HRLM 80

Page 56

MUSEUM VAN DE GEEST

WAAROM NAAR HET LOUVRE ALS HET BESTE MUSEUM VAN EUROPA IN HAARLEM STAAT? Museum van de Geest | Dolhuys wint European Museum of the Year Award! Verscholen tussen de bomen van De Bolwerken vind je aan de Schotersingel het Museum van de Geest | Dolhuys. Na een ingrijpende renovatie en verbouwing werd in 2020 het vernieuwde museum geopend door koningin Máxima. Hiervoor won het museum afgelopen voorjaar de European Museum of the Year Award. Dit is de meest prestigieuze museumprijs in Europa, waarbij innovatieve visies in de museumsector worden bekroond. “Deze Europese prijs is van ongekende waarde en een belangrijke erkenning voor ons vernieuwde museum. Erbij horen en meedoen, ongeacht hoe jij je voelt, eruit ziet of hoe jij je gedraagt, is het fundament van onze nieuwe vaste opstelling. Hiermee willen wij als museum een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving”, aldus directeur Hans Looijen. Het Museum van de Geest is gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo divers, uniek, krachtig

56 ✶ HRLM 80

en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Het museum maakt mentale gezondheid bespreekbaar, ook voor mensen die zich normaal wanen. De nieuwe museale presentatie die is neergezet kun je komen ontdekken met verschillende multimedia tours. Zo beleef je het museum vooral door de persoonlijke verhalen die aan de hand van objecten en kunstwerken worden verteld. Verhalen die je aan het denken zetten over de menselijke geest, het belang van mentale gezondheid en sociale inclusie. Ook voor kids is er een speciale, interactieve audiotour en de allerkleinsten mogen meedoen aan het maken van hun eigen Kindertentoonstelling. Zo is het een museum geworden dat – zeker in deze tijd – midden in de samenleving staat. Daarbij is de missie geslaagd wanneer jij na je bezoek naar huis gaat met een open geest én oprechte nieuwsgierigheid naar de ander. De woorden van de European Museum of the Year Award-jury waren dan ook lovend:

“Dit fantastische museumproject verkent de aard van de menselijke geest op een unieke en innovatieve manier en belichaamt de kracht van musea in de samenleving. Het is een zeer inspirerende, mensgerichte instelling.” Dat heeft ook met de eigen geschiedenis van het museum te maken, gevestigd in het monumentale Dolhuys. Een gebouw met meer dan 700 jaar verleden in de geestelijke zorg. Voel je welkom om met een open geest te kijken in een museum van HUH en WOW en verrast te worden door het kunstwerk tussen je oren. Bekijk op www.museumvandegeest.nl alle (kinder)activiteiten en breng deze zomer een bezoek aan het beste museum van Europa, gewoon in je eigen stad!

Meer informatie kun je zien op onze website, socials en in de nieuwsbrief. Tickets zijn verkrijgbaar op www.tickets.museumvandegeest.nl.