Page 1

ZUURSTOF VOOR ELK GEZIN


EN BETER DO M A EN S

Jonge gezinnen zijn elke dag druk in de weer met spelen, naar school gaan, werken‌ Tegelijk willen ze thuis aan een fijne, gezonde omgeving voor kinderen en ouders bouwen. Terecht rekenen jonge gezinnen op diensten en voorzieningen die op maat zijn van hun noden. En daar schiet de overheid nu vaak tekort. In dit boekje vertellen jonge ouders van Groen hoe en waar het beter kan. Heel concreet, en vertrekkend vanuit hun eigen ervaring. Met onze voorstellen willen we onnodige lasten en zorgen weghalen. Zo krijgen ouders ruimte om zich meer bezig te houden met de kleine samenleving van hun gezin. Daar wordt iedereen beter van. Want kwaliteit van leven is een absolute prioriteit voor Groen.

ontdek ons becijferd O2-plan op www.groen.be ademruimte voor mensen, zuurstof voor economie


Vlaanderen moet dringend meer ambitie tonen op vlak van fijn stof.

Gezonde leefomgeving Vlaanderen stikt in het fijn stof. Onze kinderen zijn daar de eerste slachtoffers van, studies tonen duidelijk het schadelijk effect op hun gezondheid aan. Heel veel mensen maken zich daarover terecht ongerust. Ook ik als jonge moeder wil dat mijn kinderen kunnen opgroeien in een gezonde leefomgeving met propere lucht. Groen pleit voor dringende actie en strengere normen op vlak van fijn stof en schadelijke stoffen.

Freya Piryns lijstduwer Vlaams parlement

Genoeg opvang “Kwaliteitsvolle voor alle kinderen kinderopvang is een Als er een nieuw kind op komst is, wil je in de basisrecht” eerste plaats nadenken over een mooie naam of de kleur van de kinderkamer. Jammer genoeg is het eerste wat toekomstige ouders nu moeten doen, hun baby op een wachtlijst voor een crèche zetten. Dat de Vlaamse regering hier niet al lang iets aan heeft gedaan, is onaanvaardbaar. Groen wil investeren in meer crèches. We moeten snel werk maken van kwaliteitsvolle opvang voor álle kinderen. Waar ze ook wonen en in welk gezin ze ook opgroeien.

Lisa Buysse

Dalilla Hermans

21ste plaats Vlaams parlement

16de plaats Kamer


Onze samenleving gunt kinderen steeds minder plaats. Dat moet veranderen.

Meer speelruimte Het is echt heel erg hoe we als samenleving onze kinderen steeds minder plaats gunnen: letterlijk én figuurlijk. Steden en gemeenten moeten meer op maat van kinderen ontwikkelen. Meer parken in

plaats van parkings. Tegelijk moeten we ook af van de vele absurde regels en GAS-boetes voor minderjarigen. Hoe kunnen kinderen nog kind zijn, als we hen alles verbieden?

Giuliana Chirinos Saavedra 27ste plaats vlaams parlement

Kinderbijslag op maat Kinderen die hier wonen moeten dezelfde kansen krijgen. Daarom willen we de kinderbijslag eerlijker invullen. Dat betekent dat ieder kind binnen hetzelfde gezin recht heeft op even veel kinderbijslag, ook bijvoorbeeld bij nieuw samengestelde gezinnen en vormen van co-ouderschap. Bij gezinnen die met armoede te kampen hebben, verhogen we de kinderbijslag, zodat

kinderen zo min mogelijk met een achterstand aan het leven beginnen.

Tom Kestens 1ste opvolger Vlaams parlement

Verschil in bijslag per partij voor gemiddeld gezin met drie kinderen. Bron: deredactie.be

SP.A € -117

Gezinsbond € -33

CD&V € -6 N-VA € +3

GROEN € +108

Vlaams belang € +243


De tijd dat ouders moeten kamperen om hun kind te kunnen inschrijven, had al lang achter ons moeten liggen.

Investeren in onderwijs De Vlaamse regering investeert veel te weinig in nieuwe scholen. Dat zal met Groen anders zijn: we willen resoluut werk maken van meer plaatsen en scholen, zodat ouders zich niet meer moeten afvragen of hun kind wel op tijd ingeschreven raakt.

Nieuwe scholen moeten we slim plaatsen en lokaal verankeren. Een goede school is een brede school, die een actieve rol speelt in de wijk of het dorp en ook na de lesuren ruimte heeft voor sport en cultuur.

Sien Pillot 4de plaats Kamer

Verschil mag “Gezinnen zijn gebouwd gezien worden op liefde en vertrouwen, Papa, mama, zoon en dochter. Heel veel gezinnen zien er zo er al lang niet meer zo niet noodzakelijk op de uit, en toch blijft dat vaak het dominante beeld: in schoolboeken, de media, bij Kind combinatie man-vrouw.” en Gezin… Dat er voor de wet al meer gelijkheid is tussen holebi’s, hetero’s en transgenders, is natuurlijk goed, maar er zijn nog steeds vooroordelen en discriminatie waar niet-traditionele gezinnen tegen moeten opboksen. Voor Groen is iedereen gelijk, dus daar willen we in een volgende legislatuur ook meer werk maken.

Katrien Vanhove 8ste plaats Kamer


Tijd maken voor je kinderen, dat moet zo veel mogelijk kunnen.

Tijd voor gezin én werk Je kinderen worden er alleen maar beter van als ze genoeg tijd met hun ouder(s) kunnen doorbrengen. We willen dus een sterker en soepeler systeem van tijdskrediet, waarbij jonge ouders samen met hun werkgever hun prioriteiten kunnen kiezen. Op dezelfde manier moeten we ook flexibel werken ondersteunen. Het vaderschapsverlof breiden we uit. Een haalbare combinatie van werk en gezin

Betaalbaar wonen De zoektocht naar een betaalbare en kwalitatieve woning is nog nooit zo moeilijk geweest. Huizen zijn onbetaalbaar. In Antwerpen staan bovendien maar liefst 22.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Met Groen willen we de woonbonus hervormen, en huursubsidies en renovatiepremies zo gebruiken dat een betaalbare en kwaliteitsvolle woning kopen of huren weer mogelijk wordt.

is belangrijk voor alle kinderen, ook voor wie opgroeit bij zelfstandigen of bij een alleenstaande ouder.

Oussama El Aboussi

Klaartje Heiremans

5de plaats Kamer

1ste opvolger Kamer

“Groen wil voor iedereen een betaalbare en kwalitatieve woning.” Kim Buyst 4de plaats Vlaams parlement


Veilig onderweg

We voeren geen antiautobeleid, maar maken duurzame alternatieven veiliger, aantrekkelijker en goedkoper.

Het is een terugkerend dilemma: je waagt je leven en dat van je kinderen in het drukke schoolwerk-verkeer, waardoor mensen dan toch maar de auto nemen. Het is een vicieuze cirkel die we alleen maar kunnen doorbreken door meer te investeren in duurzame alternatieven: fietspaden, veilige schoolroutes, degelijk openbaar vervoer.

Energiezuinig wonen Het is elke keer slikken als die energiefactuur binnenvalt. Heel wat jonge gezinnen stellen energiezuinige verbouwingen echter noodgedwongen uit. Dat is jammer. Door extra geld vrij te maken voor duurzame renovatie van huizen willen we met Groen twee vliegen in één klap slaan: jonge gezinnen besparen op de energiefactuur én we creëren duizenden jobs in de bouwsector.

Ilse Van Dienderen

Staf Aerts

2de opvolger Vlaams parlement

7de plaats Kamer

“Meer geld voor energiezuinige renovatie betaalt zichzelf terug.” Jeroen Dillen 3de plaats Kamer


STEM

V.U. Truus Roesems, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Brussel — Verkiezingsdrukwerk, 25 mei 2014

3 GROX

EN

Elke stem is belangrijk, maar met drie stemmen kunnen we echt het verschil maken. Daarom heeft Groen uw stem nodig, drie keer.

Gedrukt op FSC gecertifieerd papier met vegetale inkten en groene energie.

BART STAES

MEYREM ALMACI

WOUTER VAN BESIEN

Lijsttrekker Europees parlement

Lijsttrekker Kamer

Lijsttrekker Vlaams parlement

Zuurstof voor elk gezin  
Zuurstof voor elk gezin  

Jonge gezinnen zijn elke dag druk in de weer met spelen, naar school gaan, werken… Tegelijk willen ze thuis aan een fijne, gezonde omgeving...

Advertisement