Page 1

GODINA 1 | BROJ 4 | RUJAN 2013

BESPLATAN PRIMJERAK

ČASOPIS OBRAĐUJE TEME ZA RODITELJE, BEBE I DJECU DO 10 GODINA STAROSTI

Kupnja nove ili nasljeđivanje odjeće i obuće?

Kako urediti sobu za troje djece?

str. 29

str. 31

Pomoć za suhu i crvenu bebinu kožu by dr. Ivana Nola str. 14

Dobri razlozi za glazbeno obrazovanje str. 29

Intervju

Ivana Delač Đolo str. 10

Vrtićka i školska svakodnevica Ponovno s brojnim obvezama!

g ratis magazi ne › rujan

1


gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

2


g ratis magazi ne › rujan

3


’’Majka je obrazovni sustav u jednoj riječi.’’ Napoleon Bonaparte

IZDAVAČ: Promo i produkcija d.o.o. Nikole Pavića 17, HR-10000 Zagreb info@magazin-gratis.com / www.magazin-gratis.com MARKETING I PRODAJA OGLASNOG PROSTORA: info@magazin-gratis.com

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

4


Izjava o odricanju odgovornosti: Svi tekstovi i prateće fotografije objavljeni u izdanju Gratis su samo neobavezne informacije, odnosno isključivo su informativnog karaktera s područja kojim se bave. Čitatelji ih koriste na svoju osobnu odgovornost i rizik, a prije eventualnog postupanja po njima obavezna je osobna konzultacija sa stručnom osobom. Ni jedan dio magazina ne smije se kopirati, imitirati, stavljati na elektroničke medije ili na bilo koji drugi način koristiti bez dopuštenja izdavača. Sva prava su pridržana za tekstove, fotografije i oblikovanja objavljena u magazinu. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasnih stranica.

g ratis magazi ne › rujan

5


t e m a broja POVRATAK U VRTIĆ / ŠKOLU

PONOVNO S BROJNIM OBVEZAMA!

S KRAJEM LJETA NA POČETKU SMO NOVE RADNE JESENI, ŠKOLSKE GODINE I VRTIĆKE SEZONE. OD POTPUNOG OPUŠTANJA NA GODIŠNJEM ODMORU ZA VELIKE I NA PRAZNICIMA ZA MALE DO NOVIH STRESNIH SITUACIJA ORGANIZACIJE I REALIZACIJE ZAJEDNIČKE SVAKODNEVICE ISPUNJENE BROJNIM OBVEZAMA.

›› Dobri razlozi za

glazbeno obrazovanje djeteta! Ima li imalo interesa upišite dijete na satove klavira ili violine. Možda neće postati svjetski poznati glazbenik, ali će mu svakako biti od pomoći pri učenju, vježbanju manira i treniranju strpljenja.

Đaci prvaci i sve što ih čeka... po prvi put Kretanje u školu za dijete je velika promjena koja svakako može biti stresna, pa stoga obratite pažnju na sve aspekte nove faze. Nemojte tu gledati samo na gradivo koje dijete mora svladati, već i na neke druge stvari kojima će biti izloženo svaki dan, kao i na situacije u kojima će se zateći, tako da ne zaboravite kako će baš u prvom razredu vaše dijete prvi put

sada s ovim vremenskim odmakom, sjećate početaka svog školovanja kao „zlatnog doba“, jer znate što vas je sve čekalo kasnije! Međutim, vaše dijete ne može znati što ga očekuje nakon prvog razreda. Naime, nema to s čime usporediti :)

• imati učiteljicu ili učitelja, odnosno prvi

Psihološkom podrškom i odgovarajućom pripremom! Naime, kada počne ova velika promjena i otvori se jedno novo poglavlje života biti će najvrednije da ga upoznate sa svim afirmativnim i lijepim stranama škole, kao i sa onim manje lijepim stvarima koje ga očekuju, odnosno da budete realni u svemu tome. Važno je da i vi organizirate svoje rujanske dane tako da budete što prisutniji u djetetovu životu – kao logistika, ali i podrška koja pokazuje maksimalni interes. Potrudite se da dijete ne dobije negativnu sliku o školi i otpor prema učenju.

veliki autoritet nakon vas kao roditelja • početi uspostavljati radne navike i usvajati nove obaveze

Istovremeno, od djeteta se očekuje da bude mirno i poslušno dok traje sat, da pažljivo sluša učiteljicu, da ne zaboravlja ispunjavati obaveze – pisanje domaćih zadaća, prenošenje poruka roditeljima; da “fokusira” pažnju na gradivo koje se obrađuje... Prisjetite se kako je bilo vama... ›› A kako ste

se vi snalazili u prvom razredu? Možda se, gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

6

Kako možete pomoći svom školarcu? ››


Što sve uče i o čemu sve uče moderna djeca? Već je odavno jasno kako se današnja moderna djeca bolje snalaze u virtualnom nego u stvarnom svijetu, pa su tako lumeni za kompjuterske igrice, a ne znaju kako se uspeti na trešnju. Djeca danas svoje vrijeme uglavnom provode ispred televizora ili kompjutera uz puno manje fizičke aktivnosti nego što je preporučljivo. Vješta su u razumijevanju tehnoloških dostignuća, ali se zato teže snalaze u društvenim odnosima sa vršnjacima. Današnja djeca jednostavno žive u drugačijem svijetu nego njihovi roditelji! Samo 9 posto djece zna zavezati tenisice?! ›› Nedavno

istraživanje, koje je uključilo 2 tisuće majki djece uzrasta od dvije do pet godina, i to iz SAD-a, Kanade, Japana, Australije, Novog Zelanda i nekoliko europskih zemalja, pružilo je istovremeno zanimljive, ali i zabrinjavajuće rezultate. Čak 19 posto ispitane djece zna kako se koriste aplikacije na pametnim telefonima, dok samo 9 posto njih zna kako zavezati vezice na tenisicama. Gotovo 60 posto djevojčica i dječaka zna obaviti poziv mobitelom, a njih 25 posto zna kako otvoriti internetsku stranicu, no samo njih 20 posto zna plivati. Promijenjena uloga roditelja ›› Moderna vremena dovela

su do toga da je uloga roditelja izmijenjena. Ono što je roditeljima još uvijek teško zamislivo, sa čime se moraju upoznati i o čemu moraju učiti, a što nije bio dio njihovog odrastanja, sada je sastavni dio djetinjstva njihove djece. Ipak, od ogromne je važnosti podsjetiti roditelje da, bez obzira na sva tehnološka čuda koja nas okružuju – djeca su još uvijek djeca! Odnosno, dok uz igrice, mobitele i kompjutere odrastaju, i tako stječu određene vještine, još uvijek nisu naučila voziti bicikl, gledati na sat, plivati… a vaše sudjelovanje u tome je presudno.

›› Igra loptom, vožnja biciklom, male, svakodnevne vještine, upravo

u odgovarajućem uzrastu i na primjeren način – ne mogu biti nadoknađene kasnije.

g ratis magazi ne › rujan

7


NEOPHODNO ZA USVAJANJE „MALIH VJEŠTINA“ STRPLJENJE ČESTO ĆETE SE OSJEĆATI KAO DA JE VAŠE STRPLJENJE NA ISPITU DOK ČEKATE DA VAŠE DIJETE VEŽE TENISICE, ILI SE KONAČNO OSJETI DOVOLJNO SIGURNO DA SAMOSTALNO VOZI BICIKL ILI IDE DO I IZ ŠKOLE. SJETITE SE DA DIJETE NE OTEŽE NAMJERNO, JER JE I NJEMU VAŽNO DA SE OSJETI VELIKIM TE DA NEŠTO UČINI SAMOSTALNO.

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

MOTIVACIJA “ULOVITE” TRENUTAK KADA JE VAŠE DIJETE SPREMNO USVOJITI NOVU AKTIVNOST. INDIVIDUALNE RAZLIKE SU VELIKE. ZATO VI UVIJEK GLEDAJTE ŠTO JE VAŠE DIJETE SPREMNO UČINITI U TOM TRENUTKU SVOG RAZVOJA, A POTIČITE GA I MOTIVIRAJTE DA UČINI ONO ŠTO JE SAMO NA KORAK ISPRED NJEGA. PRIMJERICE, AKO U OVOM TRENUTKU VAŠE DIJETE S LAKOĆOM I SIGURNOŠĆU VOZI BICIKL NA TRI KOTAČA, VRIJEME JE DA VEĆ SADA POČNETE S DJETETOM RAZGOVARATI I PRIPREMATI GA ZA NAPREDAK – BICIKL S DVA KOTAČA.

8

POHVALA MOĆNA RIJEČ I DJELO! SVAKI PUT KAD USPIJE NEŠTO PRVI PUT NAPRAVITI SAMOSTALNO, IMATE JAK RAZLOG DA DIJETE POHVALITE. TO JE I MOTIVACIJA ZA DALJNJI TRUD, KAO I NAČIN RAZVIJANJA


Vrtić – tajna uspješne adaptacije

›› Kako bi ih

navikli na niske temperature, ali i „očeličili“ Šveđani puštaju bebe da spavaju vani i tijekom zime. Ako i zaplaču brzo se umire jer shvaćaju da udišu hladni zrak. Stoga, vidite da ima i „gorih“ stvari od odvajanja od djeteta dok je u vrtiću.

Dijete koje prvi put dolazi u jaslice ili vrtić osjeća se samo, izgubljeno i bespomoćno. Kako mu možete pomoći? Za većinu djece, odlazak u jaslice ili vrtić predstavlja prvo odvajanje od roditelja. Ona ga doživljavaju kao suočavanje s nepoznatim prostorom, u kojem ih roditelji ostavljaju nepoznatim osobama. Dječji psiholozi preporučuju da se mališani upiše u jaslice ili prije navršenih 18 mjeseci, ili poslije treće godine. Jer, za vrijeme između druge i treće godine su karakteristični strahovi, poput: straha od nepoznatih vršnjaka, nepoznate sredine, promjene načina života...

ili roditeljima? I jednima i drugima, jer roditelji brinu, a djeca osjećaju tu njihovu zabrinutost. A ovako otprilike, ovisno o pojedinom vrtiću, izgleda kada sve krene... • Prvi dolazak u vrtić je isključivo „administrativan“ – roditelj razgovara s direktorom vrtića. • Pri drugom dolasku i dijete dolazi s roditeljima kako bi se upoznalo s vrtićem. • Kod trećeg dolaska dijete ostaje desetak minuta, a taj kratak period je dovoljan da shvati kako se roditelj vraća po njega. • Četvrti dan dijete ostaje do pola sata. • Jedan sat je predviđeno za peti dan.

Kako izgleda vrijeme prilagodbe djeteta na vrtić? ›› Pravo je pitanje pri polasku

• Šestog dana dijete ostaje do sat i pol

djeteta u vrtić kome to teže pada – djeci

• Sedmi dan je predviđen za boravak u

vremena. uobičajenom vremenu.

Koji su “mali trikovi” uspješnog prilagođavanja? ›› Nekoliko dana ranije

objasnite vašem djetetu razloge njegovog ulaska u jedan novi svijet. Vi se vraćate na posao, a za to vrijeme on će imati priliku igrati se i zabavljati s vršnjacima. Naravno, dijete nije u mogućnosti razumjeti doslovno značenje riječi, ali razumije kontekst i emocionalno je osjetljivo na ohrabrujuće poruke koje mu šaljete. Važno je i da slušate odgajatelja ili odgajateljicu, koji imaju više iskustva u ovoj priči. Također, potrebno je imati povjerenja u ustanovu i ljude kojima ostavljate dijete, jer će svaku vašu nesigurnost ono osjetiti. Ispratite dijete kratkim i jasnim pozdravom, nemojte odugovlačiti jer će doći do suza. Budite pribrani i precizni, primjerice dopustite mu da uzme sa sobom jednu igračku.

RODITELJSKA REAKCIJA NA DJEČJI PLAČ

Suzdržite se... ma koliko se bilo teško rastati od svog djeteta. Prvi dan u vrtiću djetetu treba biti prvi lijepi dan uvertire u novo iskustvo. Ukoliko vidi da ste tužni i da plačete biti će nesigurno i osjetit će tjeskobu. Pobrinite se za dijete, ali i sami za sebe: psihički se pripremite za ovaj period koji, utješno – ipak kratko traje.

g ratis magazi ne › rujan

9


OLO IVANA DELAČ Đ

Ivana je ove godine obilježila desetu godišnjicu od osvajanja titule Miss Universe 2003, kada je sudjelovala na svjetskom izboru u Panami.

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

10


i ntervj u

Spremna za nove izazove sa svojim prvoškolcem

U susret novoj školskoj godini naš logičan izbor osobe za intervju pao je na Ivanu Delač Đolo. Naime, nekadašnja manekenka i osvajačica titule Miss Universe 2003, a danas uspješna poduzetnica i organizatorica evenata, koja ipak obitelj i obiteljski život uvijek stavlja na prvo mjesto, ponosna je mama prvoškolca Noe. Kako se cijela obitelj priprema za prve dane škole, na koji način usklađuju svakodnevne obveze, kolika joj je podrška suprug Ivica i od kuda je krenula ideja za pokretanje ljetne modne manifestacije Riječke stepenice u Ivaninom rodnom gradu, kao i razmišljanja o domaćoj modnoj sceni, putovanjima, odgoju djece... pročitajte u nastavku. Za početak, kako si provela ovo ljeto? Koji bi trenutak izdvojila kao najdraži? Svako ljeto mi je

radno budući da se tradicionalno krajem kolovoza održava modna manifestacija Riječke stepenice koju organiziram, ove godine bilo je to sedmi put. Nastojim odvojiti i dosta vremena za odmor sa obitelji. Dio ljeta provodim u Rijeci, ujutro radim, a popodne se kupamo u Medveji. Volimo biti na Jadranu obilazeći razne destinacije i kupajući se na lijepim pješčanim plažama. Početkom kolovoza uvijek odlazimo k suprugovim roditeljima u Hercegovinu gdje uživamo u zajedničkim obiteljskim trenucima. Titulu Miss Universe osvojila si 2003. godine. Kako je izgledala ta godina u kojoj si nosila krunu i koje su sve bile tvoje obveze? Na izbor

sam se prijavila kao apsolventica

Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki sa posljednjih šest ispita do diplome. Po prvi put sam imala slobodno vrijeme koje sam mogla organizirati upustivši se u potpuno novo iskustvo. Pobijedila sam i predamnom je bila najljepša godina u životu. Volim putovati, a tijekom godine mandata putovanja je bilo na pretek. Direkcija Miss Universe Hrvatske, čija sam danas direktorica odnosa s javnošću, daje brojne obaveze novoizabranoj misici te sam godinu mandata provela putujući i uključujući se u puno humanitarnih akcija.

poslove u modelingu. Lijepo je biti na sceni, nositi revije pogotovo kad imate dvadesetak godina i kad vam je to prvenstveno hobi, raditi na radiju i televiziji. To mi je bilo lijepo iskustvo. No nakon nakog vremena više sam se vidjela iza kamere kao producent i organizator, a isprva sam učila gledajući organizacijske aktivnosti u backstageu i okolo scene. Danas mi je izazov uspješno organizirati veliki projekt, dobiti dugogodišnje povjerenje partnera i klijenata te imati zadovoljnu publiku.

U čemu si najviše uživala dok si bila u manekenskim vodama, a koji su ti najveći izazovi sada u poduzetničkom okruženju?

U jednom intervjuu si izjavila kako si dosta i zaradila u karijeri zahvaljujući mandatu misice. Mogu li modeli/manekenke vani doista dobro živjeti od tog posla? A u Hrvatskoj? Kada manekenka

Prije izbora Miss Universe nikad se nisam bavila manekenstvom pa mi je pobjeda na izboru donijela i nove

pobijedi na renomiranom izboru ljepote doslovce preko noći dođe pod povećalo javnosti i njezino g ratis magazi ne › rujan

11


ime je pamtljivo, a lice svima prepoznatljivo. Barem je tako bilo u vrijeme dok sam ja bila miss. Samim time djevojka sa titulom dobiva i puno više poslovnih angažmana što donosi i veću dobit. Gledajući vrijednost svih nagrada koje osvojite divno je pobijediti na izboru, danas Miss Universe Hrvatske dobiva vrijednu stipendiju za školovanje na fakultetu, nekad je nagrada bila automobil. Današnjica je dovela do situacije da ima puno manje posla nego prije, honorari su znatno manji te smatram da raditi kao manekenka danas možeš samo privremeno uz studij i taj izvor prihoda dobar je džeparac, no nažalost ne osigurava egzistenciju. Vani je malo drugačija priča, no puno je veća konkurencija djevojaka iz cijelog svijeta i teško je dostići status top modela.

regiji. Cilj manifestacije je naravno promocija tekstilne industrije i hrvatskog dizajna. Svake godine imamo iznimnu posjećenost, ulaz je slobodan i raduje me vidjeti prepuno gledalište.

Iza tebe i tvog tima je još jedna uspješna realizacija modne manifestacije Riječke stepenice. Reci nam nešto više o projektu te od kuda je krenula ideja i kako si zadovoljna sada već 7. izdanjem?

Pratiš domaću modnu scenu – modele, dizajnere, ideje... Kakvo je tvoje mišljenje o trenutnoj situaciji i u kome i čemu vidiš svijetle točke? Teško mi je gledati hrvatsku

Prije Riječkih stepenica na području Kvarnera organizirale su se samo male, kratke revije uglavnom neafirmiranih dizajnera iz Rijeke. Nedostajalo je jedno veliko, pravo modno događanje. Na Riječkim stepenicama posljednjih sedam godina hrvatske modne kuće i dizajneri predstavljaju isključivo kolekcije večernjih haljina i odijela za nadolazeću kolekciju jesen/zima što i razlikuje ovo modno događanje od ostalih u Hrvatskoj, a manifestacija se održava uvijek krajem kolovoza. Danas su Riječke stepenice brand i turistička atrakcija grada Rijeke te najveća modna manifestacija u

Kakvim bi opisala svoj stil odijevanja? Koje su tvoje male modne/ženske slabosti? Volim

biti elegantna, u ormaru imam najviše haljina što večernjih što casual. Volim osluškivati sebe i nosim isključivo ono u čemu se dobro osjećam. U ormaru imam svakakve odjeće, odjeću street brandova i dizajnerske komade. Kad su torbe i cipele u pitanju modne dodatke mogu nazvati svojom slabošću. No, racionalna sam, neću kupiti četvrte crne sandale koje mi ne trebaju. (smijeh)

tekstilnu industriju i trenutke u kojima se nalazi. Nezgodno im je zatvoriti cjelokupnu kolekciju, pokrenuti proizvodnju te organizirati promociju. Organizacijom velikih modnih događanja pokušava se oživjeti tekstilna industrija i promovirati hrvatski dizajn kroz razne platforme. Poštujem svaki tjedan mode kod nas i način na koji se stavlja naglasak na domaće dizajnere poput Cro-a-portera. Mislim da je i koncept Fashion.hr-a jako dobar sa Zonom 45, odnosno regionalnim sajmom mode, predstavljanjem kolekcija po sezonama i cruise kolekcija te modnim portalom koji prati sve aktivnosti.

OBITELJ I OBRAZOVANJE SU MOJI PRIORITETI! Smatram da uvijek treba ulagati u sebe i svoje obrazovanje i biti uporan i temeljit u svemu što radiš. Stručno usavršavanje je dobrodošlo ma koliko godina imali. Govorim tri strana jezika, engleski, njemački i talijanski. Danas razumijem onu uzrečicu „koliko jezika govoriš toliko i vrijediš“. Sretna sam što mogu funkcionirati i na stranom tržištu jer nemam jezičnu barijeru.

Ove jeseni sinčić postaje prvoškolac. Uzbuđeni, sretni, s puno upitnika...? Kako ste se ti i suprug, a kako Noa pripremali za početak školske godine i novu organizaciju života? Svjesni smo da više nećemo moći svako malo negdje otputovati jer počinju školske obaveze. Puno razgovaramo s Noom i on se veseli školi. Do sada je također imao dosta aktivnosti na koje smo ga vodili tako da nam nije nepoznat osjećaj potpune podređenosti mališanu. Sve je stvar dobre organizacije, pripremamo se na nove izazove koje će nam donijeti naš školarac.

Ovogodišnje izdanje Riječkih stepenica održano je 23. kolovoza na stepenicama pored Grand hotela Bonavia u Rijeci.

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

12


U jednom od prijašnjih intervjua izjavili ste kako u Zagrebu gdje provodite većinu vremena nemate baka servis. Kako se snalazite za čuvanje šestogodišnjeg Noe?

Srećom imam supruga koji mi je podrška i vjetar u leđa tako da se uspijem dobro organizirali oko odgoja djeteta, njegovih obaveza te napredovanja u poslovnom smislu. Ispočetka mi je bilo malo nezgodno organizirati sve aktivnosti oko bebe, kuće i posla budući da u Zagrebu nemamo ‘’baka servis’’ pa smo angažirali dadilju. Kad je Noa krenuo u vrtić sve je postalo puno lakše, a ove godine imamo školarca pa će i to donijeti nove radosti. Pokazuje li Noa već sada sklonosti prema modi, sportu ili možda poduzetništvu? Voli

sport, od malena smo ga vodili u malu sportsku akademiju, na bazen. Suprug Ivica je predsjednik malonogometnog kluba Nacional Zagreb koji na jesen igra Ligu prvaka pa ga sve češće vodi sa sobom u dvoranu gledati treninge i utakmice. Što se nekog poduzetničkog duha tiče prerano mi je za raspoznati no Nou jako zanimaju valute koje voli preračunavati, a naučio je i tko se nalazi na svim novčanicama. (smijeh) Koje je vaše, a koje suprugove osobine i karakteristike Noa „pokupio“? Što ga više gledam i što

je stariji uviđam da je „isti tata“. Pravi dečkić! Volim ih promatrati kad su zajedno i fora mi je vidjeti kako mali upija sve što tata radi. Sretna sam kad vidim da je jako, jako uporan i da mora završiti sve čega se primi i to temeljito odraditi. Volim vjerovati da je to osobina koju je naslijedio od mene. (smijeh) Učimo ga da što može učiniti danas ne ostavlja za Đani Stipaničev i Renata Sabljak Aida Kazalište Komedija Autorica fotografije Ines Novković

sutra. Vrlo je osjećajan i odmalena ima empatiju za drugu djecu. Da li ste ipak i iznad svega mama, a tek onda sve ostalo? Koje bi roditeljske situacije u kojima ste se do sada zatekli izdvojili kao najzahtjevnije i što ste iz njih naučili? Volim naglasiti da sam prije

svega mama i uživam gledajući svoje dijete kako sretno odrasta i sve mogu staviti na stranu kad je u pitanju Noa. Majčinstvo je najljepši osjećaj na svijetu iako to ustvari znači da kad si roditelj na neki način cijeli život „strepiš“ za svoje dijete. Svaka faza odrastanja je naravno posebna i treba u njoj uživati jer djeca prebrzo rastu. Svaki trenutak dok su mali je poseban izazov i nova lekcija. Vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Razmjenjujete li odjeću s prijateljicama koje imaju djecu uzrasta kao što je vaš sin ili mu uvijek kupujete novo? Patite li na brendiranu odjeću/obuću za Nou? U posljednje vrijeme sve češće

prema drugima baš kao djeca. Današnjica je uistinu promijenila ljude jer svi živimo ubrzanim ritmom punim stresa i htjeli ne htjeli taj stres nehotično prenosimo i na svoje okruženje. Čime vas i nakon nekoliko godina braka suprug Ivica može iznenaditi i razveseliti? On to čini svaki

dan, dogovorili smo se da ćemo pokušati razveseliti jedno drugo nekim sitnicama jer one čine život kakvim ga se sjećamo. U svaki brak je potrebno svakodnevno ulagati, potrebno je puno razumijevanja, kompromisa i poštovanja, no prije svega čvrste i iskrene ljubavi. Volimo provoditi slobodne trenutke zajedno, često odemo na neko putovanje. Volim kad mi je vjetar u leđa i kad me podupire u svemu što radim. Koju za vas idealnu kombinaciju prehrane, vježbanja i njege svakodnevno prakticirate za vidljivo odličnu liniju i mladenački izgled? Što sam starija više pazim što

pogotovo ako se radi o brandiranoj odjeći koja nakon što je dijete preraste i dalje izgleda kao nova. Bez obzira što je dječja dizajnerska robica možda primamljivija s vremenom shvatite da je uzalud kupovati skupe stvari koje dijete nosi samo jednu sezonu jer je brzo preraste. Dječja odjeća iz Zare ili Okaidia je slatka i pokazala se izvrsnom kad je vrtić u pitanju te kad se dijete mora presvući i dva do tri puta dnevno.

unosim u organizam i to prenosim na svoju obitelj. Svaki dan kuham. Oduvijek sam se trudila hraniti zdravo, ne jesti pretjerano začinjenu hranu, dovoljno spavati. Ponešto je u genima no treba se i potruditi. Znam reći „ne“ kolačima i čokoladi. (smijeh) Postoji naravno izvrsna preparativna kozmetika, ali stres treba svesti na minimum i biti umjeren u svemu.

Goetheova izreka kaže kako i najveći čovjek uvijek ostaje dijete. Mogli bi se složiti s time? Sviđa

Slobodne trenutke provodim sa obitelji i bliskim prijateljima. Često idemo k mojima u Rijeku i Opatiju, za blagdane otputujemo kod suprugovih u Hercegovinu. Vikende provodimo s prijateljima u Zagrebu ili van grada, odemo u prirodu ili na ručak.

mi se ta izreka, voljela bih da smo svi „djeca u duši“ i da razmišljamo nevino i neiskvareno, da se češće smijemo i budemo otvoreniji jedni

Na koji način najviše volite provesti slobodno vrijeme s obitelji?

g ratis magazi ne › rujan

13


tema

Piše Dr.sc. Ivana Nola, dr.med. dermatovenerolog Poliklinika Nola, Folnegovićeva 1c, Zagreb www.poliklinika-nola.hr

ZDRAVLJE

Pomoć za suhu i crvenu bebinu kožu PRVI SUSRET S NJEGOM NJEŽNE I OSJETLJIVE DJEČJE KOŽE NASTUPA ODMAH PO DOLASKU NOVOROĐENČETA IZ RODILIŠTA, OD KADA RAZVIJAMO PRAVILAN PRISTUP NJEZI KOŽE KOJA SVAKAKO MORA POSTATI DNEVNA RUTINA.

Važna je svakodnevna pravilna njega kože novorođenog djeteta ›› Svakodnevna

pravilna njega kože novorođenog djeteta je od iznimno velike važnosti. Njega kože novorođenčeta je vrlo delikatna, u pravilu zbog još nepotpuno razvijenog imunološkog sustava kože. Kemikalije, mirisi, boje u odjeći, uporaba deterdženata i omekšivača za rublje može uzrokovati iritaciju kože, suhoću, trenje odjeće i kože kao i uvijek neugodne osipe. Svakako da edukacijom roditelja možemo učiniti mnogo toga da neželjenih reakcija na koži, kao što su crvenilo i suhoća kože bude što manje i da beba bude sretna u svojoj koži. Mijenjanje pelena, čišćenje termalnom vodom, njega hranjivim kremama ››

Dr.sc. Ivana Nola

›› Proizvodi dermopedrijatijske skupine omogućuju higijenu blagog

djelovanja, sprečavaju isušivanje kože i time održavaju prirodnu funkciju kože kao barijere. gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

14

Tijekom dana, najviše se mora voditi računa o području prekrivenom pelenama, u cilju redovite promjene pelena, čišćenje kože termalnom vodom i nanošenjem hranjivih krema koje kožu njeguju te stvaraju zaštitu barijeru u ovom području, tijekom više sati. Takvi proizvodi često sadrže omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline, vitamin E, vrijedan ekstrakt nevena, B5 vitamin, cink oksid i D-panthenol. Navedeni sastojci, u različitim omjerima i s različitom


SMANJITI HRAPAVOST, CRVENILO I SVRBEŽ KOŽE U slučaju jako isušenih koža, koriste se preparati sa omega 6 masnim kiselinama, koji djeluju u cilju smanjivanja hrapavosti kože, smanjenja crvenila te smanjivanja svrbeža. Crvenilo i podražaj na svrbež ublažavaju se redovitom i pravilnom primjenom dermopedijatrijskih proizvoda na kožu bebe.

koncentracijom održavaju prirodni pH kože. Naime, koža novorođenog djeteta je prekrivena zaštitnim slojem kojeg zovemo verniks, a koji se unutar prvih tjedan dana oljušti s površine kože i nema potrebe za njegovim skidanjem struganjem kože. DERMOPEDIJATRIJSKA SIGURNOST ››

Kod njege dječje kože valja koristiti proizvode koji su proizvedeni u skladu s dermopedijatrijskom sigurnosti – koji sadrže djelatne tvari posebno odabrane za njegu osjetljive dječje kože. Takvi proizvodi su hipoalergeni, formulirani s minimalnom količinom sastojaka. Ne sadrže alkohol, esencijalna ulja, boje ni

parabene. Dermopedijatrijski proizvodi su testirani pod dermatološkom i pedijatrijskom kontrolom. Koža novorođenog djeteta ne smije se previše prati, dovoljno je dijete kupati svaki do svaki drugi dan, a kod redovite promjene pelena, svakako treba nježnim sredstvima za njegu, svaki puta uz pomoć vate očistiti mjesta pregiba, kao što su područje iza uha, vrata, pazuha, lakatnih pregiba, prepona kao i pregiba koljena. Prečesto kupanje djeteta uklanja prirodnu masnoću kože zbog čega se koža iritira, a počinje reagirati prejako na bilo koji potencijalni alergen te se razvijaju reakcije poput ekcema. g ratis magazi ne › rujan

15


promo RODITELJI U AKCIJI

PLATNENE PELENE – kako, gdje i zašto?! BITI RODITELJ U HRVATSKOJ JE IZAZOVNO, A POGOTOVO U VRIJEME GOSPODARSKE KRIZE. INSTINKTIVNA ŽELJA RODITELJA DA SVOJOJ DJECI PRUŽI NAJBOLJE KOJI PUT JE U POTPUNOJ SUPROTNOSTI SA STANJEM NAŠIH NOVČANIKA. UMJETNO STVARANJE POTREBA, ZNATNO VEĆIH OD STVARNIH, MNOGE RODITELJE DOVODI DO KRAJNJIH GRANICA ODRŽIVOSTI. NO, PLATNENE PELENE SU DOKAZ DA NE MORA UVIJEK BITI TAKO. DA, DA! za platnene pelene ››

›› Održavanje platnenih pelena

Platnene pelene nisu ništa novoga, dapače, platnene pelene ste vjerojatno i vi, kao i mi nosili dok smo bili bebe. No, u međuvremenu se nešto dogodilo, potpuno su nestale iz upotrebe, bez da smo se stigli pozdraviti i oprostiti s njima. Na svu sreću, nedavno su se vratile, u svom punom sjaju: potpuno pojednostavljene za upotrebu, u prekrasnim bojama, dezenima i tkaninama, potpuno ekološke i financijski isplative.

sastoji se u pranju (na 60 °C) sa vrlo

Pitate se kako je to moguće? Evo ovako!

malo deterdženta i sušenju na zraku ili sušilici. Zaboravite na kuhanje i peglanje kako su to radile naše mame i bake! Tada nisu postojale kvalitetne perilice kakve mi danas imamo! prilagođavaju vašoj bebi i rastu zajedno s njima (univerzalne su

›› Korištenjem platnenih pelena

veličine). Iste pelene može naslijediti

iza vašeg djeteta neće ostati 1 tona

i vaše drugo ili treće dijete!

otpada (1 dijete u jednokratnim pelenama = 1 tona otpada na

›› Platnene pelene krojem izgledaju

odlagalištima!) već ćete imati brigu

identično kao i jednokratne pelene,

kome ih dalje pokloniti ili donirati.

samo što su izrađene od kvalitetnih

Slatke brige, zar ne? U najgorem

pamučnih materijala. Tkanine od

slučaju ako ih i bacite, pamuk će se

kojih su izrađene najčešće su pamuk,

razgraditi vrlo brzo.

organski pamuk, bambus ili konoplja.

›› Jednom kad kupite 20-25 komada

Izvana se često koriste prekrasne

platnenih pelena iste možete koristiti

šarene tkanine, a iznutra najčešće

od prvog dana pa do treće djetetove

netretirani nježni materijali, po

godine. Platnene pelene se raznim

mogućnosti uzgajani i obrađeni bez

patentima (najčešće drukerima)

pesticida i kemikalija.

PUNO JE DOBRIH ARGUMENATA, SLAŽETE SE S NAMA? AKO SMO VAS POTAKNULI DA RAZMISLITE O PLATNENIM PELENAMA, PREDSTOJI VAM PRETRAŽIVANJE INTERNETA, DANAS U HRVATSKOJ POSTOJE MNOGI PROIZVOĐAČI I UVOZNICI PLATNENIH PELENA. I NE ZABORAVITE NA INSTINKTIVNU ŽELJU SA POČETKA TEKSTA, ODABIROM PLATNENIH PELENA ČINITE NAJBOLJE ZA VAŠU BEBU!

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

16


promo

Pečaćenje fisura Kad, kako, zašto?

DJECI U DOBI OD 6-12 GODINA NIČU PRVI STALNI KUTNJACI. TI ZUBI SA DUBOKIM FISURAMA NA GRIZNOJ PLOHI, ILI SA GRUBOM I HRAPAVOM CAKLINOM SU POSEBNO RIZIČNI ZA NASTANAK KARIJESA.

Duboke okluzalne (grizne) fisure su mjesta na kojima se lako skupljaju ostaci hrane, i time su idealna skrovišta za razvoj bakterija. Kod dubokih i uskih fisura ni četkica za zube nije od velike pomoći. Bakterije se u fisurama jako brzo množe, i u vidu ljepljive mase prijanjaju za zube te počinju lučiti kiseline koje nagrizaju caklinu i stvaraju karijes. Pečaćenje tih fisura se pokazalo kao najučinkovitija metoda obrane od karijesa. Sa tako zapečaćenim fisurama kutnjaci i pretkutnjaci mogu se zaštititi dugo vremena od napada karijesa. Što je pečaćenje fisura? ››

Pečaćenje fisura je jedan od najčešćih tretmana u dječjoj stomatologiji. To je postupak kojim se te pukotine popune sredstvom za pečaćenje i time dugotrajno zaštite od pojave karijesa. Sredstva za pečaćenje su bijeli tekući kompozitni materijali obogaćeni fluoridima koji se nakon nanošenja stvrdnu uz pomoć plave svjetlosti. Zašto se preporučuje pečaćenje fisura? ›› Ploha stražnjih zubi, ko-

jima žvačemo hranu, nije ravna niti glatka, nego puna malih pukotina i kvržica. Da bismo spriječili pojavu karijesa u tim pukotinama koje stručno zovemo fisure, one se mogu zapečatiti specijalnim kompozitnim

lakom. Znanstveno je dokazano da se tim postupkom 6x smanjuje vjerojatnost nastanka karijesa, u usporebi sa nezaštićenim zubima. U kojoj dobi se preporuča pečaćenje fisura? ›› Djeci u dobi 6-12

godina niču stalni zubi, a prvi dolaze stalni kutnjaci. Roditelji trebaju pratiti rast i razvoj zuba u djece, i pravovremeno i preventivno organizirati posjete stomatologu. 15-18 mjeseci nakon pojave, kutnjaci bi trebali biti kompletno formirani a caklina sazrela. Tada je idealno vrijeme za pečaćenje. Cijela procedura je potpuno bezbolna i brza, a stomatolog mora povesti računa da zube koji se pečate dobro izolira od vlage za vrijeme procedure.

lampe. UltraSeal XT hydro se pokazao kao najpouzdanije sredstvo za pečaćenje, o čemu svjedoči i titula najprodavanijeg sredstva ove vrste u SAD-u i Europi. Kako često bi se pečaćenje trebalo obnoviti? ›› Vijek trajanja

zapečaćenih fisura ovisi o oralnoj higijeni i prehrambenim navikama djeteta. U prosjeku, sredstvo za pečaćenje bi trebalo obnoviti svakih 4-5 godina, uz redovne kontrole kod stomatologa svakih 6 mjeseci. Redovne posjete stomatologu su ključne za zdravlje zubi vaše djece. On će vam objasniti sve detalje oko same procedure pečaćenja. situacija prije pečaćenja

Kako sredstvo za pečaćenje zaštiti zube? ›› Zubi koji se pečate,

stomatolog će očistiti sa gelom za jetkanje i temeljito isprati vodom kako bi osigurao nemasnu površinu. Potom se zub temeljito isuši i sredstvo za pečaćenje se utrlja malom četkicom. Sredstva za pečaćenje na bazi kompozita su puno bolja jer bolje prijanjaju za zube nego sredstva na bazi staklenojonomera. To im garantira puno duži vijek trajanja i puno bolju zaštitu od pojave karijesa. Materijal se nanošenja stvrdnjava uz pomoć specijalne UV

situacija nakon pečaćenja

provjera uv svjetlom pri redovnom pregledu, zaštita na mjestu

VIŠE INFORMACIJA I ZABAVNI NAČIN KAKO DJECU EDUCIRATI O VAŽNOSTI PEČAĆENJA MOŽETE PRONAĆI NA WEB STRANICI WWW.ULTRASEALCLUB.COM. ZA DODATNE INFORMACIJE O PROIZVODU POSJETITE WWW.ULTRADENT.COM ILI POŠALJITE UPIT NA INFORMACIJE@ULTRADENT.COM g ratis magazi ne › rujan

17


gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

18


g ratis magazi ne › rujan

19


z dravl j e SLOBODNO VRIJEME

Igra – uvijek važna aktivnost!

VOJE PSIHIČKE, INTELEKTUALNE, EMOCIONALNE, DRUŠTVENE I MORALNE SPOSOBNOSTI DJECA STVARAJU KROZ IGRU, A I TO JE JEDAN OD NAČINA NA KOJI ODRŽAVAJU PRIJATELJSTVA.

Razvojni psiholozi smatraju kako je igra ključna za svladavanje urođenih nagona prema agresiji i dominaciji. Igra i humor nisu samo način da život bude zabavniji, već sredstva za održavanje društva i promoviranje međusobne jednakosti, dijeljenja i miroljubivosti.

je igra jedna od najdemokratičnijih aktivnosti, jer sve će demokratske vrijednosti djeca najlakše usvojiti kroz igru s drugom djecom!

Izraz slobode, a ne obveza ››

shvatiti jednu jednostavnu stvar:

”Društvo koje zaboravi kako se igrati, je društvo koje čine sebični pojedinci” – izjavio je Peter Gray, jedan od najpoznatijih razvojnih psihologa današnjice. Igra je, iznad svega, „predstava slobode“. Ona je sve samo ne obaveza, moranje. Onaj tko se igra, ne samo da to čini slobodne volje – već, poput ostalih igrača, prihvaća „pokoravanje“ određenim pravilima, koja nastaju kao rezultat dogovora. Zbog toga

„ Svaki put kad dodamo još jedan

Prednosti slobodne igre... u praksi! ›› Gray ističe kako je potrebno

sat vremena redovitom vremenu koje dijete mora provesti u školi ili radeći domaću zadaću, odnosno svaki put kad ih uvjeravamo ili prisiljavamo da se posvete još jednoj izvanškolskoj aktivnosti koju organiziraju odrasli – mi im na neki način uskraćujemo mogućnost da se igraju, razmišljaju, istražuju, tj. da osjete zadovoljstva, ali i sve izazove samostalnosti“.

Nema sigurnijeg „okruženja“ od igre ›› Kroz igru, dJeca stvarnost

pretvaraju u maštu i na taj način u jednom posve sigurnom okruženju uče kako se suočiti sa stvarnim iskušenjima – za njih je igra i iskustvo i trening. Zato i način na koji se djeca igraju odražava osobine društva u kome žive – ona u svoju igru ubacuju one situacije kakve će ih očekivati u stvarnom životu. Dakle, nepogrešivo prepoznaju koje vještine će im biti potrebne u njihovom društvu i unose ih u svoju igru. Zato ona lako „nanjuše“ i koje vještine će u društvu tek dobivati na značaju, pa postaju stručnjaci za kompjutore i ostalu modernu tehnologiju brže od svojih roditelja.

PUNO PREMALO VREMENA ZA IGRANJE NA NEKI NAČIN JE TRAGIČNO ŠTO DANAŠNJA DJECA IMAJU TAKO MALO I PREMALO PRILIKE DA SE ISTINSKI IGRAJU, BEZ NADZORA ODRASLIH, ONAKO KAKO SU SE JOŠ DONEDAVNO GENERACIJE DJECE IGRALE. NE SAMO DA ZBOG TOGA VLADA EPIDEMIJA DEBLJINE I DEPRESIJE KOD DJECE, VEĆ JE TO GENERACIJA KOJA ODRASTA BEZ MOGUĆNOSTI DA ISTINSKE DRUŠTVENE VRIJEDNOSTI USVOJI NA PRAVI NAČIN, ODNOSNO KROZ DRUŠTVENU INTERAKCIJU SA SVOJIM VRŠNJACIMA. gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

20


Prodajna mjesta Zagreb: Coccodrillo Mesnička 1, Vlaška 58, Importanne centar, CCO Jankomir Tintilinić CCO East i Westgate Split: Coccodrillo CCO Split, Tintilinić Joker centar Šibenik: Tintilinić Dalmare centar Osijek: Coccodrillo, Portanova centar g ratis magazi ne › rujan

21


tema MODA

Kupnja nove ili nasljeđivanje odjeće i obuće? JESENSKA SEZONA POVRATKA U ŠKOLSKE KLUPE I VRTIĆKA DVORIŠTA UVIJEK PONOVO AKTUALIZIRA PITANJE OPREMANJE MALIŠANA NOVOM ODJEĆOM I OBUĆOM DANE S VEĆ NEŠTO NIŽIM TEMPERATURAMA. KUPITI SVE NOVO ILI DIJETE MOŽE NEŠTO NASLIJEDITI OD STARIJE BRAĆE I/ILI SESTARA?

Obiteljski budžet ne može podnijeti sve novo ›› Osobito

Mlađe dijete uvijek mora imati svoju obuću ›› Bez obzira na

ako je u obitelji više djece! Nasljeđivanje garderobe je spas za spomenuti budžet. Ipak, dobro razmislite prije nego što donesete odluku da vaše mlađe dijete naslijedi nešto od starijeg, jer prvorođeno dijete u obitelji je u puno toga privilegirano – pažnja roditelja je neko vrijeme samo na njemu, a u skladu s time i financije određene za njega. Starije dijete često ima i svoju sobu i svoju odjeću, pa to zna koristiti i za ljubomorne scene s braćom/sestrama.

budžet, mlađe dijete uvijek mora imati svoju obuću. Naime, razvoj stopala je potpuno specifičan za svako dijete. Tako se obuća starijeg djeteta tijekom nošenja već formirala prateći razvoj njegovih stopala. Kad takvu obuću date mlađem djetetu dobijete negativan utjecaj na razvoj njegovih stopala. Zbog toga je neophodno da svako dijete ima svoju obuću, bez obzira da li su to cipele, sandale, tenisice...

NOVO JE IPAK NOVO! ›› Ukoliko je u vašoj obitelji nasljeđivanje odjeće uobičajena pojava,

ne zaboravite kako je iznimno važno da mlađe dijete što je češće moguće dobije ponešto novo. Bez obzira koliko ima odjeće svog starijeg brata ili sestre, saznanje da je neki odjevni predmet samo njegov učinit će da se osjeća posebno!

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

22

ŠTEDNJA BEZ OBZIRA NA VAŠE NAJBOLJE NAMJERE I OBJAŠNJENJE KAKO ĆETE OVOM VRSTOM ŠTEDNJE MOĆI PRIUŠTITI CIJELOJ OBITELJI NEŠTO ZNAČAJNO, LAKO SE MOŽE DOGODITI DA SE MLAĐE DIJETE, OSOBITO AKO IMA PET ILI VIŠE GODINA, OSJEĆA LOŠE I KAO ŽRTVA CIJELE SITUACIJE, JER ĆE MU SE ČINITI DA JE NAJVIŠE POGOĐENO. UREDNOST I ČISTOĆA UKOLIKO ŽELITE DA SE VAŠE MLAĐE DIJETE OSJEĆA ŠTO BOLJE U ODJEĆI SVOG STARIJEG BRATA ILI SESTRE, NEOPHODNO JE DA TA ODJEĆA BUDE ČISTA – BEZ MRLJA, A OSOBITO NE DA BUDE PODERANA ILI KRPANA. ČAK I KADA JE U PITANJU IGRANJE DOMA, BOLJE JE DA DIJETE IMA NA SEBI SVOJU STARU TRENIRKU, NEGO BRATOVU, A UMRLJANU. DJECA RAZLIČITOG SPOLA DANAS JE UOBIČAJENO DA I DJEVOJČICE NOSE HLAČE, KAO I ODJEĆU PLAVE, ZELENE BOJE… NO, AKO SINU OBUČETE ROZA MAJICU ILI HLAČE NJEGOVE STARIJE SESTRE, TO MOŽE NEGATIVNO UTJECATI NA NJEGOV RAZVOJ. ON NIJE MALA DJEVOJČICA. ČIM PRERASTE UZRAST BEBE (OD GODINE DANA), OBLAČITE GA KAO DJEČAKA. IAKO SE VAMA MOŽE ČINITI DA JE TO PRETJERANO, NA RAZVOJ NJEGOVOG IDENTITETA UTJEČE I KAKO SE DIJETE OSJEĆA MEĐU DRUGOM DJECOM, KAO I NAČIN OPHOĐENJA ODRASLIH PREMA NJEMU. NAIME, ODRASLE OSOBE SE DOISTA DRUGAČIJE OPHODE PREMA DJEVOJČICAMA NEGO PREMA DJEČACIMA. TO ČINITE I VI, ZAR NE?


g ratis magazi ne › rujan

23


tema MODA

Kako dijete naučiti zavezati cipele? VRIJEME JE ZA UČENJE JEDNE OD NAJKORISNIJIH VJEŠTINA ZA ULAZAK U SVIJET ODRASLIH I ODRASLIJIH. NAJKASNIJE PRIJE POLASKA U PRVI RAZRED, DJECA BI TREBALA NAUČITI SAMOSTALNO VEZATI VEZICE (PERTLE, ŽNIRANCE... KAKO VAM DRAŽE ;) NA CIPELAMA I TENISICAMA. Korisni savjeti za brzo i efikasno usvajanje nove vještine ›› Za učenje ne bi u pravilu

trebali čekati ni do pred polazak u školu s obzirom da većina djece stekne grafomotoričku spretnost neophodnu da zaveže vezice već između četvrte i šeste godine života. Evo i nekoliko savjeta kako djetetu pomoći da svlada ovu, odraslima barem, rutinsku radnju.

DJEVOJČICE U ŠTIKLAMA – NE TAKO NEUOBIČAJEN PRIZOR ›› Štikle, odnosno visoke potpetice za djevojčice

od 6 pa do 12 godina danas su u ponudi mnogih proizvođača odjeće, no unatoč i trendu nošenja koji propagiraju celebrity roditelji, ortopedi upozoravaju kako ugrožavaju pravilan razvoj dječjeg stopala. No, ako već male dame žele biti kao svoje mame preporučuje se da potpetice nose samo u iznimnim prigodama i to što kraće, te da peta bude što niža, a prednji dio dovoljno širok. gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

24

BEZ NEPOTREBNOG ODUGOVLAČENJA S UČENJEM PRVI I NAJVAŽNIJI SAVJET! NEMOJTE NEPOTREBNO ODUGOVLAČITI S UČENJEM VEZANJA CIPELA I TENISICA, JER ONE NA ČIČAK JESU PRAKTIČNO I SIMPATIČNO RJEŠENJE DOK JE DIJETE MALO, ODNOSNO VRTIĆKOG UZRASTA, NO TO NIJE DUGOROČNO „ODRŽIVO“ RJEŠENJE. DAKLE, NAJKASNIJE PRIJE ŠKOLE DIJETE TREBA OVLADATI TEHNIKOM VEZANJA, A ZA KOJU JE SPREMNO I RANIJE. VAŽNO JE RAZLIKOVATI DESNU I LIJEVU STRANU PRIJE NEGO ŠTO ZAPOČNETE S UČENJE DJETETA OVOJ VJEŠTINI, VAŽNO JE DA DIJETE RAZLIKUJE DESNU I LIJEVU STRANU. KAKO BI MU POMOGLI DA IH RAZLIKUJE MOŽETE PRIMJERICE DESNU RUKU „OZNAČITI“ NALJEPNICOM ILI NEŠTO NACRTATI... UKOLIKO JE VAŠE DIJETE LJEVORUKO IDEALNO BI BILO DA VAM NETKO OD BLIŽNJIH STARIJIH POMOGNE PRI UČENJU, JER IMA ISTO VIĐENJE SITUACIJE. IZABERITE JEDAN NAČIN VEZANJA CIPELA I BUDITE DOSLJEDNI JEDAN OD NAJLAKŠIH I NAJJEDNOSTAVNIJIH NAČINA VEZANJA JE TAKO DA SE NAPRAVE DVIJE PETLJE I VEŽU U OBIČAN ČVOR. ODLUČITE LI SE PRIMJERICE ZA TAJ NAČIN OSTANITE MU DOSLJEDNI I „OBAVIJESTITE“ O TOME I BAKU, DJEDA, TETU U VRTIĆU, DADILJU KOJA ČUVA DIJETE... BUDITE DOSLJEDNI U PRAKTICIRANJU JEDNOG NAČINA, JER AKO SVAKI VEŽE NA SVOJ DIJETE ĆE BITI ZBUNJENO. ISTA STRANA – ISTA PERSPEKTIVA KAD DJETETU POKAZUJETE NAČIN VEZANJA VEZICA, BUDITE NA ISTOJ STRANI KAO I ONO, KAKO BI IZ ISTE PERSPEKTIVE UJEDNAČENO PRATILI VAŠE POKRETE, KOJE MORA KOPIRATI. IMAJTE STRPLJENJA = NE POŽURUJTE DIJETE POČETAK UČENJA ĆE OČEKIVANO BITI SPOR, NAPORAN I ZA RODITELJE TANJIH ŽIVACA POMALO FRUSTRIRAJUĆI. SJETITE SE KAKO JE SVAKO VAŠE POŽURIVANJE DJETETA SAMO KONTRAPRODUKTIVNO, JER ONO ŠTO JE VAMA RUTINA, NJIMA JE JOŠ JEDAN ZADATAK KOJI MORAJU SVLADATI. ONO IMA SVOJ RITAM UČENJA, A VI MORATE IMATI STRPLJENJA. UMJESTO DA GA POŽURUJETE I TAKO STVARATE DODATNU NERVOZU, RADIJE MU OSTAVITE DOVOLJNO VREMENA. BOLJE JE DA U POČETKU VEŽE SPORO, ALI DA USPIJE SAMOSTALNO, NEGO DA U KRAĆEM VREMENSKOM ROKU NJEGOV “POSAO” OBAVITE VI.


g ratis magazi ne › rujan

25


TEMA PREHRANA

Užina ne smije biti najslabija karika! ZDRAVA, KVALITETNA I FINA UŽINA ILI AKO VAM JE DRAŽE MEĐUOBROK, OSIGURAVA HRANJIVE TVARI KOJE SU NEOPHODNE DA DIJETE ODRŽI ENERGETSKU RAVNOTEŽU I OSJEĆA SE DOBRO TIJEKOM CIJELOG DANA. ›› Užina je osobito

potrebna maloj djeci, jer je njihov želudac manji pa ne može primiti svu hranu koja se nudi u glavnim obrocima. Dakle, njima su potrebni manji, ali češći obroci!

U prehrambenom smislu, užina je mnogo važnija nego što se misli! Naime, energetski nivo prirodno pada nekoliko sati poslije glavnog obroka, a užina pomaže da se taj nivo održava tokom dana. Zdrava užina = zdravo dijete!

neka vrsta užine kod djece, jer su ponekad tzv. comfort food (hrana utjehe), no samo ponekad... Ukoliko im ih u potpunosti zabranite i sami znate da ćete postići suprotan efekt. Loša hrana i grickalice bez energetske vrijednosti vode do debljine,

Zdrava užina & njena važnost ›› Kombinacija

pa čak i gojaznosti, što dovodi do rizika

ugljikohidrata i proteina čini najbolju užinu, jer daje instant osjećaj snage te podiže šećer u krvi i dijete se osjeća puno energije. Takva užina podiže i razinu serotonina! Odgovarajuća kombinacija vitamina i minerala nadopunit će kvalitetu obroka, a dijete će se osjećati dobro i poletno tijekom cijelog dana. Naravno, nije uvijek lako nagovoriti dijete da pojede zdravu užinu, a i gotovi – obilni i masni obroci, stalno su im tu negdje na dohvat ruke. Ako dijete često užina, više od preporučena dva puta na dan, pa još za te česte užine uzima lošu hranu, otvara se sigurna mogućnost kako će se cijelog života boriti s određenim zdravstvenim problemima i neizbježno tjelesnom težinom.

od krvno-žilnih oboljenja, visokog tlaka, karijesa, osteoporoze, dijabetesa...

IZABERITE SAMO ZDRAVE GRICKALICE ›› VOĆE, VOĆNI JOGURT, PUDING... ›› SUHO VOĆE – GROŽĐICE, SMOKVE ›› SUHO VOĆE – MARELICE, DATULJE, ŠLJIVE... ›› ŽITNE PAHULJICE S MLIJEKOM ›› INTEGRALNI KRUH SA SIRNIM NAMAZOM ›› VOĆE I VOĆNE SALATE

KAD JE GRICKANJE LOŠA NAVIKA?

›› FRAPEI – JABUKA, KRUŠKA, BANANA... ›› DOMAĆE KOKICE ›› SMOKI OD KUKURUZA

›› Djeca vole grickati između igre, učenja, u

›› GRISINI I OD INTEGRALNOG BRAŠNA

kinu, ispred televizora i mogu postati ovisni

›› KREKERI OD INTEGRALNOG BRAŠNA

o toj navici i iz puke dosade. Grickalice bi

›› RIŽA NA MLIJEKU ILI KOH

trebale imati svoje ograničeno mjesto kao

›› BISKVITNI KOLAČ OD SIRA

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

26


g ratis magazi ne › rujan

27


TEMA ŠKOLARCI

Kada je pravo vrijeme za mobitel? DJECA SVOJ PRVI MOBITEL DANAS DOBIVAJU VEĆ U NIŽIM RAZREDIMA OSNOVNE ŠKOLE. LUKSUZ, KOPIRANJE DRUGIH ILI POTREBA – S VAŠEG GLEDIŠTA, PITANJA SU NA KOJA MORATE ODGOVORITI PRIJE KUPNJE. NE KUPUJTE DJETETU MOBITEL SAMO ZATO JER GA SVI DRUGI IMAJU, VEĆ IZ RAZLOGA KOJE VI SMATRATE OPRAVDANIMA. ›› Većina roditelja se

slaže kako je onaj trenutak kad pustite, odnosno morate pustiti dijete samo u svijet – u školu ili kod prijatelja – pravi trenutak da počinje koristiti mobitel.

›› VEĆA SIGURNOST je jedan od glavnih

Mobitel – nije igračka, već odgovornost! ››

motiva koji za mnoge roditelje predstavlja

U početku dijete može kod izbivanja iz kuće uzeti i vaš mobitel, ukoliko ste vi za to vrijeme kod kuće ili mu nabavite rabljeni aparat, koji neće biti privlačan da ga se netko drugi poželi dočepati. Dijete treba uvijek učiti samostalnosti, ali i odgovornosti, tako da mu svakako dajte do znanja kako mobitel, bio on vaš, stari ili novi, nije igračka, već njegov novi „suputnik“ i svakako odgovornost. Dobro rješenje je da dobije svoj mobitel, ali ne i pravo da ga apsolutno stalno ima uz sebe. Dakle, odredite kada je potrebno da zbog međusobne komunikacije budete tako virtualno povezani. U svim ostalim situacijama, mobitel ostaje doma i koristi se samo po dogovoru. U svakom slučaju upozorite dijete na sve opasnosti koje ga očekuju ulaskom u svijet mobilne komunikacije. Prednosti su očite, a dodatna je za vas što u svakom trenutku možete kontrolirati njegovu upotrebu.

ključni argument. Ukoliko se dijete nalazi u situacijama da samo čeka autobus na usamljenoj stanici, ako ima izvanškolske aktivnosti i pauze između nastave i dodatnih sati – sve su to nekako trenuci u kojima će i djetetu i vama biti lakše, ako si pravite društvo na način da razgovarate i skratite vrijeme, a ujedno i oslobodite se zabrinutosti. ›› ZGUSNUT RASPORED je također isto jedan od razloga koji roditelje motivira da djetetu kupe mobitel. Moderna djeca danas su rastrgana između škole, dodatnih obveza, prijatelja... Također, i radni dan roditelja je sve dulji i sa sve više obveza. Mobitel doista zlata vrijedi kako bi održavali onu svakodnevnu i svakako potrebnu komunikaciju s djetetom/ djecom, pa čak i za puko provjeravanje da li je stiglo doma iz škole.

PAMETNI TELEFONI KAO (Z)ANIMACIJA ZA BEBE REZULTATI NEDAVNOG ISTRAŽIVANJA DOKAZALI SU KAKO JEDNA OD ČETIRI MAJKE SVOJE DIJETE NAJBOLJE ANIMIRA PAMETNIM TELEFONOM. PUNO MOGUĆNOSTI SKIDANJA APLIKACIJA ZA DJECU, UKLJUČUJUĆI IGRICE, PUZZLE, OBRAĐIVANJE FOTKI I SLIČNO ČINE PAMETNE TELEFONE NOVIM NAJBOLJIM PRIJATELJIMA MLADIH RODITELJA I NJIHOVIH BEBA. OD 27 POSTO MAMA KOJE SVOJOJ DECI UMJESTO IGRAČAKA ILI ČAK I DUDE, NJIH 40 POSTO OGRANIČAVA VRIJEME NA MAKSIMALNO 10 MINUTA, DOK 10 POSTO PRIZNAJE DA NJIHOVA DJECA KORISTE MOBITEL KAO ZABAVU I DO DVA SATA. DOKAZUJE TO DA MOBITELI, A OSOBITO PAMETNI TELEFONI DEFINITIVNO VIŠE NISU SREDSTVO PUTEM KOJEG SAMO KOMUNICIRAMO, VEĆ SU POSTALI I NEŠTO PUNO VIŠE!

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

28


TEMA DJETINJSTVO

Dobri razlozi za glazbeno obrazovanje ZA DIJETE ŠKOLSKOG, PA I PREDŠKOLSKOG UZRASTA TOLIKO JE PUNO MOGUĆNOSTI ODABIRA ČIME ĆE SE BAVITI U SLOBODNO VRIJEME – SPORT, GLAZBA, DODATNO OBRAZOVANJE... RAZMIŠLJATE LI O TOME DA, U SKLADU S NJEGOVIM INTERESIMA, SKLONOSTIMA I ŽELJAMA, UPIŠETE DIJETE NA VIOLINU, KLAVIR ILI MOŽDA TEČAJ BUBNJEVA, KOJI SE NUDE KAO SMJEROVI NA ROCK AKADEMIJAMA, OBRATITE PAŽNJU NA SLJEDEĆE PREDNOSTI! RAZVOJ FIZIČKIH SPOSOBNOSTI ODREĐENI INSTRUMENTI, KAO ŠTO SU UDARALJKE ILI SPOMENUTI BUBNJEVI, POMAŽU DJECI U RAZVOJU KOORDINACIJE I MOTORIKE, JER ZAHTIJEVAJU POKRETE RUKU, NOGU I RAMENA. OVA VRSTA INSTRUMENTA ODLIČNA ZA ENERGIČNU DJECU! ŽIČANI I INSTRUMENTI, POPUT VIOLINE ILI ONI S TIPKAMA, POPUT KLAVIRA, TRAŽE RAZLIČITE POKRETE LIJEVE I DESNE STRANE ISTOVREMENO.

POBOLJŠANJE AKADEMSKIH VJEŠTINA GLAZBA I MATEMATIKA SU, VJEROVALI ILI NE, POVEZANE! NAIME, RAZUMIJEVANJEM TAKTOVA, RITMOVA I SKALA, DJECA UČE KAKO DIJELITI, RADE RAZLOMKE I PREPOZNAJU OBRASCE KOJI SE PONAVLJAJU. KAKO POSTAJU STARIJA, DJECA ĆE POČETI RECITIRATI PJESME, OSLANJAJUĆI SE NA SVOJE PAMĆENJE I NA TAJ NAČIN ĆE GA „TRENIRATI“. GLAZBENI SATI TAKOĐER MOGU UVESTI DJECU U SVIJET OSNOVA FIZIKE, JER PUCANJE ŽICA NA GITARI JE VRSTA VIBRACIJE, A I VIBRAFON JE ZANIMLJIV ZA ISTRAŽIVANJE NA TOM POLJU.

NJEGOVANJE SOCIJALNIH VJEŠTINA INTERAKCIJA I KOMUNIKACIJA S VRŠNJACIMA S KOJIMA DIJELE ISTE INTERESE POTIČE I NA RAZVOJ SAMOPOUZDANJA, ALI I OSJEĆAJA ZA DRUGU DJECU, KAO I POTICAJ ZA TIMSKI RAD I NUŽNOST SURADNJE NA PRIMJERICE, GRUPNIM NASTUPIMA. VRLO JE VAŽNO ZA DJECU DA RAZUMIJU I ZNAJU SVOJU INDIVIDUALNU ULOGU U VEĆEM ANSAMBLU TE DA OSTVARUJU DOBRU SURADNJU S KRAJNJOJ VIZIJOM ZAJEDNIČKOG CILJA.

VJEŽBANJE DISCIPLINE I STRPLJENJA UČITI SVIRATI NEKI INSTRUMENT ZAHTIJEVA PUNO PREDRADNJI I PREDZNANJA, JER DA BI SE UŽIVALO U ZVUKU GITARE, MORA JU SE ZNATI NAUČITI DRŽATI, PRONAĆI PRAVI POLOŽAJ, USKLADITI POKRETE... SVE ĆE TO, NA POZITIVAN NAČIN, PRISILITI DIJETE DA VJEŽBA SVOJE STRPLJENJE I DISCIPLINIRANO SATIMA, DANIMA I MJESECIMA USTRAJE NA VJEŽBANJU DOK NE BUDE SPREMNO ZA SOLO NASTUP. SVIRANJE U GRUPI TAKOĐER ZAHTJEVA STRPLJENJE, JER TREBA POSTIĆI USKLAĐENOST, A PROBE SU REDOVITE NAPORNE I ČESTE.

UPOZNAVANJE KROZ UČENJE SVIRANJA NEKOG INSTRUMENTA DIJETE NEPOSREDNO UČI I O DRUGIM KULTURAMA. PRIMJERICE BONGOSI MOGU UVESTI DIJETE U SVIJET AFRIČKIH I KUBANSKIH RITMOVA I STILOVA. VIOLINA ĆE DIJETE ODVESTI NA GLAZBENO I KULTURNO PUTOVANJE ITALIJOM, NJEMAČKOM, AUSTRIJOM... KLAVIR ILI SAKSOFON ĆE POTAKNUTI DJETETOVU ŽELJU DA SE BOLJE UPOZNAJU S GLAZBOM AMERIČKOG JUGA – JAZZOM! NEPROCJENJIVO ZA DJETETOVU OTVORENOST DRUGIM SVJETOVIMA I RAZUMIJEVANJE TRADICIJA RAZLIČITIH NARODA.

g ratis magazi ne › rujan

29


promo MAGIC BABY / NOVO U PONUDI

Stigao je omiljeni njemački brand HAUCK!

HAUCK JE NJEMAČKA TVRTKA ISTOIMENOG BRANDA S DUGOGODIŠNJOM TRADICIJOM, IZUZETNO POZNATA, PONAJPRIJE U EUROPI, ALI I U SVIJETU. OD SADA HAUCKOVE PROIZVODE MOŽETE PRONAĆI U SVIM MAGIC BABY TRGOVINAMA!

Zaštićeno i sigurno dijete u HAUCK ležaljci, kolicima ili sklopivom krevetiću ›› U Magic baby trgovinama u ponudi su Hauck ležaljke, koje su

bebino omiljeno mjesto za hranjenje, ljuljanje, igranje i opuštanje. Izborom jednog od modela naših Hauck ležaljki, u svakom trenutku možete umiriti vaše dijete.

S Hauck kolicima vaše dijete će uvijek biti mobilno, bez obzira da li trebate kolica za novorođenu bebu ili praktična kišobran kolica. U Hauck kolicima vašem djetetu će uvijek biti udobno – na svakom putovanju i u svakoj šetnji!

A da zadovoljstvo bude potpuno u Hauck sklopivom krevetiću vašem djetetu će posjet baki i djedu, kao i svako drugo putovanje, biti udobno, a vama bezbrižno.

›› Bez obzira da

li ste u kući ili na putovanju, s Hauckovim proizvodima vaše dijete će se uvijek osjećati zaštićeno i sigurno!

MAGIC BABY SVE ŠTO TREBA VAŠA BEBA! UZ VEĆ SPOMENUTE HAUCK PROIZVODE, KOJI SU NOVITET U NAŠOJ PONUDI, IZ ŠIROKOG ASORTIMANA U NAŠIM TRGOVINAMA PRONAĐITE I OSTALE. POSJETITE MAGIC BABY TRGOVINE I PRONAĐITE SVE ŠTO TREBA VAŠA BEBA. RADUJEMO SE VAŠEM DOLASKU!

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

30


TEMA INTERIJER

Kako urediti sobu za troje djece? TROJE DJECE SU SREĆA I VESELJE! ALI, I VELIKA BRIGA I ODGOVORNOST ZA CIJELI ŽIVOT. ŠTO JE S NJIHOVIM PROSTOROM ZA ŽIVOT? KAKO IH SMJESTITI U NEKOLIKO KVADRATA, ODNOSNO U JEDNU SOBU? PROBAT ĆEMO NAĆI RJEŠENJE ZA KOJE JE VAŽNO KOJIH SU GODINA, ALI I SPOLA DJECA. ŠTO RAZNOVRSNIJE, TO KOMPLICIRANJE! NO, TOGA STE I SAMI SVJESNI :)

›› Sve se lako da

riješiti ako se djeca vole i lijepo slažu. Potičite ih empatiji, učite ih da poštuju prava, želje i potrebe drugih – kako da to ispoštuju, ali i kako da isto zatraže/očekuju od drugih.

Prostrana, dobro osvijetljena i podijeljena na „zone“ ›› Jedna soba za troje djece trebala

biti uređena tako da se nijedno dijete ne osjeća zakinuto za svoj prostor. Dobra je ideja sobu funkcionalno pregraditi, kako bi svako dijete imalo svoj kutak. Pregrađivanje se može napraviti i strateškim postavljanjem namještaja, npr. namještajem u bojama. Za „pomirenje“ različitih spolova dobar izbor su zelena ili bež boja, pa i žuta, a popularne naljepnice mogu biti razlika, odnosno ono što će dijete imati kao svoje. Kreveti – funkcionalnost je zakon! ›› Ovdje

je važno iskoristiti prostor, jer kreveti ne mogu zauzimati cijelu sobu, koja mora biti i igraonica, a ne samo spavaonica. Dobra su rješenja kreveti na kat, inovativni krevet na rasklapanje za tri osobe, gdje se kreveti pomoću kotačića izvlače jedan ispod drugog. Sklopljeni, ne zauzimaju puno

mjesta. Slobodna površina sobe će u tom slučaju biti dobro iskorištena za igru, učenje i druženje s prijateljima. Također, kreveti s ladicom za posteljinu i igračke su štedljivci prostora. Ormare stavite po sistemu „od poda do stropa“, a svako dijete određeno može imati svoj dio. Prostor za igru i učenje ›› Ekonomično

iskorišten prostor osigurava dovoljno mjesta za igru. Kreveti na kotačiće, zidne police i slično ostavljaju puno mjesta za centralni dio za igru, koji bi kao „zona za igru“ mogao biti prekriven toplim tepihom. Dok su djeca manja „zona za igru“, a kasnije kad su školarci „zona za rad“. Ova zona za stariji uzrast mora biti dobro osvijetljena te osiguravati prostor za smještaj knjiga i pribora. U svakom trenutku dobra je ideja oplemeniti „zonu“ jastucima za sjedenje za društvo – vole ih i mali i veliki!

SOBA S HOME MADE DIZAJNERSKIM POTPISOM ZA POČETAK, VEĆ SE I GARDEROBNI ORMARI MOGU PERSONALIZIRATI, TAKO ŠTO ĆETE NA POJEDINE DIJELOVE STAVITI NALJEPNICE ILI PLOČICE S IMENOM ILI INICIJALIMA DJETETA, ODNOSNO ISTO NAPRAVITI S NISKIM OKRUGLIM STOLIĆEM KOJI SE IZ JEDNE TOČKE RASTVARA NA TRI DIJELA/RAZINE. U SLUČAJU DA SE ODLUČITE ZA ŠARENI NAMJEŠTAJ TE GA NA TAJ NAČIN RAZDIJELITE MEĐU DJECOM, STANITE NA LOPTU S OPREMANJEM SOBE DETALJIMA. TEPIH I ZAVJESE NEKA BUDU U NEUTRALNIM BOJAMA, A „BRENDIRANJU“ SVOG DIJELA SOBE SVAKO DIJETE MOŽE DOPRINIJETI IZBOROM POSTELJINE S OMILJENIM MOTIVOM ILI LIKOM IZ CRTIĆA.

g ratis magazi ne › rujan

31


Autor teksta Dario Daić, trener Sparta Gyma, Medarska 69, Zagreb www.spartagym.com.hr

z dravl j e FIT FORMA

Vježbanje unutra je opet

IN

LJETO PODUGIH VRUĆINA I TOPLOTNIH UDARA U DVORANI SU PROVELI SAMO NAJODLUČNIJI I NAJOTPORNIJI. NO, DVORANSKI “SAT” POLAGANO OTKUCAVA SVOJE POSLJEDNJE SATE U SEZONI. DOLAZAK JESENSKIH OBLAKA I TMURNIH DANA NE MORA BITI DOČEKAN KOD KUĆE U PROMIŠLJANJU NAČINA KAKO IH NAJBEZBOLNIJE ‘IZBJEĆI’. UKOLIKO STE KRENULI U ISTRAŽIVANJE OPCIJA ZA JESEN SVAKAKO JE POTREBNO IMATI NA REPERTOARU POSJETU SPARTA GYMU! PRI DOLASKU NEĆETE DOBITI KOPLJE, ŠTIT I CRVENI PLAŠT, ALI TO NIKAKO NE ZNAČI DA ĆE REZULTATI ZAOSTAJATI. UPRAVO SUPROTNO!

›› Više o Sparta

Gymu pogledajte na www.spartagym. com.hr ili nas posjetite na Facebook stranici www.facebook.com/ SpartaGymZagreb

Natrag u dvoranu, naprijed po rezultate! ››

Kako bi iskustvo treninga bilo ugodno potrebno je procijeniti nekoliko bitnih faktora vezanih za dvoranu koja vam se čini privlačnom. Oni najvažniji su: cijena usluga, kvaliteta opreme i dvorane, svlačionice i sanitarije, pristupačnost osoblja, stručnost trenera te parking i lokacija. Sparta Gym omogućuje rad u izvrsnim uvjetima svakom tko je odlučio ostvariti postavljene fitness ciljeve ili svladati željene vještine. Ako ste na granici odluke svakako navratite, dobra atmosfera će učiniti svoje

da vam prevagne odluku na pravu stranu! Kako odlučite provesti slobodno vrijeme tako će vam se vratiti... ›› Pripazite da

vam se ne vrati u neželjenim kilogramima! Dođite, družite se, iskoristite vrijeme za sebe i pobrinite se da budete zadovoljni. To je vaša odgovornost, a mi smo uz vas na svakom koraku. Nevažno jeste li profesionalac, ozbiljan rekreativac ili potpuni početnik... Težite li novom rekordu ili samo želite probiti blokadu te konačno krenuti, Sparta Gym je mjesto na kojem se uvijek – MOŽE!

SPARTA GYM PUNO GRUPA, RAZNOVRSNI SADRŽAJI I PRIHVATLJIVE CIJENE U ponudi postoji mnogo grupa raznovrsnih sadržaja s više nego prihvatljivim cijenama. Za muškarce se u ponudi nalaze muška atletska grupa, rekreativna škola klasičnog ili tajlandskog boksa i sl. Za djecu postoji mogućnost učlanjenja u tae-kwon-do klub “Čigra” te besplatna nedjeljna druženja pod nazivom “Sistija” gdje se mogu odazvati svi roditelji sa djecom s posebnim potrebama ili oni koji se žele gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

32

naučiti vrijednosti različitostima te provoditi svoje slobodno vrijeme u toplom i veselom sportskom okruženju. Ukoliko želite skinuti kilograme i izgraditi privlačnu liniju pridružite se ženskoj grupi kružnih treninga! Prostor je opremljen kvalitetnim spravama na kojima se spremaju i profesionalni bodybuilderi čiji su zahtjevi vrlo visoki. Garderobe su prostrane i uvijek ima mjesta za

presvući se u miru bez naguravanja i međusobnog ‘preskakanja’. Dvorana se čisti svakodnevno. Na pultu će vas dočekati srdačne i pristupačne djelatnice koje su uvijek na raspolaganju u slučaju da imate pitanja ili primjedbe. Svi treneri imaju višegodišnje iskustvo na području kojim se bave, te priznate rezultate iza svog rada. Svim posjetiteljima je na raspolaganju prostran besplatan parking.


promo EMPORIUM / ODJEĆA

›› EMPORIUM je tvrtka posvećena

distribuciji i proizvodnji kvalitetne odjeće za bebe i djecu, osnovana 1991.g. u Zagrebu. Zahvaljujući visoko postavljenim standardima, velikom trudu i znanju zaposlenih, tijekom dvadesetak godina poslovanja, tvrtka je izrasla u jednog od vodećih proizvođaća i distributera dječje odjeće i edukativnih igračaka u Hrvatskoj. Od konca 2012 godine otvorene su Outlet prodavaonica Emporium na Velikoj cesti 97, Zagreb (Odra) i suvremena Web trgovina www.emporium.hr. Obje trgovine

su u kratkom vremenu postale često posječene i vrlo popularne radi velike ponude roba po vrlo povoljnim cijenama. Vlastite robne marke: “Nina Nana”, “Koki” i “Niki”, kao i roba iz distributerskih programa “Girandola”, “Dirkje”, “K’s Kids” i “Knot so Bad” također su u prodaji širom Hrvatske u mreži nezavisnih “multi-label” trgovina, te tako našle put do potrošača koji su prepoznali pažljivo usklađenu kvalitetu i modni stil uz vrlo prihvatljive cijene. Svi u Emporiumu gaje veliku ljubav prema djeci i odjeći koju izrađuju za

“male kupce”. te je misija Emporiuma: “izrada kvalitetne, udobne, moderne i sigurne odjeće po pristupačnim cijenama, pri čemu najveću pažnju poklanjaju zadovoljstvu kupaca i djelatnika te zaštiti okoliša”.

g ratis magazi ne › rujan

33


promo

Od nove školske godine torbe će biti lakše U osnovnim školama i gimnazijama, od školske godine 2014./2015. bit će 51 obvezni udžbenički naslov manje. U odnosu na postojeći prosječni broj araka, za pojedini predmet i razred, novi udžbenici smanjit će se za 10 posto. Svi udžbenici umjesto u postojećih stotinjak, tiskat će se u samo 12 formata. Svi udžbenici tiskat će se na smanjenoj gramaži papira što će u konačnici smanjiti pojedinačnu težinu udžbenika za 15 do 20 posto. U Ministarstvu kažu da osim što će biti lakši, novi će udžbenici biti bitno kvalitetniji i moderniji, a zbog manjeg broja obveznih udžbenika smanjit će se i financijsko opterećenje roditelja.

2013. godina je Hlapićeva godina Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti u suradnji s brojnim partnerima organizira manifestaciju “Hlapić 2013.” povodom stote godišnjice objavljivanja dječjeg romana “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić Mažuranić. Diljem Hrvatske bit će organizirane izložbe, među kojima ‘Kao Hlapić i Gita: siročad u Hrvatskoj na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće’, ostvarena u partnerstvu s Hrvatskim školskim muzejom, ‘Riječke vedute Ivane Brlić Mažuranić’, ‘Moj Hlapić’ ili izložba izdvojenog fonda ‘Djelo Ivane Brlić-Mažuranić’. Organizatori kao još jedan vrhunac obilježavanja najavljuju 13. listopada, datum koji se smatra Hlapićevim rođendanom jer je na taj dan 1912. Ivana Brlić-Mažuranić dovršila roman o dječaku Hlapiću “malenom kao lakat i veselom kao ptica”. Roman je postao najobjavljivaniji hrvatski dječji roman koji je, među ostalim, preveden i na bengalski, hindi, kineski, vijetnamski, japanski i perzijski jezik, a u nešto dorađenom obliku prenesen je i na mali ekran kao animirani film. gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

34

TINTILINIĆ

Novi brand u ponudi – COCCODRILLO Coccodrillo je uspješna poljska tvrtka koja ima za cilj zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih kupaca kao što to djeca zaista i jesu. Coccodrillo razvija, proizvodi i distribuira odjeću za bebe i djecu do 14 godina. Visokokvalitetna odjeća za bebe i djecu prodaje se u 27 zemalja na svim kontinentima. U Poljskoj su to vlastite trgovine u trgovačkim lancima. Trenutno je otvoreno gotovo 180 trgovina. Svake godine tvrtka priprema dvije sezonske ponude: proljeće-ljeto i jesen-zima. Tvrtka je dobila brojna priznanja i nagrade, između ostaloga i prvo mjesto Bauer u organizaciji “Superproduct 2007” u kategoriji rublja. Ova kolekcija je dobila i certifikat sigurnosti koju dodjeljuje Institut za tekstil. Filozofija Coccodrilla ›› Svakodnevni svijet djeteta je

učenje, otkrivanje i zabava, mnogo osmjeha i radosti. mjesta Zagreb: Djeca su naše najveće Prodajna blago jer svaki roditelj želi svojoj Coccodrillo Mesnička 1, Vlaška 58, Importanne centar, CCO Jankomir djeci najbolje. BrandTintilinić Coccodrillo pruža djeci najbolje CCO East i Westgate Coccodrillo CCO Split, Tintilinić Joker centar već više od 10Split: godina! Šibenik: Tintilinić Dalmare centar Osijek: Coccodrillo, Portanova centar

Plaća od 12.000 dolara za kćer Angeline i Brada Četvorogodišnja Vivienne Jolie Pitt, zahvaljujući ulozi u svom prvom filmu, mjesečno će zarađivati čak 12.000 dolara. Najmlađa kćer jednog od najslavnijih svjetskih parova prvi put će zaigrati u Disneyevom filmu Maleficent (Zloban). Zanimljivo je kako će se u ovom filmu pojaviti i njen brat blizanac Knox, koji će primati dnevnu naknadu od 60 dolara dnevno.


10

13

16

19

22

g ratis magazi ne › rujan

35


Bojanka za najmlađe!

gr a t i s m a ga z i n e › r u j an

36

Gratis magazin No.04  

Besplatno izdanje u slobodnoj distribuciji

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you