Terra iberica 2017

Page 1

Terra

Ibèrica FESTIVAL DE RECREACIÓ HISTÒRICA DEL 27 AL 30 DE JULIOL DE 2017

Iste Romani

Delirant!

*SÓN BOJOS, AQUESTS ROMANS!


Terra Ibèrica 2017 Us aconsello que busqueu aliats on no s’hagi sentit mai a parlar de Sagunt; els pobles d’Hispània veuen en les ruïnes de Sagunt una trista i contundent advertència en contra de confiar en cap aliança amb Roma. Extracte del discurs del més vell del consell de la tribu dels volcians als ambaixadors romans. Tit Livi, Ab Urbe Condita, XXI, 19 El festival Terra Ibèrica arriba a la seva 8a edició amb una ferma aposta per la recreació històrica com a mitjà per a divulgar la cultura dels ibers. Enguany tornem a posar el focus als inicis de la Segona Guerra Púnica, l’any 218 a.C, quan, després de la presa de Sagunt per part dels cartaginesos, els romans intenten reclutar aliats al nord del riu Ebre. Això és el que us explicarem a l’espectacle nocturn Iste Romani Delirant! Jugar en família a la Iberotarda, aprofundir en el món de la Dona a través d’una visita, viure la Ciutadella plena de recreadors com si fós un Poblat en Viu i degustar productes de l’antiguitat són les experiències que us proposem. Vine a viure-les! Os aconsejo que busquéis aliados donde no se haya oído hablar nunca de Sagunto; los pueblos de Hispania ven en las ruinas de Sagunto una triste y contundente advertencia en contra de confiar en ninguna alianza con Roma. Extracto del discurso del más anciano del consejo de la tribu de los volcianos a los embajadores romanos. Tito Livio, Ab Urbe Condita, XXI, 19 El festival Terra Ibèrica llega a su 8ª edición con una firme apuesta por la recreación histórica como medio para divulgar la cultura de los íberos. Este año volvemos a poner el foco en los inicios de la Segunda Guerra Púnica, en 218 a.C, cuando, tras la toma de Sagunto por parte de los cartagineses, los romanos intentan reclutar aliados al norte del río Ebro. Esto es lo que os contaremos en el espectáculo nocturno Iste Romani Delirant!. Jugar en familia en la Iberotarda, profundizar en el mundo de la Mujer en la antigüedad mediante una visita, vivir la Ciudadela llena de recreadores como si de un Poblado Vivo se tratara y degustar productos de la antigüedad son las experiencias que os proponemos. Ven a vivirlas!


DIJOUS, 27 | JUEVES, 27 20.00 h | DEFRVTVM. el sabor de la romanització Taller degustació recreació histórica Activitat en català

KuanUm! acostarà als participants a un dels productes més comercialitzats després de la romanització. Els romans van ser uns grans elaboradors i consumidors de vi. La base del defrutum era precisament aquest producte, utilitzat en multitud de plats. Aquest taller suposa una experiència al voltant dels cinc sentits. A càrrec de/a cargo de: KuanUm! Preu / Precio: 5€ Places limitades. Cal reserva prèvia. Plazas limitadas. Reserva previa.

I-BAR

Divendres 28 i dissabte 29 / viernes 28 y sábado 29 Et ve de gust un glop? Durant el festival, posem a la vostra disposició un servei de bar (I-Bar) on podreu prendre un refresc a l’ombra de les terrasses exteriors de la Ciutadella. ¿Te apetece un trago? Durante el festival, ponemos a vuestra disposición un servicio de bar (I-Bar) donde podréis tomar un refresco a la sombra de las terrazas exteriores de la Ciudadela.

Foto: Gabriel Mestre


DIVENDRES, 28 | VIERNES, 28 11.00 h | la

dona a l’antiguitat

Visita temàtica. Activitat en català

Preu / Precio: 2€ + entrada Places limitades. Cal reserva prèvia. Plazas limitadas. Reserva previa.

18.00 h | iberotarda | iberotarde

Racons per experimentar activitats de vida quotidiana dels ibers: Bronze, joies, escriptura, cordatge... Rincones para experimentar actividades de vida cotidiana de los íberos. Bronce, joyas, escritura, cuerdas... Adreçat a públic familiar / Dirigido a público familiar Inclós al preu d’entrada / Incluído en el precio de entrada

18.30 h |

Visita guiada a LA Ciudadela ibérica

Activitad en castellano

Preu / Precio: 2€ + entrada

22.00 h | iste

romani delirant!

Espectacle de recreació històrica Espectáculo de recreación histórica A càrrec de/a cargo de: Evocati Apri Scipioni, Antiqva Iberia, Arse-Edetanorum, Iberhonderos, Ibercalafell, Calafell Històric Preu / Precio: 10€| menors/menores 7€|de 0 a 6 gratuït/gratis Places limitades. Cal reserva prèvia. Plazas limitadas. Reserva previa.

Foto: Enfoca


DISSABTE, 29 | SÁBADO, 29 De 11.00 a 14.00 h i de 17.30 a 20.30 h poblat en viu | poblado en vivo

Jornada de recreació històrica. Jornada de recreación histórica. A càrrec de/a cargo de: Evocati Apri Scipioni, Aurart, Arse-Edetanorum, Iberhonderos, Ibercalafell, Calafell Històric S’organitzarà en passis per poder-vos endinsar en aspectes concrets de la vida i la convivència entre ibers i romans. Se organizará en pases para poderos adentrar en aspectos concretos de la vida y la convivencia entre íberos y romanos.

11.00 i 17.30 h Món Femení / Mundo Femenino 12.00 i 18.30 h Artesanies ibèriques i el joc al món romà Artesanias ibéricas y el juego en el mundo romano 13.00 i 19.30 h Món militar / Mundo militar Preu / Precio: 5€| 3,5€ menors/menores de 7 a 17, famílies monoparentals i nombroses / familias monoparentales y numerosas

22.00 h | iste

romani delirant!

Espectacle de recreació històrica Espectáculo de recreación histórica A càrrec de/a cargo de: Evocati Apri Scipioni, Antiqva Iberia, Arse-Edetanorum, Iberhonderos, bercalafell, Calafell Històric Preu / Precio: 10€ | menors/menores 7€| de 0 a 6 gratuït/gratis Places limitades. Cal reserva prèvia. Plazas limitadas. Reserva previa.

Foto: Enfoca


DIUMENGE, 30 | DOMINGO, 30 12 i 18 h |

gustatio ibérica

Charla-Degustación de cerveza Actividad en castellano A càrrec de/a cargo de: Entheca

Entheca te ofrece esta actividad, didáctica, desenfadada y entretenida, donde podrás interactuar con la historia a través de los sentidos. Lucio Ilurtibas Auctor (Iber El Mercader), nos introducirá en el gusto de los productos, desde la visión de un mercader íbero de Salduie (Caesar Augusta) del siglo I a.C. Preu / Precio: 5€ Places limitades. Cal reserva prèvia. Plazas limitadas. Reserva previa.

18.30 h |

Visita guiada a LA Ciutadella ibèrica

Activitat en català

Preu / Precio: 2€ + entrada

Foto: Gabriel Mestre


GRUPS DE RECREACIÓ HISTÓRICA GRUPOS DE RECREACIÓN HISTÓRICA ibercalafell Equip de recreació històrica fundat l’any 1999 que té per objectiu principal difondre la cultura dels ibers en diferents aspectes: com vivien, com afrontaven la guerra, la mort, els intercanvis comercials, etc. Basant-se en una rigorosa recerca i amb una decidida vessant divulgativa, Ibercalafell ha realitzat recreacions a nombrosos jaciments arqueològics, museus i esdeveniments culturals. Co-organitzadors del festival Terra Ibèrica a La Ciutadella de Calafell. Equipo de recreación histórica fundado en 1999 que tiene por objetivo principal difundir la cultura de los íberos en diferentes aspectos: cómo vivían, cómo afrontaban la guerra, la muerte, los intercambios comerciales, etc. Basándose en una rigurosa investigación y con una decidida vertiente divulgativa, Ibercalafell ha realizado recreaciones en numerosos yacimientos arqueológicos, museos y eventos culturales. Co-organizadores del festival Terra Ibèrica de Calafell.

Foto: Enfoca


Evocati Apri Scipioni La Associació Cultural Evocati és una entitat dedicada a l’estudi i difusió de les legions romanes del segle III a.C. i a la cultura antiga en general; des de la seva creació han aprofundit en temes poc estudiats per la història i l’arqueologia sempre des del rigor i la meticulositat. Han participat en nombrosos esdeveniments tant nacionals com internacionals i realitzat totes aquelles actuacions que permetin la difusió cultural de la seva època. En els darrers anys han col·laborat estretament amb la organització de Terra Ibèrica. Actualment estan treballant en una reproducció de la catapulta d’Empúries per a realitzar estudis sobre el tema. La Asociación Cultural Evocati es una entidad dedicada al estudio y difusión de las legiones romanas del siglo III a.C. y a la cultura antigua en general; desde su creación han profundizado en temas poco estudiados por la historia y la arqueología siempre desde el rigor y la meticulosidad. Han participado en numerosos eventos tanto nacionales como internacionales y realizado todas aquellas actuaciones que permitan la difusión cultural de su época. En los últimos años han colaborado estrechamente con la organización de Terra Ibèrica. Actualmente están trabajando en una reproducción de la catapulta de Ampurias para realizar estudios sobre el tema.


antiqva iberia ANTIQVA IBERIA va començar a gestar-se a principis de 2016 com a resposta a la necessitat d´un grup estable de recreació històrica a les comarques de Castelló. El seu objectiu principal és oferir al públic en general la possibilitat de viure els diferents aspectes de la història de molt prop, recreant situacions de la vida quotidiana, el món bèl·lic, l´espiritualitat, etc. El seu treball parteix de l´estudi i documentació i va prenent forma gràcies a l´estreta col·laboració amb altres grups de reconstrucció històrica de tot el territori espanyol. ANTIQVA IBERIA centra la seua acció en l´estudi de la cultura ibera, però també han participat en esdeveniments i trobades en el context d´altres pobles i èpoques. ANTIQVA IBERIA empezó a gestarse a principios de 2016 como respuesta a la necesidad de un grupo estable de recreación histórica en las comarcas de Castellón. Su objetivo principal es ofrecer al público en general la posibilidad de vivir los diferentes aspectos de la historia de muy cerca, recreando situaciones de la vida cotidiana, el mundo bélico, la espiritualidad, etc. Su trabajo parte del estudio y documentación, y va tomando forma gracias a la estrecha colaboración con otros grupos de recreación histórica de todo el territorio español. ANTIQVA IBERIA centra su atención en el estudio de la cultura íbera, pero también han participado en eventos y encuentros en el contexto de otros pueblos y épocas.


entheca A partir de la curiositat històrica i gastronòmica, i de la passió pel món antic i les cultures clàssiques, neix a Saragossa, a principis de l’any 2014, el projecte Entheca, per crear el que podria ser un mercat “virtual” de la història antiga. Un viatge pel periode que va de Tartessos fins a la romanització dels pobles d’Ibèria, per a comprendre els seus costums i modes de vida a través dels productes que consumien i empraven. A partir de la curiosidad histórica y gastronómica, y de la pasión por el mundo antiguo y las culturas clásicas, nace en Zaragoza, a principios de 2014, el proyecto Entheca, para crear lo que podría ser un mercado “virtual” de la historia antigua. Un viaje por el periodo que va de Tartessos hasta la romanización de los pueblos de Iberia, para comprender sus costumbres y modos de vida a través de los productos que consumían y utilizaban.

arse-edetanorum Grup de reconstrucció històrica de la cultura ibera procedent de la província de València. Especialitzats en reconstrucció bèl·lica i en antics oficis como ara forja i fusteria. Han participat en diferents esdeveniments de recreació històrica contextualitzats en la Segona Guerra Púnica i han col·laborat amb el Museu de Prehistòria i el Departament de Cultura Ibèrica de la Universitat de València. Grupo de reconstrucción histórica de la cultura íbera procedente de la provincia de Valencia. Especializados en reconstrucción bélica y en antiguos oficios como la forja y la carpintería. Han participado en diferentes eventos de recreación histórica contextualizados en la Segunda Guerra Púnica y han colaborado con el Museo de Prehistoria y el Departamento de Cultura Ibérica de la Universidad de Valencia.


iberhonderos Iberhonderos és un grup especialitzat en la divulgació del tir amb fona i la importància dels foners en els conflictes bèl·lics en context ibèric. Han participat en diversos esdeveniments, entre ells Terra Ibèrica, recreant la figura dels foners i impartint tallers de tir amb fona per a tot tipus de públic, ensenyant des de com es produeix una fona fins a pràctica de tir. Iberhonderos es un grupo especializado en la divulgación del tiro con honda y la importancia de los honderos en los conflictos bélicos en contexto ibérico. Han participado en diversos eventos, entre ellos Terra Ibèrica, recreando la figura de los honderos e impartiendo talleres de tiro con honda para todo tipo de público, enseñando desde cómo se produce una honda hasta la práctica de tiro.

KuanUm!! KuanUm!! és un grup de professionals del patrimoni cultural i, en particular, de l’arqueologia i la alimentació històrica, que té per objectiu la seva recerca i divulgació a través dels sentits. En l’àmbit de la arqueogastronomia han realitzat estudis en gastronomia històrica i alimentació antiga i en matèria de divulgació, han fet recreacions, xerrades-degustació, tallers i seminaris en diversos esdeveniments. KuanUm!! es un grupo de profesionales del patrimonio cultural y, en particular, de la arqueología y la alimentación histórica, que tiene por objetivo su investigación y divulgación a través de los sentidos. En el ámbito de la arqueogastronomía han realizado estudios en gastronomía histórica y alimentación antigua y en materia de divulgación, han hecho recreaciones, charlas-degustación, talleres y seminarios en diversos eventos.


Terra Ibèrica 2017 (Carretera C-31 km. 141)

INFORMACIÓ I RESERVES 977 69 46 83 / 647 751 569 calafellhistoric@calafell.org ORGANITZEN

PARTICIPEN

IBERHONDEROS

www.calafellhistoric.org