Page 15

Groninger Ondernemers Courant

November 2016

OpenStad Dennis Cooking Place: ‘Tuurlijk Lichtpunt over OpenStad 2017: ‘Nu willen we zelf eens op de voorgrond’ doe ik mee!’ Toen Dennis Nolle de vraag kreeg of hij opnieuw mee wilde doen aan OpenStad hoefde hij niet lang na te denken. “Tuurlijk doe ik mee! Hartstikke leuk!”

Het moge duidelijk zijn: zijn ervaringen met de eerste editie van OpenStad waren positief. “Terwijl ik er eigenlijk niets van verwacht had. Je gaat er toch een beetje vanuit dat zo’n nieuw evenement eerst een aanlooptijd nodig heeft.” Het tegendeel bleek het geval: “Ik heb me er nog over verbaasd hoeveel mensen er die dag een kijkje zijn komen nemen. Hoeveel het geweest zijn? Lastig te schatten, maar een stuk of vijftig, zestig waren het er zeker.” foto Gerhard Taatgen

“Voor de tentoonstelling ‘David Bowie is …’ in het Groninger Museum heeft Lichtpunt de volledige technische productie mogen uitvoeren: licht, geluid, video en aanleg van een tijdelijk netwerk zowel bedraad als draadloos. Bert Visser werkt altijd met ons licht en zo kan ik talloze voorbeelden opnoemen. Vrijwel iedereen kent ons product, maar niet wie wij zijn, wat wij doen en hoe wij dat doen. Dat willen we heel graag laten zien tijdens OpenStad 2017 en daarom doen we heel graag weer mee.” Alwin Staal van Lichtpunt is duidelijk trots op ‘zijn’ Lichtpunt, hét Groningse bedrijf op het gebied van theater- en festivallicht en techniek. “Wij werken altijd op de achtergrond, maar tijdens OpenStad willen we graag een keer op de voorgrond treden. Dat was onze motivatie om met de eerste editie van OpenStad mee te doen dit jaar en is ook de reden

dat we weer mee willen doen aan de editie van 2017.” Achter de schermen OpenStad biedt Lichtpunt de mogelijkheid om aan iedereen te laten zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt en wat er voor nodig is om het uiteindelijke resultaat te bereiken. “Verlichting in het theater, museum of bij een festival vindt iedereen eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld. Als ik mensen tijdens een verjaardag bijvoorbeeld trots vertel dat wij voor een museum in Turkije alles verzorgen, weet niemand wat ik daarmee bedoel of wat daar bijzonder aan is. En daar willen we met OpenStad graag verandering in brengen.” In principe richt Lichtpunt zich niet op een speciale doelgroep. “Alles en iedereen is tijdens OpenStad welkom bij ons. Maar ik vind het een goede zaak dat de organisatie zich ook op bijvoorbeeld

werkzoekenden gaat richten. Iedereen die zich wil oriënteren op onze ‘tak van sport’ is welkom. Wij kunnen een heel goed beeld schetsen van waar het in ons vak om draait.” Meer bekendheid bij het publiek “OpenStad is een nieuw fenomeen en dat hebben we dit jaar ook wel gemerkt. Je verwacht geen honderden mensen en die kwamen bij ons dit jaar ook niet. Maar het is een evenement dat we gezamenlijk tussen de oren van het publiek moeten krijgen. Ik denk ook dat het voor het publiek interessanter wordt als er meer bedrijven meedoen die bij elkaar gevestigd zijn: zo kunnen mensen bezoeken combineren. En zeker voor bedrijven die net als wij vooral achter de schermen werken is OpenStad een prima kans om een keer op de voorgrond te treden. Wij doen in elk geval mee!”

Machinefabriek Rusthoven: ‘We laten graag zien wat we doen, vanuit passie voor het vak’

En gezien het programma dat Dennis die dag in petto had, is dat ook niet zo heel verwonderlijk. In zijn kookstudio aan de Stavangerweg gaf hij die dag een doorlopende sushi-workshop. Uiteraard mochten de bezoekers ook de handen uit de mouwen steken. Nolle, lachend: “Het moest voor mij natuurlijk niet op werken gaan lijken. Wat ik hier doe is

“We hebben dit jaar meegedaan aan OpenStad en dit is ons goed bevallen, dus we doen volgend jaar weer mee. We wilden graag de deuren openzetten voor het publiek, omdat het niet vaak voorkomt dat particulieren een kijkje in onze keuken kunnen nemen. OpenStad is een mooie manier om te laten zien wat we doen, vooral vanuit passie voor het vak.” Aldus Moniek Hesslink, HR medewerker van Rusthoven, gevestigd aan de Stockholmstraat. Rusthoven is in 1956 begonnen als onderhoudsbedrijf aan het Eemskanaal. In de loop der jaren heeft het bedrijf een enorme expertise en reputatie opgebouwd in met name de bruggen- en machinebouw. Naast stalen voetgangers- en fietsbruggen ontwerpt Machinefabriek Rusthoven complexe verkeersbruggen, waaronder beweegbare bruggen zoals de Sontbrug. Er werken bijna 60 fulltime medewerkers.

Sontbrug als mooi voorbeeldproject “Tijdens OpenStad eerder dit jaar hebben onze medewerkers vooral aan onze bezoekers kunnen laten zien hoe we projecten van begin tot eind opzetten en maken. We hebben een looproute door ons machinepark opgezet waar een aantal demonstraties werden gegeven. Daarnaast hadden we in de kantine, naast koffie/ thee en koekjes, een presentatie over het ontwerpen van een brug. We vonden het leuk om te laten zien hoe een brug van begin tot eind wordt gemaakt en gemonteerd. Ik denk dat dat voor veel mensen ook een reden is geweest om langs te komen. Vorig jaar is de Sontbrug geopend, waar wij veel aan hebben gewerkt. Dat project hebben we dan ook veel als voorbeeld gebruikt. Mensen vonden het leuk om een herkenbare brug terug te zien in de voorbeelden.”

Tip: werk samen met bedrijven in de buurt “Met een aantal bedrijven in deze regio hebben we flyers uitgewisseld en naar elkaar verwezen. Dat is wat mij betreft een tip voor bedrijven die volgende keer mee willen doen. Zo doen we bijvoorbeeld regelmatig zaken met uitzendbureau Abiant. Werkzoekenden of leerlingen die bij hen langs kwamen met interesse voor metaalbedrijven kregen daar de tip om bij ons langs te komen. We hebben met een aantal werkzoekenden ook na de open dag contact gehad. Andersom hebben wij werkzoekenden ook richting Abiant gewezen voor mogelijkheden.” Trots “We zijn trots op het werk wat we doen en vinden OpenStad een mooie manier om dat ook aan anderen te laten zien. We doen dan ook graag weer mee aan de editie van 2017.”

15

Waar Nolle zijn bezoekers de komende editie mee gaat verrassen, durft hij nog niet te zeggen. Eén ding staat vast: ze mogen sowieso komen helpen in de keuken. “Misschien dat ik wel iets met chocolade ga doen, of juist hartige taarten maken, wie weet. Meehelpen en lekker eten kunnen ze hier hoe dan ook.” Of zijn deelname aan de eerste editie van OpenStad ook extra klandizie heeft opgeleverd, kan de chef-kok niet zeggen. “Het heeft ons in ieder geval veel PR bezorgd, dus dat is al een pluspunt. Maar extra klanten? Onze workshops lopen sowieso goed. Het kan maar zo zijn dat er ook mensen aan meedoen die hier tijdens OpenStad kennis hebben gemaakt met Dennis Cooking Place.”

IBM Client Innovation Center (CIC)

‘Extra naamsbekendheid kunnen we wel gebruiken’ Voor IBM Client Innovation Center (CIC) aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad was er vorig jaar reden genoeg mee te doen aan de eerste editie van OpenStad. “Er lopen hier dagelijks zó veel mensen voorbij; we vonden het leuk hen de mogelijkheid te geven ook eens binnen te kijken”, zegt Bert de Windt van IBM CIC. Maar er speelde ook een stukje eigenbelang mee, geeft hij toe. “Vanwege onze groeidoelstelling is IBM CIC eigenlijk continu op zoek naar nieuwe medewerkers, zowel starters en ervaren personeel, en we kunnen wel wat extra naamsbekendheid gebruiken.” De Windt kijkt met een ‘positief’ gevoel terug op de eerste editie van OpenStad. “We vonden het leuk om mee te doen. Omdat het de eerste keer was, is het natuurlijk altijd de vraag wat je kunt verwachten, maar onze ervaringen waren positief’, zegt hij. ‘Al met al hebben we die dag meer dan honderd mensen over de vloer gehad. Voor zo’n eerste keer vind ik dat een redelijke opkomst.”

Foto: Jan Buwalda

mijn hobby, dus ik kon wel wat hulp gebruiken.” En van die mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt, zowel door volwassenen als door kinderen. Al had Nolle voor de jongste bezoekertjes ook iets speciaals bedacht: zij mochten helpen om sateetjes te grillen op de BBQ.

Bezoekers konden vorig jaar onder andere een rondleiding door het gebouw krijgen. “We zijn natuurlijk een dienstverlener, dus het is best lastig om te laten zien wat je doet. Maar een kijkje in ons gebouw is sowieso al de moeite waard. We merkten ook dat veel mensen wel nieuwsgierig waren; er wandelen hier dagelijks natuurlijk honderden mensen voorbij. Ik snap wel dat je dan benieuwd bent wat er achter de ­deuren

zit.” En dat is allerminst een standaard­ kantoorgebouw, getuige de twee boomhutten en de ‘Oma-kamer’, die in gebruik zijn als respectievelijk meetingen vergaderruimte. Ook waren er een aantal medewerkers van IBM CIC aanwezig om de bezoekers behalve een rondleiding ook tekst en uitleg te geven bij een aantal projecten van IBM CIC. “Ze was er bijvoorbeeld iemand om te vertellen over een app die we hebben gemaakt en konden de bezoekers meer te weten komen over een energieproject rondom windmolens. Daarbij komt gigantisch veel data kijken, maar hoe analyseer je die gegevens?” Zoals gezegd: IBM CIC had nóg een reden om mee te doen aan OpenStad. “Meedoen levert natuurlijk extra bekendheid op en dat is in ons geval – we zijn continu op zoek naar nieuwe mensen – erg belangrijk.” Het is volgens De Windt niet zo dat de open dag een hele trits aan nieuwe medewerkers heeft opgeleverd, maar zo zegt hij, “je weet nooit wat het je indirect of op termijn opbrengt. Het werkt in ieder geval nooit in je nadeel.” IBM CIC is van plan opnieuw mee te doen aan OpenStad. “We doen graag iets terug voor de stad. Als we weer meedoen, zijn we wel van plan het grootser aan te pakken dan tijdens de eerste editie.”

Groninger Ondernemers Courant - Jaargang 3, editie 2  

In deze nieuwe editie van de Groninger Ondernemers Courant veel aandacht voor de Promotiedagen, Let's Gro en de nieuwe editie van OpenStad!...

Groninger Ondernemers Courant - Jaargang 3, editie 2  

In deze nieuwe editie van de Groninger Ondernemers Courant veel aandacht voor de Promotiedagen, Let's Gro en de nieuwe editie van OpenStad!...

Advertisement