Page 1

magazine


NEW

Is your choice of white crystal clear?

Als echte perfectionisten met een passie voor papier, brengen we niet elke dag een nieuw ongestreken papier op de markt. Met Munken Kristall voegen we een vierde tint toe aan het Munken Design Gamma en bieden we je nog meer creatieve mogelijkheden. Munken Kristall heeft een hagelwitte tint en een typerend zijdezacht oppervlak, voor heldere beeldweergave en een elegante natuurlijke uitstraling. Ontdek Munken Kristall in de uitklapper in het midden van dit magazine. Maak kennis met het volledige gamma en kies je favoriete tint op arcticpaper.com

ARCTIC PAPER BENELUX INFO -BE@ARCTICPAPER.COM TEL +32(0)16 47 07 46 www.arcticpaper.com


INHOUD

10 Spiritual Guards Jan Fabre te gast in Firenze

34 Kindervriend Marc de Bel over boeken en honden

14 Mindfulness in beweging Yoga met Evy Gruyaert

22 2001: A Space Odyssey

Unieke filmische trip

42 België gestript Reflectie van de tijdsgeest

04 Strategische alliantie Samenwerking met meerwaarde

Boekentickets & te winnen Heel wat boeken die in dit magazine aan bod komen, kan u winnen! Ga snel naar www.graphius.com/wedstrijd een maak kans op allerlei boeken, catalogi en uitnodigingen voor autopremières!

25 Jheronimus Bosch

Middeleeuwse detailwerker

40 Koninklijke

Muntschouwburg Mislukken is nooit een optie

Foto cover © Bert Hulselmans

COLOFON: Members of Graphius Group: Geers Offset, Sintjoris, New Goff, Druk In De Weer, De Duurzame Drukker, Deckers Snoeck, Boone­Roosens en Etiglia. Verantwoordelijke uitgever: Denis Geers, Eekhoutdriesstraat 67, 9041 Gent, België. Hoofdredactie: Thomas Dewitte. Redactie: Sven De Potter, Thomas Dewitte, Christoph Ruys. Vormgeving: Arnout Nilis. Abonnementen: u kan zich gratis abonneren via magazine@graphius.com. Graphius, Eekhoutdriesstraat 67, 9041 Gent, België. Tel. +32 (0)9 218 08 41. info@graphius.com, www.graphius.com Gedrukt met vegetale bio­inkten op een Heidelberg XL 106­10­kleurenpers met hybride raster 250 lpi. Cover: Invercote Creato 2­zijdig 300 g. Binnenwerk: Arctic Volume Highwhite 1.12 150 g. Tabernakel: Munken Kristall 170 g. Verstuurd onder biologisch afbreekbare folie op basis van zetmeel.


BOEKEN

de details maken het boek MARCEL BROODTHAERS: A RETROSPECTIVE Marot en T’ink Studio Veertig jaar na zijn overlijden is Marcel Broodthaers nog steeds invloedrijk in New York. Het MoMA stelt er een retrospectieve van zijn beeldend werk tentoon, bestaande uit ruim 80 werken uit de Daled­collectie. In oktober

APOLLINAIRE

reist de expositie naar Madrid en begin 2017

Gallimard

naar Düsseldorf. Marot en T’ink Studio goten Broodthaers’ triviale surrealisme in een stevige

“J’ai tant aimé les arts que je suis artilleur.” Tijdens

catalogus. Véritablement impressionant.

het turbulente begin van de 20e eeuw drukte Guillaume Apollinaire zijn stempel voorgoed op de esthetische revolutie richting moderne kunst. Zijn invloed op en vriendschap met definiërende kunstenaars als Matisse, Derain en Picasso leverde de poëet en kunstcriticus een vooraanstaande plaats op in de kunstgeschiedenis. En een tentoonstelling door het Musée d’Orsay en het Musée de l’Orangerie, met bijhorende catalogus door Gallimard, dat ook.

READING THE STREETS Luster Straatfotograaf Stan Van Steendam laat zich, op zwier doorheen Europa, gidsen door typografie. Zijn rauwe kiekjes, vastgelegd met oude analoge camera’s, typeren woelige geschiedenissen van Lissabon tot Warschau en doen de vraag rijzen welke verhalen achter de letters schuilgaan. Prikkelende fotografie, die in de eerste plaats bewijst dat oude glorie niet vergaat.

2


HET BREIN ANDY WARHOL Snoeck Aan het brein van Andy Warhol zijn enkele van de meest iconische werken uit de kunstgeschiedenis ontsproten. De Campbell’s­soepblikken, de Coca­ Cola­flesjes, de portretten van Marilyn Monroe, de platenhoes van The Velvet Underground … Kunstverzamelaar Adrian David laat ze allemaal de revue passeren in zijn hommage aan de excen­ trieke bovenkamer van the silver prince of pop. Ruimschoots voldoende voor

THE EXTRAVERTED NERD

15 minuten roem.

Philippe Gosseye Verzot op cijfers? Check. Nerd? Toegegeven. Introvert? Nope! Philippe Gosseye toont, in eigen beheer, de gespleten persoonlijkheid van de moderne marketeer in The Extraverted Nerd: The B2B Marketing Cookbook. Het bijna voltallige kleurenspectrum in spotlak op de cover illus­ treert dat data­analyse niet saai hoeft te zijn. Integendeel!

DESSERTS L.A. Lifestyle Haute couture en haute cuisine kennen we al, maar ook de bereiding van gebak is soms een heuse kunst. Het magazine Desserts, dat er in haar baseline ook nog art de vivre tegenaan gooit, houdt zoetekauwen op de hoogte van de nieuwste trends in de haute pâtisserie. Om duimen en vingers van af te likken, en met een slanke 44 pagina’s net goed voor de lijn.

3


4


strategische alliantie

Offline meets

online

“Kan het nog mooier wanneer de grootste online drukkerij en de grootste offline drukkerij de handen in elkaar slaan?” Ahmed Hilami, oprichter en zaakvoerder van Flyer.be, is zichtbaar tevreden en kijkt de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Ahmed Hilami, de van Marok­ kaanse origine West-Vlaamse ondernemer, kwam onlangs in het nieuws toen hij door het koninklijk paleis in audiëntie werd ontvangen. De keuze voor Hilami was niet toevallig. Hilami geldt als een rolmodel van integratie in onze samenleving. Hij werd in 2002 zelfstandig ondernemer met zijn eigen zaak Flyer.be, die al snel de ontegensprekelijke leider werd op het gebied van online drukwerk. De daaropvolgende tien jaar werd hij actief in zeven landen en nam hij 130 medewerkers van verschillende origine in dienst. Een authentiek succes made in Belgium, met intussen ruim 100.000 vaste klanten. Hilami gooide het bin­ nen de traditionele drukwerksector over een compleet andere boeg. Bij Flyer.be werden IT’ers even belangrijk als drukkers. Het bedrijf slaagde erin om tal van processen te automatise­ ren, waardoor Hilami de prijzen laag kon houden maar toch ieder jaar een mooi groeicijfer liet noteren.

ren, publiceerde Flyer.be drie whi­ tepapers rond volgende thema’s: hoe start ik met een eigen huisstijl, het belang van outdoor communicatie en eventmarketing. “We investeren veel tijd en middelen in die informatie, die we gratis ter beschikking stellen van iedereen, of je nu iets kocht bij Flyer.be of niet, want de whitepapers zijn niet geschreven met een com­ mercieel doel voor ogen. We merken wel dat ze gretig worden onthaald. We geven de expertise die we dankzij onze klanten hebben opgebouwd op die manier terug. En in de toekomst plannen we daar nog een stap verder in te gaan …”

Uitdagingen voor de toekomst Graphius en Flyer.be willen een basis creëren om verder te groeien en diverse uitdagingen in de toekomst samen aan te gaan. “Onze online en IT-ervaring kunnen delen met een strategische partner als Graphius is fantastisch”, opent Hilami. “Veertien jaar geleden ben ik met Flyer.be van start gegaan en het valt me op hoe de toenmalige aandachtspun­ ten vandaag nog steeds aan de orde zijn: drukwerk toeganke­ lijker maken voor een breed publiek, doorgedreven automa­ tisatie en iedere stap van het proces transparantie bieden. Het heeft van bij de start van Flyer.be tot vandaag een bij­ zondere rol gespeeld én ieder jaar voor groei gezorgd. Onder meer via de FlyerStore, een shop-in-shop concept via winkels

Dicht bij de klant Flyer.be bewees met die jarenlange groei dat ze binnen een stijgende markt toch voldoende flexibiliteit vonden om steeds dicht bij de klant te blijven. “Het is niet omdat we een online bedrijf zijn, dat onze klanten het gevoel hebben dat we ‘ver weg’ zitten”, opent Hilami. “Onze klantendienst levert op dat vlak geweldig werk.” Om die klantenservice verder te bevorde­

5


6


STRATEGISCHE ALLIANTIE

voor fotografie, grafische bureaus en copycenters hebben we steeds heel transparant met de klant kunnen communi­ ceren door professioneel, face-to-face advies te geven over de verschillende papiersoorten, formaten en afwerkingen en het gratis afhalen van een bestelling. Het is een unieke combinatie van online en offline die vervat zit in meer dan 175 FlyerStores. Dat we nu, veertien jaar na oprichting, onze digitale en online kennis kunnen doorgeven aan Graphius, is de kroon op het werk.” Graphius-CEO Denis Geers beaamt: “Als familiaal bedrijf hanteren wij een visie op lange termijn. Het is overduidelijk dat meer en meer mensen in de toekomst online bestellingen zullen doorvoeren. De alliantie met een online bedrijf als Flyer.be is een bewust strategische keuze. Het bundelen van de krachten resulteert in een unieke samenstelling, die ons klaarmaakt om de concurrentie aan te gaan met grote internationale spelers.”

als Flyer.be zal Graphius ook haar stempel kunnen drukken op een steeds groeiende online markt”, weet Geers. Voor Flyer.be betekent het partnership met Graphius onder meer een gevoelige uitbreiding van de productiecapaciteit. Met de expertise en het uitgebreide machinepark van Graphius zal Flyer.be haar klanten een groter productgamma kunnen voorstellen mét een inkorting van de bestaande levertijden. Hilami: “De klant blijft vandaag terecht veeleisend. Dit sluit naadloos aan bij de werking van zowel Graphius als Flyer.be. En misschien nog belangrijker is de vaststelling dat deze samenwerking het toenemende belang van print in de verf zet. Print is echt alive and kicking!” “Het innovatieve karakter van deze samenwerking weer­ spiegelt ook de markt, waarbij we vaststellen dat print zowel voor kleine als grote ondernemingen terug aantrek­ kelijk en betaalbaar is, en vaak een kwalitatief hoogtepunt vormt binnen een weloverwogen marketingmix. Print kan alles aan. Wij nu ook! En de winnaar? Dat is de klant, die door deze structurele samenwerking nog kwalitatiever, breder en sneller bediend wordt”, stelt Hilami. “Drukwerk is en blijft sexy!”

Alive and kicking! In de nabije toekomst zal Graphius de webexpertise van Flyer.be inzetten om verschillende online diensten op te star­ ten en bestaande diensten te verbeteren. “Met een partner

7


duurzaamheid

Groeiende

impact Connect. Commit. Change. Met die baseline geeft duurzaamheidsnetwerk The Shift precies aan wat ze doen, hoe ze het doen en wat ze willen bereiken. The Shift is een netwerk dat haar leden, een 350-tal inmid­ dels, met elkaar in contact brengt om maatschappelijke meer­ waarde te bewerkstelligen door cocreatie. De organisatie mag bijna haar eerste kaarsje uitblazen, maar is eigenlijk een fusie van KAURI en Business & Society Belgium. David Leyssens, samen met Sabine Denis co-executive officer, legt uit hoe een enkel aanspreekpunt de stem rond duurzaamheid ver­ sterkt: “We zijn nu echt de one-stop-shop rond sustainability in België. Het vermijdt een pak ruis en doordat we niet meer versnipperd zijn, spelen we bijvoor­ beeld een veel krachtigere rol naar samenwerking met beleid toe.”

rond collapsologie. We moeten een evenwicht vinden tussen quick wins en strategische keuzes die diep genoeg gaan om op de lange termijn radicale veranderingen door te voeren. Het timeframe van de SDG’s is daar perfect voor geschikt.” VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon liet optekenen dat de SDG’s onmogelijk gerealiseerd kunnen worden zonder de hulp van het bedrijfsleven. “Het is niet enkel een agenda van overheden of organisaties”, bevestigt Leyssens, “het is ook echt een business agenda.”

“Het behalen van de SDG’s is ook echt een business agenda.”

Aan de bedrijven om de handen in elkaar te slaan, dus. Door het organi­ seren van netwerkactiviteiten hoopt The Shift de creativiteit bij haar leden aan te wakkeren. Zo belonen de Sustainable Partnerships Awards inspirerende samenwerkingen op strategisch niveau. “We zien een heel interessante evolutie bij onze partnerships richting shared value. Recupel richtte bij­ voorbeeld samen met WorldLoop een inzamelsysteem op voor elektrisch en elektronisch afval in Kenia. Zij hebben begrepen dat ze hun kerncompetenties kunnen inschakelen om sociale verandering teweeg te brengen.” Met Generation T heeft The Shift een project lopen waarmee ze veelbelovende jongeren coachen. “De millennials, de groep van 18- tot 35-jarigen, zal de switch naar een duurzame maatschappij vorm moeten geven. We merken dat pragmatiek, sociaal ondernemerschap maar ook realiteitszin kernwoorden zijn bij die generatie. Ze zijn niet meer alleen verontwaardigd, ze zetten hun schouders zelf onder verandering.” De verschuiving is in hun handen.

Bedrijven, non-profit organisaties, academische instellingen en over­ heidsinstanties die zich bij The Shift aansluiten, ondertekenen een char­ ter waarin ze verklaren zich te willen engageren rond een of meerdere duurzaamheidsthema’s. “Vervolgens helpen wij onze leden om samenwerkingsverbanden op te zetten. Veel organisaties zijn bezig met fantastische projecten rond duur­ zaamheid. De volgende stap moet zijn om alles met elkaar te verbinden, om het wat impactvoller te maken.”

Het netwerk bouwt verder op het momentum dat wordt gecreëerd door de Sustainable Development Goals van de VN, die gelden als de wereldwijde leidraad voor duurzaamheid tot 2030. Intussen hoor je overal dat het 5 voor 12 is, of zelfs te laat. Hebben we wel tijd tot 2030 om grote veranderin­ gen door te voeren? “Er is inderdaad een discussie gaande

8


9


10


reportage

De wereld

zal veranderen Firenze. Vorig jaar ontving Jan Fabre er de Premio Michelangelo, een prijs die artiesten bekroont die vaardigheden aan de dag leggen in de stijl van de oude Florentijnse meesters. Deze zomer is Fabre opnieuw te gast in Firenze, maar nu met de opmerkelijke tentoonstelling Spiritual Guards.

“Firenze is van meet af aan belangrijk voor mij geweest. In mijn dagboeken verwijs ik er reeds naar sinds 1979. Ik noteerde bij­ voorbeeld, Italië, hier kun je nog van kunstenaar-gangster je beroep maken. Alles is hier verbeelding. Een kartonnen mes kan hier verwarring stichten en een gevaarlijk wapen lijken. De kunstenaar-gangster die het wapen vasthoudt is van belang. Het wapen zelf is dat niet!” Het is een zin die Fabres oeuvre ook vandaag kenmerkt.

een mensbeeld voor de toekomst, een toekomst waar de mens als het ware niet meer verwond kan worden en ik afstand neem van de stigmata’s van Christus. In die zin heeft religie natuurlijk veel met mijn werk te maken. Door het model van Christus niet per definitie te aanvaarden, kan ik er ook een ander model, een ander mensbeeld naast leggen, alsof we aan de vooravond staan van een nieuw soort voelen, een nieuw denken, een nieuwe filosofie.”

Mensbeeld

Verbeelding

Van 14 mei tot eind oktober 2016 is Jan Fabre (1958, Antwerpen) terug in Firenze, en wel op drie locaties. Het is de eerste keer dat daar een solotentoonstelling met zijn werk en een dergelijke omvang tot stand komt. Op vraag van Andrea Bianchi en Sergio Risaliti zal Fabre met zijn werk namelijk gelijktijdig aanwezig zijn in het Forte di Belvedere, de Piazza della Signoria en het Palazzo Vecchio, waarbij de curators Joanna De Vos en Melania Rossi de kracht van de ver­ beelding in het artistieke parcours van Jan Fabre verder uitdiepen. De missie van de kunstenaar als spirituele wachter. Het is een constante in het werk van Fabre, die intussen ruim 35 jaar internationaal een toonaangevende positie inneemt als theatermaker en auteur, maar vooral ook als grensverleggend beeldend kunstenaar. Bij een breed publiek geniet hij onder meer bekendheid met het diepblauw gebicte kasteel Tivoli (1990), Heaven of Delight (2002) – het met juweelkevers beklede plafond in de Spiegelzaal van het Koninklijk Paleis te Brussel – en met sculptu­ ren in de publieke ruimte als De man die de wolken meet (1998). Maar of het nu gaat om tekeningen, sculpturen, objecten, installaties, films, performances of denkmodellen, Fabres werken verwijzen steeds opnieuw naar een geloof in het kwetsbare lichaam en het verdedigen ervan. Fabre kijkt naar de mens en stelt daarbij de vraag hoe die in de toekomst kan overleven. “Ik streef vaak naar

Het brengt Fabre steeds tot de verbeelding van het zintuiglijke en spirituele lichaam, tot het creëren van uiteenlopende onver­ gankelijke lichamen, resistent tegen de natuurlijke cycli van groei en verval. Fabres Spiritual Guards vormt, net zoals zijn kunste­ naarschap, op die manier een poëtisch verzet in het teken van de schoonheid, een oefening in het verdwijnen of een celebratie van het leven als voorbereiding op de dood. Doorheen de jaren vormde Fabre een eigen universum met wetten en regels, terugkerende personages, symbolen en motieven. “Ik gebruik vaak een kruis in mijn werk, maar het kruis wordt niet getoond in de betekenis van het katholieke kruis. Het is eerder een levensboom, een metafoor van de kunstenaar die twijfelt … In wat moet ik geloven, moet ik geloven in religie, geloven in God, geloven in schoonheid? Het is een soort veruitwendiging van de twijfel en de levensenergie die het leven van een kunstenaar kenmerkt.” Ook binnen de con­ text van Spiritual Guards is dit het geval. Met werken als de Heilige pillendraaier met laurierboom (2012) of De man die het kruis draagt (2015) wordt duidelijk dat schoonheid niet louter om esthetica draait. “Schoonheid is een ‘conciliëntie’ tussen ethische waarden en esthetische principes. Ook vandaag, en misschien meer dan ooit vandaag, wanneer begrippen als ‘mensbeeld’, ‘de toekomst’ en ‘de schoonheid’ bijzonder kwetsbaar zijn.”

11


Europa “We leven momenteel in een maatschappij waar een miljoen mensen aan de grenzen van Europa staan. Wanneer je als uitgangspunt neemt dat wij als kunstenaars de kwetsbaar­ heid van de schoonheid moeten verdedigen, dan moet je ook die mensen verdedigen, want de mens representeert die schoonheid. Wie het kwetsbare van de mens verdedigt,

verdedigt tegelijk ook het kwetsbare van de schoonheid. Kunstenaars zijn over deze problematiek veel te zwijgzaam, maar als kunstenaar is het je plicht om kleur te beken­ nen en je mond open te doen, ook in dit soort situaties. Laat vluchtelingen binnen. Hoe is het mogelijk dat wij in 2016 beelden kunnen zien van kinderen en ouders die in de meest erbarmelijke omstandigheden op de vlucht

12

moeten slaan en bij ons niet terechtkunnen? Mensen schijnen niet te begrijpen dat de wereld zal veranderen. Europa zal verande­ ren. Dat is niks nieuws in de geschiedenis. We kunnen deze evolutie en verandering op een goede manier aanpakken, of we kunnen er decennia onder lijden … Als je denkt aan schoonheid, dan denk je ook aan dat mens­ beeld. En het is precies dat mensbeeld dat


je in deze tijden moet verdedigen. Makkelijk is het uiteraard niet. Er is de migratiepro­ blematiek, het moeilijke economische kli­ maat … Maar wat doet men dan? Bezuinigen op cultuur. Wat natuurlijk een heel vreemde gedachte is want we weten dat cultuur en schoonheid de maatschappij gezond houden, zowel mentaal als economisch. Het geeft de maatschappij zuurstof. Precies omwille van

Jan Fabre: Heilige pillendraaier met laurierboom (2012) Materiaal: brons - afmetingen: 38 x 42 x 80,6 cm Fotograaf: Pat Verbruggen - © Angelos bvba

Jan Fabre: De man die het kruis draagt (2015) Materiaal: gepolijst brons - afmetingen: 394 x 200 x 100 cm Fotograaf: Attilio Maranzano - © Angelos bvba

alle problemen die de samenleving vandaag kenmerken, is het vreemd om vast te stellen dat we nog steeds in een maatschappij leven waar de kunstenaar niet betaald wordt om te dromen. Het zou een perfect antidotum zijn wanneer de minister van Cultuur kunste­ naars geld geeft om te dromen over de toe­ komst, de schoonheid en het mensbeeld dat dit alles met elkaar verbindt.”

www.guypietersgallery.com

13

Graphius drukte verschillende catalogi met het werk van Jan Fabre. De meest recente is De man die het kruis draagt van Mercatorfonds.


interview

Gewoon

gelukkig

De vrouw die haar volk leerde sporten scoort weer op televisie met een show die zelf stukken van mensen waard is. Evy Gruyaert is bovendien in stralende verwachting van haar tweede kindje. Verse energie en rust vindt ze op de yogamat. Vlaanderen aan het sporten krijgen op een haalbare, betaalbare manier. Dat was de missie waar Evy Gruyaert tien jaar geleden aan begonnen is. Intussen heeft ze alle verwachtingen over­ troffen, want dat het project zo groot zou worden, had niemand durven dromen. “Het was niet mijn grote plan om Start 2 Run te lanceren en lopen hip te maken. Het is zeer natuurlijk gekomen, toen de netmanager van VRT me vroeg of ik iets met sport had. Ik deed vroeger aan atletiek, ik hield van sprinten en hordelo­ pen. Kort en krachtig. Maar de duurloop, dat deed ik niet graag. Dus hing er een uitdaging aan vast: ik moest 20 km leren lopen. Bij Energy Lab kreeg ik de gelegenheid om een schema op maat te laten maken. Daar had ik nog nooit van gehoord. Lopen, dat was je ene voet voor je andere zetten en blijven gaan zolang je kunt. Maar toen bleek dat iedereen het kan aanleren, als je lichamelijk in orde bent. De eerste lessen heb ik er weinig van genoten, maar ik ben er geraakt. Ik vond het zelfs jammer dat het gedaan was. Als het zonder belerend vingertje kan, genieten andere mensen er ook van. Dus hebben we een podcast ineen geflanst, zonder de bedoeling er echt iets van te maken. Het was een spielerei, maar het bleek op het juiste moment te komen.

mijn armen en benen. Het ziet er niet uit, maar het is de enige manier om je lichaam te gebruiken en je stem kracht bij te zet­ ten. Het is gek hoeveel mensen het gevoel hebben dat ik tijdens het lopen bij hen ben. Een stem blijkt toch intiem te zijn. Als je in iemands oor zit, bouw je een band op. Zelf loop je nog altijd, ondanks een knieblessure. Een chronische patellapeesontsteking die nooit helemaal is weggegaan, ook al ben ik eraan geopereerd. Als ik voel dat mijn knie een mindere dag heeft, dan draag ik een ondersteunende brace. Er bestaan ergere dingen. Zo lang ik niet met pijn loop, is het oké hè. Ik ben fier op u! Jouw aanmoedigingen tijdens het lopen zijn klassiekers geworden. Hoe breng je zoiets over tijdens yoga, een in de eerste plaats stille sport? Het principe van Yoga met Evy is anders, en toch weer niet. Het Start 2 Yoga pakket bevat video’s zodat je ziet wat je moet doen en hoe, want het is een heel andere sport dan lopen. Tijdens het Start 2 Yoga pakket leggen we alle basisprincipes heel specifiek uit, en waarom ze belangrijk zijn. Daarnaast heb je het abon­ nementenpakket waar mensen die de houdingen al kennen zelf kunnen kiezen welke lessen ze volgen.

In het begin van de opnames stond je in loopkledij in de studio. Leef je je nog altijd op die manier in? Ja, ik vind het nog altijd supertoffe sessies! We hebben er recent een paar gedaan in het Duits, Engels en Frans. Er stond een beetje haar op mijn Duits maar dat hebben we bijgeknipt tegen het begin van de opnames. Ik vind dat je niet op een stoel kunt zitten om in te lezen. Ik sta rechtop en beweeg voortdurend met

2015 werd het jaar van de yoga, er is zelfs een heus yogafestival. Is yoga dan geen sport die je in je eentje uitoefent? Eigenlijk niet. Voor mijn part mag je het alleen doen, maar yoga is ook tof in groep en het kan een band creëren. Het kan helpen

14


15


om beter in je ritme te komen. Net als lopen toen heeft yoga lang een negatieve perceptie gehad: rare mensen, wijde broeken, rasta’s, een beetje weg van de wereld. Dat klopt helemaal niet. Het wordt nu steeds hipper, ook omdat we er meer over weten. Het zijn echt geen weirdo’s die zitten te hummen in de lotushouding. Er zijn zoveel stijlen en manieren om yoga te doen. Of je nu op zoek bent naar een actieve vorm of naar een meditatievorm, je kunt voor bijna iedereen een yoga op maat vinden. Voor mij is yoga een soort mindfulness in beweging. Niet alles hoeft om prestaties te draaien, het mag ook eens voor de fun zijn. Dat heeft yoga wel: de mindset is iets minder westers, het is de oos­ terse filosofie die erachter zit. Je hoeft je niet te forceren. Je mag jezelf wel uitdagen, maar je moet nooit over je eigen grenzen gaan. Het is een oeroude sport, maar bij ons vooral een hype. De meeste hypes gaan snel voorbij. Waarom is yoga wél een blijver? Omdat ik denk dat veel mensen er gewoon deugd van hebben. In onze hectische maat­ schappij gaan ze op zoek naar iets wat hen

een beetje rust kan brengen. Soms zijn we als hamstertjes in een molen aan het draaien en yoga is het deurtje om uit dat rad te ontsnap­ pen, al is het maar een halfuurtje of een kwar­ tiertje per dag. Veel mensen hebben daar behoefte aan. Onze koppen en onze agenda’s zitten vol. De fysieke toegankelijkheid van yoga en het rustgevende en bewustmakende zijn een blijvende combinatie. Gaat het jou om de rust? Ja, maar niet door stil te zitten hummen op dat matje. Ik wil bewegen! Ik wil het gevoel hebben dat ik iets gedaan heb met mijn lichaam. Zelf doe ik een actievere vorm van yoga. Tijdens shavasana, de eindpose, laat een yogi de houdingen wat marineren, zeg maar, zodat je lichaam die kan verwerken. Dat is een zalig moment, zonder dat het zweverig is. Na een yogales merk ik toch dat ik gelukkiger ben dan ervoor. Als er al iets scheelde, kan ik dat met verse energie tege­ moet kijken. Even als een helikopter boven jezelf vliegen en zien dat in het hele veld maar één bloemetje met zijn kop naar bene­ den hangt. Zo erg is het eigenlijk niet.

16

Sinds je grote doorbraak ben je professioneel drukker bezet en in verwachting van je tweede kindje. Lukt het nog om de juiste balans te vinden? Het is dikwijls balanceren op een dunne koord, maar dat hoor ik van iedereen. Vroeger hadden ze het over de nieuwe man, and thank God for him, maar we mogen ook wel eens een woordje zeggen over de nieuwe vrouw. Uit haar takenpakket is niet zoveel weggevallen. De meeste mannen doen nu superhard hun best, maar hoe je het ook draait of keert, veel vrouwen blijven de spil van het huishouden en dat komt voor een stuk omdat het de vrouw is die thuisblijft bij een pasgeboren kind. Daarmee wordt het rollenpatroon bevestigd dat de vrouw zorgt voor de kinderen, het eten en het huishouden. Daarnaast willen we ook fulltime gaan werken om een carrière en een inkomen te hebben. Omschrijf jezelf eens: welk soort moeder ben jij? (denkt na) Ik probeer gewoon graag te zien, streng te zijn wanneer het moet, maar ook niet te, zodat dat mannetje zichzelf kan ontdekken, binnen bepaalde grenzen.


INTERVIEW

Een kind heeft regels en structuur nodig, maar ik hoop dat ik genoeg plaats laat om hem te laten ontdekken wie hij is, wat hij wil, wat hij niet wil. Ik ben opgegroeid in West­Vlaanderen en hoorde vooral “Zorg maar dat de anderen content zijn over u, dat je veel werkt, dan ben je goed bezig.” Maar dat is niet zo. Je kunt je voldoening en geluk niet alleen maar halen uit de applaus­ jes van anderen. Je moet vooral content zijn met jezelf en weten wie je bent. Je carrière begon toen je via een wedstrijd een contract bij Radio Donna versierde. Enig idee hoe je leven er zou uitzien als je die wedstrijd niet had gewonnen? Eigenlijk niet. Ik ben wel superblij met hoe het gelopen is. Niet omdat ik er bekend mee geworden ben, dat was de laatste van mijn bedoelingen. Maar ik had zoveel deugd van die nieuwe wereld. Ik wist niet dat het mijn droomjob was, totdat ik hem toeval­ lig had. Misschien bestaat het toeval niet. God weet waarom ik aan die wedstrijd heb deelgenomen. Geen idee hoe mijn leven er anders had uitgezien, maar ik weet wel dat ik niet gelukkig werd van wat ik toen deed. Dat was de enige reden waarom ik op die oproep ben ingegaan, in een december in mijn Opel Corsaatje. Is het showbizz-format met het succes van De Rode Loper voorgoed voorbij? Mocht je de Rode Loper terugbrengen, wel­ iswaar in een iets aangepaste formule, zou het nog altijd marcheren. De mensen vinden het gewoon fijn om te kijken naar de niet-alledaagse wereld die een beetje doet dromen, om te snoepen van andermans leven, maar wel altijd op een respectvolle manier. We waren geen roddelmagazine. We zijn gestopt op een hoogtepunt, en never say never.

toffe, tv­waardige manier verenigt, zonder dat het een puur sportprogramma wordt.

Met Stukken van Mensen heb je (eindelijk) terug een kijkcijferkanon beet, zeker naar Vier-normen. Het is geen Terzake, het is entertainende tv en je steekt er nog iets van op along the way. Ik had een heel goed gevoel tijdens de opna­ mes, maar dat wil nog niets zeggen. Ik ben blij dat het publiek Stukken van Mensen lust. Ik heb het gevoel dat Vier de juiste formule te pakken heeft en dat de kijker Vier stilaan vindt, want in het begin was het zoeken. Hoe komt het dat de shows die je op Vier presenteert om geld draaien, niet om gezondheid? Dat is toeval. Ik zit wel met een aantal for­ mats in mijn hoofd die ik af en toe voorstel bij SBS. Er is inderdaad een scheiding tussen wat ik op tv doe en wat ik daarnaast doe: het gezondheidsluik en goed voor jezelf zorgen op een haalbare, betaalbare manier. Het is niet simpel om een format te vin­ den waarbij je die twee op een

17

Welke uitdagingen stel je nog voor jezelf? Professioneel hoop ik dat ik nog lang mag doen wat ik doe, omdat ik het geweldig ple­ zant vind, ondanks de onregelmatigheden die ermee gepaard gaan. Daarnaast wil ik extra yogaopleidingen volgen. In principe zou ik les mogen geven, maar ik ben nu natuurlijk een beetje keihard zwanger, dus dit is niet het ide­ ale moment. Eens het kind op de wereld gezet is, wil ik een yinyogaopleiding volgen, ter aanvulling van anusarayoga, een heel actieve yangvorm. De combinatie van beide vormen lijkt me geweldig fijn. En privé, hopelijk een gezonde baby en een evenwichtige work-life balance. En af en toe een pakje frieten. Als ik naar de supermarkt ga, zie je mensen echt kijken als er een zak chips in mijn winkelkar ligt. Ik heb één rare goesting tijdens deze zwangerschap, dat had ik de vorige keer niet. Ik moest en zou van die harde zuurtjes heb­ ben, en dan zie ik mensen kijken van “Hela, madammeke Start 2 Run, dat mag niet hè!” (lacht) Alsof ik geen frieten of snoep mag eten! Nobody’s perfect, niemand houdt dat vol. Af en toe moet je eens kunnen zondigen en er dan echt van genieten. Als je iets doet, geniet er dan van en ga er all the way voor. Namasté, Evy. www.yogametevy.com Graphius sport mee! Wij drukten de pocketgids Yoga met Evy van De Persgroep Publishing en geven vijf exemplaren weg. Download de Start 2 Run app en loop snel naar pagina 1.


catalogus

TEFAF

Spraakmakend kunstplatform TEFAF, ’s werelds meest toonaangevende beurs voor kunst, antiek en design heeft net de 29ste editie achter de rug. Met ruim dertig jaar ervaring in het samenbrengen van de mooiste en meest gewilde objecten uit de kunstwereld is TEFAF intussen een instituut dat mondiaal tot de absolute top behoort. Sinds het ontstaan van de beurs, nu bijna 30 jaar geleden, heeft ‘Show Your Wound’ werd werk getoond van levende kun­ TEFAF (The European Fine Art Foundation) zich gevestigd als hét stenaars – onder meer werk van de Belgische kunstenaar platform voor zowel fresh-to-market als herontdekte werken, Peter Buggenhout – geïnspireerd door de thema’s waarnaar wat ook deze editie mooi in het aanbod vervat zat. De kwaliteit Joseph Beuys in z’n gelijknamige ‘Show Your Wound’ ver­ van de werken die de 269 deelnemers hadden geslecteerd was wijst: dood, verval, ontneming en trauma. in navolging van eerdere edities ook nu duidelijk buiten catego­ Een ander opmerkelijk project op deze editie was de tentoon­ rie. De crème de la crème op het gebied van stelling ‘Collecting Collectors’, een eenmalige selectie kunst en antiek, van Oude Meesters en van werken uit het Museum Boijmans Van Beuningen antieke kunstwerken, maar tegelijk met werken van onder andere Bellini, Dürer en ook inhoudelijk heel up-to-date, Rubens aangevuld met modern e met zowel 20 -eeuws design, foto­ en hedendaags werk van kun­ grafie als hedendaagse kunst. Alles stenaars als Degas, Magritte en samen een beursaanbod dat grosso Fontana. modo geselecteerd werd uit 7.000 jaar Een nieuw kunstgeschiedenis, aangeboden hoofdstuk werd door de beste handelaren ter Peter Buggenhout - The Blind Leading the Blind #75 Een drukbesproken item op de wereld en vooral, beoordeeld werd Mixed media: dust, metal, polystyrene, plastic 120 x 83 x 63 cm - 2015 beurs was het in februari bekend­ door een ongeëvenaarde keurings­ Courtesy: Galerie Laurent Godin, Paris © Blaise Adilon gemaakte bericht dat TEFAF vanaf commissie. Circa 175 experts in 29 verschillende categorieën onderzochten elk kunstwerk op de het najaar 2016 twee nieuwe kunstbeurzen gaat organiseren. beurs op kwaliteit, authenticiteit en conditie waardoor de verza­ Met deze twee nieuwe beurzen brengt TEFAF de belang­ melaars, afkomstig uit meer dan 50 landen, de aangeboden wer­ rijkste kunsthandelaren en verzamelaars ter wereld samen. ken met het grootst mogelijke vertrouwen konden verwerven. ‘TEFAF New York – Fall’ vindt voor de eerste keer plaats in oktober 2016 en richt zich op kunst uit de oudheid tot de 20e Ongezien. eeuw. De eerste editie van ‘TEFAF New York – Spring’ wordt Meer dan een kunstbeurs gehouden in mei 2017 en zal in het teken staan van moderne Ondanks het feit dat deze kunstbeurs draait om de handel en hedendaagse kunst en design. en verkoop van kunst, gebeurt er veel meer op TEFAF. Het TEFAF Maastricht, door velen ‘het museum waar alles te is een plek waar kwaliteit voorop staat, waar wereldwijde koop is’ genoemd, onderscheidt zich van elk ander beurseve­ culturele netwerken zich verzamelen en waar altijd kunst­ nement door de topklasse. Niet alleen de deelnemers en de werken en opstellingen te vinden zijn die heel inspirerend objecten, maar ook de fantastische aankleding en de nieuwe werken. Ook dit jaar twee high­lights. In samenwerking met of onverwachte ontdekkingen maken een bezoek aan TEFAF de Amsterdamse curator Mark Kremer en onder de titel steeds tot een avontuur.

18


René Magritte (Lessines 1898-1967 Brussels) L’image en soi - Oil on canvas - 66 x 50 cm

Charles-Edmond Daux (1855-1937) Rosina - Oil on board - 22.2 x 17.8 cm

Art Deco ‘Heurtoir’ brooch Emeralds, diamonds and platinum - 8.3 x 6.3 cm Signed and numbered ‘Van Cleef Arpels Paris 30334’ - Paris, 1929

Nicolaes Eliasz Pickenoy (1588-Amsterdam-1656) Portrait of the wine merchant Dirck van Dans Oil on panel - 63 x 51 cm

TEFAF en Graphius delen een oog voor (druk)kwaliteit: wij drukten de catalogus en mogen er twee weggeven. MAIN SPONSOR

Blader snel naar pagina 1 SPONSORS

tefaf Broekwal 64 5268 HD Helvoirt The Netherlands T +31 411 64 50 90 E info@tefaf.com WWW.TEFAF.COM

om te ontdekken hoe u kunt winnen. SUPPORTED BY

2016

2016

Artnet - Brand van Egmond - L'Eventail Neptunus - NRC - RTL Z - Wijn Verlinden

tefaf supports TEFAF Museum Restoration Fund TEFAF Chair of Oncology CER - Prince Claus Fund

12-01_Cover_def.indd 5

26/01/16 15:00

19


Zittend naakt, 1917 Olieverf op doek, 114,5 × 71,5 cm

20


boek

Van beïnvloed tot

invloedrijk

Eind vorig jaar kende het werk van de Italiaanse kunstenaar Amadeo Modigliani een significante economische heropleving. Het schilderij Liggend naakt werd tijdens de herfstveiling van Christie’s in New York verkocht voor 158,4 miljoen euro. Daarmee verpulverde het doek het record voor een werk door Modigliani, en werd het op de koop toe een van de vijf duurste schilderijen ooit. Amadeo Modigliani, geboren in 1884 en afkom­ stig uit Livorno, begon in 1902 aan een kunstop­ leiding aan de Scuola Libera del Nudo in Firenze. Nauwelijks een jaar later trok hij noordwaarts. Via een tussenstop in Venetië vestigde de beginnende artiest zich in 1906 in Parijs, waar hij zijn talenten helemaal kon ontplooien in het schemerlicht van de avant­garde. In Le Bateau­Lavoir, een commune in Montmartre, werd hij beïnvloed door verschillende kunststromingen. Het postimpressionisme en de grote kleurvlakken van Paul Cézanne vormden de vroege werken van de jonge Italiaan, maar het waren het kubisme en de gezonde concur­ rentie met generatiegenoot Picasso die zijn geheel eigen stijl kneed­ den. Modigliani rondde de hoekige vormen af, liet zich inspireren door de onnatuurlijke weergave van ogen, monden en neuzen en voegde er langgerekte figuren in warme kleuren aan toe. Zijn favoriete onderwerpen werden naakte vrouwen en portretten. Tijdens zijn carrière legde hij zich evenzeer toe op de beeldhouwkunst. Kenmerkend voor Modigliani’s schilderijen zijn de sterk gestileerde naak­ ten en portretten die ondanks de verwrongen lichamen duidelijk herken­ bare overeenkomsten met de modellen vertonen. Meer zelfs, Modigliani slaagde erin om de vrouwelijke sensualiteit in zijn werk te verheerlijken. In die mate dat een aantal opgewonden mannen verzamelde voor de galerij waar zijn eerste (en bij leven enige) solotentoonstelling plaats­ vond. En maar goed dat de heren er vroeg bij waren, want luttele uren na de opening moest de expositie alweer gesloten worden, op bevel van de politie. Oordeel van de jury: te pornografisch! Zijn werk was te stoutmoedig voor kunstminnend Parijs, maar Modigliani ging verder op zijn gekozen elan en werkte in die periode Liggend naakt af.

De kunstschilder zelf, die in armoede opgroeide, leed onder de tijdsgeest en een wankele gezondheid. Modigliani was wat men in Frankrijk een peintre maudit noemt, een verdoemde schilder. Zijn met alcohol en drugs doorspekte levensstijl resulteerde onder meer in een vroegtijdige burn­out, waar hij zich even­ wel van wist te herpakken. De vaak melancholische expressies van de modellen in zijn schilderijen zijn een reflectie van de innerlijke demonen waar de kunstenaar mee moest afrekenen. Modigliani schipperde zijn hele volwassen leven tussen Parijs, Livorno en Nice. Hij overleed in 1920, op 35­jarige leeftijd, in de lichtstad aan de gevolgen van tubercu­ leuze meningitis en alcoholisme. Zoals wel vaker bij kunstenaars, kwam de appreciatie pas vele jaren na Modigliani’s dood. Zijn lineaire techniek en de verticaal­geome­ trische composities worden vandaag bejubeld en hoewel Modigliani een categorie voor zichzelf creëerde (of misschien net doordat) is zijn invloed omvangrijk. De waarde van zijn kunstwerken wordt er niet minder om: het recordschilderij wisselde in 2003 nog van eige­ naar voor “slechts” 26,8 miljoen dollar. Het werk zal vanaf 2017 te bewonderen zijn in het Long Museum van de Chinese zakenman en voormalig taxichauffeur Liu Yiqian en zijn echtgenote Wang Wei.

Graphius drukte Amadeo Modigliani: l’œil intérieur voor Gallimard. Liefhebbers van de langgerekte portretten kunnen twee boeken winnen op pagina 1.

21


22


boek

Toonzetter

Steven Spielberg noemde 2001: A Space Odyssey de big bang van zijn generatie. Er is geen filmrecensent die het aandurft om 2001 weg te laten uit zijn best-of lijstje. En zowat elk sciencefictionverhaal is geïnspireerd door het grand œuvre van Stanley Kubrick. Film met een grote F, met dank aan een bij NASA weggeplukte art director. 316

Odyssey III

SPACE SUITS AND HELMETS Towards the final design

HL 316-01

HL 316-02

HL 316-01 Full-length rear view with life support pack detail and mission packs on back of helmet. HL 316-02 Final design for spacesuit, full figure (front view). OPPOSITE Bowman (Keir Dullea) in his space suit, walking on brightly lit interior set.

The 2001 File - 57th draft.indd 316

25/10/2015 16:07

Rocky. Star Wars. Dr. No. The Godfather. 2001: A Space Odyssey. Een greep uit mijn overzicht met de meest epische en her­ kenbare filmmuziek. De soundtrack van de Stanley Kubrickklassieker, met zijn majestueuze Strauss-symfonie Also sprach Zarathustra en de plechtige wals An der schönen blauen Donau roept nog steeds herinneringen op aan filmbeelden die inmiddels op het collectieve netvlies gebrand staan. De ruimteschepen en –pakken uit 1968 zijn een eerder accu­ rate voorspelling van de toekomst gebleken. Niet toevallig, want voor zijn magnum opus schakelde Kubrick de hulp in van Harry Lange, head of future projects bij NASA en gespe­ cialiseerd in het illustreren van raketten. In de film passeert geen enkel rekwisiet dat niet door de Duitse ontwerper en de regisseur zelf is goedgekeurd. Kubrick, een van de grootste

iconen uit de cinematografische geschiedenis, gaf voor de zoveelste keer blijk van zijn genialiteit toen hij zijn vertrou­ wen stelde in Lange. Met resultaat, want Time Magazine bedacht 2001 in 1968 met het lovende commentaar “The most dazzling visual happenings in the history of the motion picture.” Bijna 50 jaar later gaat die vlieger nog steeds op. A Space Odyssey is onovertroffen, en daar is zijn visuele correctheid niet vreemd aan.

HAL op hol Voor wie het verhaal niet kent: we bevinden ons in de oer­ tijd. Een groep apen kampt met de alledaagse problemen die u bij een bende primaten kan verwachten (lees: bedreigd door luipaarden en rivaliserende apenbendes). Op een dag

23


BOEK

ontdekken ze een gigantische monoliet, die hen de wijsheid schenkt om met gereedschap om te gaan. Met die verworven kennis begin­ nen de apen in sneltempo aan hun klim op de evo­ lutieladder. Een spectaculaire overgang later bevin­ den we ons in de toekomst. Op de maan heeft de mens een tweede monoliet ontdekt, waardoor de mensheid zijn kans schoon ziet om een nieuwe stap voorwaarts te zetten. Astronaut David Bowman (vertolkt door de verder relatief onbekende Keir Dullea) en vier andere dappere zielen vertrekken op expeditie naar Jupiter in een ruimteschip dat bestuurd wordt door de hoogintelligente boordcomputer HAL9000. Wanneer de beman­ ningsleden op zijn ego trappen, besluit HAL om het heft in eigen handen te nemen en de bemanning uit te roeien. Bowman ziet zich genoodzaakt om de kwaadaardige computer uit te schakelen en solo naar de vreemde planeet te reizen. We geven geen spoilers mee als we stellen dat het laatste halfuur van de film betoverend mooi is, en in de verste verte niet lijkt op wat u op een doorsnee zaterdagavond in de cinema krijgt voorgeschoteld.

Sciencefact The 2001 File is een ode aan Harry Lange’s bijdrage aan de Kubrick­ klassieker, van de hand van Sir Christopher Frayling. Het boek staat vol onuitgegeven archieftekeningen uit de persoonlijke collectie van Lange en schetst de totstandkoming van de visuele karaktertrekken van de langspeelfilm. Filmfanaten zullen een vette kluif hebben aan de memo’s die de regisseur achterliet voor zijn art director. Kubrick stond immers te boek als een perfectionist en een psychologische manipulator. Uit het boek blijkt dat ook Lange niet ontsnapte aan zijn veeleisende controle. De BAFTA­award voor beste art direction heeft ongetwijfeld geholpen om de pijn te verzachten. Om nog maar te zwijgen over de genoegdoening die de film zelf bezorgde. Lange toonde zich in interviews trots dat de avant­gardistische prent, meer nog dan als sciencefiction, onder sciencefact werd geklasseerd. De minimalistische en wetenschappelijk verantwoorde esthetiek van 2001 hebben tot de dag van vandaag een belangrijke invloed op de filmindustrie. Of waar dacht u dat Ridley Scott de mosterd haalde voor The Martian?

Het ontbrekende schaakstuk Geen wonder dat in 2014 een heruitgave volgt. Opvallend: als u mor­ gen beelden van ruimtevaarders op tv ziet, zullen ze er precies zo uitzien als in de film. Dat komt dus doordat Kubrick op het lumineuze idee kwam om Harry Lange aan te stellen als art director. Lange, geboren in 1930 en na WO II via een vlucht naar West­Duitsland in de Verenigde Staten beland, werkte tijdens de Koreaanse Oorlog voor het Amerikaanse leger. Bij NASA ontmoette hij schrijver Arthur C. Clarke, die hem aan Stanley Kubrick voorstelde. Die laatste zag wel wat in Langes ervaring met astronautische ontwerpen en bood hem de kans om de decors en rekwisieten te ontwerpen voor Journey Beyond The Stars, zoals de werktitel van 2001 luidde. Het begin van een imposante carrière in de filmindustrie, want de Duitser werkte later mee aan onder meer de Bond-film Moonraker, twee episodes uit de originele Star Wars en Monty Python’s The Meaning Of Life.

Wie de film voor de eerste keer bekijkt, begrijpt er vaak geen snars van. Dat was aanvankelijk ook de reactie van de MGM executives die teleurgesteld waren in het resultaat van hun investeringsfondsen. Toch slaagde de film erin om het grote publiek warm te krijgen en al snel had 2001 de reputatie een unieke filmische trip te zijn, een grotendeels non-verbale kunstfilm die tot ver buiten de grenzen van het genre reisde. Kubricks grootste risico tot dan toe – en geloof me, Kubrick nam véél risico’s – werd uiteindelijk een van de belangrijkste films van zijn generatie. Eentje waar we trots op kunnen zijn, als hij ooit door een futuristische groep apen wordt gevonden aan de voet van een monoliet.

Hoewel detailfreak Kubrick aanvankelijk zelfs geen script had, wist hij heel zeker dat hij een volwassen sciencefictionfilm wilde maken die technisch onberispelijk zou worden. Overdreven fantasierijke ruimteschepen zijn goedkoop, oordeelde de regisseur, zijn film moest er vooral écht uitzien. De samenwerking met Harry Lange viel hem bijna per toeval in de schoot. Kubrick, die inmiddels licht­ jes overhoop lag met de voorziene productieontwerper Ken Adam (een van de meesterbreinen achter Dr. Strangelove) nam het godsge­ schenk met beide handen aan. Hij wist meteen in welke richting hij zijn film zou sturen.

The 2001 File werd geschreven door Sir Christopher Frayling, uitgegeven door Reel Art Press en gedrukt door Graphius. Filmaficionado’s maken kans op drie exemplaren. Ontdek onze wedstrijd op pagina 1.

24


Bosch in detail Het werk van Jheronimus Bosch, zonder meer bij het kruim van middeleeuwse kunstenaars van de Nederlanden, blijft verbazen. Kunstuitgeverij Ludion brengt met Bosch in detail een unieke blik op het oeuvre van een van de grootmeesters van de schilderkunst.


27


28


29


30


Auteur Till-Holger Borchert, directeur van Musea Brugge en gespecialiseerd in de kunst van de veertiende, vijftiende en zestiende eeuw in de Nederlanden, beschrijft in dit boek de bizarre beeldenwereld van de laatmiddeleeuwse kunstenaar. De Duitse kunsthistoricus onthult paginagrote details uit de werken van de schilder. Jheronimus Bosch, né Jheroen van Aken (ca. 1450-1516) vervatte dromen en nachtmerries in zijn schilderijen. Hij toonde zich steeds vindingrijk in het uitbeelden van de eeuwige kwellingen in de hel en spreidde een fascinerende fantasie tentoon bij het schilderen van duistere demonen. Dat en veel meer uit zich in de acht thema’s die het boek behandelt: landschappen, architectuur, tronies, grisailles, hemel & hel, muziek & lawaai, monsters & fabeldieren en de vier elementen. De details in de werken bevestigen Bosch’ reputatie als een uitstekende observator van zijn omgeving en bieden een verrassende kijk op religieuze ondertonen en

bijwijlen macabere toetsen. De schilderkunst doet verbazen, de symboliek verwonderen. Borchert deelt zijn bijzondere kijk op meesterwerken zoals De Tuin der Lusten, De Hooiwagen, De verzoeking van de heilige Antonius en Het Laatste Oordeel. In zijn rondleiding doorheen de werken geeft hij duidelijk aan hoe het verhalende talent, maar ook Bosch’ relevante bijdrage aan de ontwikkeling van de landschaps- en figuurschilderkunst in de Nederlanden tot stand kwam. We illustreren de werkwijze van dit boek aan de hand van één triptiek, Drieluik met De verzoeking van de heilige Antonius (ca. 1505). Het enige in de originele versie overgeleverde schilderij van Bosch waaraan Pieter Bruegel concrete motieven voor zijn prenten heeft ontleend, wordt geïllustreerd aan de hand van uitvergrote details en waar ze voorkomen in de triptiek.

31


Bosch in detail Till-Holger Borchert Uitgeverij Ludion Gedrukt door Graphius 320 pp. 32 x 25 cm, hardcover en softcover Nederlands, Frans, Engels en Duits Incl. gratis digitale editie

32


pocketgids

Ontdek de stad met

CityZine

Tien jaar nadat de cityguide CityZine de wereld van local advertising een nieuwe boost gaf, ligt de hotspotguide in de betere winkels, restaurants, musea, cafés ... van alle grote Vlaamse steden: Gent, Brugge, Antwerpen, Leuven, Mechelen, Kortrijk, Roeselare, Waregem en de volledige Belgische kust. Mogen we spreken we van een succesverhaal? Youbetcha! CityZine is ontstaan uit de noodzaak aan een degelijke cityguide die win­ kels en horeca op een andere, sexyer manier, onder de aandacht brengt. Horecazaken en winkels spendeerden promobudgetten aan local adver­ tising, maar bleven qua return op hun honger zitten. Het bougeerde te weinig. De introductie van de jaarlijkse hotspotguide CityZine zorgde meteen voor een frisse wind, die mooi inspeelde op de noden van de klant. CityZine deed het anders en had van meet af aan veel aandacht voor creative content, strakke vormgeving en professionele fotografie, in een hoogkwalitatieve print met – en plus – een groot distributienet­ werk. “Het idee om een magazine te lanceren in een tijd waarin iedereen begon in te zetten op online advertising kon niet overal op evenveel bijval of begrip rekenen”, aldus oprichter van het magazine Ferre Hindryckx. “Maar ik voelde de noodzaak. Ik kon dat niet negeren. Ik zag dat de bestaande advertisingbladen niet aanboden wat ik voor ogen had.”

Gebruiksvriendelijk en vol info

verzamelobjecten. Binnen tien jaar, collector’s items. De pocketguide is immers meer dan een verzameling hotspots: je krijgt er tips van insiders, eventinfo, een culturele agenda, recepten, interviews met bekende stede­ lingen ... Een eclectische verzameling need to know/nice to know stadsinfo.

Overal aanwezig, ook in de toekomst “Samen met het CityZine­team zie ik de toekomst van het magazine rooskleurig”, zegt Hindryckx. Concreet betekent het dat CityZine de ambitie heeft om dé ultieme cityguide te worden, zowel off­ als online. Het magazine zit alvast op kruissnelheid: met de gratis iPhone­app, de nieuwe website en de aanwezigheid op sociale media kan iedereen in real-time hotspots ontdekken. Tel daarbij de extra visibiliteit in het straatbeeld met het pas ontwikkelde pocketstadsplan – te verkrijgen in de betere hotels en B&B’s van Gent, Brugge, Antwerpen en Leuven – en je ontdekt iedere GENT stad in the blink of an eye. SHOPPING / FOOD / KIDS

MIANO

TA-ZE SHOP

Menswear by Nina

Prachtige juwelen en horloges

Olijf, wonderlijke vrucht

Hoogstaand, stijlvol Italiaans, voor de jonge/oudere man die goedgekleed voor de dag wil komen. Begin 2016 een nieuwe zaak met een prachtige collectie vrouwenkleren, van gerenommeerde merken.

Thomas Sabo, Nomination, Fossil, DKNY, CLIC Creations, Nico Taeymans, MIRACLES by Annelien Coorevits, Danish Design watches, Ratius, Xen, Endless. NIEUW dit najaar: Lulu Castagnette (Kids), Saïly (zwangerschapsbelletjes), MelanO

50 soorten extra vierge olijfolie van Huisleverancier van Publiek en Vrijm rechtstreeks van de boeren. 100% d voor de natuur en de mens.

Superior, stylish Italian fashion for men young and old, who want to make a sharp impression. Opening in early 2016, a new shop with a gorgeous collection of womenswear by renowned labels.

A PLACE

Het DNA? CityZine focust op lokale hotspots­met­een­verhaal enENJOY niet op grote ketens. Op die manier wil het magazine de citytripper meteen naar de juiste adresjes leiden, plekken waar de passie preekt, waar vaak jonge ondernemers een droom najagen. Op mensenmaat en in pocketformaat. De cityguide past in een handtas, (binnen)zak van een jas, de auto of in een broekzak. Vandaag zijn de pockets, net zoals de Snoecks­jaarboeken,

DESIGN / NIGHTLIFE / BEAUTY & HEALTH / HOTELS

SHOPPING SPREZZATURA

Prachtige collecties elegante juwelen en trendy horloges. Must-haves, stijlvol en betaalbaar. Fine collections of elegant jewellery and trendy timepieces. Stylish and affordable must-haves.

TO EAT, MEET,

BR

3 Vlaanderenstraat 51, 9000 Gent 09 279 70 70 www.sprezzatura.be

28

DON Gentle men, your store!

Elisabetta Franchi, Mangano, Love Moschino, Ki6 Who are you, Karl Lagerfeld, Anna Rita N, Marciano, Ted Baker, Aaiko, Juvia, Aglini, Lee&Me, Kontatto, Black Orchid denim, Tramarossa denim, DNA, Oakwood, March 23, Frida, Mya Bay, Heart Mind

Drykorn, Closed, Samsøe & Samsøe, Komono …

Exclusieve topcollecties, schoenen en accessoires, voor een totaallook. Casual, chic of glamour, maar altijd fashion.

with the

Exclusive collections, shoes and accessories for a total look. Styled casual, chic or glamour, you’ll always be in fashion.

4 Vlaanderenstraat 114, 9000 Gent 09 328 07 39, www.dejavous.be

Masculine, easy-going and cool. Classy, rock-’n-roll & timeless. A head to toe outfit in the German superlabel Drykorn? No prob. Or choose a unique, custom piece and step out in style, as you are, a gentleman.

Mon – Sat 10h – 18h, closed on Sundays

10 Henegouwenstraat 8, 9000 Gent 09 330 87 88 www.dongent.be

Thu – Sat 10h – 18h, closed on Mondays, Tuesdays, Wednesdays & Sundays

Neem deel aan onze wedstrijd op pagina 1.

D

COVER.indd 1

19/10/15 10:07

A PLACE

33

Mannelijk, laagdrempelig en cool. Classy, rock-’n-roll & tijdloos. Van kop tot teen in het Duitse superlabel Drykorn? Het kan. Of u laat zich een uniek stuk aanmeten en stapt buiten, as you are, a gentleman.

en mag vijf verzamelpakketten weggeven.

Best Hotspots

2015 - 2016

restaurant - oesterbar - tea-room - bar - terras

DEJA VOUS

International designer wear

en stadsplannen van CityZine

FREE CITY MAP

Mon – Sat 10h – 18h, closed on Sundays

9 Mageleinstraat 41, 9000 Gent 09 224 33 20, www.miano.be

Graphius drukt de gidsen

ASSERI E

Schuurkenstraat 4 / 9000 Gent / tel 09 223 55 55 / fax 09 225 71 05 info@pakhuis.be / www.pakhuis.be

Mon 14h – 18h, Tue– Sat 10h – 18h, closed on Sundays

CAFÉ COSTUME GENT

OPTIEK HULPIAU

Your style, your story

Graag gezien

Must-stop voor een tot-in-het-kleinste detail gepersonaliseerd maatpak of een made to measure jas, colbert of hemd. Unieke collabs met Belgische designers. Lmtd. ed. voeringen i.s.m. 9 Belgische artiesten. Op afspraak.

Op zoek naar de ultieme bril, lenzen of een zonnebril. Hier moet u zijn. Ruim aanbod aan optische brillen en fashionable zonnebrillen, professioneel advies én de meest up to date oogmeting.

Must-stop shop for a suit, personalised down to the finest detail, or a made-to-measure jacket, blazer or shirt. Unique collabs with Belgian designers. Lmtd. ed. linings in collaboration with 9 Belgian artists. By appointment.

Looking for the ultimate pair of glasses, lenses or shades? This is the place. Wide range of optical eyewear and fashionable sunglasses, plus professional advice and the latest eye tests.

TO EAT, MEET,

ENJOY

5 Brabantdam 135, 9000 Gent 09 225 63 23, www.cafecostume.com

Mon – Wed 10h – 18h, Thu – Fri 10h – 20h, Sat 10h – 17h30, Sun 11h – 16h. By appointment only.

11 Voldersstraat 78, 9000 Gent 09 225 50 92 www.hulpiaugent.be

Mon – Sat 10h – 18h, closed on Sundays

SEVENS BAGS & SHOES

HET OORCUSSEN

30 jaar jong!

Designkleding, schoenen en accessoires

15 Koestraat 11, 9000 Gent 09 391 92 94 www.ta-ze.be

50 different varieties of extra virgin o quality. Preferred supplier of Publi picked, straight from the growers. 1 respect for man and nature.

Mon – Sat 10h – 18h, closed on Sundays


© Mie Buur

34


kinderboeken

Bijvoeglijke bepaling van

onzin

“Toen Frank De Winne de ruimte in ging, kreeg ik een half jaarloon aangeboden om een boekje te schrijven over de ruimtevaart. No way. Ik kon het geld nochtans goed gebruiken, maar het zei me niets. Integendeel, ik ben tegen de ruimtevaart. Ze zouden dat geld beter gebruiken om zieke kindjes te genezen.” De mening is treffend voor Marc de Bel. Beide voeten stevig op de grond, verankerd in de klei van zijn geliefde Kruishoutem. De handschoen opnemen voor kinderen doet hij sinds september 2014 ook met de BroeBelschool, maar bij de dagelijkse wer­ king wil hij niet betrokken zijn: “Ik ben inspi­ rator en daar hou ik het heel bewust bij. De BroeBelschool is niet mijn school, het is een school die zo goed en zo kwaad mogelijk lesgeeft volgens mijn filosofie, onder andere de drie H’s. Op de BroeBelschool gaat 33% van de aandacht naar het hoofd en kennis, 33% naar het hart en het artistieke en 33% naar de handen, dat zijn de technisch aangelegde kinderen.”

dat de sneeuwbal aan het rollen gaat en er nog meer scholen aansluiten. Want over vijftig jaar gaan ze ons zot verklaren: kinde­ ren die drie uur huiswerk moeten maken … Dat is toch barbaars? Dat is je reinste kindermishandeling! © Frieda Van Raevels

Je leest voor op scholen en evenementen. Is die interactie jouw grootste voldoening, zien hoe kinderen van jouw verhalen genieten? In het begin van de lezing zet ik mezelf op een sokkel, maar na een kwartier blaas ik die sokkel op en ga ik op mijn smoel. Dat is zalig, want kinderen genieten daarvan. Wanneer ik aankom, ben ik meneer Marc de Bel. Anderhalf uur later ben ik Marc. Ik neem kinderen au sérieux en ik zal het altijd voor hen opne­ men. Bredero zei het al: Geef de schuld niet aan den jeugd, het is het ouderschap dat nieten deugt. Dat geldt ook voor pestkoppen: 99% zit niet goed in zijn vel. Als je hem of haar helpt, stopt dat pesten. De overige 1%, dat zijn de beroepspestkoppen. Wat je daarmee moet doen, daar ben ik nog niet uit. Ik vind het even leuk om mijn boeken in theatervoorstellingen te spelen. Het eerste wat ik doe wanneer we in een cultureel centrum aankomen, is kijken waar er een spleetje in het gordijn zit, zodat ik alle gezichtjes kan zien wanneer ik even niet op de scène sta. Er is niets waar ik zo van kan genieten als een zaal met 300 kindjes die op hetzelfde moment bevriezen, op het­ zelfde moment de slappe lach krijgen, een krop in de keel krij­ gen, op het puntje van hun stoel zitten … Pure magie. Ik vraag altijd om wat licht in de zaal te geven, want ik heb het oogcon­ tact nodig om er als acteur op in te spelen.

Hoe beoordeel je ons traditionele onderwijssysteem? Ik heb zelf lesgegeven. In mijn vierde klas had ik nog maar eens de dt-regels uitgelegd aan een jongen die naast mij stond, maar dat ging er dus echt niet in. Ik keek hem aan en zei “Het lukt niet hè?” Nee, zei hij, en hij sloeg troostend zijn arm rond mijn schouder, “maar het geeft niet hoor, meester.” Fantastisch! Daar heb ik zo’n ongelofelijke levensles geleerd! Mijn oud-leer­ lingen weten allemaal nog wat ik vertelde tijdens het laatste kwartiertje van de week, maar er is er niet één die nog weet wat het verschil is tussen een bijvoeglijke bepaling van wijs, van tijd enzovoort. Hallo, al die onzin! Kun je al resultaten van de BroeBelschool inschatten? Het aantal leerlingen is gestegen van 75 naar 145, dus er is dui­ delijk nood aan BroeBelscholen. In september komen er drie nieuwe scholen bij in Waregem, Deinze en Stekene. Ik hoop

35


Je identificeert je met Nowan, het hoofdpersonage in je nieuwste kinderboek. Als ik me niet kan identificeren met een personage, mist het verhaal een soort authenti­ citeit. Blinker, dat ben ik voor een groot stuk, maar de andere helft van Blinker is mijn oud­ ste zoon. Hij is veel meer uitvinder dan ik, veel handiger met bromfietsen. Lang geleden heb ik op een lezing een elfjarig meisje en vurige fan ontgoocheld: zij was verliefd op Blinker en hoopte dat ik er wat op zou lijken, maar ik was veel ouder dan ze verwacht had. Dat meisje is nu getrouwd met mijn oudste zoon. De Steen van Nowan is het officiële scoutsvoorleesboek. Ben je zelf avontuurlijk aangelegd? Eens scout, altijd scout. Ik heb er fantastische jaren beleefd. Mijn totem was Woeste Buffel. Waar die buffel vandaan kwam, geen idee. Nu is het eerder Noeste Buffel. Ik kan niet niets­ doen, dat houd ik geen halve dag vol. Naast schrijven doe ik niets liever dan in de tuin wer­ ken, dan staat alles even stil. Hetzelfde met voetballen, dat wil ik elke dag doen!

© Kris Snoeck

Op die manier is je eerste roman tot stand gekomen. Door te vertellen, in de klas. Aan het eind van het schooljaar was mijn verhaal over oom Trotter nog niet uitverteld. De kinderen wil­ den weten wat er verder zou gebeuren, dus beloofde ik hen dat ik vijf blaadjes zou uitschrij­ ven en kopiëren voor iedereen. Die vijf bladzij­ den zijn een half boek geworden. Daarop heb ik de andere helft, die ik al verteld had, ook uitge­ schreven. Ik herinner me dat ik 99 exemplaren had, want op het kopieerapparaat kon je maar twee cijfers invoeren. Op de eerste schooldag kwamen de kinderen vragen of ik de vijf blaad­ jes had. Nee dus, maar ik gaf ze wel allemaal een boek. Ik had nooit kunnen vermoeden dat ik intussen 154 boeken zou schrijven.

Het beeld van de eenzame schrijver is niet aan jou besteed? Toch wel, ik ben een lonely wolf. Ik ben heel graag alleen, maar ik voetbal ook heel graag en dat kun je nu eenmaal niet alleen doen. Ik speel het spelletje al bijna mijn hele leven en man, dat doe ik zo graag! Ik voetbal elke week samen met vijftien goede vrienden en na afloop drinken we Orvallekes. Dan ben ik wel sociaal. Het voetbal mag je mij nooit afpakken! En als ik nu ook nog leer de bal af te geven, komt het helemaal goed. Ondanks uitstekende verkoopcijfers en bekroningen door jeugdjury’s word je niet naar waarde geschat in het “auteurswereldje”. Maar ik schrijf niet voor het wereldje, ik schrijf voor kinderen! Het heeft vroeger wel gestoken. Mijn tweede boek kreeg een slechte recensie, terwijl ik brieven kreeg van kinderen die om meer smeekten. Mijn boeken werden altijd bekroond door de Kinder­ en Jeugdjury, totdat een aantal volwassenen ze niet meer wilden nomineren omdat ze anders toch weer zouden winnen. Dat hebben ze mij letterlijk durven vertellen. Kinder­ en Jeugdjury noemen ze dat dan! Mijn boek Ule heeft vorig jaar de kleine Cervantes gewonnen, de prijs van de Stad Gent voor Jeugdliteratuur. Die bekroning door 12­ tot 14­jarigen, dàt is wat voor mij telt, niet de mening van Germanisten die niet, zoals ik, al ruim veertig jaar aan kinderen vertellen. Want het is een selecte vriendenkring die subsidies krijgt. Ik noem hen de subsidiepikkers. Ik heb in 30 jaar nog geen euro subsidies gekregen van het Vlaams Fonds voor de Letteren, terwijl anderen al miljoenen Belgische franken hebben gekregen. Zij schrijven zogezegd literaire kin­ derboeken. Moet je eens aan kinderen vragen wat zij van die boeken vinden.

36

Twee jaar geleden maakte je een zijsprongetje naar (jong)volwassenenlectuur. Het Gallo­Romeins Museum in Tongeren had mij gevraagd om De Bello Gallico van Caesar te hertalen, maar dat vond ik te saai. Ik vroeg of ik het verhaal mocht vertellen vanuit het perspectief van een meisje uit het kamp van de verliezers. Dat is dus Epinona geworden, een boek dat historisch helemaal correct is. Daarna heb ik me op Nelle gestort, over een heks die hier in Kruishoutem is verbrand in 1634. Ik doe daar heel veel research over en dat blijkt volledig mijn ding te zijn. Je beste werk moet nog komen? Dat meen ik echt. Het zou jammer zijn mocht ik nu niet beter schrijven dan 30 jaar geleden. Oefening baart kunst. Er zit ook duidelijk een evolutie in mijn schrijverschap. Als mijn boe­ ken honden zouden zijn, dan zijn mijn eerste schrijfsels lieve puppy’s die de lezer met likjes overstelpen en zoetig naar moedermelk rui­ ken. Wat later rennen ze al wat speelser in het rond, lopen ze al eens weg en keffen ze af en toe stoer tegen de maan. Nog later laten ze soms grommend hun tanden zien en plassen ze schalks tegen heilige huisjes. Het boek voor jongvolwassenen waar ik nu mee bezig ben, is mijn eerste boek dat zal bijten. Maar ik blijf evengoed schrijven voor jonge kinderen, en die boeken bijten niet.

De Steen van Nowan is een uitgave van Van Halewyck en werd gedrukt door Graphius. Wij mogen vijf boeken weggeven aan avontuurlijke kinderen en hun ouders.


nieuws ISO 9001 EN ISO 14001 BEVESTIGEN KWALITEITSEN MILIEUMANAGEMENT

CONFERENTIE IN CHICAGO

In het kader van ons streven naar kwa­ litatief, duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, mogen we trots aankondigen dat Graphius

Voor de volgende

CENTRAAL OP BOEKENBEURS PARIJS

conferentie op ons lijstje trokken we helemaal naar de

de certificaten ISO 9001 (kwaliteits­

Verenigde Staten.

CO2-REDUCTIE BEDRIJFSWAGENS

management­systeem) en ISO 14001

Op het Salon du Livre in Parijs

The Windy City speelde

(milieu­management­systeem) heeft

is Graphius stilaan een vaste

dit jaar gastheer

behaald. Beide ISO-normen zijn de

waarde geworden. Voor de

voor het 17e National

referentie voor “het vervaardigen

afgelopen editie in maart

Museum Publishing

Door een strikte toepassing

van hoogkwalitatief drukwerk met

kregen we een mooie locatie

Seminar (12-14 mei

van onze car policy zijn we erin

inachtneming van de maatschappelijke

toegewezen om onze stand

2016) waar uitgevers

geslaagd om de CO2-uitstoot

en ecologische waarden en het

op te bouwen. We mochten

en andere grafische

van de firmawagens gevoelig

nastreven van een hoog servicelevel

een opvallend jong publiek

instellingen met voeling

terug te dringen. De gemiddelde

voor een breed internationaal cliënteel.”

begroeten, dat misschien deels

voor musea elkaar

emissie van het wagenpark is

Lees meer op p. 46-47.

was gekomen voor de 3.000

ontmoetten.

sinds 2014 gedaald van 123

schrijvers, tv-gezichten en

naar 116 g/km. De teller van

vooraanstaande politici, maar

de auto’s die we gedurende

tevens mooie perspectieven

het afgelopen jaar hebben

biedt voor de toekomst van de

aangekocht, geeft slechts

grafische sector.

107 g/km aan.

37


magazine

1 1 B D 88-95_DB11.indd 88

Virage Luxemagazine mét inhoud 23/03/16 15:57

88-95_DB11.indd 89

“Alle media evolueren. Luxemagazines zonder inhoud vliegen er onherroepelijk uit.” Patrick Van Loo, uitgever en samensteller van Virage, koppelt vorm aan vermogen en schakelt met zijn blad een versnelling hoger. Virage is het onafhankelijke magazine voor eigenaars van een Aston Martin en liefhebbers van zeldzame exclusieve Britse GT-wagens. Virage, dat intussen zijn zesde jaargang ingaat, is het resultaat van een lange vriendschap. “Ik geraakte bevriend met René Michiels, sinds 1984 de eerste Belgische invoerder van Aston Martin. Tijdens de eerste

jaren van onze vriendschap kende Aston Martin een turbu­ lente periode. Waar René Michiels in de periode 1980-1990 amper tien wagens per jaar verkocht, kwam er tussen 2008 en 2010 een einde aan deze moeilijke periode en liep de ver­ koop op tot meer dan 100 stuks per jaar.” Een ideaal moment om te zoeken naar een product dat een mooie meerwaarde

38

23/03/16 15:57


kon bieden. In samenspraak met Yves Michiels, zoon van en intussen aan het roer van de Aston Martin­concessie, werd besloten om met Virage van start te gaan. Luxueus, tailormade en inhoudelijk sterk. “Virage geeft de passie van de Aston Martin­liefhebber zuurstof via de bekende Vlaamse redacteurs Pierre Darge en Bart Lenaerts, maar vooral via de exclusieve rechten op artikels geschreven door Britse topjournalisten. Groot­Brittannië is en blijft de biotoop voor luxewagens, de perfecte bron dus.”

garandeert: 320 km/u en naar 100 km/u vanuit stilstand in 3,9 seconden. Een schakelaar aan het stuur met drie rijmodi: GT, Sport en Sport Plus die moeten zorgen voor een stevigere reactie van de motorrespons, de koppelverdeling, de auto­ matische transmissie en de elektronische stuurbekrachti­ ging. Andere opvallende punten zijn het lichtste chassis ooit voor een Aston Martin en het verfijnde rijcomfort. Is Aston Martin klaar voor de toekomst? “Zeker”, bevestigt Van Loo. “Met de komst van ChinaEquity heeft Aston Martin een partner gevonden die de elektrische versie van de Rapide S mee ondersteunt. Wie vandaag de auto van morgen niet klaar heeft, maakt geen kans meer binnen de auto­industrie.”

Vooruitgang “Toen eind 2014 het Duitse Daimler AG voor 5% eigenaar werd van het Aston Martin­concern kwam een nieuwe vooruitgang in het vizier, met als voorlopig hoogtepunt de gloednieuwe DB11.” Volgens Aston Martin de krachtigste, efficiëntste en meest dynamische DB ooit en zonder twijfel ook de meest innovatieve Aston Martin sinds de geboorte van het merk 103 jaar geleden. De opvallendste veranderin­ gen zijn bijvoorbeeld de krachtige motor: een nieuwe 5,2 liter zware bi­turbo V12­blok met een kracht van 608 pk en 700 Nm, uitgerust met een ZF 8­trapsautomaat die topprestaties

VIRAGE MAGAZINE

N°10 - SPRING/SUMMER 2016.

www.virage­magazine.be

VULCAN FORCE

Virage en Graphius nodigen tien lezers uit op de première van de Aston Martin DB11, eind 2016 in Antwerpen. SPECIAL BOND-CARS

NEW ASTON V12 DB11

TEST DB10 - 1966 DB6 1961 DB4 GT ZAGATO 1954 DB2/4 VIGNALE

FOR ASTON MARTIN OWNERS AND GT CAR ENTHUSIASTS PREFERABLY. VIRAGE MAGAZINE IS EEN TWEETALIGE LIFESTYLE MAGAZINE, BESTEMD VOOR ASTON MARTIN EIGENAARS, LIEFHEBBERS EN GERELATEERDE BEDRIJVEN. VIRAGE EST UN MAGAZINE LIFESTYLE BILINGUE DESTINÉ AUX AMATEURS ET PROPRIÉTAIRES D'UNE ASTON MARTIN, AINSI QU'AUX PARTENAIRES DE LA MARQUE.

39

Neem deel aan onze wedstrijd om tickets te winnen.


40


catalogus

Mislukken is nooit een optie

“Schoonheid wordt vaak ontwikkeld op de grens van het onmogelijke, op de rand van mislukking of wanhoop.” Aan het woord is Peter de Caluwe, algemeen directeur – intendant bij De Koninklijke Muntschouwburg te Brussel, meestal kortweg De Munt genoemd. Wat waren de hoogtepunten van dit seizoen? Dat we net met Béatrice et Bénédict, een opera met de fraîcheur en schoonheid van een nachtelijke lentebries, onze nieuwe locatie op Tour & Taxis konden openen, was voor mij van grote symbolische waarde. Mislukken is nooit een optie, maar de onvoorziene verlenging van de renovatiewerken en de uitdagingen van een seizoen extra muros hebben iedereen bij de Munt gedwongen om boven zichzelf uit te stijgen en op een creatieve manier in te spelen op de steeds wijzigende parameters. De mooiste glim­ lach is die waarbij je desondanks glimlacht en net zo geven de complexe omstandigheden waarin onze producties ontstaan ze een onbevangen en kwetsbare schoonheid mee.

teren die muziek en theater rond elkaar laten cirkelen. Dat is uiteraard het geval bij de grote scenische producties als Sweeney Todd, die inderdaad balanceert op de scheermes­ dunne grens tussen opera en musical. Maar niet minder in onze concertante opera’s, dansvoorstellingen, recitals en zelfs concerten. In hoeverre is Brussel de natuurlijke habitat voor De Munt? In 1998 vierden we het feit dat de Munt al 300 jaar lang the­ ater en opera maakt in het hart van Brussel. Het huis is op zoveel manieren verankerd in deze hoofdstad van Europa: niet alleen is het grootste deel van onze werknemers afkom­ stig uit Brussel, maar voor onze productie van Mozarts Mitridate, Rè di Ponto laten we ons bijvoorbeeld ook inspire­ ren door de relevantie van Brussel als zenuwcentrum van de Europese politiek. Verder reflecteert de diversiteit van deze stad met al haar gemeenschappen en culturen ook de pluraliteit van de kunstvorm opera. De volgende twee jaar willen we met onze Community Opera rond de mythes van Orpheus en Eurydice en Layla en Majnun de band met die verschillende gemeenschappen van Brussel nog verstevigen en opera echt in de stad brengen.

Wat brengt de toekomst voor de Munt? 2016­2017 wordt het seizoen waarin we terugkeren naar onze vertrouwde Muntschouwburg en waarin we er ons publiek verwelkomen met een recordaantal nieuwe producties. Zonder onze ambitie uit het oog te verliezen om actueel en vernieuwend theater te maken, is het in zekere zin een terug­ keer naar de Grote Opera’s met werken van Verdi, Wagner, Mozart natuurlijk, Puccini, Strauss … Inhoudelijk wordt het een seizoen van illusies, droom­ en waanbeelden: bijna al onze producties handelen op een of andere manier over ver­ langens, projecties, hoop en subjectieve perceptie.

Graphius drukt de seizoenscatalogi van De Munt. Sweeney Todd,

Sweeney Todd, dat in juni op het programma staat, situeert zich “op de wip tussen opera en musical”. Een dergelijke veelzijdigheid belichaamt ook het DNA van De Munt? Het DNA van de Munt bestaat uit de dubbele helix van theater en muziek. We bestaan om werken te maken en presen­

de laatste productie van 2015­2016, loopt van 14 tot 30 juni.

41


boek

Spiegel

van de

maatschappij

BelgiĂŤ gestript schetst een enthousiast overzicht van onze kleurrijke stripgeschiedenis. Een kijk op de vaderlandse bijdrage aan de Negende Kunst.

42


Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van Ballon Media, is zich als uitgever bewust van de opvoedende rol die Jommeke en zijn vrienden vervullen: “Jommeke is geen belerende, maar wel een educatieve strip. De reeks bestaat nu 60 jaar en er zijn meer dan 63 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Vrijwel elke jongere in Vlaanderen komt in aanraking met Jommeke!”

Waag het echter niet om alle strips over één kam te scheren en ze als ‘kinderboeken’ te bestem­ pelen. Stripverhalen worden druk gelezen door kinderen én door volwassenen. Grofweg een op de tien boeken die in België worden verkocht, is een stripverhaal. Voor Ballon Media had het daarom zin om haar schouders te zetten onder België gestript, het ultieme naslagwerk over de Belgische strip. Journalist Geert De Weyer portretteert in de nieuwe stripbijbel de hele nationale stripgeschiedenis en gaat daarbij geen enkel thema uit de weg. Ballon Media, een relatief nieuw bedrijf dat in 2008 ontstaan is door het samengaan van twee uitgeverijen die in Franse handen waren terechtgekomen, beschouwt het boek als een verhaal tot op van­ daag: “Aan ons om het vervolg te schrijven”, ambieert Dragonetti.

43

tekening door Stedho © Ballon Media, Dragonetti – 2015

Als kind namen mijn ouders me na de rapportuitreiking op de lagere school steevast mee naar de boe­ kenwinkel. Mijn beloning voor een semester ijverig studeren: de nieuwste Jommeke. Een betere motivatie kan een kind niet cadeau krijgen. Temeer omdat de blonde stripheld zélf een voorbeeldige jongere is, die symbool staat voor puike waarden zoals vriendschap, respect en zin voor avontuur.


© Dany

Bier, chocolade en strips

© Dupuis, 1965

waar het Belgische beeldverhaal mee af te rekenen kreeg. Waar de Kerk nog goedkeurend toekeek op de voorbeeldige reporter Kuifje, was de Franse censuurcommissie een ander paar mouwen. Hun conservatieve moraal zorgde er in de jaren ’50 en ’60 voor dat stripauteurs op geen enkel moment bui­ ten de lijntjes kleurden. Ook nadat het Belgische stripverhaal onder het censuurjuk uitkwam, bleven de tekenaars voorzich­ tig. De uitgeverijen hielden een oogje in het zeil. “Vandaag heeft de stripwereld zich helemaal hersteld”, vindt Dragonetti. “Er bestaan strips over elk thema en voor elke niche. De strip is gegroeid met zijn publiek, hij is volwassen geworden.”

Ballon Media vertegenwoordigt, met ook de executieve uitgeversrechten op de Nederlandstalige versies van een indrukwekkende reeks Franstalige strips, een aanzienlijk deel van het Belgische striplandschap. Dragonetti noemt het stripverhaal in één adem met bier en chocolade als een van onze bekendste exportproducten: “Er bestaan heel wat reek­ sen en personages die hebben bewezen dat ze de tand des tijds kunnen doorstaan. De strip heeft geholpen om België als creatief land op de wereldkaart te zetten.” Dat proces is al lange tijd aan de gang. De Gentse onder­ nemer ziet drie generaties grote striptekenaars in België: “Het stripverhaal zoals we het nu kennen is eind jaren ’30, begin jaren ’40 gecreëerd door de peetvaders: Hergé, Morris, Vandersteen, Nys, Sleen. Eind jaren ’70 is een nieuwe gene­ ratie opgestaan, waarvan ik scenarist Jean Van Hamme als de spirituele leider beschouw. Met hem, William Vance, Philippe Francq en Marvano is de strip volwassen geworden. De derde golf probeert het stripverhaal vanuit een ander perspectief in te vullen. Brecht Evens, Judith Vanistendael, Wauter Mannaert, Simon Spruyt en anderen zijn minder bezig met reeksen, ze hanteren een andere insteek en gaan meer voor kunstzinnige one-shots.”

Dat betekent niet dat de strip een voortrekkersrol is gaan spelen. De uitgever gelooft dat je alle beeldverhalen, vroe­ ger en nu, moet plaatsen in hun tijdsgeest. “Zeggen dat Kuifje in Afrika een racistisch boek is, vind ik bijvoorbeeld redelijk absurd! Dat boek is geschreven in 1930, wanneer de perceptie van westerlingen ten opzichte van kleurlingen nu eenmaal helemaal anders was. Vandaag is het uiteraard niet meer politiek correct en misschien hoort er wel een duiding bij aan het begin van het boek, maar je moet strips zien als een expressie van de tijdsgeest.” Net daarom heeft het enige tijd geduurd voordat vrouwen de heldenrollen op zich namen in stripverhalen. “Vrouwen zijn steeds meer op gelijke voet gekomen met mannen. Natasja, Yoko Tsuno en andere hel­ dinnen zijn in striphandels opgedoken als gevolg van die maatschappelijke evolutie. Idem voor holebi’s en andere minderheidsgroepen.”

Onder het strenge oog van Frankrijk België gestript laat geen steen onomgekeerd. Een omvangrijk hoofdstuk in het boek behandelt de verschillende censuren

44


BOEK

Twee parallelle universa

instap tot het lezen vergemakkelijkt. Die onder­ zoeken hebben ook bewezen dat het boek als papieren product meer leesbevorderend is dan computer­ en tabletschermen.”

Het Belgische stripwereldje is klein, ondanks de enorme productie, en de tekenaars kunnen het aar­ dig met elkaar vinden. Volgens Dragonetti is er sprake van een gildevorming tussen gelijkge­ zinden. Parodieën door collega’s zijn meestal onschadelijk en in het andere geval hoogstens anekdotisch. “Pornografische versies van de basisreeksen staan in schril contrast met de meestal posi­ tieve, familiale waarden van die strips. Er bestaat bij­ voorbeeld een persiflage rond Lucky Luke. Daar zijn misschien een paar duizend exemplaren van in circulatie gebracht, maar van Lucky Luke zijn er wel 300 miljoen boeken verkocht. (haalt schouders op)”

Naast de algemene leesbevordering hebben strips volgens Dragonetti ook het potentieel om integratief te werken. “Jommeke en Suske & Wiske zijn persona­ ges die gebruikt kunnen worden om onze cultuur op een speelse manier voor te stellen aan allochtonen en migranten. In sommige strips zou je zelfs het taalge­ bruik kunnen aanpassen. Maar dan moet er echt een besluit worden genomen om strips te integreren in de leesbevordering. De politiek is zich nog niet helemaal bewust van de dynamiek binnen de stripwereld. Door tax-sheltering toe te passen op strips en de creatie te stimuleren, zouden we ons nog beter kunnen profileren als stripland met een rijk cultureel patrimonium.”

The lonesome cowboy is overigens een spilfiguur, want Vlaanderen liet zijn geestelijke vader Morris, een Kortrijkzaan, om onbegrij­ pelijke redenen lang links liggen. De Franstalige markt ontving de revolverheld met open armen. “Morris vormt de bekend­ ste overlapping tussen twee stripgeschiedenissen die parallel lopen”, bedenkt Dragonetti. Het gegeven dat het stripverhaal aan beide kanten van de taalgrens los van elkaar heeft bestaan en is geëvolueerd, is op zijn minst frappant. “Ook dat is voor mij een bewijs dat een strip een expressie is van de maatschappelijke realiteit. De culturele belevenis is grotendeels gescheiden. Daarbij bestaat een grotere impact van het Franstalige stripver­ haal op Vlaanderen en Nederland dan omgekeerd. Zelfs tussen Vlaanderen en Nederland is er een groot cultureel hiaat.”

Over een kat Als uitsmijter mag Dragonetti drie stripreeksen aanbevelen, eentje per lezerscategorie. Over het perfecte stripverhaal voor kinderen hoeft hij niet lang na te denken, dat is zonder twijfel Jommeke. Voor volwassenen die al jaren geen strip hebben opengeslagen, heeft hij twee suggesties, die onder­ ling sterk verschillen: “Guust Flater is een geniaal universum met heel wat gelaagdheid. Largo Winch raad ik aan omdat de scenario’s technisch goed in elkaar zitten en de tekenstijl enorm gedetailleerd is.” En als hij een boek zou mogen aan­ raden aan iemand die twee stripverhalen per week koopt? Dan verraden zijn blinkende ogen dat Dragonetti niet zomaar boekjes uitgeeft omdat het brood op de plank brengt, maar omdat hij een echte liefhebber is: “Ik zou in elk geval gaan voor een puntig verhaal, genre graphic novel. En dan kies ik voor Sugar van Serge Baeken, omdat hij erin geslaagd is om een razend interessant boek te maken over een eenvoudig onderwerp als … het leven van zijn kat.”

Visueel ondersteund, papieren medium Als je Dragonetti vastgeroeste clichés over het stripverhaal toewerpt, slaat hij ze als een volleerd baseballer een voor een het park uit. “Of strips enkel voor kinderen en nerds zijn? Die perceptie klopt steeds minder. Ongeveer de helft van de 3 miljoen strips die jaarlijks in Vlaanderen worden verkocht, zijn volwassenenstrips. Dat zijn heus niet allemaal geeks. geeks Bovendien worden die boeken meermaals gelezen, door meerdere personen. Dus duur kun je ze ook al niet noe­ men.” Het stereotype dat de strip kinderen van het echte lezen afhoudt en leesluiheid ver­ oorzaakt, doet de uitgever steigeren: “Daar ben ik het fundamenteel mee oneens. Studies tonen aan dat het stripverhaal leesbevorderend is omdat het een visueel ondersteund kanaal is dat de

België gestript werd uitgegeven door Dragonetti, een label van Ballon Media, en gedrukt door Graphius. Drie exemplaren liggen op een nieuwe eigenaar te wachten. Lees meer op pagina 1.

45


46


kwaliteitsmanagement

De

daad bij het woord

Het traject dat Walter Anthonisssen en Eric De Wolf de laatste maanden hebben afgelegd, oogt indrukwekkend. Toen CEO Denis Geers in januari 2015 de norm voor Graphius op ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en ISO 14001 (standaard op het gebied van milieumanagement) zette, begonnen beide heren aan een boeiend parcours. “Een standaard zoals ISO 9001 is onontbeerlijk voor een orga­ echte werk. Waar de opvolging voor ISO 14001 door een externe nisatie. Of je nu een groot of een klein bedrijf bent, iedereen milieucoördinator gebeurt, heeft QA (quality assurance) mana­ heeft baat bij de implementatie van een degelijk kwaliteitsma­ ger Eric De Wolf voortaan als taak om alles in de praktijk om te nagementsysteem”, stelt Walter Anthonissen, SHEQ (safety, zetten en de medewerkers daarbij aan te sturen. “Mijn taken­ health, environment and quality) manager bij Graphius. “Klanten pakket is vrij breed maar komt hoofdzakelijk neer op twee cru­ vinden hun eisen en verwachtingen terug in mooie producten, ciale pijlers: het toezicht op het integrale kwaliteitsgebeuren medewerkers zijn tevreden en blijven gemotiveerd, aandeel­ en het coachen en motiveren van medewerkers. Ik treed op houders zien een hoger rendement, als klankbord en geef vooral proac­ leveranciers halen voordeel uit een tieve suggesties omtrent alles wat groeiende samenwerking en een de kwaliteit ten goede komt, zowel buitenstaander of potentiële klant tussen de afdelingen onderling als heeft een positief imago van de naar de eindklanten. Het belang onderneming in kwestie.” Toch is de van de medewerking aan deze voorbereiding niet te onderschatten. kwaliteitsbarometers door alle “ISO 9001 is een hulpmiddel om een Graphius-collega’s kan dus amper betere structuur binnen de organi­ onderschat worden. Uiteindelijk satie aan te brengen, duidelijkheid is iedereen medeverantwoordelijk te creëren met betrekking tot taken, voor alle geleverde producten, en verantwoordelijkheden en bevoegd­ tegelijk zijn het ook de medewer­ QA manager Eric De Wolf heden, en draagt zonder meer bij tot kers die relevante informatie uit de de inzichtelijkheid en beheersbaarheid van processen binnen opgetekende en geïmplementeerde processen kunnen halen. een organisatie.” Anthonissen nam het meer theoretische luik Hoe ga je als onderneming om met die gegevens en welke voor zijn rekening om al deze bestaande en nieuwe processen, acties moeten we ondernemen ter verbetering van bestaande competenties, profielen en taken voor iedere medewerker in een kwaliteitsprocessen, zijn vragen die me voortdurend scherp handboek uit te schrijven. Dat proces nam al gauw verschillende zullen houden.” maanden in beslag. Twaalf om precies te zijn.

“Graphius-klanten verwachten terecht een maximale realisatie van de eisen en verwachtingen.”

Klankbord Nu het algemeen kwaliteitshandboek geschreven is en de cer­ tificaties voor ISO 9001 en ISO 14001 binnen zijn, begint het

47


expats

Uit binnen- en

buitenland Juliette & Victor – L’Art de Vivre franco-belge – en het NederBelgischMagazine – Magazine voor Nederlanders in België – kunnen worden beschouwd als monumenten en krijgen veel waardering uit hun gemeenschappen. uliette & ictor L'Art de Vivre franco-belge

Het NederBelgischMagazine gaat dit jaar zijn twintig­ ste jaargang in. Het biedt maandelijks tal van tips en bruikbare informatie aan Nederlanders in België, zowel in de categorie ‘need to know’ als ‘nice to know’. Voor tal van hun fiscaal-juridische, verzekeringstechnische en financiële vraagstukken biedt dit maandblad een combinatie van oplossingen en mogelijkheden. Het magazine geeft ook interviews en informatie over gezamenlijke initiatieven, zoals Vlaanderen en Nederland die dit jaar samen eregast zijn op de Frankfu­ rter Buchmesse, informatie voor expats én voorlichting over België: over culturele verschillen tussen Belgen en Nederlan­ ders, historische banden tussen de twee landen, toerisme, kunst, evenementen en lifestyle.

Week-end Escapade à Barcelone

Racines Le palais de justice de Bruxelles Fiscalité Le travail belge surtaxé

Juliette & Victor n°54 - Avril - Mai 2016 - 6 €

wordt nog versterkt door de komst van de Thalys en door de taal die men er spreekt, het Frans. Daarbij vergeet men of weet men Bons produits Choisir les niet dan men hier ook circuits courts Vlaams spreekt, een bij­ Nos bons plans récup zonder complexe taal. Op een bepaald moment heb ik geprobeerd om het te leren, maar dat lukte echt niet. Ik ken veel Parisiennes die hun man volgen naar België en die denken dat ze hier makkelijk werk zullen vinden. Maar zon­ der kennis van het Nederlands hoeven ze het zelfs niet te proberen.” Onder de vaste rubrieken van het tijdschrift vind je intus­ sen onder meer enquêtes over uiteenlopende onderwerpen, gaande van algemene levenskunst tot meer specifieke onderwerpen, een aantal actuele trends in interieur en meubilair, en reportages in de mooiste huizen van België. Daarnaast vaak relevante items over Belgisch erfgoed, praktische aspecten van het dagelijkse leven, gaande van gezondheid tot fiscaliteit en recht, bruikbare ideetjes en leuke adresjes in heel België, maar ook reportages over uit­ stapjes naar Frankrijk, naar buurlanden en verre bestem­ mingen. Lefebvre: “Er is zelfs een rubriek die ‘Do you speak belge?’ heet; daarin heeft men het over belgicismen. Vijftig percent van onze lezers zijn Belgen. De Belg houdt van ons omdat we dol zijn op zijn land en omdat hij blij is dat we in ons blad de mooie aspecten tonen.” Mobilier, mode, accessoires... toutes les adresses de seconde main

N°54 - Avril - Mai 2016 - 6 €

JV54 cover-OK-ak -2 HD.indd 1

Franse inwijkelingen Niet alleen de Nederlandse gemeenschap in België wordt op haar wenken bediend. Juliette & Victor Magazine, het tijd­ schrift voor Franstalig België en Belgen die van Frankrijk hou­ den, leert inwijkelingen uit Frankrijk de fijne plekjes kennen én Belgen hun eigen land herontdekken. Bezielende kracht Alain Lefebvre herinnert zich nog goed het begin in 2005. “Enkele weken na mijn aankomst ontdekte ik dat Brussel geen Franse provincie is. Deze vertekende kijk op uw land vloeit voort uit het feit dat het zo dicht bij Frankrijk ligt en

48

04/04/2016 17:54


Als leverancier van grafische machines en materialen, is Plantin er trots op om Graphius tot zijn relaties te mogen rekenen. Naast de liefde voor het gedrukte en geprinte product, speelt creativiteit in onze samenwerking een belangrijke rol. Om zo Ăşw graďŹ sche producten extra emotionele aantrekkingskracht te kunnen geven.

Business partner of Heidelberg Telefoon +32 (0)2 727 31 11 • www.plantin.be


THE FINE ART OF PRINTING

Drukken is een kunst Van Gent over Parijs tot in New York. Van het SMAK over het Louvre tot het MoMA. Met ons hoogkwalitatief drukwerk drukken we onze stempel op de hele kunstwereld. Graphius stelt alles in het werk om ook uw hoge verwachtingen in te lossen. Zodat we onze baseline The fine art of printing, de fijne drukkunst, alle eer aandoen.

uw drukpartner voor magazines

|

catalogi

|

boeken

|

brochures

Graphius Gent | Eekhoutdriesstraat 67 | B-9041 Gent | +32 9 218 08 41 Graphius Brussel | Hemelstraat 2 | B-1651 Lot | +32 2 300 76 44 WWW.GRAPHIUS.COM

| INFO@GRAPHIUS.COM

Graphius Magazine n°03 NL  
Graphius Magazine n°03 NL  
Advertisement