Fredrikstad sentrum sommer 2022

Page 1

NYHETER I SENTRUM PRODUKTNYHETER ARKITEKTUR KUNSTNERPORTRETT PROFILEN MIN SYKKEL

Fant sitt paradis Etter fem år i Los Angeles og et mellomspill i Oslo, har Merete Gamst og Andreas Ihlebæk funnet roen og den kreative energien i hus og hage i Engelsviken. Side 50.

GRATIS KUNDE- OG NETTMAGASIN • N0 49 • SOMMER 2022

TEFT FOR UNIKA

Hvem har sagt at brukt skal være kjedelig, grått og trist. Sett en ekstra spiss på hverdagen S.7 med gjenbrukt interiør.

JAPANSK MODERNISME

GERD WEVLING MATRE

Visste du at en av Fredrikstads Kunstneren Gerd Wevling Matre sentrums best ivaretatte bysøker helst naturlige materialer gårder fra 1970-tallet er S.14 med spor av levd liv i sine S.22 inspirert av japansk arkitektur? kreasjoner.

NYTT TILBUD TIL BÅTFOLK To lokale eiendomsutviklere har sammen bygd 140 meter gjestebrygger som gjør det enkelt å ta byen i bruk.

S.343

EN INSPIRERT SOMMERUTGAVE

7

34

50 ANSVARLIG UTGIVER: Griff Kommunikasjon as, Litteraturhuset, Storgata 11, 1607 Fredrikstad IDÉ, KONSEPT OG PRODUKSJON: Griff Kommunikasjon KONTAKT: kampanje@griff.no PRODUKTFOTO: Ove Tøpfer ved FMV Foto OPPLAG: 30.000 COVERFOTO: Kine Jensen COVER STYLING: Julie Jakobsen og Malin Roer ved Atelier Sky. COVER ANTREKK: Boomerang

NO - 4660

NEMERKE VA

T

Følg Fredrikstad sentrum på Instagram: @fredrikstadsentrum Fredrikstad Sentrum-magasin har som formål å styrke Fredrikstad sentrum som en destinasjon for handel, opplevelser og å leve og bo. Magasinet trykkes på miljøvennlig papir. www.fredrikstadsentrum.no

Redaksjonen

S

22

Lar du deg lett inspirere? I så fall har du mye godt i vente i dette nummeret av Fredrikstad sentrum-magasinet. I hovedsaken møter du Andreas Ihlebæk og Merete Gamst, et inspirerende par som gjerne deler raust av sin reisekompetanse. Andreas er musiker og komponist, kjent blant annet fra diverse bandkonstellasjoner og som soloartist. Merete er damen bak den populære livsstilsbloggen Positivista og jobber som journalist i VG og VGTV. Paret har i mange år hatt base i Los Angeles og reist verden rundt for å lage mat- og reiseblogg, men nå har de bosatt seg i Engelsviken med sin tre år gamle datter — og en til underveis. I kunstnerportrettet denne gangen møter du Gerd Wevling Matre, som henter inspirasjonen sin fra naturen. Hovedmaterialene hennes er tre og ull, og hun lar seg fascinere av spor av levd liv — i mennesker, i naturen og i trevirket. Slikt blir det organisk og motsetningsfylt kunst av. Trenger du ny interiørinspirasjon, bør du lese artikkelen om interiørbutikken «Teft for unika». Her finner du bare gjenbruksvarer, av ypperste klasse. For tenker du slitt, grått og møllkuleduftende når du hører ordet gjenbruk, bør du tenke om igjen — og besøke Mone Brimis lekre, østeninspirerte butikk i Farmannsgate. For Mone handler ikke brukthandel bare om bærekraft, men også om å finne sin egen stil og å jakte på særpreg. Det finner du i alle kriker og krær av Mones spennende, stearinlys-opplyste lokaler. Inspirasjon fra østen finner du også på arkitekturvandringen denne gangen. For visste du at en av Fredrikstad sentrums best ivaretatte bygårder fra 1970-tallet er inspirert av japansk arkitektur? Det forteller Lars Ole Klavestad om i artikkelen om bygget i Farmannsgate 2, som i dag huser blant annet Colosseum Tannlege og Martinsen & Sønn Elektro. Kort sagt: Mye å la seg inspirere av i sommernummeret! Kanskje blir du også inspirert av å lese om de nye gjestebryggene i Fredrikstad sentrum? Eller av å bla i annonsesidene med alt det lekre du kan få kjøpt i handlegatene våre? God sommer!

Trykkeri 2041 0652NYHETER I SENTRUM | 5

NORSK DESIGN OG HÅNDVERK LIERS HUSFLID

PLANTET FLAGGET I FREDRIKSTAD OSLO FLAGGFABRIKK Oslo Flaggfabrikk har lange tradisjoner og 120 år å se tilbake på. Nå har den ærverdige bedriften åpnet en filial midt i Fredrikstad sentrum! Her kan Fredrikstad-folk enkelt bestille skreddersydde flagg og vimpler med kyndig veiledning fra de ansatte. I tillegg fører Oslo Flaggfabrikk seil- og fritidstøy fra spennende varemerker som Helly Hansen, Musto, Amundsen Sports og Tufte Wear. Oslo Flaggfabrikk kan også levere flaggstenger på kort tid. Du finner butikken midt på Stortorvet.

GODE RÅD FØLGER MED PÅ KJØPET MAXBO RYBOM I sommer er det mange som setter fart på hytte– eller hjemme-prosjektet de har planlagt lenge. Terrasser skal bygges og vegger males. Kanskje blir det endelig alvor av den redskapsboden man har ønsket seg? Hos familiebedriften Maxbo Rybom får du låne tilhenger gratis, og du får gode råd og veiledning med på kjøpet. De har tidligere blitt kåret til Årets Maxbo, og det mener vi er vel fortjent. Byggvarehuset i Lislebyveien under Fredrikstadbrua, har alt du trenger for ditt prosjekt i sommer. Trelast, byggevarer, verktøy og selvfølgelig gode råd – klart du kan!

Kunst og kultur har alltid vært familien Hillestads største interesse, og i 1985 åpnet de eget galleri på familiegården i Åmli kommune i Agder. Her kan man både se og kjøpe kunst og smykker omgitt av helnorskt landskap. Gjennom 30 år har mange av landets mest kjente kunstnere hatt separatutstillinger på Hillestad som har blitt et populært reisemål for opptil 15.000 besøkende hvert år. Liers Husflid i gågata har et utvalg av lekre Hillestad-smykker som dette anhenget «Around» i tinn, bronse eller sølv fra smykkedesigner Anna Berthelsen. I tillegg finnes kolleksjoner fra Anna Berthelsen, Truls Grønvold, Sigrid Høivik, Sverre Høvren Johnsen, Unni Lyngstad, Alida Rudjord og Kari Sløtte.


HÆLLÆ! yklæ Bys r

Det eneste du må passe på, er å sett`n tilbake i samma stativ som du lånt`n fra.

Nå er bysyklæne klare for sommeren! De er GRATIS å bruke i hele 10 timær.

Les mer på: bysyklær.no

læ By sy k

Last ned appen ShareBike, velg Bysyklær og registrer deg så er`u i gang.

r

ShareBike


FAGHANDEL | 7

Teft For Unika

1.

Hvem har sagt at brukt skal være kjedelig, grått og trist. Mone Brimi som svermer for gjenbrukt interiør vet å sette en ekstra spiss på hverdagen. I nyetablerte Teft for unika er forretningen et alternativ for de som ønsker å ta et standpunkt i forbrukerdebatten. Samtidig som de kan få et unikt og spesielt hjem. Mone vet å finne godbitene til kundene som ingen andre har.

TEKST OG FOTO: MATS LINDER

2.

Butikken er liten. Tingene står tett i tett. Første inntrykk er litt mystisk, som en marrokansk souk. Buddha-hoder og brett i kobber og messing står rundt omkring. En skygge svever rundt i lokalet. Mone Brimi liker at ting er på stell. Det er ingen tilfeldighet hvor tingene er plassert. Mone er glad i at det skjer ting. At det beveger seg i livet. Replikkene sitter løst og blikket er våkent. Stearinlysene blir passet på og byttet ut. Atmosfæren skal være på topp når kundene kommer. Hun er opprinnelig fra Trøndelag, men har bodd her siden 2001. Byen har blomstret de siste 20 årene, er hennes første kommentar om Fredrikstad. Å handle brukt er nødvendigvis ikke bare et spørsmål om bærekraft. – Det handler om å finne det unike og sette samme sitt eget interiør og sin egen stil. Og ikke ha det som alle andre har, er Mones konklusjon. Personlig stil er også en fanesak i det å handle brukt.

At det skulle bli gjenbruksinteriør på Mone var ikke en selvfølge. Hun er utdannet grafisk designer, jobber innen psykiatrien og har arbeidet som både boligfotograf og boligstylist. Bare for å nevne noe, kommer det fra en sjel som ønsker å utforske og oppdage nye ting. Det finnes dog en felles nevner i de ulike jobbene. – Det handler mye om det kunstneriske og friheten, synes hun. Når det kommer til det grafiske arbeidet så får Mone utforsket alle de kunstneriske genene som ligger i familien. Flere har drevet med maleri, tegning, skriving og annet. – Innen psykiatrien så er det også en del kreativitet i det å møte de menneskene som du er sammen med. Og med bruktbutikken så er det muligheten å finne alle skattene rundt omkring og sette de sammen til å bli noe helt unikt. – Fordelen med å ha en butikk i Fredrikstad sentrum er å være synlig og vise alt det fine jeg finner. Mone har tidligere kjøpt og solgt en del på Finn. Så kom tanken om å ha et kontor og showroom der det var mulig å vise alt hun fant,


8 | FAGHANDEL

og samtidig drive med grafisk design ved siden av. – Men så ble det bare mer og mer butikkpreget, og da har jeg egentlig lagt det grafiske mer på hylla. Det handler om å bli lagt merke til og vise skattene. Det er lett å lures og tro at det er en spesiell type mennesker som oppsøker bruktbutikker. – De som kommer innom er en voksen kundegruppe, men også de noe yngre ny-etablererne som er interessert i design og interiør. Og de er gjerne interessert i det helt spesielle, og ønsker å finne kunst selv. Mone forklarer samtidig at mange er innom for å spørre om hun er interessert i å kjøpe noe av dem. – Noen kommer også med ønsker om ting de mangler, som et spisebord, eller annet. Mone går rundt i butikken og viser frem forskjellige ting. Uten at det er en utalt idé så er det ikke til å unngå at mye av tingene har referanser til Østen. Hun forklarer det med at atmosfæren er viktig. – For å få det, så vil jeg ha mørke farger. Det blir ekstra poengtert med en dunkel lyssetting. Når det kommer til det Østen-pregede så er det vel fordi jeg synes det er kjempefint selv. Jeg ser veldig fort i andre bruktbutikker om det er noe i den stilen, og da kjøper jeg det. Jeg er for øvrig generelt inter-

3.

essert i mytologi og interiør som er religiøst preget. Det kan like gjerne være en norrøn stilart som en gresk, sier Mone mens hun smiler. Allerede som 18-åring begynte Mone å handle brukt. Da gikk flytten til Oslo. Hun kjøpte ting som hun trengte, men også samlerobjekter. – Jeg bodde på hybel og var student og hadde ikke så mye å rutte med, eller så stor plass. Etter mange år i bruktbutikker får man et trent øye. Å kjøpe brukt er som å være på en konstant skattejakt. Det blir som en besettelse, forklarer Mone. – Vi har jo vokst opp med det eventyret om å dra på skattejakt og finne skatter. Så det er det det ligger i, eventyret rett og slett. Hvem har ikke lyst å finne en skatt, sier hun og ler høyt. De fleste skattejegere har noe de higer etter å finne. Billedkunst og keramikk er blant det som ligger Mone nærmest om hjertet. – Å komme over en Munch-skisse hadde selvfølgelig vært helt fantastisk. For butikken min så tenker jeg at det skal være unikt og spesielt og noe kunden vil ha. Samtidig poengterer Mone at det ikke er én epoke hun foretrekker foran en annen. De siste årene har trenden med å pusse opp brukte ting tatt skikkelig av. DIY, eller Do It Yourself, som det så populært kalles på engelsk.

4.

Mone derimot driver ikke særlig med oppussing. Hun selger tingene som de er. Hun tipser kundene så godt det lar seg gjøre og henviser til ulike nettressurser. Å kjøpe brukt er ofte det beste alternativet til å kjøpe nytt. Mone har gjort seg opp mange tanker rundt temaet. – Noen ting må man jo alltid kjøpe nytt, sier Mone. Hun synes dog at man skal være en kritisk forbruker. Man bør spørre hvor det er produsert og om det er noe man virkelig trenger. Hvis ikke så er det bedre å kjøpe brukt, sier Mone med et glimt i øyet. Mone ønsker at alle som er nysgjerrige på noe annerledes kommer til Teft for unika. Hun poengteter at det ikke finnes tilsvarende butikker som hennes i Fredrikstad sentrum. – Samtidig som dette er gjenbruk, så er det en interiørbutikk. Mone ser seg kanskje mer som et supplement til andre forretninger som driver med interiørartikler. Hun poengterer dog at man ikke kan finne ting til loppemarkedspriser hos henne. – Men samtidig prøver jeg å holde det ganske folkelig. Mone går rundt blant tingene sine, smiler bredt og sier at butikken skal være et sted for det helt spesielle og unike.

5.


Østfold Internasjonale Teater presenterer under Kulturnatt 9.-10. september 2022: Fremtidens Trosvikstranda? Østfold Internasjonale Teater og Trosvikstranda Utvikling AS inviterer befolkningen i Fredrikstad til å komme med ideer til fremtidens Trosvikstranda! Her blir det god stemning, musikk, forfriskninger og kunst.

In search of Democracy 3.0 Hva er din drøm for Trosvikstranda? Hva savner du der? In Search of Democracy 3.0 er en interaktiv installasjon der dyktige illustratører tegner dine ideer for fremtidens by! Her er det plass ved bordet for alle. Alle innspill stilles ut og overleveres senere til Trosvikstranda Utvikling AS og Fredrikstad kommune. Av: Østfold Internasjonale Teater og New Heroes (NL).

Kollektiv Mandala Bli med å tegne på en gigantisk mandala sammen med Durga Bishwokarm. Durga er en nepalsk scenekunstner som har lang erfaring med kollektive kunstverk. Hun er også hospitant hos Østfold Internasjonale Teater. Durga vil etablere rammen for mandalaen, men detaljene i det fargerike bildet formes av alle som vil delta – både store og små. Arr. Durga Bishwokarm (NP). > Sted: Rebell Kollektivet, Trosvikstranda 9 / Torget Fredag 9. sept. kl. 15-21 og lørdag 10. sept. kl. 12-18

6.

Trehodet (skulptur-utstilling) > Sted: Dokka 3A, 9.- 10. sept. kl. 12-24

1. Mone lykkes å mikse ulike stiler sånn at besøkeren inspireres til å sette sammen forskjellige ting til nye komposisjoner. 2. Mone Brimi (46) er genuint interessert i brukte ting. Men de trenger ikke å være heftet til en spesiell tidsperiode. For noen måneder siden åpnet hun butikken Teft for unika i Fredrikstad sentrum. 3. Den grå, stilrene sofaen fører tankene til 1980-årene og Miami Vice. 4. Enkel kinesisk urne på nøktern benk med spiler i lakkert tre. 5. De mørke veggene bidrar til å løfte frem den enkelte ting. Her samses et Buddha-hode om plassen med en saltglasert krukke og bordlampen fra svenske Designhuset.

Trehodet er første visning i en serie utstillinger og forestillinger inspirert av middelalderballaden Kråkevisa; der mannen som skulle til skogs for å hogge ved tar opp kampen mot en enorm og dødelig kråke. Trehodet er en skulpturutstilling med filmvisning og teatrale situasjoner som introduserer Vadmelsbandens arbeid i Fredrikstad i 2022 og 2023. Arr: Vadmelsbanden/Østfold Internasjonale Teater.

A levitating evening > Sted: Fisketorget, 9. sept.

Dansekunst I Østfold har 10 års jubileum i år og denne forestillingen er en improvisasjonsreise mellom forskjellige kunstformer i samspill, der blant annet dans, musikk og videokunst møtes. Bli med inn i en verden, dykk inn i en tid der samtidens energi, urbanitet og naturkrefter møtes. Arr: Østfold Dansekompani for Ungdom, Dansekunst i Østfold og STØV.

KunstFest: Kulturnatt

> Sted: Dokka 3A, 10. sept. kl. 19-02 Vi inviterer til KunstFest. En kveld full av musikk, mat, servering, øyeblikkskunst, utstillinger, åpen scene, arbeidsvisninger og kunstintervensjoner. Vi feirer kulturnatten og kunsten både inne og ute på teatret med lave skuldre og høy stemning i den nyinnredede baren vår i 1.etg. Arr: Østfold Internasjonale Teater.

6. Den kinesiske Guanyin-figuren lyser opp når kundene kommer inn i butikken. Teft For Unika - Farmanns gate 6, 1607 Fredrikstad

Se www.oit.no for mer info. Med forbehold om endringer.


SOMMERTIDER!

Klikk & hent eller hjemlevering på www.boomerang.no

RACING • SAVE THE DUCK • TIGER • MORRIS • BELSTAFF • J.LINDEBERG • MAGNANNI • ETON•PLAIN • SAMSØE SAMSØEKLEIN • HUGO BY HUGO BOSS • ÜBR • ORIAN • JACOB COHEN • GREATER A ••NN07 N007 •MILLET URBAN•REPLAY PIONEERS MAN: SAIL TIGER• MORRIS •BELSTAFF •J.LINDEBERG• MAGNANNI• PAUL & SHARK• ETON•SAMSØE & SAMSØE •HUB&•CALVIN •RAILS •FRISLID •ÜBR •ORIAN •JACOB COHEN •LACOSTE •BLUE DETHAN GÊNES WOMAN: LOLITA TWO • SAIL RAILSRACING • MEOTINE SAMSØE • FIVE• UNITS COHEN • ÜBR •SOCIETY G-LAB • REPLAY OF STOCKHOLM • ELLA & ILL• ÜBR • JIM• RICKEY WOMAN:BY BYMALINA MALINA• •LOVE RAILS • SAVE• PART THE DUCK • BY• SAMSØE MALENE &BIRGER • TIGER MORRIS• AMERICAN • SAMSØE &VINTAGE SAMSØE• JACOB • LE SPECS • FRONT • SECOND• MAYLA ONE • RICCOVERO • JACOB COHEN REPLAY

BOOMERANG.NO

BOOMERANGFREDRIKSTAD

FACEBOOK.COM/BOOMERANGFREDRIKSTAD

GÅGATA I FREDRIKSTAD SENTRUM

MAN-ONS 9-18, TOR 9-19, FRE 9-18, LØR 10-16


NYHETER I SENTRUM | 11

SKREDDERSYDD ITALIENSK DESIGN BEYOND DESIGN – Vi elsker italiensk estetikk og designer funksjonelle løsninger av høy kvalitet, sier innehaver og daglig leder Siri Syversen. Gjennom tett samarbeid med kunden oppnår de en optimal løsning som er tilpasset den enkeltes behov. Uansett om du ønsker å skape et karakterfullt design eller noe som er diskret tilpasset omgivelsene, har Beyond Design løsningen. Med agentur på Binova, Miton, Kico og TreP+ kan de tilby mid- til high-end kjøkken, garderober og dører, uten fordyrende mellomledd. Resultatet er italiensk design og kvalitet til en fornuftig pris. – Vi er også stolte forhandlere av italienske møbler og belysning med merkevarer som Gervasoni, Living Divani og lekne Davide Groppi. Uansett hvor kunden befinner seg kan vi levere. Og siden vi har en av Italias største og mest moderne fabrikker i ryggen er vi lykkelige over å fortsatt kunne levere i løpet av 6-8 uker fra bestillingdato. I følge Siri og hennes kollega Kathinka er ikke trender så viktig. De ønsker heller å tilpasse den aktuelle arkitekturen i prosjektet med gode materialer og varig design. Beyond Design har studio og showroom på gateplan i Tordenskioldsgate 9. Her finner du utsøkte materialer, fargerprøver, inspirasjon og førsteklasses designkompetanse under samme tak.


12 | NYHETER I SENTRUM

REDD FOR Å GÅ TIL TANNLEGEN COLOSSEUM TANNLEGE «Jeg har ikke vært hos tannlegen på flere år» Det er et utsagn jeg ofte hører av nye henviste pasienter flere ganger i uken. Det er sikkert mange av dere som leser dette som kjenner seg igjen. Hvorfor er det slik? Svært ofte er det tidligere opplevelser gjerne fra barndommen som har satt sine spor. Som barn er man mye mer sårbar enn som voksen....men man drar det med seg i «bagasjen». Dessverre har noen av disse pasientene opplevd misbruk som barn og de aksepterer ikke at fremmede mennesker invaderer munnhulen...en meget privat sfære. Tannleger har etterhvert blitt veldig oppmerksom på dette problemet og vet hvordan man skal møte disse pasientene. Derfor legger man stor vekt på å skape tillit og en trygg atmosfære. Det finnes sågar offentlige støtteordninger for de som er hardest rammet hvor psykolog inngår i teamet ( TOO ordningen). Almentannlegen vil i de fleste tilfeller kunne gi slike pasienter god hjelp. Som spesialist ser jeg de som er hardt

rammet. I likhet med andre kolleger bruker jeg god tid på å kartlegge problemet slik at man kan få laget en god behandlingsplan med flere alternativer. I den prosessen må jeg ofte konferere med de andre spesialistene ved senteret. Jeg har blant annet to oralkirurger og en periodontist (tannkjøttspesialist) å velge mellom. Av og til må vi også dra nytte av en kjeveortoped eller endodontist (rotfyllingsekspert). Deretter får pasienten et kostnadsoverslag til godkjenning. Skulle man lure på noe står en pasientkoordinator klar til å svare på spørsmål. Det hender at tenner går tapt og det er et traume for de fleste. Derfor er det godt å i de fleste tilfeller kunne tilby midlertidige tenner på direkten ...og det beroliger mange. For de som til tross for tilvenning likevel ikke klarer å gjennomføre behandling kan vi tilby sedasjon med tabletter eller intravenøs injeksjon. Vi har et narkoseteam bestående av anestesilege og anestesisykepleier som sørger for at pasienten også kan sove seg gjennom behandlingsseansen.

ØYEHELSE ALLTID I FOKUS SYNSAM FREDRIKSTAD – Vi vil takke våre kunder for lojalitet i året som har gått med pandemi og restriksjoner som ga oss et resultat som er «all time high». Dette gir oss muligheten til å ønske både nye og tidligere kunder velkommen til en butikk full av spennende varer og tjenester, sier Butikkleder Lill Grande. Hos Synsam Fredrikstad finner du en stor stab som setter kundefornøydhet i sentrum. Butikken har også innført en rekke nye smarte ordninger som er tilpasset kunder i alle aldersgrupper. – Husk at øyehelse er viktig, og vi har kompetansen. Stikk gjerne innom for en kopp kaffe og en prat, avslutter Grande.

Er du en av de som ikke klarer å gå inn på et tannlegekontor, vit det finnes mange tannleger i Fredrikstad som vil kunne tilby god behandling. Skulle du velge oss står et team bestående av hyggelige tannhelsesekretærer, dyktige almentannleger og spesialister klar til å hjelpe deg. Ikke nøl med å ta kontakt. Husk vi starter aldri en behandling uten ditt samtykke.....og vi starter alltid kun med en hyggelig prat. Kai B Hannestad Tannlege spes. Oral protetikk Fagansvarlig Colosseum Fredrikstad Farmangate Ansvarshavende i Oral Protetikk Spesialistutdannelsen (SPRO) Det Odontologiske Fakultet UiO


Byggevarer i sentrum

Hos Maxbo Rybom møtes du av dyktige medarbeidere med høy fagkompetanse. Du finner oss sentralt under Fredrikstadbroen på bysiden. Varehuset tilbyr hjemkjøring, kapping av materialer og gratis utlån av tilhenger ved handel i varehuset. Maxbo Rybom har et bredt sortiment av produkter til ditt prosjekt. Medarbeidere med flere års erfaring og bred kunnskap gjør sitt ytterste for å gi veiledning og råd.

Hjemkjøring

Finansiering

Trelast og byggevarer Hage og utemiljø Gulv og interiør Maling og tapet Kjøkken, bad og garderobe Verktøy og jernvare Varme og el-artikler

Klikk & hent Når du kommer til varehuset henvender du deg på vareutleveringen og oppgir hentenummeret som du finner i din ordrebekreftelse.

Lån henger Åpningstider: Mandag-fredag: 07 - 17 Lørdag: 09 - 14

Maxbo Rybom Lislebyveien 23 1604 Fredrikstad


14

Japaninspirert 70-tallsmodernisme i Fredrikstad

Visste du at en av Fredrikstads sentrums best ivaretatte bygårder fra 1970-tallet er inspirert av japansk arkitektur? Høsten 1972 reiste nemlig seks arkitekter fra Fredrikstaddistriktet på en 15-dagers studietur til Japan for å hente inspirasjon til det nye Bergen Bank-bygget som skulle erstatte Folkets Hus på Glade Hjørne.

KJØKKEN

GAREDEROBE

BELYSNING

MØBLER

BINOVA MITON KICO TRE-P+ DAVIDE GROPPI LIVING DIVANI GERVASONI TINE K TORDENSKIOLDS GATE 9, 1606 FREDRIKSTAD

Med sine horisontale etasjebånd av brunbeiset laminattre i kombinasjon med rektangulære betongplater med lys singel i overflaten, har bygningskomplekset fra 1974 beholdt sitt opprinnelige preg. Det rommer hele kvartalet i Farmanns gate 2. Ut mot de to sidegatene ble det lagt til rette for atrier, hvorav det som ligger mot Glemmengata ble opparbeidet som en grønn park, nærmest som en japansk hage. Her finner vi også anleggets karakteristiske heisbygg, som nærmest er fristilt som et eget tårn. I bakkant, mot St. Hansfjellet, har bygningen en lavere del med parkeringsplass på taket. Foruten banken huset bygningskomplekset forretninger, kontorer og Folkets hus.


ARKITEKTUR | 15

TEKST OG FOTO: LARS OLE KLAVESTAD

Ansvarlig for bygningens utforming var arkitektfellesskapet Atelier 7. Inspirasjonen fant de åpenbart hos den anerkjente arkitekten Kenzo Tange (1913-2005). Han var fra begynnelsen av 1950-årene den ledende arkitekten i Japan, og var skoledannende i langt videre kretser. Atelier 7 var en sammenslutning av lokale arkitekter, som ønsket å samarbeide om større prosjekter og skape et godt lokalt arkitektmiljø. Til daglig drev de sine egne firmaer. Atelier 7 startet opp i 1968 og holdt aktiviteten gående i om lag tolv år. Initiativtaker til det hele var arkitekt Aksel Fronth (1925-2000). Formålet var deltagelse i arkitektkonkurranser, videreutdannelse og samarbeid om blant annet boligfeltutbygginger. Atelier 7 besto av seks medarbeidere, paradoksalt nok. Foruten Fronth var dette arkitektene

Erik Ringdalen, Erik Liverud, Knut Norrvall og Arne Oldem, samt byggmester Ola Ekran. Sistnevnte var opprinnelig fra Oppdal, men bodde i Skjeberg. Erik Ringdalen var sarping og drev eget arkitektkontor i Sarpsborg. De øvrige hadde sine virksomheter i Fredrikstad. Hver onsdag møttes de i Fronths gård i J.N. Jacobsens gate 12b, hvor de diskuterte prosjekter, tegnet og hadde sosialt samvær. Innenfor Atelier 7 vokste det fram et inspirerende faglig miljø, der alt som angikk hus, boligformer, byggeteknikk og økonomi var gjenstand for en kritisk og saklig vurdering av en gruppe mennesker med forskjellig bakgrunn, innstilling og temperament. BANKENE ETABLERER SEG Bergen Bank-byggene i både Farmanns gate 2 i Fredrikstad og St. Marie gate 94 i Sarpsborg var

resultater av virksomheten i Atelier 7. Begge ble oppført på 1970-tallet. Bergen Bank ble etablert i 1975 gjennom en sammenslåing av to Bergensbaserte banker. I 1990 fusjonerte banken med Den norske Creditbank og dannet DNB. Arkitekturen har mye til felles med Brage Fram-gården mellom Nygaardsgata og Drosjetråkka, som Aksel Fronth tegnet i 1968-69, men som senere har endret fasadene. Noe av det samme uttrykket finner vi også i Sagahuset i Sarpsborg og Svinesundsterrassen, begge tegnet av Fronth. Et annet Japan-inspirert bygg tegnet av Aksel Fronth var Eidet kro, som lå ved E6 med utsikt over Visterflo. Med sine svungne paviljongtak på kanten av stupet mot Eidet henledet arkitekturen til fjernere himmelstrøk.


16 | ARKITEKTUR

JAPANSK INSPIRASJON Japanske Kenzo Tange arbeidet først med konstruksjoner av utkragede og synlig opplagrede bjelker i betong. Senere viste han også evne til å mestre friere former, slik som OL-anleggene fra Tokyo i 1964. Det er åpenbart at både formspråket og laftekonstruksjonene i betong har vært til inspirasjon for arkitekt Fronth da han formga og konstruerte disse byggene. Også laminert tre var et nytt og spennende materiale, som Front benyttet seg av blant annet i det vakre Borge gravkapell, som han tegnet sammen med arkitekt Leif Lindgren. Til historien om Farmanns gate 2 hører det for øvrig med at Fronth stor for den kunstneriske utsmykningen av storsalen i Folkets Hus-delen av bygget. Hans «plankebyvegg» besto av en hel vegg med kubiske plankeender sammensatt til en spennende komposisjon.

De store bygårdene fra 1970-tallet ble lenge uglesett fordi de ødela den gamle bybebyggelsen. 30 år etter at de ble oppført oppfattet mange dem som mindre vakre. Flere fasader ble «pyntet» på, slik at de skulle fremstå mer tiltrekkende. I dag fremstår Farmanns gate 2 som et av de gode lokale eksemplene på denne typen arkitektur med tilnærmet opprinnelige fasader. Bygningsmassen eies av Terje Høili Eiendom. I 2020 var bygningen gjenstand for en oppgradering, der vinduene ble skiftet og enkelte slitte bygningsdeler ble erstattet. Det arkitektoniske uttrykket ble godt ivaretatt av Griff arkitektur, som sto bak prosjektet. I denne forbindelsen ble det laget en helhetlig skiltplan. Bygningen huser i dag rundt ulike virksomheter, blant annet Martinsen & Sønn As, frisør, tannlege og fysiologisk institutt.


Artikkelforfatter Lars Ole Klavestad står blant annet bak boken «Arkitekturen i Fredrikstad», utgitt på Gyldenstierne forlag 2014. I boken kan du lese mye mer om mange spennende bygninger i Fredrikstad. Lars Ole Klavestad er landskapsarkitekt MNLA, forfatter og billedkunstner og driver Galleri KLAVESTAD i Gamlebyen. A R R .: ØS T FOL D K U NS T SE N T ER I SA M A R BE ID MED F R EDR IK S TA D KOM MU N E . S T Ø T T ET AV SPA R EBA N K S T IF T EL SE N DN B

SETTER PREG PÅ BYGGESKIKKEN Banker, forsikringsselskaper og hoteller sto bak de nye, store betongbyggene som skulle få prege byggeskikken i sentrum fra 1960-tallet og framover. For Farmanns gate 2 betydde dette dødsstøtet for ærverdige Folkets Hus, en vakker jugendstilsbygning i granitt og tegl ut mot Glade Hjørne. Den ble tegnet av den kjente arkitekten Herman Major Backer i 1902. Bygningen fikk navnet Centralgården, men med bakgrunn i foreningens navn, gikk den på folkemunne under navnet Konservativen. Eldre mennesker har karakterisert den som Fredrikstads flotteste bygård. I første etasje lå butikklokalene til John Simonsen jernvare, Fredrikstad farvehandel og utsalget til Fredrikstad skofabrikk. I andre etasje var Café Metropol og kontorer for fagbevegelsen og partilag, mens den store forsamlingssalen var i tredje etasje. Her var det også en mindre sal, samt bibliotek og lesesal. I tillegg var det et stort innredet loft med styrerom og vaktmesterbolig. Da den kjente professoren dr. Yngvar Nielsen holdt sitt foredrag under åpningen 28. oktober 1903 uttalte han at «det var den smukkeste Sal i sit Slag, han havde set». Bare få år etter stiftelsen var medlemstallet til den konservative arbeiderforeningen oppe i nesten 800, men gnisninger knyttet til ølretten i lokalet gjorde at den i 1911 nærmest ble kastet ut av eierne. De som nå kjøpte lokalene var foreningens motstykke, nemlig Fredrikstad Arbeiderparti. Bygningens navn ble endret til Folkets hus. Fra å ha vært i borgerlige hender ble dette nå arbeidernes hus. Bygningen ble et offer for den ekspansive byutviklingen som foregikk på 1960- og 70-tallet, og ble revet i april 1973. Granitt, tegl og skifer ble byttet med betong og laminert treverk. Opp fra ruinene steg et fremtidsrettet japanskinspirert bankbygg. Den lille verdensbyen kan trygt sies å ha en fortid.

© SK U L P T U R : JAU ME PL E NSA /FO T O: A N DR É L Ø Y N I NG/SK U L P T U R S T OPP

K U NSTSA FA R I 2022 L ØR DAG 23 . A PR IL K L . 13 .00 SØN DAGER K L . 1 4 .00: 8.M A I / 29.M A I / 12. J U N I / 3 . J U L I / 1 4 . AUGUST F R EDAG 9. SEP T E MBER K L . 17.00 OPPMØ T E U T E N FOR F R EDR IK STA D K I NO. GR AT IS!

Kulturetaten


Viktor, jobber på Löplabbet Fredrikstad

LÖPLABBET FREDRIKSTAD

Storgata 20 - med inngang fra Hollendergata Tlf 69 31 31 70 Mandag - fredag 9-17 (torsdag 9-19) Lørdag 9-15 loplabbet.no


VI PÅ LÖPLABBET tar ikke lett på å anbefale sko, det er tross alt det vi brenner for. Vi vil vite hva slags løper du er, om treningsvanene dine og om du har vært skadet. Vi sjekker fotstilling før vi bruker en 3d skanner som gir oss nøyaktige mål på lengde og volum. Deretter tester vi deg på tredemølle for å se på helheten - hva som skjer fra hoften og ned, og hvordan hele løpesteget ditt er. Slik at du kjøper sko som er riktige for deg. VI JOBBER KONTINUERLIG med å holde oss oppdatert på utstyr, trening, og skader for løpere på alle nivåer. Vi inngår ingen kompromisser på kvalitet - vårt skosortiment er nøye testet og vurdert for å tilby et optimalt utvalg til våre kunder. For deg betyr det mer enn bare et par nye løpesko. Det betyr trygg treningsglede!

Svein, butikksjef Löplabbet Fredrikstad

BROOKS GHOST 14

HOKA ONE ONE CLIFTON 8

SAUCONY ENDORPHIN SPEED 2

Brooks Ghost 14 er et trygt valg for deg som vil ha en solid treningsmodell til løpeturer i variert lengde og fart på ulikt underlag.

Hoka One One Clifton 8 er en meget godt dempet løpesko for løpeturer i variert fart og lengde, men også en konkurransemodell for lengre løp, hvis du prioriterer demping fremfor løpsfølelse og smidighet.

Saucony Endorphin Speed 2 er en svært allsidig modell. For mange er dette en lett og responsiv treningsmodell, mens andre vil bruke den til raskere turer, intervalltrening og konkurranser.

I versjon 14 er overdelen som før av Enginereed mesh uten irriterende sømmer som gir en svært komfortabel, men stødig passform. I mellomsålen finner du Brooks mest støtdempende skum, DNA Loft, som kombinerer lav vekt, meget god støtdemping og holdbarhet. Yttersålen har en solid og slitesterk yttergummi med litt mønster.

Overdelen av Engineered mesh uten sømmer er svært komfortabelt. Skummet i mellomsålen er blitt enda lettere og Rocker-fasongen i mellomsålen gir en god og rullende bevegelse gjennom løpssteget. Sålebasen er stødig med slitegummi strategisk plassert i yttersålen.

Sauconys Speedroll-teknologi sørger for en effektiv stegavvikling og PWRRUN PB-skum, som er Sauconys raskeste mellomsåleskum gir en kombinasjon av lav vekt, god støtdemping og god respons. Den S-formede TPU-platen gir en stødig vektarm å skyve fra med.

LØPESKO KJØPER DU AV LØPERE


20

SENTRUM I TALL: SOMMER I FREDRIKSTAD

5206

Publikumstellere i 2021

6 500 000 SENTRUM

1 500 00

Uteplasser med bevilling for uteservering

GAMLEBYEN

150 000 Gjestedøgn i 2021

Meter med gjestebrygge i Fredrikstad sentrum

KILDE:VISIT FREDRIKSTAD & HVALER, FREDRIKSTAD KOMMUNE, AIRBNB

ca.

80 Air-BNB objekter i sentrum

17 1100

Bobilplasser i sentrum


Colosseum Tannlege tilbyr fagkompetansen Hos vårer to tannklinikker i Fredrikstad sentrum får du hjelp med ordinær og estetisk tannbehandling. I tillegg til allmenntannleger har vi spesialistkompetanse innen protetikk, kirurgi, tannkjøttsykdommer, rotfylling i tillegg til tannregulering og usynlig tannregulering for barn og voksne.

Bestill time på www.colosseumtannlege.no


22 | KUNSTNERPORTRETTET

Gerd Wevling Matre

På gulvet ligger en liten haug med grener og kvist, tynne trestammer lener seg mot veggen. Virket er ganske ferskt og mesteparten av barken er gnagd bort av sauer, og man kan se tydelige spor av deres tenner. Luften er ren og man kan kjenne en svak lukt av tre, eller kanskje duft er et bedre ord for disse aromatiske markørene. Gerd Wevling Matre sitter på huk over grenene og vurderer hvilken som passer inn i hennes siste arbeid som straks skal ferdigstilles.


23

På arbeidsbordet ligger grener i mønster som er blitt spikret til en hvit plate. Møtet mellom det organiske treet og den maskinproduserte platen skaper en kontrast der Wevling Matre er dirigenten. Med stødig hånd kutter hun rutinert gren etter gren som plasseres inn i det for den uinnviede abstrakte pusselspill. Arbeidet har en tydelig materialkarakter der naturens feil og mangler mangfold blir fremhevet, like mye som treets naturlige estetikk. Tre og ull er to bærende materialer i ditt virke. Hvilken betydning har de for deg som kunstner? Det er tilgjengelighet. Det er materialer jeg omgir meg med hver dag siden jeg har sauer som husdyr og bor nær skogen. Materialene har stor plass i kunstnerskapet fordi de er en del av selve livet, liksom kunsten er det. Jeg henter alt trevirke i det området jeg bor, og ull klipper jeg fra sauene. Materialene du bruker er preget av spor. Først og fremst naturens påvirkning, som utvekster, innsektsangrep og sykdommer. Hvordan kommer det seg at du ønsker å bruke annenrangs trevirke? Jeg tenker jo ikke på det som annenrangs virke. Jeg tenker på det som skatter jeg finner når jeg er ute. Rirknuter eller kåter er noe jeg samler på. Når jeg ser et tre med de utvekstene vil jeg

huske hvor jeg har sett det og følge med på dem. Det er noe med – spor av levd liv – som jeg er opptatt av, og alt man pådrar seg underveis. Fysisk og psykisk. I mennesker, i naturen, i virke, uansett hvor jeg går. Det er en del av vår kulturhistorie. Trærne er jo kjempegamle. Mange av de er mange hundre år. I flere verker arbeider du med negative og positive former. Ønsker du å oppnå en form for likevekt eller utjevning? Ja og nei. De arbeidene du refererer til er serien som heter Dissonans. Der har jeg vært opptatt av fornektelsen av de åpenbare sannhetene. Det med kognitiv dissonans. En erkjennelsesmessig uoverensstemmelse. Du skaper sannheter ut fra din egen virkelighet. Du tegner et kart ut fra din egen forståelse. Jeg tenker at vi lever sånn, veldig mange av oss. Så det er en måte å påpeke det. Flere titler er poetiske og det er rom for tolkninger, som Vekten av en gren. Samtidig opplever jeg at i noen arbeider blir treet brukt som alfabet. Finnes det koblinger mellom de to? Mer enn et alfabet tenker jeg på det som et språk. Naturens eget. Og så ser jeg det som tegninger hvor jeg bruker naturens elementer til å skape komposisjonene. Jeg setter det sammen, temmer det og ordner det, deler det opp og forsøker å få det til å fungere. TEKST OG FOTO: MATS LINDER


24 | KUNSTNERPORTRETTET

Intervjuet er et prosjekt initiert av Østfold kunstsenter ØKS for å profilere Østfoldkunstnere. Se flere portrett på: ostfold-kunstsenter.no/ kunstnerportretter

Gerd Wevling Matre, bosatt i Sarpsborg (f. 1969, Sarpsborg)

Det arkitektoniske og symmetriske synes være viktig for deg. Som for eksempel Zygote som du viste på Østfold Kunstsenter i 2019. Er det slik at du ser slike strukturer i materialene, eller er det sånn at du ønsker temme naturen? Det er en dobbelthet. Jeg tiltrekkes av det kaotiske i naturens organiske former. Utgangspunktet til Zygote er en trecelles form. Det er en geometrisk form, så på cellenivå er det orden. Man finner mange geometrisk former og mønster rundt omkring i naturen, i stein for eksempel. Samtidig så er det så kontrastfylt. Som treet som er så levende, som kjemper imot deg. Så det er selvfølgelig en kamp der. Når du

kjører tre gjennom en tykkelseshøvel så eksponeres det nesten som et fotografi, så ser du de strukturene. I 2019 laget du flere arbeider med tittelen Dissonans. Er det en beskrivelse av din kunst eller en kommentar til at menneskets er i utakt med omgivelsene? Jeg har jobbet mye med motsetninger. En av dem var «tiltrekningen til det frastøtende». Ting som er ytterligheter, som jeg allikevel opplever som naturlig forenlige. Vi er i utakt med naturen, det vet vi. Vi må jobbe med det for å få det til å funke.

Utdannelse: 2017–2018 Praktisk pedagogisk utdanning for yrkesfag, Høgskolen i Østfold 2016–2017 Årsstudium i norsk, Høgskolen i Østfold 1998–2003 Kunsthøgskolen i Oslo 1992–1993 Statens lærerhøyskole i forming, Oslo 1990–1991 Statens lærerhøyskole i forming, Blaker Separatutstillinger: 2019 Østfold Kunstsenter, Kafé ØKS, Fredrikstad 2008 Østfold Kunstsenter, Fredrikstad 2005 Hordaland Kunstsenter, Bergen Gruppeutstillinger (i utvalg): 2019 «Jeg velger meg april», Artillerigården, Fredrikstad 2018 Multippelmarkeed, Prosjektrom Helium, Fredrikstad 2007 Østlandsutstillingen 2003 B+O, Hå Gamle Prestegard, Nærbø


Ser du etter Ingebret Mojord? Du finner ham hos oss i Torvbyen!

I september 2020 ønsket vi Ingebret velkommen til Interoptik S. Gangestad – noe vi ikke har angret et sekund på! Har du noen gang hatt behov for spesiallinser eller oppfølging av en øyesykdom, er sjansen stor for at du har vært borti Ingebret Mojord. Sarpingen var nemlig en av de første i Norge med en mastergrad i optometri, og er i dag en av landets fremste eksperter på spesialtilpassede kontaktlinser. Ingebret passer som hånd i hanske hos oss. Vi er i dag snart syv optometrister som brenner for faget og som står klare til å undersøke synet ditt. Catharina, Ingebret og Stephen har alle mastergrad i optometri fra Salus University i Philadelphia, og er spesialister i allmennoptometri. Hege, Elin og Synne har bachelorgrad med spesialutdanning i blant annet bruk av OCT. Dette er øyelegefagets og optometriens eget vidunderinstrument, som lar oss utføre en detaljert tverrsnittanalyse av netthinnen din. Oppdag øyesykdommer i tide – vi gir henvisning på stedet Du kan altså besøke Ingebret hos oss i Torvbyen, hvor han og en assistent tar imot pasienter tre dager i uken. Er du interessert i å bestille en time, lønner det seg imidlertid å være tidlig ute – timebøkene hans fyller seg fort opp!.

Bestill time hos Ingebret Mojord i dag!

Interoptik S. Gangestad, Torvbyen, Fredrikstad. Tlf: 69 31 62 11


26 | PRODUKTNYHETER

OSLO FLAGGFABRIKK Caps fra Amundsen Sports 399,– SALT-båtjakke fra Helly Hansen 2799,– Field-shorts fra Amundsen Sports 1599,– Den populære Hankø-støvelen fra Sebago. 1999,– Skagen F1 Offshore seilsko fra Helly Hansen 1299,– Norske flagg til båten. Fra 359,– Flaggstang i glassfiber. Fra 4681,– Design din egen navnevimpel. Fra 1176,-


Ditt Svanemerkede kjøkken

Miljømerket 5031 0135 Vi tar miljø på alvor! • Tysk kvalitetskjøkken • Tilpasset ditt behov og ønsker • Bærekraftige kjøkken Velkommen til oss i Dikeveien 45!

TOGETHER TO ZERO

Ta kontakt for gratis konsulenttime: Tlf: 976 94 088 e-post: hf@rotpunkt.no

KJØKKEN

Bli inspirert på rotpunkt.no

Synsprøve 740,- og brilletilpasning 300,- kommer i tillegg. Kan ikke beny‫מּ‬es med andre tilbud og raba‫מּ‬er.

Velkommen til Brilleland Fredrikstad Sentrum Fredrikstad, Nygaardsgata 44. – Tlf 69 31 80 00


28 | REDAKSJONELL ANNONSE

Nye studietilbud hos Fagskolen Er du frisør, eller jobber du i bygg- og anleggsbransjen eller med barn? I skoleåret 22/23 åpner Fagskolen i Viken 6 nye, spennende studietilbud for disse yrkesgruppene.

Fagskolen i Viken er Norges største offentlige fagskole med over 50 forskjellige tilbud på ulike studiesteder. Her kan folk med yrkesfaglig bakgrunn skaffe seg nyttig videreutdanning og heve kompetansen sin på bakgrunn av praktisk kunnskap. At det kommer nye studietilbud ved Fagskolen, er en årlig foreteelse, men i skoleåret 22/23 slår skolen på stortromma og lanserer hele 6 nye studietilbud innenfor 3 ulike fagområder. – Vi ønsker å styrke bredden ved Fagskolen og være relevante for arbeidslivet. Derfor utvikler vi stadig nye, arbeidslivsrelevante studietilbud i direkte dialog med de ulike bransjene, forteller Gry Ulvedalen, som er utviklingsleder ved Fagskolen i Viken, studiested Fredrikstad.

PROSJEKTLEDELSE FOR BYGG OG ANLEGG Dersom du har erfaring fra bygg- eller anleggsbransjen og ønsker deg en lederrolle, har Fagskolen to spennende nye studietilbud du bør merke deg. Midlene kommer fra regjeringen gjennom bransjeprogrammene. – Det er et stort behov for prosjektledere i byggebransjen. Derfor tilbyr vi to nye studier fra høsten 2022: «Prosjektledelse bygg og anlegg» og «Grunnleggende praktisk lederutdanning bygg og anlegg», sier Ulvedalen. Studiene passer for folk med relevant fag- eller svennebrev, eller med lang yrkespraksis innenfor bygg- og anleggsbransjen. Begge studiene er nettbasert med 4 samlinger i løpet av et år, i tillegg til ukentlig nettundervisning og veiledning

individuelt og i grupper. Studiene er utviklet i samarbeid med EBA (Entreprenørforeningen bygg og anlegg), Park og Anlegg og Viken Fylkeskommune.


29

ENDELIG HØYERE UTDANNING FOR FRISØRER! For frisører som ønsker seg ny kunnskap, har Fagskolen i Viken svært gode nyheter. I løpet av skoleåret 22/23 opprettes hele 3 nye studietilbud for frisører, og dette er faktisk de første tilbudene om høyere utdanning for frisører i Norge. Marita Stene Pettersen er prosjektleder for frisørfagene. – Vi ønsker å legge til rette for livslang læring og kompetanseheving for frisørene. Nå jobber vi med å utarbeide 3 ulike emner — barber, kjemi og kommunikasjon — med 10 studiepoeng for hvert studium. Tidligere har vi lansert et tilbud om ledelse, økonomi og markedsføring for frisører, forteller Stene Pettersen. De frisørfaglige tilbudene er utviklet i samarbeid med Norske Frisør- og Velværebedrifter (NFVB), Modern Design Frisør og Adam og Eva-akademiet, altså er de godt forankret i praksisfeltet. Marita Stene Pettersen er strålende fornøyd med tilskuddet. – Vi skriver rett og slett historie for frisørene i Norge! Nå gir vi et tilbud om en vei videre og en ny giv for faget, det er vi veldig stolte av.

SÅRBARE BARN Helse- og oppvekstfagene ved Fagskolen får også ny tilvekst i året som kommer, når studiet «Arbeid med sårbare barn og unge» åpnes for nye studenter. Dette blir et modulbasert studium med 6 emner på 10 studiepoeng hver, slik at man enten kan ta enkeltemner eller hele løpet med 60 studiepoeng. – Dette studiet passer både for folk som jobber i helsetjenestene og i skole og SFO. Det er utviklet av en tverrfaglig sammensatt gruppe og er et samarbeidsprosjekt mellom 12 kommuner, Fagforbundet, Delta, USHT Viken og to Fagskolene i Viken og Nordland, forteller Geir Lucasen-Poppe, som er prosjektleder for dette studiet. Sårbare barn favner et stort mangfold, fra psykiske lidelser til fysiske funksjonsnedsettelser og psykisk utviklingshemming. De forskjellige modulene tar for seg ulike typer sårbarhet og ulike typer tjenestetilbud. – Fagskolen har et bredt tilbud innenfor helse fra før, men dette tilbudet var det et stort behov for ute i kommunene, sier Lucasen-Poppe.

ETTERSPURTE VIDEREUTDANNINGER Alle disse nye tilbudene er bransjeprogrammer for kompetanseutvikling, en satsning som er blitt til etter initiativ fra regjeringen. En annen fellesnevner er at man selv kan velge hvor mange emner man vil ta. Emnene kjøres ett og ett, slik at man kan søke enkeltemner eller ta hele studieløp. Slik er de ideelle for folk som ikke har gått på skole på lenge, og som kanskje vil ta det litt porsjonsvis. Det er også lagt opp til at man skal kunne være i jobb og studere samtidig. – Det er en trend i samfunnet vårt at vi må fornye oss faglig jevnlig. Det er også viktig innenfor yrkesfagene, og de tilbudene vi kommer med nå, er virkelig etterspurt ute i arbeidslivet. Og vi får stadig tilbakemeldinger om at studiene våre holder høy kvalitet, for eksempel fikk vi utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning i november 2021, forteller utviklingsleder Gry Ulvedalen. Lurer du på noe om studiene, eller om opptak? Sjekk nettsidene fagskolen-viken. no, eller ta kontakt på vikenfs@viken.no!


30

GODE UTSIKTER FOR PIZZA SOLVEIG´S PIZZA Det gamle skipsverftet Ankerløkken er for lengst historie, men fortsatt finner man tydelig spor av byens maritim industrihistorie på den gamle kranbanen på Kråkerøy. Her går pizzaovnene for fullt og gjester kan velge mellom å nyte mat og drikke inne i lyse lokaler med store vinduer eller ute på terrassene. Utsikten er uansett upåklagelig med elva som nærmeste nabo – her er det fint å sitte året rundt! Vi anbefaler å prøve en lokal «Kråkerøy Spesial» med skinke, biff, salami og pepperoni. Eller hva med å bytte ut fredagstacoen hjemme med en stor Tacopizza hos Solveig´s?

CHRISTIAN BLOOM 22. JULI - 7. AUGUST

VERNISSASJE FRE. 22. JULI KL. 19 - VELKOMMEN

FESTIVALUTSTILLING

GALLERI KLAVESTAD - GAMLEBYEN FREDRIKSTAD

www.klavestad.com

www.facebook.com/galleriklavestad

tlf. 97036652

– I MER ENN 90 ÅR HAR VI BYGGET KJØKKEN MED OMSORG, KVALITET OG STOR LYDHØRHET DRØMMEKJØKKENET FREDRIKSTAD – Vi har sett de fleste planløsninger, opplevd mange utfordringer og funnet detaljer som passer ulike kjøkken. I vårt sortiment finnes tradisjonelle kjøkken og fremtidige designklassikere. Vi vet kort sagt mye om kjøkken. Når du velger et produkt fra Drømmekjøkkenet, kan du alltid være trygg på at du gjør et helhetlig godt valg. Du får kortreiste produkter som er produsert under anstendige forhold. Produktene er av høy kvalitet, har lang levetid og et design som holder seg i år etter år. Drømmekjøkkenet har forsynt skandinaviske hjem med møbler siden 1929. Kort sagt kan vi si at de vet en ting eller to om hvordan vi kan lage gode, effektive og langsiktige kjøkken, bad og garderobeløsninger. Besøk showroomet på Lisleby eller book et videomøte for en oppstartssamtalet om ditt prosjekt. Og ikke glem at Drømmekjøkkenet også har løsninger for bad og garderobe!


PRODUKTNYHETER | 31

BRILLELAND Unofficial - UNSF0132 599,– Unofficial - UNSF0167 599,Michael Kors - 0MK2154 1799,– Merke Ray-Ban - 0RB3447 1599,–

LIERS HUSFLID Ferdig brodert bunadsstoff til Løken, umontert 19 700,– Ferdig brodert Løkenskjorte, umontert 7 000,– Brodersett med garn til Løkenbunad 6 200,– Brodersett Løkenskjorte med garn 3 200,– Samlet brodersett til bunad og skjorte 9 200,–


32 | REDAKSJONELL ANNONSE

SpareBank1 presenterer SpareBank1 presenterer nye boligprosjekter i nye boligprosjekter i Fredrikstad Fredrikstad Fredrikstad er et attraktiv sted å bo og leve! Eiendomsmarkedet Fredrikstad er et attraktivhar steddeåsiste bo og årene hatt oppsving og det bygges og leve! Eiendomsmarkedet har de siste planlegges stadig nye årene hatt oppsving ogboligprosjekter det bygges og iplanlegges regionen. stadig nye boligprosjekter i regionen.

UTSIKT TIL SVERIGE Cicignon er et spennende boligprosjekt som UTSIKT TILPark SVERIGE omfatter ombygging av det gamle sykehuset som i Cicignon Park er et spennende boligprosjekt Fredrikstad. Dette bygges trinn for trinn og den omfatter ombygging av det gamle sykehuset i første blokken er nåbygges klar for salg.for EiendomsMeFredrikstad. Dette trinn trinn og den gler 1 Fredrikstad ser frem til å starte salget av første blokken er nå klar for salg. EiendomsMeprosjektet i løpet av juni. gler 1 Fredrikstad ser frem til å starte salget av prosjektet i løpet av juni. – Cicignon Park blir kjempespennende, og de har virkelig lykkes skape gode leiligheter i det – Cicignon Parkmed bliråkjempespennende, og de har sykehusbygget. Dette er et helt unikt transforvirkelig lykkes med å skape gode leiligheter i det masjonsprosjekt der det bygges leiligheter til sykehusbygget. Dette er et helt unikt transformange forskjellige behov, fra 35 til 80 kvadratmasjonsprosjekt der det bygges leiligheter til meter. mange forskjellige behov, fra 35 til 80 kvadratmeter. Vi tror prosjektet vil være attraktivt for både nyetablerere og eldre,vil sier Advokat Caroline Skjerden Vi tror prosjektet være attraktivt for både nyeMeyer, daglig leder hos EiendomsMegler 1 Østtablerere og eldre, sier Advokat Caroline Skjerden fold Akershus i Fredrikstad. Meyer, daglig leder hos EiendomsMegler 1 Østfold Akershus i Fredrikstad. – Cicignon Park blir kjempespennende, og de har virkelig lykkes skape gode leiligheter i det – Cicignon Parkmed bliråkjempespennende, og de har sykehusbygget. Dette er et helt unikt transforvirkelig lykkes med å skape gode leiligheter i det masjonsprosjekt der det bygges leiligheter til sykehusbygget. Dette er et helt unikt transformange forskjellige behov, fra 35 til 80 kvadratmasjonsprosjekt der det bygges leiligheter til meter. mange forskjellige behov, fra 35 til 80 kvadrat-

Meyer, daglig leder hos EiendomsMegler 1 Østfold Akershus i Fredrikstad. Meyer, daglig leder hos EiendomsMegler 1 Østfold Akershus i Fredrikstad. – Markedet i Fredrikstad har sett et voldsomt oppsving deisiste par årene, særlig i sentrum, – Markedet Fredrikstad harog sett et voldsomt sier Holden videre. – I sentrumsnære områder oppsving de siste par årene, og særlig i sentrum, er objekter som–har steget opptil 2,5 milliosierdet Holden videre. I sentrumsnære områder ner i pris på tre år. Vi forventer en mer beskjeden er det objekter som har steget opptil 2,5 millioutvikling fremover, Fredrikstad opplever en ner i pris på tre år. Vimen forventer en mer beskjeden jevn tilflytting, og vi står overfor en eldrebølge utvikling fremover, men Fredrikstad opplever en som også påvirker boligmarkedet,, han. – Vi jevn tilflytting, og vi står overfor ensier eldrebølge har veldig stor tro på Cicignon park, og har allesom også påvirker boligmarkedet,, sier han. – Vi rede nærmere 700 interessenter som har regishar veldig stor tro på Cicignon park, og har alletrert seg. rede nærmere 700 interessenter som har registrert seg. STOR INTERESSE FOR RÅDALSÅSEN På Rådalsåsen Rovsøy har eiendomsmeglerne STOR INTERESSEpåFOR RÅDALSÅSEN et annet nytt boligprosjekt. bor du midt På Rådalsåsen på Rovsøy harHer eiendomsmeglerne mellom to byer, med Østfoldhallen nærheten et annet nytt boligprosjekt. Her bori du midt og Fredrikstadmarka som nærmeste nabo. Lekre mellom to byer, med Østfoldhallen i nærheten vestvendte leilighetersom fra 38 til 120 kvadratmeter og Fredrikstadmarka nærmeste nabo. Lekre er på det nærmeste ferdig, og innevestvendte leiligheter fra 38 tilprosjektet 120 kvadratmeter holder også flere rekkehus. I motsetning til Cicger på det nærmeste ferdig, og prosjektet innenon Park selges disse leilighetene til fast pris. holder også flere rekkehus. I motsetning til Cicg-

meter. Vi tror prosjektet vil være attraktivt for både nyetablerere og eldre,vil sier Advokat Caroline Skjerden Vi tror prosjektet være attraktivt for både nye-

non Park selges disse leilighetene til fast pris. – Salget går veldig bra, både når det gjelder rekkehus og leiligheter. sterk for rekkedette – Salget går veldig Det bra,er både nårinteresse det gjelder flotte prosjektet, konstaterer Holden og Meyer. hus og leiligheter. Det er sterk interesse for dette

tablerere og eldre, sier Advokat Caroline Skjerden

flotte prosjektet, konstaterer Holden og Meyer.

Visualisering av utsikt fra Cicignon Park Visualisering av utsikt fra Cicignon Park


SpareBank1 Fredrikstad Stadion 37, 1671Fredrikstad Kråkerøy SpareBank1 sparebank1.no/ostfold-akershus Stadion 37, 1671 Kråkerøy LOKALKUNNSKAP OG TRYGGHET SpareBank1 i Fredrikstad jobber tett med LOKALKUNNSKAP OG TRYGGHET EiendomsMegler1, forteller finansieringsrådSpareBank1 i Fredrikstad jobber tett med giver i SpareBank1 Fredrikstad, Stian Løken. EiendomsMegler1, forteller finansieringsrådVi støtter kunden gjennom hele Stian boligreisen. giver i SpareBank1 Fredrikstad, Løken. Vi støtter kunden gjennom hele boligreisen. – Særlig for førstegangskjøpere kan det være en ekstrafor trygghet at informasjon – Særlig førstegangskjøpere kanom detkjøpet være og prosjektet kan flyte godt mellom en ekstra trygghet at informasjon omeienkjøpet domsmegler bank, Løken. Dette kan og prosjektetog kan flytesier godt mellom eienvære opplysninger om planlagt ferdigstillelse, domsmegler og bank, sier Løken. Dette kan eventuelle forbehold forsinkelser, fellevære opplysninger omom planlagt ferdigstillelse, skostnader og hva som følger av inventar, eventuelle forbehold om forsinkelser, felleinkludert på materialer, kjøkkeninnskostnaderstandard og hva som følger av inventar, redning og mye annet. inkludert standard på materialer, kjøkkeninn–redning Unge mennesker som aldri tidligere har eid og mye annet. egen bolig leter ofte etter leiligheter – Unge mennesker som aldri tidligerei attrakhar eid tive områder og setter pris på en tetti dialog egen bolig leter ofte etter leiligheter attrakmed både bank eiendomsmegler underveis tive områder ogog setter pris på en tett dialog imed prosessen, sier han. både bank og eiendomsmegler underveis

sparebank1.no/ostfold-akershus De etablerte voksne kjøperne har ofte vært igjennom boligbytter tidligerehar og er trygDe etablerte voksne kjøperne ofte vært gere på prosessen. Det som skiller seg ut ved igjennom boligbytter tidligere og er trygprosjektboliger er innbetalingen 10% gere på prosessen. Det som skillerpåseg ut av ved kjøpesummen allerede ved kontraktsinngåprosjektboliger er innbetalingen på 10% av else. – For de fleste somved harkontraktsinngåeid annen bolig kjøpesummen allerede en stund har dette medført både prisstigning else. – For de fleste som har eid annen bolig på boligen og nedbetaling av lån som gjør at en stund har dette medført både prisstigning de har mer og enn nok opparbeidet på boligen nedbetaling av lån egenkapital som gjør at idesin nåværende bolig. Da byr dette sjelden på har mer enn nok opparbeidet egenkapital utfordringer, opplyser Stian. i sin nåværende bolig. Da byr dette sjelden på De fleste bytter bolig 2-3 ganger i løpet av av utfordringer, opplyser Stian. sitt voksne liv, men vi veileder folk i denne De fleste bytter bolig 2-3 ganger i løpet av av prosessen flere ganger daglig, sier Stian. Som sitt voksne liv, men vi veileder folk i denne

lokalbank har vi i tillegg god oversikt over boligmarkedet bidrar over gjerne lokalbank har vii Fredrikstad i tillegg god og oversikt som sparringspartner på både finansieringsboligmarkedet i Fredrikstad og bidrar gjerne løsninger, men også det finnefinansieringsriktig bolig som sparringspartner pååbåde som passer med både livsfase og drømmer. løsninger, men også det å finne riktig bolig

prosessen flere ganger daglig, sier Stian. Som

råde for den enkelte kunde, avslutter Stian.

Rådalsåsen på Rolvsøy Rådalsåsen på Rolvsøy

i prosessen, sier han.

Cicignon Park Cicignon Park

som passer med både livsfase og drømmer. Vi går på jobb hver dag for å hjelpe folk å realisere og samtidig gi dem Vi går på drømmer, jobb hver dag for å hjelpe folknødå vendig økonomisk trygghet i deres situasjon realisere drømmer, og samtidig gi dem nødnå og fremover. Derfor forsøker vi åsituasjon tenke vendig økonomisk trygghet i deres så helhetlig som mulig sammen med kunnå og fremover. Derfor forsøker vi å tenke dene våre. Noen ganger innebærer det også å så helhetlig som mulig sammen med kunsparre på hva som er riktig bolig og boligomdene våre. Noen ganger innebærer det også å råde forpåden avslutter Stian. sparre hvaenkelte som erkunde, riktig bolig og boligom-


34

Nytt tilbud til småbåtfolket

Nå blir det lettere å besøke Fredrikstad sentrum i småbåt. Fredriksborg Eiendom og Sørlie Næringseiendom har sammen bygd 140 meter gjestebrygger som gjør det enkelt å ta byen i bruk.

TEKST OG FOTO: KJELL JØRGEN HOLBYE

Det er Fredrikstad kommune virksomhet parkering og transport som skal drifte bryggene, og leder Frode Samuelsen er glad for det nye tilbudet. – Høyden på opp mot 2,80 meter på granittkaia har gjort det vanskelig å komme seg i land fra mindre båter, men det problemet er løst nå, sier Samuelsen, som også mener de nye bryggene har blitt estetisk tiltalende. – Designet er inspirert av de gamle fergeleiene, og dette er blitt et positivt tillegg til byen som garantert kommer til å trekke flere hytteboere til sentrum via sjøveien, sier han. Havneavgiften for å legge til ved en av de to bryggene er kr 80 i dagavgift og 300 kroner dersom man skal tilbringe natten på Glomma. Parkeringsautomater er satt opp, og for pengene får brukerne vann og strøm.

Samuelsen kan fortelle at Fredrikstad kommune leier ut 1600 gjestedøgn årlig, og forventer at tallet vil stige med de nye bryggene. De er for øvrig konstruert for ikke å skade den eksisterende granittkaifronten. – Det er bare ett lag granitt, og bak det er kaia bygd i tre. Derfor var det viktig å sørge for at de nye bryggene ikke kan kræsje inn i den gamle fronten, og det er blitt fint ivaretatt, sier han. Men hvordan sikre at ikke de store båtene kommer og tar opp alle plassene? Vil vi vite. – Jeg tror det vil løse seg selv. De størrebåtene kommer ofte inn senere på dagen, og det er vil nok være mer naturlig for dem å legge seg ved kaia ovenfor eller nedenfor de nye gjestebryggene. Jeg har stor tro på at det vil løse seg til beste for alle, sier Samuelsen.


35

God mat til fest og høytid God mat har i alle tider samlet mennesker i glede og trøstet i sorg. Vi leverer mat til alle livets merkedager, og vi tenker gjerne nytt for å skape nye tradisjoner. Enten du skal markere jubileum, bursdager, konfirmasjon, bryllup, begravelse eller en annen anledning. Du kan velge om du vil hente maten selv fra vårt kjøkken på Sellbakk eller få det levert fiks ferdig rett på døra. @drommekjokkenet@drommekjokkenetfredrikstad.no fredrikstad.no @drommekjokkenet@drommekjokkenet@drommekjokkenet@drommekjokkenetfredrikstad.no fredrikstad.no fredrikstad.no fredrikstad.no leverer til bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. VIUNO CATERING @drommekjokkenet@drommekjokkenet-

fredrikstad.no fredrikstad.no Bestill på telefon 466 51 985 eller se vår rikholdige meny på viuno.no

@drommekjokkenet@drommekjokkenet-

drommekjokkenet-fredrikstad.no fredrikstad.no fredrikstad.no

KJØKKEN VERDISJEKK VARER LE HVITEVARER KJØKKEN SOM

VERDISJEKK PÅ KJØKKEN KJØKKEN SOM VERDISJEKK VERDISJEKK PÅ SOM PÅ VARER LENGE HVITEVARER! KJØKKEN SOM IVARER snartLENGE 100 år har VERDISJEKK PÅvi produs VARER LENGE Kjøp et svenskprodusert k HVITEVARER! HVITEVARER! IKjøp snartet100 år har vi produsert kjøkken svenskprodusert kjøkken fra i Ballingslöv med den fornybare tre,verdisjekk hentet de VARER IKjøp snart IKjøp snart år har 100 vi produsert ården harressursen vi produsert ikjøkken Ballingslöv i Ballingslöv Drømmekjøkkenet, og dukjøkken fårLENGE en på HVITEVARER! et100 svenskprodusert et svenskprodusert kjøkken fra kjøkken fra fra med fornybare ressurs Drømmekjøkkenet, KJØKKEN SOM skånske skoger. VERDISJEKK PÅ med denmed fornybare den ressursen ressursen tre,du hentet tre,fra hentet de vi frapå de og du hvitevarer forfornybare minst I tillegg har Drømmekjøkkenet, Drømmekjøkkenet, og du25får000kr*. og en verdisjekk får en verdisjekk på Ikampanje snart 100 årminst har og viIprodusert kjøkken skånske skoger. skånske skoger. også på bad garderobe**. Kjøp et svenskprodusert kjøkken fra hvitevarer hvitevarer for minst for 25 000kr*. 25 tillegg 000kr*. har I tillegg vi har vii Ballingslöv skånske skoger. VARER LENGE HVITEVARER! Som forhandler hjelper vi deg hele veien – fra det fra hvitevarer for minst 25 med den fornybare ressursen tre, hentet de 000 ogsåLes kampanje også kampanje påkampanjen bad og pågarderobe**. bad og garderobe**. Drømmekjøkkenet, du får mer om og og booke et en verdisjekk på

møtet til skoger. ferdig installert kjøkken. Dudet treffer Som første forhandler Som forhandler hjelper vihjelper deg hele vi deg veien hele – fra veien – fra det skånske hvitevarer for minst 25 møte i butikk eller etog videomøte IKjøp snart 100 år har viom produsert kjøkken ipå Ballingslöv Les mer om Les kampanjen merbutikken kampanjen booke og et000kr*. booke etI tillegg har vi et svenskprodusert kjøkken fra enten eller online. førsteoss møtet første til imøtet ferdig installert til ferdig installert kjøkken. Du kjøkken. trefferDu treffer også kampanje på bad og garderobe**. drommekjokkenet-fredrikstad.no med fornybare tre, hentet fra de møteden i butikk møte eller i butikk etressursen videomøte eller et videomøte på påpå Drømmekjøkkenet, du online. får en verdisjekk oss entenoss iSom butikken enten iog butikken eller eller online. forhandler hjelper vi deg hele veien – fra det skånske skoger. drommekjokkenet-fredrikstad.no hvitevarer for 000kr*. I tillegg harbooke vi I vår drommekjokkenet-fredrikstad.no utstilling du oppleve hvordan vi har utviklet Lesminst merfår25 om kampanjen og et første møtet til ferdig installert kjøkken. Du treffer *Gjelder hvitevarer fra Drømmekjøkkenets utvalgte hvitevarekampanje på bad ogdu garderobe**. og produsert produkter med fokus på lang levetid, Iogså vår utstilling I vår utstilling får du oppleve får hvordan oppleve hvordan vi har utviklet vi har utviklet møte i butikk eller et videomøte på sortiment fra Siemens, Neff, AEG, Miele, eller RørosHetta Som forhandler hjelper vi Drømmekjøkkenets deg hele veien –forfra det oss enten i produkter butikken eller online. *Gjelder hvitevarer *Gjelder fra hvitevarer Drømmekjøkkenets fra utvalgte utvalgte funksjon og design. i perioden fra 19/4–12/6 samt ved kjøp av kjøkken minst og produsert og produsert produkter med fokus med påhvitevarefokus lang levetid, påhvitevarelang levetid, Les mer om kampanjen og booke et drommekjokkenet-fredrikstad.no sortiment fra sortiment Siemens, fra Neff, Siemens, AEG, Miele, Neff, AEG, RørosHetta Miele, eller første møtet ferdig installert kjøkken. DuRørosHetta treffer 110 000 kr.til **Gjelder produkter fraeller Drømmekjøkkenets funksjon funksjon og design. og design. imøte perioden fra i perioden 19/4–12/6 fra samt 19/4–12/6 ved kjøp samt av kjøkken ved kjøp for av minst kjøkken for minst i butikk eller et videomøte pådrommekjokkenet-fredrikstad.no garderobekatalog. Seeller detaljerte vilkår på oss enten iIbutikken online. 110 000 kr. **Gjelder 110 000 kr. produkter **Gjelder fraprodukter Drømmekjøkkenets fra Drømmekjøkkenets vår utstilling får du oppleve hvordan vi har utviklet Velkommen innom oss for et godt tilbud! drommekjokkenet-fredrikstad.no garderobekatalog. garderobekatalog. Se detaljerte Se vilkår detaljerte drommekjokkenet-fredrikstad.no vilkår på drommekjokkenet-fredrikstad.no *Gjelder hvitevarer frapåDrømmekjøkkenets utvalgte hvitevareog produsert produkter med fokus på lang levetid, Velkommen Velkommen innomfraoss innom for etoss godt for tilbud! etMiele, godt tilbud! sortiment Siemens, Neff, AEG, RørosHetta I vår utstilling får du oppleve hvordan vi hareller utviklet funksjon og design. i perioden fra 19/4–12/6 samt vedhvitevarekjøp av kjøkken for minst *Gjelder hvitevarer fra Drømmekjøkkenets utvalgte og produsert med fokus på lang levetid, 110 produkter 000Neff, kr. **Gjelder produkter fra Drømmekjøkkenets sortiment Siemens, AEG,etMiele, eller RørosHetta Les mer omfrakampanjen og booke garderobekatalog. Se detaljerte vilkår på drommekjokkenet-fredrikstad.no funksjon og design. i perioden fra 19/4–12/6 samt ved møte i butikk eller et videomøte påkjøp av kjøkken for minst

også kampanje på bad og Som forhandler hjelper vi d Les mer om kampanjen og første møtet til ferdig insta møte i butikk eller et video oss enten i butikken eller o drommekjokkenet-fredr Velkommen innom oss for et godt tilbud!

110 **Gjelder produkter Drømmekjøkkenets Les merdrommekjokkenet-fredrikstad.no om000 kampanjen Leskr. mer omog kampanjen booke et og fra booke et Se vilkår på på drommekjokkenet-fredrikstad.no møte i garderobekatalog. butikkmøte eller ietbutikk videomøte ellerdetaljerte etpåvideomøte Velkommen innom oss for et godt tilbud! drommekjokkenet-fredrikstad.no drommekjokkenet-fredrikstad.no

I vår utstilling får du opplev *Gjelder hvitevarer fra Drømmekjøkk og produsert produkter m sortiment fra Siemens, Neff, AEG, M funksjon og design. i perioden fra 19/4–12/6 samt ved kjø

Les mer om kampanjen og booke et møte i butikk eller et videomøte på

Les mer om kampanjen og booke et drommekjokkenet-fredrikstad.no møte i butikk eller et videomøte på drommekjokkenet-fredrikstad.no


36 36 | REDAKSJONELL ANNONSE

Kreativitet på kjøkkenet

Folk som elsker jobben sin er heldige, og Connie og Camilla i Huseby Kjøkkenstudio er definitivt i den kategorien. Å tegne kjøkken med og for kundene er lidenskapen deres, og med lang erfaring skapes unike løsninger. I den hyggelige butikken i Farmannsgate har Connie Melina Bergstrøm og Camilla Miriam Kristiansen drevet Huseby Kjøkkenstudio siden november 2021. Duoen har vært i bransjen i over 20 år, og fulgt trender, utvikling og kundereiser på nært hold. Et kjøkken i 2022 er noe ganske annet enn det var i 2012 eller 2002, og for Connie og Camilla er det spennende å få dele kunnskap og erfaring med spente kunder. KAFFE OG KREATIVITET – Vi har begge interiørbakgrunn, og det er gøy å finne gode måter å gjøre ting på. Vi lever for dette, og vi synes det er like gøy å tegne kjøkken hver eneste dag, sier Camilla. Det er den kreative prosessen som gjør det så spennende, og for de to damene i Huseby kjøkkenstudio er det ekstra gøy med den personlige kundekontakten. – Alle prosjekter er unike, og det at en kunde får akkurat det kjøkkenet de ønsker seg gjør

oss veldige glade. Kundene kommer gjerne innom for en kaffekopp også etter at kjøkkenet er på plass, og det synes vi er veldig hyggelig, sier Camilla. STREKKER SEG LANGT De strekker seg veldig langt for kundene sine, og de har et klart mål om å være best på service. I tillegg kan de skilte med kjøkken av høy kvalitet som er skrudd sammen, håndmalt og tilpasset i Norge. – Vi har en av markedets korteste produksjonstider. Samtidig tilbyr vi spesialløsninger til kunden. Dette er ikke masseproduserte kjøkken som flere av konkurrentene våre tilbyr, poengterer Camilla. – Vi har ikke et lager med 100 hvite skap og 50 blå. Produksjonen starter når vi er ferdige med å tegne, sier hun og ler. KAN LEVERE RASKT På fabrikken i Våle i Vestfold tilpasser hånd-

verkere kjøkkenet etter kundens spesifikasjoner, og Huseby har lange tradisjoner for godt håndverk og kvalitet. – Vi kan også levere raskt, og det er en stor fordel nå som verden er som den er. Forsinkelser og levereansestopp er en utfordring for mange, sier Camilla, og forteller at de også ønsker seg inn på proffmarkedet fremover. De gleder seg til å gå på jobb hver dag, og de merker at samfunnet normaliseres igjen. Det er mye kunder i butikken nå, og det å få tilbake den personlige relasjonen setter de stor pris. – Vi ble ikke så hardt rammet under pandemien, men det ble mye Teams. Å sitte ansikt til ansikt i samme rom blir noe helt annet, sier Camilla. De tar gjerne på seg prosjektlederrollen, og kan dermed lede prosessen med å tegne, skaffe rørlegger, montere, og å holde kunden oppdatert underveis. De opplever det som en stor fordel å ha full kontroll på fremdriftsplanen selv.


Hytte eller bolig solgt til best mulig pris

Sterk

Kontakt oss for et tilbud

Vi utfordrer de etablerte meglerne. Det kan du nyte godt av.

KOMMER PÅ BEFARING – Vi kommer gjerne på gratis befaring i forkant, for å snakke om muligheter og ideer hjemme hos kunden, sier Camilla. Hun sier det går mest i jordfarger og bruntoner for tiden, men at stadig flere lar seg inspirere av bilder de finner på nettet – og at det er stort spenn i de ulike prosjektene de påtar seg. – Vi er jo opptatt av å trender og prosjekter privat også. Det er stadig forbedringer og forandringer på kjøkkenet mitt, og jeg elsker det. Spør du mannen min er han kanskje ikke helt enig, sier Camilla og ler hjertelig. Hun mener at private prosjekter blir en livsstil, og nær uunngåelig, når man ser så mye fint i jobben hver eneste dag. – Vi brenner jo for dette, og sånn skal det være. Her er vi prosjektledere med hjerte for gode kjøkken-, bad- og garderobeløsninger både på jobben og hjemme, sier Camilla.

Som nystartet boligmeglerfirma i Fredrikstad, utfordrer vi de etablerte. Det betyr at vi må jobbe ekstra hardt for å bevise hva vi kan få til for deg som skal selge boligen din. Hos oss blir du en stor kunde hos en liten, men effektiv megler. Det betyr at boligen din får full oppmerksomhet til enhver tid. Vårt mål er alltid at du skal få best mulig pris for hytta eller boligen din.

Vidar

Nina

Vidar Aakre Johannesen (MNEF) er blant de mest erfarne meglerne i distriktet. Han har solgt flere tusen hytter og boliger gjennom 24 år som eiendomsmegler i Fredrikstad.

www.aakremegling.no Tel: 991 15 513 vidar@aakremegling.no


ET NATURLIG MØTE

Mosseveien 43, Fredrikstad Tlf. 69 36 72 20


PRODUKTNYHETER | 39

VILLA BRUNO Illusion skjenk 23 759,– Ladbarer bordlampe 1989,– Stol 24 989,– Italiensk solseng med skjerm 4989,–

SYNSAM Tom Ford 911 5750,– Oakley Parlay 2450,– Tom Ford 764 3350,– Bottega Veneta 3400–


40 | PRODUKTNYHETER

TRAKTØREN Blå Coffeemake fra Rigtig 599,– Fire krus fra Rigtig 359,– Salatbolle, bestikk og to krus FRA 69,– Fat, to små boller og to krus FRA 99– Kjølebag fra Reisentelh 499,–

LÖPLABBET Nike Zoom Fly 4 1800,– Puma Deviate Nitro 2000,– Asics Novablast 2 1600,– Hoka One One Speedgoat 5 2000,–


OSLO FLAGGFABRIKK

| Stortorvet 4-6, Fredrikstad | 69 20 91 20 | www.flaggshop.no


Velkommen til Solveig´s Pizza! Kråkerøyveien 2, Kråkerøy 69 33 37 00 / solveigspizza.no/ Alle dager: 14:00 - 22:00


PRODUKTNYHETER | 43

FERNER JACOBSEN Genser fra Cerimo 899,– Short slieve fra Polo Ralph Lauren 1099,– Rosa genser fra Polo Ralph Lauren 1999,– Kjole fra Stenstrøm 2599,–

BOOMERANG Selected Femme sandaler 1299,– American Vintage bluse 1299,– Replay Jeans 1899,– Rails kjole 1299,–


Forandring fryder!

FARGERIKE KJØSTELSEN Floaveien 4, 1610 Fredrikstad, +47 69 36 74 50, www.kjostelsen.no


Maling, tapeter, gulv produkter, og en verden av farger. La våre farge- og interiørkonsulenter hjelpe deg med å finne de riktige fargene og realisere dine interiør drømmer. Vi leverer anerkjente kvalitetsprodukter innen maling, tapet, lakk, gulvlakk, parkett og gulvbelegg


46

Full oversikt gir god energi

Hos oss får du fortsatt strømutgifter, nettleie og kompensasjon på samme faktura Vi vet hvor viktig det er med trygghet og oversikt. Derfor vil du fortsatt se din nettleie og strømstøtte på fakturaen fra oss. Og apropos støtte; vi vil fortsette å støtte smarte tiltak for en ekstra god energi i lokalsamfunnet. Ta konkakt på 98 70 23 61 eller smartenergi.com

strøm • elbillading • solceller


PRODUKTNYHETER | 47

BOOMERANG Lacoste t-shirt 899,– Lacoste tennis shorts 1099,– Jacob Cohen handmade jeans 4499,– Morris t-shirt 399,–

FERNER JACOBSEN Polo-genser med striper 1799,– Polo short slieve 1199,– Polo-shorts 1399,– Varsity caps 850,–


48 | REDAKSJONELL ANNONSE

– Tydelig at dette er populært De frittliggende eneboligene på Tyritoppen appellerer til kjøperne i distriktet. Pågangen har vært bra på de 10 eneboligene som foreløpig er lagt ut i Begbyåsen. Totalt kommer det 22 nye boliger her.

Illustrasjonstegniner. Avvik vil og kan forekomme.


49 FRISTET? Se mer på obosblockwatne.no eller kontakt salgskonsulent Geir Frode Wroldsen, tlf. 907 78 853

PANORAMAUTSIKT – Det er straks utsolgt for leiligheter her. Vi har over 50 prosent salg av de første eneboligene, og så kommer det mer etter hvert, opplyser Wroldsen. Begbyåsen blir et variert bolig- område i Fredrikstad med over 400 boenheter. Leiligheter i blokk, leiligheter i småhusbebyggelse, eneboliger i kjede og frittliggende eneboliger, alt godt tilrettelagt for både single, barnefamilier og godt voksne. Det sikrer et sunt og variert bomiljø, i et godt gjennomtenkt nabolag bygget for fellesskap og trivsel. Området er grønt og solrikt, og fra enkelte steder er det 180 graders panoramautsyn over landskapet.

Det er noe helt spesielt med å kjøpe et eget hus, og det blir ikke mindre spesielt når huset er nybygd. Tyritoppen ligger i flotte omgivelser. Feltet er det høyeste punktet på Begbyåsen, med fantastiske sol- og utsiktsforhold – Det er 22 eneboliger totalt, og vi la ut 10 nå. Det har vært bra pågang, og det er tydelig at dette er populært. Nye, frittliggende eneboliger med utsikt kryr det ikke av i Fredrikstad, forteller Geir-Frode Wroldsen. Han er salgskonsulent i OBOS Block Watne, avdeling Viken Sør, og Wroldsen forstår godt at folk ønsker å bosette seg i området som nå bygges ut. – Ja, her blir det fint å bo for både store og små, sier Wroldsen. MILJØVENNLIG OG MODERNE Det første som møter deg er et innbydende uteområde med lekeplasser og grøntarealer for store og små beboere. Boligene kommer i moderne farger som skaper en helhet med omgivelsene. Husene skal bli tidsriktige, miljøvennlige og utstyrt med energibesparende teknologi. Rett utenfor døren finner du en rekke tur- og fritidsmuligheter, og flotte lysløyper med koselige rasteplasser innover i skogen. Kjøpergruppen er variert i alder, bakgrunn og behov. Det er ikke uvanlig at flere generasjoner innen samme familie etablerer seg her. Også de nye leilighetene som er på gang i området blir tatt godt imot i markedet.

NØKKELFERDIGE De frittliggende eneboligene er utviklet spesielt for Tyritoppen, og kommer med nyut- viklede, moderne planløsninger. Beliggenheten sørger for at mange av boligene får flott utsikt samtidig som det er natur og lysløyper rett i nærheten. Hver bolig får egen dobbelgarasje, ferdig opparbeidet hage og steinbelagt gårdsplass. Dette er boliger med masse plass å boltre seg på, perfekt for familier som vil ha rom for både lek og avslapning i hverdagen. Hver bolig kommer også med egen terrasse eller altan VARIERTE HUSTYPER Hustypene går fra A til K, i alt 11 forskjellige typer hus. De kommer i ulike størrelser, men har mange fellestrekk. Boligene er mellom BRA 190-252 m2 og har tre til fem soverom. De fleste boligene har fire soverom, og noen av disse har også mulighet for å utvide til fem soverom dersom dette er ønskelig. Flere av boligene har et soverom som kommer med walk-in-closet. Alle boligene har eget vaskerom og to bad. Alle hustypene kommer også med to stuer. Her kan man fint ha et middagsselskap i den ene stuen, samtidig som ungdommene kan trekke seg tilbake til den andre stuen for spill eller film. Terrasser og altaner har plass til sittegrupper der man kan nyte hyggelig selskap om sommeren.


50 | PROFILEN

Har funnet paradiset i Engelsviken Etter fem år i Los Angeles og et mellomspill i Oslo, har Merete Gamst og Andreas Ihlebæk funnet roen og den kreative energien i hus og hage i Engelsviken. Og kreativ energi trenger de, med tusen jern i ilden og egne karrierer, hun som reise-, mat- og livsstilsblogger Positivista og han som moderne, klassisk komponist og artist med internasjonal kometkarriere. – Det begynte da vi sammen flyttet til Los Angeles, forteller Merete, som opprinnelig er fra Sarpsborg og er utdannet som journalist ved Universitetet i Queensland i Australia. I forbindelse med at popstjernen Michael Jackson døde, sendte hennes daværende arbeidsgiver VGTV henne til Los Angeles for å dekke saken, og Merete ble forelsket i byen med den særegne energien. – Dette er et sted å være, husker jeg at jeg tenkte, og sånn ble det, forteller Merete. To år etter Meretes oppdrag i The City of Angels satt hun på flyet over Atlanteren. Med seg på flyttelasset hadde hun Andreas Ihlebæk, musiker og komponist, som hun i mellomtiden hadde truffet på brygga i Fredrikstad. Sammen skulle de starte det som i dag er to fremgangsrike karrierer innen hvert sitt felt. Året var 2012. – Vi lagde saker til VGTV, dekket OSCAR- og Grammy-utdelingen og fikk virkelig føle LA, forteller Merete. – Jeg hadde hatt en del med Matkanalen å gjøre, og de spurte om ikke vi kunne ha lyst til å lage vårt drømmekonsept, og det hadde vi selvsagt, gliser hun.


TEKST: KJELL JØRGEN HOLBYE FOTO: KINE JENSEN

51

«Vi er lidenskapelig opptatt av at folk skal ha det bra. Det er vår visjon og lidenskap, enten det dreier seg om musikk, reise, mat eller bare å få hverdagslivet til å gå opp.» Resultatet ble programserien Langs matkysten og paret fikk frie tøyler til å reise, undersøke mattradisjoner og ikke minst oppleve helt spesielle overnattingssteder. – Det begynte med Nord-California, men senere besøkte vi blant annet Asia, Karibia og Lofoten og Svalbard. Vi gjorde alt sammen, bare vi to og kameraet på tur, men vi hadde en hemmelighet. På hvert oppdrag la vi inn en ekstra natt, vår egen date night. Når man jobber så tett som oss, er det viktig å ta vare på romantikken, sier Merete. – Det er både Andreas og jeg veldig bevisste på. – Jeg tror nok jeg syntes det var like spennende og morsomt som Merete, bryter Andreas inn. – Vi opplevde så utrolig mange spennende og spesielle steder sammen. Det var inspirerende, og vi bygde opp Positivista parallelt, forteller han. Selv var Andreas en gjenganger i musikkmiljøet i Fredrikstad. Pianisten, trommisen og vokalisten var frontfigur i spellemann-nominerte Splaxxter Watts og har samarbeidet med artister som Pen Jakke og Tommy Tokyo. Han var i 2016 festivalkunstener på Månefestivalen. Nå var det tid for å satse ytterligere på egen karriere. Paret flyttet hjem til Oslo, men på tur i Fredrikstad kom de over huset i Engelsviken. To dager senere var huskjøpet på plass, og Gamst & Ihlebæk gjorde igjen østfoldinger av seg. Og snart var Andreas på alles lepper.

– Jeg ga ut albumet The Guest, som er skrevet i LA, i 2017, og det vakte oppsikt. Det er så jeg må klype meg i armen, sier han. – Jeg ble signet på det klassiske plateselskapet Naxos, som jeg nå samarbeider med, og der har jeg gitt ut flere album, sist I will build you a house i 2021. Og nye ting er absolutt på gang, sier han. Andreas blir klassifisert som klassisk komponist, og anmelderne har falt i staver over det nyeste albumet. «Nydelig og moderne pianomusikk i forlengelsen av Erik Satie, Claude Debussy og Jan Johansson» skriver Dagens Næringslivs anmelder, mens Jazzthetic Magazine ganske enkelt slår fast: «Ihlebæk har laget noe perfekt.» Kanskje ingen overraskelse, da, at Andreas kommer fra en utpreget musikkfamilie, har spilt siden han var to år gammel og studert musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. – Etter hvert som årene gikk, utvidet musikkinteressen min seg og ble bredere. Det inkluderer jo absolutt det klassiske, sier Andreas, som nevner Gustav Mahler og Claude Debussy, sammen med mer kontemporære skikkelser som Nils Frahm og Max Richter når jeg spør ham om favorittkomponistene. – Jeg prøver å formidle en ro, det å være i øyeblikket og klare å stoppe opp litt i musikken min, sier Andreas. – Musikk er et sted der man kan flykte litt fra hverdagens kjas og mas. Det er egentlig det heg ønsker å oppnå.

INSTAGRAM: @POSITIVISTA

Fortsetter på neste side


52 | PROFILEN

EAGLE NEST ECO LODGE, OTTA

For hverdagens kjas og mas kjenner de også på, artistparet fra Engelsviken. Mens Andreas sitter i Teamsmøter med plateselskaprepresentanter fra hele verden – USA, Japan, Tyskland - drar Merete ofte til Oslo hvor hun også jobber som innholdsprodusent i Schibsted Partnerstudio. Når de skal koble av, tar de seg en tur i hagen, gjerne med datteren Amelie. Med en jente på tre og en som skal komme i september, er familien viktig. – Datteren vår har allerede vært med på mange av reportasjeturene våre, og nå kommer det en til på teamet! Det gleder vi oss enormt til, sier Merete. Et intervju med paret bak Positivista og Langs matkysten ville ikke vært komplett uten å spørre om de har noe reisemål å anbefale de som er på jakt etter en spesiell opplevelse. Merete tenker seg nøye om. – Der spør du om noe viktig, sier hun. – Vi er veldig tilhengere av å finne de spesielle stedene, de som gir deg minner for livet. Eagle’s Nest, en sinnssyk hytte som «svever» i fjellet med utsikt over Rondane, er et slikt sted, og veldig spesielt.

PAN TRETOPPHYTTER, FINNSKOGEN


INSTAGRAM: @POSITIVISTA

– Det er nesten så man føler seg som James Bond og bare venter på at det skal storme inn noen agenter, sier Andreas. – Men vi bør også nevne Saint Kitts i Karibia og Belle Mont, en økologisk gård der man bor i trehytter med eget basseng. Alt på gården er spiselig, og maten er bare helt utrolig, sier han. Men også Fredrikstad huser perler, og Merete er kjapt ute. – Leiligheten til Gamlebyen Hotell er nydelig, og kanskje ikke så kjent? Her bor man ved torget i Gamlebyen, og det er et helt perfekt sted å dra på tur med familien eller et vennepar, sier hun.

Villa Bruno Interiør er et annerledes butikkkonsept for møbler og alt annet for å gjøre et hus til et hjem. Hos oss finner du møbler, dekor, tapet, belysning, tekstiler og maling og mye mer. For å kunne tilby unike interiørvarer av høy kvalitet, er alt i butikken nøye utvalgt av oss. Vi kan også hjelpe deg med: Farge- og tekstilvalg, møbelkonsultasjon belysning, skreddersøm av møbler og hjemmebesøk for interiørveileding. Vi samarbeider med flere lokale håndverkere og interiørarkitekter for å skape gode, praktiske hjem.

Både Merete og Andreas mener bestemt at det er en trend å satse på de litt uvanlige reiseopplevelsene – selv om det kanskje gjør at man reiser noe sjeldnere. Og Norge er fortsatt svært aktuelt. – Vi er lidenskapelig opptatt av at folk skal ha det bra. Det er vår visjon og lidenskap, enten det dreier seg om musikk, reise, mat eller bare å få hverdagslivet til å gå opp. Det er så mye fint å oppleve, bare man tar seg tid, sier Merete Gamst. TIPS! ANDREAS’ SISTE ALBUM «A SUMMER NIGHT’S HOME SESSION» SLIPPES 1. JULI Storgata 10, 1607 Fredrikstad. Instagram: @villa_bruno_interior


Gå for kreftsaken! 10.-11. September i Kirkeparken

Et 24-timers arrangement hvor lag deltar for å vise omsorg og omtanke for en som har hatt eller har kreft. Påmelding med navn og antall personer til lagleder.fredrikstad@kreftforeningen.no. Du kan få med deg flere personer senere. Deltakelse er gratis. www.kreftforeningen.no/stafettforlivet

UNIKT SAMARBEID ROTPUNKT & VILLA BRUNO To ulike leverandører har inngått et unikt samarbeid om komplett innredningsløsninger til hjemmet. Rotpunkt har showroom i Dikeveien og leverer «det harde» utstyret som kjøkken, bad og garderobe, mens Villa Bruno i sentrum setter sammen fargene og leverer det «myke» til huset som møbler, dekor, tapet, belysning, tekstiler og maling. Begge er spesialister på hvert sitt fagfelt og sørger for den beste gjennomføring av et nybygg eller rehabiliteringsprosjekt for kunden. Det blir rett og slett en rød tråd gjennom det hele. Hos begge står miljø i sentrum, og Rotpunkt har faktisk en Svanemerket kjøkkenserie. Videre har den tyske-kjøkkenleverandøren 350 ulike front muligheter og 25 standard skrogfarger. De lager også skap på spesialmål om man skulle ønske det. På samme måte tilbyr også Villa Bruno møbler med skreddersøm. Når du kontakter en av de to, vil Bruno ta seg av fargevalg, møblering o.l. men du som kunde står da fritt til å velge akkurat kjøkkenet for deg i samarbeid med fagfolk på Rotpunkt. Du finner en RotPunkt shop-in-shop løsning hos Villa Bruno i Storgata.


55

NYT SOMMEREN I LIN FERNER JACOBSEN Vi på Ferner Jacobsen er veldig glad i lin. Og i år er utvalget av skjorter, t-shirts, bukser, kjoler og shorts i lin, større enn noen gang. Lin er et naturmateriale som fremstilles fra linplanten. Materialet har avkjølende og luftige egenskaper som gjør at det passer godt i sommerhalvåret. Sammenlignet med andre materialer, for eksempel bomull, har linet en utrolig høy evne til å absorbere fuktighet. I tillegg kvitter det seg også raskt med fuktighet, fibrene er nemlig hule, og det gjør at luft lettere strømmer gjennom. Dermed føles materialet svalt å ha på seg. Lin er også veldig slitesterkt og fibrene er en av de mest holdbare vi bruker. Stoffet er heller ikke særlig elastisk, noe som gjør at det sjelden mister fasongen eller vrir seg.

KAMPANJEPRIS

God sommer, og nyt den i lin!

499,–

Velg originalen.

Hos Traktøren finner du Stelton-kannen i en rekke farger.

Nygaardsgata 49, 51, 1607 Fredrikstad www.traktoren.no


56 | REDAKSJONELL ANNONSE

Min sykkel TEKST OG FOTO: GRIFF KOMMUNIKASJON

Peder Sykkel: Nakamura C10 Hybrid. Kjøpt for et par år tilbake på Intersport i Torvbyen. Hva bruker du sykkelen til: – Til og fra skolen, eller kanskje hvis jeg skal på tur på Kråkerøy. Største sykkelopplevelse: – I år reiste vi til København i Påskeferien. Vi var med på en flott guidet sykkelomvisning og så Den Lille Havfruen, Christiansborg, sentrum med mye mer. Sykkelen var en nederlandsk «Omafiets» som jeg tror må være drømmesykkelen. Den er praktisk, solid og har en fin sittestilling. En perfekt bysykkel! Modifikasjoner: Jeg har ikke trengt å gjøre så mye med denne. Utenom en hovedlykt og to låser – for sikkerhetsskyld.


Bjørn Sykkel: – Biltema Urban Bike som jeg har hatt i ca fire-fem år. En fin bysykkel med to gir i baknavet. Jeg har også en hybridsykkel som er bedre på lengre turen ut til sjøen eller opp i skogen. Hva bruker du sykkelen til: – Til det meste, egentlig. Jeg setter særlig pris på å ta pulsen på bylivet fra sykkelsetet mens jeg glider langsomt fram i et mangfold av «medmennesker». Største sykkelopplevelse: – Da må jeg nok si Tour de Dovre sammen med min kone Heidi over tre dager i fjor. Følelsen du får i den norske fjellheimen er helt unik! Modifikasjoner: Ekstrahåndtak på styret for å kunne variere sittestillingen av og til. Det minimalistiske bagasjebrettet er også ettermontert.

Siri Sykkel: En Beckhans 1243 som Siri har overtatt etter sin søster. – Hun brukte den flittig mens hun bodde i København, men så ble den senere stående ubrukt. Den var midt i blinken for meg, så nå har jeg overtatt den. Hva bruker du sykkelen til: – Noen ganger til jobb hvis det er fint vær og jeg har tid til å sykle fra Torsnes. Først og fremst bruker jeg den her i byen for å komme meg til og fra møter, eller hvis jeg skal ut for å klippe en snor. Med på kjøpet får jeg en deilig luftepause, kanskje en fergetur, og litt trim. Største sykkelopplevelse: – Jeg har hatt noen fantastiske opplevelser med å sykle til jobb tidlig på morgenen mens sola er på vei opp, eller hjem etter en lang dag. Slike hverdagsøyeblikk er gull. Modifikasjoner: – Den har potensiale, men foreløpig er den nokså original. Den fikk seg en god overhaling hos Pedalen, men ellers er den urørt. Et hendig knallrødt Arbeiderparti-setetrekk har jeg alltid med, selvfølgelig.


KULTURKALENDER

BÅTHUSREVYEN «VANLIGE FOLK PÅ TUR»

Kvartett D’amore fremfører alt fra de mest kjente operaklassikerne til de litt mer ukjente perlene.

For 17. sommeren på rad, spilles Båthusrevyen på Båthuset Scene. Opplev gutta fra 25. juni til 27. august.

BIPOLAR SUPERSTAR

JUNI

1. JUL KL. 20:00 // BÅTHUSET SCENE

Stig Mass stiller med fullt band og mange musikervenner, som har vært med på veien.

GAMLEBYEN CAMPING

19. AUG KL. 20:00 // LITTERATURHUSET

Leken pop trioe spiller variert musikk fra 70 tallet og frem til i dag.

SOMMERLYD 2022

IDYLL FESTIVALEN 2022

JULI

OPERAAFTEN - KVARTETT D’AMORE

10. AUG KL. 20:00 // CAFE MAGENTA

Østfolds største musikkfestival presenterer Alan Walker, Astrid S, CC Cowboys, Zara Larsson, Isah og Dutti Dior og Klovner i kamp m.fl..

01. JUL KL: 21:00 // CAFE MAGENTA

Opplev Hellbillies, Kurt Nilsen og Jarle Bernhoft på FMV Vest. 27. AUG KL. 17:00 // FMV VEST

17–18. JUN KL. 16:00 // ISEGRAN

WORKSHOP MED UTTAM KARMAKER

Tre dagers inspirasjonskurs med skaperglede i fokus. Tegning og maling. 7. JUL KL. 10:00 // FREDRIKSTAD KUNSTFORENING

Forestillingen undersøker aggresjon og dens drivkraft.

SARA ELISE FORSELL BAND

29. AUG KL. 19:00 // ST. CROIX

TRIO GRANDE

Trio Grande spiller kjente cover låter fra de siste tiår frem til i dag 17. JUN KL. 21:00 // CAFE MAGENTA

FRIMARKED I GAMLEBYEN

Innholdsrikt bruktmarked på Kongens Torg hver lørdag. 18. JUN KL. 10:00 // GAMLEBYEN

OMVISNING I GAMLEBYEN

Daglig omvisning fra turistkontoret i Gamlebyen i sommersesongen. 18. JUN – 14 AUG. KL. 12:00 // FREDRIKSTAD TURISTKONTOR

SOMMERKONSERT MED BORGE MUSIKKORPS

Bandet fremfører både egne låter og coverlåter innen soul- og blues-sjangrene. 15. JUL KL. 21:00 // CAFE MAGENTA

LARS WINNERBÄCK OG MELISSA HORN

Dobbeltkonsert med to av Sveriges største artister på samme scene.

23. JUL KL. 18:30 // BÅTBYGGERIET ISEGRAN

LAUPSA LOKOMOTIV

Med Steinar Albrigtsen og Marit Endresen featuring Kreegah Bundolo Band.

MÅNEFESTIVALEN 2022

21. JUN KL. 19:30 // FREDRIKSTAD DOMKIRKE

28 – 29. JUL // GAMLEBYEN

ST.CROIX FESTIVALEN

AUGUST

22. JUN KL. 17:00 // ST. CROIX HUSET

GRESSVIK SUMMERPARTY

EMIL PÅ ISEGRAN

Opplev Mungo Jerry, 10CC, Suzi Quatro, Dr. Hook, Purple Heep med Eirikur Haukson Popquiz med Finn Bjelke.

25 – 26. JUN KL. 13:00 OG 15:00 // ISEGRAN

GLOMMAFESTIVALEN 2022

Byfest for hele familen med en rekke aktiviteter og konserter i sentrum. 29. JUN – 3 JUL. I SENTRUM

MUSIKKBRUNCH

Med Atle Jensen og Bjørn Halstensen. 30. JUN KL. 12:30 // DAMPSKIPSBRYGGA

ERLEND OSNES - KJÆRLEIK

ISEGRAN SOMMERBLUES

Månefestivalen er en av landets eldste og mest sjarmerende musikkfestivaler.

Astrid Lindgrens klassiker blir utendørs familieteater i en forestilling som passer for alle generasjoner

SEPTEMBER Kjærleik er hans tredje standupshow og denne gangen er det som tittelen sier, kjærligheten det skal vitses om.

16. JUL KL. 18:00 // TOLLBODPLASSEN

Konserten inkluderer et variert repertoir av folkekjære stykker.

Semesteret på ungdomsfronten oppsummeres. Avslutning på «UKM Viken Møtes i Fredrikstad».

CUTE AGGRESSION

2. SEP KL. 19:00 // BLÅ GROTTE

Laupsa Lokomotiv er en sekstett i det akustiske landskapet; improvisert, rytmisk, klangfullt og søkende. 8. SEP KL. 19:00 // VÆRK

MODDI

Moddi – en artist som som like gjerne opptrer med symfoniorkestre som alene med kassegitaren. 10. SEP KL. 20:00 // ST.CROIX

ATLE JENSEN OG BJØRN HALSTENSEN

«En god latter forlenger ofte livet» med Atle Jensen og Bjørn Halstensen. 15 – 17. SEP KL. 20:00 // CITY SCENE

5 – 6. AUG KL. 16:00 // GRESSVIK, PAVILJONGEN

FOLK OG RØVERE I KARDEMOMME BY

CAMILLA COLLETT GIKK FORAN

Vandreteater for hele familien. Flere forestillinger i august.

I serien Hjorths litterære fristelser byr vi denne gang på et glødende foredrag om Camilla Collett.

9. AUG KL. 17:30 // GAMLEBYEN

21. SEP KL. 19:00 // LITTERATURHUSET

BAK VOLLENE

HALVOR JOHANSSON – STAND UP SPESIAL

Historien om Gamlebye formidles i dette historiske vandreteateret.

Halvor er standupstjerneskuddet som har lagt hele humornorge for sine føtter!

10, 12–13. AUG KL. 19:00 // GAMLEBYEN

23. SEP KL. 19:00 // BLÅ GROTTE


NYHETER I SENTRUM | 59

HELHETLIG BEHANDLING LISE FUGLEVIK VELVÆRESENTER Med glødende interesse for kropp , helse og natur har Lise Fuglevik drevet sitt Velværesenter i Hancobygget i 36 år. Med sin brede erfaringsbaserte kunnskap blir kropp og sjel omsorgsfullt tatt hånd om. En rød tråd i Lises tilnærming er hennes fokus på helhetlig og individuelt tilpasset behandling, og hun holder seg oppdatert og integrerer både ny og gammel kunnskap. – Målet er å åpne alt av bløtvev for maksimalt god flyt, ikke bare der det er vondt. Det er jo i flyten all kommunikasjon av sansning, næring og avfallstoffer skjer. Maksimalt god flyt er å komme nærmere maksimal

god helse. Det handler om å bli selvberget på god helse. – Jeg har fulgt kunder som har kommet for forebyggende behandlinger gjennom livet og det er stort å kunne se hvor strålende sunn og sterk man kan møte alderdommen. Lise tilbyr klassisk- og sportmassasje, yogaveiledning og er autorisert fotterapeut. Hun holder matkurs med fokus på bl.a. ville vekster og fermentering. I tillegg til å jobbe med personlig velvære er Lise utdannet innenfor økologisk landbruk og permakulturdesign. Dessuten er hun skulptør med atelier på Kråkerøy.

SOLBRILLER MED STYRKE BRILLELAND

Med solbriller med styrke kan du se godt samtidig som du beskytter øynene mot solen. Den eneste forskjellen på solbriller med styrke og vanlige briller er at glassene har farge og UV-beskyttelse. Du som bruker briller til vanlig vil derfor se like godt med solbriller med styrke som du gjør med dine vanlige briller. En god solbrille med styrke gir behagelig demping av skarpt sollys. Det finnes flere forskjellige solglass til ulike behov. Fargede glass demper skarpt lys, beskytter mot irriterende reflekser og UV-stråling, og er en god løsning for deg med sensitive øyne. Fargeskiftende glass tilpasser seg etter lysforholdene ved eksponering av UV-stråler. Polariserte glass nøytraliserer irriterende reflekser fra vannrette overflater som våt asfalt, vann og snø, og egner seg godt til utendørsaktiviteter. Trenger du solbriller med eller uten styrke er du velkommen inn til oss for hjelp, forteller butikksjef Monika Bakken.

CHRISTIAN BLOOM 22. JULI-7. AUGUST

VERNISSASJE FRE. 22. JULI KL. 19 - VELKOMMEN

FESTIVALUTSTILLING

GALLERI KLAVESTAD - GAMLEBYEN FREDRIKSTAD

www.klavestad.com

www.facebook.com/galleriklavestad

tlf. 97036652


60

Personlig oppfølging – godt eiendomssalg!

Skal du selge hus eller hytte, men er redd eiendommen din skal forsvinne i mengden hos et stort meglerfirma? Hos Aakre eiendoms- og landbruksmegling får du og eiendommen din tett oppfølging av en av Fredrikstads mest erfarne selgere. Etter 23 år i store lokale meglerfirmaer var Vidar Aakre Johannessen klar for å stå på egene bein. Sammen med kona Nina startet han Aakre Eiendoms- og landbruksmegling og etter tre års drift er både ekteparet og deres oppdragsgivere fornøyd med valget. – Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra kunder som føler seg bedre ivaretatt og verdsatt hos oss enn hos de store aktørene. Her får du god personlig oppfølging, og det er lett å få kontakt med oss. Det er vel antake-

lig derfor de velger å bruke oss flere ganger, mener Vidar Aakre Johannessen. LOKALKUNNSKAP OG ENGASJEMENT Johannessen er med i alle ledd i salgsprosessen, til og med overtakelse. Det gir kundene trygghet i den viktige og nervepirrende prosess som boligsalg er. I tillegg har han svært god lokalkunnskap, noe som er alfa og omega i eiendomssalg. – Jeg tror kundene setter pris på at vi er med hele veien. Både jeg og Nina er født og oppvokst her, vi kjenner hele området svært godt og har et brennende engasjement for nærmiljøet, sier Vidar Aakre Johannessen. LANDBRUK, HUS OG HYTTER Firmaet ligger sentralt plassert i Gamle Beddingvei på Kråkerøy, godt synlig fra bryggepromenaden på bysiden. Synlighet er viktig for en nystartet bedrift som profilerer seg på tre ulike områder – boliger, hytter og landbruksei-

endommer. Foreløpig er det eiendomsdelen av firmaet som er størst, men Johannessen opplever at også landbruksmeglingen tar seg opp. – Som landbruksmegler dekker jeg et større geografisk område, og der tar det litt tid å jobbe seg opp. Men jeg er på god vei! Og hyttemarkedet har vært svært bra de siste to årene, med stor etterspørsel og høye priser. Jeg har solgt hytter både på Gressvik, Hvaler og i Halden og Skjeberg – og både kjøpere og selgere har vært svært godt fornøyde, sier Vidar Aakre Johannessen. Gode grunner til å velge Aakre Eiendom- og landbruksmegling • Lokalkunnskap i Fredrikstad og omegn • Blant distriktets mest erfarne meglere • Målrettet og smart markedsføring • Ekstra oppfølging av potensielle kjøpere • Stort lokalt kontaktnett vidar@aakremegling.no / 991 15 513 www.aakremegling.no


NYHETER I SENTRUM | 61

SOMMER OG SOLBRILLER INTEROPTIK S. GANGESTAD Det er sommer, det er sol, og da må jo den perfekte solbrillen være på plass! Hos Interoptik S. Gangestad finner du garantert det perfekte solbrilleparet. Hver eneste solbrille vi har på veggen er håndplukket av oss, og er nøyaktig utvalgt med tanke på både merke, farge, størrelse og form. Hos oss finner du merkevarer som Gucci, Tom Ford, Moscot, Maui Jim, Ray Ban, Prada, Oliver Peoples m.fl. Solbrillene skal synes! Kraftige plastmodeller med smale glass, brede stenger og en diger logo Også oversized, Cat-eye og fargede glass i alle nyanser. En annen linje er transparente innfatninger i ulike sarte farger, som grå, rosa, gult og grønt. Mye rundt. Gucci med chains er nytt. I enden av lenken kan det sitte ett hjerte, ett jordbær, eller for eksempel en liten iskrem. Lenken faller mykt nedover halsen og danner ett delikat smykke. Moscot er en klassiker fra New York. Moscot Lemtosh (avbildet) med for eksempel fargede blå glass er Johnny Depps favoritt. Denne solbrillen ble laget for over 100 år siden, og glassene kommer i blant annet blått, rosa, gult, grønt, brunt og sort i to fargeintensiteter. Ellers er solbriller fra Oliver Peoples klassisk og kult. I alle farger!

BoHo K O L L E K T I O N E N I den nye BoHo kollektion finder vi Charlotte Lynggaards inspiration fra Art Nouveau perioden, den bohemeske livsstil og Moder Jords vidundere. Disse dristige, helt unikke og utrolige smukke smykker er af dansk håndværk, lavet på O L E LY N G G A A R D C O P E N H A G E N ’s eget værksted i Danmark og i 18 karat guld. Hvert et smykke bliver individuelt formet og sammensat med helt unikke og udvalgte ædelsten og diamanter. Denne spektakulære GULLSMED TRULS AMBJØRNSEN kollektion er en hyldest til alle de vidunderlige og helt unikke ædelsten.

BOHO-K0LLEKSJONEN

I den nye BoHo-kolleksjonen finner vi Charlotte Lynggaards Kollektionen kan ses hos Gullsmed Truls Ambjørnsen, Torvbyen Kjøbesenter, Frederikstad, Tel. 69383890 inspirasjon fra Art Nouveau-perioden, den bohemske livsstil og Moder Jords vidunder. Disse dristige, helt unike og utrolige lekre smykkene er av dansk håndverk, lagd på Ole Lynggaard Cophenhagen´s eget verksted i 18 karat gull. Hvert smykke blir individuelt formet og sammensatt med helt unike og utvalgte edelstener og diamanter. Denne spektakulære kolleksjonen er en hyllest til alle de vidunderlige og helt unike edelstener. Kolleksjonen kan sees hos Gullsmed Truls Ambjørnsen i Torvbyen.


62 | REDAKSJONELL ANNONSE

Klimakjemperne i Fredrikstad fungerer

I 30 år har NORSUS (tidligere Østfoldforskning) forsket på bærekraft. – Vår visjon er å bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling, sier administrerende direktør Ellen-Marie Forsberg, som også er nyvalgt styremedlem i Klimapartnere Viken. Siden starten i 1988 har NORSUS forsket på hvordan jordens ressurser kan forvaltes effektivt og sirkulært, og instituttet har Norges fremste fagmiljø innenfor livsløpsvurderinger for vurdering og forbedring av miljøprestasjonen til varer og tjenester. Temaer det forskes på, spenner fra matsvinn til miljøvennlige bygg, fra plastforurensing til prosessindustri. MATSVINN – Vi har jobbet mye med matsvinn, det vil si når mat produsert for mennesker kastes eller tas ut av matkjeden, sier Forsberg. – Det er enorme mengder mat som kastes, og det utgjør et stort miljøproblem vi bidrar til å redusere gjennom en rekke prosjekter, understreker hun. I samarbeid med Viken fylkeskommune gjennomfører NORSUS nå et prosjekt for å redusere matsvinnet på Ringerike Folkehøyskole.

– Vi jobber for å bevisstgjøre både elever og lærere om hva de kan gjøre for å kaste mindre mat. Vi startet prosjektet med å vise elevene hva som måtte kastes etter lunsj en dag. Fem kg høres kanskje ikke så mye ut, men det er til hvert måltid, hver eneste dag, og årlig kastes det bare i Norge 380 000 tonn spiselig mat til en verdi av ca. 22 milliarder kroner. – Det tilsvarer et klimagassutslipp på 1,35 millioner tonn CO2, så det er mye å hente ved å redusere matsvinnet både her hjemme og i verden for øvrig, sier hun PLAST Plast er et annet område NORSUS har forsket mye på. Det er jo en kjent ting at altfor mye av plasten vi benytter, havner i naturen. I forbindelse med innføringen av engangsplastforbudet har det vært behov for å vurdere alternativer, for eksempel til bruk av engangsbestikk av plast. – I 2019 vedtok Oslo kommune å fase ut all bruk av unødvendige engangsprodukter i kommunens virksomhet. – Vi var med på å gjennomføre en grundig analyse av alternativer til plast, tilpasset de forskjellige virksomhetene og deres muligheter for å vaske opp, kildesortere og lignende. På den måte etablerte vi et kunnskapsbasert alternativ, som


63

gjorde Oslo kommune i stand til å ta i bruk de beste alternativene, som stål, tre og porselen, sier Forsberg, som forteller at NORSUS også jobber mye med industri og industrielle prosesser.

NORSUS

– Vi bidrar blant annet til et viktig prosjekt på Øra innenfor det vi kaller industriell symbiose – der de forskjellige virksomhetene samarbeider på en måte som utnytter material- og energiressurser på en mest mulig effektiv måte. Målet er å gjøre industriparken som helhet mer miljø- og ressurseffektiv gjennom økt samhandling, ved for eksempel å benytte det som er avfall i én virksomhet som innsatsfaktor i en annen, sier Forsberg.

• I 2006 skiftet navn til Østfoldforskning AS

Tidligere i år ble hun valgt inn i Klimapartnere Vikens styre, et nasjonalt partnerskap som samler aktører fra næringslivet, offentlig sektor, interesseorganisasjoner og akademia. Regionleder Viken i Klimapartnere, Stine Torjusen Nygaard, er glad for å ha NORSUS og Ellen-Marie Forsberg med på laget. – Med Ellen-Marie har vi fått nok en kapasitet inn i styret som vil ha mye å bidra med, sier hun. – Klimapartnere Viken ble startet for tre og et halvt år siden, da som Klimapartnere Østfold. I dag er vi den tredje største regionen i Norge, og jobber kontinuerlig med å bistå regionens næringsliv så de kan være bedre rustet til å møte klimautfordringene og forberede lavutslippssamfunnet. Det er et spennende og ikke minst viktig arbeid, sier Stine.

• Etablert i 1988 som Stiftelsen Østfoldforskning. • Skiftet navn til NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning i juni 2020 • NORSUS er et ideelt, privat forskningsinstitutt der overskudd føres tilbake til virksomheten. • Eies av Viken Fylkeskommune, Fredrikstad og Sarpsborg kommuner, Indre Østfold Regionråd, Østfold Energi, COWI, Høgskolen i Østfold og et utvalg av de ansatte. • Et av Europas ledende fagmiljøer for forskning på sirkulærøkonomi og livsløpsanalyser www.norsus.no

Ellen Marie Forsberg og Stine Torjusen Nygaard

Klimapartnere Viken • Klimapartnere er et nasjonalt partnerskap som jobber mot det private næringsliv, offentlig sektor, interesseorganisasjoner og akademia. • Nasjonalt har Klimapartnere over 330 partnere. • Partnerskapet har fokus på kunnskaps- og kompetansedeling og praktiske verktøy for å ruste næringslivet til lavutslippssamfunnet. • Klimapartnere Viken ble etablert juni 2019 i Østfold – utvidet til Viken fra 2021. • I dag er det over 40 Klimapartnere i regionen, fra både fra Østfold, Akershus og Buskerud. www.klimapartnereviken.no


64

INTEROPTIK S. GANGESTAD Gucci GG1089SA 001 4515,– Gucci GG0810S 001 3080,– Prada PR17WS 3210,– Moscot Lemtosh Base2Sun i ulike farger 3856,– Moscot Lemtosh Sun Light Grey 3856,– Tom Ford FT0921 81B 4590,– Tom Ford FT0946 72W 5050,– Tom Ford FT0836 07A Smoke 5050,– Maui Jim Mehana 877 10 3390,–


NYHETER I SENTRUM | 65

SOMMERKJOLEN BYMALINA BOMMERANG I skrivende stund pakkes året sommerkolleksjon fra ByMalina ut hos Boomerang i gågata og i følge daglig leder Kristian Kristiansen er kolleksjonen en innertier. –Et herlig frisk pust av deilige farger og delikate trykk. Jeg gleder meg til å se mange fornøyde kunder forlate butikken med en By Malina kjole i Boomerang-posen sin, sier Kristian. By Malina ble grunnlagt for tolv år siden av svenske Malin Ek Andren. Siden starten har merkevaren vært tro til den originale visjonen om å levere sofistikert femininitet kombinert med lidenskap for detaljer, farger og mønster. By Malina har alltid vært et «go to» merke for kvinner som setter pris på lekent trykk og tidløse silouetter. I dag handler By Malina om langt mer enn bare å si «yes to the dress». Med hver kolleksjon utvides sortimentet med nye varergrupper og nå finner vi både loungewear, casual kontortøy, resort wear, bryllup- og selskapantrekk og til og med fritidstøy på listen.

OPPLEV FREDRIKSTADS KULTURLIV PÅ SITT BESTE PÅ KULTURNATT! FREDRIKSTAD KOMMUNE I 2022 hyller vi kulturlivet og frivilligheten den 9. og 10. september. Du er invitert til en magisk helg i Fredrikstad, med kulturopplevelser spredt over hele byen. Kulturnatt Fredrikstad byr på bredden og mangfoldet av kulturtilbud og opplevelser som finnes i byen vår, med noe for enhver smak. Bli med på feiring av Dansekunst i Østfolds 10 års jubileum, opplev fremtidens Fredrikstad gjennom interaktiv installasjon av Østfold Internasjonale Teater og få en smakebit av The Tall Ships Races Fredrikstad 2023. Du vil kunne oppleve kunst, akrobatikk, teater, konserter, kor og korps, aktiviteter og mye mer! Overveldende? Frykt ikke! Når det nærmer seg, vil du finne oversikt over alt som skjer, og skreddersydde løyper på www.fredrikstad.kommune.no/kulturnatt. Følg oss også på Instagram på @kulturnattfredrikstad for minner fra fjorårets spektakulære Kulturnatt, og oppdateringer om hva du har i vente! Alle arrangementer er gratis.

Dansekunst i Østfold med «Levitate Together» på Fisketorvet under Kulturnatt 2021. Foto: Fredrikstad kommune/Trine Sirnes


Følg oss på Instagram og Facebook 69313073 instagram: fernerjacobsen_fredrikstad facebook: fernerjacobsenfredrikstad hjemmeside: www.fernerjacobsen.no telefon:


NYHETER I SENTRUM | 67

ALLTID GOD TID TIL KUNDER STUDIO SIGDAL

RÅ PÅ KJØKKENUTSTYR TRAKTØREN Slipp løs din indre kjøkkensjef! Hos Traktøren finner du nå den eksklusive japanske kjøkkenknivserien fra EGO. Selve flaggskipet, kokkekniven EGO VG-10 er anbefalt av Norske Kokkers Landsforening. Kokkekniven er en av de viktigste knivene på det vestlige kjøkkenet. Det er denne kniven kokkene legger mest vekt på dets kvalitet og funksjon. Kokkekniven er kniven som brukes til alt, fra grønnsaker, frukt, kjøtt uten ben, til fisk og ost. Det er den mest allsidige kniven på kjøkkenet og derfor blir kokkekniven ofte blir kalt universalkniv. Knivbladet er laget av Japansk stål som er foretrukket av profesjonelle kokker og har en lengde på 20 cm. Håndtaket er laget i behandlet sort pakkatre som både gir et vakkert uttrykk og ligger godt i hånden enten du er høyre eller venstrehendt.

Sigdal har produsert kjøkken og kjøkkeninnredning i mer enn 60 år, og hos Studio Sigdal i Mosseveien skreddersyr de kjøkkenet akkurat slik du ønsker. I store moderne lokaler finner du nærmere 900 kvadratmeter fylt med det nyeste innen kjøkken, bad, garderober og hvitevarer. Showroomet er profesjonelt betjent av erfarne og serviceinnstilte medarbeidere som vil bistå deg gjennom hele prosessen. Her finner du også et stort sortiment av farge- og materialprøver. – Vi tar oss alltid god tid til kundene våre. Det er essensielt for å avdekke behov og ønsker slik at vi kan presentere gode løsninger for kunden, sier salgskonsulent Nina Olsen. – Mange tenker sikkert at Sigdal-kjøkken er ensbetydende med kostbare high-end løsninger, men sannheten er at vi tilbyr kjøkken, garderobe og baderomsmøbler i alle prisgrupper, fortsetter Nina. – En trend vi ser mer og mer til er ønske om integrerte oppbevaringsløsninger i stua. Her kan ofte et kjøkken- eller garderobeskap være tingen. Vi tilbyr våre fronter i en rekke farger som kan matche interiøret du har fra før. Våre kjøkkendesignere elsker utfordringer og har mye erfaring med å løse problemstillinger knyttet til best mulig utnyttelse av plass på kjøkken og bad. Det er bare å spørre! På sigdal.com kan man begynne prosessen ved la seg inspirere av kjøkken, bad og garderobe i en rekke farger og stilarter. Klassisk, moderne eller tidløst – valget er ditt. Samtidig er det ingen ting som slår å se, ta og føle på et ekte Sigdal-produkt i showroomet deres. Du finner de godt synlig i Mosseveien og utenfor døren er det gode parkeringsmuligheter. Nina Olsen, Hildur (på bildet), Elin og Thor ønsker deg velkommen.


DESIGN: FREDRIKSTAD KOMMUNE

Frihet

på to hjul i sommer På sykkelen kommer du i form og føler deg bedre. Du får opplevelser, frisk luft, fysisk aktivitet og full frihet til å stoppe der du vil, når det passer deg. Dessuten er det gratis. Du sparer i tillegg miljøet, og bidrar til klimadugnaden!

#fredrikstadsykler

Sykle til stranda

Fredrikstads sykkelprogram har laget noen sykkelruter til syv fine badeplasser i Fredrikstad. Kom i form! Ta med deg badehåndkle og kast deg på sykkelen! Vind i håret, kraft i beina og full frihet! Sjekk rutene her >

Hvorfor vi

sykling

• Kommer i form og får mer energi i hverdagen.

Trygg sykkel

• Sparer tid! Raskeste måten rundt i byen.

Slik låser du sykkelen riktig

• Sparer penger! Gratis parkering og null utgifter på drivstoff. • Enkelt å oppdage nye steder. • Full frihet og det er GØY! • Mindre støy og friskere luft.

• Lås sykkelramme og bakhjul

fast i en stolpe, sykkelstativ eller liknende.

• Bruk låser som er forsikrings-

godkjent.

• Parker sykkelen på steder der

mange mennesker ferdes.

Hvorfor satser vi på sykkel i Fredrikstad? Hva du kan forvente framover fra Fredrikstads sykkelprogram? Finn ut alt om sykkelprogrammet i Fredrikstad! Enhuskilen

www.fredrikstad.kommune.no/tjenester/vann-vei-trafikk/sykkel/

• Ikke sett fra deg sykkelen på

samme sted hver dag, eller la den stå ute om natten.


NYHETER I SENTRUM | 69

BLITZ TERRASSESLIPER MED SLIPEBØRSTE FARGERIKE KJØSTELSEN Veldig mange har i dag treterrasser som må vedlikeholdes. De fleste bruker i dag høytrykksspyler eller kjemiske midler til dette arbeidet. Dette krever mye tid til tørking før man kan påføre olje. Gjennom konsekvent forskning og innovasjon har FG FLOORTEC oppfunnet en metode for å gjøre det samme med ett og samme utstyr.

VIKTIG SERVICE: Smart Energi opplever at stadig flere kunder kundeservice på telefon og gjennomfakturering – strøm og nettleie på samme faktura.

GOD KUNDESERVICE – ET PRIORITERT OMRÅDE HOS SMART ENERGI SMART ENERGI I en tid der stadig flere strømleverandører kun kommuniserer digitalt med kundene sine, opplever Smart Energi at kundeservice på telefon er viktigere enn noen gang. I tillegg ønsker flere kunder gjennomfakturering - strøm og nettleie på samme faktura. Strømleverandøren Smart Energi har base i Fredrikstad. Selskapet tilbyr strømavtaler, solceller og elbillading til privat- og bedriftskunder. Smart Energi opplever at stadig flere kunder verdsetter kundeservice på telefon. Kundesenteret vårt hjelper kundene med konkrete råd basert på deres bolig og strømforbruk, og er en viktig støtte for strømkundene i en utfordrende tid med svingende strømpriser. Hørt om gjennomfakturering? Gjennomfakturering betyr at alle regninger som har med strøm å gjøre samles på én og samme faktura. Dette gjør det både enklere å holde oversikt over strømutgiftene dine – samt lettere å holde oversikt over hva du får tilbake som strømkompensasjon fra Staten. Smart Energi samarbeider med lokal netteier om å samle strømkostnad og nettleie på samme faktura. Lurer du på hva du får i strømstøtte? Bruk Smart Energis kompensasjonskalkulator! Les mer på smartenergi.com

Innovative maskiner med spesialdesignede patenterte børster med bølgesnitt gjør at terrassen rengjøres og slipes i ett, uten vann og kjemikalier. Skitt, smuss og grått lag fjernes grundig, samt at overflaten slipes. Terrassen kan oljes etter hvert uten ventetid. Den store maskinen Blitz brukes på de store flatene og for kanter brukes den håndholdte maskinen Randy. Blitz er utstyrt med egen støvsuger og kan påsettes ekstra lodd for bedre trykk mot underlaget. Det kan også monteres trappetralle på maskinen for enklere transport. Hos Kjøstelsen Fargehandel kan alt nødvendig utstyr leies for sliping. Vi har også et stort utvalg av olje og beis i butikken vår. Gode råd får du med på kjøpet. Velkommen!


70 70 | REDAKSJONELL ANNONSE

– Vi blir lykkelige av planter og blomster Å besøke Hageland Fredrikstad skal gi et pusterom. Daglig leder Elisabeth Moss Lundemo ønsker å tilby en oase der man kan bruke god tid, og hente seg inn i en hektisk hverdag. Stadig flere av oss erfarer av at vi faktisk har grønne fingre, og ønsker man å bli inspirert kan en tur til eldoradoet Hageland være et godt tips. – Man må trigges av å skape gode opplevelser for kunden, og så må man ha et ønske om å inspirere. Det å bidra til økt glede og hygge i hagen er en drivkraft, for vi har en passion for planter og uterom. I tillegg må man ha teft for butikkdrift, sier Moss Lundemo. Hun legger ikke skjul på at det er mye hardt arbeid som ligger bak, for det gjelder å treffe med både sortimentet, sesongene og været. – Jeg følger med på trendene, og jeg bruker mye tid på research. Jeg er mye i Holland og Italia, og plukker varer selv, forteller hun. STOLER PÅ MAGEFØLELSEN Man kan ikke bare knipse, og så får man en ny plantesort. Så fra hun spiller inn et ønske om en rosa nyanse kan det gå tre år før blomsten er klar for salg her hjemme.

– Man må stole på at magefølelsen stemmer, for det vi går for nå skal helst appellere om et par år. Heldigvis er vakre planter en vinner, og trender varer gjerne over noen år, forklarer Moss Lundemo. De ønsker å ha en god blanding av basic og annerledes så kunden finner det de forventer, og gjerne blir litt positivt overrasket også. Det var litt tilfeldig at lokalet i Rolvsøyveien ble valgt, men nå er butikken her på niende sesongen, og driverne trives godt. Som for så mange andre har korona endret måten de jobber på. – Tidligere var jeg i Holland rundt seks ganger i året. Det siste året har jeg ikke vært der. Da må man ta i bruk teknologi. Vi har blitt mer effektive på den måten, men det er noe eget med å møtet gartneren, og det å få en følelse av pulsen i markedet, sier Moss Lundemo. Deres mål er ganske enkelt å gjøre det de gjør nå – bare enda bedre.


RESPEKT FOR NATUREN – Det å bli glad i hage og uterom gjør også noe med holdningene våre til naturen. Man blir kanskje mer bevisst på konsekvensene av å kappe et stort tre i hagen med tanke på fugleliv og insekter. Kanskje ikke den skyggen gjør så mye allikevel, sier Moss Lundemo. Deres tilnærming er at vakre planter og blomster gjør oss lykkelige, og så bidrar interessen til en større helhet der man får økt respekt for naturen og balansen som trengs på jordkloden. – Vi har ikke 3 for 2 tilbud. Hos oss sier vi kjøp to, og plant et tre, sier hun med et smil. Her i Østfold har vi mye matproduksjon, og det er flotte, lokale gartnerier med lange tradisjoner. Det har den daglige lederen i Hageland stor respekt for, og hun er opptatt av at de må finne sin egen vei, holde stø kurs, og rendyrke sitt eget konsept. – Da er man real mot seg selv. Selv om vår butikk er en del av en kjede, er den også eid og driftet av oss som jobber her. Vi er 7 til 10 kollegaer som står på døgnet rundt omtrent, for at kundene skal få en god opplevelse, sier Elisabeth Moss Lundemo.

GIR BAKKEKONTAKT – Å komme hit til oss skal gi et pusterom. Vi ønsker å tilby en oase der man kan bruke tid og hente seg inn i en hektisk hverdag, sier den daglige lederen. Hun forteller om en bølge med folk som vil dyrke selv. Det skal gro rundt oss, og engblomster og gress skal få leve. Det er ikke de strammeste hekkene som gjelder i like stor grad lenger, og det har nok med korona å gjøre det også. – Folk opplever gleden ved å dyrke selv, og de har hatt mer tid til hage og stell. Jeg tror mennesker trenger et slikt fotfeste. Å kjenne at man lykkes med å få noe til gro får deg på en måte ned på jorda. Folk blir lykkelige av det, og det gir en mestringsfølelse, sier Moss Lundemo. Hun forteller om en butikk og en stab som gir ærlige svar når kundene spør, og de ønsker å hjelpe folk til å lykkes med prosjektene sine. Det kan være tips for vellykket overvintring i krukker, eller råd om hva som bør gjøres for å øke sjansene for å få gode resultater neste sesong.

Hageland • Rolvsøyveien 205, Fredrikstad Telefon: 69 34 92 24 E-post: fredrikstad@hageland.no • www.hageland.no


Gi kroppen et løft! • Klassisk massasje • Sportsmassasje • Yogaveiledning • Alltid individuelt tilpasset behandling • Autorisert fotterapeut

Glemmengaten 55 1608 Fredrikstad Mob: 48 28 55 90 Etabl. 1986

Oktav Reklamebyrå

Farmannsgate 2, Fr.stad

Din leverandør av kjøkken, bad og garderobe

huseby.no


73

LITT ER BEDRE ENN INGENTING! FREDRIKSTAD KOMMUNE / AKTIVE LIV

GÅR FOR KREFTSAKEN I FREDRIKSTAD 10 -11 SEPTEMBER STAFETT FOR LIVET / KREFTFORENINGEN Vi kjenner alle en som er eller har vært berørt av kreft, og gjennom den kjennskapen vet vi også at kreften aldri tar pause. De som er rammet må håndtere utrygghet, redsel, sorg og smerte 24 timer i døgnet. Nettopp derfor varer Stafett for livet et helt døgn, sier Alf Haugen, leder for styringsgruppen i Fredrikstad. Kreftforeningens Stafett for livet er den norske versjonen av Relay for Life, som er verdens største non profit arrangement. Stafettlederen ser frem i mot at den i år skal arrangeres i Fredrikstad for første gang. Hvordan foregår stafetten? Den gjennomføres ved at familie, venner, skoler, foreninger, bedrifter o.l danner lag for å vise omsorg for noen de kjenner som har eller har hatt kreft. Kanskje du ønsker å danne et lag og gå for noen, avslutter Haugen.

Aktive Fredrikstad vil ha deg opp av sofaen og i aktivitet. Det er mange gode og positive helseeffekter ved å være i bevegelse. Og det skal ikke så mye til. Mange opplever at enten tid eller økonomi står i veien for å komme i gang med aktivitet. Da er det viktig å huske på at aktivitet ikke bør bety at du skal gå på treningssenter. Du kan bruke arbeidsvei, skogen, marka, kysten, treningsapparatene som det blir stadig flere av i byen vår, eller du kan finne din egen vei til aktivitet. I Fredrikstad har vi mange som jobber for at akkurat du skal finne fram til gode tilbud: Idrettsrådet samler alle kommunens idrettsforeninger under sin paraply. Her kan du få hjelp og oversikt over de mange klubbene i Fredrikstad. Ta kontakt med Stefan eller Madelen hos www.frid.no I Fredrikstad er vi også veldig heldige som har et eget Aktivitetsråd som har god oversikt over det uorganiserte tilbudet, her er det også mye spennende for deg som ikke står i en klubb eller forening. Ta kontakt med Marianne Storm hos www.fredrikstadaktivitetsrad.no for tips og råd. Fredrikstad kommune har noe som heter Frisklivsentralen som tilbyr trening og veiledning for blant annet de som ønsker en livsstilsendring. Her arrangeres gruppetrening hver dag hele uka, både inne og ute. Ta kontakt med Servicetorget hvis du vil vite mer. Husk: Litt er bedre enn ingenting, og at hverdagsaktivitet er viktig aktivitet!

Ønsker du å delta? Send påmelding med navn og antall personer til lagleder.fredrikstad@kreftforeningen.no Sjekk ut https://kreftforeningen.no/stafettforlivet/ for mer informasjon.


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

A B

Holmen

C D

N

E

2

Værste

F G

Sentrum H

Gressvik

I

Værste

J K 1

4

K M

N

Fant sitt paradis

side 50

Teft For Unika

side 7

O 3

4

P Q R

Japaninspirert modernisme side 14 S

Nytt tilbud til småbåtfolket side 38

Fredrikstad bussterminal

E19

Fredrikstad kino

I20

Fredrikstad stadion

H12

Fredrikstad togstasjon

I27

Gangbroen

G16

Stortorvet

G17

Torvbyen

E19


17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Bydalen 3

Gågata 1 4

Cicignon Cicignon

Gamlebyen

Kråkerøy Smertu

Isegran

Isegran

Gamlebyen

32

33


Sommerlyd sommerlyd.no

Kurt Nilsen

Hellbillies

LØRDAG 27.AUGUST FMV VEST, Fredrikstad Billetter på Ticketmaster.no

Bernhoft