Page 1

Naar buiten!

Start F1-seizoen met drie nieuwe teams pagina 4

pagina 3

Element

Vanavond meer regen. Morgen wisselvallig, 10 ºC.

6E JAARGANG NR. 5 | maandag 15 maart 2010

krant van de masteropleiding journalistiek

Hoofdredactie Newsroom | Email elementhr@gmail.com | Postbus 716, 9700 AS Groningen | Telefoon 050 3638256 | Website: www.elementweb.nl

Dubbel spoor graag! Of Zuidhorn binnenkort een dubbel spoor krijgt, hangt af van de PvdA. Als de partij dinsdag in de Eerste Kamer instemt met de crisiswet, gaat de schop binnenkort in de grond. Anders laat de verdubbeling nog jaren op zich wachten. Lees verder op pagina 3.

Tussen Groningen en Grijpskerk ligt maar één spoor. Het tussenliggende station van Zuidhorn heeft wel twee sporen, maar die komen direct na het station weer bij elkaar. Foto: Nicole Besselink

Nieuws en Regio

Nieuws en Regio

Nieuws en Regio

Sport

Sport

Cohen als student al druk baasje

De Jager nu wel voor EUingrijpen Griekenland

Vmbo landbouwers willen er niet mee door

Gevecht tegen de nacompetitie

IOC betaalt geld aan nabestaanden rodelaar

De favoriet voor het premierschap begon zijn carrière in het hoge Noorden. Tijdens zijn studententijd in Groningen was hij lid van studentencorps Vindicat en zong hij bij muziekvereniging Bragi. Oudburgemeester van Groningen Jacques Wallage herinnert Cohen nog uit hun studententijd. Volgens Wallage is de kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA sinds die tijd niet veranderd: “Geestig, ontspannen, tikje corps, maar onversneden progressief.” Als docent in Maastricht wordt Cohen door één van zijn toenmalige studenten herinnerd als iemand die zijn slecht verkopende boek als verplichte kost stelde om de verkopen wat op te schroeven.

Nadat minister van Financiën De Jager in februari nog stellig beweerde dat de EU zich niet moest mengen in de Griekenland-crisis, lijkt hij nu toch voor het Duitse plan te zijn. Met dit plan wil de Duitse bondskanselier Merkel een Europese variant van het IMF opzetten dat als uiterste maatregel een land uit de Eurozone kan zetten. Vanavond is er een overleg tussen de Europese ministers van Financiën over dit plan en reddingsmaatregelen om de crisis in Griekenland te bestrijden. Wanneer de EU niet ingrijpt en Griekenland zelf de financieringstekorten niet weet aan te vullen, loopt de stabiliteit van de euro gevaar.

Maar liefst zeven op de tien leerlingen van het vmbo landbouw stroomt niet door naar een mbo in dezelfde sector. Ze kiezen met name voor zorg en welzijn als vervolgopleiding. Volgens vmbo scholen in Enschede en Goes heeft dit vooral geografische oorzaken. Zo hebben leerlingen van een vmbo in een stad minder affiniteit met landbouw dan dezelfde opleiding in een agrarische omgeving. Ook kan het zijn dat leerlingen niet bewust voor landbouw hebben gekozen als loopbaan. “Ze kiezen maar wat”, zegt decaan Han Kleinluchtenbeld van het vmbo-groen in Enschede. Leerlingen denken vaak dat ze na het vmbo pas een echte beroepskeuze hoeven te maken.

Na de wedstrijden van dit weekend zijn alle ogen op de topclubs van de eredivisie gericht. Drie clubs maken nog kans op het landskampioenschap. Maar in de staart van de competitie loopt de spanning ook steeds meer op. Sparta, Vitesse, Willem II en ADO Den Haag liggen qua puntenaantal vlakbij elkaar en zijn geen van alleen veilig voor degradatie. De concurrentie is moordend en niets staat nog vast. Met nog zeven speelrondes te gaan, voeren de degradatiekandidaten een nek-aannekrace om niet in de nacompetitie terecht te komen.

Het Internationaal Olympisch Comité betaalt een schadevergoeding aan de nabestaanden van de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili (21). Aan de vooravond van de Spelen in Vancouver verongelukte hij tijdens een training. De familie ontvangt een ‘gepast en respectabel’ bedrag uit een speciaal verzekeringspotje. Koemaritasjvili vloog op 12 februari tijdens zijn training uit de baan en kwam met een snelheid van 140 km tegen een pilaar. Hij overleed korte tijd later. Als gevolg van zijn dood werd de omheining van de Olympische rodelbaan verhoogd. Het Georgische Olympisch Comité schreef de dood van de sporter toe aan gebrekkige veiligheidsmaatregelen. Het IOC heeft verschillende onderzoeken lopen naar het ongeluk.

pagina 2

pagina 2

pagina 2

pagina 4


2

Nieuws en Regio

Landbouwopleidingen minder populair Door Laure Sauer GRONINGEN - Een derde van de leerlingen op een vmbo landbouw kiest voor een mbo in een andere sector. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet op alle scholen is dit echter het geval. 86 Procent van de vierdejaarsleerlingen op het vmbo landbouw uit 2007-2008 koos voor een andere vakgebied binnen het mbo, en dat is twee keer zoveel als bij alle andere sectoren. Vaak gaan zij een mbo-opleiding volgen in de sector zorg en welzijn. Vmbo’ers uit andere sectoren kozen hun mbo-opleiding meestal wel in hetzelfde vakgebied. Op het vmbo-groen in Enschede zien ze het aantal leerlingen dat binnen de sector doorstroomt inderdaad dalen. “Inmiddels ligt het doorstroomcijfer zelfs onder de 50 procent,” zegt decaan Han Kleinluchtenbeld. De oorzaak is hem niet geheel duidelijk: “Het kan eraan liggen dat de verwachtingen van leerlingen hoog zijn en dat het in de praktijk dan uiteindelijk tegenvalt. Praktijkvakken lijken vaak leuk maar leerlingen hebben eigenlijk geen goed beeld van wat het allemaal inhoudt.”

De leerlingen van het vmbo-groen en hun ouders kiezen niet altijd voor de sector maar ook voor de plek en grootte van een school. “Dit is een groene school, die veilig is en klein,” vertelt de decaan. “Dat is een andere reden om voor een school te kiezen dan de sector an sich. Leerlingen zitten de vier jaar uit en gaan dan doen wat ze echt willen.” Toch geldt dit niet voor alle scholen. Op het vmbo landbouw in Goes stroomt nog steeds het overgrote deel van de leerlingen direct door naar het mbo in dezelfde sector. Volgens Paul Bezuyen, decaan van de school, “is de landelijke tendens wel te zien maar gaat het nog steeds goed.” “Veel leerlingen kiezen hier heel bewust voor de landbouw. Ze wonen in een omgeving waarin de landbouw nog erg centraal staat. Vijf jaar geleden was de directe toestroom nog 70 procent, nu is dat iets minder.” Kleinluchtendbeld denkt ook dat de geografische ligging een rol speelt.“Wij zitten hier midden in de stad, dat helpt niet.” Toch wijdt hij de daling van doorstromers naar het mbo landbouw voornamelijk aan de interesse van de leerlingen. “Ze komen hier binnen met het idee dat ze iets binnen vier jaar moeten afronden, wat dat precies is, is niet altijd van belang.”

Job Cohen en zijn studententijd Door Nicole Cordewener GRONINGEN – Hij was een druk baasje. Job Cohen combineerde zijn studie rechten (1966-1971) met een lidmaatschap bij studentenvereniging Vindicat. Daarnaast zong hij bij muziekvereniging Bragi en was hij sinds 1967 actief bij de PvdA. Jacques Wallage bekleedde van 1998 tot 2009 het burgemeestersambt in Groningen. Hij kent Job Cohen nog uit hun studententijd, toen beiden actief waren in de studentenpolitiek. “Hij was toen eigenlijk hetzelfde als nu”, vertelt Wallage aan de Volkskrant. “Geestig, ontspannen, tikje corps, maar onversneden progressief. Een warm maar cerebraal mens.” In 1966 werd Cohen lid van Vindicat. Zijn jaarlied was ‘Vrij je de hele nacht met mij’. Samen met corpsgenoot

Jaap Klein woonde hij aan de Kraneweg 68a. Cohen was vooral actief bij Bragi, een culturele vereniging van Vindicat, waarvoor hij destijds 12 gulden 50 contributie betaalde. Voor de almanak van 1969 schreef hij een artikel over de muziekvereniging. Cohen hield zich ook op serieuze wijze bezig met het studentenleven. Hij was in 1970 bijvoorbeeld student-lid bij het bestuur van de Juridische Faculteit. Later zou hij gaan werken aan de universteiten van Leiden en Maastricht. In zijn afscheidstoespraak als burgemeester van Amsterdam vatte Cohen zijn leven samen: “Het dagelijkse contact met al die Amsterdammers die van de stad een feest maken, zal ik vooral missen. Tegen hen zeg ik: ik ben geboren in Haarlem, ik heb gestudeerd in Groningen, ik heb gewerkt in Leiden, Maastricht en Den Haag, maar de afgelopen jaren ben ik Amsterdammer geworden en ik zal dat mijn hele leven blijven.”

element

maandag 15 maart 2010

De Jager draait Nederland wellicht toch voor Europees ingrijpen Griekenland

Athene is het toneel van rellen. Foto: ANP

BRUSSEL – Minister van Financiën Jan Kees de Jager vergadert vanavond met zijn Europese collega’s over de crisis in Griekenland. De tijd dringt. Door Mark van der Meulen Nederland heeft zich mogelijk toch laten overhalen door de Duitsers om een Europees Monetair Fonds op te richten om een crisis zoals in Griekenland te bestrijden. Eerder was minister van Financiën De Jager nog uitdrukkelijk tegen Europese inmenging. De top van Europese ministers van Financiën, die vanavond en morgen in Brussel wordt gehouden, staat vooral in het teken van de vraag welke rol de EU krijgt in het bestrijden van de crisis in Griekenland. De EU kan zelf leningen verstrekken of bemiddelen tussen banken en investeerders en het noodlijdende Zuid-Europese land. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ijvert al sinds februari voor Europese inmenging. Haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil een Europese variant van het IMF oprichten, dat in de ernstigste gevallen een land uit de Eurozone kan zetten. Merkel heeft in Den Haag geprobeerd Nederland voor het Duitse plan te winnen, maar premier Balkenende is vooralsnog weinig enthousiast. Volgens Balkenende is er een rol weggelegd voor het IMF. “Zij hebben de expertise en ze weten hoe ze in deze situatie moeten handelen,” aldus de premier.

Minister De Jager heeft ook steeds afwijzend op het Duitse plan gereageerd. In een brief aan de Tweede Kamer in februari schrijft hij dat Griekenland de crisis zelf moet oplossen. “Griekenland heeft jaren achtereen op te grote voet geleefd”, aldus De Jager. De minister stelt dat Nederland nooit zal ingrijpen. Het is wel zo dat “Griekenland onmiddellijk maatregelen moet nemen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.” Nu lijkt het erop dat De Jager op zijn eerdere stelling terugkomt. Dat De Jager het plan steunt, wanneer dit vanavond ter tafel komt, wordt door zijn woordvoerder niet ontkent. “Er wordt in Brussel hard gewerkt aan ideeën en opties. Er moet een gecoördineerd plan komen.” Griekenland kampt al geruime tijd met een enorm begrotingstekort. Het land moet in de komende twee maanden 25 miljard euro aan nieuwe leningen afsluiten om het tekort aan te vullen. Het is onzeker of dit lukt. Griekenland heeft al 300 miljard euro aan

leningen bij andere Europese landen en banken. De Griekse premier George Papandreou heeft in de afgelopen maanden belastingverhogingen en bezuinigingen voorgesteld om de crisis het hoofd te bieden. Zo zou er gekort worden op de pensioenen en lonen van ambtenaren. Dit moet er voor zorgen dat het begrotingstekort dit jaar nog van 12,7 procent teruggedrongen wordt naar 8,7 procent. Dit stuitte op hevig protest van de bevolking. Athene is het toneel van rellen. Ondertussen loopt de stabiliteit van de euro gevaar. Zolang Griekenland haar leningen bij andere Europese lidstaten niet kan aflossen, kan de koers van de euro kelderen. Vooral in Duitsland wordt hier heftig op gereageerd. Er is zelfs enige irritatie ontstaan tussen beide landen. Een Duitse politicus stelde voor dat Griekenland maar een paar van haar eilanden moet verkopen, waarop de Grieken reageerden dat Duitsland nog enige herstelbetalingen van de Tweede Wereldoorlog had uitstaan die nu gebruikt konden worden om de tekorten aan te vullen. Het overleg van vanavond zal uitwijzen welke weg de zestien ministers van Financiën kiezen. Krijgt Griekenland leningen van de EU of wordt er zelfs voor een drastische aanscherping van Europees beleid gekozen? Het is een keuze tussen de Nederlandse belastingbetaler, die volgens Den Haag niet bereid is voor het Griekse wanbeleid te betalen, en de stabiliteit van de euro. Er is haast geboden. Griekenland is niet het enige land in Europa dat te kampen heeft met financieringstekorten. Ook Italië, Ierland en Spanje hebben moeite rond te komen. Wanneer ook deze landen in acute problemen komen, krijgt de euro het wel erg moeilijk.

Groningse uitgaansjeugd vernielt vijftig auto’s

Kinderen enthousiast over groen boekje

Lodewijk Hoekstra bekijkt het boekje met de kinderen. Foto: KidsCom

Door Laure Sauer ARNHEM – Het Hoveniers Informatie Centrum (HIC) lanceerde vandaag een groen kinderboek . Het boek, ‘Groen denken en doen’ genaamd, heeft tot doel kinderen actief te betrekken bij de groene sector.

De hoofdpersonen in ‘Groen denken en doen’ zijn Taco en Sophie. Zij introduceren allerlei beroepen in de groene sector en vertellen over wat ze weten en ontdekken over bomen, planten en bloemen. Ze ontwerpen tuinen, bouwen vijvers en maken boomhoogtemeters. Ook interviewen ze boomverzorgers en andere groene vakmensen.

Het boek werd overhandigd aan Lodewijk Hoekstra van het tv-programma Eigen Huis en Tuin in Burger’s Zoo in Arnhem. Samen met een aantal kinderen is hij er meteen mee aan de slag gegaan. Initiatiefneemster Daniëlle den Bleker van het HIC vertelt dat het met name de bedoeling is kinderen naar buiten te krijgen en ze “echt groen te laten beleven.” Samen met Hoekstra hebben leerlingen van basisschool de Laarakker een tuin aangelegd, één van de opdrachten uit het 80 pagina tellende boek. “Kinderen krijgen een vijver, stenen, en allerlei ander materiaal en daar kunnen ze dan mee aan de slag.” Het boek wordt vanaf vandaag verspreid bij verschillende projecten en is ook particulier te bestellen op de website van de organisatie. “Ons doel is vooral kinderen in contact te brengen met de natuur, vandaar dat we het met name door middel van grootschalige acties onder de aandacht willen brengen,” aldus den Bleker. De kinderen waren in ieder geval dolenthousiast: “We moesten zelfs op het eind van de presentatie zeggen dat ze echt moesten stoppen.”

Vernielde auto aan de Korreweg Foto: DvhN

Door Laure Sauer GRONINGEN - Zeker vijftig auto’s zijn in de nacht van zaterdag op zondag in Groningen vernield. In verschillende wijken werden banden lek gestoken, wagens bekrast en spiegels afgebroken. Volgens de politie is het geen structureel probleem. Een bewoner van de Korrewegwijk werd in de nacht van 13 maart wakker van een sissend geluid. Toen hij buiten ging kijken zag hij dat de banden van zijn auto waren lek gestoken en de zijkant van zijn auto was bekrast. Later bleek dat hetzelfde bij andere auto’s was gebeurd, langs de route van de stad richting Beijum. Volgens politie-woordvoerder Jan Visser is het “een probleem dat telkens weer even de kop op steekt.” “Vorig jaar was er een hype van vernielingen vanuit

de stad richting het zuiden, nu richting het noorden”, aldus Visser. De uitgaansjeugd die op de fiets, of te voet, na het stappen naar huis gaat veroorzaakt zo nu en dan problemen. Het is volgens de woordvoerder geen structureel probleem omdat het zich niet wekelijks voordoet. Tot nu toe heeft een getuige zich gemeld maar daaruit is geen duidelijk signalement naar voren gekomen.

26 Studenten gedood bij busongeluk In Rajasthan, een noordelijke staat van India, zijn zeker 26 studenten omgekomen bij een busongeluk. Dat meldt de BBC. De bus reed door een vangrail en viel van een hoge brug in een rivierbedding. Jaarlijks komen er honderden Indiërs om bij verkeersongelukken, meestal door slordig rijgedrag en slechte wegen.


element

Nieuws en Regio

maandag 15 maart 2010

3

Zuidhorn hoopt op PvdA Eerste Kamer stemt over versnelling bouwprojecten Door Nicole Besselink ZUIDHORN – De Eerste Kamer stemt dinsdag over de Crisis- en Herstelwet. Wanneer de wet van premier Balkenende wordt aangenomen, kunnen 58 bouwprojecten in Nederland versneld van start gaan. Sectoren die door de economische crisis zijn getroffen worden zo geholpen. In het Noorden gaat het om onder andere de renovatie van de Gideonsbrug bij Hoogezand, de aanleg van de Zuidelijke ringweg en de verdubbeling van het spoor tussen Leeuwarden en Groningen. De bal ligt bij de PvdA. Een dubbele spoorlijn tussen de twee noordelijke steden is een langgekoesterde wens van de gemeente Zuidhorn. Waar nu twee stoptreinen per uur in de Groningse gemeente stoppen, zou die frequentie bij een dubbel spoor verhoogd kunnen worden. Burgemeester Fennema van Zuidhorn en portefeuillehouder van verkeer en vervoer ziet dat er binnen zijn gemeente een grote behoefte bestaat om de treinen frequenter te laten rijden. “Hoe sneller dat dubbele spoor er komt, hoe beter. We streven naar een kwartiersdienst. Nu kunnen er ook wel meer treinen

Tussen Groningen en Leeuwarden is maar een klein deel van het spoor dubbel. Bron: NS

stoppen, maar dat is allemaal erg krap. Pas als het spoor deels verdubbeld is, kunnen er echt meer treinen op het spoor.” “Het zou mooi zijn als er meer treinen gaan rijden”, zegt Sybrand Folkersma. Hij studeert in Groningen en maakt net als vele Zuidhorners regelmatig gebruik van het traject. “Met de auto ben je een half uur onderweg, met de trein sta je in tien minuten in Groningen. Het aantal reizigers blijft groeien, maar Arriva zet te weinig treinstellen in. De treinen zitten nu bomvol, dus er mag van mij wel vaker gereden worden.” De trein uit Leeuwarden stopt op dat moment op het perron en Folkersma lacht. “Kijk, deze zit ook al

helemaal vol.” Ook René Bakker reist vaak tussen Zuidhorn en Stad, maar vindt de twee treinen per uur wel voldoende. “Vier treinen per uur? Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Bovendien zul je zien dat de prijs van en kaartje dan ineens omhoog gaat.” Reizigersorganisatie ROVER zou wel blij zijn als het tweede spoor versneld kan worden aangelegd. “Bij een dubbel spoor op het hele traject heb je veel meer mogelijkheden. Daar heb je als reiziger altijd voordeel mee omdat treinen regelmatiger kunnen rijden”, aldus woordvoerder Chris Vonk. Bij ProRail weet men nog van niets. “Er moet eerst een politiek besluit ko-

Ambulance neemt hoofdingang

men, daarna wordt pas bij ons aangeklopt”, aldus André de Waard. Als de wet dinsdag wordt aangenomen, kan de schop bij Zuidhorn bovendien nog niet gelijk in de grond. De gemeente moet de mogelijkheden van de uitbreiding nog onderzoeken. Of dat politieke besluit er komt, lijkt af te hangen van de PvdA. CDA en VVD zijn voor de wet, zij willen de bouw ondanks de economische crisis op gang houden. De ChristenUnie vindt de wet problematisch, maar stemde vorige week niet in het met het controversieel verklaren van de wet. De partij wil dus blijven praten. Ook de PvdA wil de wet behandelen, maar is niet te spreken over de lijst van 58

Vermist ETA-lid na elf maanden dood gevonden Door Nicole Cordewener TOULOUSE – Jon Anza Ortunez, een lid van de Baskische terreurbeweging ETA, werd al sinds 18 april 2009 vermist. Afgelopen zaterdag werd hij teruggevonden in een Frans mortuarium, zo meldt de Franse krant Le Monde.

Het Universiteit Medisch Centrum in Groningen was de afgelopen dagen moeilijker bereikbaar dan anders. De vloer in de ambulancekelder wordt namelijk vervangen en opnieuw bestraat. Dat houdt voor patiënten en ambulances in dat zij tijdelijk de hoofdingang en zij-ingangen moeten gebruiken. “Alles verloopt gladjes,” aldus een parkeerwacht. De werkzaamheden zijn zaterdag begonnen en zouden vandaag moeten worden afgerond. Foto en tekst: Nicole Cordewener

Laatste dag voor activeren OV-chipkaart Door Nicole Besselink GRONINGEN - Vanaf woensdag kunnen studenten niet meer reizen met de ouderwetse papieren OVjaarkaart. Alle studenten moeten op 16 maart hun OV-chipkaart hebben geactiveerd, anders riskeren ze een boete. Om met de trein en bus te mogen, moesten studenten de kaart in eerste instantie voor 1 februari activeren. Halverwege januari bleek dit door technische problemen onhaalbaar en stelde oud-minister Plasterk (Onderwijs) de deadline uit naar 16 maart. De afgelopen maanden is er intensief campagne gevoerd om studenten op de deadline te attenderen. Tussen januari en maart hebben 549.000 van hen aan de oproep gehoor gegeven. Tienduizenden studenten moeten hun kaart nog activeren.

projecten. “Bij zo’n vijftien projecten heeft geen zorgvuldige procedure plaatsgevonden, niet bij de besluitvorming, maar ook niet bij het indienen van bezwaren. Dat leidt tot willekeur en daarmee worden de belangen van mensen geschaad”, aldus fractievoorzitter Han Noten. Als de PvdA niet instemt met de wet, belandt deze in de prullenbak. Dat zou een gevoelige tik zijn voor premier Balkenende die de Crisis- en Herstelwet, zijn stokpaardje, graag al op 1 januari 2010 had ingevoerd. Ook zal het de spanningen tussen de oudcoalitiegenoten PvdA en CDA opvoeren. Tussen 2002 en 2006 nam het reizigersvervoer tussen Leeuwarden en Groningen met bijna 22% toe. De groei wordt vaak in verband gebracht met de toegenomen files en parkeerproblemen in de provinciale hoofdsteden. In 2007 maakten gemiddeld 13.293 reizigers per dag gebruik van het treintraject. Van de reizigers is 45% student en reist 36% in de spits. Vervoerder Arriva en de provincies Groningen en Friesland verwachten tot 2020 een groei van zo’n 61%. Verdubbeling van het gehele traject biedt mogelijkheden om meer treinen te laten rijden. Momenteel heeft het traject tussen Veenwouden en Grijpskerk al een dubbel spoor, maar tussen Leeuwarden en Veenwouden en tussen Grijpskerk en Groningen ligt maar één treinbaan.

De 47-jarige Jon Anza bracht twintig jaar in een Spaanse gevangenis door en woonde sinds 2004 in Frankrijk. In april nam hij de trein van het ZuidFranse Bayonne naar Toulouse, met slechts vijfhonderd euro op zak. Sindsdien heeft zijn familie niets meer van hem vernomen. Ook een zoekactie heeft weinig opgeleverd.

Uit onderzoek blijkt nu dat brandweermannen in de nacht van 29 op 30 april een man vonden, die gebogen over een bloembak stond en last had van ademhalingsproblemen. Hij werd na het ziekenhuis gebracht, maar raakte in een diepe coma. Twee weken later overleed hij. Het bleek om Jon Anza Otrunez te gaan, die bij hoge uitzondering door de ETA werd geïdentificeerd met behulp van een digitale vingerafdruk. Hij lag al ruim elf maanden als anoniem slachtoffer in het mortuarium van Toulouse. De politie heeft geen sporen van geweld gevonden. Wel leed Jon Anza aan een agressieve vorm van kanker. Sectie zal vandaag uitwijzen wat de doodsoorzaak is.

Paniek om helemaal niks Mediamissers zoals in Georgië komen vaker voor Zaterdagavond zaaide een onhandige tv-uitzending paniek in Georgië. Zulke fouten worden vaker gemaakt. Een aantal spraakmakende mediamissers op een rij. Door Julie Enthoven GRONINGEN - Onbetrouwbare bronnen, verkeerde foto’s en doodsberichten van springlevende mensen. Met een deadline op de loer zorgen berichten uit medialand nog weleens onnodig voor commotie. Enkele paniekgevallen, beginnend bij afgelopen zaterdag. Oorlog Deze zaterdag brak in Georgië massale paniek uit. Aanleiding was een tvuitzending waarin werd aangekondigd dat de Russen het land binnen waren getrokken. Het ging in het programma

over mogelijke gebeurtenissen, maar dit hadden veel mensen niet opgemerkt. Inwoners van Georgië trokken massaal de straat op en verschillende mensen kregen een hartaanval. De oorlog met de Russen staat veel Georgiërs nog vers in het geheugen en is een gevoelig punt.

van Engeland, muzikant Tata Mirando en de Indonesische oud-president Soeharto ook voorbarig doodverklaard. Saillant detail: ook Jan des Bouvrie werd vorige week doodverklaard. Het ANP gaf per ongeluk een necrologie van de geplaagde ontwerper vrij.

De levende dode Op 26 september 1988 bracht de Japanse krant Mainichi Daily News een droevig bericht: keizer Hirohito was overleden. De necrologie die over de keizer was geschreven, was per ongeluk in de krant geplaatst. In het Aziatische land werden er geen halve maatregelen getroffen: alle kranten werden bij de lezers opgehaald en er werd een nieuwe krant bezorgd. Ook bood de president van het land in het keizerlijk paleis zijn excuses aan. Overigens komen misplaatste necrologieën vaker voor. Zo werden koningin Elisabeth

Koninklijke verwarring De Telegraaf publiceerde eind jaren negentig verschillende malen foto’s van de nieuwe vriendin van prins Willem-Alexander. De Máxima op de plaatjes had echter een behoorlijk smaller gezicht dan de huidige vrouw van de kroonprins. De Telegraaf bleek foto’s van een vriendin van Máxima te hebben geplaatst. Onbekend gezicht De heer R. Tates moet zich op de dag na het koninginnedagdrama in 2009 een hoedje zijn geschrokken. Op de

voorpagina van het Algemeen Dagblad werd zijn foto vertoond met daaronder de naam van Karst Tates, die op 31 april een aanslag op het koninklijk huis pleegde. R. Tates had dezelfde voorletters als Karst en hetzelfde korte haar. Het AD plaatste een rectificatie op de voorpagina. Donorschandaal Paniek kan voor een televisiestation ook op een positieve manier uitpakken. Zo stuntte BNN in 2007 met de aankondiging voor een Grote Donorshow, waarin een terminale patiënte mocht kiezen aan welke nierpatiënt ze haar orgaan wilde doneren. Er ontstond veel commotie om het programma en tot in de Verenigde Staten werd er schande van gesproken. Uiteindelijk bleek het om een grap te gaan, BNN wilde aandacht vragen voor het gebrek aan donoren.


4

element

Sport

maandag 15 maart 2010

Nieuwkomers F1 beleven zwaar eerst weekend Door Bas Vis SAKHIR – Fernando Alonso heeft zondagmiddag bij zijn debuut voor Ferrari de eerste grand prix van het seizoen gewonnen. Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher maakte zijn comeback en werd zesde. Maar er was meer te zien op het circuit in Bahrein. Dit seizoen staan er 3 nieuwe teams aan de start van de Formule 1: HRT, Virgin en Lotus. Voor team HRT was het 2 weken terug nog onzeker of het de 1e race zou halen. De bolide van de Spaanse renstal stond klaar maar kon door financiële problemen niet worden getest. Het team, dat voorheen Campos Meta 1 heette, vond op het laatste moment in zakenman Jose Ramon Cabarente de broodnodige geldschieter. Geen ideale voorbereiding en dat blijkt. Bij de vrije trainingen op vrijdag rijdt debutant Bruno Senna de allereerste meters met de wagen van HRT. Zijn teammaat en tevens debutant Karun Chandok komt niet in actie. Zijn wagen is defect. Hobbels en grindbakken Pas tijdens de kwalificaties op zaterdag kruipt Chandok voor het eerst achter het stuur. Hij rijdt naar de 24e en tevens laatste plaats en is ruim 10 seconden langzamer dan de beste tijd van de Duitser Sebastian Vettel. Senna blijft

zijn teamgenoot net voor en mag zondag als 23e vertrekken. De teamleiding zegt de wedstrijd vooral als een testsessie te benaderen om ervaring op te doen. Die is nog hard nodig, zo blijkt zondag. Chandok parkeert zijn wagen al na 2 rondes in de grindbak. “Er zat een hobbel in de baan waarvan ik niet wist dat deze er zat. Ik werd gewoon gelanceerd”, zegt de teleurgestelde Indiër. Senna valt in de 19e ronde uit met technische problemen: Hij baalt: “Iedere ronde die ik had kunnen rijden was belangrijk geweest. We moeten nog veel leren.” Weglopend voorwiel Team Virgin heeft voor de start van het eerste Formule 1-weekend slechts enkele testsessies achter de rug. Dat uit zich tijdens de vrijdagtrainingen in haperende wagens. Zo staat Lucas di Grassi vooral aan de kant. Zijn wagen heeft teveel problemen om te kunnen rijden. Timo Glock verliest zijn linker voorwiel door een fout bij de montage. Tijdens de kwalificatie presteert Glock het beste. Zijn tijd levert Virgin maar liefst een 19e plaats op. Di Grassi mag als 22e starten. Maar helaas, zondag stopt zijn wagen er al na de 3e ronde mee. “Ik ga er niet over in de put zitten. We hebben veel ervaring opgedaan. Dat is het belangrijkste.”, reageert hij. Glock haalt de 18e ronde, maar moet opgeven met een kapotte versnellingsbak. Technisch directeur Nick Wirth: “We hadden graag een auto aan de

Lotus-coureur Heikki Kovalainen in actie op het circuit van Bahrein. Foto: ANP (DvhN)

Het dichtste bij de finish Van de nieuwe teams maakt Lotus de beste indruk. De ervaren coureurs Jarno Trulli en Heikki Kovalainen rijden tijdens de kwalificaties naar een 20e en

21e startpositie voor de race. Trulli eindigt zondag als 17e. Hij haalt de finish niet, maar omdat hij pas in de allerlaatste ronde stilvalt, wordt hij toch geklasseerd. De Italiaan vindt de wedstrijd geslaagd: “Ik ben trots op het team. In 6 maanden tijd hebben we al onze doelen bereikt voor de 1e race.”

om aan Contador te ontsnappen maar de Spanjaard weerde zich kranig en gaf Valverde niet de kans om zijn 11 seconden achterstand goed te maken. Het nieuwe Team RadioShack, dat zonder Lance Armstrong reed, had geen goede week. De beste prestatie was een 3e plaats voor de Amerikaan Levi Leip-

heimer tijdens de openingstijdrit. De Amerikaanse ploeg bestaat deels uit 8 van de 9 Astana-renners waarmee Contador in 2009 de Tour de France won. Daarnaast vertrok ook ploegleider Johan Bruyneel naar de Amerikanen. Een flinke aderlating voor Contadors’ Astana. Het vertrek van de Astana-renners was een gevolg van de onrust in het team gedurende het vorige seizoen. Zo zaten sponsoren door de kredietcrisis zonder geld. Tijdens de Tour was er onenigheid tussen Contador en Armstrong die binnen het team beiden de positie als kopman voor zich opeisten. Een conflict dat werd gewonnen door Contador. De terugkeer van Alexander Vinokourov bij de Kazachstaanse ploeg na een schorsing zorgde voor verdere problemen. Bruyneel zag een samenwerking met de dopingzondaar niet zitten. Met nieuwe mannen om zich heen, zoals de sterke Australische broertjes Davis, trekt Contador met zijn overwinningen in de Ronde van de Algarve en Parijs-Nice voorlopig aan het langste eind. Het is nog wel wachten op het moment dat Team RadioShack kopman Lance Armstrong inzet tegen Contador. Beide renners werken toe naar de Tour de France die op 3juli in Rotterdam begint. De strijd tussen de 2 kemphanen zal dan tot een hoogtepunt komen.

finish gehad. Toch ging het al beter dan tijdens de tests in de winter.”

Kovalainen finisht de race als 15e met 2 rondes achterstand op Fernando Alonso: “De auto voelde goed. Het team kan tevreden zijn. Nu moeten we gaan werken aan echte resultaten.”

Beckham Contador troeft team Armstrong af mist WK

Contador en Valverde tijdens beklimming in Parijs-Nice. Foto: ANP (DvhN)

Door Bas Vis NICE - Contador won zondag niet alleen Parijs-Nice. Zijn ploeg Astana deelde ook een gevoelige tik uit aan de rivalen van Team Radioshack.

Gedurende de laatste etappe moest Alberto Contador nog alle zeilen bijzetten voor de eindoverwinning. Door een breuk in het peloton reed hij zonder teamgenoten in de kop van de wedstrijd. Nummer 2 in het klassement Alejandro Valverde (Caisse d´Epargne) deed verwoede pogingen

Spannende strijd in staart Eredivisie Het is spannend in de ‘kelder van de Eredivisie’. Vier clubs vrezen voor een plaats in de nacompetitie. Welke degradatiekandidaten blijven overeind? Door Claire Bloemendaal GRONINGEN - In de kop van de Eredivisie staan sinds dit weekend de verhoudingen op scherp. Naast koploper FC Twente maken Ajax en PSV nog kans op het landskampioenschap. In de lagere regionen van de competitie is het ook spannend. Vier clubs lopen het gevaar hun plaats in de Eredivisie te verliezen. Hoewel de clubs niet willen speculeren, bekijkt Element de mogelijkheden.

Hekkensluiter van de Eredivisie, RKC Waalwijk, ziet met een schamele twaalf punten degradatie tegemoet. Het gat van elf punten met ADO Den Haag, lijkt met nog zeven wedstrijden voor de boeg niet meer te dichten. Maar de strijd in het rechterrijtje is nog niet helemaal gestreden. Tussen ADO, de nummer 17, en Sparta, de nummer 14, zit maar twee punten verschil. Deze ploegen moeten, evenals Vitesse (15e) en Willem II (16e ), allen rekening houden met de nacompetitie. Sparta, die er met 25 punten op dit moment nog het beste voor staat, krijgt het de komende weken zwaar. De komende weken treft de ploeg vooral clubs uit het linkerrijtje. Gisteren verloren de Rotterdammers het degrada-

tieduel tegen Willem II (3-1). Dit drijft de club steeds verder in het nauw. Persvoorlichter Yvette Huismans wil liever niet speculeren. “We moeten boven de streep blijven. Dat is het enige wat telt.” Volgens Huijsmans is de club zich zeker bewust van de sterke tegenstanders die ze de komende weken treft. “Het is te hopen dat de clubs onder ons zo min mogelijk punten halen.” Vitesse is met 24 punten nog maar één punt verwijderd van de degradatiezone. Na de nederlaag van afgelopen zondag tegen sc Heereveen hijgen Willem II en ADO de Arnhemmers steeds meer in de nek. Naast tegenvallers op het veld komen de supporters steeds meer in opstand tegen de resultaten van het team van Theo Bos. De sup-

port zullen ze de komende weken nog hard nodig hebben want de club treft onder meer Feyenoord, FC Groningen en FC Utrecht treft. Willem II en ADO hebben beide 23 punten uit 27 duels. Net als Sparta komt Willem II nog een paar zwaargewichten tegen waaronder PSV en Ajax. ADO heeft sinds 13 februari niet meer gewonnen. Toch heeft de club het wat minder zwaar dan haar directe concurrentie. Na het duel van gister tegen Twente waarvan de Hagenezen kansloos met 3-1 verloren, moet de ploeg zich de komende tijd nog wel bewijzen. Het wordt dus knokken in de laagste regionen van de Eredivisie. ADO heeft in het verleden bewezen dat de ploeg als geen ander weet hoe dat moet.

Beckham vergaat van de pijn. Foto: DvhN

Door Bas Vis MILAAN - Een afgescheurde achillespees weerhoudt David Beckham van deelname aan zijn 4e WK. Hij liep de ernstige blessure gisteren op tijdens een duel van zijn ploeg AC Milan tegen Chievo Verona. Beckham staat minstens drie maanden aan de kant. Vice-voorzitter van AC Milan Adriano Galliani beloofde Beckham direct dat hij het volgende seizoen weer van harte welkom is bij de Italiaanse club. In Engeland wordt echter al druk gespeculeerd of de zware blessure het einde betekent van de carrière van de 34-jarige voetballer. Het afvallen van Beckham in de race voor een plaats in het Engelse nationale elftal biedt kansen voor andere spelers. Arsenal-speler Theo Walcott lijkt de meest waarschijnlijke optie om mee te gaan naar het WK in Zuid-Afrika. Ook de namen van Ashley Young en Stewart Downing (beide Aston Villa) doen de ronde.

Element is de krant van de Opleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen, Postbus 716, 9700 AS Groningen. TELEFOON 050 3638256 EMAIL elementhr@gmail.com Hoofdredactie Eva Schram Eindredactie Maartje Schreijenberg en Chantal Bakker

Element - maandag 15 maart 2010  

De krant van de opleiding journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen, gemaakt door studenten die het studiepad 'dagblad' volgen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you