Page 1


m a a r t

IN DiT NuMMER 6

5 2

Jawel, een prijsvraag! Val met uw Graphic koffer in de prijzen! Als onze tulpen-trolley dit jaar met u mee op reis gaat, maak er dan een leuke foto van en stuur deze naar info@graphic.nl. Onder de inzenders worden mooie prijzen verloot!

Seminar De een gebruikte ruim 100 presentatieslides. Voor de ander volstond slechts 1 beeld. Maar beide sprekers op het Graphic nieuwjaarsseminar wisten onze gasten en medewerkers te boeien. Op pagina 6 doen we verslag van het Graphic nieuwjaarsseminar.


INHOUD

4 Als Pluto en Steenbok in het vierde huis staan 8 Interview met Christel Caspermans 10 Recent werk 11 Smart Thinking 12 In de etalage 13 Graphic meet & greets 14 Varia 15 Keukendeur 20 Studiopower 22 The Making of Vakantie!

Graphic winkelt bij Jumbo Er gaan op jaarbasis heel wat Jumbowinkelmaterialen producties doorheen bij Graphic. Hoog tijd om eens te kijken hoe dat er op de winkelvloer allemaal uit ziet. We reden naar het hoge Noorden, naar Jumbo Euroborg in Groningen.

MVO 2012 In 2011 steunde Graphic 35 sympathieke projecten met uren, sponsorbijdragen en advies. Ook in 2012 blijft Graphic zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke projecten en goede doelen. Van badmintonclubs tot scholen, van elfstedenschaatsers tot regenwouden.

16

18

3


m a a r t

WAT TE DOEN ALS PLUTO EN STEENBOK IN HET 4e HUIS STAAN? Tja, dan weet je dat het Waterman-tijdperk is aangebroken. En wat staat ons te wachten in 2012… wellicht het Einde der Tijden op 21-12-12? Zal die bewuste vrijdag om 12 minuten over 12 de Dag des Oordeels aanbreken, of begint dan gewoon de winter in het nieuwe zonnejaar? Wij hebben daar voor u eens navraag naar gedaan bij Helene Ribbeling. Waarom? Omdat het Graphic ernst is dat het goed met u blijft gaan. Helene Ribbeling is één van de schrijfsters van het boek ‘2012, zin en onzin’. Deze verrassende uitgave in een reeks van ruim 500 boeken omtrent dit onderwerp, was één van de presentjes op ons onlangs gehouden Nieuwjaarsseminar. 4

In dit boek wordt onder meer een mooie afweging gegeven omtrent het bewustzijn in dit bijzondere jaar. Want laten we duidelijk zijn: niemand kan echt in de toekomst kijken. Misschien had die veelbesproken kalendersteen van de Maya’s gewoon niet meer beschikbare schrijfruimte dan dertien baktuns en moest ‘t simpelweg toch ergens eindigen. Volgens mij moeten we gewoon het jaar 2220 afwachten om dat te weten te komen. Vindt ook Andres Fuls, die de klassieke kalenders in 2007 eens tegen het licht van de hedendaagse technologie hield. Goed, dat we een andere tijd tegemoet gaan, daar is wel iedereen het over eens. In de nasleep van het Vissentijdperk waar we in groepen leven,

hogepriestergedrag kennen, oorlogen voeren en collectiviteit hoog in het vaandel hebben staan, gaat het nu anders worden. Het Waterman-tijdperk doet mij erg denken aan de oude hippies van de jaren zestig. Vrijheid, vernieuwing en idealisme. Ik zou zeggen: zet het nummer “Aquarius” (Hair) nog eens een keertje op. Al met al goed nieuws voor de reclamemakers, liberalen, geëmancipeerden en vrijdenkers onder ons. Want als we dan toch naar die nieuwe wereld gaan met zijn allen; laat die dan vooral vol liefde, vrijheid en creativiteit zijn. En anders? Anders vieren we ook dit jaar weer gewoon op 21 december de verjaardag van één van onze projectmanagers! Tom Wildenburg


WiN ‘n WeeKENd BaRCElONA!

Het Graphic eindejaarsgeschenk 2011 was een schot in de roos… eh, tulp! Wat een leuke reacties kwamen er binnen van onze klanten en eigen medewerkers; iedereen lijkt blij te worden van de Graphic tulpen-trolley! Hartelijk dank daarvoor. Er waren er zelfs al bij die spontaan een foto instuurden van de tulpentrolley mee op reis. Dat smaakt naar meer. We willen veel van dit soort foto’s zien in 2012! Met alle grotere vakanties nog voor de boeg, vragen we aan iedereen die een Graphic-tulpentrolley heeft om daarvan in de loop van dit jaar een leuke vakantiefoto in te sturen. Het mail-adres staat vanaf nu open: info@graphic.nl Onder de inzenders wordt een “Weekend Barcelona” verloot!

5


m a a r t

WAS DIT HET LAATSTE NIEUWJAARSSEMINAR OOIT?

6

Het rijtje met keynote-sprekers die ooit acte-de-présence gaven op de Graphic nieuwjaarsseminars, werd in januari twee namen langer. Hans Appel, hoogleraar, professor en expert op het gebied van technologie, innovatie en marketing en Helene Ribbeling, co-auteur van het boek “2012 – zin en onzin” wisten gasten en medewerkers een middag lang te boeien. Op zeer verschillende wijze. Waar Hans Appel zichzelf in 2 minuten met – letterlijk – honderd (100!) slides voorstelde, stond er tijdens de presentatie van Helene Ribbeling slechts 1 slide in beeld. Maar haar verhaal was beeldend genoeg.

FICTIE EN FRAPPANTE FACTS OVER ‘2012’ Ribbeling studeerde psychologie, maar belandde in de IT. Inmiddels heeft ze de leiding over een management adviesbureau en een bedrijf dat inernationale computergames vertaalt. Een zakenvrouw pur sang. Nadat ze enkele jaren terug op een verjaardagsfeestje werd geconfronteerd met alle ‘einde der tijden’ doemscenario’s die over het jaar 2012 de ronde doen, was haar interesse gewekt. Samen met Annemarieke Nagel worstelde ze zich door honderden boeken en bronnen over het jaar ‘2012’, scheidde fictie van de – vaak minstens

zo frappante - facts en bundelde al haar bevindingen in een leesbaar boekje. Hierin beschrijft ze op toegankelijke wijze de (mogelijke) effecten van 2012 op een groot aantal terreinen van het dagelijks leven: gezondheid, geluk, milieu en duurzaamheid, kinderen, werk, geld, politiek, leiderschap, liefde en sex. De toekomstscenario’s leidden hier en daar tot wat zenuwachtig voetgeschuifel; we hoorden sommigen bijna denken: “…zal er in 2013 weer een nieuwjaarsseminar komen of zijn we de laatste dag van de kalender inmiddels gepasseerd tegen die tijd?”


ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN Geheel anders was de presentatie van Hans Appel. Zijn enorme kennis van bijzondere technologische innovaties en onorthodoxe manieren van creatief denken maken van hem een veelgevraagd spreker. Een middag met Appel leerde ons dat er inmiddels al veel meer kan dan we voor mogelijk houden. Wat we als toekomstmuziek beschouwen, blijkt inmiddels al in de praktijk te zijn gebracht. Appel: “De technologie kun je op geweldige wijze inzetten voor mensen… tenminste, wanneer je niet wordt tegengehouden door idioten die enkel aan geld denken.”

UITREIKING DUURZAAMHEIDSVERSLAG Het Graphic nieuwjaarsseminar werd volgens goede gewoonte afgesloten met de uitreiking van het eerste exemplaar van het Graphic Duurzaamheidsverslag (2011). Ton Voortman, directeur KVK Gooi-, Eem- en Flevoland, nam het duurzaamheidsverslag in ontvangst uit handen van Tom Wildenburg. In het duurzaamheidsverslag geeft Graphic openheid van zaken over de stappen die zij zet op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk betrokken ondernemen. Ton Voortman is één van de mensen die voor het duurzaamheidsverslag werden geïnterviewd. Ook Leon Berger (hoofd producties, inkoop & facilities Wereld Natuur Fonds) en de Leusdense wethouder Thijs Rolle geven in dit vierde opeenvolgende Graphic duurzaamheidsverslag hun visie op duurzaam ondernemen. Wilt u zelf een exemplaar ontvangen? Blader dan verder naar pagina 19.

7


m a a r t

BUITEN DE DEUR OP HAAR STERKST! Als hoofdverantwoordelijke voor inkoop en producties maakt Christel Caspermans zo’n 50.000 asfaltkilometers op jaarbasis. Ze pendelt tussen haar Vlaamse thuisland en Graphic, bezoekt drukkerijen en leveranciers in Nederland, België, Duitsland en soms zelfs in Polen. Hoe ziet een doorsnee werkweek van deze Vliegende Keep er uit? “Van ‘doorsnee’ is eigenlijk nooit sprake”, verbetert Christel me. “Maar in de regel probeer ik twee dagen per week op kantoor te zijn om samen met collega’s projecten en planningen door te nemen. In het restant van deze dagen verdeel ik m’n tijd zo efficiënt mogelijk tussen telefonisch overleg met leveranciers, het nakijken van (fysieke) drukproeven en het doornemen van binnengekomen offerteaanvragen.

Gemiddeld één dag per week werk ik thuis: offertes versturen, prijzen verzamelen en nauwgezet controleren of een offerte wel precies aansluit bij de aanvraag. Buiten de thuiswerk- en kantoordagen sta ik meestal aan de pers bij de drukker. Bijvoorbeeld bij de maandelijkse persstart van het TamTam magazine (Wereld Natuur Fonds), die vaak staat ingepland op zondagavond in de late, tot zeer late, uurtjes. Tijdens zo’n persstart kijk ik als het ware door de ogen van de klant. Of nog wat kritischer zelfs. Ik gebruik de door Graphic aangeleverde drukproeven (ISO-gecertificeerd) als referentie. Het streven is een maximaal haalbaar drukresultaat waarbij tussen drukproef en eindresultaat geen verschil bestaat. De praktijk is natuurlijk wel wat weerbarstiger: sommige beelden verschillen uiteindelijk op details van de proef. Door de positie op het drukvel, door de papiersoort, de belichtingscurve of één van de tientallen andere variabelen die van invloed op het drukresultaat zijn. We moeten dan ter plaatse technische keuzes maken, waarbij ik probeer de accenten te leggen zoals de klant die voor ogen heeft. Door namens Graphic persoonlijk bij het drukproces aanwezig te zijn, beseft iedereen bij de drukkerij dat er aan de opdracht extra belang wordt gehecht. De concentratie van alle betrokkenen is hierdoor hoger, wat het resultaat ten goede komt.” De wereld van drukkerijen is tot op de dag van vandaag vooral een mannenwereld. “Ik merk dat drukkers het soms eigenaardig vinden dat er een vrouw bij de persstart aanwezig is. En dan ook nog een met één Vlaamse tongval! Gelukkig hebben ze snel door dat ik alle ins en outs wel zo’n beetje ken en dat we, waar het drukwerk betreft, dezelfde taal spreken. Belangrijk, want een persstart is in mijn ogen vooral een kwestie van professioneel samenwerken tussen mijzelf en de drukker. Vertrouwen in en respect voor elkaars kwaliteiten is onontbeerlijk.”

8

De hartstocht voor papier en drukwerk zit diep bij Christel. “Die liefde voor papier, notitieboekjes en boeken heb ik van jongs af aan al. Met het boekbinden ben ik ooit begonnen om nieuwe materialen te testen en innovatieve bindmethoden uit te proberen. Ik heb inmiddels 3 reeksen dichtbundels gemaakt met werk van dichters uit m’n omgeving en notitieboekjes van mijn hand zijn verkrijgbaar bij een winkel in Berchem. Ook maak ik handtassen en iPhone zakjes van leder in combinatie met … drie keer raden: papier!”


9


m a a r t

1

van nieuwe Graphic producties.

Op deze pagina een kleine selectie

vertrouwde en voor nieuwe klanten!

gebleven: mooie dingen maken voor

met waar we in het oude jaar zijn

In het nieuwe jaar gaan we verder

KlAAR! RecENt WeRk

(1) Wereldwinkel Zigzag folder Misschien nog wel mooier dan de producten van de Wereldwinkel, zijn de verhalen erachter. Hoe worden ze gemaakt, door wie en waar en op welke wijze betaalt het ‘fairtrade principe’ zich voor de lokale gemeenschappen uit? In deze zigzag-folder krijgt u de antwoorden.

10

2

3

(2) WNF Autobelettering Het grootste deel van de WNF-medewerkers komt met fiets of openbaar vervoer naar Zeist toe. Wie voor de gelegenheid toch gebruik moet maken van een auto, kan vanaf heden op weg met de nieuwe, elektrische, wagens van het Wereld Natuur Fonds. U herkent ze aan de autobestickering… een productie van Graphic. (3) Op Koers! De Op Koers! is een halfjaarlijkse uitgave van de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens. De februari-editie is in elkaar gezet door Graphic. Ook verzorgden we een van de spreadinterviews in Op Koers! (4) Triviant spel Depuy Voor het kick-off evenement 2012 van DePuy (Johnson & Johnson), maakten we deze lifesize variant van het populaire spel Triviant. De afmetingen van het spelbord zijn 2,2 meter x 2,2 meter!

4


een eigen studio, of het zelf inkopen van drukwerk en communicatie iets facilitairs is, maar van groot strategisch belang kan zijn. De tijd die men steekt in overleg, opleiding, afstemming, benchmarking, personeelszaken, werving, et cetera van het eigen personeel is beter kostenbesparend in te zetten op de eigen bedrijfsvoering. Eén van de meest in het oog springende ontwikkelingen in de marketing en communicatie is wel het heroverwegen van strategische keuzes bij de opdrachtgevers. Na tijden van inbesteden, schaalgroottes en internationale e-auctions, is het aloude uitbesteden weer helemaal terug van weggeweest.; maar in een iets andere hoedanigheid. Jaren geleden waren het slechts de time-to-market, de kosten per duizend en de efficiency die een bedrijf deden beslissen of men een eigen studio wilde binnen de eigen muren of juist alles wilde uitbesteden. Al dan niet aan verschillende partijen, of jaarlijks aan de winnaar van de benchmark. Om het populair te zeggen zijn we in 2012 aangekomen bij Outsourcing 2.0. Gedreven door economische omstandigheden is het onderwerp weer op menig directietafel beland. Sommige variabelen zijn daarbij gelijk gebleven: 1. het is beter de focus te houden op de eigen verkoop- en marketingactiviteiten / de core business, 2. het verminderen van personeel of het heralloceren van kennis en kunde levert structurele verbeteringen op, en 3. de ingekochte diensten zijn afrekenbaar en hebben een aanzienlijk lager risicoprofiel dan een eigen afdeling of discipline. Daar is dus niets in veranderd. En toch kunnen we niet verwachten dat het vanouds ‘even uitbesteden’ gelijk is aan hetgeen we gewoon zijn. In de hedendaagse gesprekken die wij met verschillende partijen voeren zien we een wezenlijke verandering van motivatoren en het business model an sich. Men gaat er niet meer vanuit dat

Ook speelt het failliet gaan en doorstarten van grafische ondernemingen, of het bedrog van een full service belofte van een bureau dat louter werkt met uitgeknepen zzp-ers, een rol die van operationeel belang is. De ondernemer van vandaag wil een goed bedrijf hebben dat een betrouwbare en verantwoorde bedrijfsvoering heeft. En het achter de schermen aanrommelen met partijen die niet echt netjes zijn, maar wel lekker goedkoop – dat kan niet meer. Daarnaast is van een serieuze partij waar het werk wordt uitbesteed op langere termijn wel de zo broodnodige innovatie en procesverbetering te verwachten. Het brengt ons bij een nieuwe manier van een oude overweging: op welke manier kan ik doen wat ik moet doen, en wat kan ik beter, efficiënter, goedkoper inkopen? De overweging blijft gelijk, het is slechts de wensenlijst die erg verandert. Vele directies worstelen zo vandaag de dag met dit onderwerp. Te belangrijk om zo maar te delegeren, te onsympathiek om te delegeren, en zeker niet sexy om nu eens even tot speerpunt te benoemen. Verrassend is dat we ons op dit moment in een bijzonder momentum begeven waar een paar zaken snel en makkelijk te combineren zijn. Wilt u weten hoe dit verhaal binnen Graphic verder loopt, maak dan een afspraak. U bent altijd welkom!

THINK SMART AND STAY FOCUSSED!

11


m a a r t

IN DE ETALAGE STEVE JOBS – DE BIOGRAFIE Steve Jobs, oprichter van Apple computers en (niet alleen in de ogen van mac-gebruikers) de grootste visionair van onze tijd, overleed vorig jaar aan de gevolgen van kanker. Kort hierna verscheen zijn vuistdikke biografie. Alleen al in Nederland gingen hiervan inmiddels honderdduizenden exemplaren over de toonbank. Het veel te vroeg overlijden van Steve Jobs toont maar weer eens aan dat kankerbestrijding helaas nog steeds hard nodig is. Voor het bedrijf A-mac (een Apple Premium Reseller) is dit reden om 10% van de verkoopopbrengst van Jobs biografie aan KWF Kankerbestrijding te doneren. Dus staat “Steve Jobs – de biografie” nog op uw must-read lijst? Ga dan nu naar www.a-mac.nl en steun de strijd tegen kanker!

12

RUIMTE EN LUXE! Vlak achter de Zeeuws-Vlaamse kust bouwde Roompot Vakanties een nieuw, kwalitatief hoogwaardig, kustpark met de naam Noordzee Résidence Cadzand-Bad. Eind april gaat de poort open! Het kustpark heeft de allure en sfeer die u alleen in West-Vlaamse badplaatsen aantreft. De woningen voor 4 tot 18 personen zijn ruim opgezet en worden gebouwd in twee architectuurstijlen. Vanuit het fraaie park Noordzee Résidence bent u binnen een paar minuten op het mooie Noordzeestrand. Ook Knokke en Sluis liggen in de buurt. Wilt u als een van de eersten genieten van een vakantie-aan-zee in dit nieuwste park van Roompot Vakanties? Voor meer informatie bent u van harte welkom op www.roompotvakanties.nl of www.noordzeeresidencecadzandbad.nl.


3 MEMoRAbELE MEeT & GrEEtS ANDRÉ & FELIX GASSELICH (OUD-AJACIED) Als André Gorel niet in de studio van Graphic werkt, dan is de kans groot dat je ‘m langs de zijlijn van een voetbalveld treft. Want André scout talenten voor Ajax en Almere City. Hij heeft unieke Braziliaanse connecties, trainde in het verleden heel wat bekende voetballers en beschikt over een encyclopedische kennis van het voetbal. Als kind had André natuurlijk ook een voetbalheld, de Oostenrijker Felix Gasselich die in 1983 door Ajax werd gecontracteerd. Alle knipsels die André over deze Oostenrijkse Ajacied kon vinden, bundelde hij in een serie plakboeken. Toen André vorige maand hoorde dat Gasselich in Amsterdam zou zijn, bood hij ‘m de plakboeken aan. Dit leidde tot een meet & greet waardoor André na bijna 30 jaar plakboeken bewaren eindelijk oog in oog kwam te staan met het voetbalidool uit z’n jeugd.

BART & WILD BILL GUARNERE (EASY COMPANY VETERAAN) Nadat Tom Hanks en Steven Spielberg de lotgevallen van een groep Amerikaanse paratroopers tijdens de Tweede Wereldoorlog zo waarheidsgetrouw als mogelijk verfilmden in de HBO-serie Band of Brothers, kreeg Easy Company veteraan William “Wild Bill” Guarnere van de ene op de andere dag Hollywoodstatus. Hij vocht in Normandië, tijdens Operatie Market Garden rondom Eindhoven en gedurende het Ardennenoffensief. In de naaldbossen even buiten Bastogne verloor Guarnere zijn been toen hij onder hevige beschietingen een gewonde vriend probeerde te helpen. Guarnere is een levende legende en was volgens zijn medestrijders de dapperste onder de dapperen. Jaren geleden maakte Bart Houx (manager creatie bij Graphic) een ‘anno nu’-fotoreportage van de locaties in Nederland waar Wild Bill destijds had gevochten. Kort daarna was Guarnere met enkele andere veteranen in Eindhoven. Bart trof ‘m daar tegen middernacht aan achter een groot glas bier op het terras van de plaatselijke Ierse Pub en mocht aanschuiven voor een meet & greet met deze bijzondere man.

TOM & MINCK OOSTERVEER (STRIPTEKENAAR) In september vorig jaar kwam de Nederlandse striptekenaar Minck Oosterveer op 50-jarige leeftijd bij een motorongeluk om het leven. Oosterveer werd bekend door zijn krantenstrips voor De Telegraaf (Zodiak en Nicky Saxx) maar legde zich de afgelopen jaren toe op het maken van nieuwe avonturenverhalen voor het stripblad Eppo. Kort voor zijn dood krijgt hij de hoogste erkenning die in Nederland mogelijk is: de Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre. Nicky Saxx fan van het eerste uur, Tom Wildenburg, ontmoette Oosterveer in 2008. Tom wilde destijds tekeningen van Oosterveer gaan gebruiken voor een pitchvoorstel. Hij werd door Minck thuis uitgenodigd, verkreeg toestemming om enkele tekeningen te gebruiken en vertrok na afloop met een grote stapel gesigneerde albums richting Leusden… zo blij als alleen een echte fan kan zijn!

13


HIER GROEIEN TULPEN Deze vroegbloeiers worden u aangeboden door Graphic www.graphic.nl | Leusden

AHA, OP DIE FIETS! Samen met AFAS en drukkerij Callenbach organiseerde Graphic tweemaal een Duurzame Donderdag seminar. Omdat niet elk evenement tot een jarenlange traditie hoeft uit te groeien, is besloten om het bij twee edities te houden. Maar er zat nog wat geld in kas. Daarvan is een groene dienstfiets aangeschaft die eind vorig jaar werd aangeboden aan de nieuwe accountmanager Duurzaamheid van de gemeente Leusden. In de pers verschenen kort daarna berichten, waarin vraagtekens werden gezet bij deze ‘schenking’. Om aan alle misverstanden een einde te maken, benadrukken we hierbij nogmaals dat deze fiets wordt geschonken aan de gemeente Leusden en is bedoeld voor gezamenlijk gebruik. Het betreft dus beslist geen schenking aan een privé-persoon of individuele ambtenaar. We wensen de gemeente veel fietskilometers toe!

14

GRAPHIC TULPEN STEKEN OVERAL DE KOP OP De witte Graphic tulpen steken binnenkort overal de kop op in de gemeente Leusden. De bloembakken langs toegangswegen en rondom het gemeentehuis staan inmiddels op hun plaats en zijn gevuld met honderden Graphic tulpenbollen. Laat de lente maar beginnen!

VARIA DAT VERDIENT GEEN BLOEMETJE Maar wel champagne! De Eredivisie en Eredivisie Live zijn naar Zeist verhuisd. Naar een locatie met zicht op het hart van het Nederlandse voetbal, het hoofdkantoor van de KNVB. Daags na Valentijnsdag bracht Graphic een bezoek aan het nieuwe kantoor. We verrastten elke medewerker met een fles(je) champagne en felicitatiekaartje.


BiJ ONS StAaT OP dE KEUKeNDEUR! RECORDAANTAL FOLDERACTIES Het aantal folderacties van supermarkten in Nederland is in 2011 in vergelijking met een jaar eerder gestegen naar een recordaantal van 110.000.

SPORTGALA STERK LEUSDENS MERK Het bestuur van Stichting Sportgala heeft een doorstart gemaakt. Door het overlijden van voorzitter Cees Coenen viel er een enorm gat. “We zijn verheugd dat veel betrokkenen hebben aangegeven dat ze zich blijven inzetten voor het Sportgala”, zegt de nieuwe voorzitter Paul van Ekeren.

HAPPY VALENTINES DAY VOOR ALLE SNOEPJES EN STERREN VAN GRAPHIC – SOOSJE WWW.HOUSEOFSOOS.NL

UNTOUCHABLES VERNIEUWEN In aanloop naar het nieuwe American Football seizoen 2011-2012, heeft het bestuur van de Amersfoort Untouchables twee nieuwe coaches kunnen toevoegen aan de staff. Beide coaches waren in het verleden als speler actief bij de voormalige Amersfoort Spartans.

GRATIS NAAR DE BIOS IN RUIL VOOR TATOEAGE Almelo – Wie ter gelegenheid van het uitbrengen van The Girl with the Dragon Tattoo het logo van de bioscoopketen Movie Unlimited op zijn lijf laat tatoeëren, mag een jaar lang gratis films kijken.

15


m a a r t

GrAPhiC WiNkELt BiJ JUMbO Voor Jumbo, de snelstgroeiende supermarktketen van Nederland, maakt Graphic elke week pakketten vol nieuwe winkelmaterialen. Van plafondhangers en schapkaartjes, tot flyers en displays. Om in beeld te brengen hoe al deze materialen er op de winkelvloer uit zien, trokken we naar het hoge Noorden. Daar in

16

Groningen staat één van Jumbo’s trotse vlaggenschepen: Jumbo Euroborg. Deze overweldigend grote Jumbo supermarkt wordt geleid door Paul Papo en zijn compagnon Anrico Maat. Paul leidt ons rond door een Jumbo waar service, beleving, innovatie en streekverbondenheid voorop staan.


“Maar voordat ik je hier rondleid, wil je misschien eerst wat gebruiken. Het is tenslotte lunchtijd.” Paul gaat me voor naar de instore kookstudio: een open keuken met tafels en stoelen voor klanten met lekkere trek. Overdag worden gasten hier bediend door enthousiast personeel met een verstandelijke handicap. Op zaterdag is het mogelijk de kookstudio voor kinderfeestjes af te huren. “Dat is een groot succes; we zijn de komende twee maanden zelfs volgeboekt.” In de Jumbo Euroborg worden al je zintuigen geprikkeld. Je ruikt het vers (af)gebakken brood, wordt uitgenodigd om een heerlijk Frans kaasje te proeven en komt ogen te kort om het enorme assortiment streek- en fairtrade producten in je op te nemen. Paul Papo: “Als je klanten van heinde en verre naar je supermarkt wilt halen, moet je veel extra’s bieden. Dat zijn natuurlijk in de eerste plaats onze Zeven Zekerheden: onze zeven duidelijke beloftes aan de klant. Zoals de ‘euro’s goedkoper’ en ‘vers-is-ook-echt-vers’ garanties.

Die scoren overal in Nederland erg goed. Wat de specifieke extra’s voor Groningen betreft, ik zal je een paar voorbeelden geven: we voeren heel veel streekproducten in het assortiment, hebben een snackcorner waar je voor 1 euro twee frikandellen mee krijgt, je kunt hier ook terecht om boeken te kopen of FC Groningen merchandising en je krijgt parkeerkosten bij de kassa terugbetaald.” Het succes vertaalt zich ook in prijzen: Jumbo Euroborg werd verkozen tot Supermarkt van het Jaar, Beste Bio- en Fairtrade Supermarkt en Supermarkt met het grootste assortiment. Na de rondleiding laat Paul me niet met lege handen naar huis gaan maar met twee rijk gevulde Jumbo-tassen. Op de weg terug naar Leusden tel ik in het tegemoet komende verkeer niet minder dar 14 vrachtwagens van Jumbo… het gaat duidelijk goed met onze grootste retailklant!!! Bart Houx


m a a r t

MVO 2012: MINDEREN IS ONMOGELIJK In 2011 was Graphic meer dan behoorlijk maatschappelijk betrokken door niet minder dan 35 verschillende projecten te ondersteunen. Dat gaan we in 2012 iets anders aanpakken. We blijven ons met net zoveel mensen, middelen en enthousiasme inzetten voor goede doelen, maar focussen ons op een kleiner aantal projecten. Althans, dat was ons ‘goede voornemen’ aan het begin van het nieuwe jaar.

LEUSDER BADMINTON COMBINATIE Maar zoals wel vaker gebeurt met goede voornemens, sneuvelde ook deze reeds lang voordat de maand januari voorbij was. We kunnen blijkbaar moeilijk nee zeggen als er een beroep op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt gedaan. En dus maakten we in de eerste 2012-maand een compleet nieuw internetontwerp voor de Leusdense badmintonvereniging. Heel sportief, dus gratis en voor niets.

STERRENSCHOOL ERMELO Voor een bijbelgetrouwe onderwijsstichting met basisscholen in Ermelo (Sterrenschool), Amersfoort en Almere ontwierpen we een prachtige informatiebrochure, inclusief een geheel nieuw logo, plus een poster- en advertentiecampagne. Hadden we al verteld dat we ook een professioneel marketingplan voor ze in elkaar zetten?

18

SPINNING-MARATHON Op 17 maart neemt Ingrid van Houten, projectmanager Graphic, zes (!) uur lang plaats op een spinning-fiets in sportschool The Next te Nijkerk. Zij doet mee aan de jaarlijkse Spinning Marathon voor Villa Joep, een fonds dat geld inzamelt voor onderzoek naar neuroblastoomkanker. Joep was een jongetje dat in 2002 met deze vorm van kanker werd gediagnosticeerd en – net als bijna 80% van zijn lotgenoten – uiteindelijk en helaas de oneerlijke strijd verloor. De volle 100% van de donatie-inkomsten gaan naar onderzoek. Wilt u Ingrid sponsoren, mail naar ingrid.vanhouten@graphic.nl.


GROEN LEESVOER

Mail uw adres naar tom.wildenburg@graphic.nl en ontvang een eigen exemplaar!

19


TESSA ( 22 ) 1 JAAR GRAPHIC ERVARING ONDER HANDEN WERK: ∙ AGRI RETAIL ∙ A SSOCIATIE PRAKTIJKEXAMENS ∙ GRAPHIC PRODUCTIES ∙ JUMBO SUPERMARKTEN

20

RAYMOND ( 40 ) 8 JAAR GRAPHIC ERVARING ONDER HANDEN WERK: ∙ W ERELD NATUUR FONDS ∙ GEESA ∙ JUMBO SUPERMARKTEN ∙ ROOMPOT VAKANTIES ∙ EREDIVISIE LIVE

ANDRÉ ( 45 ) 7 JAAR GRAPHIC ERVARING ONDER HANDEN WERK: ∙ KWF KANKERBESTRIJDING ∙ EREDIVISIE LIVE ∙ JUMBO SUPERMARKTEN ∙ RAIL INFRA OPLEIDINGEN


JIRI (43 ) 14 JAAR GRAPHIC ERVARING STUDIOMANAGER EN IT-MANAGER VLIEGENDE KEEP VOOR ONDER HANDEN WERK

MADELEIN (36 ) 5 JAAR GRAPHIC ERVARING ONDER HANDEN WERK: ∙ ROOMPOT VAKANTIES ∙ JUMBO SUPERMARKTEN ∙ FAIRSUPPORT / WERELDWINKEL ∙ RONALD MCDONALD ∙ EREDIVISIE LIVE ∙ KINDERFONDS ∙ AGRI RETAIL

BIANCA (29 ) 5 JAAR GRAPHIC ERVARING ONDER HANDEN WERK: ∙ AGRI RETAIL ∙ THE PHONE HOUSE ∙ FAIRSUPPORT / WERELDWINKEL ∙ JUMBO SUPERMARKTEN

21

StUDIOPoWER! DE STUDIO STOND OOIT AAN DE BASIS – EN IS NOG ALTIJD HET KLOPPEND HART – VAN GRAPHIC. ONDER DE ERVAREN LEIDING VAN STUDIOMANAGER JIRI DE JONG, WERKEN ONZE VIJF VORMGEVERS/ DTP’ERS RAYMOND, ANDRÉ, BIANCA, MADELEIN EN TESSA AAN OPDRACHTEN WAARVOOR ZOWEL TECHNISCHE PRECISIE ALS EEN HOGE PRODUCTIESNELHEID ZIJN VEREIST.


m a a r t

ThE MaKING Of... VAkAnTIE! Het Roompot magazine Vakantie! verschijnt driemaal per jaar. Dit sfeervolle magazine bestaat uit vijftig kleurrijke pagina’s vakantievoorpret, tips, aanbiedingen en stad- en streekreportages. Wat komt er allemaal bij kijken om de Vakantie! elke editie opnieuw tot een succes te maken? Een klein half jaar voordat de nieuwe Vakantie! thuis op de mat valt, wordt er in de burelen van Roompot voor het eerst gebrainstormd over inhoud en thematiek. Gelijktijdig werken we bij Graphic de planningen uit, waarin de vele productielijntjes – van tekstschrijvers tot drukkers – worden samengebracht.

Nu de piketpaaltjes zijn uitgezet, reizen de creatievelingen van Graphic naar het Zeeuwse Kamperland en ontvangen daar een uitgebreide briefing van hun collega-creatieven bij De Roompot. Er kan worden afgetrapt. De eerste ontwerpvoorstellen gaan al snel heen en weer tussen Leusden en Kamperland en de groep externe tekstschrijvers ontvangt hun briefingen via Traffic. De machinerie komt nu echt op stoom! Foto’s spelen in elke editie van Vakantie! de hoofdrol. Per magazine worden 100 tot 125 foto’s of beeldbankvisuals gebruikt. Het kiezen van juiste beelden is een hele klus en gemiddeld belandt slechts 1 op elke 10 geselecteerde foto’s in het magazine.

22

Roompot Vakanties is het snelstgroeiende vakantieparklabel van ons land. Het aanbod Roompot-bestemmingen binnen en buiten onze landsgrenzen is hierdoor groot, divers en niet meer in enkele zinnen te vatten. We hebben voor de aardigheid eens uitgerekend hoeveel woorden er bij elke uitgave worden geschreven… het zijn er zo’n 15.000! Na een serie tussenpresentaties en intensieve correctierondes (sommige daarvan vinden aan het scherm plaats, met de klant op de stoel naast de vormgever) is het definitieve ontwerp gereed. De certified pdf’s en kleurproeven worden nogmaals kritisch beoordeeld, waarna de drukkerij alles krijgt aangeleverd. Deze zorgt er voor dat er per uur 32.000 Vakantie!-magazines van de band rollen. Het magazine is gereed, wordt geseald, voorzien van gepersonaliseerde brieven en gepost. Op het moment dat de nieuwe Vakantie! bij u op de mat valt, zijn wij reeds gestart met de volgende editie!


ALLE EREDIVISIE WEDSTRIJDEN LIVE OP JE TV, ONLINE OF OP JE MOBIEL

JE HEBT

HET! BEL 0909-0101 (10 ct p/m) OF GA NAAR EREDIVISIELIVE.NL EN JE HEBT HET!


http://www.youtube.com/user/TheGraphicCreations

MAART 2012

TIJD VOOR EEN KNUTSELMOMENTJE? Maak deze papieren tulpen dan ook zelf. Scan de code voor een video-instructie

GriPH! is een uitgave van Graphic - Philipsstraat 16 - Leusden - T. 033 - 434 38 38 - graphic.nl

GriPH! Maart 2012  
GriPH! Maart 2012  

Het nieuwste nummer van de Griph! is verzendklaar. In dit maart-nummer o.m. een interview met Paul Papo van Jumbo Euroborg in Groningen, een...

Advertisement