Page 1

Omslagsfoto: Gustav Lorenz

Programutbud 2017–2018


Välkommen till Grillska Gymnasiet i Sundbyberg! Grillska Gymnasiet är en växande restaurangskola och har cirka 130 elever. Skolan har moderna metodkök och välutbildade lärare med stark förankring i restaurangbranschen. Vi finns i trivsamma lokaler, nära goda kommunikationer och vår elevrestaurang är mycket populär i området. Allting som vi vill kan vi göra

Så lyder det gemensamma mottot på Grillska Gymnasiet. Till oss är alla välkomna och här får man lära sig att tro på sig själv, på varandra och på framtiden. Vi är en friskola utan vinstsyfte. Att rusta eleverna med kunskap och att inspirera dem till att nå sin fulla potential är vår drivkraft. Tillsammans skapar vi trygga, ansvarsfulla och hoppfulla individer.

En mänskligare skola för ett mänskligare samhälle

Skolan drivs av Stadsmissionens Skolstiftelse, en idéburen skola utan vinstsyfte som utbildar 2 600 studerande i olika skolformer i Mälardalen. Som en del av Stockholms Stadsmission är våra möjligheter till samarbeten inom organisationen många, det gör vår skola unik. Skolan är ickekonfessionell och politiskt obunden samt medlem i Idéburna skolors riksförbund.

Grillskas pedagogik

• Präglas av samhällsengagemang, entreprenörskap, hälsa, bildning och kultur. • Utgår från det personliga mötet i undervisningen och delaktighet. Vi skapar utbildning tillsammans. • Lärarledd undervisning i längre sammanhållna pass. • Verklighetsanknuten utbildning med tex UF-projekt och uppgifter från verkliga uppdragsgivare. • Medmänsklighet och tolerans är en grundläggande värdering. Här har alla en plats och kan växa. • Stark elevhälsa. Tillsammans arbetar vi enligt skolans värdegrund för att alla ska vara trygga, må bra och nå sina mål – både vad gäller kunskap och personlig utveckling.

Högskoleförberedande program Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri och konditori Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning kök och servering På våra yrkesprogram kan du uppnå grundläggande högskolebehörighet.

IdéburnaSkolors RIKSFÖRBUND

Händer på Grillska – se nästa sida


Händer på Grillska När du börjar hos oss

De första veckorna ägnar vi åt att du ska få lära känna dina klasskompisar, personal, ditt program och bli bekant med hur allt på skolan fungerar. På skolan händer det hela tiden saker och några av dem kan du läsa om här.

God morgon! En bra start på dagen

Bäst i test

Varje år svarar Stockholms gymnasieelever i åk2 på en enkät om sin skola. Resultaten är tydliga – här på Grillska får du den bästa utbildningen, mest elevinflytande och den bästa stämningen. Ingen annan utbildning med livsmedelsprogrammet kommer faktiskt i närheten. Det är vi så klart stolta över. Liksom den prickfria granskningen av Skolinspektionen hösten 2015. Vi lovar att fortsätta arbetet för att behålla en hög kvalitet och nivå.

För att få en god start och orka hela dagen får du som elev fri tillgång till frukt, kaffe och te. Varje dag. Morgonen startar också med en nyhetsrapportering. Detta för att vi vill att våra elever ska få en uppdaterad bild av omvärlden och kunna påverka det samhälle de växer upp i.

Hälsosam elevlunch på restaurang

Du kommer märka att vi lägger ner mycket tid och kärlek på den lunch som serveras i skolans restaurang. Maten lagas från grunden av fina råvaror i vårt eget kök. Nybakat bröd och allt från långkok till pizza serveras tillsammans med en hälsosam grönsaksbuffé.

HÄNDE GRILL

Individualisering och anpassning

Varje elev är unik. Genom att tillämpa olika sätt att mäta kunskap, kan vi göra det som passar dig - oavsett vilka dina förutsättningar är. För att du som elev lättare ska kunna lyckas i dina kurser, har alla lärare anpassat sina lektioner efter en given struktur. Det gör att du kan fokusera på kursernas innehåll, istället för att försöka förstå hur varje enskild lärare jobbar.

Kvalitet och utveckling

För att hålla hög kvalitet jobbar vi på Grillska löpande med utvärdering av resultat och arbetssätt för att främja ditt lärande. Flera pedagogiska utvecklingsprojekt pågår, alla kopplade till modern forskning. Här i Sundbyberg möter du tre förstelärare som arbetar med utveckling inom socialt entreprenörskap och lärande och pedagogik. Ytterst ansvarig för skolans kvalitet är självklart vår rektor som är närvarande och omtyckt bland våra elever

Skolutveckling pågår!


”Här finns en omsorg om elevernas utbildning, utveckling och trygghet. Det personliga mötet, stolthet hos elever och lärare, nytänkande och resultat i form av kunskap och personlig utveckling är viktiga hörnstenar i vår verksamhet. Utmärkande för skolan är ett nära samarbete mellan elever och lärare i en trygg studiemiljö.” Erika Bosta, rektor

Verklighetsnära utbildning

I skolans moderna bageri och restaurang jobbar eleverna i mindre grupper med erfarna yrkeslärare. Vår restaurang håller öppet för gäster flera dagar i veckan och bageriet har försäljning av bakverk och bröd. Som elev får du lära dig vikten av att det som produceras måste hålla hög kvalitet för att matcha konsumenternas krav. Du får också jobba med riktiga projekt i samarbete med verkliga uppdragsgivare, tex Stockholms Stadsmissions jullunch i Kungsträdgården.

ER PÅ LSKA

Trygghet och öppenhet

Din trygghet och studiero är viktig för oss. I den senaste enkätundersökningen svarade 96% av våra elever att de är mycket trygga i skolan. Snittet i Stockholms län är 59%. Vi tror att det beror på att vi har ett inkluderande förhållningssätt och arbetar aktivt för att förbättra arbetsmiljön och motverka mobbing och kränkningar.

96% av våra elever är trygga i skolan

APL-besök

På restaurang och livsmedelsprogrammet är du garanterad minst 15 veckors praktik, eller arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du får tillgång till ett brett kontaktnät med många av Stockholms bästa restauranger och bagerier. Naturligtvis kan du nå grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammmet!

Bästa lärarna

Vi vågar sticka ut hakan och påstå att Grillska Gymnasiet Sundbyberg har Stockholms bästa och mest engagerade lärare. På frågan ”Jag får extra hjälp om jag behöver” ger 91% av våra elever lärarna högsta betyg Motsvarande siffra för Stockholms län är 31%. För oss lärare är det en självklarhet att ha en positiv inställning och respektera varje elevs enskilda behov.

Vi bygger individer och samhället

Samhällsengagemang och entreprenörskap

Här får du fördjupa dig i projekt som påverkar samhället. På riktigt. Vi har bla. haft temaveckor om FN:s och Cancerfondens arbete. Genom UF (Ung företagsamhet) kan du få en inblick i hur det är att driva ett företag. Många bra affärsidéer kommer även fram under Grillskas Drakar, tävlingen i hållbart och socialt företagande för alla 1:or. Våra projekt uppmärksammas ofta i media.

Öppet hus

Onsdag 26 oktober kl 16-18 Lördag 21 januari kl 11-14 Prova-på-dagar 30-31 januari


Våra program Vi är en renodlad restaurangskola och erbjuder restaurangprogrammet med två olika inriktningar. Här kan du läsa mer om respektive inriktning, vad de leder till och vilka kurser de innehåller.

Praktik på Stockholms bästa restauranger och bagerier Under dina tre år hos oss är du garanterad minst 15 veckors praktik i branschen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Vi samarbetar med Stockholms bästa restauranger, bagerier och konditorier. Melker Andersson och F12-gruppen, Svenska Brasserier, Lux, NK, Vassa Eggen, Niklas Ekstedt, Vivels, Grand Hôtel, Clarion Hotell, Opera Källaren – allihop finns i vårt kontaktnät. På praktikplatserna får du pröva dina vingar och får en chans att knyta kontakter i ditt blivande yrke.


YRKESPROGRAM

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Poängplan Gymnasiegemensamt Engelska 5 Historia 1a1 Idrott och hälsa 1 Matematik 1a Naturkunskap 1a1 Religionskunskap 1 Samhällskunskap 1a1 Svenska 1 Svenska som andraspråk 1* Programgemensamt Hygien Branschkunskap inom restaurang och livsmedel Service och bemötande 1 Livsmedel och näringskunskap 1 Inriktning Bageri 1 Konditori 1 Choklad och konfektyr

inriktning bageri och konditori 100 50 100 100 50 50 50 100 /100/ 600 100 100 100 100 400 100 100 100 300

Gymnasiearbete

100

Dubbelt upp!

Individuella val **

200

Yrkesexamen och högskoleförberedande.

Programfördjupning med yrkesutgång bagare och konditor Entreprenörskap Konditori- specialisering Bageri 2 Konditori 2 Bageri 3 Konditori 3 Entreprenörskap och företagande

100 100 200 200 100 100 100 900 Totalt 2500

Nationell Yrkesutgång: Bagare/Konditor * Alternativ till svenska ** Garanterade val: Det som krävs för grundläggande behörighet till högskolan samt kurs inom estetisk verksamhet och idrott och hälsa Med reservation för ändringar

Tycker du om att baka? Vill du skapa allt från matbröd till bröllopstårtor? Är du intresserad av att göra produkter som är både goda och estetiskt tilltalande? Vårt restaurang-­och livsmedels­program med inriktning bageri och konditori vänder sig till elever som vill arbeta med att omvandla kunders önskemål och smak till bröd, kakor och bakelser. Du får till stor del arbeta praktiskt och får bjuda på och sälja det du tillverkar. Samtidigt som du kan välja att uppnå grundläggande högskolebehörighet utbildas du för att kunna vara med och påverka morgondagens konditorier, caféer och efterrättsutbud. Under utbildningen är helhetsbilden viktig – från råvara till färdig produkt. Du lär dig hur branschen fungerar och du läser bl.a. kurser i choklad och konfektyr, service och bemötande, bageri och konditori. Hos oss lär du dig att laga goda och nyttiga bageri­- och konditoriprodukter på ett ekologiskt och ekonomiskt sätt. Förmågan att ge god service är också ett viktigt inslag och du får lära dig det du

behöver för att starta egen verksamhet. På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap, här med koppling till bageri­- och konditoribranschen. Vill du prova att starta ett företag kan du bilda ett UF-företag via Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. Naturligtvis vill vi också visa dig hur dina färdigheter kan kombineras med ett samhällsengagemang och hur du därmed kan göra skillnad.

Efter studenten: Restaurangprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Programmet passar dig som vill bli bagare, konditor, arbeta med delikatesser eller driva eget café eller egen bageriverksamhet. Om du under utbildningen bestämmer dig för att du vill läsa vidare på yrkes­ högskola, högskola eller universitet så använder du ditt individuella val till att läsa högskoleförberedande kurser och kan därmed nå grundläggande högskolebehörighet.


YRKESPROGRAM

Restaurang- och livsmedels­programmet inriktning kök och servering

Tycker du om mat och blir du glad av att själv laga mat? Är du intresserad av restauranger, måltider och matkultur? Vårt restaurang-­och livsmedelsprogram med inriktning kök och servering vänder sig till elever som vill arbeta nära kunder och gäster på restaurang, i catering eller i andra mat-­och servicesammanhang. Arbetsmöjligheterna är stora i branschen, det finns gott om jobb och goda möjligheter att arbeta utomlands. Samtidigt som du kan välja att uppnå grundläggande högskolebehörighet utbildas du för att vara med och påverka morgondagens restaurangutbud, maträtter och servicnivå. Under utbildningen är helhetsbilden viktig – från råvara till serverad måltid. Du lär dig hur branschen fungerar och läser bl.a. kurser i servering, matlagning, mat och dryck i kombination och livs­medel och näringskunskap. Du får arbeta i vår restaurang med både servering, service och matlagning. Du lär dig laga god och nyttig mat på ett ekologiskt och ekonomiskt sätt och du lär dig hur du startar egen verksamhet.

På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap, här med koppling till restaurangbranschen. Vill du prova att starta företag kan du bilda ett UF-­företag via Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. Naturligtvis vill vi också visa dig hur dina färdig­heter kan kombineras med ett samhälls­engagemang och hur du därmed kan göra skillnad. Efter studenten: Restaurangprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Programmet passar dig som vill bli kock, arbeta i restaurang med service och drycker, bartender eller driva ditt eget företag. Om du under utbildningen bestämmer dig för att du vill läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet så använder du ditt individuella val till att läsa högskoleförberedande kurser och kan därmed nå grundläggande högskolebehörighet.

Poängplan Gymnasiegemensamt Engelska 5 Historia 1a1 Idrott och hälsa 1 Matematik 1a Naturkunskap 1a1 Religionskunskap 1 Samhällskunskap 1a1 Svenska 1 Svenska som andraspråk 1* Programgemensamt Hygien Branschkunskap inom restaurang och livsmedel Service och bemötande 1 Livsmedel och näringskunskap 1 Inriktning Matlagning 1 Mat och dryck i kombination Servering 1

100 50 100 100 50 50 50 100 /100/ 600 100 100 100 100 400 100 100 100 300

Gymnasiearbete

100

Individuella val**

200

Programfördjupning Entreprenörskap Drycker och ansvarsfull alkoholservering Programfördjupning med yrkesutgång kock Matlagning 2 Specialkoster Matlagning 3 Matlagning 4 Programfördjupning med yrkesutgång servitris eller servitör Servering 2 Drycker Arrangemang Matsalshantverk Service och bemötande 2 Barteknik

* Alternativ till svenska ** Garanterade val: Det som krävs för grundläggande behörighet till högskolan samt kurs inom estetisk verksamhet och idrott och hälsa Med reservation för ändringar

100 100 200

200 100 200 200 700

200 100 100 100 100 100 700 Totalt 2500


På grillska.se/sundbyberg hittar du mer info, filmer om skolan och intervjuer. Välkommen!

Röster om Grillska Gymnasiet


”Bli en barista och en stjärna i baren” I serveringsinriktningen erbjuder vi dig en baristautbildning, grundläggande kunskaper i baren och förutsättningar för att arbeta i restaurangens matsal. Du får lära dig hur olika drycker tillverkas vad de har för egenskaper och hur du kan skapa en helhetsupplevelse med mat och drycker.”

”Vi är bäst i test” Stockholms elever har sagt sitt. Grillska Gymnasiet Sundbyberg har den bästa utbildningen, den tryggaste studiemiljön och de bästa lärarna. Varje år svarar alla gymnasieelever i åk2 på gymnasiet en enkät om sin skola. Ingen annan utbildning med livsmedelsprogrammet kommer i närheten av våra resultat. Vi ligger också i toppen i länet, sett till samtliga utbildningar.

”Du får högskolebehörighet och yrkesexamen” Här kan du läsa in både grundläggande behörighet till högskolan och yrkesexamen. Dessutom ser arbetsmarknaden för kockar, bagare och konditorer strålande ut. På Grillska Gymnasiet i Sundbyberg får du under din praktik direktkontakt med några av landets främsta restauranger och bagerier. Många elever har jobb redan innan de tar sin gymnasieexamen.


Grillska Gymnasiet, en del av Stadsmissionens Skolstiftelse Grillska Gymnasiet är en del av Stads­missionens Skolstiftelse med stiftelse­bildare Stockholms Stadsmission. Möjligheterna till nätverk och samarbeten i organisationen är många och detta gör vår skola unik. Genom Stadsmissionens sociala företag får du kunskap om socialt entreprenör­skap och företagande. Möjligheter till praktiksamarbeten finns liksom chansen att delta i samhällsengagerade projekt. Vårt elevhälsoteam samarbetar med Stadsmissionens verksamheter för unga, bland annat ungdomsmottagning, terapioch samtalsmottagningar och verksamhet för unga föräldrar. För ungdomar med stor eller total skolfrånvaro finns stöttning tillbaka till skolan och ett socialt sammanhang.

Ungdomsmottagningen Ung Hälsa

Grillska huset

Secondhand

Sommarkollo

Ett mänskligare samhälle – för alla!

Grillska husets brödbod

Genom organisationens samarbete med företag och organisationer skapas möjligheter till projekt och aktiviteter både lokalt och nationellt. Stockholms Stadsmission är också en etablerad remissinstans med lång erfarenhet som opinionsbildare. Stockholms Stadsmission och Stads­ missionens Skolstiftelse är fristående, idéburna aktörer utan vinstsyfte. Skolverksamheten omfattar totalt 2600 studerande i fem olika skolformer i Mälardalen. Läs mer på www.stadsmissionen.se

bageri, restaurang

Ung Hälsa

REMAKE


Dubbelt upp! Yrkesexamen och hรถgskolefรถrberedande.


Prova på vår skola! Är du nyfiken på hur en skoldag kan se ut hos oss? Ta kontakt så bokar vi in en dag som passar dig. sundbyberg@grillska.se

Välkommen till Grillska Gymnasiet! Vi är en restaurangskola med inriktning mot kök/servering och bageri/konditori. Vi utbildar dig i en kreativ miljö i samarbete med Stockholms bästa restauranger och bagerier. Du får en utbildning som ger dig ett jobb eller behörighet till vidare studier på högskola. För mig som rektor är du som elev viktigast. Jag vill lära känna dig, veta hur det går för dig i skolan och göra mitt bästa för att du ska lyckas. Utbildning handlar inte om att skrapa ihop poäng på ett prov. Jag anser att utbildning handlar om förståelse om hur samhället fungerar och hänger samman, kunskap som du har nytta av nu och i framtiden. När du ska välja gymnasieskola och utbildning hoppas jag att du vill bli kock, servitör, bagare eller konditor med världen som arbetsplats. Vi finns här för att hjälpa dig att hitta just din väg framåt. Jag vill att skolan ska vara en plats att längta till och där vi bygger varandra. En miljö där dina drömmar och mål står i centrum. Vår devis är därför enkel men tydlig: Allting som vi vill kan vi göra! Om du har några frågor om skolan är du välkommen att höra av dig till mig. Du når mig på erika.bosta@grillska.se eller 076-721 73 19.

Rektor, Erika Sahlin Bosta


Några korta frågor

Läs mer på grillska.se/sundbyberg

Felicia Tedeby Elev bageri/konditori, år 3

Angela Nilsson Skolsköterska och kurator

Thomas Palmqvist Lärare kök, bageri- och konditori

Vad gjorde att du valde skolan?

Hur ofta är du på skolan?

Varför blev du lärare?

Jag är på skolan fyra dagar i veckan.

Jag fick en förfrågan om jag ville börja undervisa av en gammal bagerikollega, så jag hoppade på tåget och jag har inte ångrat mig en sekund. Under tiden som jag har arbetat, har jag också utbildat mig till lärare.

Jag var på skolan på ett öppet hus. Direkt när jag kom innanför dörren så kände jag vilken härlig atmosfär det var här. Både lärare och elever var så engagerade och glada. Efter det behövde jag inte gå på fler öppna hus. Jag ville börja direkt.

Vad gör skolan unik? Gemenskapen. Alla lärare vet vad man heter och vem man är. Man kan prata med alla i skolan. Det gör att man känner sig trygg och att man trivs.

När ska man träffa dig? Jag öppen för att prata om allt från stora bekymmer till roliga händelser. Det kan handla om kärlek, relationer, sex, minnen, mat, resor, studier. Syftet kan vara att bara ha ett trevligt samtal eller att få stöd och reda ut något man har problem med. En stor del av mitt arbete går också ut på att skapa en miljö där alla kan känna sig trygga och utvecklas till självständiga individer. Det gör jag genom ett nära samarbete med både lärare och elever.

Vad är din viktigaste uppgift? Att få fram budskapet, så att eleverna förstår. Jag vill att eleverna ska tycka att laga mat är det roligaste som finns, samtidigt som jag vill se varje elev, det är väldigt viktigt.

Har du något tips till de som går i nian och som ska välja gymnasieskola?

Vad är din viktigaste uppgift?

Vad är det roligaste med att vara lärare?

Det är att vara en klok och seende vuxen människa.

Att det ger mig utrymme att få vara kreativ. Och att träffa mina elever såklart.

Välj någonting som du verkligen vill göra. Du måste inte jobba med det senare, men det måste vara något som ger dig energi att plugga i tre år.

Vad betyder Allting som vi vill kan vi göra för dig?

Vad är det bästa med skolan?

Vad betyder Allting som vi vill kan vi göra för dig? Att ingenting är omöjligt, att vi klarar av alla hinder som kommer i vår väg.

Att vi lär eleverna att se möjligheter och lösningar istället för problem. The sky is the limit.

Att vi har ett tryggt och bra klimat mellan lärare och elever. Vi är en lagom liten skola, vilket gör att vi känner alla våra elever vid namn. Vi har en gemenskap du inte hittar på många andra skolor.

Vad betyder Allting som vi vill kan vi göra för dig? För mig har aldrig något varit omöjligt. Det är med den inställningen vi vill fostra våra elever.


Sundbyberg

/Restaurang & Bageri

Hemligheten att välja rätt skola

Är du nyfiken på Grillska Gymnasiet? Kontakta oss gärna.

Hej, De kommande tre åren av ditt liv kommer du att tillbringa ungefär 500 dagar, eller 2500 timmar, i skolan. Ganska många timmar, eller hur? Då är det viktigt att du får tillbringa dem på en skola där du trivs. Att välja rätt skola kan verka svårt. Speciellt i en stad som Stockholm där det finns över 100 gymnasieskolor att välja på. Det här är dessutom första gången som du får välja skola helt själv. Men egentligen är hemligheten att välja rätt skola väldigt enkel. Hemligheten är att lyssna på dem som faktiskt vet – oss elever. Låt oss berätta för dig hur det är på Grillska! Välkommen att prova vara en elev för en dag hos oss. Eller kom till öppet hus eller till gymnasiemässan och prata med oss elever där. Och vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer på skolan, gilla oss då på facebook eller instagram. Du kan också SMS:a GYVAL till 72660 och fylla i dina uppgifter så sänder vi dig info. Välkommen till Grillska Gymnasiet, vi ses! Emma Donné Elev, Restaurang- och livsmedelprogrammet, åk 3

Besöksadress: Prästgårdsgatan 1, 172 32 Sundbyberg Telefon: 08-68 42 36 80 (växel och expedition) E-post: sundbyberg@grillska.se www.grillska.se/sundbyberg www.facebook.com/grillskasundbyberg www.instagram.com/grillskagymnasietsundbyberg

Programkatalog Grillska Gymnasiet Sundbyberg 2017-18  

Här hittar du info om Grillska Gymnasiet Sundyberg Restaurang & Bageri och studieutbudet för läsår 17-18. Läs mer på grillska.se/sundbyberg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you