Page 1

2014 Redactie: Sercan Sen, Kirsten van der Veer, Annemarijn Boerboom & Bastiaan van Kuijzen Groentjes 5-2-2014

De Kritische Consument


Inhoud

2


Voorwoord door Bastiaan van Kuijzen Wij zijn vier studenten van een marketing en communicatie school. Voor een project van het vak burgerschap hebben wij als opdracht gekregen, een tijdschrift te ontwerpen en de teksten te schrijven voor in het tijdschrift. Het thema van het tijdschrift is duurzaam, we hebben dit onderwerp zoveel mogelijk naar ons toe getrokken doormiddel van voor de dagelijkse dingen een duurzaam alternatief te bedenken of een dagelijks behoefde/product die al duurzaam aan te prijzen. Het tijdschrift is op gebouwd uit een artikel over het kiesbewust merk, een recensie over de film ‘Blue dragon’ en een interview met een toevallige passant over zijn leven met duurzaamheid. wij hopen dat u er iets van opsteekt na het lezen van het tijdschrift en we hopen dat u veel plezier heeft tijdens het lezen.

3


Poster door Sercan Karabulut

4


Recensie China Blue door Kirsten van der Veer

= China Blue is een documentaire over kinderarbeid in China. De kinderen werken daar in fabrieken met absurde tijden en vreselijke lonen. Ze zijn daar blij als ze â‚Ź0,004 cent per uur mogen verdienen tegen hoge prestaties. Heb je iets minder hard gewerkt als gister, wordt je gelijk gestraft! Dat kinderen daar werken, omdat hun familie arm is, vind ik geen probleem. Als ze toch niet naar school kunnen, mogen ze een steentje bij dragen. Alleen moet China hun arbeidsomstandigheden voor kinderen verbeteren. Bijvoorbeeld 4 dagen in de week werken, 2 dagen les en 1 dag in de week vrij zodat ze bij familie kunnen zijn. Ook meer pauze over de dag verspreid. Half uur lunch pauze en 2 x kwartier zodat ze even buiten kunnen spelen, is toch niet te veel gevraagd? Je kan altijd de groepen splitsen. Door de documentaire word je even wakkergeschut en realiseer je dat wij het hier in Nederland het erg goed hebben. Wij zijn tot ons 18 de verplicht om naar school te gaan, en als je ouders dit niet kunnen betalen draagt de overheid bij. Wij kunnen zelf kiezen of we een bijbaantje nodig hebben, en hebben te maken met een minimumloon per leeftijd. Ook werken we onder betere omstandigheden, krijgen we reiskosten en pauze en zien we daglicht. De documentaire krijgt van mij 3 sterren, omdat ik het gevoel had dat ik informatie miste. Ik wilde wel een korte blik op een werkdag van zo`n kind en de confrontatie met de eigenaren zien, met de vraag waarom ze zo aan kinderuitbuiting doen! Wordt het echt duurder met andere omstandigheden? Kunnen zij aan het eind van het jaar een duurdere auto rijden? Hoe zal het leven van het kind eruit zien als ze niet konden werken? Dit is wat ik miste in de documentaire de rest van de stukken die zij filmden zijn wel goed, vooral het interview met een meisje. Het raakt je. Daarom drie steren.

5


Kies jij bewust? door Kirsten van der Veer Ook bezig met bewust kiezen, wat je eet? Weet jij het verschil tussen de 2 logo`s? Het groene Logo staat namelijk voor een gezonde basisvoeding, dat zijn de belangrijkste voedingstoffen die je iedere dag nodig hebt. Deze basisvoeding vind je terug in de schijf van vijf. Deze heb je nodig om de dag goed en gezond door te komen. Het blauwe logo geeft aan dat je die snack best kan eten, ook al staat dit niet in de schijf van vijf. Want naast je basisvoeding heb je ook behoefte aan snacks of frisdrank, het blauwe logo geeft hier aan dat je de snack of frisdrank best een keertje kan nemen. In deze producten zitten namelijk minder calorieĂŤn en verzadigde vetten en minder suiker of zout. Maar ondanks deze logo`s moet je ook in maten eten, want overal waar te voor staat is niet goed. Deze producten geven alleen aan dat je gezonder bezig bent als je dit product eet dan wanneer je een ander product eet. Wat vinden wij van de ik kies bewust logo`s? Het is goed dat deze logo`s er zijn, want er zijn een hoop mensen in Nederland die graag gezonder willen eten en gedwongen worden, maar niet weten hoe ze moeten beginnen. Door deze logo`s hoef je ook niet speciaal naar een diĂŤtist, want de logo geeft al aan dat je een goede stap zet.

Na onderzoek van de keuringsdienst van waarde blijkt: Er bleek dat er nog wat verwarring is over wanneer een product nu wel of niet gezonder is. Want Light producten hebben geen sticker maar de normale producten wel. Betekend dit dat de light helemaal niet gezonder is? Dit heeft de keuringsdienst van waarde uitgezocht, niemand kon uitleggen hoe dit kan! Mijn tip is na het zien van hun onderzoek, dat je zelf moet kijken wat jij gezonder vindt, want biologisch of niet, minder zouten en vetten is altijd beter. Je kan de logo wel aanhouden, maar laat je vooral niet voor de gek houden met light en bewust logo, want vaak is er bijna geen verschil. Bron: www.ikkiesbewust.nl

6


Interview door Annemarijn Boerboom & Bastiaan van Kuijzen • • • • • • • • • •

• • • • • • • • •

7

Scheidt u afval? Waarom wel/waarom niet? Rijdt u een duurzame auto? Waarom wel/waarom niet? Vindt u de opwarming van de aarde een groot probleem? Waarom wel/waarom niet? Wat doet u zelf om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Koopt u biologische producten? Waarom wel/waarom niet? Houdt u rekening met uw energieverbruik? Vindt u dat de overheid meer moet subsidiëren aan milieu vriendelijke ideeën Moet de overheid strengere maatregelen nemen in verband met het milieu, zo ja, welke? Zo nee? Waarom niet? Denkt u dat taakstraffen helpen de opwarming van de aarde tegen te verhelpen? Heeft u nog een milieubesparende tip?

Nee, omdat ik woon in de stad, daar hebben we 1 lokale vuilnisbak, dus weinig mogelijk om afval te kunnen scheiden. Glas scheidt ik wel, maar we hebben in de buurt geen plastic afvalbak. Nee ik rijdt geen duurzame auto, de reden is ik heb deze auto gekocht omdat ik deze mooi vindt en hij niet in een duurzame variant verkrijgbaar was en the eye is better than the brain. Ik vind het zielig voor ijsberen dat de poolkappen kappen smelten maar ik vind fijn dat het warmer weer wordt, want ik hou zelf van warm weer. Niets, ik ben me er niet altijd zo bewust van? Nee, is duurder. De meeste biologisch omdat ze biologisch voer hebben gekregen, dus daar zie ik niet de noodzaak van in. Nee, omdat heel veel dingen niet mogen van de gemeente. Luiheid komt veel voor in mijn familie, daar dus graag aan mee. Nee, omdat het al gedaan wordt, we zitten in de crisis en andere dingen hebben hogere prioriteiten. Ja, ze moeten strenger zijn met de uitlaatgassen in fabrieken en met het dumpen van afval. Ja, want zij kunnen de smerige klussen opknappen die onmilieu vriendelijk zijn.


Nawoord door Annemarijn Boerboom Beste lezer, Hartelijk dank voor het lezen van ons tijdschrift, wij zijn er tevreden over het resultaat en we hopen u te hebben geamuseerd. Als u nog vragen heeft kunt u ons altijd mailen naar: tijdschriftburgerschap@outlook.com als u verder nog vragen heeft kunt u terecht bij onze telefoon centrale 0900-0343.

8

Burgerschap  

De Kritische Consument

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you