Page 1

JNM

Noordwest-Brabant

2-maandelijkstijdschriftv/dJNMNoordwest-Barbant/V.U.:mil.MilenaSonneveld,Krogstraat90,1860Meise/ Editie:november-januari,nr11-jaargang13-14/Afgiftekantoor:1800Vilvoorde


Dag beste mensjes! Eerst en vooral wil ik aan diegenen die stoer zijn komen mee betogen een woordje van dank uiten. We waren blij dat jullie er waren! Aan de anderen: we weten dat jullie ons steunen in hart en nieren, dus ook bedankt! Ook ons fantastische herfstweekendje is weer voorbij en we rollen de koude winter in. Allemaal niet zo erg want we hebben weer een winter vol winteractiviteiten gepland, we hopen jullie gauw weer te zien! Komt en geniet! Groetjes, Jullie meest geliefde voorzitster, Isabelle

Piep, kwaak... Wat is dat?

Inhoud

3

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

3

Actie Dring aan de ring: Verslag

4

De actie volgens...

6

Foto’s van de actie

7

De activiteiten op een rijtje

8

Contacten

15

Op de cover: Fotoʼs van de actie rond de verbreding van de ring rond Brussel. Otto ©


Piep, kwaak... Wat is dat?

PIEP Van 7 jaar (verjaard voor januari 2010) tot 12 jaar (verjaard na januari 2010)

KWAAK De andere helft 12 jarigen tot 15 jaar (verjaard na januari 2010)

15+ De andere helft 15-jarigen tot 25 jaar

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Dit is een algemene waarheid. Je vriendjes, vriendinnetjes, schoolkameraadjes, kindjes van je andere jeugdbeweging, iedereen die weet dat vogels vliegen, radijsjes eetbaar zijn, de opwarming van onze aarde een feit is of bio lekker is‌ Neem ze allemaal eens mee naar een mega activiteit of zalig kamp. Iedereen is welkom! De mensen die niet in de JNM zitten, weten gewoon niet wat JNM is, dus maak ze warm voor je beestigst jeugdbeweging.


Actie Dring aan de ring: Verslag Zaterdag 10 oktober was het eindelijk zover! De dag van de betoging! Na een lange en late vergadering de dag ervoor verzamelden we met de leiding aan het lokaal om er onze prachtige spandoeken op te halen. Daarna gingen we nog even flyeren op de markt en vervolgens reden we verder naar het station. Het was nog maar 12u en er was al volk! De échte diehards, de échte enthousiastelingen waren mooi op tijd. Beetje bij beetje stroomde het volk toe en niet veel later stond er een massa van zo’n 100 man: allemaal lekker alternatief en goed gehumeurd! Rond 13u30 vertrokken we onder begeleiding van enkele politieagenten richting de grote brug van Vilvoorde. Kleurrijke spandoeken, heerlijke ritmes van de samba en luid geroep ‘Dring Ring, smalle Ring!’ vulden de Vilvoordse straten. Mensen keken uit hun raam en voorbijgangers waren nieuwsgierig: nee, die dag is JNM niet onopgemerkt voorbijgegaan. Op de brug was er het panorama over het viaduct met haar absurde probleem: de flessenhals. Even was er tijd voor ge-dring aan de ring en enkele ringvingers in de lucht. Terwijl korte regenbuien en zonnestralen elkaar aflosten slenterde de stoet richting Grote Markt.


Daar was er plaats voor een ludiek toneeltje waarbij sommigen zich met de trein en anderen met de auto verplaatsten. De ring werd door ‘wijze’ ingenieurs altijd maar verbreed en verbreed maar telkens weer ontstond hetzelfde probleem: een grote knoop van mensen! File! We konden dan ook niet anders dan besluiten dat het megalomaan project van onze regering niet zo’n geweldig plan is. Voor wie het nog niet duidelijk was volgden enkele speeches van Marc Goethals, een cardioloog, en Erik Grietens van Bond Beter Leefmilieu. Zij kwamen ook weer tot hetzelfde besluit: de ringverbreding is geen oplossing op lange termijn, duurzame mobiliteit is dat wel. We moeten nú de juiste weg inslaan, dit is een schakelmoment! Daarenboven mag de ontransparante houding van de Vlaamse Regering, die haar inwoners zeer weinig informeert in verband met de gezondheidsrisico’s (vb. grote toename van fijn stof en lawaaihinder) die gebonden zijn aan dit project, niet getolereerd worden! Tot slot sprongen Tijs en ik nog even op de balustrade en spraken de legendarische worden ‘Wij zijn als JNM misschien klein, maar vandaag willen we groot zijn!’. En dat hebben we bewezen ook! Bedankt voor allen die erbij waren! Bedankt aan iedereen die ervoor gezorgd heeft dat we onze boodschap duidelijk hebben kunnen maken! Bedankt!

Laura


De actie volgens...

Céline: Jeugdig, muzikaal, speels, milieubewust, oprecht en met veel kleurrijke spandoeken maakten we aan al diegenen die het wilden zien onze boodschap duidelijk. De boodschap dat het ook anders kan, dat we niet eindeloos moeten blijven vollenbak CO2 uitstoten en fijn stof inademen. Degenen die er niet bij waren hadden ongelijk, want... het was fantastisch!

Laura: Kleurrijk, een en al groepsgevoel, zalig alternatief, voortdurend voorzien van enkele heerlijke ritmes om op te shaken, machtig en krachtig, allemaal nieuw en spannend, beetje ‘stressy’ omwille van de verantwoordelijkheid en de rol als persspreker en publiekspreker, veel werk dat zich uiteindelijk enorm heeft geloond, meer dan geweldig, meer dan fantastisch! Al bij al een moeilijk te beschrijven gevoel… in elk geval: Om nooit meer te vergeten!

Milena: Veel promo, veel voorbereiding en veel plezier! Dat de Vilvoordenaars weer eens niet kwamen opdagen, is in hun eigen nadeel, want het was zaaaaaalig! Het toneeltje was hilarisch, de speechen krachtig en de song passend. Één van de beste activiteiten ooit georganiseerd door de trotse JNM NWB!

Isabelle: Er waren trommels, fluitjes, gekke kleuren, enthousiaste mensen en leuke spandoeken. Een actie zoals je het alleen maar kan dromen. En toch hadden we stilletjes in ons hoofd gehoopt op massa's Vilvoordenaars om onze en hun zaak te verdedigen!


Foto’s van de actie

Fotoʼs van Otto ©


De activiteiten op een rijtje Den Diepen Boomgaard-rondleiding Zaterdag 14 november Wie: ini's en 15+ Waar: voor de ingang van Den Diepen Boomgaard, Rijkenhoekstraat 80, 1850 Grimbergen Wanneer: van 14u tot 17u Mee: veel goesting, een open geest en interesse Verantwoordelijke: CĂŠline We zijn er met de JNM al een paar keer geweest, maar vandaag gaan we er eindelijk eens een grondige rondleiding krijgen, en wel van de grote baas himself! Den diepen boomgaard is niet zomaar een biowinkel met z'n eigen moestuin ... het is ook een sociale werkplaats: hier krijgen mensen die op de normale arbeidsmarkt weinig kansen hebben een job aangeboden. Daarnaast maakt Den diepen boomgaard ook voedselpakketten zodat vele mensen uit Brussel en omstreken ook kunnen genieten van verse biogroentjes! Over dit en nog veel meer kom je alles te weten in deze uiterst interessante rondleiding!

NME spel Zaterdag 21 november Wie: Piep Waar: afspraak aan de kerk van Houtem. Wanneer: van 9u30 tot 12u30 Mee: Je fiets als je daarna nog meewil naar het soepfestival Verantwordelijke: Isabelle


Vandaag is het Dag van de Natuur , voor de verandering gaan we vandaag eens niet werken in een natuurgebiedje maar gaan we samen met Natuur en Milieu Educatie, kortweg NME, een heel leuk spel spelen. Stiekem willen we ook wat kindjes warm maken voor JNM natuurlijk! Kom zeker af en speel dit spel met ons!

Soepfestival Zaterdag 21 november Wie: Iedereen Waar: op de Grote markt van Vilvoorde Wanneer: Om 13u tot ons buik gevuld is Mee: 2 euro om alle soepen te kunnen proeven Verantwoordelijke: Isabelle In het kader van de week van de smaak wil Stad Vilvoorde haar intercultureel karakter in de spotlight brengen. Het idee voor een Soepfestival is niet toevallig. Soep is in alle culturen gekend als voedingsmiddel. Wereldwijd is het delen van een kom soep een moment van samenhorigheid, een communicatiemoment en (soms) een moment van troost.. Voel je je geroepen om zelf een heerlijke soep te fabriceren contacteer ons (jnm_nwb@hotmail.com) dan zo snel mogelijk!

BOM-putten beheerswerkdag Zaterdag 28 november Wie: Piep, kwaak, 15+ Waar: Afspraak in de kluitingsstraat (Houtem) als je van de Mechelsesteenweg komt juist voorbij de spoorweg. Wanneer: van 14u tot 17u30


Meenemen: Werkhandschoenen, hapje, drankje, laarzen/ stevige schoenen (het zou daar wel is nat kunnen zijn) Verantwoordelijke: Charlotte Het wordt weer eens tijd om onze handen uit de mouwen te steken en de natuur nog eens een beetje te helpen‌ Daarom gaan we vandaag naar de bomputten in Houtem, een stukje natuurgebied naast de spoorweg. Hoe we de natuur een handje gaan helpen weet ik nog niet, maar het beloofd leuk te worden, want welke JNMer doet niet graag beheerswerken? En zoals er sommige onder jullie weten, zijn daar ook kleine poeltjes waar we (met onze persoonlijke excursie-leider) eens in gaan kijken om te leren welke kleine beestjes daar nu in leven. Het belooft dus een op en top JNM-activiteit te worden!!! Trek jullie werkhandschoenen maar alvast aan.

Nationale Klimaatmanifestatie in Brussel zaterdag 5 december Zaterdag 5 december Wie: iedereen Waar: aan het station van Vilvoorde (daar nemen we de trein naar Brussel) Wanneer: van 12u00 tot 19u30 Verantwoordelijke: Milena JNM SLUIT AAN BIJ DE NATIONALE KLIMAATMANIFESTATIE IN BRUSSEL OP 5 DECEMBER, TWEE DAGEN VOOR DE GROTE KLIMAATCONFERENTIE IN KOPENHAGEN START! Aankondiging door de Klimaatcoaltie: "De opwarming van de aarde is een zaak van ons allemaal! U kunt daar nu iets aan doen! Neem deel aan onze grote actie van 5 december in Brussel. En verspreid onze boodschap in uw omgeving. Doe het voor uzelf, voor uw (klein)kinderen en de toekomstige generaties.


Dit jaar spitst de Klimaatcoalitie al haar aandacht toe op de top van Kopenhagen die plaatsheeft vanaf maandag 7 december 2009. De Deense hoofdstad wordt dan het centrum van de onderhandelingen die moeten beslissen over een opvolger voor het Verdrag van Kyoto en over de toekomst van onze planeet. Doe met ons mee en overtuig de politici dat ze het klimaat moeten redden!"

Bezoek aan de sterrenwacht Zaterdag 12 december Wie: Piep, kwaak, 15+ Wanneer: van 19u45 tot 22u Waar: ingang MIRA in Grimbergen (Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen) Verantwoordelijke: Helena We brengen een bezoek aan de volkssterrenwacht in Grimbergen, waar ze NU al aan ’t zweten en zwoegen zijn om voor ons de leukste avond ineen te steken die je ooit meegemaakt hebt! Wie weet ontdek je wel een nieuwe planeet, en word die naar jou genoemd! En anders zijn er nog andere kwesties uit te klaren: Bestaan er nu wel of geen maanmannetjes? En klopt het dat ze bij elke volle maan de eerst komende komeet richting Venus nemen om daar een wild feestje te bouwen met de vrouwtjes daar? En hoe zit dat nu met vallende sterren in de zomer? Fantasielozen durven al eens beweren dat het brokstukken uit het heelal zijn, die opbranden in onze atmosfeer, maar ik kan jullie al vertellen dat het sterrenstof is, dat de Marslingen uit hun huizen geveegd hebben, bij de jaarlijkse grote schoonmaak. En al dit is nog maar een tipje van de grote Melkwegsluier! Duuuus zekerrrr komen!


Kerstfuif! Vrijdag 18 december Wie: 15+ Waar: Gent (hou de nationale activiteitenkalender op de jnm-site in de gaten!) Wanneer: vanaf 21u tot wanneer je maar wil... slaapplaats via CĂŠline te regelen Meebrengen: centjes voor de inkom en een drankje (kaarten in voorverkoop zijn goedkoper: zie weerom op de jnm-site), eventueel slaapzak en matje als je een slaapplaats weet te regelen Verantwoordelijke: CĂŠline Dit is nog eens een echte JNM-fuif, maar... met een paar kerstspeciallekes in vloeibare en vaste vorm (voor de slechte verstaanders: drank en dessert)! Geen enkele fuif zoals de JNM-fuiven: van in 't begin wordt er gedanst, altijd dikke ambiance, goeie muziek... ideaal dus! Ook de gelegenheid om uw nationale mede-JNMers nog eens te zien of te leren kennen. Dit is niet te missen!!!

Kerstfeestje! zaterdag 19 december Wie: Piep, kwaak en 15+ Waar: afspraak aan de kerk van Vilvoorde Wanneer: van 18u30 tot 20u30 Meebrengen: iets lekkers om te eten of drinken, warme pull & handschoenen Verantwoordelijke: Laura Dit jaar vieren we Kerstmis (wat vroeger dan normaal) zoals het hoort bij JNM: BUITEN! We gaan door de straten van Vilvoorde lopen waar er allerlei bedrijvigheid te zien zal zijn: vele kraampjes met lekkere drankjes en zoete koekjes staan op ons te wachten! Jullie


krijgen ook de kans je schaatstalent boven te halen want enkele toertjes op de schaatsbaan zullen dit jaar niet ontbreken! Dit alles gecombineerd met véél sfeer, enorme vreugde omdat een lange vakantie net is begonnen, een overdosis warmte van je leuke JNM-vriendjes en – vriendinnetjes en dan ook nog eens de mega-geweldige-leiding: wat kan je nog meer wensen?

Filmavond Zaterdag 2 januari Wie: Kwaak en 15+ Waar: aan het lokaal, vandaar uit fietsen we naar Laura’s oma thuis. Wanneer: Van 19u tot 22u30 Meebrengen? Fiets, goede films, en iets om op te knabbelen. Een ontspannend avondje voor al diegenen die eventjes van achter hun boeken willen wegkruipen, maar ook gewoon als een uitloper van het nieuwjaargebeuren. Neem allemaal enkele steengoede films mee zodat we enkele selectierondjes kunnen organiseren.

Vredeseilanden-actie zondag 17 januari Wie: piepers, kwakers en 15+ Waar: afspraak aan het station van Vilvoorde Wanneer: van 9u tot 13u Meebrengen: je mooiste JNM-outfit en een grote mond natuurlijk! Verantwoordelijke: Laura Jullie hebben intussen al bewezen dat jullie je thuis voelen op een marktplein (ik denk spontaan aan 3 Honingen en de Jeugddag): onbekende mensen aanspreken en veel show verkopen is al geen probleem meer voor jullie. Daarom gaan we dit jaar Vredeseilanden aan


wat centjes helpen door op de markt luidkeels te gaan verkopen! Deze keer zijn er zelfs naast de traditionele spullen zoals mannetjes en sleutelhangers nieuwigheden in de aanbieding! Waar we precies naartoe trekken staat nog niet vast, maar het wordt in elk geval een fantastisch marktplein: lekker groot dus genoeg plaats om jullie uit te leven, veel lawaai te maken en natuurlijk veel te verkopen! Hoe meer volk, hoe gezelliger.. en wij beloven chocomelk!

Ambachtelijk brood bakken! zaterdag 30 januari Wie: piepers, kwakers, 15+ Waar: Ten huize Van Bruyssel (Benedestraat 294, 1851 Humbeek) Wanneer: van 14u tot 18u Meebrengen: een hippe schort zodat je niet vuil wordt en propere handen, ahjaa! Verantwoordelijke: Laura Huishoudbrood, rozijnenbrood, melkbrood, suikerbrood, chocoladebrood, kastanjebrood, notenbrood en zwarte woud – brood.. krijg je al goesting? Heb je ooit in je leven al eens zélf brood gebakken? Heb je altijd al eens een broodje naar jouw fantastie, smaak en vorm willen maken? Dan is dit je kans! Vandaag gaan we op bezoek bij familie Van Bruyssel (jaja, bij Laura en Elias thuis!). Zij zijn immers in het bezit van een fantastische papa die zijn gezin al jaren voorziet van heerlijk gebakken brood! Deze wijze mijnheer zal jullie uitleggen waar hij al zijn ingrediënten vindt, waarom hij zélf brood bakt en dus nooit naar de bakker hoeft te gaan en hoe jullie dat voortaan ook kunnen doen. Na veel knoeien en proberen en enige tijd in de oven volgt de kers op de taart (of eerder de laatste suikerbol in je suikerbrood): SMULLEN MAAR!!


Contacten Isabelle Verreckt: gsm: 0478/43 90 15 isabelleverreckt@hotmail.com CĂŠline Ghyselen: gsm: 0472/25 53 89 celineghyselen@gmail.com Charlotte Van Capellen: gsm: 0497/70 35 85 tel: 015/62 32 77 charlotje_vc@hotmail.com Laura Van Bruyssel: tel: 02/270 01 72 gsm: 0486 86 70 07 laura.van.bruyssel@telenet.be

Milena Sonneveld: tel: 02/270 16 25 gsm: 0497/25 39 18 milena_sonneveld@yahoo.com Emile Sonneveld: tel: 02/270 16 25 emillo108@yahoo.com Helena Detaeye gsm: 0472/773132 tel: 02/7510738 helena_detaeye@yahoo.com Elias Van Bruyssel: tel: 02/270 01 72 elias.van.bruyssel@hotmail.com Tim van Stappen: timvanstappen@hotmail.com


Ons hol

in D3F te Vilvoorde

Vanaf het STATION VAN VILVOORDE duurt het ongeveer 10 min met de auto, 15 min met de fiets en 30 min te voet om er te geraken. Je gaat in de richting van de kerk (Stationlei). Aan de kerk ga je steeds rechtdoor over de twee rotondes. Eens je de kanaalbrug bent overgestoken, sla je aan de eerstvolgende verkeerslichten linksaf in de Vlierkensstraat (zie ook wegwijzers VTM).

Voor de mensen die uit GRIMBERGEN komen. Neem de Vilvoordsesteenweg in de richting van Vilvoorde en blijf de weg volgen tot aan de eerste verkeerslichten van de Rubensstraat (iets voorbij het tankstation Texaco, voor het rondpunt met de geperforeerde kubus). Sla rechts af in de Vlierkensstraat (zie ook wegwijzers VTM).

Je slaat dan de derde straat links in (Minnemolenstraat). Op het einde van de straat sla je rechts af en meteen weer links af, een kleine diepe bosweg in. Eens je deze door bent gegaan, kom je op de Beneluxlaan terecht. Sla vervolgens links het domein in. Aan de linkerkant ligt een speeltuin. Ons lokaal bevindt zich in de oude hoeve tegenover de speeltuin.

Grimbergen

Vilvoorde

Uiltje nov-jan '09-'10  

Uiltje nov-jan '09-'10 van JNM NWB

Uiltje nov-jan '09-'10  

Uiltje nov-jan '09-'10 van JNM NWB

Advertisement