Page 1


Drogok Mi az a drog, mi az a kábítószer? Tágabb értelemben a drog minden olyan természetes vagy mesterséges szer, amelyet annak valamilyen tulajdonsága miatt használnak a fiatalok, és az idősebbek egyaránt. Szűkebb értelemben a drog

„pszichoaktív szer”, - egy kémiai anyag, amely megváltoztat(hat)ja az agyműködést. Befolyásolhatja a gondolkodást, az érzelmeket, a hangulatot, a tudatot, a viselkedést, a memóriát, a tanulást, stb. És ami még fontos, a drogok rendszeres fogyasztása negatív – és sajnos –pozitív megerősítést nyer a szervezetünkben, lelki és testi függőséget okoz.

Népszerü drogok

:

LSD

Hallucinogén hatású drog. Hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, és a

létszemlélet. Szinesztéziát megváltozott idő- és térérzékelést is okozhat. Az LSD 6-8 óra hosszat fejti ki hatását. Gyakorlatilag mindig szájon át fogyasztják, a blotter papírt többnyire a nyelv alatt tartják, így a hatóanyag a nyálkahártyán keresztül könnyen felszívódik a véráramba.

KOKAIN

A kokain erős tudatmódosító hatású szer, használatának több – a használók által is nemkívánatosnak tartott – mellékhatása van. A legnevezetesebb a ,,rovarhatás”: a kokainisták a szer hatása alatt úgy érzik, „mintha bogarak mászkálnának a bőrük alatt”. Használják helyi érzéstelenítésre is, de ma már csak a fül-orr-

gégészek használják.

METAMFETAMIN

A metamfetamint sokan az egyik legaljasabb drognak tartják, többek között azért, mert a hosszú távú használat szinte teljesen kicsinálja a fogyasztókat. A hosszú távú fogyasztók általában lefogynak, pattanásosak lesznek, kihullanak a fogaik. Néhány elrettentő példa a matemfetamin fogyasztókról:


A kender növénynek egy olyan hibridje, amelyben, nagymértékben található kábulatot előidéző hatóanyag a THC. India, Pakisztán és Nepál területén hagyomány a kender élvezeti szerként való használata. Más országokban is termesztenek kendert, de az a rostkender, melyből kötelet és textíliát gyártanak. Fogyasztása cigarettába sodorva, pipából vagy vízipipából történik. Hollandiában divat a hasisevés is, süteményekbe sütve. A fű tartós használata során fizikai függőségről alig beszélhetünk, bár ide sorolják a megvonáskor jelentkező rossz közérzetet és ingerültséget.

ECSTASY (EKI)

Tabletta, por vagy kapszula formájában bevett kábítószer. Eredeti alakjában fehér por. Préselt tabletta vagy kapszulaként fordul elő. A tabletta legtöbbször kedves figurákat ábrázol (delfin, napocska, dollárjel stb) A speedhez hasonló, de lényegesen erősebb érzelmi típusú hatása van. A


tabletta lenyelése után 30-45 perccel jelentkezik a hatása, de ez más fogyasztási móddal hamarabb bekövetkezik. A drog 1-1,5 óra múlva éri el a csúcsot és további 2-3 óráig kitart, 4-6 óra elteltével hatása elmúlik. A drog nem okoz másnaposságot, a fogyasztók a szomorúságról, fejfájásról, fáradtságról, álmosságról, fájó állkapocsról, egyensúlyvesztésről számoltak be, amik a szer bevétele után még napokig tartottak.Extrém esetekben az MDMA halálhoz vezet a test hőmérsékletének tartós megemelése, a máj mérgezése és a szív- és érrendszer károsítása miatt.

kávét, cigarettát és az alkoholt is drogoknak, hisz

Ezek mellett tarthatjuk a mindezek függőséget okozhatnak.

Forrás: google, wikipédia, weheartit

Drogok