Page 1


Inleiding Written by RSCL Crusader

Welkom bij de 41e editie van de Grepolis Times! Ik wil deze editie met minder leuk nieuws beginnen. Althans voor mij, misschien niet voor anderen lol. Vanaf heden leg ik namelijk mijn taken neer als Grepolis Times leiding/medewerker. Na anderhalf jaar reporter zijn en een jaar leiding zijn. Waarom doe ik dit nu? Wel, Allereerst ben ik ondertussen game moderator geworden. Dit neemt best veel tijd in beslag. Op zich geen probleem want game moderator en de Times zou perfect gaan. Maar nu ik ook nog de functie van Beta focus groep medewerker heb gekregen, moet ik keuzes maken. Ook blijf ik het jammer vinden hoe er soms op de Times-medewerkers gereageerd wordt. Als vrijwilliger, die uren per maand bezig is, om de community te vermaken, krijg je best wel wat te verduren. Op het AF, maar ook ingame via pm. Aangezien dit vrijwilligerswerk is, krijgen we er geen vergoeding voor en opbouwende feedback (dit mogen zelfs werkpunten zijn) is de enige vorm van appreciatie die een Times medewerker krijgt. Ik vind het dan ook jammer, dat dit minder gebeurt dan negatieve commentaar of soms zelfs verwijten. Was het dan zo slecht? Tuurlijk niet! Dan had ik al veel langer gestopt. Er zijn wel degelijk mensen die me al pm’s gestuurd hebben toen ik Upsilon nog ‘coverde’ met positieve dingen. Deze mensen wil ik nog eens extra bedanken. Ik denk de mensen die dit lezen wel zullen weten als ik op hen doel  . Zagevent… Het is goed hoor! Uiteraard hebben we ook nog echte artikels ipv mijn hoop tranen hier  We hebben een aantal wereldartikels maar ook een gameartikel en een lezershoekje. Ik wil dan ook iedereen veel plezier wensen met deze uitgave van de Times. Groeten RSCL Crusader/Acronix


Achilles Written by Niels DC Introductie Beste Helden, Nu de feestdagen voorbij zijn, wordt het wel eens tijd dat ik mijn winterslaap beëindig. Na twee maandjes niet te kunnen schrijven, hoop ik het deze keer extra lang en leuk te kunnen maken! Hoe dan ook, ik zal het deze maand over KeyserSoze hebben, de Held die de wereld op zijn kop zou gaan zetten. Althans, dat beweerde hij, toch? Dan zal ik het ook hebben over de “tactieken” van mensen en nog veel meer! Veel leesplezier!

KeyserSoze spook?! (Puntjes op de i) Inderdaad, KeyserSoze, de held die (ongeveer) in oktober beweerde de wereld op zijn kop te zetten, is spook geworden. Echter, heeft hij wel terug 3 steden in OC63. Maar actief zal hij niet meer worden. Ondertussen weet iedereen al dat KeyserSoze nooit echt geliefd was in deze Heldenwereld, maar waarom? Wel, daarover zal ik het hebben. Er waren onder anderen veel geruchten dat hij het account heeft gestolen van zijn neef, dan waren er geruchten dat hij het gewoon via de support kreeg en uiteindelijk weten we het niet. Als ik terug in mijn berichten ga kijken, kan ik nog even quoten wat KeyserSoze zelf beweerde, namelijk dat hij het kreeg van zijn neef via de support: “Men neefje heeft het account overgedragen aan mij … Omwille van ervaring en school is die nu niet meer op Grepolis actief. Daarom ging ik spelen op dit account in plaats van het weer af te geven aan nog een ander iemand. Dit werd via de support meegedeeld. Toen dit account geblokt was werd alles op de juiste manier gedaan in plaats van gewoon paswoord geven en er op te gaan spelen. Het werd via de support geregeld in account overname. Support srceeny bevestigde mij dat ik op voetballerke0072/ en keysersoze kan spelen zolang die niet langer actief zijn op de zelfde werelden, daarom is voetballerke op achilles nu in verwijdering's modus” Aldus KeyserSoze, of je het gelooft of niet bepaal je zelf, maar hij had met sommige dingen wel gelijk, want de wereld was inderdaad in een soort van vakantie-modus. Hij wilde het veranderen, door de wereld op zijn kop te zetten.


Toen hij verschillende steden overnam, en verschillende steden (goed) kon beschermen, begon hij steeds meer mensen uit te dagen, en zelfs uit te lachen. Al na een kleine maand was iedereen hem beu, niet door de steden die hij overnam of beschermde, maar door zijn verschillende berichten die maar één doel hadden; mensen vernederen. Ook zullen er hier en daar wel mensen zijn die hem niet aardig vonden, omdat hij veel steden afpakte. Hoe dan ook, KeyserSoze wilde verder gaan met zijn eigen plan, en dat kon hij jammer genoeg niet verderzetten in de alliantie OUROBOROS., dus besloot hij om zijn eigen alliantie aan te maken, The VIKINGS! Veel mensen kregen op 04-12-13 een berichtje van KeyserSoze dat hij die avond die alliantie had opgericht en dat mensen mochten overkomen als ze wilden. Zijn bericht luidde als volgt, met de titel “The new biginning of Achilles”:

“VIKINGS” The New Beginning of Achilles

“Er worden plannen gemaakt om een nieuwe wereld alliantie te maken die enkel nog ervaren en actieve spelers zal rekruteren. De ligging van deze alliantie wordt OC55 en alle oceanen die er aangrenzen ook, spelers die bereid zijn te verhuizen zijn welkom. Zowel vriend als vijand zal de handen bijeen slaan om een oorlog met iedereen die in onze weg komt aan te gaan. Deze alliantie biedt mensen, die op dit moment een saai leventje hebben doordat ze spelen in spook oceanen en/of door de oneindige interne overnames, kunnen hun kans grijpen door ons te joinen en oorlog te voeren tegen alles wat los en vast zit. Wie interesse heeft om ons bij te staan in dit fenomeen kan zich in-game op de wereld Achilles aanmelden door een Pm te sturen naar: "KeyserSoze" Een lid worden brengt mee dat je geen medelijden hebt met wie dan ook, oude PBG's, bekende, vroegere alliantie leden en noem het maar op. No Mercy for nobody! Als je toch problemen hebt met het aanvallen van een PBG of oude vriend dient deze op voorhand aangegeven te worden en wordt er geacht dat deze PBG of vriend zich ook aanmeld om ons te joinen. Lid worden van deze alliantie is anoniem, er wordt in de alliantie een peiling opgezet waaruit blijkt of je erin mag of niet. Informatie over wie wil(de) joinen zal nooit worden uitgegeven of worden misbruikt. De alliantie zal geleid worden door de leden zelf. Inderdaad, er komt dus geen leiding. Vriendelijke groeten,”


“De alliantie is een flop. Niemand die overstapte had de goede bedoelingen om hier te spelen” Er zijn er een paar overgegaan, onder anderen Ppeter en StrijderZ, twee ex-leden van The Eagle Eyes EMPIRE. Maar de alliantie had niet lang volgehouden, en natuurlijk wilde ik er direct alles van weten. Toen ik vroeg wat er gebeurde, kwam KeyserSoze met de volgende theorie: “De alliantie is een flop. Niemand die overstapte had de goede bedoelingen om hier te spelen.” Hij had daarna alle spelers verwijderd, en bleef alleen over met AZpownd, die zijn vriend was van de wereld “Chi”. Uiteindelijk is hij spook geworden. Dat hij die beslissing genomen heeft of Grepolis zelf, dat weet ik niet en dat ben ik ook niet van plan op te zoeken.

Maar hier houdt het nog niet op hoor. Voetballerke0072 is weer terug te vinden en ook al direct in de nummer 8 alliantie, Creatio ex Nihilo. Ondanks de slechte reputatie, heeft de leiding van CeN hem toch aangenomen. Ik citeer even Armand0 zijn reactie van op het Algemeen Forum: “Voetballerke0072 moet vanaf 0 weer beginnen, en dat mag hij bij ons proberen. Ik zie niet in wat daar oneerlijk aan is. Daarnaast roepen wij zijn hulp ook niet in, kijk nogmaals maar eens naar al onze overnames op Dagobert3. Maar elke vijand van onze vijand is uiteraard welkom. En als voetballer al iets heeft misdaan, is hij daar in ieder geval zwaar voor gestraft “ Het is dus duidelijk dat Armand0 hem een nieuwe kans wil geven. Maar toch wilde ik hem nog even hierover aanspreken. Armand0 begreep me, en gaf daarom ook direct een antwoord met de vraag hoe zij over hun nieuwe aanwinst, Voetballerke0072, denken:

“Tot mijn verassing kregen we een privé bericht over de vloer.” “Hij dook ineens weer op, ik had verwacht dat hij voor goed weg was eigenlijk. Hij ligt in ons "boven-cluster". Maar goed, tot mijn verassing kreeg ik een PM over de vloer of hij kon toetreden in onze alliantie. Dat is niet zo gek, want net als hij voorheen deed vechten wij tegen No Guts No Glory/Swiss Alliance/The New Templars/Rupelianen. En dat doen wij al een stuk langer ook. Zelfde vijanden dus. Nu is voetballerke0072 met de reset van Keysersoze zwaar gestraft. Waarvoor weet ik niet eens precies, ging vooral om de 'grote praatjes' denk ik. Hij had in ieder geval geen vrienden gemaakt, dat is duidelijk. Maar iedereen verdient een 2e kans. En voetballerke0072 is als speler wel sterk. Aangezien wij niet met heel veel man zijn kunnen we goede spelers best gebruiken.


Dus ik hoop dat het goed uitpakt, ik heb er wel vertrouwen in. (anders had ik het niet gedaan).” Ik hoop ook dat het voor jullie goed uitpakt, en wens ook via hier aan Voetballerke0072 veel succes! Tactiek en visie van de maand! “…van de maand”, dat lees je goed. ^^ Elke maand laat ik iemand in het algemeen praten over zijn tactiek(en) en visie! Deze maand was het de eer aan Armand0. “Tactiek Welke tactiek het beste is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals ligging, activiteit en/of diplomatieke omstandigheden. Een tactiek die het best is voor elke situatie bestaat dus niet. Gedurende de tijd dat je op een wereld speelt zal je zelf, door middel van telkens opnieuw experimenteren, kunnen bepalen wat voor jou het beste is op dat moment. Wat wel vrij algemeen is, is dat bijna elke speler op zijn eigen beentjes moet kunnen staan. Noodzakelijk is dus het opstellen van een goede en degelijke verdediging (wat ook weer situatie-gebonden is). Wanneer je verdediging goed staat is het mogelijk om, zonder erg kwetsbaar te zijn, goed te kunnen aanvallen. 2. Aanval In grote lijnen is dit hoe ik (meestal) een aanval opzet: 1. Op (bijna) volle aanvalssterkte: Als ik mijn aanvalstroepen weer voldoende op orde heb kan ik beginnen met de voorbereiding van een aanval. 2. Tijd: Om goed aan te vallen is het belangrijk om een dag(deel) uit te zoeken waarop je veel online kan zijn. Daarnaast is het handig om je plan in grote lijnen te communiceren met een andere speler die je buddy kan zijn met verdediging achter kolonisatieschepen timen/aanvallen ervoor. Daarnaast kan je wat andere spelers vragen om af en toe in te loggen op die bewuste dag. 3. De dag zelf: Meestal heb ik niet 1 specifiek target (stad) maar meerdere optionele targets (van meestal wel slechts 1 speler). Op de dag zelf val ik met zoveel aanvalssteden de betreffende speler aan, en ook wat buurmannen van hem/haar. Dit doe ik om 2 redenen: a) Als de speler er is/online komt dan is het lastig verdedigen met veel incomings. b) Als ik nog scherpzinnigheid heb vang ik gigantisch veel GP door zoveel mogelijk aanvalspower in te zetten. Wanneer ik mijn


target (stad/steden) heb uitgekozen time ik de kolo(‘s). Als ik een buddy heb kan die me mooi helpen daarmee. Vaak zet ik op zo’n dag meerdere steden leeg dus worden er ook meerdere kolo’s geprobeerd. Meestal lukt het dan wel om 1 of meerdere steden te pakken. Vaak mislukken kolo’s ook, maar elk succesje is dat waard. Tot slot bombardeer ik de geleegde steden die we niet kunnen pakken met katapulten zodat de verdediging van die steden nog wel een tijdje verzwakt is. Het nadeel van deze tactiek is dat in 1 klap veel aanvalssteden leeg staan (aanvallend ben je dan toch even verzwakt). Aan de andere kant bouwt dat wel weer lekker op, zo alles tegelijk. Deze tactiek is vooral lekker voor spelers die liever zoveel mogelijk alleen doen, of alleen moeten doen. Zelf doe ik graag dingen zoveel mogelijk alleen of met een klein aantal buddy’s. Daarnaast zitten in CeN natuurlijk maar ca. 15 spelers waardoor een echte grote massa-aanval als alliantie behoorlijk lastig is. De omstandigheden vereisen dus ook wat meer een solo-manier van spelen dan wanneer je in een alliantie met 80 man zit. Maar ik houd daar wel van ;) 2. Visie Ik vind het spelletje het fijnst om te spelen wanneer er sprake is van wederzijds respect, een goede omgang dus. Het wordt een beetje cliché, maar op deze wereld ontbreekt het daar (veel te) vaak aan, en aan alle kanten. En ik maak mezelf daar zeker ook wel eens schuldig aan. ;) Persoonlijk denk ik dat dat vooral komt omdat een aantal conflicten al heel lang spelen, dan komen er vanzelf negatieve geruchten (halve waarheden, of niet) over de tegenstander (van beide kanten). Zo ontstaan er door de tijd heen natuurlijk heel wat irritaties. Aan de andere kant hoort dit ook gewoon bij een oorlogsspelletje. Daarnaast moet je voor gezelligheid en leuke babbels vooral bij je eigen alliantie en BG zijn natuurlijk en niet bij de tegenstander, al zou het de spel wel aangenamer maken. Wat tactieken betreft geef ik de voorkeur aan een open oorlog waarin spelers het opnemen tegen andere spelers van hun eigen kaliber. Veel te vaak zie ik mensen weglopen voor een echt gevecht op niveau en kleine spelers overnemen of stichten. En als ze al op niveau durven/denken te gaan vechten dan worden er soms tactieken toegepast die het bloed onder de nagels van de tegenstander vandaan trekken, zoals onnodig veel negatieve spreuken en onnodig veel spionnetjes van 1000 zilver. Wanneer je dagelijks 100en meldingen in je inbox hebt, waaronder nauwelijks van aanvallen, dan trekt dat de lol vanzelf weg. Daarnaast kan je jezelf niet altijd fatsoenlijk verdedigen in dergelijke situaties omdat Grepolis het dan niet echt goed trekt (DOE DAAR WAT AAN INNOGAMES!!!). Wat ik probeer te zeggen: Als je een stad/een aantal steden op het oog hebt, val deze dan aan en neem ze over ;) Zo doe je jezelf een lol: je pakt de stad zonder onnodig veel gedraal en onnodig veel gunstenverspilling, daarnaast doe je je tegenstander een lol: hij verliest weliswaar de stad maar zonder een bak frustraties die nergens goed voor zijn. Spelers bewust zieken is iets dan ook iets dat ik ver beneden niveau vind.

“Wie goed doet, goed ontmoet!”


Spreuken en spionnen gebruiken met als doel om je targets over te nemen is natuurlijk een heel ander verhaal ;) Als afsluiter wil ik iedereen op Achilles nog een fijn Nieuwjaar toewensen. Vergeet ook vooral niet dat Grepolis slechts een spel is, dus laat je echte leven er niet onder lijden. ;) Tot slot: Wie goed doet, goed ontmoet. Wees een beetje lief voor elkaar, hoe hard de aanvallen soms ook mogen opstapelen. ;D De wereld leren kennen! Deze maand is er wederom een gesprek met iemand geweest, aangezien FoxBelgium de vorige persoon was mocht hij de nieuwe kiezen. En dat zal dus deze maand TJTCKL zijn, een speler van ** de Betuwe **. Ook is de naam veranderd, want het is namelijk mijn bedoeling (met deze artikel) om de mensen te leren kennen. Niels DC: Beste Tjerk (=TJTCKL) , het is nu zaterdag 18/01, wat is er leuker dan een weekend hé? Hoe dan ook, hoe was jouw week? TJTCKL: “In RL ben ik drukdoende met een Chevy Van op te knappen en op Grepolis is het op een paar gevechtjes na rustig. Niels DC: Dus een redelijk rustige week achter de rug? TJTCKL: “Ik heb altijd een rustige week. De tijd dat ik me echt druk kon maken heb ik gehad. :)” Niels DC: Dat is goed om te horen. Laten we eerst is "de speler" beter leren kennen. Zoals je zei heb je een Chevy Van, en ben je die aan het opknappen. Kan ik daaruit een conclusie nemen dat je van (zware) auto's houd? TJTCKL: “Mijn hobby, wat ik dus graag zie/mee werk zijn Amerikaanse auto’s, is leuk om op te kopen en daarna een ‘show-auto’ van te maken.” Niels DC: En wat doe je dan met die show-auto's? Door verkopen? En welke (Amerikaanse) auto's heb je het liefst? TJTCKL: “Ik heb zelf een Jeep Grand Cherokee en deze Chevy Van 20. (beiden met V8) ik was met de Jeep 3 jaar bezig en met de Chevy ben ik 4 maanden geleden mee begonnen. Ik vind het leuk om daar alle denkbare opties in te bouwen en nee, ze zijn niet om door te verkopen. Het is gewoon een pure hobby. Niels DC: Dus een echte bezigheid therapie? En nu we het toch over "bezigheid" hebben, speel je ook andere spelletjes dan Grepolis?


TJTCKL: “Buiten het spel Grepolis ,speel ik in de nacht nog wel eens poker tegen/met Amerikanen op Pogo” Niels DC: Goed, dan nu terug over naar Grepolis. Nummer 7 van de wereld, zeker en vast geen slechte rang. Hoe heb je dit bereikt? TJTCKL: “Zoals iedereen begonnen alleen met dit verschil dat ik vanaf het begin begon met eilanden te veroveren/stichten en niet zoals de rest kris kras steden heb gepakt. Mijn PBG’s zijn te lezen op mijn profiel en daar werk ik vanaf het begin al mee samen .En dan natuurlijk het af en toe samenwerken met andere spelers waarvan ik geen namen noem omdat ik niet weet of ze dat bekend willen maken.” Niels DC: En nu nog een typische vraag, wat vind je van de Grepolis Times en in het speciaal van mijn artikelen? Enige tips/opmerkingen? TJTCKL: “Ik vind, sinds ik het lees, wel leuk opgezet van jou. (*) Ik kan geen opmerkingen/tips voor je plaatsen omdat je het sowieso beter doet als ik zou kunnen.” (*Ik maak niet alleen de Grepolis Times ;-) )

Niels DC: Bedankt voor de complimenten, en om dit artikel af te sluiten, wil je nog iets zeggen tegen de lezers? TJTCKL: “Ik hoop dat het gewoon een leuk/gezellig spelletje blijft en dat de mensen die het nodig vinden om met meerdere personen op 1 account te spelen snel verwijderd worden.” Niels DC: Bedankt voor dit gesprek, en nog een fijne zaterdag! Slotje En net zoals er een eind komt aan de feestdagen, komt er ook een eind aan dit artikel. Wegens een lange tijd geen artikel te maken, is er dan toch wel weer één langere. Ook heb ik deze keer zelf, buiten alle werk dat ik er al in steek, ook nog is zelf een lang stuk geschreven. Het is alleen gebaseerd op feiten en bovendien objectief geschreven. Feedback over alles is natuurlijk altijd welkom! Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben, en wens jullie allen nog een fijne dag! Met vriendelijke groeten, Niels DC


Athene Written by SLIaughter Deze maand ga ik de aanvallen over en weer bespreken, en ook wat andere zaken zoals de top 10 Alliantie’s tot nu toe. En de top 10 spelers. Top 10 alliantie’s:

Zoals verwacht staat VVF nog steeds eerste in de ranglijst, de rest is totaal veranderd, kijk maar naar No Nonsense. Die stonden twee maanden geleden nog 2e of 3e met achter zich Legends. Uit de top 5 staan alleen Blue Bastards en VVF nog op dezelfde plek, nieuw in de top 5 zijn: Anarchy Reborn en Zodiac. In de top 10 zijn NEVERLAND, Kia Kaha, Godless en Pillars of Hercules erbij gekomen. Belangrijke aanvallen: Deze maand zijn er enkele belangrijke aanvallen geweest, zo hebben VVF, Kia Kaha en Godless enkele aanvallen gepleegd op de WW’s van de WW-coalitie, ook is het gelukt om enkele steden in opstand daarvan te zetten, jammer genoeg is hun werk niet beloond en hebben ze geen enkele WW-stad kunnen veroveren. Ook heeft de WW-coalitie weer is aangevallen alleen dit maal met heel weinig succes. Top 10 spelers:

Deze maand hebben we een korte tijd een andere nummer 1 gehad, Bustogne uit de alliantie Legends stond heel even eerst. Dit was voor het eerst in lange tijd dat de nummer 1 positie door iemand anders werd bezet. Er zit een heel groot gat tussen de nummer 2 en de nummer 3, naar mijn idee zal dit niet meer ingehaald worden en zal


het een strijd tussen kelbrand en Bustogne worden. Ook valt het op dat er vijf spelers van VVF in de top 10 staan. Ook hebben ze allemaal wel een goed gemiddelde punten. Slot: Sorry dat deze times zo kort was, maar ik wist niets meer. MvG, Quinten


Hyperborea Written by Captain Rabbid Beste lezer, piraat, matroos of landrot, Het is een hele tijd geleden dat er nog eens een artikeltje van Hyperborea is verschenen. Dit heeft verschillende redenen, allereerst zijn de meeste andere piraatjes ondertussen overboord gevallen en nu verdwenen van Hyperborea, hun avontuur elders aan het opzoeken. Daardoor zijn we nog maar met 2. Aangezien een Kapitein nooit zijn schip verlaat, zullen we voor eeuwig tot het einde van de wereld de zeven zeeĂŤn bevaren en het harde leven van een piraat beleven. Doordat we met twee het schip draaiende moeten houden, is er veel minder activiteit geweest, minder geplunderd, minder geroofd. Dit is dan ook de tweede reden waarom er een grote stilte is geweest. De wereld is voor ons, de United Pirates een beetje stilgevallen waardoor schrijven minder leuk en makkelijk is geworden. Ik heb de pen vrij snel naast me heb neergelegd, mijn excuses, ik had niet zo snel moeten opgeven. Echter maken we van deze stilte hopelijk een stilte voor de storm. Er worden bootjes en troepjes bijgebouwd en we kunnen er binnenkort weer hard tegenaan, om vervolgens voor een tijdje alles in de buurt kort en klein te slaan, wat waarschijnlijk weer mislukt waarna we terug in de inactiviteit vallen. Geen idee welke richting het uitgaat, maar zoals het er nu voorstaat, moet ik tot mijn schande bekennen dat ik eerder een vreedzame kolonist ben geweest dan een stoere piraat. Zoals al een vijftal keer herhaald, hopelijk komt daar verandering in. En blijft die verandering vervolgens. En verval ik niet terug in de vicieuze cirkel van saaiheid en vrede. En ik ben nu aan het beseffen dat ik vrij hard aan het zagen(voor de Nederlanders: zeuren) ben dus dan stop ik hier ook maar mee, ik denk dat de boodschap duidelijk is. Voor deze maand nog een rustiger artikeltje, vanaf volgende maand waarschijnlijk weer een logboek want subjectief schrijven is nu eenmaal voor mezelf net iets leuker en gemakkelijker, het is dan ook het concept waar ik mee begonnen ben. Waarschijnlijk gooi ik er dan op het einde nog een objectiever deel achteraan om toch niet alles in de verhaal-vorm te schrijven. In ieder geval, genoeg gepraat, op naar de wereld en zijn statistieken.


Hyperborea loopt nu net iets meer al een jaar, en dat is te merken. De kaap van 100 steden is bijna bereikt door de eerste stichtertjes. Zoals het er nu(vandaag 25 januari) naar uitziet, gaat oftewel Bretac van Morag DD tong of LaJa van Cowboys and Aliens met deze titel lopen. Het Orakel van Delphi van Argo heeft verder ook nog een kans. Allen hebben ze 95/94 steden en hebben ze dus bijna het mooie ronde getal bereikt. Van die spelers, komt enkel de naam LaJa, mij niet bekend voor. Orakel van Delphi stond als mijn geheugen me niet in de steek liet de eerste maanden van Hyperborea op de allereerste plaats. Nu staat hij mooi op de 4e plaats, met 200k punten achterstand op de eerste plaats. Ikzelf ben veel inactiever en helemaal niet zo ervaren/pro als alle bovenstaande spelers en sta dus nog niet eens in de top 100. Met mijn zielige 12 steden loop ik een beetje achter, niet dat het me zoveel kan schelen, maar toch.

Maar, wat boeien punten nu als je gevechtspunten hebt. LaJa staat op aanvallend vlak op de eerste plaats met 20k voorsprong op nummer 2, in totaal net iets meer dan een half miljoen aanvalspunten. Orakel van Delphi staat maar op de 5e plaats, met ongeveer de helft van LaJa. Bretac staat maar op de 17e plaats, met de helft van nummer 5. Wat dan ook weer knap is, is Magic77, die staat net achter LaJa in de aanvallerranglijst, met niet heel veel punten verschil, maar heeft toch maar 60 steden, chapeau. Tussen de 2e en de 3e speler zit trouwens ook een gat van bijna 200k aanvalspunten, wat toch wel vrij enorm is en dus vrij sterk van de eerste 2 spelers. Beide spelers spelen ook bij Cowboys en Aliens, wat wellicht verklaart waarom zij de eerste aanvalsplaats voor allianties opeisen. Gevolgd door Morag DD Tong, met maar de helft van de aanvalspunten. Vrij magertjes naar mijn mening, maar wie ben ik om daar over te oordelen. Op de derde plaats staat ReLaX, met maar 60 leden vind ik dat ze toch vrij knap presteren. Dezelfde situatie herhaalt zich op de verdedigingsranglijst en de krijgerranglijst. (hieronder staan de aanvalslijsten)


Dus, dit zijn de huidige statistieken, maar hoe zat het een jaar geleden? En wat is er op die tijd allemaal veranderd? Exact een jaar geleden(of toch ongeveer), stichtte ik mijn 3e stad, gingen we over tot het clearen van het eiland, om vervolgens kolonisatieschepen van andere piraatjes op het toenmalige ‘Pirateneiland’ te laten landden. Samen met de andere piraatjes clearden we zo goed als alle steden, eventueel eentje die ons ontglipte niet. Andere piraatjes kwamen over naar het pirateneiland. Momenteel zijn ze allemaal vergaan, we hebben die steden verloren. Slechte timing, weinig punten, niet genoeg cultuurpunten zorgden ervoor dat we nu het pirateneiland kwijt zijn, slechts 2 piratensteden en 3 stichtplekken zijn nog over, de rest is overgenomen door vijandige allianties. Slecht nieuws, maar niet veel aan te doen. Het enige positieve is dat we genoeg steden hebben om aan te vallen! Exact een jaar geleden stierf een speler en volgde een wereldwijde wapenstilstand. Die vervolgens niet door iedereen werd opgevolgd waarna er nog een heel drama rond ontstond, de exacte feiten en namen schieten me zo even niet te binnen. De naam ‘Titatover’ verscheen in stadsnamen, alliantienamen en profielen. Overal stond iedereen stil bij de gevallen vriend/vijand. Iets meer als een jaar geleden begonnen er verschillende pre-mades op Hyperborea, de meeste van die allianties zijn al gestopt, echter zijn er nog steeds enkele hardnekkige volhouders. The Final Rush staat nog steeds overeind, zelfs in de top 10, zowel gewone punten als gevechtspunten. Knap gedaan, United Pirates bestaat ook nog steeds, maar daar hebben we het al genoeg over gehad. Andere pre-mades bestaan denk ik niet meer, of tenminste niet meer op volle kracht, voor zover ik kan zien. Verbeter me maar als ik fout zit. Naast Pre-mades zijn er ook allianties die al vanaf het begin van de wereld bestaan. Cowboys and Aliens, Cargo en Morag DD Tong zijn daar verschillende voorbeelden van. Om ze nu te zien in de Top 5 is zeer knap. Veel meer heb ik niet te zeggen, het spijt me voor het redelijk saaie artikel, bestaande uit statistieken en mening en met andere woorden een vrij subjectief artikel, vanaf volgende maand ziet het er hopelijk net iets beter uit. Dus, ik zie jullie hopelijk volgende maand terug, met een net iets betere kijk op Hyperborea.

Tot dan, Captain Rabbid


Delphi Written by SLIaughter Voor deze uitgave, heb ik op het forum rondgekeken en wat andere mensen van bepaalde allianties gevonden, de meningen zullen wel wat verouderd zijn, ik zal ook mijn eigen mening geven, maar den van de huidige top 5, ook zal ik daarbij een kaart laten zien waar de top 10 alliantie’s, met wings zich bevind. Vanaf volgende keer ga ik mensen interviewen over hun allianties.

Top 10 alliantie’s meningen (forum): Tummke:

1 Insane Clown Posse 1997898 35 57083 Eigen alliantie, dus geen mening. Wel leuke groep . 2 Friends 1427372 37 38578 Friends heeft een mooie tweede plek behaald. Wel heb ik uit bronnen vernomen dat ze het erg lastig hebben met Solidarity, de nummer 2 in oceaan 55 (achter Friends). Gezien de sterke reputatie die Solidarity in mijn ogen heeft ben ik bang dat ze dit gevecht gaan verliezen. 3 -Gladiator- 1342816 37 36292 Sterk begonnen op deze wereld, maar hebben het nu toch wel wat lastiger. Toch zitten hier een aantal echte toppers en hebben onder andere wij het erg lastig met hun. Taaie gasten. Denk daarom ook dat ze nog wel een tijdje bovenaan mee zullen doen. 4 Solidarity 1255625 32 39238 Zoals gezegd heb ik door ervaringen met veel van de spelers van Solidarity veel vertrouwen in de toekomst van deze alliantie. Zullen nog lang bovenin meedraaien en het hun vijanden erg lastig maken. 5 De Tempeliers 1248378 26 48015 Lijken aan een mooie opmars bezig te zijn. Met slechts 26 spelers en een mooi hoog puntengemiddelde van 48.015 is dit één van de allianties om naar te blijven kijken. 6 The Athletes 1203547 36 33432 Soort van doorstart gemaakt (als ik het zo mag noemen??). Denk dat ze het wel weer oppakken waar ze gebleven waren, al is het met een paar mensen minder. Zeker met de ervaring die veel van de topspelers hier hebben. Vraag me wel af of ze het weer zover weten te schoppen als op onder andere Chi. 7 The Mad Clowns 1055189 39 27056 Zie 1.


8 La Revoluci贸n 1052679 36 29241 Hier spelen ook veel bekenden van Chi. Ook een paar toppers, maar of ze echt de top halen durf ik te betwijfelen. 9 Obey 1037693 25 41508 Doen het ook sterk met een hoog puntengemiddelde en een mooie aanvallersrang van 4. Lijken me lastige spelers om mee op een eiland te liggen. Verder niet zo bekend met de alliantie/de spelers. 10 -Gladiator 1014010 38 26684 Zie 3.

Gerechtigheid: 1 Insane Clown Posse Net zoals de vorige keren, dit is mijn eigen alliantie en dus is mijn commentaar op deze alliantie niet ontzettend objectief. We zijn nog steeds de nummer 1 wat betreft ons puntenaantal en de nummer 1 op de aanvallers ranglijst. Het valt mij wel op dat alles langzamerhand professioneler wordt (in het begin kon je nog eenvoudig alles solo doen en nu worden aanvallen veelal georganiseerd). 2 Friends Deze alliantie heeft echt een ontzettende groei doorgemaakt. Ook ik maak mij zorgen om ze vanwege het punt dat Tummke ook al aanhaalde met Solidarity. 3 -GladiatorEr is niks veranderd in mijn visie over deze alliantie ten opzichte van mijn vorige lijstje. Ik vraag mij wel af hoe lang ze nog op 3 kunnen blijven. Ik ben het niet helemaal eens met Tummke dat we moeite met ze hebben. Naar rato veroveren wij namelijk meer steden van ze dan we aan ze verliezen. Als er 2000 biremen in een stad staan is het (in mijn mening) gewoon dom om de kolo eruit te slopen, het is dan verstandiger om gewoon een stad van ze pakken, daar ben je minder aan kwijt :P 4 Solidarity Lijkt mij nog steeds een goede alliantie, zullen ze Gladiator inhalen? Ze hebben nog steeds een probleem met de aanvalspunten. 5 De Tempeliers Deze alliantie zit in mijn hoofd-oceaan en groeit ontzettend snel. Ik heb ook een stad op een cluster-eiland van ze. Maar tot op heden heb ik nog geen aanval binnengekregen hier, maar ik verwacht er in de toekomst nog wel eentje van ze. Dat is juist wat goed is aan deze alliantie, ze schromen niet om een grote speler aan te vallen. 6 The Athletes Ze hebben hun ledenbestand wat opgeschoond, maar zijn inmiddels toch een stuk minder hoog. Maar stabiliteit binnen een alliantie is een betere indicatie voor een goede alliantie dan hun punten. Ik ben nog steeds niet zeker over hoe de situatie


met Black Pearls is. Zal hij nog terugkeren naar de alliantie? Want zoiets heeft Black Pearls in andere werelden wel eens eerder gedaan. 7 La Revoluci贸n Net als in mijn eerdere lijstjes zie ik het somber in voor deze alliantie, het verdiend echter wel mijn bewondering dat ze nog altijd op de 7e positie staan. 8 The Mad Clowns Wing van Insane Clown Posse, verder weinig over te melden. 9 Obey Een goede vriend van mij zit bij deze alliantie. Het lijkt mij een redelijk goede alliantie. Ze hebben echter niet voldaan aan mijn verwachting dat ze La Revoluci贸n zouden inhalen. Kom op jongens, even een stapje harder en jullie zijn er! 10 -Gladiator Wing van -Gladiator-, verder weinig te melden.

Eigen mening huidige top 5: 1 Insane Clown Posse Een sterke alliantie, die nog steeds op nummer 1 staat, houd het lang vol, Ze staan ook 1ste met aanvallers, wat aangeeft dat ze een heel sterke alliantie zijn. Bij verdediging staan ze 2de wat ook netjes is. 2 Solidarity Een zeer ervaren alliantie lijkt me, alleen is het jammer dat ze 6de staan bij aanvallers, waar ze aan moeten werken. 3 Obey Zeer snel gestegen in een korte periode, wat best knap is. Ze staan ook 2de qua aanvallers, wat aangeeft dat ze al een tijdje naar de 3de positie toe aan het werken zijn, ik zou zeggen ga zo door. 4 -Gladiatorde 4 in de aanvallers ranglijst, ze doen het dus goed, alleen hebben ze een wing, dus ik had wel wat meer verwacht, dit is niet een alliantie die er tussen uit springt. Ik verwacht niet dat ze het lang zullen volhouden 5 The Athletes Ze staan 21ste op de aanvallers ranglijst, ik vraag me af hou houden ze dit vol, en zullen ze dit nog wel volhouden, als ze opeens uit het zicht zijn verdwenen verbaast mij dat niets.


Efeze Χ χ

Written by Angé-lias

Met nog verse oliebollen in de maag, de aanhoudende kou en de al mislukte nieuwjaarvoornemens, kwam Efeze uit de lucht vallen. Een kersverse wereld die vrij abrupt voor de deur stond. Qua snelheid belooft het een rustige wereld te worden. Toch zijn er in de eerste maand al tal van fluctuaties geweest en is de wereld met een hoop kabaal begonnen. Allereerst is het wel zo fijn om me voor te stellen. Momenteel ben ik scholier en zit in mijn eindexamenjaar van het atheneum. In mijn vrije tijd doe ik niets liever dan sporten en muziek maken. Ik voetbal al zo’n twaalf jaar bij mijn plaatselijke club en bespeel de gitaar en piano. Mocht ik alleen thuiszitten, pak ik stiekem de microfoon. Tot de buren weer komen klagen en ik volhoud dat mijn katten vals zongen.. ..in ieder geval, zonder verder oponthoud zal het eerste artikel over Efeze beginnen, veel leesplezier!

1.0 Proloog Op twee januari kwam het bericht dat de volgende dag een nieuwe wereld van start zou gaan. Een wereld met niet de hoogste snelheid, een wereld mét moraal en een wereld met een hoog alliantielimiet. Voor velen niet meest ideale instellingen, maar bij anderen paste dit perfect in het straatje en daarom werd de wereld dan ook druk bezocht door ruim 20.000 veroveraars. Veel bekende namen zijn terug te vinden in de ranglijsten, maar ook nieuwe, onbekende spelers proberen hun polis uit te bouwen om zo een van de machtigste krijgers te worden uit hun oceaan. Allen strijden ze voor roem en glorie. Onder het aanzien van de goden proberen ze een plek op de olympus te bemachtigen. Toch is de reis pas net begonnen en staan we aan het begin van een groots, feeëriek avontuur...de lichten uit Efeze schijnen en verhalen gaan geschreven worden.

Nieuw lucht geblazen in Efeze! Efeze behoort tot één van de best bewaarde, antieke steden met als bekendste gebouw de Tempel van Artemis, één van de zeven wereldwonderen. Efeze is gebouwd op verschillende terrassen, die een hoogteverschil van meer dan tweehonderd meter overbruggen. Het temperatuurverschil tussen zomer en winter kan meer dan zestig graden bedragen. Met andere woorden: het is zo goed als onleefbaar op deze barre hoogte. Toch hebben hier mensen gewoond, van 5000 vóór Christus tot de zevende eeuw van onze tijdrekening. Nu kent deze wereld weer zijn opleving en wordt bewoond door ruim 20.000 krijgers, strijdend voor de overwinning!


2.0 Algemeen 2.1 Stel jezelf voor! In deze vast terugkerende rubriek zullen spelers zich voorstellen aan de wereld. Iedere maand laten we spelers aan het woord waarin ze vertellen over zichzelf. Mocht u denken: ‘Ik wil mij ook wel aan de wereld voorstellen’ Aarzel dan niet om mij een bericht te sturen, zodat de wereld jou leert kennen!

Ik ben dus Gerard Joling, ook wel bekend onder De Bezem. Buiten grepo word ik Frank genoemd, ben 17 jaar en een actieve vakkenvuller. Daarbij ben ik nu bezig met het laatste jaar van het VWO. Mijn hobby's zijn gamen en hardlopen, en natuurlijk grepolis. Ik heb mijn meeste ervaring opgedaan op wereld Epsilon, waar ik speelde in Idiota. Daarbij heb ik vrij lang in de top meegedraaid op wereld Psi. Ik verwacht dat Insomnia. en Vatos Locos lang op Efeze actief blijven, van de rest verwacht ik eigenlijk niet zo veel. Wellicht heeft Clan nog een kans. We zullen het zien! :)

Gegroet mede Grepolis spelers. Mijn naam is Jordy, Jexiathz in de spelwerelden. 16 jaartjes jong en een fanatieke sporter. Ik ben dus ook vaak op het veld te vinden om een balletje te tikken. Als we het over mijn Grepolis ervaring en dergelijk hebben kunnen we ergens ver weg beginnen, de wereld weet ik niet meer zo goed. Spelende in deze wereld wist ik niet zo goed wat ik moest doen, maarja dat is volgens mij best logisch voor een nieuwe speler. De beginner stapjes maakte ik langzamerhand en het spel greep me steeds meer. Om de een of andere reden, die voor mijzelf ook onbekend is (heb vast last van geheugenverlies), stopte ik ermee.


Na een tijd bezig te zijn geweest met andere dingen kwam ik eens terug om te kijken hoe Grepolis destijds was, dit op de wereld Omega. Ben hier toen begonnen met een groepje spelers, we noemden onszelf 'Vox Populi'. Deze tijd was geweldig voor mij. De spelers die ik hier ontmoet had bleven me goed bij, vooral Tim. Voorheen dacht ik dat ik alles wel begreep, maar had het niet bij het rechte eind. Al m'n medespelers stonden ook voor mij open en hielpen me zo verder met de gevorderde spelonderwerpen. Deze tijd kwam echter aan zijn einde en weer kwam er een lange stille periode waar ik niks deed wat met Grepolis te maken had. Na enige tijd begon er toch weer wat te kriebelen bij mij, Grepolis zat nog steeds in me. Door dat gevoel ben ik toen op de Engelse servers gaan spelen tot de dag aanbrak waar de huidige wereld Efeze geopend werd. Lekker tussen allemaal Nederlanders weer dacht ik gelijk. Na wat rondgekeken te hebben viel mijn oog op de alliantie van Tristan. Met blijheid werd ik aangenomen en heb tot de dag van vandaag geen spijt dat ik destijds een sollicitatie naar de alliantie eruit had gegooid. We zijn momenteel een gezellig compact groepje en proberen het ook zo vol te houden. Tot nu toe heb ik erg veel plezier in deze wereld en hoop dat dit ook zo blijft. Ik wens iedereen nog veel plezier en succes toe op deze wereld. Wellicht mogen we elkaar nog eens bezoeken;)

Op ons kan je bouwen! - Het Blok


2.2 Efeze Monthly Massa aan de macht in Efeze! Al vanaf het begin heeft de alliantie de afwijsknop niet weten te vinden, en zo ging het rekruteren stug aan door. In de eerste dagen ging het rekruteren zeer goed en hadden ze overvloeden aan vraag. Met dit overgrote aantal aan spelers wisten ze de eerste plaats in handen te krijgen, en stonden daarom ruimschoots voor op nakomende allianties. Toch is de strijd tussen kwaliteit vs. Kwantiteit een wichtige zaak. Het puntengemiddelde lag vrij laag binnen de alliantie en uiteindelijk is de alliantie verdwenen ten gevolgede van interne strubbelingen.

Vatos Locos, een beest!

‘Onze roem was maar tijdelijk’ Sultan of piraat?

Met ruime voorsprong heeft Vatos Locos de eerste plaats bemachtigd in de ranglijsten. Al eerder domineerden ze op de aanvallerranglijst, maar nu staan ze ook qua punten ver boven de anderen. Wie gaat dit beest temmen? Komen er oproeren tegen deze grootmacht, of laat de rest zo over zich heen lopen?

Clash of titans Gelukkig liggen Insomnia. en Vatos Locos niet naast elkaar, maar met recht mag gesproken worden van twee sterke allianties die voor veel vuurwerk kunnen zorgen in de toekomst. Beiden zijn aanvallend ingesteld en zijn niet bang om het gevecht aan te gaan. Wat zal dit in de toekomst opleveren?

Het maakt niet uit als wie hij vecht, maar SultanJoel maakt de velden om zich heen leeg. Met de eerste plaats in de aanvallerranglijst op zak, lijkt niemand hem in de weg te staan. Dominerend in oceaan 44 heeft iedereen een rood kruis in zijn dorp staan. Wie is er nog veilig?

Oorlog! Een officiële oorlog is al gaande tussen de krachten van Roman Killers en Dream Team. Dit spektakel vindt plaats in oceaan 54 waar het er hevig aan toegaat. Aan weerskanten vallen verliezen en worden dorpen geplunderd. Hoe dit af gaat lopen is nog maar de vraag, voorlopig weten we enkel dat deze strijd nog niet over is.


3.0 Allianties 3.1 Toekomstverwachtingen Efeze kent tal van allianties. Allen streven ze naar de roem en glorie van een overwinning. Toch start elke alliantie met eigen doelen die verschillen van andere allianties. Daarom laten we enkele allianties kort aan het woord om hun prognoses te delen met de wereld. Het blok: ‘Het Blok probeert in de toekomst niet alleen te blijven groeien, maar ook gezellig te blijven en goed overleg tussen de spelers en de leiding te houden! We proberen ook minder ervaren spelers veel bij te brengen, zodat zij in de toekomst Het Blok kunnen helpen met groeien. Het forum zal een zeer belangrijk onderdeel zijn van onze alliantie: Veel overleg en interactie tussen de spelers zal een noodzakelijk zijn. Maar in onze alliantie gaat het natuurlijk ook niet alleen om de gezelligheid; Wij focussen er ook op om een grote en welvarende alliantie te worden, die veel invloed kan uitoefen op oceaan 55 en omstreken.’ Titans: ‘Wij zitten nu nog volop in onze opstartfase, en onze toekomst is nog niet besproken. Onze groei is momenteel nog niet duidelijk merkbaar, en hebben het laagste gemiddelde uit de huidige top-10 als ik me niet vergis. Het enige dat zeker is, is dat we onze oude alliantie weer aan het opbouwen zijn, en dit vergt nogal wat tijd door de ligging van onze leden momenteel. We zullen in ieder geval niet van de kaart/ranglijsten verdwijnen.’

Roman Killers: Wij zijn Roman Killers, een succesvolle alliantie bestaande uit ervaren en betrouwbare leden die willen vechten tot het eind! Ook werken wij als alliantie erg goed samen, en werken volgens een plan. Verder proberen we ook onze leden dichterbij elkaar te krijgen door te clusteren en dat heeft/gaat nog goed uitpakken! Dus zoals ik al aangaf bestaan wij uit ervaren veteranen maar wij hebben ook beginners in ons midden die wij zo goed mogelijk willen helpen/opleiden. Wij klinken zo misschien veel eisend maar zo gaat het absoluut niet, wij proberen juist zoveel als mogelijk democratisch te doen zodat iedereen zijn zegje/dingetje kan doen. Ook om onze kernkracht te behouden proberen wij ons eerst volledig te vestigen in OC 54. Wij staan hier al goed en zijn niet van plan ons te laten wegjagen! Maar niet alles gaat welvarend, wij hebben momenteel ook een oorlog met Dreamteam & Dreamteam II . En wij zijn zeker niet uit het veld geslagen!! Nu staan we ook mooi hoog in de ranglijst(en) en dat komt ook door onze samenwerking en gedrevenheid. Tot slot, wij kunnen nog steeds spelers onderdak bieden dus hebt u 3k(000) punten stuur ons pm anders, hebt u dit niet dan kunt u zich aan melden bij onze wing.


The Rock: ‘Onze toekomstverwachtingen ... daar vraag je me wat. Wij, The Rock zijn bezig ons te clusteren in oc 54 en we willen daar dan ook een gevaar voor andere allianties worden. op het moment gaat het bij ons zeer goed in de alliantie en dat willen we zo volhouden om uiteindelijk uit te groeien tot een top alliantie. op het moment zijn de meeste leden goed gedreven wat altijd mooi is en belangrijk wil je een toekomst hebben. ons voornaamste doel is ons clusteren in oc 54 en daar dan ook een gevaar vormen voor anderen!’

3.2. Ranglijst Een overzicht van de ranglijsten is altijd mooi meegenomen. Het beeld op 25 januari:

Graag ligt ik twee allianties op, die in mijn optiek, de beste kaarten in handen hebben voor de toekomst. Allereerst Vatos Locos. Deze alliantie is trede per trede in de ladder gestegen en heeft momenteel de eerste plaats in handen met geen onbehoorlijk puntengemiddelde. De alliantie, onder leiding van De Deurwaarder, bestaat uit ervaren krijgers van vroegere werelden. Aangevoerd met frisse talenten, wat dit één van de beste allianties maakt op de wereld Efeze. Ze zijn al de schrik van vele allianties en de vraag blijft: ‘Wie gaan dit beest temmen?’ Uit meerdere allianties komen stemmen al samen om een formatie te creëren tegen deze alliantie. Hoe zich dit in de toekomst gaat uitspelen, ligt nog in het verschiet. Aan de andere kant staat Insomnia, een alliantie geleid door Time For Plan B. Ook deze alliantie bevat ervaren krachten wat terug te zien is in de statistieken. Een goede start is het halve begin. Voor alliantie rond de 20 leden weten ze zich staande te houden tussen de grote allianties om hen heen. Een alliantie om op het oog te houden.


4.0 Prestaties Speler van de maand

Alliantie van de maand

Gummy124

Vatos Locos

5.0 Epiloog Dit was dan alweer de eerste uitgave van deze wereld. Momenteel verkeer ik mij in een enorm drukke periode, vandaar dat dit niet de beste uitgave is die sommigen allicht van mij gewend zijn. Mijn excuses hiervoor, maar ik hoop dat jullie hier begrip voor hebben. Komende maand heb ik hier meer tijd voor een hoop dan ook met een degelijk artikel op de proppen te komen. Als reporter zit ik altijd verlegen om feedback, gelieve mij te berichten met punten die u graag terugziet in volgende uitgaven en de mindere punten. Mocht u nog een geweldig idee hebben, ben ik bereikbaar op het forum onder Flip8412, in-game onder de naam AngĂŠ-lias. Tot volgende maand!

We zijn een alliantie die op de lange termijn zal overleven - Titans

Extra dank uit aan de spelers: Jexiathz, Marlondehaan, Roman Archer, Sheeps, ReNSz-EHV, en Gerard Joling


Gamer’s corner Written by Noorddam Happy New Year! Welkom iedereen bij onze 2e editie van GIC, een artikel waarin wij reviews en previews schrijven over verschillende video games. Vorige keer waren dit Grand Theft Auto V en Far Cry 3. Deze maand wordt een redelijk korte uitgave met één review. Namelijk Battlefield 4. Volgende maand komen Watch Dogs en Splinter Cell Blacklist aan de beurt. In een review (of recensie) bespreken we video games die (onlangs of langere tijd geleden) zijn uitgebracht. In de pre-view daarentegen gaan we het hebben over games die nog moeten uitkomen. Voor zij die de een aantal begrippen niet begrijpen, kunnen zij deze op de laatste pagina opzoeken.

What to expect? (Wat kun je verwachten? (in dit artikel)) Reviews: -Battlefield 4

Battlefield 4

Mijn punt op 100: 95/100

~Inleiding~

Toen de eerste Battlefield 4 afbeelding indertijd werd gepubliceerd, werd iedereen van zijn stoel geblazen. De fantastisch gedetailleerde en mooi ogende afbeelding was definitief Next-Generation. Al snel volgden er meer, even mooie, plaatjes,


evenals meer informatie over het spel zelf. Zo leerden we dat we weer een mooie multiplayer versie, waar dit spel voornamelijk om draait, konden verwachten. Er werden tal van nieuwe wapens, mechanics, spel-elementen en voertuigen toegevoegd, maar ook oudere functies maakten hun rentree. Ook werden we al snel op de hoogte gebracht van een feature genaamd 'Levolution'. Dit houdt in dat naarmate het spel (in multiplayer) vordert, de map waarop je speelt begint te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld het weer zijn. Zo kun je in het begin van de match een prachtig, zuiders weertje hebben, maar tegen het einde van het spel terechtkomen in een tropische storm. Levolution kan ook geactiveerd worden door de speler zelf. Zo kun je een reusachtige wolkenkrabber laten instorten, of kun je een gigantisch schip laten stranden. Dit maakt het spel veel aantrekkelijker en geeft meteen al een betere indruk.

Op 1 oktober bracht DICE een 'Closed-Beta' versie uit van Battlefield 4. Deze was enkel beschikbaar voor spelers die Battlefield 4 PC Digital Deluxe Editie hadden ge pre-ordert, je een Battlefield 3 premium gebruiker bent, of als je een geregistreerde gebruiker bent van Medal Of Honor Warfighter Limited Edition of Digital Deluxe Edition bent. Voor de andere spelers was de Beta beschikbaar op 3 oktober 2013. Ook een trailer werd rond deze tijd uitgebracht. De Beta was een zware schok voor een groot deel van de community. Om te beginnen was het niet speelbaar voor 32-bit gebruikers. Dit viel nog wel goed te maken omdat de uiteindelijke versie wel compatibel zou zijn. Maar, er waren zo ontzettend veel bugs, crashes, errors enzovoort. Het spel was voor 他 van de spelers niet speelbaar. Het was inderdaad nog maar een Beta versie, maar er waren zo ontzettend veel bugs dat men verbaasd was dat DICE dit niet heeft opgemerkt toen zij het spel testte voor de Beta. Gelukkig gaven ze aan dat dit allemaal gefixed zou moeten zijn als het spel uitkomt.


DICE publiceerde het spel uiteindelijk via EA Games op 29 oktober 2013 voor PC, Xbox 360, Xbox One, Playstation 3 en Playstation 4.

~Battlefield = Bugfield?~ Battlefield 4 was een groot succes, toen het spel werd uitgebracht vloog het de winkels uit. Maar, het succes was helaas niet voor lange duur. De belofte dat het spel speelbaar zou zijn na de release werd op de eerste dag al verbroken. Het ging voornamelijk over de connectie problemen die zich ook bij de Beta voordeden, of de bugs waarbij er geen enkele server gejoined kon worden,... Het verwonderde iedereen hoe het mogelijk was om een spel te lanceren dat nog zoveel bugs had, de vraag of het spel wel genoeg was getest kwam zeer frequent voor. DICE is vele klanten misgelopen door een spel te lanceren met zo ontzettend veel bugs en een schandalig hoge prijs van 60 euro.

~Maar voor zij die het kunnen spelen is het een fantastisch spel~ Er mogen dan wel talloze problemen zijn met het spel, maar het is wel degelijk fantastisch voor hen die het wel kunnen spelen zonder bugs. De graphics zijn werkelijk adembenemend, reflecties zijn prachtig, het spel is extreem gedetailleerd en je kunt er veel meer doen dan enkel op je vijand af rennen en hem wat lood inschieten. Dit is namelijk niet Call Of Duty. Battlefield 4 gaat meer om tactiek en teamplay. Strijd je samen met je vrienden, dan kom je een stuk verder dan overal als een kip zonder kop rond te rennen en plots tegenover heel je vijandelijk team komen te staan.. Maar hou je toch wel van deze stijl, dan heb je erg veel ruimte om als een kip zonder kop rond te gaan rennen. De maps in Battlefield 4 zijn namelijk enorm in vergelijking met andere multiplayer maps. Bovendien is deze uitzonderlijk goed gedetailleerd waardoor het een deugd is om rond te trekken in de bossen van Zavod 311, of op de top van de wolkenkrabber te staan in Siege Of Shanghai.


~Single Player~ Single player moet niet de reden zijn waarom je dit spel koopt. De campaign is grof gezegd, tijdverlies. Je verspilt zo een 6 Ă 7 uur aan deuren openen, rennen naar de volgende ruimte, daar weer een groepje vijand neerknallen die dan ook doodleuk naast je granaat blijven staan denkend dat het een waterballon is. De personages zijn ook niet louter interessant. Alles wordt 10 keer herhaald, met voorspelbare plotwisten en een slap verhaal. Dit is niet voor spelers die uitdaging willen. Het is namelijk ook helemaal niet origineel. Het heeft wel al een iets duidelijkere verhaallijn dan Battlefield 3, en de graphics zijn verbeterd, maar daar blijft het bij. Het enige voordeel van de Single Player is dat je er wapens kunt vrijspelen die je dan weer in de multiplayer kunt gebruiken. Zoals de MP7 of Rex. Maar genoeg over de Campaign, laten we nog even terugkeren naar de modi, maps, wapens, gadgets en customization-mogelijkheden. In Battlefield 3 kon je je wapens al helemaal upgraden en aanpassen. Maar in Battlefield 4 is het nog veel uitgebreider. Tal van nieuwe accessoires, wapens, camouflage, gadgets, noem maar op staan ter je beschikking. Je kunt uit 4 verschillende uitrustingen kiezen. Assault, Engineer, Support and Recon. Door wapens te gebruiken unlock je weer nieuwe, betere wapens in dezelfde class. Als je dus nieuwe sniper rifles wilt unlocken moet je met sniper rifles punten scoren.


Elk wapen heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Zo is de FAMAS geschikt voor close-range combat. Het heeft namelijk een erg slechte stabiliteit waardoor het wapen heen en weer schud. Maar dan heb je bijvoorbeeld de SAR-21 die de hoogste stability graad heeft die je kunt krijgen en is dus uitermate geschikt voor medium tot far-range combat. Je hebt ook allerlei granaten en messen die je kunt gebruiken en vrijspelen. Meestal via battlepacks. Dit zijn bonussen die je krijgt als je bijvoorbeeld een rank omhoog gaat, of als je premium activeert. Commander Mode maakt weer zijn intrede in Battlefield 4.

Commander mode kwam voor het eerst aan het licht in Battlefield Bad Company 2. (Battlefield 2) en doet nu zijn comeback in Battlefield 4. Wat houdt dit in? Wel, je krijgt een strategisch overzicht van het gevecht. Voor je zie je een kaart. Je kunt van alles doen om je team te helpen. Je kunt een UAV laten rondcirkelen boven de vijand zodat je deze op je minimap kunt zien. Of je kunt een 'Cruise Missile' op pad zenden die een heel gebied vernietigd. Het is dus een enorm voordeel als je een goede commander hebt.


+Fantastische multiplayer met zeer uitgebreide gameplay +Levolution +Visueel Prachtig +Grote Maps +Flinke vrijheid +Mooie vuurgevechten

95/100

-Extreem veel bugs en crashes -Je hebt de levolution effecten na 10 keer wel gezien en ze geven je ook geen bijster interessant voordeel. -Single Player voegt weinig toe -Kunstmatige intelligentie vrij slecht. De personages reageren niet op bijvoorbeeld granaten. Is het spel het kopen waard? Ondanks al de bugs is het een overduidelijke Ja. De multiplayer is fantastisch, zeker als je ook nog eens speelt met vrienden en kennissen via Skype. Ik raad je aan om nog even een maandje te wachten tot de crashes en connectie problemen volledig verholpen zijn. Hier eindigt onze korte, maar bondige review over Battlefield 4. See you on the Battlefield! Hier hebben jullie nog even een begrippenlijstje voor de moeilijke woorden:

-Physics: Met physics wordt er gedoeld op hoe (realistisch) de spel-elementen reageren op een bepaalde actie. Laat ik hierbij een voorbeeld geven. Je schiet op een huis met een RPG (vlammenwerper). Als het huis instort heb je te maken met goede physics, als het huis maar een kleine barst vertoont, heb je te maken met, normale game-maar slechte realiteit physics. -Graphics: De grafische kant van een spel, de visuele aspecten . -Gameplay: Met de term gameplay wordt gedoeld op hoe een gebruiker een computerspel ervaart of de elementen van het spel zelf. Hierbij kan worden gedacht aan de besturing maar ook de controle over het weergegeven visuele standpunt. Meestal wordt bij het beoordelen van een computerspel ook gekeken naar muziek en geluid, graphics, physics, moeilijkheidsgraad en herspeelbaarheid (is het spel het waard om opnieuw te spelen?). -First/third-person shooter: De meest bekende 'person-views' zijn first-person en thirdperson. Een voorbeeld: First-person shooter is een spel zoals Far Cry 3 (zie afbeelding 2), je ziet alles door de ogen van het personage. Third-person daarentegen is een spel zoals GTA IV, je ziet de persoon volledig. -Next-Generation: 'Volgende Generatie'. In dit geval: Een nieuwe generatie van graphics. Dat was het voor deze uitgave, tot de volgende!


Het Lezershoekje Written by RabbidRobin

Beste Lezer,

Wij zijn er weer met twee boeken, twee is een mooi getal, dus daar houd ik het vanaf nu ook bij. Ik heb twee boeken uitgekozen, allebei vrij verschillend. Als je van science-fiction boeken houdt, dan is ‘Sequoia’ wel iets voor jou. Voor het andere boek vind ik het moeilijk om er een echt genre op te plekken, maar actie zou min of meer passen. Beide boeken zijn eigenlijk echt geweldig en als je eens niets te doen hebt en een goed boek zoekt om gezellig mee onder een dekentje te kruipen in de zetel dan stel ik voor dat je eens gaat kijken naar een van onderstaande boeken.

Veel leesplezier, RabbidRobin

Sequoia – Kirstin Vanlierde

Sequoia, een boek van eigen land, speelt zich af in de toekomst. In de toekomst is er een grote slag geweest, een slag om de aarde. Alles is naar de kloten en het leven op aarde is niet meer mogelijk. De mensen die het toch hebben overleefd, wonen ondergronds, in een plaats die Eden wordt genoemd. Bovengronds is het nog steeds niet leefbaar. Ze hebben alle technologie daar beneden en kunnen zo overleven. Maar, er is een professor die dit alles tegenspreekt, volgens hem kan men wel degelijk leven boven de grond. Hij laat een speciaal pak maken en vertrekt vervolgens naar boven. Niemand heeft hem ooit terug gezien. En nu blijft Maarian achter, alleen en verlaten zonder haar vader die nu weg is. Maar, Maarian is koppig, ze blijft geloven dat het leven boven de grond wel


mogelijk is en doet er dan ook alles aan om naar boven te geraken en haar vader terug te vinden.

Sequoia is een heel mooi boek over de zoektocht van een jong meisje naar de waarheid. Alles wat ooit als ‘waar’ werd afgestempeld, blijkt opeens een grote leugen te zijn. Ze ontdekt een heel nieuwe wereld, dingen waar ze nog nooit van had gehoord of gezien. Dingen die nieuw zijn voor haar en die ze maar al te graag ontdekt. Maar leven er ook mensen boven de grond? En zijn die haar vriendelijk gezind? De wetenschappers hebben hen namelijk zoveel jaar geleden achtergelaten om als bange ratten onder de grond te vluchten met de technologieën die alleen zij hadden. Ik vond het heel vlot lezen en je wilt ook verder lezen, weten wat er gaat gebeuren, zal gebeuren. Wat sequoia nu met heel dit verhaal te maken heeft? Misschien moet jij ook maar eens een nieuwe wereld gaan ontdekken en dit boek lezen, dan zul je daar een antwoord op krijgen.

Airman – Eoin Colfer

Airman is het andere boek dat ik aan jullie ga voorstellen. Airman gaat over een jongen; Conor Broeckhart. Hij droomt ervan om te vliegen, een eigen vliegmachine te bouwen en zo als eerste in staat te zijn de luchtelementen naar zijn zin te beheersen. De interesse heeft hij waarschijnlijk van zijn vader, die een bekende vliegenier is. Een verrassend feit is dan ook dat hij in de lucht is geboren, in een heteluchtballon om precies te zijn. Echter worden zijn dromen vrij snel in stukken geslagen alsof het niets is. Hij wordt laf beschuldigd van een moord en wordt als straf naar de gevangenis gestuurd. Echter is het niet zomaar een gevangenis. De gevangenis in Klein-Saltee is hard, zeker voor jongens. Het is dan ook ongehoord dat Connor naar daar moet, maar hij staat machteloos tegenover het complot. Iedereen keert hem de rug toe nadat ze horen dat hij gemoord heeft. Hij wordt in de strafgevangenis gegooid, waar gevangenen diamanten moeten mijnen totdat hun tijd erop zit, en die tijd is meestal hun dood. Hij wilt ontsnappen, weg van hier, en er zijn niet heel veel mogelijkheden. De enige uitweg, is de lucht.


Vergeleken met alle andere boeken die ik heb gelezen, is dit toch wel een van de betere. Het boek mengt verschillende genres en combineert ze tot een prachtig geheel. Je bent in staat om je echt in te leven in het personage, en staat even machteloos tegenover het complot als het personage zelf. Het is niet voor de jongsten onder jullie geschikt, ik zou zeggen vanaf het middelbaar is het wel te lezen, anders zul je er namelijk niet alles van begrijpen. Het boek is prachtig geschreven en neemt hier en daar vrij onverwachte wendingen. Ik raad dit boek aan iedereen aan, want het is echt gewoon fantastisch, meer woorden heb ik er niet voor.

Bedankt voor het lezen van dit Leeshoekje en ik hoop dat ik je enkele ideeĂŤn voor goede boeken heb gegeven. Dus tot volgende maand, voor weer 2 boeken. Suggesties zijn altijd welkom en anders zoek ik er zelf wel enkele boeken uit.

RabbidRobin


Met dank aan: Reporters: Niels DC SLIaughter AngĂŠ-lias Noorddam

Spelling: HappyPineapple Tristan

Leiding RabbidRobin RSCL Crusader Iljavelissa

Uitgave 41  
Uitgave 41  

Uitgave 41 van de Times

Advertisement