Page 1

Välkommen till Grillska Gymnasiet Eskilstuna

Hantverk Ekonomi El & energi Estet Samhälle Teknik E-sport Idrottsprofil

Vi strävar hela tiden mot att alla elever ska trivas och bli bemötta på ett personligt sätt. Därför blir vi glada när våra elever rankar oss högst i Eskilstunas elevenkät, Grillska Gymnasiet är Eskilstunas tryggaste skola för femte året i rad! Hos oss kan du ofta kombinera ämnen som passar dina intressen, som t ex studier på el- och energiprogrammet med e-sport, eller studier på hantverk frisör med stylist. Skolan finns i centrala Eskilstuna, nära tåg och bussar. På Grillska-skolorna arbetar vi efter en pedagogisk modell med fokus på lärande och kunskapsutveckling. Utbildningarna utmärks av samhällsengagemang, entreprenörskap och hälsa, och har en tydlig verklighetsanknytning, oavsett vilket program du väljer. Vårt elevhälsoarbete har uppmärksammats flera gånger under de senaste åren – vi bryr oss om varje individ och lägger resurser på att nå alla. Vi vill vara den bästa skolan för dig som väljer oss. Här finns en levande värdegrund som utgår från allas lika värde. Medmänsklighet och tolerans är grundläggande för oss – alla ska få möjlighet att växa. Därför sätter vi stort värde på det personliga mötet. Vi vill att du ska lyckas och genom höga förväntningar både på dig och på oss själva ger vi dig de bästa förutsättningarna. Målet är att du ska ta studenten med goda kunskaper, en positiv självbild, ett samhällsengagemang och en vilja att bidra till ett bättre samhälle för alla.

Varför Grillska?

98%

av eleverna uppger att de känner sig trygga på skolan.

• Sammanhållna lektionspass – Längre lektioner ger arbetsro och varierade arbetssätt. • Värdeskapande lärande – Skapar mening och motivation att lära, ger ökade kunskaper och djupare förståelse. • Hälsofrämjande aktiviteter – För studie­motivation, hållbara levnads­vanor och balans i livet. • Utbildning i personlig utveckling – För stärkt självledarskap och ökade chanser att nå dina mål.

”Jag är stolt över att vara rektor på en skola där dina drömmar och mål står i centrum och elever och lärare samarbetar för att du ska nå så långt som möjligt.”

• Lär dig påverka samhället – Ta del av bland annat Ung Företagsamhet, förberedande volontärutbildning, omvärldssamtal och projekt. • Närvarofrämjande arbete – Alla ska ha rätt till sin plats i skolan.

Magnus Säll, rektor

En friskola utan vinstutdelning Grillska Gymnasiet är en friskola som bärs av idén att utbildning gör skillnad.­ Utbildning förebygger utanförskap och stärker din tro på dig själv och din egen förmåga. Skolan drivs av Stadsmissionens Skolstiftelse – en av Sveriges största idéburna skolaktörer, och vår stiftelsegrundare Stockholms Stadsmission har bedrivit skola sedan 1857. Då vi drivs i stiftelseform sker ingen vinstutdelning, utan skolpengen investeras i våra skolor. Vi drivs av vår vision om en skola för ett mänskligare samhälle, där elever får kunskap och kraft att göra skillnad – skillnad för sig själva, för andra och för vårt samhälle. Läs mer  grillska.se/var-pedagogiska-modell  grillska.se/om-stadsmissionens-skolstiftelse

Grillska Gymnasiet Eskilstuna Kungsgatan 29 632 20 Eskilstuna 016-542 22 60 grillska.se/eskilstuna eskilstuna@grillska.se

Prova oss! Är du nyfiken på hur en skoldag ser ut hos oss? Boka en prova på-dag!

Följ oss! Se vad som händer på skolan genom att följa oss här:

Planerade öppna hus Lördag 21/11 11.00–14.00 Onsdag 27/1 17.00–19.00

/grillskaeskilstuna

• En skola med kvalitet – Prickfria granskningar av Skolinspektionen. • Sveriges största UF-skola – Vårt arbetssätt främjar kreativitet och entreprenörskap.

/grillskaeskilstuna

• Egen elevrestaurang – Med högt ställda gastronomiska riktlinjer för god och näringsriktig mat i trevlig miljö.

Grillska-kväll Onsdag 28/4 16.00–18.00 Håll dig uppdaterad med eventuella förändringar på grillska.se/eskilstuna

• E-sport eller CrossFit på schemat – Utvecklas inom din idrott samtidigt som du pluggar.

SMS:a GYVAL till 72660, så får du mer information!

Eskilstuna Foto: Maja Brand och AnnaLena Gustafsson.

2021/2022


Drömmer du om att plugga på högskola eller vill du hellre gå direkt ut i jobb? Föredrar du praktik framför teori? Vad vill du få ut av din gymnasietid? Gör ett val som passar dig och dina drömmar!

Estet

Samhälle

Teknik

El & energi

Hantverk

Ekonomi

Estetik & media

Beteendevetenskap

Informations- och medieteknik

Dator- och kommunikationsteknik

Frisör, barberare, hår- & makeupstylist

För dig som vill studera vidare på högskola eller arbeta med stora idéer som för samhället framåt i eget eller andras företag.

För dig som vill ha en bra kombination av teori och praktik - utveckla din kreativitet inom foto, film, ljud, layout och redigering.

Passar dig som är intresserad av samhället och händelser i vår omvärld eller dig som vill förstå människan och mänskligt beteende.

För dig som vill studera vidare på högskola, gillar fysik och matte och är intresserad av webb­utveckling, programmering eller speldesign.

För dig som gillar datorer, automation, programvara eller e-sport och vill kombinera teori med praktiskt arbete.

För dig som vill bli frisör och är intresserad av styling, trender, mode och hårdesign och gillar att arbeta praktiskt och vara kreativ.

Om utbildningen Högskoleförberedande.

Om utbildningen Högskoleförberedande.

Om utbildningen Högskoleförberedande.

Om utbildningen Högskoleförberedande

Kursexempel Privatjuridik, psykologi, ledning och organisation, marknadsföring.

Kursexempel Digitalt skapande, medieproduktion, film- och tv-produktion, fotografisk bild.

Kursexempel Psykologi, ledarskap och organisation, sociologi, kommunikation.

Kursexempel Programmering, webbutveckling, kemi, gränssnittsdesign, dator och nätverksteknik.

Om utbildningen Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb. Yrkesutgång nätverkstekniker med goda möjligheter till jobb efter examen. Högskoleförberedande kurser som tillval.

Om utbildningen Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Yrkesutgång: frisör­aspirant.

Kursexempel Webbutveckling, nätverksteknik, programmering, mikrodatorteknik, elektronik.

Kursexempel Frisörkurser, stylist, material och miljö, hantverk.

ÅR 1 Träna kreativiteten genom att jobba med entreprenörskap och marknadsföringsprojekt mot riktiga kunder. ÅR 2 Använd dina kunskaper inom ekonomi, marknadsföring och juridik praktiskt, genom att t ex starta och driva ett eget UFföretag med ett socialt/hållbart perspektiv. ÅR 3 Fördjupa dina kunskaper inom ekonomi­ämnen genom praktiskt och teoretiskt arbete. Träffa yrkesverksamma ekonomer och jurister och bli väl förbered för framtida högskolestudier och yrkesval.

Mer om programmet • Det praktiska ekonomiprogrammet. • Lär dig leda dig själv och andra. Exempel på framtida yrken: Jurist, civilekonom, egenföretagare, mäklare, säljare eller marknadsförare.

Lär dig att starta eget företag! Alla elever på nationella program har möjlighet att driva UF-företag med ett socialt/hållbart perspektiv.

”Vi har världens bästa elever och det är världens bästa jobb.” Jani, ekonomilärare på Grillska

ÅR 1 Lär dig använda digitala verktyg för att kunna redigera foto och film, producera podcasts, TV och arbeta med filmeffekter. Ta fram budskap för olika målgrupper. ÅR 2 Arbeta med verklighetsbaserade uppdrag som att filma/fota för exempelvis Melodifestivalen eller andra produktioner. Starta och driv ett UF-företag. ÅR 3 Fokus på riktiga medieproduktioner och arbetsprover som förbereder dig för fortsatta studier inom media, konst och design. Du får en bred högskolebehörighet som ger dig tillgång till flertalet utbildningar.

Mer om programmet • En bra kombination av teoretiska och praktiska studier som är spännande och utmanande. • Arbeta i tv-studio, podd-studio och fotostudio. • Tillgång till systemkamera och dator med Photoshop, Premier, Illustrator, och InDesign. Exempel på framtida yrken Fotograf, grafisk formgivare, social media manager, art director, filmare eller lärare.

ÅR 1 Få grundläggande kunskaper om samhället och dess historia. Undervisningen baseras på aktuella händelser i omvärlden. Arbeta i samhällsnära projekt som crossfit-tävlingen Grillska Games.

ÅR 1 Utforska och förstå teknikämnet för att kunna påverka morgondagens teknik­ utveckling. Testa på att arbeta med produkt­ utveckling, CAD och 3D-modulering. Fokus ligger också på studieteknik.

ÅR 2 Arbete med verklighetsanknutna och samhällsnära projekt görs ännu tydligare genom fördjupningar kring viktiga samhällsfrågor. Utveckla ditt ledarskap i praktiska situationer.

ÅR 2 Kombinera teknik och produktutveckling med företagande när du driver UF-företag. Fokus ligger på problemlösning i kurserna webbutveckling och programmering.

ÅR 3 Få kunskaper som behövs för högre studier. Läs inriktningkurser inom beteendevetenskap som sociologi, psykologi, pedagogik och filosofi för en större förståelse för människan som individ och i grupp.

Välj profil: Samhälle eller Crossfit • Fördjupningskurs om samhället och mänskligt beteende • Idrottsprofil crossfit. Skolan är crossfit-ansluten och träningen genomförs med utbildade instruktörer. Exempel på framtida yrken Psykolog, beteendevetare, lärare, polis eller statsvetare.

”Det är kul att få vara kreativ under skoltid samtidigt som man får en bra utbildning.” Elev på estetprogrammet

ÅR 3 Fördjupa dina kunskaper och välj inriktning: teknikspåret med Webbutveckling 2 och Programmering 2 eller ingenjörsspåret med Matematik 4 och Fysik 2.

Mer om programmet •  Arbeta med den senaste tekniken. •  Lektioner som varvar teori och praktik. Välj profil: • Välj ingenjörsspåret eller teknikspåret. • Läs e-sport som individuellt val – lär dig taktik, teknik, att arrangera event och få både mental och fysisk träning. Coachas av meriterade e-sportare från Area Academy. Exempel på framtida yrken Civilingenjör, systemvetare, programmerare, webbutvecklare eller speldesigner.

ÅR 1 Utforska och förstå hur datorer fungerar. Stort fokus ligger också på studieteknik, grupp-processer och mindset. ÅR 2 Utveckla kunskap om informations­ teknik och digitalisering. Starta och driv UF-företag inom programriktningen. ÅR 3 Förberedelser inför framtidens arbetsmarknad och 13 veckors sammanhållen praktik (APL).

Mer om programmet • Ansluten till Cisco Networking Academy, med möjlighet till Cisco-certifiering. Välj profil: E-sport •  Välj e-sport som individuellt val – lär dig taktik, teknik, arrangera event och få både mental och fysisk träning. Coachas av meriterade e-sportare från Area Academy. Exempel på framtida yrken Nätverkstekniker, IT-utvecklare, system­ ansvarig, supporttekniker, nätverks­operatör, datatekniker.

År 1 Få grundläggande kunskaper inom klipptekniker och träna på riktiga modeller. Träna på din förmåga att ge god service till kunder. År 2 Utveckla dina kunskaper som frisör genom att ta emot egna kunder i skolans salong och gör praktik (APL) hos yrkesverksamma frisörer. År 3 Fördjupa dina kunskaper om hår och styling. Arbete mot branschens yrkesbevis, frisör­licens, genom fortsatt praktik och kontakt med yrkeslivet.

Mer om programmet • Stylistkurser som individuellt val. • Tävla med skolan i DM och SM med ett av Sveriges bästa frisörprogram. • Vid slutet av utbildningen bekostar skolan det första delprovet i gesällprovet. Exempel på framtida yrken Frisör, frisörtekniker, stylist eller egen­företagare.

Läs mer på grillska.se/eskilstuna

Med reservation för ändringar

Vilket program passar dig bäst?

Ekonomi

Profile for Grillska  Gymnasiet

Grillska gymnasiet Eskilstuna  

Informationsfolder för läsåret 2021/2022

Grillska gymnasiet Eskilstuna  

Informationsfolder för läsåret 2021/2022

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded