Page 1

WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 16

WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 17

“Zurriks z it dich ter bij

K ansen over grenz en

Laatst was er een discussie op social media of je in dorpen niet allemaal Nederlands moest spreken. Daar ben ik het niet mee eens. Een taal of gebruik geeft juist een eigenheid aan een dorp. Het maakt uniek. Wel kan ik me voorstellen dat je het dorpsleven negatief ervaart als iedereen in een onverstaanbare taal spreekt.

“In je eigen streektaal met elkaar praten, dat is het leukste wat er is.” Tonprater Arian Compen uit Soerendonk is sinds juni bezig met het maken van een Zurriks

Gemeenten in Nederland kregen er sinds vorig jaar een flink aantal taken bij. Daarbij gaat het om de jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Meer verantwoordelijkheden dus, maar ook met minder geld. Voor een prettige leefbaarheid in onze dorpen vraagt dat om creativiteit en intensievere samenwerking met inwoners, ondernemers en andere gemeenten.

woordenboek om het dialectschrift uit Soerendonk vast te leggen.

Laat je inspireren en doe ook mee!

Bruisen, bouwen, binden:

Arian Compen vertelt over zijn maatschappelijk initiatief

j e h art”

Arian: “Oorspronkelijk is mijn tante begonnen met het opschrijven van het Zurriks. Het spreken van een dialect vind ik iets heel vertrouwds. Het zit dichter bij je hart en ik merk dat een sociale drempel meteen weg is als je met elkaar deze taal spreekt. Daarom vind ik het zo bijzonder om straks een naslagwerk af te leveren waar iedereen de juiste spelling van onze streektaal kan opzoeken.

Daarom heb ik deze discussie aan de dorpsraad in Soerendonk voorgelegd. Als er animo voor is, wil ik een gratis workshop ‘Zurriks’ te organiseren waarin iedereen kan leren hoe je het dialect uitspreekt en hoe je het opschrijft. Dit is toch een prachtig cadeau voor iedereen?”

TI P !

Inschrijven voor workshop Zurriks? Stuur een e-mail naar info@zurrik.com

Cranendonck koerst op eigen burgerkrach t Meer samenleving,

minder overheid

Een schoolvoorbeeld van eigen kracht. Dat is stichting De Helpende Hand in Maarheeze. De Helpende Hand brengt belangeloos mensen met elkaar in contact die af en toe hulp kunnen gebruiken. Denk aan een klusje in huis, hulp bij de boodschappen of lekker sportief bezig zijn met een maatje.

Noëlle Tauran en Claire Haarmans

Dit is een van de vele maatschappelijke initiatieven die Cranendonck rijk is. In onze kernen hebben we ze in alle soorten en maten. Bewoners die een eigen energiecoöperatie starten. Vrijwilligers die een huiskamer in de kern runnen, een eetpunt organiseren of de cultuur in Cranendonck op de kaart zetten. Een rijk maatschappelijk netwerk draagt namelijk bij aan de sociale veerkracht van Cranendonck.

initiatieven, legt verbindingen en maakt mensen enthousiast. “We proberen ideeën zo vroeg mogelijk te signaleren”, zegt Claire Haarmans, beleidsmedewerker Sociaal Domein. “Met ons groeiende netwerk kunnen we deze ideeën koppelen aan mensen binnen het gemeentehuis, enthousiaste ondernemers en buurtbewoners. Hoe gek of klein je idee ook is: we willen altijd met je in gesprek. Voel je vrij om te bellen.”

Gebruik de kennis en ideeën uit de kernen De gemeente koerst op een participatiesamenleving. “Met extra taken en minder geld is het als gemeente een pittige opgave als je een goed basisniveau aan voorzieningen wilt blijven bieden”, zegt Noëlle Tauran, beleidsmedewerker Sociaal Domein. “Dat betekent dat sommige zaken anders moeten worden georganiseerd. Dit doen met mensen die het leuk vinden om elkaar af en toe te helpen. We moeten meer gebruiken maken van elkaars talent, de kennis en ideeën uit onze kernen verbinden en zo elkaar op weg helpen.”

Actieve bewoners zijn goud waard Deze aanpak biedt volop kansen. Sinds september heeft elke kern een eigen Sociaal Makelaar. Deze persoon is een vraagbaak voor vraagstukken op het gebied van zorg en welzijn, komt bij mensen thuis en peilt behoeften. “Ook met deze informatie kunnen we structurele activiteiten opzetten die op termijn zelfredzaam zijn”, zegt Haarmans.

Ruimte om creatief en innovatief te denken Inwoners, ondernemers en organisaties die zelf de touwtjes in handen willen nemen, krijgen daarvoor de ruimte. De gemeente ondersteunt

Een leerproces dat we samen doen! “Deze pilot is natuurlijk ook een leerproces waarin het draait om vertrouwen, scherp blijven en soms loslaten”, zegt Tauran. “Niet alle stappen in het proces kunnen in een klap vlekkeloos verlopen. We moeten met elkaar in gesprek blijven hoe beslissingen landen. Want wat er dan ontstaat, is een enorme dynamiek!”

Wil jij je inzetten voor de leefbaarheid van jouw kern of je idee delen? Mail naar n.tauran-franssen@cranendonck of c.haarmans@cranendonck.nl

O ntmoet onz e S ociaal Makelaars

zij signaleren hulpvragen en verbinden mensen in de kernen. v.l.n.r op de foto: Marina Bukkems (Maarheeze), Willemien Zaeyen (Budel), Mariëtte Claessens (Soerendonk, BudelSchoot en Budel-Dorplein) en Belinda Gerlings (Gastel).

Meer lezen? Kijk op www.facebook.com/gemeentecranendonck

De visiethema’s W Opist j e dat deze pagina informeert de gemeente over

actuele thema’s en focuspunten uit het visiedocument ‘Visie Cranendonck 2009 - 2024’. We gaan uit van vijf kernthema’s die telkens aan bod komen. Elk thema heeft een eigen kleurcode.

Wonen + leven Werk + economie Recreatie + toerisme Onderwijs Sociaal domein

Download op www.cranendonck.nl het overzichtelijke visiedocument en lees meer over de visie van Cranendonck.

@gemeentecranendonck

Gewoon lekker doen! Schilderen en tekenen op vrijdagmiddag. Een fijne bezigheid om je hoofd even lekker leeg te maken. Maar ook een leuke aanleiding om nieuwe mensen te ontmoeten. Vrijwilliger Kitty Arets brengt mensen die willen knutselen samen in ’t Buuls zitje, de sociale huiskamer van Budel.

Kitty: “Plezier overbrengen vind ik het leukste dat er is. Op vrijdag ben ik gastvrouw in de Budelse Huiskamer in de Borgh. Ik ben zelf altijd bezig met schilderen en tekenen en dacht: ‘kunnen we dat niet samen doen met bezoekers van ’t Buuls zitje?’. Kleurboeken voor volwassenen, verf, kwasten, potloden, doeken. Alles ligt op vrijdagmiddag klaar, zodat elke bezoeker kan kiezen wat hij leuk vindt. Het maakt niet uit of je goed bent of niet. Het gaat er vooral om het plezier met elkaar. Zowel jong als oud. Daarnaast zorgt creativiteit er ook voor dat mensen makkelijker met elkaar een gesprekje aanknopen. Bezoekers blijken het initiatief zo leuk te vinden, dat ik zelfs ben gevraagd om workshop te organiseren hoe je een dikke damesschilderij maakt. Het goede dat creativiteit met je doet wil ik met nog veel meer mensen delen. Ik ben in gesprek met de Sociaal Makelaar van Budel of zij mij kan verbinden met andere doelgroepen voor de huiskamer. Denk aan een workshop voor basisschoolleerlingen of asielzoekers die ik kan geven in ’t Buuls zitje. Creatief zijn is een originele manier om mensen met elkaar te verbinden.”

TI P !

De creatieve smaak te pakken? Op 9 november staat ‘stenen beschilderen’ op het programma en in januari 2017 de schilderworkshop ‘dikke dames’. Opgeven kan door te bellen naar 06 10 22 73 98.


WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 18

Cranendonck Nieuws Gratis aanbieden van gft Dit jaar biedt de gemeente Cranendonck weer de mogelijkheid om de gft-container (groente-, fruit- en tuinafval) gratis aan te bieden in de periode van 17 oktober - 31 december 2016. Tarief gft-container Buiten de gratis periode kunt u de groene container tegen lage kosten aanbieden. Per lediging betaalt u € 1,20 (140 liter container) of € 1,75 (240 liter container). De groene container wordt iedere week geleegd. Meer weten over het ophalen van afval? Bekijk de afvalkalender online! Je vindt deze op onze website: www.cranendonck.nl.

week

42

Terugblik op de ‘week van de veiligheid’ Wat heeft de gemeente Cranendonck gedaan? Afgelopen week was het de nationale week van de veiligheid. In dit artikel blikken we terug op de activiteiten die de gemeente Cranendonck heeft ondernomen in het kader van veiligheid. Enquête online Allereerst is de enquête ‘veilig & leefbaar Cranendonck’ online gegaan. In deze enquête geef je jouw mening over de veiligheid in jouw buurt. Ook geef je jouw mening over ander onderwerpen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Invullen kan nog tot en met zondag 23 oktober! Vul je de enquête in, dan maak je kans op de gloednieuwe NEST protect rook- en koolmonoxide melder. Deze melder zorgt ervoor dat je met een gerust hart kunt slapen en is te bedienen via je telefoon. Grensoverschrijdende buurtwhatsapp Op dinsdag 12 oktober 2016 is de eerste grensoverschrijdende buurtwhatsapp van Nederland gelanceerd. Burgemeester Marga Vermue lanceerde de whatsappgroep door samen met de burgemeesters van de gemeen-

ten Weert, Bocholt, Hamont-Achel en Kinrooi op een rode knop te drukken. Het doel van deze grensoverschrijdende buurtwhatsapp is om criminaliteit vroegtijdig te signaleren en zo de veiligheid in wijken en dorpen te vergroten.

Ga naar www.cranendonck.nl en klik op de button ‘Afspraak maken’. Geen internet? Bel naar 14 0495.

Evaluatie drugsonderzoek In 2015 is uit politieonderzoek vastgesteld welke personen in de gemeente Cranendonck kampen met drugsproblemen. Naast de al eerder gehouden huisbezoeken zijn deze week drugsborden onthuld in de gemeente Cranendonck. Deze borden hangen op bekende dealplekken en wijzen personen erop hoe zij hulp kunnen krijgen om te stoppen met het gebruik van drugs. Op deze manier laat de gemeente Cranendonck zien dat drugsgebruik een groot probleem is wat we graag aanpakken. Veiligheidsmagazine Als start van de ‘week van de veiligheid’ is binnen de basisdriehoek Dommelstroom een veiligheidsmagazine gepubliceerd. In dit magazine wordt aandacht gegeven aan onderwerpen als ondermijnende criminaliteit, hennep, ouderenveiligheid en radicalisering. Het veiligheidsmagazine is te downloaden op onze website www.cranendonck.nl

Openingstijden publieksbalie (uitsluitend op afspraak): Maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur Maandagavond: 17.30-19.30 uur • Tel.: 14 0495 • Internet: www.cranendonck.nl • E-mail: info@cranendonck.nl

Storingsdienst • Gas en elektriciteit: • Brabant Water: • Drukriolering:

0800-9009 073-6838000 06-53644365

Gemeente-info • Meldingen en klachten 0495-431222 • Vrijetijdsbedrijf Cranendonck voor alle sportaccomodaties inlichtingen 0495-492138 • Milieu Informatie Centrum 0800-0230344 • Milieustraat Rondven 06-45384321 (di, wo, vr. 13.00-17.00 uur) (za. 10.00 - 16.00 uur) Sociaal team: • Tel.: 14 0495 • E-mail: sociaalteam@cranendonck.nl Een afspraak maken kan ook snel en gemakkelijk via www.cranendonck.nl. Centrum Jeugd en Gezin: • Tel.: 0495-431234 • E-mail: cjg@cranendonck.nl Op werkdagen van 10.00 – 16.00 uur Jongerenwerk Cranendonck • www.jonginc.nl

Meer nieuws? facebook.com/ gemeentecranendonck @Gem_Cranendonck

Volg gemeente Cranendonck via Facebook en Twitter!

Nul op de meter Hoe zorg je voor een lage energierekening en een gezond en comfortabel huis? De coöperatie Cranendonck organiseert deze winter speciaal voor inwoners uit Cranendonck voor de tweede keer de cursus “Nul op de meter”. Drie avonden De cursus bestaat uit drie avonden (3 november, 8 december en 2 februari) en een huisbezoek. Gezamenlijk wordt gekeken naar je woning, en krijg je inzicht in je verbruik. Je kijkt naar warmteverliezen en warmtebronnen, het belang van kierdichting en goede ventilatie. Ook de samenhang tussen maatrelen is belangrijk. Maatregelen gericht op kierdichting

Militaire oefening zijn bijvoorbeeld alleen verstandig als je ook een goede ventilatieoplossing kiest. Plan van aanpak voor je huis Tijdens de cursus werk je aan een plan van aanpak voor je huis. Voor sommigen betekent dat investeren in duurzame maatregelen, anderen hebben inzicht en een plan voor vervangingen in de toekomst. Meedoen? De cursus staat open voor inwoners uit Cranendonck en is gratis. U kunt zich opgeven door een email te sturen aan info@cooperatiecranendonck.nl met als onderwerp ‘aanmelden cursus’

Van 17 tot en met 26 oktober is er een militaire oefening in Cranendonck. 40 militairen doen hieraan mee en zij verplaatsen zich over bestaande wegen en paden. Ze worden ondersteund door drie militaire voertuigen. Er wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie.

Controle op hondenpoep en aanlijning honden In de omgeving van zorgcentrum Mariënburght in Budel worden de komende periode extra controles en toezicht uitgeoefend op de overlast van hondenpoep en de aanlijning van honden. Indien nodig wordt verbaliserend opgetreden.

Vergaderschema gemeenteraad gewijzigd In de presidiumvergadering van donderdag 6 oktober 2016 is besloten om de commissiebehandeling van de begroting door te schuiven van 25 oktober naar 1 november. De vaststelling van de begroting vindt plaats in de raadsvergadering op 8 november 2016. De reguliere commissievergadering van 1 november en aansluitend de raadsvergadering van 15 november vervallen.


WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 19

Sjors Sportief & Sjors Creatief populair! Al bijna 300 inschrijvingen

Ook de gemeente Cranendonck stond op vrijdag 15 oktober op de Cranendonckse Stage- en Bedrijvenmarkt op het Bravo! College. Een druk bezochte markt, met veel leerlingen die op deze manier een goed beeld hebben gekregen van de vele bedrijven en organisaties in Cranendonck.

Onderhoud groen Algemene Begraafplaats Op 1 en 2 november is het weer Allerheiligen en Allerzielen. Op deze dagen is het extra druk op de Algemene Begraafplaats. Om ervoor te zorgen dat de begraafplaats er zo netjes mogelijk bij ligt, vragen we de nabestaanden om de graven te verzorgen volgens het uitvoeringsreglement.

Nabestaanden worden verzocht om beplanting volgens bovenstaande regels voor 23 oktober terug te snoeien. Mocht men in gebreke blijven, dan zal de gemeente Cranendonck in de week van 24 - 29 oktober zelf overgaan tot het snoeien van te hoge of te brede beplanting.

Volgens dit uitvoeringsreglement van de algemene begraafplaats mag de begroeiing van de eigen beplanting niet boven het grafmonument uitkomen en mogen de winterharde gewassen die op de graven zijn geplant, bij volle wasdom de voor het graf beschikbare oppervlakte niet overschrijden.

Samen met u willen wij zorgen dat de algemene begraafplaats er met deze dagen zo netjes mogelijk bij ligt. Wij vertrouwen op uw medewerking. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jos Hendriks, afdeling Beheer, tel. 0495-431222.

Het cultuur- & sportstimuleringssproject ‘Sjors Sportief & Sjors Creatief’ in de gemeente Cranendonck is weer voortvarend begonnen. Sjors wordt elk jaar weer populairder bij de basisschooljeugd, want vanaf het startschot op woensdag 14 september om 16.00 uur was het een drukte van jewelste op de website www.sjorssportief. nl. Binnen een dag waren er al 100 kinderen die zich hadden opgegeven voor hun favoriete activiteit en na 2 weken inschrijven staat de teller al bijna op 300 inschrijvingen voor de kennismakingsactiviteiten.

ten, zonder meteen lid te hoeven worden. De gemeente Cranendonck heeft samen met de verenigingen haar krachten gebundeld en het resultaat is te zien in het overvolle ‘Sjorsboekje’, waarin meer dan 30 activiteiten worden aangeboden. Alle kinderen uit groep 1 t/m 8 van de basisscholen uit de gemeente Cranendonck hebben een exemplaar van het Sjorsboekje ontvangen. Het Sjorsboekje is ook op de website www.sjorssportief.nl te downloaden. Kinderen mogen zich nog het gehele schooljaar en voor net zoveel activiteiten inschrijven als ze willen.

Populaire Activiteiten Heel veel Olympische sporten waren weer erg in trek, met name Hockey, Paardrijden, Zwemmen en Buitenavontuur. Aan de creatieve kant waren Muziek Maken, Tekenen & Schilderen zeer populair. Kinderen krijgen het advies om de website www.sjorssportief.nl goed in de gaten te houden, want verenigingen bieden in verband met doorslaand succes nieuwe cursussen aan. Cursussen die dus al vol zitten hebben vaak een wachtlijst. Bij voldoende animo mogen de kinderen die op de wachtlijst staan ook gewoon nog gaan ‘proeven’ aan de activiteit van hun eerste keus. Verder zijn er nog voldoende plaatsen voor vele sporten, waaronder badminton, tennis, judo, hockey en kinderyoga.

Meer informatie Het verbinden van kinderen aan sport is een van de speerpunten uit het gemeentelijk sportbeleid. Sjors is een van de instrumenten die de gemeente Cranendonck inzet om de beleidsdoelen te behalen. Sjors Sportief / Creatief is een concept van Cultuur- en Sportstimulering Nederland. Het is een succesvolle methode om kinderen van de basisschoolleeftijd enthousiast te maken voor deelname aan sport en culturele activiteiten. Meer informatie is te vinden op de website www.sjorssportief.nl. Of stuur een email naar info@sjorssportief.nl.

Laagdrempelig en toegankelijk voor alle basisschoolkinderen Via Sjors Sportief & Sjors Creatief kunnen basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met een grote verscheidenheid aan sportieve en culturele activitei-

Ontwerpbestemmingsplan ‘De Dalen 2A te Maarheeze’ en zakelijke beschrijving’ Burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck maken bekend dat op grond van artikel 3.8, eerste lid, Wet ruimtelijke ordening, gedurende een termijn van 6 weken ingaande op donderdag 20 oktober 2016 (tot en met 30 november 2016) het ontwerpbestemmingsplan ‘De Dalen 2A te Maarheeze’ voor eenieder ter inzage ligt bij de receptie van het gemeentehuis, Capucijnerplein 1 te Budel. Tevens is het plan te raadplegen via http://1706.ropubliceer.nl/ en www.ruimtelijkeplannen. nl met identificatienummer NL.IMRO.1706. BPBG3033-ONT1. Het ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op het toevoegen van een bedrijfswoning op het perceel De Dalen 2a te Maarheeze binnen een bestaand kantoorpand en het bestemmen van het gehele kadastraal perceel van de initiatiefnemer als bedrijfslocatie voor het

hoveniersbedrijf, zonder hiermee meer bebouwingsmogelijkheden toe te staan. Anterieure overeenkomst In het kader van het bestemmingsplan ‘De Dalen 2A te Maarheeze’ maakt het college van burgemeester en wethouders tenslotte bekend dat zij met initiatiefnemers een anterieure overeenkomst als bedoeld in artikel 6.24 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) heeft gesloten, gericht op het toevoegen van een bedrijfswoning op het perceel De Dalen 2a te Maarheeze binnen een bestaand kantoorpand en het bestemmen van het gehele kadastraal perceel van de initiatiefnemer als bedrijfslocatie voor het hoveniersbedrijf, zonder hiermee meer bebouwingsmogelijkheden toe te staan. De overeenkomst heeft betrekking op het perceel kadastraal bekend als gemeente Maarheeze, sectie E, nummer 601. Een zakelijke be-

schrijving van de inhoud van de overeenkomst ligt conform artikel 6.2.12 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) voor een ieder gedurende zes weken gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. Zienswijzen Tegen het ontwerpbestemmingsplan kan eenieder gedurende bovengenoemde termijn zowel schriftelijk als mondeling zijn zienswijze naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van de gemeente Cranendonck, Postbus 2090, 6020 AB Budel. Een mondelinge zienswijze kunt u indienen bij de balie van het gemeentehuis. Voor vragen over het bestemmingsplan kan eenieder zich wenden tot de medewerkers van de publieksbalie.

College op bezoek bij Van der Stappen uitvaartverzorging Het college van burgemeester en wethouders werd afgelopen week enthousiast ontvangen in het Van der Stappen uitvaartcentrum in Budel. De Van der Stappen-groep werkt regionaal en is specialist in dienstverlening rondom overlijdens. De kracht van het bedrijf zit in de lokale betrokkenheid en lokale uitvaartverzorgers. Hun slogan: ‘afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is’. Zo’n lokale uitvaartverzorger is Martin Horst. Hij is sinds 2003 uitvaartverzorger voor Cranendonck. Horst geeft aan dat een uitvaart heel persoonlijk en daardoor ook vaak maatwerk is. “Mensen vragen vaak wat wordt veel gedaan? Waarop ik dan antwoord wat willen jullie? Je moet ontdekken wat bij de mensen past” Een lokaal betrokken uitvaartverzorger ontdekt dit makkelijker doordat hij dicht bij het verenigingsleven staat, de families kent en dezelfde taal spreekt. 5 november wordt Allerzielen Allicht georganiseerd tussen 19:00 uur en 22:00 uur op de algemene begraafplaats. Hierbij wordt de begraafplaats o.a. uitgelicht met sfeerverlichting en kan men een kijkje nemen in het uitvaart-

centrum wat dit jaar is voorzien van een nieuw interieur. Vorig jaar trok deze bijeenkomst 500 personen en het is een mooi moment om de

overledenen te herdenken. Lees meer op www.cranendonck.nl

Web Alle actuele informatie over vergunningen, wetsbesluiten en verordeningen vindt u op onze website onder Bekendmakingen’. Deze digitale publicaties zijn de enige officiële bekendmakingen waaraan u rechten kunt ontlenen. Heeft u geen computer? Dan kunt u de bekendmakingen kosteloos bekijken via de computer in het gemeentehuis.

Omgevingsvergunning Ingekomen aanvragen • Bergbosweg 11, 6021 SB Budel. Handel in strijd met regels RO • Heuvel 22 6027 PP Soerendonk. Kappen boom Verleend • Den Engelsman 13 6026 RB Maarheeze. Oprichten/in werking hebben opslag van materieel voor grondverzet en zand, grind, tuinafval, steenpuin. Wet Milieubeheer – melding • De Branten 8 6027 NL Soerendonk. Uitbreiden opslagruimte Wilt u meer weten over de onderwerpen die in CranendonckNieuws aan bod komen? Kijk dan op www.cranendonck.nl

>

Gemeentenieuws week 42 2016  

Nieuws gemeente Cranendonck in Grenskoerier

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you