Page 1

03 - 2016

heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

1e JAARGANG • NR. 03

groot

Het bewogen leven van GONNY YSKA Hoekstra Nieuwbouw- & NVM Open Huizen Dag

:00

15 2 april van 11:00 tot Ga naar makelaardijhoekstra.nl/openhuis


2

NUMMER 03 • 2016

HEERENVEEN VOELT ALS EEN WARM BAD... Toen wij drie maanden geleden begonnen met GrootHeerenveen, hadden wij niet kunnen bevroeden dat we zo’n warm welkom zouden krijgen. Het voelt als een warm bad, na een dag hard werken. Waarvoor onze welgemeende dank. We krijgen van alle kanten tips en suggesties over personen, ontwikkelingen en bedrijven, die de moeite waard zijn om eens extra te belichten, waarmee er een ‘luxe situatie’ ontstaat dat we keuzes moeten maken. Prachtig, dat wordt bijzonder gewaardeerd; blijf daar vooral

mee doorgaan, want hoe mooier, leuker en enthousiaster de mensen die we mogen belichten, des te lezenswaardiger wordt GrootHeerenveen.

leermiddelen en methodes. No-nonsense in optima forma. En natuurlijk nog veel meer verhalen waarbij je je even ‘noflik’ op de bank nestelt en de tv even de tv laat.

Ook in dit derde nummer een serie interviews, die we zelf alleszins de moeite van het lezen waard vinden. Zoals het aangrijpende verhaal van Gonny Yska, waarbij je je afvraagt hoe ver een elastiekje uitgerekt kan worden. Een kijkje achter de schermen van de Compagnonsschool in de Knipe, waar het team op een heel natuurlijke manier, als middel en niet als doel, gebruik maakt van elektronische

Op sportgebied deze maand enkele ‘sport anders’-artikelen, waarbij sporten worden belicht die wat minder prominent in de belangstelling staan dan voetbal en schaatsen. Vrouwenvoetbal namelijk, een onderdeel van het voetbal dat momenteel een forse groei doormaakt, maar zich nog steeds met een ‘Calimerobudget’ moet zien te redden. Daarnaast rolstoelbasketball, dat laat zien hoeveel

opmerkelijk... beth Koetsier’. In het voorjaar van 2015 trok de Zeeuwse kunstenares door Noord-Afrika waar zij zich volop liet inspireren door de oases, palmen, tuinen en geuren. Dit is terug te vinden in het kleur- en materiaalgebruik van de vele gouaches en assemblages. Het kunsthuis is geopend op vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 en op afspraak.

THE VOICE OF HEERENVEEN REKRUTEERT!

uit spelt. Wij zijn niet economisch biologisch, maar echt biologisch.” De bakkerij levert door heel Friesland, Nederland en zelfs in België haar producten.

G.O.W.! voor BEURS 6O+ERS

WONEN

ZORG WONEN FINANCIËN WONEN ZORG BEWEGEN FINANCIËN WONEN FINANCIËN REIZEN WONEN ZORG BEWEGEN FINANCIËN FINANCIËN VOEDING REIZEN FINANCIËN REIZEN BEWEGEN VOEDING REIZEN REIZEN REIZEN

KLEDINGRUILBEURS OP NIEUWE LOCATIE Na zes succesvolle edities in Hajé Heerenveen verhuist de kledingruilbeurs naar Luxwoude. Hier vindt op zaterdag 19 maart de ruilbeurs plaats in Dorpshuis ‘t Trefpunt. Mensen hebben vaak genoeg kleding die niet gedragen wordt. En kledingruil scheelt niet alleen op financieel gebied, het ontlast bovendien ook het milieu. De beurs biedt ook gelegenheid om boeken, dvd’s, tijdschriften, stofjes en zaden te ruilen. De kleding kan op zaterdag van 10 tot 12 worden ingebracht. Van 12.45 tot 14.30 wordt er geruild.

De Canadese singer-songwriter Sarah Smith speelt zaterdag 19 maart in het dorpshuis in Hoornsterzwaag. Smith speelt blues-rock met een rauw randje. Haar muziekstijl zit in de lijn van Melissa Etheridge, Alanis Morisette, Sass Jordan en Beth Hart. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij bloemenzaak Kariandra Jubbega, HPS Techniek Hoornsterzwaag, Bruggen Auto’s Jubbega en Kapsalon it Berkoper Schaartje Oldeberkoop. De zaal gaat open om 20.00, de voorstelling zal om 21.00 beginnen.

GEZINSUITBREIDING BIJ WELKOOP

BAKKER BOLHUIS LINTJE

Van 12 maart tot 3 april staat Kunsthuis Loof in Jubbega in het teken van ‘de Reis; van Elisa-

de redactie

WONEN

SARAH SMITH

Muzikale talenten opgelet! Heb jij een engelenkeeltje of weet je iemand die dat heeft? Laat het grotere publiek dan van je horen. De Heerenveense zangcompetitie the Voice of Heerenveen zoekt nog deelnemers. Geef je snel op voor the Voice of Heerenveen want de voorrondes beginnen al op zaterdag 9 april in de Rinkelbom in Heerenveen.

EXPOSITIE ‘DE REIS’ VAN ELISABETH KOETSIER

We hebben deze editie weer met heel veel plezier gemaakt en hopen dat dat in de artikelen tot uitdrukking komt.

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

KOFFIE VAN DE BURGEMEESTER Burgemeester Tjeerd van der Zwan zette zich tijdens NLdoet in als vrijwilliger in zorgcentrum Mariënbosch. De bewoners van het zorgcentrum kregen de koffie door Van Der Zwan geschonken. NL doet is de grootste landelijke tweedaagse vrijwilligersactie geïnitieerd door het Oranje Fonds. Het Fonds roept, in samenwerking met duizenden andere organisaties, mensen op om een dag(deel) vrijwillig de handen uit de mouwen te steken.

moeite de sporters zich moeten getroosten om hun passie uit te kunnen oefenen. En een kijkje in de keuken bij de sc Heerenveen, de manier waarop de club probeert ‘Fans voor het leven’ te krijgen.

Bakkerij Bolhuis uit Jubbega ontving in januari het Groene Lintje. De onderscheiding wordt jaarlijks door Groenlinks uitgereikt aan bedrijven of personen die zich inzetten voor de natuur, het milieu en duurzaamheid. De jury oordeelde op de vooruitstrevendheid van de bakker. Twintig jaar geleden begon de bakker al met het aanbieden van biologische producten. Tegenwoordig zijn alle producten van de bakker 100% biologisch. Bolhuis: “Volgens de wet dient een speltproduct voor 25% uit spelt te bestaan, bij ons bestaat dat voor 100%

De dierenfamilie van Welkoop in Heerenveen verwacht uitbreiding. Naast het in Heerenveen wereldberoemde konijn Brownie zijn er nu ook 18 kuikentjes op komst. De eieren liggen in de broedmachine in de winkel. Naar verwachting zien de kuikentjes de dag voor Pasen, op zaterdag 27 maart, het daglicht. Onder toeziend oog van oppaspapa Brownie zullen de kuikentjes in de winkel opgroeien. Het is nog even afwachten en tot die tijd geniet de toekomstige oppaspapa nog even van zijn welverdiende rust. Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen rond Brownie en zijn kroost? Op zijn Facebookpagina houdt hij zijn volgers op de hoogte, www. facebook.com/brownieheerenveen.

ZORG ZORG BEWEGEN ZORG BEWEGEN VOEDING BEWEGEN VOEDING VOEDING

VOEDING

Sneker Tennishal

G.O.W.! NIEUWE BEURS VOOR ZESTIGPLUSSERS

Communicatiebureau Zus & Zorg uit Sneek en WWW.GEZONDEROUDERWORDEN.NL BC Uitgevers bv eveneens uit Sneek zijn de initiatiefnemers van een groot opgezette beurs voor zestigplussers. Vrijdag 20 en zaterdag 21 mei is de Tennishal aan de Lemmerweg in Sneek het decor voor deze beurs. De organisatie zet de beurs zo breed mogelijk neer volgens het principe “voor elck wat wils”. Men kan er terecht voor informatie over alles wat de zestigplusser van tegenwoordig bezighoudt, zoals zorg, welzijn, gezond eten en leven, bewegen, reizen, recreëren en sport. Belangrijke partijen die met zestigplussers te maken hebben zullen aanwezig zijn. Zo is de gemeente SWF van de partij en Zorggroep Patyna, Timpaan Welzijn, Antonius Zorggroep en zorgverzekeraar De Friesland zullen niet ontbreken. Volgens de organisatie wordt het niet een kwestie van alleen langs stands lopen. Er zullen veel activiteiten zijn, waaronder fitnesstests, e-bike proefritten, speedspreekuur met zorgverleners, kookdemonstraties, lezingen, workshops en veel meer. Inmiddels hebben zich al twintig bedrijven aangemeld als standhouder en dat terwijl het benaderen van bedrijven nog moet beginnen. In totaal is er ruimte voor circa vijftig standhouders. Om de beurs zo laagdrempelig mogelijk te houden is de toegang voor de bezoekers gratis. Mensen uit Súdwest-Fryslân, maar ook vanuit andere Friese regio’s, zijn van harte welkom. Om teleurstelling te voorkomen moeten de bezoekers zich via de website aanmelden. De beurs is volledig rolstoel- en rollator-vriendelijk en er is een groot terras waar mensen tussentijds kunnen genieten van een kopje koffie en een broodje”. Aanmelden voor de beurs kan via www.gezonderouderworden.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

Thuiszorg Oudehaske naar Kulturhus

Gastlessen tijdens Week van het geld op basisscholen

Sinds januari is het Thuiszorg team in Oudehaske verhuisd naar het multifunctioneel centrum ’t Kulturhus. In het Kulturhus zitten ook andere zorg verlenende partijen zodat de samenwerking sneller en soepeler verloopt. Door de verhuizing is de Thuiszorg ook zichtbaarder in het dorp, waardoor mensen eerder voor vragen aankloppen. In de zorgcluster in het Kulturhus is de huisartsenpraktijk, fysiotherapie en logopedie opgenomen.

VERHUIZING VOEDSELBANK Stichting voedselbank Heerenveen is de maand maart begonnen vanaf haar nieuwe locatie aan de Schans 17. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het pand, waar voorheen een autobedrijf was gevestigd, geschikt te maken voor het opslaan en uitgeven van levensmiddelen. De nieuwe locatie is goed bereikbaar met veel parkeerruimte voor auto’s en fietsen. De voedselbank ontvangt goederen van bedrijven, winkeliers en organisaties. Hiermee stellen zij voedselpakketten samen voor mensen die onder de armoedegrens leven. De stichting voorziet in Heerenveen iedere 14 dagen 230 adressen van voedselpakketten.

Medewerkers van Rabobank HeerenveenZuidoost Friesland stonden van 14 tot en met 18 maart tijdens de ‘Week van het geld’ voor de klas. De Week van het geld is een initiatief van het ‘platform Wijzer in geldzaken’ van het ministerie van Financiën, met onder andere partners uit de financiële sector. De medewerkers van Rabobank verzorgden tientallen gastlessen op basisscholen in de regio. Het doel van het initiatief is om basisschoolleerlingen op een speelse manier wijzer te maken over geldzaken. Aan de hand van verschillende onderwerpen worden de kinderen financieel bewuster gemaakt. Het wordt steeds belangrijker dat kinderen al op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld.

De Rabobank vindt financiële educatie voor de jeugd erg belangrijk. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TJONGERSCHANS, OPF EN ALLIADE Tjongerschans, OuderenPsychiatrieFriesland (OPF) en Alliade hebben in februari een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Tjongerschans en OPF spreken hiermee de intentie uit om een bredere samenwerking op het gebied van ouderenzorg te willen vormgeven in de toekomst. Het ziekenhuis, OPF en Alliade, hebben de ambitie om een

nieuw expertisecentrum voor ouderen vorm te geven. In dit expertisecentrum wordt in de toekomst klinische, poliklinische, ambulante en anderhalvelijns zorg aangeboden. Patrick Vink, Tjongerschans: “De zorg voor ouderen is een van de speerpunten binnen ons ziekenhuis. We willen de zorg rondom deze kwetsbare patiënten zo goed mogelijk vormgeven, waar nodig over de grenzen van het ziekenhuis heen. Samen met deze externe partners kunnen we de best mogelijke zorg aan onze patiënten bieden.” Vanaf 2016 verzorgt OuderenPsychiatrieFriesland ook de ziekenhuispsychiatrie in Tjongerschans. Specialisten kunnen hun (poli)klinische patiënten op deze manier snel intern doorverwijzen naar een psychiatrisch verpleegkundige en psychiater.

NIEUW GRAND CAFÉ HOTEL TJAARDA

Nieuwe leverancier Wereldwinkel

Deze maand heeft Hotel Tjaarda in Oranjewoud de deuren van haar nieuwe Grand Café 1834 geopend. De naam vindt zijn oorsprong in de geschiedenis van Tjaarda. In 1834 werd op de huidige locatie hotel ‘Heidewoud’ gesticht door Johan Meijer, in 1877 werd het hotel overgenomen door familie Tjaarda. Het grand café is dagelijks geopend van 10.00 tot 01.00 voor hapjes en drankjes. ketten.

Op zaterdag 19 maart stapt Wereldwinkel Heerenveen over op een nieuwe foodleverancier, Cerro Azul. Dit is de grootste en meest complete fairtrade-leverancier voor wereldwinkels in Nederland.

IJskelder Landgoed Oranjestein gerestaureerd Landgoed Oranjestein herbergt een aantal bijzondere plekken, waaronder een originele ijskelder. Door stormschade was deze beschadigd. De ijskelder uit circa 1850 is ondergebracht in de uit bakstenen opgetrokken brug, die ook dienstdoet als schuilplaats voor vleermuizen. Het historische monument is een uitvinding van tuinarchitect L.P. Roodbaard,

die in 1821 de tuin van Oranjestein in Engelse landschapsstijl heeft aangelegd. Inmiddels zijn brug en ijskelder in ere hersteld. Zo zijn onder andere het brugdek afgedekt met een nieuwe laag beton en nieuwe deurtjes in de kelderwand. In de zomer is het bijzondere park van Oranjestein geopend voor publiek.

3

Cerro Azul probeert zoveel mogelijk handelingen in het land van herkomst te laten plaatsvinden. Zo worden producten als jams, chutneys en sauzen geproduceerd door een groep van 35 vrouwen die samen een werkplaats hebben. Zij kopen de ingrediënten in bij lokale boeren en betalen hen een eerlijke prijs. Door dit werk te doen hebben de vrouwen zelf ook een inkomen. De winst die Cerro Azul maakt wordt geïnvesteerd in jeugdzorg projecten. Zo snijdt het mes aan meer kanten. Cerro Azul probeert naast fair ook zoveel mogelijk bio aan het product te koppelen. Voorbeelden hiervan zijn de noten en een aantal soorten koffie. Bijzonder zijn ook de glutenvrije noedels uit Thailand. De pro-

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

ducten zijn niet te koop in de supermarkt, wat voor de wereldwinkel een reden was om over te stappen naar het assortiment van Cerro Azul. Ter kennismaking heeft Wereldwinkel Heerenveen op zaterdag 19 maart, vanaf 10.00 uur een open huis waar iedereen een aantal nieuwe producten kan komen proeven, waaronder chocolade. U bent van harte welkom!

heerenveen

I D


4

NUMMER 03 • 2016 FOTO’S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

5

Het bewogen leven van Gonny Yska De maand februari kreeg er dit jaar een dag gratis en voor niets bij. Juist op die dag, ‘Schrikkelmaandag’, stappen we bij Gonny Yska binnen in haar eigen vertrouwde Café Bak aan de Oude Koemarkt nummer 2 in het hartje van Heerenveen. Klokslag twee uur opent Gonny de deur van haar etablissement en heet ze ons van harte welkom. Vraagt voordat we met het interview beginnen wat we willen drinken. Gastvrijheid wordt door deze horecadame pur sang met hoofdletters geschreven. Een prachtige verschijning die bij veel inwoners van Heerenveen uiteraard bekend is als de eigenaresse van het roemruchte Café Bak. Maar wie denkt Gonny Bak wel dat zij is?

is enorm. Gonny vertelt eerlijk dat zij maar moeilijk met deze situatie om kon gaan. Het echtpaar leefde inmiddels gescheiden, Anton in Vegelinsoord en Gonny boven het café. Anton wilde wel dat Gonny een nieuw leven zou beginnen. "Hij wilde geen relatie meer. Ik was daar best wel verdrietig om."

“Die vraag stel ik mij zelf ook regelmatig”, lacht Gonny terwijl ze twee koppen koffie neer zet op ‘de pers’ van de stamtafel. “Wat een vraag om trouwens mee te starten. Iedereen kent mij toch? Zullen we dan maar bij het begin beginnen. Dan zien we wel waar we uitkomen! Ik ben op 2 april 1961 in de ‘Tjongerschans’ geboren als dochter van Andries Yska en Mattie de Boer die uit Lippenhuizen kwam. Ik was het eerste kind en na mij kwam broer Peter nog.

"Voor mij hoefde een andere man helemaal niet, ik was tevreden met de zaak en onze kinderen. Toch komt er een nieuwe man in mijn leven: Willem, een schat van een kerel!" Als Gonny dat tegen Anton vertelt, vindt hij dat helemaal niet erg. Sterker nog, de beide mannen worden de beste vrienden en gaan regelmatig met elkaar op stap. Willem was en is goed voor mij en de kinderen.

SCHLAGERMUZIEK Voor de oorlog vertrok mijn oma, nadat opa was overleden, naar Amsterdam. Daar zijn ze allemaal gebleven, behalve mijn vader. Papa was automonteur bij Renault, hij keerde later terug naar Heerenveen. Hij ging aan het werk in de garage van Hannie Kruis. Eigenlijk kom ik uit een heel normaal gezin, waar veel mocht. In de weekends was het altijd heel gezellig, altijd was er wel een feestje. Mijn ouders hadden een grote vriendenkring. Ik herinner mij nog mensen als Jan van der Werf, de juwelier van de Dracht, hij was beter bekend onder de naam ‘Jan Klokje’. Ceciel Deden van het garagebedrijf, Eldert Huisman oftewel ‘de Maggikoning’. Ze zaten ook vaak bij ‘ome’ Lammert Ekkers in het café. Het gekke is dat de kinderen van deze mensen nu ook weer met elkaar bevriend zijn. De kinderen van die kinderen komen hier ook regelmatig in het café. Als het dan gezellig is, gaan de handjes omhoog. De mensen vragen ons dan weleens wat wij met die Duitse muziek hebben. Simpel, wij zijn opgegroeid met Schlagermuziek!”

SJANSEN OP THIALF Na de ‘Coehoorn van Scheltingaschool’ gaat Gonny naar de Huishoudschool in Heerenveen en later nog de avond-mavo. Aanvankelijk wilde Gonny verpleegster worden, maar volgens eigen zeggen pakte ze niet door en belandde ze na verschillende baantjes, onder andere bij banketbakker Leen de Bruin, uiteindelijk in de horeca. Best opmerkelijk voor een meisje dat vrij rustig was en dat net als veel van haar generatiegenoten veel van haar vrije tijd doorbracht op de ijsbaan van Thialf en zomers in het openluchtzwembad. “Want daar gebeurde het. Sjansen en patat eten. Eerlijk gezegd was ik helemaal niet zo’n sjanser. Ik was een puber die thuis voor weinig problemen zorgde. Later ging ik naar ‘Het Pakhuis’, rookte er ooit een halve joint, kreeg prompt een jankaanval en heb daarna nooit meer een ‘pretsigaret’ aangeraakt. Misschien kwam dat doordat er bij ons thuis veel mocht”, mijmert Gonny veertig jaar later.

DE HORECA TREKT Gonny start haar horecaloopbaan in ‘De Gildehof’ waar ze onder andere de rol van caissière vervulde. Later neemt Jan Smit de zaak over en Gonny komt dan voor het eerst achter de bar te staan. Ze woont dan al met Frans Hogeveen samen in een woonark met de veelzeggende naam ‘List & Bedrog’ aan de Leeuwarder Straatweg. Of de naam ook echt zo luidde weet Gonny eerlijk gezegd niet meer. Ze moet er wel vreeslijk om lachen. De verhouding met Frans raakt uit.

Ik ben hier in Café Bak gekomen en Anton heeft nooit meer achter de bar gestaan. Hij deed dus blijkbaar iets goed. Anton was gek met zijn kinderen. Ze moesten van hem op voetballen, zondagochtend om halfacht naar Thialf op schaatsles. Wat hij vroeger misschien zelf had willen doen, projecteerde hij op de kinderen. Overigens met de beste bedoelingen, want hij vond dat sport belangrijk was voor de ontwikkeling van de kinderen en daar ging hij voor.”

CAFÉ BAK SINDS 1837 ANTON TALSMA Al snel komt Anton Talsma van Café Bak in haar leven en met en zonder hem gaat Gonny een avontuurlijk leven aan. “Ik kreeg na Frans verkering met Anton, die inmiddels gescheiden was van zijn eerste vrouw waarbij hij een zoon had. We gingen boven Café Bak samenwonen. Ik was toen twintig jaar en al stiefmoeder, ik kon goed met de kleine Marcel opschieten. Anton, zeventien jaar ouder dan ik, leefde zijn eigen leven. Het was een man met een gebruiksaanwijzing en die had ik niet altijd bij de hand. Ik durf wel te stellen dat hij door mijn toedoen een wat lievere man werd. Hij was misschien wel een onzekere man, ik had zoiets van ‘ik help je wel’. We zijn getrouwd en hebben twee kinderen gekregen, Michael werd in 1989 geboren en Niels kwam twee jaar later.

Het lukt Gonny om van Café Bak weer een goed lopende zaak te maken. Het schijnt dat de eerste drankwetvergunning in dit pand al omstreeks 1837 zijn intrede heeft gedaan in combinatie met de barbiers activiteiten van ene Jan Reinders van der Wal. Nu nog ademt het café een en al sfeer. Van sfeer kan zelfs een horecaondernemer niet bestaan en Gonny moet dan ook keihard werken om zich staande te houden. “Ik denderde maar door, weet achteraf gezien niet hoe ik dat gedaan heb. Ik werkte wel tot zes à zeven uur in de ochtend. Dan ging ik naar boven, maakte de kinderen wakker, deed ze in bad en bracht ze na het ontbijt op de fiets naar school. Als ik dan thuis kwam ging ik naar bed en zette de wekker, zodat ik ze tegen twaalf uur weer uit school kon halen. Als ze weer naar school gingen, dook ik weer in bed. De kinderen hebben dat toen nooit geweten. Uiteindelijk nam Anton dat stukje van de zorg toch over. Want naast ‘Bak’ woonden we toen ook al in Vegelinsoord, voor de kinderen een waar paradijs, waar alles kon. We wilden de kinderen nooit in het café hebben, dat vonden we ongezond.”

EEN GROTE FAMILIE Als Anton 55 jaar is, krijgt hij een herseninfarct en verandert het leven voor zowel Anton als Gonny drastisch. Een van de gevolgen van het infarct is dat Anton zo goed als blind wordt en hierdoor ook erg onzeker. De karakterverandering van Anton

“Uiteindelijk werden we een grote familie, wat de buitenwereld helemaal niet snapte. Ik heb ook altijd tegen Willem gezegd, dat wanneer er iets met Anton zou gebeuren, ik hem niet in de steek zou laten. Ik houd van mensen, die moeten bij mij blijven. Andere mensen die zijn gescheiden spreken over hun ex, ik niet. Ik ben ook met Anton getrouwd gebleven. Ik had het ook nooit over mijn ex. Kom op zeg, zijn naam was Anton. Ik kan niet loslaten. De buitenwacht zei dan dat ik twee mannen had. Maar zo was het dus helemaal niet.” Ondertussen gaat het horecaleven ook gewoon door. Na het schaatsen op Thialf komen de bezoekers graag bij Gonny in het café. Geweldige feesten, waarbij een vaste ploeg feestvierders uit het Westland steevast boven het café slaapt. “Ze gaven mij dan 5000 gulden en zeiden: Gonny trek jij even aan de bel!”

TINNITUS Dan wordt langzaam maar zeker duidelijk dat Anton de vreselijke aandoening Tinnitus heeft, een ziekte waarbij een constant onuitstaanbare bromtoon, alsof er trein voorbij dendert, in beide oren klinkt. Vele dokters worden geraadpleegd, maar niemand kan Anton helpen, zelf is hij de hele dag bezig om informatie over de ziekte te vergaren. Het wordt voor hem een dagtaak. Gonny moet ondertussen het café draaiende houden. Twee jaar leeft ze in spanning. Wil Anton wel helpen, maar weet niet hoe. Op 21 september 2015 krijgt Gonny, terwijl ze het Poolse Auschwitz bezoekt, een telefoontje dat Anton een eind aan zijn leven heeft gemaakt. Hij wordt opgebaard in Café Bak waar meer dan 600 mensen naar toe komen om afscheid van Anton te nemen. Gonny pakt langzaam de draad van het leven weer op, haar leven dat nu al 35 jaar verbonden is met Café Bak. Als we afscheid nemen wil ze me een grote bos tulpen mee geven. “Het wordt altijd weer voorjaar!”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

OVERDIEP HERENMODE AL NEGENTIG JAAR EEN BEGRIP Bernard en Lisette Overdiep zijn de derde generatie, eigenaren van het familiebedrijf Overdiep Herenmode in het hartje van Heerenveen. Het is ondertussen al negentig jaar geleden dat grootvader Yme Bernardus Overdiep de kleine winkel met hoeden en petten aan de Dracht 85 in Heerenveen opende. In de loop van deze negentig jaar is de winkel uitgegroeid tot een begrip in de wijde omgeving en regelmatig uitgebouwd c.q. gemoderniseerd. In de afgelopen periode heeft de winkel (tijdens openingsuren!!) een volledige metamorfose ondergaan en is hierdoor klaar voor de toekomst. “De nieuwe generatie winkelpubliek wil een volledige beleving” aldus een van de huidige eigenaren, Bernard Overdiep. Het is de tweede dinsdag van maart als het interview voor dit artikel staat gepland. Al lopend door de winkelstraat van het Friese Haagje valt het karakteristieke pand van Overdiep Herenmode meteen op. De winkel, die in al die jaren nooit is verhuisd, heeft een vertrouwde plek in het winkelbeeld van Heerenveen. De entree met een industrieel uiterlijk, een aantrekkelijke bar en een groot aantal gerenommeerde merken in de kledingrekken, oogt uitnodigend. Bernard en winkelmedewerkster Jannie, die al jaren in de winkel werkt, zijn druk bezig met de nieuwe voorraad. De eigenaar van Overdiep gaat, nadat hij een kopje koffie heeft geregeld, zitten aan een prachtige tafel, centraal gesitueerd in de winkel. “Dit is het rustpunt, de plek waar een praatje gemaakt kan worden”, geeft Overdiep aan.

HET GEZICHT VAN.. De huidige eigenaren van de winkel zijn, net als hun vader en grootvader in hun tijd, het gezicht van de winkel. Vader Ids, die inmiddels al enkele jaren met pensioen is, boven de winkel woont en iedere dag een rondje fietst, behoudt de titel “Het gezicht van”. “Mijn vader staat nog graag in de deuropening het winkelende publiek welkom te heten, dat is voor hem een genot om te doen”, aldus zoon Bernard die al ruim drieëntwintig jaar in de zaak zit. Bernard is zijn carrière gestart als vertegenwoordiger van riemen, manchetknopen en stropdassen. Al snel kwam hij erachter dat het beroep van vertegenwoordiger niet helemaal ‘zijn ding’ was, waarna hij de kans kreeg om in een kledingwinkel in Oosterwolde te gaan werken. Toen deze winkel een vestiging in Steenwijk begon, heeft hij de kans gekregen om deze winkel op te zetten. “Daar heb ik veel geleerd maar ik wilde meer” zegt de ambitieuze Overdiep.

AMBITIE Er ontstond ruimte in de winkel van zijn vader en die mogelijkheid heeft hij met beide handen aangegrepen. Een paar jaar daarna kwam zus Lisette erbij en hebben vader, zoon en dochter Overdiep altijd met veel genoegen samengewerkt. Voordat dochter Lisette bij Overdiep haar plek kreeg, heeft ze eerst haar sporen moeten verdienen in een aantal andere winkels. Onder andere in Duitsland en in een damesmodezaak in Leeuwarden.

“Twintig jaar geleden vroegen mijn vader en broer om bij hen in de zaak te komen. Uiteraard heb ik deze unieke kans aangepakt”, geeft mevrouw Overdiep aan. Lisette bewaart goede herinneringen aan de periode dat ze in een dameswinkel werkte en zo ontstond, in haar nieuwe rol als eigenaar van een herenmodezaak, het verlangen om een eigen damesmodezaak te beginnen.

LIZ Zo’n acht jaar geleden kwam tegenover de winkel in Heerenveen een pand vrij waardoor deze wens in vervulling kon gaan. Sindsdien is dameswinkel Liz een aanvulling op het winkelaanbod. “In deze dameswinkel heb ik prima medewerkers waardoor ik, in drukke tijden, de Dracht kan oversteken en in de herenmodezaak bij kan springen. Het is eigenlijk het beste van twee werelden, heerlijk”, zegt de enthousiaste vrouwelijke eigenaresse van beide winkels. En nu is het tijd om vooruit te blikken. De verbouwing van de herenmodezaak is afgerond. De vernieuwde winkel past in de eenentwintigste eeuw en in de maatschappij die in hoog tempo verandert. De klant wil meer dan alleen kleding kopen. Een kopje koffie of wellicht een glaasje wijn. “Deze mogelijkheden kunnen wij aan de gezellige bar nu bieden. In de toekomst zijn er wellicht mogelijkheden voor het organiseren van een wijn- of bierproeverij. Dit om de nieuwe generatie klanten over de drempel te helpen. Winkelen is tegenwoordig beleving”, aldus Bernard Overdiep. Op de vraag of er een vierde generatie in de winkel komt, is het antwoord van Bernard duidelijk: “Nee, mijn dochters hebben gekozen voor een totaal andere richting en daar geniet ik ook van. De komende jaren gaan mijn zus, de medewerkers en ik er nog helemaal voor” geeft Overdiep aan. Na deze uitspraak gaan broer en zus Overdiep verder met het uitoefenen van hun gemeenschappelijke passie. Dit, terwijl het ene na het andere prachtige bloemstuk wordt binnengebracht door trouwe klanten, relaties en andere contacten vanwege het 90-jarig jubileum en de heropening van deze echte Heerenveense herenmodezaak.


Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

Evenementen Heerenveen

Wat is de Participatieraad Heerenveen De Participatieraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Participatiewet en de Jeugdwet. De WMO is er op gericht de inwoners van Heerenveen zoveel mogelijk mee te laten doen in de lokale samenleving. De raad doet dit namens de inwoners van de gemeente Heerenveen. We merken dat de Participatieraad serieus wordt genomen door het college, de beleidsambtenaren en de gemeenteraad. Onze adviezen worden door het college vaak overgenomen en wij worden gevraagd mee te denken bij voorgenomen beleid. Ook de gemeenteraad betrekt onze adviezen bij haar besluitvorming. De Participatieraad werkt volkomen onafhankelijk van het gemeentebestuur en haar ambtenaren. De Participatieraad zoekt:

enkele enthousiaste nieuwe leden

vrijwilligerswerk (met onkostenvergoeding) waarin u uw maatschappelijke betrokkenheid kwijt kunt en waarbij uw talenten en U zoekt:

werkervaring worden ingezet ten behoeve van de inwoners van Heerenveen.

Vinden wij elkaar in deze mooie uitdaging? Lees alles over het profiel en de taken van een lid van de Participatieraad op onze website www.participatieraadheerenveen.nl Op dit moment heeft de Participatieraad met onmiddellijke ingang ruimte voor twee nieuwe leden. Omdat de zittingstermijn van vier leden eindigt zoeken we met ingang van 1 september vier nieuwe leden. Meer informatie vindt u op onze website of door contact op te nemen met de voorzitter mevrouw W. Dommerholt, telefoonnummer 0513-542610.

Belangstelling?

Stuur een brief met motivatie en uw cv aan de ambtelijk secretaris, mevrouw I. van Dam, Postbus 15.000, 8440 GA Heerenveen. Of via de mail participatieraad@heerenveen.nl De sluitingstermijn is 29 maart 2016. Wij nodigen u dan graag uit voor een kennismakingsgesprek.

18 maart – 7e Thialf Bedrijven Ploegenachtervolging, Thialf, 15.30 19 maart - sc Heerenveen - Heracles Almelo in het Abe Lenstra Stadion, 18.30 uur 19 maart - Open Dag ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen, 10.00 - 16.00 uur 19 maart – Indoor Atletiek in Sportstad Heerenveen, 09.00 uur 19 maart – Akoestisch concert Sarah Smit, Dorpshuis It Pipegaeltsje in Hoornsterzwaag, 21.00 uur 21 maart – Kjelds Vliegende Start, in Thialf Heerenveen, 15.00 uur 22 maart - Heerenveen in 2018 voor ondernemers, Tjaarda Oranjewoud, 18.30 uur 25 maart – Nachtmarathon zwemmen, in Sportstad Heerenveen, 22.00 uur 2 april – Instuif tennis Toernooi, in Akkrum, 12.15 – 15.45 uur 10 april – sc Heerenveen - AZ in het Abe Lenstra Stadion, 12.30 uur 16 april – Shantykoren in het centrum Heerenveen, 13.00 – 17.00 uur 17 april – De Voorbeschouwing in ’t Gerecht Heerenveen, 12.30 uur 20 april – sc Heerenveen - Ajax in het Abe Lenstra Stadion, 20.45 uur 7 mei – 22e Ronde van Oranjewoud in Oranjewoud t/m 1 april - Sprookjes van Keramiek in Galerie It Alde Tsjerkje in Mildam t/m 3 april – Elisabeth Koetsiers in Kunsthuis Loof in Jubbega t/m 30 april - Het verhaal van Jopie (Huisman) in Leppehiem in Akkrum Evenement aanmelden? Info@ngoudenplak.nl Meer info: www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

Op de koffie bij.. Wethouder Hans Broekhuizen Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving.

'Elk kind recht op een zorgeloze jeugd' Naast zijn portefeuilleonderdelen cultuur, beheer openbare ruimte en parkeren, vindt Hans Broekhuizen, wat hij zelf noemt de mensenkant van zijn werk, toch wel de mooiste uitdaging. Deze maand praten we met hem over de ontwikkelingen ten aanzien van de Heerenveense jeugd, waarbij diverse aspecten van de jeugdzorg aan de orde komen: preventie, vroegsignalering, ondersteuning en zorg. “Waar sommige kinderen het heel goed zelf doen, hebben anderen een steuntje in de rug nodig. De gemeente heeft daarin een belangrijke rol”, meent de wethouder. In het voorbereidingsjaar 2014 sprong hij op de ‘rijdende trein’ van de kanteling in de jeugdzorg. Dat was best even wennen in het begin. Inmiddels kijkt hij tevreden terug op de afgelopen twee jaren: “Ondanks het hoge tempo waarin de veranderingen op ons afkwamen, zijn we erin geslaagd om kinderen en hun ouders de zorg te bieden die ze nodig hebben. Daarin hebben er in Heerenveen geen echte excessen plaats gevonden. Wat er misging, hebben we goed kunnen aanpakken en oplossen.” Wel hadden bijvoorbeeld de perikelen rondom de ouderbijdrage voor de jeugdzorg vanuit het Rijk voorkomen kunnen worden, meent hij. Na de transitie is het in 2016 tijd voor de transformatie. Broekhuizen: “Binnen de instellingen wordt gewerkt aan een andere manier van denken en handelen. Daar zitten we middenin en dat heeft tijd nodig. Laten we niet vergeten dat er al een heleboel goed gaat.”

PREVENTIE EN VROEGSIGNALERING Naast de zorg in brede zin is er de specialistische zorg voor bijvoorbeeld gehandicapten, of kindveiligheid.” Hans Broekhuizen noemt het de kunst van het brengen van samenhang daarin en het bekijken van wat werkelijk effectief is, met name sinds preventie en

vroegsignalering bij de gemeente zijn komen liggen: “Hoe eerder je een probleem ziet, des te sneller je het kunt oplossen, of in elk geval ouders en kinderen steunen.” De wethouder gaat veel op werkbezoek om zich actief te verdiepen in wat er speelt onder inwoners: “Wat ik zie in de praktijk, is indrukwekkend. Daarom vind ik de ‘stages’ die ik heb gelopen in mijn eerste zomer als wethouder zo belangrijk.” Hij overweegt om iets dergelijks komende zomer opnieuw te doen.

JOGG “Als partner van het onderwijs starten we op 14 maart met JOGG: Jongeren op gezond gewicht. Als kinderen al op jonge leeftijd te maken krijgen met overgewicht, zijn ze in hun latere leven gevoeliger voor een ongezonde levensstijl. Hierin hebben we een scala aan mogelijkheden. Denk aan bijvoorbeeld op de fiets naar school, fruit op school en het belang van waterdrinken.” Broekhuizen trekt het onderwerp meteen door naar bewegen in de openbare ruimte. De plekken met de solitaire wipkip moeten wat meer geclusterd. “Door ze samen te brengen op centrale plekken in de wijken, komen kinderen meer met elkaar in aanraking. Daarnaast raken veel bestaande voorzieningen versleten, wat een goede gelegenheid is om het geld voor verbetering samen te brengen op een plek.”

BEWUSTWORDING OVER ALCOHOLGEBRUIK Uit een onderzoek door het platform ‘Nuchtere Fries’ bleek dat het met de naleving van het verbod op alcohol voor jongeren onder 18 jaar in heel Friesland, en ook in Heerenveen, nog niet helemaal goed zit. Het gaat dan met name om de niet-professionele organisaties. “We gaan samen met sportverenigingen, dorpshuizen en horeca nog eens kijken wat we daaraan kunnen doen. Want los van de lichamelijke schade, levert bovenmatig drankgebruik ook verdriet en grenzeloos gedrag in de hand.” Om toe te kunnen werken naar oplossingen, zou bijvoorbeeld gewerkt kunnen worden met convenanten, en op horecagebied met handhaving. “Binnen niet-professionele organisaties ligt de verantwoordelijkheid voor het verstrekken van alcohol bij vrijwilligers. Het trainen van vrijwillig barpersoneel is daarom belangrijk. Verder denk ik dat het op de inhoud moet: kinderen ervan bewust maken dat overmatig drankgebruik niet goed is, is de basis.” Voor het Jongerenwerk en de jongerencentra is hierin een belangrijke rol weggelegd volgens de wethouder, want de ondersteuning wordt daardoor laagdrempelig.

JONGERENWERK IN SCHOLEN “Ik ben blij met de jongerenwerkers die meewerken binnen de scholen en daarmee het onderwijs ontzorgen”, aldus Broekhuizen: “Zij kennen hun jongeren en herkennen vroegtijdig of iemand zich anders gedraagt dan anders. Hun proactieve houding is goed, naast dat jongeren zich ook zelf tot hen kunnen wenden. Er ligt op dit vlak genoeg werk.” In de provinciale werkgroep over de inzet van preventie, waaraan hij deelneemt, benoemt hij hun inzet als een goed voorbeeld. Er wordt momenteel gekeken naar samenwerking met andere gemeenten, waaronder De Fryske Marren, omdat vanuit Joure veel jongeren in Heerenveen naar school gaan. “Ook op de Mbo’s werken we aan deze manier van

preventie. Daar ligt de grens niet meer bij 18 jaar, want jongvolwassenen kunnen net zo goed dezelfde problemen hebben.”

ELK KIND ZIJN EIGEN TALENT Broekhuizen: “Het belang van talentontwikkeling ligt op verschillende gebieden. Scholen zijn daarin actief, maar krijgen daarbij van ons ook ondersteuning in de vorm van de combinatiefunctionaris. En dat gaat hartstikke goed. Op de basisscholen in de hele gemeente gebeurt er momenteel veel. En ook daarbuiten, bijvoorbeeld door contacten met het Oranjewoud Festival over mogelijke deelname van kinderen.” Dat culturele ontwikkeling het kind kan steunen in het beter worden in andere dingen, staat voor de wethouder vast. Daarom wordt er gekeken naar verbredings- en versterkingsmogelijkheden.

OOK ONZE KINDEREN Het gesprek met het onderwijs over ‘de nieuwe kinderen’, die straks het AZC bewonen, is gaande: “Ook zij zijn straks onze kinderen, ondanks dat ze hier niet geboren zijn. Wat kunnen we ze op voorschools- en onderwijsgebied al bieden? We willen het hele onderwijs samen inbedden, ook dat van het voortgezet onderwijs. ”Het is een hele puzzel om daaraan structuur te geven, maar er wordt hard aan gewerkt”, besluit de wethouder.


10

NUMMER 03 • 2016

Kleurrijk... Isa Demir

Hij heeft Heerenveen zien veranderen: “het dorp hield op waar nu de spoortunnel is. Op de Greiden liepen koeien en paarden in de weilanden. Toen de eerste heipaal van de Muntflat werd geslagen, was ik erbij. En de Dracht was nog een drukke doorgaande weg.” Nederland was maar een klein stipje op de landkaart, hij had er geen idee van hoe het er zou zijn. Toch vertrok hij uit Turkije en 47 jaar later is hij een icoon voor de samenleving.

“Even naar zijn gezin in Turkije zat er niet in: “Hartstikke duur!” Snel rekent hij voor dat het ticket van toen nog 1.800 gulden, hem al snel drie hele maandsalarissen zou hebben gekost. Dat stak hij liever in de komst van zijn vrouw Fatma en hun twee dochters, twee jaar later: er brak een gezellige tijd aan voor het gezin, in hun huis aan de Van Cuyckstraat. “De kinderen raakten snel gewend en speelden veel op straat met andere kinderen. En onze derde dochter werd geboren. Ook die buurt is inmiddels veranderd.”

MOSKEE HEERENVEEN Intussen nam met de groei van Heerenveen, ook de Turkse gemeenschap toe: “Er kwamen veel gezinnen bij, waarvan een groot deel hier nog steeds woont. In de begintijd gingen we voor het vrijdaggebed nog naar Zwolle: we telden gezamenlijk geld neer om er met een paar auto’s heen te rijden. Dat veranderde doordat er hier een Turkse moskee kwam. Na wel vier keer verhuizen, kochten we in 1994 met zijn allen de grond aan de Hesselstraat en bouwden daar gezamenlijk de ‘Şefaat Camii Heerenveen’. Onze eigen moskee, waaraan iedereen bijdroeg.” Zelfs vanuit Frankrijk, Duitsland en België kwam hiervoor ondersteuning. Demir glundert als hij vertelt hoe ze in groepjes overal heen reisden om te lobbyen voor de nieuwe moskee. En er zijn nog steeds plannen voor verdere ontwikkelingen, het staat nooit stil. Bij Batavus werkte hij 18 jaar. Na een zware hoofdoperatie vond de dokter dat het welletjes was. Maar hijzelf niet: “Daar komt niets van in, zei ik tegen hem, ik ben niet lui en ik wil niet thuiszitten. Wel moest ik eerst een jaar revalideren, want ik kon amper normaal recht lopen. Het was een spannende tijd. Daarna kon ik mooi weer aan het werk in de kwaliteitscontrole, al was dat nog maar voor halve dagen. Het nakijken van fietsen kon ik nog prima.”

SAMENWERKING Daarnaast bleef hij zich inzetten in de moskee. Daar was altijd wel een klusje te doen en dat is nog steeds zo. Jaren runde hij de moskeewinkel, die goed werd bezocht: “Dat kon mooi in samenwerking met anderen, want intussen kregen de ouderen van de eerste generatie meer vrije tijd en hielp iedereen mee.” Hij telt hardop: “Er zijn al wel 36 van mijn generatiegenoten overleden. Dat had zijn weerslag op de bezigheden in de camii. Je moet goed begrijpen dat tijden veranderden en jongere mensen het druk hebben met hun werk.” Daarmee kwam er ook een einde aan de winkel, maar er blijven genoeg activiteiten over. Hij is er elke dag wel en ontmoet er veel mensen: “Op vrijdag zijn het er al snel 100. Niet alleen Turken zijn hier welkom. We staan open voor iedereen van elke nationaliteit, ook om gewoon eens te komen kijken”, benadrukt Demir hartelijk. Saamhorigheid vindt hij belangrijk en daarom roemt hij ook de fijne contacten die er onderling zijn met onder andere de kerken in Heerenveen. Als het mooi weer is? Dan werkt hij in zijn enorme moestuin: “Van oudsher deden we dat al. In Turkije werkte iedereen samen op het land voor een goede oogst. Ik begin elk voorjaar en maak alles voor elkaar. Daarna vertrek ik naar Turkije met mijn vrouw en neemt de familie het over.” Hij is trots op zijn dochters, die bekend staan als ‘the Golden Girls’ van Heerenveen. “Ze hebben allemaal hun eigen keuzes gemaakt in het leven en doen het goed, net als mijn kleinkinderen.”

TOERIST IN EIGEN STAD Hij gaat in de zomer nog graag naar Turkije. Maar op de vraag of hij daar liever zou wonen, heeft hij een duidelijk antwoord: “Ik ben Hollander. Besef wel dat in mijn geboorteplaats Ürgüp veel is veranderd. Het paard is ook daar allang vervangen door een trekker. Ik heb er nog maar weinig kennissen en ken lang niet iedereen meer. Ja, ik ben er ook een beetje een toerist.”


GROOTHEERENVEEN.NL

11

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

heerenveen


de VERWENNERIJ ZONDAG 17 APRIL A.S. • 11.00 TOT 16.00 UUR

Technische School aan de Burgemeester Falkenaweg 54

Gratis parkeren achter het gebouw • Voor rolstoelen bereikbaar via Restaurant het Ambacht. JEMAKO staat voor snel, simpel, schoon. Voor al uw schoonmaak en onderhouds problemen in en rondom uw huis heeft JEMAKO een oplossing.

Hoofdbrug 1-2 Heerenveen www.feelfinefashion.nl

Manja Vuranok, uw zelfstandig JEMAKO distributiepartner

Ik sta graag voor u klaar!

De winkel voor de levensgenieter!

interieur- & stylingadvies

get inspired!

Voor meer informatie bel mij gerust op 06-272 356 15, mail mij op manjavuranok@home.nl of neem een kijkje op www.jemako.info/manja-vuranok

interieur -advies -styling -blog

Wijn, woonaccesoires en delicatessen onder één dak!

www.get-yourstyle.nl info@get-yourstyle.nl

Herenwal 49 Heerenveen Telefoon 06 51532728

Jan Mankeslaan 84 8442 HS Heerenveen T 0513 - 529168 Voor al uw pruiken en haarwerken op maat.

A3Impressies

BY-KEES: Een koffie-, sap- en lifestylebar in Heerenveen.

The art of Photography

Alles BY-KEES is ook ‘to go’ te bestellen! Vleesmarkt 10 • 8441 EW Heerenveen Telelefoon 0513-203052

òòk voor 360º fotografie www.A3impressies.nl

OPENINGSTIJDEN Ma – Zat 8:00 – 18:00

Ik durf weer een jurkje aan Mijn blote benen mogen gezien worden!

-3 9 kg T 0513-846092 M 06-22699243 E alicia@travelcounsellors.nl W www.travelcounsellors.nl/alicia

Adv_128x46 Voorjaar_NL.indd 1

09-03-16 09:17

1

ST

1

ST

ALICIA TEN HOEVE

ALICIA TEN HOEVE

1

BANNER ALICIA.indd 1

persoonlijk reisadviseur persoonlijk reisadviseur

ST

07-04-14 09:44

www.by-kees.nl

Een veelzijdig en persoonlijk schoonheidscentrum met alles op het gebied van beauty. MMOOI,meer dan mooi alleen!

Afslankstudio Mooie lijn

Willem Lodewijklaan 9141,1e | 8448 PH Heerenveen Businesspark Friesland-West verdieping | Heerenveen M.M. 0606-18842314 - 18842314 || info@mooielijn.nl info@mooielijn.nl| www.mooielijn.nl | www.mooielijn.nl

ALICIA TEN HOEVE persoonlijk reisadviseur

www.petraskapsalon.nl

T 0513-846092

T 0513-846092 M 06-22699243 M 06-22699243 alicia@travelcounsellors.nl EE alicia@travelcounsellors.nl W W www.travelcounsellors.nl/alicia www.travelcounsellors.nl/alicia

Burgermeester Falkenaweg 54 • 8442LE Heerenveen t: 0513 - 232 164 • www.altijdmooizijn.nl

Restaurant Het Ambacht Restaurant Het Ambacht Culinair genieten in een stijlvolle omgeving

Burgemeester Falkenaweg 56 8442 LE Heerenveen Burgemeester Falkenaweg 56 Burgemeester Falkenaweg 56 8442 LELEHeerenveen 8442 Heerenveen

0513 232 172

Culinair genieten in een stijlvolle omgeving www.restaurant-hetambacht.nl

Culinair genieten in een stijlvolle omgeving

Tot ziens bij de Verwennerij...

0513 232 172 www.restaurant-hetambacht.nl

0513 232 172 www.restaurant-hetambacht.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

TECHNISCHE SCHOOL, ZONDAG 17 APRIL A.S. VAN 11.00 TOT 16.00 UUR

Welkom bij de Verwennerij

Na een lange week van vergaderen, afspraken maken en dingen regelen, puft Ann even uit bij MMOOI. Liggend in de stoel bij Marian, geniet ze van de rustgevende sfeer. Nog een maand te gaan en dan is het zover! LUSTRUM Voor het vijfde jaar organiseert MMOOI het verwenevent, waar in samenwerking met verschillende ondernemers van alles te doen is op het gebied van verzorging, voeding, creativiteit en mode. “Toen ik hier in de Technische School vijf jaar geleden startte vanuit mijn vorige salon, motiveerde het me enorm dat zoveel verschillende ondernemingen hier met elkaar in een pand begonnen. Daardoor kreeg ik het idee om een soort open podium te creëren in het verlengde van een fijn moment in de salon.” MMOOI was een nieuw begin voor Marian Meirmans en haar dochters Mara en Mindy, die op dat moment ook in de zaak kwamen.

LEKKER WEG Vandaar de dubbele M? “Inderdaad”, zegt Marian: “We hebben intussen een mooie salon opgebouwd, waarin ik het steeds drukker heb gekregen. Vandaar dat ik blij ben met mijn vriendin Ann, die elk jaar de onmisbare helpende hand biedt als gastvrouw van de verwendag.” Ann vindt het niet meer dan logisch dat ze haar vriendin hierin bijstaat: “Alle deelnemende ondernemers geven mensen graag het

gevoel mee dat ze een dagje weg zijn, waarop ze kunnen genieten en misschien iets leuks kunnen kopen. Zorg voor anderen, verbinding tussen mensen, dingen samendoen, allemaal elementen van de dag. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen realiseren wat ze al hebben, wat waardevol is in het leven. Een van die dingen is gezondheid. Zelf prijs ik me gelukkig met gezonde kinderen en kleinkinderen. Maar zoveel geluk heeft niet iedereen.”

VOOR MILOU De vijfde Verwennerij staat dan ook in het kader van Milou. Als dertienjarig toptalent in het trampoline springen, kreeg Milou Bosscher in december 2015 een ongeluk tijdens het NK voor Clubteams. Hierbij zijn haar nekwervels beschadigd, met als gevolg een dwarslaesie. Sindsdien verblijft ze in een revalidatiecentrum in Utrecht, waar ze keihard werkt om het beste uit haar situatie te halen. Inmiddels is ‘Stichting Milou’ gestart, die tot doel heeft om met zoveel mogelijk middelen het leven van Milou te veraangenamen.

DONEREN Begon de Verwennerij met 13 deelnemende ondernemers, dit jaar sluiten al meer dan 20 bedrijven

aan. “Elke deelnemer draagt een bedrag bij aan de organisatie van de dag. Veel van de producten worden door hen gratis ter beschikking gesteld. Ook verzorgen ze de cadeautjes voor de loterij, die we twee keer houden die dag. Iedere gast krijgt bij binnenkomst een lot, dus doet automatisch mee aan de loterij. We vragen geen entrée en parkeren is gratis, maar bij de ingang kunnen mensen een vrij bedrag doneren voor Stichting Milou. Op deze manier proberen we Milou met zijn allen te ondersteunen.”

PUNTJES OP DE I Ann geeft aan dat de gehele organisatie zoveel mogelijk ‘lowbudget’ gebeurt en dat het geld dat daarvan overblijft naar de stichting gaat. “We worden elk jaar enthousiaster”, vertelt ze: “Ik houd niet van last minute werk en ben heel precies. Daarom begin ik elk jaar op tijd met het benaderen van bedrijven. Netwerken vind ik echt leuk. Wat er in het voorafgaande jaar niet perfect ging, noteren we direct zodat we het een volgend jaar kunnen voorkomen. Want hoe groter we worden, des te meer erbij komt kijken.”

Marian is blij dat Bert Jonker al voor de vijfde keer de Technische School ter beschikking stelt: “Toch horen we ieder jaar nog dat mensen niet wisten dat we in dit verzamelgebouw zitten. Een mooi moment dus ook om kennis te maken met MMOOI.”

ven zijn: “We zijn zo blij met hun inzet, we willen ze niet ongenoemd laten.”

Ann: “De Verwennerij is er voor iedereen. Ook voor mannen is er genoeg te beleven. Die kunnen net zo goed bij de schoonheidsspecialiste terecht voor een voetbehandeling of handpakking. En er zijn stands met producten om de inwendige mens te verzorgen.” De twee modeshows worden dit jaar gehouden in de mooie ambiance van Restaurant Het Ambacht. “Daarnaast verzorgt Henk Markus met zijn team op verschillende momenten van de dag koffie en thee met cake, soep en tosti’s, en wijn met bitterballen.”

•A LICIA TEN HOEVE TRAVELCOUNCELLOR • QUATRE MAINS DESIGN •B Y KEES • LONY • WIJN & WONEN • CARE FOR WOMEN • PETRA’S KAPSALON • CHRISTINA BRINKSMA TUPPERWARE • KOOKSTUDIO/RESTAURANT HET AMBACHT • PUUR • HILLY HUISMAN PRAKTIZIJN • MOOIE LIJN • WIJNSTRA • GETS • FEEL FINE • DANCE CENTRE FAYA • LA PASA • FLEURANNE DE GROOT • A3IMPRESSIES • MANJA VURANOK • MENNO BLEEKER

Ann somt op wat mensen allemaal kunnen beleven en kopen. Dat gaat van massages tot tassen kopen en van hapjes proeven tot gekapt worden. “Afijn, iedereen moet het maar gewoon komen ervaren”, meent ze. Tot slot delen de vriendinnen nog graag wie de deelnemende bedrij-

Aan de Verwennerij nemen de volgende ondernemers deel:


Voordelen van een XL occasion

Laagste aanschafprijs | Direct rijden | Grootste aanbod in alle prijsklassen. De Auto Joure XL Group biedt het grootste aanbod occasions van Friesland, alle gewenste merken en voor elke portemonnee. Van al onze occasions is de kilometerstand bekend bij de database van het RDW. Wij hebben altijd minimaal zo’n 350 aantrekkelijk geprijsde occasions in voorraad.

‘Doe mij maar een occasion’ Nu vrijwel alle nieuwe modellen per 1 januari duurder zijn geworden door veranderingen in de autobelastingen, kopen Nederlandse automobilisten liever een occasion dan een nieuwe auto. Dat blijkt uit onderzoek onder lezers van De Telegraaf en Autovisie. Liefst 86 procent van de in totaal 2.990 deelnemers geeft aan dat de voorkeur uit gaat naar een tweedehands auto, in plaats van naar een nieuwe. Slechts 14 procent van de deelnemers zou een nieuwe auto kopen.

Zorgeloos rijden met een Autotrust Garantie Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL Group een scherp geprijsde Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden mogelijk. Garantie in heel Europa.

Auto’s gezocht. Vanwege de grote vraag naar occasions zoeken wij met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometerstand. Bij de Auto Joure XL Group kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring!

Ook kunt u online uw taxatie regelen bij Vul het taxatieformulier zo volledig mogelijk in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. wijkopenjeauto.nl is onderdeel van de Auto Joure XL Group (Auto Joure XL, Auto outlet XL en Auto Export XL).

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

Met ruim 50.000 inwoners, verspreid over 19 dorpen, is Heerenveen een gemeente vol variatie. Elke plek heeft zijn eigen geschiedenis, tradities en ontwikkelingen. Daarom nemen we in iedere editie van GrootHeerenveen een kijkje in een van de dorpen, samen met een van zijn unieke inwoners.

HET DORP VAN BAUKE EN TRUUS VISSER:

MILDAM

“Ik waan me weleens op vakantie als ik door het bos naar Heerenveen ga, onder een boog van bomen door rijdend. Je maakt de seizoenen hier zo intens mee.” Een gesprek met Bauke en Truus Visser uit Mildam over historie, mienskip en sociale betrokkenheid. CULTUURHISTORIE “Weet je wel dat je net over een stukje Jacobspad hebt gefietst, op weg naar Santiago de Compostella?” Ze zien de pelgrims regelmatig langs trekken over de Molenlaan, die vlak achter hun huis aan De Dobbe loopt: “Het pad is in ere hersteld met subsidie uit Brussel, maar er is wel een vorm van cultuurbarbarisme ingeslopen: de jacobsschelp is op het bord vervangen door een hele andere schelp. Het kan trouwens net goed zo zijn dat het ook de weg naar Rome was.” In Frankrijk liepen ze een stukje van de route, het gaf een gevoel van verbinding. Als iemand iets weet van de cultuurhistorie van Mildam en omgeving, is het Bauke wel. Het boek ‘Tusken wâld en wetter’ komt op tafel: “Aan dit boek over de geschiedenis van Mildam en Brongerga hebben we met 12 mensen zeven jaar lang gewerkt.” Eigenlijk vond hij het een beetje jammer toen het af was. Wijzend op de dikke ordner die ernaast ligt: “Ik heb nog zoveel materiaal. Geschiedkundige dingen die eigenlijk op scholen verteld horen te worden, waarvan ik weleens stukken aanlever voor de ‘Mildamster Brêge’, het kwartaalblad voor leden van Plaatselijk Belang.” Bauke is secretaris van wat de werkgroep Oud Mildam was en nu stichting Meyledam.

TJONGER OF KUINDER Meyledam “Er zijn wel 20 namen voor ons dorp. De oorsprong lijkt te liggen in de middelste dam, een van de vier wadden, dus doorwaadbare oversteekplaatsen, van de Tjonger vroeger. Mildam was rond 1408 een buurschap van Brongerga. De plek was een belangrijke overgang van Friesland naar de Weststellingwerven. De ijstijdrivier is ooit wel 2 km breed geweest. We hebben het nog altijd over de ‘gene kant’, als we het over de overkant hebben. En aan gene kant noemen ze het water de Kuinder.” Bauke: “Het water was onmisbaar voor de bevolking. De dorpsvlag, die in 2003 is ontwikkeld naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Plaatselijk Belang, laat dat symbolisch zien

en verwijst ook naar de oude grietenij Schoterland.” Truus vertelt dat er nog een boerderij is met de naam ‘Middelste Dam’, tot voor kort een soort museum, waar je het leven van vroeger nog kon proeven.

MOOI WONEN Ze wonen hier bijna 27 jaar. Bauke noemt zichzelf ‘import’, Truus is een echte Heerenveense: “Mijn ouders hadden een winkel aan de Dracht.” Het echtpaar vond in de krant het stuk grond met plan voor het huidige huis te koop in Mildam en zijn blij dat ze op hun mooie plekje terecht zijn gekomen. “Het was nog gewoon weiland, we hebben zelf alles aangelegd en fruitbomen van oude rassen geplaatst. Pas liep er een ree vlak bij het huis.” De omgeving vinden ze schitterend: “Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen. Met de nieuwe wandelpaden loop je zo

door het bos naar Tjaarda. Langs de ijsbaan kom je in Katlijk. De Ecokathedraal is een bijzondere plek, waar mensen kunnen wandelen en mogen meebouwen.” Tijdens de historische wandeling die Bauke heeft ontwikkeld, vertelt hij over de interessante plekjes. “Ik ben ook de ‘klokkenluider van Mildam’”, vertelt hij: “Eens per jaar luid ik de klok in de klokkenstoel, op 12 april. Dan hijs ik de Canadese vlag ter ere van de bevrijding van Mildam na de Tweede Wereldoorlog door de Royal Canadian Dragoons.”

ARME GROND Bij de klokkenstoel legt hij zijn gehoor uit waarom je er geen moestuin kunt aanleggen: “De grond is arm en daardoor de boeren ook. Te arm om een toren op de kerk te bekostigen. Dus kwam er een klokkenstoel. In it Alde Tsjerkje zit trouwens tegenwoordig een kunstenaarscollectief. Soms wordt er ook mooie muziek gemaakt.” Bauke vindt het jammer dat de oude huisjes aan de Molenlaan afgebroken moesten worden: “De mensen hadden moestuintjes waarvan ze bijna zelfvoorzienend konden leven. Vanwege de inbreiding moesten die weg. De nieuwe huizen zijn te duur, wat het moeilijk maakt om in Mildam nog goedkoop te kunnen huren.”

er twee jongeren in de werkgroep van Dorpsvisie Mildam zitten.” Zelf werkt ze er ook in mee: “Je hebt toch een visie op hoe het zo goed mogelijk kan zijn voor iedereen in het dorp. We hebben bijvoorbeeld een enquête gehouden om te onderzoeken wat ouderen willen en nodig hebben.” Op het sociale vlak is er grote betrokkenheid tussen Mildam en Katlijk, vertelt Truus. “Van de Soos voor zestigplussers ben ik penningmeester. Elke maand ontmoeten toch tussen de 30 en 40 mensen elkaar in de Hof van Schoterland en we hebben een uitje. Ik ben ook vrijwilliger bij Doarpshelp Ketlik/Mildaam: vrijwilligers helpen mensen door eens een bezoekje te brengen, iemand naar een afspraak te brengen, of te helpen met een klusje.” En dan kun je er ook nog sporten: er zijn verschillende clubs en de Tjongerschool heeft een mooie sportzaal. Ze noemen nog de Midwintermarkt en Nieuwjaarsviering. “En elke maand eten bij Alie Rush en Nanne Kroes. Vorig jaar steeds een andere stamppot, dit jaar hebben we wereldse gerechten en iedereen uit Mildam mag komen. Weet je wat ook zo leuk is? De kinderen van de Tjongerschool bakken binnenkort pannenkoeken en ze hebben de ouderen uitgenodigd om te komen eten.”

RIJK SOCIAAL LEVEN In tegenstelling tot de bodem, is het sociale leven in Mildam rijk, voor iedereen die er behoefte aan heeft om daaraan deel te nemen. “Hoewel er voor jongeren niet veel te doen is”, aldus Truus: “Ik vind het dan ook heel goed dat

Echte ‘mienskip’ dus nog in Mildam. Bauke en Truus voelen zich er als fitte zeventigers nog middenin staan. Het is mooi wonen, daar aan de Tjonger.


16

NUMMER 03 • 2016

YBELTSJE KONT. Yn de boargerlike stân stie se ynskreaun as "Ijbeltje Kingma". Ybeltsje wie berne yn 1862 te Nijskoat. Har âlden wienen Ate Yntes Kingma en Trijntje Hanzes Koopmans. Mar dy nammen waarden yn de omkriten net brûkt. De Kingma's hiene de bynamme fan kont. Hoe kamen se der oan? De blauwe bokse fan Ate wie al sa faak oplappe , dat it de minsken opfoel. "Moast ris sjen , Ate hat alwer in nije kont", seine se. En sa krige Ybeltsje har bynamme ek. Ybelsje mei de katten foar it gewoane folk en kont foar de jeugd. ( De jeugd hie kont sels betocht tink ?) Fan de bernejierren fan har is net folle mear te efterheljen. De húshâlding is letter ferfard fan Nijskoat nei De Knipe. Dêr stie Ate as in nuveraardich persoan bekend, hy wie hiel faak te finen yn syn hok efter it hûs. Mar wat er dêr by de ein hie, wist nimmen, de minsken fûnen it mar in nuver spul. As der him nei frege waard, sei er: "Yn dat hok sit een hok mei in hok en yn dat hok, jonge, sit noch in hok mei in hok der yn".

Ybeltsje har mem wie ek wol wat in frjemde ferskining, meast in blauwe holdoek op en eagen yn de holle as in karbonkel. Ybeltsje fertsjinne doe har brea as skroarske (naaister). Har heit is yn 1896 ferstoarn. Doe’t har mem yn 1905 ek weirekke wie dat foar Ybeltsje in grutte slach. Se wie doe 43 jier. Dernei is har leafde foar katten begûn. Dat wiene doe noch de iennichste wêzens dy't hja fersoargje en fertroetelje koe. It ferstjerren fan har âlden hat wol in kearpunt yn har libben west en sa waard se starich oan in tryste iensume frou. It hûs dêr't se altiten mei har âlden wenne hie hat se doe ferlitten. Se sette har yn Beneden Knipe nei wenjen en dêr hat se doe in lyts winkeltsje opset. In soart winkel fan sinkel mei jern en bân, bûter, aaien snobbersguod en sels stikem sterke drank. Mei in âld reiden bernewein sutele se har negoasje ek wol út. De minsken fernuveren harren der wol oer dat se steefêst har katten meinaam by it suteljen. Jongens pleagen har gauris as se ûnderweis wie. Se hawwe in kear in kat fan har yn de feart smiten, se moat doe ôfgryslik jammere en skriemt ha. Har katten wiene nei leden fan it keninklik hús neamd en by harren jierdeis krigen se in oranje lintsje om.Sels hie se sokke dagen ek in oranje bloeske oan. As der bern yn har winkeltsje kamen die se faak fluch de doar op slot mei in ketting , se wie dan bang dat se oars sûnder te beteljen de doar út gienen. Se hie ek in grutte pot mei jam op de toanbank stean, dêr stutsen de bern dan, as

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het

Hoe’t it fierder mei it winkeltsje gien is, is net bekend mar sa ynienen wie it likwidearre. Se is dêrnei ferfard nei Boppe Knipe en kaam yn in op de wâl lutsen wenarke te wenjen. Dy wenarke hie it doarpsbelang fan 't Mar beskikber steld. Yn de wenarke ferslûnzige se hielendal. Se rûn doe yn fodden en it iten bleau der ek by, dat hja fermeagere hielendal. Allinne har katten, de keninklike heechheden, seagen der goed út. Fan omwenners dy't har wol helpe woene en begrutsjen mei har hiene, woe se neat witte. Hja hie it sei se bêst nei it sin, wêr bemuoie se harren mei. Yn 1925 krige se lânlike bekendheid, doe kamen in pear ferslachjouwers fan it doe sa populaire blêd "Het Leven". "Een haast ongelooflijk en aller merkwaardigst geval van zelfverwaarlozing" neamden se har yn harren blêd. Net te begripen skreaune se dat de gemeente Skoatterlân in ferslûnste frou fan yn de sechstich sa libje lit. Mar al mei al feroare der neat. Alhoewol, hja krige al in hokje der by mar dat siet samar wer fol mei allerhanne rommel. De kâlde winter fan 1929 wie se goed trochkaam, mar yn augustus foel it de omwenners op dat se net mear om de arke omskarrele en hearden se de katten miaukjen. Doe binne der in pear mannen nei ta gien en doe't se de doar iepenen seagen se ha dea op de flier lizzen. Sa as hja libbe hie, iensum, mar omringe troch har leafste besit har katten, is se stoarn. hja it net seach, gau in finger yn en slikken him dan fluch ôf. Oan it oarderjen yn ‘e hûs, die se net folle, ‘dêr kom ik nea oan ta’, sei se dan, as buorlju der ris wat fan seinen.

Mei tank oan it doarpsargyf De Knipe foar de bygeande foto's. DOOR JANGERBEN MULDER

Azc

skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

Als columnist wordt je ingehuurd om op sarcastisch-kritische wijze de wereld uit elkaar te rafelen. Meestal is dat geen enkel probleem. Waarmee overigens al weer op sarcastische wijze is aangegeven dat de wereld volstrekt niet deugt. Het bestuur van de gemeente Heerenveen deugt wel in het goed informeren van de mienskip als het gaat over de stichting van een azc voor vluchtelingen. Precair onderwerp in Nederland, niemand zegt wat-ie denkt. Heerenveen wel. De Nieuwsbrief van de gemeente was een juweeltje van eenvoud en directheid. En dat is uniek. Blijkbaar hebben die gemeentebestuurders van Heerenveen een mazzeltje. Ze hebben iemand rondlopen die een ambtelijk verhaal kan vertellen zonder te vervallen in

ambtelijke taal. Dat is zo moeilijk. Zelf meegemaakt. Je zeurt altijd over het gebruik van moeilijke woorden en onbegrijpelijke stukken die van de overheid komen en plotseling moet je thuis een brief van de gemeente beantwoorden en verval je onmiddellijk in hetzelfde ambtelijke geleuter. En we zijn er nog niet met de prijzende woorden. Want je kunt ook in eenvoudige taal helemaal niks zeggen. Maar de gemeente Heerenveen laat in de informatie echt vanaf het begin zien dat ze het samen met de mienskip willen doen. De mienskip in Heerenveen verstopt zich dankzij de goede wijze van informeren niet in wantrouwen. Er klopten al vijftig mensen op de deur van de klankbordgroep. De ideeën voor de

inburgering stroomden al binnen. En als strakjes op 29 maart er een informatiedag is kan niemand zeggen dat hij of zij niet op de hoogte was. Sterker, de gemeente geeft al aan vrij snel na die 29 ste de laatste puntjes op de i te zetten. Het streven is met de Kerst het AZC te openen voor 600 mensen. Prima. Maar handen over elkaar en tevreden snorrend de nieuwsbrief lezen, neen. Heerenveen heeft ook veel dorpen in de omgeving. Dorpen die ook wat willen doen. Die al hebben aangegeven dat ze gemakkelijk een, twee of drie huizen beschikbaar kunnen hebben. Al zou het alleen maar zijn omdat het niet voor alle vluchtelingen goed is naast een grote patatzaak te wonen.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

JAN MAARTEN HOLTROP VAN DE WENLOADS

"WAT WE ZIEN, MAKEN ONZE HANDEN"

Aan de Pompmakker 5 op Bedrijventerrein Noord komt de prettige geur van hout je bij binnenkomst al tegemoet. In meubelmakerij ‘de Wenloads’ vertelt eigenaar Jan Marten Holtrop over zijn ambacht en handelsgeest. ALLES IN EIGEN HAND “Maatwerk is ons handelsmerk”, vertelt Holtrop. Je ziet het als je vanuit de showroom met een enorme variatie aan meubelen naar de werkplaats loopt. Meubels worden hier handmatig precies naar de wens van de klant gemaakt. “Wat onze ogen zien, maken onze handen. We hebben de knowhow en de kunde in huis, waardoor we alles precies zo kunnen maken als je het wilt hebben, qua maten en uitvoering. In onze eigen spuiterij doen we ook zelf het schilderwerk. Daarmee bieden we veel meer dan een doorsnee meubelzaak.” Alleen de metalen onderdelen, zoals onderstellen, komen van buitenaf.

geleden bij in. Op het bedrijventerrein ten noorden van de snelweg bouwden we een loods, zodat we met magazijnverkoop konden beginnen. Toen heette het nog 'de Grenenloods'. In de hal die we ernaast zetten, startten we een werkplaats, waarna er later nog een volgde.”

SNELHEID Holtrop: “De wereld is snel geworden en daarin moet je vlot kunnen schakelen. Klanten zijn mondiger geworden. Ons voordeel is dat we onafhankelijk zijn met ons werk op maat, doordat we zelf ons product fabriceren. Zien we bijvoorbeeld iets op tv waarvan we denken dat het kan aanslaan, dan maken we dat meteen.”

De hobbyzaak werd woonwinkel It Wenhûs, die de familie acht jaar bestierde. “Intussen was ik in het huidige pand begonnen en had ik veel werk. De winkel erbij werd te druk.” Die werd een aantal jaren verhuurd, waarna de familie toch weer startte met It Wenhûs, wat nu twee jaar in handen is van Holtrops vrouw Anna.

HISTORIE Het is allemaal begonnen met de Hubo-winkel van zijn vader aan de Burgemeester Falkenaweg. vertelt Holtrop: “Daar kwam ik 27 jaar

laten zien, is een van de redenen voor de Wenloads om mee te werken aan beurzen: “Zo staan we van 17 t/m 20 maart op Wonen&Co in Martini Plaza in Groningen,” vertelt Holtrop.

FAMILIEBEDRIJF In het pand van de Wenloads hebben broers Germ en Hendrikus een keukenbedrijf. Ze runden 21 jaar lang de Heerenveense Formido, voor ze die zaak verkochten. “In de keukens is veel werk”, zegt Germ. Hij vindt het leuk dat de hele familie zijn aandeel heeft in het bedrijf. Vader Holtrop werkt nog dagelijks mee, ook al richt hij zich tegenwoordig op de kleinere klussen en is hij er niet meer de hele dag bij. “Ik maak nog regelmatig een tafeltje en vermaak me prima”, zegt hij. Ook mevrouw Holtrop komt regelmatig even langs. “Dat

doe ik niet om ze op de vingers te kijken, hoor”, benadrukt ze. Ze vindt het gewoon gezellig. Collega’s Rinze, Gerda en Jorrit zijn respectievelijk 12, 15 en 18 jaar betrokken bij het meubelbedrijf. Rinze: “Ik vind het mooi werk, de sfeer is goed en er is geen dag hetzelfde.’

KOOPGEDRAG Holtrop houdt de markt goed in de gaten en is er als de kippen bij wanneer zich een nieuwe trend aandient. “Dat gebeurt in het westen van het land eerder dan hier, daar let ik goed op. Als mensen tegenwoordig iets nodig hebben, kijken ze eerst op internet. Ze zijn druk met hun werk en hebben op zaterdag verplichtingen, waardoor ze minder winkelen dan voorheen. Dat is jammer, want voor winkeliers wordt het er daardoor niet makkelijker op.”

Ook bij De Wenloads komen op die manier klanten binnen en daardoor staan er door het hele land kasten en tafels van het bedrijf. “Online bestellen kan prima, als je heel goed kunt uitleggen wat je wilt. En daarvoor moet je als bedrijf wel heel duidelijk zijn in wat je aanbiedt. Mensen krijgen bepaalde verwachtingen door foto’s op sites en dat moet je dus goed neerzetten. Zelf weet ik precies waarover ik het heb als klanten bellen over een product en dat geeft vertrouwen. Je moet er wel voor waken dat je de verwachtingen reëel houdt. Het beste is natuurlijk als mensen langskomen en het ervaren.”

Zo waren ze al drie jaar bezig met de industriële look, wat in het westen al volop hip was en hier helemaal nog niet. Hij ziet dat de grote ketens zich stortten op bepaalde hypes, waardoor de markt verzadigd raakte. Maar omdat handwerk hier voorop staat, is hij daarvoor niet zo bang. Wel wordt er nagedacht over het vernieuwen van het winkelconcept: “Hoe het gaat worden, weten we nog niet, maar ook daar gaan we in ieder geval inzetten op unieke producten. Eerst maar eens onderzoeken waar vraag naar is in Friesland.” Dat de Wenloads dat goed doet, blijkt uit de trouwe klanten, waarvan er sommigen al kwamen in de tijd van de Grenenloods.

Goede service vindt hij naast specialisatie minstens zo belangrijk. “Klanten willen vriendelijk worden behandeld en dat gebeurt hier ook.’ Die directe en persoonlijke aanpak

Jan Marten heeft al vanaf zijn achttiende plezier in zijn werk en hij is er nog lang niet klaar mee.


2 A PR IL A .S .

Tijdens de NVM Open Huizen Dag kunt u gewoon binnenlopen bij al deze huizen in Groot Heerenveen!

faceboo

Alle woningen van ons vindt u op: www.makelaardijfriesland.nl HEERENVEEN 

ROEDE 36

Gemoderniseerde en goed geïsoleerde 2/1-kapwoning met garage op 252 m2 grond. In 2009 is deze woning gerenoveerd waaronder topgevel, keuken, badkamer, toilet en heteluchtverwarming. Drie slaapkamers, mogelijkheid voor vierde slaapkamer, tuin zuidwest. Energielabel B. VRAAGPRIJS: € 215.000,- k.k. MAKELAARDIJ FRIESLAND Telefoon: 0513 - 23 21 80 www.makelaardijfriesland.nl

HEERENVEEN 

Nieuwstraat 2 - 8441 GD Heerenveen T: 0513 - 23 21 80 E: heerenveen@makelaardijfriesland.nl www.makelaardijfriesland.nl

KIJK VOOR HET TOTALE AANBOD OP ONZE SITE!

LANDGRAAF 1

ORANJEWOUD SOPHIA HEDWIGLAAN 12

Wonen als een vorst in deze luxe kasteelwoning in residentie Zwanenwoud. Van buiten bijzonder, van binnen stijlvol Italiaans design.

Vrijstaand, 190 m² woonoppervlak, 5 slaapkamers 2 badkamers. Op prima stand, goed onderhouden, bouwjaar 1999.

VRAAGPRIJS: € 359.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 409.000,- k.k.

STINSEMAAT MAKELAARDIJ O.Z. Telefoon: 0513 - 651 051 www.stinsemaat.nl

STINSEMAAT MAKELAARDIJ O.Z. Telefoon: 0513 - 651 051 www.stinsemaat.nl

Kom binnen!

WWW.STINSEMAAT.NL HEERENVEEN 

FONTEINKRUID 61

Een woning op een geweldige plek aan het water met 4 slaapkamers!

VRAAGPRIJS: € 398.000,- k.k. STINSEMAAT MAKELAARDIJ O.Z. Telefoon: 0513 - 651 051 www.stinsemaat.nl

Hertshooi 4 • 8445 RW Heerenveen T. 0513-651051 • E. info@stinsemaat.nl

N MET 30 ARTIKELEING! 30% KORT

Kuper 14 8447 GK Heerenveen Telefoonnummer: 0513 - 84 26 25

www.nasmaak.com

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00 -18.00 uur Do. t/m 21.00 uur Za. 09.00 -17.00 uur

Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

AKKRUMER ONDERNEMER ARIE DE JONG

“Neem mij zoals ik ben!” “Mijn hele werkzame periode tot nu toe was ik actief in de bouw- en vastgoedsector. Vanaf 1976 als tekenaar en opzichter bij architectenbureaus in Drachten en Heerenveen. Vanaf 1983 bij Jorritsma Bouw BV te Bolsward. De eerste jaren als tekenaar, calculator en werkvoorbereider in de woning- en utiliteitsbouw. Begin jaren negentig als projectleider en bedrijfsleider op bouwprojecten in Nederland, Rusland en Duitsland. Vanaf 1995 als directielid en grootaandeelhouder, met als hoofdtaak commercie, PR en projectontwikkeling. In 2007 heb ik mijn aandelen verkocht en ben ik verder gegaan als zelfstandige in het vastgoed.” APPARTEMENT KURFÜRSTENDAMM

Zie hier het werkzame leven van Arie de Jong in een notendop. Maar wie is Arie de Jong nu eigenlijk? ‘Groot Heerenveen’ maakte een afspraak met de ondernemer en ‘ging op de koffie’ in Nes, bij Akkrum.

Het gesprek stokt even, Arie de Jong toont zijn emoties, geeft aan dat hij nog altijd een goede band met Piety heeft, moeder van twee van zijn kinderen. Ondertussen is Arie al weer jaren samen gelukkig met Gertina van der Pas met wie hij een zoon, Hidde (13) vernoemd naar heit, heeft.

AKKRUMER SKÛTSJE De goedlachse De Jong staat ons al op te wachten als we onze auto bij zijn prachtige huis parkeren. Hij nodigt ons naar binnen. Voorstellen hoeft niet meer, we kennen elkaar van het skûtsjesilen. Arie de Jong is namelijk voorzitter van het stichtingsbestuur dat als doel heeft ervoor te zorgen dat het Akkrumer wedstrijdskûtsje de ‘Eildert Sietez’ in optimale staat mee kan doen in de jaarlijkse SKS-competitie.

“De weg van het leven neemt soms een splitsing. Het werk bij Jorritsma bracht mij in Berlijn, waar ik aan de Kurfürstendamm in een appartement woonde en leefde, theaters en popconcerten bezocht. Waar we 240 Oostblokflats renoveerden. Ik zag toen echt wat van de wereld en heb vaak aan de woorden van ‘heit’ teruggedacht. Toch was ik ‘freeslik ûnwennich fan Fryslân’. Ik hing mijn appartement vol met schilderijen met daarop Friese taferelen. Toen ik weer in Friesland was, had ik weer heimwee naar Berlijn, want daar gebeurde het. Bon Jovi, Rolling Stones en ga zo maar door, traden daar voor de deur op.”

Arie de Jong is een volksman, die zegt liever bier uit een flesje te drinken dan een glaasje dure wijn. André Hazes heeft zijn voorkeur boven een klassiek concert. “Neem mij zoals ik ben!” Duidelijk dus. Het heeft alles te maken met zijn afkomst.

MEI IT WYT OM FERTSJINJE “Ik ben in 1953 geboren als zoon van Hidde de Jong en Antje Roffel. Vier jaar na mijn geboorte kreeg ik nog een zusje. We woonden in Haskerhorne, een dorpje drie kilometer van Joure. Heit was boerenarbeider bij ‘mefrou’ De Groot. Prima ouders, niks mis mee, ik ben beschermd opgevoed. Prachtige jeugd gehad. ‘Mem’ had altijd teveel eten, iedereen mocht altijd aanschuiven. Toen ik van de lagere school ging, wist ‘heit’ mijn bestemming wel. “Do moatst it net mei de skeppe fertsjinje. Do moatst it mei it wyt om fertsjinje!” Dat was dus duidelijke taal. Ik mocht naar de Openbare ULO van mijnheer Lesterhuis aan de Hurddraversdyk in Joure.” “Ik weet het nog als de dag van gister toen ik op een nazomermorgen in augustus 1965 op de fiets stapte. Zo’n bruine schooltas van varkensleer, die geur van de tas is opgeslagen in mijn hersenen, onder de snelbinders. Op het moment dat ik weg zou fietsen stond mijn vader ineens naast mij. Hij pakte mij nog even bij de schouders en zei de onvergetelijke woorden: “No giest wat fan’e weareld sjen!” Na de ULO gaat de jonge Arie de Jong naar de MTS in Sneek om daar bouwkunde te studeren. Eigenlijk

“Ik kwam in Basjkirostan, een autonome republiek in de Russische Federatie, terecht. Onderhandelde daar met de communistische leiders, alles was anders dan in Nederland. Als ik een pak spijkers wilde hebben, kon dat soms een week duren. Bestelde ik een helikopter, dan was die er binnen een uur. Een buitengewone tijd”. “In 1995 beginnen we met Jorcom, projectontwikkeling. Ik mocht toen grond kopen, huizen bouwen, acquisitie en communicatie doen. Hylke vond dat ik dat kon, omdat ik al veel van de wereld had gezien zei hij:“Se make dij de pis nyt mear lau.” best wel een opvallende keus, omdat niemand in de familie iets in de bouw deed. Wel hadden Arie zijn neven, de jongens van Ten Boom een voegbedrijf. Hier hielp de jonge bouwkundestudent weleens. Ook assisteerde Arie stukadoor Rinus Agema, die hem stimuleerde, weleens bij kluswerkzaamheden.

BOUWBEDRIJF JORRITSMA Nadat Arie zijn dienstplicht in Amersfoort en ‘t Harde heeft vervuld is hij werkzaam op de architectenbureaus van Gjalt de Jong in Drachten en Harmen Akkerman in Heerenveen. In 1983 maakt hij

de overstap naar Jorritsma Bouw in Bolsward. “Hylke Jorritsma was er toen directeur. Ik kon uitstekend met hem opschieten. Mijn vader overleed in die tijd en Hylke die 17 jaar ouder was dan ik, werd eigenlijk mijn tweede vader en vriend tegelijk. We ontwikkelden bouwsystemen, waarbij ik niet alleen achter de tekentafel stond, maar ook aan het werk ging op bouwplaatsen om de kneepjes van het vak te leren. Eind jaren tachtig kregen het bedrijf en ik persoonlijk een enorme boost toen de militaire apotheek in Hee-

renveen door ons werd gebouwd. Je kunt mensen met een zweep motiveren en ook met waardering. Ik deed dus het laatste en dat werkte, ik kon uitstekend overweg met uitvoerders voor wie ik respect heb en had. Ik werd steeds meer opgenomen in het familiebedrijf, zo voelde dat ook. Ik was ondertussen wel getrouwd met mijn werk en mijn huwelijk met Piety Pasveer, mijn vroegere buurmeisje, liep op de klippen. Het is dan 1992, zoiets voelt bijna gelijk aan een overlijden, een vorm van falen.”

TAARTENBAKKER IN VASTGOED Op 27 december 2007 neemt Arie de Jong afscheid van Jorritsma, hij verkoopt zijn aandelen en begint voor zichzelf. Wel nadat hij eerst een sabbatical jaar opneemt. Als Arie projectontwikkelaar Syb Jan Riedstra in een Leeuwarder café tegenkomt ontstaat er een klik en werkt het duo samen. Ze kopen en verkopen onder andere recreatief vastgoed. “Ze vragen mij nu weleens wat ik doe. Ik antwoord dan dat ik een taart bak, die in puntjes snij en vervolgens verkoop. Dat is mijn leven.”


20

NUMMER 03 • 2016

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

Op deze LIFESTYLE pagina geven drie Heerenveense specialisten iedere maand hun kijk op de laatste trends op het gebied van beauty, interieur en wijn...

. . n a a r e t m o k r a a j Het voor

interieur

VERKOOPSTYLING…

de X-factor voor de woningmarkt!

beauty

OpenHuizendag komt eraan! Belangrijk is dat je huis aantrekkelijk is voor een grote doelgroep. Hier zijn enkele eenvoudige verkoopstyling-tips om je op weg te helpen…

TREND VOORJAAR 2016

VOOR

CHECKLIST

Heerlijk, het is voorjaar. Ik ben gek op het voorjaar. Wat is er nou heerlijker dan weg zwijmelen in het voorjaarszonnetje? Bij het voorjaar horen ook de trends. Het is in mijn werk als schoonheidsspecialiste van belang om op de hoogte te zijn van de trends op het gebied van make-up. Tijdens mijn onderzoek hiernaar, bedacht ik me dat ik eigenlijk niet zo’n trendvolger ben, maar dat ik er wel goed in wil kunnen adviseren. Persoonlijk vind ik het als schoonheidsspecialiste veel leuker en mooier om de make-up passend te maken bij jou als persoon. Je kunt er natuurlijk niet omheen dat er trendkleuren zijn. Maar als de kleur niet past bij je ogen of bij je persoonlijkheid, dan is de keuze snel gemaakt.

BLAUW, BLAUW, BLAUW De meest opvallende trendkleur van dit seizoen is blauw: hoe blauwer, hoe beter. Maar dan wel subtiel. Bijvoorbeeld alleen een blauwe eyeliner of een zachte blauwe oogschaduw op het bewegende ooglid. In de visagie past blauw het beste bij bruine ogen. De blauwe kleur zorgt ervoor dat je mooie bruine ogen meer zichtbaar zijn. Ook zorgt een mooie kleur blauw ervoor dat je geen vermoeide ogen hebt. Maar wat nou als je blauw helemaal niet mooi vindt, of als blauw niet past bij de kleur van je huid en je ogen? Gelukkig is er ook een trendkleur voor de prachtige blauwe ogen. Dit seizoen mogen de gebronsde smokey eyes weer. Kies dan voor de kleuren camel, bruin of koper. Met name koper is een heel mooie kleur voor blauwe ogen. Daarnaast mag er subtiel een glitter worden gebruikt. Ook op wangen en lippen mogen de glitters niet ontbreken. Voor de lippen kun je dit seizoen niet om de rode lipstick heen. Houd je niet van deze kleur, dan is fuchsia of violet een goede vervanger. Ik raad je vooral aan om ze eerst te testen. Probeer uit waarbij jij je goed voelt en wat jou mooi staat, dan straal je het meest.

NA

Ik ben Elina Zeldenrust van schoonheidssalon Elina’s salon in Heerenveen. Van jongs af aan wist ik al dat ik schoonheidsspecialiste wilde worden. Zo’n tien jaar geleden heb ik het vak geleerd bij Schoonheidssalon Inge. In 2008 heb ik mijn eigen salon - Elina’s salon - opgericht. Inmiddels heb ik een prachtige locatie aan de K.R. Poststraat in Heerenveen. Met veel zorg en liefde voor het vak verzorg ik, samen met mijn team, de behandelingen en workshops in onze salon. Gedegen kennis over de huid en de verzorging ervan vind ik heel belangrijk. Daarom heb ik mij al snel gespecialiseerd: naast schoonheidsspecialiste ben ik Dr. Hauschka-therapeut en acnespecialist. Om mijn kennis over huidproblemen te vergroten heb ik de opleiding Dermatologie voor schoonheidsspecialisten gevolgd en ben ik nu bezig met de opleiding tot Medisch schoonheidsspecialiste. Ik ben enthousiast en heb veel passie voor mijn vak. Met datzelfde enthousiasme zal ik via GrootHeerenveen mijn kennis over makeup, huidverzorging en huidverbetering met jullie delen.

Schoonheidssalon Elina’s salon

Elke ruimte moet een duidelijke functie hebben. Zorg voor verse bloemen en/of fruit op tafel. Schone, nette kussens en een plaid op de bank. Kamerplanten, liever 1 grote plant dan 5 kleine. Opgeruimde slaapkamers (goed geventileerd). Opgemaakte bedden met plaids/kussens. Geen rondslingerende was. Schone handdoeken in badkamer. Speelgoed in manden bij voorkeur in een kast. Persoonlijke foto’s etc. verwijderen. Hang andere foto’s of schilderijen op. Opgeruimde tuin (onkruid- en bladvrij) met schone tuinset. Heb je veel meubilair en andere spullen die de woonruimte(n) te vol maken maar die je niet kwijt wilt. Kijk of je die spullen ergens tijdelijk kunt stallen. Zet een plant in pot bij de voordeur, Odilia van der Werf dit geeft een prettig welkomstgevoel. interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulp

Succes met de verkoop!

wijn GELUKSMOMENTJE Soms heb ik als Vinoloog echt een geluksmomentje. Zo’n momentje waarop ik een wijn proef en daar zo blij van word dat ik echt denk dat ik een wijn van 20 euro aan het proeven ben en dan blijkt dat de verkoopprijs ruim onder de 10 euro zit. De wijn van deze maand is voor mij zo’n wijn. Deze Italiaanse topwijn heeft een uitstekende prijs kwaliteit verhouding. De Quattro Conti TreGrande Rosso, oftewel de TreGrande, wordt geproduceerd in Puglia, de hak van de laars van Italië. De wijn wordt van de 3 inheemse druivenrassen Negroamaro, Primitivo en Malvasia Nera gemaakt. Hieraan ontleent de wijn ook haar naam TreGrande. Deze fluweelzachte wijn is romig vol, harmonieus en heeft een Laura van den Akker mooie lange zachte afdronk. vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen Ik drink deze wijn zelf graag bij voorgerechten, gebraden vlees, kazen of gewoon bij de BBQ.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

21

HENK SOETEN VAN DE COMPAGNONSSCHOOL ENTHOUSIAST

GEEN IPAD-SCHOOL, WEL GOED ONDERWIJS “Automatiseren is niet synoniem aan automatisch werken”, zegt informatiemanager Sijbrand Dijkstra van Scholennetwerk De Basis over e-onderwijs. Die uitspraak vraagt om nader onderzoek. En waar kunnen we hem beter toetsen dan in De Knipe? Op naar de Compagnonsschool, waar het gebruik van de iPad in de klas inmiddels net zo logisch is voor de docenten, als voor de kinderen. VERANDERING

METHODES LOSLATEN

Hij is alweer zo’n 15 jaar directeur, schat Henk Soeten. Dat was nooit zijn insteek toen hij leerkracht werd. Maar net zoals het onderwijs zelf, was de directie regelmatig aan verandering onderhevig. “Omdat steeds opnieuw onrust in een school niet goed is, werd ik directeur. Het strak klassikale onderwijssysteem dat we hadden toen ik begon, voldeed in die tijd prima. Dat veranderde echter snel, vooral in de laatste vijf tot acht jaar. Was vroeger de school zowel letterlijk als figuurlijk afgeschermd, tegenwoordig is het denkbeeldige hek er niet meer. De school staat met beide benen in de buitenwereld en die wereld moet je erbij betrekken.”

“De overgang ging in fases, want een en ander vroeg ook om een andere manier van werken. Inmiddels staan onze leerkrachten niet meer voor de klas les te geven, maar zijn ze in de klas aan het begeleiden.” Naast het digitale deel van wiskunde, zijn er rekengesprekken, waarin kinderen met hun leerkracht doelen stellen. Ze werken makkelijk in groepjes en regelmatig komt daar geen iPad aan te pas. Het vervolg ging heel organisch: inmiddels gaat begrijpend lezen ook digitaal.

REVOLUTIE De leerkrachten zien de kleuters nu op een andere manier binnenkomen dan eerder. “Door de vroege kennismaking met media, krijgen ze bijvoorbeeld snel te maken met letters, soms schrijven ze hun eigen naam al. Je gaat daardoor nadenken over wat er speelt in hun wereld en wat je daarmee kunt binnen het onderwijs.” Hij vertelt dat er eerst in elk lokaal een computer kwam: “Er was ook maar één stopcontact. Ook al stelde dat nog niet zoveel voor, toen was het revolutionair. Vooral het ‘personal’ worden van de ICT heeft in het onderwijs veel teweeg gebracht.”

DIGIBORDEN Van meerdere pc’s in de klas verschoof de trend naar de digiborden. “Met de verandering van krijtbord naar elektronica, verdween er een archetype uit het onderwijs en kwam het besef dat alles definitief anders was geworden. In onderwijs werd dat niet overal met evenveel enthousiasme verwelkomd en de vernieuwing stagneerde soms op een enkele, onwillige leerkracht.” In het moderne onderwijs wordt volgens Soeten zoveel mogelijk draagvlak gezocht en gelukkig gaan vernieuwingen wel door als ze verbetering brengen.

EUREKA “Het was pionieren, de hele digitale ontwikkeling. En vooral ook eigenwijs niet afhaken door de mogelijke bezwaren. Toen in 2011 een digitale rekenmethode werd aangeboden, konden we de aanschaf daarvan als team goed bespreken. Een grote verandering, want het was compleet nieuw, dus nog niet getoetst. Maar iedereen zag in dat het zou helpen om leerlingen, ieder op zijn eigen ontwikkelingsniveau te laten werken. Daar gingen wel pittige discussies aan vooraf en ook de MR moest erin meegaan. Want eerste vereiste is dat je als school de kinderen voorbereidt op de rest van hun leven en dat de resultaten goed zijn.” De techniek leek daarin een goed hulpmiddel. Natuurlijk bleef het nog een vraag hoe dit praktisch mogelijk was te maken. Soeten schafte zelf de net op de markt gebrachte iPad aan: “Dat was het helemaal: aanzetten en hij doet het. Geen gedoe met updates, virusvrij, makkelijk in gebruik. Ideaal voor kinderen. Maar er hing wel een prijskaartje aan iPads voor 150 kinderen.”

OUDERBETROKKENHEID Hij werd midden in de nacht wakker met een

plan: waarom de ouders niet vragen of ze op vrijwillige basis wilden bijdragen?“ We hebben er goede ouderavonden over gehad en 98 % van de ouders stemde in. We bedachten een regeling voor kinderen van ouders die niet wilden of konden bijdragen. Apple gaf een unieke korting, omdat we de eerste school in Nederland waren die hiermee startte en ook de wifi-provider deed een goed aanbod.” Met een voorfinanciering door het bestuur en een afbetalingsregeling van drie jaar voor de ouders, ging de school voor rekenen de digitale snelweg op. Bezwaren als ‘wat als wifi uitvalt?’ werden getackeld. Breedband dat staat als een huis was een voorwaarde.

Soeten: “Je merkt dat leerkrachten de methodes in andere vakken steeds meer loslaten, leerstof wordt gemakkelijker gecombineerd. Riepen we vroeger braaf dat het kind centraal stond, waar het eigenlijk ging om het uitvoeren van de methodes, nu is het echt het kind waar op niveau naar gekeken wordt.”

ICO-WAT? In groep 8 presenteert de helft van de kinderen via het digibord hun op de iPad gemaakte werkstukken. “Dit is leuker dan schrijven”, menen ze: “Je kunt makkelijk informatie opzoeken en plaatjes en filmpjes inplakken. We nemen hem mee naar huis en hebben via de app contact met elkaar. Maar we werken ook nog gewoon met boeken en schriften hoor, bijvoorbeeld bij verkeersles.” De andere helft van de klas buigt zich intussen in het kunstlokaal geconcentreerd over knutselen met wiskundige principes. Van kunstenaar Marcel Prins leren ze icosaëders bouwen. Allemaal Eschers in spé dus. “Ook dat doen we hier. Net als 3Dprinters bouwen met hulpouders. We zijn helemaal geen iPadschool, net zoals we eerder geen boekjesschool waren. We geven gewoon goed en modern onderwijs.” En daar is niets automatisch aan, volgens Soeten.


Nieuw bij ABD Dacia

DACIA AUTOMAAT

VOOR MAAR €500,- EXTRA! NIEUW!

De Dacia

De Dacia

SANDERO Nu met automaat vanaf:

€13.090,-!

LOGAN MCV Nu met automaat vanaf:

De Dacia

SANDERO (STEPWAY)

€13.990,-!

**

Nu met automaat vanaf:

€15.490,-!

Geen automaat? Kies dan een Dacia met LPG. Normaal kost een LPG installatie al snel €2000,- meer maar bij ABD Dacia kost een LPG uitvoering nu zelfs €200,- minder dan een benzine uitvoering!* DE DRIE ZEKERHEDEN VAN ONDERHOUD BIJ ABD DACIA

#1

Wij garanderen de laagste kosten per kilometer.

#2

Wij repareren niets zonder uw toestemming.

#3

Gegarandeerd de beste service.

SNEEK DOKKUM DRACHTEN HEERENVEEN LEEUWARDEN

KOLENBRANDERSTRAAT 7 DE BRÊGE 6 JADE 1 SKRYNMAKKER 26 HORTENSIASTRAAT 11

* Een LPG installatie is leverbaar in de uitvoeringen Ambiance en Lauréate van de Sandero, de Sandero Stepway en alle uitvoeringen van de Logan MCV. Een LPG installatie is niet mogelijk op een automaat. Alle consumentenprijzen zijn inclusief BTW, BPM en exclusief kosten rijklaar maken, recyclingbijdrage en leges.

Tel: 0515 - 413 291 Tel: 0519 - 820 020 Tel: 0512 - 515 615 Tel: 0513 - 650 222 Tel: 058 - 266 3555

Welkom bij ABD


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

23

DE i VAN (INTER)NATIONAAL IN METAAL

Regelmatig vroeg ik het me af, rijdend over de A32 naar het noorden: “Wat doet dat reuzenrad daar midden in het land? Altijd feest in Terband?” Bij nader onderzoek openbaart zich een wereld van geavanceerde, gespecialiseerde, internationale techniek. Op bezoek bij de dames van K.I.G. Heerenveen b.v. KNIJPSTRA

wend. Een spannend moment voor het hele bedrijf, want het is een grote investering, waar het hele bedrijf als groep achter is gaan staan. Er zijn dan ook voortdurend werknemers van ons bij aanwezig om direct de kinderziektes eruit te halen.”

Je ziet het aan het huis ernaast, de voormalige woning van het schoolhoofd: K.I.G. is gehuisvest in wat tot 1969 de dorpsschool was. Erachter ligt een onverwacht groot terrein met enorme hallen. “Toen de snelweg werd aangelegd, wilden de mensen aan de andere kant hun kinderen liever daar op school hebben en het gebouw kwam te koop. De familie Knijpstra kocht het terrein.” Aan het woord Froukje Knijpstra, eigenaar van de verkoopmaatschappij van het bedrijf. “De K van K.I.G. staat voor Knijpstra”, legt schoondochter Ypie Oenema uit: “De oorspronkelijke naam van het bedrijf is Knijpstra Industrie Groep, maar tegenwoordig staan we overal bekend onder de afkorting K.I.G.”

Hydrauliek is een belangrijke toepassing in hun bedrijfstak. K.I.G. ontwikkelt al vanaf de eeuwwisseling elektrische aandrijvingen. Knijpstra: “Daarin zijn we momenteel uniek. We willen machines leveren die schoner werken. Geen verontreiniging meer door eventueel lekkende slangen of koppelingen waar olie uit kan komen.. Ook bij de boottrailers en liften zijn we daarmee bezig. Het kan nu allemaal veel geavanceerder dan zo’n 15 jaar geleden.”

GROEI Met die G kun je bij K.I.G. alle kanten op, blijkt tijdens het bezoek. Zo kan hij staan voor groei. Begon Knijpstra’s schoonvader het bedrijf in 1936 als autohandel, toeleverancier aan boeren en sloper, vandaag de dag staat er een unieke speler op de nationale en internationale markt met 90 medewerkers.

Een ander groot project is net afgeleverd in Parijs: “Een reuzenrad met een doorsnede van 70 m. Het is niet vreemd dat je hier regelmatig een kermisattractie ziet verrijzen, want we bouwen namelijk vrijwel alles eerst op om volledig te testen. We gaan overal zelf in.” Volgens Oenema is het net als bij de bakker: “Die moet ook weten hoe zijn brood smaakt voor hij het verkoopt.”

“Toch zijn we een echt familiebedrijf”, vertelt Oenema: “Dat voel je bij binnenkomst. We hebben korte lijnen tussen de productie, ontwerpafdeling en bedrijfsleiding, en we luisteren altijd naar goede ideeën vanaf de werkvloer.” Naast de vrouwen zitten ook vader Knijpstra en twee zonen in de zaak. Als net-afgestudeerde hbo-er Retailmanagement werd Oenema in 2006 zonder technische achtergrond aangenomen als werkvoorbereider: “Ik vond het zo leuk om te zien hoe hier van een ruwe as of koker machines werden gemaakt, dat ik me het werk snel eigen maakte. Hier ben ik echt in gegroeid. Het is jammer dat er niet meer meisjes kiezen voor dit werk. Hoewel ik wel snap dat het geen echt voor de hand liggende keuze

GEËMANCIPEERD

is om de metaalindustrie in te gaan op je 16e.”

GEMOEDELIJKHEID De G van gemoedelijkheid in een wereld van staal. Inmiddels staat ze aan het hoofd van de planning en organisatie, en komen nieuwe collega’s binnen via haar: “We zijn altijd wel op zoek naar die ene speciale kracht, die het leuk vindt om met vakmanschap mooie producten te maken. Het is hier net

als met autorijden: de basis krijgen ze mee op school en door begeleiding van onze vakmensen leren ze intern de rest. We zijn erg voor blijven leren, dus iedereen die dat wil, motiveren we altijd.”

ik met de voormannen.”

Ook Knijpstra kwam uit een andere wereld, die van de farmacie: “Als manusje-van-alles werkte ik overal aan mee, van inkoop tot werkvoorbereiding. Door mijn talenkennis werd ik betrokken bij de verkoop. Ik leerde het bedrijf van onder tot boven kennen.”

De K van kwaliteit komt hier om de hoek kijken: “Borging van ons werk is alles, we leveren maatwerk in optimale kwaliteit. Veiligheid van onze apparaten staat voorop. Daarom doen we bijvoorbeeld niet onze eigen lascontroles, daarvoor laten we het Duitse bedrijf TUV komen op de ijkmomenten.” De indruk van de werkvloer is de G van groot, als je moeren ziet formaatje hand en buizen waarin je ongeveer rechtop kunt staan.

KWALITEIT

GESPECIALISEERD

K.I.G. herbergt een machinefabriek die is gespecialiseerd in het maken van klantspecifieke apparaten. Oenema legt de afdelingen uit tijdens een rondleiding: “De machinale afdeling, de lasafdeling en assemblage. Op de werkvoorbereiding komen alle opdrachten binnen, waar ze worden verdeeld om goed door de fabriek te kunnen gaan. Goede logistiek is hier belangrijk, die plan

De dames noemen de verkoopafdelingen Mondial voor de kermisattracties, Normag voor het ondergronds gestuurd boren en Frisian Industries voor de boottrailers, -liften, -kranen en opstalmaterialen. “Momenteel draait in Polen onze eerste horizontale ondergronds gestuurde boor die elektrisch is aangedreven, absoluut vernieu-

Knijpstra vertelt over de G van geëmancipeerd: “We opereren wereldwijd. Alleen in Afrika en ZuidAmerika staan nog geen kermis- of parkattracties van ons. Het hangt een beetje af van het land waar je handelt, maar doorgaans word ik als zakenvrouw geaccepteerd. Er zijn een paar landen waar dat lastiger is. Zo kwam ik eens ergens, waar ik geen voet aan de grond kreeg. Totdat ik een manlijke collega meenam om de onderhandelingen te doen. Hiërarchie is iets wat we hier in het bedrijf niet kennen en in veel landen waarmee we zakendoen, ook niet.”

GEWELDIG Van voorheen toeleverancier, naar eigen productontwikkeling vanaf de zeventiger jaren, intussen uitwaaierend over de hele wereld. Bij het afscheid kan ik maar een ding bedenken: Knijpstra Is een Geweldig interessant bedrijf. “Degene die dat zegt bij zijn sollicitatie, neem ik direct aan”, lacht Oenema. Ik ga mijn lasdiploma opdiepen.


SPORTSTAD

al 10 jaar het beste voor jou!

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

heerenveen Wilt u ook adverteren in GrootHeerenveen-krant? Stuurt u dan een email naar: info@grootheerenveen.nl

www.grootheerenveen.nl

www.sportstad.nl

Nieuwsgierig?

Open dag Talant helpt mensen met een verstandelijke beperking om hun eigen leven te leiden, op hun plek in de samenleving. We doen het samen. Samen met de cliënt, familie, vrienden, vrijwilligers en met andere organisaties.

Talant maakt deel uit van Zorggroep Alliade

TE

RK IN VE R

Datum: 19 maart 2016 Tijdstip: van 10.00 – 16.00 uur Waar: Thialfweg 44, 8441 PW Heerenveen

NDING

T 0513 - 64 38 00 I www.talant.nl

Kijk, ervaar en beleef Tjongerschans!

BI

Tot dan!

Verschillende locaties van Talant nodigen u van harte uit om zelf te komen kijken hoe Talant werkt. Kijk voor een overzicht van deelnemende locaties op www.talant.nl/opendag.

OPENDAG S

Zaterdag 19 maart 2016

Tjongerschans


GROOTHEERENVEEN.NL

WELZIJN & GEZONDHEID

25

VANESSA WEEWER EN MARRIE DE JONGE

ELKE DAG EEN MOOIE DAG BIJ

KINDERWOUD

“We bestaan dit jaar 45 jaar”, vertellen Vanessa Weewer en Marrie de Jonge met een brede glimlach: “Dat gaat ook zeker gevierd worden dit jaar.” Twee dames met hart voor kinderopvang op niveau aan het woord over het beste voor kinderen, ontzorging van ouders en lokale betrokkenheid. OMSLAG

TOEKOMSTIGE GENERATIE

“Het begon allemaal met wat toen nog peuterspeelzaalwerk heette. In de jaren ’80 kwam daar kinderopvang bij.” In 2005 ontstond kinderopvangorganisatie Kinderwoud vanuit het toen bestaande kinderopvangwerk in Heerenveen en Tytsjerksteradiel. Marrie de Jonge schoof in de oude situatie aan in 2004 en begeleidde het hele fusieproces: “Toen we op 1 januari 2005 Kinderwoud werden, was er gelijktijdig de omslag in de Wet op de kinderopvang. Het hele financieringssysteem veranderde, hetgeen de kinderopvang voor veel meer mensen bereikbaar maakte. Het was wel een hele overgang.”

Weewer: “Als jurist had ik verschillende banen gehad voor ik bij Kinderwoud solliciteerde. Altijd al was ik op zoek naar dynamische functies, maar daarin ging het om het aan de orde komen van rechtsgevoel. Voor mij is het maatschappelijk belang in combinatie met de professionaliteit van zakelijke afwegingen belangrijk.”

HOOGHOUDEN VAN KWALITEIT Als manager kinderopvang vormt ze met directeur-bestuurder Vanessa Weewer het managementteam van de organisatie. Inmiddels is Kinderwoud actief in vijf gemeenten en heeft daardoor ook een deel van de kinderopvang in Sneek onder haar vleugels. “We hebben niet de intentie om groot te zijn, zoals weleens wordt gesuggereerd”, zegt Weewer: “Wel is het ons doel om kinderen en ouders hoogwaardige opvangvoorzieningen te bieden. De kinderopvang is economisch hard geraakt in de afgelopen jaren, zowel door werkloosheid, als door Rijksmaatregelen en demografie. Dat zette druk op de functies van bijvoorbeeld de kwaliteitsmedewerker en pedagoog. Omdat we onze professionaliteit wilden borgen door niet te bezuinigen op de specialistische functies, vergrootten we de ‘body’ van de organisatie door overnames.” Daarbij bleef Kinderwoud een stichting zonder winstoogmerk.

Toen ze in 2007 bij de organisatie binnenkwam om beleidsondersteuning te bieden in de professionaliseringsslag, kon ze niet vermoeden dat ze door ziekte van de toenmalige directeur al snel in de rol van waarnemend directeur terecht zou komen. En uiteindelijk zelfs in die van directeur: “Jeetje, ik ben hier net drie maanden en dan al directeur, dacht ik toen. Maar uiteindelijk bleek het goed. Elk jaar komt er veel op ons af en daardoor heb ik nog nooit het idee gehad om eens verder te gaan kijken.” Ze vindt het oprecht leuk om goede randvoorwaarden voor de toekomstige generatie te scheppen en is blij dat ze daar haar steentje aan mag bijdragen.

LOKALE VERANKERING Is Kinderwoud in Heerenveen naast enkele kleinere organisaties de enige grote opvanginstelling, in Sneek werd er in 2007 voor gekozen om met meerdere aanbieders in zee te gaan. “Een leuke plek om in samenwerking vorm te geven aan de kinderopvang. De stad werd in vieren geknipt, waardoor vier regio’s ontstonden. Intussen dunt dit ook weer uit. Speelwerk is naar ons toe gekomen, net als de opvangtak van Timpaan Friesland.” Behoefte om buiten de provinciegrenzen te gaan, is er niet: “We houden van lokale verankering, door goede relaties met ouders, onderwijs en

Marrie de Jonge (l.) en Vanessa Weewer (r.)

gemeenten. Kennis van de lokale situatie is daarvoor belangrijk. Zolang we kinderen maar voorzieningen kunnen blijven bieden in de nabijheid van hun leefomgeving.” Daarin zien ze zeker verschil tussen stad en platteland. Ook op plekken met weinig kinderen moet de hoogwaardigheid van de opvang gewaarborgd blijven. De gastouderbranche van de stichting zit wel in heel Noord-Nederland, want die is minder gemeentelijk gebonden.

onderbrengen van hun kind vaak een grote stap is. En voor onze medewerkers; hebben zij een goede dag, dan stralen ze dat uit naar de kinderen voor wie ze verantwoordelijk zijn.”

GRATIS FEEDBACK

MISSIE

Haar voeding krijgt Weewer via verschillende kanalen: “Marrie stuurt de clustermanagers aan en via haar hoor ik het meeste. Zelf overleg ik veel met gemeenten, schoolbesturen en landelijke besturen. Ik merk dat Friese vakgenoten graag expertise delen en willen afstemmen.”

“Onze missie is dat we van elke dag een mooie dag willen maken”, zeggen Weewer en De Jonge: “Dat geldt voor de kinderen, die elke dag een leuk en kwalitatief aanbod krijgen, zichzelf mogen zijn, worden gestimuleerd en actief gevolgd, ook in minder mooie tijden. Maar ook voor de ouders, voor wie het

Naast het overleg met de managers, houdt de OR haar ook goed op de hoogte. Kinderwoud heeft actieve lokale en centrale oudercommissies. “We zeggen weleens dat we veel gratis feedback krijgen”, meent De Jonge: “Die horen we graag, we richten ons daar ook op.”

TROTS De beeldvorming over de kinderopvang helpt niet altijd mee, vinden de dames: “Vercommercialisering door opvangbedrijven zorgt voor schade aan het imago. Wij doen daar niet aan mee en blijven dicht bij onze visie om kinderen een goede start te bieden en ze daarvoor alles aan te reiken, waarvan ze maar gebruik zouden kunnen maken. Het was wel sturen, maar we hebben op tijd geanticipeerd op de golfbeweging die ontstond na 2005. Door te blijven inzetten op kwaliteit, deskundigheidsbevordering en betrouwbaarheid, hebben we een mooie organisatie en een leuke baan.” En daarop zijn Weewer en De Jonge, samen met alle medewerkers, terecht trots.


ma

1700 SPORT 1732 FC Emmen TV

di

1700 Puur Noord 1732 Qwestie van Tijd

wo

1700 Puur Noord 1732 Toneelmeesters 1800 Noorderdiepte

do

1700 Puur Noord 1732 In Beeld

vr

1700 Puur Noord 1732 Samen in Beeld 1800 SoundCHECK! 1832 Zwart-Wit

Daarna ieder uur herhaling van de programma’s

ZIGGO 35 KABELNOORD

19

en LIVE op Podium.TV


GROOTHEERENVEEN.NL

WELZIJN & GEZONDHEID

27

Kiezen voor geluk AnneMeijs Schuurman heeft een grote passie om mensen te helpen hun levenswensen te realiseren. Als zelfstandig hypnosetherapeut begeleidt ze mensen die iets willen veranderen in hun leven en hierbij een krachtige zet nodig hebben. Ook inspireert ze haar omgeving middels divers creatief schrijfwerk, waarin het thema ‘Kiezen voor geluk’ centraal staat.

FITHEIDSTIP!

Jij hebt de regie Soms gebeuren er dingen die je absoluut niet wilt, die behoorlijk onprettig zijn, of waar je simpelweg bang voor bent. Dit komt en gaat in golfbewegingen. Soms voelt alles in balans, maar dan ineens is daar een enorme vloedgolf aan onrust. Er zijn stroomversnellingen van positiviteit, maar ook momenten dat je het hoofd amper boven water kunt houden. Herkenbaar? Ik geef twee tips om de regie te nemen over je eigen leven. Verleg je focus Nodig jezelf uit om bewust te kijken naar dat wat vervelend voor je is. Laat het bijbehorende gevoel volledig toe. Ook al is het boosheid, frustratie, verdriet of voel jij je als een klein kind die flink op de grond wil stampen. Het mag er helemaal zijn. Het mag gezien en gehoord worden. Dit lucht al binnen een paar minuten op. Richt je aandacht vervolgens op wat je WEL wil, WEL prettig vindt en WEL nodig hebt. Hiermee verleg jij je focus van het negatieve naar het positieve. Zonder je ware gevoelens weg te stoppen, want daar heb je dan al gehoor aan gegeven. Kies voor wat je wel wil De onwenselijke dingen in het leven stellen je in de gelegenheid om je gewenste koers (opnieuw) te bepalen. Want dat wat je niet wilt, schept duidelijkheid over dat wat je WEL belangrijk vindt. Wat is de ‘mooie kant’ van de situatie of gebeurtenis? Welke kansen biedt het? Wat kun je ervan leren? Misschien geeft het leven wel iets wat je op dat moment heel hard nodig hebt! Besef dat jij uniek bent door alles wat je hebt meegemaakt. Ook je fouten, pijn en dieptepunten leveren een bijdrage aan je groei, ontwikkeling en identiteit. Jij bepaalt hoe je ermee omgaat en welke waarde je het toebedeelt. Dus bij alles wat er gebeurt in jouw leven… Kies je voor de stempel waarde-loos of waarde-vol?

STREKOEFENING

goed op je houding en ademhaling

Bij een deur die vaak open en dicht gaat, zullen de scharnieren niet snel roesten. Waarom niet? Omdat ze steeds in beweging zijn en op die manier in goede staat blijven. Dit geldt ook voor je lichaam. Zo beweeglijk en soepel mogelijk blijven is van belang voor een lang en gezond leven. Balans is de sleutel bij lichaamsbeweging. Je moet niet te lang stilstaan of -zitten, maar evenmin moet jij jezelf overbelasten of uitputten door te proberen onmogelijke dingen te doen. Deze strekoefening zorgt ervoor dat je lichaam geleidelijk leniger wordt. Het is een ontspannen en zachte manier om je spieren, pezen en gewrichtsbanden van top tot teen te rekken. Het is ook effectief voor

tijdens de oefening. Ga plat op de billen zitten, strek je benen recht naar voren en ontspan ze. Strek op een inademing je armen omhoog met de handpalmen naar buiten en buig op een uitademing met een rechte rug naar voren. Reik met de handen naar de voeten, maar pak deze niet vast. Blijf ongeveer zes uitademingen lang in deze houding zitten.

het soepel houden van je lage rugwervels, of verminderen van pijn in de onderrug.

Ontspan zo veel mogelijk, blijf rustig en diep doorademen. Kom op een uitademing weer omhoog. Doe deze oefening maximaal twee keer per dag.

Doe deze oefening langzaam, bedachtzaam en voorzichtig. Let

“Soms geeft het leven iets wat je niet wilt, maar wat je wel nodig hebt”

Power notenrotsjes

Deze energiereep is goed voor de spieropbouw na het sporten. Je kunt hem ook eten als heerlijk verantwoord tussendoortje. Bereidingstijd ca. 10 minuten. INGREDIËNTEN - 3 volle eetlepels honing - 200 gr. gehakte noten naar wens (hazelnoten, amandelen, cashewnoten) - 75 gr. superfood (moerbei, goji bessen)

KEUKENSPULLEN Anti aanbakpan Bakpapier

BEREIDEN Zet de pan op middelhoog vuur en rooster de noten lichtjes. Totdat ze subtiel beginnen te geuren en een lichtbruin buitenkantje krijgen. Haal de noten uit de pan. Laat de honing in diezelfde pan karamelliseren tot een lichtbruine kleur. Voeg opnieuw de noten toe,

inclusief de superfood bessen. Laat al roerende het mengsel nog 2 minuten meewarmen. Giet het mengsel in rotsjes uit op een stuk bakpapier en laat het geheel goed afkoelen.

Je kunt de rotsjes geheel naar eigen smaak maken. Ter variatie kun je havermout, kokosvlokken, pitten of zaden toevoegen.

‘Snoep’ smakelijk!


28

heerenveen

KEES THOMASSON DOET DE DEUR IN TJONGERSCHANS MET EEN GOED GEVOEL ACHTER ZICH DICHT

‘JE MOET DE TAAL VAN DE MEDICUS SPREKEN EN VERSTAAN’ Kalm zit Kees Thomasson in zijn kantoor in ziekenhuis Tjongerschans. Zijn kamer straalt een bepaalde vorm van expertise, maar ook rust uit. Er staan rijen mappen in de kast, vergezeld door vele boeken en geschriften. Achter de computer zit een man die bezig is aan zijn laatste dagen als klinisch chemicus, alvorens hij van zijn pensioen gaat genieten. ,,Ik trek straks met een goed gevoel de deur achter mij dicht.” In 1982 versloeg Jimmy Connors in de finale van het tennistoernooi Wimbledon John McEnroe, werd de musicalfilm ‘Pink Floyd, The Wall’ uitgebracht en won Sune Karl Bergström samen met Bengt Ingemar Samuelsson en John Robert Vane de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor hun werk aan prostaglandines. Het was tevens het jaar dat Thomasson als klinisch chemicus het laboratorium van Tjongerschans betrad. ,,Ik werd aangenomen als tweede klinisch medicus naast juffrouw Buiten, een ongetrouwde vrouw die je zeker niet met mevrouw aan mocht spreken”, herinnert Thomasson zich met een lach. ,,Het was een zeer vooruitstrevende dame, die haar tijd ver vooruit was. Zij voerde in 1982 al een soort van democratisch leiderschap wat mij erg aansprak. Zij had toen al haar eigen staf gecreëerd, met wie ze kon sparren. Ze hield zelfs al jaargesprekken, die eigenlijk pas in de jaren negentig gebruikelijk werden.” Het was de bedoeling dat Thomasson na drie jaar werken in het lab haar functie als eerste klinisch chemicus zou overnemen en tevens diensthoofd van het klinisch chemisch laboratorium zou worden. Een hartinfarct bij juffrouw Buiten zorgde dat alles in een stroomversnelling kwam. ,,Al na zes maanden moest ik het abrupt van haar

overnemen en stond ik er alleen voor. Ik werd in feite voor de leeuwen gegooid, maar dat is me gelukkig goed af gegaan. ‘Je moet de taal van de medicus spreken en verstaan’, zo zei mijn opleider in Rotterdam eind jaren zeventig. Ik heb zelf het gevoel dat ik daar aardig in geslaagd ben.” Thomasson studeerde Scheikunde aan de Universiteit in Groningen en kwam via werk en specialisatie in Drachten en Rotterdam uiteindelijk als erkend klinisch chemicus terecht in Heerenveen. ,,Dat was voor mij geen probleem. Ik ben een noorderling, wat je misschien wel aan mijn tongval kunt horen. Opgegroeid in Assen en mijn vrouw Else had affiniteit met de regio, dus zij vond het ook geen enkel probleem om mee te gaan naar het noorden.” In 34 jaar veranderde er veel in Tjongerschans, maar toch zijn er gelijkenissen met de tijd van toen. ,,Het belang van het labonderzoek bij het stellen van een diagnose door de artsen is nog net zo groot als toen. Zeventig procent van de diagnoses worden gesteld met behulp van lab-ondersteuning. Er zou in geen ziekenhuis geopereerd kunnen worden, als er geen laboratorium zou zijn. Denk alleen maar aan de bloedtransfusies die er nodig zijn en waarbij het lab voor passend bloed zorgt.

De laatste twee jaar was Thomasson bijna continu bezig om de laboratoriumorganisatie Certe, waar het laboratorium in Tjongerschans onderdeel van is, te ondersteunen op kwaliteitsgebied. Dit met als doel om de her-accreditatie van de Certe laboratoria volgens de nieuwe internationale norm ISO 15189 te realiseren. Hiervoor is in de eerste week van december een grote meerdaagse externe audit geweest. "De uiteindelijke accreditatie wordt in de loop van dit jaar verwacht, daarmee bevestigend dat we in die jaren constant doorgegaan zijn met het verbeteren van de kwaliteit." Dit is mede een belangrijke motivatie geweest voor Thomasson om iedere dag richting Tjongerschans te gaan. ,,Ik ben altijd met plezier naar mijn werk gegaan, omdat het dankbaar werk is. We worden niet voor niets een ondersteunende dienst genoemd. Verder ben ik ontzettend trots op het feit dat wij het eerste lab in Friesland waren dat zich richtte op het laboratorium technisch ondersteunen van het realiseren van de kinderwens voor stellen bij wie dat om natuurlijke redenen niet lukte. Dat, samen met het werken met zoveel fijne en goede laboratoriummedewerkers en niet te vergeten collega Dick Peters, maakte het voor mij een prachtige tijd.”

En nu? Thomasson leunt achterover in zijn stoel. ,,Ik ga me geen moment vervelen, dat weet ik wel. Ik ben een bevoorrecht mens, dat vind ik echt. Ook al ben ik mijn eerste vrouw al op 48-jarige leeftijd verloren aan een dodelijke ziekte. Ik heb drie prachtige kinderen die allemaal een goede baan hebben. Ik heb tijd om meer te gaan tennissen bij mijn club Ten Woude in Heerenveen. Samen met mijn huidige vrouw Anja ga ik lekker musea bezoeken. Verder blijf ik graag op de hoogte van ontwikkelingen in de computerwereld, ik ben dol op het werken met video en audio, zelfs tuinieren begin ik leuk te vinden. Straks in de zomer lekker in het zonnetje in de tuin zitten. Draai ik op de achtergrond ‘knoeperhard’ Pink Floyd met ‘The Wall’ of Genesis met ‘Abacab’. Wat wil een mens nog meer?”


GROOTHEERENVEEN.NL

WELZIJN & GEZONDHEID

29

HEREMA STATE BEWONER JAN KUIPERS

“JE MOET ER ZELF IETS MOOIS VAN MAKEN” Het is bijna een meubelstuk. Tegen de wand staat een grote oude radio, in de woning van de heer Kuipers in Meriants zorgcentrum Herema State. Nog mooier vindt hij zijn tachtig jaar oude bakelieten radio met losse luidspreker. Tegelijk is Jan Kuipers helemaal van nu. Hoe komt u aan die oude radio’s? “Naar die grote radio luisterden we vroeger bij mijn ouders thuis. Hij is uit 1953. En deze is wel tachtig jaar oud. Toen ik een jaar of vijftien was, had ik er precies zo één. Jammer dat ik er geen Radio Nostalgia meer op kan luisteren; Radio 5 zendt sinds 1 september niet meer via AM uit. Ik kan best met een andere radio luisteren, maar dit geluid is veel mooier.” Verheugd: “Ik wil een zendertje maken dat FM ontvangt en als AM zendt. Dat kan ik dan met deze radio ontvangen. De soldeerbout ligt al klaar.”

ik het heel moeilijk, ik voelde me vreselijk. Maar kijk deze woning eens, zo ruim en licht en met mijn eigen spullen, ik ben er blij mee.”

Meneer Kuipers kijkt even of het geluid van zijn mobiele telefoon wel uit staat. Op tafel ligt op een dik puzzelboek zijn tablet, naast een van de oude radio’s staat een mooie tv, op de kast een kleine hypermoderne radio; meneer Kuipers mailt, Whatsappt en leest zijn krant digitaal. Oud en nieuw.

“Techniek vind ik prachtig”

Naar welke muziek luistert u graag? “Alles! Maar vooral uit de jaren vijftig. En Groninger liedjes; ik ben een ‘Groninger met papieren’.” Heeft u liefde voor muziek? “Nou, eigenlijk meer voor de techniek. Techniek vind ik prachtig, ik heb het altijd al mooi gevonden. Ik zit ook altijd vol ideeën.” Had u een technisch beroep? “Ik heb onder andere bij de Groninger fietsenfabriek Fongers gewerkt. Daar ben ik begonnen aan de lopende band. Dat vond ik geweldig, maar ik dacht na een poos wel: wil ik dit altijd blijven doen? Toen werd ik ‘klokjesman’. Bijhouden hoe lang de medewerkers ergens over doen en bedenken hoe het sneller en beter kan. Dat moet je nooit doen als je zelf aan de lopende band hebt gestaan! Mijn collega’s namen het me niet in dank af. Later werd ik commercieel medewerker. Ze konden wel een technische man gebruiken die ook mensen te woord kan staan.”

Ook u lijkt oud en nieuw tegelijk; ondanks uw longen zo kwiek en levenslustig. “Ja, ik zit nog vol energie, ik wil nog van alles doen. De andere bewoners zijn oud maar niet ziek en ik ben ziek, maar niet oud; ik ben nog maar 77. Het liefst zou ik met mijn scootmobiel door de gangen racen. Maar ik kan helaas steeds minder. Douchen bijvoorbeeld is heel vermoeiend. Ik zie er altijd tegenop, ook omdat ik bang ben in kleine ruimtes en voor water over mijn hoofd. Dat schijnen meer longpatiënten te hebben. Ik heb het ook op andere momenten vaak heel benauwd. Ik zit dan voorover, krijg geen lucht en kan even niets zeggen. Meneer Kuipers wijst naar de voordeur en de badkamerdeur. “Daarom heb ik voor nieuwe medewerkers briefjes opgehangen met aanwijzingen. De directeur van Meriant vond het prachtig.”

Jan Kuipers houdt van oud én van nieuw.

Hoe kwam u als echte Groninger in Friesland terecht? “Tja, ik had inderdaad niet zoveel met Friesland. Maar met Fongers ging het slecht en Batavus in Heerenveen bood me een baan aan. Ik heb het er met mijn vrouw over gehad en zij wilde ook wel.” En, hoe beviel dat? “De Friezen op het werk vormden echt een kliek en ik verstond geen Fries. Nu versta ik het goed, al spreek ik het niet. We hadden twee kinderen toen we hier kwamen: een jongen en een meisje. Onze jongste zoon is hier geboren, hij is dus wel Fries. Ze wonen alle drie in de buurt, met twee kleinkinderen, dat is heel fijn.”

Meneer Kuipers stopt even met praten om op adem te komen. “Ik houd van zeilen en dat kan hier natuurlijk goed. In Groningen zeilde ik na een lange werkweek graag ‘s zondags op het Leekster Meer. Verder woonden we hier mooi, in een groot huis.”

Sinds wanneer woont u in Herema State? “Ik woon hier bijna 3 jaar. Mijn vrouw en ik leefden inmiddels gescheiden; zij woont in Marijke Hiem. Ik redde het thuis niet meer alleen. Vroeger heb ik TBC gehad en nu heb ik de longziekte COPD. De longarts zei steeds: ‘U bent

doodziek’. Ik heb gezegd dat hij dat niet meer moet zeggen. Wel heb ik alles geregeld. Ik wil bijvoorbeeld geen reanimatie en wel euthanasie. Om steeds benauwder aan je eind te komen lijkt me verschrikkelijk. Ik kon al heel snel in Herema State terecht. In het begin vond

U houdt de moed erin? “Ik verveel me nooit, kom tijd tekort. Ik hoop gauw met de radio aan de slag te kunnen! Je moet er zelf iets moois van maken, je moet jezelf elke dag een beetje kietelen.”


NISSAN QASHQAI NU GRATIS AUTOMAAT ÓF € 2.000 EXTRA INRUIL

NISSAN NOTE NU GRATIS AUTOMAAT ÓF € 2.000 EXTRA INRUIL

NISSAN JUKE NU GRATIS AUTOMAAT ÓF € 2.000 EXTRA INRUIL

NISSAN PULSAR NU GRATIS AUTOMAAT ÓF € 2.000 EXTRA INRUIL

RIJDT U LIEVER GEEN AUTOMAAT? DAN ONTVANGT U € 2.000 EXTRA INRUIL OP EEN NIEUWE NISSAN!

De Hemmen 1 9206 AG Drachten Tel. (0512) 57 16 71

Skrynmakker 26 8447 GH Heerenveen Tel. (0513) 63 37 75

www.abdnissan.nl

Consumentenadviesprijzen op basis van de meest recente prijslijst, incl. BTW, BPM en eventuele toepasbare kortingen, excl. recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Opties en uitrusting zijn afhankelijk van uitvoering. Gratis automaat is alleen geldig op voorraadmodellen met klantenorders in de periode 1 februari t/m 31 maart 2016, niet geldig in combinatie met andere acties, niet geldig voor fleet- en leaseorders en niet inwisselbaar tegen contanten, OP=OP. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg voor de meest actuele prijzen altijd uw officiële Nissan-dealer. Overeenkomstig 715/2007 EG. Min./max. verbruik Nissan-gamma gecombineerd: 4,1-7,4 l/100km, resp. 24,2-13,5 km/ltr. CO2 -uitstoot variërend van 0 tot 169 gr/km.


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

Het torentje 1914 - 1974 Op 17 december 1974 klinken er doffe knallen door

Serie afbraak torentje

het centrum van Heerenveen. Het geluid hoort bij de gecontroleerde sloopt van het torentje van het postkantoor aan het Van Harenspad. Het Museum Heerenveen heeft een dramatische fotoreeks van deze ebeurtenis in haar collectie. Op een van de foto’s staan drie architectonische iconen van Heerenveen, Oenemastate, de Watertoren en het eerder genoemde torentje. Slechts één van deze, tevens de oudste, heeft de tand des tijds doorstaan. Met de sloop van het torentje begint de gemeente Heerenveen met de modernisering van het Gemeenteplein. Kenmerkend voor het postkantoor is het spitse torentje. Bij aanvang van de bouw in januari 1913 staat er in de bouwplannen van rijksbouwmeester C.H. Peters nog geen toren. Tijdens de uitvoering van het plan wordt plots besloten deze bij het gebouw te plaatsen voor het invoeren van de bovengrondse telefoon- en telegraaflijnen. Het postkantoor wordt op 1 mei 1914 geopend door aannemer B. Zwikker uit Meppel. Het front van het markante gebouw is gericht op het Gemeenteplein en niet op het Van Harenspad. Samen met Oenemastate en het toenmalige belastingkantoor is het pand en haar toren sfeerbepalend voor het plein maar ook voor de skyline van Heerenveen.

De dramatische afbraak vanuit een andere hoek

Rond 1970 zijn de werkzaamheden binnen de postsector dusdanig veranderd, dat ook de gebouwen grondig aangepast moeten worden. Daarnaast kampt het postkantoor in Heerenveen met ruimtegebrek. Het pand wordt door de directeur omschreven als ‘niet meer presentabel, onpraktisch, verouderd’. Verbouw of uitbouw lijkt niet mogelijk te zijn want aan het Burgemeester Kuperusplein wordt een lokkettenkantoor gebouwd (de huidige Openbare Bibliotheek) en aan de Stationsstraat een overslagkantoor van en voor Zuid-Friesland. Wat er met het leegstaande pand moet gebeuren is onduidelijk. Er zijn plannen om het architectonisch interessante gebouw meerdere bestemmingen te geven. De belangstelling voor overname blijkt niet groot want het gebouw staat van 1970 tot de afbraak leeg. In 1974 wordt het pand gekocht door projectontwikkelaar Dijkomabeheer b.v., die op deze locatie en een perceel bouwterrein aan het Van Harenspad winkels met 29 bovenwoningen wil bouwen. Op 17 december van dat jaar sneuvelt het bekende torentje. De op deze plaats gerealiseerde flats hebben architectonisch weinig relatie met de andere historische panden aan het plein en doen helaas nog altijd afbreuk aan de sfeer die het Gemeenteplein ooit had.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Drie iconen Gemeenteplein.

www.heerenveenmuseum.nl

31


32

NUMMER 03 • 2016

maart – april

01

18

Bommenneef

19

WONDERLAND

20

Inez Timmer

Rob du Jardin, Lars Mulder, Grytsje Kingma

20

Op Bezoek bij Mr. Green

03

Lezing: Bulgarije, een uniek vogelgebied

21

Seniorcafé

06

22

LeineRoebana & The Stolz Quartet

06

23

Rob de Nijs

07

Not the Tommy Cooper Story

24

Man met Hoed

Vrijdag & Sandifort

25

Macbeth

Vier de Lente met Kikker

30

Mama Gazoline

30

St. Literaire Activiteiten H’veen (SLAH)

11

31

Poppentheater Inkipinki

13

31

LEEF!

13

01

Lezing: De veilingmeester vertelt

01

John Kørner - Schilderijen

01

Mooi van Mercuur

Posthuis Theater

Terbantstertsjerke

mrt

15:00 Theater Terra

mrt

15:00 Kiev Ballet

15:30 Rob, Lars en Grytsje

Bibliotheek Heerenveen 19:30

mrt

Dennis Wansink

De Klassieke Salon: Hyperrealisme

Heerenveen Museum Academie voor Beeldende Kunst Gr.

Het nieuwe Duitsland Bibliotheek Heerenveen 19:30

Posthuis Theater

Posthuis Theater

mrt mrt

20:15 Löyly

mrt

Slotdag Kikker tiendaagse

Lezing: Op reis door Paradijselijk Nepal Bibliotheek Heerenveen 19:30

t/m

Heerenveen Museum Pronkkeamer Expositie

Nelleke Dikkerboom-Bruin - Grafisch Heerenveen Museum Pronkkeamer Expositie

Boekstart inloopochtend

Expositie Schilderijen

vanaf

Bibliotheek Heerenveen

apr

apr

Bibliotheek Heerenveen 10:00

Gerbrig Wiersma

mrt

mrt

20:15 Carte Blanche vanaf

Posthuis Theater

mrt

Froukje Nijholt

Ypie de Weerd - Schilderijen Daniël Arends

mrt

mrt

Margriet Brandsma

20:15 Toneelgroep Maastricht

Bibliotheek Heerenveen 15:00

mrt

apr

cultuur lokaal maart2.indd 1

bibliothekenmarenfean.nl

Terbantstertsjerke

Posthuis Theater

19:15

apr

Introdans voor de Jeugd

03 apr

15:30 Lili Marleen

15:00 Bram v/d Vlugt, Oren Schrijver

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Museum Belvédère

apr

20:15 Seele/Herz

apr

20:15 Liefde voor Altijd

08

10+

apr

20:15 Circuswerkplaats Boost

09 apr

20:15 Het Zuidelijk Toneel

10

8+

apr

15:00 Tryater

apr

20:00 Edwin de Groot

apr

Bibliotheek Heerenveen 15:00

Posthuis Theater

Heerenveen Museum

Museum Belvédère

Museum Belvédère

heerenveenmuseum.nl

apr

20:15 Jamie Grant

10:00

14 apr

Machiel Dijkstra

Expositie

Keuze-selectie Thom Mercuur

Groepsexpositie

museumbelvedere.nl

apr apr

Bibliotheek Heerenveen 10:15 Columniste Marja Boonstra

Museum Belvédère

ateliersmajeur.nl

02

6+

Paper Made

Deelnemende instellingen:

posthuistheater.nl

Posthuis Theater

apr

20:15 Ro Theater

t/m

Carmen.tv

4+

Posthuis Theater

15

t/m

Raad eens hoeveel ik van je hou Posthuis Theater

mrt

20:15 Jazz & Pop-up comedy

15

t/m

Posthuis Theater

vanaf

Hans Liberg

12

mei mei jun

oranjewoudfestival.nl

08-03-16 11:38


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

33

POSTHUIS THEATER • DINSDAG 26 APRIL 2016 OM 20:15 UUR

EVERT TEN NAPEL EN FOPPE DE HAAN OP HET THEATER-PODIUM Stel u voor: aan de ene kant op het toneel Evert ten Napel, sportverslaggever, vroeger bekend van Studio Sport van de NOS; momenteel vooral te horen via TV zender FOX, waar hij het Eredivisie voetbal verslaat. Aan de andere kant op hetzelfde podium: Foppe de Haan: Fries fenomeen! Topcoach! Tijdstip van dit treffen: dinsdag 26 april 2016 om 20:15 uur.. Wat Foppe de Haan zo'n uniek mens maakt, is dat hij als karakteristieke bekende Nederlander, die tijdens zijn loopbaan geweldige prestaties wist neer te zetten, zo'n gewoon mens is gebleven. En dat hij, ondanks zijn omzwervingen op deze aardbol, nog altijd met beide benen in de Friese klei staat.

Foppe de Haan volgde een opleiding tot onderwijzer, trainde en speelde bij verschillende amateurclubs en begon zijn roemrijke trainerscarrière in 1974 bij sc Heerenveen. Hij was de langst zittende trainer bij sc Heerenveen en wist tezamen met voorzitter Riemer van der Velde de club groot te maken. Landelijke bekendheid kreeg Foppe de Haan toen hij aantrad als trainer van Jong Oranje, en daarmee in 2006 en 2007 historie schreef door het Europees Kampioenschap te winnen. Foppe de Haan was ook nog trainer van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en bondscoach van Tuvalu. Dit seizoen is Foppe opnieuw tijdelijk trainer van SC Heerenveen. Foppe de Haan stapt op 26 april, aan het einde van het seizoen, het Abe Lenstra voetbalstadion alvast uit om vervolgens het Posthuis Theater binnen te gaan. Samen met verslaggever Evert ten Napel beklimt hij ‘s

avonds het toneel voor een exclusief interview. Evert ten Napel zal het vraaggesprek leiden en “Ús Foppe” proberen te verleiden om met zijn - met Friese woorden doorspekte - anekdotes de toehoorders aan zijn zijde te krijgen. Is er nog een stukje Foppe waar we geen weet van hadden? Vast wel. Buiten dat: wat voor verhalen er ook naar buiten komen,

de kracht van Foppe schuilt altijd in de herkenbaarheid, de ‘no nonsense'-aanpak. En dat maakt hij af met zijn eigen en eigenzinnig humor. Kaarten voor het interview met Foppe de Haan zijn te koop bij het Posthuis Theater.

VIER DE LENTE MET DE ‘KIKKER TIEN-DAAGSE’ IN DE BIBLIOTHEEK EN MET THEATER TERRA IN HET POSTHUIS In de eerste lentemaand maart is er alle ruimte voor de jongste cultuurliefhebbers van Heerenveen. Zo vindt in de Bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein een heuse Kikker Tien-daagse plaats en is in het Posthuis Theater poppentheater Terra te zien met ‘Raad eens hoeveel ik van je hou.’ Kikker is al meer dan 25 jaar het hoofdpersonage uit de prentenboekenserie van de Nederlandse kinderboekenschrijver en tekenaar Max Velthuijs (1923-2005). Max Velthuijs bedacht Kikker in 1989, en het eerste boekje (‘Kikker is verliefd’) werd meteen wereldwijd een succes. De boekjes, die soms zware onderwerpen aanroeren, helpen inmiddels al generaties kleine kinderen over de hele wereld inzicht te krijgen in grote menselijke thema’s. De populariteit van Kikker leidt dit voorjaar tot de grote Kikker Tien-daagse in de Nederlandse bibliotheken. In de vestiging in Heerenveen is vanaf 21 maart een displaytafel ingericht met alle Kikker-boeken. Voor de allerkleinsten zijn er de verschillende Kikker-babyboekjes, voor de peuters handzame kartonnen boeken. Voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd zijn er de Kikker prentenboeken, die voor alle leeftijden geschikt zijn om voor te lezen en/of zelf te lezen. Op de slotdag van de Kikker Tiendaagse, woensdag 30 maart tussen 15:00 uur en 16:30 uur, kunnen kinderen van 3 tot en met 8 jaar meedoen aan verschillende activiteiten, zoals het knutselen van Kikker, kijken naar een poppenkastspel en schminken. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. De Bibliotheek organiseert deze middag samen met studenten van het Friesland College uit Heerenveen.

“Ik hou van jou helemaal tot aan de maan... en terug!” POSTHUIS THEATER zaterdag 19 maart om 15:00uur

Kikker gaat ook regelmatig op theatertournee. Theo Terra, oprichter van poppentheater Terra, maakte samen met Dick Feld vier grote Kikkermusicals, die tot ver over de Nederlandse grenzen worden gespeeld, tot in de Verenigde Staten, Canada, en zelfs China en Iran aan toe. Theater Terra heeft een ijzersterke naam opgebouwd met de voorstellingen rond Kikker, en staat garant voor kwaliteitsjeugdtheater van het beste soort. Dit seizoen zet Terra met behulp van prachtige muziek, spel, decors, poppen en kostuums de bekende prentenboekjes ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ van Sam McBratney en Anita Jeram in de schijnwerpers. De voorstelling is geschikt voor 4+ en is in het Posthuis Theater te zien op zaterdag 19 maart om 15:00 uur. Hazeltje en Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies, dát is niet makkelijk te meten! Tijdens de lente en ook alle andere seizoenen, probeert Hazeltje iets héél belangrijks te vertellen aan Grote Haas: ‘Raad eens hoeveel ik van je hou?’ Na dit avontuur heeft Hazeltje slaap en legt Grote Haas hem voorzichtig in zijn bedje van varens. En terwijl Grote Haas dicht naast Hazeltje gaat liggen fluistert hij: “Ik hou van jou helemaal tot aan de maan… en terug!”


DE MOOISTE 4 MIJL VAN FRIESLAND

DOE OOK MEE EN SCHRIJF JE NU IN! WANNEER, WAAR EN HOE LAAT?

29 MEI 2016 MARKTSTRAAT SNEEK

De 4 Mijl van Sneek is een hardloopwedstrijd over 4 Engelse mijl door de historische binnenstad van Sneek, waarbij je twee keer door de Waterpoort loopt. Het is een relatief jong evenement, maar heeft zich nu al een vaste plek verworven op de activiteitenkalender van de bruisende stad Sneek. DOE OOK MEE AAN DEZE SPORTIEVE EN GEZELLIGE UITDAGING EN SCHRIJF JE SNEL IN!

www.4mijlvansneek.nl

13:30 UUR Start Albert Heijn kidsrun 7 t/m 9 jaar 13:45 UUR Start Albert Heijn kidsrun 10 t/m 12 jaar 15:00 UUR Start 4 Mijl van Sneek loop

See you there!


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

35

SHAHER YOUSEF: RUN SAHER….RUN Hij was amper zestien jaar oud toen hij, zonder ook maar een greintje wedstrijdervaring, zijn eerste hardloopwedstrijd won en verslaafd raakte aan de hardloopsport. De aanleiding voor zijn deelname aan deze wedstrijd was dat hij erachter kwam dat er geen afgevaardigde was van zijn school op de 3000 meter, dit in het kader van de onderlinge wedstrijden van de Iraakse hogescholen. Hij vroeg zijn coach of hij de school mocht vertegenwoordigen en werd tot ieders verbazing eerste. Het leven van Saher Yousef zag er vanaf dat moment anders uit, hij was verslaafd….aan het hardlopen. Een portret. De sportdocent aan het Friesland College en vader van een dochter en zoon staat al te wachten terwijl ik mijn auto parkeer aan de andere kant van de straat, want de weg voor het huis van deze atleet ‘ligt er uit’. Bij binnenkomst valt mijn oog meteen op het diploma van de New York Marathon. “Dat is mijn mooiste marathon ooit geweest” zegt Saher over de marathon, die hij in 1999 als snelste Nederlander heeft afgelegd in een tijd van 2.38.55.

hij 23 marathons, met een absolute toptijd van 2.32.26 tijdens de marathon in Rotterdam. Daarnaast liep hij de, voor hem zelf gedenkwaardige, Marathon van New York. “Mijn deelname aan deze marathon is extra bijzonder geweest, want de toenmalige directeur van het CIOS heeft er door middel van een sponsoractie voor gezorgd dat ik naar New York kon”, aldus Yousef. Ook was hij een toploper bij de jaarlijkse Berenloop op Terschelling. “Het lopen over dit mooie eiland was iedere keer een genot en ik kijk dan ook met veel plezier terug op deze loop, die ik zes keer heb gewonnen”.

GEVLUCHT Het hardlopen moest hij na zijn studie in Irak tijdelijk stopzetten in verband met de dienstplicht. “In die periode heb je weliswaar genoeg andere sportieve activiteiten, maar ik heb het lopen toen wel gemist” vertelt Saher glimlachend. Na zijn dienstperiode is hij naar het Westen gevlucht vanwege de oorlog in zijn land. Eerst naar Turkije, waarna hij in februari 1994 in Nederland aankwam in het AZC in Nijmegen. “Hier ben ik weer begonnen met hardlopen. In eerste instantie om mijn gedachten en de situatie waarin ik zat, op een rijtje te kunnen zetten”. In het najaar van dat jaar werd hij, via het AZC in Rotterdam overgeplaatst naar het AZC in Musselkanaal. Al die tijd is hij blijven trainen en werkte hij hard om zich de de Nederlandse taal eigen te maken. In deze periode liep hij, sinds jaren, weer eens een wedstrijd. Hij won, maar de eerste

Na deze hoogtijperiode kwam het blessureduiveltje om de hoek kijken en is hij minder gaan trainen en wedstrijden lopen. Ook zijn persoonlijke leven en maatschappelijke carrière eisten zijn aandacht. Tijdens het trainingsuur voor de recreanten van AV Heerenveen, kwam trainer Saher Yousef zijn huidige vrouw tegen. Daarnaast werd hij na het afronden van zijn opleiding bij het CIOS aangenomen als docent. prijs ging naar de nummer twee omdat Saher niet aangesloten was bij een atletiekvereniging. Wel viel het de aanwezige coaches en trainers van de atletiekvereniging uit Stadskanaal op dat deze man wel erg goed en snel liep. Vanaf dat moment ging de atleet dagelijks trainen bij deze vereniging.

PAPA Een keer per week, papa-dag, heeft hij de zorg voor zijn zoon David. “Een dag waar ik iedere week van geniet; het is een mooie zorg om je eigen kinderen op te zien groeien”, zegt de trotse vader.

TOPVORM In september 1995 ging Saher, die inmiddels in de laatste fase zat van zijn inburgeringsproces, naar Heerenveen om aan het CIOS te gaan studeren. “Deze kans heb ik gekregen via mijn begeleider van het AZC. Een stap die ik anders nooit had kunnen zetten. Terwijl hij al op kamers woonde in Heerenveen, werd hij in oktober van dat jaar genaturaliseerd en was hij daarnaast in contact gekomen met de atletiekvereniging van Heerenveen, toen nog AV ’55. Vanaf dat moment was hij zo’n 10 keer per week op de atletiekbaan te vinden. “Ik had net zo goed een bed in de kantine van de club kunnen neerzetten, ik was meer op de baan, dan dat ik thuis was”, zegt de glimlachende Yousef. Naast actief atleet, was hij inmiddels ook trainer geworden. In de bloei van zijn loopcarrière, van 1998 tot en met 2007, liep

Op de vraag of hij hoopt dat zijn kinderen het hardlooptalent van hem hebben geërfd geeft hij aan: “Mocht dat zo zijn, dan is het belangrijkste dat ze er plezier aan beleven. Niks moet en alles mag wat sport betreft”. Deze sportman is een een atleet in hart en nieren, een hardloper met een verhaal, dat aangeeft wat de vele trainingsuren, naast het talent dat hij had, hem hebben gebracht. Wanneer Saher en zoon David mij begeleiden naar de voordeur valt mijn oog weer op het mooie diploma van de New York Marathon en denk ik terug aan mijn eigen deelname, die weliswaar iets minder snel ging, maar wel een ervaring is geweest voor het leven.


36

NUMMER 03 • 2016 BESTUURSLID FROUKJE HOFMA

VROUWEN AAN DE BAL “Het vrouwenvoetbal groeide in ons land de afgelopen tien jaar met 75 %. Over nog eens tien jaar bestaat de Nederlandse voetbalwereld voor 25 % uit vrouwen. Je hoeft geen visionair te zijn om te zien dat je hier te maken hebt met een groeimarkt”, aldus Froukje Hofma, bestuurslid van sc Heerenveen Vrouwen.

DRIVE De Heerenveense vrouwen startten in 2007 in de eredivisie. “Toen was ik er nog niet bij betrokken”, vertelt Hofma: “Dennis Klaster sprak ik in april 2015 tijdens een wedstrijd van mijn zoon over het geringe aantal vrouwen in voetbalbesturen. De volgende dag lag er een uitnodiging ‘op de mat’ om eens te komen praten. Een uitdaging, maar ik zit er intussen goed in. Ik zie bij de voetbalmeiden dat ze graag het allerhoogste willen bereiken en daar enorm hard voor werken. Ze gaan puur voor de sport, in een wereld waarin mannen domineren. Ik doe dat ook in mijn bedrijf. Als een van de vier vrouwelijke grossiers in de Nederlandse autowereld, kom ik voornamelijk mannen tegen.” Voor beide heeft ze een enorme drive. Haar bedrijf, Novatech Auto en Industrie Parts, runt ze met haar man en net als hun beide zonen, voetbalt hij. Dat is een voordeel. “Ze begrijpen wel waarom ik zo’n 15 uur per week in het bestuurswerk steek.”

Ze was blij dat de trainer van Heerenveen belde om haar uit te nodigen. Bescheiden vertelt ze: “Ik voetbalde voor mijn plezier en het was me eerst niet opgevallen dat ik talent had. Naarmate je ouder wordt, ga je dat wel doorkrijgen. Dat ik werd gevraagd voor sc Heerenveen Vrouwen, heeft me doen besluiten dat ik hogerop wil in het voetbal.” Inmiddels speelt ze bijna het hele seizoen al in de basis.

ters.” Ze heeft er vertrouwen in. En ze heeft goed nieuws: “23 Februari hoorde ik dat ik in de selectie van het Nederlandse elftal zit. Ik vind het een groot compliment, want ik wist wel dat ik in de gaten werd gehouden, maar dit had ik toch totaal niet verwacht.” Ook voor het bestuur was het bijzonder, want naast Dorien, is ook Lysanne van der Wal geselecteerd.

TEAMGEEST NATIONAAL NIVEAU Dorien: “Vorig jaar slaagde ik voor de havo en ik heb een tussenjaar genomen om in Heerenveen te voetballen. Dat was best spannend, maar ik ben nu goed gewend. Hopelijk word ik ingeloot voor het komende jaar HBO Verpleegkunde. Dan verhuis ik naar Groningen. Binnenkort heb ik op de Hanzehogeschool een gesprek met de topsportcoördinator, want er zijn daar goede regelingen voor spor-

Hofma prijst het doorzettingsvermogen van de dames: “Vrouwen hebben er alles voor over om te kunnen voetballen. Als je dan ziet hoeveel minder ze ervoor terugkrijgen dan mannen, wordt wel duidelijk dat je echt gedreven moet zijn om dit te doen en dat zie je terug in de teams.” Daarnaast studeren verschillende clubleden, eentje is zelfs aan het promoveren op Bewegingswetenschappen. Beiden vinden het teamgevoel mooi: “Je hebt elkaar

BESCHEIDENHEID

• W ereldwijd voetballen 29 miljoen vrouwen, waarvan 148.000 in Nederland. • D e toename in het mannenvoetbal was in 2014-2015 1%, in het vrouwenvoetbal 6,2 %. • E r zijn momenteel 7 eredivisieclubs, een competitie die aan het uitgroeien is tot 9 clubs • V rouwenvoetbal is de sterkst groeiende sport van Nederland

nodig om iets te bereiken, het is een leuke groep vrouwen bij elkaar en iedereen is positief ingesteld. Fred de Boer is een fijne trainer van wie je echt iets kunt leren.” Dat hij weggaat aan het einde van het seizoen, vinden ze spijtig. Als club het hoofd boven water houden is geen sinecure. Naast financiële steun van sc Heerenveen, de KNVB en sponsor Univé, zijn er verschillende bedrijven die bijdragen. Zo schuiven de vrouwen elke dag aan de dis in de Koningshof, een bijzonder gebaar van Cristel Koning. Hofma: “Ik ben voor een verandering in de aanpak en til het vrouwenvoetbal graag naar een hoger plan. Daarvoor hebben we meer sponsoren nodig. De breedtesport kan nu eenmaal niet zonder topsport. Omdat we behalve de shirts losstaan van het mannenteam, huren we onze eigen faciliteiten in. Speelvelden, fysiotherapie, keepertrainer en dergelijke, het komt allemaal neer op eigen schouders.” Ze vindt dat de club daarin van anderen kan leren: “Zo sprak ik onlangs de voorzitter van FC Twente, om te horen hoe ze het daar aanpakken. Dat is toch iets van vrouwen hè, het zoeken van verbinding.” Graag zou ze samenwerken met het Heerenveense mannenvoetbal en dan iets meer dan twee keer per jaar mogen voetballen in het Abe Lenstrastadion.

Met meer dan 30 vrouwen kunnen er twee teams worden geformeerd, een eerste elftal en een beloften team. Omdat er geen jeugdopleiding is voor meisjes, halen ze hun talenten uit amateurclubs, zoals VV Heerenveen. Een snel rijzende ster is Dorien Zeinstra. Zes keer per week reist de net achttienjarige van Borger naar Heerenveen om te voetballen. “Mijn broer ging op voetbal en twee jaar later ben ik ook begonnen. Dat was leuk, met een paar andere meisjes zat ik in het jongenselftal. Toen ik in de C’s zat, begon ik bij Oranje Nassau, waarvoor ik twee seizoenen naar Groningen moest.”

VROUWEN VOETBAL WEETJES

Talent Dorien Zeinstra (l.) met Froukje Hofman (r.) voor sponsor Restaurant De Koningshof

“Het mooiste is het als Nederland het vrouwenvoetbal zou omarmen, net als bijvoorbeeld Scandinavië, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Daar zitten de tribunes vol met gezinnen. Dan worden we iets minder Calimero”, besluit de bevlogen bestuursvrouw.


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

ROLAND BOOMSMA

De lange nummer twee van het waterpolo De bekendste waterpoloër in Heerenveen en daarmee ook in Noord Nederland is waarschijnlijk de ‘boomlange’ Roland Boomsma. De sporter is bij zowel zijn eigen vereniging Start Gemeenschap Heerenveen Avena (SGHA), de waterpoloafdeling van de zwem- en waterpoloverenigingen HZPC Heerenveen en Avena Joure, als bij de supporters en de tegenstanders een geliefd persoon. Hij is al jaren niet alleen een vaste waarde in het water, maar draagt ook zijn steentje bij aan de vereniging buiten het water. Zo heeft hij jaren training gegeven aan de herenteams, floot wedstrijden, coachte heren, dames en jeugdteams, zat in de technische commissie en was de man van de statistieken. Alleen al het invullen van zijn naam op het wedstrijdformulier deed menig tegenstander ‘sidderen’. Al snel kreeg hij de geuzennaam “De lange nummer 2 van HZPC (later SGHA)”. Aan de keukentafel blikt hij terug op jaren van trainen, wedstrijden, regelen en alles bijhouden. “Het is niet zo dat ik stop, maar een ‘tandje lager’ ten aanzien van mijn geliefde sport mag wel”, analyseert hij. Als jochie, in de jaren zestig, was hij al te vinden in het zwembad om te trainen en op zijn vijftiende raakte hij verknocht aan het waterpolo. Niet verwonderlijk overigens, want het hele gezin Boomsma was op de een of andere manier verbonden met deze sport. Vader Boomsma is al ruim veertig jaar landelijk actief als scheidsrechter en zijn twee broers spelen ook waterpolo. “Mijn broers en ik zijn samen opgetrokken en we waren teamgenoten in ‘het eerste’. Nu doen we het alle drie allemaal wat rustiger aan, maar zitten we met z’n drieën nog wel steeds bij elkaar in ‘het derde’”, vertelt hij glimlachend.

ONTWIKKELING Twee jaar nadat Roland lid was geworden van de club was hij al doorgestroomd naar het tweede team van de vereniging, waarna hij op zijn twintigste werd gevraagd voor het eerste. “Niet dat ik een supertalent was, maar ik was wel heel gedisciplineerd en een harde werker”, blikt Boomsma terug. In die beginjaren was er nog geen echte trainer, maar toen er in 1983 een

trainer van landelijke niveau aantrad, resulteerde dat wel meteen in een eerste plaats van het district en een jaar later speelde het eerste team op landelijk niveau. Dit, omdat deze trainer de beleving van de sporters en de manier van trainen serieus aanpakte. ‘De lange van het waterpolo’ met cap nummer 2 heeft dit niveau bijna vijfentwintig jaar volgehouden en is nog steeds topscorer van de club. In deze jaren is het team drie keer kampioen geworden van de derde klasse. “Dat was toen heel wat. En ik ben daar nog steeds trots op”, aldus Boomsma.

BESTUURSFUNCTIES Daarnaast heeft de spits (midvoor – red.) veel bestuursfuncties bekleed. “In jaren negentig van de vorige eeuw moesten we alles met eigen mensen doen. Gelukkig is er sinds het begin van deze eeuw een aantal bestuursleden en onafhankelijke trainers bijgekomen en dat betekende een stuk toegevoegde waarde” concludeert Boomsma. Hij kon daardoor zelf een stapje terug doen en is niet meer bij alle trainingen en wedstrijden aanwezig. Wel blijft hij wedstrijdsecretaris en vraagbaak. “De verbondenheid met deze mooie sport en club blijft er altijd”, besluit Boomsma. Net als zijn geuzennaam: ’De lange nummer twee’.


KOM NAAR ONZE

PAASSHOW DAG 2E PAAS

VM RA A R T ZMAA A R T MA 28 MAART 5 2 9-18 uur

6 2 9-17 uur

10-17 uur

VOOR IEDEREEN!

HANDIGE, KORTE WORKSHOPS

MEER DAN 200 RACEFIETSEN EN MTB OP VOORRAAD!

FIETSONDERHOUD

Eigen fiets mag mee Vrijdag, zaterdag & maandag 10.30 uur / 12.30 uur / 14.30 uur

VOEDING&PRESTATIE

VOLOP ACTIES EN GEZELLIGHEID

GRATIS PROLOGO ZADELMETING

door Sandra ’t Hart Zaterdag 11.00 uur / 13.00 uur / 15.00 uur

EN ADVIES

SKEELER CLINICS

INFORMATIE OVER FIETSREIZEN

Eventueel leenskeelers aanwezig Maandag 11.00 uur / 13.00 uur / 15.00 uur

SPRINGKUSSEN VOOR DE KIDS!

2

2 A7/E

JOU

VEEN

REN

HEE

RE

OUDEHASKE

W W W. H A I C O B O U M A . N L haicobouma_a3 poster_paas2016.indd 1

08-03-16 14:13


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

EEN LEVEN LANG FAN VAN SC HEERENVEEN

Sinds jaar en dag kent sc Heerenveen de Kidsclub. Die bestaat uit de Junior Heroes en de Feanatics en is bedoeld om kinderen al vanaf de geboorte een leven lang te binden aan de voetbalclub uit het Friese Haagje. De Kidsclub ontstond destijds naar aanleiding van een enquête tijdens een open dag van sc Heerenveen. Daaruit kwam de behoefte voor een jeugdclub naar voren. Sinds die tijd is de Kidsclub niet meer weg te denken. Daarbij richt de Junior Heroes zich op kinderen van 0 tot en met 11 jaar en telt momenteel 2100 leden uit heel Nederland. Terwijl de Feanatics zich richt op jeugd van 12 tot en met 17 jaar en ruim zevenhonderd leden uit heel ons land kent.

zo leuk aan sc Heerenveen en waarom ben je naar hier gekomen’. De meest memorabele vraag was ongetwijfeld voor Larsson. Hij kreeg van één van de kinderen niet alleen de vraag hoe oud hij was toen zijn talent werd ontdekt, maar kreeg ook de opmerking mee dat het jongetje van zijn nicht moest vragen of Larsson nog vrijgezel was. Dat laatste bleek niet het geval te zijn. Als de kinderen tieners worden, zijn ze met andere dingen bezig. Vandaar dat de Feanatics zich op andere activiteiten richt. Ze worden dan onder andere betrokken bij sfeeracties met Nieuw Noord en FeanFan. In de voorjaarsvakantie stond er voor de leden een fotoshoot en FIFA-toernooi op de agenda. Ook dan komen er altijd wel spelers kijken. Door jeugd bij de Feanatics net als bij de Junior Heroes tal van leuke activiteiten aan te bieden probeert sc Heerenveen ze enthousiast te maken, zodat de jeugd ook na hun zeventiende als fan betrokken blijft bij de club.

Een lidmaatschap van de Kidsclub kost vijftien euro per jaar. Wie lid wordt krijgt een welkomstpakket. Voor de Junior Heroes is er voor kinderen tot en met 3 jaar een Heero knuffel. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar krijgen een bal. Ook krijgen de kinderen viermaal per jaar het magazine ‘Heero News’ en is er wekelijks op vrijdag een nieuwsbrief met onder andere de uitslag van prijsvragen en verlotingen. Ook kunnen de kinderen meelopen in de line-up bij uit- en thuiswedstrijden. Nieuwe leden van de Feanatics krijgen een clubsjaal van sc Heerenveen. Verder krijgen zij driemaal per jaar het Feanatics magazine en de wekelijkse nieuwsbrief. Daarnaast zijn er voor beide groepen nog diverse andere acties en hebben zij recht op kortingen voor de Optisport zwembaden, producten uit de Feansjop, het Kameleondorp en bijvoorbeeld op toegangskaarten voor het voetbal.

ACTIVITEITEN Voor beide doelgroepen zijn er jaarlijks tal van activiteiten in en om het stadion, waarbij ook spelers van sc Heerenveen betrokken zijn. Kinderen worden al op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor de Kidsclub. Dat slaat duidelijk aan. Want ondertussen zijn er onder de noemer ‘Berne as Feanfan’ ook al flink wat baby’s bij als fan.

VERJAARDAGSFEESTJES EN CLINICS

Bij de Junior Heroes probeert sc Heerenveen de kinderen met activiteiten zo enthousiast te krijgen, dat zij daarna willen doorstromen naar de Feanatics. Zo zijn er activiteiten als de Kidsclub voetbaldagen in de voorjaarsvakantie, zijn er contactmomenten met spelers en is er onder andere het jaarlijkse Sinterklaasfeest in Fean Plaza, dat in het stadion is gehuisvest. Daar zijn ongeveer driehonderdvijftig kinderen bij aanwezig. Daarnaast is er jaarlijks een persconferentie, waarbij ook mascotte Heero en een aantal spelers van de partij zijn. De kinderen zelf krijgen een heuse perskaart en een persmap, waarin ze aantekeningen kunnen maken en handtekeningen kunnen verzamelen.

WAT VERDIEN JE PER JAAR? Zo was er in de voorjaarsvakantie ook een persconferentie. Die vond plaats in de perszaal, waar na afloop van het voetbal ook Foppe de Haan en de trainer van de tegenpartij hun persconferentie houden. Ditmaal zaten Luciano Slagveer, Sam Larsson en Caner Cavlan achter de tafel. Zij kregen de meest ontwapenende vragen op zich afgevuurd. Zoals: ‘Wat verdien je per jaar en vind je dat genoeg’, ‘op welke leeftijd ben je ontdekt’, ‘heb je veel fans als voetballer en heeft dit je veranderd’, ‘Is Foppe de Haan een goede trainer’ en bijvoorbeeld ‘wat is er

Via de Kidsclub is het ook mogelijk om een verjaardagsfeest te vieren bij sc Heerenveen. Daarbij zijn er drie varianten: fun party, voetbal party en wedstrijd party. Bij de fun party is er een speurtocht door het hele stadion. Bij de voetbal party krijgen de kinderen een middag voetbaltraining, zoals de profs dat ook krijgen. Terwijl bij de wedstrijd party een thuiswedstrijd van sc Heerenveen kan worden bijgewoond. Verder geeft sc Heerenveen clinics bij amateurclubs. Er zijn twee varianten: een funclinic en een professionele training. Voor alle informatie over de Kidsclub zie www.sc-heerenveen.nl/kidsclub.


40

NUMMER 03 • 2016

THIALF, HET SCHAATSHART VAN DE WERELD

DUURZAME BASIS VOOR TOPPRESTATIES

Vloerexpert Tarkett sponsor en supplier nieuw Thialf stadion De overhandiging van de Friese sjaal voor Thialf van mevrouw de Jong, 94 jaar en heeft alleen al 1200 meter bij elkaar gebreid. Foto persbureau Martin de Jong

Thialf heeft voor de inrichting van het nieuwe topstadion de handen ineengeslagen met vloerexpert Tarkett. Om het onbetwiste schaatshart van de wereld te zijn heb je innovatieve partners nodig. Daarom plaatsten Thialfdirecteur Eelco Derks, voorzitter RVC Thialf Cees van Roozemond, en Ivo Schintz, Vice President Central Europe EMEA-divisie bij Tarkett, tijdens de ISU World Cup Finale hun handtekening onder een driejarige overeenkomst.

THIALF KRIJGT FRIESE SJAAL

CADEAU VAN DRIE KILOMETER LANG

Hiermee wordt Tarkett naast sponsor ook exclusief leverancier van Thialf.

De personen op de foto zijn, van links naar rechts: Ivo Schintz – Vice President Sales Central Europe EMEA Tarkett, Cees Roozemond – Voorzitter RcV Thialf en Eelco Derks, Directeur Thialf.

Tarkett is wereldwijd leider in innovatieve en duurzame oplossingen voor vloeren, indoor en outdoor sportvloeren en tapijt en levert alle vloeroplossingen met de meest

inspirerende kleuren, designs en structuren voor het nieuwe stadion.

Op de eerste dag van de ISU World Cup Finale kreeg Thialf een bijzonder cadeau aangeboden. De bewoners van het verzorgingshuis ‘Het Uiterjoon’ uit Scheveningen kwamen een Fries gebreide sjaal brengen van meer dan drie kilometer lang. De sjaal werd door de directeur van Thialf, Eelco Derks, en voormalig schaatsster, Yvonne van Gennip, in ontvangst genomen.

De 35 bewoners die meegewerkt hebben aan de sjaal kwamen met een bus naar Thialf om het cadeau te overhandigen. Meer dan twee jaar hebben ze aan de sjaal gebreid. Het unieke Friese exemplaar is aan de buitenkant van het Thialf stadion opgehangen. De bewoners van ‘Het Uiterjoon’ kregen nog een rondleiding door de 400 meter hal en genoten van Fries suikerbrood en een glaasje Berenburg.

SCHAATSCHEQUE UITGEREIKT AAN HILBERT VAN DER DUIM EN BOB DE JONG Thialf heeft de kick off gegeven voor De SchaatsSocieteit Thialf. De SchaatsSocieteit Thialf zal 2x per schaatsseizoen in de businessclub van Thialf bij elkaar komen en is toegankelijk voor alle (ex) topschaatsers met podiumplekken op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Dit initiatief wordt onder auspiciën van de KNSB en haar Atletencommissie georganiseerd. Thialf vindt het belangrijk om in dialoog te blijven met (ex)topschaatsers. Hun ervaringen met en over de schaatssport zijn uniek. Naast een netwerkfunctie zal de SchaatsSocieteit daarom een plek worden waar ook over

Hilbert van der Duim (links) en Bob de Jong (rechts, inzet) kregen tijdens de ISU World Cup Finale het eerste “abonnement voor het leven” uitgereikt.

het verleden, heden en de toekomst van de schaatssport gediscussieerd wordt. Ook vindt Thialf het belangrijk om een aparte plek te faciliteren voor atleten die een unieke prestatie hebben geleverd. Alle leden van de SchaatsSocieteit Thialf krijgen van Thialf een schaatsabonnement voor het leven. Mark Tuitert, Ard Schenk en Rintje Ritsma ondersteunen dit initiatief.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

UNIS FLYERS

41

FOTO'S: NICOLIEN SIJTSEMA

NA 33 JAAR WEER LANDSKAMPIOEN!

Na 33 jaar staat UNIS Flyers eindelijk weer eens in de eregalerij van landskampioenen. Geleen werd in de halve finale van de play offs verslagen en Den Haag verloor in de andere eindstrijd van het Belgische Herentals. Daardoor pakte UNIS Flyers automatisch de landstitel. Trainer Mike Nason gebruikte de mogelijke kans om landskampioen te worden als motivatie om Geleen in twee wedstrijden uit te schakelen. ,,Landskampioen worden is a big thing. Dat mensen zeggen dat het geen echte titel is omdat Tilburg er niet bij is met hun beste team, dat zegt ons niks. Zij zijn zelf uit Nederland weggegaan naar de Duitse competitie, dus ze tellen gewoon niet meer mee.’’ Nason sprak er zelfs met zijn vader over en die vond het een mijlpaal. ,,Nederlands kampioen, na zoveel jaren. Hij vond het super dat we dat gepresteerd hebben.’’Daarvoor moest Geleen in de halve finale in de BeNe-league aan de kant gezet worden. UNIS Flyers klaarde de klus in twee duels. Zaterdag was de winst met 5-3 nog benauwd. Ondanks een 4-1 voorsprong halverwege, maakte de thuisploeg het zichzelf nog uiterst lastig door de Limburgers tot 4-3 terug te laten komen. ,,Omdat we toch verslapten na de ruime voorsprong en dat moet je tegen een hard werkend team als Geleen.’’ Dat had al een waarschuwing voor het uitduel een dag later in Glanerbrook moeten zijn, maar toch begonnen de Heerenveners te slap aan het tweede treffen. ,,Het was toch de vermoeidheid van de lange busreis in combinatie met het spelen van de avond ervoor’’, haalde Nason als excuus aan. De terechte openingstreffer van de stick van Akim Ramoul bleek voor UNIS Flyers de elixer om Geleen naar een kansloze 8-3 nederlaag te spelen. Met Harry Matheson in de rol van uitblinker. De Canadees maakte een perfecte hattrick en gaf de withemden daarmee de juiste zet in de richting van een finaleplaats. ,,Ik kan me niet herinneren ooit eerder een hattrick gemaakt te hebben’’, zei een glunderende Matheson. Hij scoorde

daarna nogmaals en ook Ronald Wurm (2x), Tony Demelinne en Brent Janssen lieten de overigens goede Geleen-goalie Rowan Delil kansloos. Nadat duidelijk werd dat Herentals in de andere halve finale het Den Haag van ex-Flyers coach Chris Eimers had verslagen, vierden de Heerenveners een klein feestje vanwege het behalen van de landstitel. ,,Dat mag ook, na zoveel jaren wachten hebben wij het nu eindelijk wel eens geflikt’’, aldus een trotse voorzitter Henk Hoekstra. Hij wist nog niet wanneer de maximaal drie finaleduels tegen Herentals zijn. De Belgen, die in poule A va de BeNe-league boven UNIS Flyers eindigden, hebben thuisvoordeel. Coach Mike Nason toonde vertrouwen in een goede afloop. ,,Als team keihard werken en vooral als de aanvallers onze ‘D’ goed ondersteunen hebben we goede kans op de echte hoofdprijs.’’ Harry Matheson was ook vol vertrouwen. ,,Zij spelen met twee lijnen, wij met drie. Als we veel schaatsen, kunnen we ze conditioneel kapot spelen en dan profiteren.’’


42

NUMMER 03 • 2016

JUR HOFSTEENGE VAN RV AENGWIRDEN

“BLIK HALEN MET ROEIEN MOTIVEERT” De roeisport wordt steeds populairder, met als gevolg dat wedstrijden vaker op televisie worden uitgezonden. Voor het uitoefenen van deze intensieve sport zijn kracht, conditie, techniek en teamwork nodig. Roeivereniging Aengwirden uit Heerenveen bestaat al 16 jaar en timmert met ruim 80 leden aardig aan de weg. Zoveel mogelijk ’Blik halen’ tijdens de wedstrijden, oftewel de eerste plaats, is een van de doelen. Genoeg reden een beeld te schetsen van deze vereniging, die haar boten afmeert op een hele mooie plek in Heerenveen. Op weg naar het nieuwe clubhuis van RV Aengwirden kom ik op een weg waar ik nog nooit ben geweest in Heerenveen. De zon schittert hier in het water. Uiteindelijk kom ik uit op een idyllische plek waar een schitterend clubgebouw staat naast een loods vol met roeiboten. Hier moet het zijn waar vele roeiers met lachende gezichten keer op keer de roeiboten instappen om in de mooie omgeving van Heerenveen hun roeiuurtjes te maken. Materiaalman van deze vereniging, Jur Hofsteenge, komt al aanlopen voor de begroeting en zegt: “Het is zeker een mooie plek maar de weg hiernaartoe mag nog wel onder handen worden genomen”.

scullen. “De roeiboten van deze vereniging bieden plaats aan 1 (skiff), 2, 4 of 8 roeiers”, geeft Hofsteenge aan.

De geboren Groningener die zich, met zijn gezin, via Heerenveen in de Knipe heeft gevestigd, heeft zijn hele leven al iets met de watersport. Via een Open Dag, die dit jaar op zaterdag 23 april plaatsvindt, werd hij een jaar of zes geleden lid van RV Aengwirden. “Het sportief en gezellig bezig zijn met z’n allen, in combinatie met het water en de vrijheid, waren voor mij de hoofdredenen om lid te worden”, vertelt Hofsteenge.

“De ene keer zijn de wedstrijden op de Amstel en de andere keer weer op het water van Friesland. Het is altijd heel karwei om de boten op de juiste locatie te krijgen, maar als ze éénmaal in het water liggen is het puur genieten”, zegt hij glimlachend.

GROEI Afgelopen jaren zit de roeivereniging wat ledental betreft in de lift. En dat heeft ook implicaties voor de accommodatie en het materiaal. Sinds 2015 heeft de club een nieuw clubgebouw met douches en een kantine, gefinancierd met subsidies van de gemeente en de provincie, maar ook door de leden zelf. Hieruit blijkt de binding van de leden met de club. “Die sterke verbondenheid met de club is de basis geweest voor de realisatie van het clubgebouw”, legt Hofsteenge uit. Naast het clubgebouw staat de loods met daarin ruim 40 roeiboten.

LESJE ROEIEN Binnen de roeisport wordt er gevaren in verschillende boottypes. De verschillen zitten in het aantal roeiers in de boot, de aanwezigheid van een stuurman of –vrouw, de breedte van de boot en het aantal riemen (roeispanen) per roeier. Bij het roeien met één riem wordt er gesproken over boordroeien. Roeien met twee riemen is het

MATERIAAL Sinds twee jaar is Jur Hofsteenge de materiaalman van de vereniging. De boten zijn gemaakt van hout of kunststof. “Onderhoud van houten boten is bewerkelijk, daarom investeren we het liefst in kunststof boten” aldus Hofsteenge. Ook maakt hij in overleg met de verschillende roeicommissies voorstellen voor investeringen in de vloot en is hij medeverantwoordelijk voor het transport van de boten naar de wedstrijden.

WEDSTRIJDEN Gedurende het hele jaar wordt er geroeid, vooral in de weekenden. Zodra de zomertijd weer is ingesteld, wordt er ook veel in de avonden getraind. Er zijn diverse teams van RV Aengwirden die, met verschillende formaties, meedoen aan de wedstrijden. “Er is één team dat vaak ‘blik haalt’ tijdens de wedstrijden en dat motiveert”, zegt Hofsteenge. Hij zelf zit in zowel de 8-mans als in de 4-mans boot. “We eindigen meestal ergens in middenmoot, maar het gaat vooral om de teamspirit”, zegt de gemotiveerde Hofsteenge. In 2015 hebben twee teams van deze club meegedaan aan de Elfsteden roeimarathon. "Een prachtig initiatief. Van de 100 boten die mee deden kwamen onze teams terug met een eerste en een derde prijs. Zoiets doe je met z’n allen en als het dan lukt, straalt dat uit op de hele vereniging. We hebben toen wel even een feestje gebouwd met de hele club”, schetst Hofsteenge. Hofsteenge heeft zijn enthousiasme voor de sport weten over te brengen aan zijn oudste zoon. “Die is net gestart met een studie in Enschede waar hij zich heeft aangesloten bij de studenten roeivereniging. Ik ga zeker binnenkort eens kijken wat zijn vorderingen zijn”, besluit de trotse vader. Terwijl ik mijn auto start en terug rij over de weg vol met gaten, kijkend naar de zon die wordt weerspiegeld in het water, denk ik “wat een mooie sport en wat een verbroedering”.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

MOOIE SAMENWERKING DOV LEEUWARDEN EN DYNA ’75 HEERENVEEN

ALLES AAN DE KANT VOOR ROLSTOELBASKETBALL

Het is al een Olympische sport sinds 1960 en ook nog eens een geëmancipeerde aangelegenheid. Want tot op Europa Cup-niveau wordt er gespeeld met gemengde teams. Zeg je rolstoelbasketball, dan gaat het over DOV uit Leeuwarden en Dyna ’75 uit Heerenveen. Tijdens een training op donderdagavond horen we er alles over. KILOMETERS EN GEDULD Aan de zijlijn zitten geïnteresseerde ouders. Ze vinden het mooi dat hun kinderen sporten. “Het vergt wel kilometers en veel geduld, want we rijden ze overal naartoe als het nodig is en trainingen duren lang.” Wouters vader vertelt dat zijn zoon al regulier basketbalde: “Door beenlengteverschil kon hij echter niet verder komen. Bij het rolstoelbasketball wel en daar speelt hij nu in de Junior League.”

Hijzelf doet dit nu 39 jaar en nog steeds is hij razend enthousiast. Naast speler in de Eredivisie, is hij nu voor het derde jaar trainer/ coach van het tweede team. “Eigenlijk uit nood geboren, omdat we daarvoor geen trainer hadden. Ik haalde er mijn trainerslicentie voor. Maar ik vind het zo leuk om te doen, dat ik er ook zeker mee zal doorgaan wanneer ik zelf niet meer speel.”

Er zijn gesprekken gaande over een buitenterrein bij Sportstadbuiten. Daarnaast wordt er een samenwerkingsverband ontwikkeld tussen Friesland, Groningen en de kop van Drenthe.”

SAMEN MET BEHOUD VAN EIGEN IDENTITEIT

PASSIE EN SOCIAAL BELANG KIJKEN IS MEEDOEN “Je hoeft dus niet persé invalide te zijn om aan deze sport mee te doen”, zegt Rob Boskeljon: “Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld je knieën versleten zijn en je daarom niet aan het reguliere basketbal kunt meedoen, zoals voor Ingmar geldt.” Zelf heeft hij sinds zijn kinderjaren een beenprothese. “Mijn vader nam me mee naar een rolstoelbasketball-wedstrijd toen ik 11 was. Kijken was meedoen en dat is eigenlijk nog steeds zo. Deze sport moet je ervaren: in een stoel gaan zitten en beginnen, de combinatie van stoel en bal moet je echt uitproberen.”

“Dit jaar word ik 50 en ik houd het nog lang niet voor gezien”, vertelt Rob: “Er zijn maar weinig sporten waarbij je op deze leeftijd nog in de eredivisie kunt spelen. Ik doe het met passie, het is een belangrijk deel van mijn leven, naast mijn gezin en werk als installateur.” Zelf traint hij 5,5 uur in de week en geeft hij 1,5 uur les. Daarnaast zijn er natuurlijk zijn eigen wedstrijden en die van de andere teams. “Je moet er best veel voor doen en nog meer voor laten.” Dat beaamt ook Ingmar Halbersma. Hij basketbalde al lang, maar startte 2 jaar geleden met rolstoelbasketball vanwege

versleten knieën. Het is zijn way of life. De heren zijn het erover eens: ”Het sociale aan deze sport is voor veel spelers belangrijk. Zat dat aspect er niet aan, dan was het voor 70 % van de spelers waarschijnlijk niet vol te houden. Soms gaan we dus ook gewoon lekker uit eten met elkaar na een wedstrijd.”

CTO-TOPPERS Voor Dennis, die speelt bij Jong Oranje onder 23 jaar, is rolstoelbasketball een echte uitlaatklep: “Dat is belangrijk, want als je een handicap hebt, kun je al van alles niet. Ik ben twee keer geopereerd en kon niet wachten tot de revalidatieperiode voorbij was, zodat ik weer kon meedoen. Ik doe CIOS en train 12 uur per week. Graag zou ik mensen stimuleren om, ondanks een handicap, te gaan sporten.” Een boegbeeld daarin vindt hij medespeelster Daphne van den Broek: “Een echte ijsbreker voor velen.” Daphne is intern op het CTO in Papendal, speelt bij het Nederlandse damesteam en is kanshebber om in september mee te gaan naar de Paralympic Games

in Rio de Janeiro. Ook clubgenoot Jelmer zit op Papendal, Janco is daar eens per maand te vinden en Dennis zelf elke vrijdag en zaterdag.

BOEIENDE ONTWIKKELINGEN Er is veel veranderd in de loop der jaren. Ingmar: “Rolstoelbasketball begon als sport voor oorlogsveteranen in de jaren ’50.” Als reguliere sport werd het in Friesland opgepakt door de verenigingen DOV in Leeuwarden en Dyna ’75 in Heerenveen. Rob vertelt over de ontwikkeling van de huidige rolstoelen, waarbij de wielen scheef staan, zodat je handen nergens tussen raken: “Je hebt meer ruimte ten opzichte van de vorige generatie stoelen en je bent wendbaarder en sneller. De handgemaakte stoelen worden precies aangemeten. Dat kost ook al snel tussen € 2.500 en € 4.500. Gelukkig zijn er vergoedingen vanuit de WMO mogelijk.” Beiden zijn actief bestuurslid. “Het ITC, InstroomTalentenCentrum van het OSG, is nu nog voor valide spelers, maar daar willen we verandering in brengen.

Vier jaar geleden werd de samenwerking gezocht tussen verenigingen DOV en Dyna ’75. Rob: “Het vinden van leden is wel lastig. Mensen durven of willen niet altijd aansluiten, ze kennen de sport niet goed genoeg. Door een laag ledenaantal konden mensen niet op hun eigen niveau meedoen aan de competitie. Door samenwerking hebben we meer teams kunnen vormen. Het uitreiken van dubbele licenties betekent dat mensen voor twee clubs kunnen uitkomen.” In 2015 sloten de clubs een convenant: samenwerken met behoud van eigen clubidentiteit.

AANMOEDIGEN “Het is nu goed met elkaar verweven”, aldus Rob: “Op dinsdag trainen we in Leeuwarden en op donderdag in Heerenveen. Het aantal vrouwelijke leden neemt toe en dat is mooi. De jongste is 13 en de oudste 54 jaar.” Door een landelijk puntensysteem, waarin de mate van handicap en geslacht meetellen, worden gelijkwaardige niveaus gevormd. “Maar mensen kunnen gerust komen kijken hoor, ook bij onze wedstrijden. Op 9 april hebben we een belangrijke wedstrijd tegen Apollo uit Amsterdam in Sportstad. Bij deze is iedereen welkom om ons te komen aanmoedigen.”


44

NUMMER 03 • 2016

SPORTSTAD HEERENVEEN EN HZ&PC HOUDEN ZWEMMARATHON

Jubilea in teken Stichting Hartekind

De jubilarissen Sportstad Heerenveen en HZ&PC houden van 25 op 26 maart een gezamenlijke zwemmarathon. Aan de zwemmarathon is het goede doel Stichting Hartekind gekoppeld. Daar is voor gekozen omdat de 4-jarige Benthe Veenstra, de dochter van HZ&PC-lid Miranda Veenstra, kampt met het ‘Charge syndroom’. Dat is een aangeboren aandoening, waarbij iemand een combinatie van kenmerken heeft. De oorzaak is meestal een verandering in het erfelijk materiaal. Zo is Benthe onder andere slechtziend, slechthorend, mist zij haar evenwichtsorgaan en kampt zij met een hartafwijking. Benthe moest vanwege haar hartafwijking bovendien een hartoperatie ondergaan toen zij een half jaar oud was. Met het geld dat de zwemmarathon oplevert, hopen Sportstad Heerenveen en HZ&PC hun steentje bij te dragen aan de Stichting Hartekind. De totale opbrengst van de zwemmarathon en acties zoals een loterij en een bingo gaat dan ook naar de stichting. Daarmee wordt onderzoek gefinancierd naar kinderen met een hartafwijking. De zwemmarathon zelf duurt van 22.00 uur tot de volgende ochtend 10.00 uur. Er wordt gezwommen in groepen van minimaal zes en maximaal acht personen. Iedere deelnemer zwemt daarbij steeds een half uur. Op het moment van het ter perse gaan van deze GrootHeerenveen hadden zich zestien teams ingeschreven. In totaal is er ruimte voor maximaal vierentwintig teams. De teams zelf kunnen zich inschrijven via www.sportstad. nl en via www.hzpc-heerenveen.nl.

JUBILEA Zowel Sportstad Heerenveen, als de Heerenveense Zwem- en Poloclub viert dit jaar een jubileum. Zo is het in september exact tien jaar geleden dat Sportstad haar deuren opende. Terwijl HZ&PC vijfentachtig jaar bestaat. De club hield ook bij het vijfenzeventig- en tachtigjarig bestaan een zwemmarathon.

bijeenkomsten. Ik denk ook dat je de wereld voor wat betreft kleine zaken ook iets meer waardeert.”

De oorsprong daarvan ligt al in de jaren zeventig. Er werd toen nog gezwommen in het buitenbad. Ook de voormalige De Telle was in de loop der jaren gastheer. Ditmaal werd een verzoek voor medewerking neergelegd bij en gehonoreerd door Sportstad. De zwemmarathon sluit volgens coördinator evenementen Rianna Boschma goed aan bij het 10-jarig bestaan van Sportstad Heerenveen. “Het hele jaar door zijn er diverse activiteiten. Het hoogtepunt is in september, als wij precies tien jaar open zijn. Wel is het per evenement afhankelijk of wij eraan meewerken. Omdat het een speciaal jubileum is en een het mooi evenement is met een goed doel, hebben wij ons eraan verbonden. Wij stellen daarbij het bad beschikbaar en zorgen onder andere voor een draaiboek”, zegt Boschma. Ook doen er twee teams mee van Sportstad Heerenveen. “Ik neem ook mijn badpak mee. Het zou mij namelijk niets verbazen als ik ook in het water beland.” Eén van de mensen die namens HZ&PC in de werkgroep zit, is de Heerenvener Yme Waterlander. Hij zat voorheen tien jaar in het bestuur en was onder andere se-

cretaris en penningmeester. Momenteel is hij een manusje-vanalles. Zelf deed hij in het verleden ook mee aan de zwemmarathons. “Nu sta ik als vrijwilliger op de kant. Het klinkt misschien niet zwaar dat deelnemers een half uur zwemmen, als ze met zo’n groep zijn. Maar dat is het wel. Je bent namelijk helemaal uit je ritme, doordat je ’s nachts zwemt. Dat er nu een goed doel aan het evenement is gekoppeld, geeft het een extra dimensie.”

klaar”, zegt haar moeder Miranda Veenstra. Benthe is de oudste van de familie Veenstra. Ze heeft ook nog een 2-jarig zusje. Zij is gezond ter wereld gekomen.

VROLIJK KIND

ANDERE DEUREN

Hoewel Benthe Veenstra kampt met het Charge syndroom, is het net als andere kinderen van haar leeftijd bovenal een kleuter. “Zij is altijd vrolijk en lief voor iedereen. Ook staat Benthe voor iedereen

Ondanks dat Benthe kampt met een beperking, heeft het de familie Veenstra ook veel moois gegeven, zoals haar moeder het omschrijft. “Er gaan ook andere deuren open. Zoals mensen die je ontmoet op

Veenstra: “Het was schrikken bij de geboorte van Benthe. Ik heb een perfecte zwangerschap gehad. Dan kom je bij de bevalling ineens in de medische molen terecht en word je geleefd. En dan ‘valt het kwartje’ en besef je ineens dat je een kind met een beperking hebt.”

Overigens kennen bij HZ&PC de meeste mensen Benthe. Haar moeder Miranda is namelijk met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk te vinden bij de zwemclub, die hoofdhuurder is van het zwembad bij Sportstad Heerenveen. Ook Benthe gaat dan steevast mee. Zij huppelt dan vrolijk langs de waterkant in haar zwemvest. “Benthe moet namelijk nog haar zwemdiploma halen. Dat gaat bij haar allemaal iets langzamer. Hoewel, de artsen zeiden dat Bente waarschijnlijk op haar vierde pas zou lopen.” Veenstra zelf kwam de Stichting Hartekind bij toeval op het spoor. Zij kreeg een uitnodiging voor een bijeenkomst in het UMCG. Daar zat ook een folder bij over de stichting. “Dat sprak mij meteen aan. Wij zochten nog een goed doel. Iedereen in de werkgroep zei ook meteen: ‘Dit gaan we doen’.” Benthe zelf overhandigt, zoals het er nu naar uitziet, na afloop van de zwemmarathon de cheque aan de Stichting Hartekind. Zie ook www.hartekind.nl en www.chargesyndroom.nl.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

HEERENVEENSE ZWEMNACHT MARATHON

UNIS FLYERS HAALT € 8.345,00 OP VOOR HET KWF

In de nacht van 25 op 26 maart organiseert Sportstad samen met zwemvereniging HZ&PC (in het kader van 10-jarige jubileum van Sportstad en het 85-jarige jubileum van HZ&PC) een zwemnachtmarathon voor het goede doel Stichting Hartekind.

De wedstrijd UNIS Flyers – AHOUD Devils in februari stond volledig in het teken van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). De ploeg speelde in speciale wedstrijdshirts die later geveild werden voor het KWF en waren er diverse andere acties in het stadion. Zo verkocht de Supporters Vereniging Friesland Flyers diverse artikelen zoals teamposters en sleutelhangers. De vereniging kon € 600,00 doneren aan het KWF. De horeca Thialf doneerde de fooienpot aan het KWF en namens de spelersgroep en technische staf overhandigde captain Tony Demelinne op het ijs een cheque van € 310,00. Hoofdsponsor UNIS Group doneerde € 2.500,00. Aan het eind van de avond kon teammanager Rob van Aalderen een cheque van € 8.345,00 aan het KWF overhandigen.

Een ploeg van minimaal 6 en maximaal 8 zwemmers moet gedurende twaalf uren een zo groot mogelijke afstand afleggen. Zwemmers mogen maximaal een half uur achtereen zwemmen. Iedereen kan meedoen aan deze bijzondere uitdaging. In 2006 werd de nachtmarathon ook gehouden.

FOTO: TIMSIMAGING

HARTSTOCHT SCHAATSEN

PIETER JAN POSTMA ZEILT NAAR EUROPESE TITEL

Op zondag 20 maart organiseren Lotto en de Hartstichting in samenwerking met de Team LottoNLJumbo schaatsploeg de Hartstocht Schaatsen. Dit als afsluiter van het schaatseizoen.

Op deze dag staan Sven Kramer, Douwe de Vries en Kjeld Nuis nog één keer op het ijs om samen met het publiek te strijden tegen hart- en vaatziekten. Schaatsliefhebbers krijgen deze dag ook de kans om een schaats clinic te volgen bij hun helden van de Team LottoNL-Jumbo schaatsploeg. Sven Kramer, Douwe de Vries en Kjeld Nuis dagen de deelnemers zoveel mogelijk uit om gesponsorde meters te maken op een 400 meter baan. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, gaat rechtstreeks naar onderzoek om een plotselinge hartstilstand te kunnen voorkomen.

Pieter-Jan Postma heeft tijdens de Europese kampioenschappen zeilen in Barcelona de Europese titel in de Finnklasse op zijn naam geschreven. Postma, geboren in Heerenveen, heeft zich vorig jaar al geplaats voor de Olympische Spelen in deze klasse. De kampioenschappen verliepen alles behalve vlekkeloos voor de zeiler uit Terkaple. Vooral de eerste race verliep dramatisch, maar gedurende het toernooi werkte Postma zich steeds verder omhoog. In de laatste reguliere race zeilde Postma naar de leiding en zijn positie kwam in de afsluitende medalrace niet meer in gevaar.

SPONSORAVOND DAMESVOETBAL SC Heerenveen Vrouwen timmert hard aan de voetbalweg. Met recentelijk twee dames in de Nederlandse selectie en talenten in beide elftallen, wordt het tijd voor een opleidingscentrum voor vrouwen die willen gaan voor hun voetbaldroom. De club organiseert op 17 maart een sponsoravond in Hotel Tjaarda. Aan bestaande en potentiële sponsoren worden vanaf 19.30 uur visie, doestelling en mogelijkheden tot samenwerking op financieel gebied uit de doeken gedaan. Gastheer Jouke de Vries zal een van de enthousiaste speelsters interviewen. De avond wordt besloten met een hapje en een drankje.

HEEFT U OF UW VERENIGING IETS NIEUWS TE MELDEN?

heerenveen

SVEN KRAMER, KONING VAN HET SEIZOEN FOTO: TIMSIMAGING

Michel Mulder en wethouder Jelle Zoetendal hebben 7 maart het officiële startschot gegeven voor de bouw van Sportstad Buiten. Normaal gesproken staat Michel Mulder aan de start wanneer het startschot klinkt, maar vandaag waren de rollen omgedraaid. De eer was aan Michel Mulder om het startpistool in handen te nemen om het startschot van de bouw te laten klinken. Met zo’n 150 toeschouwers zijn de eerste 200 meter op skeelers afgelegd door talentvolle inline skaters. Nu nog op asfalt, vanaf zomer 2016 op een officiële Vesmacolaag in de eerste indoor skeelerpiste van Nederland. Samen met drie fierljepschansen, beachvelden en een urban sportpark is Heerenveen vanaf de zomer een uniek sportpark rijker!

PAASSHOW HAICO BOUMA

LAAT HET ONS WETEN VIA REDACTIE@ GROOTHEERENVEEN.NL

FOTO: TIMSIMAGING

BOUW SPORTSTAD BUITEN OFFICIEEL VAN START GEGAAN!

Een week na zijn achtste weredtitel Allround, won Sven Kramer afgelopen zaterdag in een uitverkocht Thialf in een titanenstrijd met Jorrit Bergsma uit Oldeboorn de Worldcup op de 5 kilometer. Kramer won sinds begin januari het EK Allround en de 5 en 10 kilometer op de WK Afstanden en in Berlijn zijn achtste wereldtitel Allround. Maar de titanenstrijd tussen Sven en Jorrit was een van de mooiste ritten van het seizoen. Kramer won in 6.11,44 tegen de 6.12,74 van Bergsma.

Een goed gevuld paasweekeinde bij schaats-, skeeler- en fietswinkel Haico Bouma in Oudehaske. Op vrijdag, zaterdag en maandag zijn er verschillende activiteiten zoals workshops, zadelmetingen en advies en informatieverstrekking over fietsreizen. Het hele weekeinde worden er workshops gegeven over fietsonderhoud. Op zaterdag wordt er op verschillende tijdstippen een voeding en prestatie workshops door Sandra ’t Hart gegeven en maandag vinden meerdere skeeler clinics plaats. Voor de jongste bezoekers staat er een springkussen klaar. Vrijdag 25 maart van 9 tot 18 uur, zaterdag van 9 tot 17 uur en op maandag van 10 tot 17 uur.


46 3

1

2

14

15

8

14

7 17

14

11

10

11

22

23

24

25

26

20

21

9

9

H

17 2

15

4

24

17

15

8

17

15

9

22

17

6

15

8

22

11

15

12

6

17 19

22

6

12

6

14

22

8

17

6

18

17

14

10

10

19

17

10

2

22

22

10

1

14

2

17

17

7

2

14

6

10

7

PUZZELPAGINA NR 03 -2016 GROOTHEERENVEEN KRANT

4

18

17

14

26

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

9

18

22

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

19

7

9

13

8

12

7

22

18 8

14

17

19

18

18

5

17 11

D C

17

16

17

6

NUMMER 03 • 2016 6

5

4

17

7

6

18 4

17

22

14 17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 03-2016 – tot uiterlijk 8 APRIL 2016. Wij wensen u veel puzzel plezier!

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

onderdaan graafmachine

9

kleur kluit

donker

aldus

zweet

nalatenschap woestijnbron

komeet

1

2

5

Griekse drank sterrenbeeld

14

1

groet bij carnaval rekenopgave

14

stannum (afk.) Spaanse titel

vlekkenwater

20

23

zijrivier v.d. Rijn

rakel

24

godin v.d. dageraad

Europeaan

leerling

11

11

22

30

36 42 47

27 31

52

37

38

43

44

48

49

53

54

55

39 45

50 56

ruimtelijk vreemde munt

Chinese munt

3

boosaardige vrouw

boksterm

57

geruisloos tuinkamer

roklengte

hoc est

betrekkelijk

60

© www.puzzelpro.nl 47

telwoord

een zekere

muziekinstrument

58

59

zetel

13

riv. in Duitsland Bask. verzetsgroep huisknecht

10

33

41

51

9

18

26

29

46

roem

8

21

25

35

40

7

17

32 34

sluis

zangstuk familielid

12

6 krat

Grieks eiland

keukenkruid

16

28

8

6

13

19

Noorse godheid water in Friesland

muziekinstrument

op elkaar 7-armige kandelaar man van adel

5

15

een dosis bepalen oude munt

delfstof

4

12

insect

doodsstrijd

3

8

54

14

44

17

60

2

35

25

59

20

39

afgod rangtelwoord kwaad

sterke drank

dwingen

advies

mager

op grote afstand

rekenkundig getal

15

of dergelijke veldvrucht

sine anno rekening

10

kleur

tennisterm

HORIZONTAAL: 1 deskundig 6 schoonmaakgerei 12 mestvocht 13 behaagziek 14 vrucht 17 afgodisch 19 kraan 20 lidwoord 22 onbeschoft 23 lof bewijzen 25 sportattribuut 27 Surinaamse pannenkoek 28 interval 30 Europees gebergte 32 havenplaats 33 Duitse omroep 35 viseter 37 handigheid 40 biersoort 42 reageerbuis 44 zonderling 46 watering 48 ontkenning 50 inzetstuk 51 narede 54 vakantieganger 57 Europeaan 58 Europeaan 59 apparaat 60 land in Afrika.

bid (Latijn)

riv. in Schotland

slimmerd

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

4 gehalte watering

één en ander (afk.)

afmeting

naarling

7

2

handtekening

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

Winnaars PUZZEL GrootHeerenveen 2 - 2016

10

11

12

13

14

15

VERTICAAL: 1 dierengeluid 2 tapijt 3 aanslibbing 4 koorhemd 5 onheilsgodin 7 poos 8 mondwater 9 heftig 10 flesje 11 koets 15 bloeiwijze 16 kleine hoeveelheid 17 oorspronkelijk bewoner van Peru 18 deel v.e. wet 21 vogelproduct 24 bontsoort 25 trottoir 26 cliënt 27 scheepsuitruster 29 tochtje 31 voor 34 kier 35 olievetstof 36 sieraad 37 loods 38 aal 39 rijgsnoer 41 olm 43 per expresse 45 soort 47 vrucht 49 wortel 52 ongebonden 53 vreemde munt 55 loflied 56 soort hert.

PUZZEL EN WIN

PUZZEL EN WIN

Dhr./ Mw. Schaafsma uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen. Dhr. A Bronkema uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij Sportstad Heerenveen, gewonnen.

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

WAARDEBON € 25,00

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 03, VÓÓR 8 april A.S. PER EMAIL NAAR info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarte weg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer

Mustafa Gumussu FPH, Wim Walda, José vandeHoef en Henk van der Veer

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Ying Mellema, Bauke Thijsseling, Marianne Bouwman en Ewoud Hartog

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

HOOFDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


vs

ns

ampio

h For C

-

HYC HERENTALS zondag 20 maart // Face-oFF 17.00u //thialF heerenveen

VOLWASSENEN € 10 • T/M 17 Of VErTOON SchOOLpAS € 4 ticKetS alleen verKriJgBaar aan de KaSSa & online met eXtra Korting

/unisflyers

/flyerslivetv #weareallflyers


Wij zijn ‘n Gouden Plak Aldeboarn was eerst “where Jorrit lives” en Heerenveen “Thialf, the best place to skate”. Nu is het “home to both of us”. De rust, schoonheid en vriendelijkheid van een dorp, maar een wereldplek om te sporten. Onze basis op weg naar Goud! Jorrit Bergsma & ergsma Heather Richardson-B

Schaatsers Team Clafis

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak

GrootHeerenveen 3 - 2016  
GrootHeerenveen 3 - 2016  
Advertisement