Page 1

sompeixaters Març 2018 n. 16

L’ENTREVISTA

FRANCISCO ABAD

President de Fedepesca

VISITEM

Antonio Solís PEIXATERIA SOLÍS

EL PEIX,

un aliment bàsic per una alimentació saludable

LA RAJADA

UN PEIX A L’ABAST DE TOTHOM

El Gremi col·labora amb la Universitat de Girona

PER LA CREACIÓ DE LA CÀTEDRA “OCEANS I SALUT HUMANA”


Foto: Pescados Ana y Juan


Editorial

SUMARI

GREMI INFORMA L’actualitat del sector 04 EL EL GREMI RESPON Les respostes a les preguntes 08 dels agremiats

Un futur millor

L’ENTREVISTA Francisco Abad 09 President de Fedepesca

Àlex Goñi

PRESIDENT

A FONS El peix, font de salut i 10 benestar

Ja fa anys que la professió de peixater no és una activitat que creixi, ans al contrari cada any disminueix, i aqui podem donar moltes raons: duresa de l’ofici, manca d’escola professional, competència dels supermercats i altres formats, ara la creixent venda on-line, la remodelació dels mercats municipals, el poc “glamour” que té per la joventut ser peixater, el rebuig de molts peixaters a que els seus fills segueixin l’ofici, i moltes d’altres. Segurament, hem d’entendre que la competència ens fa mal, i això ens fa cada vegada més petits com a sector en nombre d’empresaris però no en metres quadrats de superfície de venda; això és un detall molt important a assenyalar, la magnífica xarxa de servei que els peixaters tenim a tota Catalunya és digna d’elogi, el servei que rep el client és d’un nivell molt alt i cal posar-ho en valor, però no ni ha prou, hem de fer més per consolidar-nos de cara al futur. La Junta del Gremi és conscient que hem d’estructurar-nos per aconseguir aquesta consolidació i per això estem posant en marxa la creació d’una sèrie de noves línies d’actuació Gremial: bossa de treball, compra directa on-line, acords de col·laboració amb diferents entitats, universitats, mediambientals, socials, consum, formació, en definitiva es tracta de consolidar, si es pot, un futur amb garantia pel nostre sector. Ho aconseguirem!

12

EL PEIX AL MÓN

La rajada Un peix a l’abast de tothom

13

LA RECEPTA DEL MES Xef Albert Reverté Ceviche de rajada amb alvocat i mango

14

PROVEÏDORS

Les novetats que interessen al sector

XARXES nostres agremiats més 16 AElsLES

socials que mai

VISITEM Antonio Solís 18 Peixateria Solís

SOM PEIXATERS La Revista dels Peixaters

GREMI DE PEIXATERS DE CATALUNYA

EDITA: Ideas Editoriales 3003, S.L.

President: Àlex Goñi

Gerent: Jordi Martín

Consell de Redacció: Marian Bagan, Manel Pintanel

Redacció: Sonia Baños

Coordinació: Think O’Clock

Publicitat: publicaciones@ideaseditoriales.com

C/ Muntaner 81, 2on. 08011 Barcelona Tel: 93 323 64 12 secretaria@gremipeixaters.com

Amb la col·laboració de:

Disseny gràfic: Sagrario Punzón C/ Tarragona 84-90, 1er 8a 08015 Barcelona Tel: 93 423 84 04 infopeix@ideaseditoriales.com Depòsit Legal: B13910-2016 Impremta: Comgrafic, S.A.

SOM PEIXATERS

03


El Gremi informa

El Gremi de Peixaters de Catalunya col·labora amb la Universitat de Girona

en la creació de la Càtedra “Oceans i Salut Humana”

La Junta del Gremi ha apostat fermament pel binomi PEIX I SALUT, i per aquesta raó ha cregut molt interessant subscriure un conveni de col·laboració multilateral amb la Universitat de Girona, juntament amb l’Ajuntament de Roses i la Confraria de Pescadors de Roses, amb la voluntat de contribuir a la creació de la Càtedra “Oceans i Salut Humana”. Aquesta Càtedra tindrà com a objecte principal la promoció d’estudis sobre les complexes relacions que s’estableixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones, amb la voluntat ferma de transferir aquests coneixements a la societat en general, i contribuint d’aquesta forma a difondre la necessitat de protegir els citats ecosistemes marins per tal de preservar el benestar de les persones.

Peix i salut

Hem de tenir molt present que el peix no només ens proporciogremi@gremipeixaters.cat

04

SOM PEIXATERS

Es crearà també una comissió que donarà compte del seu treball a cadascuna de les parts signants del conveni, el qual tindrà una durada de cinc anys i serà prorrogable.

Roses serà seu universitària i acollirà les jornades que es duguin a terme a l’entorn de la Càtedra.

Roses, seu de la Càtedra

na una font de proteïna de qualitat, sinó també una font clau dels anomenats àcids grassos omega 3, uns tipus de greixos que es troben bàsicament en els productes pesquers com són els peixos, els mariscs i les algues, que els peixaters comercialitzem, i que són molt importants per a mantenir una bona salut de les persones atès que contribueixen a reduir el risc de patir malalties com les cardiovasculars i determinats tipus de càncer, dues de les principals causes de mort per malaltia al món occidental. A més, el peix és ric en vitamines A, D, E, B6 i B12 molt necessàries pel creixement. Gremi de Peixaters de Catalunya

La ciutat de Roses serà per segona vegada seu universitària, i acollirà les jornades que es duguin a terme en l’entorn de la Càtedra “Oceans i Salut Humana”, i també aquelles activitats en les que es preveu que col·laborin diferents centres universitaris nacionals i internacionals, així com centres d’investigació, com ara el CSIC i d’altres organitzacions d’àmbit públic i privat.

Doctor Josep Lloret, director de la Càtedra

La Càtedra serà dirigida pel Doctor Josep Lloret, biòleg marí i pesquer que compta amb més de 20 anys d’experiència en l’estudi de la biologia i recursos marins, i que treballarà juntament amb més de 30 col·laboradors que són investigadors i tècnics de diferents univer-

@gremipeixaters


El Gremi informa

El Dr. Josep Lloret biòleg marí i pesquer, serà el director de la Càtedra.

sitats, centres de recerca, hospitals, administracions i empreses de Catalunya, Espanya i Europa i provinents d’àmbits del coneixement tant diversos com poden ser la biologia marina i pesquera, la medicina, la veterinària, la salut pública, la divulgació i l’educació ambiental, o l’antropologia social, entre d’altres. El director de la Càtedra “Oceans i Salut Humana”, el Sr. Josep Lloret, destaca la importància de protegir els ecosistemes marins per tal de preservar la salut de les persones, afavorint la promoció d’accions relacionades amb l’economia del sector turístic i pesquer. Segons Lloret “la Càtedra neix amb vocació de servei, sent l’objectiu fer arribar el seu missatge als més amplis sectors de la població”. Un cop constituïda la Càtedra es crearà, d’acord amb el que estableix el Reglament de Càtedres de la Universitat de Girona, una Comissió que es reunirà com a mínim una vegada a l’any i donarà compte dels seus treballs a cadascuna de les parts signants del conveni, el qual tindrà una durada de cinc anys i serà prorrogable. n

Aquesta Càtedra tindrà com a objecte principal la promoció d’estudis sobre les relacions que s’estableixen entre els ecosistemes marins i la salut.

Els àcids grassos omega 3 es troben bàsicament en peixos, marisc i algues i són molt importants per una bona salut


El Gremi informa

L’ ACCO obre expedient sancionador als majoristes del mercat central del peix de Mercabarna L’ Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha incoat un expedient sancionador al Gremi de Consignataris del Mercat Central de Peixos i Mariscos Frescos i Congelats de Barcelona i província per una “possible infracció de la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de defensa de la competència consistent en una uniformització injustificada de condicions comercials que els majoristes exigeixen als minoristes que adquireixen productes en el Mercat Central del Peix de Mercabarna”. Segons ha comunicat l’ACCO, el termini màxim per la instrucció de l’expedient i per la seva resolució és de 18 mesos des de la data d’incoació (11 de gener de 2018) d’acord amb el que estipulen els articles 36.1 i 38.1 de la Llei 15/2007, de defensa de la competència.

L’ Autoritat Catalana de la Competència ha aclarit que aquesta incoació de l’expedient en cap cas prejutja la resolució final i no comporta cap presa de posició

per part de l’ACCO sobre els fets assenyalats ni sobre la responsabilitat, ni tan sols provisional, de l’entitat que presumptament ha comés l’infracció.


El Gremi informa

El segell de confiança, un distintiu de qualitat Un any més, els establiments agremiats tenen a la seva disposició el segell de qualitat. Una iniciativa pionera posada en marxa pel Gremi de Peixaters de Catalunya amb l’objectiu de demostrar al client l’esforç que posen els agremiats per a complir tota la normativa vigent en aquest sector. El distintiu estarà visible als establiments, per a que sigui fàcil de reconèixer i ja es pot passar a recollir al botiquí.

“La pescaderia en verde”, una formació organitzada conjuntament amb FEDEPESCA que comença el 12 de març. El Gremi de Peixaters, juntament amb FEDESPESCA, organitza el programa formatiu “La Pescaderia en Verde” amb un itinerari amb el que volem posar nous recursos a l’abast de tots els peixaters, per tal d’adaptar la nostra activitat a les noves demandes d’uns consumidors cada cop més exigent i informat. Als alumnes participants se’ls hi lliurarà un diploma de realització del curs, així com el diploma acreditatiu d’actualització de coneixements de l’àrea de qualitat i seguretat alimentària.

Menjar peix un cop per setmana millora el descans i augmenta el coeficient intel·lectual Segons un estudi de la Universitat de Pennsilvània publicat a la revista científica Scientific Reports, els nens que consumeixen peix com a mínim una vegada a la setmana descansen millor i tenen puntuacions de coeficient intel·lectual 4 punts més alts de mitjana, que aquells que consumeixen menys peix o no ho fan. Estudis previs van mostrar una relació entre els omega-3, els àcids grassos presents en diferents espècies de peix, i la intel·ligència;  així com entre els omega-3 i un  millor

El cranc blau, d’espècie invasora a protagonista gastronòmic El cranc blau és una espècie que ha trobat a la zona del Delta de l’Ebre un hàbitat ideal. Els primers es van detectar a la costa Mediterrània al novembre de 2012 i des de llavors no ha deixat d’augmentar la seva població. Fins a tal punt que la llotja de Sant Carles de la Ràpita va començar a comercialitzar-lo. Des de la seva aparició, els biòlegs van destacar el seu valor nutritiu. De fet, ja podem trobar restaurants on s’ofereixen  plats amb aquest tipus de cranc que anomenen  “llamàntol blau”, perquè funciona molt bé amb arrossos i suquets de peix i marisc.

El Mercat de Sant Antoni obrirà l’abril de 2018 La remodelació del Mercat de Sant Antoni entra a la seva recta final. Segons l’Ajuntament de BCN, preveuen obrir a l’abril de 2018, quan acabin les obres que inclouen la urbanització amb plataforma única dels c/ del Comte Borrell i de Tamarit, i la creació d’una plaça pública de 2.000 m2. El mercat dominical disposarà de quatre trams de marquesines, que en el cas de la del carrer Comte d’Urgell serà retràctil. El nou Mercat de Sant Antoni representa la recuperació d’una autèntica joia de la ciutat de Barcelona, a més de comportar un salt qualitatiu pels veïns i veïnes del barri de Sant Antoni i per la ciutat.

descans. Però mai abans entre ambdos conceptes. Per al treball, una mostra de 541 nens d’entre 9 i 11 anys a Xina, 54 per cent nens i 46 per cent nenes, van completar un  qüestionari sobre la freqüència amb que van consumir peix el darrer mes. També van utilitzar per l’estudi la versió xinesa d’una prova de coeficient intel·lectual. Després,  els pares  dels nens van contestar  preguntes relacionades amb la qualitat del descans  dels nens. Finalment, els investigadors van  afegir l’estudi de  la  informació demogràfica, inclosa l’educació dels pares, l’ocupació i l’estat civil i la quantitat de nens a la llar. Un cop analitzades les dades, l’investigació va posar de manifest que els nens que consumien peix setmanalment van obtenir 4,8 punts més en els exàmens de coeficient intel·lectual que aquells que van dir que “de vegades” o que “mai” en consumien. A més, l’augment en el consum de peix es va associar amb menys alteracions del descans, és a dir, una millor qualitat de la son. Consulta totes les noticies a gremipeixaters.cat SOM PEIXATERS

07


El Gremi Respon

M’HE ASSABENTAT QUE A UN COMPANY PEIXATER LI HAN RETORNAT L’AVAL PER PODER COMPRAR. QUÈ N’HAURIA DE FER JO PER RECUPERAR-LO

Com sabeu una de les exigències del Gremi de Majoristes per poder comprar en el Mercat era l’obliga✓ ció de constituir una garantia de pagament, en forma d’aval bancari o dipòsit en efectiu per import de 6.000 € o 18.000 €.

?

Relacionat amb aquest assumpte us volem informar què històricament el nostre Gremi s’ha oposat a la citada exigència, i ara recentment va presentar una reclamació davant de Mercabarna, perquè entre d’altres raons, enteníem que aquestes garanties constitueixen una barrera d’entrada de nous peixaters en el nostre sector. Arrel de la citada reclamació, Mercabarna ho va posar en coneixement de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), la qual ha apreciat l’existència d’una presumpta infracció de la Llei de defensa de la competència dels Majoristes. Tot i que no hem rebut cap comunicació oficial, tenim constància que el Gremi de Majoristes ha iniciat la devolució dels citats avals; substituint aquests per la contractació d’un “estudi de risc empresarial d’impagament”, el cost del qual l’ha de suportar el peixater amb un pagament únic de 60,50 €, que en cap cas pot suposar necessàriament la concessió del risc sol·licitat. Des del Gremi de Peixaters de Catalunya celebrem aquest canvi perquè indubtablement constitueix una millora en les condicions per poder comprar i a l’hora facilitarà la incorporació de nous peixaters. Per tal de recuperar l’aval, us heu d’adreçar a les oficines del Gremi de Majoristes. Si necessiteu més informació respecte aquest assumpte us podeu dirigir a la Secretaria del nostre Gremi.

Les respostes a les preguntes dels agremiats En aquest espai, des del Gremi resoldrem totes les vostres inquietuts. Podeu fer arribar les vostres preguntes a través de les nostres xarxes socials, del nostre correu electrònic, en persona o per carta. Estarem encantats de atendre-us!

ENS PODEU FER ARRIBAR LES VOSTRES PREGUNTES A TRAVÉS DE gremi@gremipeixaters.cat

08

SOM PEIXATERS

Gremi de Peixaters de Catalunya


L’entrevista

Francisco Abad PRESIDENT DE FEDEPESCA

“Som un gran equip que seguirà treballant per defensar allò en el que creiem fermament, el sector especialitzat de productes pesquers” Per Sonia Baños Com valora la situació actual de Fedepesca i quins seran els seus objectius de treball? Per a mi és un gran honor ser el nou president de Fedepesca. Conto amb uns excel·lents companys de Junta i un gran equip tècnic, que m’ajudaran a continuar defensant els interessos dels peixaters a nivell nacional i europeu. Estem molt preocupats pel descens del consum de productes pesquers en llars. Creiem que es deu a l’avanç de les grans superfícies i el retrocés del canal especialitzat. Els estudis ens diuen que quan el consumidor va a una peixateria tradicional, adquireix un 25% de producte, gràcies al nostre assessorament, diversitat de producte

i professionalitat. Som doncs un canal fonamental per mantenir el gust dels consumidors pels productes pesquers. Tractem que es mantinguin unes normes que permetin la justa competència entre operadors i lluitem per una formació professional que permeti garantir el relleu generacional i prestigiar com mereix el nostre sector. Gràcies a la tasca de molts anys, el Ministeri d’Educació publicarà un títol de Formació Professional de GM Tècnic en comercialització de productes alimentaris. També signarem un conveni de col·laboració de la UNED i la Secretaria General de Pesca per ofertar formació on-line per realitzar una formació d’Expert Professional en Comercialització de Productes Pesquers. La rebaixa del tipus impositiu de l’IVA dels nostres

productes al 4%, la lluita pel manteniment del Sistema de Mòduls per al benefici empresarial, el tractar que la comercialització millori el seu pes en la Política Pesquera Comuna i en el Fons Europeu i Marítim de la Pesca, impulsar la digitalització del nostre sector... en fi, un treball enorme que abordem sempre amb il·lusió i motivació. Fedepesca l’integren unes 7.200 peixateries de les 11.000 que aproximadament hi ha a Espanya, hi ha marge de créixer? Sí, som una organització molt important en representativitat però podem millorar en aquelles comunitats autònomes que no hi ha una associació de detallistes de productes pesquers, com Extremadura, Castella La Manxa o Canàries, per exemple. Fedepesca és la impulsora del projecte “Know to Protect”. Ens pot dir les claus d’aquest projecte i quina serà la seva utilitat per al sector? El Projecte “Know to Protect”, o en altres paraules “Conèixer i Protegir”, està integrat en l’eix de Sensibilització del programa Plenamar i té per objectiu posar en valor la pesca i l’aqüicultura europea, sotmesa a una legislació i control exigent. És important transmetre això i que la sostenibilitat té un enfocament mediambiental, però també econòmic i social. Un cop més FEDEPESCA es bolca en un projecte relacionat amb el medi ambient i la sostenibilitat, en aquest cas posant el focus en el bon estat dels mars i en la preservació de la seva biodiversitat Amazon i altres empreses similars ja han entrat en la distribució d’alimentació fresca. Com afronta el sector minorista els nous àmbits de compra del consumidor? En Fedepesca tenim molt clar que el punt fort del pescater/a tradicional és el producte fresc i l’art en la seva preparació, però això no vol dir que no puguem obrir-nos a noves opcions que ens permetin adaptar-nos a les demandes dels consumidors. Els peixaters són experts en evolucionar i innovar i per això ja comptem amb iniciatives de gran interès per als clients. Finalment vull acomiadar-me agraint al Gremi de Peixaters de Catalunya l’oportunitat de participar en la seva excel·lent revista, però sobretot agraint la seva magnífica tasca, amb una excel·lent Junta Directiva liderada per Alex Goñi i un gran equip tècnic, encapçalat per Josep Moreno. Podeu estar molt orgullosos de la vostra organització. n SOM PEIXATERS

09


A fons

El peix, font de salut i benestar El peix no pot faltar en una dieta sana i equilibrada ja que poseeix propietats nutricionals que el converteix en un aliment bàsic per a una alimentació saludable.

calci i potasi. El peix també és ric en vitamines liposolubles A, D i E i hidrosolubles B6 i B12 absolutament necessàries pel creixement i el desenvolument.

EL PEIX IDEAL PEL CREIXEMENT

La majoria de peixos i mariscos contenen un 15 o 20% de proteïnes tot i que el peix blau i els crustacis superen el 20%. Aquestes proteïnes són d’alt valor biológic ja que contenen tots els aminoàcids esencials que l’organisme necessita en qüantitat i proporció ade-

Per Sonia Baños El peix és un aliment altament saludable perquè és ric en proteïnes de molt alt valor nutritiu, aportant tots els aminoàcids esencials necessaris per formar i mantenir sans els òrgans, els teixits i el nostre sistema inmunològic davant infeccions i agents exters. A més, és una font molt valuosa de greixos cardiosaludables com l’Omega 3, l’àcid eicosapentanoico (EPA) i l’àcid docosahexanoico (DHA) i greixos poliinsaturats que es troben principalment en els peixos blaus. Aquests àcids Omega 3 augmenten el colesterol bo (HDL), reduixen

10

SOM PEIXATERS

el dolent (LDL) i els triglicèrids, disminueixen la pressió arterial, són precursors de substàncies capaces de prevenir enfermetats cardiovasculars, autoinmunes i antiinflamatòries. A més, el seu aport calòric és molt baix degut al seu baix contingut en grassas (d’un 2 a un 5%). Aquests greixos són insaturats, i són considerats les grasses més saludables pel nostre organisme. Els peixos també ajuden al bon funcionament del cervell i del nostre sistema nerviós, gràcies a l’elevada presència de iode, ferro, fòsfor, zinc, magnesi, coure, seleni, fluor,

El peix, a més de ser un aliment ric en proteïnes, aporta aminoàcids, grasses saludables i un perfil de lípids que ajuden a millorar el símptones d’algunes enfermetats a més de prevenir d’altres.


A fons

AVANTATGES DE CONSUMIR 2 O 3 COPS A LA SETMANA PEIX: ✓ Ofereix nutrients pel creixement ✓ Té poques calories ✓ Proporciona calci ✓ Aporta iode ✓ Prevé enfermetats ✓ Protegeix cor i arteries

qüades. Durant etapes com l’infantesa, l’adolescència, l’embaràs o la lactància es requereix un major aport proteïc respecte a altres etapes de la vida. A més, els àcids grassos omega-3 també aporten grans beneficis durant aquestes etapes perquè formen part de membranes cel·lulars, del sistema

nerviós i de la retina. De fet, el fetus necessita entre 50 i 60 mg/dia d’aquests àcids durant el tercer i últim trimestre, període quan es formen els teixits, especialment el sistema nerviós. Durant l’embaràs, l’Omega 3 també té un paper important. De fet, han de suposar fins a un 2% de l’energía total de la dieta d’una embarassada. La ingesta de calci també és bàsica durant totes aquestes etapes de la vida, ja que intervé en la formació dels ossos i les dents, en la contracció dels músculs, en la transmisió de l’impuls nerviós i en la coagulació de la sang. Si l’aport de calci no és el suficient es pot produïr una descalcificació dels ossos fet que pot incrementar el risc de fractures, alentir el creixement i accelerar el desenvolupament de la osteoporosi a l’edat adulta.

EFICAÇ PROTECTOR DEL COR

El peix, a diferència d’altres aliments d’origen animal, conté

El peix és un aliment que ajuda a tractar i prevenir enfermetats relacionades amb el cor com són l’infart i els incidents cardiovasculars.

àcids grassos poliinsaturats en qüantitats entre un 25%-45% en els peixos, d’un 40%-50% en els crustacis i d’un 30%-45% en els bivalves. Entre aquests greixos podem destacar el àcid linoleic, de la família omega 6 i els àcids EPA i DHA, de la família omega 3. Aquest greixos són els responsables de molts dels grans beneficis que proporciona al nostre organisme menjar peix blau, per exemple. De fet, és un aliment imprescindible si es vol prevenir i tractar enfermetats cardiovasculars com l’infart i els accidents vasculars. Generalment, aquestes enfermetats són conseqüència de que els greixos es van depositant en les parets de les arteries fent que el seu diàmetre disminueixi i la sang circuli amb més dificultat. El consum de peix pot prevenir aquest tipus de lesions gràcies a l’omega 3, unes substàncies capaces d’augmentar el HDL o el colesterol bo i reduir-ne el colesterol dolent. Els greixos omega 3 produeixen prostraglandines que impideixen la formació de substàncies inflamatòries, tenen acció vasodilatadora, eviten la formació de coàgols i disminueixen els lípids sanguinis. Seria recomenable per obtenir aquests beneficis consumir peix blau de 2 a 3 cops per setmana. És aconsellable per adquirir hàbits de vida saludable consumir peix dos o tres cops per setmana, combinar espècies de peix blanc i blau, escollir el peix per la seva frescor, netejar-ho bé, mantenir la cadena del fred fins al moment de la seva preparació i consum i, si es pensa consumir en cru, en vinagre, marinat o fumat, congelar prèviament durant 48 hores. n SOM PEIXATERS

11


El peix al món

La Rajada, un peix a l’abast de tothom La carn cartilaginosa d’aquest peix és molt valorada entre els entesos. La part que es consumeix són les seves aletes i es pot cuinar arrebossada, a la planxa o amb innumerables salses. Per Sonia Baños La rajada és un peix blanc que ve de la família dels taurons i que pot mesurar entre 80 cm. i 90 cm. de llargada i pot arribar a pesar fins a 17 quilos. Existeixen nombroses espècies: aspra, bastarda, cardadora, orajada, mosaic…, però potser la més saborosa i de millor qualitat és la Rajada comuna, també coneguda com Rajada de Claus. És fàcil reconèixer aquest peix a les pescaderies ja que té el cos molt aplanat i una cua molt llarga i disposa d’unes aletes amb forma triangular que estan unides al seu cap. La rajada viu sobre fons de terra o roca entre els 20 i 600 m. de profunditat, a mars freds i temperats, concretament a l’Atlàntic oriental i al Mediterrani. A part de per la seva forma característica, la rajada

12

SOM PEIXATERS

■ Nom científic: Raja

clavata

■ Nom común: Rajada,

Bastina, Escrita, Clavellada freds i temperats de l’Atlàntic oriental i el Meditarrani. ■ Talla mitja: 80 a 90 cm. ■ Hàbitat: Mars

destaca pel seu color, més fosc per fora i més clar al centre on destaquen unes taques a tot el llom que són de color blanc a la part ventral. De carn cartilaginosa la rajada conté molt poca quantiat de grassa, només 1 gram per cada 100 grams de peix, i tot i que el seu contingut proteic és moderat, les seves proteïnes són d’alt valor biològic perquè contenen tots els aminoàcids esencials. També conté vitamina B3 i minerals com el fòsfor i el potasi. Els entesos valoren molt aquest peix i, a més, el seu preu és molt econòmic. La millor època per la pesca de la rajada és de l’abril al juny. Es recomanable el consum ocasional d’aquest tipus de peix per la tendència a la vulnerabilitat d’aquesta espècie tot i que encara no és dels peixos més amenaçats. Es pot pescar rajada amb tremall, ròssec o bou o palangre. n

A alguns països europeus menjar rajada fumada es considera un plat de luxe.


La recepta

Xef Albert Reverté

Ceviche de rajada amb alvocat i mango

3

En un bol apart, agafem les llimones i les llimes i les treiem tot el suc. Dins d’aquest suc, afegim el coriandre picat petit, l’ají groc (depenent del picant que es vulgui, posarem més o menys quantitat), sal i pebre.

4

Una vegada estiqui la barreja feta, afegirem la rajada dins el bol i li donarem unes voltes per a que quedi tot el peix empapat en suc i deixarem reposar uns 5 minuts al frigorífic.

EMPLATAT . A la base del plat, posarem la llet de coco. A continuació col·locarem el motlle a sobre i l’anirem omplint primer amb una base de mango, després afegirem l’alvocat i, per acabar, la rajada.

Resturant Casa Leopoldo C/ Sant Rafael, 24 Barcelona

✓ 30 g alvocat ✓ 25 g mango ✓ c.s. sal ✓ c.c. pebre negra ✓ 70 g suc llimona ✓ 30 g suc de llima ✓ c.c. ají groc ✓ 80 g llet de coco ✓ c.s. vinagre de mòdena

INGREDIENTS

(PER A 1 PERSONA) ✓ 130 g rajada ✓ c.c. coriandre fresc ✓ 5 g ceba morada a juliana

ELABORACIÓ

. Per decorar, posarem una mica de ceba morada a juliana i unes pamplines per sobre. En el cas de no tenir pamplines, també se li pot posar un brot de coriandre, coriandre fresc, etc. Al voltant de la llet de coco, posarem uns punts de vinagre de mòdena reduït. I ja està llest per treure el motlle del plat i portar-li al client per a que disfruti del plat.

1

Agafem la rajada i la tallem a daus petits (1 cm x 1 cm) per a que no quedi molt pastós.

2

Agafem l’alvocat i el mango i ho tallem a quadradets més petits que el peix (0,5 cm x 0,5 cm aproximadament), i ho reservem al frigorífic cada producte per separat. SOM PEIXATERS

13


Proveïdors

n PESCADORS DE ROSES, una empresa creada per la confraria de pescadors de Roses i Peixos Gotanegra

n Nova app d’OS Sistemes per fidelitzar la clientela Os Sistemes ha llançat una nova eina informàtica dissenyada per dispositius mòbils que permetrà als peixaters, realitzar processos de fidelització i compra. La idea bàsica és substituir les famoses targetes de fidelització per una app que podreu portar sempre en el vostre smartphone. Això li donarà un toc tecnològic al vostre negoci però a més, el vostre client podrà tenir la informació actualitzada al moment, podrà visualitzar els punts acumulats a la seva compra, o els últims tiquets de compra o altres dades d’interés.

Pescadors de Roses Planta Envasat SL, és una empresa creada per la Confraria de Pescadors de Roses, i la comercial Peixos Gotanegra SL, per poder processar una sèrie de espècies en cas de excés de captura, i poder mantenir un preu estable dins del mercat. És una planta preparada per filetejar, congelar, cuinar i transformar qualsevol espècie que entri dins les línies de processament de la planta. La planta està situada dins el port de Roses, a pocs metres de la subhasta de peix on ens abastim de la matèria prima necessària. Això ens permet treballar amb un peix d’una frescor insuperable i sobretot amb peix de Km0. Entre d’altres productes, destaca el “Fumet de Peix” que es processa seguint les més estrictes normes sanitàries, i amb la recepta del nostres avantpassats, per fer arribar a les taules dels clients més exigents, un sabor a mar, a peix i a tradició, per poder gaudir d´un arròs caldós, i de paelles i fideuàs com les que preparaven els pescadors a bord del seus vaixells. Aquest Fumet es comercialitza en galledes de 4 l. congelat en pots de vidre esterilitzat de 900 ml., i en envàs de plàstic esterilitzat de 2,20L. És un producte 100% natural.

Fumet de peix.

De sabor intens, a mar, a tradició, a records...

TASTA’L

Pescadors de Roses www.pescadorsderoses.com Distribuït a Mercabarna per LESEMAR, casilla 68-69


Proveïdors

n RMotion Automotive celebra el seu 40 aniversari ROMAUTO NISSAN forma part del grup Rmotion Automotive que aquest any celebra el seu 40 aniversari. El grup sempre ha apostat per les seves instal·lacions, el seu equip humà i la qualitat del seu servei. En Romauto Nissan disposem de la gamma més complerta del mercat en vehicles industrials així com d’un equip especialitzat i exclusiu per a empreses i especialista en carrossats. El servei que ofereix Romauto és integral: • Entrega de vehicles en tot el territori nacional • Solucions de financiació a la seva mida • Solucions de venda i manteniment de les seves flotes • Flota de vehicles professionals demo


A les Xarxes @gremipeixaters

Els nostres agremiats més socials que mai

@suntaconcepcio

El hastag #sompeixaters cada vegada més de moda a les xarxes.

El hastag #sompeixaters ja forma part del dia a dia dels nostres associats. Instagram cada dia s’omple de boniques imatges que ens mostren la feina dels peixaters de Catalunya. La campanya a les xarxes promoguda pel Gremi de Peixaters de Catalunya cada vegada compta amb més seguidors.

Ets peixater? Anima’t a participar! 16

SOM PEIXATERS


A les Xarxes

@juanita_peixateries

@lagambetapescaderia

@eva_cunyat__peixateriacunyat

@peixaterialaselva

PUNT DE RECOLLIDA A MERCABARNA

per peixaters i distribuĂŻdors


Visitem

Peixateria

Solís L’Antonio Solís porta més de 50 anys dedicant la seva vida al peix. Una professió que amb el pas dels anys s’ha convertit en una passió.

Per Sonia Baños Quants anys porta dedicant-se a la peixateria ? Doncs mira porto 35 anys a aquest local més 15 que vaig a estar treballant a la peixateria dels meus pares tant jo com els meus germans. Quan els meus pares es van jubilar vam decidir continuar amb el negoci. Passat un temps vaig muntar la meva pròpia peixateria que és aquesta on estem ara a l’avinguda Gatassa de Mataró.

PEIXATERIA SOLÍS

Avda. Gatassa 69 Mataró 676 808 001 18

SOM PEIXATERS

Què li agrada més de la seva feina a la peixateria? Doncs m’agrada gaire bé tot però el que més se’ns dubte, el tracte amb la gent. També m’agrada molt la subhasta, és com un joc, has de saber els vaixells que venen, els que hi ha… Has de saber jugar i encertar perquè de vegades et pots equivocar. Hi ha dies que ho endevines, altres cops no tant, hi ha dies que compres bé i altres no. La

subhasta no és com Mercabarna on el preu ja està marcat, a la subhasta el preu pot pujar o baixar. El dia que has comprat i puja t’alegres, el dia que baixa, mala sort. D’on bé el peix que té a la seva peixateria? Doncs al matí anem a Mercabarna i a la tarda anem a Arenys a buscar el peix de platja, on porto anant des de que tenia 14 anys. Vam estar un temps anant a Mataró però quan van tancar la llotja vam tornar a Arenys. Treballem molt dur i moltes hores. Anem a les 4:30 de la matinada a Mercabarna, obrim la botiga i a les 4 de la tarda anem a Arenys i quan tornem estem a la botiga fins les 9 de la nit. Quines accions fan per atreure la seva clientela? Intentem fer ofertes molt interessants pels nostres clients. Pensa que estem a un barri obrer de Mataró on, a partir del dia 15 es nota que costa arribar a final de mes. Llavors ens hem de menjar el cap per intentar atreure clients tant al principi de mes com al final. Quan fem ofertes, la gent s’anima. Anem venent, no ens podem queixar, però ens hem d’anar renovant continuament. n

“Fa 35 anys que sóc agremiat. De fet, els meus pares ja ho eren. Si hagues de posar nota al Gremi, de l’1 al 10, seria un 10”


El gremi

et fa costat Cèntriques instal·lacions a Barcelona i al Mercat del Peix a Mercabarna.

Negociació de Convenis Col.lectius.

Revista SOM PEIXATERS

Identificatiu de Segell de Qualitat pels agremiats.

Cursos de Formació

Campanyes de Màrqueting i promocions

Productes i serveis de proveïdors a preus especials.

Representació i defensa dels interessos dels agremiats

GAUDEIX DELS SEUS SERVEIS

Circulars informatives de normatives, canvis legislatius, etc

Assessorament Fiscal, Laboral i Comptable.

Presència a Internet i xarxes socials

GREMI DE PEIXATERS DE CATALUNYA

C/Muntaner, 81 2on 08011 Barcelona

T. 933 23 64 12 gremi@gremipeixaters.com

www.gremipeixaters.cat

SEGUEIX-NOS A


Som Peixaters - Març 2018  
Som Peixaters - Març 2018  
Advertisement