Page 1

Välkommen till Grillska Gymnasiet Västerås

Ekonomi El & energi Estet Samhäll Teknik

98% 98% av eleverna uppger att skolan arbetar efter princi­pen om allas lika värde.

Vi är skolan för dig som vill gå i en mindre skola med engagerade lärare och en familjär stämning. På Grillska-­ skolorna arbetar vi efter en pedagogisk modell med fokus på lärande och kunskapsutveckling. Den bottnar i vår värdegrund om varje individs lika värde, där varje elev ska bli sedd, bekräftad och respekterad. Utbildningen präglas av samhällsengagemang, entreprenörskap och hälsa, och har en tydlig verklighetsanknytning, oavsett vilket program du väljer.

av eleverna uppger att de känner sig trygga i skolan.

Sammanhållna lektionspass – längre lektioner ger arbetsro och varierade arbetssätt. Värdeskapande lärande Skapar mening och motivation att lära, ger ökade kunskaper och djupare förståelse. Hälsofrämjande aktiviteter För studiemotivation, hållbara levnadsvanor och balans i livet.

På Grillska gymnasiet har du sammanhållna längre lektioner. De ger tid för dig att komma in i ämnet och hinna ställa frågor när läraren är tillgänglig. Färre salsbyten, uppstarter och avslut skapar arbetsro och gör det möjligt att variera arbetssätten och ha sammanhängande projekt. Många av projekten genomförs tillsammans med företag eller organisationer. Det kan handla om att skapa en informationsfilm, genomföra en marknadsundersökning eller vara personlig tränare. Vi tror att elever lär sig mer, får ökade kunskaper och tilltro till sin egen förmåga genom att skapa värde för andra. Målet är att du ska ta studenten med goda kunskaper, en positiv självbild, ett socialt engagemang och en vilja att bidra till ett bättre samhälle för alla.

Varför Grillska?

Utbildning i personlig utveckling För stärkt självledarskap och ökade chanser att nå dina mål.

”Välkommen till en skola där du som elev möts av en atmosfär som präglas av starka studieresultat, god sammanhållning och en tilltro till ungas förmåga och vilja att utvecklas!”

Lär dig påverka samhället – genom bland annat Ung Företagsamhet, förberedande volontärutbildning, omvärlds­ samtal och projekt. Närvarofrämjande arbete Alla ska ha rätt till sin plats i skolan.

Ewa Ekström, rektor

En friskola utan vinstutdelning Grillska gymnasiet är en friskola som bärs av idén att utbildning gör skillnad. Utbildning förebygger utanförskap och stärker din tro på dig själv och din egen förmåga. Skolan drivs av Stadsmissionens Skolstiftelse – en av Sveriges största idéburna skolaktörer, och vår stiftelsegrundare Stockholms Stadsmission har bedrivit skola sedan 1857. Då vi drivs i stiftelseform sker ingen vinstutdelning, utan skolpengen investeras i våra skolor. Vi drivs av vår vision om en skola för ett mänskligare samhälle, där elever får kunskap och kraft att göra skillnad – skillnad för sig själva, för andra och för vårt samhälle. Läs mer  grillska.se/var-pedagogiska-modell  grillska.se/om-stadsmissionens-skolstiftelse

Grillska gymnasiet Västerås Port-Anders Gata 3 722 12 Västerås 021–470 57 80 grillska.se/vasteras vasteras@grillska.se

Datum för öppet hus Se grillska.se/vasteras Prova oss! Är du nyfiken på hur en skoldag ser ut hos oss? Boka en prova på-dag!

Aktiv elevkår – driver påverkansarbete och gemen­ samma aktiviteter – följ @grillkaren på instagram!

Följ oss! Se vad som händer på skolan genom att följa oss här:

Vi kan entreprenörskap och UF På skolan arbetar Årets UF-lärare (2015 & 2016) och vi har flera gånger fått utmärkelsen Årets UF-skola samt Största UF-skola.

/grillskavasteras /grillska_vasteras

SMS:a GYVAL till 72660, så får du mer information!

Västerås Foto: Maja Brand, Emelie Larsson, Sanna Manske.

2021/2022

”Det är inte bara eleverna som trivs och mår bra på Grillska gymnasiet så gör även lärarna. Personalomsättningen är låg och kollegiet kännetecknas av stolthet, glädje och engagemang.” Lotten Jyrell, lärare på Grillska Västerås sedan 2013


Drömmer du om att plugga på högskola eller vill du hellre gå direkt ut i jobb? Föredrar du praktik framför teori? Vad vill du få ut av din gymnasietid? Gör ett val som passar dig och dina drömmar!

Estet

Samhäll

Samhäll

Teknik

Ekonomi

Dator- & kommunikationsteknik – IT

Estetik & media

För dig som vill lära dig mer om och prova på företagande och entreprenörskap redan under din gymnasietid, samt privat- och samhällsekonomi och juridik.

För dig som är intresserad av datorer, servrar, nätverk, nätverkssäkerhet och vill kombinera teori med praktiskt arbete.

För dig som vill varva teori och praktiskt arbete och gillar att skapa och uttrycka dig kreativt i olika former och kanaler.

beteendevetenskap – träning och ledarskap

Medier, information och kommunikation – media

Informations- & medieteknik – teknik

För dig som vill arbeta med människor, organisation och utveckling samt är intresserad av samhällsfrågor och hälsa.

Om utbildningen Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb. Yrkesutgång nätverkstekniker med goda möjligheter till jobb efter examen. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare.

Om utbildningen Högskoleförberedande.

För dig som är intresserad av samhälls­ frågor, är kreativ och vill arbeta med media, journalistik eller kommunikation.

Om utbildningen Högskoleförberedande.

För dig som vill studera vidare på högskola inom teknik eller naturvetenskap och är intresserad av programmering, matematik eller de naturvetenskapliga ämnena.

Om utbildningen Högskoleförberedande.

Kursexempel Psykologi, ledarskap och organisation, samhällskunskap, sociologi, kommunikation, pedagogiskt ledarskap.

Kursexempel Journalistik, reklam och information, psykologi, medieproduktion, foto och digitalt skapande.

Mer om programmet • Arbeta med verklighetsanknutna och samhällsnära projekt. • Utveckla ditt ledarskap i praktiska situationer i och utanför skolan. • Tränings- och ledarskapsprofil med flera träningspass i veckan. • Samarbete med First Class Gym där idrottsspecialiseringen sker och där det finns möjlighet att träna på fritiden.

Mer om programmet • Tillgång till foto- och filmutrustning och professionella program. • Bli bra på Adobe Creative Cloud och andra branschverktyg. • Varva teori och praktik, t ex genom att producera film, foto och grafisk form i projekt med riktiga uppdragsgivare. • Lär dig förstå och samverka med andra – här är kommunikation, argumentation och samspel centralt. • Få kunskap om hur du kan påverka samhället genom engagemang och kunskap.

Om utbildningen Högskoleförberedande. Kursexempel Privatjuridik, psykologi, entreprenörskap, ledning och organisation, marknadsföring. Mer om programmet • Teori och praktik varvas – gå från idé till handling i verklighetsanknutna projekt med externa uppdragsgivare. • Arbeta i projekt redan från årskurs 1. • Starta, driv och marknadsför ett företag samtidigt som du tränar ledarskap. • Ta del av ett långt och framgångsrikt arbete med Ung Företagsamhet: SM-guld 2018, Årets UF-skola vid flera tillfällen och vinster i Årets årsredovisning, monter, affärsplan och lärare. • Få kunskaper om ekonomiska samband och hur förändringar inom ett område får konsekvenser på andra. • Bred bas för fortsatta studier. Exempel på framtida yrken Jurist, civilekonom, egenföretagare, mäklare, projektledare eller marknadsförare.

Med reservation för ändringar

Lär dig att starta eget företag! Alla elever läser kursen Entreprenörskap där du tränar din förmåga att förverkliga en idé. Du kan driva eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet eller driva ett projekt utifrån ett område som du vill lära dig mer om. Kanske vill du genomföra en förändring i samhället utifrån ett hållbart eller socialt perspektiv?

El & energi

”Det bästa med Grillska är lärarna. De har hög ämnes­kompetens och gör sitt yttersta för att alla ska trivas.” Linda Sköld, ekonomiprogrammet.

Kursexempel Datorteknik, nätverksteknik, nätverks­ säkerhet, webbutveckling, elektronik och mikrodatorteknik, entreprenörskap. Mer om programmet • 15 veckors praktik (APL) utvecklar förmågor som krävs i arbetslivet. • Behovet av personer med kunskap om informationsteknik och digitalisering ökar. Vi förbereder dig för framtidens arbetsmarknad. • Skolan är ansluten till Microsoft och Cisco Networking Academy, med möjlighet till Cisco-certifiering som är internationellt gångbar. Exempel på framtida yrken Nätverkstekniker, systemansvarig, supporttekniker eller datortekniker.

Kursexempel Estetisk kommunikation, digitalt skapande, medieproduktion, foto, filmoch tv-produktion. Mer om programmet • Bli bra på Adobe Creative Cloud och andra branschverktyg. • Redigera och producera film, foto, tv, podcasts och trycksaker. • Tillgång till foto- och filmutrustning och professionella program. • Varva teori och praktik, t ex genom att producera film, foto och grafisk form i projekt med riktiga uppdragsgivare. Exempel på framtida yrken Fotograf, AD, grafisk formgivare, kommunikatör, illustratör eller filmare.

”De långa lektionspassen vi har på Grillska gör att vi under lektionerna verkligen får tid att sätta oss in i arbetet. Det passar våra estetiska ämnen extra bra och vi har mer tid på oss att få saker gjorda.” Melvin Bolognini, estetiska programmet

Exempel på framtida yrken Psykolog, projektledare, personalvetare, hälsocoach, personlig tränare, lärare, polis och ledarskapsyrken.

”Grillska gymnasiet erbjuder en hög nivå på min utbildning, har god studiero och en miljö som hjälper mig att lyckas.” Hussain Mohammad, samhällsprogrammet inriktning beteendevetenskap

”En lugn och trygg arbetsmiljö som välkomnar elever. Lärarna arbetar tillsammans på ett effektivt sätt, för att förbereda oss elever på arbetslivet.” Adam Nordmark, el & energi (IT)

Exempel på framtida yrken Journalist, fotograf, PR-ansvarig, projekt­ledare, pressekreterare eller kommunikatör.

”Programmet är roligt att gå, det ger oss en chans att uttrycka oss kreativt genom både bild, film och foto.”

Om utbildningen Högskoleförberedande. Kursexempel Teknik, dator- och nätverksteknik, biologi, kemi, programmering. Mer om programmet • Naturvetenskapliga ämnen, matematik och applikationsutveckling är centralt i utbildningen. • Extra tonvikt på fysik, biologi och kemi. • Lär dig använda tekniska och digitala verktyg som används i arbetslivet. • Kurs i entreprenörskap med fokus på den tekniska världen. Välj profil Välj programmeringsspåret och fördjupa dig inom matematik och programmering, eller naturvetenskapligt spår där du får fördjupa dig inom naturvetenskapliga ämnen. Oavsett spår kan du alltid välja att också läsa fysik. Exempel på framtida yrken Det är hög efterfrågan på anställda inom tekniska sektorer av samhället, t ex civilingenjörer, biotekniker, programmerare, webbutvecklare eller IT-designer.

Ida Rosenberg, samhällsprogrammet inriktning media Läs mer på grillska.se/vasteras

Med reservation för ändringar

Vilket program passar dig bäst?

Ekonomi

Profile for Grillska  Gymnasiet

Grillska gymnasiet Västerås  

Informationsfolder för läsåret 2021/2022

Grillska gymnasiet Västerås  

Informationsfolder för läsåret 2021/2022

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded