Page 1

Clubblad van Atletiekclub Grimbergen vzw – December 2010

Toon Mariën in nationale selectie Ook andere GRIM’ers presteren sterk in eerste crossen

Prinsenbos is klaar voor 39ste cross Veldloopklassieker Grimbergen op 9 januari


Brusselsesteenweg 133 – 1850 Grimbergen Tel. 02 270 06 68 openingsuren : week : 7 tot 18 uur sluitingsdag dinsdag zaterdag : 7 tot 16 uur – zondag : 7 tot 15 uur

Grimbergsesteenweg 80 – 1800 Vilvoorde Tel. 02 251 07 88 openingsuren : week : 6 tot 18 uur zaterdag : 6 tot 16 uur – zondag : 6 tot 15 uur

02 / 267 39 03 info@matchpointsportshop.be


Voorwoord De weermakers trakteerden onze crossers al op wind, overvloedige regen, sneeuw en koude. Gelukkig trekt een echte veldloper zich daar niets van aan en kregen we al enkele sterke prestaties te zien. Opvallend is dat we in alle leeftijdscategorieën, van benjamins tot senioren en masters, goed voor de dag komen. Een bewijs dat onze club en haar trainers uitstekend werk leveren. De meest in het oog springende prestaties waren de overwinningen van Ali Hamdi, Jona Van den Broeck en Toon Mariën. Toon presteerde ook ijzersterk in de crossen van Mol en Tilburg, waar hij aanwezig was als lid van de nationale selectie. Een uitgebreid verslag van alle crossen kan u zoals gewoonlijk nalezen in de eerste bladzijden van dit Spurtend Pennetje. Nu het einde van het jaar nadert, komt ook onze veldloop in het Prinsenbos weer dichterbij. Met zijn 39 edities is de cross van Grimbergen zeker niet de oudste op de nationale kalender, maar toch is het al een echte klassieker geworden die atleten van over heel het land naar het Prinsenbos lokt. Op zondag 9 januari verwachten we opnieuw een 800-tal deelnemers over de verschillende leeftijdscategorieën. Ook van onze eigen Grimbergse atleten verwachten we een massale deelname. Het zou mooi zijn moesten we het record van vorig jaar met meer dan 80 deelnemers uit eigen club kunnen verbeteren. Op naar de 100! Zo’n groots evenement vraagt uiteraard een grondige voorbereiding en ook de dag zelf hebben we nood aan heel wat werkende handen. In totaal zijn er ongeveer 60 medewerkers nodig om alles in goede banen te kunnen leiden. Voor een kleine club is het niet evident om zoveel helpers te vinden. Daarom een oproep aan alle ouders en sympathisanten om zich spontaan kandidaat te stellen en die dag een handje toe te steken. Het maakt het werk van onze bestuursleden iets draaglijker. Terwijl we volop toeleven naar onze veldloop, is het bestuur ook al bezig met de voorbereiding van het zomerseizoen. Door de grondige vernieuwingswerken aan de piste in Humbeek zullen we oplossingen moeten vinden voor onze trainingen en wedstrijdorganisaties. De club zal daarover afspraken proberen te maken met het gemeentebestuur. We houden jullie op de hoogte van de evoluties. Aan iedereen nu al een succesvol nieuw jaar toegewenst met mooie prestaties, een goede gezondheid en, wie weet, een splinternieuwe atletiekpiste voor onze club.

WD

In dit Spurtend Pennetje: Voorwoord........................................................................................................................................................................................................................... 1 Wedstrijdverslagen Cad-Sch-JSM......................................................................................................................................................................................... 2 Wedstrijdverslagen jeugd .................................................................................................................................................................................................... 4 Provinciale Talentendag....................................................................................................................................................................................................... 6 Tips voor de onervaren crosser............................................................................................................................................................................................ 7 Het leven zoals het is … in onze club.................................................................................................................................................................................... 7 Materiaal ............................................................................................................................................................................................................................. 8 Werken aan de looptechniek............................................................................................................................................................................................... 9 Berichten ........................................................................................................................................................................................................................... 10 Thematrainingen ............................................................................................................................................................................................................... 12 Eindstand pistecriterium.................................................................................................................................................................................................... 12 39ste Cross Grimbergen ...................................................................................................................................................................................................... 13 Persknipsels ....................................................................................................................................................................................................................... 15

Auteurs: Joris Lauwers, Willem Deboeck, Jona Van Den Broeck Foto’s: Joris Lauwers, Sebastiaan Durand (foto.durand.nl), Natalie Tijtgat Samenstelling: Willem Deboeck (spurtend@acgrimbergen.be)

Het volgende clubblad is gepland voor einde maart. Heb je zelf een verslagje geschreven? Heb je een idee voor een goed artikel? Of heb je ander materiaal dat je in het Spurtend Pennetje zou willen zien verschijnen? Laat het ons weten! Met jouw hulp en vlotte pen kunnen we ons clubblad des te interessanter maken! Je mag al jouw ideeën, artikels en foto’s doorsturen naar spurtend@acgrimbergen.be.

Spurtend Pennetje │December 2010│1


Wedstrijdverslagen Cad-Sch-JSM Brussels Marathon & Half Marathon

CrossCup Relays Gent

10/10/2010 – Deze wedstrijd met start aan het Jubelpark in Brussel was toe aan de zevende editie. De marathon was goed voor 2500 starters, waaronder Rolland Zegers en Daniël De Hertogh. Zij hadden het plan opgevat om samen de marathonafstand te overbruggen in een tijd onder de 3u40’. Rolland stond zo scherp als een mes aan de start. Hij had zich goed voorbereid en haalde samen met Daniël dan ook zonder grote problemen de finish binnen de vooropgestelde tijd.

24.10.2010 – Sinds enkele jaren klinkt het eerste startschot van de crossen niet meer in november, maar al eind oktober. Al vroeg op het seizoen schreven 4 ploegen zich in voor de aflossingscross in Gent, de eerste wedstrijd van de CrossCup. De junioren meisjes met startloopster Laura De Smedt en vervolgens Sara Ceuppens en Elke De Smedt kwamen als 11de team aan. Bij de vrouwen vertrok Maaike Deboeck als eerste en gaf het stokje door aan Lieve De Mars die op haar beurt Marie-José De Cock lanceerde. Zij kwamen als 44ste over de meet. Ali Hamdi wisselde bij de mannen ondanks een valpartij onderweg als eerste en gaf Bert Van Goolen de koppositie. Ook die ging in dezelfde bocht als Ali onderuit op het natte en bochtige parcours. Slotloper in de ploeg was Idriss Hamdi die het team als 48ste binnenbracht. Jos Herinckx, Jan De Mars en Kris De Mars vormden het aflossingstrio voor de masterswedstrijd en werden 22ste. (Auteur: Joris)

De halve afstand trok met 6000 lopers het grootste deelnemersveld. Jef Van Thienen had aan trainer Wim gevraagd om hem klaar te stomen voor de halve marathon. En het moet gezegd worden: het trainingsschema werd door Jef perfect opgevolgd. Na al die jaren is het ondenkbare dus werkelijkheid geworden: Jef heeft geleerd dat een training geen wedstrijd is en dat af en toe doseren op training belangrijk is om fris aan de start van een koers te komen. Al deze nieuwe inzichten brachten Jef naar een knappe prestatie: ondanks het zeer pittige parcours liep hij zijn beste tijd sinds jaren. Met 1u25’36” was hij zelfs de winnaar in de M55-categorie. (Auteur: Willem)

Cross Nijverseel-Opwijk 07/11/2010 – In de opener van het Vlaams-Brabantse veldloopseizoen liep Laura Mariën voor het eerst bij de cadetten meisjes. De nieuwe aanwinst voor de groep van Wim eindigde als 11de. De atleten van Jean-Pierre liepen al eerder in Gent, maar voor Eline Kegels was deze cross toch ook de eerste van het seizoen. Even na Laura kwam ook zij aan na een parcours van 2360m. Ze behaalde een 21ste plaats. Jorik Antonissen werd twaalfde bij de cadetten jongens. Laura De Smedt behaalde de eerste medaille van die dag voor Grimbergen. Het brons was voor deze tweedejaars scholiere. Sien Meykens werd in deze categorie 8ste. De tweede die met een medaille mocht pronken was Thomas Van Eeckhoudt; hij deed één kleurtje beter door tweede scholier te worden bij de jongens. Hij was daar echter niet alleen; Zander Meykens en Jorn Thomas lieten ook van zich horen. Jorn werd 12de nadat Zander al eerder 8ste was geworden. Om onze medaillekleuren dan helemaal af te maken was er Ali Hamdi die voor ons de korte cross won. Bert Van Goolen greep helaas net naast het podium, maar zijn prestatie was zeker niet minderwaardig! Idriss Hamdi is dit jaar junior geworden en maakt nu liever zijn opmars in de korte cross. Een 11de plaats was hier voor hem weggelegd. Daarmee was hij de eerste junior. De dames aan de lijn klaar voor 4800m waren Elke De Smedt, Jona Van den Broeck, Maaike Deboeck, Marie-José De Cock en Lieve en Hinde De Mars. Elke behaalde net als haar zus een bronzen medaille. Een hele knappe prestatie voor deze eerstejaars senior. Jona werd 10de, met meteen achter haar Maaike die de 11de plaats pakte. Lieve pakte de 20ste plaats en Marie-José werd 36ste. Hinde ten slotte behaalde een 53ste plaats. Daarna onze junioren en masters heren. Kris De Mars kwam als eerste atleet van Grimbergen over de lijn en werd daarmee 17de. Kevin Huysmans maakte zich bekend als 29ste en Jos Herinckx sloot de top 40 af. (Auteurs: Joris en Jona)

Elke De Smedt behaalde een derde stek.

Cross Mechelen 11/11/2010 - Wat het weer ook moge zijn, de atleten van Wim deinzen voor niets terug! Maar de kou, regen en wind speelden helaas voor sommigen een zeer negatieve rol. Laura Mariën startte verkleumd van de kou bij de cadetten en moest zich tevreden stellen met een 22ste plaats. Ook Jorik Antonissen had de kou een beetje onderschat; als 31ste kwam hij over de lijn. Toon Mariën liet de kou hem geen parten spelen. Met een straat voorsprong won hij zijn reeks. Thomas Van Eeckhoudt mocht trots zijn op een 6de plaats. Jorn Thomas behaalde een 29ste plaats. Geert Mariën had op deze 11de dag van november een lange cross gepland, maar het weer veranderde zijn planning. Dan toch maar de korte cross, waar deze master 41ste werd. Jona Van den Broeck werd 4de junior, ze greep naast het podium. Marie-José De Cock liep in dezelfde reeks en kwam aan als 18de master. (Auteur: Jona) Spurtend Pennetje │December 2010│2


Cross Duffel 14.11.2010 – In Duffel stond Laura De Smedt op het podium als derde scholiere. Bij de jongens kwam Zander Meykens als 9de aan. De licht geblesseerde Ali Hamdi werd gehinderd door een pijnlijke kuit en werd 6de in de korte cross. Bert Van Goolen werd 14de en Kevin Huysmans 37ste. Voor Hinde De Mars noteerden we een 20ste plaats bij de masters. Elke De Smedt werd 8ste seniore met in haar zog Maaike Deboeck en Lieve De Mars als 10de en 11de. Bij de masters mannen liepen Kris De Mars en Jos Herinckx mee en eindigden als 11de en 34ste. (Auteur: Joris)

Cross Vilvoorde 27/11/2010 - Onze enige cadet die bij de meisjes is gestart in Vilvoorde was Laura Mariën. Ze behaalde een 14de plaats. Bij de scholieren meisjes was er van ons Grimbergs team geen bezetting, maar dat maakten de scholieren jongens, Thomas Van Eeckhoudt en Jorn Thomas, dan weer goed door met twee voor Grimbergen te lopen. Thomas maakte ons al meteen fier op zijn zilveren medaille, maar hij heeft er wel voor moeten afzien. “Doodgaan, echt doodgaan,” zei hij na de wedstrijd. Jorn, die ongetwijfeld ook wel zal afgezien hebben van de inspanning kwam aan als 37ste. Na de scholieren kwamen de junioren, senioren en masters dames aan de start. Geen korte cross voor de mannen in Vilvoorde. Voor het klassement maken we een onderscheid per categorie, we beginnen met de zusjes Van den Broeck. Jona mocht schitteren op het podium met haar eerste gouden medaille van dit seizoen. Jolien, die voor het eerst in het grote pak meeliep, greep net naast het podium, maar mocht zeker trots zijn op haar 4de plaats. De senioren dan; Maaike Deboeck was de eerste Grimbergse senior die aankwam. Ze werd 12de. Op de 18de plaats onze tweede Grimbergse; Lieve De Mars. Marie-José De Cock is 18de master geworden, daarmee was ze de 2de in de categorie 50 tot 60 jaar. Hinde De Mars sloot de damesdeelname af met een 30ste plaats. In de uitslag bij de junioren mannen is er één clubgenoot te vinden. Kevin Huysmans slaagde erin om een 16de plaats te bemachtigen. Bij de masters werden twee aparte wedstrijden gedaan; er werd een lijn getrokken op 50 jaar. Geert Mariën viel hier nog onder en eindigde bij de masters -50 op de 60ste plaats. Jef Van Thienen valt boven deze scheiding en werd in zijn reeks 12de. Jos Herinckx liet ook van zich horen en bemachtigde een 18de plaats. Daniël De Hertog werd knap 30ste, na een val die hem toch een beetje bloed had gekost. En om de Grimbergse rij helemaal af te sluiten, zijn we nog fier op Herman Janssens en zijn 37ste plaats. (Auteur: Jona)

Het podium bij de scholieren met links Thomas Van Eeckhoudt.

Jona won de juniorenwedstrijd.

CrossCup Mol & Warandeloop Tilburg Toon Mariën helpt ijzersterk Belgisch team aan interlandoverwinning 07/11/2010 - Scholier Toon Mariën werd door de KBAB opgenomen in de nationale selectie die het in de crossen van Mol en Tilburg mocht opnemen tegen het nationale team van Nederland. Het vijfkoppige scholierenteam kreeg aan het Zilvermeer in Mol zware zandstroken voorgeschoteld die afgewisseld worden met snelle stukken door het bos. Toon kwam er sterk voor de dag en behaalde een 4de plaats. Toch wist hij dat er meer had ingezeten: “Ik heb onderweg te veel met mijn krachten gemorst, waardoor ik bij de eindsprint nipt te kort kwam voor het podium”. De andere leden van het Belgische team presteerden overigens ook op een hoog niveau. De eerste plaatsen werden allemaal bezet door atleten uit het gastland. De eerste Nederlander eindigde als negende. 28/11/2010 - In het eigen Tilburg kregen de Nederlanders kans op revanche op een snel en mooi parcours. Toch bleken de Belgen ook nu weer dominant. Toon had duidelijk een erg goede dag. Na een afwachtende start koos hij op het einde van de wedstrijd zelfs resoluut voor de aanval. Zijn versnelling bleek voor iedereen te hoog gegrepen, behalve voor regerend Belgisch kampioen Brecht Bertels (ABES), die nog een counter in petto had. Op die manier werd Brecht net als in Mol de winnaar. Toon legde beslag op een bijzonder knappe tweede plaats. Ook nu pakten de Belgen weer de overwinning in het interlandklassement. Overigens deden niet alleen onze scholieren jongens het uitstekend: ook alle andere klassementen bij scholieren en junioren werden door België binnengehaald. (Auteur: Willem)

Toon aan de slag in Tilburg (Foto met dank aan foto.durand.nl)

Spurtend Pennetje │December 2010│3


Cross Kortenberg 21/11/2010 - Samen met de jeugdgroep maakten ook de atleten van trainer Jean-Pierre de trip naar de veldloop van Kortenberg. Sien Meykens veroverde een 16de stek bij de scholieren. Haar broer Zander werd 10de. In de gezamenlijke vrouwenreeks kwamen seniore Elke De Smedt en master Marie-José De Cock als 7de en 40ste aan. De junioren- en masterswedstrijd bij de heren was het kolfje naar de hand van Idriss Hamdi die er als 14de finishte. De 50-plussers liepen hier in een aparte wedstrijd. Met een 11de plaats viel Jos Herinckx daar net naast de top-10. De laatste wedstrijd van de dag was die van de seniors heren met een mooie prestatie van Bert Van Goolen die als 7de eindigde. (Auteur: Joris)

Cross Zele 28/11/2010 – Zes atleten startten in het Oost-Vlaamse Zele. Ali Hamdi won er de korte cross. In dezelfde reeks liepen Bert Van Goolen en Idriss Hamdi naar de mooie plaatsen 9 en 16. Bij de scholieren meisjes had Laura De Smedt een 9de plaats bemachtigd. Haar zus Elke werd 18de in de wedstrijd met de junioren, senioren en masters vrouwen. Marie-José De Cock eindigde achter haar als 72ste. (Auteur: Joris)

Cross Wespelaar

Ali Hamdi ging in Zele met de winst lopen. (Foto met dank aan Natalie Tijtgat)

04/12/2010 - Zaterdagnacht lag er nog een maagdelijk wit sneeuwtapijt, maar toen het zondag begon te regenen werd het crossparcours in Wespelaar herschapen in een grote brij van modder en smeltende sneeuw. Voor veel mensen zou dit een reden zijn om thuis achter de tv te blijven zitten, maar échte crossers laten dit niet aan hun hart komen. De dames die voor onze club aan de start kwamen van de seniorenwedstrijd zijn dan ook uit het juiste ‘crosshout’ gesneden. Elke De Smedt, Maaike Deboeck en Lieve De Mars werden respectievelijk 4e, 6e en 8e: een knappe collectieve prestatie. Marie-José De Cock is ook zo iemand die niet op wat modder meer of minder kijkt. Zij finishte mooi als 8e master. In dezelfde wedstrijd zagen we ook Hinde De Mars nog als 21e toekomen. Kris De Mars moest het in zijn masterswedstrijd opnemen tegen een sterke delegatie van de plaatselijke club ROBA. Kris hield goed stand en werd knap 10e. (Auteur: Willem)

Wedstrijdverslagen jeugd Cross Nijverseel-Opwijk 07.11.2010 – De eerste gezamenlijke provinciale cross van het seizoen wordt al jaren in een deelgemeente van Opwijk beslecht. In een weide in Nijverseel was het dit jaar hoopvol uitkijken naar wat de vele jeugdleden ervan zouden vinden. Met 27 benjamins, pupillen en miniemen aan de start was het alvast een sterk seizoensbegin en ook het deelnemersveld was groter dan de afgelopen jaren. Goed voor de organisatie en ook vele malen leuker voor de atleten om met meer van start te staan. Uiteraard ook veel debutanten aan de start. Bij onze jongste benjamins meisjes stonden Ashling Cauwenberghs en Robine Van Den Block voor het eerst op het startschot te wachten. Ze finishten als 23ste en 26ste. Margot Van Campenhout en Kaat Cornelissen kennen ondertussen wel al de kneepjes van het vak en kwamen aan als 11de en 12de bij de oudste benjamins. Jana Robberechts verslikte zich in dezelfde reeks aan het strakke aanvangstempo, maar liep toch nog de race uit als 18de. Seppe De Vuyst gooide zich ook al meteen in de strijd en werd 21ste. Een reeks later kwamen onze oudere benjamins jongens aan de beurt en daar maakte Guust Rogier een goede beurt door als 6de te eindigen. Arne Veltens, Fetsum Van Den Brande en Joran Dumez werden na hem 17de, 18de en 21ste. Het vijfde startschot weerklonk en daar stoven de pupillen het veld in. Margot Kegels eindigde als 9de en Hariette Sylva als 21ste. Bij de volgende reeks zagen we Nette Rogier naar een 12de plaats lopen. Achter haar werden Noa Van Den Brande, Jade Thys en Delphine Vanholst 23ste, 24ste en 27ste. De blauwwitte truitjes van Maxim Servranckx en Joshua Van Den Brande kleurden de eerste reeks bij de pupillen jongens. Ze werden 14de en 16de. Cedric Smets en Brent van den Bergh zagen de eindmeet als 15de en 17de bij de oudste pupillen.

Giancarlo liep bij de miniemen zijn allereerste wedstrijd in het truitje van AC Grimbergen.

De miniemen waren de vorige jaren zelden of nooit te zien op de wedstrijden, maar daar is gelukkig nu al verandering in gekomen. Anouk Ceuppens, Merel Bollen en Ellen Dumez stonden bij de meisjes aan de start en liepen als 10de, 13de en 20ste over de eindmeet. De jongens Bram Vankelecom, Anass Hamdi en Nick Van Den Block schoten de wei in, maar voor Nick duurde de wedstrijd niet lang. In de modder verloor hij zijn schoen en besloot de strijd te staken. Bram en Anass bleven van pech gespaard en werden 24ste en 30ste. Voor Iwan De Mars en Giancarlo Antonioli was het een eerste kennismaking met de crosswedstrijden. Zij slaagden erin hun cross als 19de en 22ste te beëindigen. (Auteur: Joris) Spurtend Pennetje │December 2010│4


Cross Mechelen 11.11.2010 – Terwijl in Rotselaar een grote gasleiding ontplofte knalde in het sport- en recreatiepark de Nekker het eerste startschot van de cross. De weergoden hadden weer hun dagje uitgekozen want regen en wind kregen naast het meer vrij spel. Het parcours kon al het water niet langer slikken en stilaan werd het één grote plonsvijver. Een beetje crosser laat er zich niet door afschrikken, maar velen hadden toch niet verwacht dat het zo erg zou worden en hadden zich niet goed genoeg voorbereid. Toch heel veel jeugd aan de start die de storm maar wat graag trotseerden en ook van onze jeugd stonden er 27 te trappelen aan de startlijn. Goed zo! Margot Van Campenhout en Kaat Cornelissen beten voor onze club de spits af. Margot eindigde als 24ste in het midden van het pak. Kaat had er door de koude minder zin in en werd 35ste. Seppe De Vuyst herhaalde vooraf nogmaals dat hij dol is op racen en dus was hij nu ook weer van de partij. Bijna verzopen perste hij er nog een eindsprint uit om als 44ste te eindigen. Fetsum Van Den Brande en Joran Dumez kwamen als 31ste en 39ste op het uitslagenblad. Bij de jongste pupillen ploeterden Margot Kegels, Jill Buelens, Martha Cromphout en Hariette Sylva zich naar een 12de, 15de, 41ste en 44ste plaats. Een reeks later liepen Nette Rogier, Noa Van Den Brande en Delphine Vanholst naar een 27ste, 45ste en 53ste stek in de rangschikking. Maxim Servranckx en Joshua Van Den Brande liepen in mekaars buurt naar een 21ste en 24ste stek. Tim Verdickt, Jasper Gutschoven en Emile Vancraeynest kwam als 52ste, 58ste en 60ste over de kalklijn gelopen. Bij de oudste pupillen zaten Cedric Smets en Brent van den Bergh tussen de deelnemers en zij brachten het er met een 25ste en 32ste plaats goed vanaf. Minieme Lisa Antonissen nestelden zich net in de top-10. Enkele seconden na haar kwamen Lauryn De Craene, Margot Bayart en Hanne Kegels als 17de, 24ste en 25ste over de finishlijn gelopen. Julie Vancraeynest en Ellen Dumez liepen zij aan zij hun cross uit als 46ste en 47ste. Bram Vankelecom verloor in de eerste diepe plas zijn spike, maar liep zoals het een echte crosser betaamd op één spike verder en werd toch nog 26ste. Giancarlo Antonioli is als sprinter eerder een ‘warm weerloper’ en warm was het in Mechelen zeker niet. Hij werd 35ste. (Auteur: Joris)

Cross Kortenberg 21.11.2010 – De derde cross voor de jeugd speelde zich af in Kortenberg. De opkomst was met 17 jeugdleden iets minder, maar ze deden het weer behoorlijk goed. Robine Van Den Block was onze jongste deelneemster en eindigde op een 21ste plaats. Even jong is Seppe De Vuyst die zijn scoutsweekend onderbrak om te komen crossen, al haat hij het om vuil te worden. Proper finishen na een cross is echter een onmogelijke zaak, ook niet in Kortenberg, maar Seppe trok er zich uiteindelijk niets van aan, kwam als 29ste aan en zal het ondertussen al gewoon zijn om af en toe modderige terreinen te verkennen. Fetsum Van Den Brande kwam binnen als tiende bij de oudste benjamins. Zijn zus Noa was tevreden met een 35ste plaats bij de oudste pupillen en werd vergezeld door Delphine Vanholst op een 39ste stek. De pupillen jongens Maxim Servranckx, Joshua Van den Brande, Jasper Gustchoven en Victor Opdorp kwamen goed uit de verf op de 9de, 11de, 18de en 20ste plek. Brent van den Bergh snelde een reeks later naar de 12de plaats. Bij de miniemen stonden Lisa Antonissen, Lauryn De Craene, Anouk Ceuppens en Sietse De Berlangeer aan de startlijn. Lisa deelde haar wedstrijd goed in en eindigde knap als 5de. Lauryn en Anouk hadden een slechte start, maar maakten dat goed om finaal als 15de en 16de te finishen. Sietse had haar plaats voor aanvang al voorspeld en werd 27ste. Nick Van Den Block en Anass Hamdi hadden het moeilijk op het zware parcours en hielpen elkaar door samen de wedstrijd te lopen. Ze werden 26ste en 27ste. Arne Mertens kwam als oudste miniem op een 26ste plaats terecht. (Auteur: Joris)

Cross Vilvoorde 27.11.2010 – Naar ons gevoel zagen we iets te weinig blauwwitte tenues in het Domein Drie Fonteinen in Vilvoorde. Een cross op slechts een steenworp van huis zou meer crossers uit eigen rangen mogen trekken, maar zij die er waren hadden er duidelijk zin in. Toen eenmaal het parcours, afstanden en uurschema duidelijk werden kon de cross op gang worden geschoten. Met een lange aanvangsstrook bergop en een bochtig bosparcours met hindernissen was het parcours niet van de poes en dus op de maat gesneden van de echte crossliefhebber. Robine Van Den Block kwam als eerste aan de beurt en eindigde als 14de. Margot Van Campenhout plaatste zich als 12de in het eindklassement, net voor Jana Robberechts. Guust Rogier komt steeds dichter in de buurt van de prijzen. Hij eindigde als 5de. In zijn zog finishten Arne Veltens en Fetsum Van Den Brande op een 13de en 14de plaats. Bij de jongste pupillen meisjes kwam enkel Margot Kegels opdagen. Zij liep naar een mooie 7de plaats. Nette Rogier en Noa Van Den Brande werden 20ste en 24ste in hun reeks. Maxim Servranckx, Joshua Van Den Brande, Emile Vancraeynest, Jannes Loonen, Tim Verdickt en Victor Opdorp bezetten een heel deel van het eindklassement bij de jongste pupillen jongens. We vonden ze terug op een 10de, 17de, 18de, 22ste, 26ste en 29ste plaats. Cedric Smets snelde weg van bij de start en zette zich net achter de koploper bij de oudste pupillen. Hij kon het net niet volhouden tot op het einde en moest Spurtend Pennetje │December 2010│5


zich tot het laatste verdedigen. Met een vijfde plaats was hij uiteraard zeer tevreden. Brent van den Bergh startte traag, schoof op en kwam als 16de aan. Bij de start van de eerste reeks miniemen meisjes lag er na het startschot één spike verloren op het parcours. De spike van Lisa Antonissen werd al na enkele meters uitgetrapt, maar ze liep verder en werd op kousenvoeten nog 7de. Lauryn De Craene liep in haar spoor naar een 9de plaats. Anouk Ceuppens, Hanne Kegels en Margot Bayart vormden een groepje en kwamen als 11de, 13de en 14de over de meet gelopen. Op de 23ste stek zagen we Julie Vancraeynest. Nick Van Den Block en Giancarlo Antonioli waren de aanwezige miniemen jongens. In de eerste reeks werd Nick 23ste, een reeks later was er een 21ste plaats weggelegd voor Giancarlo. (Auteur: Joris)

Iedereen begon goed ingeduffeld aan de opwarming.

Jannes Loonen

Margot Bayart (links) en Hanne Kegels (rechts)

De jeugdtrainers roepen al hun benjamins, pupillen en miniemen op om massaal deel te nemen aan de eigen cross in Grimbergen. We verwachten jullie allemaal op zondag 9 januari om 11u40 in het Prinsenbos!

Provinciale Talentendag Begin oktober selecteerde onze club enkele miniemen en cadetten die op de provinciale talentendag onderworpen werden aan een testbatterij. Die reeks van proeven geeft jaarlijks een indicatie van de algemene ontwikkeling van een atleet en is een goede leidraad voor atleet én trainer. De resultaten geven de goede- en minder goede talentscores weer. De deelnemende atleten kregen achteraf van de jeugdcoördinator een samenvatting van hun resultaten met de nodige uitleg en bevindingen als bagage voor hun verdere atletiektoekomst. Uit de testen konden onze trainers ook een algemene conclusie trekken. Zowel trainers als atleten gaan in hun trainingsschema meer aandacht moeten geven aan het oefenen van de lichaamscontrole en stabilisatie. Kracht en explosiviteit worden niet juist ingezet (terwijl die twee facetten van talent wel aanwezig zijn) door een gebrek aan stabilisatie in de romp en te weinig lichaamsbesef. De Vlaamse Atletiekliga oordeelde dat de testresultaten van eerstejaarsminieme Lisa Antonissen zo goed waren dat ze op 27 december naar de federale talentendag mag doorstoten. Plaats van afspraak is de Topsporthal in Gent waar ze ook nu een hele reeks proeven zo goed mogelijk zal proberen uit te voeren. Later zal ook nog worden meegedeeld wie van de geteste leden op zowel de provinciale als federale talentendag zal mogen deelnemen aan de provinciale trainingen.

Spurtend Pennetje │December 2010│6

Lisa Antonissen, hier aan de slag in Vilvoorde, mag naar de federale talentendag.


Tips voor de onervaren crosser Iedereen kent het. Het wintert, het regent of sneeuwt, er staat een stevig wind en het is bovendien koud. Maar bovenal staat er ook een cross geprogrammeerd. Wat doe je? Tips voor de gemotiveerde crossers én hun ouders: - Eerst en vooral: niet thuisblijven! Crossen kan je in alle omstandigheden. Het is aan de atleet om zich aan te passen aan het weer. Vorig jaar sneeuwde het de hele winter, deze winter begon met een zondvloed in november en op het einde van die maand vielen al de eerste sneeuwvlokken, maar geen enkele cross werd afgelast. - Neem 3 paar sokken mee: 1 paar draag je bij de opwarming, 1 paar in de spikes en 1 paar om naar huis te gaan. Draag nooit meerdere lagen sokken over elkaar. Wanneer al die lagen nat zijn, knelt dat te veel en blijven je tenen bewegingsloos in je schoenen zitten. Daardoor stroomt er te weinig bloed door je voeten en worden ze stijf van de koude. Hoe meer lagen, hoe minder je voeten kunnen bewegen en hoe trager je zal lopen omdat je voeten niet meer meewerken. Meermaals wisselen van sokken is de boodschap. - Reservekledij is een must. Een slimme atleet brengt een volle sporttas aan kledij mee naar de cross. Draag een loopshort (voor de wedstrijd), een loopbroek (voor de opwarming) en een trainingsbroek (om te dragen van en naar de cross) boven elkaar en trek elke keer een laagje uit. Je bovenlichaam bedek je met een dunne looppull waar je het clubtruitje overtrekt. Zo loop je de wedstrijd. Voor de opwarming voorzie je daarboven minstens een trui, trainingsvest en regenjas die je samen met je loopbroek allemaal een halve minuut voor de start uittrekt. Wanneer je niet in beweging bent, heb je ook een dikke jas en een warme fleece nodig. - Een paar handschoenen en een muts zijn uiteraard onontbeerlijk. Als het hard regent kan een tweede paar droge handschoenen nuttig zijn voor de wedstrijd zelf. Tijdens de wedstrijd je muts of sjaal dragen is niet altijd aan te raden. Het kan een beklemmend en oververhit gevoel geven. - Ben je desondanks toch lichtjes onderkoeld geraakt, dan probeer je zo snel mogelijk in warmere omstandigheden te gaan, alle natte kledij uit te trekken, handen en voeten warm te wrijven en vooral veel te bewegen. Laat je voeten en handen langzaam warm worden (dus niet onder een hete douche gaan staan). Wanneer de bloeddoorstroming terug op gang komt, doet dat even pijn, maar daarna heb je snel weer warm. Niet stilzitten dus.

Het leven zoals het is … in onze club − In welke stad behaalde Miel Puttemans Olympisch zilver op de 10 000m na Lasse Viren? Op welk autocircuit vond Ayrton Senna de dood? Tegen welke club scoorde Nicolas Frutos zijn laatste officiële goal als profvoetballer? Het zijn maar drie van de 100 vragen die aan bod kwamen op de sportquiz georganiseerd door de ‘Recreatie Volleyball Humbeek’. AC Grimbergen was er aanwezig met twee ploegen. Het team met Willem Deboeck, Remco Woekier en Joris Lauwers eindigde als 9de; de ploeg met Kris Vermeulen, René Van Dessel, Micheline Tack en Jonathan Van Rode als 21ste van de 25 ploegen. Voor de nieuwsgierigen: de antwoorden zijn München, Imola en Club Brugge. − De Kaas- & Wijnavond van 20 november trok 154 kaas- en wijnliefhebbers (kinderen niet meegerekend) naar de Charleroyhoeve. Wij danken iedereen voor de komst en hopen jullie bij een volgende clubactiviteit terug te zien. Ondertussen werd er ook al een tombolawinnaar geloot. Een onschuldige hand trok de Familie Lenaerts uit Strombeek-Bever uit de trommel. Zij krijgen volgend jaar een gratis etentje cadeau. − Margot Kegels werd op 6 november door het VVBO en PCJ gehuldigd met een trofee der officiëlen voor haar prestaties op de 60m tijdens de zomer van 2010. Ze noteerde vorig jaar de snelste provinciale tijd op die afstand en werd bovendien Provinciaal Kampioene bij de benjamins. − Lief en leed: Eind november overleed de nonkel van jeugdtrainster Katleen Kerremans. Innige deelneming aan de familie. Graag betuigen we ook onze deelneming aan Jean-Pierre Bober voor het overlijden van zijn schoonbroer.

Margot Kegels werd beloond voor haar mooie zomer.

Spurtend Pennetje │December 2010│7


− In oktober stuurde onze club twee geïnteresseerde en gemotiveerde trainers in spe naar de cursus Aspirant-Initiator in Dilbeek. Remco Woekier en Hannes Verlooy slaagden voor deze praktijkcursus en kregen hun startdiploma als jeugdtrainer. Hannes heeft ondertussen al de stap gezet en draait al enkele weken mee tijdens de trainingen. We stellen hem dan ook kort even voor als nieuwe jeugdtrainer. Hannes Verlooy °1987 Met het diploma Aspirant-Initiator op zak startte Hannes in oktober 2010 als kersvers jeugdtrainer. Hannes doorliep vele jaren in de jeugdwerking van onze club, onder andere samen met Joris, Willem en Jonathan die inmiddels collegajeugdtrainers zijn geworden. Na enkele jaren uit de atletieksport te zijn verdwenen keerde hij terug naar zijn sportroots om mee de jeugdwerking te ondersteunen en het jonge trainersteam uit te breiden. Ondertussen vormt hij een vaste waarde voor de begeleiding van onze allerjongste leden en zal hij voortaan op woensdag de benjamins trainen. We wensen hem van harte welkom (terug) in onze club en zijn enorm blij dat Jürgen, Sara, Katleen, Jonathan, Koen, Willem en Joris er een extra kracht bijkrijgen om mee het groeiende ledenaantal optimaal te begeleiden. − De Sint en zijn Pieten waren ook dit jaar weer zeer opgetogen om zo een grote bende enthousiaste jeugdleden op het Sinterklaasfeest te zien. De Heilige man kon het niet laten en vertrouwde onze jeugd toe dat hij ze de leukste kinderen uit de leukste club vond. Dat werd natuurlijk gretig beaamd. Drie Pieten had Hij deze keer meegebracht en zij waren overladen met lekkers waarvan alles werd uitgedeeld aan al die brave kinderen. Uit goede bron vernamen we dan ook dat de Sint enorm blij was na zijn bezoek in de Charleroyhoeve en dat hij er nu al naar uitkijkt om volgend jaar zijn ronde langs onze club aan te vatten.

Materiaal Sinds deze zomer kregen we extra bergruimte aan de piste in Humbeek. Het bestuur spendeerde onlangs enkele weekenddagen om de extra berging gebruiksklaar te maken en daarnaast ook de huidige garagebox op te kuisen en her in te richten. De aanpassingen zijn nog niet helemaal voltooid, maar de verdubbeling van beschikbare ruimte is al een hele verbetering. Alvast bedankt aan alle helpers. We zullen onze nieuwe bergruimtes goed kunnen gebruiken! De nieuwe berging waar naast ons ook de voetbalclub ruimte in heeft gekregen, kreeg enkele likjes verf aan de muur, de ramen werden dichtgetimmerd en enkele rekken kregen hun plaats. De garagebox waar we al vele jaren ons materiaal in opbergen maar die ondertussen veel te klein was geworden, moet nog verder worden opgeruimd. Ook daar zal er een nieuw rek geplaatst worden. Het trainingsmateriaal voor wekelijks gebruik en het grote materiaal zal in de garagebox een plaats krijgen, het kleinere materiaal komt in de aparte ruimte links in de box. In de nieuwe, grotere berging zal het bestuur al hun materiaal een plek geven: wedstrijdtuigen voor de jeugdmeeting, prijzen voor de prijzentafel bij cross en stratenlopen en alle benodigdheden voor onze randactiviteiten waar vroeger geen plaats voor voorzien was. Vooral secretaris Micheline zal hier blij om zijn, want haar thuisgarage was de laatste jaren een opslagplaats van atletiekmateriaal geworden.

Onze garagebox kan nog een oppoetsbeurt gebruiken.

Spurtend Pennetje │December 2010│8

In de nieuwe bergruimte krijgt alles stilaan zijn plaatsje.


Werken aan de looptechniek Omdat we de ouders van de jeugdatleten graag op de hoogte houden van onze trainingsaanpak, zouden we in dit Spurtend Pennetje eens dieper willen ingaan op de looptechniek en hoe deze in onze club wordt aangeleerd. Hopelijk kunnen we ook de atleten overtuigen van het belang van het analyseren en trainen van de looptechniek. Het nut van een ‘juiste’ looptechniek Uiteraard zouden we al die moeite en tijd niet steken in het aanleren van een bepaalde techniek als hier geen interessante voordelen aan verbonden zouden zijn. In elke atletiekdiscipline kan looptechniektraining zijn nut bewijzen: van de sprint tot de marathon en van het verspringen tot het polsstokspringen. Zelfs in de werpdisciplines kan looptechniektraining bijdragen tot snellere en sterkere voeten en een betere coördinatie, die noodzakelijk zijn om tot optimale prestaties te komen. Uiteraard hebben lopers en sprinters het grootste belang bij een vlekkeloze looptechniek. De drie voornaamste redenen zijn: 1. Een zuinigere looppas Met een goede techniek ga je efficiënter en economischer lopen. Je zal dus sneller kunnen lopen zonder dat het je extra inspanning kost. Doordat je zuiniger loopt zal je ook extra krachten kunnen opsparen, die je op het einde van de wedstrijd kan gebruiken in de eindsprint. Als dat geen enorm voordeel is! 2. Een hogere topsnelheid Alleen met een perfecte techniek kan je jouw uitgeoefende kracht omzetten in een zo hoog mogelijke snelheid. Voor sprinters is techniektraining daarom van enorm belang. Met een slechte techniek zal je nooit je werkelijk mogelijke topsnelheid bereiken. 3. Een kleinere kans op blessures Wie tijdens het lopen te ver doorzakt in de enkels en de knieën verslindt niet alleen heel wat kostbare energie, maar brengt ook een enorme belasting teweeg in zijn achillespezen en knieën. En zo zijn er nog talloze voorbeelden van hoe een aanpassing van de looptechniek vervelende blessures kan helpen voorkomen. Aan techniek moet je werken… Uiteraard zijn er voorbeelden van atleten die in hun discipline de top hebben bereikt zonder ooit veel techniektraining te hebben gedaan. Sommige atleten hebben nu eenmaal het aangeboren talent om over een bijna vlekkeloze techniek te beschikken. Dit zijn echter een zeer beperkt aantal

uitzonderlijke natuurtalenten. De overgrote meerderheid van de atleten hebben wel degelijk heel wat oefening nodig vooraleer ze alle aspecten van een correcte techniek helemaal onder de knie hebben. En hoewel elk lichaam uniek is en dus ook ieders looptechniek licht zal verschillen van mekaar, zijn er nu eenmaal een aantal fysische basiswetten waar geen enkele atleet aan kan ontkomen. Wanneer je in je looptechniek zondigt tegen een aantal basisprincipes, zal je onvermijdelijk kostbare kracht en energie verliezen. Jong geleerd is oud gedaan Tijdens de trainingen van de miniemen en tijdens de trainingssessies op zaterdag wordt er veel aandacht geschonken aan looptechniek. Een correcte techniek wordt namelijk best al aangeleerd op jonge leeftijd (vanaf 10-12 jaar). Enerzijds omdat het altijd gemakkelijker is om van bij het begin de juiste techniek aan te leren en te automatiseren, dan dat je eerst een vertrouwde techniek moet afleren. Oude gewoontes geraak je namelijk niet gemakkelijk kwijt. Een tweede belangrijke reden om al op jonge leeftijd met techniektraining van start te gaan, is dat het lichaam zich dan nog volop ontwikkelt, waardoor het spierstelsel zich volledig aan de nieuwe techniek kan aanpassen. Op latere leeftijd heeft het lichaam zich al ‘gezet’ naar een bepaalde techniek, waardoor de kans op blessures mogelijk eerder toeneemt wanneer je jouw techniek dan nog drastisch zou veranderen. Tot slot hebben atleten die al op jonge leeftijd een correcte techniek hebben aangeleerd het grote voordeel dat ze op latere leeftijd enkel nog wat “onderhoudsoefeningen” nodig hebben om hun looptechniek op peil te houden. Voor de rest kunnen ze al hun energie volledig besteden aan de belangrijke specifieke trainingen voor het ontwikkelen van de uithouding, snelheid en kracht die vereist zijn in hun atletiekdiscipline. Wanneer je op latere leeftijd nog intensief aan je techniek moet gaan werken, gaat er kostbare tijd en

energie verloren die je in de échte trainingen zou moeten steken. Individuele aanpak Sinds april 2010 worden er in onze club geregeld trainingssessies georganiseerd op zaterdag. Deze trainingen staan open voor pupillen en miniemen die geselecteerd werden op basis van hun aanwezigheid en motivatie op de trainingen en wedstrijden en op hun potentieel op lange termijn (‘talent’). Daarnaast zijn ook alle competitieatleten uit de cadettencategorie welkom. Omdat we op deze trainingen met een beperkte groep van een tiental atleten werken, zijn dit ideale gelegenheden om aan de looptechniek te werken. Techniektraining vergt namelijk een heel individuele aanpak, waarbij de trainer elke atleet voortdurend feedback en bijsturing moet geven. Videoanalyse Recent werden er tijdens de zaterdagtrainingen van elke atleet videoopnames gemaakt tijdens het lopen en bij de looptechniekoefeningen. De bedoeling van deze filmpjes is in de eerste plaats dat de atleet zelf zijn eigen loopstijl eens kan bekijken en vergelijken met anderen. En iedereen die hier ervaring mee heeft, zal ondertussen al ondervonden hebben dat je loophouding in realiteit sterk kan verschillen van hoe je het zelf aanvoelt. Het belangrijkste nut van zo’n videoanalyse is dan ook om je bewust te worden van je eigen looppatroon. De trainers kunnen de beelden dan weer gebruiken voor een meer diepgaande analyse van de loopstijl van de atleet. Met vertraagde beelden kan je zaken bestuderen die op normale snelheid en met het blote oog niet zichtbaar zijn. Op die manier kunnen de trainers verbeterpunten in ieders looptechniek en enkele zwakheden op gebied van kracht en lenigheid detecteren. Doordat tekortkomingen duidelijk aangetoond kunnen worden, krijgen de atleten ook een beter inzicht in het nut van bepaalde techniek-, lenigheidsen stabilisatie-oefeningen. Op die manier bieden we hen een extra stimulans om hun techniek, Spurtend Pennetje │December 2010│9


lenigheid en basiskracht verder bij te schaven en hier blijvend aandacht aan te schenken. Investeren in de toekomst Techniektraining moet gezien worden als een investering op lange termijn. Op korte termijn zal je als jeugdatleet veel betere resultaten boeken door al je energie te steken in specifieke loop-, sprint-, spring- of werptrainingen (afhankelijke van de gekozen

discipline). Maar het zijn de atleten die in hun jeugd aan een goede en brede basis hebben gewerkt die op latere leeftijd het grootste potentieel zullen hebben om tot de top door te stoten. Een correcte techniek is een belangrijk onderdeel van deze basis. De visie van onze club is dan ook om op lange termijn het beste uit elke atleet naar boven te halen. Uiteraard zal iedere trainer zijn

eigen weg bewandelen om dit doel te bereiken, maar de visie van al onze clubtrainers is dezelfde: we gaan niet voor het korte termijnsucces, maar voor een verantwoorde trainingsopbouw die moet leiden tot het bereiken van het maximale potentieel van elke competitieatleet op seniorsleeftijd (vanaf 18-20 jaar). (Auteur: Willem)

Tips Zonder volledig te willen zijn, geven we hieronder enkele veel voorkomende fouten in de looptechniek. Links toont de foto van Bernard Lagat hoe het wél moet. Lagat is een man met een fantastische techniek en dito prestaties: dubbele wereldkampioen op 1500 en 5000m in 2007 en PR’s van 1’46”00 (800m), 3’26” (1500m) en 12’54” (5000m).

Hoofd Fout: storende bewegingen maken; het hoofd naar achter kantelen Goed: rechtop en stabiel

Schouders Fout: opgetrokken schouders Goed: volledig ontspannen

Romp Fout: te fel voorover hangen; storende rotaties rond de lengteas Goed: rechtop en stabiel kantelen Sterke buikspieren: enorm belangrijk om een goede looptechniek te kunnen uitvoeren.

Armen Fout: armen optrekken tot tegen de borst; nauwelijks armbeweging maken; armen te ver naar voor zwaaien zodat de romp mee roteert. Goed: ellebogen in 90° soepel naar achter bewegen.

Voeten Fout: tip van de voet passief laten afhangen. Goed: met voldoende spanning in de voet actief de grond aanvallen.

Berichten Spikes te koop Enkele clubleden bieden hun oude spikes te koop aan. Contacteer Joris als je interesse hebt om deze wedstrijdschoenen over te nemen. Heb je zelf spikes die niet meer gebruikt worden? Bezorg ze aan Joris, geef je vraagprijs mee en hij verkoopt ze voor je door. Nieuw kosten spikes tussen de 45 en 65 euro. Goed onderhouden spikes zijn tweedehands dus 20 tot 25 euro waard. Afhankelijk van de staat kan je uiteraard meer of minder vragen.

Spurtend Pennetje │December 2010│10

Merk Kalenji Nike Asics Nike Asics Asics

Maat 38 37,5 36 36 34,5 34

Vraagprijs 15€ 20€ 25€ 5€ 25€ 20€

Vorige eigenaar Bayart Bayart Bayart Opdorp Rogier


Marsepein- en truffelactie Traditiegetrouw startte in de maand oktober onze marsepein- en truffelactie. De opbrengst was ongeveer hetzelfde als vorig jaar: in totaal werd er voor 4200 euro aan lekkers verkocht. Dit brengt onze clubkas een mooie winst op van 1450 euro. Toch zijn we ervan overtuigd dat het volgend jaar nog beter kan. Onze club telt bijna 200 atleten en toch kregen we slechts 54 bestellingsformulieren binnen. Daarom nu al aan iedereen een oproep om volgend jaar deze actie te ondersteunen en al was het maar een paar pakketjes marsepein of truffels te verkopen, zodat we de club een extra duwtje in de rug kunnen geven. De beste verkopers waren dit jaar: 1. Kris De Mars (€ 470) 2. Roxana De Smet (€ 393) 3. Marc Lauwers (€ 270) 4. Familie De Smedt (€ 250) 5. Jan De Mars (€ 220) Een welgemeende dank aan al deze mensen voor hun inzet! Ook proficiat aan de groep van Jean-Pierre die met 1600 euro voor een flink deel van de omzet heeft gezorgd.

Cursus atletiekinitiator: nu inschrijven! Zoals we al in de vorige editie van het clubblad hadden vermeld, gaat er in het voorjaar een cursus atletiekinitiator van start in Dilbeek. We willen nogmaals een oproep naar geïnteresseerden, aangezien we hopen om zoveel mogelijk gemotiveerde deelnemers van onze club te kunnen inschrijven. De initiatorcursus is het eerste opleidingsniveau voor trainers. Je leert er de basistechnieken van alle atletiekdisciplines en hoe je deze via doordachte spel- en oefenvormen kan initiëren aan jeugdatleten. Nadien kan je eventueel doorstromen naar de cursus “Trainer B”, waar je je verder kan verdiepen in een bepaalde discipline, zodat je atleten vanaf cadet kan gaan trainen. Alle details van het lessenrooster voor de initiatorcursus in Dilbeek zijn ondertussen bekendgemaakt. De cursus gaat telkens door op een zaterdag met start op 29 januari. Voor alle info kan je terecht bij Joris.

Jeugdwerking opnieuw beloond met kwaliteitslabel De jeugdwerking van onze club heeft het in 2009 verworven bronzen kwaliteitslabel met een jaar verlengd. De normen voor het behalen van een kwaliteitslabel gaan er elk jaar op vooruit, maar dat deed onze club ook. De clubs belonen met een kwaliteitslabel is een van de aspecten van het jeugdsportfonds en waar ook subsidies aan verbonden zijn. Op 4 deelaspecten boekten we vooruitgang wat ons meer subsidies opleverde, maar bij het deelaspect ‘competitie’ bleven we deze keer onder de minimumnorm. Bij dit criterium wordt de competitiedeelname van onze pupillen, miniemen en cadetten verrekend en deze zakte de voorbije zomer procentueel door het kleine aantal miniemen en cadetten dat op de wedstrijden te zien was. Aangezien de normen elk jaar strenger worden, moet dit één van de topprioriteiten worden voor de komende jaren.

Overleg nieuwe piste In januari zal het clubbestuur samenzitten met de gemeente om de plannen voor de nieuwe atletiekpiste in Humbeek te evalueren. Aangezien we vernomen hebben dat het begin van de werken gepland staat in de maand mei, hebben we onze jeugdmeeting voor deze zomer al afgelast. Voor de organisatie van de “Sportiefste school” zullen we met het gemeentebestuur bekijken of een andere locatie mogelijk is. Ook voor de trainingen zal er uiteraard naar een oplossing moeten worden gezocht. We houden jullie alvast op de hoogte van zodra we meer weten. Wordt ongetwijfeld vervolgd in het volgend Spurtend Pennetje…

Algemene vergadering Op vrijdag 28 januari 2011 verwelkomen we alle leden om 20u in de Charleroyhoeve voor de jaarlijks algemene vergadering van AC Grimbergen. Zoals gewoonlijk zullen we hier ook de prijzen uitreiken die verbonden zijn aan het regelmatigheidscriterium van de club.

Clubweekend Nog maar eens herhalen voor zij die het nog niet in hun agenda hebben genoteerd: het clubweekend naar het Blosodomein in Hofstade gaat door van 8 tem 10 april. De trainingsgroep van Wim en hun hele entourage sporten van 15 t.e.m. 18 april in Herentals, waar ze 4 dagen in het Bloso-sporthotel zullen verblijven.

Spurtend Pennetje │December 2010│11


Lidgeld en aansluitingen Er zijn nog enkele clubleden die hun lidmaatschap nog niet in orde hebben gebracht. Dit diende voor 1 november te gebeuren indien je al voor die datum van de trainingen genoot. Indien je pas na 1 november voor het eerst kwam meetrainen mag je enkele trainingen proberen waarna je zo snel mogelijk je lidmaatschap in orde brengt (inschrijvingsformulieren invullen en afgeven en het lidgeld storten). Vanaf 1 november ben je zonder aansluiting onverzekerd tijdens trainingen en activiteiten.

Thematrainingen De thematrainingen op zaterdag zijn een half jaar na de opstart een succes te noemen. De geselecteerde atleten houden zich eraan om zeer regelmatig naar deze trainingen te komen en de nieuwe technieken op te pikken. Bij de videoanalyses die tijdens deze trainingen werden gemaakt, merkten we al de eerste vooruitgang inzake looptechniek bij onze jonge atleten. Op korte termijn zal dit nog niet meteen in prestaties worden omgezet, maar op lange termijn zal er zeker meer behaald worden. Ook positief is het gebruik van de sporthal in Humbeek. De zaal van gevechtssporten leent zich uitstekend voor onze techniektrainingen. De vloer wanden zijn volledig bedekt met matten, waardoor er een volledige training blote voeten kan worden getraind. Ideaal voor het betere voetenwerk looptechnische scholing.

de en op en

Na de winter evalueren we het eerste jaar van de thematrainingen. De huidige schema’s worden dan bijgeschaafd waar nodig en een nieuw jaarplan zal worden opgemaakt. We bekijken dan ook welke pupillen en miniemen kunnen aansluiten bij de thematrainingen op basis van hun kunnen en aanwezigheid op wedstrijden en trainingen tijdens de zomer 2010 en winter 2010-2011. De cadetten zijn altijd welkom. Zij hoeven niet te wachten op een uitnodiging van de jeugdcoördinator, maar weten zelf natuurlijk wel dat ze motivatie moeten tonen voor hun trainingen en wedstrijden. De planning en kalender van de thematrainingen op zaterdag zijn steeds te raadplegen op de website. Binnenkort wordt de kalender voor de maanden januari, februari en maart bekendgemaakt. Indien er ouders en atleten zijn die graag hun feedback willen geven over de thematrainingen: richt je dan tot Joris. Aangezien dit een nieuw project is binnen onze club staan wij open voor verbeteringen, aanpassingen, suggesties, … Heel graag!

Eindstand pistecriterium De eindstand van het pistecriterium voor alle atleten vanaf de cadettencategorie is bekend. Niet onverwacht werd Ali Hamdi de verdiende winnaar. De beloningen verbonden aan dit criterium zullen verdeeld worden op de algemene vergadering van de club in januari. Het reglement en het detail van de puntenberekening zijn terug te vinden op de website. Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Joris Lauwers (joris@acgrimbergen.be). Puntentotaal

Aantal wedstrijden

Puntentotaal

Aantal wedstrijden

1

Hamdi Ali

328

16

20

Van Thienen Wouter

60

5

2

Mariën Toon

282

13

21

Ceuppens Sara

50

5

3

Hamdi Idriss

224

12

22

Antonissen Jorik

50

5

4

Meykens Zander

214

14

23

Vermeire Jochem

50

5

5

Van den Broeck Jona

198

14

24

De Smedt Elke

48

4

6

Bert Van Goolen

170

10

25

Zhang Kevin

44

4

7

Van den Broeck Jolien

170

10

26

Thomas Jorn

40

4

8

Van Eeckhoudt Thomas

166

10

27

Isella Bruna

30

3

9

Curias Marc

152

12

28

Michiels Margo

20

2

10

De Mars Kris

150

14

29

Oth Raphael

20

2

11

Herinckx Jos

150

14

30

Ranadani Eliona

20

2

12

De Mars Lieve

130

13

31

Deboeck Willem

20

1

13

De Mars Jan

130

12

32

Appelmans Olivia

20

2

14

Deboeck Maaike

100

10

33

Vankelecom Jonas

10

1

15

Lommelen Ruben

80

8

34

Van Thienen Jef

10

1

16

Haelwaeters Laura

60

6

35

Bayart Laura

10

1

17

Croon Robin

60

6

36

Van Den Boeynants Karlien

10

1

18

De Smedt Laura

60

5

37

Verbaanderd Ciska

10

1

19

Huysmans Kevin

60

6

Spurtend Pennetje │December 2010│12


39ste Cross Grimbergen Op zondag 9 januari organiseert AC Grimbergen al voor de 39ste keer een cross op het mooie parcours in het Prinsenbos. Dit jaar wordt daags voordien opnieuw een “interbankenveldloop” georganiseerd in samenwerking met BNP-Paribas-Fortis. Dit zijn wedstrijden voor de personeelsleden van een aantal deelnemende banken en bedrijven. Zoals je verderop in dit Spurtend Pennetje zal lezen, staat de cross van Grimbergen nog altijd hoog aangeschreven in de Belgische veldloopwereld. Wij verwachten dan ook dat álle leden en ouders tijdens dit weekend afzakken naar het Prinsenbos, hetzij als deelnemer, helper of gewoon als supporter. Voor de organisaties van de interbankenveldloop op zaterdag 8 januari en onze eigen cross op zondag 9 januari doen we een beroep op jullie helpende handen. We zoeken parcoursbouwers op zaterdagvoormiddag in het Prinsenbos. In de namiddag hebben we nog enkele tappers nodig in de kantine. Op zondagochtend moet de sporthal worden ingericht voor de prijsuitreiking en het secretariaat. Tijdens de cross zelf, vanaf de middag, zijn er vrijwilligers nodig aan de ingangen, bij de verschillende drank- en eetstanden, en is er nood aan seingevers. Direct na afloop van de wedstrijden wordt alles afgebroken en opgeruimd. Ook daarvoor zoeken we nog een handvol kandidaten. In totaal zijn er minstens 60 vrijwilligers nodig die voor enkele uurtjes elk een taak op zich willen nemen. Neem contact op met het bestuur of spreek de trainers aan en geef je voorkeurtaak aan. Alvast bedankt. Elk jaar verkopen we tijdens de cross ook verse soep en pannenkoeken om onze clubkas te spijzen. Enkele mama’s bereiden al jaren hun waren voor en brengen ze liefdevol aan de man. Heb jij ook zin om voor onze club enkele liters verse soep te maken of een stapel pannenkoeken te bakken en deze te verkopen aan de crossliefhebbers? Laat het ons weten.

Door de herinrichting van het Prinsenbos heeft het parcours dit jaar een aantal wijzigingen ondergaan. De belangrijkste verandering is dat we dit jaar in tegengestelde richting lopen in vergelijking met voorgaande jaren. De eerste jeugdreeksen worden vanaf 12u30 op gang geschoten. De hoofdwedstrijden voor senioren dames en heren gaan iets voor 15u van start. Zoals de voorgaande jaren zorgt de club voor mooie geldprijzen voor de eerste 15 senioren en de eerste 3 junioren en masters (bij mannen en vrouwen). Voor alle aangekomen atleten is er een naturaprijs voorzien.

Hierna volgen het volledige tijdschema en het plan van de vernieuwde omloop. De starturen zijn gemaakt op basis van de vorige editie (2010) en onderhevig aan de omstandigheden. Er zal echter nooit voor het aangegeven startuur gestart worden. Startuur 12u30 12u36 12u40 12u46 12u50 12u58 13u06 13u14 13u21 13u30 13u40 13u49 13u57 14u10 14u22 14u40 14u57 15u22 15u54

Categorie Benjamins meisjes ° 2003 en 2004 Benjamins meisjes ° 2002 Benjamins jongens ° 2003 en 2004 Benjamins jongens ° 2002 Pupillen meisjes ° 2001 Pupillen meisjes ° 2000 Pupillen jongens ° 2001 Pupillen jongens ° 2000 Miniemen meisjes ° 1999 Miniemen meisjes ° 1998 Miniemen jongens ° 1999 Miniemen jongens ° 1998 Cadetten dames Cadetten heren Scholieren dames Scholieren heren Juniors, Seniors & Masters dames Seniors heren Juniors en Masters heren

Ronden Aanloop + 1 A ronde + Aankomst Aanloop + 1 A ronde + Aankomst Aanloop + 1 A ronde + Aankomst Aanloop + 1 A ronde + Aankomst Aanloop + 1 B ronde + Aankomst Aanloop + 1 B ronde + Aankomst Aanloop + 1 B ronde + Aankomst Aanloop + 1 B ronde + Aankomst Aanloop + 1 A en 1 B ronde + Aankomst Aanloop + 1 A en 1 B ronde + Aankomst Aanloop + 1 A en 1 B ronde + Aankomst Aanloop + 1 A en 1 B ronde + Aankomst Aanloop + 2 B ronden + Aankomst Aanloop + 1 A en 2 B ronden + Aankomst Aanloop + 3 B ronden + Aankomst Aanloop + 3 C ronden + Aankomst Aanloop + 4 C ronden + Aankomst Aanloop + 6 D ronden + Aankomst Aanloop + 5 C ronden + Aankomst

Afstand 820 m 820 m 820 m 820 m 1.450 m 1.450 m 1.450 m 1.450 m 1.900 m 1.900 m 1.900 m 1.900 m 2.560 m 3.000 m 3.660 m 4.300 m 5.600 m 9.360 m 6.910 m

Spurtend Pennetje │December 2010│13


Spurtend Pennetje │December 2010│14


Persknipsels In het laatste nummer van het tijdschrift Runner’s World bekent Veerle Dejaeghere, de beste Belgische crossatlete van de afgelopen jaren, haar liefde voor onze cross in het Prinsenbos. Volgens haar is de crossorganisatie van AC Grimbergen één van de mooiste veldloopklassiekers, na de internationale topcrossen van Brussel, Tilburg (NL) en Diekirch (LUX). Als dat geen mooi compliment is… Verder kijken de dagbladen samen met ons uit naar de aanleg van de nieuwe atletiekpiste in Humbeek. Ook de mooie seizoensstart van Ali Hamdi in Gent en Opwijk ging niet onopgemerkt voorbij.

Spurtend Pennetje │December 2010│15


Spurtend Pennetje │December 2010│16

Spurtend Pennetje 04/2010  
Spurtend Pennetje 04/2010  

Clubblad editie december

Advertisement