Page 1

Clubblad van Atletiekclub Grimbergen vzw – Juni 2011

Ali Hamdi loopt EK-limiet 1500m Ticket voor EK U23 is zo goed als zeker binnen!

Masters nemen deel aan EVACI ‌ en leveren enkele knappe prestaties.

AC Grimbergen op stage Verslag uit Hofstade, Herentals en Rosas


Brusselsesteenweg 133 – 1850 Grimbergen Tel. 02 270 06 68 openingsuren : week : 7 tot 18 uur sluitingsdag dinsdag zaterdag : 7 tot 16 uur – zondag : 7 tot 15 uur

Grimbergsesteenweg 80 – 1800 Vilvoorde Tel. 02 251 07 88 openingsuren : week : 6 tot 18 uur zaterdag : 6 tot 16 uur – zondag : 6 tot 15 uur

02 / 267 39 03 info@matchpointsportshop.be


Voorwoord Het Spurtend Pennetje is dit keer extra goed gevuld. We kregen uitgebreide verslagen binnen van de stages die niet alleen goed zijn als voorbereiding op het zomerseizoen, maar ook een stevige boost moeten geven aan de groepsgeest. De jeugd en de groep van trainers Marc en Cor kozen traditiegetrouw voor een weekendje Hofstade. Trainer Wim verbleef met zijn groep vier dagen in het sporthotel van Herentals. De atleten van Jean-Pierre kozen voor een weekje Spanje in het gezelschap van de atleten van Sparta Vilvoorde. Op het vlak van snelle tijden en clubrecords is het dit zomerseizoen lang kalm gebleven, maar net voor het ter perse gaan van dit clubblad leverde Ali Hamdi nog een knalprestatie door het clubrecord op de 1500m scherper te stellen, en daarmee ook de limiet voor het Europees kampioenschap voor beloften in het Tsjechische Ostrava te halen. Jos Herinckx kijkt ook nog even terug op het indoorseizoen dat in Gent werd afgesloten met het EK voor masters. Vier clubgenoten leverden er uitstekende prestaties. Laten we ook nog even een blik werpen op de agenda met clubactiviteiten van deze zomer: - Onze barbecue vindt plaats op zaterdag 25 juni op de speelplaats van Gemeenteschool Mozaiek Humbeek (naast de atletiekpiste). Vanaf 18u kan je heerlijk komen smullen. - Op zaterdag 16 juli om 16u wordt het eerste startschot gegeven van onze Veldkantjogging doorheen het Lintbos. Het parcours en de afstanden zijn gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Op deze jogging willen we niet alleen de ‘echte’ wedstrijdatleet, maar zeker ook de recreatieve lopers verwelkomen. Misschien zijn er sportieve ouders die dit jaar de uitdaging aangaan? Ook voor de jeugd staan er afzonderlijke wedstrijden op het programma. - Onze traditionele Volksstratenloop ter gelegenheid van Grimbergen Kermis zal op zaterdag 3 september toe zijn aan haar 31ste editie. De eerste start voor de jeugd wordt gegeven om 18u. Aansluitend volgen de joggings van 3,8 en 7,6 km. Het hele kermisweekend lang kan je bovendien terecht in onze tent voor een hapje en een drankje. Iedereen welkom! Maak er allemaal nog een mooi zomerseizoen van!

In dit Spurtend Pennetje: Voorwoord ................................................................................................................................................................................................. 1 Clubweekend Hofstade .............................................................................................................................................................................. 2 Stage Rosas................................................................................................................................................................................................. 5 Stage- en recreatieweekend Herentals ...................................................................................................................................................... 9 Wedstrijdverslagen Cad-Sch-JSM ............................................................................................................................................................. 10 Wedstrijdverslagen jeugd......................................................................................................................................................................... 15 De jeugdopleiding van de toekomst ......................................................................................................................................................... 18 Tips van de jeugdtrainers ......................................................................................................................................................................... 20 Het leven zoals het is… in onze club ......................................................................................................................................................... 21 Nog enkele berichten…............................................................................................................................................................................. 21 Persknipsels .............................................................................................................................................................................................. 22

Auteurs: Joris Lauwers, Willem Deboeck, Jos Herinckx, Jona Van den Broeck, Victor Opdorp, Hinde De Mars Foto’s: Joris Lauwers, familie De Mars, www.tomvanrooy.be , www.evaa.ch , David De Vuyst, Jona Van den Broeck, familie Opdorp Samenstelling: Willem Deboeck (spurtend@acgrimbergen.be) Het volgende clubblad is gepland voor september. Je mag al jouw verslagen, artikels en foto’s doorsturen naar spurtend@acgrimbergen.be. Spurtend Pennetje │Juni 2011│1


Clubweekend Hofstade Het tweede weekend van april werd het sporthotel in Hofstade ingenomen door onze benjamins, pupillen en miniemen en de sprinters van trainers Marc en Cor.

 Koen startte het weekend met het geven van de nodige instructies en afspraken. Daarna mochten de atleten mekaar uitdagen tijdens de laddercompetitie. Hariette en Marie bleken de krachtpatsers van dienst te zijn tijdens het touwtrekken. De trainers kregen er zowaar knikkende knieën van. 

 De eerste avond werd afgesloten met een heus ‘muziekquiz/karoake/dans-spektakel’. Hier neemt Sietse de groep op sleeptouw voor enkele danspasjes. Toen de trainers even later besloten dat het bedtijd was, klonk dit als muziek in de oren.

 Werptraining op het strand. De pupillen amuseerden zich alvast.

Spurtend Pennetje │Juni 2011│2

 Battle of the sea. Breng de schepen van de andere teams tot zinken na eerst hun levens te hebben veroverd. Zeekapitein Koen leidde de matrozen in goede banen tijdens het zeeslagspel.


 Knallen maar! Trap alle ballonnen stuk onder goedkeurend oog van Jürgen.

Een gokspel met opdrachten, hier zo lang mogelijk als een flamingo blijven staan met de ogen toe. Er werd gegoocheld met euro’s en weddenschappen gesloten die hun meerdere niet kennen. Nadien volgde nog het avondspel in het bos. 

 Een rustige looptraining langs het meer voor onze miniemen luidde de laatste dag in. Geen bezemwagen, maar een bezemfiets begeleidde onze jeugd op hun tocht.

En nog wat oefeningen op de fit-o-meter…

Haasje over met Lisa. 

Spurtend Pennetje │Juni 2011│3


De temperaturen haalden vlot de 20° en dat was het sein voor wat avontuurlijke waterpret. Lefgozer Anouk was de eerste die de oversteek waagde. Daarna volgden ook Martha en de rest van de groep. Ook trainster Sara waagde de oversteek.

 Cédric wist zijn kleren maar net droog te houden, al scheelde het niet veel.

 Wie wel met natte kleren aan het middagmaal zaten, waren jeugdtrainers Jürgen en Joris. Zij konden het niet laten een niet te nemen hindernis uit te proberen en eindigden beiden in de sloot.

Enkele wist-je-datjes van Victor Opdorp (pupil) over het Hofstadeweekend: * wist je dat het eerste spel laddercompetitie was? * wist je dat Seppe De Vuyst altijd de aandacht trok van de miniemen meisjes? * wist je dat Joris en Jürgen goed kunnen wedden? * wist je dat Koen de DJ van dienst was? * wist je dat kamer 4 altijd gewekt werd door een vogel om 6u30? * wist je dat Joris in het water gevallen was? * wist je dat de Finse piste heel leuk was? * wist je dat Jasper G., Victor en Joshua in dezelfde kamer sliepen als vorig jaar? * wist je dat we elk jaar gaan zwemmen? * wist je dat het laatste spel schoenenworp was? Ook de benjamins mochten zich onder het oog van Hannes wagen aan het betere klim- en klauterwerk.

Spurtend Pennetje │Juni 2011│4


Stage Rosas De lopers van trainer Jean-Pierre bezorgden ons een uitgebreid verslag van hun stage in het Spaanse Rosas.

Stage Rosas 2011 Vri jdag en zaterdag Met 2 luxe bussen vertrokken we richting het mooie Rosas in Spanje. De busreis verliep zeer vlotjes en al snel begonnen de oogjes dicht te vallen. Na de 2e film op de bus waren de meeste aan het slapen. Dankzij de vele beenruimte verliep het slapen zeer comfortabel. De volgende ochtend werden we wakker en merkten we aan de Spaanse opschriften dat we ons reeds in Spanje bevonden. Het kon dus niet ver meer zijn. Vol spanning keken we uit naar de eerste confrontatie met het hotel. Het hotel overtrof al onze verwachtingen. Het was nieuw en modern én luxueus. Wat we ook opmerkten was dat het strand slechts op enkele meters van het hotel bevond. Na het uitpakken van de koffers bleek het al middag te zijn en stond het buffet dus op ons te wachten; onze buik rammelde (“ rammel rammel”). Voor onze honger te stillen was er genoeg keuze. Vervolgens zijn we onze benen gaan verfrissen in het buitenzwembad, ideale watertemperatuur. Nadien werden we verwacht aan de inkomhal voor een gezamenlijk duurloopje met zowel Jean-Pierre's groep als de andere clubs. Hiervoor trokken we onze fancy zomerse loopkledij aan. De temperatuur bedroeg immers 29°C.

Salida para España

r Spanje Ve rtrek met de bus naa

Na het gezamenlijke duurloopje verfristen we ons in het buitenzwembad en deze keer gingen we eens het verwarmde binnenzwembad testen. Er bleek ook een grote jacuzzi te zijn. “Heerlijk”, dat was het woord dat het gevoel het beste beschreef. Nadat we onze hadden gedoucht spotte één van ons de sauna. Er zaten 2 bloedmooie vrouwen in dus besloten we ons er tussen te nestelen en gooiden we spontaan nog wat water op de hete stenen. Het was nog niet warm genoeg! Na een glimp op onze horloge was het ons meteen duidelijk, diner time ! Net als bij het middageten was er genoeg keuze. Omdat de sfeer er zo goed in zat besloten we om niet om acht uur te gaan slapen maar nog even door te gaan ^^ . Zo hebben we die avond nog een partijtje tafeltennis gespeeld waarin de rest van het hotel geen concurrentie bleek voor ons, al waren we nog niet eens deftig opgewarmd. De rest van de avond hebben we doorgebracht in de rustgevende lounge-bar van het hotel, een echte hotspot in deze buurt ! Na een paar glaasjes isostar in de bar naderde het einde van onze avond. We besloten onze mooie kamer op te zoeken. De volgende dag was er immers een zware training gepland. Onze allerlaatste actie van de dag was het reinigen van onze tanden. Na dit werk waren we volledig uitgeteld en vielen we onmiddellijk in slaap ZZZZzzzzzzz....

Buenos días España

Goeiemorgen Spanje

Spurtend Pennetje │Juni 2011│5


Stage Rosas 2011 Zondag Onze 2e dag hier in het prachtige Spanje ging van start. Het was 8u30 als we uit onze bedjes kwamen en onze maagjes gingen vullen zodat we die dag veel energie hadden en er volop tegen aan konden gaan. Onze eerste activiteit van die dag was de markt gaan bezoeken. We wisten niet precies waar die gelegen was maar daarvoor hadden we al snel een oplossing. In de verte liepen een aantal oude vrouwtjes met een markttas, dus zijn we hen maar gevolgd. Uiteindelijk kwamen we terecht op een klein groetenmarktje. We vroegen ons allen af of dit wel de markt was waarover ze in het hotel gesproken hadden. Dus we wandelden een klein beetje verder en plots zagen we in de verte allerlei kraampjes. Dit bleek dan de echte markt te zijn waar we naar op zoek waren. Daar hebben we dan een tijdje rondgelopen om rond twaalf uur terug te keren naar het hotel. Op de terugweg hing er een hele toffe sfeer in de groep, zeker nadat Laura recht tegen een paal was gelopen. Toen we uiteindelijk terug in het hotel aankwamen na een lange, sfeervolle en toch wel pijnlijke (voor Laura althans) wandeling was het weer tijd om aan tafel te schuiven.

Het was prachtig weer en daar besloten we optimaal van te genieten. We trokken onze zwemkledij aan en vertrokken naar het strand dat zich op 80 meter van het hotel bevond. Het zonnetje scheen hard en we hebben er een mooie bruine ( sommigen rode) kleur aan overgehouden. We besloten het zeewater eens te testen, maar dit bleek toch nog erg koud te zijn. Nadien hebben we als afsluiter op het strand een spelletje ‘Waarheid, durven of doen’ gespeeld waarvan de opdrachten geheim moeten blijven =). Terwijl wij op het strand van de zon genoten, waren de wielerfanaten onder ons in de bar van het hotel naar Parijs-Roubaix aan het kijken. Jan De Mars lag te zonnen aan het zwembad, maar wou toch graag het einde van de koers kijken. Aangezien zijn kledij nog op de kamer lag, vond hij er niks beter op dan het kleed van zijn vrouw over zijn zwemkledij te trekken. Je mag er zeker van zijn dat er in de bar rare gezichten getrokken werden toen Jan daar binnenkwam ! “Dresscode casual chic” Natuurlijk moest er die dag ook nog gelopen worden. De jongens hadden hun eerste training al ’s morgens gehad terwijl de anderen naar de markt waren. We zagen allemaal een beetje op tegen deze training omdat het snikheet was in de zon. Maar we hadden geluk, want net toen we voor onze duurloop langs de dijk wouden vertrekken schoof er een wolk over de zon. Het was plots de ideale temperatuur om te lopen. Tijdens de duurloop op de dijk hadden we veel toeschouwers en supporters.

Gelukkige verjaardag Na het stretchen en douchen begaven we ons naar de eetzaal voor het laatste maal van die dag. Deze dag, 10 april was voor één iemand onder ons een speciale dag. Het was namelijk Maaike haar verjaardag. Ze werd overstelpt met cadeautjes en verjaardagswensen. Natuurlijk moest dit gevierd worden, dus had Maaike ons allemaal uitgenodigd voor een drankje op een terrasje. Na deze heerlijke dag en avond gingen we allen moe, maar tevreden in bed want de morgen nadien stond de eerste pistetraining op ons te wachten....

Spurtend Pennetje │Juni 2011│6

Feliz cumpleaños


Stage Rosas 2011 Maandag Na een stevig ontbijt staan we om 9u30 klaar aan de receptie om te vertrekken naar de piste in Figueras. De busrit duurt echter iets langer dan gepland, maar na enkele omwegen komen we dan toch aan bij het stadion van de Special Olympics (de Olympische spelen voor mensen met een mentale handicap). Na het keuren van de piste door de trainers en het afzetten van onze spullen in de kleedkamers vertrokken we voor de opwarming. Lange Frans had ons verteld dat er rond het kasteel een mooi en tof parcours was om op te warmen. Deze vinden we na opnieuw een paar omwegen te hebben genomen. Het kasteel is mooi en zeer strategisch gebouwd: op een heuvel met vaak steile afgronden en veel kleine inhammetjes. Dit wil dus zoveel zeggen als lopen op een smal paadje langs steile afgronden met enorm veel wind die je nooit eens in de rug krijgt omdat je constant van richting verandert door het nemen van die inhammetjes. Na deze winderige opwarming starten we met onze eerste pistetraining van het seizoen : zwaar maar zeer leuk op zo’n Spaanse piste en onder een blauwe heldere hemel. Om 12u pikt de bus ons terug op en vertrekken we opnieuw richting hotel. Na een verfrissende douche kunnen we genieten van een overvloedig en heerlijk buffet.

In de namiddag trekken Elke, Laura, Maaike en Lieve naar het jongerenstrand terwijl de rest geniet van het bubbelbad en de sauna. Daarna worden de pingpongballetjes bovengehaald en Idriss leert Sara schaken. Maar dankzij de hulp van een zeer vriendelijke oude man wint Sara van haar leermeester. Wanneer Ali, Bert, Idriss en Jean-Pierre klaar staan om aan hun 2de training van de dag te beginnen, houden de andere mannen een fotoshoot in het babyzwembad. Wanneer iedereen terug fris gewassen is, trekken we naar de dijk om te genieten van een terrasje en een verkwikkend drankje. Vervolgens begeven we ons naar de eetzaal om onze magen te voorzien van pasta, vlees, groenten en heerlijke desserts. Verder wordt de avond besteed aan het surfen op internet, plezier maken aan het zwembad en films kijken. Tenslotte nadert het einde van deze schitterende dag en keert iedereen terug naar zijn/haar kamer. En gelukkig stond er vandaag geen paal in Laura haar weg.

Di nsdag Opstaan! De ene al wat makkelijker dan de andere. Maar rond 9u zaten de meesten toch al aan tafel om te genieten van het uitgebreid ontbijt. Na een stevig ontbijt en met goed gevulde magen, misschien wel té goed gevulde magen, gingen enkele trainen om de verzuurde benen van voorgaande trainingen er uit te lopen. Anderen bleven in het hotel om wat te zwemmen of te genieten van de zon. Toen de middag aanbrak, kwamen we bijeen in de grote eetzaal om er te lunchen. Als sporters namen we gemakkelijk pasta’s en rijst. Maar sommige lieten zich verleiden door ander lekker, maar minder sportief eten. Om 14u00 in de namiddag vertrok er een bus met 33 personen richting Figueres. Deze bracht de groep naar het museum van de kunstenaar “Salvador Dali”. Daar hebben ze dan een uur en half rondgelopen, toch de sporters, want deze moesten daarna trainen. De andere die nog mee waren konden er iets langer blijven. De achterblijvers in het hotel hebben natuurlijk van de zon genoten, de zwembaden en de jacuzzi. Toen het 16 uur was, zijn de sporters die nog in het hotel waren, vertrokken naar de piste om daar samen te komen met de anderen van het museum om gezamenlijk een rondje rond het kasteel te lopen als opwarming. Daarna was het zoals verwacht een zware training. Elk deel van de groep kreeg een specifieke training voor de afstanden die ze lopen. Er werd veel gezweet en gepuft in zo’n temperaturen, maar er was toch een matige wind die het aangenaam maakte. Terug met de bus richting hotel omstreeks 19u30. Zodat we direct na het douchen aan het avondmaal konden beginnen. Iedereen kon weer naar hartenlust opscheppen met wat hij of zij maar wilde. Na het eten zocht iedereen iets te doen om zich te vermaken. Enkele bekeken een film, andere zaten in de lounge. En zo was weer een dag gevuld.

Spurtend Pennetje │Juni 2011│7


Stage Rosas 2011 Woensdag Na een heerlijke nachtrust, werde n we vroeg verwacht voor het ontbijt. Met een stralende zon en echt terrasjesweer was dit echter geen moeite. De wind is vandaag gaan liggen, zodat het vooruitzicht op een ochtendtra ining (loslopen) nog leuker wordt. Het looptraject langs het azuurblauwe zeewater maakt het wel speciaal. De be langste lling van de ochtendwandelaars, maar vooral hun spontane aanmoedigingen doen ons tempo verhogen.’t Is wel zo, dat onze knappe vrouwelijke atletes meer in de gratie valle n van de supporters.. “ dan de mannelijke veteranen”. Na het deugddoende rekken en het woordje uitleg over de verdere dagindeling gaan we richting douche , met een smakelijke maaltijd in ’t vooruitzicht. In afwachting hierop wordt er gerust, gelachen en gezonnebaad op de strandstoelen, met op de achtergrond, het geluid van klaterende fonte inen. Jos Kris en Jean-Pierre hebben wel heel veel interesse in het insmeren van de vooral vrouwelijke badgasten. Ola!

Opme rking: De dichter lijk

e vrijheid van Jan’s laat ste zin, is we l me t een

korrel zout te nemen,wat

zeg ik, nee m maar 10 kilo.

’s Namiddags vertrekken we met de bus naar Cadaques. Een vissersdorpje dat enkel via een bergpas is te bereiken en hierdoor nog niet toeristisch is uitgebuit, met hotels en hoge flatgebouwen. Salvador Dali is hier geboren. Een standbeeld van deze fijn besnorde meester herinnert ons hieraan. Ook is er in bijna iedere vitrine een reproductie van een van zijn werken te zien. De oude sma lle steile steegjes waren geplaveid met op hun kant geplaatste keien met een pittoresk uitzicht. Een kerkje werd ook nog aangedaan. Tot 16 uur waren we vrij om het dorpje verder te ontdekken. Aan het keienstrand werd het een wedstrijd om de vlakke keien op het wateroppervlak te laten afketsen. De betere geraakten tot 6-7 sprongen. Hilarisch gelach wanneer er een steen direct onderging. Van hier ging het richting Figueres om er op de piste te trainen. Eerst nog opwarmen langs het mooie paadje, dat zic h meandert rond de versterkte burcht. Vandaag hadden we geen hinder van de felle wind op de top van de ze heuvel. De training verloopt perfect. Kris gidst ons in een egaal tempo naar de voorop gestelde rondetijd. Terug naar ’t hotel, douchen en klaarmaken voor het avondeten. De obers kennen ons reeds en leiden ons naar een tafel van zes. We nemen de tijd voor de uitgebreide maaltijd en praten rustig na. Hierna zakken we nog af naar een zaaltje waar 2 flamenco danseressen ons vermaken. Bedtijd voor een rustgevende herste llende slaap.

Sno ring!

Donderdag en vrijdag De dag begint zonnig doch een beetje fris. ’s Morgens na het ontbijt vertrekke n Jean-Pierre, Ali, Bert, Jos, Kris, Jan en Lieve naar de piste. Na een lekkere douche nog een cursus Zumba, gegeven door Maaike. Het middagmaal heeft gesmaakt en een bus vol, vertrekt om 14 uur voor een mooie natuurwandeling in het park. De zon schijnt opnieuw en het water heeft een prachtig blauwgroe ne kleur. Een pracht van een wandeling langs de baai en iedereen geniet ervan. Terug in het hotel rond 19 u. Ondertussen zijn de andere atleten vertrokken naar de piste en worden terug verwacht rond kwart voor acht. Douche, eten en ja de valiezen klaarmaken! Vandaag onze laatste dag. Om 9 uur moesten onze valiezen uit het hotel. We vertrekken voor de laatste keer naar de piste. In de namiddag zijn we nog lekkere pizza’s gaan eten. De laatste inkopen gedaan, de laatste cadeautjes gekocht. Voor ons vertrek danste Maaike de Zumba als afscheid. Dit had vlug veel aanhangers. Om 18 uur vertrekt de bus naar huis, dromend van een prachtige week.

Spurtend Pennetje │Juni 2011│8


Stage- en recreatieweekend Herentals De lopers van trainer Wim bleven iets dichter bij huis voor hun stage- en recreatieweekend. Maar niet getreurd, want ook in het Netepark in Herentals scheen de zon en was er een prachtige accommodatie met sporthotel, atletiekpiste, sporthal en kilometers lange bospaden, ideaal voor een duurloopje. Wim schotelde zijn atleten dagelijks twee trainingen voor en het organisatiecomité zorgde dat er voor en na de trainingen geen minuut plaats was voor verveling. De meegereisde ‘entourage’ (ouders, echtgenoten, kinderen….) kwam aan zijn trekken met mooie fiets- en wandeltochten in de streek. Bedankt Ingrid en Mireille voor de prachtige organisatie! De mooie atletiekpiste vlakbij het sporthotel was de ideale plaats voor het snellere loopwerk. 

 Jona, Jorik en Laura volgen het bospad langs de Nete in het spoor van hun trainer.

 ’s Avonds stond er badminton, bowling en een muziekquiz op het programma. De doe-opdrachten werden met veel enthousiasme en creativiteit meegedaan. In de namiddag kon iedereen zich uitleven in een partijtje hockey en korfbal. Het ging er soms fel aan toe, want atleten willen uiteraard atlijd winnen…. 

 Joris demonstreert kundig de technische oefeningen.

Spurtend Pennetje │Juni 2011│9


Wedstrijdverslagen Cad-Sch-JSM EK indoor voor masters door Jos Herinckx Half maart namen 4 clubgenoten deel aan het “EVACI”, zeg maar het EK cross en indoor voor atleten van 35 jaar en ouder. Dit jaar werd dit kampioenschap georganiseerd in Gent, waardoor de Belgische atleten een unieke kans kregen om eens van dit kampioenschap te proeven. In totaal namen maar liefst 3400 atleten deel, waarvan 400 landgenoten. Voor onze club liepen Herman Jansens en de gebroeders Jan en Kris De Mars de cross. Jos Herinckx had het drukste programma: hij kwam uit op de 400 en 800m en maakte eveneens deel uit van de nationale estafetteploeg 4 x 200m. Jos schreef voor het Spurtend Pennetje volgend verslag van deze mooie ervaring… De voorbereiding Na het pisteseizoen 2010, besloot ik deel te nemen aan het EK. Dit jaar vond dit evenement plaats in de topsporthal te Gent. In samenspraak met onze trainer zou ik maar een beperkt cross-seizoen lopen en aan een aantal indoor wedstrijden deelnemen. Meer bepaald om het reilen en zeilen van de indoor piste beter te leren kennen. Op het Provinciaal Kampioenschap 400m en 800m behaalde ik goud op beide afstanden in respectievelijk 61”80 en 2’20”72. Ik liep de 60m om mijn startsnelheid in te schatten en ook nog de 200 en 400 meter om mijn snelheid te verscherpen. Door het barre winterweer en de besneeuwde wegen, was het niet evident om op snelheid te trainen. Soms was het improviseren op een stuk ijsvrije baan met de nodige voorzichtigheid om blessures te vermijden. Op 12 maart was het Belgisch Kampioenschap. Micheline had me ingeschreven voor de 400m en 800m; blijkbaar was ik de enige 55+ deelnemer op de 400 meter. Ik verzocht om te starten bij de groep 50+ om toch een goede tijd te lopen. Het uiteindelijke resultaat was een tijd van 61”17 wat slechts 17 honderdsten boven mijn persoonlijk record outdoor was. In de 800 meter liepen de 50+ en 55+ samen. Na 500m liep Danny Querton (50+) en ikzelf samen op kop. Danny won bij de 50+ en ik werd Belgisch Kampioen bij de 55+ in 2’22”10. Deze laatste test Spurtend Pennetje │Juni 2011│10

was geslaagd en ik voelde me klaar voor het E.K. Donderdag 17/03/2011: 800m M55 21u19 Jean van Herck en ikzelf warmden ons op en samen bespraken we onze tactiek: gebaseerd op de tijden van onze concurrenten, zouden we ons idealiter voor de finale kunnen plaatsen via de best verliezende tijden. Daarbij gingen de eerste drie van elke serie en de 4 verliezende tijden door. Aan de startlijn gaven we elkaar nog een stevige handdruk en wensten we elkaar veel succes. Jean startte in baan 1, ik in baan 3 buitenkant. Ik nam me voor om als 2de of 3de in de rechte lijn te gaan en zo gebeurde het ook. Een Engelsman liep op kop; Jean liep tweede. Ik haalde Jean in en na één ronde verminderde het tempo van de koploper en haalde ik die ook in. Niemand volgde kort achter me. Ik hield het tempo aan. In de derde ronde haalde de Engelsman me terug in. Net op 125 meter voor de finish kon een andere Engelsman me ook voorbij lopen waarna ik alles gaf en derde eindigde met een tijd van 2’19”44. Mijn zelfvertrouwen steeg daar ik rechtstreeks geplaatst was voor de finale. Ik vond het jammer dat Jean was uitgeschakeld met een toch ook wel knappe prestatie van 2’26”91. Vrijdag 18/03/2011: 400m M55 11u30 Aanvankelijk stond ik voor een dilemma: me sparen op de 400 meter en alles geven in de finale van de 800 meter ’s avonds of

voluit gaan in deze 400 meter en trachten een zo goed mogelijke tijd te lopen. Een medaille zat er toch niet in, dus opteerde ik voor het laatste. Bij deze 400 meter was de kwalificatienorm eerste 2 van elke serie + 4 verliezende tijden. Ik warmde op met Luc Lanoo; hij liep in de derde serie. Ik startte in serie 4 baan 6. Na drie kwart ronde liep ik derde. Voor de laatste rechte lijn versnelde ik zoals ook een Spanjaard deed. Ik kwam naast hem en samen liepen we over de finish. Het was in spanning wachten op het scorebord om mijn tijd te kennen: de Spanjaard was maar juist 1 honderdste sneller dan mij. Ik finishte derde met een tijd van 60”75 wat ik voor mezelf al een prachtprestatie vind die zelfs 25 honderdsten beter is dan mijn persoonlijk record outdoor. Zo kon ik me plaatsen voor de halve finale met de best verliezende tijd van alle andere series. Het was weeral jammer dat Luc en nog een andere Belg werden uitgeschakeld. Vrijdag 18/03/2011: finale 800m M55 17u 54 De 10 finalisten: 3 Engelsen, 3 Duitsers, 1 Fransman, 1 Spanjaard, 1 Ier en ikzelf voor België. Enkel de eerste acht kregen een diploma; hier wilde ik bij horen, daar ging ik voor. Deze wedstrijd was anders dan de series. De favorieten namen al snel de leiding en de snelheid zat er in. Ik voelde het niveauverschil direct, zelfs na 500 meter kwam er nog versnelling. Ik kon niet anders dan de eerste vijf voor me te laten.


Met enorme wilskracht eindigde ik toch zesde in 2’ 19’’ 34 wat zelfs nog een tiende sneller was dan gisteren! De winnaar was de Ier met een tijd van 2’ 11”51. Zaterdag 19-03-2011: ½ finale 400m M55 09u56 De kwalificatienorm van deze wedstrijd was: enkel de eerste drie van elke serie ongeacht de tijden. Tijdens de opwarming begon ik rustig in te lopen om de stramme spieren in de bovenbenen los te krijgen. Ik vermoedde dat ik onder de 60 seconden moest lopen om de finale te halen maar wist echter wel dat ik daartoe niet in staat was. Ik kreeg opnieuw baan 6 wat ik minder vond omdat je niet direct ziet wat er achter je gebeurt. De halve finale startte. Was ik nu niet explosief genoeg gestart of waren de anderen dan opmerkelijk sneller? De eerste vier namen al snel een voorsprong. Ik wou de lopers achter mij zeker niet laten voorbijgaan dus ik bundelde mijn krachten en hield mijn positie aan. Uiteindelijk kon ik die voorsprong aanhouden en eindigde ik al bij al toch vijfde in 61”67. Tevreden was ik niet. Het was niet slecht na 3 races gelopen te hebben maar het kon toch beter vond ik.

kleurstrookje van het borstnummer hield ik zijn leeftijdscategorie 70+ in het oog. Ik bracht hem op de hoogte van zijn positie. Een Duitser liep op kop, en daarna Herman en nog een Duitser in de tweede positie. Ik adviseerde Herman uit de wind te blijven achter de Duitser. Tijdens de tweede en derde ronde was er vooraan geen positiewisseling. In de vierde ronde had Herman voldoende reserve opgebouwd en zei hij tegen de Duitser “auf wiedersehen” … hij liep nu tweede en hield het vol tot aan de streep. Herman behaalde zilver met een tijd van 21’48”: proficiat Herman! België behaalde in het landenklassement 65+ goud met P. Van Assche, E. Uytterschaut en onze Herman Janssens. Zaterdag 19-03-2011: cross 5km 45-50+ 15u00

Kris De Mars (nr. 106) In de andere halve finale waren er nog 2 lopers die trager liepen dan ik waardoor ik in dit EK negende eindigde op de 400 meter. De zes lopers die zich konden plaatsen voor de finale waren geëindigd in een tijd die onder de 60 seconden lag, zoals ik aanvankelijk wel dacht. Ik ging nog twintig minuten loslopen en nam nog rustig de tijd om te douchen, te eten en van het voorjaarszonnetje te genieten. Daarna zakte ik af naar de Blaarmeersen om Herman en mijn trainingsmakkers Jan en Kris aan te moedigen voor hun cross. Zaterdag 19-03-2011: cross 5km 65+ 12u00 Herman zag er voor de start en in de eerste ronde vrij gespannen uit. Via het

In deze cross startten Kris bij de 45+ en Jan bij de 50+. Kris was snel gestart en baseerde zich op zijn doorkomsttijd na één ronde en de ronde-afstand van één kilometer. Later bleek die kilometer toch langer te zijn waardoor hij dacht traag te lopen. Hij kon dit hoge tempo niet aanhouden en moest een paar plaatsen prijsgeven. Hij eindigde als derde Belg op de 17e plaats van de 45 deelnemers met een tijd van 18’40” en dat als oudste van de groep (49,5 jaar). Kris had gedurende de winter al op hoog niveau gepresteerd en behaalde heel wat ereplaatsen en zeker een mooi resultaat in dit internationaal gezelschap! Het Belgisch team P. Van Daele, A. Van Laethem en Kris De Mars, behaalde zilver in het landenklassement.

Jan De Mars (nr. 105) Jan had de trainingen nog maar een paar weken terug hervat na zijn operatie aan de arm maar wou dit evenement toch meemaken. Hij startte rustiger, in het pak en hij behield zijn positie. De laatste ronde riep Jean-Pierre hem nog toe: “nie in slaap vallen hé Jan”. Hij vond nieuwe moed en ging gauw nog een paar lopers voorbij waardoor hij finishte als 25ste van de 45 deelnemers in 19’49”. Er waren nog 2 Belgen achter hem en hij had toch zijn doel bereikt: niet als laatste Belg eindigen. Zondag 20-03-2011: 4 x200m M55 16u10 Alain Wayet, Freddy Goevers, Luc Lannoo en ikzelf zouden samen starten. Omdat Alain en Freddy de 60 meter horden niet meededen, werden ze gediskwalificeerd voor de verdere deelname aan dit toernooi. Ze werden vervangen door Daniël Jeanmotte en Freddy de Ridder. Daniël is een Waal die toch een aardig mondje Nederlands praatte en Freddy kwam uit Lebbeke; ik kende geen van beiden. Luc Lanoo kende ik nog van andere wedstrijden. We hadden vorig jaar samen nog deelgenomen aan het open Belgisch Kampioenschap 4 x 200 meter. Onze tijd was toen 1’54”49 en dat wilden we beslist beter doen. Er was immers “souplesse” aanwezig: mijn benen voelden beter aan dan gisteren. Zeven teams waren er ingeschreven. Wij liepen in de tweede serie van vier ploegen. Spurtend Pennetje │Juni 2011│11


Ik merkte op aan de stokwisseling dat de Italianen, Fransen en Duitsers bijzonder professioneel tewerk gingen en goed op elkaar afgestemd waren. Dit was in schril contrast met ons team: wij hadden immers maar een paar keer de stokwisseling ingeoefend in een overvolle opwarmruimte. Daniël nam de start. Ik liep derde en kreeg de stok van Luc. Freddy was de slotloper en zo eindigden we vierde. We feliciteerden elkaar met onze mooie tijd van 1’51”52 die toch drie seconden sneller was dan vorig jaar en ons doel was bereikt. De gemiddelde tijd per loper lag onder de 28 seconden. We eindigden op de zesde plaats op acht honderdsten van de Polen uit de eerste serie.

Jos Herinckx (nr. 162) met zijn teamgenoten van de 4x200m.

Dankwoord Graag wil ik nog een dankwoord richten aan de mensen die het mij mogelijk hebben gemaakt om dit te realiseren. Zonder hen had het bijna onmogelijk geweest om dergelijke mooie tijden neer te zetten: Dank aan de groep voor de gebundelde kracht, de teamspirit, de toffe sfeer, het amusement en de vele leuke ‘tijden’. Dank aan onze trainer Jean-Pierre die door een uitgebalanceerde, evenwichtige training me in topvorm bracht naar dit EK.

Herman Janssens (rechts) mocht op het podium bij de M65..

Dank aan de club die dagelijks mijn prestaties volgde en de resultaten op de site plaatste. Dank aan mijn steun en toeverlaat: mijn vrouwtje Els, die me het van harte gunt om me uit te leven in het lopen. Dank aan de goede organisatie met hun precies tijdschema en de vele vrijwilligers die tijdens dit EK alles in goede banen mochten leiden. Dank aan mijn naaste loopmaten Kris en Jan voor onze goede band en het zelfvertrouwen dat ze me gaven tijdens de vele trainingen. Dank aan mijn collega’s op het werk die me wilde vervangen zodat ik verlof kon nemen. Verder nog een dankwoord aan iedereen die ik wel en niet rechtstreeks ken en me steunden, aanmoedigden, feliciteerden … Nu bouw ik even een rustpauze in of anders gezegd hou ik even een decompressiefase waarin ik tijd laat voor nieuwe dromen waarvan sommige wel een doel worden, met “grinta”, misschien omgezet naar realiteit. Bedankt voor alles! JOS

Spurtend Pennetje │Juni 2011│12


PK Tienen (dag 1) door Jona Van den Broeck 23.04.2011 - De provinciale kampioenschappen begonnen voor ons met de spurtnummers. Ward Merckx en Mattias Bollen waren als eerste aan de beurt en liepen 100m. De cadetten eindigden 2de en 7de in hun reeks. Ward met een tijd van 12”92 en Mattias met 14”35. Bij de scholieren liepen er in reeks 1 ook twee atleten van Grimbergen. Marc Curias werd 2de met 11”67 en Robin Croon kwam als 6de over de lijn na 12”40. Beide jongens vestigden hiermee een nieuw persoonlijk record! Ook Kevin Zhang deed mee aan de 100m, hij liep in reeks 3 en zette een tijd neer van 12”64. Hiermee werd hij 4de. Ruben Lommelen overschreed de finishlijn na 12”02, hiermee was hij 5de in zijn reeks en zeer tevreden, want ook deze junior liep een nieuw persoonlijk record! In de volgende reeks ook een 5de plaats voor Raphael Oth, hij snelde naar 13”05. Ook hier sneuvelde een persoonlijk record bij de spurters. Nicolas Doms werd met 12”78 4de in de 2de reeks 100m bij de seniors. In de 1ste reeks van de 800m bij de scholieren maakte Idriss Hamdi ons trots op onze eerste medaille. Met 2’02”96 verdiende hij het zilver! Zijn broer Ali Hamdi deed één kleurtje beter bij de senioren. Hij liep zijn 800m in 1’53”56.

Kevin Zhang

Daarna zagen we eens een meisje aan het werk. Laura Mariën maakte een mooie start van haar seizoen door 67”51 te lopen over 400m, daarmee was ze 2de in haar reeks. Het volgende spurtende meisje was Sien Meykens, ook haar konden we bewonderen op de 400m. Zij werd 7de door een tijd van 69”10 neer te zetten. Dan keren we weer terug naar de 100m, waar natuurlijk ook nog finales werden gelopen. Bij de cadetten jongens zagen we Ward Merckx nog eens aan het werk die met zijn 12”81 net het podium miste. Ruben Lommelen werd verrast door het feit dat hij moest meedoen aan de finale. Dus maar snel weer de spikes aandoen en met 12”23 8ste worden op het PK. Weer wat langer dan, de 1500m bij de dames. Laura De Smedt liep 5’24”68, goed voor een 6de plaats. Bij de juniors, seniors en masters zagen we Jolien Van den Broeck provinciaal kampioen worden in een tijd van 5’21”20. Net achter haar volgden Elke De Smedt in 5’23”67 en Lieve De Mars in 5’28”54. Deze seniors behaalden hiermee een 5de en 6de plaats. En Lieve sloot deze dag af na het bijstellen van haar persoonlijk record.

PK Tienen (dag 2) door Joris Lauwers 24.04.2011 - Op de tweede dag was het scholier Toon Mariën die in de suikerstad een zoete overwinning smaakte. Na 3000m alleen de felle wind als tegenstand te hebben gehad, kwam hij met een halve ronde voorsprong aan. Na begin dit jaar ook de provinciale veldlooptitel in Lennik te hebben behaald kon hij nu ook een eerste titel op de piste op zijn erelijst noteren. Jolien Van den Broeck liep haar tweede wedstrijd van het weekend en mocht met een tweede plaats op de dubbele baanronde wederom op het podium plaatsnemen. De 1500m bij de scholieren jongens werd nog de spannendste race van de dag met een mooie derde plaats voor Thomas Van Eeckhoudt. In de reeksen van de 100m noteerde scholiere Margo Michiels een tijd net onder de 14 seconden. Bij de junioren nam Anouk Waanders deel. Op de 400m stond Zander Meykens in de startblokken en werd 7de scholier.

Thomas Van Eeckhoudt: derde plaats op de 1500m.

Spurtend Pennetje │Juni 2011│13


B-meeting Sparta Vilvoorde door Jona Van den Broeck 06.05.2011 - Na een lange dag op school, die gelukkig toch een uurtje korter was dan gepland, trok ik vrijdagavond samen met mijn zus en de familie Mariën naar Vilvoorde om te kijken naar de meeting die daar georganiseerd werd. Na de bijna gebruikelijke technische probleempjes konden de wedstrijden iets later dan voorzien toch beginnen. Met al meteen een atlete van Grimbergen aan de start van de 100m begon voor mij de fotosessie van de dag. Het was Sien Meykens die als eerste mijn fototoestel interesseerde toen ze begon aan haar wedstrijd. Ze was enige scholier en liep tussen de cadetten, junioren en seniors vrouwen naar 14”93. Daarna mocht ik al meteen genieten van toch wel de mooiste wedstrijd van de dag. De jongens van trainer Cor (cadetten en scholieren) mochten allemaal samen in één reeks lopen, waardoor de hele spurt enkel bestond uit atleten van GRIM. Ward Merckx liep 13”27 en Mattias Bollen 14”51. De scholieren Jochem Vermeire en Kevin Zhang kwamen aan na 12”15 en 12”54. Marc Curias won de reeks, zoals zijn teamgenootjes al wel voorspeld hadden, in 11”90. Ruben Lommelen had mij al verteld dat hij hoopte zijn record te breken, maar dit lukte net niet. Jammer, maar met 12”13 heb je het toch ook zeer goed gedaan hoor, Ruben! Raphael Oth liep naar 13”12 en beëindigde hiermee de 100m sprint.

Een volledige 100m-reeks van GRIM bij de cadetten en scholieren met Kevin, Jochem, Mattias, Marc en Ward.

De mijl kwam erachter, een nummer dat ik zelf wel graag loop. Ik heb mooie foto’s kunnen maken van Maaike Deboeck die finishte in 5’40”43 en van Lieve De Mars die over de lijn liep na 5’51”87. Bert Van Goolen, die in de reeks liep die Ali Hamdi moest hazen kwam aan na 4’30”37. Kris De Mars liep in de volgende reeks zonder haas, maar deed het daarom niet minder goed, zijn tijd: 5’03”89. De 400m telde wat meer reeksen; in de tweede reeks konden we kijken naar Idriss Hamdi, die met zijn indrukwekkende loopstijl binnen liep na 53”47. In reeks 3 liep de iets minder indrukwekkende Zander Meykens die een slechte dag had. Hij startte, maar kwam helaas niet aan… Toon Mariën deed het net iets beter door wel aan te komen, maar zijn tijd zal hij liever snel vergeten, denk ik. 61”28 maakte het voor hem een totale offday. Thomas Van Eeckhoudt en Jos Herinckx hadden minder last van zo’n offday. Zij finishten in 57”18 en 61”52. Kjell De Mars wou voor zijn plezier ook eens meelopen hoorde ik van zijn papa, maar ik denk niet dat hij het zo leuk heeft gevonden. Ook hij kwam niet aan. Voor de 800m waren er weer even problemen. Er waren geen potjes aanwezig om aan te geven wanneer de atleten hun baan mochten verlaten. Ach ja, dan maar allemaal op één lijn starten. Minder efficiënt, maar zo gaat het ook. Jolien Van den Broeck, mijn zusje, liep binnen na 2’29”33. Elke De Smedt eindigde in 2’31”38 en Laura de Smedt deed dat in 2’35”68. Laura Mariën die voor het eerst in haar leven een 800 liep kwam aan na 2’40”30. Sien Meykens was nog eens aan het werk te zien op de 200m, ze zette wat later op de avond nog 30”92 neer. Ook Jos Herinckx had er nog niet genoeg van. Een 200m kon er nog wel even af in 28”73. En daarmee werden de deelnames van Grimbergen afgesloten. Wel nog even vermelden dat er ook op deze vrijdag 6 mei enkele persoonlijke records sneuvelden. Jochem Vermeire, Kevin Zhang, Bert Van Goolen en Idriss Hamdi slaagden hierin. Proficiat jongens! Als je de foto’s wil zien, kan je deze vinden op mijn facebookpagina. Groetjes, Jona.

Spurtend Pennetje │Juni 2011│14


En een overzicht van de andere meetings… Ali Hamdi leverde weer enkele topprestaties. Op de IFAM-meeting van 4 juni in Oordegem kon Ali de grote verwachtingen helemaal inlossen door ruim onder de vereiste limiet voor het Europees Kampioenschap voor beloften te blijven. Bij ideale weersomstandigheden deelde hij zijn 1500m goed in en finishte in 3.42.68. Per discipline mogen er maximum 3 Belgen mee naar het EK in Ostrava (CZE) dat van 14 tot 17 juli doorgaat. Nog tot 3 juli krijgen atleten de kans om de limieten voor dit EK te halen. Het is dus nog even afwachten of Ali ook de definitieve selectie haalt, maar het kan bijna niet meer mislopen. Eerder was Ali ook al derde geworden op het Vlaams Kampioenschap 800m op de nieuwe piste van Gentbrugge. Op dezelfde afstand behaalde hij op de BMeeting in Duffel de overwinning. Nog op het Kampioenschap van Vlaanderen ging Bert Van Goolen aan de slag op de 1500m (4.07). Laura Mariën liep al enkele 400-en en verbeterde zich telkens tot 65.23 waarmee ze slechts 8 tienden boven de BK-limiet blijft. Idriss Hamdi klokte op de 800m tijdens de IFAM af na een tijd van 1.58.60: een nieuw PR!

Ali Hamdi liep op de IFAM-meeting een toptijd en is zo goed als zeker van deelname aan het EK U23. (foto: www.tomvanrooy.be)

Maaike Deboeck vindt terug het juiste ritme op de 1500m met als seizoensbeste 5.10.57. Jos Herinckx bereidde zich al duchtig voor op het Belgisch masterskampioenschap in Ninove waar hij bij de M55 medailles wil oogsten. Alweer een jaartje ouder, maar zijn tijden op de 400 (nieuw clubrecord M55 van 60.81 in Lebbeke) en 800m (2.19.43 in Huizingen) blijven even scherp. Ook op de 200m sprintte Jos zich in de clubtabellen. Herman Janssens beleefde een topdag op de piste van Ninove tijdens het Belgisch Kampioenschap 10.000m. Hij deed er 48 minuten en 47 seconden (clubrecord M70) over om de 25 rondjes af te haspelen en werd daarmee Belgisch Kampioen M70. Op de 100m sprintte Jochem Vermeire in Ninove voor het eerst onder de 12 seconden (11.96).

Wedstrijdverslagen jeugd Jeugdmeerkamp Oostende 07.05.2011 – Een dagje naar zee met de bus. Dat was het eerste idee dat bij de jeugdtrainers als alternatief opkwam toen begin dit seizoen bleek dat de jeugdmeeting in Humbeek niet zou georganiseerd mogen worden wegens de heraanleg van de piste. Zo gezegd, zo gedaan en dus viel de start van het zomerseizoen samen met een daguitstap naar het zeetje. Een stralende lentezon in Oostende maakte er een mooie dag van voor de jeugd en hun ouders. Eerst enkele spelletjes op het strand met wat lopen en werpen brachten de benjamins, pupillen en miniemen al in stemming voor de jeugdmeerkamp die in de namiddag zou volgen. De voormiddag werd gevuld met enkele strandspelen. Spurtend Pennetje │Juni 2011│15


De plaatselijke kustverenigingen trokken hun ogen wijd open toen in blauwwitte tenues getooide kinderen van een onbekend clubje van ergens ver weg met de bus voor de ingang parkeerden en vol animo het terrein betraden. Het ging al snel de ronde dat “die van Grimbergen er ook waren”, voor zover men ons daar kende. We waren geen onopgemerkte gasten en dat zorgde voor enige nervositeit, en dan vooral bij onze eigen jeugd. De strakke tegenwind maakte het onmogelijk om goede sprinttijden te lopen, dus voor deze meerkamp zou het om de punten en plaatsen gaan. Benjamin Jasper Heistercamp kwam als enige op het eindpodium terecht. Met een tweede plaats mocht zijn debuut op de piste er al meteen wezen. Hij kreeg het gezelschap van Seppe De Vuyst die als achtste eindigde. De vijf pupillen kregen te duchten tegenstand van hun West-Vlaamse concurrenten. Cedric Smets, de enige tweedejaars van het gezelschap, zette zich als 12de in de uitslag. Een plaats na hem eindigde Maxim Servranckx. Joshua Van Den Brande werd 18de. Jasper Gutschoven en Victor Opdorp beëindigden hun meerkamp als 24ste en 25ste. Cédric deed het goed bij kogelstoten en ondanks de warmte was de tijd van Maxim op de 1000m knap. Victor ging daarbij op het einde opmerkelijk sneller, de supporterende meisjes langs de kant die hij de laatste 200m in het vizier kreeg, zaten daar voor iets tussen. Giancarlo Antonioli en Iwan De Mars kregen hun eerste vijfkamp te verwerken. Carlo kaapte juist de 2000 punten (2001 om precies te zijn) en was daarmee goed voor een 10de plaats. Dit dankte hij aan een uitstekende 80m en een sterk hoogspringconcours (1m30). Bij speerwerpen was Iwan dan weer een stuk beter en werd 17de.

Carlo in schaar over 1m30.

Er was niet zoveel volk aanwezig, maar de meerkamp duurde desondanks veel te lang en daar waren de miniemen meisjes de dupe van (en ook de buschauffeur die ferm ongeduldig werd dat hij zolang moest wachten). Het viertal moest lang wachten om hun afsluitende 1000m te lopen en zodoende mochten we van hen geen prestaties meer verlangen. Hanne Kegels en Lisa Antonissen sloten hun meerkamp af als 14de en 15de, Margot Bayart als 18de en Lauryn De Craene als 23ste. Hanne dankte haar prestatie aan een goede sprint en een overschrijding van de hoogspringlat op 1m25. De benjamins en pupillen meisjes waren ondertussen al klaar met hun vierkamp. Margot Van Campenhout werd 12de benjamin, Roos Heistercamp 18de. Margot Kegels en Jill Buelens kwamen als 6de en 8ste in de einduitslag dankzij goede sprint- en springprestaties. Conclusie: een busuitstap voor jeugd en ouders is zeker voor herhaling vatbaar, maar we kiezen dan wel beter voor een andere, dynamischere organisatie. (Auteur: Joris)

Jeugdmeeting Willebroek 01.06.2011 – Voor de eerste maal verkozen de jeugdtrainers om een avondmeeting te plaatsen op de wedstrijdkalender voor de jeugd en dat draaide goed uit. De avond voor Hemelvaartsdag organiseerde RAM in Willebroek een leuke meeting die zowel op tijd begon als binnen de twee uur was afgerond. Ideaal voor de concentratie van onze jeugd, want geen lange wachtrijen. Met het aangename lenteweer zorgde dit voor mooie prestaties en veel medailles, héél veel medailles. Beginnen doen we met enkele wedstrijddebutanten. De benjamin zusjes Elin en Dina Fierens plaatsten hun eerste stappen op de piste. Bij de loopnummers hebben ze nog wat oefening nodig, maar Dina behaalde wel al haar eerste bronzen medaille bij het hockeybalwerpen. Elin deed het overigens niet onaardig bij verspringen. Bij de jongste jongens stond Tim De Waard voor het eerst aan de start. Hij vocht zowat in alle disciplines een onderling duel uit met Seppe De Vuyst en kon in het gezelschap van zijn maatje zijn allereerste wedstrijdervaringen opdoen. Nog op de afspraak bij de benjamins: Roos en Jasper Heistercamp en Guust Rogier. Roos kon zich optrekken aan het gezelschap van Elin en Dina en maakte al serieuze vorderingen ten opzichte van haar eerste wedstrijd. Hetzelfde stelden we vast bij Seppe, die bij de loopnummers Spurtend Pennetje │Juni 2011│16

Elin Fierens nam samen met haar zus Dina voor het eerst deel aan een wedstrijd.


vooruitgang boekte. Jasper en Guust deden een gooi naar de medailles. Winst was er voor Jasper op de 60 en 600m. Op beide nummers werd Guust derde. Bij hockeybalwerpen en verspringen eindigden ze net naast het podium, maar ze gooiden wel vlot voorbij de 20m en sprongen over de 3m. De pupillen meisjes weten ondertussen al hoe ze aan een pistewedstrijd moeten beginnen: met de blik vooruit en voluit sprinten. Margot Kegels verbeterde haar persoonlijk record op de 60m tot 9.21 en werd daarmee tweede. Ook Jill Buelens en Nette Rogier pitsten enkele 100sten van hun record. Jill wierp daarna haar hockeybal voorbij de 25m wat haar ook een zilveren plak opleverde. Bij het kogelstoten kwamen onze meisjes nog enkele centimeters te kort voor de prijzen. In de afsluitende 1000m voerde Margot mee het commando en plaatste op 200m van het einde een versnelling, maar moest zich op de meet nog nipt gewonnen geven voor de overwinning. In de tweede 60m-reeks van de pupillen jongens stond geen maat op Maxim Servranckx, die daarmee als derde op het podium mocht. Op de 1000m werd hij vijfde. Nog op het appèl: Jasper Gutschoven en Victor Opdorp. Jasper verbeterde zich bij de werpnummers kogel en hockey.

Jasper en Guust mochten verschillende keren langs het podium passeren.

Margot Bayart en Anouk Ceuppens kwamen de eer van de miniemen meisjes verdedigen en waren ook goed voor elk een medaille. Margot liep veel sneller over de 80m als enkele weken ervoor en werd daarvoor beloond met brons. Anouk had eerder al hetzelfde resultaat behaald met de kogel, amper 3cm voor Margot die bij verspringen net naast het podium viel. Giancarlo Antonioli kwam iets te laat toe op de wedstrijd waardoor hij het verspringen mistte, maar in de sprint maakt hij dat goed met een tweede plaats en een scherpe tijd. Op de 1000m beet hij door tot het einde en maakte er een doorgedreven training van. Conclusie: een jeugdmeeting zoals een jeugdmeeting moet zijn. (Auteur: Joris)

Margot Bayart, hier aan de slag in het kogelstoten, liep een heel sterke sprint.

Allemaal samen op de foto. Benjamins Tim en Seppe op de 60m. Spurtend Pennetje │Juni 2011│17


De jeugdopleiding van de toekomst De Vlaamse Atletiekliga (VAL) hield op 28 mei haar jeugdcongres in Brussel, waar de trainingsaanpak en wedstrijdstructuren voor atleten van benjamins tot scholieren (6 tot 16 jaar) geëvalueerd werden. Eén van de opgemerkte sprekers was Jean-Paul Bourdon, jeugdverantwoordelijke van de Franse atletiekfederatie en eveneens trainer van enkele topatleten, waaronder de Belgische hordeloopster Elisabeth Davin. Eind jaren negentig voerde hij enkele drastische hervormingen door binnen de Franse jeugdopleiding. Zijn vernieuwende aanpak is ongetwijfeld één van de basisrecepten van de enorme successen van de huidige generatie Franse atleten. Vorige zomer behaalde Frankrijk 8 gouden, 6 zilveren en 4 bronzen medailles op het EK in Barcelona, waarmee het in de landenstand tweede werd na Rusland. Op het jeugdcongres bracht Jean-Paul Bourdon op basis van wetenschappelijke inzichten en uit zijn eigen ondervinding als toptrainer enkele standpunten naar voor waar wij ons volledig in kunnen vinden. Daarom vatten we zijn presentatie en ons idee over een goede jeugdopleiding graag voor iedereen samen. De internetgeneratie We zitten in een evolutie waarbij kinderen steeds minder fysiek actief zijn. Na schooltijd brengen ze uren door achter de computer, de tv of de spelconsole. De fysieke conditie gaat er bij elke generatie van kinderen dan ook verder op achteruit. De lessen lichamelijke opvoeding kunnen hier weinig aan verhelpen, omwille van de erg beperkte omvang en het vaak te lage niveau. Om deze redenen wint de jeugdopleiding binnen de atletiekclubs almaar meer aan belang. De kinderen van dertig jaar geleden leerden vaardigheden als coördinatie, snelheid, kracht en uithouding door dagelijks meerdere uren buiten te spelen op straat, in de tuin of in het bos. Vandaag zijn kinderen voor een groot deel van hun fysieke basisontwikkeling aangewezen op de sportclub. Het belang van een goede jeugdopleiding als fundament voor topprestaties op latere leeftijd kan dus moeilijk overschat worden. Gelukkig sluiten kinderen zich nu op veel jongere leeftijd aan bij een club. Het aantal benjamins, pupillen en miniemen (6 tot 12-jarigen) in de atletiekclubs is de laatste jaren spectaculair gegroeid, iets wat we ook in Grimbergen duidelijk gemerkt hebben.

Spurtend Pennetje │Juni 2011│18

Het juiste moment afwachten Jammer genoeg worden er nog heel wat fouten gemaakt bij de opleiding van jeugdatleten. Jeugdtrainingen zijn nog al te vaak een kopie van de trainingen voor volwassen atleten: dezelfde oefeningen worden overgenomen, weliswaar onder een vereenvoudigde vorm. Enkele voorbeelden van deze oefeningen: - Specifieke training van het uithoudingsvermogen door snellere en/of langere duurlopen en tempotrainingen. - Weerstandstraining. (herhalingen van langere sprints, bijvoorbeeld 10 x 150m of 5 x 300m) - Specifieke techniekoefeningen voor de kampnummers, zoals het aanleren van de flop in het hoogspringen, het aanglijden bij het kogelstoten of het starten met behulp van startblokken.

“Voor een optimale ontwikkeling komt het erop aan om de juiste dingen op het juiste moment te trainen.” Dit zijn allemaal heel goede oefenvormen, maar ze zijn zeker niet geschikt voor alle leeftijden! Voor een optimale ontwikkeling komt het erop aan om de juiste dingen op het juiste moment te trainen. Met bepaalde specifieke oefenvormen kan je al

beginnen rond de leeftijd van 12 jaar, met andere oefenvormen wacht je zelfs beter tot de leeftijd van 15-16 jaar. Bij de training van jonge atleten (6 tot ca. 15 jaar) moet de focus liggen op het verbeteren van de motoriek en op snelheid (= snel uitvoeren van oefeningen, korte sprints, werpen met lichte voorwerpen enz.), omdat dit zaken zijn die op jonge leeftijd nog sterk verbeterd kunnen worden, maar die vanaf de puberteit niet verder meer ontwikkelen. Met andere woorden: wanneer je als kind nooit geleerd hebt om je motoriek en coördinatie optimaal te ontwikkelen, zal je het nooit leren! Daarom is het best om de motorische vaardigheden van jonge atleten zo veel mogelijk te stimuleren met een breed gamma van spel- en oefenvormen. Pas daarna kan er gestart worden met het trainen van specifieke atletiektechnieken. Voordien heeft dit weinig tot geen nut. Sommige trainingsvormen, zoals weerstandstraining, zijn zelfs ronduit schadelijk voor een kind. Het lactisch systeem van kinderen en jongeren is nog niet volledig ontwikkeld (ze produceren geen melkzuur), waardoor ze zich op termijn letterlijk kapot dreigen te lopen wanneer ze regelmatig weerstandstrainingen doen. Bij een onaangepaste, zware trainingsbelasting


zal het lichaam rode bloedcellen vernietigen, wat op termijn leidt tot chronische vermoeidheidsverschijnselen en een snellere vatbaarheid voor ziekte en blessures.

om hun techniek verder te verfijnen. Een jarenlange eenzijdige training zorgt er bovendien ook voor dat je een lichaam gaat ontwikkelen dat gevoeliger is voor blessures.

Concreet zal je zien dat onze jeugdtrainers vaak kiezen voor loop- en balspelen, turnoefeningen, oefeningen met de medicinebal, korte sprints, hindernissenparcours… Belangrijk om te weten is dat alle spelletjes en oefeningen een achterliggend doel hebben. Spelletjes moeten niet alleen plezant zijn, maar moeten ook de bedoeling hebben om een bepaalde vaardigheid of techniek te stimuleren.

Ondanks alle wetenschappelijke inzichten, die gesteund worden door de ervaring van vele toptrainers, bestaat er bij sommige clubs, trainers en ouders nog heel wat weerstand tegen deze ideeën. Naast onwetendheid zijn er ook nog andere redenen waarom er vaak star vastgehouden wordt aan de oude, vertrouwde aanpak .

Vanaf de miniemencategorie maken we naast de algemeen gerichte spelletjes en oefeningen geleidelijk ook plaats voor meer disciplinegerichte oefenvormen. Belangrijk is wel dat alle jeugdatleten in onze club elke atletiekdiscipline aangeleerd krijgen. Niemand kan er voor kiezen om zich bij de jeugd al in één discipline te gaan specialiseren. De bedoeling is opnieuw om een brede en solide basis te vormen, waarop later verder gebouwd kan worden. Een veel aangehaald voorbeeld in dit verband is hoogspringster Tia Hellebaut. Zij is de eerste Belgische atlete die op grote kampioenschappen medailles wist te behalen op een technische atletiekdiscipline (vroegere medailles werden allemaal behaald in het lopen). Tia is heel lang als meerkampster actief geweest en is zich pas op latere leeftijd met succes op het hoogspringen gaan toespitsen. Zij is er samen met haar trainer van overtuigd dat haar brede meerkampopleiding dé bepalende factor is geweest voor haar prachtige carrière. Vroeg specialiseren is snel stagneren Atleten die al vroeg specifiek gaan trainen in functie van één kampnummer, maken vaak een razendsnelle progressie in de jeugdcategorieën. Rond de leeftijd van 16 jaar gaan hun prestaties echter stagneren, bijvoorbeeld omdat hun motoriek niet voldoende ontwikkeld is

“Atleten die te snel specialiseren dreigen vroegtijdig te stagneren, omdat hun motoriek niet voldoende ontwikkeld is om hun techniek verder te verfijnen.” Geduld Het vergt van trainers, clubs én ouders namelijk veel geduld en moed om met een lange termijn visie te werken. Er valt veel meer eer en glorie te behalen door jonge atleten te trainen in functie van snel succes, zoals records en medailles op jeugdkampioenschappen. De jeugdtrainer die geduldig investeert in het opbouwen van een brede basis, zal niet meteen concrete resultaten kunnen voorleggen. Die zullen pas volgen wanneer zijn atleten op latere leeftijd doorstromen naar een gespecialiseerde disciplinetrainer die kan voortbouwen op het geleverde werk. “De luie, verwende jeugd” Sommige mensen hebben ook gewoon een andere visie op jeugdatletiek. Zij vinden dat records en medailles in de jeugdcategorieën even belangrijk zijn dan prestaties op latere leeftijd. Veel gehoord is ook de reden dat “90% van de atleten toch stoppen aan het einde van hun middelbare schoolcarrière. De jeugd is gewoon te lui en verwend geworden. Het is onbegonnen werk om hen te motiveren om zwaar te blijven trainen, dus kan je er maar best van bij

de jeugd al het maximum uithalen…” Uiteraard zal er altijd wel een zekere uitval zijn in de jeugdcategorieën: een deel zal volledig stoppen met atletiek en een deel zal ervoor kiezen om minder prestatiegericht en meer recreatief aan atletiek te gaan doen. Maar dit mag geen argument zijn om een geduldige en brede trainingsopbouw af te wijzen. Trainers die om die reden enkel nog snel succes nastreven, gaan een vroegtijdige uitval juist in de hand werken. Wanneer hun atleten ondanks de vele zware trainingen en opofferingen onvermijdelijk vroegtijdig gaan stagneren, zal dit nefast zijn voor hun motivatie, zeker wanneer ze ook nog eens getroffen worden door een tegenslag zoals ziekte of blessures. Wanneer ze dan fysiek en mentaal uitgeperst beslissen om te stoppen met atletiek, zal hun trainer dit weer een bevestiging vinden van het ‘eigen gelijk’, want de oorzaak van het vroegtijdige afhaken zal hij uiteraard niet bij zichzelf gaan zoeken maar eerder bij de zogenaamde ‘luiheid’ van de jeugd. Een visie voor de toekomst Binnen de VAL wordt ondertussen gezocht naar beter aangepaste proeven en wedstrijdstructuren voor de jeugd, zoals in landen als Frankrijk al jaren het geval is. In ons land worden jeugdatleten die ‘volgens het boekje’ getraind worden nog fel benadeeld op wedstrijden, wat jeugdtrainers ervan weerhoudt om resoluut voor een vernieuwde trainingsaanpak te kiezen. Op dit vlak blijven we in onze club zeker niet afwachten en zullen we zelf met voorstellen en initiatieven voor beter aangepaste wedstrijdvormen naar voor komen. We werken ondertussen ook volop aan de uitbouw van een nieuwe sportieve structuur voor de atleten vanaf cadet, waarbij er plaats zal zijn voor alle atletiekdisciplines (en niet langer enkel de loopnummers) en waarbij een gevarieerde basisopleiding van de jeugd centraal zal staan. (Auteur: Willem Deboeck)

Spurtend Pennetje │Juni 2011│19


Tips van de jeugdtrainers Een goede sportman leeft en eet gezond en probeert voldoende water, minerale zouten, vitaminen, gluciden (suikers of koolhydraten), proteïnen (eiwitten) en lipiden (vetten) in de juiste verhoudingen tot zich te nemen. Hij/zij eet bij voorkeur veel groenten en fruit en vis, en weet dat het ontbijt niet mag worden overgeslagen. Elke sportman beseft dat de voeding belangrijk is voor het leveren van prestaties en dat de dagelijkse hoeveelheden gerespecteerd moeten worden. Maar wat eet en drink je als sporter nu het beste op de dag van de wedstrijd? Voor onze benjamins, pupillen, miniemen én hun ouders zetten we hier enkele tips op een rijtje, want we merken dat jeugd en hun ouders hier vragen rond hebben en/of niet altijd de juiste keuzes maken.

Op welk tijdstip eet je het beste op de dag van de wedstrijd? De laatste maaltijd gebruik je best 2 tot 3 uur voor de start van de wedstrijd. Bij de jeugd beginnen de wedstrijden gewoonlijk vlak na de middag. Zij dienen dus ’s ochtends een licht ontbijt te nuttigen en ongeveer 1 uur voor de middag een tweede maaltijd. Enkel met een ontbijt kan je geen hele namiddag sporten! Met te laat eten verhoog je de kans op steken in de zij tijdens het lopen, want je maag drukt dan op je middenrif en belemmert de ademhaling. Op de jeugdmeeting kan je tijdens de proeven door je energievoorraad aanvullen met wat lichte snacks, gecombineerd met water of sportdrank.

Wat kan je de dag van de wedstrijd eten tijdens het ontbijt en het middagmaal? Kies voor licht verteerbare maaltijden, die toch voldoende energie bevatten om een hele namiddag te kunnen sporten. We geven graag enkele voorbeelden en tips: - Brood: Op de wedstrijddag kies je best voor snel verteerbaar wit (of lichtgrijs) brood, belegd met confituur, honing, of mager vlees (bijv. gerookt paardenvlees). Je kan het brood eventueel lichtjes roosteren, zodat het nog lichter verteerbaar wordt. Op niet-wedstrijddagen kies je voor bruin brood met volle granen of zorg je voor een goede afwisseling. - Muesli: Combineer dit met wat melk of magere yoghurt. Neem geen ontbijtgranen die veel vetten en suiker bevatten (Frosties, Choco Pops en dergelijke). - Havermoutpap: Lekker met een beetje (!) bruine suiker. - Bananen: Enkele schijfjes banaan tussen een boterham of eventueel een sandwich gaat vlot binnen. - Rijst: Een rijstschotel (niet te fel gekruid!) met kip en groentjes of ananas is een lekker en licht verteerbaar middagmaal. - Pasta: Opgelet: een ‘spaghetti bolognaise’ met gehakt, tomatensaus en kaas is niet geschikt, aangezien het zwaar op de maag kan blijven liggen! Combineer je pasta beter met groentjes en bijvoorbeeld wat kip of tonijn.

Wat is geschikt als tussendoortje? Zeker bij een meerkamp is het heel belangrijk om tussendoor regelmatig iets te eten én te drinken als je op het einde nog een goede loopproef wil afleggen. Een banaan, honingkoek, graanrepen, rozijnen, muesli, een boterham, sandwich of pistolet zijn ideale tussendoortjes. Vergeet ook niet om regelmatig water te blijven drinken, eventueel afgewisseld met wat sportdrank.

Wat eet je beter niet op de dag van de wedstrijd? Vermijd alles waarvan je weet dat het slecht verteert: pikante kruiden, vettige sauzen, alles wat zuur is (bijvoorbeeld citroenen, maar ook sinaasappelsap of tomaten), paprika’s, aubergines, champignons enz. Eiwitrijke voeding heb je weliswaar nodig, maar het verteert traag. Vermijd de dag van de wedstrijd dus kaas, vlees en eieren en overdrijf ook niet met melkproducten. Vetrijke voeding verlaat de maag zeer langzaam, en is de dus zeker af te raden. Spurtend Pennetje │Juni 2011│20


Vezelrijke voeding bevat onverteerbare delen en niet zo veel energie. Bovendien werken voedingsvezels remmend op je maag en durven ze je darmen al eens te laten protesteren. Daarom zijn rauwe groenten, fruit (met uitzondering van bananen) en volkoren producten af te raden op de dag van de wedstrijd. Koude pasta is zeer goed, maar in combinatie met rauwe groeten is dit geen aanrader. Op niet-wedstrijddagen eet je uiteraard wél veel vezelrijke voeding! Een extra tip die we nog willen meegeven is goed kauwen. Het bevordert de vertering en zorgt voor een snellere opname van de voedingsstoffen. Neem dus de tijd om te eten.

Wat drink je op wedstrijddagen? Het is niet alleen van belang om voldoende te eten, maar zeker ook om genoeg te drinken. Ga geen gashoudende dranken (spuitwater, cola, limonade…) nuttigen voor of na de wedstrijd, maar beperk je tot water, eventueel gecombineerd met wat sportdrank. Je maag zal je dankbaar zijn. Uiteraard drink je veel als het warm weer is. Probeer dit in meerdere kleine hoeveelheden te doen en niet alles ineens.

Wat vlak na de wedstrijd? Na de wedstrijd heeft je lichaam snel nood aan nieuwe energie om de reserves in je spieren terug aan te vullen. Prop jezelf na de wedstrijd echter niet vol met ongezonde troep (chips, snoep, hot dogs…)! Eet je toch ongezond na een wedstrijd, dan gaat je lichaam hier veel van opnemen omdat het snakt naar energie. Je lichaam slaat dan meer ongezonde vetten en suikers op dan goed voor je is. Zorg dus beter zelf voor een gezonde hap, zodat je binnen de 2 uur na de wedstrijd je energievoorraad kan aanvullen. Daarvoor gelden eigenlijk dezelfde tips als voor de voeding voor en tijdens de wedstrijd. Al kan heel af en toe eens zondigen uiteraard geen kwaad. (Auteurs: Joris en Willem)

Het leven zoals het is… in onze club - Op vrijdagavond 17 juni zal de Gemeente Grimbergen zijn sportkampioenen huldigen. Van onze club zullen 17 atleten hiervoor een uitnodiging krijgen: Toon Mariën, Margot Kegels, Jill Buelens, Hanne Kegels, Ward Merckx, Jos Herinckx, Ali Hamdi, Jona Van den Broeck, Idriss Hamdi, Jolien Van den Broeck, Elke De Smedt, Lieve De Mars, Maaike Deboeck, Kris De Mars, Herman Janssens, Jef Van Thienen en Marie-José De Cock. Zij stonden een of meerdere keren op het podium bij Provinciale, Vlaamse, Belgische en Europese Kampioenschappen tijdens de zomer 2010 en de winter 2010-2011. De huldiging vindt plaats om 20u in het Fenikshof. Ook je supporters zijn welkom. - Op 29 april overleed Rino Falagiarda. Hij was penningmeester van onze club in 1979 en is de vader van gewezen atlete Christina. - Enkele jeugdatleten stonden onlangs op De Stip van VTM. Deze lag voor de gelegenheid op het Kerkplein in Grimbergen en Margot, Victor en Laura besloten onder impuls van Jill Buelens hun kans te wagen. Op De Stip deden ze een oproep voor onze atletiekclub. Drie takes later stond het fragment erop. Het is ondertussen te bekijken via de website van VTM, doorklikken naar De Stip. - Dankuwel aan de helpers van de Sportiefste school van Grimbergen! Het wordt elk jaar moeilijker om onze eigen jongeren te motiveren om hun woensdagnamiddag te reserveren voor deze sporthappening. De begeleiders, proefverantwoordelijken en alle andere medewerkers die dit jaar hebben meegeholpen: een dikke merci, de organisatie verliep perfect! Voor volgende edities hopen we om terug meer cadetten, scholieren en junioren als begeleiders van de kinderen te zien.

Nog enkele berichten… - Onlangs werden alle voetbalvelden in Humbeek ingezaaid. Het is daarom tot 15 juli verboden de velden te betreden. Heb je als atleet of trainer een grote oppervlakte nodig voor een training of spel, dan kan dit op terrein 4. De piste, verspringbak, hoog en kogel blijven beschikbaar op het hoofdterrein. De andere werpnummers beoefenen we even op terrein 4. - Er zijn nog heel wat tweedehands spikes in de aanbieding (maten 34/34,5/36/37,5). Vraag ernaar bij Joris! Spurtend Pennetje │Juni 2011│21


Persknipsels

(Atletiekleven – Mei 2011) Spurtend Pennetje │Juni 2011│22


(www.hetnieuwsblad.be)

Spurtend Pennetje │Juni 2011│23


Ali Hamdi met gerust gemoed naar Ostrava 07/06/2011 GRIMBERGEN/OORDEGEM - Op de Ifam-meeting in Oordegem kwam Ali Hamdi in de 1500 meter via een supersnelle laatste ronde en een stevige sprint met Wesley De Kerpel uit op 3.42.68. De Grimbergenaar verbeterde daarmee zijn persoonlijk record met meer dan een seconde, maar het voornaamste doel was onder de 3.43.24 duiken om zo zijn ticket te bemachtigen voor het EK voor beloften in het Tsjechische Ostrava van 14 tot 17 juli. ‘Het was nog maar mijn eerste 1500 meter van het seizoen, maar hier moest het gebeuren', zegt de student rechten. ‘Toch had ik mijn twijfels, want twee dagen voor de wedstrijd had ik maar twee uren geslapen en daags voor de race legde ik nog een examen af. Maar het verloop van de wedstrijd was ideaal.' ‘Hij traint nu elke dinsdag op tartan', weet trainer Jean-Pierre Bober. ‘Met dank aan Swa Polspoel. Die trainingen werpen hun vruchten af. Ik vond dat hij vandaag aanvankelijk te voorzichtig liep. Hij moet nog een stuk sneller kunnen.' Ali Hamdi kan nu met een gerust gemoed zijn seizoen verder zetten. Te beginnen met de Gouden 1500 meter zaterdag in Vilvoorde. ‘Daarna schakelt hij terug over naar een paar 800 meterwedstrijden in Ninove en Oordegem. Ook Kessel-Lo, maar dat is na het EK, staat op zijn programma. Daar mik ik op een topprestatie over de 1000 meter. Mits een paar goede hazen en gepaste tegenstanders moet hij er de absolute top-10 of top-15 kunnen bereiken.' (eg) (www.hetnieuwsblad.be)

Spurtend Pennetje │Juni 2011│24

Spurtend Pennetje 02/2011  
Spurtend Pennetje 02/2011  

Clubblad Juni 2011

Advertisement