Page 1

Theaterprogramma Groene Engel 2011/2012 Met o.a.

Het Volk / Theatergroep Bloody Mary / Artemis Cameretten / SoyBomb / ISH / Golden Palace


Voorwoord

Een kleine theaterbrochure met een groots programma Groene Engel pakt groots uit. Dat doen we graag als het gaat om de inhoud van ons programma. Ook in het theaterseizoen 2011/2012 heeft Groene Engel een mooie mix van cabaret, toneel, en muziektheater samengesteld. Met vertrouwde gezelschappen, jonge makers én voorstellingen die wegens succes geprolongeerd zijn. In dit compacte overzicht krijg je een eerste indruk van het theateraanbod. Voor meer informatie kun je terecht op de site van Groene Engel waar je bij veel voorstellingen ook fragmenten kunt zien uit het stuk of uit voorgaande stukken van de makers. Net als het formaat van deze theaterbrochure blijven ook de prijzen klein. Een theaterticket kost nooit meer dan 15 euro en een ticket voor kindertheater nooit meer dan 8 euro. Daarnaast krijg je als je voor 1 september 2011 online tickets koopt voor de voorstellingen een korting van maar liefst tien procent op het totale aankoopbedrag. Reden genoeg om dit boekje eens goed door te bladeren en een keuze te maken. We zien je graag!

Hoe & wat bij Groene Engel Adres Cultuurpodium Groene Engel Kruisstraat 15 Postbus 273, 5340 AG Oss Tel: 0412 - 405504 Tel. café: 0412 – 692444 / brasserie: 0412 - 692533 E-mail: info@groene-engel.nl Hoe kom ik aan kaarten? Snel, makkelijk en veilig: tickets kopen  en reserveren via www.groene-engel.nl. Om online kaarten te bestellen maak je eenmalig een account aan. Heb je al eerder een account aangemaakt dan kun je direct inloggen en bestellen. Als je online kaarten koopt, betaal je veilig via Ideal en ontvang je je toegangskaart als e-ticket in je mailbox: snel en makkelijk! Zie www.groene-engel.nl voor details. Tickets kopen of reserveren aan de kassa Je kunt ook aan de kassa van Groene Engel kaarten kopen of reserveren. De kassa is geopend tijdens werkdagen van 15:00 tot 18:00 uur. Daarnaast gaat de kassa een half uur voor aanvang van een voorstelling, concert of filmvertoning open. Vragen? De kassalijn is bereikbaar op werkdagen van 15:00 tot 18:00 uur. Het telefoonnummer is 0412-405504.


Colofon Groene Engel Vriendenpas Vrienden van Groene Engel hebben een streepje voor. Zij krijgen bij concerten, films en theatervoorstellingen standaard 1 euro korting (m.u.v. kindervoorstellingen). Een Vriendenpas kost 13 euro per jaar. Voor dit bedrag ontvang je ook gratis het tweemaandelijkse programmaboekje thuis. Informeer naar de pas aan de kassa. Cultuurkaart Middelbare scholieren krijgen op vertoon van de Cultuurkaart 2 euro korting op alle films, theatervoorstellingen en concerten. De Cultuurkaart geeft bij enkele theatervoorstellingen zelfs nog meer korting. Openingstijden Café Groene Engel Maandag t/m Donderdag 11:00 tot 01:00 uur Vrijdag & Zaterdag 11:30 tot 02:00 uur Zondag 13:00 tot 00:00 uur Openingstijden Brasserie Groene Engel Maandag t/m zaterdag vanaf 11:30 uur Zondag vanaf 13:00 uur ( keuken open vanaf 13:30 uur)

Dit is een uitgave van Groene Engel Programmering Mariëtte Dictus / Oscar Jansen / Annemarie Schamp / Xavier Teerling / Vera Tonino Eindredactie Femke Teunissen Beeldmateriaal Rosanne Akersloot / Dolf Catrijn / Erik Christenhusz / Ben van Duin / Gabriel Eisenmeier/ Kurt van der Elst / Jan Heijer Awé Krijger / Sanne Peper / Louise Poele / Erik Richters Delphine Royer / Hans Timmerman / Cornelie Tollens Robin Vogel Graphic Design Work Hard Play Hard www.whph.nl


Vrijdag 9 september 2011 | 20:30 | 15 euro

Bob Fosko & Kollektief Roest & Wrakhout Klassiek Raggen muziektheater Gitaren zijn niet noodzakelijk om goed te kunnen raggen. Met wat strijkers, blazers en een drummer kom je een heel eind. Zeker als dit tienkoppige orkest wordt aangevoerd door maestro Bob Fosko die een roemrucht verleden heeft met De raggende mannen. Een deel van het Ricciotti Ensemble, omgedoopt tot Kollektief Roest en Wrakhout, stort zich samen met Fosko op enkele klassiekers van onder andere De Raggende Manne maar ook van groep Fosko en later werk. ‘Poep In Je Hoofd’, ‘Telkens Weer’ en ‘Naar Vore’ zijn maar enkele van de nummers die in een nette smoking worden gehesen. Fosko in pak, in de rug gesteund door klassieke muzikanten. Pas op, hier wordt klassiek geragd! Klassiek Raggen is een project van productiehuis ON. www.klassiekraggen.nl


Zondag 18 september 2011 | 12:00 – 17:00 | gratis

Fantastival straattheaterfestival Voor de vijfentwintigste keer zorgt Fantastival voor verrassend theater, kunst en cultuur in het centrum van Oss. Niet alleen op grote podia,maar ook op plaatsen waar je geen theater verwacht: op straat. Ook dit jaar kun je weer genieten van straattheater van nationale en internationale bodem én voorstellingen van lokale culturele verenigingen. Oss is weer één groot openluchttheater met meer dan 100 voorstellingen en muziekoptredens. Fantastival wordt georganiseerd door Projectenbureau BasisBibliotheek Maasland, Muzelinck en Groene Engel.

www.fantastival.nl


Donderdag 6 oktober 2011 | 20:30 | 11 euro

Lolly Jane Blue muziektheater Een voorstelling waarbij je wordt meegenomen in de betoverende, magische wereld van soundscape’s, fashion, video’s en prachtige muziek. Muzikaal het beste te omschrijven als een combinatie van Björk, Kate Bush, Goldfrapp en Bat for Lashes. Passie voor muziek, film, mode en design brachten een groep kunstenaars bij elkaar. Zij creëerden de betoverende, audiovisuele wereld van Lolly Jane Blue. De uitgebrachte muziekvideo’s werden wereldwijd onderscheiden met prijzen en door ruim 700.000 mensen online bekeken. In 2010 werd de videoclip ‘White Swan’ tijdens een filmfestival in Milaan bekroond met twee prestigieuze awards. De prijzen werden uitgereikt door Rutger Hauer en Anton Corbijn. Na de release van hun eerste album, volgt deze theatertour. Droom, als voorproefje, alvast weg bij het kijken naar de video’s op de website.

www.lollyjaneblue.com


Zaterdag 15 oktober 2011 | 20:30 | 15 euro

De Kift Brik Muziektheater De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden met liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek vol weemoed waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt en altijd dwars, eigenwijs en theatraal. Zo is het ook met hun laatste cd en voorstelling: Brik. Brik is de naam van een duivels draaiorgel opgetrokken uit schroot en oud ijzer, piepend en huilend als een mank vliegwiel. De Kift scheurt met Brik als een uitzinnig orkest over een spoor van rinkelende marsmuziek, doffe trommels en ontploffende carburateurs. De pers is lovend over de cd en een voorstelling van De Kift kan standaard rekenen op ´vijfsterrenrecensies´. Gewoon zien dus.

www.dekift.nl


Donderdag 20 oktober 2011 | 20:30 | 11 euro

Koningstheaterakademie Lammerentoer cabaret De Koningstheaterakademie presenteert voor de vierde maal de Lammerentoer! Een avond vol kleinkunsttalent dat op de rand van doorbreken staat of dat inmiddels met glans de eindstreep van de opleiding gehaald heeft. Lammeren die meedoen aan deze tour zijn onder anderen: Felix Heezemans, Kiki Schippers, Kabaret in Quartet en Patrick Nederkoorn. Maar er dartelen er nog meer rond! Een geheel nieuwe Lammerentoer dus, met cabaretiers en zangers, standuppers en muziektheatermakers. Eigenzinnig, origineel en divers, want om die kwaliteiten worden studenten van de Koningstheaterakademie steeds weer geprezen. Eerder afgestudeerden zijn onder anderen: Jochen Otten, Katinka Polderman, Nathalie Baartman en Dames voor na Vieren.

www.koningstheaterakademie.nl


Dinsdag 25 t/m vrijdag 28 oktober 2011 | 19:30 | 10 euro

Vertellus De Meester van de Zwarte Molen Verteltheater op locatie In de herfstvakantie is er verteltheater op locatie. De voorstelling ‘De Meester van de Zwarte Molen’ (naar de gelijknamige bestseller uit de jaren zeventig) is in vier molens in de gemeente Oss te zien. Theatermaker Erik van Dort vertelt het verhaal in het decor van de molen en uit boxen hoor je muziek, stemmen en spannende geluiden. Er is een voorstelling om 16:00 uur (vanaf 10 jaar) en om 19:30 uur is er een extra spannende voorstelling voor publiek vanaf 14 jaar. Leuk voor volwassenen die het boek vroeger gelezen hebben! Dinsdag 25 oktober in Lith (molen Zeldenrust) Woensdag 26 oktober in Megen (molen DesirĂŠ) Donderdag 27 oktober in Oss (molen Zeldenrust) Vrijdag 28 oktober in Ravenstein (molen De Nijverheid) www.vertellus.nl


Donderdag 3 november 2011 | 20:30 | 15 euro

ZEP Macbeth theater ZEP presenteert een energieke bewerking van Shakespeare’s Macbeth. Regisseur Pluymaekers versnijdt tekst, scratch, tapdance en video tot een bloedstollende voorstelling waarin de mens zich van zijn meest duistere kant laat zien. Als heksen voorspellen dat generaal Macbeth op een dag koning zal worden, belandt hij in een eindeloos durende nachtmerrie. Terwijl Lady Macbeth het bloed van haar handen probeert te wassen, raakt haar moordlustige geliefde steeds verder verstrikt in zijn web. Is Macbeth speelbal van het lot? Hoe kan hij zijn daden nog rijmen met zijn idealen? Met in de hoofdrollen o.a. Raymi Sambo (All Stars, ZOOP) en Urmie Plein ( A’dam – E.V.A.).

www.zep.nu


Donderdag 10 november 2011 | 20:30 | 15 euro

Martin Hofstra en Raymond Thiry Dames en Heren theater De acteurs Martin Hofstra en Raymond Thiry hebben gespeeld bij het roemruchte theatergezelschap Alex d’Electrique. Twee doorleefde variétéartiesten, al jaren lang thuis in het B-circuit en op een wat stekelige manier toch hecht verbonden met elkaar, zien de grond onder hun voeten verdwijnen wanneer de hoofdrolspeler van hun best lopende act komt te overlijden. Randy was hun hond, hun trouwste kameraad – een hond die alles kon, alles deed, alles begreep en

nooit klaagde. Maar artiesten gaan niet met pensioen – en dus zal er iets nieuws moeten komen, iets dat verrassend en eigentijds is. Met zware shag en zwarte koffie wordt er nagedacht door hoofden die dat niet meer gewend zijn. Wervelend moet het zijn, multimediaal als het even kan – en bovenal avondvullend – want van een tien-minutenattractie kun je niet leven. Erg hard schieten ze niet op, maar een titel voor hun show hebben ze al wel; omdat ze, héél modern, hun publiek voortaan rechtstreeks willen gaan aanspreken moet het ‘Dames en Heren’ heten...

www.viarudolphi.nl


Donderdag 17 november 2011 | 20:30 | 15 euro

Boogaerdt/VanderSchoot Bimbo Toneel Bimbo van Boogaerdt/VanderSchoot is een fysieke en beeldende voorstelling geïnspireerd op R&B-videoclips. Bimbo gaat over de pijnlijke waarheid achter een pikante façade. De bezoeker is getuige van een verontrustende peepshow vol citaten uit een wereld waarin onze identiteit meer dan ooit wordt bepaald door beeld. We denken misschien dat we er niet door worden beïnvloed. Maar in hoeverre bepalen pornografische stereotypen onbewust ook onze levens? Wat doet dat bijvoorbeeld met het (zelf )beeld van de opgroeiende vrouw? Maakt het ons tot slachtoffers, grote geëmancipeerde winnaars, of moeten we stoppen met zeuren en is ‘sexy’ zijn gewoon leuk? Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot maken brutaal en bewegelijk theater. Hun voorstellingen zijn grillig en associatief maar tegelijkertijd humoristisch en herkenbaar. www.bvds.nu


Donderdag 24 november 2011 | 20:30 | 15 euro

Het Volk Stookolie & Sangria toneel In de voorstelling Stookolie & Sangria geeft Toneelgroep Het Volk een geheel eigen invulling aan het genre van het ‘boulevardtoneel’. Twee echtparen ontmoeten elkaar op vakantie in een Zuid-Europees land. Er is één opvallende overeenkomst tussen de stellen; het leeftijdsverschil tussen de partners is onverantwoord groot. Het hotel blijkt overvol en de twee stellen worden door de manager ‘tijdelijk’ samen in een

appartement gestald. Helaas komt de regen met bakken uit de lucht. En als het weer eindelijk begint op te klaren, dient een nieuwe rampzalige gebeurtenis zich aan. Voor de kust breekt een olietanker in tweeën, zee en strand raken vervuild. Wat rest is een gedwongen samenzijn in een ongezellig appartement aan een vervuild strand. Tegen de verdrukking in probeert men er met z’n vieren nog iets van te maken, maar allengs beginnen de toch al broze verhoudingen lelijke haarscheurtjes te vertonen.

www.toneelgroephetvolk.nl


Donderdag 1 december 2011 | 20:30 | 15 euro

Theatergroep Bloody Mary Broeders en Zusters Muziektheater Een tragikomische thriller over een zieke celliste, haar mantelzorgende vriendin en een verdwenen broer, tegen een geluidsdecor van live gespeelde cello, slagwerk en zang. Flora is een schrijfster die hoge verwachtingen koestert van haar debuut Het Fluisterende Hart – de eerste christelijke thriller ter wereld. Als ze haar vriendin Beatrice (een nooit uit de verf gekomen celliste uit een welgesteld milieu) aantreft in doodzieke toestand, stort ze zich op diens verzorging. Niet alleen in de hoop haar vriendin te kunnen begeleiden naar het einde, maar ook om de mysterieuze verdwijning van Beatrice’s broer Albert te kunnen verzachten. Maar hoe onbaatzuchtig is de mantelzorgster? Hoe terminaal is de patiënte? En hoe verdwenen is de broer? Met Lies Visschedijk (bekend van o.a. Gooische Vrouwen) en Ilse Warringa. www.tgbloodymary.nl


Donderdag 8 december 2011 | 20:30 | 15 euro

Artemis Het portret van Dorian Gray toneel Theater Artemis voert de wereldbekende klassieker van Oscar Wilde ‘Het portret van Dorian Gray’ op. De schilder Basil legt de laatste hand aan zijn portret van Dorian Gray. Het wordt een meesterwerk. Dorian is een genot om naar te kijken, met zijn beeldschone gezicht en ziel is hij iemand om verbaasd over te staan. Onaangekondigd valt de excentrieke Lord Henry binnen. In zijn ogen draait de wereld om schoonheid en genot. Henry’s lofrede

op de jeugd mist haar uitwerking op Dorian niet. De volle waarheid van zijn woorden dringt echter pas tot hem door als hij zijn portret enige tijd later opnieuw bekijkt. Hij zal immers oud worden, en afstotelijk en lelijk. Het schilderij zal altijd jong blijven. De cast bestaat uit de doorgewinterde acteurs Jobst Schnibbe, Fabian Jansen en An Hackselmansen én acteurs van de nieuwe lichting: Jamie Grant, Mattias Van de Vijver en Matthijs Van de Sande Bakhuyzen.

www.artemis.nl


Donderdag 15 december 2011 | 20:30 | 15 euro

Siberia Krijg nou Titus! theater In Krijg nou Titus! wordt de eeuwenoude wraaktragedie van Shakespeare nieuw leven ingeblazen. Met de gekte van de Joker uit Batman, de risico’s van Jackass en de kitch van Dolce&Gabbana. Dat levert heftig theater op; lekker gewelddadig, lekker wreed, lekker baldadig. Zoals een videogame. Maar dan met minder levens. Titus Andronicus is het meest gewelddadige stuk van Shakespeare. Theater over hoe wraak werkt, maar dan in de stijl van een heftige actiefilm. Als de Romeinse generaal Titus terugkomt uit de oorlog, wordt uitgerekend zijn belangrijkste krijgsgevangene de nieuwe vrouw van de keizer. Zo krijgt ze de kans om Titus terug te pakken. Haar wraak is bloedig. Als het doek valt, liggen er 31 lijken op het toneel.

www.theatergroepsiberia.nl


Donderdag 22 december 2011 | 20:30 | 11 euro

Cameretten Finalistentournee 2011 cabaret De finalisten van de 46e editie van Cameretten gaan op tour door het land! Zij hebben het traject doorlopen van het grootste en oudste cabaretfestival van Nederland. Uit tientallen deelnemers zijn zij door een professionele jury benoemd tot finalisten van Cameretten 2011 en aan hen zijn de prestigieuze prijzen uitgereikt. Net als Bert Visscher, Hans Teeuwen, Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt en Marc-Marie Huijbregts starten zij hun cabaretcarrière bij Cameretten. Kom kijken naar dÊ nieuwe cabarettalenten van 2011!

www.cameretten.nl


Donderdag 12 januari 2012 | 20:30 | 15 euro

SoyBomb Poskantoor toneel Postbodes Henk en Janco zitten hun vakantie uit, opgesloten in een derderangs resort. Tijdens het indrinkuurtje, voordat het animatieteam komt opdraven, passeert alles wat de hedendaagse conversatie interessant maakt de revue. Lijntrekkende collega’s, de afdelingsmanager, bonusgraaiers, pedofielen, eenzame huisvrouwen, erotische succesjes... De leuke avond krijgt echter nog extra cachet als zich onverwacht vrouwelijk bezoek aandient. Moeder Connie en dochter Chantal flaneren toevallig binnen de hekken van hetzelfde vakantieparadijs en tonen zich bereid op het gesprek in te haken. Met o.a. Sylvia Hoeks, hoofdrolspeelster in de film De Bende van Oss.

www.soybomb.nl


Donderdag 19 januari 2012 | 20:30 | 15 euro

Vloeistof Ik hou van je maar je hindert me danstheater Een dansvoorstelling die inzoomt op samen leven. Wie kent het niet: een gevoel dat je niet zonder, maar ook beslist niet met elkaar kunt. In de nieuwe voorstelling van dansgezelschap Vloeistof zie je twee mensen hiermee worstelen. Ze houden continu fysiek contact. In hun relatie proberen ze grip te krijgen op het lichaam van de ander, maar ze zitten zo dicht op elkaar dat elke beweging of de kleinste richtingsverandering direct leidt tot andere verhoudingen: Wat gebeurt er met het individu als hij bij alles rekening moet houden met de ander? Achter Vloeistof gaan Anja Reinhardt en Yuri Bongers schuil. Beiden zijn actief als choreograaf.

www.vloeistof.nl


Donderdag 26 januari 2012 | 20:30 | 15 euro

ISH BoyISH/GirlISH danstheater De ‘battle tussen de sexen’: blijft die bestaan of krijgen we ooit begrip voor elkaar? BoyISH / GirlISH is een voorstelling over rare tegenstellingen, miscommunicatie en pijnlijke momenten tussen man en vrouw. Met de energie van hiphop, de strijd van breakdance en de luchtigheid van acrobatiek. Recensie CJP: ‘ISH heeft een luchtige voorstelling neergezet die vermakelijk is voor iedereen die van modern theater houdt – in welke vorm dan ook.’

www.balls.nl


Donderdag 2 februari 2012 | 20:30 | 15 euro

Ulrike Quade Hondenliefde Poppentheater Een ode aan de mislukkelingen, de twijfelaars, de aan lager wal geraakte dromers die zich niet kunnen aanpassen aan de eisen van deze tijd. Hoofdpersoon is een man die met zijn ziel onder z’n arm loopt. Hij gaat op een bankje zitten en kijkt naar het leven dat zich voor hem afspeelt zonder dat hij daarvan deel uitmaakt. Hij ontmoet een blind meisje dat als een uil in de nacht leeft. De man besluit aan haar zijn levensverhaal

te vertellen. De samenwerking tussen auteur/regisseur Kees Roorda en beeldend theatermaker Ulrike Quade resulteert in een voorstelling die zich beweegt op het snijvlak van realiteit en fantasie. Niets blijkt zo gevaarlijk te zijn als woorden. Recensie de Volkskrant (4 sterren): ‘Het resultaat is een kleine, mooie, melancholieke voorstelling.’ …De poppen van Quade zijn fraai en het is leuk om te zien hoe goed ze omgaan met de woorden van Roorda.’

www.ulrikequade.nl


Donderdag 9 februari 2012 | 20:30 | 11 euro

Woensdag 29 februari 2012 | 20:30 | 15 euro

Groninger Cabaret Golden Palace Festival De vriendin Finalistentour cabaret Het Groninger Studenten Cabaret Festival bestaat inmiddels al 25 jaar en is uitgegroeid tot een van de vier grootste cabaretfestivals van Nederland. Het biedt aanstormend cabarettalent uit heel Nederland en Vlaanderen een groot open podium, waarop men speelervaring op kan doen en naamsbekendheid kan creëren. De beste drie van het festival mogen ook in andere steden laten zien waarom zij een plek in de finale hebben verdiend. Vanavond zijn ze te zien in Groene Engel.

www.gscf.nl

van Harry cabaretesk theater

Golden Palace laat in haar energieke, humoristische voorstellingen herkenbaarheid en vervreemding hand in hand gaan. ‘De vriendin van Harry’ vertelt het ontroerende verhaal van een man die een levensechte pop als vriendin heeft. De poging van zijn vrienden om hem terug te halen naar de werkelijkheid loopt uit op een hilarische confrontatie. De drie mannen raken hopeloos verstrikt in een bizarre nachtmerrie, waarin de ideale vrouw de hoofdrol speelt. Golden Palace bracht eerder in Groene Engel o.a. de succesvolle voorstellingen ‘Balieleed’ en ‘Echte mannen, echte vrouwen’.

www.goldenpalace.nl


Donderdag 8 maart 2012 | 20:30 | 11 euro

Eric Koller

Donderdag 22 maart 2012 | 20:30 | 15 euro

Aluin

try-out nieuwe voorstelling

Oidipous Unplugged

cabaret

toneel

Eric Koller maakt al jaren woordeloos cabaret. Na successen als ‘Fool Koller’, ‘Hippopotomonstrosesquipedaliofobie’ en ‘BULL’ gaat hij de theaters in om te try-outen met zijn nieuwe voorstelling. Experimenterend met zijn nieuwe vondsten gaat hij de vloer op om te zien waar en hoe de lach valt, of juist die gevoelige snaar te raken is. Dat Koller tijdens de try-out helemaal zijn mond zal houden kunnen we nog niet garanderen. Kollers voorstellingen zijn een aaneenschakeling van grappige, herkenbare, alledaagse, knap uitgebeelde, zeer humoristische, ondefinieerbare, goed getimede en juist geplaatste grappen, mét een flinke dosis zelfspot.

Op een bijzondere plek in het theater wordt het publiek op een bijzondere voorstelling getrakteerd. Er wordt unplugged gespeeld. Geen techniek of decor, slechts drie acteurs die voor het publiek deze klassieker verbeelden. Als een akoestisch bandje dat zijn instrumenten pakt en speelt, is de acteur de verhalenverteller die de magie van de verbeelding aanwakkert bij het publiek. Theater waarin je meegesleept wordt door een lijfelijk aanwezige verteller: live, direct en in 3D! Regisseur Erik Snel: ‘Oidipous is mijn favoriete tragische held. Hij is een spiegel voor elke politicus: toon het lef om de onderste steen boven te krijgen ook al kost het je je reputatie. Oidipous kiest ervoor dit allemaal openbaar te maken. Dat is fascinerend, gênant en spannend en, in deze social media-tijd, zeer actueel.’

www.erickoller.nl

www.aluin.nl


Donderdag 5 april 2012 | 20:30 | 15 euro

Sanne Vogel Document theatermonoloog In 2008 vertelt actrice Sanne Vogel op tv bij Pauw & Witteman over haar bijzondere familiegeschiedenis en barst in tranen uit. Ze realiseert zich hierdoor dat ze iets moet doen met al die verhalen. Ze graaft in haar familiegeschiedenis en maakt de theatermonoloog Document: intiem en persoonlijk. Een ‘personal road movie’ langs paradijsvogels, wonderlijke familieverhoudingen en een alles vernietigend kankergen. Oma Vogel werd zwanger van een rijschoolhouder die haar

niet wilde. Ze vluchtte in de armen van een onbetrouwbare crimineel. Met haar kind onder de arm vluchtte ze opnieuw. In de Utrechtse Johannapolder vond ze een thuis bij een licht vergroeide communist, die woonde in een oude treinwagon op palen. In die treinwagon, bij de fluisterende populieren, werd Sanne’s vader geboren. Hij had geen wieg. Sliep in een laatje van de kast. Toen vader Vogel 15 was overleed opa aan een hersentumor. Twee maanden later stierf oma aan borstkanker.... Recensie de Volkskrant:‘Mooi egodocument Sanne Vogel’.

www.vogelfabriek.nl


Donderdag 12 april 2012 | 20:30 | 15 euro

Theatergroep Dox Power to the People danstheater DOX wordt 15 jaar! Om dat te vieren maakt DOX een jubileumvoorstelling over leiderschap en groepsprocessen. In Power to the People gaan de makers op zoek naar de nieuwe invulling van subculturen. Subculturen waren altijd de belichaming van verzet en afscheiding. Maar wat betekent dit verzet nog in een tijd waarin iedereen zijn of haar eigen leider en boodschapper is. Power to the People is een persoonlijke voorstelling vol fysieke kracht en humor, voor en door jongeren die wel van een beet je power houden. Hoeveel vrienden heb jij op Hyves? Of vind jij Facebook leuker? Of tweet jij liever? Door de social media sites heeft iedereen zijn eigen podium gekregen; je krabbelt, tweet of post alles wat je wilt en hoopt dat jij de leukste filmpjes, foto’s of teksten hebt. Wat levert het op als je deze populariteitswedstrijd wint? www.theatergroepdox.nl


Donderdag 19 april 2012 | 20:30 | 15 euro

Hans Dagelet, Ton Lutgerink, Joop van Brakel en Misha van Leeuwen Bloedwoede II toneel Na het succes van ‘Bloedwoede’ tien jaar geleden is er nu het vervolg met Hans Dagelet, Ton Lutgerink, Joop van Brakel en Mischa van Leeuwen. Deze vier performers scheppen met dans, muziek en tekst een absurde, soms duistere werkelijkheid. Hoe worden de feiten vervormd om ze draagbaar te maken? Ton en Hans komen uit een ongespecificeerde oorlog met tropische, Indische trekjes. De gordel van smaragd met

palmbomen, vreemd eten, mooie vrouwen en andere exotische zaken die zo’n indruk maken op Nederlandse jongens, opgegroeid in de jaren veertig. Er zijn vreselijke dingen gebeurd en ze hebben vreselijke dingen gedaan. Klaas is dood door hun schuld, hij heeft vreselijk en onnodig geleden. Ze hebben er nooit met anderen over gepraat. De overlevingsstrategie lijkt simpel: ze verzinnen een leven voor Klaas, maar ook voor zichzelf.

www.bureaubarel.nl


Donderdag 3 mei 2012 | 20:30 | 15 euro

Huib Rooymans en Hans van Veggel Adres onbekend toneel Aan de vooravond van de jaarlijkse dodenherdenking kun je in Groene Engel een indrukwekkend toneelstuk zien over het opkomende nazisme in Duitsland. Een wereldberoemd theaterstuk naar het boek van Katherine Kressmann in de vorm van een dubbelmonoloog die een huiveringwekkend beeld schetst van het opkomende nazisme in Duitsland. Met verpletterende slagkracht en meeslepend vertolkt door Huib Rooymans en Hans van Veggel. Dat ook woorden daden kunnen zijn, ja zelfs doden, wordt onontkoombaar duidelijk gemaakt in het theater-

stuk ‘Adres onbekend’. De Joodse Amerikaan van Duitse afkomst Max Eisenstein en zijn vriend Martin Schulze hebben een kunstgalerij in San Francisco. Wanneer Martin terugkeert naar Duitsland onderhouden de beide vrienden een levendige briefwisseling. Het verhaal neemt een dramatische wending wanneer Martin in de ban raakt van Hitler en diens nazi-ideologie. Wanneer de zus van Max in de problemen komt in Berlijn en Martin, ondanks de smeekbeden van Max, weigert haar te helpen, neemt Max op subtiele, maar zeer doeltreffende manier wraak! Regie: Peter Tuinman

www.bogen.nl


KINDERTHEATER 2011/2012 Een keer in de maand op zondag (vaak de laatste zondag van de maand) is er in Groene Engel een kindervoorstelling te zien. Nieuw dit jaar is theater op locatie voor tienplussers in de herfstvakantie. Dan is het stuk De meester van de Zwarter Molen te zien in vier verschillende molens in de gemeente Oss. Een spannende belevenis!

Wat maakt kindertheater in Groene Engel zo leuk? Groene Engel heeft een kleine theaterzaal met een oplopende tribune. Hierdoor is de afstand van het publiek tot de theatermakers klein zodat je het spel heel goed kunt zien. Bij kindervoorstellingen staan er banken opgesteld net voor het speelvlak zodat de kinderen er nog dichterbij zitten. Na afloop is er vaak de mogelijkheid om even het decor ‘in te stappen’.

kid entre sle sth e cht eat s 8 er eur o!


Zondag 25 september 2011 | 14:00 | 8 euro

Mouettes

Fa. Bureau & Co Van zes tot tien jaar Naar school gaan is niet leuk; werken ook niet‌ Wie is baas over wie? En wie is dan de baas van de baas? Sjors en Katrien werken al jaren op het kantoor van Firma Bureau & Co. Katrien is punctueel en formeel, Sjors slonzig en lui. Alles loopt op rolletjes, totdat een belangrijk werkdossier door hun capriolen verloren dreigt te gaan. Fa. Bureau & Co is een elastiek-cartooneske theatervoorstelling waar dans theater lijkt en theater dans. Er wordt gewerkt met een herkenbare thematiek: Wie is baas over wie? En wie is dan de baas van de baas? En, is het nodig om te werken? Of om naar school te gaan?

www.mouettes.eu


Zondag 16 oktober 2011 | 14:00 | 8 euro

OPSLAG VOOR CACAO

Geen haar op mijn hoofd Van zes tot twaalf jaar

Een speciale voorstelling in het kader van de Kinderboekenweek. Vrij naar het boek ‘Het Kalekoppenhuis’ van Jan Blokker. Als je flessen inlevert, krijg je statiegeld terug. Vuilnis kun je twee keer per week buiten zetten. Maar kinderen… die kun je nergens inleveren. Kinderen worden niet opgehaald, die moet je houden, ook als ze niet bevallen! De moeders Thea en Mies vinden hun kinderen maar lastpakken. Thea heeft wel eens gehoord van het Kalekoppenhuis; een streng heropvoedingstehuis. Konden ze hun dochters daar maar naar toe sturen…Dan staat daar een mysterieuze man. Mies en Thea mogen een wens van hem doen. Ze wensen het Kalekoppenhuis voor hun kinderen. Maar de wens verloopt anders dan de dames hadden gewild.  Pas door een echte heldendaad komt alles toch nog goed... www.opslagvoorcacao.nl


Dinsdag 25 oktober t/m vrijdag 28 oktober 2011 | 16:00 (8 euro) en 19:30 (10 euro)

HERFSTVAKANTIE: BELEEF SPANNEND THEATER (10+) IN EEN MOLEN!

«Vertellus» De Meester van de Zwarte Molen verteltheater In de herfstvakantie kun je op een bijzonder plek spannend theater beleven. De voorstelling ‘De Meester van de Zwarte Molen’ (naar het gelijknamige beroemde boek) is van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 oktober in vier verschillende molens in de gemeente Oss te zien. Kom in de molen en maak dit spannende verteltheater mee! De voorstelling wordt op alle locaties twee keer gespeeld. Om 16:00 uur voor publiek vanaf tien jaar en een extra spannende avondvoorstelling om 19:30 uur voor publiek vanaf veertien jaar. Ook leuk voor volwassenen die het boek vroeger zelf gelezen hebben!

Datum & Locatie Dinsdag 25 oktober in Lith (molen Zeldenrust) Woensdag 26 oktober in Megen (molen Desiré) Donderdag 27 oktober in Oss (molen Zeldenrust) Vrijdag 28 oktober in Ravenstein (molen De Nijverheid) Deze spannende vertelvoorstelling naar het gelijknamige boek van Otfried Preussler (bekroond met een Zilveren Griffel), is een ware belevenis. In de sfeer van de molen maak je dit spannende hoorspel mee. Theatermaker Erik van Dort vertelt het verhaal en je hoort muziek, stemmen en spannende geluiden. Het verhaal gaat over de Zwarte molen die ver weg in de bossen staat. Door een mysterieuze kracht wordt de jongen Krabat naar de molen gedreven. Op de molen gebeuren geheimzinnige zaken…

www.vertellus.nl


Zondag 30 oktober 2011 | 14:00 | 8 euro

Tam Tam

Zo slim als een Ezel

Zondag 27 november 2011 | 14:00 | 8 euro

Virga Lipman Mol komt weer thuis

Van zes tot tien jaar

Van vier tot acht jaar

Als je weer eens iets fout hebt gedaan zeggen ze: je bent zo dom als een ezel. Maar ezels zijn niet dom, ze moeten alleen uitvinden hoe alles werkt. Ezel ontsnapt uit het weeshuis. Achtervolgd door het vervelende duo Bijl en Hak reist hij langs vreemde plaatsen, bewoond door merkwaardige figuren. Hij vliegt op een Zaagvogel en in een Helicopterstoel. Hij trekt de Stoute Schoenen aan, schrikt van Tasman, valt in een ravijn en leest een voorspelling in de sterren. Dan wordt hij verkocht aan een heel onprettig circus. Zijn leventje lijkt ten einde. Is hij slim genoeg geworden om dit op te lossen? Zo slim als een ezel is een beeldende theatervoorstelling zonder tekst maar met veel mooie muziek.

Iedere keer wanneer het regent loopt het huisje van Mol onder water en alles wordt nat. Mol besluit ergens anders te gaan wonen. Hij ontmoet Rat, die aan de rivier woont. Mol mag bij Rat logeren, maar dan blijkt dat met zijn speedboot het water zo hard doet golven dat het het huisje van Rat onder water loopt. Krijgen ze Pad zover dat hij langzamer gaat varen? Of moet Rat verhuizen? Een verhaal over waar je kunt wonen en waar je je thuis voelt. Met prachtige klassieke muziek!

www.tamtamtheater.nl

www.virgalipman.nl


Zondag 28 december 2011 | 14:00 | 8 euro

Theater groep Fien

Buik van Wol Van zeven tot tien jaar

‘Een buik van wol’ is een poëtische muziektheatervoorstelling over afscheid nemen en wat er overblijft al je iets kwijtraakt. Is iets wel kwijt, wanneer je het met dichte ogen nog gewoon kan zien? Tussen de herinneringen in het hoofd van Mevrouw Catharina wonen Toon en Kato. Ze houden alles op orde en zorgen ervoor dat er nooit een herinnering verloren gaat. In het begin was het hier kaal, een baby herinnert zich nog niks. Inmiddels heeft zich hier een heel leven verzameld. Morgen viert Mevrouw Catharina haar 90ste verjaardag. Toon en Kato willen haar verrassen. Ze hebben taart en liedjes, maar geen cadeau.

www.theatergroepfien.nl

Zondag 29 januari 2012 | 14:00 | 8 euro

LEJO

ACHTER JE Poppen/handentheater Van vier tot twaalf jaar Ken je Lejo? Dat is dat vingerpoppetje met die oogjes. Hij is bijna wereldberoemd geworden door zijn voorstellingen en natuurlijk door zijn filmpjes op televisie. Lejo neemt voor deze voorstelling al zijn vrienden mee. Een bonte stoet mannetjes, dieren en wezens vertonen vanuit een grote poppenkast hun kunsten, grappen en grollen. Een hond slooft zich uit, een nieuwsgierig ventje komt een potje voetballen en twee rare vogels springen op een trampoline.

www.lejo.nl


Zondag 25 maart 2012 | 14:00 | 8 euro

Poppentheater Valentijn Kartonus Van twee tot vijf jaar Ga je met Kartonus mee op reis door vormenland? Kartonus is een poëtische woordloze voorstelling gemaakt met simpele kartonnen figuren. Niets is wat het lijkt, we kunnen alles maken.  Knipknap, knipperdeknap, ik knip karton,…kijk een knulletje, een knaapje: Kartonus Kraft. Knipknap knipperdeknap, ik knip een vierkant, een rechthoek een cirkel en een driehoek. Eens kijken wat ik daarmee kan! Alles is mogelijk. We maken een wereld van vormen met Kartonus Kraft. Kartonus weet alles van karton, hij is er van gemaakt! Stap ook in de bus, de trein, de boot en het vliegtuig. Met hem gaan we rond in de wereld van de vormen en laten ons verrassen door alles wat daar te beleven is. www.ellybakker-valentijn.nl


Zondag 29 april 2012 | 14:00 | 8 euro

Maarten Bakker Rupsje Van drie tot vijf jaar De voorstelling ‘Rupsje’ is geïnspireerd op het verhaal van het boek ‘Rupsje Nooitgenoeg’, het beroemde prentenboek van Eric Carle. Rupsje gaat over anders zijn dan de rest. Rupsje weet niet wie of wat ze is. Het enige wat ze weet, is dat ze verschrikkelijke honger heeft. Daarom eet ze alles wat ze ziet, de hele dag door. Ze ontmoet andere dieren maar zij lijkt op geen van hen. Ze kan niet springen, lopen of vliegen. Ze heeft geen vleugels, angel of huisje. Ze ontmoet de mysterieuze krekel die haar vertelt dat ze een rupsje is, maar niet voor lang. Dan begint de zoektocht van een kleine rups op zoek naar wie ze echt is én wat ze ooit zal worden... Rupsje is ook voor slechtziende en blinde kinderen interessant want alle zintuigen worden geprikkeld. www.deteerstoof.nL

Zondag 3 juni 2012 | 14:00 | 8 euro

Teatro Munganga Lola

Van zes tot tien jaar Een prachtig verhaal over liefde, verdriet, verlies en troost. Jan en Lola wonen samen. Ze spelen met elkaar en zorgen voor elkaar. Langzaam worden ze oud: ook samen. Hoe oud ze ook zijn, Jan en Lola blijven verliefd. Ze wonen al 56 jaar samen. Op een dag valt Jan om. Zijn hart staat stil. Hoe gaat Lola verder in het leven? De site www. leasekat.nl geeft een onverwachte draai aan het leven van de tachtigjarige Lola. Wat gebeurt er met Lola als een jonge kat het leven met haar gaat delen? Geïnspireerd op het boek Lola en de leasekat, van Ceseli Josephus Jitta. Het boek werd in 2007 met de Zilveren Griffel bekroond.

www.munganga.nl


The End Dit is een uitgave van Groene Engel

Groene Engel Theaterprogramma 2011/2012  
Groene Engel Theaterprogramma 2011/2012  

Ook in het theaterseizoen 2011/2012 heeft Groene Engel een mooie mix van cabaret, toneel, en muziektheater samengesteld. Met vertrouwde geze...

Advertisement