Page 1

INQUIRIES

STEPHEN GRANT PARKER | SELECTED WORKS


INQUIRIES

STEPHEN GRANT PARKER | SELECTED WORKS


Design must not be driven by the obvious problem, but by defining the real questions.

2


01 THE REEF ADAPTABLE INFRASTRUCTURE

02 DANCE HOUSE MOTOR FOR MOVEMENT

03 THE ORCHARD COMPREHENSIVE BREAST CARE CENTER

04 ART GALLERY ESSENCE OF ELEMENTS

05 CULTURAL COHESION LANGFORD ARCHITECTURE CENTER

06 SKYSCRAPER SHAPING LIGHT WITH FORM

3


01 THE REEF ADAPTABLE INFRASTRUCTURE

Studio 3CN_BCN | Professor Miquel Rodriguez and Marta Garcia-Orte Collaboration with Logan Whitley Barcelona Architecture Center | Spring 2017

How can a building be responsive to a city’s needs and ever growing population?

Barcelona is an ever growing community with little space to occupy. With mountains to the northwest, Barcelona looks to the sea to expand.The site is located on the coastline near a Catalonian neighborhood, Barcelonetta, and has the potential for new growth.The Reef is an adaptable infrastructure with a modular design that allows the people of Barcelona to plug in and out, just as fish come and go in a coral reef. The building has the ability to harness energy from its environment to establish a nearly autonomous system. The energy is then dispersed amongst the two infrastructures of the building: vertical and horizontal. The vertical consists of affordable housing with interchangable floor plans to cater to the owner. The horizontal allows for larger programs such as markets, restaurants or retail. The circulation is defined by a park that gives space for outdoor activities and refuge from the sun. With these infrastructural elements, The Reef becomes a building that shares the ability of a living organism to keep growing, adapting and sustaining in response to the changes in the Barcelona Coast for many years to come.

5


HOUSING

NOW

20 YEARS


INDUSTRY

TOURIST ATTRACTION

PARK

BOATS

COMMERCIAL

RESTUARANT

HOUSING

MARKET

EXTENDED LAND

50 YEARS

“[Barcelona’s] traditional industries have been declining... The rapid development of Technical Parks for high-tech industry is a modern feature associated with the growth of what is becoming known as the European ‘sun-rise’ belt, along the Mediterranean coast.” “Of the 32 million people who visited Barcelona last year, only 8 million stayed in hotels. Twentythree million were day-trippers.” “The Barcelona City Council has recently launched ‘Barcelona’s Green Infrastructure and Biodiversity Strategy (Barcelona City Council, 2013) as a strategic policy to enhance the citizens’ well-being through the implementation and improvement of green spaces.” “A new marina will be built in the Barceloneta area, next to the hotel Vela... The project includes the creation of a public square, an extension of the current de la Rosa dels Vents, and two foot paths of 400 meters long. In total there will be 23,000 square feet of civic space.” “Retailer demand across the wider city continues to strengthen, fuelled by rising retail sales and improving economic conditions, pushing up prime rent levels in the main retail areas. However demand for high quality retail space is particularly strong, as supply remains limited and international brands continue to show interest in the city.” “Barcelona can’t meet the current housing demand because the city has no more available land for new developments... since the 1980s the city has only increased its housing stock by about 3,000 to 4,000 units in total, when a city of 1.6 million needs about 20,000 units per year to meet the demand.”


01 THE REEF

8

horizontal

coupling diagram

grouping of infrastructral elements

vertical

desalination system

human

pool

evaporative cooling facade

transport

waste collection

human storage

bicycle storafe

natural environment

scooter parking

car parking

trees

small plants

grass

solar panels

algae panels

kinetic tiles

waste to energy system

energy water


01 5 m x 5m grid

02 plug-in modules

02 topographical extrusions

03 add circulation core

03 habital space creation

vertical progression

horizontal progression

01 THE REEF

01 power grid / energy wall

9


electricity

heat

electricity electricity

waste

fresh water salt

fresh water

salt water

heat

salt water

energy system linking of infrastructral elements

10

cooling

salt water

01 THE REEF cooling


02 identify circulation paths

03 topographical extrusions with access

04 courtyard placement and ramp development

01 THE REEF

01 power grid and water system

5600 m3

6125 m3

05 inhabital volume on ground floor

06 vertical infrastructure placement

site progression

11


01 THE REEF 0m

14

5m

10 m

20 m


15

01 THE REEF


01 THE REEF 0m

16

5m

10 m

20 m


17

01 THE REEF


01 THE REEF art studio

studio / living space

floor plans interchangeable layout at each level

18

standard living


01 module arrives by trailer

02 assembled by two people

02 on-site assembly

03 metal connections attached

03 lifted by crane into position

04 seamless finish

04 drawer-like structure

01 THE REEF

01 panels arrive in seperate parts

construction process

19


1 2

01 THE REEF -heat absorbtion-

north semi gloss finish

south rough- porous finish

ceramic facade system

20

north semi gloss finish


01 THE REEF

porous ceramic

1 increase surface area

evaporative cooling ceramic facade

2 light filter over windows

module - module connection

21


1

2

01 THE REEF

3

4

structure axonometric

22


2 integrated systems and glulam structure

3

column - column - beam connection

01 THE REEF

1

4 module - beam system

precast concrete connection

construction details

23


01 THE REEF

24


section

25

01 THE REEF


02 DANCE HOUSE MOTOR FOR MOVEMENT

Studio 2 | Professor Alireza Borhani Haghighi Texas A&M University | Spring 2015

How can architecture be a driver of creativity through movement and human expression?

The Dance House resides within a shell that was once the Queen Theater in Bryan, Texas, and is a community for those who wish to express themselves through all types of movement. To achieve this, the project design is derived from the natural form of sound waves. The waves are translated into curves on the floor plates which create the central void of the space. Linear elements are arrayed along the interior of the void from floor plate to floor plate creating an undulating surface which influences flow throughout the building. The angular structure allows for a free floor plan for the studios and provides contrast to the rhythmic geometry. All of these features create a steady rhythm and provide an essential space for people to explore and enjoy the human expression that is dance.

27


02 DANCE HOUSE

28


29

02 DANCE HOUSE


03 THE ORCHARD COMPREHENSIVE BREAST CARE CENTER

Integrated Studio | Professor George Mann Collaboration with Ashley Just and Oswald Carrion Texas A&M University | Fall 2017

How can a hospital not only be a place of personalized care, but a house of recovery?

The Orchard caters to the individual patient by providing spaces which enhance the human experience and support the push toward personalized medicine. This idea is what fuels the architectural design process and influences every decision made throughout the project. The Orchard starts out as a series of trees that are landscaped along a grid extending across the entire site. This immediately brings nature into the heart of our project which produces a biophilic healing process geared towards the human experience. Two axis lines are then derived from the two public transportation drop-off stations and join into one main axis line creating a “Boulevard” among the trees. From there, the buildings are rooted in the midst of the orchard which serve as an Imaging Clinic, a Treatment Facility, and a Recovery Center. These buildings are aligned along the boulevard creating a villagelike environment which allows the patients to feel comfortable and less intimidated. After separating the functions into their separate buildings, they are reconnected through the site and natural daylighting with a series of light-wells made of channel glass that penetrate the building’s’ surfaces. The light wells combined with channel glass bring indirect lighting into the waiting rooms and exam rooms to emphasis natural light as a healing element.

31


Exam Rooms Mammography Ultra Sounds MBI MRI Stereo Biopsy Bone Density

Unaware

Nurse Specialist Patient Navigator Senior Medical Assistant Radiologist Procedure Room

Clinic

Suspect

Prep Room Lab Room

Informed

Conference Room Support Rooms Treatment Areas Family Treatment Rooms

Radiation

Dirty Utility Clean Utility Waste Diposal Linear Accelerator Room Control Room

Treatment

Chemotherapy

CT Simulator Patient Bay Holding

Surgery

Chief Radiographer Laboratory Patient Care Waiting Room

Healing Center

Adminstration

03 THE ORCHARD

Offices Restrooms Physical Therapy Gym Women’s Boutique

Recovery

Physical Therapy

Large Meeting Space

Appearance Center

Library Consultation Rooms American Cancer Sociaty Pyschologist Life Coach Social Worker Kitchen Living Room

One method of treatment may have different effects on patients with the same disease. Personalized medicine is the act of tailored treatment to an individual based on their needs and symptoms to a disease. The Orchard adapts this concept and reflects it into Personalized Care. The program is grouped into its three main funtions then segmented into different stages of breast cancer to better relate to the multitude of patients arriving at the campus.

program diagram relating personalized medicine with personalized care

32


02 interpretation of wellness park

03 lines of access

04 align along axis

05 explode into personalized components

06 reconnect buildings via light wells and bridge

03 THE ORCHARD

01 given master plan

site progression

33


88

4

4

4

4

4

6

4

4

4

6 6

5

5 5

3

6

2

4

4

4 4

4 4

2

77

77

4

4

1

2

3

88

3

1 2

5

3

10

10 Legend

12

11

12

11

03 THE ORCHARD

1 Lobby 2 Check-in Lounge Legend 3 Adminstration 4 Exam Room Lobby 51 Office Check-in Lounge 62 Consultation Adminstration 73 Radiation Exam Room 84 Surgery Office 95 Chemotherapy 6 Healing Consultation 10 Center 7 Appearance Radiation Center 11 8 Wellness Surgery Center 12 9 Chemotherapy 10 Healing Center 11 Appearance Center 12 Wellness Center

first floor

first floor

9

4

4

4

4

6

9

6

4

4

4

4 2

5

5

3

3

2

10

Legend 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Lobby Check-in Lounge Adminstration Exam Room Office Consultation Radiation Surgery Chemotherapy Healing Center Appearance Center Wellness Center

12

second floor

floor plans

34

4

4

4

4

4

4

4

5

5

3

2

4


10

Legend 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Lobby Check-in Lounge Adminstration Exam Room Office Consultation Radiation Surgery Chemotherapy Healing Center Appearance Center Wellness Center

12

second floor

4

4

4

4

4

4

4

4

5

5

3

2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Lobby Check-in Lounge Adminstration Exam Room Office Consultation Radiation Surgery Chemotherapy Healing Center Appearance Center Wellness Center

third floor

03 THE ORCHARD

Legend

site plan

35


1

2

3

25 ‘ - 0”

4

5

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

6 25 ‘ - 0”

7

8 25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

10

9 25 ‘ - 0”

11

25 ‘ - 0”

12

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

13 25 ‘ - 0”

14 25 ‘ - 0”

15 25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

A

25 ‘ - 0”

B

14 ‘ - 0”

Ca

11 ‘ - 0”

C

25 ‘ - 0”

D

E

F 12 ‘ - 6”

12 ‘ - 6”

F

12 ‘ - 6”

12 ‘ - 6”

G

G H

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

H

I

I 12 ‘ - 6” 12 ‘ - 6”

J K

12 ‘ - 6”

25 ‘ - 0”

2.5

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

3

4

5

25 ‘ - 0”

8

25 ‘ - 0”

9

10

25 ‘ - 0”

11

12

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

13

14

25 ‘ - 0”

16

15

foundation 1

2

3

25 ‘ - 0”

4

5

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

6 25 ‘ - 0”

7

8 25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

9

G1

G1

G1

G1

G1

11

25 ‘ - 0”

TR

G1

12

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

G8

13 25 ‘ - 0”

14 25 ‘ - 0”

G1

G1

G1

G1

G1

G1

G8

G8

G8

G1

G9

G8

G8

G8

G8

G1

G1

14 ‘ - 0”

G1

B 25 ‘ - 0”

G1 G4

G1

G1

G1

G1

G6

G1

G6

B1

B1

G1

G1

G6

G1

G1

G1

G1

G1

G6

G8

G8

G6

G8

B1

B1

11 ‘ - 0” 14 ‘ - 0”

G1

G1

G1

25 ‘ - 0” 15 ‘ - 0”

G1 G1

B3

G1

G1

G1

E

G1

G1

G1

G1

B1

B1

B1

12 ‘ - 6” 12 ‘ - 6” 25 ‘ - 0”

G1 G1

G1 G1

G1

G1

G1 G1

G1

G1

G1

B1

B2

F G7 G1 G7

G7

G1

G1

G1 G7

G7

G7 G1

G1

G1

G1

G1

G7

G7 G1

G1

G1

G1

H

B1

G1

G1

G1

G1 G7

B1

G1

G1

G7

I G7

G1

25 ‘ - 0”

12 ‘ - 6”

G1

25 ‘ - 0”

12 ‘ - 6”

G1

G1 25 ‘ - 0”

2.5

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

3

4

5

8

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

10

9

11

12

J K

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

14

13

15

16

second floor 1

2

3

G1

4

B2 B5

5

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

B2 B5

25 ‘ - 0”

B2 B5

G1

6 25 ‘ - 0”

B2 B5

G1

G1

7

8 25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

14 ‘ - 0”

B

G1

G1

G1 G4

G1

G1

G1

G1

G6

G3

G1

10

25 ‘ - 0” 15 ‘ - 0”

B3

G1

G1

G5

G5

G5

G1 G6

G6

G1

G1

G5

G5

G1

G1

G1

G1 B3

B3

B1

B1

B1

G1

G1

B1

G1

G1

G1

G1

G1

G1

12 ‘ - 6” 25 ‘ - 0”

G1

G7

G1

G5

G1

F G1

G1

H

G10 G1

G1

G5

G1

G10

G1

G1

I G1

G1

B1

G1

G1

25 ‘ - 0”

G1

25 ‘ - 0”

G1

G1

G1 G7

G1 G10

I

G1 G7

G7

25 ‘ - 0”

G1 G7

G7

H

G1

G1

B2

G1

G7

G

G1

G1

B3

B3

B3

B1

G1

G1

G1

G1

G1

G1 B3

B1

G1

B1 G1

G1

G1 B1

B1

G5 G1

G1 G1

G1

G9

G1

G1

B1

B3

B1

G5

G1

B1

G1

G5

G9

G5

G1

B1

G1

G1 B3

B1

13 25 ‘ - 0”

G1

G6

B1

G1 G1

G1 B3

B1

25 ‘ - 0”

G1

B1

B1

G1

G1

12

25 ‘ - 0”

G1

G1

B1

G1

11

25 ‘ - 0”

B1

G1

G1

G1 G1

E

G6

G1

B1

G1

B1

D

G1

B1

G1 B1

C 25 ‘ - 0”

9 25 ‘ - 0”

B5

G1 G1

second floor

B2 B5

G1

11 ‘ - 0”

5 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

A Aa

25 ‘ - 0”

03 THE ORCHARD

G1

G6

G1

G1

G7 G1

G1

G1

G5

G6

G1 G7

G1

G1

G1

G1

G10

12 ‘ - 6”

G

G10

G1

G7

I

G1 G1

G1

B3

B3

B1

G1 G1

G1

G1

B1

25 ‘ - 0”

G1

G1 G1

G1

G1 G7

G1 G10

B1

G1

G1

G1

G1 G7

G1 G7

G7

G1

B3

G1

G1

G1

G1

G1

B1

G5

G1

G1 B3

B1

G1 G7

G7

G1

G1

G1

12 ‘ - 6”

G7

G1

G1 B3

B1

12 ‘ - 6”

G7

H

G5 G2

G1

G1 B3

B1

G7

F G

G1

G1 B3

B3

B4

G5

G1

G1

G1

B3

G5

G1

G9

G1

G1

B1

B1 B1

B1

D

G8

G1

G1

B1

G1

G1

B1

G1 G6

G3

G1

B1

B1

B1

C Ca

15 25 ‘ - 0”

TR

TR

TR

G8

11 ‘ - 0”

G1

10

25 ‘ - 0”

TR

A Aa

foundation

K

12 ‘ - 6”

2.5

3

4

5

11

12

13

third floor 1

2

3

25 ‘ - 0”

5 ‘ - 0”

G8

B

G8

4

B6 B7

G8

G8

25 ‘ - 0”

B6 B7

G8

G8

G8

25 ‘ - 0”

G8

G8

25 ‘ - 0”

G3

G1

G1

25 ‘ - 0”

G1 G1

10 ‘ - 0”

E

B3

G1 B1

B3

G1 B1

B3

G5 G1

B1

B3

G5 G1

G1

G1

G1

corridors / lab room

B1 B1

G1 G1

Elevator, Rapiar Room, Mechanical Room

100 PSF

100

Lobbies, Fire Escapes, Cafe, Outdoor, Breakroom, Courtyard, Movable Seats, Storage

G1 B1

B3

80

80 PSF

Corridors, Lab Rooms, Retail

G1

G1

operating room

B3

B1

60

60 PSF

Operating Rooms, Living Spaces, Library

offices

50

patient room

40

roof

20

roof

50 PSF

Offices

40 PSF

Patient Rooms

20 PSF

Roof Loads

live load type

structure framing plans and live load analysis

38

300 PSF

300

G1

B1

G1

G1 G1

G12

B1

G1

B1

D

lobbies / fire escapes

G8

B1

B1

G8 B1

G6

B7

G8

G12 G11

C

elevator / mechanical

B6 B7

G8

G8

G8

6 25 ‘ - 0”

B6 B7

G8

G8

G8

5

25 ‘ - 0”

25 ‘ - 0”

B6 B7

25 ‘ - 0”

A

third floor

psf


1 1 2 3 2 3

4

legend

legend

1 2 3 4

1 2 3 4

rectangular hss 7x2x1/4 steel channel and plate connector aluminum edge enclosure aluminum honeycomb panel w/ anodized finish

03 THE ORCHARD

4

channel glass vinyl insert channel glass bracket steel w section

1

2

4

3

legend 1 2 3 4

aluminum fin steel angle aluminum cover steel channel

construction details

39


1

55’ - 0”

2

3 4

5

8

36’ - 8”

7

6

9 10

03 THE ORCHARD 18’ - 4” 11

12

13

14

legend 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

xps insulation water barrier metal decking steel w section fin system metal stud gravel metal coping 6”x4” angle sheathing w/ water barrier aluminum cover bat insulation 3/4” gyp board ceiling glass w/ low e coating and argon fill masonite carton forms grade beam pier

15 16 17

18

wall section construction details and load tracing

40


03 THE ORCHARD

perspectives exam room and boulevard view

41


04 ART GALLERY ESSENCE OF ELEMENTS

Studio 1 | Professor Alireza Borhani Haghighi Texas A&M University | Fall 2014

Can natural light be harnessed to create art?

The gallery consists of an upper and lower level. The upper level is a continuous loop of circulation that evolved from a cube surounding a reflection pool. The reflection pool is only seen once inside the loop and also acts as a skylight for the lower level. The water rests on top of clear polycarbonate plastic allowing light and the effects of the water to be painted on the gallery floor. Also, two hollow glass walls border two edges of the pool. The walls collect the pool’s overflow which allows the water to carry light deeper and further illuminate the space. This effect occurs because when traveling between two media, light may be both reflected and refracted. The light refracted then continues to be housed within the water allowing transmitted light to brighten the space.

43


04 ART GALLERY

44


04 ART GALLERY

exploded axonometric

45


04 ART GALLERY

section perspective

46


04 ART GALLERY

perspective hand drawing

47


05 CULTURAL COHESION LANGFORD ARCHITECTURE CENTER

Studio 5 | Professor Sarah Deyong Collaboration with Ashley Just Texas A&M University | Fall 2016

How can form create diverse cultural interaction and a collective exchange of ideas?

The project consists of a library, auditorium, review space, woodshop, and cafe on the Texas A&M University campus amidst the Langford Architecture Center . In addition to the architecture students, the project provides a space for the surrounding majors to dwell in communal learning. Architecture today has a tendency to conform to merely vertical and horizontal planes which limit a flow between spaces. To induce simple diversity, architecture must achieve the absence of these confining planes. The project begins with a progression of cuts and folds that respond to an inate function within the program manifolding an evolution of public learning and collaborative space. This evolution forms an ensamble of opportunities creating a built environment where its inhabitants are the focal point.

49


05 CULTURAL COHESION

01 access

02 cut

03 bend

05 arch

06 cut

07 bend

08 wrap

09 place

form progression

50


05 CULTURAL COHESION

exploded diagram confetti effect of human interaction

51


ground floor

05 CULTURAL COHESION second floor

third floor

floor plans

52


perspectives

53

05 CULTURAL COHESION


06 SKYSCRAPER SHAPING LIGHT WITH FORM

Studio 2 | Professor Alireza Borhani Haghighi Texas A&M University | Spring 2015

Instead of just casting shadows, can a skyscraper shape light with its form?

This concrete model is a study of a potential form for a skyscraper and expresses a contrast between light and shadow. The form’s purpose is to soften and bend the light around its surface creating a subtle gradient effect. Rockite was chosen to make the model because of ease to fabricate and cast a mold. The mold consisted of four triangular prisms made of styrofoam and cut by a CNC router. The mold was then clear coated and sealed to limit leaks. Once fully cast, the model is removed from the mold and sanded to desired texture.

55


06 SKYSCRAPER

casting process

56


57

06 SKYSCRAPER


Design must not be driven by the obvious problem, but by defining the real questions.

Stephen Grant Parker | Inquiries In Design  

Undergraduate Portfolio at Texas A&M University

Stephen Grant Parker | Inquiries In Design  

Undergraduate Portfolio at Texas A&M University

Advertisement