Page 1

International page! KEI-walker Anders p.10

Insecten eten bij de SIB! p.7

USVA! p.8 Silent Disco bij de Interview EHBO cr ew! p.9

BEREIK ONS! MAAK JIJ IETS MEE WAT ECHT IN DE KEI-KRANT MOET? HEB JIJ EEN GENIALE FOTO VOOR ONS? BEL DAN DIRECT DE REDACTIE! OF TWITTER ONS @KEIKRANT!

Hoe overleef ik……. Tijdens de KEI-week is tijd een rekbaar begrip. Er lijkt hier op de redactie al minstens een maand verstreken sinds we de eerste KEI-loper in Groningen hebben mogen begroeten, in werkelijk is dat drie dagen geleden. Er is ook al zo veel gebeurt ondertussen. Bij de inschrijving was het feest voordat het feest überhaupt begonnen was. We zagen dat de Sit and See een daverend succes was. We hebben gezien dat alle gratis gadgets op de Informatiemarkt gretig aftrek vonden. We zagen, ook, dat een 44 jaar oude dj het publiek in beweging kon brengen alsof het geheel een goed geoliede machine was. De maandag leek wel een eeuwigheid te duren. En dat moet je heel positief opvatten. Ook op de dinsdag en woensdag was enorm veel te beleven. Sportplaza, Parade, Night of the Songs, Open Air Festival, Cabaret, Student Politics en de Kroegentocht. En passant werden er ook nog meer dan 1300 frisbees de lucht in gegooid, een wereldrecord! Allemaal in slechts twee (!!) dagen(!!). Smeer al deze evenementen uit over een maand en je zou zeggen dat je een drukke maand achter de rug had. Met al deze activiteiten kunnen we ons heel goed voorstellen dat je af te toe wat vergeet. Hier wat tips om de KEI-week te overleven. Vergeet niet af en toe wat te eten. Ook vocht is essentieel. Met een litertje water per dag red je het wel. Je hebt acht uur slaap per etmaal nodig, maar een week lang met zes uur per nacht lukt makkelijk. Neem eens per dag een douche en boven al; adem in……adem uit.

Alive and Kick’n! een an Voks v Tim d Ro st: u Tek : Ewo o t Fo


EAsy Does it!!!

Men neme Joeri de Wilde op drums, Seppl Kretz op toetsen, Nana Effah-Bekoe op bass, Seppl Kretz op toetsen en Tom Meijer op gitaar en zang. Men voegt daar geleidelijk wat publiek aan toe tot de Grote Markt vol staat. Het resultaat is een fijn feest welke heet opgediend dient te worden. De leukste act van de Grand Opening heet A Polaroid View. De KEI-krant sprak met ze.

n V ee n va im :T to fo

Ja dan wordt het steeds serieuzer. We zijn begonnen met een keer een lp’tje op te nemen Daarna wilden we heel veel optreden. Toen werden we Serious Talent en

Ja dat is allemaal uit eigen zak. In het begin moet je investeren. Daarna merk je dat hoe meer je investeert hoe meer je terugwint. Maar in het begin is het wel lastig. Maar als je onder een platenmaatschappij een album uit brengt geef je altijd veel uit handen. Nu zijn we baas over onze eigen muziek. In september gaan we ons album opnemen. We hopen dat mensen dat gaan beluisteren of gaan kopen. Dat we op plekken komen waar mensen ons gaan kennen.

en

Jullie zijn Serious Talent bij 3fm. Jullie hebben bij Matthijs van Nieuwkerk gestaan. Dan gaat het echt lopen, of niet?

Jullie eerste plaat hebben jullie zelf bekostigd heb ik gehoord.

st

Je moet een beetje vernederd worden, dat is wel belangrijk. Vooral in je eerste jaar. Daarna moet je altijd oppassen, het kan dan nog steeds gebeuren. Maar dan moet je eigenlijk vernederen in plaats van vernederd worden. We willen ook nog een keer iemand op het podium vernederen. Daar was het vandaag nog een beetje te rustig voor, we begonnen in daglicht, toen was het plein nog leeg. Volgende week staan we in Paradiso. Dan staat het op de planning, kans op vernedering. Haha.

zagen mensen ons. Vervolgens kwamen bij DWDD en dan zien nog meer mensen je. En dan worden de optredens steeds groter. We zijn er nog niet maar we komen wel een eind. Nu staan we in Groningen, daar komen we normaal niet vaak. Dan zien nieuwe mensen ons weer en dat is altijd belangrijk.

Te k

Jullie hebben gestudeerd of jullie studeren nog. Wat moet je ĂŠcht gedaan hebben in je studietijd?

@KEIKRANT

Ook een plekje in de KEI-krant? Stuur je tweets naar @KEIkrant of gebruik #KEIweek of #KEI-week. 2

O  ne of a KEI KEI-krant #2 2012


meet the KEI-lopers #2

De eerste drie dagen van de KEI-week zijn jammer genoeg alweer voorbij. Het is weer de hoogste tijd om weer met onze KEI-kinderen rond de tafel te zitten. Hoe hebben zij de KEI-week ervaren?

en

aess ne V

Eveli oto:

F

Zo Lucas, wat heb je de afgelopen paar dagen gedaan? Nou maandag ontmoette ik m’n groepje, en toen was het allemaal even wennen aan elkaar. Maar toen we dinsdagavond naar Night of the Songs gegaan zijn ging het all-out! Door m’n leuke groepje wordt het vanzelf leuk!

Tot slot, wat heb je na deze drie dagen als het meest lastig ervaren? ’s Ochtends wakker worden!

Heb je nog leuke of rare dingen meegemaakt? Nou we hebben midden in de nacht met de jongens van m’n KEI-groepje een foto gemaakt. Een foto waar we in onze onderbroek stonden. Midden in de Poelestraat. Haha, achteraf denk je toch wel dat het helemaal niet nodig was.

Als een volbloed brakke student was je de hele dag niet bereikbaar, maar hoe is het nu? Ja prima eigenlijk, ben wel heel moe. Wel een stuk gelukkiger nu ik m’n mobiel weer gevonden heb! Maar ja, je moet gewoon door eh haha.

Speaking of Poelestraat, wat was de leukste kroeg die je hebt bezocht? Die zat niet in de Poele hoor maar het is: Chupitos! Op een gegeven moment werden de shotjes en de bar in de fik gezet waarna we marshmallows kregen om te roosteren.

Wat is het raarste wat je hebt meegemaakt? Ja, niet hele rare dingen eigenlijk, zelfs al zitten we met een coole grote groep gebeuren niet al te rare dingen. Grote groep? Hoe dat? Ja wij zijn dus natuurlijk het leukste groepje!! Haha nee maar we zitten nu al met 25

man omdat iedereen hier naar toe komt. <<Vriendin van Rosalie>> Ja het is écht vet gezellig! Dit interview is met Rosalie lieve schat. Maar Rosalie, waar verheug je nog het meest op? Absoluut het eindfeest, ik krijg er alleen maar goede dingen over te horen!

Rosalie

Lucas

vic

iho

al nS

Edi

Nu je je KEI-groepje kent, wat vind je ervan? Ja heel leuk, er zijn jammer genoeg wel een paar afgehaakt. De harde kern die bleef en de papa’s pakken alles heel chill aan en we moeten helemaal niks van ze, waardoor je ook je eigen gang gaat.

vic

iho

al nS

Edi

Tim oto:

van

n Vee

F

Meet the KEI-leider: 31 Hoog!!! Een van vele KEI-pappa’s. Van een van de vele KEI-groepjes. Tenminste, dat was hij voor de eerste KEI-krant uit kwam. De faam die hij heeft verworven door een interview van hem in de eerste editie deze krant is hem niet naar het hoofd gestegen. Hij is Kris Schavemaker. Hij is heel gewoon gebleven.

Kris

: Tim

foto t en

s Tek

n Vee van

Je wilde je KEI-kinderen bijbrengen dat ze actief moesten zijn als student. Of ergens lid moesten worden. Is dat gelukt? Ik wilde ze inderdaad bijbrengen dat ze ergens lid moesten worden. Maar ik wil ook dat ze daar heel open in zijn. Mijn KEI-kinderen moeten ook eens bij andere verenigingen kijken. We zijn bij Dizkartes, Vindicat en Albertus geweest. Ik vind ook dat ze actief moeten worden. Ik heb zelf heel veel gedaan in mijn eerste jaar. Misschien soms te veel. Dat is ook niet altijd goed.

jes. We houden van ze.

Hoe laat gaat je KEI-groepje gemiddeld naar bed? De eerste avond was ik om zeven uur thuis. De KEI-kindjes waarschijnlijk om half zeven.

Hoe zijn jullie te herkennen? Wij maken het meeste lawaai en het meeste plezier!

Ken je al hun namen uit je hoofd? Bedenkelijk kijkend : “sommige vergeet ik nog wel eens. Maar de meeste ken ik wel.” Heb je ze al voor grote fouten behoed? Het zijn vrij verstandige kinderen. Grote fouten hebben ze nog niet gemaakt. Sommige zijn prettig gestoord. Wil je nog wat kwijt? KEI-groepje 31 is de mooiste die er is. Dat is hét groepje.

Dus hier zit een hele trotse KEI-pappa? Ja absoluut. Het zijn ónze kind ne of a KEI O KEI-krant #2 2012

3


ACTIE Studenten Starterspakket! 100% katoen satijn dekbedovertrek, Jersey hoeslaken, keukenset, 2 badhanddoeken en 2 washandjes

89,

95

PAKKET PRIJS VANAF

Burmann homestyling Groningen, Grote Markt 3 Actievoorwaarden: * Actie geldt alleen op vertoon van een studenten OV-kaart * Actie geldt alleen op het totaal pakket met daarin de volgende artikelen: Dekbedovertrek Sienna, Hoeslaken Mako Jersey, Handdoek Prestige Plain, Washand Prestige Plain, Keukenset Jorzolino * Deze actie loopt tot 1 oktober 2012

www.ramosspaans.nl E-mail: info@ramosspaans.nl

Spaans op maat leren? •

Groeps- en privé cursussen (Geneeskunde, Bedrijfskunde, enz.), conversatie lessen.

Immersion cursussen (literatuur, cultuur, geschiedenis, enz.) door native speakers hier in Groningen.

Werk-verblijf, vrijwilligerswerk, een stage of een vakantiejob in Spanje of Latijns-Amerika.

OPEN DAGEN van 3 t/m 7 september SCHRIJF JE IN!

Menkemaheerd 31, Beijum-Zuid in Groningen -- 050 – 5421184 4

O  ne of a KEI KEI-krant #1 2012


PROGRAMMA KEI-week 2012 donderdag

vrijdag

16/08

17/08

13.00-18.00 Pool Party Na een lange nacht kun je heerlijk bijkomen bij het openluchtzwembad ‘De Papiermolen’. Neem dus je zwemkleding mee! Het studentenleven is een combinatie van studie met sport, feesten en vele andere activiteiten! Alle aspecten komen samen op dit evenement en dat terwijl je ook nog lekker kunt genieten van het zonnetje. De leukste workshops zijn voor jou samengesteld en je kunt alles uitproberen! Leer door een korte workshop time management, hoe je zoveel mogelijk uit je studentenleven haalt. Geniet van een Silent Disco of de lounge DJ en geniet in de zon van je drankje. Niets moet, alles mag, het is jouw dag op dit evenement! 18.00-21.00 Eat & Greet Na het relaxen op de Vismarkt is het tijd geworden om echt een kijkje te nemen bij de studentenverenigingen. Voor maximaal vijf euro bieden de studentenverenigingen de mogelijkheid om te komen eten. Of je nou hebt besloten dat je ergens lid wilt worden of niet, eten moet je toch, en nu is het nog goedkoop en gezellig ook! 22.00-01.00 Film op de Vismarkt Na een goede maaltijd is het tijd om te verhuizen naar de Vismarkt. Hier kun je onder het genot van een drankje met duizenden studenten een van de nieuwste films bekijken in de buitenlucht op een scherm van 100 m²! Dit spektakel mag je zeker niet missen!

14.00-17.00 Fatal Attraction Wil jij weten welke invloed drugs hebben op je seksleven? Ben jij benieuwd hoe behendig je nog bent met alcohol op? Of ben je er aan toe om de liefde van je leven te ontmoeten? Tijdens Fatal Attraction kan het allemaal. Volg workshops over liefde, drugs, seks en leer de beste versier trucs. Misschien kom jij je grote liefde hier wel tegen! 17.00-18.00 Studenten kerkdienst Aan het einde van de middag kun je in de meest bekende kerk van Groningen de studenten kerkdienst bijwonen. De dienst vindt plaats in de Martinikerk op de hoek van de Grote Markt. 21.00-04.00 Eindfeest “One of a night, party in white”. De KEI-week haalt met dit thema nog eenmaal alles uit de kast om jou helemaal los te laten gaan op het Eindfeest. Bepaal zelf wat de DJ draait bij Superstijl en ga compleet uit je dak bij Boemklatsch, Mental Theo, Don Diablo en andere topartiesten! Het Eindfeest zal gehouden worden in Martiniplaza, bussen zullen rijden vanaf de Grote Markt. Dus kom in het wit en beleef dit super vette feest samen met ruim 4000 andere KEI-lopers! 03.00-08.30 Afterparty Heb je zelfs na het Eindfeest nog geen genoeg van het feesten? Ga dan nog even door bij de Afterparty in de Kokomo waar verschillende DJ’s ervoor zorgen dat je de zon op ziet komen in deze mooie Beach club.

Colofon Hoofdredactie: Robin van der Sar Tim van Veen Vormgeving: Laurens Verhoeff Redactie: Olivier Oost Mirre Terpstra Johan Stolk Randy Martens Stef Veldhuis De Annick Heit Eveline Vaessen Lisanne Wieringa Edin Salihovic Huub Kappert Jacob Roel Meijering Ewoud Rooks Nils de Pee

 ne of a KEI O KEI-krant#1 2012

5


Maandag Infomarkt en Sit and See Op een zonovergoten Vismarkt stond ook dit jaar de gevestigde orde van Groningen om zich te verkopen aan de nieuwste generatie studenten. Pepermuntjes, pennen en sleutelhangers werden gretig aangenomen door het publiek terwijl Gyas aspirant leden afmatte op de ergometer en de techno tussen de stands door schalde. Als kers op de slagroomtaart waren ook enkele leden van de cast van ‘Feuten’ aanwezig. De KEI-loopsters, maar ook dames van de PR-crew, vielen in katzwijm bij het zien van de stoere TV-sterren en voorzagen de jongens van ijsjes en rug massage.

en

aess ne V

li : Eve Foto

ick

n : An kst

t

Hei

De loper die zijn horizon wilde verbreedden, kon plaatsnemen in de tourbussen van de Sit and See. Daar werden zij onder leiding van een tal enthousiaste studenten en buschauffeurs rondgeleid langs enkele van de hoogtepunten die de stad rijk is. Naast de curieuze historische feiten passeerden ook enkele nuttige tips de revue. Laat vooral je fiets niet langer dan zeven dagen bij het station staan en onthoud dat de fietsers allemaal tegelijk groen licht krijgen. Niet geheel onbelangrijk wanneer je hier gaat leven. Al met al een goed begin van wat een van de mooiste weken van het jaar zal worden!

Te

The Grand Opening The Grand Opening, het begin van een onvergetelijke week! Het startsein voor de ontwikkeling van naïef, groen scholiertje naar intellectueel adolescent. Dit verdient een spetterende opening. En die kwam er, met in de hoofdrol de prachtige Geraldine Kemper. Geheel volgens verwachting begon het feest rustig. Op een bijna leeg plein werden de eerste deuntjes ten gehore gebracht. Wat ongemakkelijk probeerden de eerste aanwezigen hun pasjes te maken, hopende dat niemand naar ze stond te kijken. Binnen een uurtje begon de Grote Markt echter vol te stromen. Met haar prachtige verschijning en scherpe teksten wist Geraldine het publiek heerlijk op te zwepen. Als makke lammetjes volgde iedereen haar bevelen op, wat voor een fantastische sfeer zorgde. Lokale heldin Iris Kroes liet eens te meer horen dat zij de terechte winnaar is van The Voice. Met een stem als een nachtegaaltje zorgde ze voor kippenvel op de zweterige armpjes. Natuurlijk kon ook DJ Jean niet ontbreken. Deze Master of the Wheels of Steel weet al 20 jaar lang met dezelfde hitjes het publiek los te laten gaan, chapeau! Al met al een fijne avond, en een mooie opening van een veelbelovende week!

Pee de n ils N Vee : st van Tek m i o: T Fot

Stef Stuntpiloot bij Bernlef Dat Stef Stuntpiloot in 2009 uit de handel werd gehaald omdat studenten het gebruikten als drankspelletje, vormt geen probleem voor Bernlef. De Friesche studentenvereniging bouwde gewoon een eigen, levensgrote replica van het beroemde spelletje. Stef niet op je eigen ‘kip’, maar op die van de tegenstander laten landen leverde hilarische taferelen op. Bernlef was namelijk zo slim geweest een avondje Stef Stuntpiloot tegenover de opening van de KEI-week op de Grote Markt te programmeren. Het is alsof je een realityshow uitzendt om acht uur ‘s avonds en concurreert met het NOS Journaal, GTST en De Wereld Draait Door. Alsof je gaat volleyballen tijdens de WK-finale. Maar Bernlef deed ‘t, en dat zijn dus punten op karakter.

t Oos vier t: Oli oks o Teks R oud : Ew Foto

6

One of a KEI KEI-krant #2 2012

Het was ‘gezellig rustig’, maandagavond bij Bernlef. Geen gekkenhuis, maar de kwaliteit van de aanwezigen maakte veel goed. Gezelligheid kent geen tijd en de liefhebbers wisten de Friese sociëteit toch wel te vinden. Tot laat in de avond werd er gestuntpiloot en werden er spijkers in een stuk hout geslagen (want dat kon ook gewoon). Al met al: een gezellige avond. Bovendien: Stef staat nog altijd bij Bernlef, dus liefhebbers kunnen altijd langskomen voor een potje.


Dinsdag KEI-parade De stoepranden van de Grote Markt vulden zich met nuldejaars die verwachtingsvol plaatsnamen om het actieve Groningse Studentenleven aan zich voorbij te laten trekken. In de verte werd op de tractors, bussen en vrachtwagens de geluidsapparatuur (of het dweilorkest) aan geslingerd en begonnen alle leden enthousiast te dansen. Een feestend KEI-bestuur werd gevolgd door extravagante, maar soms ook bescheiden praalwagens. Vindicat had de morphsuits van zolder getrokken, de tank van SIB pruttelde weer mee en beide roeiverenigingen voeren ook dit jaar door de lucht alsof het niets was. Anderen kozen voor minder dramatiek, maar maakten dit meer dan goed met hun enthousiasme. Zo stuiterden de wagens van Albertus en Ad Tempus Vitae hard mee met de muziek. Of Surface, die hun dames, heren en boards geheel in stijl van het water naar de Grote Markt verplaatsten. en

aess ne V

li : Eve Foto

ick

n : An kst

t

Hei

Te

Als de laatste kar dan eindelijk voorbij is getrokken, is Suzan (18) nog een beetje onder de indruk. “Hoe vond je het?” “Leuk.” “Wat vond je er leuk aan dan?” “Weet ik niet.” “Wat vond je het aller leukst?” “Gewoon. Alles.” Haar vriendinnen zijn het met haar eens en samen blijven ze achter om de enorme stapel flyers te bekijken.

Slagroomsoesjes bij Ganymedes. Dinsdag werd er in Café Decadent door studentenvereniging Ganymedes een bijzondere activiteit gehouden: een slagroomsoesjes eetwedstrijd. Ganymedes is een studentenvereniging voor homo’s, lesbo’s en biseksuelen, maar ook hetero’s zijn er van harte welkom. De vereniging bestaat 3 jaar en kent 106 leden. Ze is één van de drie studentenverenigingen voor homo’s in Nederland. De eetwedstrijd begon wat later, het ontbrak eerst namelijk aan deelnemers: “Nee, ik ga niet meedinen. Dan ga ik echt dood.” “Ik heb net vandaag besloten dat ik wil gaan afvallen.” Uiteindelijk waren er drie mensen die de strijd aandurfden: Zoveel mogelijk slagroomsoesjes verorberen in twee minuten tijd. Alle deelnemers kregen 27 slagroomsoesjes. Zodra de muziek begon te spelen, vielen de kandidaten aan op de slagroomsoesjes. Al snel lag kandidaat Joppe van der Zwan ver voor op de andere twee kandidaten. Zonder moeite slokte hij zeven, acht slagroomsoesjes naar binnen. Vanaf nummer tien werd het al wat moeilijker, en moest hij af en toe een slokje water nemen. “Wat is dit smerig, zeg!’” riep hij meerdere malen. Uiteindelijk liet hij de rest van de kandidaten ver achter zich, en won hij door 30 slagroomsoesjes in 2 minuten tijd op te eten.

ga

rin Wie ne is san u i h L d st: Vel Tek tef o: S Fot

Insecten eten bij SIB De SIB organiseerde dit jaar een heus insectenbuffet, om de maag na middernacht wat aan te sterken, in haar stamcafé Het Meisje in de Poelestraat. Waarom ? “Omdat het Caribbean Night is en omdat de SIB natuurlijk staat voor nieuwe dingen proberen, dus waarom geen insecten eten!?”, aldus SIB-bestuurslid Ceciel Nieuwenhout (foto). Voordat er daadwerkelijk gegeten kon worden werd de sfeer in Het Meisje bepaalt door het bandje Stick It, die met pop/rock tunes de muziek heel aardig verzorgde. Rond 01:15 was het dan eindelijk zo ver. Sprinkhanen, gefrituurd en wel, werden op schalen met een sausje gepresenteerd aan liefhebbers. Niet iedereen durfde, getuige de verschrikte blikken van enkele KEI-lopers die buiten langs liepen maar al snel gingen de eiwitbommetjes als warme broodjes over de toonbank.

Sar der van n i n Rob n Vee st: va Tek Tim : o Fot

Een deel van de sprinkhanen waren helaas net iets te lang in de frituur blijven liggen, maar het merendeel viel erg goed bij de eters. ‘Lekker knapperig en een beetje meelachtig’, kenmerkte een smullende loper de gevleugelde insecten. Al met al een geslaagde avond en een leuk evenement dat bonuspunten scoort op originaliteit!  ne of a KEI O KEI-krant #2 2012

7


Woensdag Trouwen voor één dag Op het Open Air Festival was het mogelijk om voor één dag te trouwen. Met je KEI-leider, met iemand uit je KEI-groepje of met een totale vreemde. Een redacteur van de KEI-krant deed een huwelijksaanzoek aan acteur Tim Murck van de serie Feuten, maar werd wreed afgewezen. Het een-dag-trouwen werd georganiseerd door de organisatie CAST. Dit is een organisatie die culturele activiteiten voor studenten organiseert, ongeveer zoals het USVA theater.

a

ng ieri eW n n s a k Lis Roo st: ud Tek wo E : o Fot

De ‘ambtenaar in burgerlijke stand’ was een vrouw met een groene glitterjurk en een grote hoed op. Tot zover had ze vijf koppels in de echt verbonden, waarvan één koppel bestaande uit drie mannen. Ik vroeg een koppel waarom ze met elkaar gingen trouwen. Zij: ‘Kijk dan gewoon naar zijn gezicht. Dan kan een vrouw niet weerstaan.’ Hij: ‘Ze is zo’n lief meisje!’ Wat is haar naam? ‘Eeh… Lisa?’ Zij: ‘Tessa.’ Deze blunder leek het geluk van het koppel niet te verstoren, want ze zijn twee minuten later alsnog getrouwd. Ik vroeg ze achteraf wat de grootste uitdaging van hun huwelijk zou worden. Tessa: ‘Dat mijn vriend daar staat.’ Ze wijst in de richting van de chill-area’s. Tessa’s echtgenoot voor de komende 24 uur zei: ‘Ja, mijn vriendin loopt hier ook ergens rond.’

USVA: Silent Disco KEIharde muziek en toch een gesprek op hoog niveau voeren, het kan tegenwoordig allemaal! Met Silent Disco schakel je razendsnel om van hippe hitjes naar serene rust. Na twee avonden van collectief hossen op de Grote Markt kwam de Silent Disco als geroepen. Eventjes lekker jezelf zijn op de muziek van jouw keuze. Direct bij binnenkomst was daar al de eerste verrassing met het uitdelen van gratis rode knipperlichtjes. Een extra dimensie aan de toch al disco-achtige sfeer. Ietwat ongemakkelijk stapten mensen de dansvloer op. Wanneer eenmaal de koptelefoon op werd gedaan gingen de remmen echter los. Even waande je je weer in de seventies met hitjes als That’s the way I like it en Ladies’ night. Het ultieme genot beleefde je echter met de koptelefoon af. Eén van de aanwezigen verwoorde het goed: ‘Het leukste is eigenlijk als je je koptelefoon af hebt. Al die mensen die dansen op muziek die jij niet hoort, dat ziet er heel gek uit. Sommige mensen zingen ook KEIhard mee omdat ze denken dat niemand luistert. Dan moet ik altijd een beetje giechelen.’ Zelfs zonder muziek zorgde dit evenement voor uitstekend vermaak!

Pee de n ils N Vee : st van Tek m i o: T Fot

Cabaretavond De woensdagavond van de KEI-week was volgens traditie een cabaretavond. Er werden vijf cabaretiers uitgenodigd, maar het Gronings talent uit het vrolijke talent Hiske Schipper uit Luttelgeest opende de avond op spetterende wijze. Vervolgens deed de winnaar van de jury- en publieksprijs van het Gronings Studenten Cabaretfestival tien jaar geleden er een flink schepje bovenop. Thijs Domburg zijn grappen volgde elkaar snel op en het publiek genoot er flink van. c ovi alih in S oks d o E R st: ods Tek wo o: E Fot

Alleen niet zo flink als de derde act, Adam Fields. De Londenaar die enkele jaren al in Amsterdam bivakkeert wist met zijn charisma en stage-presence precies het publiek te bespelen. Geweldige grappen volgden elkaar in rap tempo op totdat het snakken van adem van het publiek hem even tijd voor een slokje water gunde. Die hij na luid applaus ad fundum trok. De avond in zichzelf was een groot succes, aan het eind van de avond stond Oosterpoort helemaal vol met goedlachse KEI-kinderen en KEI-ouders die zichtbaar van de avond genoten. Lachend en trappelend om aan de kroegentocht te beginnen!

8

O  ne of a KEI KEI-krant #2 2012


a

ring Wie ne n a ks Lis Roo st: oud Tek w o: E Fot

Eerste hulp bij KEI-ongelukken De EHBO-crew van de KEI-week staat op alle grote evenementen om eerste hulp te verlenen aan iedereen die om wat voor reden dan ook medische hulp nodig heeft. De KEI-krant sprak met de twee coördinatoren van de EHBO-crew, Eline Heida en Guido Roemeling. Drukke nacht gehad? Guido: “Afgelopen nacht (dinsdagnacht) niet echt. De nacht daarvoor, tijdens de opening wel. Je zag dat veel mensen niet echt voorbereid waren op zo’n groot feest en bijvoorbeeld op teenslippers op de Grote Markt stonden. We hebben veel mensen gekregen met stukjes glas in de voet. Een enkeling moest naar huis, maar dat was echt de uitzondering. De meesten konden na wat hulp gewoon weer terug naar het feest en hebben verder een hele leuke nacht gehad.” Wat is de grootste uitdaging van EHBO verlenen op zulke grote evenementen als de KEI-week? Guido: “Voor mij is dat overzicht houden. Zorgen dat ik niets mis. En er ligt ook een grote uitdaging in het beslissen of wij deze persoon met rust kunnen laten, of dat we ze door moeten sturen naar bijvoorbeeld de huisarts of het ziekenhuis. Het fijne van de KEI-week is dat iedereen ontzettend

bereid is om bij te springen en ons te helpen. Zo heeft Waterschappen bijvoorbeeld bij de inschrijving twee waterkranen neergezet zodat de KEI-lopers steeds toegang hadden tot water.

Wat vinden jullie heftig? Guido: “Sommige KEI-lopers komen helemaal van de andere kant van het land, zijn voor het eerst echt zonder ouders in een stad die ze niet kennen. Naast de mensen die bij de EHBO komen omdat ze kleine ongelukjes hebben gehad, krijg je ook mensen die komen omdat ze heel onwennig zijn en het allemaal een beetje eng vinden. Die hebben meer een sociaal probleem dan een medisch probleem, en soms kun je daar vrij weinig mee.” Eline: “Meiden die heel jong zijn, en niet meer aanspreekbaar zijn omdat ze teveel hebben gedronken. Je kan ze op zo’n moment niet vertellen hoe fout het eigenlijk is omdat je hen en de omgeving niet ongerust moet maken.”

Op wat voor evenementen tijdens de KEI-week moet de EHBO het meest worden ingezet? Guido: “Dat zal wel het eindfeest zijn.” Eline: “Overdag krijg je eigenlijk alleen maar kleine dingen die zo te verhelpen zijn. Verstuikte enkels, mensen die te weinig water hebben gedronken. Veel mensen die gisteravond veel gedronken hadden, en vanmorgen weggingen zonder eigenlijk iets te eten. Die zijn dan nog steeds uitgedroogd en gaan vervolgens heel hard op die roeimachines. Die moeten dan gewoon wat vocht binnenkrijgen.” Wat is er leuk aan vrijwillig op de KEI-week EHBO verlenen? Guido: “Je zit met heel veel mensen van je eigen leeftijd en die op dezelfde manier denken als jij. Dat maakt het heel erg leuk. En EHBO verlenen is ook een beetje een verlengstuk van je persoonlijkheid: op een enkeling na bestaat de hele EHBO-crew uit geneeskunde studenten, en die willen allemaal graag mensen helpen.” Eline: “Ik vind het leuk dat Guido en ik samenwerken om een goed team neer te zetten. We betrekken de nieuwe EHBO-ers zo goed mogelijk bij ons team. Natuurlijk moet er af en toe gewerkt worden, maar we doen het allemaal vrijwillig en daarom is het belangrijk dat de sfeer gewoon ook heel erg goed is. Bovendien zijn de mensen die je helpt vaak erg dankbaar, omdat ze dankzij jouw hulp nu weer verder kunnen feesten.”  ne of a KEI O KEI-krant #2 2012

9


International KEI-walker What is your name and age? My name is Anders Høllok. I am 20 years of age. But in my KEI-group they call me ‘the Swede’. Which is rather stupid. Because I am actually Norwegian, from Tromsø.

Anders

What are you about to study? International Business and Management. I’ve heard it’s pretty easy to get by and my application for Gjøvik University College was not approved, unfortunately. But it created an opportunity to get abroad, for a full studyprogramme, not just some shitty Erasmus semester.

f : Ste

Foto t en Teks

Why Groningen? It was still in the Northern region. My dad refused to pay my tuition for a university somewhere under the Alps. He said ‘he was already paying taxes’. I guess that’s pretty stupid to

uis

h Veld

say, because we are not part of the EU. Anyway, cheap booze and from what I can see from this chair, pre-tay awesome girls. What do you like so much about Groningen? I was under the impression I just answered that question. But aside from the obvious, what really pushes your bottons? Well, what can I say, it’s nice and small, a very nice nightlife, and I like the fact there is a pretty nice techno-scene around here. I went a few days earlier to catch the Paradigm Festival. It was kjempeflott (awesome red.). It is also only two hours away from Amsterdam. No that’s what I call a Unique Selling Point.

The GRand Opening Although all the performers on stage were of Dutch origin, the Opening of the KEIweek had international allure. Close to 5000 new students gathered on the Grote Markt to watch great live acts. The night was hosted by the charming Geraldine Kemper, famous in Holland for presenting a show about sex and drugs: infotainment at its best. After finishing diner with their KEI-leaders almost every group walked, cycled or took a bus to the city centre, slowly filling the Grote Markt. While the sun set, they could enjoy the catchy sounds of the upcoming Dutch sensation: A Polaroid View, fitting perfectly to a warm summer evening. When the night finally fell, the KEI-board was introduced, accompanied by impressive smoke and fireworks. Of course an emotional moment or the people who 10

One of a KEI KEI-krant #2 2012

worked the entire past year to make this week the best possible start of your student years. We can tell you that some eyes could not remain dry backstage, while the official KEI song of 2012 was performed on stage. When it was finally time to party, dance legend DJ Jean took

stra Terp irre t: M en s e k V e T van : Tim Foto

his place behind the wheels of steel. Even though there were some issues with the sound, he recovered quickly and moved the crowd with the latest house beats and old dance classics. Finally, although it was almost midnight, the temperature was still suited for rapper Sef and his summery hiphop. Over the past years he

was involved in a lot of Dutch hits, which was demonstrated by his energetic set. When the opening was finally over at 1 o’clock, the KEI-walkers could, at last, experience the city that has no closing times at all. A great start of what probably will become an even greater week.


Praise and Worship

s rtin Ma dy n n a R Vee st: an Tek mv : Ti o t Fo

It must be said, for some reason one would expect a bit of a dull gathering when going to a “Praise and Worship”. After all, in the memories of most of us, going to church was not the climax of our childhood.

In reality, the room was quite filled up, beautiful women were present. Unfortunately, ‘Oh, Happy Day’ wasn’t performed, but the band was great and the music not that dull at all. Most members of this Christian student guild say they have become a member to keep doing “something” religious while studying. For example,

attending a lecture, or one might even say preach, like at this activity, which was given in between the music. The years in university are not often those years which are mostly dedicated to God and zealous living, but this guild tries to make sure that it isn’t a total waste from that point of view.

At Navigators they seem to have found a great way to combine student life and religious life since the guild has grown quite a lot over the years, now consisting of around 450 members. Judging by the attendance to this activity the growth might not have stopped yet.

Where the wild things are: International pubquiz How is long is the Chinese Wall? What means the sentence ‘Now breaks my wooden shoe’? These are questions you could run into at the international pub quiz organized by Erasmus Student Network (ESN) on Wednesday evening in the Tikibar (in De Drie Gezusters). The atmosphere in the steamy and hot bar was very relaxed and positive. Cheers went all around, during the in between breaks in which the answers were given to the previous round.

The competition was strong but fair, there were a lot of students, international and Dutch, however the Dutch were underrepresented. The ESN tries to draw a lot of international students towards their activities, it’s a great way for international studies to connect with other internationals and Dutch students according to the ESN. You can have a drink during the pubquiz, although it may influence your performance, but sometimes you have to say ‘When in Rome’. Overall the pubquiz is a nice evening out with interesting questions, people and friends.

er

pp

a bK

u Hu

t n

t: va ks m Te Ti : to Fo

ee nV

Every three weeks the ESN organises a pubquiz, which they cook up themselves, in their homebase in De Drie Gezusters. You’re free to join this wonderful event.  ne of a KEI O KEI-krant #2 2012

11


Gratis KEI-lopen bij een gratis Rabo StudentenPakket. De KEI-week is de start van jouw studentenleven. De Rabobank wil je een knalstart geven. Daarom betalen wij je inschrijfgeld voor de KEI-week bij het openen van een Rabo StudentenPakket. Met dit gratis betaalpakket heb je al je bankzaken in één keer goed geregeld. Kijk op www.rabobank.nl/keiweek voor de actie.

Alles in de hand met het Rabo StudentenPakket. Rabobank. Een bank met ideëen.

hoofdsponsor

www.rabobank.nl/keiweek

kom je een keer proeven? je vindt ons op station groningen

KEI-Krant #2 2012  

De tweede KEI-Krant 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you