__MAIN_TEXT__

Page 1

T

CH RI

DS

ST IJ

G

IN

ER FS

H

DE L

AF

M

JN

T

BR AB AN

ES T-

RD W

O

N O

20 17

FT

45

september-december

1


Ela! Wat doet dat voorwoordje hier?

Dat voorwoordje staat hier om te zeggen: welkom in het eerste Uiltje van wat ongetwijfeld weer een fantastisch geweldig JNM-jaar wordt. Deze keer geschreven door mij, Eva, de nieuwe voorzitster. Maar geen paniek: ik ga ervoor zorgen dat het minstens even leuk wordt als onder de leiding van Linde, mijn bevallige voorgangster. We hebben alvast een hele resem activiteiten bijeen gedacht voor jullie, inclusief een veelbelovend herfstweekendje. Benieuwd? Blader dan maar snel door!

Tot snel, snottebel! Eva, trotse nieuwe voorzitster van JNM NWB


WE WARE N OP KAM P! .. otoestel. t o f n e e met


N E IT

E T VI

I T AC

Piepers 7 tot 12 jaar Kwakers 13 tot 15 jaar Oehoes 16 tot 26 jaar


zaterdag 23 september

STARTDAG 2017 Wanneer: 13:30 tot 17:30 Waar: Charleroyhoeve (Lierbaan 16, 1850 Grimbergen) Verantwoordelijke: Eva Beyens Meenemen: werkhandschoenen (als je die hebt liggen)

NWB’ers her en der liggen op sterven na zo lang geen activiteit meer gehad te hebben. Een troosteloos landschap, ondanks de zomerse zonneschijn... Kampen, trollenfeesten en ininazofe’s hebben het afdelingsgemis niet helemaal kunnen wegwerken, en dat vreet aan ons. Goddank: daar is de startdag! Net op tijd! Zowel piep, kwaak als oehoe: springt recht en verenigt u om met een knaller van een activiteit het nieuwe JNM-jaar in te zetten! De startdag trakteert je op al het beste van JNM: natuur, milieu, beheer maar vooral: zalig gezelschap en onevenaarbare sfeer! En dat op een prachtlocatie: de Charleroyhoeve. (Dit is trouwens ook hét moment om al je vriendjes mee te krijgen voor ze een andere hobby en geen tijd meer hebben.) Ook de ouders blijven niet in de kou staan, maar worden overweldigd door lijsters die staan te popelen om een antwoord te bieden op elke mogelijke vraag. Wij kijken alvast uit naar uw (bij voorkeur fietsende of carpoolende) verschijning!


zaterdag 30 september

REGENBOGEN VOLGEN IN DE DORENT! Wanneer: 14:00 tot 17:00 Waar: Kruispunt van de Dorentstraat en de Rekelstraat Verantwoordelijke: Wieland Vermaercke Hallo iedereen! Na de startdag kijken we natuurlijk uit naar de volgende activiteit en proficiat! Je hebt hem gevonden :) We gaan nog eens terug naar een van onze favoriete natuurgebiedjes, namelijk de Dorent, waar we vorig jaar de meest magnifieke der regenbogen zagen. Dit jaar gaan we erachter komen wat er daar aan het einde zit. Is het goud? Is het een vuursalamander? Wie weet? We spreken af op het kruispunt van de Dorentstraat en de Rekelstraat, te Zemst, om dan het natuurgebied van de Dorent in te trekken. Kom af en zie het voor jezelf! Groetjes, Wieland


zaterdag 30 september

NAZOFÉ (MAZOFÉ) Wanneer: 17:00 tot laat... Waar: OC ‘t Verschil, Nieuwkerkenstraat 198, 9100 Sint-Niklaas Verantwoordelijke: Nationaal (contact: Linde Verlooy) MAllerds, MAkkers, MAatjes, MAlloten MAak alleMAal uw agenda vrij op zaterdag 30 september voor het meest MAgische MAZOFE in mensenheugenis! MAar schrijf je snel in want je MAag MAg de sMAkelijke MAaltijd die op je staat te wachten in fuifzaal Zentih in Dendermonde echt niet missen. MAndarijnen, MAcaroni’s, MAtrassen en onze MAMA’s zijn alvast paraat, nu jullie nog! MAal niet om een stomme planning, want die is er niet! MAanden geleden planden we immers een MAffe middagactiviteit, gevolgd door een culinaire ontMAagding. MAger zal je zeker niet blijven! Voor we echt beginnen fuiven, is er nog een MAgnifieke AV en daarna: feesten MAar! Kom geMAquilleerd, geMAskerd of verkleed (enkele suggesties: als MAmoet, MAniak, MAo, MAisknobbelwortelaaltje, MAagd MAria, MArginaal, het MAnnetje op de MAan, ...) en scandeer MAntras met ons mee. Uw MA is alvast fan! Er is slaapplaats voorzien. Een activiteit van de Milieuwerkgroep (MWG) is ook gepland in de namiddag, meer daarover op Facebook. Hou zeker de site in het oog!


vr 6 tot zo 8 oktober

BESTUURSWEEKENDJE Wanneer: vr 6 okt om 19u tot zo 8 okt om 16u Verantwoordelijke: Eline Sonneveld, Eva Beyens, Linde Verlooy Meenemen: uw fiets, want we gaan op avontuur! Uw goede humeur & vrolijke gezicht, want dat zien we graag. Afdelingsbesturen doen vanalles en nog wat voor JNM. Soms wegen die verantwoordelijkheden voor een lijster zelfs nog zwaarder dan een kokosnoot weegt voor een zwaluw (zowel een Europese als een Afrikaanse!), als je die referentie niet snap, raad ik je aan om snel eens naar Monty Python and the Holy Grail te kijken. Gelukkig maar dat wij lijsters van tijd tot tijd dus ook een ontspanningsweekendje inlassen om gewoon eens niet te vergaderen (en wie weet om samen naar Monty Python te kijken?) PS: we moeten bekennen dat er tussendoor ook een klein beetje vergaderd gaat worden, maar geen zorgen er zal ook genoeg lekker eten en drinken zijn om je daar door te slagen!


zaterdag 14 oktober

NACHT VAN DE DUISTERNIS (ism Natuurpunt Meise) Wanneer: 19:00 tot 22:00 Waar: blijf de site in het oog houden! Verantwoordelijke: Eline Sonneveld

Eens in het jaar dooft iedereen de lichten, zelfs de straatlantaarns gaan uit. Op deze speciale avond kan je veel beter de sterren zien. De lichtvervuiling zorgt er namelijk voor dat dit veel moeilijker gaat. Waarom zeggen we lichtvervuiling? Omdat al de verlichting die ’s nachts wordt gebruikt, negatieve effecten heeft op het dag- en nachtritme van dieren en planten. Samen met natuurpunt Meise gaan we de (donkere) weg op en kijken naar sterren, nachtvlinders en vleermuizen. Wie weet welke nachtdieren we nog allemaal kunnen tegenkomen? Meer info volgt op de site!


vrijdag 20 oktober

DAG VAN DE JEUGDBEWEGING Wanneer: de hele dag! Waar: overal! Verantwoordelijke: Linde Verlooy In de loop van de geschiedenis zijn er heel veel dagen uitgevonden waarop je speciale kleren mag aandoen naar school: carnaval, pyamadag, omgekeerde dag... maar één van mijn eeuwige favorieten blijft toch nog altijd de Dag van de Jeugdbeweging. Die ene wonderlijke dag waarop ik vol trots mijn JNM-T-shirt en -trui aantrek, check of de sticker op mijn fiets goed zichtbaar is en vol energie aan iedereen vertel dat JNM óók een jeugdbeweging is, en nog wel een megaleuke! Deze vrijdag de 20e is het dus zover, doe je mee? Haal al die T-shirts, sokken, truien, vlaggetjes, stickers en eigenlijk alles met een JNM-logo uit je kast en trek het aan! (Wel oppassen dat je niet stikt in duizend laagjes stof dan ;) ) Heb je geen JNM-kleren?: niet getreurd: je mag nog altijd aan iedereen vertellen dat jij ook in een jeugdbeweging zit, om er bij te horen heb je immers geen uniform nodig!


zaterdag 21 oktober

GEHINDERNISTE PAD&STOEL& TOCHT Wanneer: 14:00 tot 17:00 Waar: ons lokaal in De 3 Fonteinen Verantwoordelijke: Ruben Beckaert

Het is nu al precies een maandje herfst en de blaadjes beginnen stilletjes aan te verkleuren, de dieren bereiden zich voor op de winter en de grond staat vol paddenstoelen. Wij gaan op tocht door De Drie Fonteinen om de mooiste hiervan te vinden, ze te bestuderen en een GROOT spel te spelen. Waarom moet je er bijzijn? Omdat het superleuk wordt en we je anders missen! Ons avontuur begint aan ons lokaal, hopelijk komen jullie ook!!!


vrij 27 - ma 30 oktober

HERFSTWEEKEND 2017 Waar: Langdorp Verantwoordelijke: Wieland Vermaercke De tijd van het jaar is weer gekomen. Halloween is in de buurt, dus dat betekent dat het herfstweekendje van onze afdeling ook weer klaarstaat. Het thema van het HerfstWeekendje is voorlopig nog een geheim, en de details worden nog volop uitgewerkt dus ik verlaat jullie met de volgende details. 1. Een datum: rijdagavond 27 oktober tot maandagavond 30 oktober 2. Een locatie: we hebben voor een leuke, groene locatie gezorgd in Langdorp 3. Voor alle vragen die nu al in jullie zouden opwellen, sta ik klaar om die te beantwoorden! Een mailtje naar wieland14@ gmail.com is voldoende :)


zaterdag 4 november

FILEM’ON

Wanneer: 13:00 tot 17:00 Waar: Station Vilvoorde (stationshal) Verantwoordelijke: Wieland Vermaercke Meenemen: 4 euro inkom Wie durft er te zeggen dat wij onze piepers, kwakers en oehoes niet verwennen? Wel, na vandaag, niemand meer! We gaan namelijk met zn allen een prachtige film kijken in hartje Brussel! We spreken af in het station van Vilvoorde en pakken zo de trein tot Brussel-Centraal. Kom op tijd! Wij betalen de treintickets, maar we vragen wel om 4 euro mee te nemen om de inkom van de cinema te betalen... Ook zeker inschrijven, zodat we weten op wie we nog moeten wachten in het station. Ik zie jullie dan!


zaterdag 11 november

GEWONE LEDENDAG Verantwoordelijke: Nationaal (contact: Linde Verlooy)

Nog even geduld, en dan zullen de nationale verantwoordelijken alle info op de site zetten.

zaterdag 18 november

DAG VAN DE NATUUR Wanneer: 14:00 tot 17:00 Waar: De Bomputten, (Kluitingsstraat, net achter de spoorwegbrug) Verantwoordelijke: Nationaal (contact: Linde Verlooy) Nog even geduld, en dan zullen de nationale verantwoordelijken alle info op de site zetten.


zaterdag 18 november

ONTSPANNEN OEHOEAVOND Wanneer: 18:30 tot 22:00 Waar: het lokaal in de 3 Fonteinen Verantwoordelijke: Eline

Na een vermoeiende activiteit ploffen we ons in de zetels, hangstoel en hangmat. Ook zij die niet op de activiteit aanwezig konden zijn, mogen zich neerploffen :) We koken een lekkere maaltijd bijeen en keuvelen bij een voorgerechtje, om bij het dessert in hevige inhoudelijke discussies te treden of een gezelschapsspelletje boven te halen; aan jullie de keus :)


zaterdag 25 november

AAAAAAPPELHERENMOESBOS

Wanneer: 14:00 tot 17:00 Waar: Bos van Aa (hoofdingang: Humbeeksebaan 109, Grimbergen) Verantwoordelijke: Eline, Linde Verlooy De titel verklapt het al - nee we gaan geen appelmoes eten - we gaan naar het bos van Aa. En welke beek stroomt hierrond? De Aabeek! Deze beek werd vroeger gebruikt om al het slib van bij een sluisaanleg en al het wateroverschot van uit een zandgroeve te loodsen. Inderdaad, het bos van Aa was vroeger een zandgroeve. Deze zandwinning heeft voor een heleboel vijvers gezorgd. Wij gaan proberen om er niet in te vallen. We kunnen er rond gaan. We kunnen erover gaan met een boomstronk. Of we kunnen eronder gaan door een tunnel te graven. Maar misschien is dat laatste geen goed idee, want de grondwatertafel is namelijk redelijk hoog in dit gebied, doordat het bos zich in een kom bevind. Die nattigheid zorgt voor een speciale natuur, die we vandaag nog eens gaan ontdekken! Misschien komen onze vrienden van ’s Heerenbosch ook mee, hoezee :)


zaterdag 9 december

WEMMELSE MODDER Wanneer: 13:00 tot 16:00 Waar: Beverbos (afspraak aan de FameX, driesstraat 100, Wemmel) Verantwoordelijke: Emile Sonneveld Meenemen: droge kleren en (liefst warme) drank Herinneren jullie je nog de trektocht door de moerasbossen? Waar we kleine brugjes bouwden om met droge voeten aan de overkant te geraken? Wel, hopelijk hebben we deze keer betere ideeĂŤn. ;) - Misschien gaan we de takkenmuur tegen mountainbikers uitbreiden. - Of eindelijk weten komen wat die gele bloemetjes waren. - Misschien maken we wel een grote weg door de brandnetels! Ik kan enkel met zekerheid zeggen dat we hard werk zullen leveren! Droge kleren en warme thee meenemen is aangeraden ;) Net als al gegeten hebben (wij hebben geen middageten voorzien).


zaterdag 23 december

FERSTKEESTJE Wanneer: 19u30 tot 21u30 Waar: het lokaal in de 3 Fonteinen Verantwoordelijke: Linde, Eva

Het eerste halve jaartje van onze JNM-kalender zit er op en ook de helft van het schooljaar is al voorbij. De meeste bomen zijn kaal, maar degene die groen gebleven zijn, zijn voor een groot deel versierd met lichtjes in alllerlei kleuren. Dat betekent kerstvakantie! Kerstvakantie betekent oudejaarsfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, kerstfeestjes, kerstavondfeestjes, familiefeestjes, vriendenfeestjes EN een megatastisch Ferstkeestje op ons lokaal. “Waarom een ‘Ferstkeestje’?” vraag je dan. Antwoord: waarom niet?! Bovendien houden Noordwest-Brabanders wel van gekke woorden, maar dat wist je al natuurlijk. Steek jezelf in een warme trui en kom af! Meenemen: - een dekentje of ander gezellig, warm spul om onder/in te kruipen - een dessertje (daar maken we een buffet van!) - en een kadootje dat jou maximum 5 euro heeft gekost (als je kadootjes niet leuk vindt, mag je ook een cadeautje meenemen, dat vinden we ook goed ;-) ) PS: Wij zorgen voor warme thee en chocomelk (ook voor lactose-intolerante NWB’ers die Linde op voorhand een mailtje gestuurd hebben) én we versieren het lokaal. Dat wil je gewoon niet missen, toch?


F O T O ’S


CONTACTEER Linde 0499 72 20 26 Eva 0493 74 02 32 Eline 0473 44 31 62 Marcel 0498 18 00 93 Emile 0470 56 32 27 Wieland 0471 58 61 00 Michiel 0468 18 62 06 Ruben 0487 71 30 72 Yano 0483 68 67 92 Braam 0493 02 21 04 Anna-Micaela 0496 83 62 61


HET BESTUUR lindeverlooy@gmail.com just-eva@hotmail.be Voorzitter elinesonneveld@gmail.com josebaert@hotmail.be emile.jnm@gmail.com wieland14@gmail.com slembrouck.michiel@gmail.com bekaertruben@gmail.com yano.vdb@hotmail.com braamverlooy@telenet.be anna.micaela2@gmail.com


OVER JNM JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, is een jeugdbeweging voor iedereen van 7 tot 26 jaar die zich goed voelt in de natuur en zijn schouders niet ophaalt voor het milieu. JNM NoordwestBrabant is ĂŠĂŠn van de vijftig lokale afdelingen van JNM.

JNM NWB JNM Noordwest-Brabant is actief in Wemmel, Peutie, Vilvoorde, Melsbroek, Perk, Machelen, Diegem, Grimbergen, Humbeek, Beigem, Strombeek-Bever, Meise, Wolvertem, Eppegem, Zemst, Hofstade, Elewijt, Weerde, Keerbergen, Haacht, Tildonk en Wespelaar. Zelfs als je niet in die gemeenten ben je ook welkom! Onze leden van 7 tot 12 jaar dragen de naam Piepers, onze leden van 13 to 15 jaar noemen we Kwakers, en leden tussen 16 en 26 jaar behoren tot de Oehoes. Ons lokaal bevindt zich in een hoeve op het domein 3 fonteinen in Vilvoorde, maar onze activiteiten gaan over de hele afdeling door.


JNM NATIONAAL JNM bestaat niet enkel uit afdelingen, er is ook een nationale werking. Je kan het secretariaat bereiken via info@jnm.be of op 09 223 47 81. Het voorlopige adres is Tarbotstraat 61F, 9000 Gent. Tegen de zomer is er weer een verhuis naar het oude bondsecretariaat: Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent. JNM heeft ook een winkel. Is je loupepotje kapot gegaan, of mis je dat supercoole boek over sprinkhanen? Wil je graag je collectie zoekkaarten uitbreiden of wil je een stoere JNM-trui? De JNMwinkel heeft het allemaal! Je kan online bestellen via jnm.be/winkel, of je kan naar de JNM-winkel in Gent gaan. Leden krijgen een serieuze korting.

LID WORDEN Om lid te worden surf je naar www.jnm.be/lidworden en vul je het inschrijvingsformulier in. Je krijgt betalingsinstructies per e-mail. Het lidgeld bedraagt 18 euro per jaar voor piepers, ini’s (=kwakers), gewone leden (=oehoes) en steunleden. Het eerste jaar dat je lid bent, betaal je echter slechts 5 euro.


ONS LOKAAL Ons lokaal situeert zich in het Domein de 3 Fonteinen in Vilvoorde, achterin de hoeve tegenover het speeltuintje. Je kan ons lokaal herkennen door de JNM-poster die op de deur plakt. Vilv oord

se st

een weg

Vilvoorde

Grimbergen

Vanaf het STATION VAN VILVOORDE duurt Voor de mensen die uit GRIMBERGEN het ongeveer 10 min met de auto, 15 min met komen: neem de Vilvoordsesteenweg de fiets en 30 min te voet om er te geraken. in de richting van Vilvoorde en blijf de Je gaat in de richting van de kerk (Stationlei). weg volgen tot aan de eerste verkeerAan de kerk ga je steeds rechtdoor over de slichten van de Rubensstraat (na de twee rotondes. Eens je de kanaalbrug bent grote bergop-bergaf, iets voorbij het overgestoken, sla je aan de eerstvolgende tankstation Texaco). Bij deze lichten sla verkeerslichten linksaf in de Vlierkensstraat je rechtsaf in de Vlierkensstraat (zie ook (zie ook wegwijzers VTM). wegwijzers VTM). Je slaat dan de derde straat links in (Minnemolenstraat). Op het einde van de straat sla je rechtsaf en meteen weer linksaf, een kleine diepe bosweg in. Eens je deze door bent gegaan, kom je op de Beneluxlaan terecht. Sla vervolgens links het domein in. Draai nog eens linksaf in de Hoeveweg. Aan je rechterkant ligt een speeltuin, aan de linkerkant een oude hoeve: Hier moet je zijn!


INSCHRIJ

FKNOP

Sinds het begin van vorig schooljaar gebruiken wij als afdeling meer en meer de inschrijfknop bij activiteiten op de website. We zouden het leuk vinden als je je inschrijft wanneer je kan. Natuurlijk is dit volledig vrijblijvend, je bent even welkom als je je niet hebt ingeschreven voor een activiteit :) Dit betekent ook dat de inschrijvingen die je ziet op de site, niet representatief zijn voor hoeveel volk er afkomt. Maak je dus geen zorgen als niemand anders zich heeft ingeschreven. Iedereen moet er nog wat aan gewoon worden :)

CARPOOLEN Vanaf vorig jaar is het mogelijk via de site met (de ouders van) andere JNM’ers af te spreken om samen naar een activiteit te rijden. Of je nu fietst of rijdt met de auto, het is altijd leuker met meerdere mensen samen, daarnaast is het ook tijdbesparend, goedkoper en natuurlijk veel beter voor het milieu. Maar hoe werkt dat nu? Wel het is heel simpel, volg gewoon onderstaande instructies en dan kom je er wel:

Stap

1. Ga naar de site van JNM NWB

2. Log je in

3. Klik bovenaan op activiteiten

Wil je de carpoolgegevens van

4. Kies de activiteit

iemand anders zien? Kijk naar de

5. Klik op de groene inschrijfknop

2 kolommetjes daarboven, als je

6. Klik op registreer.

klikt op het groene bolletje naast

Nu ben je ingeschreven

iemands naam, kan je daar de

7. Klik op “ga terug naar informatie van

contactgegevens van die persoon

de activiteit”

zien.

Nu zie je vanonder links een kolommetje met “carpoolen” en “Kunnen er andere JNM’ers met jou meerijden?”

Klik maar op wat van toepassing is (“Nee”, “Ja en nog plaats” of “Ja, maar geen plaats meer”)

VEEL CARPOOLPLEZIER :)

Profile for JNM NWB

Uiltje herfst 2017  

Driemaandelijks tijdschrift van JNM NWB

Uiltje herfst 2017  

Driemaandelijks tijdschrift van JNM NWB

Advertisement