Page 1

Werkstuk: Jolien Elbers Groep 7

Pagina 1


De inhoud 1. Het land 2. Geschiedenis 3. Vakantie 4. Bergen 5. Sport 6. Natuur 7. Nawoord

bladzijde 3 bladzijde 3 - 4 bladzijde 4 bladzijde 4 - 5 bladzijde 5 - 6 bladzijde 6 bladzijde 7

Bronvermelding De informatie die ik over Oostenrijk heb opgezocht, komt van veel verschillende boeken en sites. De boeken die ik heb gebruikt: 1. Wij willen weten Oostenrijk. 2. Elmar reishandelboek Oostenrijk. 3. Oostenrijk. De sites waar ik op heb gekeken: 1. Wikipedia Oostenrijk. 2. Wikikids Oostenrijk. 3. Wikipedia Ozti

1. Pagina 2


1. Het land Oostenrijk is een groot land, wel meer dan twee keer zo groot als Nederland. De oppervlakte is 83.871 km². Er wonen nu ongeveer 8 miljoen mensen. Dat is ongeveer de helft van de inwoners van Nederland. De hoofdstad is Wenen. Wenen is de grootste stad van Oostenrijk. Oostenrijk ligt in het midden van Europa. Daarom grenst Oostenrijk aan veel landen. Wel acht. In totaal heeft Oostenrijk 2562 km aan landgrenzen. De acht landen zijn Duitsland, Italië, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Zwitserland, Slowakije en Liechtenstein. Het is een republiek en heeft dus geen koning, maar een president. In Oostenrijk spreken ze vooral Duits. Oostenrijk heeft negen provincies: Burgerland, Karinthie, Neder-Oostenrijk, Wenen, Opper-Oostenrijk, Salzburgerland, Tirol, Vorarlberg en Stiermarken. Tirol is een van de bekendste provincies van Oostenrijk, dat komt omdat er veel toerisme is door de bergen die er zijn. Ook is daar veel Tiroolse muziek. De vlag is rood wit rood. De staatsvlag is eigenlijk hetzelfde, alleen staat het wapen van Oostenrijk in het midden. Het wapen ziet eruit als een soort adelaar. De Oostenrijkse vlag behoort samen met Deense vlag tot de oudste nationale vlagontwerpen. Deze vlag is in de dertiende eeuw uitgevonden door Hertog Leopold V.

2. De geschiedenis Oostenrijk heeft een lange geschiedenis. De eerste wereldoorlog is één van de belangrijkste gebeurtenissen die nog niet zo lang geleden is gebeurd. Die is ontstaan doordat keizerin van Oostenrijk Sissi (Elisabeth), de neef van de keizer en zijn vrouw zijn vermoord. Oostenrijk was vroeger veel groter. Dat kwam door de veroveringen. Toen de eerste wereldoorlog af was gelopen raakte Oostenrijk ongeveer ¾ deel van zijn land kwijt. Dat werden toen weer 3 verschillende landen: Tsjecho-Slowakije, Hongarije en Joegoslavië. In de tweede wereldoorlog hoorde Oostenrijk bij Duitsland, dat kwam door Adolf Hitler. Hij wilde dat Oostenrijk bij zijn rijk hoorde omdat dat zijn geboorteland was. Na de tweede wereldoorlog is Oostenrijk op 15 mei 1955 een vrij zelfstandig land geworden. Ze hebben de taal Duits wel gehouden, alleen met een iets ander accent. In heel Oostenrijk wordt Duits, Turks, Servisch en Kroatische gesproken.

Pagina 3


In 1991 is er iets bijzonders in Alpen gevonden door twee Duitsers. Zij waren een wandeling aan het maken. Opeens zagen ze een in lichaam in de sneeuw liggen. Het lichaam is naar een laboratorium gebracht. Daar hebben ze de ijsmummie onderzocht. Het bleek een lichaam van een man te zijn. Deze man hebben ze Ozti genoemd. Al meer dan 5000 jaar heeft hij daar gelegen. Door de sneeuw en de kou, is hij ingevroren.

3. Vakantie Oostenrijk is echt een vakantieland. In de zomer komen er veel mensen voor het wandelen in de bergen of grotten bezoeken. Je hebt ook heel veel meren om in te zwemmen of om er naar te kijken. In de winter komen mensen voor wintersport. Dus je kunt niet echt zeggen welke periode het drukst is. In de laatste jaren gaan er steeds meer mensen naar Oostenrijk op vakantie. Dat komt omdat er veel te doen is voor een sportieve vakantieganger en voor mensen die meer van de rust houden. Als je naar Oostenrijk op vakantie gaat heb je ook een vignet nodig. Dat is een stikker die je op de autoruit plakt. Als je deze stikker niet hebt mag je niet over de snelweg naar Oostenrijk. Zelf heb ik ook veel mooie ervaringen van de vakanties in Oostenrijk. De Karinthie kaart is daar ĂŠĂŠn van. Deze kaart hebben ze vooral voor de toeristen. Met deze kaart kan je veel leuke dingen doen. Je krijgt bijvoorbeeld veel korting op de kabelbaan. Sommige dingen kan je dan zelfs gratis doen. In de andere provincies heb je ook wel van dit soort kaarten maar die heten dan anders. Ook vond ik het eten daar erg goed. Op de camping had je een winkeltje met niet alleen Oostenrijks eten maar ook eten wat wij hier zijn gewend. Schnitzel en kaizerschmarrn is bijvoorbeeld iets heel Oostenrijks. Kaizerschmarrn is eigenlijk een soort pannenkoek met rozijnen die in kleine stukjes is verdeeld. Dit verkopen ze veel in restaurants hoog in de bergen.

4. Bergen Oostenrijk heeft veel bergen. Meer dan de helft van Oostenrijk bestaat uit bergen. De hoogste bergen zitten in het westen. Al deze bergen zijn ontstaan door een aardbeving. Er zijn dan twee platen onder de grond, die door de aardbeving naar

Pagina 4


elkaar toe schuiven. Als die platen tegen elkaar zitten kunnen ze niet meer verder naar voren. En dan kunnen ze alleen nog maar omhoog. De bergen groeien in één jaar een paar millimeter. Maar door de erosie brokkelt er in de loop van de tijd wat af. De hoogste berg van Oostenrijk is de Gross Glockner. Deze berg is 3.798 meter hoog. In de winter ligt op bijna elke top van de berg veel sneeuw. Daarom gaan veel mensen op wintersport. In de zomer ligt er alleen maar sneeuw op de hoogste bergen. In de zomer komen er veel mensen, om in de bergen te lopen. Daarom zijn er veel bergpaden gemaakt. Dan kunnen de mensen die route volgen, en hebben ze een leuke wandeling gemaakt. Als je hoger in de bergen wilt gaan kan je met de kabelbaan gaan. Of je gaat met de auto. Dat zie je op dit plaatje bij de Gross Glockner. Op het eind zijn dan parkeerplaatsen. En dan kun je vanaf daar een wandeling maken. Daar heb je dan vaak een mooi uitzicht. Ik ben ook bij de hoogste waterval van Europa geweest, deze ligt in Oostenrijk. Hij heet de Krimmler Waterval. Ik heb hem helemaal van boven gezien, daarvoor moet je wel hele steile paden omhoog klimmen. Het is eigenlijk een soort attractie, want je moet er wel voor betalen. Het was er heel erg druk omdat iedereen nieuwsgierig was. Als je onderaan staat word je helemaal nat en je hoort de waterval heel hard. We hadden geluk dat de zon scheen. De zon scheen op de waterspetters. Die waterspetters kwamen van de waterval af. Die had je daar veel. Hierdoor ontstonden hele mooie regenbogen. Dit kun je zien op deze foto hiernaast, die wij zelf hebben gemaakt. Ook ben ik bij de Gross Glockner geweest. Het was daar heel gaaf, want je had veel mooie gletsjers. Toen wij er waren was het heel mistig en het waaide heel hard. We moesten wel dikke kleren aan omdat het daar heel koud was. Hoog in de bergen is het altijd kouder dan in het dal en bovendien was het weer ook nog eens slecht.

5. Sport Net zoals in Nederland worden er veel sporten gedaan in Oostenrijk. De populaire sporten zijn vooral alle wintersportonderdelen, basketbal, paardrijden, voetbal, (ijs) hockey, skeleton, bobsleeën en rodelen. Er worden natuurlijk ook nog andere sporten gedaan, maar die zijn minder populair. Oostenrijk doet ook mee met de Olympische spelen. In 1896 hebben ze voor het eerst mee gedaan aan de Olympische zomer spelen. Die keer hadden ze 5 prijzen gewonnen. De Olympische spelen is ook twee keer in Oostenrijk geweest. In Innsbruck. Dat was in 1964 en 1976.

Pagina 5


In 2012 was voor het eerst de Olympische jeugdwinterspelen. Dat is eigenlijk het zelfde als de gewone spelen. Maar dit is voor kinderen. Het werd in Oostenrijk gehouden. Er waren wel 63 evenementen. In totaal deden er 70 landen mee. Oostenrijk is derde geworden, die keer hebben ze 13 prijzen gewonen.

6. Natuur Oostenrijk is een land met veel natuur, waaronder veel bos. Wel 38 % van Oostenrijk bestaat uit bos. In Oostenrijk staan heel veel verschillende soorten bomen. Dat komt door dat het hoog in de bergen kouder is dan in het dal. Hoog in de bergen staan vooral naaldwouden. Als je wat meer naar beneden gaat komen er loofbomen. Dat komt doordat de tempratuur dan stijgt en in die tempratuur kunnen naaldbomen niet goed leven. Loofbomen kunnen er wel tegen. Als je nog een stuk naar beneden gaat kom je veel akker en weides tegen. In Oostenrijk heb je ook nog andere natuurdingen. Zoals een stuwmeer, dat is gemaakt door mensen om energie te wekken. Een stuwmeer is een meer met een soort muur. Die muur zorgt ervoor dat al het water aan één kant blijft. Over die muur kan je ook lopen. Vanaf daar kun je het meer heel mooi zien. Ook kan je in het gebied er om heen goed lopen. Oostenrijk heeft ook gewone meren. Al dit soort meren zijn van nature ontstaan. Die zijn vaak heel groot. Één van die meren is heel bekend. Dat is de Weiβensee. Daar wordt in de winter veel geschaatst. Het water in dit soort meren kan je drinken zo schoon is het. In Oostenrijk hebben ze ook natuurparken. Dankzij deze parken kunnen de mensen snel kennis van de Oostenrijkse natuur opdoen. Ze zijn er dan ook heel zuinig op. Er zijn zes van deze parken in heel Oostenrijk. Ook heeft Oostenrijk dieren die wij in Nederland niet hebben. Bijvoorbeeld de murmeltieren. Zij leven hoog in de bergen. Bij de Gross Glockner waar zij ook wonen, komen veel toeristen. Je kunt ze voeren met je blote hand, want ze doen niets. Dat heb ik zelf ook gedaan. Ook heeft Oostenrijk een hele speciale en beroemde bloem: de edelweiss. Dat komt omdat het heel zeldzaam is. Het is een winterharde bloem.Deze bloem kan wel twintig centimeter hoog worden. Die bloeit ook alleen hoog in de bergen.

Pagina 6


7. Nawoord Ik heb het onderwerp gekozen, omdat ik de laatste jaren naar Oostenrijk ben geweest, met de zomervakantie. Ik vind het een heel mooi en leuk land. Daar heb ik wel wat geleerd over Oostenrijk, maar ik wilde er nog meer informatie over weten. Dus ging ik het opzoeken. Er bleek dat er heel veel informatie over Oostenrijk is. En ik zocht nog een onderwerp voor mijn project. Dus toen had ik besloten om het maar over Oostenrijk te doen.

Pagina 7

Oostenrijk  
Oostenrijk  

project Oostenrijk van Jolien

Advertisement