Page 1

www.studentenkrant.org | jaargang 32 | nummer 7 | Maart 2016

Vagina-pagina p. 5

KattencafĂŠ p. 4

Veni Vidi Vagina

Moederkoek

p. 11

Studentenkrant Groninger

Studerende moeder


Ben Hard: Oosterse openheid 2

Groninger Studentenkrant | December 2014

O

nbekend maakt onbemind, denk ik terwijl een troosteloze Syrische vrouw mij vanachter een misschien wel troostelozer Hongaars hek aan staart. Na gisteren weer het licht uit mijn ogen te hebben gezopen, heb ik mij met de nodige pijn en moeite op de bank gehesen en werp ik een halve blik op de tv, alwaar Rob Trip zijn dagelijkse portie ellende over de wereld uitstort alsof het godverdomme niets kost. Een halve peuk die ik tussen de kussens uitvis en een bak koud geworden troost brengen wat verlichting. Vaag doemen zich beelden op van de vorige avond: een dik wijf op de plee van de Shooters dat stelt dat ‘er best nog een vingertje bij kan’, waarop ze mijn hele hand in haar kleffe dot doet verdwijnen; een kapstertje uit Bedum dat ik heel nadrukkelijk één hoek van De Negende laat zien, terwijl zij zich hangend aan een balk vol overgave op mijn roestige roede stort; en een opvouwbaar Aziaatje dat na twee Long Island Iced Teas in de Warhol uit pure geiligheid onder de barkruk verdwijnt en zich tegoed doet aan mijn

D

dim-sum, terwijl ik de tieten van de gewillige barvrouw door mijn handen laat glijden. Jaja, het avondje weer wel. Voor ik het weet begint Kleine Ben door alle herinneringen te steigeren, en die vrouwelijke vluchtelingenoogjes op de tv brengen hem niet bepaald tot bedaren. Pure wanhoop heeft nu eenmaal iets geils. Ruw word ik uit mijn gedachten gerukt door M., het idealistische kutje van huisgenoot D., dat met haar veel te frisse gekakel de GK binnendringt. ‘Ha Ben! Productief dagje zie ik? Hahaha!’ Houd je bek, zemelige muts, is wat ik denk, maar doe alsof ik haar niet hoor. ‘Ik ga vandaag lekker de handen uit de mouwen steken! Vluchtelingen helpen met van alles en nog wat, in het AZC! Zo mooi om te zien hoe die mensen helemaal opbloeien van een kinderliedje of een warme pet!’ Vluchtelingen… Helpen met ‘van alles en nog wat’… Troosten… ‘Zal ik anders met je meegaan? Lig hier ook maar een beetje’, hoor ik mijzelf zeggen en sneller dan ik mijn joggingbroek weer kan dichtknopen, zit ik in haar verantwoorde tweedehandsje op weg naar Ter Apel.

SKolofon

De Groninger Studentenkrant is een onafhankelijk blad gemaakt voor en door studenten van HBO en WO-instellingen in Groningen. Het verschijnt elf maal per jaar in een oplage van zesduizend exemplaren die gratis verspreid worden op de RuG, de Hanzehogeschool en andere plaatsen in Groningen.

Hoofdredactie: Douwe Slootman Tom Wisseborn hoofdredactie@studentenkrant.org

Eindredactie:

Tom Wisseborn Douwe Slootman

Vormgeving: Lars Swieringa

2

Groninger Studentenkrant Maart 2016

maar gelukkig hebben onze redacteuren de anatomie van het vrouwelijk lichaam wel begrepen en derhalve is deze editie eentje met een leerzaam karakter. Wat je tijdens het leren verder niet moet vergeten is om als man een condoom om je snikkel te schuiven en als vrouw om de pil wel te slikken. Niemand plant immers om in zijn of haar studententijd een klein wondertje te mogen ontvangen. Voor sommigen kwam deze tip te laat en zodoende kon onze redacteur een student met een baby interviewen. Het zou toch wat zijn als je een moeder regelt in ’t Fust. Don’t let your dreams be dreams.

Redactie:

Jurriaan Groenhuijzen Ben Hard Tobias Rutteman Douwe Slootman Tom Wisseborn Lisanne Wieringa Janneke Vos Devi van Groningen Matthijs Nieuwenhuijse Jean-Luc Kraaijenoord Sanne van Amerongen Anne Wester Emma Westers Henk Glimlach Djennis Fisting Fox Beffeloo Bill

weg naar buiten. Gillend stort ze zich op de grond en terwijl haar spuitende oase nog maar nauwelijks is bijgekomen van mijn Russisch bombardement, neemt ze mijn buk-raket al in haar mond en gaat tekeer alsof haar leven er letterlijk vanaf hangt. Als een echte Assad houd ik de strijd zo lang mogelijk vol, maar wanneer haar woestijntongetje met centrifugale bewegingen over mijn eikel glijdt, rest mij geen andere keus dan ook van haar mond een waar Aleppo te maken. Tot aan de huig spuit ik haar vol, waarna ze zichtbaar moeite heeft mit das Schaffen van mijn zaadtsunami. Eenmaal bekomen van de schrik reikt ze mij haar hoofddoek, waaraan ik de laatste restjes van mijn biologische wapen kan afvegen. Dat vrijwilligerswerk is zo gek nog niet.

Hoofdredactioneel

DOUWE SLOOTMAN & TOM WISSEBORN

e laatste sneeuw is gevallen en de eerste zonnestralen zorgen ervoor dat onze vitamine-D-reserves worden aangevuld. ’s Nachts kunnen we weer zonder jas richting ’t Golden Fust lopen zonder dat we daarbij een longontsteking oplopen, mits we op z’n minst een leuk aantal pinten hebben verorberd. De vrouwen gaan weer schaars gekleed over straat en derhalve worden onze aseksuele levens weer net iets natter, spannender en viezer. Onze dank is groot. Maar net als jullie weten wij niet meer precies hoe zo’n vagina nou precies werkt,

Op de plaats van bestemming wacht mevrouw W., compleet uitgerust met regenboogsjaal, zelfgemaakte oorbellen en houten kralenketting, vers uit de wereldwinkel. Of ik ‘weleens vaker met mensen, van huis en haard weggesleurd en volledig aan mij overgeleverd, heb gewerkt’. Ze moest eens weten… We schuiven aan bij een groepje stakkers die hun verhaal doen, het één nog vreselijker dan het ander. Vanuit mijn ooghoeken zie ik hoe ene Saïda klaar is met hun gezeik en nerveus op zoek is naar iets om de tijd te doden. ‘My papers, not good. Need to show, broken things, understand? You help me?’, zegt ze, terwijl ze mij met die donkere kijkers net iets te intens aankijkt. Dit is mijn kans, insjallah, en voor ik het weet staan Saïda en ik in haar bezemkastkamertje tussen twee stapelbedden, terwijl ze haar warrige verhaal vervolgt maar verdomd goed weet waar deze tete-a-tete op uit zal draaien. Ze sputtert nog wat halfbakken Engels, maar hijgt onmiddellijk in het Aramees wanneer ik mijn keiharde minaret zonder aarzelen in haar Sesamshol schuif. Al die opgekropte Oosterse geilheid vindt in no-time een

‘Lente is zwangerschap en leven, verdomd als het niet waar’, schreef Mulisch eens in zijn debuutroman Archibald Strohalm. En ja, die lente brengt naast bloemetjes en bijtjes ook goede bedoelingen en de daaruit voortvloeiende luiheid met zich mee. Allereerst gaan we lekker hardlopen en op onze voeding letten, maar na een dag of twee houden we het voor gezien. We bestellen de vetste hamburgers en het liefst laten wij deze bezorgen door een persoonlijke butler. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk dat een paar barmhartige studenten je tuin komen aanleggen, mocht je die hebben.

Als het je echt niet lukt om in deze druistige tijd aan de vrouw of man te komen, kun je altijd je verdriet delen met een paar zwaarlijvige katten in het Groningste kattencafé en dat alles onder het genot van een bakkie gemberthee met honing. Het leven is zo slecht nog niet, zolang je de poes zo nu en dan aait.

Auto of personenbusje huren?

Fotografie:

Profiteer van de scherpe tarieven van Century Autoverhuur!

Emma Westers

Volksw agen u al vana p! f

Voorkant:

€ 24,- p

/d

Emma Westers

Drukwerk: Rodi Media

Bestuur: Lisanne Wieringa Jurriaan Groenhuijzen

Volg ons voor dagelijkse nieuwsupdates voor en door studenten op:

Waarom Century Autoverhuur? √ √ √ √ √

Scherpe tarieven Deskundig advies Alle auto’s jonger dan één jaar Binnen 24 uur de door u gewenste auto beschikbaar Mogelijkheid van halen en brengen op locatie

Illustraties: Tobias Rutteman

/studentenkrant

Bornholmstraat 29 9723 AW Groningen T (050) 853 7234

centuryautoverhuur.nl


De tien geboden

1. Tepelmassage

Tepelstimulatie is de enige wetenschappelijk bewezen manier om de bevalling op te wekken. Door het op speciale wijze wrijven van de tepels aan het einde van de zwangerschap, wordt het ontwikkelen van het hormoon oxytocine gestimuleerd en dit veroorzaakt weeën. Ook wel bekend als de ‘comfort technique’. Aha…

Dingen die je niet wist over zwangerschap

4. Raar geurtje

180.000 Nederlandse vrouwen zijn per jaar zwanger. Negen maanden lang pure pijn en emotionele rollercoasters. De Groninger Studentenkrant heeft onderzoek gedaan en zorgt ervoor dat niemand onvoorbereid deze tijd tegemoet gaat. Hierbij een lijst van de tien bijzondere feitjes van de zwangerschap.

5. Random melkverlies

JEAN-LUC KRAAIJENOORD

2. Van een perzik naar een meloen

Ten tijde van de zwangerschap groeit de baarmoeder. Verhoudingsgewijs groeit het ongeveer van de grootte van een perzik tot de grootte van een meloen. Dit is ongeveer 450 keer zo groot. Denk daar maar eens over na.

3. Het hoeft geen negen maanden te zijn

Zwangerschappen hoeven geen negen maanden te duren, het kan ook langer. De langstdurende zwangerschap die bekend is, duurde 375 dagen, dit is één jaar en tien dagen. De moeder, Beleah Hunter, heeft hier niets aan overgehouden. Zwangere vrouwen kunnen bijna twee keer zoveel ruiken als de gemiddelde mens. Dit ontwikkelt zich om ervoor te zorgen dat de moeder in spe geen verkeerd voedsel eet om zo de baby gezond te houden. Pas dus op met studentenhuizen. Zwangere vrouwen en ‘kersverse’ moeders kunnen door het geluid van een huilende baby al melk verliezen. Zelfs als het niet die van hen is.

6. Krakend geluid

Pijnlijk, maar waar. Bij de eerste bevalling voor een vrouw, kunnen de bekken doormidden splitsen van de vrouw. Het is geen breuk, maar ze groeien nooit meer terug. Gewoon. Krak. Boem. Toedeloe.

7. Leip haar

Zwangere vrouwen hebben meer volume in hun haar en meer glans. Prachtig. Maar na de zwangerschap valt het allemaal weer uit.

8.Hormonale rollercoaster

Aan het einde van de zwangerschap produceert de placenta meer oestrogeen dan een niet-zwangere vrouw produceert in drie jaar. Oftewel, poeslief blijven.

9. Random bloedneus

Zwangere vrouwen hebben een hevigere bloedsomloop, dus een grote kans op bloedneuzen en bebloed tandvlees. Dat is niet zo schattig meer.

10. Dikzak van een vader

Dit noemen ze de ‘solidaire zwangerschap’. De vader kan tijdens de zwangerschap ook aankomen in gewicht en kan ook andere zwangschapsklachten overnemen.

De Oosterpoort, de Stadsschouwburg & Grand Theatre Groningen presenteren o.a. Memphis Maniacs

The Young Folk

5 maart, De Oosterpoort

6 maart, De Oosterpoort

The Masters of Mash-Up’s 10th Anniversary, party guaranteed!

€ 16,50

(EXCL. € 2,50 SERVICEKOSTE N)

€ 17,-

Virginie Brunelle – Complexe des Genres wo 16 maart, Stadsschouwburg

“Stoer, fysiek en virtuoos.” (Parool )

Charl Delemarre 18 maart, Grand Theatre

Het Zuidelijk Toneel – Macbeth di 15 maart, Stadsschouwburg Toneelklassieker van Shakespeare over macht van politiek en de media.

Cabaret in USVA 10 maart – Jasper van Kuijk 24 maart – Aron Elstak

COLLEGEKAART

RT

COLLEGEKAA

€ 9,-

€ 11,25

COLLEGEKAART

€ 13,75

€ 8,50

(EXCL. € 1,50 SERVICEKOSTE N)

de-oosterpoort.nl | ssbg.nl | grandtheatregroningen.nl Groninger Studentenkrant Maart 2016

3


ONDERNEMEN

Student en ondernemer

E

DEVI VAN GRONINGEN BEELD: EMMA WESTERS

conomiestudenten Ruan Naudé (23) en Derck Stäbler (23) zijn de drijvende krachten achter Studentenservice Groningen. Samen runnen ze het arbeidsbemiddelingsbureautje dat studenten inzet voor onder andere klussen in en rondom het huis. ‘We doen verhuizingen, tuinwerk, schoonmaak, schilderwerk, Iphone- en computerreparaties. Eigenlijk willen we alles doen wat studenten net zo goed kunnen als de duurdere concurrenten’. Ruan: ‘Het begon allemaal in de zomer, na de middelbare schoolexamens. Het leek alsof iedereen die ik kende van het weer genoot terwijl ik crepeerde in een garnalenfabriek. Voor een grijpstuiver stond ik de godganse dag stinkende garnalen te pellen terwijl een zwakbegaafde opzichter in mijn oor schreeuwde dat het sneller moest. Daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee’. Ruan wilde liever buiten werken, met fatsoenlijk loon en zonder baas. Hij hing zijn pelhandschoenen aan de wilgen, zei het garnalenleven voorgoed vaarwel en adverteerde zichzelf als tuinhulp op Marktplaats. ‘Bloednerveus fietste ik met een heggenschaar op de schouder naar mijn eerste klant. Ik had geen idee waar ik mee bezig was. Ik had nog nooit ook maar een kamerplant water gegeven’. De nervositeit bleek onnodig. Al snel groeide via mond-op-mondreclame het werk Ruan boven het hoofd en riep hij de hulp van vrienden in. Het arbeidsbemiddelingsbureau was geboren. Inmiddels is alle kennis en ervaring in huis om succesvol te concurreren met de duurdere professionals. Bij studentenroeivereniging Aegir ontmoet hij Derck, die net als Ruan wedstrijdroeier was. Derck: ‘De eerste keer dat ik Ruan hielp moesten we bij iemand een appelboompje planten. Twee weken later belde de

klant op hoge poten dat de boom ziek was, er verschenen bruine bladeren. Hij stond erop dat we de boom terugbrachten naar het tuincentrum. Wij helemaal terug naar de klant om een bruin blaadje op te halen om aan een medewerker van het tuincentrum te laten zien. Deze was het met ons eens dat de boom niet ziek was, maar dat het zo heel af en toe wel eens wil gebeuren dat een boom een enkel bruin blaadje krijgt wanneer het herfst wordt.’ Inmiddels doen Derck en Ruan alles samen. Soms het echte werk zelf, maar meestal de bedrijfsmatige werkzaamheden als offertes opstellen, de jongens die voor hen werken aansturen, klantcontact onderhouden en administratieve rompslomp. Meestal kost het beide jongens zo’n twee dagen per week, soms meer. ‘Eigenlijk zijn we iedere dag wel met het bedrijf bezig. Elke dag een beetje doen is perfect te combineren met studeren, maar je staat wel altijd op stand-by. Er is altijd wel meer gedoe dan je vooraf had bedacht. Soms heb je klanten die hun factuur niet op tijd betalen terwijl wij wel veel kosten hebben gemaakt. Je moet je niet te druk maken om dat soort gezeur, dat is zonde van je energie’. Studentenservice Groningen heeft op het moment een pool met zo’n vijftien jongens die flexibel aan het werk zijn, waaronder een aantal roeiers voor de zware klussen. Derck: ‘Het mooie aan studenten is dat veel klanten het leuk vinden om studenten over de vloer te hebben. Onze mensen zijn enthousiast en ze hoeven geen baantje met vaste uren, ze zijn goedkoper voor de klant en ze denken bovenal goed mee met ons. Dat is ontzettend fijn’. De jongens vermoeden ook dat de door hen gerealiseerde bedrijfsgroei voor een groot deel ligt in het feit dat ze een studentenbedrijf zijn. Ruan: ‘Mensen gunnen het ons, onze klanten vinden het leuk dat we medestudenten aan een bijbaantje te helpen. Ons doel is

om een geoliede machine te worden die we eventueel kunnen overdragen aan andere studenten wanneer wij afgestudeerd zijn. Het mooiste zou zijn als we echt een gevestigd bedrijf worden dat op de lange termijn kan uitbreiden naar andere studentensteden’. ‘Of we al rijk zijn? Jonge, money as water, we hebben zelfs een bedrijfswagen! Wat voor een? Een Opel Corsa die van alle kanten uit elkaar dondert en als een malle hapert bij het optrekken. Nee, we verdienen een prima zakcentje maar over het algemeen gaat bijna alles weer terug in het bedrijf om verder te groeien’. Ondertussen heeft Derck zijn telefoon gepakt om trots een foto van het bedrijfskoekblik te laten zien. ‘Ons kindje’, mijmert hij. Enkele tips voor studentondernemers: ‘Wees creatief om je constante kosten laag te

houden, begin klein en investeer je verdiende geld in je bedrijf. Ga lekker experimenteren, je verdoet anders toch je tijd met nutteloze zaken en je leert er veel meer van dan commissiewerk bij je studievereniging. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden; verzamel mensen om je heen die meedenken. Veel mensen hebben ideeën maar doen er niets mee omdat ze niet assertief genoeg zijn. Zo moeilijk is het niet’.

Als je nog een bijbaantje zoekt als bijvoorbeeld ICT ’er of schoonmaakster: www.studentenservicegroningen.nl

‘Ik voel me het omaatje dat ik diep vanbinnen ben’ Een middagje hangen in het kattencafé

I

LISANNE WIERINGA BEELD: EMMA WESTERS

k voel me alsof mijn lichaam uit elkaar valt, maar ik moet vandaag naar het kattencafé. Daar zou ik deze maand namelijk een stukje over schrijven. Ik raap mijn zwetende koortslichaam bij elkaar en loop naar het pas geopende café. Het is maandagmiddag rond een uur of één en het is druk in het café. Vandaag is de eerste keer dat het kattencafé op een maandag open is, vertelt eigenaresse Hielkje Wester. Ze had deze opkomst niet verwacht. Ik ga naast een vrouw aan een gemeenschappelijke tafel zitten en probeer mijn bacteriënwolk zo min mogelijk te verspreiden. Als ik wat sfeerimpressies opschrijf springt er een grote, bruine, langharige kat op tafel. Twee omaatjes aan een tafeltje verderop lachen. ‘Wat komisch!’ Hij loopt over mijn notitieblok heen, komt bij mij op schoot liggen en gaat slapen. Omdat ik me zo beroerd voel komen emoties vandaag wat harder binnen dan normaal en ik ben diep ontroerd en verliefd. In het kattencafé zitten momenteel zes katten. Zij zijn gered uit het asiel. De katten zijn speciaal geselecteerd op hun persoonlijkheid: ze moeten niet schuw zijn, goed met mensen kunnen omgaan, graag geaaid worden en ze moeten niet naar buiten willen. De katten verblijven namelijk altijd in het café. Wel kunnen ze zich via een kattenluikje terugtrekken in een ruimte waar geen klanten komen als ze even geen zin hebben in mensen. Intussen ligt de kat nog steeds instabiel op mijn schoot. Hij is eigenlijk te groot en verliest af en toe bijna zijn evenwicht. Ik voel me ondertussen heel cool, want niemand anders in het café heeft een kat op schoot en iedereen wil op dit moment mij zijn. De kat vindt de koortshitte die uit mijn benen slaat vast lekker warm. De man-vrouw-verdeling ligt hier gelijker dan ik dacht. Ik dacht dat alleen vrouwen 4

Groninger Studentenkrant Maart 2016

of meisjes tussen de 18 en 25 zo’n café leuk zouden vinden. Maar er zitten ook mannen. En ook best wel stoere mannen. Een kale man met een oorring die ik eind vijftig schat komt naar me toe en zegt over de kat op mijn schoot: ‘Wat een verwennerij. Dat is toch hartstikke lief!’ Dus wat katten betreft ben ik helemaal in mijn behoefte voorzien. Hoe zit het met de drankjes? Eigenaresse Hielkje Wester raadt me gemberthee met citroen en honing aan tegen mijn griep. De thee is van verse gember en komt in een lekker groot theeglas. Met mijn thee, reutelende ademhaling en kat op schoot voel ik me helemaal het omaatje dat ik diep van binnen ben. Ik merk op dat de katten ervoor zorgen dat mensen meer tegen elkaar praten, ook tegen vreemden. Meerdere malen komen er mensen naar mij toe om de kat op mijn schoot even een aai te geven. Dat kan natuurlijk best hinderlijk zijn, maar vandaag vind ik het wel prima. Het concept van een kattencafé was voor mij best vreemd. Ik heb er altijd wat moeite mee als dieren ter vermaak worden tentoongesteld in bijvoorbeeld een dierentuin of een café. Maar de katten worden goed verzorgd, hebben genoeg plekken om zich terug te trekken en er gebeurt niets met de dieren tegen hun zin in. Is er dan helemaal geen kritische noot in dit verhaal? Jawel, er zijn wat kleine minpuntjes. Op de toiletten hangen er hangen er handdoekjes, en ik word er niet heel gelukkig van als ik mijn handen aan een al vochtige handdoek moet afvegen waar al 20 anderen mij zijn voorgegaan. Ook werkte het pinapparaat niet toen ik er was. Maar verder werkten het notitieblok op tafel en de kat op mijn schoot erg goed voor mijn humeur.


VAGINA-PAGINA

Man BEFFELOO BILL

Hapje mos

Laten we bovenaan beginnen en interpreteren als een man. Allereerst het schaamhaar. Niks mis mee. Maak er alsjeblieft geen oerwoud van, maar een klein beetje haar kan best charmant zijn. Natuurlijk vinden wij kaal wel lekker porno, dus dat mag ook. In ieder geval geen hap zeewier of mos, da’s vrij nasty.

De vagina is al sinds het begin van de mensheid een veelbesproken en mythisch iets. Zij werd aanbeden en geschuwd, getoond en verhuld, bekrachtigd en verkra… Hoe dan ook, door de tijd heen kijken verschillende groepen mensen verschillend tegen hetzelfde lichaamsdeel aan. De Groninger Studentenkrant vroeg zich af of op de redactie een dergelijk verschil te merken was. Wij onderzochten het verschil tussen perceptie en kennis van de vagina tussen man en vrouw. Hieronder het resultaat.

DJENNIS FISTING FOX

Schaamhaar

Er is natuurlijk niks mis met een flinke bos krullen down under. Toch verdient het ook bewondering wanneer alles is weggehaald. Je poes netjes scheren is namelijk een hele uitdaging met zo weinig zicht en moeilijke hoeken. Vooral omdat dat de laatste plek is waar je je wil snijden.

De clitoris

De drukknop

Misschien wel het belangrijkste van de hele punani. Ze zeggen ook wel: liefde gaat door de clitoris. Zorg dus dat je verstand hebt van dit stukje anatomie. Wat de meeste mensen kennen als de clitoris is slechts het topje van de ijsberg. Aan de klit zitten namelijk zwellichamen vast die door en onder de schaamlippen doorlopen (een chick wordt dus eigenlijk ook gewoon hard, als je het goed doet tenminste). De befaamde g-spot is er ook onderdeel van. Maar het hoedje -dat bobbeltje boven de plasbuis- is verreweg het gevoeligst en verdiend dus veel aandacht. Zachte aandacht, dat wel. Wie in een porno heeft gezien dat op een kut slaan geil is moet even zijn gezonde verstand gebruiken. Je gaat ook niet op een piemel slaan. En een clitoris heeft twee keer zoveel zenuwuiteinden als een eikel. Dus.

Dan het hoedje van de clitoris. Soms moet je je arm in de meest onmogelijke bochten wringen om deze obstructie weg te trekken bij het juiste knopje: De clitoris. Het ‘oncontroleerbaar’ knopje. Sommige vrouwen willen directe druk erop, sommige vrouwen eromheen. Soms moet het snel, soms juist rustig aan. Ingewikkelde persoonlijke shit. Het is altijd even uitvinden, maar als het goed gaat, kunnen wij als man jaloers zijn op de vrouw en is het onze ‘key to succes’. Gewoon lekker rammen.

De tovenaarsmouw

Maar de clitoris is niet het enige onderdeel. De zachte lippen van de vrouw beneden zijn een veelvoorkomende onzekerheid van de vrouw en de man merkt ze vaak niet eens op. Van rood, wijd en flubberig tot klein, roze en strak. Ach, hier kan lekker aan geslurpt worden. De binnenste schaamlippen kunnen nog wel eens gevoelig zijn bij de eerste pomp, dus vergeet je mannelijkheid en begin rustig aan. Verder zijn ze vrij onbelangrijk. Boeien. Tovenaarsmouwen moet je overigens vermijden.

Schaamlippen

Groot, klein, strak en flubberig. Ze komen in alle soorten en maten. Vaak zijn de binnenste schaamlippen langer dan de buitenste, waardoor ze vrolijk om het hoekje piepen wanneer je ze eens van dichtbij bekijkt. De binnenste schaamlippen zijn ook best gevoelig, vergeet ze daarom niet wanneer je een flamoes liefkoost. Hoe ze er ook uit zien: het zijn lippen om te kussen.

Lekker piswater

Tussendoor is er nog een pisgat. Moet je gewoon niet aan denken, het zit er nou eenmaal. Voor de man die van haute cuisine houdt, is het een verademing.

De vagina

De eigenlijke vagina is het gat waar je je piemel insteekt. Dit is een ander gat dan waar de plas uitkomt maar dezelfde waar een tampon in wordt gestoken. Ook deze kent veel variaties; het kan een bescheiden gaatje zijn of bijvoorbeeld prominent en geribbeld. Een grote misvatting is dat de vagina wijder wordt van veel seks. Een vagina wordt ruimer als de vrouw opgewonden is, is dit dus niet het geval dan loont het om even te checken of je chickie er wel echt zin in heeft (en als dat zo is iets meer voorspel te hebben). Alleen het krijgen van een kind kan echt wat aan de breedte veranderen, en dat is vaak maar tijdelijk. Verborgen in de vagina zit de G-spot, zoals eerder verteld een extraatje van de clitoris. Hij zit op ongeveer drie centimeter diep aan de kant van de buik. Het is dus geen mythe, maar bij sommige vrouwen gewoon niet zo prominent als bij anderen. Hij voelt een beetje ribbelig aan en als je hem kan vinden, kan je hem even kietelen. Maar geen zorgen als dat niet helemaal het resultaat geeft dat je had verwacht, lang niet alle vrouwen kunnen hiervan klaarkomen. Lukt dat overigens wel dan heb je gelijk kans op squirten, dus het is sowieso een avontuur.

Verzinsel-spot

Als laatste hebben we de tweede ‘key to succes’, die iets complexer in elkaar zit dan de clit. De G-spot. Een genetisch stukje kunstwerk. Dit gek geribbelde stukje aan de binnenkant kan ons door de bekende ‘kom-hier-beweging’ nog wel eens een lamme arm opleveren, maar wanneer dit aanslaat, is die shit heftig. Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit meegemaakt; het bestaat ook gewoon niet.

Advertentie Wil je nu wel eens echt weten wat het beste bij JOU past? Coaching bij het maken van een goed onderbouwde studiekeuze is geschikt voor:   

Vrouw

Studenten die zelfbewust bezig willen met het maken van een keuze Studenten die twijfelen aan hun studiekeuze en/of vervolgstudie Afgestudeerden die geholpen willen worden bij hun toekomstige loopbaan

ILLUSTRATIE: TOBIAS RUTTEMAN

Je kunt vrijblijvend contact opnemen via tel 06 53981424 of aanmelden via het aanmeldformulier op www.keuzecoach.nu Keuzecoach Heleen Barkema Zuidlaren heleen@keuzecoach.nu

&

Lisa van Rootselaar Groningen lisa@keuzecoach.nu

Groninger Studentenkrant Maart 2016

5


ZWANGERSCHAP

Een studiebaby

MATTHIJS NIEUWENHUIJSE BEELD: SELFIE

J

e hoopt niet dat je het overkomt, en zeker niet dat je het veroorzaakt: zwanger raken. Tijdens ‘de mooiste tijd van je leven’ wil je het kindjes maken even voor je uitschuiven, althans de kindjes zelf dan. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid is waar het studentenbestaan om draait en daar hoort een baby nog niet bij. Maar tussen al dat gescharrel door gaat het wel eens mis. Zo nu en dan duiken er verhalen op over onwetende zwangere studentes die op ski-reis bevallen. Of over drie potentiële vaders die nerveus de DNA-test van hun gemeenschappelijke scharrel tegemoet zien. Kortom: waar ‘gezaaid’ wordt, wordt soms geoogst. En in zo’n geval slaat de zorgeloosheid plotseling om in verantwoordelijkheid. De Groninger Studentenkrant sprak met Dagmar (21); moeder en student in Groningen. Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van je dochtertje. Wanneer ben je bevallen?‘ Zondag 11 oktober 2015 ben ik bevallen van een dochter, Nine.' Wanneer wist je dat je zwanger was? Was het gepland? ‘Ik wist het al vrij snel. Ik had buikpijn en mijn vriend maakte er grapjes over. Hij pakte Google erbij. Ik zou een dodelijke ziekte hebben of zwanger zijn. Aangezien dat laatste waarschijnlijker was, heeft hij meteen een test gekocht. Ik was ervan overtuigd dat ik het niet zou zijn en wilde het wel even doen om hem gerust te stellen. De uitkomst was nogal verassing. En nee, het was dus niet gepland. Mijn vriend was de vader, dat was zeker. Uiteraard schrok ik en heb ik er lang en grondig over na moeten denken om het te houden of niet. Uiteindelijk hebben we samen besloten om het te houden.’ Hoe reageerde je vriend? ‘Die schrok in eerste instantie ook. Je zit er natuurlijk niet bepaald op te wachten om straks tussen de luiers te zitten. Bovendien hadden we officieel een relatie vanaf december 2014. We waren nog maar een paar maanden bij elkaar voordat het grote nieuws bekend werd. Maar na de schrik reageerde hij heel gelaten. Hij zei meteen dat we het kindje moesten houden als ik dat echt wilde.’ 6

Groninger Studentenkrant Maart 2016

En dan? Je hebt samen besloten het te houden, er moet een hoop gebeuren. Waar begin je? ‘Eigenlijk sla je een stuk over. Je gaat een periode in die de meeste mensen pas over tien jaar ingaan. Zo was de eerste stap om uit mijn huis te gaan. Ik woonde met een vriendin van de middelbare school in een appartementje met gemeenschappelijke ruimtes, maar dat is met een baby nauwelijks te doen. Mijn vriend en ik besloten daarom om samen naar iets op zoek te gaan. Zwolle werd onze keus omdat het qua studie, werk en woonplaats van onze ouders het meest centraal ligt. Omdat mijn vriend al werkt konden we een huis kopen. Tussen al het gedoe en geklus door had ik nog steeds mijn studie.’

‘Zwangerschap wordt gezien als een keuze. Om die reden kom je dan ook niet standaard in aanmerking voor eventuele vrijstellingen.’ Hoe plande je dat? Zijn er vanuit de universiteit bepaalde zwangerschapsregelingen? ‘Zwangerschap wordt gezien als een keuze. Om die reden kom je dan ook niet standaard in aanmerking voor eventuele vrijstellingen of een aangepast BSA. Na veel gesprekken is mijn aanwezigheidsplicht wel iets versoepeld, maar om punten te halen zat er weinig anders op dan gewoon door te gaan met de studie. Dat ging aardig, hoewel ik niet alles heb gehaald. Gelukkig staat een aantal docenten soepel tegenover het verlenen van dispensatie. Bepaalde verplichte

colleges mocht ik op een ander moment inhalen of een vervangende opdracht maken. Uiteindelijk heb ik tijdens mijn ‘zwangere’ semester vijftien van de dertig punten gehaald, waardoor ik mijn BSA gewoon kan halen dit jaar. Daar ben ik best trots op.’ En dat zonder verlof… ‘Ja, verlof is in principe alleen voor werkenden. Ik zat een week voor de bevalling nog gewoon in de collegebanken. Maar een werkende vrouw heeft wettelijk gezien het recht om zes weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Sterker nog: de wet verplicht zo’n vrouw om vier weken voor de bevallingsdatum te stoppen. Na de bevalling geldt ook nog eens een bevallingsverlof van tien weken. Ik zat zes weken na de bevalling alweer in de trein naar Groningen voor mijn eerste college.’ Wat mis je het meest aan je studententijd voordat je moeder werd? ‘Spontaniteit. Als ik op dinsdagavond ineens zin had om met vriendinnen de stad in te gaan, dan ging ik de stad in. Of wanneer ik mijn klerenkast wilde uitbreiden met wat nieuwe aankopen, dan stond ik diezelfde middag nog in de H&M. Dat is er allemaal niet meer bij. Bijna alle tijd gaat naar de zorg voor mijn kindje, leuke dingen moeten nu van tevoren strak worden ingepland. Gelukkig past mijn vriend veel op en kan ik de baby zo nu en dan bij mijn ouders of oppas kwijt. Zodoende is er nog wel eens tijd voor een drankje met vriendinnen. Toch merk ik dat de behoefte minder wordt. Na 24/7 zorg en studie heb ik vaak de energie niet meer om op stap te gaan.’ Kijk je wel eens naar Vier handen op één buik of Teen Mom? ‘Haha, zeker. En dan besef ik hoe goed wij het eigenlijk voor elkaar hebben. Elke aflevering is hetzelfde patroon: stelletjes die geen idee hebben waar ze aan beginnen, geen geld of werk hebben en stug blijven door roken. Mijn vriend heeft werk, financieel gaat het prima – naast de kinderbijslag blijf ik lekker stufi ontvangen – en het zorgen gaat ons goed af. Ook tussen ons gaat het gelukkig goed.’


Vier handen op een buik

H

SANNE VAN AMERONGEN

et leven is geen bitterbal. Zo luidt het levensmotto van Wesley, tienervader in spé. Op de vraag van Sophie van Ek waarom het leven geen bitterbal is, kwam het intelligente antwoord 'een bitterbal is krokant van buiten met ‘villing’ erin'. Dit is nog maar een van de vele opmerkelijke quotes die het programma Vier handen op één buik rijk is. Het realityprogramma volgt acht tienermoeders die worden geholpen door bekende moeders tijdens en na hun zwangerschap. De tienermoeders hebben veelal geen idee van wat hen te wachten staat en krijgen vaak geen hulp van buitenaf. De bekende moeders komen een paar keer langs om de jongeren te helpen, hun hulp wordt echter niet altijd gewaardeerd. Zo botsen de moeders vaak over het feit dat de meeste moeders of vaders in spé geen werk hebben en op hun uitkering teren. Een kort gesprek tussen een vader in wording en Soundos el Ahmadi: 'Ik heb een Wajong uitkering.' -'Waarom dan?' 'Ik heb een ongeluk gekregen en nu mis ik een stukje hersenen. Niet aangeboren hersenletsel is dat.' -'Maar waarom kan je niet werken dan?' 'Ik kan gewoon werken, maar ik die uitkering daarvoor gekregen.'

‘Ik wil gewoon niet stoppen met roken. Een baby kan mij niet alles afnemen.’ -'Maar je bent niet gehandicapt?' 'Nee, nee dat sowieso niet.' Dit gesprek zorgde niet alleen bij Soundos maar ook op sociale media voor grote verontwaardiging. Hoe kan het dat gezonde jongeren niet werken? Is een veelal gestelde vraag in het programma. In een andere uitzending was te zien hoe Sharona worstelt met haar zwangerschap en intussen sigaretten afwisselt met energydrinks. Haar

vriend zit 'ziek' thuis op de bank en lijkt zich ook niet te bekommeren om zijn nog ongeboren kind. Zelfs echofoto's waarop te zien is dat de baby de handen voor het gezicht slaat als er wordt gerookt, maken weinig indruk. Roken is ook een onderwerp dat gevoelig ligt bij de deelnemende moeders. Zo ook bij Silvana. Silvana was naar de dokter geweest voor controle en haar baby bleek te klein te zijn. Sophie van Ek vroeg haar of ze niet geschrokken was, waarop haar antwoord was: 'Neuh, dat wist ik al, omdat ik zoveel rook. Ik wil gewoon niet stoppen met roken. Een baby kan mij niet alles afnemen.' Het programma laat niet alleen onthutsende dingen zien, maar ook de vooruitgang van de moeders in spé. Vaak zorgen de bekende moeders ervoor dat de ouders beter voorbereid zijn op de komst van hun baby en zorgt de baby zelf ook voor mentale verandering bij de ouders. Een van de bekende moeders, Melissa van der Meijde, wordt zelfs zo enthousiast van het helpen dat ze zelf ook 'nog ff één wil maken'. Vier handen op een buik is elke dinsdag te zien om 20:30 op NPO3.

Redacteuren gezocht De Groninger Studentenkrant is op zoek naar redacteuren. Hou je van schrijven en lijkt het je leuk om maandelijks gelezen te worden en/of hou je van gratis bier? Dan zijn wij naar jou op zoek. Stuur je motivatie op naar hoofdredactie@studentenkrant.org en misschien vul jij dan deze pagina! ILLUSTRATIE: TOBIAS RUTTEMAN

Groninger Studentenkrant Maart 2016

7


Recensies

J Dazzled Sticks

unte Uiterwijk en Tjeerd Bomhof, beter bekend als respectievelijk Sticks en Dazzled Kid, brachten aan het eind van 2015 hun plaat Dazzled Sticks uit. Voor het eerst sinds In A Cabin With durfde Sticks het weer aan om buiten de vertrouwde paden te lopen door geen echte hiphop te maken zoals men hem kent, maar meer rap met rock- en dance-invloeden om zo alweer zijn veertiende plaat te releasen. Zaterdag 13 februari waren ze te aanschouwen in de Simplon en het live-resultaat mocht er zijn. Na een, op z’n zachts gezegd, matig voorprogramma van Roelie Vuitton begon rond half tien eindelijk het echte werk. Dazzled Kid opende de show met synthesizergeluiden die de hele plaat door terugkomen. Niet veel later betrad Sticks het podium en werd het openingsnummer van de plaat Zegevieren ten gehore gebracht.

De lichtshow achter op het podium, die overigens de hele show bijzonder goed geregeld was, maakte van beide heren slechts een silhouet waardoor er, ondanks het geluid van het nieuwe album, een duistere hiphopsfeer werd neergezet. Er zijn genoeg mensen op het optreden van Dazzled Sticks afgekomen omdat ze Sticks nog kennen van Opgezwolle. Begin 2000 veroverden drie Zwollenaren onder de naam Opgezwolle de Nederlandse hiphopscene met scherpe teksten. Dat Sticks beseft dat de Opgezwolleliefhebbers nog steeds zijn shows bezoeken, blijkt uit de tribute die hij maakte door Verre Oosten een Dazzled Sticks-jasje aan te trekken. De keuze van dit nummer was een goede, want het was het eerste nummer dat door iedere bezoeker uit volle borst werd meegerapt.

Maar wat maakte de show zo bijzonder? Misschien was het wel de hosting van Sticks zelf. Hij introduceerde de eerste vier tracks van de show met relatief lange verhalen. De achteloosheid van Sticks’ hosting zorgde voor zowel ongemak als humor en er werd zelfs door enige bezoekers gedacht dat Sticks voor de show te diep in het glaasje had gekeken. We zullen het niet weten. Dit alles werd gadegeslagen door een bijzondere gast. De andere frontman van Opgezwolle, Rico, stond namelijk de gehele show achter in de zaal. Dit zorgde voor enige rumoer in de zaal en zelfs de oudere garde die op de show was afgekomen kon het niet laten om Rico na afloop stiekem een boks te geven. Rico zag in ieder geval een show waar nagenoeg alles aan klopte.

et overkomt ons allemaal wel eens: je zit voor langere tijd in het buitenland en de apotheek is niet om de hoek waardoor je geen nieuwe voorraad van de pil kan halen. Je ontmoet een leuke jongen en voor je het weet ga je van bil en aangezien je dronken bent wanneer je dit doet denk je er even niet aan een condoom te gebruiken. Nu is er een kans dat je over negen maanden bevalt van een baby met een weelderige bos krullen. Geen paniek gelukkig, de morning afterpil (MAP) is er nog. Voor iets meer dan een tientje verkrijgbaar bij zowel apotheek en drogist. De verpakking is zachtroze en spreekt het naïeve meisje in mij aan, met weemoed dacht ik terug aan de jaren dat ik mijn onschuld en maagdelijkheid nog had.

Het lezen van de bijsluiter en wat achtergrond-research op het internet leert mij dat er grote kans is dat ik de avond en volgende dag ziek, zwak, bloedend en misselijk in bed door zal brengen. Dit is natuurlijk niet zo chill. Ook is het niet handig van me dat ik nogal laat ben met het slikken doordat er een zondag tussenkwam en ik niet in een plaats was waar koopzondagen standaard zijn. De MAP kan tot drie dagen na de seks worden geslikt en op de laatste dag heb je nog maar 52% kans dat hij werkt. Maar goed, alles voor mijn niet-kind. Nadat ik hem heb geslikt installeer ik mezelf in bed met een pot thee en een goed boek, in afwachting van de hel die mij blijkbaar te wachten staat. Maar wat denk je? Geen centje pijn, geen druppel bloed en niet eens

misselijk. Na een tijdje merk ik dat ik enigszins hormonaal word, maar niet erger dan wanneer ik ongesteld ben. Na een paar uur ga ik dus maar weer uit bed om een biertje te drinken, mijn lichaam heeft immers ook zijn ritme. Hoewel ik over een week of twee pas zeker weet dat het gewerkt heeft, krijgt de MAP van mij alvast vier vingers. Eentje minder dan vijf omdat hij minder goed werkt na een paar dagen maar het gebrek aan bijwerkingen en de goede prijs-kwaliteitverhouding (dertien euro voor waarschijnlijk geen kind) zorgt ervoor dat ik overwegend positief denk over de MAP. Toch ga ik proberen hem nooit weer te gebruiken.

et filmfestival Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten. Het festival vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 26 maart. In die tien dagen zullen er 70 films getoond worden die stuk voor stuk mensenrechtenschending aankaarten in een mix van films met zowel fictie als documentaire. Vaak gaat de film gepaard met een verdiepingsprogramma wat varieert van een debat tot een mensrechtenactivist die zal spreken. Voorafgaand aan het festival zelf worden er door Nederland heen al op verschillende plaatsen Movies that Matter films getoond die het jaar ervoor al te zien waren op het festival. Zo ook in Groningen, waar 9 februari de film On the Bride’s Side te zien was. De film werd ingeleid door een Professor van de RUG die is gespecialiseerd in internationaal

vluchtelingenrecht en een lezing gaf over welke rechten vluchtelingen in Europa hebben. De film gaat over een Palestijnse dichter en een Italiaanse journalist die besluiten om vijf Syrische en Palestijnse vluchtelingen over land naar Zweden te brengen in najaar van 2013. Ze willen de controleposten om de tuin te leiden en bedenken het plan om een trouwerij in scène te zetten. De helpers willen laten zien dat er ook mensen zijn die de situatie van de vluchtelingen begrijpen, want ook zij hebben net zoals de vluchtelingen dromen en motieven. De gevarieerde groep wordt geholpen door Italiaanse vrienden, die ze hebben ontmoet na hun aankomst in Lampedusa. De film laat heel mooi zien hoe hun vluchtreis eraan toe gaat in Europa doordat het gefilmd is met hand-held-camera’s. Het verhaal laat niet alleen de reis zien maar gaat ook

terug naar herinneringen over de vlucht naar Europa, van de gevaarlijke bootreis vanuit Libië tot de oorlog in hun thuisland. Gedurende de film kan je je steeds beter in de situatie van de vluchtelingen plaatsen en begrijp je beter hun motieven. Niet alleen hun motief om naar Europa te vluchten, maar ook hun motief om nog door te willen reizen naar Zweden. Vooral het motief om verder te reizen zorgt bij veel westerlingen voor onbegrip. Waarom nemen de vluchtelingen geen genoegen met de veiligheid die ook niet West-Europese landen wordt geboden? Deze film laat goed de kant van de vluchteling zien waardoor je hun keuzes ook gaat begrijpen. On the Bride’s Side zet je aan het denken en is zeker het kijken waard.

en goede muzikant onderscheidt zich door niet telkens hetzelfde te doen, maar steeds de grenzen op te zoeken en iets nieuws te proberen. Dat Dewolff bestaat uit drie topmuzikanten wisten we al, dus het viel te verwachten dat hun nieuwste album niet slechts een herhaling van zetten zou zijn. En inderdaad, met Roux-Ga-Roux slaagt het Limburgse drietal er wederom in om nieuwe muzikale genres in hun eigen sound te incorporeren. Maar de vraag is of elke vernieuwing ook per se een verbetering is. Op de vorige plaat had DeWolff de klassieke hard rock en acid rock sound (denk aan Deep Purple en The Doors) al ingeruild voor een geluid dat meer deed denken aan de southern rock van The Allman Brothers Band, en met zijn nieuwste album zet de band die trend

voort. Daarbij laten de bandleden wel zien dat ze van hun vorige plaat geleerd hebben, want de nummers op Roux-Ga-Roux zijn gevarieerder dan die van de voorganger. Ook heeft zanger Pablo van de Poel geleerd wat hij wel en niet kan met zijn stem. Op deze nieuwste plaat valt vooral zijn unieke stemgeluid op, terwijl het vorige album net wat te vaak liet blijken hoe beperkt zijn bereik eigenlijk is. Daarnaast kunnen we op Roux-GaRoux voor het eerst ook soulinvloeden horen in de muziek van Dewolff, en dat is helaas het punt waarop het album zijn mindere kanten laat zien. Hoewel het knap is hoe de band weer een nieuw geluid weet toe te voegen aan zijn repertoire zonder daarbij zijn eigen sound te verliezen, zorgt dit nieuwe geluid er wel voor dat de plaat wat al te gepolijst wordt. Dit is met name het geval bij de nummers waar

plotseling gebruik wordt gemaakt van soulvolle achtergrondkoortjes. De appeal van DeWolff is altijd geweest dat de band zo’n lekker hard en rauw geluid liet horen, maar dat effect komt hiermee te vervallen. Achtergrondkoortjes kunnen zelfs de hardste, meest rauwe muziek nog tam doen klinken. Dat neemt niet weg dat DeWolff met Roux-Ga-Roux opnieuw een sterke plaat heeft neergezet. De nummers zitten goed in elkaar en het drietal is nog steeds bijzonder getalenteerd. Maar voor de achtergrondkoortjes moet toch echt een punt aftrek worden gegeven. Dit keer komen ze er nog mee weg, maar het is te hopen dat de jongens van DeWolff voor hun volgende album de vernieuwing in een andere richting zoeken.

H

De Morning After Pill

H

Movies that Matter On the Bride’s Side

DeWolff Roux-Ga-Roux 8

E

Groninger Studentenkrant Maart 2016

DOUWE SLOOTMAN

DJENNIS FISTING FOX

SANNE VAN AMERONGEN

Meer info kan je vinden op moviesthatmatter.nl

TOBIAS RUTTEMAN


Brusselmans & Dijkshoorn

De Huisjournalist

LISANNE WIERINGA

De brallende student, de rokende Tokkie. Zijn stereotyperingen in de media te voorkomen?

De ‘beste beffer van Vlaanderen’ (Herman Brusselmans) en de huisdichter van De Wereld Draait Door (Nico Dijkshoorn) hebben in tijden van kelderende boekverkoopcijfers de handen ineen geslagen. Een heuse theatertour is het resultaat. Zaterdag 20 februari stonden ze in de Stadsschouwburg Groningen en de Groninger Studentenkrant was natuurlijk van de partij om verslag te doen van dit wonderlijke duo.

H

MATTHIJS NIEUWENHUIJSE

et publiek in de zaal bestaat op een paar uitzonderingen na vooral uit oude en degelijk ogende stellen. Niet bepaald mensen die de smerige en absurde grapjes van Brusselmans direct waarderen. Misschien komt het merendeel voor Dijkshoorn of gaat het dak er alsnog af. Wanneer het licht uitgaat en de Vlaamse schrijver opkomt, is hij meteen zoals we hem kennen. In een ellenlange inleiding vol absurdistische uitstapjes – de vriendin van Nico Dijkshoorn is een hoer die Brusselmans 250 euro per optreden betaalt zodat haar vriendje mee mag doen, en zijn moeder heeft een mislukte carrière met haar vlooiencircus achter de rug – introduceert hij zijn Nederlandse collega, die volgens de Vlaming niets meer is dan een mislukte stand-upcomedian. Dijkshoorn probeert op zijn beurt

het absurdisme van zijn ‘kunstbroeder’ te imiteren, hoewel hem dat niet lukt. Het wordt snel flauw en langdradig. Hij is op zijn sterkst met zijn stukjes over muziek, die hij zo nu en dan ook muzikaal ondersteunt. Het is voornamelijk Brusselmans die de handen op elkaar krijgt. Vooral het verhaal over twee geliefden die ‘bij het bewandelen van het liefdespad zo lang de tijd nemen dat een normaal mens er horendol van zou worden’ uit zijn nog te verschijnen bundel Joden die Auschwitz een mooie stad vonden doet het erg goed. Auschwitz is een terugkerend thema: Brusselmans is voor drie/zevende joods, zijn opa en oma hebben na de oorlog een prijs gewonnen voor Beste Ontsnappingstunnel uit een concentratiekamp. Dat de schrijvers deze theatertour samen doen, is vrij vreemd. Alle stukjes dragen

12/13 maart

2016

ze apart voor en er is nauwelijks interactie tussen de twee, op een laatste nummer na. Dijkshoorn speelt de blues op gitaar, begeleid door Brusselmans op drums die hem de tekst voorhoudt. Verder is het ieder voor zich. Misschien heeft Brusselmans dan toch gelijk en wil de monotone huisdichter van DWDD gewoon erg graag met de Belg het podium op.

Ubutler

D

JURRIAAN GROENHUIJZEN

e butler heeft het niet gedaan. Veel onredelijker kan de verdenking niet zijn, de persoonlijke assistent van de familie belast met de huishouding treft hoogstwaarschijnlijk geen blaam. Toch is een onderzoek onontbeerlijk. Schuldbeladenheid van Jeeves is niet uit te sluiten. Er zal een grondig onderzoek moeten plaatsvinden, even grondig als bij de stalknecht die nu twee vingers mist. Bij binnenkomst neemt Jeeves statig uw hoed en jas in ontvangst, en glimlacht hij minzaam. In tegenstelling tot Engeland is in Nederland de butler in de twintigste eeuw nooit echt een begrip geworden. Daar zou nu verandering in kunnen komen. Ubutler is een nieuwe, virtuele butler. Deze regelt alles voor je, zolang het maar niet illegaal is. Wat al snel blijkt is dat er voor veel simpele dingen al wel een dienst bestaat zoals de bierkoerier en thuisbezorgd, waardoor het gebruik van een butler niet zozeer nodig is. Voor ingewikkelder opgaven – zoals een studieopdracht of de belastingaangifte – geldt dat er enerzijds expertise nodig is op een concreet vakgebied, en anderzijds dat een slecht resultaat leidt tot problemen. Daarom wordt in het eerste opzicht door Ubutler niet voorzien in een noodzaak. Ubutler geeft zelf een paar voorbeelden waarin zij van dienst kunnen zijn. Een voorbeeld is het ophalen van je ski’s, mocht je deze vergeten zijn op wintersport. Opmerking is wel dat dit evenveel geld kost als ski’s huren op locatie, daarnaast verdien je het na zo’n domme actie om de hele vakantie sneeuwengels te maken. Een ander voorbeeld is het laten halen van drie pizza’s en een cola. Dit komt neer op het betalen van een ander om eten voor je te bestellen. Een bewonderenswaardig niveau van luiheid waar ik alleen maar waardering voor kan hebben. Daarom ging ik het zelf ook eens proberen, niet voor drie pizza’s en een cola maar voor een krat pils. Terwijl ik als een dorstige Bruce Wayne wachtte op mijn drankverschaffende Alfred tikte de tijd voorbij, maar op mijn wanhopige ‘GO’ kreeg ik geen reactie. Of de butler het te druk had met andere behoeftigen of dat ik ‘GO’ verkeerd heb gespeld is nog onduidelijk. De waarheid zal nooit aan het ligt komen maar één ding is zeker: de butler heeft het niet gedaan.

Een verwijt dat de media vaak naar hun hoofd krijgen geslingerd, is dat ze mensen alleen maar als stereotypes neerzetten. We kennen de Arabieren alleen maar als heethoofdige, Amerikaanse vlaggen verbrandende types die vrouwen onderdrukken en de Islam door ieders strot duwen. We kennen PVV stemmers alleen maar als rokende, domme Tokkies met een uitkering. Een ander voorbeeld. Na de aanslagen in Parijs was hoogleraar internationale betrekkingen Béatrice de Graaf overal op TV. TV-recensenten en critici liepen met haar weg omdat ze ingewikkelde zaken rondom terrorisme kraakhelder uitlegde. ‘Een verademing’, schreef de Correspondent. Bert Wagendorp schreef vervolgens een column over haar in de Volkskrant. Daarin stond: ‘De enige over wie ik me wel eens zorgen maak, is meneer De Graaf. Hoe houdt hij het vol? Zou er wel eens een héél zachtmoedige, kleine terreurgedachte door zijn hoofd gaan? Dat hij Béatrice een pannenlap of eierdopje naar het hoofd wil gooien als ze aan tafel de wereldproblemen weer eens kraakhelder uitlegt en van een oplossing voorziet?’ Zo jammer. Een vrouw die waarschijnlijk intelligenter en beter op de hoogte is dan wij allemaal wordt weggezet als een betweterige, irritante echtgenote die te veel haar mond opentrekt. Je kunt wel tegen de media zeggen: doe dat gewoon niet. Maar dat werkt niet. Ieder mens vormt namelijk tijdens het opgroeien bepaalde schema’s in zijn hoofd. Hoogleraren in de psychologie Susan Fiske en Shelley Taylor ontwikkelden dit idee. Wanneer een mens met nieuwe dingen wordt geconfronteerd, moet hij of zij eerst bedenken hoe het nieuwe fenomeen zich verhoudt tegen voorgaande kennis men al heeft verworven. Als er dan vaak een éénzijdige representatie van een fenomeen wordt gegeven in de media, zoals een stereotype, is het zeer waarschijnlijk dat dat stereotype na verloop van tijd als de waarheid wordt gezien. Daarom denken we dat studenten brallende, zuipende apen zijn en bankiers gesjeesde op geld beluste haaien. In 2008 waren er gouverneursverkiezingen in de Amerikaanse staat Louisiana. Daarbij streden er een blanke vrouw en een Indiase man tegen elkaar. De media waren totaal in de war omdat er geen blanke, oudere man meedeed aan de verkiezingen. Hoe moesten ze de kandidaten in vredesnaam beschrijven? De journalisten namen zich voor om stereotyperingen te vermijden. Dat werkte niet bepaald. De schema’s in hun hoofd stonden hen in de weg. Er werden toch nog veel opmerkingen gemaakt over het feit dat de vrouwelijke kandidaat een vrouw was, en daarom beter zou zijn in thema’s als zorg en onderwijs, terwijl ze in werkelijkheid meer werkervaring had met economie en defensie. De mannelijke kandidaat had meer ervaring in de zorg en onderwijs, maar hem werd toegeschreven dat hij goed zou zijn in economie en defensie. De media gebruikten nog steeds stereotyperingen, ze gaven er echter een positieve draai aan. Maar dat zijn nog steeds stereotyperingen. Ze benoemden nog vaak het geslacht en de etnische achtergrond van de kandidaten, terwijl deze niet relevant zijn voor de verkiezingen. Het is dus minder makkelijk om los te breken van stereotyperingen dan je denkt. Zo lang stereotypes lekker werken voor kijkcijfers en makkelijk om neer te zetten zijn, zal er niet veel veranderen. Groninger Studentenkrant Maart 2016

9


Studentendiëten

EMMA W. ILLUSTRATIE: TOBIAS RUTTEMAN

Veganistische huppeltrutjes die wel KFC voer eten, RAW food only en gluten mensen.

Er is een heuse trend gaande. Naast de trend om te reizen en op zelfontdekking te gaan aan de andere kant van de wereld, is een groot deel van onze generatie overgeslagen op een kinky, gek dieet. We hebben de meest populaire voor je op een rijtje gezet:

Veganistische huppeltrutjes die wel KFC voer eten

Je kent ze wel, de schijnheilige veganistische huppeltrutjes die wel KFC voer eten. Ze zijn er heilig van overtuigd dat vegan eten het beste is, maar kunnen soms niet de verleiding weerstaan van de kippetjes uit Kentucky of om soms nog een burgertje mee te snacken van de McDonalds. Beetje schijnheilig, vind je niet? Gek genoeg ken ik een paar mensen die binnen deze categorie passen. Ik snap het op zich wel, en vind het oprecht tof van je als je vegan eet. Maar ik kan echt mijn kaastosti en pizza met vier soorten kaas niet missen. Hou ik van kaas? Maar ga jezelf niet vegan noemen als je wel naar zo’n gigant gaat en een kipnugget naar binnen sneakt. Doe gewoon alles of niets!

Raw food only

Zie je het al voor je? Alleen maar rauw voedsel eten? Je gebit wordt er zeker beter van. En je voelt je een konijn, ook mooi meegenomen. Daarnaast scheelt het je ook veel tijd in het kookproces, en je hoeft je keukenblok niet meer te gebruiken. Verkopen die hap zou ik zeggen. Zo heb je weer meer geld over voor bier.

De ik-kan-alles-drinken-als-ikde-volgende-dag-maar-keihardga-sporten

Toevallig een van je huisgenoten? De heerlijke student met zijn sixpackje drinkt er op los, maar houdt het toch nog voor mogelijk om zijn lekkere lijf in shape te houden. Hij moet dan ook dubbel zo hard werken om het er af te krijgen. Zweten zal hij. Jij bent natuurlijk zo verstandig geweest, om als jong volwassene een glaasje water te drinken tijdens het uitgaan. Hierdoor kan jij nog twee uurtjes extra slaap pakken terwijl je lekkere huisgenoot zich staat uit te sloven in de sportschool.

Gluten-mensen

Oke, er zit een verschil tussen de mensen die echt coeliakie (glutenintolerantie, red.) hebben en mensen die er zelf voor kiezen geen carbs te eten. Alleen sommigen kiezen er zelf voor. Die mensen denken dat ze ineens al-les afweten van brood, na een paar artikelen hierover gelezen te hebben. Sommige doen hun huiswerk tenminste nog als nette studenten en lezen de Broodbuik en de Voedselzandloper. De gluten-mensen stoppen ineens met brood en cutten ook direct een paar andere dingen uit hun dieet. Het is een tijdelijke hit, want ze vallen veel af. Maar zo gauw ze weer brood gaan eten komt het er zo weer bij. Beetje jammer van je broodloze tijd, niet?

E-nummer-trutjes

Je ziet ze wel eens staan, met hun E-nummer boekjes in de Appie. 'Oh, welk E-nummer is dit nou weer?' Het schijnt zelfs dat er een E-nummer in de chips van de Aldi zit, waardoor je hersenbeschadiging kunt oplopen. Je kunt deze meiden herkennen aan hun afkeurende blik, als je iets koopt in de winkel, of naar binnen schuift. Maar ja, in veel van ons voedsel zitten ook E-nummers, dus eigenlijk kijken ze altijd afkeurend.

Orale bevrediging:

fermenteren kan je leren Plotsklaps is er weer een nieuwe trend geboren in voedselland: fermenteren. Onder andere bij de Wereld Draait Door wordt trots uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een halfjaar werk kan hebben aan een scheutje vissaus. Leuk natuurlijk, als je echt niks beters te doen hebt met je tijd, maar wat men lijkt te vergeten is dat studenten deze kunst al heel lang onder de knie hebben. Hieronder de meeste verrotte producten die men in menig studentenhuis kan vinden. JANNEKE VOS

1. Komkommer

Met stip op één: de komkommer. In het begin is het zo erg nog niet, hij verschrompeld misschien wat. Maar later lijkt het stukje rauwkost toch meer op een sapje dan op een vaste substantie. Gelukkig zit het plasticje er nog omheen waardoor deze nog minstens een halfjaar kan blijven liggen in je groentela.

2. Jam

Bij je broodbeleg staat hoogstwaarschijnlijk ook een potje euroshopper aardbeienjam. Ja inderdaad, euroshopper, nog geen AH Basic. Hoewel er enkele kolonies met verschillende kleuren op groeien ben jij de minste niet en schep je ze er allemaal vanaf als je weer eens je halfjaarlijkse bammetje jam naar binnen wil werken.

3. Een restje avondeten

Het initiële idee was om het de volgende dag als lunch op te eten, maar dat ben je vergeten of je was toch niet thuis. Vervolgens 10

Groninger Studentenkrant Maart 2016

Kijken ze daardoor niet altijd chagrijnig? Ja, je hebt hem al door, dat zijn de meiden die een resting-bitch-face hebben. Je kunt ze alleen blij maken door biologisch te eten, want raad eens, daar zitten geen E-nummers in! Help resting bitch faces de wereld uit. Maar lieve schatjes, doe gewoon lekker waar je je goed bij voelt. Ik heb daadwerkelijk wel respect voor de mensen die voor de volle 100% zo’n dieet volhouden. En dus niet schijnheilig een half dieet doen en wel gaan pronken met de titel. Iedereen trekt maar mooi zijn eigen conclusie over wat gezond voor hem of haar is. Maar wat ik wel weet is dat als je iets weg haalt in je dieet, je het wel door iets moet

vervangen. Ik ben zelf namelijk 11 jaar vegetariër, maar toen ik hiermee begon, ging ik het vlees nergens mee vervangen en werd ik er erg ziek van. Na wat magische pillen en aanpassingen aan m’n dieet (oftewel b12 en ijzer houdend voedsel) werd ik weer beter. Misschien een goede les voor mensen die een dieet (gaan) volgen? Blijf ook vooral lekkere pizza en overheerlijke patatjes eten. Want wie leeft er nou zonder fastfood? En wie weet word je morgen aangereden door een bus, en heb je de afgelopen maanden alleen maar rauw voedsel gegeten, zodat je langer kon leven. Jammer is dat! Geniet van eten!

Pubquiz

Woensdag vanaf 20:00 uur Zondag vanaf 19:00 uur

QUIZ-VRAGEN.NL

Quiz-Arrangement:

Quiz & Maaltijd voor €12,50 p.p. Reserveren voor 17:00 op de bewuste dag!

Bier & Spijsgerechten

Genieten van heerlijke Bier & Spijsgerechten bij De Toeter. Elke dag tussen 16.00 en 22.00 uur

vergeet je het bestaan ervan en voor je het weet durf je het bakje niet meer open te maken omdat de inhoud te confronterend en misselijkmakend is. Het wachten is nu op een huisgenoot met schoonmaakdrift.

4. Melk

Het pak is nog zwaar, maar als je ermee schudt klotst het niet eens meer. Je moet maar zo denken: je hebt letterlijk wat in de pap te brokkelen.

5. Eieren

Je eet ze minder vaak dan je dacht, en ze blijven er van de buitenkant toch goed uitzien dus laat je ze maar staan. Het probleem is dat als je ze dan toch nog eens gebruikt, je zwavelstinkbommen opentikt in je keuken. De truc is om ze in een bakje water te leggen. Zinken ze dan zijn ze nog goed. Blijven ze drijven dan heeft zich gas aan de binnenkant verzameld en kan je ze weggooien.

Iedere zondag Special Sunday vanaf 22:00 uur! Café de Toeter Turfsingel 6 9712 KP Groningen / 050 - 312 44 99

w w w.cafedetoeter.nl


Taalhoekje:

Conceptuele metaforiek

W

DOUWE SLOOTMAN

anneer iemand over metaforen spreekt, wordt al snel de link gelegd met poëzie die voor een gemiddelde lezer niet te vatten is. Metaforiek lijkt een methode om eenvoudige waarnemingen en concepten om te buigen tot bijzondere, ongrijpbare frasen. Toch gebruiken wij allemaal veel vaker een metafoor dan dat we zelf doorhebben. De metaforen die wij dagelijks gebruiken zijn gebaseerd op concepten die wij in ons hoofd hebben, zonder dat we daar bewust van zijn. We gebruiken metaforen om gedachtes te conceptualiseren en concepten in onze gedachten onder woorden te brengen. Al deze concepten bezitten wij onbewust en deze uiten zich door middel van metaforen. Lakoff en Johnson, beiden wetenschapper op het terrein van cognitieve linguistiek, brachten in 1980 hun Metaphors We Live By uit waarin zij op adequate wijze deze theorie aan de man hebben gebracht. Zij bespreken onder meer het discussie-is-oorlogconcept. Zo zeggen wij immers dat stellingen ‘onverdedigbaar’ zijn, dat de kritiek iemand ‘zwaar treft’ en dat we iemands mening ‘bestrijden’.

We zijn van mening dat we discussies kunnen ‘winnen’ of ‘verliezen’ en dat we een ‘tegenstander’ hebben. Wellicht ten overvloede: dit bedoelen we niet letterlijk, maar op een metaforische wijze. De discussie-is-oorlogmetafoor is kenmerkend voor de cultuur waarin wij leven. In andere culturen worden discussies op een andere wijze geconceptualiseerd, waardoor de discussieterminologie in die cultuur ook afwijkt.

De discussie-is-oorlogmetafoor is kenmerkend voor de cultuur waarin wij leven. Een ander concept dat zij bespreken is het tijd-is-geldconcept. Dit lijkt op een concept dat geplaatst kan worden onder de noemer ‘slecht cliché’. Toch weten Lakoff en Johnson dit zogeheten cliché haarfijn te koppelen aan de theorie. Zo kunnen we tijd ‘besparen’, tijd ‘verspillen’, geen tijd voor iemand

‘hebben’ of veel tijd in iemand ‘investeren’. Dit woordgebruik komt terug op de gedachte dat tijd een schaars middel en een kostbaar goed is waar we zuinig mee om moeten gaan. Tot slot zijn de oriëntatiemetaforen zeker het bespreken waard. Het eerste concept is ‘gelukkig is boven; droevig is beneden’. Zo kunnen we ‘opleven’ of er ‘opgetogen’ bij zitten, maar iemand anders kan ons ook ‘opvrolijken’. Daartegenover staan termen als ‘terneergeslagen’ en ‘in de put’ zitten. Tot slot is een veelvoorkomende oriëntatiemetafoor het meer-is-bovenconcept en het minder-is-benedenconcept. Zo blijft het aantal mobiele telefoons ‘stijgen’, maar onze inkomsten blijven ‘dalen’. Het is evident dat deze uitleg van Lakoff en Johnson slechts een theorie is, maar het is wel een zeer aannemelijke theorie. Onze talige uitingen hangen samen met tal van facetten in de buitenwereld en in ons hoofd. Dus wanneer iemand ooit beweert dat alleen echte literatoren gebruikmaken van metaforen, kan je diegene in ieder geval wijzen op zijn eigen metafoorgebruik.

12/03

Dirty Dike

18/03

Mala Vita

19/03

De Kraaien

19/03

The Gaslamp Killer

UITVERKOCHT

24/03 Indigo: Monoloc & more 25/03 Jaya The Cat 26/03 Kakkmaddafakka 26/03

Doowutyalike!

01/04

Causes

01/04

Nachtschade

08/04 Def P 09/04 Grunn’t

Moederkoek

POP/SOUL

POPPODIUM SIMPLON - BOTERDIEP 69 - GRONINGEN

Moederkoek eten, het is een van de hotste trends van onze tijd. Brad Pitt is er beroemd van geworden en op zwangerschapsfora wordt over weinig anders meer gesproken. ‘Waarom wel superfoods van planten eten en niet wat moeder natuur jezelf geeft?’, schrijft Janneke. Wij zijn het helemaal met haar eens, maar vinden er niet culinair genoeg wordt omgegaan met het placenta waardoor het gros van de bevolking er afkeurend naar kijkt. Als stigmaverbrekende avantgardisten die wij zijn, geven wij hierbij een suggestie om het geheel wat smakelijker te maken. Mocht je geen placenta voorhanden hebben, deze kan je voor een habbekrats ophalen bij de lokale veehouder. HENK GLIMLACH ILLUSTRATIE: TOBIAS RUTTEMAN

Ingrediënten

- 225 g ongezouten boter, koud, plus extra om in te vetten - 450 g gewone bloem, plus extra om te bestuiven - 5 middelgrote eidooiers, het liefst van biologische of scharreleieren - 170 g fijne kristalsuiker - geraspte schil van 1 citroen - 1 theelepel vanille-extract - 1 theelepel bakpoeder - een scheutje rum, amaretto of melk, indien nodig - 370 g moederkoek naar keuze

Voorbereiden

Meng de boter en de bloem in een grote kom of een vrijstaande mixer tot het de textuur van fijne broodkruimels heeft. Voeg de eidooiers, de suiker, de geraspte citroenschil, het vanille-extract en het bakpoeder toe. Blijf mengen tot zich een deeg begint te vormen. Voeg als het wat droog lijkt een scheutje rum, amaretto of melk toe. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C (gasovenstand 4). Vet een lage ronde bakvorm met een diameter van 28 cm in met een beetje boter. Snijd een kwart van het deeg af en zet dit opzij. Rol het resterende deel op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een deeglap van ½ cm dik, groot genoeg om de bodem en wanden van de ingevette vorm volledig mee te bekleden. (Als het deeg wat kruimelig is, druk je eventuele losse stukjes er gewoon tussen als je de vorm eenmaal bekleed hebt.) Schep de placenta op de taartbodem en strijk deze gelijkmatig uit. Als de deegrand hoger is dan de moederkoeklaag, vouw het deeg dan rondom naar beneden zodat een rand van 2 cm ontstaat. Rol het resterende kwart van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het in lange repen van ongeveer 2½ cm breed. (Gebruik eventueel een pastasnijder om een gekartelde rand te krijgen.) Maak met de deegrepen een mooi vlechtwerk over de moederkoek. Bak 30 tot 45 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen in de vorm en serveer dan met een kop verse thee.

05/03 11/03 18/03 24/03 30/03 31/03 01/04 02/04 14/04 20/04 21/04 29/04 10/06

THE HOLYDRUG COUPLE BIRTH OF JOY MOKE DEWOLFF BEANS AND FATBACK MY BABY RED SNAPPER TOWN OF SAINTS LUCKY FONZ III BLACK BOX REVELATION WALLACE VANBORN PETER PAN SPEEDROCK ROYAL HEADACHE

VOLLEDIG PROGRAMMA OP WWW.VERA-GRONINGEN.NL

Groninger Studentenkrant Maart 2016

11


trots op Eline Dagelijks zijn ruim 2000 uitzendmedewerkers namens Abiant aan de slag.We zijn trots op ze. Ben jij op zoek naar een passende bijbaan?

Abiant. Dat komt goed. www.abiant.nl Groningen Kieler Bocht 9d t 050 549 28 40 e infogroningen@abiant.nl

Profile for Groninger Studentenkrant

Groninger Stuntenkrant Maart editie  

Groninger Stuntenkrant Maart editie  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded