Page 1

Kirkebladene i Danmark

Marts - April - Maj 2018

Ådalens Pastorat Årgang 12 nr. 2

Mygind - Krogsbæk - Skørring

ådalskirkerne.dk


Ådalens Pastorat

han blev dræbt af Gestapo 5. januar 1944. Først i 1946 udkom digtet i Kaj Munks sidste digtsamling, men allerede i 1944 satte Egil Harder melodi til. Først i 2006 kom den med i Højskolesangbogens 18. udgave. Det er et digt, som er skrevet under Danmarks besættelse og kan læses som et aftryk af den tid. Samtidig maler den så fine eviggyldige billeder af, hvordan naturens genskabelse i foråret kan være “en Evighed af Håb” for os. Lyset og livet bryder igen frem ovenpå den mørke vinter. Både den mørke vinter udenfor og det mørke, der kan fylde vores sind og vores hjerter. Der er håb, fordi det mørke fortrænges af forårets tøbrud og lyse tider. Der er evigheder af håb, for af mørket og døden spirer livet igen, som vi skal fejre det påskemorgen.

Forårsfornemmelser og blå anemoner Af konstitueret sognepræst Trine Mathiassen Oppfeldt Den tid, der går os i møde, er så rig. Påsken, konfirmationer og Store Bededag, Kristi himmelfart og Pinse. På bare tre måneder fejrer vi en stor del af kirkens højtider, alt imens naturen langsomt men sikkert ruller sig ud. Før vi får set os om, bliver vi endnu engang mindet om, at miraklernes tid ikke er forbi. Op af den sorte jord spirer livet igen. Træer og planter bliver vakt af deres dvale, og bladene bryder gennem knopperne og folder sig forsigtigt ud. Det er som om, skabelsen fejer hen over jordens tomhed og øde og lader livet opstå på ny, når foråret er over os.

Ja, denne rene Farve den er mig som en Vaarens Daab den naadig lar mig arve en Evighed af Haab. Saa bøjer jeg mig ned mod Jord og kysser ømt dit Silkefjor en Flig af Naadens Trone du lille Anemone. hvor er vor Skaber stor!

I år er det 75 år siden, Kaj Munk skrev sit digt: Den blå Anemone. Han brugte det som julehilsen til venner og bekendte i julen 1943 få uger før

Sidste strofe af Kaj Munks digt om Den blå Anemone

2


Marts - April - Maj 2018

Sognepræsten Trine Mathiassen Oppfeldt er konstitueret sognepræst, mens Anne Sophie Berg Ricevuto er på barsel. Trine Mathiassen Oppfeldt, Grønfeld Bygade 15 A, 8400 Ebeltoft, tmo@km.dk, tlf. 8697 4400, mobil 2979 4476. Træffes bedst kl. 9-16 - holder fri mandage.

Kirkekontor Du skal anmelde/ansøge om O/A erklæring (faderskab) navngivning, navneændring og navneændring ved vielse på borger.dk. Du kan få hjælp til det på Hornslet kirkekontor, tlf. 8699 4030. Åbent mandag - fredag kl. 9-13 - torsdag også kl. 15-17. Dåb, vielse og dødsfald skal anmeldes til sognepræsten.

Trine tager rigtig gerne på hjemmebesøg. Så har du lyst til eller brug for en snak, eller kender du til en, der har, er du meget velkommen til at tage kontakt. Graveren Graver Hanne Kusk kan træffes på tlf. 2042 9246 mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-12 samt lørdag/søndag og helligdage kl. 9-14.

Påsken kort fortalt Påskeugen begynder Palmesøndag med at Jesus rider ind i Jerusalem på et æsel, og folk hilser ham med palmegrene. Skærtorsdag holder han sit sidste måltid med disciplene og bliver forrådt af Judas, før han Langfredag bliver dømt til døden og korsfæstet på Golgata. Han dør og bliver begravet i en gravhule. Påskesøndag fejrer vi så, at Jesus står op fra de døde, og at graven er tom.

Kirkebilen Kirkebilen kører til alle gudstjenester og arrangementer i Ådalens Pastorat. Den kan senest dagen før bestilles på tlf. 8699 5400. Menighedsrådsmøder Der afholdes menighedsrådsmøde den anden onsdag i hver måned - med undtagelse af juli og december. Alle møderne er offentlige og foregår i Sognegåden kl. 19.

3


Ådalens Pastorat

Sogneeftermiddage

Tirsdag 1. maj Vi tager forskud på sommeren og synger dejlige danske sommersange. Vikar for sognepræst Anne Sophie Ricevuto, Trine Mathiassen Oppfeldt, holder oplæg.

Sogneeftermiddagene i Sognegården i Skørring begynder kl. 14. Det koster ikke noget at være med, og der er kaffe på kanden og kage på fadet. Tirsdag 6. marts Hjortshøj seniororkester med kendte sange, vi alle kan synge med på.

Strikkecaféer i Skørring Sognegård Tirsdag d. 20. marts kl. 14-16 Tirsdag d. 17. april kl. 14-16 Tirsdag d. 15. maj kl. 14-16

Tirsdag 3. april Ulrik Lauridsen holder et spændende foredrag på baggrund af sin bog “Fra Danskvestindien til Ribe - i min farfars fotospor” fra 2016. Det er en beskrivelse af gendarmernes liv på de Dansk Vestindiske øer i en periode, hvor usikkerheden omkring salget af øerne så småt begyndte at ulme. Ulrik Lauridsens farfars bo efterlod mere end 1.000 fotos fra hans tid i Danskvestindien som gendarm fra 1911 til 1914. Disse danner baggrund for bogen sammen med en række postkort, som var korrespondancen mellem hans farmor og farfar, hvori farfaren beskriver forholdene på øerne. Kom og få en bid af Danmarkshistorien.

Vi mødes over en kop kaffe og lidt lækkert, mens vi strikker dåbsklude til vores seks sognes små dåbsbørn. Vi har garn og mønstre, så du skal blot medbringe dit gode humør og strikkepinde i str. 2,5 eller 3. Det er gratis at være med, og alle er meget velkomne.

Særgudstjenester og arrangementer Måltidsgudstjeneste Skærtorsdag 29. marts kl. 17 i Skader Kirke Skærtorsdag holdt Jesus sit sidste måltid med sine disciple. Det måltid er også det, nadveren udspringer af. I år fejrer vi skærtorsdag med et let måltid og gudstjeneste i Skader Kirke. Arrangementet afholdes i samarbejde med Mørke kirke.

4


Marts - April - Maj 2018

Lad dit konfirmationstøj komme andre til gode Hænger din kjole eller dit sæt tøj i skabet uden at blive brugt, kan du gøre en stor forskel for dem, som har lidt svært ved at få pengene til at række. Kirkerne i Syddjurs er ved at skabe et lager af tøj, som kommende konfirmander kan vælge mellem - kontakt din lokale præst eller tovholder på projektet, Maria Baungaard, der gerne kommer og henter.

fordi hun godt ved lidt om, hvad det handler om, det med at få en baby. På den anden side er der mere at se til – og derfor er det dejligt, at Andrea har barsel, så begge forældre er hjemme i begyndelsen. Så kan de både deles om glæden og om opgaverne, som også storesøster Filippa tager del i. ”Anne Sophie siger, at hendes forældre tit tager turen fra det nordjyske og nyder at være en del af børnebørnenes liv. Hun synes, det har været en rigtig god start.”

Til nuværende konfirmander En konfirmation kan være dyr, og derfor vil kirkerne gerne give en hjælpende hånd, så alle konfirmander kan blive klædt på efter alle kunstens regler. Tidligere konfirmanders tøj hænger klar på Molsvej 8 i Rønde. Tøjet er ganske gratis, i perfekt stand og rengjort – klar til den store dag, og der er tøj til både drenge og piger. Kontakt tovholder Maria Baungaard, mfra@km.dk, tlf. 5152 7446.

Dåbskludene er en stor succes Ann Maj Lorenzen, som er hospicepræst her i Syddjurs Provsti, fik idéen til dåbskludene en oktoberdag i 2016. Siden er det gået stærkt. Ved over 250 kirker mødes strikkekyndige og strikker dåbsklude med kristne symboler. På fotoet er det lutherrosen, der træder frem.

Familien i Søby Præstegård er blevet 4 Vincent kom til verden 16. januar. ”En af de sidste dage i januar var jeg på besøg i præstegården,” fortæller Trine Mathiassen Oppfeldt. ”Mens vi taler sammen over en kop kaffe ligger Vincent og sover og Anne Sophie fortæller om det at være blevet mor for anden gang.” På den ene side er der mere ro på,

5


Ådalens Pastorat

Anne Sophie rundede 26. januar de 30 år Der var surprise-fødselsdagskaffe på dagen, hvor en glad og overrasket fødselar tog imod, da menighedsrødder, provst og personale mødte talstærkt op og overraskede fødselaren med medbragt morgenbord.

Menighedsrådet Hvem sidder egentlig i menighedsrådet..? – lær rådet at kende. Vi sætter løbende fokus på de forskellige medlemmer af menighedsrådet.

liv været i FDF og KFUM og er oprindelig snedker men har også arbejdet i plejen med ældre. Dette bragte mig til Japan 1976 1983, hvor jeg sammen med min hustru arbejde med sociale opgaver i den japanske kirke. Det var derfor naturligt for mig at takke ja, da vores præst i 2000 spurgte, om jeg ville stille op til menighedsrådet. Min interesse i menighedsrådsarbejdet har mest været sognearbejde. Jeg synes, det giver god mening at arbejde for liv og vækst i sognet samt være med til gudstjenestelivet i vores seks små sogne. Det har været godt at se, når noget lykkes. En af de store opgaver har været sammenlægningen af de to tresognspastorater til ét pastorat. En del af menighedsrådsarbejdet har været at stille sig til rådighed for arbejdet mellem vore kirker i vort provsti og stift. Det har været en stor glæde for mig at være et bindeled mellem stift, provsti og menighedsråd. Jeg er glad for at bo her i Østjylland og ser frem til stadig mange gode år her i Søby.

Ib Rasmussen

Jeg er opvokset på en gård i Bønnerup, og jeg gik i skole i Hemmed tre dage om ugen i syv år. Jeg er uddannet landmand og har i 16 måneder været soldat. Som 29-årig blev jeg så uddannet murer. Jeg har været selvstændig i 34 år og fungerer i menighedsrådet som kontaktperson. Jeg har siddet i rådet i ni år og synes, det er meget interessant at arbejde med, fordi man møder mange nye mennesker og lærer meget om kirkens drift og administration. Leif Holm Jeg har siddet i menighedsrådet i 17 år. Jeg er vokset op i Silkeborg, Odense og Helsingør. Jeg har gennem det meste af mit

6


Marts - April - Maj 2018

Kontaktoplysninger

Gert Almskou Østrupvej 27, 8543 Hornslet tlf. 8699 8044, mobil 2171 6972 tgalm@outlook.dk

Konstitueret sognepræst Trine Mathiassen Oppfeldt, tmo@km.dk, tlf. 8697 4400, mobil 2979 4476

Kasserer Knud Poulsen Jens Bassesvej 10, Skader 8543 Hornslet, tlf. 8697 4720 mobil 5095 0420 kvp.skader@gmail.com

Hornslet Kirkekontor Rodskovvej 4, 8543 Hornslet Tlf. 8699 4030, miro@km.dk Menighedsrådet Formand Jens Thomasen Gl. Oustrupvej 15, Mygind 8544 Mørke, jens.scheel@c.dk tlf. 8697 4320, mobil 4122 2554

Ansatte Graver Hanne Kusk: Tlf. 2042 9246 hanne.kusk@live.dk Gravermedhjælpere Hans Madsen, tlf. 6082 2345 Lars Bødtker Laustsen, tlf. 6174 2062

Næstformand Leif Holm Kirkestræde 5, Søby, 8543 Hornslet tlf. 8697 4477, mobil 2288 4322 leifkoshima@hotmail.com

Organister Carl Erik Byskov Tlf. 8627 3442, mobil 2360 4608 ceby@outlook.dk

Kirkeværge Søby - Skader - Halling Karen Tvedegaard Solhøjvej 10 Halling, 8543 Hornslet k.tvedegaard@gmail.com tlf. 3024 5348

Annelise Jensen Tlf. 8697 4345 anka.jensen@fibermail.dk

Sekretær og kirkeværge Mygind Krogsbæk - Skørring Anders Mortensen, Ådalen 1, Skørring 8544 Mørke, acbm@hotmail.dk Tlf. 8697 4953, mobil 2783 8425

Kirkesangere Eva Marie Ømark Tlf. 5178 9295 evamoemark@gmail.com

Kontaktperson Ib Rasmussen Kløvevej 10, Skørring, 8544 Mørke akib@ma-net.dk tlf. 8697 4459, mobil 2023 4459

Jette Lindegaard Tlf. 8637 7253 86377253@nypost.dk

Anita Kristensen, Krogsbækvej 8 Karlby, 8543 Hornslet skrivnu@yahoo.dk, tlf. 2183 8305

7


Søndag 25. februar Skørring kl. 11 - Trine Søndag 4. marts Skørring kl. 9.30 - Maria

Gudstjenester

Søndag 11. marts Søby kl. 11 - Trine Søndag 18. marts Søby 9.30 Maria

Søndag 15. april Søby kl. 11 - Trine

Søndag 13. maj Søby kl. 11 - Michael Berg

Søndag 25. marts Palmesøndag Halling kl. 9.30 - Maria

Søndag 22. april Skørring kl. 11 - Trine

Søndag 20. maj Pinsedag Halling kl. 11 - Trine

Torsdag 29. marts Skærtorsdag Fælles måltidsgudstjeneste Skader kl. 17 - Maria

Fredag 27. april Store Bededag - og konfirmation Karlby kl. 10 - Trine

Fredag 30. marts Langfredag Mygind kl. 11 - Maria

Søndag 29. april Konfirmation Søby kl. 11 – Trine

Søndag 1. april Påskedag Skørring kl. 11 - Trine

Søndag 6. maj Konfirmation i Hvilsager kl. 9 og i Lime kl. 11

Søndag 8. april Skørring kl. 11 - Trine

Torsdag 10. maj Kristi himmelfart Mygind 9.30 - Maria

Søndag 27. maj Søby kl. 11 - Trine

Oversigten over gudstjenesterne opdateres løbende på ådalskirkerne.dk - og annonceres i Adresseavisen Syddjurs Udgivet af Ådalens Pastorat Redigeret af sognepræsten og Mogens Greve Oplag: 720 Tryk: Hornslet Bogtrykkeri

Profile for Mogens Greve

Ådalens Pastorat nr. 2 2018  

Ådalens Pastorat nr. 2 2018  

Profile for greve
Advertisement