Page 1

TE

FT

M

JN

T

BR AB AN

ES T-

RD W

O

N O

20 17

CH RI

DS

ST IJ

G

IN

LE N

EL

AF D

44

april - juli

3


Hey daar! Pasen: de paaseitjes rollen je tuin binnen en op ongeveer hetzelfde moment rolt dit Uiltje in je mailbox. Dat kan geen toeval zijn! Of wel? Een ding staat vast: als ik jou was, zou ik mijn tanden niet in dit Uiltje zetten en des te meer in die chocolade eieren. Maar dat is dan weer een ander verhaal‌ Goed, genoeg gefratst, na twee jaar voorzitter zijn (wel, bijna twee), heb ik eens gerekend en kom ik uit op de slotsom dat dit al mijn 8ste Uiltjesvoorwoordje is. Daarnaast heb ik ook nog convo- en herfstweekendjesvoorwoordjes geschreven en na al dat schrijven begin ik mezelf soms een beetje voorspelbaar te vinden. Daarom heb ik besloten de proef op de som te nemen en de rest van mijn tekstje af en toe een _____ te laten wegvallen en in de plaats een hoop streepjes __ typen. Ik ben eens ________ of jullie mijn schrijfsels net zo voorspelbaar vinden als ik zelf en of jullie me nog begrijpen zo! In dit 8e ______ met een voorwoordje van mij, presenteert NWB jullie een prachtig palet met heel veel leuke ____________. Bijvoorbeeld een vriendjesdag op 29 april, en een zotte eindactiviteit aan zee! Verder gaat ons zomerkamp nog steeds ____ van 10 tot 15 juli. Zo zie, ik ben mijn eigen ge_______ beu, dus ik ____ voor dat je deze pagina omslaat en de activiteiten gaat ontdekken! Groe(n)tjes & fruitjes, Jullie altijd vrolijke voorzitter _____


N E IT

E T VI

I T AC

Piepers 7 tot 12 jaar Kwakers 13 tot 15 jaar Oehoes 16 tot 26 jaar


zaterdag 22 april

WAARNEMINGSCONTESTBINGO Wanneer: 10:00 tot 13:00 Waar: kruispunt van de Dorentstraat en de Rekelstraat, 1980 zemst Verantwoordelijke: Eline Sonneveld (eline.sonneveld@gmail. com) Meenemen: gidsen, zoekkaarten, loeppepotjes, vlindernetjes, uw flora en alle andere determineerschizzle die aanwezig is in uw huis.

Beste afdelingsgenootjes, We zijn door de andere JNM-afdelingen uitgedaagd tot een bingo, kunnen wij meer planten- en diersoorten afvinken? We laten ons niet kennen en gaan de stijd aan! Dus verzamel al je kennis en gidsen, oefen je kunde in kevernamen en zoek je zoekkaarten bijeen, want we gaan ons verdiepen in het rijk der natuur :) We verwachten je om 10u aan het kruispunt van de Dorentstraat en de Rekelstraat, zodat we onder elke steen van het natuurgebiedje de Dorent kunnen zoeken naar leven. Om 13u staken we het vuren en mag je huiswaarts keren om een middagmaal te nuttigen, zodat de lijsters er lustig op los kunnen vergaderen. Tot dan!


zaterdag 22 april

NESTENWISSEL Wanneer: 14:00 tot 18:30 Waar: Grimbergsesteenweg 184, 1980 Eppegem Verantwoordelijke: Linde Verlooy (lindeverlooy@gmail.com) Meenemen: Ambachtelijke boterhammekes!! Lijsters hebben het al eens nodig om een nieuw nesttype te verkennen en wat is er daar nu beter voor dan een grote stoelenexcuseer, nestendans?! Vandaag bespreken we wie graag welke functies wilt opnemen in het werkjaar 2017-18. Daarnaast doen we nog een beetje aan basisvergaderingsspul en verder genieten we samen van ons prachtige bestaan, nu we nog geen last hebben van examens ;) Deze vergadering is aansluitend bij de waarnemingencontest, lijsters gaan samen van de Dorent naar Yano’s huis waar we onze boterhammekes oppeuzelen. Vergeet dus zeker niet om BOTERHAMMEKES mee te nemen! Agenda: - vorige activiteiten overlopen - komende activiteiten overlopen - nestendans - startdag 2017: basisbasisspul


zaterdag 29 april

VRIENDJESDAG! Wanneer: 14:00 tot 17:00 Waar: Kluitingstraat 27, 1800 Vilvoorde Verantwoordelijke: Wieland Vermaercke (wieland14@gmail. com) Meenemen: Vriendjes

Kijk eens aan! Het is weer zover! De tijd van het jaar is aangebroken om eens aan een vriend zijn mouw te trekken net zolang tot hij mee naar de JNM komt! Wat kan ik beloven? Een megasupertoffe activiteit op een megasupercoole locatie (nl. De Bomputten!). Waar zorgen jullie voor? Vrienden, en uw goed humeur! Afspraak aan de Kluitingstraat, dan lopen we samen naar de bomputten!

Tot dan!

PS: JNM NWB is niet verantwoordelijk voor kapotte mouwen! Trekken aan mouwen is dus op eigen verantwoordelijkheid!


zaterdag 6 mei

ZOMERKAMPKONKELFOEZEN Wanneer: 14:00 tot 19:00 Waar: Lokaal de 3 Fonteinen Verantwoordelijke: Linde Verlooy (lindeverlooy@gmail.com) Konken en foezelen, dat is wat er vandaag gaat gebeuren, en wel over ons zomerkamp! Agenda: - afgelopen activiteit bespreken - het ZOMERKAMP! (thema, praktisch, planning) en dat zal het zijn voor een keertje


zaterdag 13 mei

NATIONALE PIEPDAG Wanneer: 10:00 tot 17:00 Georganiseerd door: JNM nationaal Activiteitverantwoordelijke: Van NWB: Linde Verlooy (lindeverlooy@gmail.com) Van nationaal: Cheyenne Guldemont (guldemont.cheyenne@ gmail.com) De nationale piepdag! Het is weer zover. Piepers van heinde en ver komen om zich een dagje te amuseren, en de leiding doet gewoon mee. Dit jaar zal deze dag doorgaan in het mooie ZoniĂŤnwoud, vlakbij Brussel. Om je in te schrijven of om meer info te vinden, ga je best naar de site van nationaal via deze link: https://www.jnm.be/ activiteit/nationaal/13-05-2017/nationale-piepdag of contacteer je de nationale opperpiep Cheyenne (guldemont.cheyenne@ gmail.com).


zondag 14 mei

TORFBROEK WORDT 40 JAAR!

Wanneer: 13:30 tot 17:00 Waar: Sporthal Berg, Torfbroeklaan 19, 1910 Kampenhout Georganiseerd door: Natuurpunt Kampenhout Activiteitverantwoordelijke: Eva Beyens (just-eva@hotmail.be) Natuurpunt is al 40 jaar actief in Torfbroek, en dat willen ze vieren! Van 13u30 tot 17u houdt JNM zich bezig met de kinderanimatie. Bijenhotels bouwen, spelletjes spelen, zaadbommen maken, ... je ziet het al: dat wordt amusant! Opgelet: dit is geen “gewone” activiteit waarbij de JNM’se kinderen gedropt, geëntertained en opgehaald worden. Dit is een vrijblijvend evenement waar iedereen langs mag komen. Wie super-enthousiast is, mag dus zeker komen, maar weet dat er niet altijd JNM’se begeleiders op je kunnen passen!


zaterdag 20 mei

MOOIE MEIDAGMOMENTJES Wanneer: 14:00 tot 17:00 Waar: Wordt nog bekendgemaakt, hou hiervoor de site in het oog! Verantwoordelijke: Linde Verlooy (lindeverlooy@gmail.com)

Natuurpunt MaViSt (Machelen-Vilvoorde-Steenokkerzeel) heeft een wonderlijke naam, en ze hebben nog meer, namelijk een wonderlijke activiteit voor ons in petto! Kom je mee een namiddagje de handen uit de mouwen steken, ravotten, wandelen en genieten van een mooie meidag met al je favoriete afdelingsgenootjes? Trek dan zeker stevige schoenen aan en zet een vrolijke lach op je gezicht, want we gaan er voor! (Hou de website in de gaten voor meer info, ik beloof dat die heel snel komt!)


zaterdag 1 juli

MET DE TREIN NAAR OOSTENDE SJOEKESJOEKETUUT

Waar: Station Vilvoorde Verantwoordelijke: Eva Beyens (just-eva@hotmail.be) Meenemen: Lunchpakket voor op het strand, genoeg drinken voor een hele dag (zeewater is niet zo lekker), zwemgerief, eventueel eigen zonnemelk/zwembandjes en je stoerste zonnebril B-) OPGELET: We gaan treinplaatsen reserveren voor zij die zich inschrijven. We moeten hier wel op tijd mee zijn, dus schrijf je in voor 1 juni. Dit kan via de activiteit op de site (https://www.jnm. be/activiteit/noordwest-brabant/01-07-2017/met-de-trein-naaroostende-sjoekesjoeketuut). Alleen voor zij die zich daarvoor hebben ingeschreven, reserveren we een plekje. Als er minder dan 15 NWB’ers zich inschrijven, kan wie niet is ingeschreven voor 1 juni nog mee, maar zal die misschien moeten rechtstaan op de trein! Het reserveren heeft ook een minder leuk kantje: de uren kunnen veranderen. De uren die nu bij deze activiteit staan, zijn onze voorkeursuren die we doorgeven aan de NMBS bij onze reservatie-aanvraag. Het kan echter zijn dat ze ons andere uren toewijzen wegens volle treinen, spitsuren e.d. Als de uren zouden veranderen, zullen we dit zo duidelijk mogelijk communiceren. Maar hou er dus rekening mee dat dat kan gebeuren!


Met de trein naar Oostende SJOEKESJOEKETUUT Samen met de Brusselaars SJOEKESJOEKETUUTUUT Samen zijn we ‘n leuke bende SJOEKESJOEKETUUT En de zon is geel, niet paars!

Samen gaan we lekker luieren, in Oostende op het strand Zandkastelen bouwen, schelpjes rapen En ons insmeren met zonnebrand Op combi met de zuiderburen, dikke pret met hen erbij Kon de zomer maar eeuwig duren, dan waren we altijd even blij.

Met de trein naar Oostende SJOEKESJOEKETUUT Samen met de Brusselaars SJOEKESJOEKETUUTUUT Samen zijn we ‘n leuke bende SJOEKESJOEKETUUT En de zon is geel, niet paars!

De vakantie is begonnen, dus kom allemaal met ons mee. Met NWB stappen we in Vilvoorde op de trein naar de zee!

Met de trein naar Oostende SJOEKESJOEKETUUT Samen met de Brusselaars SJOEKESJOEKETUUTUUT Samen zijn we ‘n leuke bende SJOEKESJOEKETUUT

En de zon is geel, niet paars!

Met andere woorden: Sta allen paraat in het station van Vilvoorde om 10u20 (onze trein vertrekt niet veel later, dus pas op met te laat komen) met een goed gevulde lunchbox, drinkfles en zwemzak, dan stappen we samen op de trein naar het zonnige Oostende! De afdeling zorgt voor de treintickets, jij voor de sfeer. Onze vriendjes van JNM Brussel stappen mee op onze trein in station BrusselNoord. Als we geen vertraging hebben, komt onze trein terug aan in Vilvoorde om 18u27. Schrijf je zeker in voor 1 juni om je plaatsje op de trein te verzekeren! Het kan wel zijn dat de uren van deze activiteit nog wijzigen, hou hier rekening mee.

SJOEKESJOEKETUUT WIE NIET MEEKOMT IS EEN FUUT!


P O K

ma 10 - za 15 juli

NWB AFDELINGSKAMP 2017 Verantwoordelijke: Wieland Vermaercke (wieland14@gmail.com)

Het magnifieke afdelingskamp komt met rasse schreden dichterbij! Wanneer is het? 10 juli! Waar is het? De Uilenbos Bioboerderij! Wat is het? Dat verklappen we nog niet! Stay tuned! Het wordt fantastisch!

Zet alvast in je agenda: vrij 27 - ma 30 oktober

HERFSTWEEKEND 2017 Bij deze alvast de datum van het nu al legendarische Herfstweekend 2017! Save the date!


zondag 10 september

JNM NWB OP VERREKIJKER

Verantwoordelijke: Eva Beyens (just-eva@hotmail.be), Wieland Vermaercke (wieland14@gmail.com) Meenemen: 5 euro als je wil meedoen aan de activiteiten en eigen begeleider

Ik zie jullie allemaal al denken, zo stilletjes in jullie hoofdjes: “Verrekijker? Huh? Wa is da??” Misschien zeggen “Kinderhoogdag”, “Wereldfeest” of “Ezelsoor” jullie wel iets? Wel, Verrekijker is de fusie van die drie, die zondag 10 september voor de tweede keer doorgaat, dit maal in de Schranshoeve. Het is een soort markt met een podium en allerlei standjes waar vanalles te zien, te beleven en te doen is; er zijn standjes met activiteiten, eten en drinken, muziek, ... Kortom: een FEEST voor iedereen! Voor iedereen? Ja, voor iedereen, dus ook voor mama’s, papa’s, oma’s en opa’s, vrienden en vriendinnetjes, appelen en peren, enzoverder enzovoort. Pak die dus gerust allemaal mee en passeer eens langs het standje van uw geliefde afdeling! Voor meer info, zie: http://www.zemst.be/nl/content/473/verrekijker. html. Op deze webpagina komt binnenkort de folder met alle info. De locatie op deze pagina moet wel nog bijgewerkt worden: Verrekijker gaat door op de Schranshoeve, niet op het plein van de verdraagzaamheid. Let op: Dit is geen “gewone” activiteit waarbij de JNM’se kinderen gedropt, geëntertained en opgehaald worden. Verrekijker is een vrijblijvend evenement waar iedereen langs mag komen. Wie deel wil nemen aan de activiteiten, betaalt 5 euro aan de kassa, in ruil voor een bandje.


zaterdag 23 september

STARTDAG 2017-2018 Wanneer: 13:30 tot 17:30

Waar: de Charleroihoeve, Lierbaan 16, 1850 Grimbergen

NWB’ers her en der liggen op sterven na zo lang geen activiteit meer gehad te hebben. Een troosteloos landschap, ondanks de zomerse zonneschijn... Kampen, trollenfeesten en ininazofe’s hebben het afdelingsgemis niet helemaal kunnen wegwerken, en dat wreet aan ons. Goddank: daar is de startdag! Net op tijd! Zowel piep, kwaak als oehoe: springt recht en verenigt u om met een knaller van een activiteit het nieuwe JNM-jaar in te zetten! De startdag trakteert je op al het beste van JNM: natuur, milieu, beheer maar vooral: zalig gezelschap en onevenaarbare sfeer! En dat op een prachtlocatie: de Charleroihoeve. (Dit is trouwens ook hét moment om al je vriendjes mee te krijgen voor ze een andere hobby en geen tijd meer hebben.) Ook de ouders blijven niet in de kou staan, maar worden overweldigd door lijsters die staan te popelen om een antwoord te bieden op elke mogelijke vraag. Wij kijken alvast uit naar uw (bij voorkeur fietsende of carpoolende) verschijning!


CONTACTEER er

itt z r o Vo

Piep & Oe

hoe

Linde 0499 72 20 26 Eva 0493 74 02 32 Eline 0473 44 31 62 Marcel 0498 18 00 93 Tatjana 0491 11 04 84 Emile 0470 56 32 27 Wieland 0471 58 61 00 Michiel 0468 18 62 06 Kwaak Ruben 0487 71 30 72 Yano 0483 68 67 92 Braam 0493 02 21 04 Anna-Micaela 0496 83 62 61


HET BESTUUR lindeverlooy@gmail.com just-eva@hotmail.be elinesonneveld@gmail.com josebaert@hotmail.be tatjana@beddegenoodts.be emile.jnm@gmail.com wieland14@gmail.com slembrouck.michiel@gmail.com bekaertruben@gmail.com yano.vdb@hotmail.com braamverlooy@telenet.be anna.micaela2@gmail.com


OVER JNM JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, is een jeugdbeweging voor iedereen van 7 tot 26 jaar die zich goed voelt in de natuur en zijn schouders niet ophaalt voor het milieu. JNM NoordwestBrabant is ĂŠĂŠn van de vijftig lokale afdelingen van JNM.

JNM NWB JNM Noordwest-Brabant is actief in Wemmel, Peutie, Vilvoorde, Melsbroek, Perk, Machelen, Diegem, Grimbergen, Humbeek, Beigem, Strombeek-Bever, Meise, Wolvertem, Eppegem, Zemst, Hofstade, Elewijt, Weerde, Keerbergen, Haacht, Tildonk en Wespelaar. Onze leden van 7 tot 12 jaar dragen de naam Piepers, onze leden van 13 to 15 jaar noemen we Kwakers, en leden tussen 16 en 26 jaar behoren tot de Oehoes. Ons lokaal bevindt zich in een hoeve op het domein 3 fonteinen in Vilvoorde, maar onze activiteiten gaan over de hele afdeling door.

JNM NATIONAAL

JNM bestaat niet enkel uit afdelingen, er is ook een nationale werking. Je kan het secretariaat bereiken via info@jnm.be of op 09 223 47 81. Het adres van de nationale hoofdzetel is Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent.


JNM heeft ook een winkel. Is je loupepotje kapot gegaan, of mis je dat supercoole boek over sprinkhanen? Wil je graag je collectie zoekkaarten uitbreiden of wil je een stoere JNM-trui? De JNMwinkel heeft het allemaal! Je kan online bestellen via jnm.be/winkel, of je kan naar de JNM-winkel in Gent gaan. Leden krijgen een serieuze korting.

LIDGELD HERNIEUWEN Dit is het laatste uiltje van het werkjaar. Vergeet niet om je lidgeld voor volgend werkjaar te hernieuwen. Dat gaat heel gemakkelijk. Het enige wat je moet doen, is inloggen op de site, en vervolgens naar ‘Mijn gegevens’ te gaan. Daar kan je klikken op de lidgeldhernieuwingsknop onder jouw naam. Je kan ook een domiciliëringsaanvraag indienen op www.jnm. be/domiciliering. Wie betaalt via domiciliëring krijgt een leuk JNM-cadeau!

LID WORDEN Om lid te worden surf je naar www.jnm.be/lidworden en vul je het inschrijvingsformulier in. Je krijgt betalingsinstructies per e-mail. Het lidgeld bedraagt 18 euro per jaar voor piepers, ini’s (=kwakers), gewone leden (=oehoes) en steunleden. Het eerste jaar dat je lid bent, betaal je echter slechts 5 euro.


ONS LOKAAL Ons lokaal situeert zich in het Domein de 3 Fonteinen in Vilvoorde, achterin de hoeve tegenover het speeltuintje. Je kan ons lokaal herkennen door de JNM-poster die op de deur plakt. Vilv oord

se st

een weg

Vilvoorde

Grimbergen

Vanaf het STATION VAN VILVOORDE duurt Voor de mensen die uit GRIMBERGEN het ongeveer 10 min met de auto, 15 min met komen: Neem de Vilvoordsesteenweg de fiets en 30 min te voet om er te geraken. in de richting van Vilvoorde en blijf de Je gaat in de richting van de kerk (Stationlei). weg volgen tot aan de eerste verkeersAan de kerk ga je steeds rechtdoor over de lichten van de Rubensstraat (na de grote twee rotondes. Eens je de kanaalbrug bent bergop-bergaf, iets voorbij het tankovergestoken, sla je aan de eerstvolgende station Texaco). Bij deze lichten sla je verkeerslichten linksaf in de Vlierkensstraat rechts af in de Vlierkensstraat (zie ook (zie ook wegwijzers VTM). wegwijzers VTM). Je slaat dan de derde straat links in (Minnemolenstraat). Op het einde van de straat sla je rechts af en meteen weer links af, een kleine diepe bosweg in. Eens je deze door bent gegaan, kom je op de Beneluxlaan terecht. Sla vervolgens links het domein in. Draai nog eens links af in de Hoeveweg. Aan je rechterkant ligt een speeltuin, aan de linkerkant een oude hoeve: Hier moet je zijn!


INSCHRIJ

FKNOP

Sinds het begin van het schooljaar gebruiken wij als afdeling meer en meer de inschrijfknop bij activiteiten op de website. We zouden het leuk vinden als je je inschrijft wanneer je kan. Natuurlijk is dit volledig vrijblijvend, je bent even welkom als je je niet hebt ingeschreven voor een activiteit :) Dit betekent ook dat de inschrijvingen die je ziet op de site, niet representatief zijn voor hoeveel volk er afkomt. Maak je dus geen zorgen als niemand anders zich heeft ingeschreven. Iedereen moet er nog wat aan gewoon worden :)

CARPOOLEN

Vanaf dit jaar is het mogelijk via de site met (de ouders van) andere JNM’ers af te spreken om samen naar een activiteit te rijden. Of je nu fietst of rijdt met de auto, het is altijd leuker met meerdere mensen samen, daarnaast is het ook tijdbesparend, goedkoper en natuurlijk veel beter voor het milieu. Maar hoe werkt dat nu? Wel het is heel simpel, volg gewoon onderstaande instructies en dan kom je er wel:

Stap

1. Ga naar de site van JNM NWB

2. Log je in

3. Klik bovenaan op activiteiten

Wil je de carpoolgegevens van

4. Kies de activiteit

iemand anders zien? Kijk naar de

5. Klik op de groene inschrijfknop

2 kolommetjes daarboven, als je

6. Klik op registreer.

klikt op het groene bolletje naast

Nu ben je ingeschreven

iemands naam, kan je daar de

7. Klik op “ga terug naar informatie van

contactgegevens van die persoon

de activiteit”

zien.

Nu zie je vanonder links een kolommetje met “carpoolen” en “Kunnen er andere JNM’ers met jou meerijden?”

Klik maar op wat van toepassing is (“Nee”, “Ja en nog plaats” of “Ja, maar geen plaats meer”)

VEEL CARPOOLPLEZIER :)

Uiltje lente 2017  
Uiltje lente 2017  
Advertisement