Page 1

Revista trimestral informativa de l’escola Giroi de La Garriga Primer trimestre – Curs 2013-2014 – Any VIII - Núm. 26 www.escolagiroi.com revistainfogiroi@gmail.com


Editorial La música desenvolupa habilitats Segons un estudi realitzat a la Northwestern University dels Estats Units, les connexions neuronals creades durant les classes de música preparen el cervell per a altres aspectes de la comunicació humana: “L’efecte de l’entrenament musical suggereix que, de forma similar a l'exercici i el seu impacte en el benestar del cos, la música és un recurs que tonifica el cervell per a l'aptitud física i per tant requereix que la societat reexamini el rol de la música en el

desenvolupament individual” (Nina Kraus). També s'assenyala que aprendre sons musicals pot enfortir l'habilitat del cervell d'adaptar-se i canviar, a més de permetre al sistema nerviós proveir d’una estructura de patrons que són importants per a l'aprenentatge. Coneixedors dels múltiples avantatges d’una sensibilització musical en els nens, ens hem proposat realitzar un treball transversal entorn del tema de la música. Allò que ens va empènyer a escollir la música com a tema del curs va ser el projecte d’enregistrament d’un CD que reculli les cançons que canten els alumnes a l’aula de música durant la

seva escolaritat. Comptem amb el professor de l’àrea i amb l’Albert Moraleda, pare d’alumnes i compositor, que ens ajudarà tècnicament a immortalitzar les veus dels nostres alumnes. Una altra de les activitats que ja estem portant a la pràctica és l’acompanyament de les entrades a l’escola amb un fil musical. Cada mes sona un gènere de música diferent i hi ha cinc temes musicals de cada gènere, un per a cada dia de la setmana. Cada nivell, des de P3 fins al sisè curs s’aproparà al coneixement musical d’un d’aquests gèneres i, al vestíbul de l’entrada, hi ha exposat un mural que us informa de la música que sona cada mes. Finalment, també dedicarem les Jornades Culturals d’aquest curs a la música des de diferents punts de vista. Les Jornades Culturals representen un context ideal per a la realització d’activitats conjuntes que aglutinen tots els nivells i permeten la participació àmplia de tota la comunitat escolar. Esperem i desitgem que tingueu tots i totes un gran curs escolar! I un curs especialment musical!


La música expressa tot allò que no es pot dir amb paraules i no

pot romandre en el silenci (Victor Marie Hugo).

La veu de les classes Les primeres sortides de P-3 Avui us explicarem les primeres sortides que fem.

Durant els mesos d’octubre i novembre, els més petits de l’escola fem sortides pel barri que solen ser molt curtes. Alguns pares o coneguts ens pregunten sovint on anem, o què anem a veure. N’hi ha que se sorprenen quan els diem que només sortim a passejar.

Això no obstant, aquestes passejades tenen un objectiu molt important: treballar els hàbits a l’escola. Així, aprenem a caminar per parelles, en fila, els uns darrere els altres, sense córrer, però sense anar-nos aturant a cada moment, sense anar picant les portes o timbres que trobem o sense cridar pel carrer, etc. O sigui que ja ens veieu: dofins i lleons aprenent a “sortir” pel carrer.

Les classes de P-4 ja tenim nom!!! Ja hem començat el curs i durant els primers dies hem triat el nom de les classes. Els nens i nenes de P4 A som els Cargols i els de p4 B, l’Univers i estem molt engrescats amb els projectes que hem iniciat! Estem descobrint una pila de coses noves. A la classe dels Cargols tenim cargols a l’aula per observar-los i tenir-ne cura uns quants dies i els de la classe de l’Univers hem fet una gran nau espacial per volar cap a l’espai!! Classe dels Cargols

Classe de l’Univers


La veu de les classes P5: Dofins, Taurons i Sargantanes Els nens i nenes de les classes de P5 hem sortit a conèixer el barri on està situada la nostra escola. Hem après que es diu barri de Ca n’Illa i que tenim molts serveis al voltant: supermercats, cafeteries i parcs, entre d’altres. També ens hem adonat que al nostre barri hi ha cases i pisos. Finalment, hem recordat que el carrer de l’escola es diu Santa Maria de Camí i que som al costat de l’escola bressol Les Caliues i de l’institut Vil·la Romana.

Pingüins i Àligues, a primer! Els i les alumnes de primer sempre som uns animals amb plomes, potes, ales i bec, oi? Sabeu de quins animals us parlem? Sí! L’heu encertada! Som aus! Doncs bé, aquest curs, els alumnes de 1r A som pingüins i els de 1r B, àligues. Ja hem iniciat els nostres projectes i aprenem molt! Aviat anirem a conèixer més aus al delta del Llobregat i segur que ens sorprendrà veure-les de tan a prop. Vet aquí qui som!


La veu de les classes Els nens i les nenes de 2n, al zoo L’11 d’octubre, els nens i les nenes de 2n vam desafiar el mal temps i vam anar a visitar el zoo de Barcelona. L’excursió va resultar un èxit ja que molts dels animals que vam veure estaven encantats amb la pluja i es mostraven d’allò més actius i eixerits.

T T També vam participar en dos tallers molt interessants que tenien a veure amb els noms de les nostres classes. Els de 2n A van estudiar els llops i els de 2n B, els guepards.

A buscar animalons! Ja fa dies, les classes de tercer vam sortir, a primera hora del matí, a la recerca de petits animalons. No podíem anar gaire lluny. Teníem un límit. Per tant, vam arribar fins a la vora del riu. El lloc és un prat molt gran. L’herba era molla i amagava molts tresors. Ens proposàvem de trobar animals vius per observar-los i estudiar-los científicament a l’escola i ens vam organitzar en grups de sis. Teníem capses, pots i lupa per recollir la cacera: saltamartins, llimacs, cus, aranyes, formigues, marietes, escarabats... L’endemà vam descobrir què veiem en mirar cada animal. Només allò que podíem comprovar amb els ulls, alguns amb l’ajuda de guants, amb la lupa i unes pinces: respondre com és el cos, si té cap o no, observar el tronc, la seva mida i forma, percebre si té cua o no, preguntar-nos si té ales, mirar molt bé les potes, comptar-les, fixar-nos com són i si són totes iguals o no, comprovar com és la pell i si hi té res a sobre, com ara plomes, una closca, escates, pèls... De quin color o colors són... No acabaríem.


Com a investigadors, vam anar anotant les nostres observacions que fèiem sobre cada un dels animals i en vam fer un dibuix natural. Un dibuix científic. Sense sòl ni herba. Només l’animal. Perquè no ens distragués res. I n’hem après un niu, d’aquests éssers vius que tenim tan a prop!


La veu de les classes Fent de biòlegs al riu Congost Els alumnes de quart fem el projecte sobre la nostra comarca, El Vallès Oriental, i per conèixer millor el nostre entorn, vam realitzar una excursió molt bonica seguint el riu Congost. El tren va ser el nostre mitjà de transport fins a l’estació de Figaró i, des d’allà vam anar seguint el riu fins a tornar a la Garriga. Va ser tota una aventura, ja que pujar al tren amb els companys d’escola no es fa cada dia. És una caminada molt interessant d’aproximadament 7 km, i s’hi t’hi acompanya el mestre d’educació física es converteix en un circuit d’equilibris ben divertit. Anàvem ben preparats amb material divers: sedassos, lupes, xeringues, cronòmetres, taps de suro... De tot per a investigar, observar mostres i comprovar el cabal del riu. Ens va agradar molt fer de biòlegs i, com que feia un dia ben assolellat, els mestres ens van deixar investigar dins del riu. Alguns vam acabar ben molls i de ben segur que ho recordarem tota la vida!

A cinquè, llegim pel gust de fer-ho L’activitat no es limita al curs de cinquè, sinó que és tota la primària que hi participa

Aquest any, duem a terme una experiència que és nova. Nosaltres ho expliquem des de cinquè, però, de fet, en l’activitat, hi són implicats tots els cursos de primària. Es tracta, simplement, de llegir. Cada dia, tret del dilluns, dins l’horari de classes, hi ha mitja hora

dedicada a la lectura i es tracta de passar aquests trenta minuts llegint allò que més ens estimem. Podem escollir qualsevol de les lectures que hi ha a la classe o, si ens ve més de gust, portar de casa allò que ens agradi. I poden ser revistes, còmics, novel·les, llibres de ciència... El que vulguem. Naturalment, hem acollit l’experiència amb molt d’entusiasme i la veritat és que, almenys a cinquè, i suposem que als altres cursos és igual, hi ha un silenci impressionant i és una estona relaxant i agradable d’acabar la jornada. Trobem que ha estat un encert perquè aquells a qui no agrada tant llegir, com que ho han de fer, sempre troben una cosa


que els agrada mÊs que una altra i, poc o molt, sempre s’hi enganxen.


La veu de les classes Els racons a sisè Enguany, hem recuperat els racons al cicle superior. La principal novetat és que hem fet coincidir l’horari de les dues classes per poder barrejar els dos grups. Així, doncs, ens distribuïm en tres espais (aules de 6èA, 6èB i d’usos múltiples), on col·loquem els diferents racons, amb una mestra responsable de cadascun. Els racons que treballem són: plàstica, PAI, coneixement del medi, català, matemàtiques i eines TAC.

Al racó de plàstica treballem Víctor Vasarely un autor hongarès poc conegut que treballa amb les perspectives, les dimensions i l’efecte òptic del volum a través de figures geomètriques (op art). Ens costa molt, però el resultat és sorprenent i molt engrescador! Us en deixem una petita mostra.


L’escola informa

Monogràfic

música

Crònica d’un enregistramenrt Per tal de donar més cos a les jornades culturals que tindran lloc a l’escola aquest curs, es va anar gestant la idea de dur a terme alguna activitat que impliqués tots els alumnes i que, alhora, els resultés engrescadora per tal de començar a escalfar motors de cara a les esmentades jornades. La idea que, finalment, es va proposar va ser la de dur a terme l’enregistrament d’un CD-recordatori, que inclogués gran part de les cançons que els alumnes canten durant la seva etapa escolar i que formen part de la programació de l’àrea de música del nostre centre. El dimarts 3 de desembre, doncs, es van trobar a l’escola els creadors i organitzadors de la iniciativa, que han anomenat Les nostres cançons, l’Albert Moraleda (pare d’en Bernat Moraleda de 1r B), la Francesca Masclans (mare de la Julieta de 6è A i de la Caterina de P5 B), en Pepo Segura (pare d’en Quim Segura de 6è B i de la Lola Segura de 1r A) i en Dani Galán, mestre de música de la nostra escola. També hi eren la Yvonne Andreu (mare de la Berta Luna de 6è A i de l’Helena Luna de 5è A), l’Eva Fernández (mare de la Júlia Antolí de 4t A, d’en Dídac Antolí de 2n B i de l’Arnau Antolí de P3 A) i la Txell Cuspinera (mare d’en Quim Segura de 6è B i de la Lola Segura de 1r A) per tal d’ajudar en el suport de la distribució dels grups i fer la cobertura audiovisual de l’esdeveniment. L’enregistrament havia de tenir lloc en dues tandes: la primera és la que s’explica en aquesta crònica i la segona es durà a terme durant el segon trimestre. Cada nivell enregistraria dues cançons, una a la primera tanda i una altra a la segona.

La dinàmica d’aquest primer enregistrament va funcionar de la següent manera: cada grup va començar amb un escalfament de la veu d’uns 15 minuts, previ a l’enregistrament, amb la Francesca Masclans, a l’aula d’usos múltiples. Va consistir en un treball de relaxació del cos, emissió de la veu, respiració, entonació i dicció. A més, també es va fer un primer repàs de la cançó que a cada grup li tocava enregistrar.


L’escola informa

Monogràfic

música

Després d’escalfar la veu, els grups anaven a l’aula de música, transformada per a l’ocasió en un petit estudi, i allà hi havia l’Albert i en Dani, que donaven als nens el suport i les consignes pertinents per tal de realitzar cada enregistrament de la millor manera possible. Els alumnes es van distribuir en tres micròfons per tal que s’escoltessin totes les veus i van cantar damunt d’una base instrumental de guitarra enregistrada prèviament pel Dani a l’estudi de l’Albert. Aquesta dinàmica es va anar repetint amb tots els grups de l’escola durant el matí i la tarda. Les cançons dels diferents grups van ser les següents: P4: L’aranyeta xica P5: El pomer 1r: Per molts anys 2n: Mireu els meus ànecs 3r: Dins la fosca 4t: En Pere Gallerí 5è: La gata i el belitre 6è: La presó de Lleida

Com que era, potser, massa aviat perquè els grups de P3 entenguessin què feien i perquè en poguessin gaudir plenament, es va prendre la decisió que aquests dos grups realitzarien l’enregistrament de les seves cançons a la segona tanda, que es durà a terme durant el segon trimestre.

La idea inicial i originària d’aquest projecte era que les cançons reflectissin la sonoritat que sorgeix en el dia a dia a l’àrea de música, és a dir que les cançons sonessin tal com sonen quan les canten a la classe. Per això, es va acordar que només intervinguessin la guitarra i la veu dels nens i les nenes. Malgrat tot això, finalment s’hi va incloure l’aportació d’algunes melodies interpretades per dos alumnes de l’escola, en Pau Guri de 6è A i l’Anila Padrós de 5è B amb els seus respectius instruments, el clarinet i la guitarra espanyola.


Aquestes melodies es van enregistrar el mateix dimarts dia 3, entre les 12 h i la 13 h. L’escola ha valorat molt positivament tot el desenvolupament d’aquesta primera tanda d’enregistrament del CD Les nostres cançons, ja que es va viure d’una manera molt significativa per part dels nostres alumnes i de totes les persones implicades, tant mestres com famílies.


Ensenya la llengua...! Quin és el mot més escaient? .

1) Vol fer els deures massa __________. a) corrent b) corrents c) correguent d) correguents e) curriendu

2) El __________ és un arbre de la família de les moràcies. a) sicomor b) sicòmor c) psicomor d) psicòmor e) semàfor

3) Estàs massa cansada. Estigues tranquil·la. __________ aquí i descansa. a) senta’t b) assenta’t c) seu-te d) asseu-te e) A Ceuta

4) __________ vénen a casa nostra a veure’ns. a) A menut, b) De quan en quan, c) De tant en quant, e) Sovint, d) Baixant,

5) Quan m’equivoco, la mare sempre em renya i __________. a) em crida b) em xiscla c) m’escridassa d) em munta pollastres d) s’empana


Ensenya la llengua...! Caçadors de nyaps

Vejam quantes incorreccions sou capaços de trobar en aquest text. N’hi ha nou. Apa, som-hi…!

“La mare ens va dir que anéssim immediatament cap el nostre dormitori i nosaltres, com sabien que érem culpables, vam baixar el cap i, sense dir res vam anar desfilant cap allà. La bronca que ens esperava es devia fer dir sí senyor...! Buf, quina mandra tenir que aguantar la mare i el pare dient-nos les mateixos coses de sempre...! De fet, tenien raó. No hauríem d’haver ficat el gat a la banyera i tampoc no va estar bé que el sequéssim ficant-lo al microones. I és que, de fet, ens l’estimem el gatet. Però és que dormia tan plàcidament que no ens en vam poder estar... I els marrameus que feia...! Quin riure. Ara ens fa pena, però... Se li va estarrufar i socarrimar tot el cabell i ara no té bigotis. Ja li creixeran... Això sí, ara, cada cop que ens veu al meu germà o a mi, surt corrent cap al seu cau. Que exagerat, oi...?”

Mots encreuats Horitzontals: 1- Instrument de percussió idiòfon (que vibra tot l’instrument) de fusta i que té un bessó; 2- Instrument de corda que es pot tocar amb els dits o amb una pua; 3- Instrument de vent amb bec, tub i forats; 4- Instrument de percussió idiòfon de metall i amb forma geomètrica; 5- Instrument de corda que es toca amb un arc; 6- Instrument amb cordes dobles. Verticals: 7- Instrument de percussió idiòfon amb cascavells; 8- Instrument de vent que fa un so molt agut.

8 ⇓

7 ⇓

1⇒ 2⇒

3⇒

4⇒ 5⇒ 6⇒ Solucions als altres passatemps:

Als mots encreuats: Horitzontals : 1 Claves; 2 Guitarra; 3 Flauta; 4 Triangle; 5 Violí; 6 Llaüt. Verticals: 7 Picarol; 8 Flautí. A “Quin és el mot més escaient” 1. corrents 2. sicòmor 3. asseute 4. de tant en tant 5. m’escridassa. A “Caçadors de nyaps” “La mare ens va dir que anéssim immediatament cap al nostre dormitori i nosaltres, com que sabien que érem culpables, vam abaixarel cap i, sense dir res vam anar desfilant cap allà. L’esbronc que ens esperava es devia fer dir sí senyor...! Buf, quina mandra haver d’aguantar la mare i el pare dient-nos les mateixos coses de sempre...! De fet, tenien raó. No hauríem d’haver ficat el gat a la banyera i tampoc no va estar bé que l’eixuguéssim ficant-lo al microones. I és que, de fet, ens l’estimem, el gatet. Però és que dormia tan plàcidament que no ens en vam poder estar... I els marrameus que feia...! Quin riure. Ara ens fa pena, però... Se li va estarrufar i socarrimar tot el pèl i ara no té bigotis. Ja li creixeran... Això sí, ara, cada cop que ens veu al meu germà o a mi, surt corrent cap al seu cau. Que exagerat, oi...?”


On són...? Amb aquest número, encetem racons ocults, abans del dia 4 de una nova secció que esperem que març, heu d’enviar-nos, a l’adreça tingui una acollida que ens permeti electrònica continuar publicant-la. revistainfogiroi@gmail.com, la Es tracta que localitzeu els documentació següent: llocs que apareixen a cada una de les fotografies de més avall. Són tots dos en algun indret de la Garriga. Si sou prou sagaços i aconseguiu trobar algun d’aquests 1. Una fotografia del racó misteriós, feta per vosaltres mateixos, en què hi aparegueu tots els llestos que l’hàgiu trobat. 2. El nom i primer cognom dels qui apareixen a la fotografia. 3. Explicació de la localització exacta del lloc. En el número següent, publicarem la primera fotografia que rebem de cada indret i la llista dels noms de tots aquells que hi hàgiu

participat enviant les vostres fotografies i hàgiu encertat el lloc correcte.

Infogiroi 26