Page 1

magazine


Hoe vertelt u verhalen die de zinnen van lezers prikkelen?

Uw verhaal. Sterk door Sappi. U houdt dit magazine in handen omdat u houdt van kwaliteit. Van vakwerk en visuele impact. Daarvoor kunt u rekenen op Graphius Group. En dat doen wij ook. Want ook Sappi vond in Graphius Group een loyale partner voor hoogwaardige en duurzame kwaliteit. Samen laten we papier ĂŠcht beklijven. Zodat u drukwerk creĂŤert dat verder gaat dan u voor mogelijk houdt.

www.sappi.com


INHOUD

04

Kinderlego voor reuzen Daniel Buren in Straatsburg

10

‘Ik weet al wat ik over 100 jaar ga doen’

06 Inkt kruipt waar het niet gaan kan

Interview met Arne Quinze

Interview met Denis Geers

25

Boekenbeurs pakt koffers Verhuisplannen van André Vandorpe

36 Zoiets heet een passie

Mark Wentein

14 De fan in Ivan De Witte Interview

Boekentickets & te winnen De boeken die aan bod komen in dit magazine kan u winnen! Ga naar www.graphius.com/wedstrijd en maak kans op gratis catalogi, kunstboeken, kookboeken, tickets en nog veel meer.

28

Glorious met Frank De Mulder

33

Precisie in laserblauw een gesprek met Luc Sonck

Foto cover © Maks Richter

COLOFON: Members of Graphius Group: Geers Offset, New Goff, Sintjoris, Druk In De Weer, De Duurzame Drukker en Deckers Snoeck. Verantwoordelijke uitgever: Denis Geers, Eekhoutdriesstraat 67, 9041 Gent (België). Abonnementen: u kan zich gratis abonneren via info@graphius.com. Graphius, Eekhoutdriesstraat 67, B-9041 Gent, België. Tel. +32 (0)9 251 05 75. info@graphius.com, www.graphius.com Gedrukt met vegetale bio-inkten op een Heidelberg XL 106-10 kleurenpers met hybride raster 250 lpi. Verstuurd onder biologisch afbreekbare folie op basis van zetmeel.

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 1

11/03/15 13:02


BOEKEN

de details maken het boek INTERIOR LIFE Gert Voorjans Gert Voorjans tekende de winkelinterieurs van onder meer Dries Van Noten. Fluweel, neogotiek, blauwe olifanten, Kermit en Chinese meubels: alle inspiratiebronnen van deze eigenzinnige decorateur passeren de revue in dit prachtig vormgegeven boek. Papier in verschillende groottes, karton en kalkpapier, Japanse binding, tien leeslinten… Gert Voorjans ging all the way. Lannoo Publishers, 252 blz.

PROGRAMMABOEK De Munt De Munt pusht altijd tot aan de limieten, en erover. Muzikanten, theatermakers, acteurs… zijn niet tevreden met ‘gewoon goed’. Dat laat zich ook voelen tot in het programmaboek, met een unieke snee. De bladerkant voelt aan als een wilde golf.

THE CLASSIC CARS BOOK René Staud René Staud reed 31 klassiekers zijn fotostudio binnen. Van de antieke Ford Thunderbird (7.064 cc !) tot de Bugatti Veyron (100 km/u in 2,5 seconden…). Hoe leg je de chroom en de technische perfectie vast in een beeld? En hoe druk je dat beeld perfect tot een boek? René Staud en Graphius slaagden met (hoog) glans. In de woorden van die andere topfotograaf Ansel Adams: ‘Dit zijn de auto’s waarin ik begraven wil worden.’ Uitgeverij teNeues, 304 blz.

2

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 2

11/03/15 13:02


THE GREAT WAR SEEN FROM THE AIR Birger Stichelbaut en Piet Chielens In 1914 werd voor het eerst massaal gespioneerd vanuit vliegtuigen. Het Flanders Fields Museum (Ieper), het Imperial War Museum (Londen) en het Koninklijk Legermuseum (Brussel) brachten enkele honderden luchtbeelden samen. Ze tonen samen met topologische kalkbladen de loopgravenoorlog, op een nooit eerder geziene wijze.

NEW BYZANCE Corbeyran en Chabbert

Mercatorfonds, 352 blz.

Zeg niet zomaar ‘strip’ tegen dit verzamelwerk van het Franse duo Eric Corbeyran en Eric Chabbert. Hun sci-fi trilogie speelt zich af in parallelle universums, die allemaal sterk lijken op het New York van vandaag. Dit werk is gedrukt op niet meer dan 150 exemplaren. De cover voelt aan als leder en… geeft licht in het donker! Editions BD’Empher, 200 blz

TROUW POËZIE Judith Herzberg, Remco Campert, Gerrit Kouwenaar, e.a. De Nederlandse krant Trouw verwent de lezers. Koop een krant en je krijgt een dichtbundel. De tien boekjes passen naadloos in een koffertje. De trouwe lezer (hebt u ‘em?) bouwt zo aan een indrukwekkende collectie met Grote Namen zoals Lucebert, Rutger Kopland, Ida Gerhardt en Remco Campert.

3

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 3

11/03/15 13:02


Daniel Buren in Straatsburg

Kinderlego voor

reuzen

Daniel Buren, in de kunstwereld bekend als ‘die artiest met die strepen’, presenteert nieuw werk in het Musée d’art moderne et contemporain de Strasbourg, onder de vlag ‘Comme un jeu d’enfant’. Twee gigantische werken werden geïnstalleerd op de glazen gevel en in het museum. Snoepkleur

De kathedraal van Straatsburg was met haar 142 meter vele eeuwen lang het hoogste bouwwerk ter wereld. ‘Vaut le voyage’, zeggen ze daar in de Michelingids tegen. ‘Mérite le détour’: de Franse kunstenaar Daniel Buren in het museum voor moderne en hedendaagse kunst van diezelfde stad. De tijdelijke tentoonstellingsruimte werd voor de gelegenheid helemaal leeggemaakt. Daniel Buren knutselde er met een honderdtal reusachtige houten geometrische modules (kubussen, cilinders, piramiden, bogen,…). Een soort van kinderlego voor reuzen. De blokken in de ene helft van de ruimte werden wit gelaten, de rest kreeg felle kleuren. De ruimte is in de lengte verdeeld door een wandelpad, waar bezoekers onder zes meter hoge boogvormige structuren kunnen lopen. Samen geven die de indruk van een gigantische telescoop.

In het museum van Straatsburg, dat pas in 1998 de deuren van de nieuwbouw opende, blijft Daniel Buren trouw aan zijn stijl. De kenmerkende strepen zijn opnieuw van de partij en die andere ‘streepjeskunstenaar’ wijlen Sol LeWitt lijkt nooit ver weg te zijn. Tegelijk verkent Buren nieuwe horizonten. Op de hoge glazen gevel van het museum kleefde hij filmvellen in verschillende tinten, goed voor 1.500 m² aan snoepkleurtjes. Het effect van deze ‘glas-in-lood’ ramen is wonderlijk: langs buiten werd het museum nagenoeg onherkenbaar, en binnenin laat Buren een feeëriek licht los dat kinderlijk naïef de bezoeker gewoon blij maakt. Hedendaagse kunst vol droefenis, gebukt onder de wereldproblemen van deze tijd? Daniel Buren (76 jaar) laat het niet aan zijn jong hartje komen.

8,7 centimeter

De Fransman Daniel Buren is niet meer zo piep. Hij werd in de jaren tachtig wereldberoemd met zijn streepmotieven: zwart-witte strepen, precies 8,7 centimeter breed, op vaak historisch belangrijke plaatsen. Zijn meest gecontesteerde werk creëerde hij in 1986: zwart-witte pilaartjes, verspreid over de hele binnenplaats van het Palais Royal in Parijs. Een rel was geboren, al kwam het toen niet tot sabotage en straatgevechten met licht ontvlambare Parisiens, zoals deze winter Paul McCarthy mocht ondervinden, nadat hij in datzelfde Parijs ‘kerstbomen’ neerzette die verdacht veel op fors opgeblazen seksspeeltjes leken.

Graphius drukte de catalogus voor deze tentoonstelling en heeft voor tien lezers catalogus klaar liggen. Hoe u die kan krijgen, leest u op pagina 1.

4

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 4

11/03/15 13:02


5

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 5

11/03/15 13:02

© Daniel Buren - ADAGP Paris. Photographies : Phoebé Meyer


interview met Denis Geers

Inkt kruipt

waar het niet

gaan kan 6

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 6

11/03/15 13:02


GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 7

11/03/15 13:02


Het allereerste boek van de allereerste Belgische drukker Dirk Martens droeg op de rug de titel ‘Speculum conversionis peccatorum.’ Vrij vertaald: ‘Een handleiding tot het bekeren van zondaars’. Dat was in 1473. Drukpersen bleven eeuwenlang onder de kerktorens staan. De gelovige stadsgenoten waren de beste klanten. Rond 1930 loopt in Oostakker de koster rond met plannen om een klein drukpersje te kopen. Koster André Geers houdt zich graag bezig met grafisch werk voor de kerk, zoals rouwprentjes en huwelijksaankondigingen. Door zijn dorp loopt een Domien Geersstraat, genoemd naar de burgemeester van een goede honderd jaar eerder. Dat was ook al een Geers, en een zoon van… een koster. Om maar te zeggen, de familie zit diep in Oostakker geworteld. De middenstand en lokale verenigingen komen bij André Geers over de vloer met allerlei kleine opdrachten: foldertjes voor de boer en de bakker, een tijdschrift voor de bloemistenbond... Wat begint als een hobby groeit uit tot een fulltime baan. In 1972 nemen zoon Emiel Geers en zijn vrouw Micheline de drukpersen over, en vijf jaar later wordt Denis geboren. “De dag dat ik kon lopen, stapte ik al door de drukkerij. Mijn huiswerk maakte ik tussen de drukpersen”, herinnert hij zich. De stap wordt gezet van huisvlijt naar industrie. De familie Geers ziet de drukkerswereld verharden, competitiever worden. Emiel raadt zijn zonen aan om iets anders te studeren. Dat doen ze ook. Maar de drukinkt kruipt waar hij niet gaan kan, en de derde generatie Geers, met Denis en Philippe, neemt ondanks alles toch geleidelijk de familiezaak over. “Toen de drukkerij naar onze generatie werd toegeschoven had ik wel schrik, ja. Zouden de oudgedienden aan de persen ons aanvaarden? Dat bleek wel mee te vallen. Ik loop hier al zoveel jaar rond dat ik eigenlijk ook al een oudgediende ben”, lacht hij. De derde generatie kiest van meet af aan voor schaalvergroting en kijkt radicaal naar het buitenland. “Ik deed prospectie in Frankrijk en Nederland. Dankzij internet ging dat een pak gemakkelijker dan in de tijd van mijn vader.” Het bleek een gouden zet. De drukkerij haalt vandaag bijna de helft van haar omzet uit het buitenland.

Strategisch vernuft

Geers Offset is van vele markten thuis. Dat heeft de drukkerij vreemd genoeg te danken aan de crisis in 2008, die leidde tot een consolidatiegolf. De acquisities volgden elkaar in een snel tempo op. “Om de buitenlandse concurrentie het hoofd te bieden, besloten we om met onze Belgische concurrenten te gaan praten. Of dat toen gangbaar was? Nee, niet bepaald”, lacht Denis Geers. Maar het werkte wel. Veel drukkerijen bevonden zich op een cruciaal kruispunt en zagen in de plannen van de familie Geers de kans op een doorstart. In 2009 nam men de Drukkerij Sintjoris over, goed voor een nieuwe marktniche, namelijk de sociaal-culturele sector. In 2010 kwam New Goff erbij, waarmee Geers Offset een volledig geïntegreerde hard cover-boekbinderij binnenhaalde. DeckersSnoek, zelf al een fusie van twee gerenom-

8

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 8

11/03/15 13:02


interview

meerde drukkerijen, maakte eveneens de overstap. En met de expertise van de ‘groene’ drukkerijen Druk in de Weer en De Duurzame Drukker, die in 2012 overgenomen werden, kreeg de groep een volledig groene productielijn erbij. Concurrenten die elkaar decennialang bekampten, schuiven nu samen aan de vergadertafel. Denis Geers: “Ik ben blij dat iedereen die stap heeft durven zetten. Anders hadden we misschien wel meer kleerscheuren overgehouden aan de prijsstrijd met de Polen, Roemenen en Italianen.” Een kleine eeuw lang een stijgende omzet creëren doe je niet zomaar. Denis Geers: “Je kan daar grote strategische theorieën rond verzinnen. Maar als ik heel eerlijk ben: het zijn toch de mensen op de werkvloer die zelf met een groot kwaliteitsbesef moeten instaan voor de tevredenheid van onze klanten, combineer dat met trouwe klanten en ook een beetje geluk af en toe. In onze wereld valt ook op dat vooral de familiebedrijven het goeddoen. Onze ervaring van drie generaties, dat maakt soms het verschil.” Het trouwe klantenbestand bestaat voor een groot deel uit de uitgevers van magazines. Van de 250 magazinetitels die hier gedrukt worden, liggen er nog geen vijf in de krantenwinkel. “De meeste van deze magazines zijn bestemd voor een specifieke doelgroep met een vast abonneebestand en zijn hierdoor de laatste jaren ook niet echt onderhevig geweest aan een volumedaling zoals dit bij de meer algemene commerciële magazines wel het geval is geweest”, vertelt Denis Geers. “Investeren is natuurlijk ook een must. Voor bepaalde zaken willen we meer machines gaan inzetten, verder automatiseren. Je kan veel leren van heel andere sectoren. We bestuderen nu bijvoorbeeld de manier waarop de voedingsindustrie haar logistiek organiseert. Die sterk geautomatiseerde, vloeiende bewegingen van goederen kan een mooi voorbeeld zijn voor de drukkerswereld. Waarom niet?”

Op beide oren

In 2014 boekte de drukkerij een omzet van ruim 40 miljoen euro, met een kleine 200 medewerkers. Het gaat goed met de groep die stilaan ineenschuift onder één naam: Graphius. Na 84 jaar zou daarmee ook de familienaam Geers van het briefpapier verdwijnen.

“Ik zie een tegenbeweging op gang komen”

En wat met het zwarte beest van de drukkerswereld? Maakt hij zich dan geen zorgen over de digitale revolutie? Hij knikt van niet. “We zien een tegenbeweging op gang komen. Uitnodigingen, nieuwsbrieven worden niet enkel meer per mail verstuurd. De mailboxen hebben hun verzadigingspunt bereikt. Tegelijk hebben we geen schrik voor digitale vernieuwingen. Ik ben ervan overtuigd dat print en internet hand in hand kunnen gaan. Het geeft ons enerzijds de mogelijkheid om veel efficiënter te werken voor een internationale markt en anderzijds kunnen wij ons gamma aan diensten uitbreiden met allerlei online services die ruimer gaan dan enkel het fabriceren van drukwerk op zich.” En ook wat de opvolging betreft, kan Graphius op beide oren slapen. Denis Geers heeft twee zoontjes. De oudste zegt dat hij drukker wil worden. Tekst Ine Bonte

9

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 9

11/03/15 13:02


interview

‘Ik weet al wat

ik over 100 jaar ga doen’ Tekst Thijs Demeulemeester

In België kennen we hem van zijn megasculptuur op het terrein van Tomorrowland. Of van zijn fluorotsen in Oostende en zijn houten lattenpergola’s in Brussel. Maar kunstenaar Arne Quinze legt zijn lat steeds hoger in zijn internationale veroveringstocht. Op het terrein van dansfestival Tomorrowland in Boom bouwde hij de immense ‘One World’ brug. 537 meter, 1.100 ton, 210.000 houten latjes waarop mensen een positieve boodschap konden laten zetten. Midden op de brug staat een stalen sculptuur van 25 meter hoog. Het is Quinzes interpretatie van de Nikè van Samothrake: een antiek Grieks beeld dat in het Louvre staat. Hate it or love it: Arne Quinze is één van de meest succesvolle kunstenaars van ons land. Weinigen kunnen zoveel grootschalige projecten op hun naam zetten als hij. Commercieel gaat het hem voor de wind. En ook de komende jaren lijkt zijn internationale doorbraak, geruggesteund door zijn galeriehouder Guy Pieters, niet te stuiten. Of hij niettemin stilaan aan enige grootheidswaanzin begint te leiden, nu zijn sculpturen larger than life worden? ‘Groot is een relatief begrip. Voor veel mensen is wat ik

nu maak monumentaal. Maar ik vind dat ik nog klein bezig ben. Kijk eens naar de Eiffeltoren: dát is pas groot. We werken momenteel aan nóg grotere stads­ sculpturen, in opdracht van steden in China, Myanmar en Indonesië’, vertelt Quinze op de werf in Boom. ‘Ik ben een halve werfleider geworden. ’s Morgens vroeg moet ik de projecten in China opvolgen, overdag die in Europa en ’s nachts die in Amerika. Ik nodig iedereen uit om eens een maandje met ons mee te draaien. Ze zullen een half jaar moeten bekomen.’ De kunstwereld staat argwanend tegenover Arne Quinze, die een hypercommerciële kunstenaar wordt genoemd. Maar dat raakt hem niet. ‘Ze hebben al een paar keer mijn kop willen afmaaien. Maar ik beschouw dat als een compliment. Claude Monet moest exposeren op het Salon des Réfusés. En James Ensor en Francis Bacon zijn ook uitgespuwd in hun tijd. De kritiek komt maar van wat

10

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 10

11/03/15 13:02


11

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 11

11/03/15 13:02


interview

e­ nkelingen. De culturele sector doet hier altijd moeilijk over die grote kunstwerken in opdracht. Maar in Thailand, Indonesië en China hebben ze het gesnapt. Daar word ik door de ene na de andere stad gevraagd voor grote ruimtelijke ingrepen. Met de projecten die nu op de tekentafel liggen, zijn we weer vertrokken voor een jaar of vijf.’ Waar eindigt de kunstenaar en begint de entrepreneur? Voor Arne Quinze is die vraag zonder enig belang. ‘Weet je, alle grote kunstenaars worden op een bepaald moment entrepreneurs. Kijk naar Jan Fabre of Jeff Koons. Zolang je maar de controle houdt over het eindresultaat van je grote projecten, is er niks mis mee. Bruegel en Michelangelo werkten ook meestal in opdracht. Mijn ondernemerschap staat mijn kunstenaarschap nergens in de weg.’

‘Vandaag het Atomium bouwen? Lukt nooit.’ Arne Quinze

In de fik Arne Quinze brak bij het grote publiek door met zijn monumentale pergola’s, gemaakt van houten latjes. ‘Uchronia’ (2006), een sculptuur van 30 meter hoog en 60 meter lang, stak hij in brand in de Nevadawoestijn. 150 kilometer hout en 350 000 spijkers gingen in vlammen op. ‘Cityscape’ (2007) aan de Guldenvlieslaan in Brussel en ‘The Sequence’ (2008) aan het Vlaams Parlement zijn intussen ook afgebroken. Maar wie in Knokke over de Kustlaan rijdt, kent wellicht de garage waarrond hij een sculptuur van houten latjes optrok. Even verderop, op de Dijk in Oostende, staan sinds 2012 zijn fluo-oranje ‘Rock Strangers’.

Meteen na de installatie regende het protest over zijn ‘zonevreemde’ rotsen. Het fluo zou reflecteren in de huiskamers, het kunstwerk zou het zeezicht belemmeren. Quinze blijft er kalm onder. ‘De ongestructureerde bouwwoede heeft de Belgische kustlijn enorm aangetast. Die kon best wat sculpturale positiviteit gebruiken. Die rotsen zijn een ontmoetingsplek geworden. Steden hebben zulke iconen nodig. Helaas zijn die in België moeilijk te realiseren door allerlei politieke vertragingsfactoren. Mocht nu iemand met het idee voor een Atomium afkomen, dan maakte hij geen schijn van kans. Terwijl het sinds 1958 het grootste icoon van Brussel is,’ pleit hij. ‘Steden moeten openluchtmusea worden met veel groen, iconische gebouwen of kunstwerken. De moderne stad moet opnieuw leren ademen, een plaats worden waar de seizoenen tastbaar zijn. Een injectie van groen en cultuur is goed voor haar bewoners. Het opent hun blik, maakt ze toleranter voor verschillen in de samenleving. Cultuur kan enkel de samenleving verbeteren, als ze zoveel mogelijk mensen bereikt. Musea doen goed werk, maar ze lokken maar één procent van de bevolking. En die fractie moet je niet opvoeden, want die zijn al overtuigd van de kracht van kunst. Ik wil die 99 procent anderen bereiken. En die komen in grote steden of op Tomorrowland. Wereldwijd heb ik intussen al een 25tal monumentale installaties neergepoot in de publieke ruimte. Weet je hoeveel mensen die al hebben gezien? Zo’n impact

12

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 12

11/03/15 13:02


haal je nooit met een museumshow. Er zijn al genoeg kunstenaars die nooit buiten de museum- of galeriemuren breken. Ik heb een totaal ander parcours voor ogen.’

Graffiti in 3D Quinzes parcours is inderdaad nogal atypisch. Op zijn 16de trapte hij het af op de kunstacademie, werd graffiti-artiest en deed allerlei jobjes om den brode. ‘Huizen schilderen, garages bouwen, lassen, carwashen: ik deed het allemaal om te overleven. Puur omdat ik toen met mijn kunst niks verdiende. Terwijl het dàt was wat ik altijd wou doen.’ In 1999 trok hij voor het eerst de aandacht als meubelontwerper bij Quinze & Milan met een succesvolle collectie poefjes in hard schuim. ‘Ik heb mijn eigen weg afgelegd. Een omweg, die via de straat liep. Mijn monumentale sculpturen zijn in feite graffiti in 3D. Wat ik vroeger op treinen en muren spoot, maak ik nu in de ruimte,’ zegt Quinze, terwijl hij zijn team lassers snel wat orders geeft. ‘Ik ben niet vies om mijn handen vuil te maken of risico’s te nemen.’

Virus Ondanks alle kritiek, slaagde Quinze er toch maar in om op relatief korte tijd immense projecten te realiseren. Of hij eigenlijk nog tijd heeft om stil te staan bij wat hij doet? ‘We trekken sporen in de levens van zoveel mensen. Onze positieve boodschap bereikt een enorm publiek. Dat is ongelofelijk. Toen we in Sao Paolo aankwamen voor een tentoonstelling, stonden jonge mensen aan de hekkens ons op te wachten. Herkend worden in België is niet moeilijk, maar op handen gedragen worden in Brazilië of Azië: dat is nog iets anders.’ Of hij dit binnen 20 jaar nog ziet doen? ‘Binnen 100 jaar zal je bedoelen? Tot de laatste snik blijf ik kunstenaar. Ik kies hier niet voor. Het zit in mijn lijf.’

‘One World’ brug voor Tomorrowland (2014).

13

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 13

11/03/15 13:02


© Christophe Ketels - Belgaimage

14

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 14

11/03/15 13:02


interview

De fan

in Ivan De Witte De housewarming (2-0 winst tegen VfB Stuttgart) was ‘una noche mágica’, vonden de Spaanse trainer én de Buffalo’s. Toch duurde het een seizoen voor de spelers en de fans zich echt thuis voelden in de Ghelamco Arena. “Ook ik liep er eerst wat verloren”, geeft voorzitter Ivan De Witte toe. “Pas nu kan je echt van een thuisvoordeel praten.” Vuurwerk, feest, dj’s en nog meer feest. En toen de rook optrok, verloor KAA match na match. Het nieuwe stadion leek de ploeg eerder lood in de schoenen dan vleugels te geven. “De spelers moesten wennen”, geeft voorzitter Ivan De Witte vandaag toe. “Ze waren zelf onder de indruk. Er was nog geen thuisgevoel, en dus ook geen thuisvoordeel. Bovendien waren de tegenstanders opgenaaid. Die kwamen hier binnen, keken eens rond en dachten: niet met ons, hé. En toegegeven: onze focus was wat zoek. Het hele bouwavontuur nam ons als bestuur zo in beslag, dat het sportieve er onder leed.”

Voetbalhemel Een ‘voetbalhemel’. Zo noemde het Amerikaanse Contract Design Magazine het interieur van de Ghelamco Arena, de nieuwe thuishaven van KAA Gent. Ze bekroonde het ontwerp met de Interior Award 2014 voor beste sportstadion. Aannemer Ghelamco werkte hiervoor samen met de Poolse architect Przemyslaw Stopa. Die inspireerde zich op de ploegkleur blauw en op de vorm van

een voetbal. ‘De architect vertaalde de branding van de voetbalploeg in een vooruitstrevende architectuur die de beleving van de fans intensiever maakt’, aldus het lyrische juryverslag. Voorzitter Ivan De Witte probeert niet te opzichtig te glunderen. “Vergeet ook de buitenkant niet, met die glazen mediagevel en lichteffecten. Een echt landmark! Tegelijk is alles functioneel en goed doordacht. Zo heeft elke doelgroep zijn verdieping. Op het gelijkvloers vind je alle sportieve accommodatie en op de eerste, de derde en de vierde verdieping respectievelijk de VIP-club, de catering en de boxen voor de zakenwereld. Op de tweede verdieping zit de rondgang. Daar kunnen de supporters elkaar ontmoeten en iets eten of drinken. We hebben goede voorbeelden uit het buitenland gevolgd, maar een groot stuk is toch gegroeid vanuit eigen ervaring en inspiratie. Die rondgang bijvoorbeeld: dat is een unicum. We hebben ook zwaar geïnvesteerd in voorzieningen voor mensen in een rolstoel en met een visuele of auditieve beperking. De UEFA verplicht dat in zekere

15

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 15

11/03/15 13:02


interview

Intussen is het nieuwe huis een echte thuis geworden. Terwijl we dit schrijven, staat KAA Gent ‘in het eerste kolommetje’. Daar hoort de club ook thuis, vindt de voorzitter. “De eerste stap is een vaste stek in de top vijf. Over vijf jaar moeten we de ambitie hebben om altijd top drie te spelen. Kampioen? Dat kan, maar dan moeten de andere toppers steken laten vallen.”

Ivan De Witte

Geen dagdromen of financiële avonturen dus voor de Ivan De Witte. Je kunt de slagerszoon uit Moortsele halen, maar Moortsele niet uit de slagerszoon. “Moeder deed de winkel, vader had een bescheiden groothandel. Daar heb ik geleerd om elke frank om te draaien. Ook mijn eigen bedrijf, De Witte & Morel (tegenwoordig de HR adviesverlener Hudson Belgium nvdr), heb ik van nul af opgebouwd. De eerste factuur ben ik zelf naar de klant gaan brengen, om ter plaatse de cheque te krijgen. Zo leer je het belang van een stevige financiële gezondheid en berekende risico’s. Het stadion was een risico, maar we wisten wat we deden. Vorig jaar hebben we winst gemaakt, dit jaar zal het opnieuw zo zijn. Vergis u niet: ik ben een fan. Als jonge gast speelde ik zelf in de provinciale reeksen, eerst bij Moortsele en dan bij Merelbeke. Ik was toen nog een rappe (lacht). Na de match wasten we ons in bassins en het duurde geen vijf minuten voor ik vroeg wat de Gantoise gedaan had. Maar het supporterschap mag je visie niet vertroebelen. De voorzitter mag een fan zijn, maar geen fantast.” Tekst Bart Desomer

© Carlo Coppemans - Imagedesk

Een haperend gsm-netwerk, een sputterende verwarmingsinstallatie, de brandweer die moeilijk deed: het was een beetje zuur dat de media aanvankelijk op de kinderziekten focusten. Ivan De Witte wuift de nare herinneringen weg. “Al die dingen zijn intussen opgelost. We zijn in Europa het voorbeeld van wat een nieuw stadion moet zijn. De veiligheidsinstanties namen ons extra kritisch onder de loep. Op het vlak van comfort en veiligheid geef ik de Ghelamco Arena vandaag een negen. Het gemiddelde stadion in België haalt amper een vijf, schat ik. Als je ziet hoe lang het soms duurt voor je sommige stadions uitraakt, mag je er niet aan denken dat er iets gebeurt.”

‘De voorzitter mag een fan zijn, maar geen fantast.’

middeld. Het aantal abonnees is nu 14.000 in plaats van 9.000. Daardoor is onze omzet gegroeid van 17 miljoen naar 24 miljoen euro. Reken je de catering mee, dan komen we aan 32 miljoen euro. Bij topmatchen zijn we uitverkocht. Uitbreiden? We kunnen het aantal zitjes relatief gemakkelijk optrekken tot 25.000. Maar laat ons niet dromen: we doen het stap per stap. ”

De Ghelamco Arena is de financiële motor van de sportieve ambities. Meer bezoekers en omzet maken immers grotere investeringen in spelers mogelijk. Lopen de 20.000 zitplaatsen intussen vol? “We zijn gegroeid van 10.000 naar 18.000 toeschouwers ge-

© Johan Martens

mate, maar we zijn er genereus in geweest. De mensen waarderen dat.”

16

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 16

11/03/15 13:02


Boekenbeurs pakt

koffers

een gesprek met André Vandorpe

© Johan Martens

Tekst Bart Desomer

We kopen minder boeken dan vroeger. Dat ligt eerder aan tijdsgebrek dan aan de prijs, meent André Vandorpe, directeur van Boek.be. “Lezen blijft een unieke ervaring, maar games en sociale media zijn populair en een dag telt maar zoveel uren.” Die terugval is niet te merken op de Boekenbeurs. Het aantal bezoekersaantal blijft er al dertig jaar hetzelfde.

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 25

25

11/03/15 13:02


Bol is lid De stabiele cijfers van de Boekenbeurs staan in contrast met de gestage terugloop van de boekenverkoop. De boekenwinkels en grote ketens reageren elk op hun manier op de krimp.

© Johan Martens

De start- en einddatum van de Boekenbeurs staan in het collectief onderbewustzijn van lezend Vlaanderen geëtst: van 31 oktober tot en met 11 november. Ook dit jaar trok het publiek weer in drommen naar Antwerp Expo. De cijfers blijven indrukwekend: 100 stands, 60.000 titels en meer dan 150.000 bezoekers die gemiddeld 35 euro uitgeven. Het bezoekersaantal blijft opvallend stabiel, vertelt André Vandorpe. Vandorpe is directeur van Boek. be, de belangenvereniging van de Vlaamse boekensector. Boek.be organiseert ook de Boekenbeurs. “Sinds 1986 schommelen de bezoekerscijfers rond de 150.000. Het geheim van het succes? Dat is de grote variatie, denk ik. We spreken een breed publiek aan: van bibliofielen die een auteurslezing bijwonen tot de fans van Astrid Bryan en Jeroen Meus. En de stripliefhebbers komen af op ons Strip Tease-programma.” Op strips kijkt de sector al lang niet meer neer, aldus Vandorpe. “Kinderen die met strips opgroeien, zetten makkelijker de stap naar leesboeken. Ook fantasy omhelzen we. Wie graag The Hunger Games leest, staat in het echte leven open voor andere ideeën en levenswijzen.”

“Ze hebben op het eerste zicht tegengestelde belangen, maar in werkelijkheid sluit het aanbod van ketens en zelfstandige winkels mooi op elkaar aan. In de filialen van de Standaard Boekhandel ligt het accent op goedverkopende boeken, terwijl de kleinere boekhandel meer op een nichepubliek focust. Sommige onafhankelijke winkeliers sturen klanten naar een keten als ze een boek over Loom-bandjes komen vragen. Het omgekeerde zou ook mogen. Grotere ketens zien de kleine winkel nog te veel als concurrentie die ze beter kwijt dan rijk zijn. Ik denk dat iedereen net belang heeft bij veel kanalen die verschillende accenten leggen.” De online-winkels hebben de kaarten op hun beurt grondig door elkaar geschud. Bol. com is lid van Boek.be, Amazon.com niet. Jammer, vindt André Vandorpe. “In overleg zouden we tot een goede gemeenschappelijke strategie kunnen komen. Over een gereglementeerde prijs bijvoorbeeld. Dat idee staat in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, samen met de beloftes om het boek te promoten en de onafhankelijke boekhandel te ondersteunen. Minister Sven Gatz heeft ons gevraagd om een ontwerp van decreet over die gereglementeerde boekenprijs uit te werken.” Een liberale minister die een vaste boekenprijs oplegt, zal dat goed aflopen? “We zullen zien. In elk geval staat Europa de praktijk toe voor culturele producten. Pas op, dit gaat niet over een vaste boekenprijs. Die

laat geen speling toe. Ons voorstel is om zes maanden lang een korting tot 10% toe te laten. Daarna moeten alle verkoopkanalen dezelfde prijs hanteren. Daarmee zouden dumpingprijzen in supermarkten of webshops tot het verleden behoren. Dat is nodig om de andere verkoopkanalen leefbaar te houden.” Er blijven niettemin nog veel vraagtekens hangen rond de plannen van minister Gatz. Zo geldt een Vlaams decreet enkel in Vlaanderen. In de wereld daarbuiten zoals Brussel en Nederland niet, laat staan in de virtuele werelden van Amazon en bol.com.

Altijd maar goedkoper Sowieso is de prijs niet de grote boeman in de afkalvende boekenverkoop, vindt André Vandorpe. Op vraag van Boek.be onderzocht de Universiteit Antwerpen de evolutie van de boekenprijs van 2001 tot 2013. Resultaat: de prijs voor een roman volgt de inflatie tot 2005 en blijft sindsdien ongewijzigd. Als je rekening houdt met de inflatie zijn boeken dus sinds 2005 zelfs 14% goedkoper geworden, rekent Vandorpe uit. “De uitgevers hebben mee de devaluatie van hun eigen product in de hand gewerkt door boeken goedkoper te maken. Voor de consument is de impliciete boodschap: een boek is eigenlijk niet zo veel waard.” Als het niet de prijs is die de verkoop pijn doet, wat is het dan wel? “Tijdgebrek. Games, sociale media, pay per view televisie,... het aanbod is zo enorm geworden,

26

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 26

11/03/15 13:02


BOEKEN

dat dingen als lezen automatisch inboeten. Daarnaast was het lezerspubliek altijd al relatief klein. Alleen: vandaag is de verleiding om andere dingen met je tijd te doen groter dan ooit. Tijdsgebrek, dat is het fundamentele probleem. Slechts 7 à 10% van de Vlamingen haalt meer dan 15 boeken per jaar in huis. De meeste mensen kopen nooit of slechts sporadisch een boek. Die vraagzijde moeten we opkrikken. Aan het aanbod ligt het niet: in het Nederlands taalgebied alleen verschijnen 30.000 titels per jaar.”

Frisse tegenzin

De Boekenbeurs moet verhuizen. Een dorp van tenten in het ­Antwerpse is één piste. Of alles ­overbrengen naar Gent. Of Brussel?

© Johan Martens

De vraagzijde opkrikken, dat vergt een hardnekkige promotie. André Vandorpe gelooft in de Boekenbeurs als ideaal vehikel. “Vorig jaar hebben we 15.000 leerlingen ontvangen. Ze werden op sleeptouw genomen door jeugdauteurs en deden een zoektocht. Voor de meesten was het de eerste kennismaking met het boek. Na afloop beweerde 75% dat ze de auteur wilden lezen. Dat moet je met een korrel zout nemen, toegegeven. Maar het enthousiasme stond in schril contrast met de frisse tegenzin bij het begin van hun bezoek.” Ondertussen staat Vandorpe voor een belangrijke beslissing. De plannen om Antwerp Expo, de aloude thuis van de Boekenbeurs, te verbouwen worden concreet. De werken zouden in 2016 starten en maar liefst drie

jaar duren. “De hallen worden één voor één afgebroken en weer opgebouwd. De Boekenbeurs zit nu al zeer krap. Drie jaar lang nog minder ruimte krijgen, dat wordt wellicht onmogelijk. We denken na over alternatieven. Een tentencomplex in het Antwerpse is één denkpiste. Een tijdelijke verhuis kan ook, maar qua infrastructuur en bereikbaarheid komen dan alleen Flanders Expo in Gent en Brussels Expo in aanmerking. Antwerpen tijdelijk verlaten is niet zonder risico’s, want bijna de helft van de bezoekers komt uit die provincie. Anderzijds zou het een manier kunnen zijn om ook eens andere provincies aan te spreken. Zo maken we van de nood een deugd. Een mogelijke piste is zelfs dat we jaarlijks in een andere stad landen. Alles ligt open.” Veel ruimte om te falen is er niet. De tickets voor de Boekenbeurs financieren 80% van de totale werking van Boek.be. Van het succes hangen niet alleen 23 rechtstreekse jobs af, maar ook de hoeveelheid ondersteuning die de sector krijgt, met acties als de Boekenweek, de Gouden Uil, de Jeugdboekenweek, de Poëzieweek, de Boekenleeuw en de Boekenpauw,… “Ja, we moeten een goed doordachte beslissing nemen. Maar ik wil de risico’s nu ook niet overdrijven. Eigenlijk heb ik er een goed oog in: ons Boekenbeurspubliek is een trouw publiek.”

27

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 27

11/03/15 13:02


Glorious met Frank De Mulder

Honderden zinnenprikkelende foto’s heeft hij op het palmares. Duizenden kilometers op de teller ook - als naaktfotograaf reist hij de wereld rond op zoek naar de meest idyllische plekjes, met in zijn zog een lange rij van vrouwelijk schoon. En drie boeken, waarin zijn beste beelden vereeuwigd zijn. “En dát… is het allerbelangrijkste”, aldus Frank De Mulder.

28

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 28

11/03/15 13:02


29

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 29

11/03/15 13:02


FOTOGRAFIE

Frank De Mulder is 12 jaar wanneer zijn vader hem een camera in de handen stopt. Eén met filmrolletjes. “Hij leerde me de basisbeginselen en ik begon wat te prutsen. Een paar jaar later kreeg ik een echt fototoestel, een Canon met verwisselbare lenzen. Als ik op schoolreis ging, fotografeerde ik de meisjes in plaats van pleinen en kerken. Wat wil je. Ik was zestien. De welving van een borst interesseerde me meer dan het gewelf van een kathedraal. (lacht) En die meisjes waren blij met de foto’s. Ik kreeg bevestiging. Iets waar elke artiest van leeft.” Na de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent wordt Frank De Mulder opgeroepen voor de legerdienst. Hij werkt als directeur van de fotografie op de filmafdeling. “Dat zou ik onmiddellijk opnieuw doen,

licht heeft me altijd al gefascineerd.” Hij kan daarna aan de slag in een farmaceutisch bedrijf als audiovisueel verantwoordelijke. “Goedbetaalde job, en toch heb ik het afgewezen. Ik wilde zelfstandig werken. Maar ik had geen portfolio, geen enkele referentie. Klanten binnenhalen was niet gemakkelijk. Een van mijn eerste klanten, een lingeriefabrikant, vroeg me waarom ik zo goedkoop was. Omdat je gek bent om met mij te werken, zei ik.”

De eerste keer Het duurt niet lang vooraleer Frank de wereld rondreist om foto’s te maken voor modebladen. Ooit hadden zijn modellen dus wel degelijk kleren aan. “Ja, maar telkens was er die drang om ze naakt te fotograferen. De

eerste keer dat ik het durfde te vragen was in Mauritius. Het model poseerde bij een ficus met levensgrote wortels boven de grond. Ik heb haar gevraagd om haar kleren uit te trekken en daar naakt tussen te kruipen. Ze heeft het gedaan en ik heb daardoor prachtige foto’s kunnen nemen. Dat zijn beelden die lang meegaan, wat van modefoto’s niet kan gezegd worden. Na zes maanden liggen ze in de vuilnisbak. Pas op, er zijn uitzonderingen. De foto’s van de Amerikaanse mode- en portretfotograaf Richard Avedon bijvoorbeeld zijn iconisch.” Frank De Mulder heeft zijn signatuur gevonden. Hij switcht van vrouwenbladen naar mannenbladen en krijgt opdrachten van Playboy en FHM. “Ik was dankbaar voor de kansen die ik kreeg, uiteraard, maar na en-

30

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 30

11/03/15 13:02


kele jaren was ik er klaar mee. De foto’s die ik het mooist vond, werden nooit gepubliceerd. Playboy legt de focus op het model, terwijl zij voor mij slechts een deel uitmaken van het beeld.”

Het boek In 2006 vraagt de Duitse uitgeverij teNeues of hij een fotoboek wil maken. Dat zijn er uiteindelijk drie geworden: ‘Senses’ in 2007, ‘Pure’ in 2010 en ‘Glorious’, dat vorig jaar werd uitgebracht. Telkens goed voor een kilootje of twee. “Een fotoboek is de Rolls Royce van de printmedia”, aldus Frank De Mulder. “De kwaliteit ervan is niet te vergelijken met een folder of een magazine. Er kruipt zoveel meer werk in en ze worden gedrukt op het mooiste papier... De lat ligt hoog, en zo heb ik het graag. Je kunt je niet voorstellen hoe fier ik ben als het boek er is, om mijn werk vereeuwigd te zien.” Meer en meer mensen willen een werk van Frank De Mulder kopen. Zijn beelden komen in kunstgalerijen terecht, met hogere prijskaartjes tot gevolg. “Dat heeft veel te maken met die boeken. Een boek zet je op de kaart”, zegt Frank. “Iedereen kan een boek kopen en dan zijn er altijd mensen die verliefd worden op een bepaalde foto en die in huis willen hangen.” De boeken weerspiegelen zijn evolutie als fotograaf. In het eerste ‘Senses’ zie je veel werk uit Franks Playboy-periode, in het laatste ‘Glorious’ kon Frank al meer zijn eigen

ding doen. “Het volgende boek wordt nog persoonlijker. Ik wil bijvoorbeeld tonen hoe mijn werk eruit ziet in een interieur. Voor de twijfelaars. (lacht) Ik begrijp dat mensen twijfelen om mijn foto aan de muur te hangen, maar na twee minuten ben je eraan gewend en kijk je voorbij het naakt.”

De vrouw Vrouwen zijn de rode draad in het leven van Frank De Mulder, dat staat vast. Hij heeft ‘a lot of female genes’, zegt hij zelf. Waardoor hij snel een vertrouwensband opbouwt met het andere geslacht. Voor zijn lens laten vrouwen zich dan ook gemakkelijk volledig gaan. Maar hij heeft, net zoals wel meer mannen wellicht, een haat-liefdeverhouding met ze. “Vrouwen zijn mijn grootste passie. Ze zijn belangrijk in mijn persoonlijke leven en spelen de hoofdrol in mijn werk. Maar tegelijk zijn ze mijn grootste vijand, omdat zij bepalen of mijn beelden gekocht worden en thuis aan de muur komen te hangen.” (lacht) ‘De vrouwen van Frank’ zijn allemaal jong en knap. Waarom zien we nooit een oudere vrouw, of een schoonheidsfoutje hier en daar? “Er staan wel degelijk vrouwen van 40 jaar in mijn boeken. Ik kan van elke vrouw een mooi portret, en zelfs een naaktportret maken. De enige voorwaarde is dat het model gelukkig is met haar lichaam. Maar ik ben geen portretfotograaf.”

De weg De Mulder heeft de reputatie een keikop te

zijn, die radicaal zoekt naar een eigen stijl. “Het is niet gemakkelijk”, zegt Frank. “In het begin moet je klanten te pakken krijgen en eenmaal je ze hebt, moet je aanleveren wat zij willen. Ik kan nu gelukkig meer mijn eigen ding doen. Ik ben net terug van Ibiza waar ik de mooiste beelden van m’n leven heb kunnen maken. We zijn daarvoor naar Punta Galera getrokken, een wat onherbergzaam maar ongelofelijk plekje aan de westkust van Ibiza. Het was lastig om er te geraken, maar ter plekke zat alles goed. Het model poseerde probleemloos middenin de woeste golven in een subliem licht van ondergaande zon. In de toekomst wil ik vooral eigen producties doen. Hoe minder verantwoording ik moet afleggen, hoe beter mijn werk.” Hoewel je zijn verhalen aan een rasechte Indiana Jones-streep-James Bond zou toeschrijven, schuilt er in Frank geen avonturier. “Ik ben een echte huismus. Ik geniet van rust en ontspanning. Het thuis gezellig maken met mijn vriendin, … Of zwemmen in mijn zwemvijver in de tuin. Naakt, ja. Natuurlijk.” (lacht)

Glorious, Frank De Mulder. uitgeverij teNeues, 168 blz.

Graphius drukte Glorious en heeft voor tien lezers een exemplaar klaar liggen. Hoe u die kan krijgen, leest u op pagina 1.

31

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 31

11/03/15 13:02


nieuws ON TOUR Frankfurt - Paris London - Boston

GEKOPPELD AAN SAP Graphius haalt opnieuw het contract binnen voor het administratieve drukwerk van de UGent, voor een looptijd van 3 jaar. Om de samenwerking zo soepel mogelijk te maken, creëert Graphius een koppeling tussen het eigen online platform iQuest en de SAP van de Gentse Universiteit.

AFBREEKBARE FOLIE Folie beschermt de magazines tijdens hun avontuurlijke reis doorheen de sorteercentra van Bpost. Maar elke folie is ook een kleine aanslag op het milieu. De verpakkingsmachines van Graphius werken daarom nu ook met biologisch afbreekbare folie. Anders dan bij plastic vallen deze folies na verloop van tijd spontaan uit elkaar, zonder enig ecologische schade.

Graphius trekt elk jaar van boekenbeurs naar boekenbeurs. In oktober vond de grootste boekenbeurs ter wereld plaats. Ook Graphius had een stand op de ‘Frankfurter Buchmesse’, niet om boeken te verkopen maar wel om zichzelf als drukker voor te stellen aan boekenuitgevers. Voor de nabije toekomst staan nu al op onze tour-lijst: • Parijs met het Salon du Livre (20-23 maart 2015) • London met de London book fair (14-16 april 2015) • Boston voor het National Museum Publishing Seminar (12-14 juni 2016)

Ben je in de buurt? Laat ons afspreken!

RUN TO RIO

NIEUWE BINDERIJ Eind augustus nam Graphius een nieuwe binderij in gebruik. De nieuwe high-tech machines zijn uniek in hun soort en bieden naast veel technische mogelijkheden ook de hoogste kwaliteit qua afwerking. Meer over deze machines leest u op pagina 41.

De trainingen zijn alvast opgestart. Op 21 juni 2015 neemt Graphius met een team deel aan de Run to Rio. Dit evenement wordt georganiseerd door het BOIC in samenwerking met het VBO. De opbrengst gaat integraal naar de ondersteuning van onze Belgische Atleten. www.runtorio.be

32

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 32

11/03/15 13:02


MAN & HAAI

Een uitzonderlijk boek door Jean-Marie Ghislain De oerangst kan nooit ver weg geweest zijn. Jean-Marie Ghislain maakte elk van deze beelden in volle zee, buiten de beschermende kooi. En toch bleef hij rustig, gefocust wanneer deze roofvissen naar hem toe zwommen. Hij legde de schoonheid vast van de lijnen van elke volwassen haai, het gracieuze ballet van de kudde. Vaak oog in oog met de menseter. Het leverde fascinerende beelden op die vreemd genoeg geen angst tonen, enkel nog schoonheid. Niet elke haaiensoort is gevaarlijk en experten vertellen dat het risico op een aanval procentueel laag is. Maar is dat geruststellend genoeg om de angst van je af te schudden, wanneer het dier zo dicht langs zwemt dat je de huid vol littekens van eerdere gevechten zelfs kan aanraken? Het boek roept dan ook de vraag op wat voor een man deze fotograaf is. Vo oraleer hij dit drie jaar durend project opstar tte, worstelde Jean-Marie Ghislain met zijn verleden. Een traumatische jeugd getekend door familiaal geweld met als triest dieptepunt de zelfmoord van zijn moeder, die zich in een waterput gooide. Om zijn oude demonen te bedwingen, stortte de volwassen Jean-Marie Ghislain zich letterlijk en figuurlijk in het water. Sindsdien gaat hij op zoek, gewapend met slechts een camera, naar het archetype van zijn oerangst. Die zoektocht leidt tot een directe confrontatie met het roofdier en culmineert in een initiatie in de geheimen van de schoonheid.

De 120 foto’s in dit boek – een selectie uit duizenden opnamen – tonen evenveel uitzonderlijke ontmoetingen tussen mens en haai. Tijdens de drie jaren in het gezelschap v an d e h a ai e n re g i st re e rd e Je an - Mar i e G h i s l ai n d e schitterendste beelden die ooit van haaien gemaakt werden. Hij toont liefdevol, zelfs nederig, de genadeloze onderzeese wereld waarin deze dieren overleven. Tegelijk werd het Ghislain duidelijk hoe kwetsbaar de haaien zijn en hoezeer ze de hulp van de mens nodig hebben om aan uitroeiing te ontsnappen. Maar bovenal werd hij overmand door een nooit eerder ervaren gevoel van vreugde dat hij deelt met de verbaasde toeschouwer. Dat is het moment waarop fotografie de sprong maakt naar kunst. Jean-Marie Ghislain gebruikt het natuurlijk licht en een lens waarvan de focus die van het menselijk oog benadert. Dat beperkt uiteraard de weergavemogelijkheden, vandaar de keuze voor zwart-wit. Daartegenover staat dat de scènes natuurgetrouw zijn weergegeven, zonder enige trucage of reconstructie. Alhoewel de beelden opvallen door hun eenvoud waren niet minder dan acht drukgangen in telkens een andere grijs-zwarte variatie nodig om de subtiele schakeringen van de opnamen in druk te benaderen.


TECHNISCHE GEGEVENS 192 pp. gedrukt in 9 kleuren (cmyk + 4 pantone+ vernis) Fotografie door Jean-Marie Ghislain Lithografie door Mathildestudios Vormgeving door T’ink Studio Uitvoering in 2 formaten landscape 440 x 330 mm en 300 x 225 mm Papier Fedrigoni Symbol Tatami white 150 g (300/225) en 200 g (440/330) Druk-en bindwerk door Graphius Gent Uitgegeven door Marot N.V. voor Lannoo (Nederlands), Les Arènes (Frans), Thames & Hudson (Engels) en Elisabeth Sandmann Verlag (Duits) Prijs groot formaat: 250 € Prijs gereduceerd formaat: 39,95 € Bibliofiele uitgave in luxedoos met portfolio originele foto’s genummerd en gesigneerd (op aanvraag bij de uitgever) sa.marot.nv@gmail.com


Precisie

in laserblauw een gesprek met Luc Sonck

Je kunt er niet naast kijken: de zee van blauw in de drukkerijhallen van Graphius. Laserblauw is de huiskleur van MĂźller Martini. Ondanks de moeilijke tijden investeerde Graphius de laatste jaren sterk in de afwerkingapparatuur van deze Zwitserse wereldtopper. Een gesprek met Luc Sonck van MĂźller Martini. 33

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 33

11/03/15 13:03


interview

© Klaas Verdru

“Vroeger waren onze machines verkrijgbaar in groen, blauw of bordeaux”, vertelt Luc Sonck. “Soms piekerde een klant langer over de kleur dan over het type (lacht). Sinds 2008 zijn alle machines van Müller Martini in laserblauw. Daar is een hele studie aan voorafgegaan. Laserblauw staat voor innovatie en betrouwbaarheid en zou in alle culturen aanslaan. De kleur ziet er ook goed uit onder verschillende lichtomstandigheden en stof of vuil vallen minder op. Eerlijk gezegd: we stonden zelf te kijken toen het design­bureau zijn uitleg gaf.”

Luc Sonck draagt twee petjes bij Müller Martini. Hij is niet alleen Benelux sales manager voor nieuwe machines, maar ook verantwoordelijk voor tweedehands machines in Noord-Europa. “Die laatste markt wordt steeds belangrijker. Door de slechte economische context gaan bedrijven op zoek naar betaalbare en betrouwbare alternatieven voor nieuwe machines. Müller Martini positioneert zich zoals Nearly New Car voor tweedehands bedrijfswagens van dat bekende Duitse merk.”

Tot zo ver de verpakking. Wat telt is natuurlijk wat er onder de kap zit. Müller Martini is wereldtop in machines om brochures te nieten, boeken te lijmen of te naaien of aparte elementen te encarteren, stelt Luc Sonck. “We zijn een Zwitsers familiebedrijf. Rudolf Müller staat aan het hoofd en wereldwijd hebben we 2.000 werknemers. Ons geheim wapen blijft onze innovatie. We blijven altijd maar verder zoeken naar snellere, nog meer betrouwbare technieken.” Een goed voorbeeld is de ‘bindlijn’, die de gedrukte katernen tot één geheel brengt. De klassieke bindlijn telt één centrale motor die via kammen, nokken en kettingen de hele machine aandrijft. Dat lijkt logisch, maar elk element slijt aan een ander tempo. Al snel staan de verschillende onderdelen niet meer gesynchroniseerd en begint het sleutelen. Daardoor gaat er veel tijd en papier verloren, want je moet de machine voor elk boek opnieuw afstellen. Luc Sonck: “Wij bouwden een bindlijn met meerdere servomotoren. Je kunt hem meteen precies afstellen en snel op volle productiesnelheid brengen. Dat is belangrijk, want papier is duur en boekoplagen worden kleiner. Het is bovendien een modulair systeem. Als je vroeger een nieuwe optie nodig had, moest je de hele machine vervangen. Hier kan je gewoon een nieuwe module tussen klikken.” Concurrenten bijten zich de tanden stuk om de machines te imiteren. Zonder succes. Toch vliegen ze voorlopig nog niet echt de deur uit. Luc Sonck wijt het aan de crisis. “De hele sector is na 2008 in een perfecte storm beland. Alles kwam samen: de bankencrisis, de economische crisis, de verschuiving naar digitale communicatie,… Bovendien zijn de banken zeer huiverig geworden om te lenen aan de grafische sector. Op vijf jaar tijd is 55 procent van ons klantenbestand weggeveegd. Wie in dergelijke omstandigheden bedrijven kan overnemen en in nieuwe tech-

nologie kan investeren, hoort bij de blijvers. Graphius is zo een bedrijf.” Voor nieuwe naaimachines, bindlijnen en overkoepelende software koos Graphius voor Müller Martini. Luc Sonck: “Dat hele machinepark hebben we in nauw overleg geharmoniseerd en geoptimaliseerd. Zo heeft Graphius zijn drie bestaande verzamelhechters vervangen door twee nieuwe Primera’s van Müller Martini. Op het vlak van insteltijden, netto output en foutenmarge zijn die ongeëvenaard.” De zwaarste investering waren twee nieuwe bindlijnen voor zachte kaften. Een gigantische operatie, zo omschrijft Luc Sonck het zelf. “We moesten alles installeren en integreren, terwijl de productie gewoon doorging. Maar dat hadden we er wel voor over.” Ook de toekomst van Müller Martini zelf ziet Luc Sonck rooskleurig in. “We staan sterk, zowel in Europa en de VS als in de groeimarkten. Als familiebedrijf blijven we in innovatie investeren, en onze machines en service steken boven de competitie uit. Dat is nodig in een sector die draait rond just-in-time delivery. Een drukker moet kunnen leveren op het afgesproken moment. Onze machines staan op het eind van zijn productieproces, kort voor hij aan de klant levert. Op dat moment kun je je geen fouten veroorloven.” Zelfs over de toekomst van papier is Luc Sonck niet pessimistisch. “De markt is kleiner geworden door de digitale concurrentie. Daardoor moet iedereen scherper en efficiënter werken. Maar het papieren boek blijft nog wel even bestaan. En in de reclamesector hoor ik dat klanten hun budgetten deels weer verschuiven van de nieuwe media naar de gedrukte media. Blijkbaar slaan die laatste toch nog beter aan.”

34

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 34

11/03/15 13:03


Het groene

parcours Gesprek met Joris Van Cauter

Joris Van Cauter (oprichter van Druk in de Weer) is een ancien. Zijn radicale keuze om milieuvriendelijk te drukken bleek achteraf de juiste – niemand durft nog het milieuaspect negeren. De drukkerij maakt ondertussen deel uit van de Graphiusgroep, maar Druk in de Weer blijft de eigen niche bedienen. Joris Van Cauter: “Druk in de Weer bedrukt in principe uitsluitend kringlooppapier. Nieuw hout uit beheerde bossen is volgens mij geen goed idee. Want al verwerkt de papierindustrie groene en ongevaarlijke boompjes, ze legt ook beslag op gigantische hoeveelheden energie en water, bewerkt de stammetjes met zeer veel chemicaliën en legt beslag op miljoenen hectaren natuur die moeten wijken voor productiebossen. Al die nadelen zijn eenvoudig te vermijden: kies gewoon voor 100% gerecycleerd papier.”

Knokken in beginjaren Het maatschappelijk draagvlak voor kringlooppapier mag er vandaag duidelijk zijn, in de beginjaren was het knokken om de idee aan de man te brengen.

“Men wou het zelfs niet gebruiken als toiletpapier! Alleen milieuorganisaties wilden zich eraan wagen. Als ik eerlijk mag zijn, het gerecycleerd papier van de begindagen was ook gewoon lelijk. Dat is vandaag gelukkig anders. Veel overheden leggen 100% gerecycleerd als norm op. Veel bedrijven vinden dat die vermelding hun imago versterkt. Maar we zijn er nog lang niet. Ik zie nog altijd zeer veel nieuw papier op de markt komen.”

Groene drukkerij Milieuvriendelijk drukken vergt specifieke technische kennis en is een vak apart. Geëngageerde drukkerijen zoals Druk in de Weer en De Duurzame Drukker timmerden aan de weg. Maar die weg was lang. Voldoende omvang

krijgen om de groene drukkerij verder uit te bouwen, bleek zeer moeilijk. Dat volumeprobleem is nu opgelost: de twee drukkerijen zijn ondergebracht in de Graphius-groep en zetten daar hun parcours verder. “We waren tot de laatste minuut rendabel. Maar in een krimpende markt, waarin investeringen zich opdrongen, leek het ons een goede beslissing om in te stappen in een groter geheel. Tegelijk kunnen we ook onze ideeën lanceren binnen de hele groep: minder energiegebruik, groenestroomcertificaten, zonnepanelen, vervoersplannen... Bij elke managementbeslissing worden milieuargumenten meegenomen. En dat is een prima zaak, want bij een milieuvriendelijke drukkerij gaat het om veel meer dan enkel de papierkeuze.”

35

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 35

11/03/15 13:03


36

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 36

11/03/15 13:03


Zoiets heet een passie Mark Wentein is in de paardenwereld alom aanwezig. In de verenigingen, op wedstrijden, in jury’s. “Je staat er mee op, je gaat ermee slapen. Dat heet een passie, zeker?” Tekst Rein Verhoeven

37

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 37

11/03/15 13:03


REPORTAGE

Mark Wentein: “Ja, ik was een stadsmus. Tot mijn zeventiende had ik niets om doen met paarden. In het college stond tijdens een sportnamiddag paardrijden op het programma en omdat een vriend dat wou doen, ging ik mee. Er ging een wereld voor mij open. Ik wou direct lessen nemen. Om die te betalen ging ik werken op een boerderij, mestte ik stallen, werd ik als jobstudent koetsier.” Een organisatie die je daarna ­overnam? “Ja, ondertussen heb ik het koetsiersbedrijf overgenomen en ben ik de woordvoerder van de koetsiers in Brugge. Van het ene kwam het

andere. Er zat geen plan achter. Ik ben er gewoon ingerold.” Daarnaast heb je een eigen magazine? “In mijn beginjaren las ik het sportblad Ruitermagazine. Ik schreef een brief aan de hoofdredacteur dat er zo weinig over mennen werd geschreven en die antwoordde prompt: schrijf dan zelf iets. En zo is het begonnen. 28 jaar geleden was dat. En toen Ruitermagazine stopte, ben ik gestart met Hippo Revue.” De passie werd een beroep? “Ik heb de stiel telkens al doende geleerd. Het risico is klein als je gespecialiseerd bent in een bepaalde markt en werkt met vakmensen. Ik heb mijn commerciële feeling en talent voor organiseren kunnen inzetten.” En je werkt met je familie? “Mijn zoon zit in de redactie van Hippo Revue

38

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 38

en bij het koetsiersbedrijf. Mijn dochter werkt bij de Vlaamse Liga voor de Paardensport, die 525 clubs en maneges verenigt en waarvan ik voorzitter ben. Alles is met alles verbonden.” Is een vakblad financieel houdbaar? “Geen probleem. Ik werk met mijn zoon, met een boekhouder, een secretariaatsmedewerker en 20 free­lancers. Het magazine brengt zijn eigen kosten op.” Is er nog ruimte naast de paardensport? “Paardensport is een passie, je staat op en gaat slapen met de paarden en in het weekend zijn er de evenementen. Ik neem deel aan wedstrijden met de enkelspan en als internationaal jurylid van menwedstrijden. Op veel internationale wedstrijden – zoals de Olympische Spelen van Atlanta 1996 – ben ik speaker. In het Frans, Engels en Duits. Dat betekent veel reizen. Je familie moet dat aan-

© Alfredo Margarido

Hij reed als jobstudent de toeristen met een koets rond in Brugge. Hij is nu eigenaar van dat koetsiersbedrijf. Hij was een stadsmus die van paarden schrok. Hij neemt nu deel aan paardenwedstrijden op internationaal niveau.

11/03/15 13:03


de internationale top staat bij het eventing (samengestelde discipline met dressuur, springen en cross country, nvdr). Het kan nog steeds, een paard zelf opleiden en het ver brengen in het wedstrijdmilieu. Je kan ook paarden van een eigenaar berijden, zoals de meeste ruiters doen, en daar dan mee opvallen.” En de amateur-paardensport? “Die zit in de lift. De Vlaamse Liga voor de Paardensport groeide dit jaar opnieuw sterk. We tellen nu meer dan 36.000 leden. Meer en meer mensen rijden paard. De kampen bij Bloso en de Vlaamse Liga zijn volzet. Wij merken weinig of niets van de crisis.”

Wordt het niet zwaar, dat alles samen? “Stilzitten kan ik niet, al word ik 58 jaar. Mijn werk is mijn hobby en omgekeerd. Mennen is en blijft mijn favoriete sport, maar als ik zelf kan paardrijden, zoals tijdens de jacht ’s winters, dan doe ik dat nog liever. Ik heb het grote geluk gehad om over fantastische paardjes te beschikken, met een enorm karakter. Ik heb ze niet duur gekocht, ik heb ze zelf getraind.”

Vroeger was België het mekka van de fokkerij. Vandaag ligt dat moeilijker? “De tijd van de kleine amateurfokkerij is voorbij, het wordt steeds professioneler. Als je zelf een paard fokt, ben je meteen minstens 1.000 euro kwijt aan een dekking, moet je op 1.000 euro dierenartskosten rekenen. En dan duurt het jaren tot het veulen volwassen is en is het nog afwachten of het iets wordt. Dat kost geld en tijd. Er worden momenteel veel paarden ingevoerd uit bijvoorbeeld Hongarije of Roemenië, zeker op recreatief niveau. Die prijzen zijn niet te vergelijken.” Professionele accommodatie op ca. 12,5 ha te KLUISBERGEN (Henegouwen) Prachtig gelegen domein met woning, 2 gastenverblijven, 23 ruime boxen (min.12 m2), stapmolen voor 6 paarden, 2 drafbanen van 1000m en van 600m en grote weides in hout omheind. Vergunning voor een extra loods

Zijn wedstrijden nog steeds elitair, met de bemiddelde zonen-en-dochters-van? “Dat is inderdaad het geval voor sommigen onder hen. Maar denk toch ook aan Ludo Philippaerts die indertijd zeer eenvoudig is begonnen en tot de top is doorgegroeid, zowel als springruiter als op commercieel niveau. Of Karin Donckers die nog steeds aan van 30m x 30m.

Mooie villa met paardenstallen op ruim 1,1 ha te STEKENE (Oost-Vlaanderen)

Deze zeer ruime villa beschikt ondermeer over 3 slaapkamers, 2 garages, een werkplaats en een polyvalente ruimte, een stalgebouw dat ruimte biedt voor 2 paarden, een buitenpiste en weides.

Meer dan 30 maneges en stoeterijen in discrete portefeuille! Voor meer informatie gelieve contact op te nemen met ons kantoor.

Te verbouwen hoeve op 2,56 ha te MALDEGEM

(Oost-Vlaanderen)

Renovatieproject op ca. 1,77 ha te GERAARDSBERGEN (Oost-Vlaanderen)

Deze hofstede is zeer vlot bereikbaar via de E34 en vooral rustig gelegen op

Net buiten het centrum van Geraardsbergen bevindt zich deze eigendom,

meer dan 100 meter van de straatkant. De hoeve bestaat uit een volledig te

bestaande uit een te renoveren woonhuis met schuur en aparte stalling.

verbouwen woning met stalgebouw en weide. Extra grond mogelijk.

De weides liggen naast en achter de woning.

En je eigen vrouw? Mark Wentein: “Nee, zij is nog altijd bang van paarden.” (lacht)

Wie Mark Wentein aan het werk wil zien in ‘Iedereen beroemd’ typt in youtube: Iedereen beroemd-Mark Wentein.

ouwing

Voorbesch Jrg. 27 - n°6 - december 2014

Je neemt een van je paarden mee… op café? “Af en toe staan we gewoon aan de toog van ruitersclub De Blauwe Zaal in Sint-Kruis. Sommige tooghangers kijken er wel eens van op, maar de meeste zijn het wel al gewoon. Zolang Carlo mijn aanwezigheid hoort en voelt, is hij op zijn gemak. Die band hebben we al elf jaar met elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat je heel veel kan doen met een

paard. Ik ben een paardenfluisteraar, dat heb ik al dikwijls gezegd.”

®

• P 309758

vaarden, anders hou je het niet vol. Langs de andere kant, de paardensport heeft ons ook al veel mooie momenten gegeven.”

Jrg 27 • N°6 • tweemaandelijks eemaandelijks • dec december ember 2014 • A Abonnemen bonnement: t: € 45 Losse ver verkoop: koop: € 7,95 • Afgiftekantoor Gent X

Met Hippo Revue Carlo op café in het Fort van Beieren te Koolkerke .

Waaraan ligt die groei? “We hebben de tv-serie Amika gehad en die deed veel jonge meisjes dromen van paarden. Paarden zijn ook een totaalpakket, ze maken deel uit van een mooie lifestyle, in een landelijk decor. Ze passen in de trend van de terugkeer naar de natuur. Bovendien is paardensport is een van de weinige sporten waarin vrouwen mogen bewijzen dat ze beter zijn.”

edition

adres Grote Markt 67/3 • 2300 Turnhout t +32 14 41 61 00 gsm +32 474 400 100 f +32 14 42 08 82 Bijkantoor Verrebroek (Beveren-Waas) gsm +32 495 91 50 20 e-mail info@immofluisteraar.be website www.immofluisteraar.be BIV 502.406

cover.indd 1

21/11/14 17:38

Graphius drukt Hippo Revue.

39

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 39

11/03/15 13:03


Got a ticket for

my destination British Rail bleef tot ver in de jaren 1980 oude treinstations plat leggen. Protest werd door zowel de spoorwegindustrie als door de Britse regering opzij geschoven als irriterend geklaag van nostalgici. Toch wonnen de proteststemmen een steeds bredere aanhang, net op tijd om een voet tussen de deur te zetten bij de spoorwegbedrijven die na de privatisering de rol van British Rail overnamen. Steven Parissien, auteur van het nieuwe boek ‘De Engels Railway Station’, beschrijft de revival: “Na decennia van onderinvestering vond in de jaren 1990 een dramatische ommekeer plaats in het wel en wee van de Britse spoorwegen. Cruciaal in deze koerswijziging was het besef bij de spoorwegmaatschappijen dat geïnspireerde nieuwe stations een aantrekkingskracht konden uitoefenen op de klanten.” De vaandeldrager voor het nieuwe tijdperk werd het vernieuwde St. Pancras. De eerste projectontwikkelaar beet er zijn tanden op stuk en legde al snel de boeken neer. De Britse regering richtte noodgedwongen inderhaast een consortium op, waarin ook de Belgische NMBS en de Franse SNCF participeerden. De indrukwekkend ijzeren gebinte, geschilderd hemelsblauw, verwelkomt sinds 2007 de Eurostar-treinen uit Frankrijk en België. Typerend voor het optimisme van de aandeelhouders is

de langste champagnebar ter wereld, die uitgeeft op het luxueuze St. Pancras Renaissance Marriott hotel. Naast het station werden appartementen opgetrokken die onmiddellijk in de hoogste prijsklasse terechtkwamen. Terwijl in het hele land nieuwe stations oprijzen, krijgen veel mooie oude stations een tweede leven als woning of hotel. Ook de spoorwegmaatschappijen pakken nu uit met hun eigen erfgoed. Het romantische gotisch station in Minehead Somerset uit 1874 werd heropend als het hoofdkwartier van de West Somerset Railway. Historicus dr. Steven Parissien eindigt zijn boek dan ook op een optimistische noot: “De toekomst voor de stations van Engeland is onvergelijkbaar veel rooskleuriger dan 50 jaar geleden. De verwaarloosde treinreizigers uit de jaren 1960 en 1970 zouden met grote ogen staan kijken naar de enorme verbetering in de dienstverlening en het nieuwe respect voor de stations.” The English Railway Station, door Steven Parissien, ed. English Heritage, werd gedrukt door Graphius.

40

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 40

11/03/15 13:03


ACTUA

De papieren like Papier en digitaal, het blijft een haat-liefde-verhouding. Maar dat de twee kemphanen af en toe toenadering zoeken wordt steeds duidelijker. Zoals bij printadvertenties die je met één vingerbeweging kan ‘liken’ op je facebook. De modeketen C&A ging in Brazilië de uitdaging aan. C&A vroeg aan een beperkt aantal geïnteresseerden om via facebook deel te nemen aan dit grensverleggend experiment. De C&A-fans kregen daarna een speciaal exemplaar van het Contigo-magazine toegestuurd, met daarin C&A-advertenties met een ‘like’-knop. De knop was gelinkt aan een chip. Als de lezer op de knop duwde, verscheen zijn ‘like’ automatisch op zijn facebook. In de plaatselijke C&A-winkel stonden twee winkelpoppen met dezelfde outfits. Het aantal likes werd daar verzameld zodat men in de shop in real time de keuze van de lezers kon volgen. Een fraai stukje technologie, maar dagelijks gebruik is nog niet voor meteen. De oplage van het magazine bleef uiterst beperkt en een echte magazine-look ging een beetje verloren door het elektronische moederbord dat de connectie moest verzorgen. Dat moederbord stak in een doos van bijna een halve centimeter dik, gekleefd aan de achterkant van de advertentie. Maar het veroorzaakte wel heel wat buzz en dat was volgens C&A de bedoeling.

Digital natives proeven de print

Ook Net-a-Porter, een modewebsite met faam onder fashionista’s, lanceerde haar eigen tijdschrift. De bezoekers van de website bleken grote liefhebbers van modebladen. De lancering van een eigen papieren magazine Porter is een logische stap. Alles, maar dan ook letterlijk alles in het magazine kan je onmiddellijk kopen op de website, naturellement. www.porter.com

De digital natives zijn bedrijven die geboren werden in de digitale tijden en heldere sterren worden (of snel uitdoven) in een universum dat lichtjaren verwijderd lijkt van de klassieke drukkerswereld. Airbnb, de online marktplaats voor de verhuur van appartementen en vakantiewoningen, is zo’n digital native. Sinds de oprichting in 2008 werden al miljoenen overnachtingen op de website verhandeld. Airbnb lanceert nu… een glossy tijdschrift. De eerste editie van Pineapple telt 128 bladzijden. Elk nummer zal zich toespitsen op drie steden. De eerste Pineapple focust op Londen, Seoel en San Francisco. Airbnb plant vier edities per jaar, verspreid in Noord-Amerika en Europa. Het magazine kost 11 euro. Christopher Lukezic (communicatie Airbnb) wil vooral inspelen op de emotie die print kan teweegbrengen: “Print is nog altijd het beste medium om verhalen te vertellen, in woord en beeld. We hopen dat Pineapple inspireert en tegelijk nuttige informatie bevat die je kan gebruiken wanneer je een reis plant.” www.airbnb.com/pineapple

41

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 41

11/03/15 13:03


Verloren zoon keert terug

JC Penny, een Amerikaanse keten in kledij en huisinrichting, werd in de jaren zestig groot mede dankzij het legendarische ‘big book’: een catalogus van ruim 1.000 pagina’s, vol coupons en interieurideeën. CEO Mike Ullman schrapte de catalogus vijf jaar geleden. Een website zou moeiteloos die functie overnemen… JC Penny kampt echter met een dalende omzet en Mike Ullman komt nu op zijn stappen terug: “Onze klanten houden er nog altijd van om doorheen een catalogus te bladeren vooraleer ze online iets bestellen.” Het ‘big book’ komt dus terug, zij het in afgezwakte vorm met ‘slechts’ 120 bladzijden.

Een koude Glacial

Glacial bier drink je best wanneer het zeer koud geserveerd wordt, maar dat is in Brazilië niet altijd het geval. Daarom lanceerde Glacial een advertentie op papier dat zout bevat. Zout verlaagt het vriespunt van water. Als je de advertentie nat maakt en het papier rond de fles plooit, zal het in de koelkast twee keer zo snel koud worden. Dat is alvast de theorie van het reclamebureau Ogilvy. De chemici onder ons zullen wel even met hun ogen knipperen maar waar of niet, de advertentie trok hoe dan ook alle aandacht naar zich toe.

42

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 42

11/03/15 13:03


ACTUA

BMW-advertentie met chip

NFC is een afkorting om te onthouden. Het staat voor Near Field Communication en zal de komende jaren zowat overal opduiken: in autosleutels, paspoorten, bankkaarten... NFC is een chip die een heel beperkt signaal kan uitzenden, tot enkele centimeter ver. BMW nam een advertentie in het Duitse blad Der Spiegel Wissen met een ingebouwde chip. De lezers konden hun smartphone boven de advertentie houden en werden onmiddellijk geleid naar een App van BMW.

Télé Star start met digitaal personaliseren Enkele jaren geleden startten Bild Zeitung in Duitsland en de Sun in het Verenigd Koninkrijk met digitale technieken. Hun digitale Kodak-printers lieten toe om unieke codes af te drukken in elk exemplaar. Bingo acties, loterijen, personalisatie van advertenties met namen of zelfs een foto worden hiermee mogelijk. Het Franse blad Télé Star was de eerste om deze technologie te gebruiken in een tijdschrift. Elk exemplaar kreeg een uniek nummer dat toeliet om aan een wedstrijd deel te nemen. De uitgever Mondadori France wil de techniek nu ook toepassen bij de andere titels van de groep. Dominique Aymard (Director of Industrial Operations): “Deze nieuwe technologie is een belangrijke stap in onze strategie om extra waarde te creëren met onze printmagazines.” Het drukproces wordt er niet door vertraagd. De digitale print vindt plaats voor de klassieke offset, waarbij de digitale koppen dezelfde snelheid halen als de offsetpers.

43

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 43

11/03/15 13:03


GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 44

Iwan Baan for Fondation Louis Vuitton ©Iwan Baan 2014

44

11/03/15 13:03


De landing in het

Bois de Boulogne

45

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 45

11/03/15 13:03


KUNST

Frank olala Gehry In deze hoek van de boksring: Bernard Arnault, Frans miljardair. In de andere hoek; François Pinault, eveneens Frans miljardair. De twee kemphanen bekampen elkaar op heel veel domeinen, zoals de wereld van de skioorden, van de veilinghuizen en van de wijnkastelen met ronkende appellations. Niet dat ze daarheen op vakantie trekken. Ze worden er gewoon de eigenaars van, net zoals van merken zoals Gucci, Louis Vuitton, Yves Saint Laurent, Kenzo…

De twee miljardairs komen elkaar ook in een andere wereld tegen, die van de kunst. Beide zijn notoire verzamelaars, met elk een indrukwekkende hedendaagse collectie. Het is niet zo uitzonderlijk dat rivalen elkaar in de kunst bekampen. Al ruim een eeuw geleden gingen twee uiterst rijke clans in Parijs met elkaar in competitie, al waren het toen wel Russische families. Matisse, Monet en andere kunstenaars die toen hun werken aan de hoogste bieder konden verkopen, waren er niet rouwig om.

Graphius drukte de allereerste catalogus, voor de opening van de Fondation Louis Vuitton. We hebben 5 exemplaren voor de lezers van het Graphius Magazine.

De twee hedendaagse miljardairs willen niet enkel kopen, maar ook tonen. Maar da’s niet zo eenvoudig. De Fondation Pinault zou momenteel zo’n tweeduizend werken tellen; van Degas tot Luc Tuymans uit Antwerpen en de Michael Borremans uit Gent. De privé­ verzameling van Bernard Arnault moet er naar verluidt niet voor onder doen. De twee kunstmecenassen bekampen elkaar dan

ook in de strijd om de best denkbare locatie. François Pinault kocht enkele prestigieuze Venetiaanse palazzi om een deel van zijn collectie tentoon te stellen. Maar Bernard Arnault heeft in oktober zijn tegenstander afgetroefd, zowaar in hun eigen stad Parijs. In aanwezigheid van le tout Paris presenteerde Arnault zijn gloednieuw museum, tussen het groen van het Bois de Boulogne in het westen van de stad. President François Hollande knipte het lintje. Toparchitect Frank Gehry ontwierp het revolutionair gebouw, met collecties die elke museumdirecteur ter wereld op slag in een depressie doen belanden. Maar voor alle bezoekers is dit puur snoepen. In januari kan je werk bekijken van Maurizio Cattelan, A ­ lberto­­Giacometti, Henri Matisse, František Kupka, Edvard Munch en vele andere.

www.fondationlouisvuitton.fr

46

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 46

11/03/15 13:03


GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 47

Iwan Baan for Fondation Louis Vuitton ©Iwan Baan 2014

47

11/03/15 13:03


prijzen

MUSEUM EXHIBITION CATALOGUE AWARD – GREAT BRITAIN Best Exhibition Catalogue at British Book Design & Production Awards 2013 Volgens de jury : « A beautiful catalogue that serves as an addition to the exhibition and also a reference book in its own right. Interesting content supported by considered design from start to finish. Attention to detail alongside high production values. »

FERDINAND BAUDINPRIJS – BELGIË Voor de Ferdinand Baudinprijs 2013 werden uit 145 ingezonden boeken 11 stuks bekroond. Niet minder dan drie daarvan rolden van de Graphius-persen. Dyslexia is een typografisch handboek, geschreven en vormgegeven door Salome Schmuki. In Encounters geven kunstenaars hun reactie op de films van cineaste Manon De Boer.

PRIX CATALPA - FRANCE De eerste prijs voor tentoonstellingscatalogi ging naar een opvallend boekwerk dat uitgegeven werd door het Shoah Memoriaal en de stad Grenoble. De sterke vormgeving van ‘La Spoliation des Juifs: une politique d’Etat’ versterkt de sfeer van de tentoonstelling.

THINK IN COLOUR Grafisch ontwerper Hugo Puttaert neemt ons mee op een visueel avontuur waarmee hij een prestigieuze award binnenhaalde: het Henry Van de Velde Label 2014. Als je de zwarte cover verwarmt, geeft het boek haar kleuren prijs.

48

GO-Bblz-GRAPHIUS-nr1-NL-v2.indd 48

11/03/15 13:03


Als leverancier van grafische machines en materialen, is Plantin er trots op om Graphius tot zijn relaties te mogen rekenen. Naast de liefde voor het gedrukte en geprinte product, speelt creativiteit in onze samenwerking een belangrijke rol. Om zo Ăşw graďŹ sche producten extra emotionele aantrekkingskracht te kunnen geven.

Business partner of Heidelberg Telefoon +32 (0)2 727 31 11 • www.plantin.be


GRAPHIUS THE FINE ART OF PRINTING

www.graphius.com

WWW.GRAPHIUS.COM • Eekhoutdriesstraat 67, B-9041 Gent (Oostakker) •+32 9 218 08 41 •info@graphius.com

Graphius Magazine n°01 NL  
Graphius Magazine n°01 NL  
Advertisement