Page 1

Hier in Duffel

Groen Duffel in top 20! Winterhappening Nieuws uit het OCMW

"De vele wegenwerken zullen meer comfort en veiligheid met zich meebrengen." De asfaltlaag en de voetpaden in de Merodestraat worden vernieuwd.

Š Ronnie Mathieu

TWINTIG STRATEN KRIJGEN NIEUWE VOETPADEN Tijdens het schooljaar 2017-2018 voeren we in maar liefst twintig Duffelse straten wegenwerken uit, goed voor een investering van zo'n vier miljoen euro. De meest ingrijpende werken vinden plaats in de Kruisstraat. Hier komen een nieuwe riolering, een wegdek, een fiets- en voetpad en LEDstraatverlichting. Ook een deel van de Groenstraat krijgt een make-over. Een tweede rioleringsproject vindt plaats in de Zandstraat.

ASFALTERINGSWERKEN Veel straten krijgen een nieuwe asfaltlaag, waaronder de Merodestraat, de Nieuwstraat, de Leeuwerikstraat, de Missestraat en het laatste deel van de Aciacialei. Na deze werken zal het comfort voor alle weggebruikers zienderogen toenemen.

VOETPADEN Maar ook de slechtste voetpaden pakken we aan. Zo komen er in de Vrijheidsstraat, de Merodestraat en

het doorsteekje naar de Kremerslei nieuwe voetpaden.

zijn alle losse stenen binnenkort voorgoed verleden tijd.

DOORSTEEKJES

Samen met de bewoners van de Dr. Jacobstraat zochten we naar een mogelijke nieuwe inrichting. We kregen ook groen licht voor de voorbereiding van rioleringswerken in Notmeir en de Walemstraat. Na onophoudelijk aandringen bij de Vlaamse overheid lijkt ook het dossier van de heraanleg van de Mechelsebaan terug op de agenda te komen. Het is nog even werken geblazen!

Dankzij de actie 'Naar een energiezuinige Beunt', een initiatief van schepen van Duurzaamheid Nora Bertels en enkele geĂŤngageerde inwoners, worden de voetgangersdoorsteekjes vernieuwd.

NOG MEER WERKEN Tot slot krijgt het hele Sint-Martinuskerkplein een nieuwe voegvulling. Zo


HIER

Groen Duffel groeit IN DE TOP 20 VAN DE GROOTSTE GROEN-AFDELINGEN!

Drie nieuwkomers in het Groen bestuur: Toon Vandersteene, Steven Meeus en Benjamin Van Wijnendaele.

De kerngroep Groen Duffel straalt onder een staalblauwe hemel. Van links naar rechts: Jan Haemels,schepen Nora Bertels, secretaris Staf Van Laer, Toon Vandersteene, raadslid Joren Ceulemans, Steven Meeus, Benjamin Van Wijnendaele, eerste schepen Staf Aerts, OCMW-raadslid Anne Resseler en voorzitter Stijn Van Nieuwenhove. Niet op de foto: Gilberte Versonnen en Abram Op De Beeck. De meeste peilingen tonen aan dat Groen groeit, ook al moeten we bevragingen wel met een korrel zout nemen. Fijn om te merken dat onze partij in de lift zit. Ons ledenaantal groeit, zowel op nationaal als lokaal vlak. In de eerste helft van 2017 mocht Groen nationaal al meer dan 1.500 nieuwe leden verwelkomen.

© Lea Broeckx

Ook het ledenaantal van Groen Duffel is de laatste jaren sterk gestegen. Sinds enkele maanden behoort Groen Duffel zelfs tot de twintig grootste lokale Groen-afdelingen. Een opsteker voor een gemeente die zo'n 17.000 inwoners telt. De interesse voor onze digitale nieuwsbrief blijft stijgen, net als het aantal helpende handen. Zo versterken drie nieuwkomers sinds kort ons bestuur om mee te denken en te doen: Benjamin Van Wijnendaele, Steven Meeus en Toon Vandersteene. Zij zetten hun schouders mee onder Groen Duffel, zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 steeds duidelijker in zicht komen. Wij zien de toekomst alvast met veel vertrouwen tegemoet. Wil jij ook onze groep komen versterken of op één of andere manier helpen, dan heten we je graag welkom! Geef maar een seintje of word lid via www.groen.be/het-kan-anders-word-lid


HIER

IN ’T KORT

WERVELENDE WINTERHAPPENING BESTE WENSEN

NORA BERTELS

Schepen voor Milieu nora.bertels@groen.be

NOTEER ZATERDAG 13 JANUARI 2018 AL IN JE AGENDA! Zaterdag 13 januari is een dag die je niet wilt missen. Dan vindt immers het gloednieuw winterevenement plaats. Vanuit Groen Duffel waren we blij met de vraag vanuit de cultuur- en de milieuraad om na te denken over een nieuw concept voor de kerstboomverbranding. Zo’n groot open vuur produceert immers een massa CO2, fijn stof en stikstofoxide. Vroeger lag daar misschien niemand echt wakker van, maar tijden veranderen. Nu werken we met ons klimaatactieplan elke dag aan de doelstelling van het burgemeestersconvenant, om tegen 2020 de CO2-uitstoot met twitig procent te verminderen.

GEZELLIGHEID TROEF OP HET WINTEREVENEMENT!

In de late namiddag klinken we met de nodige bubbels op het nieuwe jaar. In de avond sluiten we het evenement af met enkele uitstekende optredens, om het jaar op een swingende manier in te zetten. Het definitieve programma van het winterevenement lees je binnenkort in het gemeentelijk Contactblad.

OPHALING KERSTBOMEN Jouw kerstboom wordt ook dit jaar zeker opgehaald. Nadat we de bomen verzamelen, verhakselen we ze, om vervolgens te verwerken tot bruikbare grondstoffen.

We maken werk van een gezellig gebeuren, om samen met alle Duffelaars het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Op zaterdag 13 januari trappen we de feestelijkheden 's middags al op gang, met een gevarieerd aanbod voor jong en oud.

NIEUWS UIT HET OCMW De vernieuwing in het woonzorgcentrum zet zich nog steeds verder.

"Niets is zo gezellig als samen koken."

AIRCO EN ZONNEWERING De airconditioning in de cafetaria is volledig vernieuwd. Bewoners en bezoekers kunnen er op warme dagen opnieuw verkoeling zoeken. De kamers krijgen binnenkort aangepaste zonneweringen, zodat de bewoners tegen volgende zomer kunnen genieten van frisse kamers.

URENLANG KIJKPLEZIER De huidige televisietoestellen in de kamers zullen binnenkort plaats ruimen voor hangende exemplaren. Zo vergroten we niet alleen het

comfort, maar ook de veiligheid in de kamers. Het OCMW financiert alle aanpassingen.

KOOKSHOW Niets is zo gezellig als samen koken, om daarna met z'n allen te genieten van een hapje of een lekkere maaltijd. Met de aankoop van een mobiele kookunit is het mogelijk om veilig en toch dicht bij de bewoners te koken. Smakelijk!

ANNE RESSELER

OCMW-raadslid anne.resseler@groen.be

ELEKTRISCHE LAADPALEN De elektrische wagen is in opmars, een evolutie die Groen toejuicht. Ook Duffel gaat mee met z'n tijd en voorziet twee elektrische laadpalen, aan het gemeentehuis en in de Merodestraat. ZOMERSE ACTIE MET DE 'IK ZEN VAN DUFFEL' TASSEN Fiere Duffelaars trokken deze zomer naar de zee, Kopenhagen, Las Vegas en Hongkong. Ze gingen op kamp en trokken eropuit. Allemaal hadden ze een ding gemeen ... Dankzij de hashtag #ikzenvanduffel-tas en jouw enthousiasme ontvingen we prachtige foto's, waarvoor dank. Een geslaagde communicatiecampagne! VRIJWILLIGERSWIDGET OP WEBSITE Zin in vrijwilligerswerk? Voortaan kan je via www.duffel.be/vrijwilligerswerk een overzicht vinden van alle mogelijkheden om je vrijwillig in te zetten. ENERGIEZUINIGE WIJKEN Na het succes van het pilootproject in de Beunt, starten we met een nieuwe energiezuinige wijk in Duffel-Oost. ZUINIGE LED-VERLICHTING In het kader van het klimaatactieplan wordt rond de Sint-Martinuskerk en in de Hondiuslaan de oude verlichting vervangen door gloednieuwe LED-verlichting.


HIER

1

2

3

4

2 1 De werken aan Cinema Plaza en het nieuwe jeugdhuis gaan goed vooruit. De gevels van het oude jeugdhuis Den Daak werden al neergehaald. De stoelen en filmprojectoren genieten momenteel van een deugddoende make-over. Tijd om stilaan na te denken over de uitbating van de zaal en de programmatie van Cinema Plaza. Alvast een oprechte dank voor de vele creatieve Plaza-ideeĂŤn die we ontvingen.

Een warme oproep om op zondag 26 november om 10 u. het speelbos verder aan te planten. In het bos zijn de wadi en de heuvel al aangelegd. Natuurwerk maakte al plantgaten en bestelde de nodige bomen. Op 26 november zetten we de soep klaar, zodat we met z'n allen onder verwarmende omstandigheden het tweede deel van ons bos kunnen aanplanten. Was je er in februari al bij? Dan weet je dat je dit niet wilt missen!

3 Een van de vele groene realisaties vind je aan Natuurgebied de Mosterdpot. De vogelkijkwand en de wandelbrug verbinden verschillende trage wegen. Er is ook een nieuwe zitbank, die de omgeving nog rustgevender maakt. Alle aanpassingen kwamen tot stand dankzij een mooie samenwerking tussen de gemeente, Water-link, Regionaal Landschap Rivierenland, PVT Schorshagen en Natuurpunt.

4 Vernieuwde stationsomgeving De stationsomgeving is helemaal vernieuwd. De Hermansstraat is voortaan een fietsstraat, waar de zwakke weggebruikers de eerste viool spelen. De nieuwe fietsenstallingen zijn niet alleen van hoge kwaliteit. Met de meerkleurige daken zorgen ze ook voor een speelse toets langs de fietsostrade. Dankzij de Kunstenloods en de bakkerij kunnen we met dit overstappunt ongetwijfeld meedingen naar de Prijs Publieke Ruimte 2018!


NIEUWJAARSRECEPTIE VRIJDAG 12 JANUARI VANAF 19.30 U BOVENZAAL GILDENHUIS DUFFEL Op vrijdag 12 januari ben je welkom op de nieuwjaarsreceptie van Groen Duffel. Samen met Wouter Van Besien verwelkomen we je graag met een hapje en een drankje. We staan stil bij het voorbije jaar en blikken vooruit op het nieuwe. We reiken ook de Groene Pluim 2017 uit aan een persoon of organisatie die het afgelopen jaar op cultureel, sociologisch of ecologisch vlak uitzonderlijk werk leverde. We kijken uit naar jouw komst. Afspraak op vrijdag 12 januari in de bovenzaal van het Gildenhuis, Stationsstraat 1 in Duffel. Tot dan!

Groen Duffel Stijn Van Nieuwenhove Bloemenstraat 72 2570 Duffel 0486 360 029 duffel@groen.be www.groenduffel.be facebook.com/groenduffel @groenduffel Verantwoordelijke uitgever: Meyrem Almaci, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel Deze krant is informatief drukwerk en valt dus niet onder de regels van reclamedrukwerk. Hier wordt waterloos gedrukt bij Eco Print Center. Zo vermijden we een energieverslindende droogoven, sparen we liters water uit en werken de drukkers in een gezonde werkomgeving. Niets in deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt zonder toestemming van de uitgever.

Doeners uit Duffel lopen op kop in een eerlijke, gezonde en menselijke samenleving. Geef ze een duwtje in de rug. Doe mee met politiek waar je blij van wordt.

Hier in Duffel - najaar 2017  

Nieuwe voetpaden in 20 straten - Groen Duffel groeit - Het OCMW moderniseert - ...

Hier in Duffel - najaar 2017  

Nieuwe voetpaden in 20 straten - Groen Duffel groeit - Het OCMW moderniseert - ...

Advertisement