Page 1

BOVAG in 2013 BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

‘Inspireren en verbinden van leden staat voorop’

Bertho Eckhardt, bondsvoorzitter BOVAG

‘Ik doe alleen zaken met BOVAG-collega’s’ Marc Huisman, directeur Marc Huisman Autobedrijf

‘BOVAG hoeft niet altijd het braafste jongetje van de klas te zijn’

Ernestine Voskuilen, medeeigenaar Auto Voskuilen en Profile Tyrecenter Houten

‘Elke BOVAGcollega is hier van harte welkom!’

François Driessen, directeur Driessen Autogroep

Met BOVAG onderweg naar de nieuwe wereld Bovag jaarrmag2013-v1.indd 1

21-03-14 15:35


Schade? Welke schade? Denk niet langer aan schade dan nodig is

Vertrouwd, vakkundig en snel

www.absautoherstel.nl

245020 AD ABS Schade 210x297mm FC.indd 1

30-12-13 11:20


Inhoud 5 Feiten & cijfers 7 Verhuur- en Deelauto­bedrijven: Arjan Bultman van Autoverhuur Bultman

9 G  emotoriseerde Tweewielerbedrijven: Simone Bokma, dealer principal HarleyDavidson Amsterdam

Een panel van BOVAG-leden blikt terug op het visietraject dat BOVAG in 2013 is gestart. Wat vinden ze van de ideeën rond veranderende retailmodellen, de ontwikkeling van de deelsamenleving en de internationalisering van de lobby. “Het is geen zweverig gedoe of een droom van waaruit we werken.”

21 Tweewielerbedrijven: Sander Bruynseels, mede-eigenaar Bike Totaal Schulting Tweewielers in Almere

BOVAG in 2013 Scherp, creatief en flexibel. BOVAG beweegt mee met de nieuwe realiteit, maar blijft met beide benen op de grond. Het is immers een organisatie voor lobby, belangenbehartiging en werkgeverszaken. “Het BOVAG-huis is een ontmoetingsplek voor mensen uit de mobiliteitsbranche.”

27 Autodealers: François Driessen, directeur Driessen Autogroep 29 Aanhangwagenbedrijven: Ineke en John Vollebregt van Volle-

10 Onafhankelijke Autobedrijven: Marc Huisman van het gelijknamige autobedrijf

Rondetafel

12

16 Tankstations: Wim Strijbosch, eigenaar Shell Tatelaar in Didam 19 Revisiebedrijven: Jean-Paul Borsten, eigenaar Motorenfabriek De Sutter

Voorwoord

25 Dubbelinterview: Frank Vekemans van autowasbedrijf Washin7 en Roy Amendt van Autorijschool Roy

22

bregt Aanhangwagens 30 Lobbysuccessen 33 Caravan- en Camper­ bedrijven heeft het afgelopen jaar zwaar ingezet op het

promoten van de kampeerbranche 34 Truckbedrijven: Ronald Steigenga van Iveco-dealer Schouten

Colofon BOVAG Jaarmagazine Dit magazine is tot stand gekomen in opdracht van BOVAG. 11 april 2014 Redactie onder leiding van: Floor Vink, medewerkers: Paul Cnossen, Sjoerd van der Linden Fotografie NFP Photography Vormgeving ontwerp en vormgeving: Che* Ontwerpstudio/Gerrit Vermeulen Uitgever Great Magazines, business unit manager: Barry Reede Druk: MediaCenter Rotterdam Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Great Magazines en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers zijn niet aansprakelijk voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie. Onze producties zijn CO2 neutraal geproduceerd.

H

et jaar 2013 gaat de boeken in als het jaar dat BOVAG zichzelf opnieuw uitvond. De gevolgen van de wereldwijde crisis werden duidelijk zichtbaar bij onze leden en deden ons eens te meer beseffen dat de oude manier van denken en doen niet meer toereikend was om een gezonde toekomst te hebben. En in tijden dat de branche in brand staat moet een bedrijf op zijn brancheorganisatie kunnen rekenen. Voor BOVAG betekende dat: goed kijken naar wat er nou werkelijk in de maatschappij gebeurt. Samen met onze leden hebben we enorm veel geleerd over de nieuwe consument en nieuwe succesvolle businessmodellen. Die kennis hebben we vertaald naar een nieuwe inrichting van de vereniging BOVAG, waarover u alles leest op pagina 22 van dit jaarmagazine. Zo’n proces gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Bij het aanvaarden van vernieuwing hoort onherroepelijk het loslaten van vertrouwde patronen en zekerheden. En dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Ik ben er dan ook trots op dat er bij alle afdelingsbesturen, hoofdbestuur en ledenraad consensus heerst over de nieuwe koers van BOVAG. Een koers die leidt naar een vereniging waar delen en samenwerking tussen branches eerder regel dan uitzondering is. Waar naast de bestaande lobby- en werkgeverstaken, vooral ook het inspireren en verbinden van leden voorop staat. Een vereniging waarin leden samenwerken om een gemeenschappelijk doel in de markt te realiseren. Waarbij de strikte scheiding tussen leden als consument en Bunnik als producent plaats maakt voor verbinding. En dan kan consumptief gedrag van leden samengaan met productief gedrag. De nieuwe koers zal leiden tot een flexibele, moderne vereniging waar u het voor het zeggen hebt. Goed beschouwd kan 2013 dus eigenlijk ook de boeken in als het jaar waarop Bunnik BOVAG teruggaf aan haar leden. Bertho Eckhardt Bondsvoorzitter BOVAG PS. Dit jaarmagazine is een kleine bloemlezing van de vele inspirerende initiatieven die BOVAG en haar leden in 2013 ontplooiden. Wilt u meer weten over die onderwerpen, neem dan eens een kijkje op leden.bovag.nl of praat mee op bovaghuis.nl. Ik hoor graag uw mening!

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 3

3

21-03-14 15:35


Feiten en cijfers

Ledenverdeling 2013

Servicedesk

Aanhangwagenbedrijven 144

Revisiebedrijven 63

Caravan- & Camperbedrijven 292 Fietsbedrijven 953

Autodealers 2400

Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven 313

Rijscholen 943 Truckdealers 336 Autowasbedrijven 179 Tankstations 542

Afdeling Bemiddeling

Verhuurbedrijven 644 Truck & Trailerbedrijven 55

Onafhankelijke Autobedrijven 3300

Aantal bemiddelingsdossiers:

1.300

Aantal bevragingen AutoLOG

Afdeling Ledenadvies

Aantal adviezen aan BOVAG-leden:

14.000

80.000

Aantal consumentenvragen:

12.000 Afdeling Ledenadministratie

(lidmaatschapsaanvragen, het wijzigen van contactpersonen en het verwerken van bedrijfsovernames)

11.000

Garantie via Autolog Aantal opgevraagde BOVAG-garantiebewijzen via AutoLOG

Nieuwsberichten en persaandacht

Aantal gepubliceerde nieuwsberichten voor leden 2013 BOVAG-breed

878

16.000

Persaandacht voor BOVAG

TV 107x

Radio 210x

Krant 157x

BOVAG op social media Volgers op Twitter

8.926

Likes op Facebook

16.443

Views op YouTube

333.380

Commercials BOVAG Garantiecampagnes TELEVISIE Looptijd: 7 oktober tot en met 22 december Bereik in doelgroep (20-65 jr. met auto): 5,3 miljoen (96%) Maar liefst 88% van de doelgroep heeft de commercial 3 keer of meer gezien RADIO Looptijd: 29 oktober tot en met 11 november Bereik in doelgroep (20-65 jr.): 64% De commercial is gemiddeld 8 keer gehoord. Op MyRadio zijn ruim 350.000 impressies geleverd door ruim 47.000 unieke luisteraars. Dit heeft circa 150 clicks opgeleverd.

ONLINE Campagne is gedurende drie maanden zichtbaar geweest in de automotive categorie met banners, advertorials, online video en take-overs. In totaal heeft de campagne 8.758.237 impressies en bijna 10.000 clicks gerealiseerd.

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 5

5

21-03-14 15:35


Altijd welOveRwOgen AAn- Of veRkOPen, met AutOtelexPRO, het Actuele tAxAtiePAkket

de voordelen van AutotelexPRO: • De juiste voertuiginfo voor personenauto’s, bedrijfswagens, motoren en wagenparken • Import/export werkwijze geaccepteerd door de Belastingdienst • Koppeling met veilinghuizen en afgifte gegarandeerde waarde • Voordelig en efficiënt adverteren • Een gestructureerd occasionbeleid • Alles-in-één systeem, ook op de tablet en per APP • Servicegericht en altijd maatgevend

AutotelexPRO, de toonaangevende totaaloplossing Van leadgeneratie en inruil tot bestemmingsbeslissing en adverteren: met AutotelexPRO beschikt u over het ideale online platform voor al uw verkoopactiviteiten. AutotelexPRO maakt gebruik van de gezaghebbende Autotelex database, al meer dan 45 jaar een begrip als het om objectieve, betrouwbare cijfers en waardebepalingen van motorvoertuigen gaat.

+31 (0)26 37 000 80 • info@autotelex.nl • www.autotelex.nl


Verhuur- en deelautobedrijven

Nieuwe app vereenvoudigt schadeopname bij Bultman Autoverhuur

Nooit meer welles-nietes Een deukje is zo gemaakt, maar de heisa eromheen kan heel lang duren. Voor de leden van BOVAG Autoverhuur is dat een bekend gegeven. Arjan Bultman van Autoverhuur Bultman kwam daarom met het idee een eigen app te ontwikkelen, die het vastleggen en claimen van schade aan huurauto’s enorm vereenvoudigt.

Arjan Bultman: “We hebben veel minder discussies over schades. We besparen daarmee tijd, terwijl we meer schades kunnen verhalen op de veroorzaker.”

Sneller en meer claimen

B

ultman Autoverhuur is met zes eigen vestigingen en vier agenten in Noord- en OostNederland een speler van formaat. Het bedrijf verhuurt onder eigen naam, maar is ook partner van Hertz Autoverhuur. Dagelijks worden er tientallen personenauto’s, busjes en vrachtwagens uitgegeven of ingenomen. “Bij deze momenten wordt het voertuig uiteraard van onder tot boven uitvoerig op schade gecontroleerd”, vertelt mede-eigenaar en operationeel directeur Arjan Bultman. “Tot voor kort liepen we daarvoor in weer en wind rond de auto om alle schades op een papiertje te krabbelen. Dat kostte heel veel tijd, zeker omdat reeds bekende schades steeds opnieuw moesten worden aangegeven. Daarom hebben we aan het geautomatiseerde huurcontract een digitaal schadeformulier toegevoegd, dat met behulp van een iPad app bij de auto kan worden ingevuld. Op het scherm verschijnen een silhouet en het kenteken van de huurauto en met foto’s en symbolen kun je exact aangeven of er deuken, krassen of andere schades geconstateerd zijn. De klant en de verhuurmedewerker weten precies welke schade er bij uitgifte al aanwezig was en welke niet en tekenen daarvoor. Door deze manier

van vastleggen voorkom je bij nieuwe schades welles-nietesspelletjes over wie de veroorzaker is. De foto’s worden opgenomen in ons centrale automatiseringssysteem.”

Samenwerking met Mercedes-Benz Het klinkt zo vanzelfsprekend dat je haast zou denken dat zo’n systeem al jaren voorhanden moet zijn. “Toch niet”, lacht Bultman. “Wij hebben het samen met een automatiseerder ontwikkeld en geïmplementeerd. Het werkt bijvoorbeeld veel sneller dan een officiële schadecalculatie.” Nu is een deukje in een reguliere huurauto al vervelend, maar als ‘hofleverancier’ van een MercedesBenz-dealer moet het wagenpark van Bultman er meer dan piekfijn bijstaan. “We hebben al jarenlang naar tevredenheid een samenwerking met Mercedes-Benz-dealer Wensink. Wij verzorgen de inzet van een deel van hun demowagenpark en het vervangend vervoer. Die auto’s moeten tiptop verzorgd en helemaal schadevrij bij de klanten aankomen.” Autoverhuur Bultman kan met deze app Wensink én zijn klanten nog beter van dienst zijn.

Met de app is schade niet alleen eenvoudiger vast te leggen, het beperkt ook de papierstroom. “Alle verhuurdocumenten zijn nu digitaal. De klant ondertekent ze op de iPad en ontvangt ze vervolgens per mail. De administratie en de afwikkeling van een eventuele schade zijn zo voor beide partijen zo veel eenvoudiger.” Wat de app concreet heeft opgeleverd, valt volgens Bultman niet te zeggen. “Ik kan het voordeel nu nog niet in geld uitdrukken, maar het gemak is enorm. We hebben veel minder discussies over schades. We besparen daarmee tijd, terwijl we meer schades kunnen verhalen op de veroorzaker. In die zin snijdt het mes aan twee kanten.” Bultmans primeur krijgt nog een staartje. “We willen de app ook ter beschikking stellen aan collega-bedrijven”, kondigt hij aan. “Omdat het systeem nog volop in ontwikkeling is, willen we het voorlopig in een abonnementsvorm aanbieden, zodat de abonnees altijd de nieuwste versie hebben.”

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 7

7

21-03-14 15:35


BOVEMIJ: VERZEKERAAR VAN DE MOBILITEITSBRANCHE Bij alles wat we doen staan de BOVAG-leden centraal. Dat is ook niet gek, want 50 jaar geleden zijn wij door hen opgericht als garageverzekeraar. In de loop van de jaren hebben wij ons ontwikkeld tot een fullservice financieel dienstverlener. We hebben 3 verschillende soorten verzekeringen: 1) Verzekeringen voor uw bedrijf 2) Verzekeringen voor u en uw werknemer 3) Verzekeringen voor uw klanten Naast een volledig pakket aan verzekeringen, kunnen we u ondersteunen op het gebied van financieringen, juridische dienstverlening en op het gebied van nieuwe media.

Postbus 7110 | 6503 GP Nijmegen | Tel (024) 366 66 66 | Fax (024) 366 66 88 | www.bovemij.nl | info@bovemij.nl | Vergunningnummer 12000483

25985_Bovemij Adv Corporate 180x267.indd 1

11-02-14 10:09


BOVAG-training Werkplaatsefficiency maakt het verschil bij Harley-Davidson Amsterdam

Gemotoriseerde tweewielerbedrijven

Een goed gevoel in de werkplaats

Balans tussen emotie en productie Bij Harley-Davidson Amsterdam worden motoren ook gecustomized, oftewel helemaal naar wens van de klant aangepast. Dat zijn geen continue processen en het zijn bij uitstek projecten waar het bedrijfseconomisch heel erg fout kan gaan. Bokma: “We zorgen dat ook dat soort opdrachten beter gemonitord kunnen worden. Het is zaak om een goede balans te vinden tussen de Harley-emotie en productie draaien. Maar we hebben de monteurs goed bijgepraat over deze benadering en het gaat heel goed.” Voor Bokma was dit nog maar het begin. “Het is fijn dat BOVAG de trainingen biedt. Ik juich de komst van workshops waarbij je ervaringen met andere BOVAG-leden deelt echt toe. We zitten immers allemaal in de mobiliteitsbranche.”

Een gestroomlijnde workflow in de werkplaats is anno 2014 een belangrijke voorwaarde voor een gezond bedrijf. Dat weet ook Simone Bokma, dealer principal van Harley-Davidson Amsterdam. Samen met haar chef werkplaats volgde zij de BOVAG-training Werkplaatsefficiency en zag meteen resultaat.

H

arley-Davidson Amsterdam is een jong bedrijf. Twee jaar geleden startte de dealer van het iconische motormerk met, om het in HD-termen te zeggen, dealer principal Simone Bokma aan het roer. Hoe veel emotie er ook bij motorenkomt kijken - en al helemaal bij Harley-Davidson - , Bokma houdt voor het optimale bedrijfsresultaat de zakelijke kant goed in de gaten. De werkplaats speelt daarbij een belangrijke, rol, zo niet de belangrjkste. “We hebben een jonge, nieuwe organisatie en willen met eigen ondernemerservaring en expertise van buitenaf om succesvol zijn”, vertelt Bokma. Een vanzelfsprekende externe partij is BOVAG. “Samen met de chef werkplaats heb ik de BOVAGtraining Werkplaatsefficiency gevolgd. We hebben daarbij nog meer inzicht gekregen in de manier waarop we de inzet van onze mensen en de voorraadplanning kunnen optimaliseren. Door er gelijk mee aan de slag te gaan boeken we nu betere resultaten.” Bokma geeft een heel concreet voorbeeld daarvan: “We zaten met een te grote voorraad onderdelen, maar het kwam ook voor dat we op onderdelen moesten wachten terwijl de motorfiets al in de werkplaats stond. Nu zorgen we ervoor

dat de motor pas binnenkomt als de juiste onderdelen op voorraad zijn. Daarbij komt dat de werkplaats onze visitekaartje is. De klanten zijn vrij om in onze werkplaats te komen, want je staat tenslotte wel aan ‘hun kindje’ te werken. Ik heb mooi Snap-On gereedschap aangeschaft en onze monteurs blijven op technisch gebied bij via de Harley Academy. Een goed geoliede organisatie en mooi geoutilleerde werkplekken geven dan een extra goed gevoel en dat is zeker bij ons bedrijf van levensbelang.”

Protocollen Mooi is dat de winst niet alleen in euro’s is uit te drukken, maar ook in afgenomen werkdruk. “Aan de baliezijde wordt er nu meer met protocollen gewerkt, waardoor de chef werkplaats meer rust en tijd heeft. Zo kunnen specifieke klussen beter worden ingepland tussen reguliere onderhoudsbeurten. Dat is zeker in onze branche heel belangrijk, omdat het werkaanbod schommelt met de thermometer. Zodra het kwik stijgt, wil iedereen weer gaan rijden en krijgen we het hier een stuk drukker. En daar moet je goed op kunnen inspelen.”

‘De klanten zijn vrij om in onze werkplaats te komen, want je staat tenslotte wel aan ‘hun kindje’ te werken.’

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 9

9

21-03-14 15:35


Onafhankelijke autobedrijven

Marc Huisman Autobedrijf plukt de vruchten van titel ‘Autobedrijf van het Jaar’

‘Je moet niet altijd je gelijk willen halen’ BOVAG is zowel in de mobiliteitsbranche als voor consumenten een klinkende naam. De titel Autobedrijf van het Jaar is dan ook de beste reclame die een onafhankelijk autobedrijf zich kan wensen. Bij de winnaar van 2013, Marc Huisman Autobedrijf uit Alphen aan den Rijn, realiseren ze zich dat als geen ander.

D

e titel Autobedrijf van het Jaar 2013 is een kroon op het werk van eigenaar en naamgever Marc Huisman. Pas sinds maart 2009 timmert hij als zelfstandig ondernemer aan de weg, zowel met autoverkoop als universeel onderhoud. Dat zelfstandig kun je heel letterlijk nemen, want het bedrijf draait geheel op eigen kracht en niet onder de vlag van een keten of franchiseformule. Het BOVAG-lidmaatschap is voor hem voldoende: “Een merkdealer of franchisenemer kan van een goede naam van de organisatie die hij vertegenwoordigt profiteren. Maar dat is voor de klant geen waarborg voor kwaliteit. Het publiek kent BOVAG als een soort keurmerk en weet dat een aangesloten autobedrijf hierdoor aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.” Huisman merkte dat na zijn overwinning dubbel en dwars: “Ik ervaar meer vertrouwen bij bestaande en nieuwe klanten. Occasionkopers trek je sneller over de streep, sommige kopen zelfs ongezien een auto. En klanten in de werkplaats een auto, klanten in de werkplaats nemen adviezen van ons sneller ter harte. We zagen dat gelijk terug in de bedrijfsresultaten.”

Perfectionist

winning niet doorslaat in een arrogante houding naar de klanten. Integendeel, want Huisman koestert zijn klanten. “We moeten scherp blijven en dat vraagt nogal wat. Ik ben een perfectionist die wil dat elke klant tevreden is. We werken hier volgens het principe ‘hoe zou je het zelf als klant ervaren?’. Dat betekent dat je als ondernemer niet altijd je gelijk moet halen, ook al sta je in je recht. Je kunt het maar één keer fout doen en de klant gaat naar een ander. Sneller toegeven in discussies kan geld kosten, maar ik verdien het weer terug door klanten die blijven en mond-totmond reclame maken. Het is wel zaak dat je dat goed met je eigen mensen bespreekt, want ze moeten niet het gevoel krijgen dat je niet achter ze staat.” Huisman houdt zich ook achter de schermen aan zijn principe: “Ik doe alleen zaken met BOVAG-collega’s. dat is niet alleen omdat ik dan weet dat het goed zit, maar ook omdat ik altijd mijn twijfels heb bij een bedrijf dat géén BOVAG-lid is. Dat is het mooie van de BOVAG. Het is ooit opgezet als belangenvereniging, maar inmiddels is het ook uitgegroeid tot een kwaliteitslabel.”

Vleugels uitslaan? Met de overwinning van Marc Huisman Autobedrijf stond er voor het eerst sinds jaren een niet-ketengeboden onderneming op het erepodium. Huisman: “Dat geeft de overwinning voor mij extra glans, we hebben dit helemaal op eigen kracht gedaan. Overigens wil dat niet zeggen dat het per se bij één vestiging blijft. Ik ben altijd alert om de vleugels verder uit te slaan. Ik zie de titel BOVAG Autobedrijf van het Jaar als een beloning voor het werk en een prima stimulans om verder te gaan.”

Huisman waakt er wel voor dat de roem van de over-

10 BOVAG in 2013

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 10

21-03-14 15:35


Download nu gratis de FleetSelect app

VOOR IOS

VOOR ANDROID

24/7 auto’s kopen bij FleetSelect

Postbus 167, 3890 AD Zeewolde | T 088 - 540 38 95 | www.autoveiling-fleetselect.nl


Rondetafelgesprek

De vertaalslag van de BOVAG Toekomstvisie

‘Het is geen droom’ BOVAG bouwt voortdurend aan een toekomst voor haar leden. Maar BOVAG wil vooral inspireren en faciliteren, en zeker niets opdragen. Leden kunnen hun eigen vertaalslag maken van de BOVAG Toekomstvisie naar het ondernemerschap. Vier ondernemers die mee op inspiratiereis gingen met BOVAG, treffen elkaar aan tafel.

De huidige retailmodellen bestaan over vijf jaar niet meer Alle panelleden zijn het er over eens. De retailmodellen veranderen snel. Eugen Uppelschoten van Bikeshop Amersfoort legt uit dat de wereld verandert en altijd zal blijven veranderen. “Er worden altijd stappen gemaakt, maar soms een grote sprong. En die maken we nu, we zitten dan ook midden in een transitie.” Hans Gerrits van Diesel Buchli noemt deze transitie ook wel ‘de nieuwe jaren zestig’. Hoewel hij zichzelf een vreemde eend in de bijt vindt als revisiebedijf. “Bijna alle BOVAG-leden kunnen immers klant van ons zijn. Maar ik zie wel een heel ander soort klant opstaan.” Het draait steeds meer om communities, signaleert Uppelschoten. “Het BOVAG-netwerk wordt daardoor van steeds grotere waarde. Bedrijven kampen vaak met bedrijfs- en brancheblindheid. Stap eens uit de winkel, uit het bedrijf en neem een kijkje in een andere branche. Het is geen directe concurrent, je kunt elkaar juist versterken.” Ernestine Voskuilen van Auto Voskuilen sluit zich daar volledig bij aan. “Ik houd de fietsbranche scherp in de gaten. Die branche is erg trendgevoelig en ondernemers spelen daar snel op in. Daar liggen veel kansen en leuke ontwikkelingen.” Maar ook haar eigen afdeling, de onafhankelijke autobedrijven, heeft volgens haar de afgelopen jaren een flinke professionaliseringsslag gemaakt. “Universele bedrijven zijn nog steeds verder aan het professionaliseren. Daar heeft BOVAG ook zeker een rol in gespeeld. Zo werken we samen met leasemaatschappijen, waar eerst alleen dealers dat deden. En houden we de dis-

Het panel:

Ernestine Voskuilen,

Raymond Wolf,

Hans Gerrits,

Eugen Uppelschoten,

mede-eigenaar Auto

eigenaar Wolf

directeur Diesel Buchli

eigenaar Bikeshop

Voskuilen BV en Profile

rijbewijsshop

Tyrecenter Houten

Amersfoort

cussie rond B- en S-call goed in de gaten om daar ook een aandeel in te houden.” Dat de fietsbranche zo snel kan inspelen op actuele ontwikkelingen is volgens Gerrits ook te danken aan het imago van het product. “Een fiets is vaak een hobby voor mensen en geen noodzakelijk kwaad. En een hobby mag geld kosten.” Voskuilen ziet de voordelen voor de fietsbranche; tegelijkertijd ziet ze de grenzen tussen afdelingen vervagen. Er is bijvoorbeeld al een auto-importeur (Pon, Gazelle - red) in de fietsbranche gestapt. “Daarom is het visietraject van BOVAG ook zo’n fantastische stap. We zijn met afgevaardigden van alle BOVAG-afdelingen op reis gegaan, dat is nooit eerder gedaan.” Duurzaamheid speelt de hoofdrol in nieuwe manieren van zakendoen Duurzaamheid is een belangrijke leidraad, daar zijn alle panelleden het over eens. “Niet alleen duurzaamheid en continuïteit van werk, want ik denk niet dat er over twintig jaar nog een rijschool nodig is”, stelt Raymond Wolf. “Maar ook zakendoen met respect voor de omgeving.” Gerrits vult hem direct aan: “De consument is niet op aarde om die op z’n kop te houden en leeg te schudden.” De talloze volumegedreven dealercontracten die worden opgesteld zijn volgens Uppelschoten dan ook helemaal niet in lijn met die trend. “Dealers zijn erg bonusgedreven. Maar de bonuscultuur is verleden tijd. Het gaat nu juist om de echtheid van dingen.” De inspiratiereis van BOVAG inspireert leden tot nieuwe businessmodellen en geeft ze de juiste tools. Maar de vertaalslag, die maken ze zelf. Een gedegen onderwijsbeleid en een breed aanbod van opleidingen en bij- en nascholing zijn belangrijk “Iedere week lopen er wel drie stagiaires bij ons binnen die werk zoeken. Er zijn te weinig stage- en leerwerkplekken in Nederland”, trapt Voskuilen af. Er is volgens haar nog te weinig aandacht voor het opleiden van jongeren. “We moeten meer inspelen op het opleidingsaanbod van Innovam. Het niet bijscholen en opleiden van werknemers is een gemiste kans. Voor BOVAG is het een mooie kans om ook de buitendienst met die boodschap bij bedrijven langs te laten gaan.” Gerrits heeft naar eigen zeggen de tijdgeest mee. “Er is meer aandacht voor techniek. Het is weer sexy en aantrekkelijk. Monteurs zijn trots op hun werk en we gaan weer naar een maakindustrie. Er wordt nu heel anders naar techniek gekeken, maar leraren en het onderwijssysteem zijn nog erg ouderwets. De leraar zou op stage moeten!” Dat vindt Uppelschoten ook: “Het onderwijs moet mee veranderen met de wereld, de beroepstrots

12 BOVAG in 2013

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 12

21-03-14 15:35


is er zeker.” Raymond Wolf zit in een branche waar juist de opleidingen nu erg onder vuur liggen. “Een rijinstructeur is nog geen goede ondernemer. Hij zou eerst een paar jaar bij een bedrijf moeten werken, voordat hij een rijschool kan. Daar maakt BOVAG zich dan ook hard voor.” BOVAG sluit sinds de toekomstvisie weer aan bij de belevingswereld van jongeren Dit is vanzelfsprekend een thema dat rijschoolhouder Wolf aanspreekt. Hij is echter somber: “Uit onze enquêtes blijkt telkens weer dat ouders het BOVAG-lidmaatschap belangrijk vinden, maar bij de leerlingen leeft het totaal niet. Die hechten alleen aan vrijheid en plezier. Het BOVAG Garantiefonds Rijscholen werkt wel in hun voordeel, omdat leerlingen die de dupe worden van het faillissement van een rijschool worden compenseert.” Volgens Uppelschoten is vooral de manier van communiceren belangrijk. “De uitgangspunten van BOVAG zijn universeel, maar de manier waarop je dat communiceert moet worden toegespitst op de doelgroep.” Bij de aanwezigen komen in dat kader de nieuwe commercials van BOVAG ter sprake, maar, zo vindt Gerrits: “Met één ludiek filmpje ben je er niet.” Uppelschoten: “Je moet je per doelgroep steeds afvragen: ‘Hoe kan BOVAG voor hen toegevoegde waarde bieden?’ In het wilde weg gaan communiceren is niet goed. We hebben mooie uitgangspunten, nu is het zaak de juiste vertaalslag te maken.” We gaan richting een deelsamenleving, auto’s zijn straks bijvoorbeeld geen exclusief bezit meer Het punt van de deelsamenleving is vooral iets waar

de BOVAG-leden zelf op moeten inspelen, vonden de tafelgenoten, maar hoe, dat is nog even de vraag. Wolf: “Ik vind wel dat bijvoorbeeld autodealers daar te weinig mee bezig zijn. Ik zie nog maar weinig initiatieven op dat vlak.” Voskuilen is het daar zeker niet mee eens: “Er zijn wel degelijk merken die inspelen op de trend. Maar dat gebeurt vooral in stedelijke gebieden. Daarbuiten is het ook minder een issue, omdat parkeren bijvoorbeeld geen probleem is. In de landelijke gebieden speelt autodelen veel minder.” Voor Gerrits is die vraag niet van belang, want de trend is er en dat is voor hem al voldoende reden om in actie te komen: “Het is onderdeel van een groter mechanisme in de samenleving waarbij materialisme niet langer de boventoon voert. Je kunt als BOVAG-bedrijf wel blijven proberen zoveel mogelijk auto’s te verkopen, maar de tendens stop je niet. Je zult met nieuwe producten en diensten moeten komen.”

‘De consument is niet op aarde om die op z’n kop te houden en leeg te schudden.’

BOVAG is namens de leden gesprekspartner in Den Haag, maar ook in Brussel. BOVAG zou nog méér over de landsgrenzen moeten kijken en zich intensiever moeten met Europese regelgeving Er wordt bij deze stelling louter instemmend geknikt, althans als het gaat om de binnenlandse zaak. Uppelschoten: “We hebben het werk van BOVAG achter de schermen hard nodig. Als ik naar mijn eigen branche kijk heb ik er belang bij dat de fietsinfrastructuur met goede wegen en regelgeving in Nederland op orde is. De verkoop van fietsen volgt dan vanzelf. Een sterke lobby van BOVAG is gunstig voor de leden, want de overheid heeft niet de middelen om de wensen van alle lobbyorganisaties die we in ons land hebben in te

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 13

13

21-03-14 15:35


willigen.” Volgens Voskuilen bereikt BOVAG méér dan alleen een gunstig gestemde overheid: “Door de lobby is er vooral rust, omdat BOVAG vooruit denkt en niet ad hoc reageert op geluiden uit Den Haag. BOVAG is sterk in lobbyen in de luwte, maar kan via de landelijke media gelukkig ook op de barricaden gaan staan als het nodig is. Dat laatste mag van mij wel vaker, want BOVAG hoeft niet altijd het braafste jongetje van de klas te zijn.” Volgens Gerrits is het ook helemaal niet nodig dat elke lobby succesvol is: “Lobbyen is tweerichtingsverkeer en dat kan je als brancheorganisatie andere inzichten geven.” Over activiteiten buiten de landgrenzen zijn de meningen verdeeld. “De buitenlandse politiek schrikt echt niet van BOVAG, wel is het voor de toekomst zaak om in Brussel voet aan de grond te hebben, omdat daar steeds meer wetten en regels vandaan komen”, meent Voskuilen.

een belangenorganisatie, terwijl het naar mijn smaak steeds meer een commerciële club wordt.” Gerrits pareert hem: “Nou, dat is toch juist goed? De consument ziet BOVAG als een keurmerk en een teken van vakmanschap.” Wolf: “Ik veroordeel het ook niet, maar BOVAG moet wel steeds in de gaten blijven houden dat het keurmerk onderdeel is van de functie van belangenbehartiger voor ondernemers. Ook bij het publiek moet het op die manier overkomen. Vanuit mijn ondernemersvisie zou ik het fijn vinden dat het keurmerk ook inhoudt dat de wildgroei van slecht presterende en prijsvechtende rijscholen een halt wordt toegeroepen.” Overigens vindt het panel dat die consumenten in de stelling ook best medeondernemers kunnen zijn. “Als een bedrijf BOVAG-lid is, weet je dat het goed zit. Dat kan leiden tot samenwerking, een van de speerpunten in de toekomstvisie van BOVAG”, vindt Voskuilen. Direct nadat zij dit gezegd heeft voegen Wolf en Uppelschoten de daad bij het woord. Zij spreken af om eens verder te praten over een instructiedag voor kopers van een elektrische fiets. Gerrits zegt lachend: “Kijk, dat bedoel ik. BOVAG-ondernemers moeten elkaar vaker de bal toespelen.”

‘BOVAG-onder-­

nemers moeten

elkaar vaker de bal toespelen.’

BOVAG zou meer op de voorgrond moeten treden als keurmerk richting consumenten Wolf gooit de knuppel in het hoenderhok: “BOVAG is

‘Er ligt een mooie basis om meer een brug te slaan tussen bestuur en leden.’

De organisatie van BOVAG is zodanig opgezet dat we slagvaardig 2020 tegemoet kunnen gaan Uppelschoten: “Er ligt een mooie basis om meer een brug te slaan tussen bestuur en leden. Er zijn concrete thema’s geformuleerd waarmee we aan de slag kunnen.” Gerrits zegt dat vooral de grotere transparantie een grote winst is. “Het mooie is dat het zo concreet is”, vindt Voskuilen. “Het is geen zweverig gedoe of een droom van waaruit we werken. Nee, er zijn concrete handvatten geformuleerd en tools beschikbaar gesteld, zodat je aan de slag kunt voor de toekomst. We moeten er aan werken dat BOVAG niet een platform is waar je als lid alleen wat haalt, maar ook wat brengt.”

14 BOVAG in 2013 Bovag jaarrmag2013-v1.indd 14

21-03-14 15:35


Acht miljoen oude autobanden inzamelen per jaar... …dat zijn alle ingeleverde gebruikte personenwagenbanden in Nederland …dat is gelijk aan de oppervlakte van 400 voetbalvelden

…op milieuverantwoorde wijze verwerkt …dit levert 32 miljoen kilo hoogwaardige grondstoffen …dit betekent bijna 60.000 ton minder CO2-uitstoot …daarmee besparen we CO2 gelijk aan de emissie van 400 miljoen autokilometers (10.000 keer de aardbol rond) of de aanplant van 400.000 nieuwe bomen

Inzamelen oude banden. Voor een schoner milieu. Alle gebruikte autobanden worden in Nederland door RecyBEM ingezameld en op een milieuverantwoorde wijze verwerkt. RecyBEM is een initiatief van uw bandenleverancier.

Oude banden, nieuw leven.

www.bandenmilieu.nl

BOVAG_JAARMAG._2014_210x297.indd 1

13-12-13 09:37


Tankstations

BOVAG Tankstations luidt de noodklok voor leden aan de grens

Een tientje in Nederland, een volle tank in Duitsland Door forse BTW- en accijnsverhogingen krijgen de leden van BOVAG Tankstations in de grensstreek het flink voor de kiezen. Deze pomphouders zien hun omzet schrikbarend teruglopen. Wim Strijbosch, eigenaar van Shell Tatelaar in het Achterhoekse Didam, houdt de rug recht en probeert het tij te keren. Met Koninklijke steun.

E

en verbod op de verkoop van alcohol, tabaks­ accijnzen die de pan uitrijzen en als klap op de vuurpijl een recente extra verhoging van de accijnzen op brandstof: de overheid heeft het de tankstationhouders er niet makkelijker op gemaakt de laatste jaren. Vooral in de grensstreken zijn voor de pompstations de druiven zuur: een paar kilometer over de grens liggen de brandstofprijzen een stuk lager. De cijfers die Wim Strijbosch kan noemen geven aan hoe terecht het is dat BOVAG Tankstations zich ernstige zorgen maakt over de ‘brandstofexodus’ waarmee de leden in de grensstreek te maken hebben. Strijbosch: “In 2012 leverde ik zeven miljoen liter brandstof af, nu vijf miljoen. Omdat ik het veranderde tankgedrag ook in de shop voel, mis ik nu 30 tot 40 procent omzet. Voorheen kwamen de Duitsers hier naar toe om diesel te tanken en gingen de Nederlan-

Wim Strijbosch, zag de brandstof­

ders voor de goedkopere benzine de grens over. Nu gaat iedereen in Duitsland tanken. We zien ook een toename van de zogenoemde ‘tientjestankers’. Dat waren vroeger de mensen die weinig te besteden hadden en voor een klein bedrag tankten. Nu tanken ook de mensen die meer te besteden hebben hier doordeweeks slechts minimaal en gaan in het weekend naar Duitsland om daar een volle tank te halen.”

Aandacht van de koning Met deze getallen wist Strijbosch heel bijzondere aandacht te trekken, namelijk van Koning WillemAlexander en minister Schultz van Haegen, die hij beiden tijdens de opening van het BOVAGhuis uitvoerig sprak. “Ze hadden heel veel interesse voor mijn verhaal en zegden toe het mee te nemen naar Den Haag. Dat is een mooi gegeven. Gelukkig heb ik ook BOVAG achter me, die over heel Nederland omzetcijfers verzamelt en momenteel keihard campagne voert. Ik kan me daarom blijven focussen op de klanten.”

‘BOVAG voert actie, ik kan me concentreren op mijn klanten’

exodus aankomen en heeft daarop in kunnen spelen door nieuwe services te ontwikkelen.

Huurscooters en Duitse broodjes Strijbosch is geenszins van plan de handdoek in de ring te gooien: “Ik wil geen medelijden van het publiek, ik ben ondernemer en moet mijn eigen broek ophouden. We zagen al een tijd aankomen dat dit zou gebeuren, dus hebben we daarop kunnen inspelen door nieuwe services te ontwikkelen.” Want naast zaken die je bij een groot tankstation verwacht, zoals huuraanhangwagens en een carwash, staan er ook minder gebruikelijke zaken, zoals huurbusjes en zelfs huurscooters waarmee toeristen de mooie Achterhoek kunnen verkennen. In de carwash staat er regelmatig een VIP-dag op het programma, waarbij - vooral oudere - klanten op weg worden geholpen bij het wassen van de auto. De liefhebbers van een lekker vers broodje bij het zondagse ontbijt kunnen al vanaf 7.30 uur bij Tatelaar terecht. Vers uit de oven van de plaatselijke bakker liggen er, jawel, Duitse broodjes klaar.

16 BOVAG in 2013

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 16

21-03-14 15:35


Samen verder.

Sinds de zomer van 2013 maakt ViaNorm deel uit van de internationale DEKRA-organisatie, met alle synergievoordeel van dien. U kunt nog steeds bij ons terecht voor onafhankelijke beoordelingen en certificering in mobiliteit, transport en logistiek. Met dezelfde persoonlijke service die u van ons gewend bent. Maar ook met de expertise en ervaring van DEKRA. Zo komt u met onze hulp nóg verder. Meer weten? Mail naar info@vianorm.nl of bel ViaNorm via 088 968 30 12.

WWW.VIANORM.NL


AutomaaT AutomaaT

is

een

eenvoudig

te

uw garagepakket sinds 1986

gebruiken

admini-

stratiepakket voor garage- en autobedrijven en is een van de meest complete en innovatieve pakketten op de markt.

uw grossierspakket

TradeMate is een compleet automatiseringspakket specifiek ontwikkeld voor handelsbedrijven en grossiers. TradeMate automatiseert alle bedrijfsonderdelen, van verkoop tot webshop, van inkoop tot relatiebeheer.

e

nlin en o ulair r mod rijgbaa k o O verk

Het pakket levert alles-in-één automatisering van onder meer: werkplaats boekhouding

verkoop •

magazijn

tijdregistratie

planning

klantenbeheer

Enkele mogelijkheden van TradeMate zijn: • Automatisch RAI bestanden inlezen • Elektronisch bestellen via o.a. Partsnet, TecCom, QHConnect • Meerdere vestigingen koppelen en inzien • Volledige financiële administratie bijhouden

Steeds meer bedrijven besluiten om de mappen vol met papieren de deur uit te doen en te automatiseren. Automatisering biedt namelijk veel voordelen en geautomatiseerd zijn scheelt een hoop tijd. CSW automatiseert sinds 1986 garagebedrijven en handelsondernemingen. Benieuwd naar wat automatisering voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

CSW Software Prins Hendrikweg 62 3881 GE Putten

Tel.: 0341-355855 info@csw.nl www.csw.nl

for great companies

Mooi hè, een eigen magazine.

Great Magazines, onderdeel van Mobility Media, is gespecialiseerd in het maken van relatiemagazines voor bedrijven. Wij verzorgen het ontwerp, de redactie, fotografie, opmaak, druk en distributie van het magazine en begeleiden het gehele proces. Ook nemen wij de advertentiewerving voor onze rekening, zodat het u niets kost. Kijk op www.greatmagazines.nl en ontdek wat een kostenloos magazine kan doen voor uw bedrijf. T: 020 – 58 00 977 | E: info@greatmagazines.nl | W: www.greatmagazines.nl


Revisiebedrijven

Motorenfabriek De Sutter werkt onder BOVAG-label Erkend Duurzaam

Bewust aan de slag met Erkend Duurzaam BOVAG daagt haar leden leden uit om bewust met mens en milieu om te gaan en beloont dat met het label Erkend Duurzaam. Jean-Paul Borsten, eigenaar van Motorenfabriek De Sutter, mocht als één van de eerste leden van BOVAG Revisiebedrijven dit predicaat voeren. Tegelijkertijd hoopt de ondernemer dat het label zo snel mogelijk verdwijnt.

“R

evisiebedrijven zijn de uitvinders van duurzaamheid”, lacht Borsten als je hem vraagt wat ‘duurzaam’ voor hem inhoudt. “We droegen ons steentje al bij toen ‘duurzaamheid’ nog niet in de belangstelling stond. Maar ja, als je dat aspect als branche niet uitdraagt, weet niemand het. We dragen zeer nadrukkelijk bij aan ‘groen’ technisch onderhoud. Door het reviseren van motoren gaan ze een tweede ronde mee, wat scheelt in de productie van nieuwe motoren. We besparen daardoor een hoop grond- en brandstoffen. Dat kun je nog eens verder uitbouwen door ook de appendages, zoals pompen en de dynamo, en de transmissie te reviseren in plaats van te vernieuwen.”

Bewust bezig zijn Maar BOVAG let bij het toekennen van het Erkend Duurzaam label ook op werkmethodes en dat hangt voor een groot deel af van de individuele ondernemer. Borsten: “Allereerst creëren we voor onze mensen een prettige werkomgeving. Daarnaast is duurzaam werken voor ons vooral een kwestie van bewust bezig zijn met wat je doet. We hadden al energiezuinige lampen in de werkplaats, de hogedrukreiniger wordt verwarmd met een zonneboiler en afvalscheiding is bij ons vanzelfsprekend. Het is prachtig dat BOVAG dit certificaat na het bewezen succes bij de auto- en truckdealers ook bij de andere afdelingen heeft geïntroduceerd, maar ik hoop dat het over een paar jaar niet meer nodig is. Het label is voor een bedrijf nu nog een manier om je te onderscheiden, maar het is natuurlijk de bedoeling dat straks elk bedrijf rekening houdt met mens en milieu. Dan is het geen streven meer, maar een uitgangspunt.”

zijn dan een nieuwe en doordat we aantoonbaar duurzaam werken weet de klant dat aan beide wensen wordt voldaan”, legt Borsten uit. Ook de BOVAG-ondernemers uit andere branches kunnen volgens Borsten profiteren van zijn bewezen ‘groene’ manier van werken. “Elke verbrandingsmotor kunnen we reviseren, van het lichtste bromfietsblokje tot de zwaarste industriemotor. Onze BOVAG-collega’s zullen er steeds vaker tegenaan lopen dat zakelijke klanten eisen dat ze aantoonbaar duurzaam werken. Vergelijk dat maar met een verplichte ISO-normering. Dan is Erkend Duurzaam niet zomaar een mooie opsteker, maar een voorwaarde om een klant van dienst te zijn. Als ik het op de hele mobiliteitsbranche betrek, vind ik dat BOVAG er goed aan heeft gedaan om het Erkend Duurzaam-label te lanceren. Mens en milieu varen er wel bij, maar ik ben ervan overtuigd dat het in de nabije toekomst ook bedrijfseconomisch gezien een belangrijke stap blijkt.”

‘De moderne klant, zowel zakelijk als particulier, let meer opkosten en duurzaamheid.’

Jean-Paul Borsten: “Erkend “Erkend Duurzaam Duurzaam is is niet niet zomaar zomaar een een mooie mooie opsteker, opsteker, maar maar een een voorwaarde voorwaarde om om een een klant klant van van dienst dienst te te zijn” zijn”

Ook voor BOVAG-collega’s De motorrevisie is een groeimarkt en het Erkend Duurzaam-label biedt daarbij zijn voordeel. “De moderne klant, zowel zakelijk als particulier, let meer op de aspecten kosten en duurzaamheid. Wat dat aangaat schieten we in de roos. Doordat motorfabrikanten meer identieke componenten gaan gebruiken kunnen wij sneller en voordeliger werken én leveren. Een gereviseerde motor kan daardoor tot wel de helft goedkoper

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 19

19

21-03-14 15:35


B

advertorial

p

fi

E fi i v Waarom: De kern van ons bestaan. RDC is in 1967 opgericht als RAI Documentatie Centrum (RDC) om de afnemers van de Rijwiel- en Automobiel Industrie (RAI) van informatie te voorzien over (het verkopen en repareren van) rijwielen en automobielen. Met de komst van computers veranderde ‘documentatie’ al snel in ‘data’ en werden beschikbare gegevens en de te ondersteunen bedrijfsprocessen uitgebreid. Het aantreden van BOVAG als medeaandeelhouder in 1991 onderstreepte het steeds groter wordende belang van RDC voor de gehele mobiliteitssector. Het bedrijf groeide uit van informatieleverancier tot brancheinformatiseerder met als doel ondernemers in de mobiliteitssector te ondersteunen in hun voornaamste bedrijfsprocessen: het in- en verkoopproces, het aftersalesproces en het financierings- en verzekeringsproces. Omdat in de huidige klant- en bedrijfsprocessen informatie een onmisbare productiefactor blijkt te zijn, is het informatiseren van de mobiliteitssector een randvoor-

waarde geworden voor een gezonde bedrijfsvoering in deze sector en daarmee de kern van ons bestaan. Hoe: De acties die we (moeten) ondernemen. Door het beschikbaar stellen van hoogwaardige gegevens met behulp van betrouwbare platforms voor informatielogistiek aan de mobiliteitssector geven wij vorm aan een continu proces van verbinden, verzamelen, verifiëren, verrijken, verwerken en verspreiden van gegevens; het informatiseren. Wij ontwikkelen en exploiteren hiertoe platforms die niet alleen in hoge mate met elkaar geïntegreerd kunnen worden, maar ook gekoppeld kunnen worden aan klanteigen systemen. Dit ‘Schiphol van de Mobiliteitssector’ moet er voor zorgen dat onze klanten hoogwaardig management, controle en optimalisatie van hun informatieverwerkende bedrijfsprocessen wordt geboden. Dit ‘Schiphol’ zorgt voor de gewenste betrouwbaarheid, kwaliteit, tijdigheid en beschikbaarheid van informatie zodat deze processen maximaal kunnen

bijdragen aan de bedrijfsresultaten tegen redelijke kosten. Wat: Het resultaat dat het oplevert. Door gebruik te maken van de AutoConnect-dienstverlening van inMotiv en de hoogwaardige data van RDC | Centraal Bureau voor Mobiliteit Informatie, beide onderdeel van de RDC groep, is de sector in staat de klant centraal te stellen en daardoor het aankoopproces en de tevredenheid van de mobilist op positieve wijze te beïnvloeden. AC-Historie bijvoorbeeld geeft u al voor een paar euro per maand een onmisbaar inzicht in de gebruikshistorie van de gebruikte auto en laat de consument zien dat voor u transparantie van groot belang is. Met AC-CareMail worden de contacten met uw bestaande klanten perfect onderhouden. Op basis van klant- en transactiegegevens in uw Dealer Management Systeem (DMS) worden uw verkoopkansen continu bewaakt zodat u op het juiste moment een relevante aanbieding kunt doen aan de belangrijkste prospect: uw bestaande klant. Een persoonlijke webpagina per klant, een persoonlijke app,

een e-mail en zelfs nog een brief zijn allemaal mogelijkheden die CaRe-Mail u biedt om met uw klant in contact te blijven. Met AC-OBS kunnen uw occasions op een betrouwbare en consistente manier op meer dan 100 websites worden gepresenteerd. Nieuw is hierbij de integratie met uw DMS. Met de AutoConnector wordt uw backoffice naadloos met uw frontoffice verbonden, wordt het managen van uw propositie op internet eenvoudiger en wordt uw marktbenadering versterkt. Als informatiseerder van de mobiliteitssector staat het belang van die sector voorop en worden eventuele opbrengsten van onze dienstverlening steevast weer geherinvesteerd. Onze klanten werken samen met ons aan hun eigen toekomst.

20 BOVAG in 2013

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 20

21-03-14 15:35


BOVAG zet Elektrische Wieler-

Tweewielerbedrijven

ploeg in ter promotie elektrisch fietsen

Elektrisch fietsen in stroomversnelling Om de opmars van de elektrische fiets verder uit Sander Bruynseels:

bouwen en eigenaren goede ondersteuning te

“De elektrische fiets is niet per

geven, heeft BOVAG Tweewielers de Elektrische

definitie een ‘oudemensen­

Wielerploeg geïntroduceerd. Sander Bruynseels

product’, ik heb zelfs aan

van Bike Totaal Schulting Tweewielers zette

kinderen van 14 een elektrische fiets verkocht.”

de ploeg onder leiding van voormalig profrenner Henk Lubberding naar tevredenheid in.

D

e elektrische fiets verovert razendsnel terrein. Inmiddels heeft een op de vijf verkochte tweewielers een elektromotor. Om het succes verder uit te bouwen en ondersteuning te bieden aan eigenaren van een elektrische fiets is er de BOVAG Elektrische Wielerploeg. Oud-profwielrenner Henk Lubberding en zijn ‘selectie’ vestigen tijdens evenementen en op internet de aandacht op de voordelen van elektrisch fietsen en geven tips voor onder­ houden veilige kilometers. Sander Bruynseels, medeeigenaar van Bike Totaal Schulting Tweewielers in Almere, zette de Elektrische Wielerploeg in bij de Zuiderzee Klassieker, een fietsevenement voor het goede doel. “We zetten ons met de zaak een aantal keer per jaar in voor kankerbestrijding. Bij de Zuiderzee Klassieker hebben we samen met BOVAG eens flink uitgepakt door de Elektrische Wielerploeg uit te nodigen. Het is een investering, maar het gaf wel een enorme kick dat Henk Lubberding bij ons op de stand een clinic gaf. Bij elektrische fietsen komen techniek en gebruik samen en hij legt dat feilloos uit. Veel mensen zijn nog bang om op een elektrische fiets te stappen, maar bij het juiste gebruik is het een prachtig vervoermiddel. Het geheel werd mooi aangekleed met promotiemateriaal, tenten en zelfs een elektrische Chevrolet Volt ploegleidersauto.”

Vooral exposure Tijdens de Zuiderzee Klassieker zelf heeft de inzet van de Elektrische Wielerploeg niet tot extra verkopen geleid, maar Bruynseels is er vast van overtuigd

dat het niet voor niets is geweest. “Het is goed dat BOVAG Tweewielers zo de aandacht vestigt op de Cor van Dort elektrische fiets. (44) Het is niet alleen de exposure die je Incidunt non, euismod vitae, door de wielerploeg hebt, maar ook de ondersteuposuere imperdiet, ning achteraf vialeo. een internetforum en een netwerk Maecenas malesuada. Praesent In die zin helpt dit initiavan tweewielspecialisten. eratbranche at massa. Sed tiefcongue de hele vooruit en ik merkte na de inzet cursus vitae tortor. ook datturpis mensen die Donec ik op locatie bij de Zuiderzee posuere vulputate arcu. Klassieker had ontmoet later bij ons in de winkel kwamen.”

Marktaandeel uitbouwen De bottleneck voor de elektrische fiets is volgens Bruynseels nog steeds de prijs die tussen de 2.000 en 3.000 euro ligt. Maar daar krijg je wel wat voor terug. “Het is wel heel lekker dat je zestig kilometer fietst zonder dat het zweet op je rug staat. Wel zien we dat hier in Almere, waar de bevolking relatief jong is, het marktaandeel kleiner is dan op de Veluwe, waar ze als warme broodjes over de toonbank gaan. Overigens is het niet per definitie een ‘oudemensenproduct’, ik heb zelfs aan kinderen van veertien een elektrische fiets verkocht. De Elektrische Wielerploeg spreekt iedereen aan en dat is een belangrijke bijdrage aan een verdere uitbouw van het marktaandeel.” Heel jammer vindt Bruynseels dat de Elektrische Wielerploeg onder zijn vakgenoten nog een te kleine naamsbekendheid heeft. “Daar mag BOVAG nog wel iets aan doen, want het zou zonde zijn als dit marketinginstrument te weinig wordt ingezet.”

‘Veel mensen zijn nog bang om op een elektrische fiets te stappen, maar bij het juiste gebruik is het een prachtig vervoermiddel’

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 21

21

21-03-14 15:35


BOVAG ontwikkelde in 2013 een visie op de eigen toekomst

Op weg naar een vereniging nieuwe stijl De wereld verandert razendsnel. In 2012 verkende BOVAG al wat dat betekent voor retailers. En in 2013 trok de vereniging die lijn door: BOVAG nam zichzelf onder de loep. In een uitgebreid visietraject definieerden BOVAGleden uit alle afdelingen hun vereniging opnieuw. Op dat fundament wordt in 2014 verder gebouwd.

“E

r is een nieuwe realiteit ontstaan”, zegt Bertho Eckhardt, bondsvoorzitter van BOVAG. “De crisis heeft iets essentieels veranderd in onze samenleving. Dat zie je terug in de manier waarop nieuwe ondernemingen met nieuwe businessmodellen terrein winnen en hoe bestaande ondernemingen nieuwe wegen inslaan. Je ziet het aan de originele manieren waarop complexe maatschappelijke problemen worden omgezet in iets positiefs. En je ziet het aan de communities die overal ontstaan. Mensen zoeken elkaar op en slaan de handen ineen om met elkaar de kwaliteit van leven te verbeteren. De belangrijkste opgave voor een bedrijf om succesvol te zijn, is betekenis geven aan de business. De onderneming moet een rol spelen in het leven van mensen. Daartoe moet zij zich telkens opnieuw uitvinden. Dat geldt ook voor BOVAG. We hebben de laatste jaren geen grote investeringen in het merk gedaan. De vereniging is strikt opgedeeld in branches. Dat past niet meer bij deze tijd, en nog minder bij de toekomst. Daarom hebben we in 2013 hard gewerkt aan een visie op de BOVAG van de toekomst.”

Bestaansrecht “In 2012 bracht BOVAG de Toekomstvisie 2020 uit”, zegt Eckhardt. “Daarin hebben we ons gebogen over de toekomst van de retail van mobiliteit. Die visie staat; we hebben een beeld gecreëerd en uitgedragen van waar het naartoe gaat met mobiliteitsretail. We hebben onze leden aan het denken gezet over hun rol in 2020. In 2013 hebben we de volgende stap gezet: we zijn die visie gaan inpassen in een breder verhaal. Dat draait om de vraag wat BOVAG moet zijn, zowel voor de leden als voor consumenten. Wat voegt BOVAG toe? Wat is ons bestaansrecht? Welke rol speelt BOVAG in het leven van mensen? Hoe sluiten we aan bij de nieuwe realiteit?”

22 BOVAG in 2013 22 Bovag jaarrmag2013-v1.indd 22

21-03-14 15:35


BOVAG in 2013

Open Het Hoofdbestuur van BOVAG heeft opdracht gegeven een visie op de nieuwe vereniging te ontwerpen. Daartoe nam BOVAG het bureau Fresh Forward in de arm. Onder hun begeleiding werd een Dreamteam samengesteld van leden en medewerkers van BOVAG. Eckhardt maakte daar deel van uit. “Met het Dreamteam hebben we een inspiratiereis gemaakt. In twee dagen zijn we door heel Nederland getrokken. In verschillende steden hebben we een aantal totaal nieuwe ondernemingen en initiatieven bezocht. Wij kregen een goed beeld van die nieuwe samenleving die aan het ontstaan is. Met die ervaringen vers in het geheugen heeft een deel van het Dreamteam een nieuwe BOVAG geschetst. Een BOVAG die verandering en tijdelijkheid in zich draagt, een vereniging die open is, zowel naar de leden als naar de buitenwereld. Een BOVAG waarin wordt samengewerkt om mobiliteit aan de consument beschikbaar te stellen. Een BOVAG die scherp is, creatief en flexibel, en mee kan bewegen met de nieuwe realiteiten die ontstaan.”

Communitysite De kern van BOVAG is en blijft datgene wat vrijwel alle leden het belangrijkst vinden: een organisatie voor lobby, belangenbehartiging en werkgeverszaken. De manier waarop dat is georganiseerd is echter flink op de schop gegaan. Eckhardt: “De organisatie in afdelingen, met elk hun eigen structuur en bestuur, was erg strak. Veel leden hadden het gevoel dat hun stem niet werd gehoord. Daarom zijn we dat anders gaan indelen. De afdelingen blijven bestaan, maar we verplaatsen het proces van overleggen en beslissen naar het internet. Op de nieuwe online communitysite bovaghuis.nl kunnen leden van alle afdelingen meepraten over hun branche. Of over andere onderwerpen die zij interessant vinden of in verbanden waarin zij zich thuis voelen. Medewerkers en bestuurders van BOVAG mengen zich in die discussies en communities, dragen hun steentje bij en luisteren naar de wensen, ideeën en behoeftes van de leden. Zo kunnen zij veel gerichter werken. De vereniging komt daardoor veel dichter bij de leden te staan. BOVAG is van iedereen.”

een huis voor de leden. Iedereen is er welkom om te komen vergaderen, mee te eten bij BOVAG Keuken of om er af te spreken met relaties. Het is een ontmoetingsplek voor mensen uit de mobiliteitsbranche.”

‘Veel leden hadden het gevoel dat hun stem

Innovatie En dat blijft niet bij woorden, zo verzekert Eckhardt. “Binnen de nieuwe vereniging heeft BOVAG zich een nieuwe rol aangemeten, namelijk die van motivator voor innovatie in de mobiliteitsbranche. BOVAG wil ondernemers met ideeën faciliteren en hen stimuleren om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Kern van die activiteiten is het zogenaamde Innovatielab. In fysieke bijeenkomsten, maar ook in de online community kunnen leden, partners en medewerkers hun ideeën pitchen, testen, delen en verrijken. BOVAG speelt dus een faciliterende rol, maar stelt ook haar grote netwerk van dochterbedrijven, leveranciers en relaties open voor haar leden, zodat innovatie gemakkelijker van de grond kan komen. BOVAG wil ondernemers met goede ideeën voor de branche dus op allerlei manieren op weg helpen. Op die manier helpt BOVAG immers haar leden vooruit. En dat is precies waarvoor BOVAG er is: ondernemers in mobiliteit ondersteunen en inspireren. Wat in 2013 begon met het visietraject is inmiddels uitgegroeid tot de meest ingrijpende operatie in de geschiedenis van BOVAG. Het mooiste daaraan vind ik dat het hele proces in feite door leden is gedragen. Het bestuur heeft misschien de voorzet gegeven en de middelen beschikbaar gesteld, maar het zijn de leden die er invulling aan gegeven hebben, in het Dreamteam en daarna. En de komende tijd zal die invloed alleen maar sterker worden. Ik wil bij deze dus iedereen nogmaals uitnodigen om mee te praten en mee te doen. Kom naar het BOVAGhuis, zowel online als in Bunnik, en praat mee. Het is uw vereniging.”

niet werd gehoord’

Pand Eind 2013 waren de grondslagen voor deze veranderingen gelegd: het nieuwe online BOVAGhuis was gelanceerd, de eerste communities waren actief. Ook werd het fysieke BOVAGhuis in Bunnik na een ingrijpende verbouwing officieel in gebruik genomen. Eckhardt: “Het nieuwe pand ademt de mentaliteit van de nieuwe BOVAG. Het is er licht, luchtig, ongedwongen. Er zijn weinig muren en weinig afgescheiden ruimtes: vrijwel alle medewerkers kunnen overal in het pand werken. Daardoor ontstaan er telkens nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuwe ideeën, nieuw elan. Het doel is, om die spirit uit te stralen naar onze leden. Het nieuwe huis is ook nadrukkelijk opgezet als

Welke rol speelt BOVAG in het leven van mensen?

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 23

23

21-03-14 15:35


AutoTrack 2014 Uitbreiding én verstevigen propositie AutoTrack.be Na 14 jaar succesvol te zijn in Nederland heeft AutoTrack een tweede platform in België gelanceerd. Met een duidelijke missie; namelijk ook in België een betrouwbaar en transparant autoplatform bieden. Fréderique van de Poll, business unit manager: ‘Met AutoTrack brengen we meer betrouwbaarheid en transparantie in de sector. Daardoor kunnen consumenten appels met appels vergelijken. In de online zoektocht naar een auto zijn diverse modellen te vinden met uiteenlopende prijzen. Het is moeilijk te achterhalen waar dit prijsverschil vandaan komt. Door inzicht te bieden in gegevens en volledige informatie te eisen van adverteerders, creëren wij een platform waarvan je als consument weet: hier krijg ik de juiste informatie. Kijk om een beeld te krijgen van de Belgische site op www.autotrack.be.

Nieuwe campagne: CheckCheckAutoTrack Om onze propositie duidelijk te positioneren in een online markt waarin transparantie en betrouwbaarheid key zijn, is in de nieuwe campagne gekozen voor een duidelijke boodschap: CheckCheck AutoTrack. Martijn Bovée, marketing manager AutoTrack: ‘Om onze propositie als betrouwbare autosite grotere bekendheid te geven, wijst Jack in onze campagne de consument op onze waardevolle checks. Zo laat Jack zien dat een auto kopen een leuk maar ook zorgvuldig proces is. AutoTrack checkt uitvoerig alle gegevens van auto’s. Auto’s die als total loss, gestolen of vermist geregistreerd staan komen niet op de site. Maar ook de informatie in de advertentie moet kloppend zijn. Zo bevestigt AutoTrack aan de consument dat het aanbod van bij ons aangesloten adverteerders voldoet aan hoge kwaliteitseisen. En onze adverteerders profiteren van een eerlijk concurrentieveld.

Apps Om als platform de consument op alle devices optimaal van dienst te zijn is eind 2013 de mobiele app gelanceerd. Een app die primair ontwikkeld is voor optimaal gebruiksgemak. Recent is daar de tablet app aan toegevoegd. Het speerpunt voor AutoTrack is om in 2014 haar platform continue te optimaliseren met producten en diensten die in het teken staan om de consument zorgeloos te laten zoeken in ons kwalitatieve aanbod. Met een duidelijk doel: het aantal autoverkopen van onze klanten vergroten.


Autowasbedrijven/rijscholen

Samen sterk voor een schone zaak Frank Vekemans en Roy Amendt zijn twee Eindhovense BOVAG-ondernemers met een verschillende historie, maar over de toekomst zijn ze het roerend eens. De carwashondernemer en de rijschooleigenaar hebben nu een succesvolle samenwerking. Vol frisse ideeën zijn zij een voorbeeld voor elke BOVAG-ondernemer die verder kijkt dan zijn neus lang is.

“D

e markt voor rijscholen is de laatste jaren nogal veranderd, ik zag om mij heen collega’s die daar niet in wilden meegaan of te laat inzagen dat ze moesten veranderen”, steekt rijschoolhouder Amendt van wal. “Ik heb op tijd mijn kansen gepakt en geinvesteerd in voertuigen en mensen. Er is hier door de slechte OV-verbindingen een enorme markt voor bromfietsles, we hebben daar goed op ingespeeld. Voor een optimale bezetting van het wagenpark hebben al onze instructeurs vaste lesauto’s en als één van hen een vrije dag heeft zet ik er een freelance instructeur in. Samen met een andere rijschool heb ik een vrachtwagencombinatie aangeschaft.”

Kwaliteit in service De samenwerking tussen Autorijschool Roy en Washin7 is even voor de hand liggend als bijzonder. Frank Vekemans: “De carwashmarkt begint te verzadigen, maar ik wil alleen op kwaliteit concurreren en niet op prijs. Die kwaliteit komt niet alleen van onze hoogwaardige installaties, maar ook uit de dienstverlening. Voor de zakelijke markt ontwikkelden we bijvoorbeeld de waspas. Daarmee kunnen werknemers de auto van de zaak laten wassen op rekening en tegen vooraf gemaakte

afspraken. Autorijschool Roy koos als een van de eerste voor de waspas. Met hen hebben we de afspraak dat de dakborden van de lesauto’s separaat worden schoongemaakt, terwijl de auto door de carwash gaat.”

Autorijschool Roy en Washin7: succesvol tegen de stroom in

BOVAG-driehoek Amendt brengt op zijn beurt Washin7 onder de aandacht bij zijn leerlingen. “Een geslaagde leerling krijgt een Washin7-tegoedbon cadeau, om zelf te gebruiken of om door te geven. Zo werk ik mee aan de verdere uitbouw van Franks klantenbestand.” Heel bijzonder is het centrale ontmoetingsplein in Vekemans Washin7. Daar mogen lokale, ook niet mobiliteitsgerichte ondernemers zich kosteloos presenteren. Uiteraard slaat Vekemans ook de handen ineen met ‘BOVAG-broeders’: “Seatdealer Verdaat hield hier een presentatie”, vertelt Vekemans. “Die levert en onderhoudt ook het wagenpark van Roy.. Speciaal voor hem hebben ze een leenauto met dubbele bediening ingezet. Zo is het BOVAG-kringetje weer rond.” Het BOVAG-lidmaatschap gaat voor Vekemans en Amendt verder dan een bord aan de muur. Amendt: “Ik zou graag zien dat BOVAG zich bij de overheid inzet voor een landelijk keurmerk voor goed presterende rijscholen, zodat de kwaliteit gewaarborgd is. Er zijn nu te weinig sancties voor rijscholen die onder de maat presteren. Wij hebben een hoog slagingspercentage, maar dat vraagt ook om forse investeringen.” Vekemans vult aan: “Als carwashondernemers investeren we enorm in milieuvriendelijke techniek zoals slib­putten en een waterzuiverings­installatie. BOVAG is een lobbyist bij uitstek en zeker in staat om onze inspanningen en belangen op een positieve manier onder de aandacht van wetgevers te brengen.”

Roy Amendt, Autorijschool Roy: Al op zijn zestiende wist Roy Amendt dat hij rijles wilde geven. In 1999 startte hij een eigen rijschool. Inmiddels is Rijschool Roy gegroeid naar 24 werknemers, elf auto’s, een BE-combinatie, tien bromfietsen en zestien motorfietsen.

Frank Vekemans, Washin7: Na een carrière in de industriële wasserij van zijn familie lanceerde Frank Vekemans in 2011 de full-service carwash Washin7 in Eindhoven en Roosendaal. Per uur kunnen er 120 auto’s fris gewassen en indien gewenst volledig gepoetst weer de deur uit.

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 25

25

21-03-14 15:35


DE sPECIALIsT IN BRANDsToFsYsTEmEN

Ruilproducten uit voorraad leverbaar - Common rail pompen en verstuivers - Verdeler- en lijnpompen

VoERTuIGsToRING DIAGNosE

Ruilproduct = topproduct Testen van: - Brandstofpompen - Verstuivers - Pompverstuivers - Benzine injectoren

TEsTEN, REVIsIE EN REPARATIE

Diagnose aan Voertuigen Voertuigtests in testcabine Roetfilter reiniging en inbouw Training aan technici

BosCh - DELPhI - DENso - VDo - sTANADYNE - TEhAG - YANmAR

Waar breng jij je kennis bij?

Met onze webinars train jij waar je wilt. Weinig tijd, maar toch je APK-kennis op peil houden? Dan is het tijd voor onze webinars. Waar je bent doet er niet toe. Je volgt onze instructeur via je beeldscherm en kunt gewoon vragen stellen. Probeer het zelf en leer alles over remmen, roest en APK Regelgeving. En dat voor maar 39 euro. Boek nu op www.innovam.nl/webinar


Dealerbedrijven

BOVAG-bezoek naar automotive reus Pendragon geeft ondernemers frisse ideeën

Een inspirerend kijkje in de keuken BOVAG organiseert met en voor haar leden regelmatig inspiratiebezoeken en -reizen, waarbij een kijkje in de keuken van ondernemingen in binnen- en buitenland wordt genomen. Een van de hoogtepunten was een bezoek aan de Britse dealerholding Pendragon. Welke ideeën deed François Driessen, directeur van de Eindhovense Driessen Autogroep, op tijdens de reis en werken ze ook in zijn bedrijf?

“P

endragon is een enorm bedrijf met 266 dealervestigingen. Het was een mooie ervaring om daar te zijn en kennis te maken met hun manier van werken”, vertelt Driessen. “Het meest in het oog springend was hun contactcenter met 200 medewerkers die volgens strakke protocollen bezig waren met diverse vormen van klantcontact. Ook hun softwaresysteem hebben we uitgebreid onder de loep genomen. Daarnaast ziet de ‘health check’ die ze bij de klantenauto’s uitvoeren er goed uit. Als bijvoorbeeld tijdens een onderhoudsbeurt blijkt dat de banden nog goed zijn voor een paar maanden worden ze niet meteen vervangen. In plaats daarvan krijgt de klant tijdig een telefonisch aanbod voor het vervangen van de banden. Het contact center is daarbij de spil. Je brengt onderhoudspotentieel in kaart en zoekt daarover contact met de klant.” Driessen benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: je houdt werk voor de werkplaats, maar de klant kan zijn reparatiekosten ook spreiden.”

Telematica Zelf gaat Driessen nog verder: “Wij zetten zelf in op telematica in auto’s. In een externe pilot en bij ons eigen wagenpark houden we realtime de conditie van de voertuigen in de gaten en acteren proactief in aftersales services zoals onderhoud, reparatie en schadeherstel. Dat is ook verder uit te breiden met andere services, zoals onder meer parkeeradvies.”

Eigen contact center Inmiddels heeft Driessen het concept van het contact center vertaald naar zijn bedrijfssituatie. “We hebben een nieuwe activiteit opgezet, waarbij het louter draait om klantcontact, zowel in- als outbound en via telefoon, social media en internet. Voorlopig hebben we een start gemaakt met voornamelijk aftersales en nu willen we de salesactiviteiten verder uitbreiden.” Driessen ziet nu al een gunstig effect. “Door de hele branche zie je een neergang in de aftersalesomzet. Ik zie bij ons echter een stabilisatie van de cijfers. Het

contact center is een essentieel onderdeel van onze marketingmix geworden en dat zal alleen nog maar sterker worden.”

Kennis delen Overigens ziet Driessen naar aanleiding van het inspiratiebezoek aan Pendragon ook een kans voor BOVAG om zich nog nadrukkelijker te profileren. “Ik juich dit soort initiatieven voor de leden van harte toe. Het is goed dat BOVAG haar leden de gelegenheid biedt om eens verder te kijken dan de eigen onderneming of zelfs de eigen branche. We bezoeken niet alleen mobiliteitsbedrijven, maar ook branchevreemde collegaondernemers. Ik doe dat individueel ook vaak en leer daar veel van en ben ook bereid om kennis te delen. Elke BOVAG-collega, van welke afdeling dan ook, is hier van harte welkom!”

‘Het contact center is een essentieel onderdeel van onze marketingmix geworden en dat zal alleen nog maar sterker worden’

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 27

27

21-03-14 15:36


BOVEMIJ FINANCIËLE DIENSTEN Full Service: voor u én uw klanten! GARANTIE PECHHULP

FINANCIERING AUTOVERZEKERING

Een klant wil mobiel zijn maar ook blijven

Ook interesse in een oplossing op maat voor uw klant?

Daarom heeft Bovemij Financiële Diensten voor u en uw klanten een uniek full-servicepakket ontwikkeld, met daarin een Autoverzekering, Financiering, Pechhulp en Aanvullende Garantie. Samen één loket voor mobiliteit.

Kijk voor meer informatie op www.bovemijfinancielediensten.nl of bel naar 024 - 366 55 66. Wij helpen u graag!

Takenhofplein 2 | 6538 SZ Nijmegen | Tel (024) 366 55 66


Aanhangwagenbedrijven

Minimale investering, maximaal resultaat BOVAG zet zich nadrukkelijk in voor digitale innovatie bij de leden. Dat die niet altijd de hoofdprijs hoeft te kosten, bewijst Ineke Vollebregt van Vollebregt Aanhangwagens. Samen met haar automatiseringspartner CSB Van der Velden is ze druk bezig om te schakelen van traditionele communicatie naar een volautomatisch werkende website, compleet met social media applicaties.

H

et initiatief van Vollebregt is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk in de aanhangwagenbranche. Waar autobedrijven met één druk op de knop hun voorraad nieuwe en gebruikte auto’s met gelikte websites wereldwijd online zetten, werken aanhangwagenbedrijven vaak nog met prijslijsten in PDF-formaat of simpelweg op papier. Ineke Vollebregt, die samen met haar man John een bedrijf met een klinkende naam in Berkel en Rodenrijs opzette, besloot om alle standaardinformatie over hun assortiment via internet beschikbaar te maken en bovendien een eigen offerteprogramma te ontwikkelen. “Digitale bestanden zoals prijstabellen waren normaal gesproken alleen bij onze leveranciers beschikbaar. Wij hebben onder meer een eigen offertesysteem ontwikkeld, waarin alle data van standaard aanhangwagens opgeslagen is. We hoeven alleen nog maar het juiste vakje aan te kruisen en de klant krijgt een keurige, digitale offerte.”

Geen diepte-investering

ke meerwaarde bieden ten opzichte van niet-BOVAGleden.” Helemaal ‘digitaal’ gaat Vollebregt nog niet. Informatie over speciaalbouw en het huren van aanhang­ wagens gaat alleen via de telefoon, simpelweg omdat het bedrijf daarbij persoonlijk contact met de klant op prijs stelt.

Live Chat Momenteel adverteert Vollebregt nog via sites als Marktplaats, maar binnenkort is dat niet meer nodig. “Ik zet flink in op de vindbaarheid op zoekmachines zoals Google, zodat je bovenaan in de zoekresultaten staat.” En er is meer toekomstmuziek. Nu al zet de Berkelse onderneemster voorzichtige stappen op het Twitter-pad en op Facebook. De recent gelanceerde website is bovendien helemaal voorbereid op Live Chat. “We zijn nog volop bezig met de doorontwikkeling. Door intensief samen te werken met CSB Van der Velden hebben we nu binnen redelijke kosten in feite een op maat gemaakte automatisering opgezet.”

Vollebregt Aanhangwagens ontwikkelde met een ICT-specialist een eigen automatiseringsprogramma

In veel gevallen is voor een dergelijk geautomatiseerd systeem een duur softwarepakket nodig. Maar Vollebregt ging de samenwerking aan met ICT-expert CSB Van der Velden en kwam met een zeer betaalbaar alternatief. “Je kunt wel een fancy programma aankopen, maar dat vergt een gigantische diepte-investering. Dat is in de huidige markt gewoon niet op te brengen. Ons offerteprogramma is gebaseerd op Microsoft Excel en dat hebben we op een creatieve manier aangepast.”

Steeds up-to-date Op vollebregtaanhangwagens.nl is het complete aanbod inclusief de voorraad van zo’n 150 nieuwe en gebruikte aanhangwagens te vinden. De gegevens hiervan zijn altijd up-to-date doordat er een rechtstreekse koppeling is met het interne voorraad­ systeem van Vollebregt. “Maten, prijzen en foto’s hebben we beschikbaar. Als de prijs in de voorraadlijst verandert, wordt de website automatisch aangepast. Zo weet de klant zeker dat de prijs en de technische gegevens die hij op internet ziet ook de juiste zijn. Het BOVAG-lidmaatschap gaat verder dan alleen het ophangen van een vlag. Je moet je klanten een duidelij-

Ineke Vollebregt: “Door intensief samen te werken met CSB Van der Velden hebben we nu binnen redelijke kosten in feite een tailormade automatisering opgezet.”

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 29

29

21-03-14 15:36


Actieve lobby op talloze dossiers

De belangen van leden verdedigen in de politieke besluitvorming en de publieke opinie. Dat is één van de kerntaken van BOVAG. In 2013 mengde BOVAG zich in vele debatten op allerlei dossiers. En er werden veelal goede resultaten geboekt.

Tellerfraude Het knoeien met kilometerstanden wordt strafbaar. Een wetsvoorstel van minister Schultz van I&M werd in april aangenomen. Met ingang van 2014 registreert de RDW kilometerstanden. Voorheen werd dit gedaan door Stichting NAP. BOVAG stond mede aan de wieg van NAP en maakt zich al jaren hard voor een verbod op tellerfraude. Dat is per 1 januari 2014 gerealiseerd.

prijzen niet door pomphouders worden veroorzaakt. In juli gaf minister Kamp (Economische Zaken) te kennen, dat hij ook niets ziet in een publicatieplicht.

2toDrive groot succes In november bestond 2toDrive (begeleid rijden vanaf 16,5 jaar) twee jaar. In maart werd echter al duidelijk dat het project een groot succes is: 56 procent van de kandidaten rijdt in één keer af, beduidend meer dan jongeren die op hun 18de beginnen met rijlessen.

Behoud APK In Brussel werd gesproken over een uniforme APK voor alle lidstaten. BOVAG heeft zich er hard gemaakt voor het Nederlandse systeem, waarbij de consument bij zijn eigen autobedrijf terecht kan voor een keuring en niet naar een apart keuringsstation hoeft. BOVAG kon aantonen dat het Nederlandse systeem werkt en kreeg de handen op elkaar: het systeem blijft onveranderd.

Geen prijsplicht Om de zoveel tijd gaan er in Den Haag stemmen op om pomphouders te verplichten hun brandstofprijzen te publiceren. BOVAG is daar fel tegenstander van: het geeft alleen maar gedoe en er zijn al genoeg vergelijkingssites. Bovendien is er geen prijsdaling te verwachten van de publicatieplicht, omdat de hoge brandstof-

Nuance in autoverkopen Tijdens een groot deel van 2013 bleven de nieuwverkopen van auto’s ver achter op het gemiddelde. Wat er nog werd verkocht, was klein en zuinig. BOVAG wees er echter op dat het de verkoop van occasions voor de wind ging, vooral de wat grotere modellen. Bovendien bleken meer consumenten voor een BOVAG-occasion te kiezen dan in voorgaande jaren. Kortom: weliswaar houden mensen de hand op de knip, er wordt nog wel degelijk auto gereden – en het liefst in een auto van een BOVAG-bedrijf.

30 BOVAG in 2013 Bovag jaarrmag2013-v1.indd 30

21-03-14 15:36


Lobbysuccessen

voor vrijheid van ondernemen, het verkopen van het bedrijf met overdracht van de franchise en het creĂŤren van een overlegstructuur via de dealervereniging.

Accijnzen en belastingen

Op de bres voor kwaliteit In maart berichtten verschillende media dat het niveau van de rijschoolbranche als geheel bedenkelijk zou zijn. BOVAG mengde zich in het debat en wees erop, dat er inderdaad een wildgroei aan rijscholen plaatsvindt, maar dat de consument een keuze heeft: een BOVAGrijschool biedt immers de nodige garanties.

Prinsjesdag 2013 sloeg in als een bom. Tegen langjarige afspraken in besloot het kabinet de autobelastingen toch te verhogen. BOVAG protesteerde fel. De regering zette echter door. Ook werd een verhoging van accijnzen op tabak en brandstof aangekondigd. De effecten daarvan leiden tot dramatische toestanden bij pomphouders in de grensgebieden. In het najaar van 2013 waarschuwde BOVAG daar al voor. In 2014 gaat de campagne door.

Gelijk speelveld voor dealers De Europese Commissie hecht belang aan eerlijke handelspraktijken en evenwicht in distributieketens. BOVAG heeft de Commissie erop gewezen dat de voorwaarden in distributiecontracten voor autodealers en pomphouders vaak onevenwichtig zijn. De Commissie heeft aangegeven dat ze de problematiek begrijpt, en heeft aangekondigd met een standpunt te komen. Die bekendmaking laat echter nog op zich wachten.

Elektrische Wielerploeg Wilt u ook fietsen met de beste ondersteuning? Sluit u dan aan bij de BOVAG Elektrische Wielerploeg. Met die boodschap trok oud-wielrenner Henk Lubberding het land in. Het initiatief verenigt de branche in het streven om de vakhandel als enige adres voor e-bikes neer te zetten. Op talloze evenementen doken de Wielerploeg en zijn coach op, wat tot veel hilariteit en exposure leidde.

Eerlijke dealercontracten BOVAG heeft vrijwel alle dealerverenigingen ondersteund bij de onderhandelingen voor nieuwe dealercontracten. De juristen van BOVAG brachten daarbij hun kennis in van dealercontracten uit heel Europa. In die onderhandelingen streefden BOVAG en de verenigingen naar evenwichtigheid: wanneer fabrikanten exclusiviteit of investeringen vragen, dan moet daar voor de dealer wat tegenover staan. BOVAG zette zich in

BOVAG-directeur Koos Burgman en Clemens van Hulten, Voorzitter BOVAG tankstations op lobbybezoek bij staatssecretaris Weekers van FinanciĂŤn.

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 31

31

21-03-14 15:36


ERKEND DUURZAAM

WORDEN? Duurzaam ondernemen is geen trend meer, maar een vast element in elke onderneming. Daarom heeft de branche (RAI Vereniging, BOVAG, FOCWA Schadeherstel en STIBA) besloten het thema duurzaamheid gezamenlijk op te pakken onder de vlag van Erkend Duurzaam. Zo leren we van elkaars expertise en er is duidelijkheid voor de markt; geen wildgroei meer aan certificaten.

Programma Erkend Duurzaam Erkend Duurzaam biedt u als ondernemer verschillende producten en diensten om met MVO aan de slag te gaan, op een manier die afgestemd is op uw bedrijf. Drie scans vormen de basis van het Erkend Duurzaam Programma. Na het doorlopen van de Basis, Plus of Premium scan krijgt een onderneming het certificaat Erkend Duurzaam.

Hét duurzaamheidsprogramma voor de mobiliteitsbranche

Erkend Duurzaam biedt u: - Inzicht en bewustwording op het thema duurzaamheid - Een compleet pakket aan producten en diensten voor duurzaam ondernemen - Substantiële kosten- en milieubesparingen - Aantoonbaar voordeel bij aanbestedingen; sinds 2011 al genoemd als ‘best practice’ door de overheid

Al 900 certificaten uitgereikt. Doet u ook mee? Neem contact op via erkendduurzaam@ivdm.nl of bel IvDM 020-6613181. www.ivdm.nl/erkendduurzaam

2014_02_17 - ARN - advertentie.indd 1

Instituut voor Duurzame Mobiliteit

17-02-14 17:58


Caravan- en camperbedrijven

Zwaar ingezet op promotie van de kampeerbranche

Het jaar van de promotie

BOVAG Caravan- & Camperbedrijven heeft het afgelopen jaar zwaar ingezet op het promoten van de kampeerbranche, de BOVAG-kampeer­ bedrijven en het kamperen in het algemeen. Een bloemlezing.

H

et Nationaal Kampeer en Caravan Event in oktober 2013 was een gezamenlijk initiatief van KCI en BOVAG met als doel het wegvallen van de voor de branche zo belangrijke Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht te compenseren. Van de deelnemers verkocht 30 procent tijdens de actieperiode in oktober meer nieuwe kampeermiddelen dan vorig jaar in hetzelfde tijdsbestek. Het Nationaal Kampeer en Caravan Event werd fors ondersteund door verschillende partijen. De Telegraaf bracht een zestien pagina’s tellende kampeerbijlage uit in de zaterdageditie en reclamespots op diverse regionale en landelijke radiostations riepen consumenten op bij de deelnemende bedrijven een kijkje te komen nemen. Daarnaast verschenen er wervende artikelen in onder meer De Kampeerauto van de NKC, Freelife Magazine van ACSI en de Kampeer- & Caravan Kampioen van de ANWB. Het event keert in 2014 zeer waarschijnlijk terug. Dit jaar echter mét een Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht.

BOVAG Kampeerdagen Een ander belangrijk promotie-event waren de BOVAG Kampeerdagen in het voorjaar. Met name voetballiefhebbers kunnen de BOVAG Kampeerda-

gen nauwelijks zijn ontgaan. Langs de velden van alle wedstrijden waren in het speelweekeinde van 14 en 15 april 2013 billboards zichtbaar met wervende teksten over de BOVAG Kampeerdagen. De commercials op Eredivisie Live zijn door 600.000 mensen gezien. De avonduitzending van Studio Sport, waarin de reclames ook zichtbaar waren, is door 2,7 miljoen mensen bekeken. Leden zijn gedurende de Kampeerdagen actief aan de gang gegaan met speciaal promotiemateriaal. Met name de kortingsactie rond de vakantieparken van RCN viel bij ondernemers en consumenten in de smaak. De BOVAG Kampeerdagen staan in 2014 weer op de agenda.

Oprichting kampeerkoepel In 2013 werd de kampeerkoepel opgericht. Een samenwerkingsverband van tal van partijen uit de kampeerwereld. ANWB, ACSI, KCI, RECRON, NKC en BOVAG sloegen de handen ineen om gezamenlijk een aantal zaken op te pakken: het promoten van kamperen, onderzoek doen naar de kampeerder en lobby.

BOVAG Commercials BOVAG-breed werd in 2013 fors geïnvesteerd in merkonderhoud. Een fraaie tv-campagne gaf het merk een boost. Daarnaast waren er radiospotjes waarin de diverse bloedgroepen van BOVAG over het voetlicht werden gebracht. Waaronder uiteraard de caravan- en camperbedrijven van BOVAG. Voor de komende jaren staat een grootschalig vervolg van deze campagne op stapel, met uiteraard weer een prominente rol voor de kampeerbranche.

Promotie voor de onderhoudsbeurt De BOVAG Onderhoudsbeurt wordt 65.000 keer per jaar verkocht. Hierdoor is het BOVAG-product het best verkochte onderhoudsproduct in de kampeerbranche. Om onderhoud te stimuleren zijn in 2013 diverse acties opgezet. Zo was BOVAG aanwezig tijdens de Caravana en ANWB Kampeerdagen om de onderhoudsbeurt aan de man te brengen. Daarnaast werden er in samenwerking met de politie diverse controles uitgevoerd om de kampeerder te wijzen op goed onderhoud.

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 33

33

21-03-14 15:36


Truckdealers

Truck Academy zet in op hoger opleidingsniveau

‘We hopen op een generatie monteurs die blijft’ Zeker in het beroepsvervoer is onderhoud en reparatie topsport. Technisch personeel moet van de hoed en de rand weten om efficiënt en gedegen werk te leveren. Met de Truck Academy, een initiatief van onder meer leden van BOVAG Truckdealers, worden technici met een vers diploma op zak verder klaar­ gestoomd voor het werk in de truckwerkplaats, en meer.

D

e truckbranche staat voor de flinke uitdaging om geschikt en gemotiveerd personeel te vinden. BOVAG zet zich daar al jarenlang voor in. In navolging van die inspanningen heeft een aantal grote truckdealers de handen ineen geslagen met een gezamenlijk, aanvullend opleidingsinstituut als resultaat: de Truck Academy. Ronald Steigenga is als vestigingsleider van Iveco-dealer Schouten in Almkerk en Tiel nauw betrokken bij de Truck Academy Rijnmond. Hij legt uit: “Als truckdealers merkten we dat het opleidingsniveau op de technische scholen het net niet haalde bij wat wij in de werkplaats verlangen. Daarom hebben we de Truck Academy opgezet, als een overbrugging tussen regulier technisch voertuigonderwijs en de merkgebonden trainingen.”

BOVAG voor landelijk netwerk Voor de Truck Academy zochten de dealers contact met Innovam en BOVAG. “We zijn in onze eigen regio’s Den Bosch en Rijnmond begonnen, maar willen door heel Nederland een netwerk van dit soort instituten. We hadden behoefte aan een landelijke organisatie die ons helpt bij de verdere uitrol en dan is BOVAG een logische partij.” Maar hadden Steigenga en consorten niet kunnen volstaan met het opgooien van een balletje en BOVAG en Innovam de handschoen laten opnemen? “Niemand heeft er iets aan als we wel gaan lopen roepen en verder niets doen. Je moet het samen aanpakken. Onze betrokkenheid is belangrijk, omdat de deelnemers in onze eigen werkplaatsen werken. We hopen op een generatie monteurs die gemotiveerd aan de slag gaat en blijft. De echte talenten willen we zelf begeleiden bij een mooie carrière in de branche. Met training maak je het verschil tussen een baan en een loopbaan. Aangezien wij alleen de besten willen hebben, zijn we met de Truck Academy gestart.”

Aantoonbaar hoger niveau Wie aan de Truck Academy start heeft een passende vooropleiding en is gemotiveerd om door te groeien. Steigenga: “Het is een deeltijdopleiding die in de avonduren kan plaatsvinden. Daarnaast bieden we thema-avonden aan voor monteurs die meer willen leren over een bepaald onderwerp. We hameren erop dat wanneer onze technici stoppen met leren ze ook stoppen met meerwaarde creëren. In dit vak gaan de ontwikkelingen zo razendsnel dat je je echt moet inzetten om bij te blijven. Je pikt de deelnemers aan de Truck Academy er zo uit in de werkplaatsen: ze hebben een aantoonbaar hoger niveau .”

Go4Trucks: welkom in de truckwereld Naast de Truck Academy is er Go4Trucks, een promotieprogramma van Oomt, een gezamenlijk orgaan van BOVAG en de vakbonden. Hiermee worden techniekleerlingen al in een vroeg stadium warm gemaakt voor een baan in de truckbranche. Daarnaast zorgt Oomt voor een verdere professionalisering van de lesstof bij opleidingen in de voertuigtechniek.

34 BOVAG in 2013

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 34

21-03-14 15:36


Al jaren de enige en beste partner voor kwalitatief en veilig autoschadeherstel


Hoe is het met uw accu? Elk voertuig heeft hem nodig! Midtronics, gebruikt door verreweg de meeste autofabrikanten én internationale pechhulpdiensten.

MDX-300 & MDX-600 Veilig, snel, simpel test de accu en print direct het resultaat.

www.midtronics.com

EXP-1000 & ChargeXpress Hét complete pakket voor HD-accu’s en onderhoud aan elektrische systemen, speciaal ontworpen voor truckservicebedrijven en fleetowners.

GRX-3000 Combineert switchmode laden, conductancetechnologie en loadtesten om in zo min mogelijk tijd een volledige diagnostische routine op een accu uit te voeren.

@midtronics

GRX-5100 Hybrid/EV Laden bij startproblemen, balancing en volledig ontladen van accupacks met als gevolg: minder garantiekosten voor fabrikanten, sneller repareren en lagere kosten voor klanten.

Bovag jaarmagazine 2013  

Het BOVAG jaarmagazine 2013 is uitgegeven door Great Magazines in opdracht van de BOVAG.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you