Page 1

PORTFOLIO Germรกn Ricardo Betancourt


CONTENT

PROFESSIONAL JUBILEE PLAZA ROOF / COMPENSAR

4

ACADEMIC B&B + WORKSHOP

10

BOVISA SPORTS CENTER

18

VILLA AYTAC

24

FINAL DEGREE PROJECT VARIATIONS ON A THEME OF HOUSING

30

POLE LAMP

38


JUBILEE PLAZA ROOF / COMPENSAR Bogotรก, Colombia Architect: Konrad Brunner Coordinator: Lolita Pinzรณn Design, modelling: Germรกn Betancourt.

The project is born of the need of the client to cover an existing plaza developed in 2000 given the great demand of events that take place there. From this situation two important premises for the development of the project apeared. The first was to solve the flexibility of a space that could host events with different requirements. The second was to maintain the open character of a square.

4


Given the characteristics of the task, the adopted solution was to look for a roof with a minimum of structural elements. In this case, 4 columns support a square ETFE roofing system of 52 per 52 meters. The structural proposal implied the use of overhangs to reduce bending moments and the spans to be covered, allowing an asymmetrical relationship between the beams of the ends and the central ones The proposed geometry is based on the union of golden ratio rectangles, both in plan and elevation to give a harmonious sense to the overall composition. Being a building of few elements, each one had an important visual weight, and the relation between the load bearing and formal structures had to be clear.

6


ESTRUCTURA METALICA CUBIERTA EN ETFE

PROYECTO

CUBIERTA PLAZA DEL JUBILEO

PROPIETARIO

Vo. Bo. MODIFICACIONES

ARQUITECTO

KONRAD BRUNNER

MAT. 1481 DIRECTOR DE PROYECTO:

ARQ. LOLITA PINZON

COLABORADORES EN DISEÑO:

ARQ. GERMÁN BETANCOURT DERECHOS DE AUTOR

KONRAD BRUNNER ARQUITECTOS LTDA. PROYECTO No.

00-000 ESCALA

1:125 VERSION

03

FECHA ELABORACION

23-09-2015

ULT. MODIFICACION

08-04-2016

CONTIENE

PLANTA CUBIERTA

. . . .

CODIGO DE PLANO

CO-KB-A-003-P-N1-3

PLANO No.

7


8


BORDE

PROYECTO

.07

.07

.12

.12

.11

CUBIERTA PLAZA DEL JUBILEO

.07

.18

.13

.18

.05 .05

ARQUI

KON

PROPIETARIO

MAT. 1

.25

DIREC

ARQ

.30

.30

.25

VERIFICAR DIMENSIO TUBERIAS

Vo. Bo. MODIFICACIONES

COLAB

ARQ

DEREC

KON ARQ

PROYE

15.30

5'

2'

00-0

5'

ESCAL

INDIC

VERSI

03

CONTI

14.80

3

.11

CORTE C3 - DETALLE CANAL DE BORDE

4

ESCALA: 1:10

5 PROYECTO

AXONOMETRÍA - DETALLE CANAL

CUBIERTA PLAZA DEL JUBILEO

.07

6

ESCALA: SIN

CORTE C4 - DETALLE COSTILLA

. . .

ESCALA: 1:10

CODIG

ARQUITECTO

KONRAD BRUNNER

CO

PLANO

.12

.18

.07

DE VIG YC

.25 .25

CORTE C2 - DETALLE CANAL DE BORDE ESCALA: 1:10

PROPIETARIO

D

MAT. 1481

.25

DIRECTOR DE PROYECTO:

.30

ARQ. LOLITA PINZON

VERIFICAR DIMENSIONES DE TUBERIAS DE 2

Vo. Bo. MODIFICACIONES

COLABORADORES EN DISEÑO:

ARQ. GERMÁN BETANCOURT DERECHOS DE AUTOR

KONRAD BRUNNER ARQUITECTOS LTDA. PROYECTO No.

00-000

5'

5'

ESCALA

INDICADA VERSION

03

FECHA ELABORACION

23-09-2015

ULT. MODIFICACION

08-06-2016

CONTIENE

.25 .25

CORTE C3 - DETALLE CANAL DE BORDE

4

5

ESCALA: 1:10

AXONOMETRÍA - DETALLE CANAL

6

ESCALA: SIN

PROYECTO

CUBIERTA PLAZA DEL JUBILEO

CORTE C4 - DETALLE COSTILLA ESCALA: 1:10

DETALLE DE VIGA DE BORDE Y COSTILLAS

. . .

CODIGO DE PLANO ARQUITECTO

KONRAD BRUNNER

CO-KB-A-403-D-DE-3

PLANO No. PROPIETARIO MAT. 1481 DIRECTOR DE PROYECTO:

ARQ. LOLITA PINZON

DE-403

VERIFICAR DIMENSIONES DE TUBERIAS DE 2

Vo. Bo. MODIFICACIONES

COLABORADORES EN DISEÑO:

ARQ. GERMÁN BETANCOURT DERECHOS DE AUTOR

KONRAD BRUNNER ARQUITECTOS LTDA. PROYECTO No.

00-000

5'

ESCALA

INDICADA VERSION

03

FECHA ELABORACION

23-09-2015

ULT. MODIFICACION

08-06-2016

CONTIENE

RDE

5

AXONOMETRÍA - DETALLE CANAL

6

ESCALA: SIN

CORTE C4 - DETALLE COSTILLA ESCALA: 1:10

DETALLE DE VIGA DE BORDE Y COSTILLAS

. . .

CODIGO DE PLANO ARQUITECTO

KONRAD BRUNNER

CO-KB-A-403-D-DE-3

PLANO No. MAT. 1481 DIRECTOR DE PROYECTO:

ARQ. LOLITA PINZON

DE-403

VERIFICAR DIMENSIONES DE TUBERIAS DE 2

COLABORADORES EN DISEÑO:

ARQ. GERMÁN BETANCOURT DERECHOS DE AUTOR

KONRAD BRUNNER ARQUITECTOS LTDA. PROYECTO No.

00-000 ESCALA

INDICADA VERSION

03

FECHA ELABORACION

23-09-2015

ULT. MODIFICACION

08-06-2016

CONTIENE

6

CORTE C4 - DETALLE COSTILLA ESCALA: 1:10

DETALLE DE VIGA DE BORDE Y COSTILLAS

. . .

9


B&B + WORKSHOP Ponte di legno, Italy Interior design Studio Politecnico di Milano

10

The main goal of Vescasa Bassa project is to create sustainable and self sufficient environment. We proposed to use existing building (Building A) to provide an accomodation to People who want to enjoy the natural park of Adamello and benefits of the village. To improve the villages population and income, we proposed a cheese and traditional food workshop and an animal barn from the ruins of an old building (Building B) to maintain the self-sufficent cheese making in the village.


11


12


13


The Eco-Village concept is supported with solar panels, which is using to provide electricity and heat for the extrime conditions of the village. To solve the heating problem we suggest to use an sauna inside of the building A, which is using the heated water from the panels and maintain the heat to distribute to house by radiant heating system. The wintergardens we propose on the building A ment to create a heat barrier and habitat for residents. Building B is designed to be a public space with Info point, Workshop and Barn. The solution we propose to use animals to produce heat and Waste to be recycle to energy.

14


15


16


17


BOVISA SPORTS CENTER Milan, Italy Construction Studio Politecnico di Milano

Situated between the Engineering Campus and the residential zone of Bovisa, the new Polimi Fitness Facility seeks to stitch together educational and residential zones.Taking inspiration from the industrial vernacular to the north, the campus utilizes a permanently placed crane to install and maintain the provisional structures of the campus. The project is divided in permanent structures for the ground level and a “cover� made of lightweight materials (CLT and ETFE) with a certain degree of standarization, making possible to reuse the roof system in a different location or disasambled for recycling.

18


19


20


21


22


VILLA AYTAC Milan, Italy Design Studio Politecnico di Milano The project for Villa Aytac started with the modifiaction of an existing basic scheme of a three volume composition. The developement in the design consisted in giving a stronger character to each one of those volumes to to emphasize the dialectical relationship through simple strategies; scale, position, proportion and materiality.

24


Each volume supports a programmatic section of the project, the central body for housing, the lower bar for a communal kitchen and the suspended glass box for working spaces.

25


26


27


28


VARIATIONS ON A THEME OF HOUSING Bogotá, Colombia Bachelors Final Studio Universidad Nacional de Colombia

The principle of variation, as a game or a mere formulation of difrent things, its a fundamental composition procedure. “The more variations in its fundamentals , the better its results: the variation enhace vivifying changes , which generates intensity , consistent developments and transformations of the processes”. Clemens Kühn Treated on musical form

30


The site has a number of unique conditions that add character to the final architectural response. Its located on “La avenida El Dorado” one of the main avenues of Bogotá at a turning point where the view of the Andes mountains frames the corner of the triangular block, allowing the creation of an urban landmark to enhace this singularity.

礀 

倀䰀䄀一吀䄀 䐀䔀 䌀唀䈀䤀䔀刀吀䄀匀    䔀匀䌀 ㄀㨀㔀  

漀洀瀀攀

32


33


焀甀攀漀猀 搀攀氀 猀琀愀渀漀⸀ 匀椀洀甀氀琀渀攀愀洀攀渀琀攀Ⰰ 氀愀 攀猀琀爀甀挀琀甀爀愀 甀渀椀昀椀挀愀 攀氀 瀀爀漀礀攀挀琀漀 礀 搀愀 氀愀猀 瀀愀甀琀愀猀 瀀愀爀愀 氀愀猀  瘀愀爀椀愀挀椀漀渀攀猀 搀攀氀 樀甀攀最漀 瘀漀氀甀洀琀爀椀挀漀⸀

The platform, isn’t just an horizontal volume, but a three-storey base, and becomes the conection between the city below and the towers above, an extension of the public space, not as an urban square or a park, but the continuity of the sidewalk.

吀䔀䴀䄀 夀 嘀䄀刀䤀䄀䌀䤀伀一䔀匀 匀伀䈀刀䔀 䰀䄀 嘀䤀嘀䤀䔀䐀䄀 儀唀䤀一吀䄀 倀䄀刀䔀䐀䔀匀Ⰰ 吀䔀唀匀䄀儀唀䤀䰀䰀伀Ⰰ 䈀伀䜀伀吀섀Ⰰ 䌀伀䰀伀䴀䈀䤀䄀 䜀䔀刀䴀섀一 刀䤀䌀䄀刀䐀伀 䈀䔀吀䄀一䌀伀唀刀吀 䨀䄀刀䄀䴀䤀䰀䰀伀  䌀伀䐀㨀 ㌀㄀㜀㄀㄀㄀ 䐀䤀刀䔀䌀吀伀刀㨀 䴀䄀刀䌀伀 䔀刀一䔀匀吀伀 䌀伀刀吀䔀匀 䐀䤀䄀娀

㄀⼀


35


倀䰀䄀一吀䄀 吀䔀䴀䄀    吀伀刀刀䔀匀   䔀匀䌀 ㄀㨀㄀  


POLE LAMP

Pogetto progetto del prodotto d’arredo Politecnico di Milano The re-design of the Pole Lamp by Steven Holl is based on the idea of mantaining and enhacing its original concept, a lighthing column. The transformation of the design seek for the upgrade of the basic components in the furniure piece, the body, arms and the functional detalis, giving as result a lamp than can be modified to achieve different light configurations by making use of “arms� able to rotate, and dimmers to precicely control the amount of illumination.


40


41

Profile for Germán Betancourt

Germán Ricardo Betancourt - Architecture Portfolio  

Germán Ricardo Betancourt - Architecture Portfolio  

Advertisement