Page 1

GRÉGOIRE TRUTTA PORTFOLIO ARCHITECTURE


Summary CURRICULUM VITAE 4 ARCHITECTURE PROJECT 6 - Collective housing - «Là-haut»

6

- Sport complex in town

12

- Invidual housing

20

- Urban project

24

INTERNSHIPS 30 - Urban cable-car BACKPACKING 32


Curiculum vitae TRUTTA GRÉGOIRE 26 / 08 / 1993 33 rue de janicu 69530 brignais 06 89 96 32 81

@

g.trutta@gmail.com

Driving license - English level B2

UNIVERSITY COURSE 2015-2016: 1st MASTER DEGREE IN ARCHITECTURE 2012-2015: BACHELOR DEGREE IN ARCHITECTURE (DEA) 3 years at ensa of montpellier (ENSAM) 2011-2012 : UPGRADE CLASSES FOR APPLIED ARTS (MANAA) VISUAL COMMUNICATION, FURNITURE DESIGN , FASHION DESIGN

MULTIMEDIA - DRAWING

école bellecour art – lyon 02 2008-2011 : SCIENTIFIC BACALAUREAT - WITH HONORS saint marc highschool, lyon 02

ASSOCIATIVE activity

MEMBER OF «LA KFÉTL» AT ENSAM SCHOOL ACTIVE MEMBER OF «LA LÉZARD» - CULTURAL ASSOCIATION

HOBBY musician: guitar and bass guitar - jazz bmx freestyle - extreme sports

-


WORKSHOP 2013 : « DO SOME LIGHTING » - LIGHT INSTALLATION FOR A NEIGHBOURHOOD EVENT 1 WEEK - TEACHER: F. VILLEMUR - ENSAM 2016 : TENSILE ARCHITECTURE IN THE NUMERIC ERA 2 WEEKS - WITH V. RADUCANU - ENSAM - LES GRANDS ATELIERS OF L’ISLE D’ABEAU 2016 : REHABILITATION OF BROWNFIELD LANDS 2 WEEKS - WITH PROFESSIONALS FROM THE DDT OF ARIEGE REGION - PYRÉNÉES CATHARES - ARIÈGE (FRANCE)

PROFESSIONAL EXPERIENCE 2016 : OODA - OPORTO OFFICE FOR DESIGN AND ARCHITECTURE- INTERNSHIP EXECUTION PLANS, LICENSING, MODELS, AND CONCEPTION FOR A INDIVIDUAL HOUSE internship supervisor: rodrigo vilas boas - porto , rua brito e cunha, matosinhos, portugal 3 months 2015 : VÉRONIQUE CHORON-PELLICIER AGENCY - INTERNSHIP SITE FOLLOW UP OF A MOUTAIN CHALET

DESIGN OF A TERRACE FOR CLIENT BUILDING LICENCE OF A CLIENT’S GARAGE OBSERVATION: EXPERTISE OF LITIGATIONS

internship supervisor: véronique choron-pellicier - aime , 73230 département de la savoie 2 months 2014 : TERRITOIRES, VILLES, TRANSPORTS OF SAFEGE GROUP - INTERNSHIP CABLE-CAR DESGIN STATION internship supervisor: denis fuentes - architecte transport - lyon, 69001 1 month 2013 : WORKER INTERNSHIP IN A CARPENTRY COMPANY INDIVIDUAL HOUSE’S FRAMEWORK REHABILITATION LAYING OF A COVER IN STANDING SEAM toiture velay - 1 month

CAD SKILLS DESIGN SOFTWARE :

AUTOCAD

ARCHICAD

RHINO 3D

SKETCHUP

GRAPHISM SOFTWARE :

PHOTOSHOP

INDESIGN

ARTLANTIS

ILLUSTRATOR

OFFICE SOFTWARE :

WORD SUITE

VIDEO SOFTWARE :

ADOBE PREMIERE

FINAL CUT 5


LÀ LÀ HAUT HAUT

20 UNITS AT MONTPELLIER 20 LOGEMENTS À MONTPELLIER

SEMESTRE 6 SEMESTRE 6

ENSAM ENSAM

TEACHER: P. SOTO encadrant: P. SOTO


First

of all,

I

was breathless in front of the landscape

and the quality of the plot’s ground. The idea was to implant the project respecting these specific caracteristics.

The second intention was to offer to the units a good quality of living, through natural solar light, great views and a close relationship with the existing trees, trying to reach the canopy. So as to obtain these qualities, the building sets up on stilts on the very edge of the protected pine trees. The project is composed of two parts : the first one counts six volumes separated by the outdoor vertical circulations. The second one is made of four townhouses linked to the first part by suspended walkways.

From the street, you enter the project beetween two equipments and you are welcomed by a paved square. Its paving progresses and guides the inhabitant towards the vertical circulations. The elevation of the main volume allows the parc to continue under the units with a green composition. Then the inhabitant enters underneath the building, just as in a tree house. The units go from T2 to T5 and are bidirectional. The bedrooms are oriented to the North and the living areas, to the South, with a generous terrace, except for the highest units where the living areas are facing both North and South. The building’s structure is made of steel, creating a lighter building, that is also thermically and acoustically perfomant. Moreover all the elements can be prefabricated, so it is a building that is rather fast to build and is also economic.

7


Program T2 T3 T3’ T4 T4 duplex T5 T5 duplex

ground plane

DRC and surroundings

............................. ............................. ............................. ............................. ............................. ............................. .............................

LAUNDRY KINÉ. OFFICE SPORTS ROOM

........... ........... ...........

49 65,6 65,6 87,5 97,5 103 113

m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2

15 m2 99 m2 99 m2

(SURFACE HABITABLE)


R+4

R+2

plan courant

9


WEST elevation

LATERAL SECTION AA


PARKING SOUTERRAIN parking souterrain

Construction detail 11


SPORT COMPLEX ERP - ZAC PORT-MARIANNE-MONTPELLIER

SEMESTRE 5

ENSAM

INSTRUCTOR: F.PERCHERON


TLhe e site project d’étudeissean situe element au nord of dethe montpellier Parc Marianne dans le’squartier urban des dequatres sign . Thisseigneurs district. C’ is est meant une to zone be prometteuse the new dynamic grâce à la cityfuture cenmise of ter en M service ontpellier d’une . ligne It’s composed de tramwaywith qui an la relira East-Wauestcentre axis ville. Lof made a présence several de facilities pins parasoles and public classés spaces divise: la theparcelle hôtel en de deux, et ville thelimiite Jacques la surface Cœur constuctible lake, the water .Le programme mirror’s place comprend and une vingtaine finally the future de logements museumeton desthe équipements top of the (200 Charpak à 300park m2). L’The idéeproject fondatrice is an element du projet of this a étéstrategic tout d’abord axis. Next de respecter to the water la qualité ’spaysagère mirror public space du, insite front . L’accent of the RBC a étébuilding mis sir, the la plote création is lined de ogement up with the de main qualités district qualités ’s road : apport (Raymond solaire D,ugrand vues sur avenue la ville ), and de montepllier opens onto the et le park pic. O stne loup of the . L’implantation main strategies enislimite to have constructible better links leurtoconfère and allow transparency une relationbetween privilègiée the very avecdynamic les arbres main protégés road and. the park. The building will be the vector of these two atmospheres. That is why the project takes care of two different scales : firstly,

terrasses scalesont , as a en signal liensin avec the global la frondaison composition des, and pinsaethuman pour Lanesurban les derniers scale , allowingétages pathways , elles , visbilty viennent and chercher transparency la canopée on the .park En. Tterme wo scales de typologies , two readings comme . Firstdeofvolumétrie all, the ground , l’idéelevel a été with de glass com-, poser des by ponctuated logements the stilts,àoffers l’image a view du on quartier the gymnasium : une mixité and on entre the Clogement harpak park collectif ,fortheetpedestrians habitat pavillonaire .The physical . Urelationship n travail a,isalors possible été faita pathway by pour renforcer in the heart uneofindividualité the project which dans announces la façon detherentrer entry. Achez n envelope soi, et sur of les metal différentes perforated séquences sheets comes en général as an , deelement sorte à retrouver which unitsdes thecaractéristiques whole buildingde , creating l’individuel a monolithical dans le collectif vo-. Llume e projet . The smany ’implante different en surélévation sizes of the. perforations À l’image denable ’une cabane more on rentre or less intimacy par le dessous according , l’espace to thedufunction dessous of créethela room séquence lod’entrée cated behind avec. Ales lsocirculations it controls verticales the penetration qui viennent of natural chercher light. Tl’his usager visual sureffect la circulation of bulkiness . Le isparc contrasted peut alors by the se poursuivre wide space sous lethe inside volume building d’habitation . Indeedjusqu , inside ’au coeur the sport de la complex composition , the. climbing area is connected to the atrium, and a work has been done on the visual interactions between each room.

13


PLAN MASSE

DRC

SECTION AA


R+3

Program

...........................

470 m2

...........................

215 m2

...........................

287 m2

spa

R+2 ...........................

110 m

...........................

190 m2

...........................

120 m

2

2

muscu

danse squash x3

R+1 ...........................

180 m2

...........................

110 m

...........................

270 m2

2

dojo

climbing

garderie escrime

...........................

130 m2

R-1

...........................

200 m2

multisports ground

15


RBC

PORT MARIANNE’S DISTRICT DIAGRAM

SECTION


On the picture on the right, a diagram of Parc Marianne district’s composition. It’s made of two main axis, one is a road, the other is composed of several public facilities. The plot is instresting because of its location and function : an articulation between roads, streets and a large greenspace. The facades answer to their environment. The West elevation on the street gives a progresive reading of the building, playing with the car movements in the street. First, we only see a monolithic volume. Then, in front of the building, we

WEST ELEVATION

perceive its different opacities and its game with depth. The sport’s rooms appear through the envelope, and the users behind are like shadows whereas the circulations are almost transparent.

On the park, frames come through the cover, and offer generous views on the green space. Their shapes take the same vocabulary as the pathway on the street.

MODEL PICTURES - EAST ELEVATION

NORTH FACADE 17


INTERIOR ATMOSPHERE VIEW - ON THE CLIMBING AERA


19


individual housing NEIGHBORHOOD PAVILION - MONTPELLIER

SEMESTRE 3

ENSAM

INSTRUCTOR: S.MATTE-DEVAUX


The

project of an individual house is a part of an exercice

of a residential district’s composition for eight houses next to a river.

A parking

lot for the hospital next to the plot, as

well as for the houses was part of the program. The selected work depicts my work, in detail, on one of those houses.

The

public space creates a pathway beetween the trees on the

river’s side. The natural drop is restructured by terraces with

20cm height. The car circulation takes place along the back wall and is punctuated by parking areas tha lead to the dwellings.

The house is built for a sound ingenior, his wife and their 3 childrens. The volume uses the same concept as the public space, with three different levels. It is composed of three « clamps » in concrete which intertwine together. This composition enables a free plan where the different functions are separated by these different levels. The three clamps generate a central patio which articulates the living spaces.

The intimacy of the garden is preserved thanks to larch wood cladding with 10 cm gap in between each, so as to see without being seen.

21


GROUND PLANE

DRC

SECTION AA


SCENARIO Father: sound engineer Mother: tai-chi lover Son: student Daughter: medecin student Youngest:elementary school

SECTION CC

DETAIL

WEST SECTION-FACADE 23


URBAN PROJECT ANALYSIS AND URBAN DESIGN - SOUTH-EAST OF PERPIGNAN SEMESTRE 7

ENSAM

INSTRUCTOR: C.MORALES


Our study area is located in the South-East of Perpignan, in a land classified « to be urbanized » according to the PLU of the city (« local plan of urbanism »). First of all, the site is defined by two city entrances, on the west side by the Paul Alduy avenue, and on the east side by the Elne’s road. On the north side of the site, a distrcit with a strong architectural and social identity, called « le moulin à vent », ending in a residential area. In the south side, the site is bounded by a railroad and a commercial area and behind, by the south beltway of Perpignan city. Given the unbalance between the Paul Alduy avenue, serving many facilities, and the functional Elne’s driving road ; the main idea was to revitalise the area with a structural axis linking the two roads (see the reference plan).

This axis begins with a train stop and ends with a multimodal hub. A bus line makes the transition between the two, and so, feeds the whole project’s activity. The structural axis connects other active hubs which articulate the new project to the actual city fabric. The establishment of markets and a community center in the North, interacts with the Moulin à Vent’s district, pavilions, and the new project. Whereas in the South, a public space, composed of an old vinaceous center, a restaurant, a creche, and a nursing home, thus creating a dynamic hub. According to the very rural landscape of the city, the project integrates also agricultural land, vine, farm hangars so as to enable short food circuits.

25


synthesis map

Coupe route d’Elne

RefeRENCE plan

The urban design takes in consideration the natural slope of the plot. In some parts, we use the same grid as the actual district. This strategy enables a fluid progression from the new buildings to the old ones. On the vine, we used townhouse typologies. We composed with an alignement of open blocks all along the main axis of the project. On the commercial area, office buildings are used as a buffer space. They make the transition with the housing behind. Along the railroad, the farm hangars prevent the housing from the train noises. Everything has been thought with a specific focus on the green and blue grids, using those elements as soft mobility pathways.


Studio S7 S7 C.MORALES C.MORALES Studio

27 1 Plan de masse - ech.


4 2

3

1

PROJECT MODEL

1_AXE VIAIRE

2_RAMBLA

3_LOGEMENT INTERMEDIAIRE

4_HALLES


Total floor aera : 366 533 m2 Total number of units: 4902 units (5344 with offices)   UNITS

-­‐ Collective housing 4384 units Floor area: 268389 m2 -­‐ Grouped individual houses 518 houses Floor area: 42280 m2 -­‐ Offices building If turned into housing: 442 units Floor area 27084 m2

PUBLIC EQUIPMENT

-­‐ -­‐ -­‐ -­‐ -­‐ -­‐

Train station: 852 m2 Library: 7130 m2 Community center: 1500 m2 Market hall: 800m2 Old agricultural house: 4269 m2 Agricultural warehouses: 10740 m2

SHOPPING FACILITIES

Ground floor shops: 3443 m2 Public Spaces -­‐ Library’s plaza, with the riverside -­‐ Community center square, which enables a monthly market and a playground. -­‐ Old agricultural house, turned into restaurant, offers a large square and a view on the park

29


URBAN CABLE-CAR VOLUME AND FACADE - JERUSALEM

SEMESTER 5

COMPANY: SAFEGE

« Territoire, Villes et Transports » (Territory, City and Transport) of the Safege group, from Lyon, in France, is an office working with engineers and architects on the development and the establishment of infrastructures for the urban mobility. Their job is to analyse the socio-economic context, as well as

INTERSHIP MASTER : D.FUENTES

My work here was to develop architectural answers for 2 stations : the first one, A4 and the last one called F. The aim here was to create an innovative building by taking the heritage of the city into account. As an answer, I choose to work on a particular volumetry and to use the local stone for the envelope.

to study the preliminary and conceptual design.

The project of urban cable-car was asked by the town structures of Jerusalem. Because of its religious context, this town has always welcomed lots of tourists and now counts more than 500 buses each day serving the monuments. This creates many issues, such as traffic jams in the narrow streets of the city center, pollution, sprawling parking lots near the worship’s places. So, the urban cable car seems to be a good solution. This mode of transportation can cross infrastructures, rivers and even hills. The famous mountain of olive trees is accessible in 10 minutes. According to the studies, the urban car can transport up to 4000 pers/h in each direction. Of course, there are a certain number of particular constraints to make this project achievable, primarily those concerning : the respect and regard of specific worshiped places as well as the acceptance of the inhabitants of such a structure in their town.

NORTH FACADE

A4 Station : Located in a site between the tramway terminal and the bus stop, the project generates a square in the South. The building forms an extremely dilated passageway on the ground floor enabling a pedestrian flow between the public space and the bus stop.The volume of the station accentuates this flow and forms a rock stripe that turns and twines over the technical functions of the cable car. On the first floor, on the quay, there are moucharabieh-type openings enabling a controlled entry of natural light.

F Station : at the Mont des oliviers.The station develops a rock piedestal on the ground floor paced by large punctures that generate the different entrances and exits of the building. On the upper part, the volume welcomes the travellers and offers a 360° degree panoramic view. Specific work has been done on the horizontal part so as to accompany the view. Thermal confort is generated by stretched cables that link the roof and the floor.


LAYOUT PLAN

SOUTH FACADE

31


Backpacking


Rotterdam Berlin

Prague

Salzburg Milano

PORTO

BCN

Séville

CORDOUE

Rome

Valence

Grenade 33


THANK YOU


GRÉGOIRE TRUTTA g.trutta@gmail.com 06 89 96 32 81

35


Grégoire Trutta Architect Porfolio  

Student in Master of Architecture at the Montpellier's ENSA, I'm pleased to present you a slice of my work

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you