Page 1

September - Oktober - November 2017

Ådalens Pastorat Årgang 11 nr. 4

Mygind - Krogsbæk - Skørring

ådalskirkerne.dk


Ådalens Pastorat

skab er det perfekte gemmested. Det er kun de lokale fårehyrder, som kender til alle de små hemmelige huler og kroge, hvor man uforstyrret kan opholde sig. Min svigerfar kunne fortælle mig, at der her i byen i en lang årrække er foregået blodfejder, altså vedvarende konflikter mellem to familier eller bander, hvor ét drab nødvendigvis måtte følges af et moddrab. Og i den forbindelse brugte de simpelthen byens kirkedør til at slå dødsdomme op på, så man dér kunne se, hvem der stod som den næste i køen. Hvad man dog ikke har brugt en kirkedør til. Martin Luther benyttede sig også af en kirkedør, helt nøjagtig den til slotskirken i Wittenberg, da han 31. oktober 1517 lagde startskuddet til reformationen ved at slå sine berømte 95 teser op. Han var utilfreds med flere ting i den katolske kirke. Grovest var dog afladshandlen. Den tanke, at man kunne købe sig til frelse og på den måde undgå en pinefuld tid i skærsilden. Hans klare overbevisning var, at frelse altid er noget, vi får ved troen alene. Troen handler dybest set om, at vi skal stole på Gud, og så giver han os helt ufortjent det, vi har brug for.

Hvad kan man bruge en kirkedør til? Af sognepræst Anne Sophie Berg Ricevuto Hvad kan man bruge en kirkedør til? ... - til at gå ind og ud ad, tænker du måske. Men i min sommerferie fandt jeg ud af, at kirkedøre har været brugt til meget andet. Kirker ligger jo for det meste placeret centralt i en by med flotte tårne, der rager op over alle andre huse eller på en bakketop (som fx vores kirke i Søby), så man ikke kan undgå at få øje på den. Om man nu bevæger sig ind i kirken eller ej, vil man under alle omstændigheder ofte gå forbi den og se på den udefra. På den italienske ø Sardinien bor min svigerfamilie. De bor godt nok helt sydpå ved kysten. Men inde midt på øen oppe i bjergene ligger en lille landsby med navnet Orgòsolo. Byen har i flere hundrede år været kendt som lovløs, ”banditternes by”. Her er forgået massevis af kidnapninger, fordi sådan et En lille bandit i Orgòsolo bjergland-

2


September - Oktober - November 2017

Det er en følge af reformationen, at vores kirke er blevet, som den er i dag. Vi er protestanter, fordi Luther protesterede. Dette kirkeblad samt arrangementerne i efteråret vil være præget af 500-års jubilæet for reformationen.

Menighedsrådsmøder Der afholdes menighedsrådsmøde den anden onsdag i hver måned - med undtagelse af juli og december. Alle møderne er offentlige og foregår i Sognegåden kl. 19. Kirkekontor Du skal anmelde/ansøge om O/A erklæring (faderskab) navngivning, navneændring og navneændring ved vielse på borger.dk. Du kan få hjælp til det på Hornslet kirkekontor, tlf. 8699 4030. Åbent mandag - fredag kl. 9-13 - torsdag også kl. 15-17. Dåb, vielse og dødsfald skal anmeldes til sognepræsten

Forsiden: Lutherrosen var Martin Luthers personlige segl fra 1530, og den er siden blevet et kendt symbol på den luthersk-evangeliske kirke.

Sognepræsten Sognepræst Anne Sophie Berg Ricevuto, asr@km.dk, tlf. 8697 4400, mobil 2979 4476. Træffes bedst kl. 9-16 - holder fri mandage.

Sogneeftermiddage Sogneeftermiddagene i Sognegården i Skørring begynder kl. 14. Det koster ikke noget at være med, og der er kaffe på kanden og kage på fadet.

Anne Sophie Berg Ricevuto tager rigtig gerne på hjemmebesøg. Så har du lyst til eller brug for en snak med præsten, eller kender du til en, der har, er du meget velkommen til at tage kontakt. Graveren Graver Hanne Kusk kan træffes på tlf. 2042 9246 mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-12 samt lørdag/søndag og helligdage kl. 9-14.

Tirsdag 3. oktober Else Winther Andersen, tidligere folketingsmedlem og socialminister under venstreregeringen i begyndelsen af 90’erne, fortæller om sit liv under overskriften ”Fra malkestol til Christiansborg”.

Kirkebilen Kirkebilen kører til alle gudstjenester og arrangementer i Ådalens Pastorat. Den kan senest dagen før bestilles på tlf. 8699 5400.

Tirsdag 7. november Ejnar Stobbe fortæller i anledningen af det kommende reformationsjubilæum om Martin Luthers ægteskab med Katherina von Bora.

3


Ådalens Pastorat

Historien om Luthers ægteskab med ”Kathe” er både morsom, bevægende og lærerig. På en underholdende måde fortæller den noget meget centralt om reformationens genopdagelse af den kristne tro og opvurdering af det almindelige menneskeliv.

se i Danmark. Sidste efterår udkom bogen: ”Rantzau – den hellige kriger”. Johan Rantzau var den feltherre, der førte krig for den senere kong Christian den 3. i borgerkrigen med Christian den 2., som blandt andet havde Skipper Clement som feltherre. Som bekendt tabte Skipper Clement kampen, og Rantzau blev dermed manden, der fik Christian den 3. på tronen, og samtidig blev han årsag til, at reformationen blev gennemført i Danmark. Torben Bramming, forfatter til ”Rantzau – den hellige kriger”, er til daglig sognepræst ved Ribe Domkirke og specialist i kirkehistorie. Arrangementet er gratis, og kirken indrettes med caféborde, hvor der bydes på lidt lækkerier og godt til ganen, mens vi alle bliver klogere på reformationen.

Tirsdag 5. december Julehygge med julefortælling og amerikansk lotteri, som det hører sig til

Særgudstjenester og arrangementer Spaghettigudstjeneste/minikonfirmandafslutning torsdag 21. september kl. 17 i Skørring Kirke Tag din mor, far eller bedste i hånden og kom til gudstjeneste i børnehøjde. Vi skal høre den spændende fortælling om lille David og store stærke Goliat. Vi får at se, om vi kan være lige så seje og snu som David. Bagefter er der spaghetti med kødsovs i sognegården. Gudstjenesten er samtidig afslutningen på årets minikonfirmandforløb for børn i 3. klasse. Men alle er velkomne til det gratis arrangement. Af hensyn til maden er der tilmelding senest mandag 18. september til Anne Sophie - sms 29794476, asr@km.dk

Strikkecafé tirsdag 10. oktober kl. 13.30-16 i Skørring sognegård Sogne- og hospicepræst Ann Maj Lorentzen fra Thorsager-Bregnet-Feldballe fik i 2016 idéen til at strikke dåbsklude. Ved en dåb bliver det lille hoved tørret med en stofserviet. Men hvorfor ikke bruge en blød hjemmestrikket dåbsklud? Dåbsklude er strikket i bomuldsgarn og har et kristent motiv, og det er meningen, at forældre efter dåben får dåbskluden med hjem som et varigt minde. At strikke dåbsklude har flere formål: at

Rantzau – den hellige kriger torsdag 5. oktober kl. 19 i Skader Kirke Kom til spændende foredrag og få en frisk vinkel på reformationens indførel-

4


September - Oktober - November 2017

give en gave til forældre/barn og ikke mindst at skabe socialt samvær blandt strikkeglade. Idéen har bredt sig til mange sogne og er blevet en stor succes. Derfor forsøger vi nu også her i Ådalen og inviterer vi alle strikkeglade kvinder/ mænd til strikkecafé. Det eneste, du skal medbringe er dit gode humør og strikkepinde i størrelse 2,5 og 3. Garn og mønster får du hos os. Vi byder naturligvis også på kaffe og lidt lækkert til.

har selvfølgelig også masser af sjov at byde på inde i Hornslet Kirke under temaet ”I en andens fodspor”. Slå endelig et smut forbi og få stillet din nysgerrighed. Adventsgudstjeneste for hele familien søndag 3. december kl. 11 i Søby Kirke 1. søndag i advent fejres traditionen tro med adventsgudstjeneste i Søby Kirke. Tag endelig hele familien med og få skudt advents- og juletiden i gang på bedste vis.

Reformationsringning tirsdag 31. oktober kl. 16 Efter opfordring fra biskopperne markeres 500-års jubilæet for reformationen ved at lade kirkeklokkerne i hele landet ringe et kvarter.

Julekoncert med Marie Carmen Koppell mandag 18. dec. kl. 19 i Karlby kirke Kom til magisk og gratis julekoncert med Danmarks største stemme, Marie Carmen Koppel - Danmarks ukronede soul- og gospeldronning. Hendes uovertrufne sangteknik er blandt andet inspireret af ophold i New York, hvor hun fik den amerikanske gospeltradition ind under huden. Med sin uforlignelige stemme og musikalske feeling synger hun sig helt ind under huden på sit publikum.

Allehelgensgudstjeneste søndag 5. november kl. 11 i Karlby Kirke En særlig Allehelgensgudstjeneste hvor vi mindes de kære, vi har mistet. Navnene på de personer i vores sogne, der er døde og begravet siden sidste Allehelgen læses op. Pårørende til disse får en særlig invitation, men alle er naturligvis velkomne til en stemningsfuld gudstjeneste med plads til eftertanke.

Menighedsrådet

Børnekulturnat fredag 10. november i Hornslet Der er aktiviteter for hele familien overalt i byen - se programmet i Adresseavisen. Anne Sophie og de øvrige præster fra Hornslet og omegn

Hvem sidder egentlig i menighedsrådet..? – lær rådet at kende. Vi sætter løbende fokus på de forskellige medlemmer af menighedsrådet.

5


Ådalens Pastorat

Hele min barndom har jeg levet i Viby syd for Århus, gået i Rosenvangsskolen og aftjent min værnepligt i Jyske luftværnsregiment på Tønder kaserne. Jeg har boet i Aarhus nord i 15 år og i Skæring i 10 år sammen med min kone Tove og vores tre drenge. Tove og jeg har haft en forretning i Århus med renovering og behandling af gamle trægulve og vedligeholdelse af sportshaller. I 1993 flyttede vi til vores nuværende adresse, Østrupvej 27, hvor vi er meget glade for at bo. Vi har i de næsten 24 år, vi har boet her, fået mange gode bekendtskaber. Også det, at vi næsten hver søndag går i kirke, har givet os gode muligheder for at udvide kredsen. I de seneste cirka 10 år har jeg været medlem af menighedsrådet, hvor jeg også har været med til at vælge to præster til vore kirker - Eva Pedersen og Anne Sophie Berg Ricevuto.

Anders C. B. Mortensen Jeg er 64 år og bor i Skørring. Jeg er gift med Aase, har tre voksne børn og er pedel i Ungdomsskolen. Jeg er valgt for Karlby-Skørring-Mygind, og i menighedsrådet er jeg sekretær og kirkeværge. I fritiden nyder jeg at være sammen med familien, naturen, at læse, og så interesserer jeg mig for Danmarkshistorie. Jeg tager også aktivt del i lokalsamfundet. Mens jeg tidligere var spejder, er jeg i dag medlem af Sct. Georgsgilderne. Hans Gert Almskou I daglig tale Gert. Jeg kom til verden 3. maj 1942 i Allelev nær Trustrup og Lyngby, hvor mine bedsteforældre drev en lille købmandsforretning.

Alberte Foged Nielsen blev døbt søndag 18. juni i Søby Kirke. Her ses hun med den stolte mor og moster.

Albert Eric Walther Schneider blev døbt lørdag 1. juli i Mygind Kirke. En glad og stolt familie ser man tydeligt

6

Nora Prang Grønning blev døbt lørdag 19. august i Søby Kirke. Her ses hun med stolte storesøster Aya og sine forældre, der blev viet ved samme lejlighed.


September - Oktober - November 2017

Kontaktoplysninger

Gert Almskou Østrupvej 27, 8543 Hornslet tlf. 8699 8044, mobil 2171 6972 tgalm@outlook.dk

Sognepræst Anne Sophie Berg Ricevuto asr@km.dk, tlf. 8697 4400, mobil 2979 4476

Kasserer Knud Poulsen Jens Bassesvej 10, Skader 8543 Hornslet, tlf. 8697 4720 mobil 5095 0420 kvp.skader@gmail.com

Hornslet Kirkekontor Rodskovvej 4, 8543 Hornslet Tlf. 8699 4030, miro@km.dk Menighedsrådet Formand Jens Thomasen Gl. Oustrupvej 15, Mygind 8544 Mørke, jens.scheel@c.dk tlf. 8697 4320, mobil 4122 2554

Ansatte Graver Hanne Kusk: Tlf. 2042 9246 hanne.kusk@live.dk Gravermedhjælpere Dan Høj Laursen Kragkærvej 24, Fårup, 8544 Mørke tlf. 8697 4222, mobil 6139 1933

Næstformand Leif Holm Kirkestræde 5, Søby, 8543 Hornslet tlf. 8697 4477, mobil 2288 4322 leifkoshima@hotmail.com

Hans Madsen, tlf. 6082 2345 Lars Bødtker Laustsen, tlf. 6174 2062

Kirkeværge Søby - Skader - Halling Karen Tvedegaard Solhøjvej 10 Halling, 8543 Hornslet k.tvedegaard@gmail.com tlf. 3024 5348

Organister Carl Erik Byskov Tlf. 8627 3442, mobil 2360 4608 carlbyskov@hotmail.com

Sekretær og kirkeværge Mygind Krogsbæk - Skørring Anders Mortensen, Ådalen 1, Skørring 8544 Mørke, acbm@hotmail.dk Tlf. 8697 4953, mobil 2783 8425

Annelise Jensen Tlf. 8697 4345 anka.jensen@fibermail.dk Kirkesangere Eva Marie Ømark Tlf. 5178 9295 evamoemark@gmail.com

Kontaktperson Ib Rasmussen Kløvevej 10, Skørring, 8544 Mørke akib@ma-net.dk tlf. 8697 4459, mobil 2023 4459

Jette Lindegaard Tlf. 8637 7253 86377253@nypost.dk

Anita Kristensen, Krogsbækvej 8 Karlby, 8543 Hornslet skrivnu@yahoo.dk, tlf. 2183 8305

7


September - Oktober - November 2017

Gudstjenester Søndag 3. september Rønde (Stafet for Livet) kl. 9 Søndag 10. september Søby kl. 9.30 (Maria) Søndag 17. september Skørring (Høstgudstjeneste) kl. 11 (Anne Sophie) Søndag 24. september Skørring kl. 9.30 - Maria Søndag 1. oktober Søby kl. 11 - Anne Sophie Søndag 8. oktober Søby kl. 9.30 - Maria Skørring kl. 14- Anne Sophie - opstartsgudstjeneste for konfirmander og forældre Søndag 15. oktober Skørring kl. 11- Anne Sophie Søndag 22. oktober Skørring kl. 9.30 - Maria Søndag 29. oktober Søby kl. 11 - Anne Sophie

Foto: Mogens Greve

Søndag 5. november Karlby (Allehelgen) kl. 11 Anne Sophie Søndag 12. november Skørring kl. 11- Anne Sophie Søndag 19. november Søby kl. 9.30 - Maria Søndag 26. november Søby kl. 11 - Anne Sophie Søndag 3. december Søby (familiegudst.) kl. 11 Maria

Søndag 10. december Karlby kl. 9.30 - Maria Oversigten over gudstjenesterne opdateres løbende på ådalskirkerne.dk - og annonceres i Adresseavisen Syddjurs

Udgivet af Ådalens Pastorat Redigeret af sognepræsten og Mogens Greve Oplag: 720 Tryk: Rosenholm Tryk

Ådalens Pastorat nr. 4 2017  
Ådalens Pastorat nr. 4 2017  

Kirkeblad for Ådalens Pastorat

Advertisement