GrootHeerenveen 5 - 2016

Page 23

heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

23

ROB VAN DER WIELEN

GEEFT MENSEN TERUG AAN ZICHZELF Volgens een vriend klopt de term haptonomie niet als beroepskwalificatie voor Rob van der Wielen. Hij vond dat dat in Rob’s geval beter ‘betonomie’ kon heten: ‘be-to-know-me’. Er zijn om een ander zichzelf te laten zijn. Aanraken en geraakt worden, daar gaat het om. Warm licht valt binnen in praktijk ‘Intact’ aan de Dubbele Regel, waar alles wat je ziet een verhaal heeft. Een warmte die past bij deze energieke man, die pendelt tussen Brabant en Friesland. Zijn leven draait om verbinding: “Als je niet in verbinding bent met jezelf, kun je dat ook niet zijn met elkaar, of met je werk. Hoe kun je dan overbrengen wat je bedoelt? Of de vraag wie ben ‘ik’ beantwoorden?” In wat voorheen het brugwachtershuisje was aan het einde van de Herenwal, ontrolt hij beeldend en met humor zijn leven en leren we wat liefde met een mens kan doen.

VAN LICHAAM NAAR GEEST Hij komt uit het Land van Maas en Waal. Na zijn studie aan de HBS in Nijmegen, volgde hij een fysiotherapie-opleiding: “Mijn drang naar vrijheid strookte niet helemaal met studeren. Ik zat meer in mijn lelijke eendje naar Amsterdam. Het vak psychologie bestudeerde ik voornamelijk al biljartend in het café. Het duurde even voor ik daaruit wakker schrok en alsnog fysiotherapeut werd. Ik startte mijn praktijk, die inmiddels flink is uitgebreid, in Asten.” Onderweg in dat het hele proces merkte Rob dat hij er niet genoeg aan had om het lichaam slechts als bewegingsapparaat te zien: “Achter elke blokkade zit een verhaal en daar moest ik meer mee. Daardoor ben ik op zoek gegaan en ik leerde er van alles bij: manuele therapie, sportfysiotherapie, noem maar op.” In de haptonomie ging hij zich verdiepen na de adoptie van zijn derde kind, vanuit Brazilië. “Met mijn ex-vrouw had ik al twee zonen. Toen deze jongen kwam, was hij affectief zo verwaarloosd, dat contact onmogelijk was. Een haptonoom bevestigde wat we al dachten, dat aanraking goed zou werken. We zagen de jongen gaandeweg de behandelingen opbloeien.” Zeven jaar later rondde hij op zijn tweeënveertigste zijn haptonomiestudie af en bedacht bij zichzelf ‘ik ben er nog steeds niet’. Op naar de universiteit in Tilburg voor een avondstudie psychologie. Hoe hij dat allemaal bij elkaar deed? “Ik was een druk baasje en het werd allemaal steeds leuker. Want naast een scala aan geweldige mensen om me heen in mijn werkveld, had ik door mijn werk in de praktijk ook de

kans om een geweldige scriptie te schrijven. In twee jaar mocht ik 192 mensen onderzoeken en had ik een schat aan data.” Met een collega studeerde hij af op een combinatie van psycholoog en GZ-haptotherapeut.

te knappen. Ik kom wel aan op een point of no return. Mijn kinderen zijn uitgevlogen, oude vrienden verdwijnen en ik ben 68, dus de tijd om een besluit te nemen over wat ik waar ga doen, komt dichterbij.”

PENDELEN

Maar zover lijkt het nog helemaal niet. Vol enthousiasme vertelt hij over zijn werk, plezier in tuinieren, zijn inzet voor de Rotary, de met Wietske gedeelde reislust en hoe gek hij is op zijn kleinkinderen: “Wordt een kleinkind 10, dan gaat hij met opa mee iets leuks doen. Zo ga ik met mijn kleinzoon naar Madrid, voetballen kijken. Hij vindt het hartstikke tof.”

Nadat zijn vrouw in 1998 bij hem wegging en na een korte nieuwe relatie, vond hij het welletjes: “Laat mij maar lekker, met mijn kinderen en mijn leuke werk. Maar als je loslaat, komt het juist op je af. Daar moet je klaar voor zijn.” Via de vrouw van de beste vriend van zijn middelste zoon, die vond dat haar moeder wel iets voor Rob was, kwam hij in contact met Wietske. Uit Heerenveen: “Ik belde haar zeven jaar geleden op en sindsdien zijn we geen dag uit elkaar. Het klopt gewoon.” Hun relatie heeft tot gevolg dat hij op maandagavond naar het zuiden reist, om daar drie dagen praktijk te houden in Asten. Op donderdagavond komt hij terug naar Heerenveen, waar hij op vrijdag en maandag werkt. En dat gaat prima, want: “Er is zoveel passie in de mens en mijn werk is geweldig. In het zuiden heb ik een heel team van professionals om me heen, hier kwam ik Arjen Jansen tegen, met wie ik nu samenwerk binnen Intact.” Ze werken graag multidisciplinair, met ieder hun eigen specialismen. Zo beweegt Rob zich veel in het gebied van relatieproblemen, seksueel misbruik, burn out en jonge mensen die in de war zijn. “Maar als iemand met een burn out bij mij weer emotioneel op de kaart komt, is hij er nog niet. Dan moet hij weer terug aan het werk. Het mooie is dat Arjen daarmee dan als organisatiepsycholoog verder kan.”

VERBINDING En zo bouwen ze verder aan hun bedrijf en staat voor Rob alles in verbinding met elkaar. Wel merkt hij dat in het zuiden van het land zijn vak beter wordt geaccepteerd dan in het noorden. Daarin ligt voor hem wel een uitdaging. Zo ook in de mix AstenHeerenveen. “Dit monumentale brugwachtershuisje uit 1880 was de kans om ook hier te starten met een praktijk. Wietske en ik kwamen erlangs toen het te koop stond en de deal was snel gemaakt. Twee jongens uit Asten kwamen over om het op

AANRAKEN EN RAKEN Het kind zijn in zichzelf komt Rob tegen bij kinderen die hij behandelt: “Nu ik ouder ben, kom ik veel kinderen tegen in mijn praktijk. Ze zijn zo wijs en daarmee geven ze me cadeautjes. Kinderen begrijpen heel goed wat psycho-haptotherapie voor ze doet. Aanraken is geraakt worden. Je dingen her-inneren, betekent dat je ze weer opnieuw naar binnen brengt.” Hij gaat ervan uit dat als je nu last hebt van je verleden, je ook nu bang bent voor de toekomst. En daar is iets aan te doen. Zijn eigen toekomst kan nog alle kanten op. Een aantal jaar geleden overwon hij darmkanker, hij sport veel en voelt zich gezond. Rob heeft geen enkele reden om achter de sansevieria’s te zitten: “Ik heb nog zoveel te leren. Bandoneon spelen bijvoorbeeld. En ik ben ook nog lang niet uitgestudeerd. Wie weet word ik nog weleens professor.”