Page 1

Betaal niet te veel voor je kamer! Wil je weten of je huur niet te hoog is? Wil je dat je huisbaas achterstallig onderhoud verhelpt? Of heb je andere vragen over bijvoorbeeld servicekosten? Het GSb Huurteam kan je hierbij gratis helpen. Zij helpt je o.a. met het opstarten van een procedure bij de Huurcommissie, die je huisbaas kan verplichten er iets aan te doen. In deze folder vind je informatie over het GSb Huurteam en belangrijke weetjes over het huren van een studentenkamer.


Wat is het GSb Huurteam? Het Huurteam kan adviseren over de huurprijs en de kwaliteit van jouw kamer. Zij helpt je het puntenaantal van je woning te bepalen zodat je de maximale huurprijs kunt berekenen. Daarnaast kan het Huurteam helpen om achterstallig onderhoud ‘op waarde te schatten’. Het Huurteam adviseert je vervolgens over de procedures die je kunt aanspannen en begeleidt je tijdens de procedure.

Wanneer kan het Huurteam mij helpen?

Als je denkt dat je teveel huur betaalt. Als je huisbaas achterstallig onderhoud niet verhelpt. Als je huisbaas de huur wil verhogen en zijn voorstel niet klopt. Als je servicekosten te hoog zijn. Als je huisbaas je eruit wil zetten.

Zijn er kosten verbonden aan de hulp van het Huurteam?

Het Huurteam werkt gratis en gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Er zijn wel kosten verbonden aan het opstarten van een procedure bij de Huurcommissie, dat is eenmalig 11 euro. Dat bedrag krijg je terug als je de procedure wint.

Betaal ik teveel huur? De kale huurprijs van je kamer is wettelijk vastgelegd. Het ministerie heeft een puntenstelsel in het leven geroepen en aan de hand daarvan kun je berekenen hoeveel huur je huisbaas maximaal mag vragen. Dit wordt berekend op basis van de oppervlakte van je kamer en de voorzieningen die er in huis zijn. Een hogere prijs dan dit maximum mag je huisbaas niet van je vragen, toch gebeurt dit nog regelmatig. Als dit bij jou ook het geval is kun je huurverlaging aanvragen bij de Huurcommissie.

Mag mijn huisbaas de huur verhogen?

Eenmaal per jaar mag je huisbaas je huur met een wettelijk vastgelegd percentage verhogen. Het percentage wordt jaarlijks op 1 juli vastgesteld en meestal ligt dit rond de twee procent. Je huisbaas moet de verhoging minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aan je bekend maken. Als je het niet eens bent met je huurverhoging (bijvoorbeeld als je huur twee keer in één jaar wordt verhoogd of als het percentage te hoog ligt) kun je hiertegen bezwaar maken.


Wat doe ik tegen te hoge servicekosten?

Wat doe ik tegen achterstallig onderhoud?

Bovenop de kale huur mag je huisbaas ook andere kosten doorberekenen, de zogenaamde servicekosten. Hieronder vallen gas, elektriciteit en water, maar je kunt ook een rekening voor bijvoorbeeld de schoonmaker krijgen. Je huisbaas moet jaarlijks specificeren wat is uitgegeven aan servicekosten en of dat overeenkomt met de voorschotten die jij hebt betaald. Heeft hij minder uitgegeven, dan hoor je het teveel betaalde terug te krijgen. Wanneer je huisbaas dit niet wil geven kan je via de Huurcommissie je geld terug krijgen, het GSb Huurteam kan je hierbij bijstaan.

Komt het water uit het plafond, struikel je over losse traptreden of moet je uit het raam springen als er brand uitbreekt? Ook hierover zijn wettelijke afspraken waaraan elke huisbaas moet voldoen. Heeft jouw kamer achterstallig onderhoud, heb je dit al meerdere malen aangekaart bij je huisbaas en doet hij er niets aan? Ook hiervoor kun je een procedure starten bij de Huurcommissie, het Huurteam helpt je hiermee.

www. huurteam groningen.nl

Mag mijn huisbaas mij eruit zetten? Je huisbaas kan je er niet zomaar uitzetten. In de praktijk kan dat alleen als jij een grote huurachterstand hebt, zeer ernstige overlast voor de buurt veroorzaakt of je huisbaas je kamer dringend nodig heeft voor zichzelf. Je huisbaas mag ook niet zomaar je kamer binnenkomen. Zodra je een huurcontract ben jij degene die bepaalt wie erin mag komen. Je huisbaas moet dan gewoon aanbellen.


Hoe roep ik de hulp van het GSb Huurteam in?

H

Het Huurteam legt per straat huisbezoeken af, kijk op de flyer in je brievenbus wanneer ze bij jou langs komen. Mocht je niet kunnen op dat tijdstip of heb je geen flyer gekregen, het is ook mogelijk om een afspraak te maken. Kom langs op het kantoor van het GSb Huurteam op de Hanzehogeschool. Zernikeplein 7 (economiegebouw) Atrium - kantoor A0.19 9747 AS Groningen Bel: 050 – 5957486 Mail : info@huurteamgroningen.nl

Voor meer informatie:

www.huurteamgroningen.nl

Betaal niet te veel voor je kamer!  

Folder van het GSb-Huurteam, met informatie over huurrechten en contactinformatie.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you