Page 1

50E JAARGANG NO. 20

WOENSDAG 19 MEI 2010 WWW.GRENSKOERIER.NL

25ste Internationale Mars- en Showwedstrijden der lage landen in Hamont

DEZE WEEK • Officiële gemeentenieuws

• Kadernota 2011 • Goed Gebext

Vele helpende handen bij Mars- en Showwedstrijden

• Tegend’raads • Zuidzorg en Wmo-loket open dag • Avondvierdaagse Maarheeze • Viva la Donna dag

200 basisproducten voor de allerlaagste prijs Zie achterpagina

Last van uw voeten?

Komend weekend zullen al deze prachtige groepen weer over het Hamontse marktplein paraderen

Lees op pagina 2

Voor meer informatie zie pagina 10

Grenskoerier gaat met jongerenpagina beginnen Oproep aan alle jongeren in Cranendonck! Het leukste zou zijn wanneer jongeren zelf stukjes schrijven voor deze pagina; dus heb je iets leuks, iets verdrietigs,sportiefs spannends of humoristisch meegemaakt dat je wil delen met anderen; schrijf dan een artikeltje. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een recensie wil schrijven over een film die je gezien hebt of over een boek dat je gelezen hebt. Heb je tips over op stap gaan, interessante websites, lekkere recepten of wil je vertellen over je hobby; het kan allemaal. Het is natuurlijk mogelijk dat je op dit moment even niets te melden hebt maar dat je wel mee wil denken over hoe de pagina er uit zou moeten komen te zien, of er vaste rubrieken moeten komen, strips, puzzels, etc. Kun je goed foto’s maken en heb je zin om een keer een (jongeren)activiteit te bezoeken om foto’s te maken voor op de jongerenpagina, wil je misschien later journalist of verslaggever worden, dan is nu je kans! Jongerenwerk Cranendonck, onderdeel van Paladijn, is op zoek naar jongeren die iets te melden hebben! Het is de bedoeling dat het Jongerenwerk samen met de Grenskoerier eens per kwartaal, dat is dus één keer in de drie maanden, één pagina in de Grenskoerier vult met allerlei zaken speciaal voor jongeren.

Meld je aan, alleen of met een vriend of vriendin, via info@grenskoerier.nl of jeroenjanssen@paladijn-welzijn. nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

O ja, nog iets: de jongerenpagina moet natuurlijk ook een naam hebben. Denk er eens over na en wanneer je iets leuks te binnen schiet laat het dan even weten. Dat kan ook op bovenstaande mailadressen.

Kijk voor ons woningaanbod pagina 23 en 25

onderhoud - renovatie - nieuwbouw wandafwerking - beglazing ’t inne 1 - 6021 da budel tel. 0495 493603 postbus 2084 - 6020 ab budel

- LET OP - LET OP - LET OP -

In verband met Pinksteren dienen de advertenties en kopij eerder in ons bezit te zijn.

Week van de pedicure OPENDAG 22 mei van 13.00-17.00 uur Loop gerust even binnen.

De uiterste aanlevertijd voor de krant van woensdag 26 mei is vrijdag 21 mei 12.00 uur. 2e Pinksterdag is ons kantoor gesloten.


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 2

25ste Internationale Mars- en Showwedstrijden der lage landen in Hamont Vele helpende handen bij Mars- en Showwedstrijden HAMONT - Tijdens de komende Pinksterdagen (zaterdag 22, zondag 23 en maandag 24 mei) worden in Hamont voor de vierentwintigste maal de Internationale Mars- en Showwedstrijden der Lage Landen georganiseerd. Naast de ongeveer 2000 amateurmuzikanten uit de Lage Landen (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Tsjechië) die gedurende drie dagen te gast zijn, kan de organisatie ook rekenen op meer dan 100 vrijwilligers die gedurende het hele evenement paraat staan. Vervolg voorpagina Onmisbare vrijwilligers De vele helpende handen komen uiteraard in de eerste plaats van de leden van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia die de organisatie van dit muzikale Pinksterweekend op haar neemt. Het evenement kan bogen op een degelijke interne structuur, wat de hele organisatie tot een goed geoliede machine maakt. Het kerncomité, bestaande uit een tiental leden, vergadert gedurende meer dan 1,5 jaar op voorhand al over de eerste belangrijke punten. Een aantal praktische punten worden vervolgens verder uitgediept onder impuls van de Commissievoorzitters in veertien commissies. Tijdens het Pinksterweekend zelf kan de organisatie beroep doen op nog eens honderd vrijwilligers die zich inzetten op de meest uiteenlopende punten :het inrichten van het Marktplein tot een echt openluchttheater, het opbouwen van de biertentjes, de Posthoorn inrichten tot een gezellige concertzaal, het bemannen van de entrees, de opvang van de gastgezinnen, het smeren van honderden broodjes, het organiseren van de middagmalen voor de overnachtende korpsen, het begeleiden van de gastkorpsen, … de opsomming is werkelijk oneindig. Zonder deze vele helpende handen zouden de

Mars- en Showwedstrijden onmogelijk zijn. De organisatie is hen dan ook heel erg dankbaar dat ze steeds een beroep op hen kunnen doen. De organisatie houdt er dan ook altijd aan om haar vrijwilligers even in de bloemetjes te zetten tijdens een dankavond in één van de weken na het evenement. Dan kan iedereen in een gezellige sfeer en bij een natje en een droogje tevreden terugblikken. Internationale Taptoe : een muzikaal vuurwerk ! Op zaterdag 22 mei vindt op het Marktplein de ouverture van het muzikale Pinksterweekend plaats met een grandioze Internationale Taptoe. In totaal tien muziekkorpsen zullen optreden op het Marktplein. Zo’n taptoe is een show- en lichtspektakel, met gevarieerde muziek : gaande van militaire marsmuziek tot popsongs en filmmuziek... voor elk wat wils dus. De Taptoe vangt aan om 19u00 met het openingsoptreden van drie buitenlandse korpsen en de Koninklijke Fanfare De Eendracht uit Hamont-Lo. Voor het hoofdprogramma staan minstens 500 muzikanten borg voor een populair en zeer hoogstaand non-stop programma. Zoals de voorbije edities wordt ook deze Taptoe afgesloten met een knallend vuurwerk dat afgestoken

Samengesteld door de Grenskoerier Informatiebulletin over culturele of gewoon gezellige evenementen in onze regio

Vrijdag 21 mei • Op vrijdag 21 mei a.s. wordt er weer gekiend in de klimroosaccommodatie aan de Poelderstraat 2 te Budel. Het kienen is voor iedereen toegankelijk, en de opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting. De kienavond begint om 20.00 uur, maar de zaal is reeds geopend vanaf 19.00 uur.

wordt boven het stadhuis op het szug Rödemis uit Husum. Alle conmarktplein. certen duren ongeveer een half uur. En op zondagavond vindt in de PostShow, mars, competitie én hoorn een Verbroederingsavond verbroedering plaats waar een aantal de buitenIn het Pinksterweekend van zondag landse gastkorpsen een grandioos 23 en maandag 24 mei is Hamont concert zullen brengen. De gastgedan weer de ontmoetingsplaats voor zinnen verbroederen met hun gasten enkele tientallen harmonies, fanfa- en swingen de pannen van het dak ! res, drumbands en showkorpsen. In Dit concert is voor iedereen toeganeen unieke sfeer van verbroedering kelijk en de toegang is gratis. en competitie strijden zij voor de titel ‘Kampioen der Lage Landen’ en tevens voor de hoogste onderscheiding : de trofee ‘André Rijcken’, genoemd naar de stichter van de Marsen Showwedstrijden. Zowel zondag als maandag zijn er een twintigtal optredens voor een internationale jury. De optredens verlopen telkens in reeksen van 4 à 5 korpsen. Na de presentatie van een reeks aan het publiek en de jury, treedt elk korps aan voor het juryoptreden. Op de website www.marsenshow.be staat de volledige lijst met alle deelnemende korpsen.

Voorverkoop tickets Een toegangsticket voor de Internationale Taptoe kost € 15,00, voor de Wedstrijden op zondag €10,00 en de Wedstrijden op maandag eveneens €10,00. Koopt u evenwel in voorverkoop een driedagenkaart dan betaalt u slechts € 25,00 voor de taptoe én de wedstrijddagen ; een korting dus van maar liefst € 10,00.

Feestelijke optocht Uiteraard wordt de proclamatie aan het einde van elke wedstrijddag omstreeks 18u00 weer voorafgegaan door een slotoptocht waarbij alle deelnemende korpsen in een feestelijke stoet over het Marktplein marcheren.. Deze muzikale topdagen zullen weerom verlopen in een internationale sfeer van verbroedering tussen honderden muzikanten en duizenden toeschouwers. Concerten in de rusthuizen en Verbroederingsavond Naast de taptoe op zaterdag en de marswedstrijden op zondag en maandag zullen er ook dit jaar concerten zijn aan de bejaardentehuizen van Hamont en Achel. In de snoezeltuin van het rusthuis in Hamont is er zaterdag 22 mei om 18u00 een optreden van de Praagse Majoretten en zondag 23 mei geeft om 10.45 uur de Musikverein Rabnitztal-Eggersdorf uit Oostenrijk een concert voor de rusthuisbewoners. Op maandag 24 mei heeft om 10.30 uur op de Seniorenresidentie “Aan de Beverdijk” te Achel een concert plaats van het Jugendblasorchester of de Spielmann-

Jo van Seggelen is één van de weinige beroepswielrenners die Budel heeft voortgebracht. Hij reed eind jaren ’60 voor de Willem II Gazelle ploeg waarin volgens mij Peter Post en Rik van Looy de kopmannen waren. Zoals oudprofvoetballers na hun actieve loopbaan een sigarenzaak begonnen, startte Jo net als veel oud-beroepswielrenners zijn eigen fietsenzaak. In BudelSchoot. Veel jonge wielrenners die ervan droomden om prof te worden (zoals ik), waren jarenlang kind aan huis in de werkplaats van Jo. Daar aanhoorde Jo vriendelijk en geduldig alle verhalen en verstrekte hij materiaal- en trainingsadviezen. Het aanmeten van een nieuwe racefiets op een zelfgebouwde pasfiets was in die werkplaats het ultieme ritueel. Inmiddels is Jo met pensioen en is de zaak gesloten. Ook de blauwe deuren van de werkplaats. En Jo? Die fietst nog steeds zijn kilometers op zijn racefiets en groet onderweg veel oude bekenden.

Als vanouds veel volk op Schootse braderie

Zaterdag 22 mei • Op zaterdag de 22ste begint het grootste evenement dat Hamont organiseert en dat eenmaal per twee jaar het hele stadje op zijn kop zet. Op zaterdag en zondag gaat het door. U leest er alles over op de voorpagina. • Tijdens het pinksterweekend op 22, 23 en 24 mei is er open atelier en beeldentuin bij atelier Gerard van den Oetelaar aan de Industriekade 29 in Weert. Er zijn bronzen beelden, beeldhouwwerken en schilderijen te bezichtigen..

Maandag 24 mei • Op maandag 24 mei , 2e Pinksterdag organiseert T.W.C. De Spurters uit Budel de zevende editie van de gezinsfietstocht ‘Cranendonck op de fiets’. Inschrijven en starten tussen 10.00 en 14.00 uur bij Café Zaal De Bellevue, Maarheezerweg 1 te Budel. De kosten bedragen € 2,50 per persoon (kinderen tot 15 jaar gratis).

woensdag 26 mei • Woensdag 26 mei vierde bloemenwandeling van het IVN Cranendonck. Vertrek om 18.45 uur bij de Borgh in Budel en de Rabobank in Maarheeze. Start van de wandeling om 19.00 uur vanaf de parking van cafe Beverbeek in Hamont-Achel. De wandeling wordt gehouden in domein Beverbeek. Info Nel Meulman tel. 592276.

Donderdag 27 mei • Buurtvereniging St. Andreas en de Commissie Dorpsactiviteiten Dorplein organiseren een kienavond op donderdagavond, 27 mei a.s. om 20.00 uur. Iedereen is welkom op deze kienavond in de Schakel, Barbaraweg 1 in Budel Dorplein. En natuurlijk zijn er mooie prijzen te winnen. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

De jongens van Floor Burnin’ zorgden voor het nodige spektakel BUDEL-SCHOOT- De jongens van maar gelukkig wel droog op deze Floor Burnin’ lieten zoals altijd spec- hemelvaartsdag 2010 dus het volk taculaire staaltjes van hun kunnen slenterde in groten getale langs de zien en datzelfde deden de judoka’s vele marktkramen en standwerkers. en karateka’s van Gerard van Kessel. Kleding, sieraden, geurtjes maar ook Het waren twee van de groepen die keramiek, schilderijen, schoonmaakonder grote belangstelling demon- middelen, motoren, fruit, heel veel straties gaven op de Budel-Schootse snoep en natuurlijk zo’n puntzak braderie. Het was een beetje frisjes lekkere, vette frites met mayonaise.

Op de terrasjes hield men weliswaar de jas aan maar na een glas of drie vier smaakte het bier net als midden in de zomer. Braderies mogen dan een beetje een ouderwets imago hebben, in Schoot is het elk jaar opnieuw een succes!


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 3

SHOWROOM

Bank Geo

Bank Duke

2-zits excl. sierkussen

Uitgevoerd in kwaliteitsleder. 2-zits 167 cm breed.

ZITMEUBELEN

AKTIE

,€449

VAN 21 T/M 28 MEI 2010

€5

Alléén deze week: Chiquita bananen

van 11.00 - 17.00 uur

99,meubels | gordijnen | vloerbedekking | raamdecoratie zonneschermen | screens | rolluiken

+ NOG VEEL MEER ZITMEUBELACTIES IN ONZE SHOWROOM

Nieuwendijk 60 | Someren-Eind | Tel: 0493-491254 | Fax: 0493-490291 | www.vandeneijnde.nl

2e PINKSTERDAG OPEN

Openingstijden: ma. t/m vr. van 9.00-12.30 uur en van 13.30-18.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Za. 9.00-16.00 uur

per kilo e 0,99

APPELS en PEREN per kilo van eigen teelt e 0,99 DAGELIJKS verse asperges en Hollandse aardbeien open: ma tm zat. 9 tot 17 uur, dinsdag gesloten

Emmerikstraat3

Uitslag loterij SV Budel jeugd 2010

T 040 2266444

De prijzen kunnen afgehaald worden vanaf 17 mei t/m 17 juli bij M. van de Berg, Rubenslaan 8 Budel, Tel. 492695. Prijzen die op 18 juli 2010 niet zijn afgehaald vervallen aan de vereniging. Prijs 1ste 2e 3e 4e 5e

Lotnr. 3877 1381 2263 2930 0239

Prijs 6e 7e 8e 9e 10e

Lotnr. 4342 4359 0844 2455 0856

Aan alle kopers van loten, bedankt voor

Prijs 11e 12e 13e 14e 15e

Lotnr. 4229 0878 4038 2339 1657

jullie steun

➩Klimroosnieuws op zondag 27 juni organiseert De Klimroos haar jaarlijks Zomerfeest op het terrein aan de Poelderstraat. Iedereen is van harte welkom

➩Accu’s en banden voor auto, motor, tractor, etc. www.vermeulen-bandenservice.nl. Gravenkasteel 39, Gastel (0495) 47 00 51

➩Catering party- en verhuurservice Jos Saes verzorgt al uw koude en warme buffetten, gourmet. Tel. (0495) 495542.

1.58! 1.97! 7.40!

Brood van de week: Tarwe van 1,97voor .....................................................

Toetje van de week: Notenkraker van 2,46 voor .................................... T.: 0495 491354 Budel • www.bakkerijrooymans.nl

T.: 0495 491354 Budel • www.bakkerijrooymans.nl Weekendtip: vrijdag 21 en zaterdag 22 mei Abrikoos-Ananasvlaai van 9,25 voor ......

T.: 0495 491354 Budel • www.bakkerijrooymans.nl

Elke dag weer.... Vers, ambachtelijk en lekker!

Wasautomaat, 8 kg laadvermogen, 1600 toerental/min., geen koolborstels, aquastop, energieklasse A*** 30% zuiniger van 849 voor

777,-

Thuis in eluid Beeld en G

EP: v.d.Kampen Electronics Vlasroot 17 • 3930 Hamont-Achel •  +32(0)11-825507

T.: 0495 491354 Budel • www.bakkerijrooymans.nl

T.: 0495 491354 Budel • www.bakkerijrooymans.nl

Audio • Video • KTV • Telecom • Klein Huishoudelijk • Witgoed • Multimedia • Dr. A. Mathijsenstraat 11 • 6021 CJ Budel • Tel. 0495 49 71 79 • www.epvanderkampen.nl EP:ElectronicPartner®


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 4

ZuidZorg en het Wmo loket houden open dag in Budel Op zaterdag 5 juni houdt thuiszorgorganisatie ZuidZorg in samenwerking met het Wmo loket van de gemeente open dag. Tussen 11.00 en 14.00 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in het nieuwe gebouw aan De Dam 1 in Budel. Maar niet alleen kijken: bezoekers kunnen genieten van het seniorenorkest, er staat namens Werkgroep Leefstijl een fruitbuffet klaar en Maaltijden thuis van ZuidZorg zorgt voor een lekker kopje soep. Een kopje koffie met en feestelijke traktatie voor alle kleintjes staan natuurlijk ook klaar!

Van 11 tot 14 uur zijn medewerkers van ZuidZorg en het Wmo loket aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden over alle diensten die zij bieden aan De Dam 1. Inwoners van Budel kunnen sinds 24 februari hier terecht voor informatie over en aanvraag van allerlei vormen van thuiszorg. In het Wmo-loket kunt u terecht voor informatie en advies op het gebied van wonen, welzijn, zorg, vrijwilligerswerk en mantelzorgondersteuning. ZuidZorg en het Wmo loket van de

gemeente bevinden zich aan De Dam 1 in Budel, dat ook met rollator en rolstoel goed toegankelijk is. Het Servicepunt van ZuidZorg is geopend op maandag t/m vrijdag van 17.00 uur tot 18.00 uur. Het inloopspreekuur van het consultatiebureau is elke woensdag 11.00 tot 12.00 uur. Het Wmo-loket is geopend op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur en telefonisch bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer 431168.

Collecte epilepsiebestrijding start binnenkort In de week van dinsdag 25 tot en met zaterdag 29 mei gaan ruim 35.000 vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor het Nationaal Epilepsie Fonds- De Macht van het Kleine. Het thema van de nationale collecteweek is: ‘Epilepsie maakt geen onderscheid, u wel?’. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van begeleide vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. Het thema ‘Epilepsie maakt gen onderscheid, u wel?’ is en oproep om

mensen met epilepsie te steunen. Iedereen kan op elke leeftijd plotseling epilepsie krijgen. Er kan niets worden gedaan om het te voorkomen. Een ‘normaal’ leven met epilepsie is niet vanzelfsprekend, want iemand kan op ieder moment van de dag onverwachts een epileptische aanval krijgen. In Nederland zijn er 120.000 mensen met epilepsie. Het merendeel van deze mensen is aanvalsvrij dankzij medicijnen, maar dertig procent blijft veel last houden van aanvallen . Geld voor de epilepsiebestrijding en voor een betere zorg en behandeling van mensen met epilepsie is daarom hard nodig.

Het Nationaal Epilepsie Fonds krijgt geen subsidie van de overheid. Het Nationaal Epilepsie Fonds helpt mensen met epilepsie op vele terreinen. Om dit te kunnen blijven doen, is geld nodig. Daarom komen de collectanten in de week van 25 mei om een vrijwillige bijdrage aan de deur, maar zij kunnen best nog wat extra hulp gebruiken. Voor meer informatie over de collecte kan men contact opnemen met de contactpersoon van het Nationaal Epilepsie Fonds in deze regio: J. Claassen, telefoon 492884.

In september 2009 zijn de eerste stappen gezet om het niveau van Bi-j Siem verder omhoog te schroeven. Hendrik-Jan Reinders uit Someren is in april 2006 gestart met Restaurant Bi-j Siem en inmiddels staat hij samen met partner Eva Janssen uit Riemst (B) aan het roer. Stapsgewijs en na een tijdsinvestering van 8 maanden staat vanaf mei 2010 de organisatie van zowel keuken als bediening inmiddels garant voor een uitstekend nieuw kwaliteitsniveau. Na een ontwikkelingsfase van 4 jaren is daarmee recent fase II van het ondernemingsplan Bi-j Siem gestart. Het keukenteam kookt, onder regie en passie van een oud-meesterkok, op ambachtelijke wijze en enkel met dagverse producten. De menukaart bestaat uit heerlijke klassieke gerechten. Ook voor vegetarische gerechten worden prachtige creaties geserveerd. Het surprisemenu geldt als visitekaartje. De wijnkaart laat u een ruime keuze maken uit heerlijke kwaliteitswijnen. Ook per karafje kan uit meerdere wijnen een keuze gemaakt worden. In het restaurant zijn de oorspronkelijke 110 couverts teruggebracht naar 75 couverts, waarbij de ontstane ruimte is ingevuld met nostalgische zithoeken waar voor of na het diner nog heerlijk (na)geborreld kan worden. Gezelligheid & ontspanning staan centraal. Bi-j Siem richt zich met het diner op de particuliere- en zakengast, echter ook voor feest of partij, receptie, vergadering, waardebon of koffietafel

Paus Pius

,,O, kijk hier, de paus komt ook een voordrachtje doen’’, zei de man naast me. Ik zat op een dagje nascholing en een mij tot dat moment onbekende collega bestudeerde hardop het lijstje van de sprekers die vandaag de revue zouden passeren. Om als hovenier met onder meer chemische middelen en sommige meststoffen te mogen werken, moet je sinds een aantal jaren een zogeheten spuitlicentie hebben. Om die licentie te verlengen moet je gedurende vijf jaar studiepunten vergaren. Met dat doel hadden mijn vakgenoten en ik ons in dit muffe zaaltje verzameld. Op de lijst van sprekers stond ook de bijzondere naam ‘Pius Floris’ vermeld. Met zo’n naam werd hem blijkbaar meteen een pauselijke titel toegedicht. Nu kende ik die naam nog van zo’n twintig jaar geleden. In die tijd was deze meneer nog, om het maar bij dezelfde titulatuur te houden: ‘Paus boomverzorging’. Hij had een geheel eigen kijk op dat vak en wist dat ook enthousiast te prediken. Zijn boomverzorgingsbedrijf floreerde en groeide als geen ander. Inmiddels had hij dat bedrijf verkocht en verkondigde hij een ander ‘geloof’. Hij had zich volledig gestort op de werking en het belang van mycorhizza’s op de groei van planten. Voor de duidelijkheid: mycorhizza’s zijn schimmels. Deze schimmels zijn voor planten onontbeerlijk bij het groeiproces. Dat vertelde Pius ons ook deze dag weer. En, zonder het nu al te moeilijk te willen maken, in het kort één van de belangrijke principes. Rondom een jonge plantenwortel zit een dun laagje vocht. Van dat vocht willen mycorhizza’s graag gebruik maken. Nu blijkt het zo te zijn dat hun aanwezigheid de opname van voedingstoffen enorm stimuleert. Planten en wortels gaan dus veel beter groeien. Breng je in grond voedingstoffen voor mycorhizza’s aan en de schimmels zelf, dan gebeuren er soms bijzondere dingen. Inmiddels zijn er allerlei meststoffen op de markt die op dit principe inspelen. Pius Floris toonde ons tijdens de studiedag een voorbeeld van een proef die hij had opgezet in een kopermijn in Amerika. Door toepassing van de schimmels was een desolate mijn omgetoverd in een groene oase. Inmiddels reist Pius Floris de hele wereld over om over zijn verrichte ‘wonderen’ uitleg te geven. Zo had mijn buurman stilletjes nog gelijk. Want na zijn baanbrekend werk op het gebied van boomverzorging, was Pius inmiddels door heel wat lieden binnen de vakwereld heilig verklaard op het gebied van bodemverbetering met behulp van mycorrhiza’s. En dan zeggen ze wel eens What’s in a name? Jack van Haperen (Jack van Haperen is eigenaar van Forma Verde, Tuinontwerpers en Hoveniers in Maarheeze)

a

J

Restaurant bi-j siem te nederweert (naast de kerk)

TUINCOLUMN

van de we e g ek ri

Ruben Barten

Proficiat met je 25e verjaardag op dinsdag 25 mei!! Natasja en Els

Kent u ook iemand die volgende week jarig is en wilt u hem of haar verrassen met een heerlijke taart, ter beschikking gesteld door:

Een nostalgische zithoek bij BI-J Siem biedt het goede mogelijkheden. Op het sfeervolle met wijnranken omgeven terras kunt u in 2010 uw dinertafel ook buiten reserveren. Het geklasseerde pand uit 1659 herbergt het oudste cafébedrijf van Limburg. De inrichting is nostalgisch met een jaren ’50-’60 thema, voorzien van vele authentieke elementen uit het historische café annex kruidenierswinkeltje Bi-j Siem. Bi-j Siem is open op woensdag tot en met zondag vanaf 17:00 uur, bij mooi weer is het terras geopend vanaf 16:00 uur.

Breng jouw nieuws op

www.grenskoerier.nl via forum ”jouw nieuws”

Voor een koffietafel wordt in overleg met u afgeweken van reguliere openingstijden of rustdagen. Restaurant B-j Siem, Kerkstraat 56, 6031 CJ Nederweert. telefonisch bereikbaar na 12:00 u via (0495) 622 001, info@bi-jsiem.nl.

T. 0495 491354 Budel

www.bakkerijrooymans.nl

laat het ons dan weten. Stuur een e-mail of vul onderstaande bon in en stuur deze, met een foto, vóór maandagmorgen 10.00 uur naar:

De Grenskoerier, Postbus 2040, 6020 AA Budel of e-mail naar: info@grenskoerier.nl, t.a.v. ‘De jarige van de week’. Mogelijk wordt hij of zij de gelukkige. Wekelijks verloten wij één taart. De jarige wordt verzocht de taart zelf op te halen. Wel even vooraf (telefonisch) reserveren. De advertentie dient meegenomen te worden, wanneer u de taart ophaalt. Wilt u de foto retour? Sluit dan een aan uzelf geadresseerde en gefrankeerde enveloppe bij. Naam jarige: Adres: Plaats: Geb.datum: Naam aanvrager:

Tel.:


WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 5

Dat kan nu veilig en snel! In slechts 10 minuten heeft u een mooie gelijkmatige kleur door middel van Spray Bruining.

Spray-Bruining

Angelie

St. Eloystraat 20, 6024 BS Budel-Dorplein. & 0495 491866 - & 06 24511157.

HAPRO ZONNEHEMELS EN HAPRO ZONNEHEMELS EN COMBINATIES, RUIME KEUZE COMBINATIES, RUIME KEUZE Speciale afhaalkorting Speciale afhaalkorting BRUININGSLAMPEN BRUININGSLAMPEN VOORRADIG - ACTIEPRIJZEN VOORRADIG - ACTIEPRIJZEN

Het adres voor uw • Nieuwbouw • Verbouw • Dakrenovatie • Kozijnen • Timmerwerken • Inbraakpreventie

aannemersbedrijf

van der kampen

Body Sun Stevens

Stevens 101 Grootschoterweg Grootschoterweg 101 BUDEL - SCHOOT BUDEL SCHOOT (0495 )-49 15 18 (0495 ) 49 15 18 www.stevensbudelschoot.nl www.stevensbudelschoot.nl

Gediplomeerd pedicure Franca Feijen-Wolter • gehele voetverzorging • div. nagelbeugels • maat ortheses • druk(pijn) vrij leggen dmv vilt • nail-art

Op afspraak 0495-492699 Hanendijk 8, Budel

Boschdijkdwarsstraat 14 Budel • Tel. 0495 496349 of 06-50604370

Aanbiedingen gelden 3 weken. Zet- en drukfouten voorbrhuoden

Beste Smeets

jonge jenever

BS

9.

fruitig witbier six pack

2 halen 1 betalen

Single malt 0.7 liter

35.95

likeur 0.7 liter

11.95

ar keuze! a n l e k i t r a op 1 entie * zie spelregels

(maandag 24 mei 2010) spelregels: Wat mag wel: • Deze kortingsbon naar eigen inzicht gebruiken voor één artikel naar keuze. • Elke kortingsbon mag 1 keer gebruikt worden op 1 artikel, maar koop je meerdere stuks van exact hetzelfde product, dan geldt de korting voor al deze producten. • De kortingsbon mag gebruikt worden als korting op het totale bedrag van alle, bij elkaar horende, keuken- of badkamermeubelen. In dit geval vallen de inbouwapparatuur, kranen, werkbladen, accessoires etc. buiten de korting. • Maximaal 1 kortingsbon per artikel, per klant. Wat kan niet: • De kortingsbon gebruiken voor actie-, folder- en reeds afgeprijsde artkelen. • De kortingsbon gebruiken voor Ruiter dakkapellen, tuinhuisjes/blokhutten, sierbestrating, Velux en Zibro producten. • De kortingsbon gebruiken voor reeds geplaatste bestellingen. • De kortingssbon gebruiken i.c.m. andere kortingsacties.

FORMIDO. Haal meer uit je huis. Laat je verrassen bij

Budel Formido Budel, Instraat 6a. Tel. 0495 499955 · Fax 499916. Open: ma. t/m vr. 9-20 uur; za. 9-17 uur. www.formido.nl

week aanbiedingen

appel kaneel vlaai

1 liter

10.95

voor

Schipperbitter 1 liter

12.95 vanaf

e 6.95

Volkorenbrood

kruidenlikeur

Presecco

in deze advert

geldig bij Formido op 2e pinksterdag

Wieckse Dujardin Witte&Rosé vieux

Springbank

Boswandeling

20%

Keuze

1 liter

95

Pinkster korting

4.95

2e pInksteRDag Open Van 10.00-17.00 UUR

Bruinen zonder zon of zonnebank

2e pInksteRDag Open Van 10.00-17.00 UUR

WOENSDAG 19 MEI 2010

voor

www.BesteSlijter.nl

e 1.85

6 zachtje broodjes halen

3 betalen

Halve bienestich kersen en slagroom voor

e 5.95

wekelijkse brooddag:

Geniet maar drink met mate - Alcohol onder de 16, natuurlijk niet

3 broden naar keuze voor e 5.25 347

ntse asperges a b a r B Ze zijn er weer de heerlijke, verse asperges en aardbeien bij: Aspergehoeve Van den Hurk

Openingstijden Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

Gesloten 13.30 u - 17.30 u 13.30 u - 17.30 u 13.30 u - 17.30 u 9.00 u - 17.30 u 9.00 u - 17.30 u Gesloten

Pinksteractie: zaterdag 22 mei a.s. worden de asperges gratis voor u geschild. Iedere zaterdag gebroken asperges voor € 1,- per kg Oranje Nassaulaan 10 • 6026 BX Maarheeze • Telefoon: 0495 - 496327

Grootschoterweg 103 Budel-Schoot Tel. 0495-430244

Informeer in de winkel welke dag er brooddag is!!!

Deze aanbiedingen zijn geldig van ma. 25 mei t/m zat. 29 mei (onder voorbehoud van drukfouten)

verhuizing Deze week zijn wij teruggekeerd in ons pand aan de Deken van Baarsstraat 2a te Budel. Wij houden u op de hoogte via De Grenskoerier.

Deken van Baarsstraat 2a · 6021 BH Budel · Tel. 0495 491778 Fax 0495 497846 · info@toonsbikes.nl · www.toonsbikes.nl


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 6

Mariakapelletje aan de Keunenhoek opnieuw ingezegend WEEKENDDIENST: Huisartsen, bel de huisartsenpost: 0495677677 (nieuw nummer!) WEEKENDDIENST: Tandartsen, voor patiënten van de tandartsen die aangesloten zijn bij de kring Weert, Nederweert en Cranendonck geldt in geval van spoedeisende hulp het centrale nummer: (0495) 46 07 65 Het spreekuur is op zaterdag en zondag van 11.00 tot 11.30 uur APOTHEEK BUDEL openingsuren: werkdagen van 8.00 - 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Voor de dienstdoende apotheek buiten deze uren belt u 549720 APOTHEEK MAARHEEZE openingsuren: maandag t/m vrijdag van 8.30 - 18.00 uur en op zaterdag van 10.00-12.00 uur. Voor de dienstdoende apotheek buiten deze uren belt u 549720 Bezorging medicijnen De bezorging van medicijnen door Apotheek Budel vindt ook plaats na het sluitingsuur. Bestelde medicijnen worden te allen tijde afgeleverd. Bij slechte weersomstandigheden kan de bezorging wel ooit uitlopen tot acht uur in de avond. Geen zorgen dus!

Jac Biemans overhandigd bloemen aan de schenkers van het Mariabeeld

Pater Ulenaars met publieke belangstelling en kapelletje

PRIESTERS REGIO CRANENDONCK: Pastoor Roes, Kerkstraat 27, Budel, tel. 491215 Kapelaan Van Dijk, Kerkstraat 20, Maarheeze, tel 591215 Pastoor Cornelissen, Collegestraat 25, Hamont-Achel, tel. 0032 11 440222 WACHTDIENST VAN GENEESHEREN HAMONT: Voor spoedgevallen belt u het centrale nummer:

011 - 666612

ZUIDZORG Bureau Budel: Dam 1 (beperkte uitleen ma t/m vr van 17 tot 18 u.) Dag en nacht bereikbaar via centraal kantoor, De Run 5601, Veldhoven: 040-2308408 Uitleen verpleeg- en kraamzorgartikelen: 040-2308000 DIABETESLIJN (033) 463 05 66, info@dvn.nl, voor alle vragen over diabetes (24 uur per dag, ‘s nachts alleen in geval van nood) VERLOSKUNDIGEN José van Niel en Simone Pauëlsen zijn de verloskundigen van de gemeente Cranendonck, tel.: (0495) 49 22 44. Bij geen gehoor of langdurig gesprek, kunt u de verloskundige via de portier van het St. JansGasthuis op laten roepen. Tel. (0495) 57 21 00 www.verloskundigenbudel-maarheeze.nl KRAAMZORG HOMECARE Informatie of aanmelden kraamzorg van ma. t/m vr van 09.00 -17.00 uur. Voor directe kraamzorg 24 uur per dag bereikbaar 040-20 64 444 of Regiokantoor Cranendonck: Monique Vos 0495-518932 of www.kraamzorg-homecare.nl Waar vind ik een AED welke 24 uur beschikbaar zijn: Budel: Cranendoncklaan 67 / Dr. A. Mathijsenstraat 15 (de Borgh) Budel: Graafschap Hornelaan 2 (Mariënburgh) / Instraat 5b Budel: Molenstraat 34 / Nieuwstraat 27 (Postkantoor) Budel-Dorplein: Hoofdstraat 1 (Nyrstar) Budel-Dorplein: Hoofdstraat 80 (AZC) / Stationsweg 76 Budel-Schoot: Grootschoterweg 119 (Reinder) Gastel: Cornelisplein 3 (Cranenhoeve) Maarheeze: ’t Hagelkruis 1/3 (Marishof) / Konijnenberg 1 Maarheeze: Smits van Oyenlaan 1a (Liac) / Valkenlaan 17 Soerendonk: Dorpstraat 13 (cafe de Sport) Uitleenapparaat: Rozenstraat 4 Budel Voor beperkt toegankelijke apparaten: zie www.aedcranendonck.nl Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming Meldkamer Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID): 088 - 8113113 (0,10 p/m; voor meldingen dierenmishandeling) Meldkamer Dierenambulance (van de Dierenbescherming afdeling Brabant Zuid-Oost), 0900 - 1120000 (0,20 p/m; 24 uur bereikbaar voor meldingen dierennnoodhulp) * vermiste en/of gevonden huisdieren in deze regio; Will van Leeuwen; wileninka@hotmail.com; tel. 0495-499690 (ma-vr na 16.00 uur, weekends bereikbaar) Amivedi Weert, 0495-546159, amivedi.weert@home.nl, www.amivedi.nl De dieren zullen eenmalig gratis in De Grenskoerier geplaatst worden. BUURTZORG MAARHEEZE/SOERENDONK/GASTEL/STERKSEL. Thuiszorg verpleging en verzorging. 24 uur direct bereikbaar onder nummer 06-22331266

Politie Cranendonck, Kijkakkers 37, Maarheeze, tel. 0900-8844 Ambulancedienst alarmnummer 112. (Als het dringend is).

GRATIS PUBLICITEIT Is er een schooluitstapje, een sportdag of een verenigingsfeestje? Een reünie van oude schoolkameraden of een muziekvoorstelling in het bejaardenhuis? Een kleuterklas die naar de bakker gaat? Maak dan een paar leuke -bij voorkeur digitale- foto’s, schrijf er een paar zinnen bij en mail het naar info@grenskoerier.nl Wij zorgen dat er dan geheel gratis een mooie reportage op Grenskoerier-TV komt!

Inzegening

Kantooradres: De Grenskoerier Dr. A. Mathijsenstraat 34 6021 CL Budel Postbus 2040, 6020 AA Budel Telefoon: (0495) 495464 Telefax: (0495) 494745 e-mail: info@grenskoerier.nl internet: www.grenskoerier.nl Openingstijden: ma: 9.00-13.00 uur. di. t/m vr. 9.00-12.00 uur wo. gesloten Redactie: Riny van Gerven Postabonnement: € 3,60 per exemplaar. NOTEERT U EVEN… ◆ Inleveren kopij (redactionele artikeltjes, e.d. voorzien van naam, adres en telefoonnummer van de contactpersoon) vóór maandag 12.00 uur. Voorkeur per e-mail naar: info@grenskoerier.nl ◆ Opgeven van advertenties vóór maandag 13.00 uur. ◆ Berichten en advertenties voor Grenskoerier-TV kunnen dagelijks worden opgegeven. Digitaal aanleveren: via e-mail (info@grenskoerier.nl), CD, DVD, USB-sticks, geheugencards of diskette. Kopij weekblad De Grenskoerier. Via e-mail bij voorkeur als ‘platte tekst’ of als bijlage (Word-document). Geen foto’s of logo’s in dit programma. Advertenties en logo’s weekblad: als PDF of EPS-document of als Adobe Indesign, QuarkXpress of Adobe Illustrator-bestand. (Lettertypes insluiten). Aanleveren foto’s weekblad: als JPEG, TIF-, EPS- of Adobe Photoshopbestand (resolutie 200 dpi) Hoe werkt ‘brief onder nummer’? Als U wilt reageren op een advertentie die geplaatst is onder nummer, stuurt U uw reaktie naar ”De Grenskoerier”. U vermeldt linksboven op de envelop het betreffende nummer. Wij zorgen voor een snelle en discrete toezending. Aansprakelijkheid: Deze krant is met de grootste zorg samengesteld en uitgegeven. Toch kunnen er geen rechten worden ontleend aan eventuele foutieve vermeldingen, kennelijke zetfouten en verlate bezorging.

Cees Sol en Henk Kosman. De mannen achter de renovatie van kapelletje. Pater Harrie Ulenaers mocht afgelopen zondag het Mariakapelletje op de hoek van de Maarheezerweg en de Keunenhoek inzegenen. Dat gebeurde onder grote publieke belangstelling. Het kapelletje, dat uit 1945 stamt, werd in 1947 voor de eerste keer ingezegend. Na een restauratie door een werk-

groep van de heemkundekring Baronie van Cranendonck werd het gebouwtje, dat inmiddels sinds 1987 op de monumentenlijst staat, nu dus opnieuw gezegend. Uiteraard hoorde daar ook een muzikale omlijsting bij: een koor zong Marialiederen en de sopraan Mirjam Geilenkirchen bracht het Avé Maria ten gehore.

Garageverkoop Buurtvereniging Klein-Schoot Als onderdeel van de “Oranje Megadag” van Buurtverenging KleinSchoot zal op zaterdag 19 juni een grote garage verkoop gehouden worden. Zeker 40 gezinnen bieden hun opgespaarde en/of zelf gemaakte hobby spulletjes aan huis te koop aan. Vanaf 09.30 uur zal er op het “zeskampterrein” een gratis plattegrond van de buurt, met alle deelnemende adressen, verkrijgbaar zijn en de garageverkoop zal starten om 10.00 uur en duren tot ca.14.00 uur. Ook aan de kinderen is gedacht : zij kunnen zich op het terrein vermaken op een groot luchtkussen en ’s middags spetteren met water of deelnemen aan één van de knutselactiviteiten. De volwassenen kunnen plaatsnemen op een gezellig ingericht terras waar een drankje en een hapje verkrijgbaar zijn en vanaf 13.30 uur kan u de wedstrijd Nederland – Japan bekijken. Er zijn parkeermogelijkheden in de nabije omgeving van het “zeskamp-

Openingstijden kantoor

maandag: 9.00-13.00 uur dinsdag t/m vrijdag: 9.00-12.00 uur woensdag: gesloten.

terrein”. De buurtvereniging verzoekt u toch vriendelijk per fiets of te voet te komen, dit ter voorkoming van parkeeroverlast voor direct omwonenden. Start- en eindlocatie: Strickstraat, te Budel-Schoot. Graag tot ziens op zaterdag 19 juni! Meer informatie over deze en andere activiteiten van buurtvereniging Klein-Schoot vindt u op www. kleinschoot.nl

MEI

Is uw baby geboren in de maand mei? Stuur dan een geboortekaartje met foto vóór 7 juni naar De Grenskoerier; Dr. A. Mathijsenstraat 34, 6021 CL Budel. Uw baby maakt dan kans om tot baby van de maand gekozen te worden. De adverteerders: • Kraamzorg Homecare • Feron Huidverzorging • Moeders voor Moeders • Fysiotherapie Lammers-Hompes • De Losse Veter • Kids Fashion Factory • Patisserie de Zaligheden hebben waardebonnen beschikbaar gesteld. Hiermee kunnen de jonge ouders leuke spulletjes uitzoeken.

Bekendmaking: woensdag 9 juni


WOENSDAG 19 MEI 2010 Vakkundig reinigen van riolering zowel binnen- als buitenshuis.

0495 - 49 52 54

24 uurs service ook weekends

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 7

Keukens - Badmeubels - Maatwerk

Ook voor aanleg, reparaties en vernieuwing.

Stank lokaliseren Rioolcamera inspectie. Grensweg 15 - Gastel

- Maatwerk - Badmeubels Keukens RJ Gastel · De Dijk 6 · 6028 van Meijl C. 430364 (0495)en Tel. (0495) Naar493350 iedersFax wens E-mail: c.vanmeijl@chello.nl

op maat gemaakt. Ook voor renovatie en vervangen van apparatuur. C. van Meijl · De Dijk 6 · 6028 RJ Gastel showroom: onzeFax Bezoek (0495) 430364 493350 Tel. (0495) jl@chello.nl a n m6,e iGastel c . vDijk E - m a i l : De vrijdag 10.00-17.00 uur zaterdag 10.00-17.00 uur of bel voor een afspraak: tel. 0495-493350 / 06-21845709 info@mardykeukens.nl

www.mardykeukens.nl 936021.qxp 9-2-2007

Coniferen tot 2 m hoog v.a. € 2.95 Rhododendrons en Lavendel Klimplanten o.a. hedera clematis kamperfoelie toscaanse jasmijn Buxus v.a. € 0.45 Bodembedekkers Boerenhortensia en hortensia annabel nu € 2.95 Verder nog vers. srt. sierheesters en tuinplanten

Tuinplannen, wij denken graag met U mee.

Boomkwekerij Maas Fabriekstraat 74 · Budel Tel. 0495 495358.

STEVENS Beeld, Geluid & Telecom

SATELLIET SYSTEMEN! Verkoop reparatie installatie accessoires schotelantennes

Uw meubels opnieuw stofferen

Wij zijn dealer van o.a.:

Sahco Hesslein Zimmer & Rohde JAB De Ploeg Kvadrat Chivasso Monkwell Andrew Martin 10:55 Pagina 1 Pepe Penalver Sur Canape Joel Dely Backhausen Alcantara

• Wij zijn gespecialiseerd in het opnieuw bekleden van uw antieke, klassieke en moderne meubels met exclusieve meubelstoffen of leder.

• Breng een bezoek aan onze showroom of kijk op internet: www.mertensweert.nl

• Wij staan borg voor hoogstaande kwaliteit en een perfecte afwerking.

Bel voor een vrijblijvende offerte en wij adviseren u, bij u thuis, hoe onze stoffen in uw interieur zijn toe te passen.

Grootschoterweg 105-107 Budel-Schoot (NL) Tel. 0031 (0) 495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl

Tel. 0495 538150

DE SLAAP REVOLUTIE Hoofdpijn? Rugpijn? Nekpijn?

Fotostudio Ton www.fotostudioton.nl

COMMUNIE Fotostudio Ton FOTO'S

Stationsstraat 28a, Maarheeze Tel.: 0495-593055

Verkoop rechtstreeks uit de kas! 90x200 cm Normaal 749,-

NU Dagelijks geopend,

395,-

ook op zon- en feestdagen! Over het spoor 2e verharde weg rechts (van Maarheeze richting Sterksel)

70x200cm normaal 729,- NU 80x200cm normaal 739,- NU

370,375,90x200cm normaal 749,- NU 395,-

140x200cm normaal 1219,- NU 160x200cm normaal 1400,- NU

599,749,180x200cm normaal 1525,- NU 780,-

Nu met gigantische kortingen! Traagfoam (Nasafoam) wordt toegepast in medische instellingen en ziekenhuizen vanwege de drukverlagende eigenschappen.

Voor alle mensen die de hoogste eisen stellen aan de gezondste nachtrust en het hoogste comfort en weelde. De perfecte ondersteuning voor gevoelige gewrichten, bekken en ruggengraat. • Kern: toplaag Nasafoam voor souplesse en comfort • Tijkstof: zuiver katoen COOL-COTTON dubbeldoeks tijk • Vochtregulerend, ademend en optimaal ventilerend • Anti-allergisch, huismijtvrij en hygiënisch • Totale hoogte 20cm

Ook lengtematen aan actieprijzen.

Tapijt • Vitra ges Zonwering • Vinyl Vouwgordijn en • Laminaa t Japanse pane len • Bedlinn en Matrassen • S laapkamers Boxsprings • Bedbodems Kinderkame rs • Verf • Beh ang

Actie loopt tot en met 31 mei 2010 Zaterdag 22 mei een grAtis makeup of huidadvies van ClArins en Kanebo sensAi voor een afspraak bel 0495 491293 (voortaan dinsdag open)

Nieuwstraat 18 • Budel • 0495-491293

BURG. VAN HOUTSTRAAT 71 • BUDEL • TELEFOON +31 495 431480


WOENSDAG 19 MEI 2010

Kerkberichten O.L.V. Visitatie Budel/Gastel Telefoonnummer: 0495-491215 secretariaat@onzelievevrouwvisitatie.nl www.onzelievevrouwvisitatie.nl Bankrekeningnr. 1095 81 024 Parochiecentrum De Goede Herder Kerkstraat 27, 6021 CH Budel Tel. (0495) 49 92 04 secretariaat@onzelievevrouwvisitatie.nl Openingstijden: Ma. t/m vr. 9.00 - 12.00 uur woensdag ook van 19.00 - 20.00 uur zaterdag van 10.00 - 12.00 uur. Activiteiten komende periode : Doopgesprekken 13 juli; 7 sept.; 9 nov. Doop in Budel/Gastel 30 mei; 24 juli; 18 sept.; 27 nov. Parochiebestuur vergadering 2 juni; 7 juli; 4 aug.; 8 sept.; 6 okt.; 3 nov.; 1 dec. Grote kerk Kerkstraat 10, 6021 CH Budel Zaterdag 22 mei 19:00 uur Pinksteren- Eucharistie- Jongerenviering mmv The Young Voices Sjang Dreezen (verj.) en schoondochter Alida Dreezen-Martijn, Frans en Wilhelmina Laans- Staals en Janus van Mierlo; Zus SlendersSchepens; Anjo Groenen (verj) en ouders van Lith en ouders Groenen; overleden ouders Berckmans- Weekers en overleden familie; Jan Vlassak (verj) en Sien Vlassak- Saanen (jgt); Antoon Kuipers (jgt); Coop en Drieka Neijssen en zoon Harrie; Sjaak Tijsen (jgt); Sjaak Teeuwen en overleden schoonouders Antoon en Wilhelmina Duisters- Brangers; Gerard van Winkel (jgt) en overleden familie. Lectoren: Jongeren Acoliet: Ruud Vermeulen Zondag 23 mei 10:30 uur Pinksteren Eucharistieviering mmv Meerstemmig koor Huub Nouwen en Jo Janssen (verj); Drika en Nol Fransen- Beliën (jgt); Jaon en Lies Stevens- Das; Gerardus Meurkens en Wilhelmina Verhees en overleden kinderen; Franciscus Compen- Noten (jgt); Adrianus en

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 8 Hendrina Noten- Bekkers (jgt); Leo Houben (jgt); Lectoren: Dini Kees en Frank Gerlings. Acoliet: Lincy van Middelaar Maandag 24 mei 10.30 uur 2e Pinksterdag Woord en Communieviering Geen intenties Lectoren: Riek Janssen, Annie Neijssen en Sanne Kuppens. Acoliet: Jeroen Berkers De Flank Mariënburght Graafschap Hornelaan 2, 6021 XL Budel Maandag 17 mei 19:00 uur Geen viering ivm 2e pinksterdag Woensdag 19 mei 19:00 uur Eucharistieviering Antoon Duisters van Mierlo. Corneliuskapel Gastel St. Cornelisplein 1 6028 RN Gastel Zaterdag 22 mei 17:30 uur Woord en Communieviering Pinksteren Marie van Cranenbroek- Broers en overleden familie (verj). Lectoren: Anno Braakhuis, Monique van Seggelen en Nancy Kees Zondag 23 mei 08:30 uur Eucharistieviering Pinksteren Dries Martens (verj) Lectoren: Antoinet Jaspers en Esther van Geldorp Maandag 24 mei 08:30 uur Woord en Communieviering 2de Pinksterdag geen intenties Vrijdag 28 mei 15.00 uur Huwelijk van Tineke Vermeulen en Jeroen van Eijck Parochie Budel-Dorplein Grootschoterweg 86, 6023 AT Tel: 491315 Pinksteren: de heilige Geest als een duif, zwevend ook over onze hoofden? Wie weet valt er iets… * Mariamaand, dindag 19.00 uur rozenhoedje aan/in de kerk. * donderdag 27 mei vergadering kerkbestuur Diensten en intenties: * zat. om 18.00 uur:

Lei Fransen; Toon Frenken; Jeanette Smits-Stevens, ouders Smits en Stevens en overl. fam.; Tonnie Meijers (fam;); Cees vDuin; Rita FrenkenBowman; Dinie vLeeuwen-Noten; Harrie vDistel (Oranjecommité Gastel); Nella Brunenberg (senioren Schoot); Jacky Brunenberg; Antonia (verj.) en Wienand Kuypers (jrgt.), Sjang (jrgt.) en Maria vCranenbroekLenders; Marie Avontuur-Verheyden (verj.) en overl. fam.; bijz. intentie. Parochie Budel-Schoot Grootschoterweg 86, 6023 AT T 491315 Pinksteren - vurige tongen - niet te stuiten enthousiasme, zich vertalend in getuigenis. * dinsdag met de senioren naar Banneux op bedevaart * woensdag met de vormelingen lunchen; op weg naar hun vormsel op zaterdag 5 juni 18.00 uur in de kerk van Dorplein. Diensten en intenties: * zat. om 19.00 uur (zang de dames van ons koor): Bert Somers (verj.); Nel (verj.) en Jan Verhoeven-Meurkens en kleindochter Inge (jrgt.); Henricus vVlierden en Hendrica Zentjens; Pastoor vEsch en overl. fam. vMoorsel; Sjaak Meurkens (fam. Meurkens-Somers); Toon Roost (verj.); Tom Smeets en fam. SmeetsRademakers; Toon vSeggelen; Gerardus en Anna Molemans (jrgt.); Tinus Beliën (jrgt.); uit dankbaarheid. * zondag om 10.30 uur met het gemengd kerkkoor: Pierre vDeursen, Anna vDeursenMertens, Driek de zoon, Thieu vTulden en ouders vMierlo; Frans Waelbers (jrgt.) en Miena WaelbersGroenen; Toon Vlassak; Jac Stals (senioren Schoot); eenheid van kerken. * maandag om 10.30 uur (zang de heren van het koor): Jan Verheggen (verj.) Vrijdag om 13.30 uur: huwelijk van Daniëlle Maas en Robert van der Vorst. Veel geluk gewenst! Islamitische gebedsdienst www.ahmadiyya-islam.org ahmadiyya.nunspeet@hetnet.nl islaam@ahmadiyya.nu

Parochie Soerendonk Kapelaan David van Dijk. Tel. Maarheeze: 0495-591215 Mobiel: 06-26054350 Heilige missen: Zaterdag 19.00 uur Zondag 11.30 uur Dinsdag 09.00 uur Spreekuur: De spreekuren komen te vervallen. U kunt voortaan altijd contact opnemen met kapelaan van Dijk, behalve op maandag. Misintenties: Deze kunt u opgeven middels een briefje in een enveloppe (met de intentie, datum en het benodigde bedrag) in de brievenbus bij Piet Adams, Kruisstraat 31, Soerendonk. Zaterdag 22 mei 2010. Pinksteren. M.m.v. kinderkoor. Zondag 23 mei 2010. M.m.v. parochiekoor. Johanna Govers, To Groenen en overleden familie, Wim van der Heijden (fam. Van der Heijden, Wim van Eerd en overleden familie, Michiel Noten en Marij van Kessel, Jan de zoon, Pierre en Noud de schoonzonen St. Getrudis Maarheeze Kapelaan D. van Dijk Pastorie Kerkstr. 20, Maarheeze Tel. (0495) 59 12 15 In noodgevallen: 06-26054350 www.parochiemaarheeze.nl Zaterdag 22 mei 17.30 uur: Ouders Peeters-Beckers,

Petrus

Heesterbeek en Lambertha Schellen en Frank Reina, Toos Rutten Hulsen Zondag 23 mei 10.00 uur: Familie Kiggen-Duisters en kinderen, Fons en An Timmermansvan Mierlo (fam. Schoenmakers) (F) Alfons Schmitz, Jan Bijmans en Miena Bijmans-van Bree en schoondochter Annie, Overleden ouders Nijboer-Peeters, Thomas Meulendijk (trouwdag), Leo Verweerden (jrgt) (van Jet), Riet SchoenmakersSwinkels, Mina Verest-Valkenburg Ouders Boelens-Noten , kinderen en kleinkind Jos. Woensdag 26 mei 19.00 uur: H. Mis Donderdag 27 mei 09.00 uur: H. Mis Vrijdag 28 mei 09.00 uur: H. Mis Christelijk Centrum Hamont Transistorstr.1, 3930 Hamont-Achel Contactadressen Henk en Martha Hoeben (0495) 51 99 33 (NL) René en Laurette van den Dijck (0032) 011545266 ( B ) www.cchamont.be e-mail info@cchamont.be Boekwinkel : (0031) 0495 491145 Woensdag 19 mei 19.00 – 20.00 uur bidstond 20.15 uur bijbelstudie door Ernest Fransen Zondag 23 mei Pinksteren: Samenkomst: 10.00 uur Spreker: Paul de Meester Woensdag 26 mei 19.00 – 20.00 uur bidstond 20.15 bijbelstudie door Hubert Jeurissen

Vesperviering in de Protestantse kerk in Budel Na de goede opkomst van 20 Maart j.l. wordt er door de ‘ werkgroep protestants Budel ‘ weer een Vesperviering georganiseerd in het Protestantse kerkje aan de Dr. A. Matthijsenstraat in Budel op Zaterdagavond 22 Mei a.s. om 19.00 uur.

Voorganger zal zijn dominee J.A. Compagner, predikant van de protestantse gemeente Weert/Budel. Iedereen die zich betrokken voelt bij het kerkje wordt bij deze van harte uitgenodigd en na afloop is er gelegenheid Voor een kop koffie of thee.

25 lokale initiatieven beloond uit Rabobank Dichterbijfonds Op woensdag 12 mei kwamen ruim 100 vertegenwoordigers van instellingen in het Rabobank-kantoor te Nederweert samen. Zij hadden één ding gemeen, namelijk dat hun initiatief is beloond met een geldelijke bijdrage uit het Rabobank Dichterbijfonds. De bijdragen variëren tussen de 700 en 5.000 euro. In totaal gaat het om 75.000 euro. De wethouders Welzijn van de gemeenten Cranendonck, Leudal, Nederweert en Weert waren hierbij aanwezig en kregen mee wat dit betekent voor de leefbaarheid in onze regio Land van Weert en Cranendonck. De aanvraagperiode sloot op 1 december 2009 met maar liefst 98 aanvragen ter beoordeling. Hiervan zijn 71 aanvragen door de jury genomineerd. In februari 2010 gingen de ledenraadsleden van de Rabobank aan de slag om alle aanvragen op hun juiste waarde te schatten. Een weinig benijdenswaardige taak, omdat achter elke aanvraag wel een vereniging, stichting of instelling zat met ‘het hart op de goede plaats’, die eigenlijk allemaal steun verdienen. Uiteindelijk zijn 25 aanvragen, verdeeld over drie kernen, uitgekozen. In de gemeente Cranendonck werden de volgende initiatieven beloond: Archief Soerendonk geeft een impuls aan het kerkarchief, JC Harlekyn krijgt nieuwe sanitaire voorzieningen, voetbalclub Cranendonck schaft een kleine tractor met kar aan, kerkje Budel plaatst een keukentje,

Alle vertegenwoordigers van Cranendonckse instellingen die beloond werden met een bijdrage uit het Dichterbijfonds Stichting AED breidt uit met een AED-apparaat en Turnlust Budel koopt een beamer met scherm en een laptop. U leest meer over deze initiatieven

en de uitreiking op de speciale website www.dichterbijfonds.nl. Het Rabobank Dichterbijfonds is een initiatief van de Rabobank Weerterland en Cranendonck. Met

het Dichterbijfonds toont de bank haar sterke betrokkenheid met de lokale samenleving. Vanaf 15 juni 2010 wordt de website weer opengesteld voor nieuwe aanvragen. Alle

aanvragen die voor 1 december 2010 binnen komen, worden beoordeeld. In mei volgend jaar worden opnieuw de beste initiatieven beloond.


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 9

Als een bloem zo is het leven. Sommige bloemen blijven lang, weer anderen blijven even.

Mia van Gemert

Aluminium horrAmen en hordeuren In alle RAL-kleuren Voor houten-, aluminium- en kunststof kozijnen Vrijblijvend meten en prijsopgave

Centrale verwarming

Verbakel montagewerken Budel

Burg. Remmenstraat 8-6021 BM Budel Tel. 0495-493006, 06-22463305

” Weert, 30 augustus 1938 † Weert, 15 mei 2010

Sanitaire installaties

www.verbakelmontage.nl

Jean-Pierre en Nicole Bart, Jelle

Bedrijfsuitje? Vrijgezellenfeest?

Henk † Arjan en Marleen Jeffrey, Martijn

Kom een workshop Bloemschikken volgen bij Atelier Groen en Bloem maximaal 12 personen Karin Groenen De Pompers 10 Soerendonk

Binki Corr.adres: J. Clementstraat 7 6023 CB Budel-Schoot Wij hebben afscheid van mam genomen in het crematorium te Heeze op 20 mei.

Molenstraat 22 6021 GV Budel Telefoon (0495) 493199

B.V.I. is bedrijf dat zich hoofdzakelijk bezig houd met het installeren van: C.V. installaties, loodgieters werkzaamheden, ventilatiesystemen. Ons werkgebied is hoofdzakelijk: vrije sector bouw, project bouw, renovatie werkzaamheden en kleinschalige uitiliteitsbouw . I.v.m. de uitbreiding van onze werkzaamheden zijn wij op korte termijn op zoek naar:

Service monteur

Onderhoud en service kunnen uitvoeren aan c.v. toestellen Kleine werkzaamheden kunnen uitvoeren aan cv installaties Zelfstandig kunnen werken en beheren van een servicesysteem

Loodgieter / cv monteur

- dankbetuiging -

Geheel zelfstandig kunnen werken

Voor de vele blijken van belangstelling tijdens zijn ziekte en na het overlijden van onze vader, schoonvader en opa

Herken je jezelf in een van de bovenstaand profielen en spreekt het werken in een klein flexibel team, met bijpassende goede secundaire arbeidsvoorwaarden je aan. Solliciteer dan binnen 2 weken na heden

Jac Stals

betuigen wij u onze welgemeende dank.

U kunt bij ons terecht voor

Het was hartverwarmend zoveel steun, troost en medeleven van u te mogen ontvangen. Een bijzonder woord van dank willen wij betuigen aan het verplegend en verzorgend personeel van de afdeling IC van het Sint Jans Gasthuis te Weert, Pastoor Cornelissen en Van der Stappen Uitvaartverzorging. Kinderen en kleinkinderen Jac Stals

het regelen van een uitvaart (met en zonder uitvaartverzekering). Kantoor & Rouwcentrum Spoorlaan 9c 5591 HT Heeze 040-2260158 info@fiddelaers.nl www.fiddelaers.nl

Dit doen we op een persoonlijke manier en in nauwe samenwerking met de nabestaanden. U kunt altijd contact met ons opnemen

Je sollicitatie kun je richten aan: B.V.I. Installaties Gert Vlassak Molenstraat 20 6021 GV Budel Tel: 06 10035607 E-mail: gertbvi@live.nl

voor een afspraak om uw wensen vast te leggen of voor een informatief gesprek.

Wij zijn dag en nacht bereikbaar.

Budel-Schoot, mei 2010

Nellie, Renske, Heidi, Jan

Het leven en de dood zijn met elkaar verbonden door een gouden draad van liefde.

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor de kaarten, bloemen en vele andere blijken van medeleven die wij ontvingen na het overlijden van onze dierbare

Anna Elisabeth (Lies) Broers-van Mierlo Uw belangstelling heeft ons veel troost en steun gegeven. Davie en José Kleinkinderen Weert, mei 2010

Voorjaarsopruiming

Hét uitvaartcentrum voor Cranendonck met 24-uurs familiekamers

Vanaf woensdag 19 mei!!!

Puk & Muk Baby- en kindermode Martin Horst

Klein Schoterstraat 2a, 6023 RG Budel Tel: 0495 430260 www.vdstappen.nl

Nieuwstraat 14 Budel. Tel. 0495 494388

Groetjes en tot ziens! Het team van Puk en Muk

Vinginojeans en retour-jeans op de gehele voorjaarscollectie, mu.v. 20% korting!! hoogzomer; mexx, edC en Vingino

40% KORTING!

Vingino-ondergoed: boxer 9,95 p.st. 2 voor 15,- euro hemd 12,95 p.st. 2 voor 20,- euro m u.v. de basisartikelen en zolang de voorraad strekt!

Kijk ook eens op www.pukenmukbudel.nl


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 10

Last van uw voeten?

Weet wat u doet bij pijn aan de ouder wordende voet! Een actief leven leiden en last van uw voeten? Dat is een combinatie die voor een actieve 50-plusser, zoals u, niet samengaat. U staat immers midden in het leven, u wilt genieten en vooruit! Voor onze onderdanen is dan een belangrijke taak weggelegd en als zij u ervan weerhouden uw activiteiten op een plezierige manier uit te voeren, dan kan een podotherapeut, dé voetspecialist bij uitstek, wellicht uitkomst bieden. De 50-plusser van nu staat midden in het leven. Er wordt volop gewerkt maar ook genoten van (pre) pensioen en vrije tijd. De kleinkinderen zijn wellicht vaker bij oma en opa. Er is meer tijd voor hobby’s en sporten en men besteedt over het algemeen meer aandacht aan lichaam en geest. Op dit moment zijn er meer dan 5,6 miljoen 50-plussers, ofwel senioren, in Nederland. Je staat er niet dagelijks bij stil maar dat zijn bij elkaar opgeteld heel wat voeten die dagelijks de nodige kilometers afleggen. Naarmate u ouder wordt, kunnen uw voeten veranderen. U voelt misschien dat uw voeten wat meer gaan doorzakken en u ziet wellicht ook dat uw voeten breder zijn geworden. Nadat u bij uw huisarts bent geweest en een verwijzing voor een podotherapeut heeft gekregen, kunt u terecht bij een van de 600 podotherapeuten in Nederland. Maar wat doet een podotherapeut nou precies? De belangrijkste taak van een podotherapeut is het behandelen van directe voetklachten. Maar u kunt ook enkel-, knie-, heupen rugklachten ontwikkelen als uw voeten niet goed functioneren. En ook de behandeling van die klachten behoort tot het vakgebied van een podotherapeut. Het takenpakket van een podotherapeut omvat in bijzonder gevallen ook het knippen van nagels en het verwijderen van eelt. De voeten van diabetesen reumapatiënten verdienen extra aandacht. Door aantasting van de zenuwbanen kan bij diabetespatienten een gevoelstoornis optreden waardoor de voeten kwetsbaarder zijn voor eventuele defecten aan de huid. Een belangrijke taak van de podotherapeut is dan het screenen van de voeten op eventuele gevoelsstoornissen en het geven van advies. Ook behandelt een podotherapeut wonden aan de voeten en benen van diabetespatiënten. Bij reumapatiënten

kan de voetvorm veranderen wat allerlei klachten met zich mee kan brengen. Ook hier is (preventieve) behandeling mogelijk om klachten te voorkomen c.q. te verhelpen. Zoals u kunt lezen is het takenpakket van een podotherapeut divers. Wij doen ons best om u zo snel mogelijk weer goed op weg te helpen. Soms echter blijkt dat de oorzaak van de voet- en beenproblemen ergens anders ligt. Bijvoorbeeld aan de bloedvaten. Als de doorstroming van de aderen niet optimaal is, doordat zich vetachtige stoffen hebben afgezet aan de vaatwanden, dan kan dit leiden tot een milde of zelfs ernstige vorm van vaatlijden. Dit wordt Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) genoemd. U kent deze aandoening wellicht als aderverkalking. Als

u tijdens het eerder genoemde vraaggesprek aan de podotherapeut aangeeft dat u tijdens het lopen last heeft van bijvoorbeeld krampen in de kuiten en dat de pijn weer verdwijnt als u even uitrust, dan gaat er bij de podotherapeut ongetwijfeld een belletje rinkelen. Dit klachtenbeeld wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Voor u is echter ook een belangrijke taak weggelegd, een goede voetverzorging begint immers bij uzelf. Nog even een aantal praktische verzorgingstips: • Was uw voeten regelmatig met een milde alkalivrije zeep. Alkalivrij betekent ‘zonder zeep’. Deze speciale zeep heeft een vrijwel neutrale PH-waarde en tast de natuurlijke beschermlaag van uw huid niet aan. • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. • Gebruik geen heet water kruiken. Baad uw voeten niet in heet water. • Smeer uw voeten regelmatig in met bijvoorbeeld babyolie of een crème ter voorkoming van een droge huid en kloofjes. • Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad. Bij een langer voetenbad verweekt de huid waardoor deze extra kwetsbaar is voor wondjes of infecties. Hebt u een wondje aan uw voet neem dan geen voetenbad. Dit belemmert namelijk de wondgenezing. • Knip uw nagels altijd recht af. Dit voorkomt ingroei. •Draag geen strakke kousen of sokken. • Draag goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen. • Probeer niet om likdoorns of eelt zelf weg te halen. Ga naar de voetverzorger. • Het beste kunt u uw schoenen ‘s middags kopen, uw voeten worden in de loop van de dag wat dikker en dat voorkomt te kleine schoenen.

Maar vooral: Luister naar uw voeten! Dit artikel is geschreven in het kader van de Maand van de Voet. De Maand van de Voet wordt georganiseerd door de Fédération International des Podologues (FIP). De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) is lid van deze organisatie. Alle hieronder genoemde podotherapie praktijken zijn aangesloten bij deze vereniging.

MEDISCH

Kim Meeuwissen Podotherapie en Fysiotherapie

FYSIOTHERAPIE

CENTRUM

De podotherapeuten uit de regio: BEWEEG

PODOTHERAPIE OEFENTHERAPIE CESAR ERGOTHERAPIE De Dam 5, 6021 KM Budel 0495-494393 www.medischbeweegcentrum.nl


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 11

Vrienden van Marishof organiseert kienmiddag Op vrijdag 4 juni organiseert het bestuur van de Stichting Vrienden van Marishof weer haar jaarlijkse zomer-kienmiddag. Alle ouderen uit Maarheeze zijn van harte welkom. De deuren van zorgcentrum Marishof staan vanaf 14.00u wagenwijd open. Onder het genot van een

kopje koffie wordt er gekiend voor diverse leuke prijzen. Niemand gaat met lege handen naar huis! Graag vooraf aanmelden. Dit kan tot uiterlijk 31mei bij de receptie van Marishof, tel. 598900. Het bestuur van de Vrienden van Marishof hoopt op een grote opkomst!

Mogelijk extra bus van Budel naar Mendig In de regio is het een inmiddels ingeslepen feit: houd de eerste zaterdag van juli vrij voor de tourtocht Mendig Budel. Ook dit jaar zal deze prachtige tocht door de Duitse Eifel weer plaatsvinden op zaterdag 3 juli. De inschrijving to nu toe loopt geweldig, men zit nu al op hetzelfde deelnemersaantal als vorig jaar. Uit ervaring weet men dat de laatste maand nog vele inschrijvingen volgen. Men wil er alles aan doen om deelnemers niet teleur te stellen vanuit de vraag hoe kom ik daar? SWAC ( Stichting Wieler Activitei-

ten Cranendonck ) overweegt om bij voldoende belangstelling een extra bus in te zetten op zaterdag morgen 3 juli. Heb je belangstelling om Mendig Budel te fietsen en wil je gebruik maken van busvervoer op zaterdag morgen 3 juli, vertrek 04.30 uur bij de Boerenbond Budel, laat dit via site ( www.swac.nl ) a.u.b. weten zodat we bij voldoende belangstelling deze extra bus gaan regelen. Ze gaan er weer een sportieve tocht van maken met dank aan de sponsoren. Aankomst tussen 15.30 – 19.00 uur op de markt te Budel.

Finale Rabobank Band Battle Op 21 mei vindt de zinderende finale plaats van de Rabobank Band Battle. Rabobank Band Battle is een wedstrijd voor bands in de regio Weerterland en Cranendonck. Het is een kans voor regionale bands om zich te profileren op een groot professioneel podium. Tijdens de voorrondes selecteerden zeven bands zich voor de finale: Balasino, Clock, Dirty Denims, Forgotten Trouble, Scarlet Rose, Soundbite en The Dynamite. De organisatie

van Rabobank Band Battle zorgt voor een podium met professioneel geluid en een wervelende lichtshow. De deelnemende bands worden beoordeeld door een professionele jury. Daarnaast kan ook het publiek zijn stem laten gelden. Support act tijdens de avond is de Floor Burnin Crew. Rabobank Band Battle vindt plaats in sporthal De Bengele in Nederweert en begint om 20.00 uur. Om 19.30 uur gaan de deuren. De entree is gratis.

Cranendonck Actief pleit voor Nyrstar CRANENDONCK- Cranendonck Actief wil dat de gemeente Cranendonck zich helemaal achter Nyrstar op gaat stellen. In een motie droegen ze het college afgelopen dinsdag op een brief te sturen naar SRE en Provincie om te pleiten voor gelijke behandeling van het zinkbedrijf met concurrerende bedrijven in het buitenland. Daarvoor zal het bedrijf gecompenseerd moeten worden in de CO2 heffingen die er aan komen. In andere Europese landen worden dergelijke heffingen al gecompenseerd zodat Nyrstar in een onvoordelige concurrentiepositie komt wanneer de Nederlandse overheid dat niet zou doen. Hanneke Balk prijst het bedrijf om haar efficiënt energieverbruik, haar duurzaamheid, haar veiligheidseisen en haar aandacht voor het milieu. Bovendien is het voor Cranendonck een van de belangrijkste werkgevers.

Ook het DIC is een voorbeeldproject waardoor Nyrstar het verdient dat het gemeentebestuur als één man achter hen staat. Burgemeester Meinema was het met haar eens en wil graag uitvoering geven aan deze motie. Hij wil de brief uit laten gaan op initiatief van de Cranendonckse raad.

GrenskoerierTV op kanaal 31+ (552 mHz) voor het nieuws uit Cranendonck

GrenskoerierTV

Bibliotheek De Kempen onder druk door wegvallen provinciale subsidie Op 27 april heeft het bestuur van de Provincie Noord-Brabant flinke bezuinigingen aangekondigd. Eén van de voorstellen betreft het schrappen van de provinciale subsidie van 5 miljoen euro op het bibliotheekwerk. “Het volledig stopzetten van de provinciale bijdrage betekent een dolk in het hart van het Brabantse bibliotheeknetwerk en heeft op termijn absoluut gevolgen voor de inwoners van Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel- De Mierden, Valkenswaard en Waalre”, aldus Anneke Schellens, directeur van Bibliotheek De Kempen. Sterk netwerk van bibliotheken De Brabantse bibliotheken vormen een krachtig netwerk. Ze werken samen om kennis op te bouwen en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. De Provincie NoordBrabant wil stoppen met de financiering van dit netwerk. Dit heeft directe consequenties voor de Brabantse burger. Denk daarbij aan het

niet meer kunnen lenen en reserveren uit de landelijke collectie van 5,5 miljoen boeken, films, (blad)muziek et cetera, met daarin onder meer al het Nederlands en Brabants literair erfgoed. En denk ook aan de snelle levering van deze materialen vanuit alle Brabantse bibliotheken naar uw eigen bibliotheek en het inspelen op nieuwe technologieën, zoals e-books en allerlei digitale applicaties. Minder aandacht voor taalontwikkeling van kinderen Schellens: “Bibliotheek De Kempen heeft veel aandacht voor taalontwikkeling bij kinderen en het bevorderen van leesplezier. We dragen veel bij aan het bestrijden van analfabetisme. Zonder het netwerk van bibliotheken worden hiervoor geen nieuwe producten meer ontwikkeld. Ik maak me hier grote zorgen over.” Reageren naar de provincie Op 28 mei vergaderen Provinciale Staten, de vertegenwoordigers van Brabant die de uiteindelijke keuzes maken, over het voornemen de sub-

sidie stop te zetten. Wilt u reageren op dit voornemen van de provincie, dan kunt u uw reactie kwijt via toekomst@bnbibliotheek.nl.

Anneke Schellens

Bij Voetenwerk in Maarheeze kunt u kennismaken met het werk van de pedicure Preventie van voetproblemen Zolang voetklachten geen rol spelen, zien mensen vaak geen enkele aanleiding voor een bezoek aan de pedicure. Dat er ook preventieve werking vanuit gaat en voeten dankzij goede verzorging langer in conditie blijven, is lang niet bij iedereen bekend. Veel mensen kampen met voetklachten, waarvan een groot deel voorkomen had kunnen worden met de juiste verzorging en adviezen. Weten is voorkomen Een paar eenvoudige tips van een pedicure zijn vaak voldoende om voetproblemen buiten de deur te houden. Door goed passend schoeisel zijn eelt en likdoorn problemen al een heel eind te voorkomen. Het op de juiste manier afknippen voorkomt ingroeien van de teennagels. Op de juiste manier de huid van de voeten verzorgen kan kloven voorkomen. Door uw voeten regelmatig te laten inspecteren en klachten tijdig te laten behandelen door Voetenwerk, worden veel problemen in de kiem gesmoord. Actie Voetenwerk Op zaterdag 22 mei 2010 van 13.00 tot 17.00 uur kunt u kennis maken

Chantal van Voetenwerk aan het werk met Voetenwerk en gratis uw voeten laten inspecteren. De professionele zorg van Voetenwerk kan op lange termijn voetproblemen voorkomen.

U kunt Voetenwerk vinden aan de Sterkselseweg 1, te Maarheeze, telefoon 06 2349 1224.

Honderd deelnemers gezocht voor onderzoek lokaal afslanken met Slim Belly Gemiddeld 8 cm minder buikomvang Dat is de conclusie uit het eerste Slim Belly onderzoek in SportivoAan dit onderzoek hebben in maart/april/ mei een honderdtal personen deelgenomen. De werking is echt enorm. De deelnemers zijn enorm enthousiast. Velen hebben al van alles geprobeerd. Nu hebben ze eindelijk zichtbaar resultaat en dat motiveert natuurlijk!”, aldus Albert Roosenboom eigenaar Sportivo Het doel van Voorbeeldclub is om in totaal 500 testpersonen te vinden voor het onderzoek. „Een hoog aantal deelnemers verhoogt de representativiteit van de uitslag, en dat is ons doel“, zegt fitnessinstructeur

Hein Claassen. „Tot eind juni kunnen in totaal 100 mensen meedoen. Hierna komt er een wachtlijst, alleen zo kunnen we een optimale begeleiding garanderen.” De geraffineerde wisselende druk van de Slim Belly maakt het mogelijk! Ook uit de resultaten van het onderzoek van het Instituut voor Medisch en Sportwetenschapelijk Advies, IMSB, in Wenen blijkt dat in vier weken wel twee kledingmaten kleiner kunnen worden bereikt. Het Slim Belly concept is een combinatie van lichte conditietraining en enkele eenvoudige voedingsregels. Drie keer per week wordt met de Slim Belly bewogen op moderne

conditietoestellen, ca. 30 tot 40 minuten lang. Niet alleen blijkt dit positieve invloed te hebben op de buikomvang, maar de druk van de gordel heeft ook positieve invloed op het weefsel en huid. Licentie Als één van ca. 250 fitnessclubs is Sportivo speciaal geselecteerd voor de uitvoering van het programma. Het is gericht op personen tussen 16 en 66 jaar die hun taille-omvang binnen korte tijd duidelijk willen verminderen. Wie dus op korte termijn zijn figuur in vorm wil brengen mag niet te lang wachten. De uiterlijke aanmelding voor het onderzoek is op 30.06.2010. Meer informatie bij Sportivo via 0495-494141


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 12

‘Os Thoes’, een kleinschalig woonproject voor dementerende ouderen Info-avond over unieke woonvorm die midden in de samenleving staat CRANENDONCK- Een dementerende naar het verzorgingshuis brengen omdat hij of zij thuis niet meer te handhaven is. Voor veel partners en kinderen is het een schrikbeeld. Als het aan de Stichting Woonzorg Cranendonck (SWC) ligt is er in de nabije toekomst een andere keuze mogelijk: een kleinschalige woonvoorziening waar vader of moeder gewoon in de huiselijke sfeer blijft wonen. ‘Os Thoes’ heet het project en het omvat drie groepswoningen voor acht dementerende ouderen. Op woensdag 26 mei om 20.00 uur is er een informatie-avond in De Borgh. SWC realiseerde vorig jaar al de Vroonhof, het appartementencomplex voor mensen met een beperking in de Kloostertuin. Een tweede groep waarvoor zij zich willen inzetten zijn dementerende ouderen. Ze doen dat ook nu weer samen met Lunet Zorg en woCom. Een nieuwe partner is zorginstelling Valkenhof uit Valkenswaard. ‘Het worden woonvoorzieningen waarin men met acht personen samenwoont,’ legt initiatiefneemster Anita Duisters (momenteel secre-

taris van de stichting) uit. ‘In een huiselijke omgeving kunnen de bewoners zoveel mogelijk het leven leiden dat ze gewend zijn. Wie het nog kan helpt mee met poetsen of eten koken, natuurlijk eet men samen en boodschappen worden gezamenlijk gedaan, in de huiskamer kan men tv kijken of een spelletje doen. Men leeft met elkaar en zorgt voor elkaar. De kwaliteit van leven is echt zichtbaar beter.’ Ze legt uit dat dementerende mensen in een dergelijke situatie langer

op een bepaald niveau kunnen blijven functioneren. ‘Het vergt natuurlijk ook een grote betrokkenheid van de verzorgers. We zoeken dan ook echt mensen die hier voor honderd procent achter staan. Het moet een heel ‘open’ huis worden waar mensen in en uit kunnen lopen en dat midden in de samenleving staat.’

manier blijven mensen dicht bij elkaar.’ ‘En wat dergelijke woonvoorzieningen betreft is Brabant echt een achtergebleven gebied,’ voegt Anita Duisters eraan toe. Ze noemt De Wiekslag in Soest die al 15 jaar draait en een groot voorbeeld is voor SWC.

Ook letterlijk wil SWC hun groepswoningen ‘midden in de samenleving’. ‘Dat wil zeggen dicht bij het centrum,’ legt voorzitter Jan Huijbers uit. ‘Het is fijn dat alle voorzieningen dichtbij zijn.’ Waar er eventueel gebouwd gaat worden? Hij geeft wel een plaats aan maar écht zekerheid bestaat daar nog niet over. ‘Wel heeft woCom het unieke plan om vlakbij de groepswoningen ook appartementen te bouwen voor de partners of mantelzorgers. Op die

De info-avond op woensdag 26 mei om 20.00 uur in De Borgh (men kan vanaf 19.30 uur binnen lopen) is uiteraard bedoeld om eens te peilen hoe groot de behoefte in Cranendonck is aan een dergelijke woonvoorziening. Maar ook heeft men een ‘open oor’ voor mensen die dagelijks met de problematiek van dementie te maken hebben. Met hun ervaring kunnen ze meedenken en adviseren. Uiteraard krijgt men ook informatie over de kosten

Wilt u iets kopen, verkopen of aanbieden? Maak dan nu gebruik van onze koeriertjes-aktie! * In ieder vakje vult u een letter of cijfer in. * Laat tussen ieder woord een vakje open! * U mag desgewenst alle regels volschrijven en * U betaalt kontant slechts € 5,10 of € 9,30

en hoe die betaald kunnen worden. Wie verhinderd is op 26 mei kan een bericht sturen naar info@osthoes.nl of naar Os Thoes, Hamonterweg 17 6023AJ in Budel-Schoot.

ADVERTENTIEBON Uitsluitend voor particulieren, zonder commerciële doeleinden!

per koeriertje

Voor slechts € 4,20 extra, maak ik ook gebruik van Grenskoerier TV. (Indien van toepassing s.v.p. aankruisen) Vul deze bon in en lever deze, met uw kontante betaling, vóór maandag 13.00 uur in bij: De Grenskoerier, Dr. A. Mathijsenstraat 34, Budel. Voor slechts € 4,20 extra plaatsen wij hetzelfde koeriertje 24 uur (woensdags) op Grenskoerier TV.

Besluit paintballhal uitgesteld tot volgende raadsvergadering BUDEL- De beslissing over de komst van een paintballhal in Budel heeft de raad van Cranendonck uitgesteld tot volgende raadsvergadering. Eerst wil men zekerheid of er een exploitatie-overeenkomst is afgesloten in geval er een beroep wordt gedaan op planschade. Met name Marie Beenacker van de PvdA hamert erop dat de schuur aan de Grootschoterweg 6 geen geschikte locatie is voor een paintballhal. Niet alleen omdat men nog niet weet wat de consequenties zullen zijn voor de omwonenden maar ook omdat men nog geen idee heeft wie die omwonenden zullen zijn. De be-

lendende percelen zijn namelijk nog niet verkocht. ‘Het besluit van het vorige college om geen medewerking te verlenen aan deze ontwikkelingen was dus goed,’ aldus Beenackers. Zij verbaast zich dan ook dat dit college plotseling wél voor de komst van deze paintballhal is. Met name Beertens eigen partij Elan ziet de komst van deze hal wel zitten. ‘Past goed in het kader van recreatie en toerisme,’ vindt Jos Derks. Ze zien geen overlast ontstaan. Coalitiepartner CDA is iets kritischer. Zo wil Frans Kuppens de garantie dat er geen gebruik gemaakt gaat worden van de parkeerplaatsen van het

medisch centrum. Een garantie die de wethouder hem niet kan geven. Ook de horeca-mogelijkheden wil hij zoveel mogelijk beperken. Hanneke Balk (Cranendonck Actief) stelt dat de verkeerscommissie niet gelukkig is met de situatie. Zij verwacht problemen met de verkeerssituatie ter plaatse. Bovendien stelt Balk de vraag of er een exploitatieovereenkomst voor planschade is afgesloten. Een vraag die de wethouder niet bevestigend kan beantwoorden. Volgende raadsvergadering komt het dus weer aan de orde.

Paladijn Cranendonck start met Activerend Huisbezoek Sinds begin van dit jaar voert Paladijn, organisatie voor welzijn, het welzijnswerk uit in Cranendonck. Een van de taken is het bezoeken van 75-jarigen in het kader van Activerend huisbezoek. Het blijkt vaak dat ouderen weinig gebruik maken van beschikbare voorzieningen. Oppervlakkig gezien zou men zich dus uitstekend redden. Toch blijkt dat in de praktijk lang niet altijd zo te zijn; het komt niet zelden voor dat mensen zichzelf tekort doen. Door de aanpak van Activerend huisbezoek wordt een gedeelte van deze ‘onzichtbare’ vraag aan het licht gebracht. Dan blijkt bijvoorbeeld de weg naar die aangepaste woonvoorziening sneller gemaakt te kunnen worden. Of men

komt erachter dat men recht heeft op een woningaanpassing. Het Activerend huisbezoek bestaat uit het bezoeken van zelfstandig wonende 75-jarigen door vrijwilligers die middels een vragenlijst een gesprek voeren over wonen, welzijn en zorg. De vrijwilligers van Paladijn, die zich inzetten voor het activerend huisbezoek, zijn zeer gemotiveerd, goed opgeleid voor hun taak en hebben een geheimhoudingsplicht. Alle 75-jarigen in Cranendonck worden in 2010 aangeschreven door middel van een brief van de gemeente Cranendonck. Men ontvangt daarna een telefoontje van een van de vrijwilligers om een afspraak te maken. De komende weken zijn de mensen

uit Budel aan de beurt. De 75-jarigen uit Maarheeze en de overige kernen worden op een later moment aangeschreven. Meer informatie Met vragen over het project kunt u terecht bij Paladijn Cranendonck, Coordinator Activerend Huisbezoek Carrie van Hoef, telefoonnummer 0495-592557.

Cursus basisopleiding EHBO met daarin: verbandleer, reanimatie en AED-bediener Medio september 2010 wordt, bij voldoende belangstelling, door EHBO-vereniging Maarheeze begonnen met een basis opleiding eerste hulpverlener. Hierin opgenomen: verbandleer, kleine ongevallen, reanimatie en AED-bediener. De opleiding wordt gegeven volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Na het met goed gevolg beëindigen van de cursus wordt dit beloond met een diploma dat twee jaar geldig blijft. Om het diploma na die termijn geldig te houden, dient de cursist herhalingslessen te volgen om zo op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en de kennis op peil te houden. In het gedeelte verbandleer en kleine ongevallen wordt geleerd om bij dat soort ongevallen de vereiste handelingen te kunnen uitvoeren. Daarnaast worden ook vaardigheden aangeleerd om bij een slachtoffer levensreddende handelingen te kunnen uitvoeren d.m.v. reanimeren en het gebruiken van de AED. De lessen vinden plaats in de kantine van Philips vestiging Maarheeze, op donderdagen van 19.30 tot 22.00 uur. De cursus bestaat uit 16 lesavonden en 1 examenavond.

De totale kosten bedragen 155,-. Hiervoor ontvangt de cursist een cursusboek, oefenverbandmiddelen, examen, en bij slagen het diploma. Tevens is men 1 jaar lid van de vereniging. Informatie kan worden verkregen bij het secretariaat: Hr. A. Kessels, tel. 0495-591024, email: secretariaat@ehbomaarheeze. nl of Hr. L. Nooijen, tel. 0495-841114, e-mail: coordinator@ehbomaarheeze.nl

Aanleveren advertenties uiterlijk maandagmiddag 13.00 uur en redactionele artikelen uiterlijk maandagmiddag om 12.00 uur


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 13

Bij diverse actieproducten

Gratis

bij Super de Boer.

Deze week vanaf donderdag

Scoor ze alle Verse roomboter boterkoek per stuk ca. 375 gram

Bij een 2 stuks verpakking,

+ Gratis Bungel keycord keycord!! OP=OP

per 500 gram

Varkenshaas

culinair of elzasser

8.25

4.

99

2.49

1.24

50% korting!

Appelsientje Mild

alle soorten, 3 pakken Ă 1.5 liter naar keuze actie-literprijs 0.81

5.46

3.64

3

e

gratis!

Zalmfilet met huid voordeelpak

+1 Bungel 2 stuks

11.98

9.45

6.99

5.

per 500 gram

99

Omo wasmiddel

alle soorten, poeder pak 1242 gram of vloeibaar flacon 730-1500 ml, 2 stuks naar keuze 11.58/11.98

actie-kiloprijs 11.98

Coca-Cola

alle soorten, 4-pack Ă 4 flessen x 1.5 liter

5.80

4.69 actie-literprijs 0.78

Actieaanbiedingen zijn geldig van donderdag 20 mei t/m zondag 23 mei 2010. Prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden. Voor alle aanbiedingen geldt OP=OP. Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers. Gratis Bungels bij verschillende actieproducten! Je kunt maar liefst 24 verschillende Bungels scoren. De Bungels actie loopt van 17 mei t/m 27 juni 2010.

www.superdeboer.nl


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 14

Cranendonck Nieuws Wijziging aanvangstijdstip weekmarkt Budel 14 juni

Gemeentehuis Openingstijden • Maandag: de hele dag van 9.00-19.30 uur • Dinsdag t/m vrijdag: van 9.00-12.30 uur (van 12.30-17.00 uur alleen op afspraak) • Burgerlijke Stand maandag: van 9.00-16.00 uur dinsdag t/m vrijdag: van 9.00-12.30 uur • Team Vergunningen maandag t/m vrijdag alleen telefonisch bereikbaar tussen 9.0012.30 uur. • Telefoon (0495)-431222 • Fax (0495)-431200 • Internet: www.cranendonck.nl • E-mail: info@cranendonck

Op maandag 26 april 2010 is het verzoek ingediend door de marktcommissie bij de gemeente Cranendonck om op maandag 14 juni 2010 de weekmarkt in Budel één uur eerder van start te laten gaan. E.e.a. heeft te maken dat op deze datum de

voetbalwedstrijd Nederland – Denemarken gespeeld wordt. Concreet betekent dit dat de weekmark t éénmalig op 14 juni 2010 start om 10.30 uur in plaats van 11.30 uur. De sluitingstijd van de markt blijft gehandhaafd op 16.30 uur”.

Nieuws van het Wmo- loket gemeente Cranendonck

Publieksbalie Bij de publieksbalie kunt u terecht voor: • Algemene informatie • Paspoorten/Rijbewijzen/Uittreksels Persoonsregister • Geboorte/Huwelijk/Overlijden • Ruimtelijke ordening/bouwen/milieu • Tel. publieksbalie (0495)- 431118

week 20

Openbare vergadering raadscommissie De raadscommissie komt dinsdag 25 mei om 19.30 uur bijeen voor een openbare vergadering in ontmoetingscentrum de Smeltkroes te Maarheeze. De agenda en de stukken zijn ook te raadplegen via www.cranendonck.nl/ris.asp 1 Opening 2 Spreekrecht 3 Portefeuille B. Meinema Geen agendapunten 4 Portefeuille B. Manders Geen agendapunten 5 Portefeuille F. Strik 5.1 V aststellen van de Verordening Buur tinitiatieven 2010 6 Portefeuille P. Beerten 6.1 G ewijzigd vaststellen bestemmingsplan bedrijventerrein Molenheide 6.2 Vaststellen van de kadernota 2011 6.3 Instemmen met de concept programmabegroting 2011 van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) 6.4 Voortgangsnotitie Informatiebeleidsplan 7 Ter informatie 7.1 Brief aan de raad ( 12-4-2010): rapportage over de gegevens betreffende WWB Budgetten 7.2 Marktplaats cultuureducatie 7.3 Eindverslag breedtesportimpuls 7.4 Portefeuilleverdeling van het college 8 Lijsten van toezeggingen gemeenteraad adviescommissie Brief aan de raad d./d. 26 april 2010 inzake toezeggingenlijsten 9 Rondvraag 10 Sluiting

Spreekuur burgemeester Enkel op afspraak. Tel. secretaresse burgemeester (0495)-431128 of (0495)-431127

Sluiting gemeentehuis Het gemeentehuis van Cranendonck is in verband met Pinksteren op maandag 24 mei (Tweede Pinksterdag) gesloten.

Spreekuur wethouders Enkel op afspraak. Tel. secretaresses wethouders (0495)-431128 of (0495)-431126

Gemeente-info • Vrijetijdsbedrijf Cranendonck voor alle sportaccomodaties inlichtingen (0495)-492138 fax (0495)-497157 • Alles over huisvuil 0800-0230344 • Milieustraat Rondven (0495)593687 (di, wo, vr. 13.00-17.00 uur) (za. 10.00 - 17.00 uur) • Wmo-loket (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) Telefonisch spreekuur: iedere werkdag van 10.00 tot 12.00 uur tel. nr. 0495-431168 Wmo-loket Budel De Dam 1, 6021 KM Budel Elke werkdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur Wmo-loket Maarheeze Smits van Oyenlaan 1a, 6026 CN Maarheeze Elke werkdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur • Jongerenwerk Cranendonck 06-19373372 jeroenjanssen@paladijn-welzijn.nl • Bedrijvencontactpersoon (0495)-431167

Storingsdienst • Elektriciteit 0800 - 0330 • Kabeltv/radio 0900 - 1580 • Servicedienst (0495) - 431118 alléén voor meldingen inz. riolering, groenvoorziening, wegen, e.d. • Brabant Water (073) - 6838000 • Gas en openb. verlichting (040) - 2432222

Op 1 januari 2010 is het Besluit maatschappelijk ondersteuning 2010 in werking getreden. In het Besluit zijn o.a. vastgesteld de tarieven hulp bij het huishouden voor 2010, overige financiële Wmo- vergoedingen en het eigen aandeel of eigen bijdrage wat van toepassing is bij een aantal Wmo- voorzieningen, zoals hulp bij het huishouden en een woonvoorziening. Ook werd in dit besluit de leeftijd om op medische gronden voor CVV (collectief vraagafhankelijk vervoer) in aanmerking te komen verlaagd van 80 naar 75. Dit betekent dat voor mensen ouder dan 75 jaar er geen medische beoordeling meer

nodig is. Wel blijft de inkomenstoets van belang om voor CVV in aanmerking te kunnen komen. Bijvoorbeeld kan een alleenstaande van ouder dan 65 voor CVV in aanmerking komen als het netto jaarinkomen lager is dan € 24.744,48. Het Wmo- loket verstrekt graag alle informatie over de mogelijkheden van CVV en andere vormen van ondersteuning op het gebied van Wonen, welzijn en zorg. Voor de bereikbaarheid van het Wmo- loket wordt verwezen naar de rubriek “Gemeente info”.

Reisdocument ‘s middags aanvragen? Maak zelf een afspraak via ons digitaal loket. www.cranendonck.nl

Voor degene die geen automatische incasso afg e g eve n h e b b e n, ve r va l t d e a a n s l a g ONROERENDE ZAAK BELASTINGEN 2010 op 31 mei 2010. Wilt u er voor zorgen dat het gehele bedrag voor 31 mei a.s. op de bankrekening van de Gemeente Cranendonck is bijgeschreven. Indien de betaling niet tijdig binnen is, zijn wij genoodzaakt verdere invorderingsmaatregelen te nemen waaraan kosten verbonden zijn.

Energie besparen kunt u elke dag. Zonder veel moeite. Besparen is goed voor zowel het milieu als uw portemonnee. Kijk snel op www. hoebespaarikenergie.nl. Bespaar € 0,30 per dag: •E  en elektrische kookplaat kan al lager worden gedraaid voordat het gerecht kookt. Een kookplaat op de lage stand gebruikt 80% minder energie dan op de hoge stand.

Digitaal loket

OZB 2010

Energiebespaartip van de week

Handhaving De komende periode publiceert de gemeente Cranendonck een aantal handige tips en weetje over veiligheid in uw woonomgeving en zaken die worden gecontroleerd door de gemeentelijke afdeling Handhaving. Wist je dat.... …een beginnende brand in minder dan 5 minuten kan uitgroeien tot een uitslaande brand? Daarom is het zo belangrijk dat alle vluchtwegen vrij zijn van obstakels.


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 15

Eindafrekeningen Brabant Water

Bouw en sloop

“Brabant Water” stuurt deze week de jaarlijkse eindafrekening voor de kernen van Budel, BudelSchoot en Budel-Dorplein. Brabant Water brengt maandelijks of per kwartaal een voorschot bij u in rekening. De gemeentelijke heffingen voor riool en afvalstoffen worden in dit voorschot meegenomen. U ontvangt nu een eindafrekening voor o.a. waterverbruik en de daadwerkelijk

Verleende vergunningen

te betalen bedragen voor rioolhef fing en afvalstoffenheffing. Bij de eindafrekening treft u ook een specificatie afvalstoffenheffing aan, waarop het aantal ledigingen per soort container staan vermeld. Het bedrag dat u de afgelopen periode te veel dan wel te weinig heeft betaald, zal worden verrekend met het nieuwe voorschot.

De tarieven van rioolheffing en afvalstoffenheffing over de jaren 2009 en 2010 zijn als volgt: Omschrijving Rioolrecht/Rioolheffing Vast tarief

2009 € 10,92 per maand

Afvalstoffenheffing Vast tarief Ledigingen Groene container 140 liter container 240 liter container Grijze container 140 liter container 240 liter container

€ € € € €

2010 € 11,35 per maand

9,13 per maand

€ 9,06 per maand

5,22 per lediging 7,80 per lediging

€ 3,00 per lediging € 4,50 per lediging

5,22 per lediging 7,80 per lediging

€ 7,00 per lediging € 10,00 per lediging

Bij wie kunt u terecht met vragen over deze eindafrekening? • Informatie over het voorschot Heeft u naar aanleiding van deze eindafrekening vragen over het voorschot of over uw waterverbruik, dan dient u contact op te nemen met de klantenservice van Brabant Water, telefoonnummer 073 - 68 38 000 • Informatie over uw container zoals - datum van lediging - Inhoud van uw container

- Chipnummer - Ruiling in verband met volume-inhoud enz. Voor al deze vragen kunt u bellen naar het gratis telefoonnummer van het Milieu Informatie Centrum telefoonnummer 0800-0230344 Bezwaren tegen de afrekening afvalstoffenheffing en rioolheffing kunnen binnen zes weken na dagtekening van deze afrekening schriftelijk worden ingediend bij de heffingsambtenaar van de Gemeente Cranendonck, Postbus 2090, 6020 AB Budel.

Wijzigingen ophalen huisvuil In verband met Pinksteren, wordt het huisvuil niet maandag 24 mei (Tweede Pinksterdag), maar op zaterdag 22 mei opgehaald. De milieustraat is op maandag 24 mei gesloten.

Beleidsnota Richtlijnen vieringen WK-voetbal 2010 Op 11 mei 2010 heeft de burgemeester van Cranendonck besloten de beleidsnotitie “Richtlijnen vieringen WK-voetbal 2010” vast te stellen. In de periode 11 juni tot en met 11 juli 2010 vindt het WK-voetbal plaats. Op verzoek van Koninklijke Horeca Nederland, Bureau Eerlijke Mededinging en politie Cranendonck / Heeze-Leende zijn hiervoor gezamenlijke richtlijnen opgesteld voor de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende. Er bestond op dit moment nog geen duidelijk gemeentelijk beleid rond dergelijke voetbalactiviteiten. Het doel van deze notitie is dan ook om duidelijkheid te scheppen over de mogelijkheden voor horeca, verenigingen en particulieren met betrekking tot deze voetbalfeesten. Dit besluit treedt in werking een dag na publicatie. Het besluit ligt vanaf heden tot en met 28 juni 2010 ter inzage bij de receptie van de gemeente Cranendonck.

Adresbesluiten ten gevolge van invoering Wet BAG In opdracht van het ministerie van VROM zijn alle Nederlandse gemeenten actief met het invoeren van de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Door het invoeren van deze wet ontstaan er eenduidige registraties van adressen en gebouwen voor geheel Nederland. Het invoeren van de Wet BAG vereist onder andere dat alle bestaande adressen in de gemeente Cranendonck formeel vastgesteld worden. Het betreft met name de vaststelling van adressen die al opgenomen zijn in de gemeentelijke WOZ- en bevolkingsadministratie. De documenten waarmee de bestaande adressen van de gemeente Cranendonck zijn vastgesteld, liggen vanaf 20 mei 2010 zes weken ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Omdat het gaat om het formeel vaststellen van bestaande adressen, is het niet mogelijk bezwaar te maken tegen de adresbesluiten.

Ontwerpbestemmingsplan De Dijk 13 Gastel Burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck maken bekend dat op grond van artikel 3.8, eerste lid, Wet ruimtelijke ordening, gedurende een termijn van 6 weken ingaande op 20 mei 2010 het ontwerpbestemmingsplan “De Dijk 13, Gastel” voor eenieder ter inzage ligt bij de receptie van het gemeentehuis. Tevens is het plan te raadplegen via de gemeentelijke website: www.cranendonck.nl. Het ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op De Dijk 13 te Gastel. Van de huidige aaneengebouwde boerderijwoningen aan De Dijk 11-13 zal nummer 13 gesloopt worden. Ter vervanging wordt op hetzelfde perceel een vrijstaande woning opgericht.. Tegen het ontwerpbestemmingsplan kan eenieder gedurende bovengenoemde termijn zowel schriftelijk als mondeling zijn zienswijze naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van de gemeente Cranendonck, Postbus 2090, 6020 AB Budel. Een mondelinge zienswijze kunt u indienen bij de balie van het gemeentehuis.

Lichte bouwvergunning • Molenhof 13 in Budel, oprichten berging, (BL 20103047, 6 mei 2010/verz. 10 mei 2010). • Roerdomp 2 in Soerendonk, vergroten woonhuis, (BL 20103027, 10 mei 2010/verz. 10 mei 2010). • Burg. Van Houtstraat 7, bouwen berging, (BL 20103046, 11 mei 2010, verz. 12 mei 2010). • Peeldijk 12 in Budel-Dorplein, bouwen carport en berging, (BL 20103053, 11 mei 2010/ verz. 12 mei 2010). • Burg. Van Houtstraat 99 in Budel, gedeeltelijk vernieuwen carport, (BL 20103054, 11 mei 2010/verz. 12 mei 2010). Bouwvergunning 2e fase • Stationsstraat 75 in Maarheeze, aanbouw serre, (B2 20102006, 30 april 2010/ verz. 3 mei 2010). Indien u het niet eens bent met de beslissing, kunt u binnen 6 weken nadat het besluit tot verlening c.q. de weigering is verzonden, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Cranendonck. Tevens bestaat de mogelijkheid een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Arrondissementsrechtbank, ’s-Hertogenbosch, t.a.v. de Voorzieningenrechter, Postbus 90125, 5200 MA Den Bosch.

Ingekomen bouwaanvragen/sloopaanvragen Burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck maken op grond van artikel 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen om bouw- en sloopvergunning zijn ingekomen: Lichte bouwvergunning • Dorpsakkers 8 in Soerendonk, geheel oprichten van (tuin)overkapping, (BL 20103055, 10 mei 2010). Reguliere bouwvergunning • Dorpsakkers ong. in Soerendonk, geheel oprichten van 7 eengezinswoningen, (BR 20100035, 7 mei 2010). • Hoek Wolfswinkel 9 / Zustershof in Budel, geheel oprichten van 8 woningen (3 vrijstaande-geschakelde en 1 vrijstaande patiobungalow, 4 twee-onder-één-kapwoningen), (BR 2010036, 6 mei 2010). • Bergbosweg 26 in Budel, geheel plaatsen van een loods voor agrarisch gebruik, (BR 20100037, 10 mei 2010). • Philipsweg 1 in Maarheeze, verbouwing van bestaande warmtecentrale tot CV ruimte gebouw B complex Philips Maarheeze, (BR 20100038, 10 mei 2010). Bouwvergunning 2e fase • Europalaan-Noord ong. (kavel 5) in Budel, bouwen woning met aanbouw, (B2 20102010, 10 mei 2010). • Dissel 117 in Maarheeze, gedeeltelijk veranderen van aanbouw woonhuis, (B2 20102011, 11 mei 2010). Sloopvergunning • Kruisstraat 8 in Soerendonk, ged. Slopen dakbeschot, (SA 20108018, 29 april 2010). Opgemerkt wordt dat het hier alleen gaat om de kennisgeving dat een aanvraag is ontvangen. Hierop kan niet formeel worden gereageerd, de plannen liggen niet ter inzage. Belanghebbenden kunnen pas bezwaren maken in het kader van de Algemene Wet bestuursrecht (Awb) nadat omtrent de aanvraag een besluit door Burgemeester en Wethouders is genomen. Informatie kunt u inwinnen bij de afdeling Publiek, team Vergunningen 0495 431222.

Vastgesteld bestemmingsplan Wollenhoekstraat 11 Burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck maken bekend dat de gemeenteraad in de openbare vergadering van 11 mei 2010 het bestemmingsplan ‘Wollenhoekstraat 11’ heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan met het bijbehorende raadsvoorstel en raadsbesluit liggen van 20 mei tot en met 30 juni voor belanghebbenden ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Tevens is het bestemmingsplan met het bijbehorende raadsbesluit te raadplegen via de gemeentelijke website: www.cranendonck.nl. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het verplaatsen van een voorgevelrooilijn. Bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage kan gedurende deze termijn beroep worden ingediend door belanghebbenden die eerder een zienswijze hebben ingediend of aannemelijk kunnen maken hiertoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest. Het beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan niet. Het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient tevens een verzoek om voorlopige voorziening te worden ingediend bij bovengenoemd orgaan. Indien dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Verkiezingsnieuws Identificatieplicht Wanneer u wilt stemmen moet u zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs dat niet langer dan 5 jaar verlopen is. Geldige identiteitsbewijzen zijn het Nederlandse paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Daarnaast mag het ook een verblijfsdocument of paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een van de landen van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein of IJsland zijn. Controleer of uw document geldig is op woensdag 9 juni 2010. Zonder geldig identiteitsbewijs mag u niet stemmen. Om het u als kiesgerechtigde makkelijker te maken kunt u met uw stempas in elk stembureau binnen de gemeente uw stem uitbrengen. Hieronder volgen de locaties waar de stembureaus zich bevinden. Deze stembureaus zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. Nr Aanduiding stembureau 1 Gemeenschapshuis De Borgh 2 zaal Bellevue 3 Basisschool de Triolier 4 Zorgcentrum Mariënburght 5 Gemeenschapshuis Den Donck 6 Gemeenschapshuis De Reinder 7 Gemeenschapshuis De Schakel 8 De Smeltkroes 9 Zorgcentrum Marishof 10 Gemeenschapshuis De Schaapskooi 11 Juniorcollege 12 Basisschool De Stapsteen

Adres stembureau Dr. A. Mathijssenstraat 15, Budel Maarheezerweg 1, Budel Weth. Van Hunselstraat 13 Budel, (ingang via Patrijslaan) Graafschap Hornelaan Budel, (ingang via Thuiszorg Land van Horne) Van Schaiklaan 1, Soerendonk Grootschoterweg 119, Budel-Schoot St. Barbaraweg 1, Budel-Dorplein Kijkakkers 1, Maarheeze ’t Hagelkruis 1a, Maarheeze ’t Lange 20, Gastel J. V. Schoonvorststraat 1, Budel Berkelaar 1-3 Maarheeze, (ingang via ‘t Hagelkruis)

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor kiezers met lichamelijke beperkingen.


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 16

Bescherm je Huid Dag St. Jans Gasthuis (SJG) Weert - Vogelsbleek 5, 6001 BE Weert - Telefoon algemeen: 0495 - 57 21 00 Correspondentieadres: Postbus 29 - 6000 AA Weert - E-mail: info@sjgweert.nl - Website: www.sjgweert.nl

Zon verantwoord, voorkom huidkanker!

‘Bescherm Je Huid-Dag’ in SJG Weert, dermatologen geven gratis advies Dermatoloog Carleine Thissen

Contact- en informatiebijeenkomsten 8 juni Contactochtend: Vrouwen geopereerd voor borstkanker Locatie: Auditorium Aanvang: 10.00 uur 15 juni Informatiebijeenkomst: Artrose heup en knie Ben ik aan een prothese toe? Locatie: Auditorium Aanvang: 19.00 uur 17 juni Informatiebijeenkomst: Vrouwen in de overgang Locatie: Auditorium Aanvang: 19.30 uur

Informatie en aanmelden Afdeling Patiëntenvoorlichting via website: www.sjgweert.nl via e-mail: patientenvoorlichting@sjgweert.nl telefonisch: 0495 - 57 22 05

Één op de zes Nederlanders krijgt er mee te maken: huidkanker. De meest voorkomende vorm van kanker wordt door zonaanbidders helaas nog altijd zwaar onderschat. De dermatologen van het St. Jans Gasthuis in Weert staan op 29 mei met gratis advies voor u klaar tijdens de Nationale Bescherm Je Huid-Dag. Ze wijzen u op de gevaren van de zon en vertellen hoe u huidkanker in een vroegtijdig stadium kunt herkennen. Dermatoloog Carleine Thissen geeft alvast een voorproefje.

ren die te veel aan de zon worden bloot-

niet in een vroeg stadium wordt ontdekt.

huidkanker of zonbeschadigingen. Vaak

gesteld, mensen met een lichte huid, en

In zijn algemeenheid geldt: als je er op tijd

wordt de tumor chirurgisch verwijderd.

zonaanbidders lopen een verhoogd risico

bij bent, is huidkanker meestal goed te ge-

Daarnaast wordt onder andere gebruik

om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.

nezen. In het Weerter ziekenhuis kunt u op

gemaakt van vloeibare stikstof, medicinale

“Daarnaast is het voor veel mensen nog

verwijzing van de huisarts snel terecht voor

crèmes of radiotherapie.

niet vanzelfsprekend om de huid te con-

een diagnose en eventuele behandeling

Voor oppervlakkige basaalcelcarcinomen

troleren op plekjes die kunnen wijzen op

op de poli Dermatologie. In veel gevallen

en uitgebreide zonbeschadigingen heeft

huidkanker of een voorstadium daarvan.

zal aan de hand van aanvullend weefsel-

het St. Jans Gasthuis sinds kort een nieuwe

Denk aan veranderende moedervlekken,

onderzoek de precieze vorm en groeiwijze

behandeling: fotodynamische therapie.

snel groeiende bultjes, schilferende ruwe

van huidkanker worden vastgesteld. Ver-

Carleine Thissen: “Met een speciale licht-

plekjes, of wondjes die maar niet genezen.

volgens adviseren de dermatologen over

gevoelige crème maken we de onrustige

Die zelfcontrole is ontstellend belangrijk”,

de beste therapie. Vaak blijft de patiënt na

of kwaadaardige huidcellen extreem ge-

zegt dermatoloog Carleine Thissen van SJG

behandeling een tijdje onder controle.

voelig voor licht. Nadat de crème drie uur

Weert. Haar tweede advies is preventief en

heeft ingewerkt, beschijnen we de plek

dus nog belangrijker: zon verantwoord,

Fotodynamische therapie (PDT)

tien minuten met rood licht, waardoor

zorg ervoor dat je niet verbrandt. “Tussen

De meest voorkomende (80%) en minst

de afwijkende cellen afsterven. Met één,

11.00 en 15.00 uur is de zon het felst, zoek

bedreigende vorm van huidkanker is het

hooguit twee behandelingen is de kwaal

dan de schaduw op. Smeer je om de twee

basaalcelcarcinoom, dat zich vaak mani-

verholpen. Het voordeel voor de patiënt is

Het aantal mensen met huidkanker is het

à drie uur in met een zonnebrandcrème

festeert als een huidkleurig glazig bultje,

dat hij er geen littekens aan overhoudt. We

afgelopen decennium explosief gestegen.

met een hoge beschermingsfactor. En be-

een niet genezend wondje of een blijven-

hoeven niet te snijden.”

Tien jaar geleden waren het er nog circa

scherm je kinderen extra goed tegen de

de eczeemachtige plek. De tumor groeit

20.000, inmiddels treft de ziekte jaarlijks

zon.”

langzaam en zaait niet uit. In de resterende

De dermatoloog kan het niet genoeg be-

twintig procent van de gevallen is de huid-

nadrukken en zal het ook op 29 mei tij-

36.000 Nederlanders. Een toename van maar liefst 75 procent. De voornaamste

In Nederland sterven jaarlijks 600 mensen

kanker kwaadaardiger. Het gaat dan om

dens de Nationale Bescherm Je Huid-Dag

reden: we liggen veel vaker en langer in de

aan huidkanker. De meesten aan de gevol-

het plaveiselcelcarcinoom (vaak een wrat-

nog eens duidelijk herhalen: “Zeker voor

zon en zijn ons onvoldoende bewust van

gen van een melanoom, een kwaadaardige

achtig knobbeltje) of melanoom.

huidkanker geldt: voorkomen is beter dan

het gevaar van UV-straling. Vooral kinde-

moedervlek die kan uitzaaien indien deze

Er zijn verschillende behandelingen tegen

genezen.”

Belangrijke zomertips 1) Geniet van de zon, maar zon wel verstandig. Zorg ervoor dat u niet verbrandt. 2) Bescherm uw kinderen zo goed mogelijk tegen de zon. Smeer hen in met zonnebrandcrème met een hoge beschermings factor en laat hen een T-shirt dragen. 3) Zonnebrandcrème werkt maximaal twee uur. Veel mensen denken dat één keer insmeren een hele dag bescherming biedt tegen de zon. Niet dus. 4) Voor meer informatie over verantwoord zonnen, raadpleeg een arts.

Lezing Huidkanker, bescherming en zelfcontrole Verdeeld over het hele land vindt op 29 mei a.s. de ‘Nationale Bescherm je HuidDag plaats’. Het doel van deze dag is het creëren van bewustwording. Enerzijds van de gevaren van de zon en anderzijds van het belang van huidcontrole om huidkanker in een vroeg stadium te herkennen. De Bescherm Je Huid-Dag in SJG Weert begint om 11.00 uur met een diapresentatie over huidkanker, verstandig zonnen en zelfcontrole. Tot 13.00 uur staan de dermatologen klaar voor het beantwoorden van vragen en het geven van persoonlijk advies. Wanneer: zaterdag 29 mei 2010 Tijdstip: 11.00 uur Locatie: Auditorium SJG Weert Aanmelden: vóór vrijdag 28 mei a.s. via de website www.sjgweert.nl of telefonisch via de afdeling Patiëntenvoorlichting tel. 0495 - 57 22 05


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 17

Dorpsraad Zurrik roept iedereen op naar de vergadering te komen Tijdens het maandelijks overleg van Stichting dorpsraad Zurrik op woensdag 26 mei zullen we tussen 19.30 uur en uiterlijk 22.00 uur uitvoerig stil staan bij de ervaringen en resultaten tot dit moment t.a.v. de proef met het apart inzamelen van afval zoals deze in Budel Schoot en Soerendonk vanaf vorig jaar juli loopt. Ten aanzien van dit onderwerp, maar zeker ook voor alle andere zaken waar we ons als dorpsraad mee bezig houden zijn de leden van de

verschillende werkgroepen, maar ook alle andere belangstellenden van harte welkom als toehoorder in den Donck. Bij de behandeling van het onderwerp waar u belangstelling voor heeft krijgt ook u de gelegenheid om ons te vertellen wat u er van vindt. De dorpsraad hoopt dat inwoners van Soerendonk massaal aanwezig zullen zijn. Hun mening is voor de dorpsrad van grote waarde. De agenda van deze openbare bij-

eenkomst ziet er als volgt uit: terugblik op de ervaringen en resultaten -tot dit moment- t.a.v. de proef met de aparte inzamel-bakken en ideeën voor de toekomst voor het apart inzamelen van afval... - ontwikkelingen t.a.v. informatievoorziening en planning project “ Hart van Soerendonk” wijziging van route lijn 173 in Soerendonk na ingebruikname van station Maarheeze: wat betekent dit voor ons en wat kunnen we er (nog) aan doen? - plaatsing (op heel korte

termijn) van 2 extra AED-apparaten in Soerendonk dankzij bijdrage van Rabobank en stimuleringsfonds van Gemeente Cranendonck (en ideeën om er op termijn nog wat meer te -laten- plaatsen...) laatste stand van zaken plan Dorpsakkers: afstemming omtrent te hanteren planning en informatie aan inwoners van Soerendonk - stand van zaken overige projecten stimuleringsfonds gemeente Cranendonck (AED op sportpark / zitbanken in Soerendonk / informa-

tieborden in en/of nabij den Donck) extra aandacht voor de website van stichting dorpsraad Zurrik www.dorpsraadzurrik.com waar heel veel andere informatie te vinden is van andere onderwerpen. - voorbereiding van zgn. “handhavingsprogramma” voor 2011binnen de gemeente Cranendonck. Welke onderwerpen uit de APV (algemene plaatstelijke verordening) zijn hierbij voor Soerendonk (het meest) van belang?

Voor de 14e keer de Eifelklassieker Mendig-Budel De organisatie voor de 14e wielertoertocht Mendig Budel is in volle gang. Voor de 14e keer zal om 8:00 uur het startschot klinken in Mendig, in het Duitse Eifelgebergte. De tocht van 230 kilometer wordt op 3 juli georganiseerd door de Stichting WielerActiviteiten Cranendonck (SWAC). Dit wielerevenement, inmiddels een Klassieker, is een van de mooiste lange wielertochten in onze regio en uitgegroeid tot een volwaardige, professioneel georganiseerde tocht voor alle wielerclubs en individuele toerfietsers uit onze regio en ver daar buiten. Gezien de inschrijvingen tot nu toe is de verwachting dat het deelnemersaantal dat van vorig jaar wederom zal overtreffen. Er liggen 230 mooie, maar zware kilometers te wachten. Alle ingrediënten voor de deelnemer die een uitdaging niet uit de weg gaat zijn aanwezig; pittige beklimmingen o.a. de Helleweg, Col de Sjef en de Katzenberg en snelle afdalingen o.a. die naar Adenau en Schuld. Verder zijn er drie goed voorziene rustposten op 65, 135 en 175 km. Een aantal van de deelnemers overnacht traditioneel in een van de hotels in Mendig. Vrijdag avond geniet men daar van een wielerdiner terwijl onder het genot van een pilsje de onderlinge contacten tussen de deelnemers worden aangehaald. De finish in Budel is op de Markt in Budel, waar bij De Brasser de finishstreep getrokken is en waar een speaker de wielrenners welkom zal

heten. Deelnemers, supporters en publiek kunnen nababbelen met om 19.00 uur de tombola met als hoofdprijs een Merida mountainbike geschonken door Toon’s Bikes en vele geweldige andere prijzen, beschikbaar gesteld door de volgende (Cranendonckse) ondernemers: Juwelier U.Wyczisk,Thijssen Sport,Van Horne Brandstoffen, Fietswereld Vlassak, G & S Schilderwerken, Badmode Henny Schilders, Annemiekes Fruit, Apotheek Budel, Toon’s Bikes, Feyen Brood & Banket, Born Sportscare, Maxim Sportvoeding, Van Winkel Fashions. Thijssen Sport, Formido Bouwmarkt , de Budelse Drukkerij en Harrie en Francien van Heugten. Dit jaar zijn onze hoofdsponsoren: Rabobank Weerterland en Cranendonck, Grolsch, de Budelse Brouwerij, De Brasser, Autoschade Frans Aarts. Wisselbekers staan er te wachten voor de éérst aankomende individuele deelnemer, de éérst aankomende (complete) wielerclub en uiteraard voor degene die het misschien wel het meeste verdient: de laatst deelnemer!!! Iedere deelnemer die tocht volbrengt ontvangt een prachtige herinneringsmedaille! Voor wielerclubs en individuele fietsers die nog niet hebben ingeschreven: op onze website: www.swac. nl vindt U het inschrijfformulier. U kunt dit invullen en online versturen. Stichting Wieler Activiteiten Cranendonck

Zo ging het in Mendig van start in 2009

SV Gardé speelt laatste ronde Kempencup

Volleybaltoernooi Fortutas weer in aantocht

Alle winnaars van SV Gardé die meededen aan de Kempencup

Het wordt een sportieve dag vol gezelligheid Op zondag 6 juni wordt het gezellige volleybaltoernooi van Fortutas weer gehouden op het hoofdterrein van voetbalclub RKSVO in Ospel (gemeente Nederweert). Een dag vol sport, ontspanning, gezelligheid in een open en vriendelijke sfeer met een sportkantine die van alle

gemakken is voorzien, een terras en tribune. Inschrijving is mogelijk in de volgende categorieën:, Recreantenvolleybal, Beachvolleybal, Voetvolleybal, Jeugdvolleybal , Ga na www.fortutas.nl en vul het inschrijfformulier in. Kosten per team €15,-.

Afgelopen zondag werd de laatste Kempencup gespeeld, helaas was door de afwezigheid van Peter Daamen de eerste plaats al bekend. Jasper van Buul won uiteindelijk de Kempencup, hij doet al mee sinds seizoen 2004/2005. Nu bleef alleen de strijd om de tweede en derde plaats spannend. Er waren hier nog 4 kandidaten voor over: Joris van Buul, Chris Zhu, Simon Frijns en Tom Weijtens. Joris van Buul verloor in de eerste ronde van Chris Zhu en ook de overige 2 wedstrijden van deze tussenronde. Simon Frijns had al meer dan een maand niet meer geschaakt en dat brak hem op. Hij

moest al snel zijn hoop op een hoge klassering op geven, maar toch had hij invloed op de uiteindelijke stand. Simon Frijns speelde tegen Chris Zhu remise, hij liet zich pat zetten in een gewonnen stelling voor Chris. Chris Zhu had daarvoor, ook in gewonnen positie, Vivian Claes pat gezet. Dit bleken belangrijke misstappen te zijn. Joris van Buul bleek zich te kunnen herpakken en won de volgende 3 wedstrijden. Tom Weijtens speelde een wisselvallig toernooi, hij hield Jasper van Buul van een 100% score af. Maar in de beslissende laatste wedstrijd tegen Joris van Buul verloor hij onnodig

zijn koningin en verloor daarna de wedstrijd, had hij deze wedstrijd gewonnen dan was hij tweede geworden en Joris van Buul vierde. Nu werd Joris van Buul tweede, Chris Zhu derde en Tom Weijtens vierde. Uitslag van Svgardé leden: Algemeen klassement 1 Jasper van Buul, 2 Joris van Buul, 3 Chris Zhu. Overige klassementen: 12 jarige: 1 Ingrid Daamen, 3 Ludo Nijsten. 11 jarige: 1 Vivian Claes. 4 Leon Snoeijen. 9 jarige: 1 Peter Daamen, 3 Marnik van Geelen. 8 jarige: 1 Storm Hoeks, 3 Fobbe Steer, 4 Naim Eekhof.


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 18

Hoortrunners ver van huis Zwem de klok rond voor het goede doel!

den ze een open mix toernooi. Een toernooi waar iedereen aan mee kan doen. Inschrijfgeld 1,50 euro. Aanvang 19.30 uur.

Bergrunners presenteren zich in nieuwe outfit tijdens eerste Ekkerloop Woensdag was het weer zover. Tijd voor alweer de eerste loop in de 22ste Budelse Trimloopserie, en hoewel de weergoden besloten hadden de thermostaat behoorlijk wat graadjes naar beneden bij te stellen ,7graden was meer een temperatuur die je zou verwachten tijdens de Bergbosloop,hadden veel Bergrunners toch de loopschoenen aange-

trokken om hun beste been voor te zetten. Natuurlijk speelde ook mee dat dit de eerste gelegenheid was om het nieuwe shirt te showen dat terbeschikking was gesteld door Retera de Natris accountants.Met 26 starters verdeeld over het hele startveld waren de Bergrunners dan ook goed vertegenwoordigd. Terugblikkend kan men stellen dat

een aantal lopers op de weg terug zijn,en dat anderen na deze eerste loop voor een mooi klassement kunnnen gaan. Hebt u ook interesse om de stoute loopschoenen aan te trekken ,de Bergrunners bieden voor elk wat wils. kijk op www.bergrunnersbudel.nl

de Nachtmarathon bedraagt slechts 5,00 p.p.. Inschrijfformulieren dienen vóór 1 juni a.s. binnen te zijn. Kijk voor het inschrijfformulier en overige informatie op: www.zpkbudel.nl/nachtmarathon.

zpk budel organiseert: 12 uur

nacht marathon

durende

zwem

voor de stichting LAmPi (Los Amigos deL PiLcomAyo) - BoLiviA

mAAk een teAm en doe mee!

zwemvereniging / sPortvereniging / vriendencLuB

12 juni 19:00u

t/m

13 juni 07:00u

Plaats: Zuiderpoortcomplex Budel minimumleeftijd: 12 jaar minimarathon leeftijd: 8-12 jaar teams bestaan uit: 6 tot 10 personen De opbrengst gaat naar stichting LamPI - Bolivia Supporters zijn van harte welkom in het Zuiderpoortcafé

Vormgeving: Wauwie.com

Op het sportcomplex De Romrijten in Maarheeze is er in het kader van de Dorpencompetitie een wedstrijd op 11 mei tegen ’t Laar uit Waalre; aanvang 19.00 uur. Op 25 mei hou-

Tenslotte kunnen alle deelnemers na afloop samen genieten van een ontbijtje in het Zuiderpoortcafé. Dan zal ook de uitslag bekend worden gemaakt. Het inschrijfgeld voor deelname aan

zondag

Jeu de Boules vereniging Le Biberon ‘84

In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 juni a.s. organiseert Zwemen Poloklub Budel een twaalf uur durende Nachtmarathon voor de stichting LAMPI. Middels deze activiteit willen zij Bulanders Dyon de Greef en Marloes van Gemert, die momenteel in Bolivia werkzaam zijn voor deze stichting, een handje helpen. Afgezien van het feit dat teamleden elkaar zullen aflossen, zal er twaalf uur lang non-stop worden gezwommen, om zo samen een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Deelname is echter niet alleen voor leden van de zwemvereniging. Ook andere sportteams, collega’s, vriendengroepen of carnavalsverenigingen die de uitdaging aandurven, mogen zich inschrijven. Enige voorwaarde is dat het team uit zes tot tien personen van minimaal twaalf jaar oud bestaat en dat deze personen in het bezit zijn van diploma A. Naast het zwemmen worden er verschillende andere activiteiten georganiseerd.

zaterdag

Tom v de Pasch wedstrijd 700 m. tot 12 jaar heeft daar even laten zien dat Tom zeer snel kan rennen. Eindtijd 700 m. in 3 min. 22 sec. Vader Ruud v der Pasch liep de 10 km eerste 5 km samen met schoonzus was 27 min. en de ander 5 km alleen in 23 min. dus zijn eindtijd viel nog mee in 50 min. 26 sec. Het allerleukste was dat Ruud in Alkmaar een fiets had gewonnen. Op 29 mei 2010 samen 15 jaar Hoortrunners.

een

Hoortrunners Anna Maria en leon v Rijsingen hebben op 9 mei deelgenomen aan de 21.1 km van de Maas Marathon de la Basse Meuse in Visé. Het was een zwaar parcours dat langs de Maas liep. Samen hebben ze hem uitgelopen in 2 uur 3 min. 17 sec. Op 13 mei waren er in Alkmaar Hoortrunners die hier aan de wedstrijden deelnamen.

ZPK BUDEL

meer info: www.zpkbudel.nl/nachtmarathon

HV HBS Beachhandbalcup wederom groot succes Droog weer, dat was het enige waar de organisatie van het beachhandbaltoernooi op hoopte 13 mei Hemelvaartsdag. Gelukkig bleef het droog en kon de 2e editie van de HBS Beachhandbalcup plaats vinden samen met de jaarlijkse braderie in Budel-Schoot. Na het openingswoordje van de toernooicommissie klonk om 11:30 het startsignaal van het toernooi op het stationsplein in Budel-Schoot. Meer dan 15 teams hadden zich verzameld om op deze dag te strijden voor de eerste plaats in hun poule. Toen het eerste startsignaal klonk over de beachvelden was het toernooi echt begonnen. CV de Flappetappers moesten het als eerste opnemen tegen de winnaars van vorig jaar, namelijk vriendengroep Kanteltijd uit Maarheeze. Deze groep had vorig jaar al bewezen een aardig potje te kunnen ballen en ook dit jaar zouden ze zich weer van hun beste kant laten zien. Op het andere veld stonden CV de lamballen en de jeugd van HBS klaar om als eerste jeugdgroepen te beginnen aan

het toernooi. Ondanks het koudere weer stonden ze klaar in hun zomerse sportoutfits en lieten ze zien dat ook de jeugd niet onder deed aan de rest. Gedurende de dag werd het steeds drukker op de beachvelden en hadden meerdere teams hun kwaliteiten al mogen laten zien aan hun tegenstanders. Naast de ongeoefende groepen waren er dit jaar ook 2 geoefende teams aanwezig op het beachhandbaltoernooi. Handbalvereniging Hades uit Hamont zorgde in samenwerking met handbalvereniging HBS voor spannende demowedstrijden tussen de andere wedstrijden door. Beiden teams van zowel Hades als HBS lieten zich van hun beste kant zien en maakte van de wedstrijden een ware show. Want hoe mooier de goals hoe meer punten de teams er voor kregen.

huis gingen. In de carnavalspoule was het spannend wie er met de beker naar huis zou gaan want vriendengroep Kanteltijd, Cv de Flappetappers en CV de Flierefluiters stonden allemaal op een gedeelde eerste plaats. De toernooicommissie moest nu gaan kijken naar het doelsaldo om een winnaar te kunnen aanwijzen Na wat rekenwerk kwam dan toch de uiteindelijke uitslag. Vriendengroep kanteltijd mocht met een paar doelpunten meer dan de andere groepen zich voor de 2e keer op rij beachhandbalkampioen van Cranendonck noemen. In de Jeugdcategorie was er een duidelijke winnaar en dat was de jeugd van Hades. Vol trots mocht deze groep de beker mee nemen naar Hamont en mogen ze zich een jaar lang Beachhandbalkampioen van Cranendonck noemen.

Rond half 5 liep het toernooi alweer bijna ten einde en werden de laatste wedstrijden gespeeld. Na deze wedstrijden was het aan de toernooicommissie de taak uit te rekenen wie er dit jaar met de prijzen naar

Handbalvereniging HBS wil iedereen bedanken die er aan heeft bijgedragen dit toernooi te verwezenlijken, en hoopt ook volgend jaar weer iedereen terug te zien op het beachhandbaltoernooi.

Meer dan 15 teams hadden zich verzameld om te strijden voor de eerste plaats

Uitstekende uitgangspositie in nacompetitie voor SV Budel! Door een 0-2 overwinning bij Berghem Sport heeft SV Budel een goede uitgangspositie voor het bereiken van de 2e ronde van de nacompetitie. Door een eigen doelpunt en een kopgoal van Steven Barten wist SV Budel de wedstrijd terecht naar zich toe te trekken, ook al lieten de treffers enige tijd op zich wachten. Na een lange reis richting Oss werd er om 14.30 uur afgetrapt tegen een onbekende tegenstander. Berghem Sport begon meteen aanvallend en

goed aan de wedstrijd, maar echte kansen heeft het team niet gecreeerd. Na een half uur spelen nam SV Budel het heft in handen, maar ook dit resulteerde niet in grote kansen. In de tweede helft begon Budel een stuk feller en de eerste grote kans werd door de keeper met wat geluk van de lijn gehouden, maar aangezien SV Budel een stuk beter speelde dan de gastheren uit Berghem kon het doelpunt niet uitblijven. Na 75 minuten was het een eigen goal

die de score opende en SV Budel op een terechte 0-1 voorsprong bracht. In de 85e minuut wist Steven Barten een perfecte voorzet van David Steur in te koppen, waardoor er met een ruimere voorsprong begonnen kan worden aan de return in Budel. De return is komende zaterdag om 18.00 uur in Budel. SV Budel mag dan met één doelpunt verschil verliezen om de 2e ronde van de nacompetitie te bereiken. Bij een gelijkspel of een overwinning is SV Budel ge-

plaatst voor de volgende ronde. Bij een nederlaag met twee doelpunten verschil worden er strafschoppen genomen om te bepalen wie in de 2e ronde mag spelen. Bij een nederlaag van drie doelpunten verschil of meer zal Berghem Sport deze ronde bereiken. De wedstrijden van deze 2e ronde zijn op maandag 24 mei (uitwedstrijd) en op zondag 30 mei (thuiswedstrijd). Voor de wedstrijd van het eerste elftal zullen SV Budel D1 en Berghem

Sport D1 een voorwedstrijd spelen om 16.30 uur en na de wedstrijd kan men in de kantine vanaf 20.45 uur live kijken naar de finale van de Champions League tussen Bayern Munchen en Inter Milaan. Redenen genoeg om te komen, en we hopen dan ook dat veel supporters komende zaterdag de weg naar het sportpark zullen vinden. Voor meer informatie kunt u altijd terecht op www.svbudel.nl


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 19

Schotse Hooglanders aan het werk gezet om natuurgebied te beheren − Houd voldoende afstand tot de dieren − Voer de dieren in geen geval − Wilt u de dieren aan het werk zien? Het terrein ligt aan het einde van de Kluisweg, daar waar deze de Stijper Aa kruist. Een bezoekje laat zich goed combineren met een wandeling over de Gastelse heide en de Groote heide. Een aantrekkelijk gebied waar Staatsbosbeheer ook diverse maatregelen neemt ten gunste van de Knoflookpad. In totaal is ongeveer 10 hectare landbouwgrond omgezet tot een groter leefgebied voor de knoflookpad. Er zijn extra poelen aangelegd aan weerszijden van de Strijper Aa en er zijn plekken gemaakt waar de knoflookpad zich makkelijk in kan graven in de grond. Er is veel grasland, een akker en er zijn diverse struwelen. Het gebied is niet alleen interessant voor de knoflookpad. Nog geen jaar na de aanleg is er al volop leven te bespeuren. Zo kan regelmatig de torenvalk worden waargenomen die op muizen jaagt.

De vijf volwassen hooglanders die zijn uitgezet in het gebied bij het Hondsven Het Hondsven bij Gastel is één van de vier plaatsen in Noord-Brabant waar de Knoflookpad voorkomt. Deze pad is een van de meest bedreigde amfibieënsoorten van Nederland. Op de meeste plekken, waaronder rond het Hondsven, staat de grootte van de populatie de laatste jaren sterk onder druk. Om de kleine populatie te redden is er vanaf 2008 rond het Hondsven veel werk verzet. Waterschap de Dommel, gemeente Craendonck en Stichting RAVON hebben daarin samengewerkt. Om het terrein te beheren worden in de tweede helft van mei 5 volwassen

Schotse Hooglanders in het gebied uitgezet. Eén stier en vier koeien

(mogelijk met enkele kalveren). Zij landers grazen is gedeeltelijk toezullen de komende jaren het groot- gankelijk voor wandelaars. Schotse ste gedeelte van het terrein gaan Hooglanders zijn in principe rustige beheren. Ze zullen er in principe het dieren, maar er moeten wel wat gehele jaar staan en hun eigen kostje dragsregels in acht worden genobij elkaar scharrelen. De runderen men, zoals: zijn van Stichting Taurus en worden − Het gebied is niet toegankelijk door een lokale toezichthouder goed voor honden in de gaten gehouden. − Kom niet tussen moederdieren en winzo.19mei10_ok 2_winzo.10jan05 7/05/10 11:55 Pagina 1 Het gebied waar de Schotse Hoogkalveren

Wat smeren we nu eigenlijk dagelijks op ons lichaam ?

Zijn we ons daar wel voldoende van bewust?

Bijna alle cosmetica en verzorgingsproducten bevatten schadelijke stoffen zoals synthetische muskverbindingen en ftalaten. Schadelijk voor milieu en mens.

Open deur dagen bij Winzo Zaterdag 22 mei van 9.30 tot 18.00 u. Pinksterzondag en -maandag van 13.00 tot 18.00 u.

Speciale Pinksteraanbiedingen op meubelen en slapen

Wist u trouwens dat in bijna alle deo’s aluminiumoxide zit? Een metaal en giftig voor ons lichaam!

In onze, speciaal voor dit doel ingerichte ruimte, kunnen wij u kennis laten maken met s’werelds beste natuurlijke producten op gebied van huid en lichaamsverzorging en cosmetica. Tevens mogelijkheden voor workshops voor kleine groepen, verzorgt door ervaren consulente. Leerzaam en gezellig. Neem voor meer info contact op met: Aloe-Vera advies en opleidingscentum Hamonterweg 30 6023 AK Budel-Schoot Tel. 0495-492197 Math Looymans Onafhankelijk distributeur van Forever Living Products.

Tijdens deze open deur dagen ELKE KLANT een waardebon van 5% van uw aankoopbedrag!

Lentevoordeel bij TEMPUR® Introductieaanbieding TEMPUR® Original matras 20 cm nu voorzien van een nieuwe, luxe velours hoes!

Wilt u gezond blijven en wilt u voor uw lichaam alleen het beste , gebruik dan natuurlijke producten. Al onze producten zijn op basis van pure aloe-vera zonder synthetische of chemische toevoegingen. Onze producten worden niet getest op dieren ! Dermatologisch getest door het zeer gerenommeerde Instituut : Dermatest van dr. med. Werner Voss te Munster Duitsland .Alle producten verkregen het predikaat “Zeer goed”, Voor al onze producten geldt: “Niet tevreden geld terug garantie’. Tevens de mogelijkheid om gratis producten te testen.

Voor vragen over de begrazing kunt u terecht bij Erik van der Staak van Staro Natuur en Buitengebied (0492 – 450 161) of Jos Hendriks van de gemeente Cranendonck (0495 – 431 222). Voor meer projecten van Stichting Taurus en Staro Natuur en Buitengebied kunt u kijken op www.stichtingtaurus.nl en www.starobv.nl.

-

van €1198, voor

€998,-

15

ie Jaar Garant che op de fysis eigenschappen

* Actie is alleen geldig op de Original Matras 20 cm van TEMPUR, niet op andere matrassen! Vraag naar de voorwaarden bij uw dealer. Actie geldig tot en met 30 juni 2010

Alle toonzaalmeubelen en slaapkamers BINNEN 1 WEEK THUISBEZORGD (+ gratis plaatsing)

Hoekbank leer aanbieding:

1475,-

Draai-fauteuil leer aanbieding:

447,DROOMAANBIEDING VAN TEMPUR®

* Vraag naar de voorwaarden bij Winzo.

M E U B E L E N S L A A P C O M F O RT Hamonterweg 143 Achel, tel. 011/64 05 59 www.winzo.be

Zondag open van 13.00-18.00 u. Uitgeslapen !

Neem deze bon mee naar Winzo en

ontvang 10% extra korting op het fietszadeldekje!


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 20

35- Jarige TWC Harmonie organiseert de 31ste Valkenswaard-Valkenburg-Valkenswaard

Sponsortocht 2010

Tourwielerclub de Harmonie is 35 jaar geleden ontstaan als een vriendenclub en tot op heden bestaat deze club, zij het in een wat veranderde samenstelling, nog steeds met dezelfde basis. Er zijn momenteel nog enkele plaatsen voor liefhebbers open dus wat let je om eens gezellig mee te komen fietsen. Ook heeft Twc Harmonie dit jaar mede door de steun van enkele nieuwe sponsoren een geheel vernieuwd tenue aan kunnen schaffen waar we erg trots op zijn en onze dank gaat zeker uit naar hen. Op zaterdag 29 mei, let op; gewij-

Dit jaar wordt zondag 30 mei weer de jaarlijkse sponsortocht wandel -en fietstocht met een missie gehouden. De opbrengst wordt verdeeld over verschillende goede doelen. Vanuit het PMC van Soerendonk is gekozen voor de organisatie Namaste die zich inzet voor mensen in India die in armoede leven. De contactpersonen dragen er zorg voor dat het geld goed besteed wordt en brengen daarover regelmatig verslag uit aan de kinderen van de basisschool. Men doet een beroep op de kinderen van groep 5 t/m 8 om sponsors te zoeken en mee te doen en vragen via deze weg om medewerking van ouders en dorpsbewoners. U kunt hen steunen door iemand te sponseren of zelf mee te wandelen of fietsen. Zondag 30 mei tussen 8.30 en 13.00 uur kunt u starten vanaf basisschool St Joan, van Schaiklaan 9 te Soerendonk. Gaat u mee op pad met een missie? U bent van harte welkom!

zigde datum, wordt door TWC Harmonie alweer voor de 31e keer het startschot gelost voor deze bekende toerklassieker die, naast het feit dat hij meetelt voor het klimmersbrevet, sinds 2006 ook meetelt voor de “Interland trofee tochten”. Ook dit jaar voert de route ons weer over de mooie geasfalteerde wegen door het prachtige Belgische landschap richting Zuid-Limburg. De langste afstand gaat wederom door het Limburgse heuvelland, met daarin enkele lastige kuitenbijters zoals: de Cauberg, de Sibbergrubbe, korte Raarberg, en de Snijdersberg

rige deelnemers: 75 km € 4,- 105 km 155 km en 205 km € 5,- (NTFU leden krijgen €1,- korting op vertoon van hun kaart). Er is tevens de mogelijkheid om te starten vanuit Aldeneik bij café zaal “de Leeuwerik” voor de onderste lus door Limburg. Voor de verst komende en grootste toervereniging worden trofeeën uitgereikt. Tevens wordt onder de deelnemers een gratis loterij gehouden, met als hoofdprijs; een prachtige fiets. Een gedeelte van de opbrengst van deze toertocht komt ten goede aan “gehandicaptenvereniging de Flierefluiters”. Er is een gratis en bewaakte fietsenstalling en een ruime parkeergelegenheid aanwezig. De start van de toertocht is op onze locatie: Mgr.Smetsstraat 41 (nabij het Eurocircuit) Dommelen. (gemeente Valkenswaard) Voor inlichtingen kunt u terecht bij: OVCS loerde op de counter. En dat Frans vd Meijs 0402017456 Patrick v Laarhoven 0611017059 deden ze heel goed. In de 75-ste minuut benutte Rick de Hoog heel fraai een vrije trap: 2-4. Het moet gezegd, Maarheeze bleef strijden om met een zo goed mogelijk resultaat de return in te gaan. Een schot van Rick van der Linden en een kopbal van Mikel Durrer troffen echter geen doel. In blessuretijd wist Roy Smit daarentegen wel te profiteren van een kans: 2-5! Dat betekent dat Maarheeze a.s. donderdag voor een zware opgave staat in de return tegen OVCS. Maar de bal is rond, je weet maar nooit, kortom, hou via de website van VV Maarheeze de ontwikkelingen in deze nacompetitie bij.

met een totaal hoogteverschil van 900 meter. De route is geheel met pijlen uitgezet. Op alle controleposten wordt u gratis drank aangeboden, en is er gelegenheid om eventuele kleine reparaties aan uw fiets uit te voeren. Er kan ingeschreven worden op vier afstanden: 75, 105, 155 en 205 km De start voor de 155 en 205 km is tussen 7.00 en 9.00 uur. Voor de afstanden van 75 en 105 km kunt u starten tussen 7.00 en 10.00 uur. De kosten voor de diverse afstanden zijn: deelnemers tot 16 jaar € 1,- voor alle afstanden , voor de ove-

Maarheeze krijgt lesje effectiviteit Vol zelfvertrouwen begon Maarheeze aan de nacompetitie voor een plaats in de derde klasse. En tercht, zo leek het lange tijd in de wedstrijd tegen OVCS. Al in de 8-ste minuut opende Mikel Durrer met een kopbal de score: 1-0. Slim kroop hij achter een verdediger en kopte hij de vrije trap van Rob Wilbers in het doel. OVCS bleek echter een gevaarlijke ploeg, loerend op de counter of op een foutje in de verdediging van Maarheeze. Na een kwartier profiteerde OVCS tweemaal snel achter elkaar. Door Ivo van Well en Bob Joosten werd het 1-2. Daarna rechtte Maarheeze de rug en drong het OVCS verder terug. De gelijkmaker werd om onduide-

lijke redenen (gevaarlijk spel, zei hij achteraf) door de scheidsrechter afgekeurd. Vlak voor rust en vlak na rust hing de gelijkmaker in de lucht. Maarheeze voetbalde goed, kreeg kansen, maar wist die niet te verzilveren. Toen iedereen de gelijkmaker verwachtte kon OVCS profiteren van een verdedigingsfout van Maarheeze. Bob Joosten scoorde na een uur fraai de 1-3. Maarheeze gaf zich echter (nog) niet gewonnen. Daar was ook geen reden voor want in het veld waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Na goed doorzetten scoorde Mike van den Bragt uit een lange rush de 2-3. Maarheeze bleef aandringen en

Ledûb en Sportivo

Koude start eerste Ekkerloop Bij de start van de eerste loop van de Ekkerloop was de temperatuur ver beneden de normale waarden voor de tijd van het jaar. Dit weerhield de lopers niet om aan dit Cranendonckse loopevenement deel te nemen. De deelname bij de jeugd als de volwassene was goed. De deelnemers aan de langere afstanden konden zich tijdens de wedstrijd warmlopen echter het publiek kon een jas extra aan hebben. Veel inschrijvingen waren er bij de jeugdteams die gaan strijden om de KIWANIS trofee. KIWANIS sponsort de deelnemende jeugd t/m 16 jaar met door het inschrijfgeld te voldoen. De start om 19.00

Lopers op de Zwarte weg foto. Albert Baar

uur was weer voor de meisjes 600 meter, hierbij was Sophie Damen de snelste met een seconde voorsprong op Ilse Duisters. Bij de jongens was het Wilgard Vos die de anderen achter zich liet. Op de 1000 meter was Math Heesakkers veruit de snelste terwijl bij de meisjes Aafje v d Rijdt en Diede Vonken samen over de finish kwamen. Bij de afstanden 3.5 – 7 – 10,5 kilometer waren weer veel bekende gezichten die aan de start stonden en maakte er dit jaar ook weer een mooie wedstrijd van. Bij de 3,5 km. was Karel Teunkens veruit de snelste en Annemie van Seggelen bleef de andere dames voor. Op

de 7 km. gingen Anneke v d Vorst en Beppie Staals in de zelfde tijd over de finish en bij de heren toonde Toon Donnè weer op de weg terug te zijn, na een lange blessure. Ten slotte was op de 10,5 km. Francis Swinnen te sterk voor Eddy Moors door hem in de laatste meters te verslaan. Anita Janssen ging op deze afstand als eerste dame over de finish. De volgende lopen zijn op 26 mei – 9 juni – 23 juni. De jeugd begint om 19.00 uur en de 3,5 – 7 – 10,5 km om 19.30 uur. Iedereen kan nog inschrijven al is het voor een loop. Voor volledige uitslagen en enkele foto’s zie internet www.ekkerloop.nl

Albert Roosenboom samen met selectie Dames 1 Ledûb Volleybal Onlangs vond de contractondertekening plaats tussen Ledûb Volleybal en Sportivo Health & Fitness Centre. Albert Roosenboom zette namens Sportivo z’n handtekening onder ‘n 3-jarig sponsorcontract en Arjen Wyczisk overhandigde voornoemde de bijbehorende oorkonde. Ledûb Volleybal en met name het Dames 1 team is zeer blij met deze verbintenis. Sportivo Cranendonck is dé fitnessclub van de gemeente. Je kunt er terecht voor o.a. (groeps)fitness, zonnebank, sauna en beweegprogramma’s voor specifieke doelstellingen.

De speelsters van Dames 1 maken iedere week dankbaar gebruik van de fitness ruimte voor de nodige krachttraining.

Arjen Wyczisk overhandigt Albert Roosenboom (links) oorkonde


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 21

SFEERVOL WONEN bij ATEP binnenhuisspecialisten • overgordijnen • vitrages • binnenzonwering • shutters • vloerbekleding • vinyl • linoleum • laminaat • karpetten • vouwgordijnen • paneelgordijnen sfeervol wonen met

Bonaparte project tapijt

polyamide in 16 kleuren. 79,00 nu per 400 cm breed 69,00 gratis gelegd

nieuwstraat 1 tel. 0031 495 491263

BUDEL

in 3 kleuren. 165,00 nu per 400 cm breed 89,00 euro

Dagelijks open van 9.00-12.30 en van 13.30-18.00 uur zaterdag open tot 17.00 en vrijdag tot 20.00 uur dinsdagmiddag en zondag gesloten

www.atepwonen.nl

WAARDEBON

7 mm dik zonder groef 11,95 p.M2 7 mm dik met groef 19,95 p.m2

bij inlevering van deze

Vinylvloerbekleding

Parade pooltapijt project kwaliteit ATEP betekent service en garantie

Laminaat kwaliteit Quick-step

gratis gelegd

Karpetten hoogpool in 8 kleuren: 100% synthetisch * 160x230 nu voor 250,00 * 200x290 nu voor 385,00

WAARDEBON 15% KORTING

in diverse motieven per 400 cm breed 69,00 nu 59,00 gratis 89,00 nu  69,00 gelegd op overgordijnen, vitrages,

vouw- en paneelgordijnen van ons huismerk Pracht vitrages in wit en ivoor met looddraad 150 hoog 13,95 nu 9,25 euro 180 hoog 15,95 nu 10,50 euro 260 hoog 19,95 nu 13,25 euro

Huis nog niet verkocht maar u heeft wel een externe garagebox?

geldig tot 30 juni 2010 Met uitzondering van reeds afgeprijsde artikelen.

WAARDEBON

Voor alle bitumineuze dakbedekkingen Voor advies inspectie vrijblijvende offerte

Te koop gevraagd meerderde garageboxen in de gemeente Cranendonck

Al 25 jaar een begrip in Cranendonck en omstreken

j.dielesen4@chello.nl Tel.: 06-54314902 Heel bijzonder Heel gewoon Gewoon een heel bijzonder man

Jan Noten Hij overleed, in het bijzijn van zijn gezin, in de leeftijd van 62 jaar. echtgenoot van

Wilhelmien Noten - Dielissen lieve papa van

Chantall en Alfred Inge♥ en Frank trotse opa van

Tom, Floris Jip

Oma Dielissen Familie Pfennings-Noten Familie Dielissen

17 mei 2010 Cranendoncklaan 44, 6021 JV Budel Wij nodigen u uit om samen met ons afscheid te nemen van Jan. Dit doen wij op zaterdag 22 mei om 10.30 uur in de parochiekerk van O.L.V. Visitatie aan de Kerkstraat te Budel. Aansluitend zullen wij hem begeleiden naar het crematorium aan de Somerenseweg 120 te Heeze. Samenkomst in de kerk waar vanaf 10.00 uur gelegenheid is tot schriftelijk condoleren. Dit kan ook via www.vandeursen-uitvaart.nl Jan vond bloemen prachtig. Toch was het zijn wens dat u een gift zou doen aan het KWF Kankerfonds. Hiervoor zullen collectebussen staan bij het condoleanceregister. Mochten wij iemand vergeten zijn, gelieve dan deze advertentie als kennisgeving te beschouwen. Voor vragen omtrent het afscheid van Jan: Van Deursen Uitvaartverzorging: 0495 - 53 33 22

REHAU

GRATIS OFFERTE

Raam Design

➩Te koop perceel bosgrond H729 - te Budel 2340 m2 74.880,- Euro k.k. tel. 0313496470 ➩Balken, keepers, tuinhout, tuinhuisjes (op maat) blokhutten, speelhuisjes, bouwmaterialen. John van Hout, Parallelweg 45a, Budel-Schoot, 0495-491999 / 06-18275370 ➩Klimroosnieuws op zondag 27 juni organiseert De Klimroos haar jaarlijks Zomerfeest op het terrein aan de Poelderstraat. Iedereen is van harte welkom ➩Poetsvrouw zoekt werk in Budel, Budel-Schoot of Budel-Dorplein. Tel. (0032) 493-165275 ➩Tuinman zoekt werk tel.: 0032 (495) 466277 ➩Te huur: voor tijdelijk opslag van uw spullen: opslagruimte al vanaf 5 m2 in Budel-Schoot. Tel. 0495492517 ➩Poetsvrouw zoekt werk tel.: (0032) 499-279073 ➩Gevraagd oud ijzer en loop en sloopautos. Bel en wij halen het wel. Gastel 06-27318671

Dakdekkersbedrijf Gebr. Beelen B.V. Bosch 15, 6021 AN Budel Tel. 0495 430743 • Fax: 0495 430744

➩Gevonden op de Vrijmarkt in Budel: meisjesbeurs met inhoud. Ben jij de beurs kwijt? Neem dan contact op met de Grenskoerier, tel. (0495) 495464 ➩Party en verhuurservice Jos Saes verhuurt stoelen, tafels, porcelein, tenten, springkussen enz. Tel.: (0495) 49 55 42 ➩Trampoline of speeltoestel kopen? Al 15 jaar leveren wij hoge kwaliteit buitenspeelgoed. Paul Schrama 040-2265361. www. debestetrampolines.nl ➩Rijks Dakspecialist kan nog werk aannemen; platdak, pannendak, reparaties, nieuwbouw, zink- en loodwerk, alle werkzaamheden! 06-13604789. www. rijksdakspecialist.nl ➩Slotboom Zwembaden & Sauna’s nieuw, onderhoud, service etc. Wollenhoekstraat 7, Budel tel. 0495-492961 ➩Prachtige gietijzeren tuinlantaarns hoogtes van 1 tot 3.30 m. Ook met koperen kappen. Grootschoterweg 79 Budel-Schoot. Tel. 0622122835

➩Voor project-, tuin-, designverlichting, spots, enz. met gratis verlichtingsplan bel EtB Leo Hegge: 06-51191057 ➩Tuinman nodig? Altijd voordeliger dan een tuin- of hoveniersbedrijf. Tel. 0633134442 tuin.klusjesman@ gmail.com

➩Waarom nog langer pijn hebben als het voor u anders kan zijn! Kijk voor meer informatie op www. balansbudel.nl bel of maak een afspraak. Tel. 0495492898


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 22

Open avond voor trimhockey bij HC Cranendonck Op woensdag 26 mei is er bij Hockeyclub Cranendonck een open avond voor de trimhockey. Vanaf 20:45 uur is iedereen welkom om een keer mee te trainen. Trimhockey is bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om op eigen niveau één keer per week te (leren) hockeyen zonder competitie te spelen. Het is één van de snelst groeiende takken binnen de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. En het succes valt misschien wel te verklaren door de ongedwongenheid. Het is hockey in aangepaste vorm, buiten

competitieverband en vooral voor de gezelligheid. En bovendien uitermate geschikt voor al die mensen die zonder enige ervaring op latere leeftijd willen hockeyen. “Het leuke aan trimhockey vind ik dat er enorm veel respect is voor elkaars niveau. Iedereen wordt aangespeeld en je hoeft absoluut niet bang te zijn om fouten te maken. Bovendien leer je veel van de mensen die het al langer doen en wordt je gaandeweg steeds een beetje beter”, aldus René Vegter die dit jaar is begonnen met trimhockey.

Train mee opUitslag woensdag eerste 26 mei tijdens Ekkerloop de open avond

600 meter Meisjes Jongens 1. Sophie Damen 2.47 min 1. Wilgard Vos 2.23 min. 2. Ilse Duisters 2.48 2. Tom de Haas 2.26 3. Fleur de Sterke 3.05 3. Rein Martens 2.27 1000 meter Meisjes Jongens 1. Aafje v d Rijdt 3.53 min. 1. Math Heesakkers 3.14 min. 2. Diede Vonken 3.53 2. Jorn Bernsen 3.24 3. Linde Swinnen 4.01 3. Pim v d Boomen 3.31 1609 meter Meisjes 1. Suzan Houben 7.01 min. 2. Nikki v d Rijdt 7.36 3500 meter Dames Heren 1. Annemie v Seggelen 14.50 min. 1. Karel Teunkens 11.36 min. 2. Ilse Schoenmakers 15.00 2. Joey Saes 12.24 3. Marielle Sprankenis 15.55 3. Teun Duisters 12.33 7000 meter Dames Heren 1/2. Beppie Staals 32.10 min. 1. Toon Donne 25.18 min 1/2. Anneke v d Vorst 32.10 2. Francis Huijsmans 25.41 3. Anita Emmers 33.35 3. Rudi Philippe 26.03 10500 meter Dames Heren 1. Anita Jansen 51.42 min. 1. Francis Swinnen 37.5.3 min. 2. Anita Ettinger 52.35 2. Eddy Moors 38.01 3. Eric de Laat 40.30

Budel 12 mei uitslagen Ekkerloop 1e serie Meisjes 600 m. Jessie Saes 7e 4.04 Ilse Duisters 2e 2.48 Sophie Damen 1e 2.47 Jongens 600 m. Bram Damen 8e 2.37 Enrico v Rijsingen 13e 2.45 Chris Duisters 14e 2.45 Dries Damen (gevallen) Jongens 1000 m. Ricardo v Rijsingen 4e 3.36 Jorn Berndsen 2e 3.24 Dames 7 km Anna Maria v Rijsingen 2e 35.44 Heren 7 km Leon v Rijsingen 3e 33.29 Jongens 3.5 km Teun Duisters 2e 12.33 Heren 3.5 km Trainer 1e 12.12 Kraanvogels

Recreanten----svsh 1--1 Senioren1----vriendschap 2 4---7 Senioren2----ddw3 3---5 Aspirantenc1---flamingosc1 4--5 Puppilend---spoordonkse girlsd2 4--1 Nijnsel e1---puppilen e1 2--3

BRIDGECLUB Cranendonck Maarheeze Uitslagen van Woensdagmiddag 13 mei Groep A: 1.Ep.Staals 60,83% 2.Ds.Verhagen-v.Heeswijk 58,33% 3.Mw.de Meester-Hr.v.Heeswijk 56,25% Groep B: 1.Ds.Wieching-v.Weelden 76,39% 2.Ep.Verhagen 59,38% 3,Ds.Campman-Weenink 56,25%

Wil je ook kennis maken met het trimhockeyen? Kom dan op woensdag 26 mei naar HC Cranendonck op sportpark in Romrijten in Maarheeze. De open avond begint om 20:45 en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Voor een hockeystick wordt gezorgd. In verband met de organisatie wordt het zeer op prijs gesteld als mensen hun komst aanmelden. Stuur een mailtje naar martin. daudey@chello.nl of rene.vegter@ chello.nl waar je ook terecht kunt voor meer informatie.

Stand na ronde 3 v.d. Kampioenschappen. Groep A: 1.Ds.Verhagen-v.Heeswijk 55,99% 2.Mw.de Meester-Hr.v.Heeswijk 53,51% 3.Mw.v.d.Bosch-Hr.Bergmans 52,95% Groep B: 1.Hrn.Dijkstra-Beldman 53,99% 2.Ep.de Laat 51,92% 3.v.d.Kruys-Dijkstra 51,21% Groep C: 1.Lemmers-de Leijer 48,96% 2.v.d.Aa-Lemmers 46,42% 3.Ep.Verhagen 46,28%

Voetbal TOERNOOI S.V.BUDEL Op donderdag 13 mei was het lagere A,B,C en D toernooi. Alle 43 teams waren aanwezig! Bij koud weer waren dit de eindstanden: LagereA: Lagere B poule 1 Lagere B poule 2 1: Deurne 3 1;W.V.V.Z. 2 Scharn B 4 2 Bergeijk 2 2;Rood-Wit’67 B 1 Bruheze B 2 Lagere C poule 1 1 Stiphout V. 2 2 Halsteren 2

Lagere C poule 2 Lagere C poule 3 1: Best V. 2 1:Sparta 4 2: s.v.Budel 2 2: M.M.C. 4

Lagere D poule 1 Lagere D poule 2 1: KNVB(meisjes team) 1:DOSL 2 2: s.v.Budel 2: ’t Zand 8 Op zaterdag waren onder goede weersomstandigheden de standaard teams aan de beurt. Op vrijdag avond melden zich 3 teams af die zouden deelnemen aan het toernooi!! De eindstanden waren: Standaard A: B Poule 1 B Poule 2 D C: 1: Laar 1:U.N.A. 1:Bergeijk 1:D.V.S 1:Engelen 2: N.W.C. 2:s.v.Budel 1 2 s.v.Budel 2 2:Wittenhorst 2:s.v.Budel

Kom het eens proberen

Pupil van de week is Corné van Grootel. Corné is 11 jaar en alweer 5 jaar lid van SV Budel. Hij speelt als middenvelder bij de E6. Corne heeft een hard schot en is ook inzetbaar in zowel de spits als verdediging. Een echte allrounder dus. Naast SV Budel is P.S.V. zijn favoriete club. Zijn favorieten voetballer bij sv Budel is teamgenoot Daan. Verder is Wesley Sneijder zijn grote voorbeeld. Naast het voetballen is hij ook lid van de scouting.

Op zondag waren de E, F en de Mini’s aan de beurt. Onder zeer mooie weersomstandigheden -en zeer veel toeschouwers -werd er flink gestreden om de bekers. Er was ook een nevenactiviteit wat zeer in de smaak viel bij de teams. Van de 56 teams die aanwezig zouden zijn waren er toch 55 aanwezig. De eindstanden waren bij de F: Poule 5: Poule 4 Poule 3 1: Sterksel 1:Maasgouw 3 1:Conventus 2 2: Unitas 13 2:s.v.Budel 2:s.v.Budel 5 Poule 2: Poule 1: Mini’s 1:s.v.Budel 3 1:s.v.Budel 1 1 Heeze 2:s.v.Budel 4 2:E.S.V. 1 2: Rood-Wit’67 De eindstanden bij de E waren: Poule 4 Poule 3 Poule 2 Poule 1 1:RKSVO 4 1;E.S.V. 2 1;Budel 3 1;WVVZ 1 2:’t Zand 11 2:D.V.O. 3 2;D.V.O. 2 2;De Raven 1 Het 46ste jeugdtoernooi van s.v.Budel was wederom zeer geslaagd met medewerking van zeer veel vrijwilliggers.

FC Cranendonck 2 kampioen!

Corné van Grootel

Bridgeclub Schoppen en Slaan Uitslag clubavond 17 mei Speellocatie is de Cranehoeve te Gastel. Gastspelers en nieuwe leden zijn van harte welkom,de speelavond is maandag van 20.00 tot 23.00 uur. Inschrijven is mogelijk vanaf 19.30 uur. De uitslag: 1.Hans en Hennie Esser 64,06% 2.Jo Bosch en Toon Verhappen 60,63% 3.Wil Looise en Nettie Wijnen 54,69% Voetbal

Uittoernooien s.v.Budel: 23-mei B 1 naar Bergeijk C 4 naar Sparta.25 D 1 naar E.V.V. Eindhoven E 3 naar N.W.C. E 6 naar Rood-Wit’62 F 2 naar Unitas Competitie 25 mei Budel E 1 –M.M.C. E 1 18:45 Vriendschappelijk: 25 mei: s.v.Budel F 9 –s.v.Budel F 10 18:45 Zomeravond voetbalcompetitie De vierde ronde van de zomeravond voetbalcompetitie zijn gespeeld met de volgende uitslagen. Rood-Wit ’67 - G&S/de Wielerbaan 10-5 en vv Heikanters -Athletic de BilBuul 3-2 Stand: vv-Heikanters 4-12 pnt; Rood-Wit ’67 4-12 pnt; Athletic de BilBuul 4-0 pnt; G&S/de Wielerbaan 4-0 pnt. Programma donderdag 20 Mei aanvang wedstrijden om 19.30 uur. G&S/de Wielerbaan - Athletic de BilBuul en vv Heikanters - RoodWit’67 De wedstrijden worden gespeeld op de velden van Rood-Wit ’67 in Budel-Dorplein. Voor het complete programma en alle uitslagen kunt u ook terecht op website: http:// zac-wielerbaan.webs.com/ Loopgroep Uitslagen: jongens 600m Niels Vonken 3.15 1000m Tess Neijsen 3.56 meisjes 1000m Sanne Neijsen 4.27 Sanne Vonken 5.02 3500 m heren 40 tot 50jr Richel Keijsers 13.06 2de Cor Rijkers 14.19 3de Bart Retera 15.53 Jules Geurts 22.28 heren 60 jr+ Harrie Nouwen 18.53 3de

Het gelukkige team van FC Cranendonck 2 werd uiteraard in de bloemetjes gezet

3500m dames 35 tot 45 Hetty Bekkers 16.15 1e Crista Vonken 17.46 2e 45 tot 55 Annemie v. Seggelen 14.50 1e Ria Lammers 16.18 2e Corrie Fleuren 18.02 Jose Nies 18.02 Ria Rijkers 19.37 Gerrian Geurts 22.28 55 + Dimph Orbon 17.15 1e Ria Bogers 19.16 2e 7000m dames 35 tot45 Karin v.d. Kruijs 36.27 2e 45 tot55 Anita Emmers 33.35 1e Henriette Desar 35.53 3e 55+ Beppie Staals 32.10 heren 10000m tot 40 Johan v. Vlierden 45.01 3e 50 tot 60 Hans van Vlierden 42.29 1e dames 10000m Anita Janssen 51.42 1e


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 23

WoCom beheert ruim 6200 woningen in de gemeenten Asten, Cranendonck, Heeze-Leende, Helmond en Someren. Veranderende woonwensen en een leefbare woonomgeving hebben onze voortdurende aandacht. Evenals de toenemende klantvraag naar verdergaande service. Ook bewonersparticipatie en overheidsinzet staan hoog in ons maatschappelijk verantwoordelijksheidsbesef. Klanten van woCom hebben keuze. In deze advertentie kunt u kiezen uit woningen die nu vrijkomen in de gemeenten Asten, Cranendonck, Heeze-Leende en Someren.

Wat zijn de spelregels? • Reageren op het woningaanbod kan met een woonkeuzebon die u bij de bevestiging van uw inschrijving ontvangt van woCom. Tevens is het mogelijk te reageren op woningen via de website www.wocom.nl. • U mag op een onbeperkt aantal woningen uit het totale aanbod in deze advertentie reageren. Vul op de woonkeuzebon of internet wel de volgorde van uw voorkeur in. • De ingevulde woonkeuzebon moet uiterlijk de maandag volgend op de advertentiedatum bij woCom binnen zijn. • Als u niet voldoet aan de voorwaarden die voor een woning gelden, dan heeft het géén zin op de woning te reageren. Er kunnen voorwaarden gesteld worden aan inkomen, leeftijd en gezinssamenstelling. • Wanneer bij de voorwaarden een inkomen vermeld staat, gaat het om het huidige bruto maandinkomen met vaste toeslagen, maar zonder vakantiegeld. Bij de toets van het inkomen kan, in verband met eventuele aanspraken op huurtoeslag, ook het inkomen van het vorig kalenderjaar betrokken worden. • De woningzoekende met de eerste inschrijfdatum, dus de woningzoekende die het langste staat ingeschreven, komt als eerste in aanmerking voor de gekozen woning. U krijgt dan binnen één week een uitnodiging voor een intakegesprek. • Woningen met zorg-/dienstverlening voor ouderen (aanleunwoningen) of aangepaste woningen voor gehandicapten worden niet geadverteerd. • Alle aanbiedingen gelden onder voorbehoud van wijzigingen en/of zetfouten.

Verantwoording De verantwoording van de geadverteerde woningen kunt u vinden op onze website www.wocom.nl. Ook kunt u voor informatie contact opnemen met klantenservice Someren, telefoonnummer 0493-497666.

Heeft u vragen? Meer informatie over de voorwaarden en de selectieprocedure kunt u lezen in de folder ‘Een woning zoeken’. Deze kunt u downloaden op onze website www.wocom.nl, of opvragen bij de klantenservice Someren. Met vragen kunt u van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur terecht bij klantenservice Someren, Witvrouwenbergweg 2 te Someren, of via telefoonnummer 0493 - 49 76 66.

Te huur bij woCom Cranendonck Dissel 46, Maarheeze

Eengezinswoning (tussenwoning), 3 slaapkamers Ingang huur: 28 mei 2010 Huurprijs: e 454,30 Voorwaarden: (Huishoudens uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020 RECTIFICATIE Orchideeënstraat 9, Maarheeze

Eengezinswoning (tussenwoning), 3 slaapkamers Ingang huur: 15 juni 2010 Huurprijs: e 514,29 Voorwaarden: Bruto (gezins)ink. p/m: tot 65 jaar 1 pers. e 1.725,- of meer, 2 of meer personen e 2.275,- of meer.Vanaf 65 jaar 1 pers. e 1.575,- of meer, 2 of meer personen e 2.125,- of meer. (Huishoudens uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020 St. Lambertusstraat 52, Budel-Schoot

Someren Nieuwendijk 32E, Someren-Eind

De Vroonhof 11, Budel

woCom Appartement (begane grond, met lift), 2 slaapkamers Ingang huur: direct Huurprijs: e 577,41 excl. e 60,00 servicekosten

Garsteweg 4, Someren

Kwartetwoning (Hoekwoning) , 2 slaapkamers Ingang huur: 26 mei 2010 Huurprijs: e 444,82 Voorwaarden: Huishoudens uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020 Wijtenhofstraat 4F, Someren

Appartement voor senioren (1e etage, met lift), 1 slaapkamer Ingang huur: direct Huurprijs: e 286,14 excl. e 54,50 servicekosten Voorwaarden: Huish. Samenstelling 1 of 2 personen Leeftijd: vanaf 40 jaar, 65 jaar en ouder heeft voorrang Adv.nr.: 201020 Nieuwendijk 34a, Someren-Eind

Appartement voor senioren (2e etage, met lift), 1 slaapkamer Ingang huur: direct Huurprijs: e 378,46 excl. e 54,50 servicekosten Voorwaarden: Huish. Samenstelling 1 of 2 personen Leeftijd: vanaf 40 jaar, 65 jaar en ouder heeft voorrang Adv.nr.: 201020

Eengezinswoning (eindwoning), 4 slaapkamers Ingang huur: 8 juni 2010 Huurprijs: e 539,56 Voorwaarden: Bruto (gezins)ink. p/m: tot 65 jaar 1 pers. e 1.725,- of meer, 2 of meer personen e 2.275,- of meer.Vanaf 65 jaar 1 pers. e 1.575,- of meer, 2 of meer personen e 2.125,- of meer. (Huishoudens uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020

Heeze-Leende Berkelmanspad 43, Heeze

Aanleunwoning (begane grond), 1 slaapkamer Ingang huur: direct Huurprijs: € 328,00 excl. € 3,04 servicekosten Voorwaarden: Huish. Samenstelling 1 of 2 personen Leeftijd: vanaf 50 jaar, 65 jaar en ouder heeft voorrang. Bruto (gezins)ink. p/m: tot 65 jaar 1 pers. max. € 1.725,-, 2 personen max. € 2.275,-. Vanaf 65 jaar 1 pers. max. € 1.575,-, 2 personen max. € 2.125,-. Woningzoekenden met een CIZ indicatie genieten voorrang Adv.nr.: 201020

Asten Deken van Pelthof 6, Asten Appartement voor senioren (1e etage, met lift), 1 slaapkamer Ingang huur: 31 mei 2010 Huurprijs: e 458,62 excl. e 13,00 servicekosten Voorwaarden: Huish. Samenstelling 1 of 2 personen Leeftijd: vanaf 55 jaar, 65 jaar en ouder heeft voorrang Adv.nr.: 201020 Noorderlaan 12, Someren

Albert Kuijperstraat 22, Someren-Eind

Eengezinswoning (hoekwoning), 4 slaapkamers Ingang huur:28 juli 2010 Huurprijs: e 526,92 Voorwaarden: Bruto (gezins)ink. p/m: tot 65 jaar 1 pers. e 1.725,- of meer, 2 of meer personen e 2.275,- of meer.Vanaf 65 jaar 1 pers. e 1.575,- of meer, 2 of meer personen e 2.125,- of meer. (Huishoudens uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020

Witvrouwenbergweg 2, Someren, Postbus 36, 5710 AA Someren, tel. (0493) 49 76 66, fax. (0493) 49 67 95, info@wocom.nl Bezoek ook onze internetsite www.wocom.nl

Voorwaarden: Huish. Samenstelling 1 of 2 personen Bruto (gezins)ink. p/m: tot 65 jaar 1 pers. e 1.725,- of meer, 2 personen e 2.275,- of meer.Vanaf 65 jaar 1 pers. e 1.575,- of meer, 2 personen e 2.125,- of meer. Huishoudens, uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020

Eengezinswoning (tussenwoning), 4 slaapkamers Ingang huur: 1 juni 2010 Huurprijs: e 553,43 Voorwaarden: Bruto (gezins)ink. p/m: tot 65 jaar 1 pers. e 1.725,- of meer, 2 of meer personen e 2.275,- of meer.Vanaf 65 jaar 1 pers. e 1.575,- of meer, 2 of meer personen e 2.125,- of meer. (Huishoudens uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020 Loodiep 9, Someren

Appartement met lift (begane grond), 2 slaapkamers Ingang huur: 30 juni 2010 Huurprijs: e 525,43 excl. e 29,50 servicekosten Voorwaarden: Huish. Samenstelling 1 of 2 personen Bruto (gezins)ink. p/m: tot 65 jaar 1 pers. e 1.725,- of meer, 2 personen e 2.275,- of meer.Vanaf 65 jaar 1 pers. e 1.575,- of meer, 2 personen e 2.125,- of meer. (Huishoudens uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020

Aanleunwoning met lift (begane grond), 1 slaapkamer Ingang huur: direct Huurprijs: € 417,10 excl. € 33,75 servicekosten Voorwaarden: Huish. Samenstelling 1 of 2 personen Leeftijd: vanaf 55 jaar, 65 jaar en ouder heeft voorrang Woningzoekenden met een CIZ indicatie genieten voorrang Adv.nr.: 201020 Past. de Kleijnhof 19, Asten

Eengezinswoning voor senioren, 2 slaapkamers Ingang huur: direct Huurprijs: € 403,78 excl. € 15,50 servicekosten Voorwaarden: Huish. Samenstelling 1 of 2 personen Leeftijd: vanaf 55 jaar, 65 jaar en ouder heeft voorrang Adv.nr.: 201020


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 24

Veertig jaar Ledûbtoernooi Ledûb meisjes-B strijdt om beste jeugdploeg voor Harry de Laat Door: Jesper Kuijpers

Meisjes B behaalde een verdiende vijfde plaats

Harry de Laat Als er iemand iets kan vertellen over de veertigste editie van het volleybaltoernooi van VC Ledûb is het Harry de Laat wel. Deze Bulander was namelijk bij alle edities door de jaren heen aanwezig als vrijwilliger. “Zo lang ik er plezier in blijf houden, ga ik gewoon door.” Omdat De Laat alle veertig edities meemaakte kan hij als geen ander herinneringen ophalen aan het toernooi. Met een glimlach denkt hij terug aan de begin jaren van het sportieve evenement. In het begin vond het toernooi slechts op één dag plaats, maar na een aantal jaren werd er onder leiding van Mart Smets de overstap naar een toernooi over twee dagen gemaakt. “We zochten stad en land af naar netten”, vertelt De Laat. “Door de hele omgeving verzamelden we ze. Bijvoorbeeld in de oude gymzaal van de Mulo en de Borgh.” Geloof het of niet maar in die begin jaren was het toernooi nog niet zo professioneel als nu. Zo mocht het toernooi lang niet alles verkopen wat het wilde. Stokbrood en soep waren wel toegestaan. “We hebben bij mij in de garage nog ooit soep gemaakt. Soepballen draaien. De pannen leenden we van het klooster. Ik herinner me nog een hele warme editie. Op zondagmiddag was de soep door het hete weer een beetje zuur geworden”, aldus een lachende De Laat. Ook het uitzetten van de velden was een hele klus. De lijn werden gehuurd van de motorclub maar werden niet veld per veld aangeleverd. “Het was eigenlijk één groot lint dat op een katrol zat”, weet De Laat. “Alle velden werden dus in een soort van achtvorm gelegd om daarna de oversteek naar het volgende veld te maken.” In de negenendertig voorgaande edities was De Laat met name verantwoordelijk voor de financiën van de vereniging en het toernooi. Een taak die hij, naarmate het toernooi groter werd, deelde met Peter Beelen en José Ingeveld. Sinds een paar jaar regelt De Laat de kinderactiviteiten op het toernooi. Zo onderhoudt hij het contact met Klikkelstein en begeleidt hij de activiteiten tijdens het toernooi. “Voor mij is het toernooi geslaagd als we alles hebben kunnen doen. Het volledige programma hebben gedraaid en er geen rottigheid heeft plaatsgevonden.” De Laat bevindt zich in een prima positie om te kunnen reflecteren op de ontwikkeling van het toernooi. “We zijn altijd op zoek naar iets anders, nieuws of ludieks”, vertelt De Laat. Zo worden de traditionele penningen dit jaar vervangen door bonnen en staat er langs de beachbak een heuse viptent. Over de intrede van de tweede feestavond op zaterdag is hij ook enthousiast. “Mooi dat de jeugd dat heeft opgepakt. Het toernooi draait op mensen met een groot clubhart. Ik hoop dat die ontwikkeling zich doorzet.” Ook dit jaar ziet De Laat het’ weekendje Ledûb’ met veel plezier tegemoet.“Ik heb verschillende keren gezegd, na afloop van een

toernooi, dat die editie het beste toernooi ooit was. Gelukkig ben ik steeds op mijn woorden moeten terugkomen. Het Ledûbtoernooi blijft een fantastisch weekend. Heel erg leuk, maar wel zwaar. Zo lang ik er plezier in blijf houden ga ik gewoon door. Al weet je nooit wat er op je weg komt. Ik ben trots dat ik er deel van uitmaak.”

Het is al een unieke prestatie op zich, Ledûb meisjes-B die zich onlangs plaatste bij de beste acht jeugdploegen van Nederland. Afgelopen zaterdag was het dan zover: in Apeldoorn streden deze acht teams voor de beste jeugdploeg van Nederland. Om half 8 in de ochtend vertok de bus vanuit Budel met maar liefst ruim 60 supporters naar de volleybalhoofdstad van Nederland. De twaalfkoppige selectie van Ledûb zou zich gaan bevinden in een underdogpositie. Gezien alleen al de lengte en fysieke kracht van de tegenstanders, had Budel in principe

‘niets’ te verliezen. Ter indicatie: van in totaal 85 speelsters waren er slechts 13 speelsters kleiner dan 1,70 m. Van deze 13 speelsters behoorden er 8 tot Ledûb. Er stonden drie wedstrijden te wachten voor Ledûb meisjes-B. De eerste wedstrijd was meteen tegen de beste tegenstander (en de ook latere winnaar van het toernooi), namelijk SV Dynamo uit Apeldoorn. Vooraf zal niemand winstkansen aan Ledûb hebben toegedeeld. Echter, de Budelse sportsters wisten in de eerste set een voorsprong te nemen van 23-21. Helaas werd de set alsnog

Nieuws Ponyclub Sint Maarten Op zondag 16 mei waren de ruitersvan ponyclub St. Maarten te gast in Geldrop voor de 2de selectie wedstrijd van het outdoorseizoen. De uitslagen waren als volgt: Mirthe van Dijk behaalde met Oosteinds Lars een hele mooie 2de prijs in de klasse DL2 met 198 punten. Anna-Lisa van den Groenendaal behaalde met Boy in de klasse DL1 een 3de prijs met 190 punten en eveneens met Jack een 3de prijs in

de klasse DB met 197 punten. Evi Kissen had Raldo opgezadeld en behaalde met hem een 3de plaats in de klasse ABL2 met 196 punten. Shanice van Dinther reed met Bolster in de klasse AB een 4de plaats met 184 punten. In de klasse DB had ze Dimpless opgezadeld en kreeg ze maar liefst 193 punten wat haar een 9de plaats opleverde. We gingen weer met een fijn gevoel naar huis! In Maarheeze deden Nikki van

Maaren en Deveney van Dinther mee aan de bixiewedstrijd. Nikki had zelfs 3 keer het hoogste aantal punten. De jury zei tegen Deveney dat ze even dacht dat Edward Gal en Totilas de ring in reden. Wat een compliment! Goed gedaan meisjes. Ga zo door!! De volgende selectiewedstrijd is in Leende in het pinksterweekend van 23-24 mei.

uit handen gegeven. De tweede set kwam Budel niet tot het basisniveau, dit werd door Dynamo genadeloos afgestraft met 25-08. De twee overige wedstrijden werden gelijkgespeeld. Dit had vooraf waarschijnlijk niemand verwacht. En dan te bedenken dat het puntenverschil in de sets die Ledûb verloor, steeds slechts twee punten bedroeg. Ofwel, Ledûb was zeer gewaagd aan elke tegenstander. Uiteindelijk resulteerde dit in een vijfde plaats als eindnotering. Daarmee heeft Budel drie ploegen achter zich gelaten. Meisjes-B kan zeer trots zijn op dit resultaat maar met een beetje geluk had er zelfs een top vier notering ingezeten. Nu op naar het Ledûb-toernooi. Vol goede moed en vertrouwen gaat Ledûb volgend seizoen proberen het resultaat van Apeldoorn te overtreffen. Een speciaal dankwoord gaat uit naar de fantastische groep supporters die was meegereisd naar Apeldoorn! Heb jij ook sportieve ambities? Of houd je wel van een potje volleybal? De jeugdopleiding van Ledûb heet je van harte welkom, zie www.vcledub. nl voor meer info.

Teamfoto het 1ste team van SV Budel

De complete selectie samen met de technische staf die op de laatste competitie
speeldag de nacompetitie hebben gehaald en nu volop in de race zijn om 
promotie naar de 2de klasse af te dwingen.! supporters kom onze jongens
aanmoedigen a.s zat. 18u op het Budelse sportpark om zo de 2de ronde te halen!


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 25 BUDEL JAN VAN BRABANTSTRAAT 8

RAMEN EN DEUREN VOOR PARTICULIER Uit eigen produktie

Direct te koop gevraagd! Woningen, appartementen, winkels en bedrijfsruimte.

* Directe aankoop 100% zekerheid * Géén makelaarskosten * Géén drie dagen bedenktijd * Direct of op langere termijn leeg of in verhuurde staat geen probleem

RUSTIG WONEN IN HARTJE CENTRUM, IS HIER MOGELIJK! ROYAAL UITGEBOUWD, HALFVRIJSTAAND WOONHUIS MET UITGEBOUWDE GARAGE EN VRIJE TUIN. Ind.: Entree. Toilet. Ruime verdiepte kelderkast. Royale daglichtrijke, uitgebouwde woonkamer met dubbele schuifpui. Brede doorgang naar de ruime eetkeuken met lichte keukeninrichting met alle app. Inpandige garage. Volledig omheinde achtertuin op zuidoosten. 1e Verd.: Overloop. Drie royale slaapkamers. Lichte badkamer met ligbad, douche, wandcloset en een badmeubel. Aparte was/cvruimte. Bijz.: Bj.1962. Inh.ca. 450 m3. Perc. 262 m2. Mooie rustige woonlocatie. Fraaie uitbouw over gehele achterzijde. Vraagprijs e 262.500,-- k.k.

Een compleet assortiment producten, in combinatie met een professionele plaatsingploeg, staat garant voor een zorgloze verbouwing. ! www.rubo.be ar ervaring a j 0 2 n a Meer d

O.G.

Molenheide 34 - Soerendonk Telefoon 0495-592948

A SSUPLAN verzekeringen hypotheken financieringen pensioenen

Tel. (0495) 525131 www.vanderstraatenmakelaardij.nl

www.hg-dak.nl

Ramen Deuren PVC-Hout-Aluminium Rolluiken Nijverheidsstraat 9 • Hamont • Tel. (0032 11) 64 27 30. Openingstijden: Ma. t/m vr. 8.30-12.00 en 13.00-18.00 uur Alleen op afspraak.

J.L.J. Umans

Postbus 2200, 6020 AE Budel Nieuwstraat 16, 6021 HS Budel Tel. (0495) 497811 Fax (0495) 497943

Hans Gruhn | Grensweg 59 | 6021 JW Budel Tel: +31 (0)6 535 609 79 | Fax: 084 735 7354 E-mail: info@hg-dak.nl | www.hg.dak.nl

Te Woon bij woCom Te Woon bij woCom WoCom verhuurt ongeveer 6.200 woningen in Asten, Cranendonck, Heeze-Leende, Helmond en Someren. Wij willen u ook de mogelijkheid bieden een woning te kopen. Deze woning bieden wij daarom Te Woon aan. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de woning wilt gaan huren of kopen met of zonder korting. De keus is aan u. Dat noemen we bij woCom wonen op maat. Kopen met Koopgarant of Koopcomfort Met Koopgarant koopt u een woning met maximaal 25% korting op de marktwaarde. Op het moment dat u de woning weer wilt verkopen, koopt woCom deze van u terug. De waardeontwikkeling deelt u met woCom, ongeacht of het winst of verlies is. Met Koopcomfort koopt u de woning zonder korting op de marktwaarde. Ook hier geldt dat op het moment dat u de woning weer wilt verkopen, woCom deze van u terugkoopt. Met Koopcomfort is geen spraken van delen in de waardontwikkeling. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met een van onze woonmakelaars Hans Verhagen of Thea van Dam. U kunt ook een kijkje nemen op onze website, www.wocom.nl, of de brochure opvragen bij onze klantenservice, 0493 - 49 76 66. Huren Kiest u ervoor de woning te huren dan geldt het standaard huurcontract dat woCom met elke huurder afsluit. U kunt later alsnog besluiten de woning te kopen. Interesse? Heeft u interesse in deze Te Woon-woning? Vul dan een woonkeuzebon in. Als u de woning eventueel wilt kopen, zet dan in de linkerbovenhoek het woordje koop. Iedereen die bij woCom ingeschreven staat als woningzoekende kan zich aanmelden. Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in via onze website of bel met onze klantenservice voor een inschrijfformulier. De selectie van de kandidaat voor deze Te Woon-woning gaat op dezelfde manier als bij onze huurwoningen. Jeroen Boschlaan 24, Heeze Eengezinswoning (tussenwoning), 4 slaapkamers Ingang huur: 18 juni 2010 Koopprijs: ca. € 120.000 - € 145.000 (met 25% korting) Huurprijs: € 447,99 (Huishoudens uitsluitend bestaand uit personen van 18 t/m 22 jr., hebben bij deze huurprijs geen recht op huurtoeslag) Adv.nr.: 201020

woCom Witvrouwenbergweg 2, Someren, Postbus 36, 5710 AA Someren tel. (0493) 49 76 66, fax. (0493) 49 67 95, info@wocom.nl

Bezoek ook onze internetsite www.wocom.nl

Verheggen interieurs

Verheggen InterIeurs

Roermondseweg 16-20 · Weert Tel. 0495 532498 · Fax 0495 544190 www.verheggen.nl

www.verheggen.nl info@verheggen.nl


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 26

Het begin van de Zonnewijzer in Dorplein is gemaakt ‘Een poolstijl die de tand des tijds kan doorstaan dankzij zink’

Verkiezingen hebben nog een luchtig staartje

Luchtdoop voor 2 jonge inwoners van Cranendonck

Jens Beimans en Lando Jans werden door Cranendonck Actief! de lucht in gestuurd.

Vlnr. wethouder Patrick Beerten, directeur Francis Terwinghe en initiatiefnemer Frans Soers BUDEL-DORPLEIN- Dorplein wordt weer een stukje mooier. Eind van de zomer is namelijk, ijs en weder dienende, de zonnewijzer aan de Stationsstraat tegenover De Schakel helemaal klaar! Afgelopen woensdag werd het voornaamste onderdeel geplaatst: de poolstijl. ‘Een poolstijl die de tand des tijds kan doorstaan dankzij het materiaal waarvan hij gemaakt is: zink,’ aldus initiatiefnemer Frans Soers. Er was hier een hoekje over waarmee men in Dorplein graag iets wilde doen, legt PvdA-raadslid Wimke Houthuijzen uit. Samen met een aantal dorpsgenoten slaat zij de verrichtingen gade van wethouder Patrick Beerten en directeur Francis Terwinghe van Nyrstar. Als grootste sponsoren van het project mogen zij de bouten vastdraaien van de enorme paal die straks zowel de tijd van de dag als de seizoenen aan moet

gaan geven. Hij werd geplaatst op ‘het hoekje dat over was’ namelijk op de hoek van de Barbaraweg naast de nieuwbouwhuizen. Het idee voor deze zonnewijzer kwam van Frans Soers die uitlegt wat de functie van de poolstijl in die zonnewijzer is: ‘Een poolstijl heeft op elke plek van de aarde een andere positie. Hij moet evenwijdig met de aardas naar het noorden wijzen. De poolstijl wijst altijd recht naar de

poolster.’ Die poolstijl is van verzinkt staal, geschonken door Nyrstar, en werd gemaakt door Clement Metaal en Techniek in Weert. Maar natuurlijk bestaat een zonnewijzer niet alleen uit een poolstijl. Ook op de grond moet het nodige gebeuren. Daarvoor heeft Inge de Monte een ontwerp gemaakt van de vier seizoenen. In een halve cirkel gaat ze dit in mozaiek (bisazza, een echt wereldmerk!) uitvoeren samen met een paar vrijwilligsters. Het hele project komt trouwens tot stand dankzij de inzet van vrijwilligers en de steun van sponsoren waaronder de gemeente Cranendonck.

Tijdens de afgelopen verkiezingen loofde Cranendonck Actief! een rondvlucht uit boven de eigen gemeente voor leuke YouTube filmpjes over ons eigen Cranendonck. Door de IJslandse vulkaanas moest deze prijs voor twee winnaars een keer uitgesteld worden, maar 9 mei jl. gingen Jens Beimans en Lando Jans dan toch de lucht in. Beide jongens hadden een filmpje gemaakt over mogelijke toepas-

singen van zonne-energie in Cranendonck. Zo zagen ze wel mogelijkheden om bij Kempen Airport een grote oppervakte te voorzien van zonnepanelen. Ook andere tips om zuiniger met energie om te gaan, gaven de beide jongens. Ook al omdat Cranendonck Actief in haar programma heeft staan dat de gemeente naar een energieneutrale status toe moet werken, wonnen Jens en Lando een rondvlucht.

Breng jouw nieuws op

www.grenskoerier.nl via forum ”jouw nieuws”

Wat neem je mee als je je land moet ontvluchten? Vluchtelingenwerk Cranendonck was op basisschool ‘t Lange dat laatste niet kan. Het hondje of de poes zullen achter moeten blijven. ‘Stel je voor dat je een grens over moet sluipen en de hond begint te blaffen...’ Dat is natuurlijk keihard maar er is veel meer ellende. Zoals de onzekerheid of je wel in Nederland mag blijven. Soms duurt het tien of elf jaar voor kinderen eindelijk een verblijfsvergunning krijgen. En dan de periode in een asielzoekerscentrum: met het hele gezin in één kamer waar je moet wonen, eten en slapen.

De kinderen luisteren naar het verhaal van de Iraanse Azar Rezaie Wat neem je mee wanneer je uit je land moet vluchten? Het is een van de vragen die Frans Campman stelt in groep 7 en 8 van basisschool ‘t Lange in Gastel. Vragen waarmee hij de kinderen wil laten inzien wat asielzoekerskinderen ondanks hun jonge leeftijd al meegemaakt hebben. Het is de les waarmee Vluchtelingenwerk jaarlijks alle groepen 8 van de Cranendonckse scholen bezoekt.

Wat neem je mee wanneer je moet vluchten? Eten natuurlijk en kleren, luiden een paar antwoorden. ‘Je broertjes en zusjes,’ klinkt het. ‘En ik zou toch zeker mijn dieren meenemen.’ Dan legt Camperman uit dat

Azar Rezaie komt uit Iran en kwam 12 jaar geleden naar Nederland. Waar bent u voor gevlucht? vraagt een van de leerlingen. Azar legt uit dat zij als lid van de Kurdische gemeenschap in Iran geen enkel recht had. Bovendien is het met de rechten voor vrouwen in Iran toch al droevig gesteld, daar hoef je niet eens Kurd voor te zijn. Azar werkt nu voor Vluchtelingenwerk net als Frans Campman en zijn collega Huub Geurtjens. Zij doen met z’n drieën de voorlichting op scholen. Daarvoor heeft Vluchtelingenwerk op dit moment geen vrijwilligers nodig. Er zijn echter een heleboel zaken waarvoor ze wél vrijwilligers nodig hebben. Het allernoodzakelijkst zijn mensen die de vluchtelingen helpen met taal en integratie. Gewoon een beetje helpen bij de dagelijkse din-

gen. Niks moeilijks! Wilt u het eens proberen: meld u dan bij coördinator Vluchtelingenwerk Ellen Derikx op nummer 594006. Inspirerende ontmoetingen is het thema van het keramiekweekend dat wordt georganiseerd bij atelier De Potteri-j. Ruim 15 jaar deelt Truus van de Mortel haar bevlogenheid over het werken met klei met haar 50 cursisten. Samen bezig zijn en vorm geven aan een creatief proces rondom keramiek is zeer inspirerend. Dit resulteert dan ook in prachtige, kunstzinnige objecten en beelden. Deze worden tentoongesteld in de tuin van de De Potteri-j, Karissteeg 3 te Nederweert, op zaterdag 5 juni van 14.00u tot 18.00u en op zondag 6 juni van 11.00u tot 17.00u. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen.


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 27

Fanfare De Poort van Brabant op concertreis naar Praag wordt een concert gegeven in Lichtenstein Palace, een paleis uit de 16de eeuw, dat de hele westzijde van het belangrijkste plein van het oude Praag beslaat (The Old Town Sqare). Het paleis is in de loop van de geschiedenis voor verschillende doeleinden gebruikt. Tegenwoordig biedt het onderdak aan de muziekfaculteit van de universiteit. In de sfeervolle concertzaal daar zal de fanfare een afwisselend programma ten gehore brengen. Op zondag, eerste Pinksterdag, wordt gespeeld in de Sint Nicolaas Kerk, een prachtig bouwwerk uit het begin van de 18de eeuw. De kerk heeft een koepel van 75 meter hoog, à la de St. Pieter in Rome. Zowel van binnen als van buiten is het gebouw

adembenemend mooi. Fantastisch om op zo’n prachtige locatie te mogen optreden! Naast muziek is er ook tijd om te genieten van alles wat Praag te bieden heeft. Allereerst is er een excursie door de historische stad onder leiding van ervaren gidsen. Ook een bootocht op de Moldau en een folkloreavond met Tsjechische muziek en dans ontbreken niet op het programma. Maandag Tweede Pinksterdag is de dag van de terugreis naar Maarheeze. Als alles volgens plan verloopt zal de bus rond 21.00 uur weer bij de Smeltkroes terug zijn. Hopelijk een bus vol tevreden mensen, moe van de vele indrukken, trots op de muziek die ze gebracht hebben en

met een teamgeest die alleen maar sterker geworden is. De voorzitter van de fanfare, Michel van Gansewinkel, zegt er dit over in het voorwoord van het informatieboekje dat de Praagreizigers gekregen hebben: “Laten we hopen dat het een veilige en onvergetelijke reis wordt, met veel mooie herinneringen. Als deze concertreis, na terugkeer, leidt tot de vraag bij ieder van ons: “Wanneer komt er weer een volgende reis en waar gaat die naar toe?”, dan is al het voorbereidend werk meer dan de moeite waard geweest.” Op de website www.depoortvanbrabant.nl is meer informatie te vinden over de concertreis van 21 t/m 24 mei a.s.

Toneelgroep van kav hamont speelt ‘de dolle fijntjes ‘

De St. Nicolaaskerk in Praag Komende vrijdag, 21 mei, gaat het gebeuren: fanfare De Poort van Brabant gaat voor het eerst in haar 54-jarig bestaan een buitenlandse concertreis maken. En dan nog wel naar het schitterende Praag! Het voelt als een voorrecht om daar twee concerten te mogen geven. Vrijdagochtend om 5.30 uur vertrekt de grote bus van Koopmans Reizen met 60 muzikanten en enkele sup-

porters voor de reis naar Tsjechië. Er gaan ook nog 9 personen met het vliegtuig en er rijdt een vrachtwagentje mee om de grote instrumenten te vervoeren. Het zal best spannend zijn. Weken is er naar deze reis uitgekeken, maanden is er aan voorbereid. In Praag zal de fanfare twee concerten verzorgen op toplocaties in het hartje van de stad. Op zaterdag

Deze toneelgroep is ruim een 30 tal jaren actief in de KAV, bekend om zijn opvoeringen van: kluchten, blijspelen en sketches voor eigen KAV publiek en plaatselijke verenigingen van Hamont-Achel. Wekenlang gaan er amusante repetities aan hun optreden vooraf. Het is een hechte groep dames met diverse acteerrollen en véél talent - een 9 tal actrices - die medewerking krijgen van hun echtgenoten als: decoropbouwers, ook de souffleur is niet te missen. Lof en waardering voor hun jarenlange inzet tijdens hun optreden en “ Dolfijne Ontspanning “ met toneelopvoeringen tijdens de ledenfeesten. Hun optreden wordt erg geapprecieerd door de aanwezige KAV leden en diverse verenigingen van Hamont-Achel.

2e PINKSTERDAG

G E O P E N D VA N 1 1 . 0 0 - 1 7 . 0 0 U U R

Watersnip hoekpaviljoen

Speeltoestel Wesa Special

€ 1095,-

€ 399,-

Buitenmaat 297x297 cm, nokhoogte 225,5 cm, wandhoogte 217,8 cm van  1249,-

van  468,-

WESA TUINHOUT

Half Elfje 6, 5711 ES Someren T: 0493-471756 • www.wesatuinhout.nl

CAD tekeningen kopiëren, plotten of scannen in kleur of zwart-wit maar óók afdrukken van: posters / banners / affiches “wanneer uw afdruk indruk moet maken”

ARcodex

Grootformaat repro

CRANENDONCKLAAN 86 6021 JV BUDEL  0495-599091 www.arcodex.nl

Voor inlichtingen: kontact opnemen met de verantwoordelijke van de toneelgroep KAV “ De Dolle Fijntjes “ : Magda Umans – Maesen 011/446326

Voor inlichtingen activiteiten KAV Hamont: Voorzitster: Mariet BeerenSnelders 011/621007. Raadpleeg ook de website www.kav.be/Hamont

De dames van de toneelgroep van KAV Hamont


WOENSDAG 19 MEI 2010

WEEKBLAD DE GRENSKOERIER - PAGINA 28

200 basisproducten tegen de allerlaagste prijs

MOOIE LANGE

VARKENS HAASJES

PRIJSALARM!!! FLESJES FRISDRANK

7UP, PEPSI OF CRYSTAL CLEAR 5 flesjes à 500 ml naar keuze

MOOIE BROCCOLI kilo

MALSE

NIEUW KlIKGEBIT? Tandprothetische Praktijk vaN dE BroEK dr. a. Mathijsenstraat 3c, 6021 CJ Budel

8.98

abdijstraat 16, Hamont

UITSLUITEND NA TELEFONISCHE AFSPRAAK Telefoon: GSM:

NATUREL OF GEKRUID OOK LEKKER OP DE BBQ

6.98

0032 11 44 64 43 • 0031 (0) 6 13957485

KILO

GROENTENGEHAKTROLLEN

Riool verstopt?

3.48

Bel (0495) 493590

www.houben-reiniging.nl Poelderstraat 20 Budel-Schoot

Camera-inspectie 24-uurs service Ook vernieuwen en reparatie

Diverse straaltechnieken voor hout en staal

schaal 5 stuks

FIJNE LEVERKAAS VERS VAN ‘T MES

100 gram

LEZERSSERVICE

ALS GEWAARDEERDE LEZER VAN DE GRENSKOERIER KUNT U TIJDELIJK GEBRUIK MAKEN VAN EEN KORTINGSREGELING BIJ RESTAURANT BI-J SIEM:

KNIPSELBON 50% KORTING

OP ELK 2E SURPRISEMENU ( 1X BON = 1X KORTING)

VAN OERS

0.59

AMBACHTELIJKE KOUDE SCHOTELS GROF OF FIJN bak 1000 gram

1.79

0.99

1e pinksterdag zondag 23 mei zijn wij gesloten

VARKENSOESTERS

Kunstgebitherstellingen

vErGoEdINGEN vIa BaSISvErZEKErING

500 gram

2.00

2e pinksterdag maandag 24 mei zijn wij geopend van 16.00 tot 20.00 uur wij accepteren ook Belgische pinpassen

PINK-STER TAARTJE 6-8 PERSONEN LUCHTIGE CAKE GEVULD MET FRISSE FRUITBAVAROISE

per stuk

BOEREN GRASKAAS stuk ca. 500 gr.

HATTRICK

4.99 3.99

IJSLOLLIES . doos 10 stuks

1.69

KOM PROEVEN IN RESTAURANT BI-J SIEM, EET SMAKELIJK ! 1. KNIP DE WAARDEBON UIT ÉN RESERVEER VOORAF 2. LEVER DE WAARDEBON IN OP DE AVOND ZELF

GELDIG TOT 12 JULI 2010

GEOPEND OP WOENSDAG t/m ZONDAG, WWW.BI-JSIEM.NL KERKSTRAAT 56, 6031 CJ NEDERWEERT (0495) 622 001

200 basisproducten tegen de allerlaagste prijs Aanbiedingen geldig van don. 20 mei t/m za. 22 mei bij C1000 Hesselberth Aanbiedin berth Budel

Openingstijden: ma t/m za. 08.00-20.00 uur, do + vr 08.00-21.00 uur, zondag 16.00-20.00 uur

Grenskoerier week 20-2010  

weekblad voor Budel / Budel-Schoot / Budel-Dorplein / Maarheeze / Soerendonk / Hugten / Sterksel / Gastel / Hamont / Hamont-Lo

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you