Page 1

D E S I G N

P R O J E C T S


1


URBAN E BU L L ITION eb-ul-li-tion: (noun) the action of bubbling or boiling. FALL 2017 - Fourth Year Design Studio INSTRUCTOR - Peter Marks

2


MASTER VISION FOR AKRON, OHIO The first design problem we were assigned to solve was to reenvision downtown Akron in way that would attract people to the city that is not currently. As a small group, our intent was to create a vibrant downtown that attracts people with talents and interests that could impact the community in a major way. The north-south spine of the redeveloped district will be a walkable, bike-able transit, that also provides opportunities to pause and gather. Public spaces at a variety of scales offer opportunities to share a meal, meet friends, shop or work. The Towpath is better defined and is protected from vehicle traffic using the new tunnel, to better support a healthy active lifestyle. This master vision reveals the cultural resources that Akron currently has and introduces new, complementary services.

Underground bike path section

Lock 3 extension redesign Recreation / fitness zones

New bike-path connection to city (north)

Proposed new construction, improved bike path/streetscape

Main street closed to vehicles

Underground bike-path

New bike path connection to city (south)

Proposed open air market, green space, & pedestrian zone

3

Pedestrian food focus

Legend master vision development adaptive reuse new construction project site - immediate Alley conversion, maiden lane extension

Lock 3 redevelopment


FORM-FINDING PROCESS

The form-finding was an investigation of form with spatial, environmental, and site conditions in consideration. The initial forms were created (below), and then the conditions were probed through hand-sketching and diagramming. The three different types of form were created using different operative methods and materials for each.

PROGRAM ORGANIZATION

CIRCULATION

1 DAYLIGHTING SELECTED FORM - The idea behind this form study was to investigate how to connect important areas around site. The converging“fingers� (above) transformed from the building to the circulation of a building with spaces created around the circulation (right). This created a form sensitive to the site context, while still connecting the separate urban spaces.

Further Investigation: Combination of Form 1 & Form 2

2 DAYLIGHTING VIEWS The idea behind this form study was to investigate form created through structure and ribbon. The study investigated the ways of creating spaces on the site by changing the shape of structure and orientation of ribbons. The variation of the two elements created different conditions of daylighting, views, space within one building. This form study was carried in conjunction with the previous as a further investigation of facade.

DAYLIGHTING

FORM SUBTRACTION

3 VIEWS The original idea behind this form study was to investigate form created through a subtractive process. The form started as a box that took up the entire site. The investigation was to discover the effects of removing mass and how that could improve or worsen important conditions of space, daylighting, The white portions of the model are meant to read as parts of the form that views, or passive environmental response of the building. were not subtracted from.

HEAT AVOIDANCE

4


RESPONSE TO CONTEXT

CREATION OF SPACE

LEGEND Towpath Proposed Towpath Addition Site Adaptive Reuse Building

FORM MANIPULATION

RESPONSE TO NATURAL ENVIRONMENT

The project objective given to the class was to create a building design that would align and adapt the master vision proposed previously. The instructor left the decision of the site and program of the building up to each individual designer. The only major requirement was that the building had to be around 60,000 square feet (sq. ft.). The main focus, once the site was proposed and approved, was to investigate a multitude of building forms. The building is a fermentation center that aims to expose people to the fermenting process used for beer as well as particular breads. The program will become a good addition to the many bars and restaurants on the other side of P. Williams St. It will also accommodate for the bikers and pedestrians who use the towpath by creating a entrance to an existing through-street tunnel.

P. WILLIAMS ST. N. EXCHANGE ST.

5


6


PROGRAM ORGANIZATION

SUSTAINABLE PROGRAM

YEAST CULTURE

BREAD

BREAD PRODUCTION

BEER FERMENTATION

BEER

ACTIVE / HEALTH AREA

TASTING

BOILING YEAST CULTIVATION MALTING GREENHOUSE MASHING BAKERY KITCHEN

7

USED YEAST


LEVEL_-01

LEVEL_00

LEVEL_02

A WP TO TH

MULTI-GRAIN FIELDS

GREENHOUSE CYCLISTS’ CAFE

KITCHEN/ STORAGE

MALTING BIKE STORAGE

INCUBATOR KITCHEN

YEAST CULTIVATION / RECYCLING

SERVICE KITCHEN

MASHING

BAR/RESTAURANT

BAKERY KITCHEN

BREAD STORAGE

BOILING

BEER STORAGE

LEVEL_03 The organization of program is done to explain the processes of making beer and bread clearly, while exposing occupants to steps in the process that have passed or new ones to come. The organization and floor-plate-shifts, also, allows dissimilar programs to be exposed to one another for potential unique interaction. The top level is the production of in-house beers and breads that supply the ground floor restaurant/bar through a large exposed service shaft. BAKERY/PACKAGING

TASTING

SERVICE SHAFT FERMENTATION/ BOTTLING

8


9


10


11


A RETROS P E CT I VE P L A ZA

FALL 2018 - Graduate Florence, Italy Abroad Program Graduate Design Studio INSTRUCTOR - Alberto Francini

12


The purpose of this conceptualization is to create a precedent of public space and building design for the identity of this new development in northern madrid. While the assignment was to design a building, the focus of this design is on how a mixed-used building could create a quality of public space within and around it. It is was a necessity to reflect on the elements that define quality public spaces, or plazas, throughout history in order to do so. Key elements were identified and reconceptualized in order to create a plaza contextualized to contemporary society. The large map of madrid (right) marks the existing prevalent market spaces in the city. With a lack of markets in the north of the city, the designed building is programmed for a large market place similar to the markets that the city is identified by. This market on the ground floor has the ability to spill into the created plaza and a large open-air market would be a result. The ground floor of the market, plaza, and urban context have a strong physical connection allowing users to move throughout the three separate spaces without feeling like they have ever entered a building. 13


14


FORMAL PROGRESSION

PLAZA ASCENSION

ROOFTOP RESTAURANT + BAR

LUXURY APARTMENTS

OFFICES FOR FOOD/PRODUCE DELIVERY SERVICES

APARTMENT HOUSING VARYING SQM

15


TOWER FACADE TRANSFORMATION

FLOOR 22-24 BAR + RESTAURANT

FLOOR 04 APARTMENTS40 SQM 80 SQM 120 SQM

FLOOR_24 +96 m FLOOR_23 +92 m

FLOOR 17-21

FLOOR_22 +88 m

LUXURY APTMTS 100 SQM

FLOOR_21 +84 m FLOOR_20 +80 m

FLOOR 14-16 OFFICES

FLOOR 03 STUDIO + LIBRARY

FLOOR_19 +76 m FLOOR_18 +72 m

FLOOR 08-13

FLOOR_17 +68 m

OFFICES

RESTAURANT

FLOOR_16 +64 m FLOOR_15 +60 m FLOOR_14 +56 m

FLOOR 02

PUBLIC KITCHENS SCHOOLKITCHENS

FLOOR 07

FLOOR_13 +52 m

OFFICES

FLOOR_12 +48 m FLOOR_11 +44 m FLOOR_10 +40 m FLOOR_09 +36 m

FLOOR 01

FLOOR_08 +32 m

EXHIBITION SPACE CULINARY SCHOOL

FLOOR_07 +28 m FLOOR_06 +24 m FLOOR_05 +20 m FLOOR_04 +16 m

FLOOR_03 +12 m

FLOOR 00

FLOOR_02 +08 m

PUBLIC

FLOOR_01.5 FLOOR_01 +04 m

SERVICE

SECTION 01

16


RANDOM

CONCERT / PERFORMANCE

FLOOR_24 +96 m

SUN STUDY

FLOOR_23 +92 m FLOOR_22 +88 m FLOOR_21 +84 m FLOOR_20 +80 m

9 a.m.

FLOOR_19 +76 m FLOOR_18 +72 m FLOOR_17 +68 m

LECTURE / SPEECH

MARKET

FLOOR_16 +64 m

noon

FLOOR_15 +60 m FLOOR_14 +56 m FLOOR_13 +52 m FLOOR_12 +48 m

3 p.m.

FLOOR_11 +44 m FLOOR_10 +40 m FLOOR_09 +36 m FLOOR_08 +32 m

6 p.m.

FLOOR_07 +28 m FLOOR_06 +24 m FLOOR_05 +20 m FLOOR_04 +16 m

FLOOR_03 +12 m

FLOOR_03 +12 m FLOOR_02 +08 m

FLOOR_01 +04 m

17

SECTION 02


18


19


RI VE R RE M ED IA TION

FALL 2016 - Third Year Design Studio INSTRUCTOR - Diane Davis-Sikora

20


CONCEPT

COLLECT VOLUMES OF STORM RUNOFF AND RIVER WATER ONTO SITE.

DESIGN THE EDUCATIONAL AND PUBLIC PROGRAM FORMS AROUND A CONSTRUCTED WATER FEATURE.

FILTER THE COLLECTED WATER IN CONSTRUCTED WETLANDS TO BE REUSED BY THE BUILDING AND THE CITY.

SITE ANALYSIS

HOUTAN PARK Shanghai, China

21

The project objective given to the class was to create a civic center that aimed to add meaning and attraction to an overlooked site along the Cuyahoga River in Cleveland, Ohio. The river has a history with poor water quality, since the surrounding river banks in the city were mostly industrial areas. The city has lost use for much of the existing industrial zones ( in RED above) along the river and is shifting to make these riverbanks more natural and enjoyable for people (in GREEN above). The provided program for the new design included a classroom, lecture hall, multi-use laboratories, restaurant/cafe, service spaces (offices, restrooms, et cetera)as well as necessary circulation. The total required square footage for the design was 10,000 sq. ft. Houtan Park, by Turenscape, was studied as a precedent for industrial-site remediation.


ROOF CONDITION SKETCH

WATER CATCHMENT SECTION SKETCH

The idea behind the proposed building was to celebrate and utilize the Cuyahoga River-water, as well as storm runoff, to remediate the surrounding site while educating visitors about the quality of the area’s water and how it can be improved. The roof form of the educational level was designed to control the collection of storm runoff into specific points so that it can be seen by the occupants inside. The sketch above was an early idea for the roof and wall collection system.

FLOOR PLAN -1

FLOOR 0: ENTRY LEVEL

22


LABORATORY INTERIOR

SECTION A

23


STORM-WATER WALL/ROOF CONDITIONS

STORM-WATER WALL/ROOF MATERIALS

The sketches above are wall details of how the collected water on the roof would be exposed to the occupants inside the labs and classrooms, and then properly removed from the wall system and into the proposed onsite pond.

SECTION B

24


GALLERY STAIR

SECTION C

25


26


27


A G AT E W AY IN TO A H I L L TOW N SPRING 2017 - Florence, Italy Abroad Program Third Year Studio INSTRUCTOR - Andrea Ponsi

28


MAGLIANO IN TOSCANA The site for this project is a hill town on the west coast of Italy that was founded as a military fortress in the Medieval Age. It is a 10 minute drive to the Mediterranean Sea and is surrounded by rolling farm hills. The city entrances come from all sides and have direct routes through the city and to the churches (in PURPLE); one of the main draws of the city. The two entrances from the southern sides provide access for vehicles while the others are specific to pedestrians. Where the site is located, on the east side, will become one of the main entrances for visitors of the city once the planned parking lot is fully constructed.

29


CONTINUE THE EXISTING URBAN STREET-SCAPE.

CUT THROUGH FORM TO CREATE SECONDARY STREET OR ALLEYWAY.

The design was focused on creating a civic center for the residences and tourists of the hill town. With the new parking lot being added to accommodate for the tourism, the site would become the entrance-way for pedestrians into the city. The designed building includes 800 sq. m. of provided program, which consists of an exhibition space, library, cafe, laboratory, offices, and service spaces. The design was to incorporate proper circulation from the parking level to the town level above, which also included designing the layout and function of the lot itself. Professor Andrea Ponsi was adamant about handwork, which meant most analysis of site and process of design was done primarily through sketching and hand-modelling.

PULL FORMS FORWARD TO CREATE PINCH BOTH FORMS TO SEPARATE FROM TWO PROMINENT AND MONUMENTAL SURROUNDING BUILDINGS AND CREATE FORMS. SLENDER TOWER FORMS.

30


PROCESS SKETCHES Early Conceptual Sketch - West Elevation

Early Facade Sketches

Form Sketches

Developed Facade Sketch View from Parking Lot

31


32


33


34


35


PROG RE S S I O N T OW A R D S W EL L N ESS

SPRING 2016 - Second Year Design Studio INSTRUCTOR - Griffin Morris

36


VIEWS TO SITE

CHILDREN’S DAYCARE

VIEWS FROM SITE

MAIN ENTRY LOCATION

NEW APARTMENTS

The project objective given to the class was to create a building that would serve the surrounding area of Cleveland, Ohio with a necessary center for health and wellness. The program provided to the class was a series of fitness programs, such as pools, racquetball courts, anaerobic and aerobic spaces, as well as relaxation programs, such as massage rooms, a meeting room, and exhibition space. These program pieces were not specifically defined by the instructor to allow us to interpret and investigate unique definitions of, and relationships between, each program. The total program area was approximately 20,000 sq. ft. The surrounding site, to the south, is a significant developing medical campus servicing the city. To the north is a dense urban neighborhood. The intention of the building is to accommodate the local people to the north while staying relative to the thriving medical region to the south. The format of this design project, and the entire class, was strictly hand-sketching, drawing, and modeling.

LARGE MEDICAL CENTER ( in construction)

37


EXPOSURE

FORMATION OF PATH

ANALYSIS - OPTIMAL EXPOSURE TO PROGRAMS WITHIN PROCESSIONAL PATH TO THE FITNESS FORM LONGEST POSSIBLE PATH, BUT LEAVES NO SPACE FOR THE PROCESSIONAL PROGRAMS

OPTIMAL - LONG PATH OF EXPOSURE WITH SPACE FOR PROCESSIONAL PROGRAM

OPERATIONS

BLUE - FITNESS PROGRAM ORANGE - PROCESSIONAL PROGRAM

EXTEND THE PROCESSIONAL PROGRAM FORM TO CREATE CONNECTIVE PATH TO FITNESS FORM

PUSH THE PROCESSIONAL PROGRAM ROOF TO PULL THE PROCESSIONAL FORM FORWARD CREATE FORMAL SEPARATION BETWEEN THE TO CREATE A TIGHTER SITE-CORNER CONDITION PROGRAMS

38


39


SOUTH FACADE

FLOOR 1: ENTRY LEVEL

FLOOR 2

40


41


MA GN I TUDE S OF P UB L I C R EA LM : AN INVESTIGATION OF PUBLIC SPACES FALL 2018 - History of Public Realm INSTRUCTOR - Alberto Iacovoni

42


S: Individual

La Maison Medicale - Lucien Kroll -Belgium, 1970 43

M: Neighborhood

Moriyama House - Ryue Nishizawa - Tokyo, 2005


L: City

Seagram Building - L. Mies Van Der Rohe - Manhattan, 1958

XL: Humanity

Non-Stop City - Archizoom - 1970 44


Profile for grayson_muia

Academic Design Portfolio  

This booklet is a sample of academic design studies conducted from 2015 to 2018 at Kent State University: College Of Architecture and Enviro...

Academic Design Portfolio  

This booklet is a sample of academic design studies conducted from 2015 to 2018 at Kent State University: College Of Architecture and Enviro...

Advertisement