Page 1


Langt, langt inde i Nomerskoven står det vældige Nomertræ. Dets rødder stikker dybt, og grenene strækker sig mod himlen som et palads med tusinde tårne. Rundt om træet ligger nomernes landsby, som altid summer af liv.


For foden af træet står den skønneste trone. Her sidder prinsesse Zika og våger over byen. Over hendes hoved stråler den store, røde rubin, som kaldes “Nomernes hjerte”.

Nok er nomerne små, men de har hjerte og mod som de største kæmper. Og de vil gøre alt for at beskytte deres by og deres prinsesse.


Hent ’Den magiske nom’ helt GRATIS på:

’Manta og Skovpiraterne’ - fås som bog og app

- Børn i byen

- Morpaamission.dk

Med masser af interaktive elementer og oplæsning.


Skrevet og tegnet af

Jan Kjær

Velkommen til Nomerbyen – og til historien om en ganske særlig nom!


Tigerkongens tyveri Det er tidlig morgen, og Nomerbyen summer allerede af liv, for der skal nemlig være fest. Det lange festbord dekoreres med blomster, og der bliver hængt guirlander og lamper over hele byen. To og to hjælper alle nomerne hinanden med at pynte op.

Men Nundja er der ingen, der gider være sammen med. De andre nomer skælder ham ud, fordi han bare går og gaber. Men Nundja gider faktisk godt at hjælpe til.

6


Han er bare altid træt, fordi han ikke kan sove om natten. Når solen går ned, bliver han lysvågen og ligger og stirrer op i loftet. Og om morgenen, når solen står op, bliver han træt og går gabende rundt i byen. Pludselig lyder der et råb ud over byen: “Alarm-alarm! Der har været indbrud i nat! Tigerbanden har været på spil!” Nomerne samler sig hurtigt omkring prinsesse Zika. Hendes smukke trone er væltet, og alle kan se, at “Nomernes hjerte” er væk! “Det er Tigerkongens værk!” siger Zika vredt, da hun ser fodsporene.

Han har stjålet vores mest kostbare skat. Vi må straks sende nogen af sted for at skaffe den tilbage!


Alle nomerne tier og kigger forventningsfuldt på prinsesse Zika. “Vi sender en gruppe på tre!” råber hun. Den første skal være Ramon, for han er stærk som en kæmpe.

Den anden skal være Spilo, for han er hurtig som lynet!

Alle klapper og jubler. Ramon og Spilo er to seje nomer, det ved enhver. “Og den sidste skal være ...” Prinsessen kigger rundt blandt de spændte nomer. “Den sidste skal være Nundja!” Der bliver helt stille. Der er ingen, der klapper eller jubler. Alle vender sig forbløffet mod Nundja. Hvorfor ham? Han gider jo aldrig hjælpe til!


Bagefter kalder prinsesse Zika Nundja over til sig. Hun rækker ham en lille krystalflaske: “Tag den her med på din rejse,” siger hun. “Den kan hjælpe dig, hvis du kommer i fare!” “I fare?!” gentager Nundja nervøst. “Ja, den kan få dig til at forsvinde,” forklarer prinsessen. “Smid den på jorden og sig denne remse:” Mit liv du vil røve, men vær ikke så kæk! For før du kan prøve, så PIST er jeg væk! “Men hvorfor valgte du mig til rejsen, prinsesse?” spørger Nundja. “Jeg kan jo ikke slås ligesom de andre. Jeg er træt hele tiden!” “Det er sandt,” siger prinsessen. “Men så er der nok noget andet, du er god til.” Du må bruge denne rejse til at finde ud af, hvad det er!


Kødædere og edderkopper Nundja, Ramon og Spilo begynder deres farlige rejse mod Tigerkongens slot. Da de har vandret nogle timer, kommer de til Kødæderfloden. Sådan hedder den, fordi der overalt i dens mørke vand vokser lange, kødædende planter fyldt med skarpe torne. Ramon trækker sit sværd og hugger sig vej. Det er Nundja for træt til. I stedet samler han et par af de afhuggede torne op og putter dem i sin taske.


Pludselig går en af de kødædende planter til angreb. Men Ramon giver den en på næsen, så den trækker sig tilbage. Da de er nået sikkert over på den anden side af floden, siger Spilo til Ramon: “Vi var aldrig kommet over uden dig. Din styrke reddede os alle.” “Ja,” svarer Ramon selvsikkert.

Det er derfor, jeg er med på denne rejse!


Senere på dagen når de til Edderkoppedalen, hvor der hænger klæbrige, grønne edderkoppespind overalt.

“Utroligt,” tænker Nundja. “Trådene er tynde som silke, men alligevel så stærke, at man skal bruge en kniv for at skære dem over.” Han putter et stykke spindelvæv i sin rygsæk.

Pludselig skriger Ramon om hjælp. Han er snublet og hænger fast i et klistret spind – og en kæmpe edderkop er ved at sænke sig ned over ham! Nundja griber fat i Ramon og trækker alt, hvad han kan. Desværre er han for træt til at hive den store nom løs.

12


Men Spilo springer modigt frem. Han griber et løsthængende spind og hopper lynhurtigt rundt om den sultne edderkop. Og inden den forstår, hvad der foregår, har Spilo viklet den ind i sit eget spind.

Spilo trækker Ramon fri, og de flygter alle ud af Edderkoppedalen. Ramon klapper Spilo på skulderen. “Tak for hjælpen,” siger han. “Din hurtighed reddede mit liv!” “Ja,” svarer Spilo stolt. Det er derfor, jeg er med på denne rejse!

Nundja bliver trist. Han har stadig ikke fundet ud af, hvorfor han er med på rejsen.

13


I tigernes kløer De tre nomer har rejst hele dagen, og de er ved at være godt trætte. Solen er næsten gået ned, da de får øje på en uhyggelig borg med spidse tårne og vagter på murene. “Det er Tigerborgen,” hvisker Spilo. “Hvordan skal vi komme derind uden at blive opdaget?” spørger Ramon. Spilo gaber.

Jeg er så træt, at jeg slet ikke kan tænke! Lad os sove lidt, inden vi lægger en plan ...

Mens Ramon og Spilo lægger sig ned, kan Nundja mærke, at han i stedet begynder at vågne op. Pludselig hvæser en stemme bag dem: “Rør jer ikke, usle nomer!” De er blevet omringet af en vagtpatrulje fra Tigerborgen!

14


Ramon og Spilo bliver bundet, men lige da Tigervagterne skal til at gribe Nundja, hiver han sin krystalflaske frem og fremsiger remsen, som Zika har lært ham:

Mit liv du vil røve, men vær ikke så kæk! For før du kan prøve, så PIST er jeg væk!

Flasken går i tusind stykker, da den rammer jorden. En kæmpe røgsky indhyller Nundja, og da røgen letter, er han forsvundet! Ramon læner sig over mod Spilo og hvisker:

Han er flygtet, den kujon. Hvorfor skulle prinsesse Zika absolut også vælge ham?


Men da Tigervagterne er gået, dukker Nundja frem fra sit skjul. Han har gemt sig i et stort træ fyldt med månebær. Herfra kan han se sine venner blive ført ind i den uhyggelige Tigerborg. Nundja sukker opgivende.

Hvad skal jeg dog gøre?

Pludselig rammer månens stråler Nundja. Han kan mærke, hvordan lyset fylder ham med kraft og energi. Med ét er han lysvågen og føler sig stærkere end nogensinde før. Hans hjerne arbejder på højtryk, og der går ikke lang tid, før han ved, hvordan han kan redde sine venner.


Nundja farver sin dragt med saften fra månebærrene, så den bliver sort som natten. Så samler han nogle kviste sammen til en krog og snører edderkoppespind fast for enden. Nu har han det perfekte kastereb!

Bagefter tager han de skarpe torne fra Kødæderfloden og binder fast på sine hænder. De kan bruges som klatrekløer. Til sidst vikler han et stykke sort stof omkring hovedet, så kun øjnene er fri. Nu er han ikke længere bare en søvnig nom, nu er han ...

17


Nat-nomen Nundja Ligegyldigt hvad de tror om ham, så lader Nundja aldrig sine venner i stikken!

I ly af mørket sniger han sig hen til borgmuren. Med sine klatrekløer kan han gribe fat i selv den mindste sprække i muren. Som en skygge klatrer han langsomt op.

18


Nundja når toppen af muren uden at blive opdaget. Da han er sikker på, at ingen kigger, smider han trækrogen over mod et vindue i slotsbygningen. Den sætter sig fast i første forsøg, og som en sort plet mod nattehimlen lister Nundja sig over på den anden side.

Så langt, så godt. Han er kommet uset ind i slottet! I de mørke skygger sniger Nundja sig gennem gangene, indtil han finder trappen ned til fangekælderen.


Som en skygge lister han sig ned ad trappen og helt hen bag to fangevogtere, der sidder og spiser. Nundja samler mod til sig ... og springer frem og slĂĽr deres hoveder sammen.

siger det, og de gür ud som to lys. Nundja smiler og tager nøglerne fra den ene fangevogters bÌlte.


Ramon og Spilo vågner med et chok, da døren bliver låst op. “Hvem er du?” spørger de forfærdet, da de ser den sortklædte skikkelse. “Hvad vil du os?” “Det er mig, Nundja,” svarer Nundja, mens han tysser på dem.

Skynd jer ud. Vi har ikke tid til snak!

De to søvnige nomer kigger forvirret på hinanden. “Jeg er ikke færdig herinde, men vi kan mødes om lidt ude i skoven.” Ramon og Spilo lister op af fangekælderen, mens Nundja fortsætter længere ind i slottet. Han mangler stadig at finde Nomernes hjerte. Et øjeblik senere står han ude foran Tigerkongens soveværelse. Der lyder en høj snorken derindefra.


Kongen og spøgelset “Hvad skal jeg gøre?” tænker Nundja. “Tigerkongen er dobbelt så stor som mig. Hvis han vågner, har jeg ikke en chance!” Men så får han en idé. Stille som en mus samler han ting, som Tigerkongen har stjålet rundt omkring. Han finder en maske, et par gamle handsker, en kost og en laset kappe. Lige hvad han skal bruge til at lave en forklædning.

Lydløst sniger han sig hen til den sovende konge, der ligger i sin store seng omgivet af alle sine stjålne juveler og guldmønter.

22


Nundja laver sin stemme så dyb og uhyggelig som muligt, og så brummer han:

Tigerkongen vågner med et sæt. “Væmmelige spøgelse, hvad vil du mig?” piver han. “Jeg er nomernes hemmelige beskytter. Giv mig tilbage, hvad der er mit, eller jeg hidkalder en storm og jævner dit slot med jorden!” Tigerkongen bliver bleg af skræk. Han ryster over hele kroppen. “Jeg ved ikke, hvad du taler om,” jamrer han. “LØGNER!” råber Nundja med sin dybe stemme. “Giv mig Nomernes hjerte tilbage!”

23


“Vis nåde, mægtige beskytter,” siger kongen og finder den røde rubin frem fra under sin hovedpude. “Her er den ...” Lad mig så slippe!

Nundja snupper rubinen og peger truende på kongen med sin tryllestav. “Hvis jeg nogensinde ser dig stjæle igen, tryller jeg dig om til en haletudse!” Så vender Nundja sig hurtigt rundt og forsvinder ud af soveværelset. Tigerkongen bliver siddende i sin seng og ryster af skræk.


Ude i skoven venter Ramon og Spilo. “Godt, du er her,” siger de. “Du har reddet vores liv. Men vi kan ikke vende tilbage, før vi har fået fat i rubinen!” Så smiler Nundja og tager Nomernes hjerte frem. “Du har vristet rubinen ud af kløerne på Tigerkongen!” udbryder Ramon og Spilo. “Ja,” svarer Nundja og blinker.

Det er derfor, jeg er med på denne rejse!


Nomernes hemmelige beskytter Solen er stået op igen, da de tre venner når Nomerbyen. Der opstår vild jubel, og Ramon og Spilo bliver båret gennem byen, helt hen til prinsesse Zikas trone. Men der er ingen, der bærer Nundja. Han må selv gå gennem byen. “I er vendt tilbage,” siger Zika med et smil. “Så fik tigerne ikke kløerne i jer?” “Ø-øh jo,” indrømmer Ramon. “Det gjorde de faktisk. Men Nundja befriede os!”

Der går en overrasket mumlen gennem flokken. “Så var det vist godt, at han var med,” smiler prinsessen. “Ja,” svarer Spilo. “Uden ham ville vi ikke stå her i dag!” De andre nomer kan knapt tro deres egne ører. Nundja finder den røde rubin frem fra sin dragt og knæler foran prinsessen. “Og her, prinsesse Zika, er Nomernes hjerte!”

26


Prinsessen tager imod rubinen og sætter den tilbage i tronen. Nomerne bryder ud i vild jubel og klapsalver. Zika vender sig mod Nundja. “Nå, Nundja, lærte du noget nyt om dig selv på denne rejse?” spørger hun. “Ja,” svarer Nundja. “Jeg lærte, at månens lys giver mig styrke, mens sollys gør mig træt.” Nundja gaber højlydt, for solen er helt oppe på himlen nu. Prinssessen nikker og ler.


“Ja, det er rigtigt, min kære Nundja. Du er nemlig en af de sjældne nat-nomer,” forklarer prinsessen. “Du er skabt til at være vågen om natten og sove om dagen.” Prinsessen finder en vogter-stav frem og giver til Nundja. “Jeg udnævner dig til at være nattevagt i Nomerbyen. Du skal våge over os andre, når vi sover, så vi kan føle os sikre om natten.”

Alle nomerne jubler af glæde og løber op for at omfavne og lykønske Nundja. “Og lad os så feste!” siger prinsessen og rejser sig. Der bliver hurtigt gjort klar, og alle i byen fejrer Nundja, den tapre nat-nom, som på tapreste vis har genvundet Nomernes hjerte.

28


Nat-nomen selv var ikke med til festen i ret lang tid, før han gik hjem for at sove.

Og fra den dag var der ingen, der var sure, når Nundja gik søvnig rundt i byen. For de vidste nemlig alle, at han passede på dem, når de sov. Han var i sandhed nomernes hemmelige beskytter.

SLUT


Nat-nomens hemmelige udstyr Efter Nundja blev udnævnt til nattevagt, udviklede han en masse nyt nat-nom-udstyr, så han kunne passe ekstra godt på sine sovende venner. Kasteblade Lavet af forstenede blade. Er gode til at skræmme uønskede gæster væk med.

Røgslør Nundja har udviklet sine egne røgposer, så han kan forsvinde for øjnene af sine modstandere.

Krog og line Er perfekt, når Nundja skal svinge sig uset fra tag til tag i Nomerbyen.

Klatrekløer Nat-nomen kan med lethed klatre op ad lodrette mure, hvis han bruger sine klatrekløer.

Pusterør Nat-nomen har et pusterør med pile dyppet i plantegift, der får tyvene til at falde i dyb søvn.


Du kan hente gratis farvelægningsark på www.jankjaer.dk under GRATIS.


Nomernes 6 farver Farverne på nomernes masker afhænger af, hvilke opgaver de har i Nomerbyen. Der er 6 forskellige farver: Grøn: Mad-nomerne. De arbejder i marken, og samler rødder og frugter. De tilbereder også al den lækre mad, som nomerne får at spise. Blå: Opfinder-nomerne. De står for alt byggeri og opfinder de maskiner, nomerne skal bruge.

Violet: Helbrederne. Er man kommet galt af sted, er det godt at kende en helbredernom. Det er også dem, der tager sig af nomer-æggene.


Rød: Kriger-nomerne. Nomerskoven er et farefuldt sted. Der er altid brug for de stærke kriger-nomer til at beskytte byen.

Orange: Magikerne. Det er de kloge nomer, der kan magi. De hjælper også prinsesse Zika med råd og vejledning.

Gul: Rytterne. De gule nomer enten rider eller flyver. De passer på de dyr, der bringer nomerne rundt på eventyr.


Der er 6 Nomer-bøger. Lån GRATIS på

Eller køb på


Har du dem alle? Lån GRATIS på

Eller køb på

www.jankjaer.dk


Andre Jan Kjær bøger


Nomerne er vilde og frække – og så elsker de at lave ballade. Men de har hjertet på rette sted og står altid sammen, når det virkelig gælder. “Nomerne” er actionfyldte eventyr, der vil få enhver lille krudtugle til at grine, huje og gispe fra første til sidste side.

Stakkels Nundja! Han er altid træt og går og gaber. De andre nomer skælder ham ud og kalder ham doven, også selvom han ikke kan gøre for det. En nat stjæler den onde Tigerkonge rubinen “Nomernes hjerte” fra Nomerbyen. Tre tapre nomer sendes af sted for at skaffe den tilbage … og til alles store overraskelse er Nundja en af de udvalgte! Nu kommer den trætte nom med på alle tiders eventyr – op over Kødæderfloden, ned gennem Edderkoppedalen og frem til Tigerkongens slot. Men da de andre nomer bliver taget til fange, må Nundja vågne op til dåd og finde en ny side af sig selv for at redde sine venner og genvinde Nomernes hjerte.

www.jankjaer.dk

Profile for Greve Bibliotek

Nomernes hemmelige beskytter  

Af Jan Kjær

Nomernes hemmelige beskytter  

Af Jan Kjær

Profile for grevebib
Advertisement