogen elcoNa ur, hogedichten M veen eenweek, a te E ri n n a g b u n de gedichten in de Poëzieweek is er tijd voor verhalen Hoe de dichter e lo d n ls t e k op maandag 30 januari om 19:30 uur, houdt de de Wijbaantal sanderen a n afw pecialezijn, ook eigengemaakveen, 1963)ke heeft voor GrootHeerenveen Krant heeftm de een muziekleerlingen mee. enga ggevorderde issdeze elengelegenGemaar a a dichtenavo n m e d t HeerenBibliotheek e e e t n g m a e aGedichtenavond. dichnnieuw Heerenveen tal ggedicht ndeen veteegedichten. thema ‘humor’ heid een en uzie k en nvan primeur kreeg . is speciale en en muziek. Verhalen vertellen is van alle tijden en verhan en omHet evordegemaakt emdit engedicht rde muziek geving krijg Je wellicht oo één of mPoëzieliefhebbers ziet het frequent in films le niet verplicht. zal dat als een bijzonder cadeautje toestemming van Edwin de Groot om e e k uit Heerenveen en omgeving krijgen edaarbij rlingen me n er favoriete zijnNaer altijd geweest. Verhalen vertellen doen IN HET e. lenvertellers ghoe edicde n gedichdeze weggedoken tegenstrever zichzelf verraadt WINTERVERHALEN W hteéén IN de gedichten in de Poëzieweek is er tijd voor aan iedere bezoeker meegeven. het gedicht nu al te publiceren. Edwin n T ten vaavond v de kans of meer favoriete gedichten voor o E o R r V n anmet E R H dereeen A LEveiligheidspal THEATER we graag lange winterperiode, wealle bij elkaar n zijuit het hoorbare klik van de N IN HEPOSTHUIS n, m en muziek. Verhalen wanneer vertellen is van de Groot neemt ook zijn nieuw ver- in deverhalen PO agedichten astruweel STH r dragen. Dat mogen van anderen maar T UIS Hoe de te Hzijn, dichter zo zal de dichter woorden als hazen en Tvogels het riet jagen EATuit tijden en verhalenvertellers zijn er altijd geweest. schenen (vierde) bundel mee naar de ER warmte zoeken... met het krassen van zijn kroontjespen een drijver Verhalen vertellen doen we graag in de lange winbibliotheek: “Sels in Tibetaan belânet Na de gedichten in de Poëzieweek is er tijd voor verhalen iet het fre Hoe de dichter Na de ged quent in fi ichop lms oken tege tentaal tegelijk een jager terperiode, wanneer we bij elkaar warmte zoeken... op it lêst yn see.” Het publiek wordt in d en muziek. Verhalen vertellen is van alle tijden en verhanstrever zi e Poëziewee en muziek chzelf verr weel hoorb . Verhalen k isavond aadt Je ziet het frequent in films Op 12 februari, de zondagmiddag e r die in gelegenheid gesteld een are klik va ti jd vozijn vertellen is lenvertellers Verhalen vertellen doenvoor Valentijnsdag, or veer n dehoe lenvertzichzelf den als haz veilide rhaltijd tegenstrever alen geweest.Op gheweggedoken ellers zverraadt v a idspal en en vog n a ll ij 12 februari, zondagmiddag voor Valentijnsdag, exemplaar aan te schaffen. e n ti e r altijd gew jdeinn de els uit heuit vanaf 15:00 uur de inwe enbijrond Posthuis worden Theater van zijn kr en worden we graag wanneer elkaarhet struweel hoorbare klik van de veiligheidspal we g t riehet vlange erha- winterperiode, t jag oontjespemet een ra e e a e s g n t. in V e n d wat hij schiet hij weet het niet een kat vanaf 15:00 uur in en rond het Posthuis Theater winterverrh e e elijk een ja e a la n le d n ri n g zo zal de dichter woorden als hazen en vogels uit het riet jagen jv e v e e r w ger op taal rtellwinterverhalen interp riodwarmte zoeken... warmte zo en d verteld. verschillende locaties oede n eDe halen verteld. Op Op verschillende locaties wordt het publiekwordt kendrijver muzikale van waterton lekker in de e zon of ,w metop hetde krassen van zijn kroontjespen een anneeromlijsting ...een gat in deeheg w e b ij everzorgd lkpubliek aar tegelijk een jager op wat taal zijn landschap binnen is geslopen getrakteerd op prachtige verhalen en verhalen luistermuziek. En Gedichtenavond wordt het getrakteerd op prachtige enomdat luismet een wereld daarachter of iets et hij weet Op 12 feb Op 12 februari, de zondagmiddag voor Valentijnsdag, het niemaar het tóch tegen Valentijnsdag loopt, zouden er best wel eens door Ateliers Majeur. Gitaardocent ru is het wel jacht wel jagen is het niet meer het scheuren van papier t e a e ri n , kat ker in de zo de zondag termuziek. En omdat het tóch tegen Valentijnsdag loopt, wode n of een g rdevleug middag worden vanafen15:00 uur in en rondverhalen het Posthuis Theater n vanvan over de liefde tussen kunnen zitten. Het vertellen Eelco Engelsma dwarsfluitdocente at in deen afwachten waar het vel als richtsnoer f iets wat v afkat o o 1 hewat r 5 g V :0 zijn landsc hij schiet hij weet het niet een a 0 le uur in en ro ntijnsdaverteld. wscheur zouden erverschillende bestgaat wel verhalen overvan delocatie liefde tussen hap b ne intervehem n is het nie g, de gedichOp locaties wordt ookeens door tijdens de wandelingen naar locatie, Marianne gaan nd hwinterverhalen rhale voor doet belanden nwaterton is ge t meer het opinde et PosthWijbenga lekkerde in de zon of een gat heg n invede rt e ld u scheuren va slopen de vleug va is . O h T et zijn p verschillehet hekunnen publandschap atemet en datverhalen gebeurt dan door ‘gidsen’. Zij vertellen wetenstenblokken afwisselen n papier of iets wat n he getrakteerd op prachtige en luisr muziek zitten. Het vertellen gaat ook door allerlei tijdens de wanmet daarachter liek getrbinnen t veeen l als wereld ndepubliek richtsnoer akteeisrdgeslopen eur hem d locawellicht ti e te s o oet maar p rm w isehet wel jacht wel jagen is het niet meer het scheuren van papier waardigheden over de plekken waar men langsloopt. beland en nemen ook een aantal o p u rd ra z iek. En om t het tóch chtige termuziek. Valentijnsdag loopt,en dat gebeurt dan door n verhalen eEn omdat delingen vantegen locatie naar locatie, dat het tóc en afwachten waar de vleug van vel als richtsnoer zoud nweg gevorderde muziekleerlingen mee. lu is h ehij nhet of neemt gekreukt papier te e g r zouden er best wel eens verhalen over de liefde tussen e Op naar Valentijnsdag (14 februari) valt er deze maand veel te geni b n Valentijn est wel ee voor de scheurkhem doet belanden Zij vertellen allerlei wetenswaardigheden sdag lo‘gidsen’. nsisvsterker hij gekreu Aan het eind van de wandeling wacht, voor wie dat wil, omover de unnedat e rh o a waarvan hij weet halsstarrig n zithet p le kt papier t, n ten. Het ve ovkunnen zitten. Van Het vertellen gaat ook tijdens de de waner de lie proza. 26 januari t/m 1 door februari vindt Poëzieweek plaats; de Biblio dat het hal fd rtniet ellenmakkelijk 17:30 uur een winterstamppot. e tusseplekken dezo sstarr linvan waar men langsloopt. g steviger de rol en zich laat winnen g ig is sterkedan gladgestreken a e n a n t v o a o an de rol e n k delingen van locatie naar locatie, en dat gebeurt dan door lo r door tijd catie naar n zich niet Gedichtenavond op 30 januari en in en rond het Posthuis Theater worde ens de wa ‘gwil of neemt hij gekreukt idshij locatie,snorhaartrillend maken sterk scherp van snavel en tegelijk welwillend enzijn zijn en teg ’. Zpapier n k laat w e ij n Aan het eind van de wandeling voor wie dat wil, v d e elijk welwill kelijwaarvan ‘gidsen’. Zij vertellen allerlei wetenswaardigheden overwacht, de rt a t in e n g ll e e e n n alleeen beurt dan weet dat het halsstarrig is sterker end snorhmildhij p wenk vanac rl le e k hopend op een wenk vanachter gordijn i k w e aa d e n te o rt w o rillendzo van de rol en zich hter een gdan gladgestreken aarniet r17:30 uur een winterstamppot. memakkelijk ardighed plekken waar laat winnen nswa n huis ordijn nnen in dit steviger omlangsloopt. langslo bezoeker meegeve Akom en ovmen an ebinnen opt. in dit huis er de t eindwelwillend scherp en sterk van snavel wil hij zijn enhtegelijk snorhaartrillend van de w Aan het eind van de wandeling wacht, voor wie dat wil, Heerenveen Krant andeling w m 17vanachter mild hopend op eenowenk :30 uur eeen dwin de G acht,om root engordijn voo17:30 een winterstamppot. winterstam r wie duur Wandschildering Café de Greiden: © Remon de Jong de primeur van dit kom binnen in ditEdwin huis de Groot ter 2016 ©2017 a t wil, ppot. 2017 Pentekening: W windegroo an d sc hi Feandichter ldering C2016 - 2017 en kreeg toestemm t.nl © Christiaan Kuitwaard Wandschildering Café de Greiden: © Remon de Jong ©2017 Edwin de Grootafé de Greiden: © Rem on de Jong www.edwindegroot.nl Pentekening: Edwin de Groot om Feandichter 2016 - 2017 en. Het th© Christiaan Kuitwaard www.edwindegroot.nl dicht nu al te publi ema ‘hum or’ is daarNaast de Boekenweek en de Kinderboekenweek kent Edwin de Groot ne 0 januari, vook eigengemaakte gedichten. Het thema ‘humor’ is daaria eigengemaakte ook gedichten. Het thema ‘humor’ is daarde telefoo Nederland sinds vijf jaar ook de jaarlijkse Poëzieweek, ook zijn nieuw vers n (heerenvebij niet verplicht. bijen niet @ verplicht.

OP WEG NAAR VALENTIJNSDAG M GEDICHTENAVOND EN VERHALE


UW TUIN VOORJAARS OF WINTERKLAAR MAKEN? Neem dan nu contact op en profiteer van onderstaande aanbieding !

NU

G N I T R O K 15% UD! HO

OP ONDER

Een grote of kleine klus? Wij pakken alles aan!


heerenveen • SPORT

KORFBALTRAINER RIKO KRUIT zorgt voor reuring bij KV Heerenveen

Korfbaltrainer Riko Kruit (42) is met ingang van het seizoen 2016/2017 hoofdtrainer van KV Heerenveen. Hij woont nu bijna een jaar in Heerenveen en is onze gastheer als wij op de eerste woensdag van het nieuwe jaar bij hem op bezoek gaan. Met een ‘goede morgen, je komt net op tijd, de koffie is klaar’, opent de voormalig elfvoudig korfbalinternational de voordeur van de woning waar hij, zijn vrouw Geeske Veenstra en de kleine Tygo (3) naar alle tevredenheid wonen.

GROOTHEERENVEEN.NL

35

Geboren in het toenmalige ziekenhuis van Scheveningen en opgegroeid ‘onder de vuurtoren’, mist Riko ‘zijn’ Scheveningen zo nu en dan best eens. “Ik mis vooral het strand en de zee. Ons huis stond op de dijk en keek uit over de zee. Toen Geeske en ik een beslissing moesten nemen waar we samen gingen wonen was het òf in Scheveningen òf in Friesland. Ik wilde het liefst in de buurt van mijn familie of die van Geeske wonen. We zijn hier dus op een prachtige stek in Heerenveen terecht gekomen. En het bevalt uitstekend!”

KORFBAL In een notendop ziet Riko zijn spelerscarrière er als volgt uit. Ooit begonnen in zijn woonplaats bij KVS. Daarna vierde hij successen bij Nic., Die Haghe en Dalto. Met Nic. uit Groningen werd hij in 1997/98 Nederlands kampioen op het veld en dat kunstje herhaalde Riko met Dalto in het seizoen 2007/08. Na zijn actieve loopbaan als speler (‘na tot mijn 35ste op het hoogste niveau te hebben gekorfbald probeerde ik het nog een jaartje recreatief, maar dat werd niks door mijn gedrevenheid’) werd Riko trainer bij KVS, DeetosSnel, Blauw-Wit Amsterdam en Dalto. Driemaal kampioen in de hoofdklasse, een derde plek met Blauw-Wit in de Korfbal League en een landstitel op het veld, prijken op zijn palmares. En nu dan voor het eerste jaar bij overgangsklasser KV Heerenveen. Hoe ziet hij terug op het eerste half jaar bij zijn nieuwe club? “Toen wij hier in Heerenveen kwamen wonen, kreeg ik wel een aantal uitnodigingen van clubs om daar als trainer aan de slag te gaan. Mijn voornaamste doel was om hier in Heerenveen in de community te integreren. Ik wilde hier mensen leren kennen en mijn netwerk opbouwen en voor mij was het logisch om dat bij een korfbalvereniging te doen. Toen Alle Welling, dé man achter KV Heerenveen, bij mij kwam met de vraag of ik iets voor de vereniging kon betekenen ging ik er van uit om iets voor de jeugd op te zetten of met de sponsorcommissie te doen. Alle vroeg mij al snel of ik hoofdtrainer wilde worden. Ik vroeg mij meteen af of ik dat wel zou kunnen, trainer van een overgangsklasse club worden. Ik heb eerst een paar wedstrijden bekeken en ik zag toen een aardige ploeg die een beetje onder zijn niveau speelde. Ik heb toen ja gezegd op het verzoek om hoofdtrainer te worden, nu een jaar geleden.”

SPELERS EXODUS “Ik had echter nog maar amper toegestemd om trainer te worden, of een aantal basisspelers kondigde aan dat ze met het laatste seizoen bezig waren. Drie stopten, eentje ging naar LDODK en nog een basisspeler kampte met een langdurige blessure. Met andere woorden ik kon gaan bouwen aan een heel nieuw team. Ik ben met een hele leuke jonge groep begonnen. De resultaten zijn wisselend, we presteren op niveau maar aan het niveau ‘an sich’ moet ik nog altijd wennen. We begonnen vliegend met een gelijkspel en een klinkende zege. Velen dachten toen al dat we kampioen zouden worden. Ik misschien ook wel een beetje. Maar ik ben geen ‘verlosser’ of zo, KV Heerenveen terugbrengen op niveau, als club en als selectie vergt wel wat meer tijd dan een paar weken”, zegt Riko lachend.

Hij vervolgt. “We gaan ons zeker handhaven in de overgangsklasse en dat is voor dit seizoen uitstekend. Ik wil weleens sneller dan de groep op dit moment aankan. Ik denk bijvoorbeeld soms iets simpels uit te leggen en dan komt het toch niet aan. Of ik heb iets uitgelegd en dan gaat het twee keer goed en dan zijn mijn spelers het een derde keer weer vergeten. Dat ligt voor een groot gedeelte bij mij, nogmaals ik wil te snel. Ander voorbeeld: we maken gebruik van een video-analysesysteem, waardoor je allerlei situaties terug kunt kijken. Het is mooi dat we dat systeem hebben, maar nu moet ik er nog voor zorgen dat het ook optimaal voor de spelers gaat werken. Dat kost energie en tijd, maar dat vind ik niet erg, dát is wat ik moet doen als trainer.

REURING “Ik zie en merk wel dat de club blij is dat er weer wat reuring is. Er staan bijvoorbeeld weer mensen aan de zijlijn. Ik hoop dat men ook weer trots is op de KV Heerenveen, het zou mooi zijn als we dat kunnen bereiken dit seizoen. We hebben als groep in het eerste half jaar een mooie ontwikkeling meegemaakt als team en in de beleving. Het is zaak om nu de onderlinge concurrentie te gaan organiseren binnen de selectie. Nu zijn we nog blij dat we achttien tot twintig man in de selectie hebben, maar ik wil naar een groep van 25 mensen. We kijken nu eerst naar de kwantiteit, maar in de nabije toekomst naar de kwaliteit van spelers. Sinds kort doet ook ex-international Marjon Visser, overgekomen van LDODK, mee met de groep. Een absolute aanwinst omdat zij altijd op het hoogste niveau heeft gespeeld. En we zijn met nog wat andere spelers bezig voor het volgende seizoen. Ik verwacht dat wij volgend seizoen mee kunnen doen om de bovenste plaatsen.” Riko Kruit, die een eigen online fan-engagement bedrijf heeft (www.fantools.nl),weet met evenveel enthousiasme over zijn bedrijf te vertellen als over korfbal. Helaas ontbreekt hier de ruimte omdat verhaal te delen, maar we bevelen de ‘webstek’ van harte aan!


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

TOPPERS VAN TOEN: HENK HOSPES

EEN LEVEN LANG SCHAATSEN

FOTO COLLECTIE HEDMAN BIJLSMA

Hij mocht in alle leeftijdscategorieën van het kortebaanschaatsen zowel het Fries- als Nederlands kampioenschap op zijn palmares bijschrijven. Hij onttroonde de schaatser van de vorige eeuw en elfvoudig Nederlands Kampioen kortebaan Piet de Boer. We hebben het over Henk Hospes. De sprintersgenen heeft de inmiddels 60-jarige sprintcrack, nog steeds actief binnen de schaatswereld, doorgegeven aan zijn zoon Jesper Hospes.

HEERENVEEN

SPRINTEN

De geboren en getogen Heerenveener kan zich geen ander leven voorstellen dan een leven in Heerenveen. “Heerenveen heeft alles te bieden wat ik nodig heb”, legt hij uit. De zoon van een kruidenier aan de Badweg in Heerenveen zette zijn eerste schreden op het ijs aan de hand van zijn zus Jannie. Als zesjarige jongetje vond zijn zus het wel een goed plan om hem het schaatsen te leren. Al snel had Henk het schaatsen onder de knie.

Hij was nog geen 13 jaar oud toen de sprintkwaliteiten echt naar boven kwamen. Weliswaar speelde hij bij het voetballen ook een leuk partijtje mee, maar omdat er gekozen moest worden, werden het de ijzers in plaats van ‘de noppen’. In 1968 werd hij voor de eerste keer Nederlands jeugdkampioen op de 400 meter, een prestatie die hij van 1972 tot en met 1975 bij de junioren en in 1987 bij de senioren herhaalde.

“Dat kwam voornamelijk omdat ik met mijn grote zus, de handen kruislings, als een soort schoonrijder over het ijs ging” lacht hij. ”We smokkelden dus eigenlijk een beetje”. In mei 1968, toen hij 11 jaar was, werd hij lid van de Hardrijders Club Heerenveen (HCH), een jaar nadat de kunstijsbaan Thialf was geopend. Na een paar trainingen bleek Henk wel talent te hebben voor het explosieve karakter van de sprint. Met als gevolg dat hij ook wedstrijden ging schaatsen en ……. won.

In de eerste jaren van zijn carrière bestond er nog niet zoiets als een kernploeg specifiek voor de sprinters. Dat kwam pas halverwege de jaren zeventig. Het zal niemand verbazen dat Hospes in 1977 werd uitgenodigd voor en opgenomen werd in de sprintkernploeg van trainer Henk Gemser, waarna hij tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw heeft meegedaan om de sprinttitels. “Eigenlijk vond ik de superspint over 100 tot 160 meter het leukst om te rijden”, zegt Hospes die nu met veel trots naar zijn zoon Jesper kijkt. Hij vertelt dat de faciliteiten voor de topsporters anno 2017 veel beter zijn dan toen. “Dat is toch wel het grootste verschil”, zegt Hospes. “Er kan nu veel meer en er zijn goede afspraken gemaakt met scholen, waardoor scholieren met talenten een LOOT-status krijgen en een aangepast roos-

ter, zodat ze het maximale uit hun sport kunnen halen. Daarnaast kunnen de toppers van nu tweemaal daags op speciale topsporturen trainen. “Dat was in mijn periode wel anders”, blikt hij terug. De liefde voor het schaatsen heeft hij ook doorgegeven aan zijn vrouw Anneke, die aan de wieg stond van het shorttrack- en jeugdschaatsen in Heerenveen, dochter Rianne en zoon Jesper. Tegenwoordig doet hij dat ook als trainer van meerdere groepen voor het Gewest Friesland.

TOEKOMST De toekomst ligt open voor Henk Hospes, die na 38 jaar is gestopt met zijn baan bij de ING-bank. Deze tijd wil hij nu gaan invullen door meer activiteiten met zijn vrouw te ondernemen, schaatstrainingen te geven en zich als trainer verder te ontwikkelen. Daarnaast neemt hij ruimschoots de tijd om zijn kleinkind te verwennen. In het afgelopen jaar is kleindochter Liss van zijn dochter en schoonzoon Alwin geboren. Verder geniet hij van

de voetbalwedstrijden van Heerenveen, die hij als seizoenkaarthouder, regelmatig bezoekt samen met zijn zoon. Zich verder ontwikkelen doet hij door het volgen van een opleiding sportcoaching en de cursus Eco coaching van Tjalling van den Berg. Daarnaast staat nog steeds op zijn bucketlist om binnenkort samen met zijn vrouw wat langer naar Italië te gaan om oud-schaatsster Rita Battisti te bezoeken. Deze was in het verleden tijdens het ‘Jeugdschaatstoernooi de Vikingrace’ als rijdster te gast bij de familie Hospes. “Met deze oud-schaatsster hebben wij nog steeds veel contact en het lijkt mij heerlijk om bijvoorbeeld eens een week te helpen bij de appeloogst ”, glundert Hospes. Verder is het voor Hospes ieder jaar een feestje om met een groep kameraden naar de Tour de France te gaan en misschien wil hij hier wel hier iets mee gaan doen. Henk, ziet wel hoe het komt. Maar één ding staat als een paal boven water: de schaatsen blijven vlijmscherp geslepen.


38

NUMMER 01 • 2017

Eeltje Heida, met hart en ziel verknocht aan Udiros “Als er een sporter aan de bar staat, ga ik er wel even naar toe”, geeft Eeltje Heida aan voordat ze aanschuift bij het interview in de kantine van het sportcomplex van Udiros in Nieuwehorne. Sinds enkele jaren regelt deze vrouw met veel passie en plezier, samen met collega-vrijwilligers, de kantine van deze sportvereniging. Eeltje, bijna interim-voorzitter af, heeft besloten om een stapje terug te doen. Voordat ze afscheid neemt van haar huidige functie bij Udiros, wil ze GrootHeerenveen heel graag vertellen over deze sportvereniging. “Daarnaast stop ik ook niet helemaal hoor” geeft ze aan “Want ik blijf wel lid van het kantinebestuur om de kantineplanning voor de evenementen te maken.” ORGANISATIETALENT Een paar jaar geleden, Eeltje was toen al barvrijwilliger bij de omni-vereniging Udiros, werd zij gevraagd om blokhoofd van de zaterdag te worden. Dit betekende dat zij naast reguliere bardiensten ook verantwoordelijk werd voor de planning van de barvrijwilligers op de drukste dag van de week. “Toen ik hiervoor werd gevraagd moest ik er wel even over nadenken. Maar niet te lang hoor, want ik vond de organisatorische uitdaging prachtig”, aldus Eeltje. Het was overigens niet de eerste keer dat er een dergelijke zware klus op haar bordje kwam. Zo’n 10 jaar geleden namelijk ging het met de gymnastiekafdeling van Udiros bergafwaarts, dit ten gevolge van een dramatische terugloop van het aantal leden. Een werkgroepje van betrokken vrijwilligers heeft de afdeling gymnastiek nieuw leven in weten te blazen. “In die periode was ik al voorzitter van de afdeling Volleybal en het ging me aan het hart dat de afdeling gym wellicht zou verdwijnen. Daarom ben ik er toen ingesprongen en heb ik een tijdje een dubbele voorzittersrol vervuld”, blikt Eeltje terug. De gymnastiekafdeling is inmiddels uitgegroeid tot de grootste afdeling van Udiros en heeft ook zijn keuzepalet aan sporten uitgebreid met naast gymnastiek, turnen, dans of yoga.

KRACHT VAN DE KANTINE In januari 2013 zijn alle sporten van SV Udiros ondergebracht in hetzelfde complex, dat overigens volledig met vrijwilligers wordt gerund. Hiermee is de rol van de kantine verder gegroeid; de kantine is nu het epicentrum voor de hele vereniging geworden. Waar voorheen voornamelijk de afdeling voetbal gebruik maakte van de sportkantine, is het nu ook voor de andere sporten een centrale plaats geworden. De zaterdag is op het sportcomplex in Nieuwehorne de drukste dag met de meest uiteenlopende activiteiten. Bij de centralisatie van de vereniging op één locatie werd Eeltje gevraagd of zij de organisatie van de kantine wilde stroomlijnen. “Met als doel om de kantine als zodanig op de kaart te zetten. Waar de gehele kantine aanvankelijk door twee personen werd gerund, was het nu ineens een bedrijf geworden, waarbij veel meer zaken kwamen kijken dan voorheen”, motiveert Eeltje. Bij het opstarten van de nieuwe kantine werd het al snel duidelijk dat organisatorisch het roer om moest. Om dit te realiseren, heeft Eeltje een brainstormgroep in het leven geroepen met mensen waarvan bekend was dat ze affiniteit hadden met de werkzaamheden in de kantine. De brainstormgroep is vervolgens in een kleinere samenstelling verder gegaan als kantinebestuur. Nu de afdeling kantine op de kaart is gezet, heeft Eeltje besloten om een stapje terug

te doen en draagt ze haar werkzaamheden over aan een ander.

FRISSE WIND Daarnaast is eind vorig jaar ook afscheid genomen van voorzitter Rinke Brandenburg, die ruim twintig jaar aan het roer van de vereniging heeft gestaan en zijn de interim penningmeester en de secretaris teruggetreden en heeft bovengenoemd trio plaats gemaakt voor vers bloed in het verenigingsbestuur. Dit onder aanvoering van voorzitter Henri Deelstra. “Dit nieuwe bestuur zorgt voor een frisse wind richting de toekomst”, vertelt Eeltje.

EVENEMENTEN Naast voor de sportafdelingen van Udiros wordt het sportcomplex ook regelmatig voor evenementen ingezet. “Het is een hele mooie locatie om een nuttige met een actieve sportactiviteit te combineren”, zegt ze trots. “Zo is gemeente Heerenveen langs geweest voor een teambuildingsactiviteit, trainen de dames en de E-pupillen van Sc Heerenveen op het complex en is de hal diverse malen gebruikt voor muziekuitvoeringen van de plaatselijke muziekvereniging ’De Vrije Fries’. Ook is het jaarlijkse TRAIL-spektakel van Y&S SportsEvents rond de kerstdagen een succes.” Om die reden onderzoekt Udiros de mogelijkheden om dit verder uit te breiden, zodat er meer evenementen kunnen worden georganiseerd. Ook zet Eeltje zich in voor de jaarlijkse oliebollenactie, vlak voor Oud- en Nieuw. Samen met een andere

vrijwilliger heeft zij de organisatie van deze actie op zich genomen als potentiele ‘cash cow’ voor de verenigingskas.

UDIROS-FAMILIE De vrouw die de afgelopen jaren heel veel uurtjes van haar vrije tijd heeft gestoken in haar vrijwilligerswerk, sportte voorheen zelf ook actief bij de afdeling Volleybal. Haar inzet, verbondenheid en loyaliteit zijn bewonderingswaardig te noemen. En inmiddels heeft ze haar drie jongens en haar man ook betrokken bij de club. Twee jongens zitten op voetbal, één korfbalt en zit op gym en haar man heeft plaatsgenomen in het nieuwe bestuur. Een familie die deze sportvereniging een warm hart toe draagt.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

UDIROS KORFBAL

“ÚS UDIROS - MEIINOAR” IS HET MOTTO UDIROS is een acroniem voor Ús Doarp is Ryk Oan Sport. Waar veel bedrijven de laatste jaren steeds meer op zoek zijn naar samenwerking, was UDIROS halverwege de vorige eeuw haar tijd ver vooruit. Toen namelijk is besloten om de voetballers van RODA en korfbalclub NKC onder de vleugels van een omni-vereniging te verenigen: UDIROS. Het sportaanbod van de vereniging is door de jaren heen uitgebreid met de afdelingen gymnastiek en volleybal. In het jaar 2013 zijn alle sporten van UDIROS in een compleet nieuw sportcomplex ondergebracht. “Ik merk dat het sporten van al onze afdelingen op één locatie het omni-gevoel heeft verstrekt”, geeft voorzitter Marten Oeds Veenstra van de korfbalafdeling aan. Sinds 4 jaar is hij de voorzitter van deze afdeling. Marten Oeds is al jaren betrokken is bij UDIROS. Hij vertelt dat er voor de uni-locatie sprake was van versnippering bij UDIROS. Voetbal en korfbal maakten gebruik van het sportveld en de gymnastiekzaal en de volleybalafdeling sportte in verschillende sporthallen in de omgeving. Hierdoor bestond er geen wij-gevoel en opereerde iedereen voor zich. “Iedereen was weliswaar lid van dezelfde club maar daar merkte je niet zoveel van”, aldus Marten Oeds. “Dat geldt overigens net zo goed voor mijzelf, want tot voor kort had ik nog nooit een volleybalwedstrijd van UDIROS bezocht. Doordat alles nu onder één dak zit, stapt hij tegenwoordig wel eens op de fiets om bij een andere sportwedstrijd in het complex te gaan kijken. “Daarna is het altijd gezellig in de kantine”, geeft hij aan. In de afgelopen jaren is gebleken dat de verscheidenheid aan sporters uit verschillende disciplines in één kantine eerst wel even moest wennen, maar dat er na de ‘snuffelperiode’ een multiculturele ontwikkeling bij de sporters heeft plaatsgevonden die bijzonder geslaagd is.

DE KORFBALLER MARTEN OEDS Marten Oeds, voorzitter van de 130 leden tellende korfbalafdeling, was 8 jaar toen hij lid werd van S.V. UDIROS. Elf jaar later debuteerde hij in het eerste team. Enkele jaren later slaagt het eerste team erin om van de 3e klasse door te stoten naar de overgangsklasse. Dit betekende dat hij ging spelen tegen topploegen uit de buurt, zoals LDODK, Drachten en KV Heerenveen, waar hij tot dan toe alleen als toeschouwer was geweest. De meeste wedstrijden waren echter verder weg, zoals in Den Haag, Enschede of Nijmegen. Voor het reizen naar deze wedstrijden werden busjes gehuurd en op de terugreis werd steevast de MC Donalds aangedaan. “Een mooie tijd, die ik niet graag had willen missen”, blikt hij terug. Na een verhuizing naar Nes speelde hij nog enige tijd in de hoofdklasse, bij Marfûgels in Grou. Omdat hij in die periode ook als scheidsrechter op hoog niveau meedraaide, besloot hij zich hier verder op te richten en een punt te zetten achter het zelf meespelen. “Het scheidsrechteren is echter een individuele aangelegenheid en na enkele jaren miste ik toch de gezelligheid van het teamgebeuren, zodat ik nadat we waren verhuisd naar Nieuwehorne weer ben gaan korfballen bij buurtvereniging Wordt Kwiek in Jubbega. De insteek was om daar recreatief te gaan spelen, in het derde team, met routiniers. Toen hij werd gevraagd om eens reserve te staan bij het eerste team, was het kwaad geschied en volgden er nog 2 jaren in de hoofdmacht. “Aan zowel mijn tijd bij Marfûgels als ook bij Wordt Kwiek koester ik warme herinneringen”, zegt hij glimlachend. Aansluitend op

zijn Wordt Kwiek periode kwam hij terecht bij….UDIROS, waar hij nog drie jaar meedraaide in het eerste. De man die de korfbalafdeling van de omni-vereniging beter kent dan zijn broekzak zwaait er als preses nu de scepter, de cirkel is rond.

DE VOORZITTER Na zijn korfbalcarrière wilde de huidige voorzitter van de korfbal iets terug doen voor hetgeen UDIROS hem had gegeven. Hij had nooit echt de ambitie om iets in het bestuur te gaan doen, maar door de jaren heen is het gegroeid tot de functie die hij nu bekleedt. Of het nu gaat om meehelpen in de kantine of in de functie is van technisch commissielid, trainer, coach, penningmeester of voorzitter, Marten Oeds doet het met overgave om de club verder te helpen en om te verbinden. Zo is er enkele jaren geleden het korfbalkamp aan het einde van het seizoen geïntroduceerd. “Op deze manier willen wij met onze leden het seizoen met een goed gevoel afsluiten, zodat ze vol energie verder gaan in onze sport”, motiveert Marten Oeds. Ook zijn er oud-leden geënthousiasmeerd om terug te keren bij de vereniging met als gevolg dat er in de afgelopen jaren het Midweekteam is ontstaan en ook is er een geheel nieuw 3e seniorenteam bijgekomen.

VOORUITZICHT De toekomst van het sporten bij UDIROS in deze vorm ziet er goed uit, concludeert de voorzitter van de korfbalafdeling. Samen met

de andere besturen wil de korfbal de organisatie zo inrichten dat het verenigingsleven als een magneet werkt. De omgeving van de vereniging kenmerkt zich door een actieve gemeenschap, te denken valt aan de organisatie van het jaarlijkse Flaeijelfeest, wat net zoals bij UDIROS helemaal wordt verzorgd door vrijwilligers.

“De faciliteiten zijn nu top en in de toekomst moet dat zo blijven. Verder is het doel om de aansluiting te houden bij de jeugd en haar wensen”, zegt een trotse Marten Oeds. “Wellicht is de combinatie met outdoor sporten een optie voor ons”, motiveert de voorzitter en dit is dan ook de kracht van UDIROS dat staat voor een omni- en multigericht en doen Meiinoar.


SPORTSTAD

al 10 jaar het beste voor jou!

www.sportstad.nl


heerenveen • SPORT FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

41

SCOUTING SC HEERENVEEN

‘Talent alleen is niet genoeg’ Amper dertig jaar geleden stond de scouting bij sc Heerenveen nog in de kinderschoenen. Vandaag de dag is het een goed geoliede machine met wereldwijde vertakkingen om waar dan ook talenten op te sporen en ze indien mogelijk naar het Friese Haagje te halen. Het scoutingapparaat bij sc Heerenveen wordt aangestuurd door hoofd scouting Karel Brandsma. Hij is sinds 1988 verbonden aan de club. Eerst als vrijwilliger, vervolgens als parttimer en sinds een paar jaar als fulltime medewerker. Destijds werd hij door Yme Kuiper gevraagd om tot de scouting toe te treden. Karel Brandsma is afkomstig uit een voetbalfamilie. Zo speelde zijn vader Marten Brandsma tien jaar lang in het eerste elftal van sc Heerenveen, waaronder ook nog met Abe Lenstra. Nu is de 60-jarige Karel Brandsma nog betrokken bij de door hem zo geliefde voetbaltrots. Brandsma: “Toen ik bij de scouting begon, was het een klein team. De scouting groeide mee, naarmate de club verder professionaliseerde. Je hebt nu ongeveer vijfentwintig scouts voor de onderbouw. Die richten zich op jeugd onder 8 en tot 13 jaar in een straal van ongeveer een uur rijden rondom Heerenveen. Daarnaast zijn er tien mensen die zich nationaal richten op jeugd onder 15 jaar en dan vooral in het westen van het land. Daar wonen meer mensen. Dan telt de wet van de grote getallen. Voor de bovenbouw van de Jeugdopleiding wordt zowel nationaal als internationaal door de scouts Bert Pijffers, Peter Maas en Dragi Putevski gescout. Om de eerste selectie te versterken worden de Jupiler League en de Eredivisie op de voet gevolgd. Daarnaast wordt er uiteraard ook over de grens gespeurd.”

STIMA-SYSTEEM Bij het scouten wordt gewerkt met het STIMAsysteem. Dat staat voor: snelheid, techniek, inzicht, mentaliteit en atletisch vermogen. Brandsma noemt dat een mix van kenmerken en de meest essentiële basisvoorwaarden voor voetballers. “Daarnaast letten we op andere zaken. Schakelt een speler bijvoorbeeld goed bij balverlies en balbezit. Wat doet hij zonder bal, hoe zijn de fysieke voorwaarden. Atletisch vermogen wordt namelijk steeds belangrijker.” Alle rapporten die scouts op basis van hun programma aanleveren, worden vervolgens

Arjen van der Heide in actie op Skoatterwald

De spelers worden vervolgens tot in detail geanalyseerd op basis van videobeelden. “Wij hebben een goed videosysteem om wedstrijden waar dan ook ter wereld te kunnen zien. Wij zetten vervolgens acties uit diverse wedstrijden achter elkaar, zodat je in korte tijd veel beelden kunt zien. Dat wordt daarnaast onderbouwd met statistieken over bijvoorbeeld passing en gewonnen duels. Ook zien wij vervolgens een speler meerdere keren live in actie. Want een scout kan met een geweldig rapport aan komen zetten. Maar als een speler dan wordt geanalyseerd, kan het best zijn dat het over meerdere wedstrijden tegenvalt. Wij willen toeval uitsluiten, zoals van iemand die zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde net op het moment dat er een scout aanwezig was. Zo is Yuki Kobayashi anderhalf jaar gevolgd, voordat technisch manager Gerry Hamstra uiteindelijk naar Japan is gegaan om hem in actie te zien.”

FOCUS OP SCANDINAVIË EN BALKAN

Karel Brandsma geeft aanwijzing

ARJEN VAN DER HEIDE

door Brandsma verwerkt. “Daarnaast komen op jaarbasis ongeveer 2500 e-mails van agenten binnen, waarin een speler wordt aangeboden. Ook is er met deze agenten uiteraard contact.”

Hoewel de wereld door social media en allerlei andere ontwikkelingen steeds groter wordt en ook sc Heerenveen steeds meer haar scoutingvleugels uitslaat, ligt de focus nog steeds op Scandinavië en

de Balkan. “Daar vandaan zijn de afgelopen jaren niet alleen veel spelers naar ons toe gekomen, maar daar zijn we ondertussen ook goed bekend. Wij volgen die competities dan ook intensief. Dat leverde, om maar een paar voorbeelden te noemen vanuit de Balkan onder anderen Sulejmani, Djuricic en Pranjic op.”

SAMENWERKING Om talenten goed te begeleiden, wordt er intensief samengewerkt met LOOT-scholen. Daar gaan scholing en topsport hand in hand. De roosters worden zoveel mogelijk aangepast op de trainingen. Daarnaast zijn er in en om Heerenveen ongeveer vijftien gastgezinnen. Daar is alles zo ingericht dat jeugd van heinde en verre zich er thuisvoelt, na het verlaten van huis, haard en vrienden. “Daarnaast vinden we bovendien een schoolopleiding net zo belangrijk als het opleiden van spelers. Maar als een jeugdspeler bij ons niet slaagt, wil dat niet zeggen dat hij geen club vindt. Onze opleiding staat namelijk goed aangeschreven, waardoor afvallers bij ons toch een goede club kunnen krijgen.” Toch is Brandsma over een ding ook heel duidelijk voor talenten. “Talent is een aangeboren geluk. Maar met talent alleen kom je er niet. Je moet ook de intrinsieke drive hebben om het te halen. Alleen dan maak je echt kans.”

Een van de grote talenten binnen sc Heerenveen is de 15-jarige uit Heerenveen zelf afkomstige Arjen van der Heide. Hij speelt al sinds de F-jes bij de club uit zijn dorp. En werd al op zeer jonge leeftijd gescout bij Heerenveense Boys. Vandaag de dag speelt hij als linksbuiten bij JO-16. In zijn eerste jaar bij deze leeftijdscategorie, die voorheen bekend stond als de B-junioren, schopte hij het zelfs al tot het Nederlands team. “Mijn debuut was als basisspeler tegen Tsjechië. Ik scoorde het enige doelpunt. Dat was met een kopbal, terwijl ik nooit scoor met mijn hoofd.” Van der Heide: “Spelen voor sc Heerenveen is heel bijzonder en leuk. Je beleeft veel wat anderen niet meemaken. Zoals tegen andere Betaald Voetbal Organisaties spelen op toernooien of spelen in Oranje. Ik vind het daarnaast ook bijzonder dat ik als Heerenvener hier speel. Eigenlijk alle andere jongens komen van buiten Friesland.” De linksbuiten wordt geroemd binnen zijn club. Niet alleen zijn acties, natuurlijke voorzet, scorend vermogen en onder andere steekpasses kenmerken hem, maar ook zijn voetbalgogme.“Ik werk daarnaast hard. Je moet ook de drive hebben om de top te halen. Die drive had ik ook toen ik dit jaar met een groeispurt te maken kreeg. Ik had telkens pijntjes. Dat ging anderhalf jaar door. Daarnaast lag ik er vanaf januari acht weken uit met een liesblessure. Sinds de zomer gaat het gelukkig weer goed. Het heeft mij er echter niet van weerhouden om door te zetten. Iedereen wil namelijk de top halen. Maar niet iedereen heeft die drive. Zelf hoop ik via het eerste van sc Heerenveen en dan een Nederlandse topclub het buitenland te halen. Dan het liefst Engeland of Spanje.”


Voordelen van een XL occasion

Laagste aanschafprijs | Direct rijden | Grootste aanbod in alle prijsklassen. De Auto Joure XL Group biedt het grootste aanbod occasions van Friesland, alle gewenste merken en voor elke portemonnee. Van al onze occasions is de kilometerstand bekend bij de database van het RDW. Wij hebben altijd minimaal zo’n 350 aantrekkelijk geprijsde occasions in voorraad.

‘Doe mij maar een occasion’ Nu vrijwel alle nieuwe modellen per 1 januari duurder zijn geworden door veranderingen in de autobelastingen, kopen Nederlandse automobilisten liever een occasion dan een nieuwe auto. Dat blijkt uit onderzoek onder lezers van De Telegraaf en Autovisie. Liefst 86 procent van de in totaal 2.990 deelnemers geeft aan dat de voorkeur uit gaat naar een tweedehands auto, in plaats van naar een nieuwe. Slechts 14 procent van de deelnemers zou een nieuwe auto kopen.

Zorgeloos rijden met een Autotrust Garantie Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL Group een scherp geprijsde Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden mogelijk. Garantie in heel Europa.

Auto’s gezocht. Vanwege de grote vraag naar occasions zoeken wij met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometerstand. Bij de Auto Joure XL Group kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring!

Ook kunt u online uw taxatie regelen bij Vul het taxatieformulier zo volledig mogelijk in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. wijkopenjeauto.nl is onderdeel van de Auto Joure XL Group (Auto Joure XL, Auto outlet XL en Auto Export XL).

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

43

TAFELTENNIS ALS EEN ZEKERHEID IN HET LEVEN “Het was even wennen in de nieuwe zaal van Dorpshuis It Deelshûs in Haskerdijken, maar dat is een kwestie van tijd. En het was heerlijk om nu, na de training, gezellig met elkaar aan de bar te kunnen zitten voor een kop koffie.” Arnoud Hofman en Sander Derkx zijn blij met de start op de nieuwe locatie voor hun tafeltennisvereniging Delta-Impuls. Wie bij tafeltennis het idee heeft van het ouderwetse potje pingpong, zoals iedereen het wel heeft gespeeld op de camping of in de schoolkantine, zit er flink naast. “Als je bij ons komt, merk je wel dat het gaat om een serieuze sport, met competities op verschillende niveaus. Het gaat er intensief en snel aan toe. Zo snel dat er tegenwoordig geen ballen van 38 mm meer over de tafels gaan, maar van 40 mm. Want het spel was anders niet meer te volgen.”

DOORGEWINTERDE SPELERS Beiden zijn echte rotten in de sport. Arnoud: “Ik zat eerst op badminton maar vond er niet zoveel aan. Zo’n 17 jaar geleden besloot ik eens bij tafeltennis te gaan kijken. Inmiddels ben ik er druk mee: op maandag train ik eerst onze jeugdleden en daarna speel ik zelf recreatief. Op dinsdagavond gaan Sander en ik trainen in Drachten en woensdag geef ik les aan de jeugd in Lemmer, waarna ik zelf ook nog een balletje sla. Donderdags weer bij onze eigen vereniging: eerst de jeugdleden begeleiden, waarna onze eigen trainer Jan Zuur ons bijschaaft. Onze competitie is vrijwel altijd op vrijdag en anders op zaterdag. En in het weekend hebben we vaak nog een toernooi.” Om les te kunnen geven, heeft hij een speciale opleiding gevolgd als

trainer voor jeugd en senioren: “Dat was een heel pakket van praktijk en theorie, met een verslag erbij over onze club. Ik vond het altijd al leuk om met kinderen te werken en dit is daarbij een leuke invulling. In de toekomst wil ik mijn trainerschap wel verder uitbreiden, het is ook goed voor mijn eigen ontwikkeling. Tafeltennis heeft me verder gebracht in mijn leven.” “Ik keek als klein jongetje naar de Olympische Spelen op tv en toen zag ik tafeltennis. Dat wilde ik ook. Een van de jongens met wie ik omging, bleek dat te doen en toen ik een keertje met hem meeging, ben ik meteen gebleven. Ik was toen negen.” Het was nog in de tijd dat Bettine Vriesekoop Nederland op de wereldkaart zette in deze sport: “En toen speelde de Zweed Jan-Ove Waldner nog, een van de beste ooit.” ‘De Mozart van het tafeltennis’ werd hij genoemd. Al 31 jaar heeft Sander inmiddels een batje in zijn hand: “De woensdagavond houd ik meestal wat vrij, maar de rest van de week sport ik doorgaans wel.”

VERRASSENDE COMBINATIE Sander en Arnoud trainen al jaren samen en vormen een vast dubbelteam: “We zijn al heel wat keren Fries kampioen dubbel geworden, zo ook afgelopen jaar. Tien maanden lang wonnen we alles en opeens

verloren we, uit het niets, drie keer achter elkaar dik. Daarom ben ik tijdelijk gaan dubbelen met een clubgenoot”, vertelt Arnoud: “Sander coacht ons daarbij en zo hebben we alweer twee keer gewonnen.” Want ook al gaat het om het spel, ze willen natuurlijk wel punten halen. Ze lijken een wat wonderlijke combinatie, gezien hun lengteverschil, maar dat blijkt juist goed te werken. Dat Arnoud lang is, heeft zijn vooren nadelen: “Ik moet dieper door de knieën, maar kan overal goed bij, bijna tot aan het netje. Sander moet meer tempo maken, maar is dan ook heel snel.” Volgens Sander is er ook niets mis met het spel van zijn collega: “Arnoud wint meer dan ik op het moment en wordt alsmaar beter. Hij slaat heel degelijk en altijd raak, en smasht en blockt goed.” Zelf noemt Arnoud het bescheiden zijn betere fase. Arnoud waardeert, naast Sanders snelheid, ook zijn brede geschooldheid: “Hij kan in rap tempo wisselen van de verdediging naar de aanval. Dat vind ik echt een kracht van hem. Dat hij alle speltypes beheerst, verrast zijn tegenstanders regelmatig. Het is moeilijk om van hem te winnen.”

Ze verheugen zich er nu al op dat ze binnenkort tijdens een toernooi weer eens tegenover elkaar staan.

CARRIÈRE “Ooit zijn Sander en ik samen begonnen in de tweede klasse van Friesland. Langzaam maar zeker hebben we ons omhoog gewerkt en nu spelen we in de top van de Noordelijke drie provincies. Worden we kampioen, dan gaan we naar de derde divisie. Uiteindelijk kun je in de eredivisie komen”, aldus Arnoud. Sander vindt het een leuke uitdaging, hij is met zijn 40 jaar nog lang niet uitgespeeld. Dat vinden ze ook een mooi aspect aan hun sport. Sander: “Iedereen kan aan tafeltennis doen, ook op hoge leeftijd. Een speler van een andere club is rechts geblesseerd geraakt, maar speelt nu links en dat doet hij helemaal niet slecht. Tafeltennis is echt een zekerheid in ons leven. Ik heb zelf tijdelijk geen werk en Arnoud draagt bij aan de maatschappij via zijn werk op een zorgboerderij. We merken beiden dat de sport ons fit houdt, het is een fijne bezigheid, we onderhouden er goede contacten door en naar een toernooi gaan is een leuk uitje. Zolang we op onze benen kunnen staan, gaan we door.” En ook al ben je niet goed ter been, tafeltennis kan altijd: “In Leeuwarden speelt bijvoorbeeld een man die gewond is geraakt in de

oorlog in Somalië en die in een rolstoel heeft meegedaan aan de Paralympics. Daar verlies je zo van.” Tafeltennis is een individuele sport, ondanks dat je in een team zit. Dat maakt dat iedereen goed kan meedoen, ook als je sociaal iets minder sterk bent. ‘Lekker eigenwijs je eigen ding doen’, volgens Sander.

NIEUW BEGIN IN HASKERDIJKEN De club is inmiddels een paar keer verhuisd: “We zaten ooit prima op de Greiden in het voormalige schoolgebouw van It Oerset. Onze kantine was een door onszelf verbouwde bouwkeet in de tuin. Het was wrang dat we daaruit moesten.” Uiteindelijk hadden ze de laatste jaren een goede plek in Oudeschoot. Dat stopte aan het einde van 2016: “In goed overleg met de leden is besloten om uit te kijken naar een andere locatie. Op 5 januari speelden we voor het eerst op onze nieuwe plek in Haskerdijken. Het is een fijne zaal met een houten vloer en goed licht. Bovendien winnen we aan gezelligheid, want we kunnen elkaar hier na de wedstrijd ook ontmoeten in de bar.” Alle leden zijn meeverhuisd naar het dorpshuis aan het Tovepaed 2. Beide heren hopen dat het tafeltennis ook daar in de omgeving gaat leven: “Want vanuit Heerenveen is het goed te bereiken. En nu zijn we dus ook voor mensen uit Akkrum en omgeving dichterbij.”


w.empel

WIJ GEVEN U EEN CADEAUTJE! 50% KORTING OP AL ONZE BRILLENGLAZEN! bij aankoop van een complete bril (montuur+glazen).

DEZE ACTIMEET

OFTEWEL 1 GLAS CADEAU!

N LOOPT TOT E 7! 201 1 FEBRUARI

Lindegracht 27 - 8441 GK Heerenveen T 0513 62 66 60

www.empeloptiek.nl

KOM LANGS OF MAAK ONLINE EEN AFSPRAAK!


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

45

PERS RUKT MASSAAL UIT VOOR PRESENTATIE MARTIN ØDEGAARD De gehele vaderlandse pers leek afgelopen week te zijn uitgerukt voor de presentatie van Martin Ødegaard in het Abe Lenstra stadion.

TJONGERSCHANS WORDT PARTNER

De 18-jarige Noorse international is op huurbasis overgekomen van Real Madrid. Tientallen fotografen, cameramensen en journalisten waren al vroeg aanwezig in de perskamer van sc Heerenveen. Zelden was het zo druk bij de presentatie van een speler. Tijdens de presentatie was het dringen geblazen om een paar mooie beelden van

Ødegaard te maken. Ook diverse internationale cameraploegen waren in Heerenveen aanwezig om verslag te doen van de presentatie. Een foto bij het Abe beeld kon niet uitblijven. Ødegaard klom op de sokkel naast het beeld en poseerde samen met Friesland’s voetbaltrots voor de fotografen. (Foto: Dennis Stoelwinder)

INNOVATIELAB THIALF SUCCESVOLLE INLOOPAVOND BIJ CURLING CLUB FRYSLÂN Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen wil voorloper zijn en blijven als het gaat om innovaties in de zorg.

De komst van het Innovatielab Thialf in het schaatshart van de wereld, geeft Tjongerschans de unieke mogelijkheid om samen met de sportpraktijk te werken aan nieuwe ontwikkelingen rondom gezondheid en vitaliteit, die kunnen worden doorontwikkeld voor reguliere patiënten. Andersom brengt deze samenwerking voor het Innovatielab Thialf veel expertise in huis die essentieel is voor de ontwikkeling van gezondheid gerelateerde innovaties.

Curling Club Fryslân hield op dinsdagavond 3 januari 2017 een Curling inloopavond in het vernieuwde Thialf. Ruim 20 mensen van jong tot oud waren aanwezig om hun eerste stenen op het ijs te leggen. Alle disciplines van de Curlingsport kwa-

men aan de orde, vooral aan de techniek werd veel aandacht besteed want een goede balans is de basis van het Curlen. Maar ook op het bekende vegen werd volop getraind, menig deelnemer moest een zweetdruppel wegvegen. Ook op het leggen van de stenen in het huis en het maken van Take Outs werd geoefend. Kortom iedereen ging met een tevreden gevoel en een stuk basiskennis naar huis. Allemaal met het voornemen om het nog eens te proberen, want zij kregen van Curling Club Fryslân een speciale Inloopavond workshop aangeboden, deze bestaat uit 5 trainingsavonden waar dieper op de sport in wordt gegaan, zowel in praktijk op het ijs als de theorie. (Foto: Koos Lanting)

Sinds 2012 is er al een sportmedische afdeling in het ziekenhuis om de (top)sporters optimaal te faciliteren. Als innovatiepartner wil ziekenhuis Tjongerschans niet alleen faciliteren, maar ook proactief bijdragen aan de ontwikkeling van betere zorg. Gezamenlijk met het Innovatielab Thialf zal gewerkt worden aan een innovatieagenda gezondheid en vitaliteit. Daarvoor stelt Tjongerschans sportarts dr. Jean Driesen beschikbaar. Jean Driesen is expert op het gebied van inspanningsastma bij kinderen en hij is veelvuldig betrokken geweest bij schaatsonderzoek. Hiermee ontstaat een structurele samenwerking die zal leiden tot innovaties in de gezondheid en vitaliteit.

CROWD FUNDING ACTIE MOET BOBSLEEËR JEROEN PIEK NAAR WINTERSPELEN HELPEN De grote droom van bobsleeër Jeroen Piek uit Heerenveen is meedoen aan de Olympische Winterspelen van 2018.

20 T/M 22 JANUARI

KPN NK ALLROUND & SPRINT IN THIALF Van 20 t/m 22 januari staat Thialf in het teken van de KPN NK Allround & Sprint. Na het ISU EK begin januari wordt eind januari het schaatsseizoen in Heerenveen afgesloten met het KPN NK Allround & Sprint. Alle Nederlandse schaatstoppers zie je nog één keer in actie in Thialf. Kom jij ze ook aanmoedigen? Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €12,50 per stuk en verkrijgbaar via schaatsen.nl. Wil je zowel naar het ISU EK Allround & Sprint als naar het KPN NK Allround & Sprint? Koop dan een combi-ticket en geniet beide evenementen van het schaatsen! Combitickets zijn te koop via schaatsen.nl en verkrijgbaar vanaf €36,25.

Om die droom waar te maken is 7000 euro nodig. Piek moet het geld zelf bij elkaar zien te krijgen omdat de sportbond NOC*NSF de stekker uit het bobsleeën heeft getrokken. Hij begint daarom een crowd funding actie. In september besloot Piek om toch nog een keer voor zijn sportieve doel te gaan.

” Ik had al meteen in de gaten dat ik geld nodig had om het te kunnen financieren, want ik werk momenteel maar twaalf uurtjes in de sportschool.” Aldus Piek. Dit inkomen is niet genoeg om het financiële gedeelte rond te krijgen voor een topsporter. In ruil voor een donatie geeft Piek verschillende dingen weg zoals clinics of een tekst op zijn trainingsshirt. De crowd funding actie wordt gedaan in samenwerking met wijzijnsport.nl.

HEERENVEENSE BOYS C1 OPEN FRIES KAMPIOEN ZAALVOETBAL

De C1 van de Heerenveense Boys zijn open Fries kampioen zaalvoetbal geworden in Franeker. Alleen LSC wist enige tegenstand te bieden tegen dit team en de eindstand werd dan ook 3-3. De overige ploegen verloren allemaal van dit team. De finale tegen Broeksterwoude werd met 4-0 gewonnen. Op de foto: Lars Koelma, Stefan van der Velde, Bodi Toering, Jens Kerkhof, Jens Schuringa, Bram Kanters, Geoffrey Eekhof en Onno Hutten.

SPORTWENSEN GEHANDICAPTEN IN VERVULLING! Sport Fryslân sluit samen met de VSG en de LC de campagne #laatjenietbeperken af. De campagne, gericht op mensen met een lichamelijke en verstandelijke handicap, wordt afgesloten met de LC Sportwens. Met de LC Sportwens kunnen mensen met een handicap hun wens in vervulling zien gaan. Deze wensen kunnen variëren van work-outs met Johnny de Mol tot aan het organiseren van vervoer van en naar de sportvereniging. Iedereen met een handicap of die iemand met een handicap kent kan zijn of haar wens doorgeven via www.sportfryslan.nl. Dit kan tot en met 31 januari 2017. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het Sportgala Fryslân op 15 februari 2017.

Campagne Het doel van de campagne #laatjenietbeperken is om meer mensen met een lichamelijke en/ of verstandelijke handicap te laten sporten in verenigingsverband. Vaak weten gehandicapten niet waar ze kunnen sporten. Door de lancering van de website en de app unieksporten.nl kan iedereen met een handicap een geschikte vorm van sport of bewegen in de buurt vinden. De site unieksporten.nl is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport, waar Sport Fryslân zich bij aansluit.


46 2

14

15

D C

26

9

9

H

15

17

24

17

9

15

22

6

15

22

12

22

19

6

12 14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

15

14

10

10

19

17 8

8

6

17

1 10

15

22

22

10 17

7

2

14

4

17

14

17

18

9

2

4 14

20

7

15

17

7

6

10

PUZZELPAGINA NR 01 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

5

8 11

14 14

7

5

17

10

14

26

18

22

11

22

17

15

22

6

8

8

7

15

4

2

17

14

11

17

24

25

20

23

17

7

7

11

22

14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

NUMMERW01 • 2017

6

5

4

3

1

22

7

6

18 17

4 14

17

19

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 01-2017 – tot uiterlijk 5 februari 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

jaloezie

verwonding papiervouwkunst

beroemd vioolbouwer

muziekinstrument

populair puinhoop

9

toejuiching

5

palm

door middel van watervogel

beroep

koordans

3

getijde

vrees

olm dierengeluid Local Area Network

erg leuk

afloop loofboom

oud verhaal

in hoge mate

telwoord

14

versvoet

touw (Ind.)

koraaleiland

11

met elkaar legaal

eremetaal

bijkomend

positieve wandverelektrode siering

1

soort slang

standaardmaat

W S M S T E I N E R H T

15

Spaanse uitroep Franse schilder

lusthof wijnmaat

bouwland

vreemde munt

8

vorstelijk bezit klein hert

radon vechten

13

mager

6

node

riv. in Spanje bekend festival

godin v.d. vrede regeringsreglement verlichting

12

4

hijstoestel vleesgerecht

magister artium moeder

EXAMEN GRIEKS HUISWERK KEUZE KLAS KUNST

C N T R R T N O T A R R

H E A U P U I E M A K E

A K E U K A O T Z O A E

P E I T A C U D E E R L

L O K A A L G Z R L L P

S B P N E M A X E M M A

LEERPLICHT LEZEN LOKAAL MASTER NATUURKUNDE PAUZE

PROMOVENDUS STAGE STEINER TAAL TITEL WETENSCHAP

10

laks elektrisch geladen deeltje

groot vat

WAARDEBON € 25,00

offertafel

handelend optreden

S I H K R O V S G S E P

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

ATHENEUM BOEKEN DOCTOR DRAMA DUITS EDUCATIE

dik en zwaar deel v.e. motor

plan vordering

N D E U L E T R T T W L

evenaar

reukwater doctorandus ministerpresident

E U N N N A I C S I S I

devoot

deel v.h. lichaam vogelEuropese product hoofdstad binnenkort

T T E D G E S A O U I C

© www.puzzelpro.nl

navigatiemiddel

lengtemaat

E Z U E K A M A R D U H

land in het MiddenOosten

reusachtig

7

2

optocht

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

PUZZEL EN WIN

Winnaars PUZZEL GrootHeerenveen 01 - 2017

F. Hornstra uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen. H. de Ruiter uit Akkrum heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij Keurslager Zijlstra Heerenveen & Sneek, gewonnen.

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 01, VÓÓR 5 FEBRUARI A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Ying Mellema, Marianne Bouwman en Mieke Alferink

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

VORMGEVING Frans van Dam (Quod Media)

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


friesland college

open dagen 20 en 21 januari Heerenveen / Leeuwarden

Modern en ondernemend De samenleving verandert razendsnel. Modern mbo biedt jonge vaklui een waardevol diploma voor nu en een goedgevulde ‘gereedschapskist’ voor later. Hierin zitten kwaliteiten als ondernemend en creatief denken, om je steeds te blijven ontwikkelen. De wereld staat immers nooit stil. Het Friesland College kiest voor praktijkgestuurd leren. Hierin worden studenten uitgedaagd om zich te ontplooien door zelf en met anderen aan de slag te gaan. De vorm kan wisselen, maar altijd is de praktijk leidend. Ons onderwijs biedt jou een stevige basis, om straks met trots en vertrouwen je eigen weg te zoeken in de samenleving. De toekomst is voor jou. Sterker nog: jij bent de toekomst…

Jij bent de toekomst!

...onze ambassadeurs

Daan Terpstra

Tessa Smit

Bauke Foppele

Student Zelfstandig werkend kok

Studente Engineering

Student Manager Retail

‘Op deze school staat in de keuken werkelijk alle apparatuur die je later ook gaat gebruiken. Zo beheers je dus alles al voordat je het werkveld in gaat. Dat zie ik als een groot voordeel.’

‘Ik houd ervan om met m’n handen te werken. Metaal bewerken vond ik altijd mooi om te doen. Ik ben naar open dagen geweest en heb op internet naar opleidingen gezocht. Engineering is een brede opleiding. Dat trok me aan.’

Op zijn veertiende ging hij in een supermarkt aan de slag als vakkenvuller. ‘Het sociale contact met klanten, het verkopen, maar ook het bezig zijn met de omzet vind ik erg interessant.’

Bij veel opleidingen kun je in februari al starten!

Voor meer informatie over de Open Dagen, www.frieslandcollege.nl/opendagen


n a v f a ch s n a a j i b : g a d e z e d n e e l Al

l e t e k een CV

Klimaatmakers

GrootHeerenveen 1 - 2017  
GrootHeerenveen 1 - 2017  
Advertisement