Page 1

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

bygg og Bu

11

Bygg og bu

Foto: Grethe hopland ravn

Side 11-30


12

tema

Her er både hems og ekte vedomn. Godt å ha på kalde vinterdagar.

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Eg laga til former for 50 mursteinar i slengen

Stolt hyttevert. — Velkommen inn i hytta vår, seier Aslaug Johansson Taraldsøy (4). FOTO: Grethe Hopland Ravn

Leikehytta litt utanom det van Grethe Hopland Ravn

Når Aslaug (4) ytra ønske til faren Inge Mikal Taraldsøy om at ho og systera ønskte seg leikehytte, fekk han mange gode idear til løysing. Og resultatet er blitt ei hytte heilt utanom det vanlege.

Litt opp i bakken, ikkje så langt frå Ebne på Skånevikstranda, bur dei to jentene Aslaug og Margunn Johansson Taraldsøy (2). Dei har noko som ikkje så mange andre jenter på deira alder har: Ei leikehytte som er to ekte prinsesser verdige. Hytta er stor, har murgolv med vinyllaminat, vegger i tre og handstøypte mursteinar utanpå. Taket på hytta er ein kvelva livbåt frå 1951. To postkassar heng på utsida av hytta, og vil ein inn i hytta må ein gjennom ei knallblå ytterdør. — Eg ville at døra skulle vera blå, for då kan også alle gutane som vil koma på besøk, kjenna seg velkomne, seier Aslaug og inviterer gjestene sine inn i herlegdomen. Men berre om ein tar av seg skoa først, altså! Inne i hytta diskar Aslaug opp til kaffislabberas, og om ein opnar opp for den kreative hjernehalvdelen, kan ein godt kjenne den herlege lukta av både fiktiv kaffi og

fiktiv gjærbakst. Veslesøster Margunn godtar at storesøster styrer og steller, for ho er nettopp vakna opp frå middagsluren sin, og treng litt tid før ho slengjer seg med.

Velutstyrt Ein skal ikkje meir enn koma innanfor hytteveggene før ein skulle ønskje ein var barn igjen, for denne hytta er ein draum. Det er stor og god plass, med bord, benker, kjøkkenbenk, vedomn til kalde vinterdagar, ei trapp opp til hemsen der det er liggeplass for opptil fleire om gongen. Og hytta er velutstyrt med nips, koppar, kar, puter, pledd og leiker. — Sidan eg skulle få hytte måtte eg ha litt puter og slikt i hytta, så derfor spurte eg om tante Anne Grethe kunne laga nokre puter og eit pledd til meg. Så laga ho desse til meg! seier fireåringen og viser fram to fine puter og eit pledd som er sirleg hekla i fantastisk friske fargar, og montert i etterkant.

— Det er pappa som har bygd hytta heilt sjølv, men det er eg og mamma som har måla alt i saman. Det beste eg veit er å invitera til kaffibesøk. Då lagar eg kaffi til alle gjestene mine, men pappa likar ikkje kaffi, så han må få mjølk med O´boy, seier ho stolt og legg til at fleire av venene har allereie vore på leikebesøk.

Støypte murstein for hand Pappa sjølv, Inge Mikal Taraldsøy er glad for at jentene trivst i leikehytta si, for det er ikkje lite arbeid han har lagt ned i prosjektet. Det heile starta med ein idé om å byggja ei hytte som hadde eit «båt-tak», og dermed starta jakta på ein passande båt. På vårparten i 2015 var båten skaffa og hyttebygginga kunne starta. Halvanna år skulle det ta før hytta sto ferdig, men så er det lite som er gjort i ein tilfeldig fei. Alt har vore nøye planlagt og tilrettelagt i tillegg til at arbeidet har vore utført når det har passa seg slik. Han har ikkje jobba med dette kvar dag.


TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

bygg og Bu

13

Frå naboen Lars Ebne har dei fått eit skipsvindauge som passar perfekt i hytta. For jentene er dette lett å opna og lukka.

Kreative løysingar pregar leikehytta. Her har sju syltetøyglas blitt nytta som vindauge. Frå utsida ser ein botnen på glasa og frå innsida kan dei fungera som små hyller. Svært så kreativt.

Aslaug elskar å diska opp til kaffislabberas, og mamma Kari Johansson, pappa Inge Mikal Taraldsøy og veslesøster Margunn (2) er sjølvskrivne gjester. Koppesett, dukar og nips har Aslaug kjøpt inn på bruktbua, eller arva hos slekt.

nleg e

Ideen til å lage ei hytte med ein båt som tak, kom før Inge Mikal Taraldsøy hadde fått tak i ein båt. Men i stormen «Nina» dreiv denne livbåten frå 1951 på land, og enda opp som tak på hytta. Den blå inngangsdøra er eit signal om at også gutar skal kjenna seg velkommen når dei kjem på besøk, seier Aslaug.

— Den største jobben trur eg må vera støypinga av mursteinane. Eg laga til former for 50 mursteinar i slengen, og saman blei det rundt 400 former, seier han. Heile hytta er prega av skikkeleg handverk. Kjøkenbenken er av solid treverk, det same er bord og sitjebenker. Golvet er i betong med belegg i vinyllaminat over, og oppe på den vesle hemsen er golvet solid og tåler både vaksne og barn på ein gong. Familien har allereie overnatta der nesten ei heil natt i lag på flatseng. Midt på natta ville nemleg minstemann inn igjen i huset i saman med mamma Kari Johansson, men eldste dotter og pappa sov til det blei morgon.

Inne i hytta kan ein vaksen person stå oppreist, mens ein må bøya seg lågt ned når ein vil gjennom ytterdøra. Likevel er dette ei hytte jentene truleg får nytta i heile sin oppvekst. Det er ikkje noko som står i vegen for at dette kan bli den perfekte samlingsplass når jentene når tenåra. Kva er vel betre enn å ha ei privat hytte når ein skal ha venninner på besøk, også når ein blir eldre. Margunn Johansson Taraldsøy (2) synest det er stas å vera med storesøster å leika i hytta, som dei «eig» i lag. Legg merke til veska som er laga av samanbretta Ali- og Friele kaffiposar.


tema

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

* Opplevd hastighet kan variere avhengig av utstyr og lokale forhold.

ALLEPÅ PÅ TV TV OG OGNETT NETT SAMTIDIG, SAMTIDIG, ALLE KREVERMER MERAV AV BREDBÅNDET. BREDBÅNDET. KREVER

* Opplevd hastighet kan variere avhengig av utstyr og lokale forhold.

14

OpptilDolupit occum ut ipsae molor solorendanis sitatibus rem rest, sam quia in perum quiatia spedige nimusam rehenda nditio cum et vendi repello riaernatiori odicid quat lacculpa necaest vende

LEVERES AV

mintiurion posti dolupta temporem etGentem re, to evelibustis in pro est, sint ist, autem. Nam quas

OPPTIL 1 GBPS*. 100% FIBER. ALLTID.

OPPTIL 1 GBPS*. 100% FIBER. ALLTID.


Arbeid i høyden?

Når du trenger

www.leiestillas.no

Alle typer elektrisk installasjonsarbeid utføres

Skal du male, ski�e kledning, by�e ut tak eller annet? Vi har s�llaset som gjør arbeidet trygt, enkelt og billig.

Lager i Vikedal Tor O. Solheim Tlf. 982 66 924 Skjoldastraumen Tlf. 52 77 92 39 - Mob. 982 66 930

post@leiestillas.no - www.leiestillas.no - 48 101 565

BYGGMEISTER OG TAKSTINGENIØR

Som Byggmeister og takstingeniør med over 40 års erfaring er eg godt rusta til å hjelpa deg med det meste når det gjeld bustaden din. TEKNISKE TENESTAR • Byggjesøknader • Teikningar • Berekningar ol. • Energirådgjeving • Energimerking • Uavhengig kontroll • Termografering

TAKST • Verdivurdering • Verdi og lånetakst • Tilstandsrapport • Overtakting TA KONTAKT FOR EIN HYGGELIG PRAT! BYGGMEISTER

Lars Olav Bergsvåg 5590 Etne, tlf. 53 75 65 27 mob. 415 66 055 www.bergsvag.com

Vi har drevet i over 50 år som maskinentreprenør Arbeidsområdene har vært: • Vegarbeid for stat og kommune • Vannkraftutbygging • Olje- /gass-installasjoner • Dyrking • Doser arbeid • Kommunalt teknisk arbeid • Knusing med mobilt knuseverk • Tungtransport, terrengtransport • Tunnellasting og transport • Salg av grus, jord og pukk på Knapphus og Etne • Boligtomter og industritomter

15

bygg og Bu

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Turisthytte sparklar mot blodsugarar

Problemet med veggdyr er no så stort at Preikestolen fjellstue må sparkle veggene for å bli kvitt dei blodsugande insekta. – Vi er nøydde til å gjere noko for å tette bygget, fortel Preben Falck, dagleg leiar i Stavanger turistforeining til Stavanger Aftenblad. Veggdyr er eit problem i heile overnattingsbransjen. Insekta er flinke til å gøyme seg på stader der det ikkje er mogleg å sjå dei. Dei kryp inn i sjølv dei minste sprekkar og holrom. Om natta kryp dei fram og sug blod av sovande gjester. – Preikestolen fjellstue har hatt eit problem på forsommaren. Vi fekk Anticimex til å behandle romma med eit middel som ikkje er giftig, men skal ta knekken på veggdyra. Verknaden blei likevel ikkje slik vi håpa. Det har vore ei oppblomstring i august. Den siste helga var det fleire gjester som vart bitne, beklagar Preben Falck. Preikestolen fjellstue er teikna av arkitektkontoret Helen & Hard og bygd med ein spesiell limtrekonstruksjon frå Austerrike. Veggene er av tømmer. — Problemet er så stort at vi er nøydde til å gjere noko for å tette bygget og gjere det lettare å nedkjempe insekta. Det er vanskelegare for Anticimex å behandle tømmervegger enn slette gipsvegger. Derfor sparklar vi igjen veggene. Vi prøver å bli kvitt veggdyra ein gong for alle, fortel Falck til avisa. (NPK)

Ottar Skjold Maskin as

Knapphus • 5576 Øvre Vats • Tlf. 908 46 284

Graving

Transport

Sprengning Natursteinsmuring

Kontakt oss for tilbud. Timepriser eller fastpris. Laila tlf 416 50 350 • Per Magne tlf 901 11 967 Peder tlf 481 10 092 • www.brodrene-flatebo.no

Grus • Pukk • Sand

Fornøyde k und e r e r vår b e s t e r e f e r a ns e 5574 Skj ol d • T LF 97 5 51 7 7 0 • WWW. HA A KU LL- ERSLA ND. NO

Skal du bygge nytt eller rehabilitere gammalt? Ta kontakt med ein fagmann med lang erfaring.

For bedriFTer og folk flest! For bedriFTer og folk flest! Varme & Bad består av 200 rørleggerbedrifter og mer enn 1500 fagfolk. Gjennom vår kjedemodell er vi tilgjengelige for det meste av Norges befolkning. Styrken ligger i samholdet. Den samlede kompetansen Varme & Bad består av 200 rørleggerbedrifter og mer enn 1500 fagfolk. Gjennom vår kjedemodell er vi er bred og mangfoldig. Og vi er fleksible. Det betyr at du kan bruke oss til hva det måtte være, enten du tilgjengelige for det meste av Norges befolkning. Styrken ligger i samholdet. Den samlede kompetansen bare skal renovere badet eller skal i gang med et større byggeprosjekt der alt inngår. er bred og mangfoldig. Og vi er fleksible. Det betyr at du kan bruke oss til hva det måtte være, enten du bare skal renovere badet eller skal i gang med et større byggeprosjekt der alt inngår. Og bare så det er sagt; vi er også toneangivende innen alternative oppvarmingsløsninger. For deg handler det om trygghet og tillit. For oss handler det om fagstolthet. Og bare så det er sagt; vi er også toneangivende innen alternative oppvarmingsløsninger. For deg handler det om trygghet og tillit. For oss handler det om fagstolthet.

Rørleggeren Navn Navnesen AS Rørleggeren Navn Navnesen AS

Gateveien 1 • 0000 Poststed • 00 00 00 00 • nettadresse.no • man-fre 10-17 lør 10-14 VARME & BAD - NORGES ENESTE LANDSDEKKENDE FOR PRIVAT-• OG BEDRIFTSMARKEDET Gateveien 1 • 0000 Poststed •RØRLEGGERKJEDE 00 00 00 00 • nettadresse.no man-fre 10-17 lør 10-14 Tilbudene varer fra xx.xx - xx.xx. Vi tar forbehold mot trykkfeil og endringer. Noen varer er bestillingsvarer, frakt kan komme i tillegg.

5574 Skjold • Tlf. 52 76 22 18 • post@rorharaldseid.no

VARME & BAD - NORGES ENESTE LANDSDEKKENDE RØRLEGGERKJEDE FOR PRIVAT- OG BEDRIFTSMARKEDET Tilbudene varer fra xx.xx - xx.xx. Vi tar forbehold mot trykkfeil og endringer. Noen varer er bestillingsvarer, frakt kan komme i tillegg.

VARME & BAD - NORGES ENESTE LANDSDEKKENDE RØRLEGGERKJEDE FOR PRIVAT- OG BEDRIFTSMARKEDET

Atle Rosseland byggmester 5590 Etne – Telefon 911 46 524


16

tema

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Kort vei til husdrømmen

Ginungagap

Huset Skien fra Blink Hus-katalogen

Berge Sag har egen arkitekt som kan tegne akkurat det huset du ønsker deg. Vi er også medlem av Blink Hus-kjeden, som har egen huskatalog. For inspirasjon og utvalg, se bergesag.no Ølensvåg: Nils Skålnes 98 22 93 09 nilss@bergesag.no

201501 Etne kommune 06.06.2014 Euref89, UTM32, NN54 1m 1:1000 A3

10.07.2015

PlanID: Kartgrunnlag: Dato for uttak: Datum: Ekvidistande: Målestokk: Utskriftsformat:

Dato:

Rev. 01

Dato 300616

Sign. TWP

Haugesund: Magne Jensen 98 22 93 14 magnej@bergesag.no

Foto: Espen Mills

Ledige tomter på Kambe

Pris frå kr. 650 000,Ta kontakt på tlf. 977 71 755 eller på post@tomteselskapet-etne.no tomteselskapet-etne.no


bygg og Bu

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Bustadteljing: Det var totalt 6.352 bustader i Vindafjord og Etne ved årsskiftet. Av desse er det 5.384 einebustader.

Arkivfoto

Den store bustadoversikta Yngve Johnsen, En-to-tekst

Det var totalt 6.353 bustader i Vindafjord og Etne ved årets inngang. Her er den komplette bustadoversikta.

Ny oppteljing viser at det ved årsskiftet var totalt 4.229 bustader i Vindafjord kommune. Dette er då bueiningar, og inkluderer alt frå store einebustader, via hyblar til små krypinn i blokker og bustad i garasjar. I Etne kommune var det 2.124 bustader ved årets inngang. Omtrent halvparten av Vindafjord altså.

Halvparten einebustader Det er Statistisk sentralbyrå som serverer den ferske bustadteljinga. I heile Noreg er det no 2.476.519 bustader, og dette er nesten 30.000 fleire enn for berre eitt år sidan. Nesten halvparten av desse er einebustader, mens om lag 20 prosent er blokkleilegheiter. Drygt ti prosent av bustadene i Noreg er i rekkjehus. Dei siste ti åra har det kome til 286.000 nye bustader over heile landet, ein auke på dryge ni prosent.

Utvikling siste ti år Dei siste ti åra har mengda bustader i Vindafjord kommune vakse med 341 i talet, noko som tilsvarar nesten ni prosent. I Etne kommune har det blitt 118 fleire bustader sidan 2006, og dette er ein auke på seks prosent. Rennesøy kommune i Rogaland har størst vekst i Noreg, med

dryge 36 prosent auke. Ås i Akershus følgjer på andreplass med nær 34 prosent. I Hordaland er det Meland kommune som har størst vekst, med 33 prosent.

bustader i samanheng med garasje, næringsbygningar og andre bygg som ikkje blir rekna som bustadbygning. Det er 237 slike bustader i Vindafjord. Vidare er det 52 bustader i «bygning for bufellesskap».

Alle bustadtypane Den store bustadteljinga hos SSB inkluderer også kva bustadtypar som finst i kvar kommune. I Vindafjord kommune er det klart flest einebustader, med 3.620 i talet. Det betyr at heile 86 prosent av alle bustadene i Vindafjord er einebustader. Vidare er det 30 blokkleilegheiter, 158 bustader i rekkjehus og 132 bustader i tomannsbustader. Så har vi felleskategorien «andre bygningstypar». Det inkluderer

Bustader i Etne I Etne er det også ein stor overvekt av einebustader, då det er 1.764 av dei i kommunen. Det utgjer 83 prosent av alle bustadene der. Vidare er det 55 bustader i blokk, 68 i rekkjehus og 84 i tomannsbustader. I kommunen finn vi dessutan 33 bustader i bygningar for bufellesskap. Og det er 120 bustader i «andre bygningstypar».

Mengda bustader i dei ulike kategoriane, 1. januar 2016 Einebustad

Vindafjord

Etne

3.620

1.764

Tomannsbustad

132

84

Rekkehus

158

68

Bustadblokk

30

55

Bygning for bufellesskap

52

33

Andre bygningstypar

237

120

4.229

2.124

SUM

17

Kjelde: SSB


18

tema

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Ingen andre bustadfelt i Vindafjord har hatt så stor omsetningsfart som Vikaneset Panorama, opplyser Morten Helland i Vindafjord Tomteselskap. På kort tid er 33 av 69 bustadtomter selde, pluss at det

Her vil mange bu Det nye feltet på Vikaneset har selt ut halvparten av bustadtomtene så langt, i alt 33. Det lover godt for veksten i Skjold.

Jon Edvardsen

Feltet har tomter til 69 bustader, og dei første kontraktane vart underskrivne i fjor. I tillegg til dei 33 som er selde, er det også bygt sju småhus i feltet. Dermed er det selt tomter for totalt 40 husvære i det nye feltet i Skjold som ligg strategisk til ved skule, barnehage, idrettsanlegg og Skjold Arena.

Vågshagen 5 er klart og gir Ølensvåg eit påfyll med 38 tomter i feltet.

Dei første bustadene er i ferd med å bli reiste framme på pynten av neset ved Skjoldafjorden.

Dyraste gjekk først — Det har vore god fart på salet, og det er ingen andre felt i Vindafjord som har selt så mange tomter på så kort tid. Salet vart opna i 2014, men interesserte hadde før den tid kjent til det ei stund at feltet kom, seier Morten Helland, dagleg leiar i

Vindafjord Tomteselskap AS. Selskapet har først og fremst jobben med å marknadsføre og selje tomter, og eig Vikaneset Panorama saman med Omega Hus AS som har 85 prosent av aksjane. Det er dei dyraste tomtene lengst framme på Vikaneset som har gått unna først. — Det er ofte slik det blir, og det har først og fremst med plassering i feltet å gjere. Nokre tomter er meir


bygg og Bu

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

19

Bygginga av dei to første husa på Lunde i Ølensvåg er i gang, og det private feltet har 15 tomter.

Ti år på Lunde Det tok Lars Dalen ti år å kome i mål med eit nytt privat bustadfelt på Lunde i Ølensvåg.

t er bygt sju småhus i tillegg. 

FOTO: Jon Edvardsen

attraktive enn andre, seier Helland.

Dei to første grunnmurane er i ferd med å bli ferdig i feltet med 15 tomter, pluss areal til småhus, eller rekkjehus. Selskapet har fått namnet Kråkedalen AS, og Lundaneset vidaregåande skole var pådrivar for å få eit byggjefelt i nabolaget. Lars Dalen er i mål med anlegget, men han ser tilbake på ti år med det han kallar kamp mot byråkratiet. Ein av bøygane var rasfare i eit teoretisk tusenårsperspektiv. — Det var ikkje berre éin vegg å stange mot. Det er ikkje enkelt for ein privatperson å gå i gang. Å skaffe finansiering var ikkje det

19 tomter. Der er snittprisen 400.000 kroner, og du får ganske mykje kjøkNytt prisnivå ken for differansen samanlikna med Enkelte tomter er selde for godt over prisnivået på Vikaneset. millionen, og av dei ledige er den Dei aller billigaste tomtene er i komdyraste på 850.000 kroner. Blant dei munale felt i ein del bygder, frå ti reserverte ligg fleire av 103.500 kroner, dei tett opp under 1 milogså på Kårhus i lion kroner. Den billiVats, fem minutt gaste tomta som er igjen frå E134 og Nokre i feltet har ein prislapp Knapphus. på 490.000 kroner, og Hel land i tomter er meir tomteselskapet totalt sett er dei fleste attraktive enn meiner pristomtene i feltet i spennet mellom 600.000 og nivået på felta andre 1 million kroner. vil bli meir og Utan tvil er Vikaneset meir like, og at Panorama det feltet med dei billige er restdet høgaste prisnivået i tomter i kommudistriktet, men det ser på nale felt. ingen måte ut til å hemme interessa — I nye felt er prisnivået ganfor å skaffe seg hus der. ske likt og startar frå 600.000 og Med popularitet og den rette plas- oppover til millionen. Det kostar å seringa, viser det seg at tomteprisen byggje ut felt i dag, seier han. ikkje har så stor betydning for dei fleste. Skjold er ei populær bygd å I vekst etablere seg i, både i Isvik-felta, og no Skjold er den nest største bygda i Vikaneset. Vindafjord, og ved årsskiftet budde 1.515 personar i krinsen. Dei siste fem Finst alternativ åra, sidan 2011, er det blitt 111 fleire Til samanlikning har det gått flei- skjoldabuar. re år å selje to tomter i Lio-feltet i Berre ei lita handfull av bustadtomVikebygd som er utvida med rundt tene har fått hus på i det nye feltet på

mest kompliserte i dette bildet. Det har tatt unormalt lang tid å bli ferdig. Resultatet blir at det berre er dei store som kan drive med dette, seier han.

Fin utsikt Det er nettopp to lærarar frå Lundeneset som er i gang med å byggje hus. Området er litt opp i bakken på Lunde der Dalen sjølv har hus. Området har god utsikt mot Ølen, fjorden og innover mot Ølensvåg. Han opplyser at av dei 15 bustadtomtene er 6 så godt som selde. — Eg reknar med å selje 1-2 tomter i åra framover. Til slutt blir det butikk av det, seier Dalen. Å utvikle tomter kan vise seg å vere ein tolmodig bransje, både å kome i gang og selje ut tomtene.

Vikaneset, og det er difor å vente at fleire blir bygde i åra som kjem. Det kan borge for vekst i bygda. Tomteutviklar Helland seier at inntrykket hans er at det er relativt få av tomtekjøparane som byter hus internt i Skjold, og at dei fleste kjem frå andre stader i Vindafjord eller frå andre kommunar.

Isvik fylt opp Isvik hageby er utbygd i fire etappar, og har vore motoren i husbygginga i Skjold. No er feltet fullt, og alternativet er Vikaneset. Spørsmålet er om Skjold har dekt tomtebehovet sitt for ei stund framover. — Eg anar ikkje, men vi skal ikkje kvile på laurbæra. Vi arbeider med utviding av Skjoldali-feltet, men det vil ikkje skje noko der med det første, seier Helland. Vindafjord Tomteselskap er kommunen sitt instrument for å utvikle nye bustadfelt i Vindafjord, og selskapet meiner det må på plass ei betre utnytting av feltet enn dei planane som er lagt fram for Skjoldali 2. Morten Helland meiner det tar år før Vikaneset blir fylt opp, og målet er å ha andre alternativ på plass før den tid.

Lars Dalen brukte ti år på å realisere bustadfeltet sitt, og han er kritisk til byråkratiet.  Arkivfoto

Blikk for alle bygder Alle bygder i Vindafjord skal ha gode tomtealternativ, og det er ikkje nok at det finst ledige tomter, det må også vere alternativ å velje mellom. Det er rettesnora dagleg leiar i Vindafjord Tomteselskap, Morten Helland, arbeider etter. — Vi ser på alternativ i alle bygder, meir spesifikk kan eg ikkje vere no. Vi må ha alternativ sidan folk vil ha noko å velje i, det er ikkje nok å berre ha ledige tomter, det må vere dei rette tomtene for dei som skal byggje, seier Helland. Her er ein oversikt over ledige tomter i Vindafjord (mindre, private er ikkje med): Vikebygd: 17 i Lio-feltet. Skjold: 35 på Vikaneset. Vats: Tinghaugen Nedre Vats 5, Kårhus 2 Ølensvåg: Vågshagen 37, og på Lunde (privat) Bjoa: Hjartåker 5, Apalvik 5 Ølen: Roa 10 Sandeid: Balahaugen 10 Vikedal: Søndenå 10 Imsland: 2 i kommunalt felt


tema

20

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

A&B A&B ANDREASSEN ANDREASSEN 30 ÅR

KULESTEIN

Maskin as 1986-2016 Maskin as Vikedal, mob. 922 22 118, 950 58 745

i forskjellege størrelsar til • Pynting av skråningar og blomsterbed • Grus og hagesingel

Ta kontakt på tlf. 53 75 62 51

Vikedal, mob. 922 22 118, 950 58 745

• Hagesingel • Veggrus • Pukk/aVrettingsmasser

Tlf. 53 75 77 77 5590 Etne

www.etnesandogpukk.no • sogpas@online.no

Graving - Transport - Sprenging Graving - Transport - Sprenging Natursteinmuring Natursteinmuring Sal av grusmasser, utleige av Sal av grusmasser, utleige av bosscontainer/minigraver/minidumper bosscontainer/minigraver/minidumper

TUNGESVIK BYGG - når du vil realisere hus- eller hyttedraumen!

Vi har erfaring med prosjektering, produksjon og oppsetjing av hus og hytter sidan 1974. Dette gjer oss til det naturlege valet for deg som vil realisere draumen - anten det er på fjellet eller ved sjøen. Du er alltid velkommen til ein hus- eller hytteprat hos oss!

4

SOLGT

NORGES LEIANDE HUSBYGGJAR OPPFYLLER DRAUMAR I DITT NÆRMILJØ

17 BOLIGTOMTER MED BÅTPLASS, SJØBOD OG BADEPLASS Me har starta salget av tomter på Trovågfeltet, sørvest-vendte tomter med utstikt til Haraldseidvågen og Ålfjorden. Finnkode 61138776 eller kontakt oss for informasjon.

Mesterhus sine arkitektteikna hus blir bygde av lokale handverkarar med Mesterbrev. Husa er baserte på skreddarsaum som vi enkelt kan tilpasse dine behov. Nybygg, ombygg, påbygg eller rehabilitering. Vi kombinerer dine ønsker med fagkunnskap og solid handverk. Vi oppfyller husdraumen, og vi gjer det med tryggleik og faste rammer. Vi tilbyr mange hus, men berre eit løfte. Det blir som avtalt.

Haukeliveien 353, 5574 Skjold • tlf. 52 76 72 00 Mobil 982 35 802 / 982 35 809 • kv@kalsvteit-vik.no www.kalstveit-vik.no

WWW.MESTERHUS.NO


bygg og Bu

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

21

Trapper i form og utførelse etter kundens ønske.

Ferdigbetong

Transport og pumping 24 mobile og stasjonære betonganlegg i Norge

Betongvarer

ig-rør og kummer, kabelkanaler og trekkekummer Murblokker, kantstein og belegg

Elementer

For alle typer bygg, samt sikkerhet i tunneler

Kvalitet - trinn for trinn! Tlf. 53 77 52 00 mail@olenbetong.no www.olenbetong.no Tlf. 53 76 84 45 • www.olen-trevare.no • Firmapost@olen-trevare.no • 5568 Vikebygd

helgevold.com

52 76 60 00 / kontakt@helgevold.com

Drømmer du om

SMARTHUS?

- KOMFORT OG ENERGISPARING FOR DEN PRISBEVISSTE TOSHIBA MIRAI er en helt ny varmepumpemodell utviklet og designet i Japan i beste Toshiba-kvalitet. Modellen leveres i tre effektstørrelser med energimerket A+.

UANSETT HVA SOM SKJER UTE GIR TOSHIBA VARMEPUMPER PERFEKT TEMPERATUR INNE

Mirai har et moderne og stilfullt design. Med lydnivå helt ned til 23 dB(A) er Mirai blant de mest stillegående i klassen. Innedelen er utstyrt med selvrenserfunksjon som sikrer lang levetid og optimal luftsirkulasjon. Mirai passer for boliger med lavt til middels varme- og kjølebehov.

filterdk.no

TOSHIBA MIRAI

Skal du bygge nytt hus er det viktig å tenke på de gode og langsiktige løsningene. Et smarthus gir deg mulighet til å styre både lyd, lys, varme og låsemekanismer ved bruk av mobiltelefon. Det gir deg med andre ord en enklere og mer komfortabel hverdag.

Kontakt oss for mer informasjon om Smarthus.

TOSHIBA MIRAI 13, 4500 W (Veil. pris kr. 14 990,-)

Nå kun kr 13 990,- inkl. montasje*

Bjarte Lauareid: Tlf 976 05 432 / 965 00 707 / bjarte@lauareid.no. Kampanjeslutt 30.09.16. *Inkludert i montasje: Se toshibavarmepumper.no/montasje

elektro - telecom - automasjon


22

tema

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Tok utgangspunkt

i det gamle Då Elin og Roger Berge skulle byggja seg nytt hus tok dei utgangspunkt i det gamle huset som stod på garden.

Irene Mæland Haraldsen

På toppen av Roafeltet i Ølen har dei funne sin draumeplass. Med fantastisk utsikt over fjorden og med fjellet berre eit steinkast unna er ekteparet Berge svært nøgd med sin nye buplass. Her har dei sett opp nytt bustadhus i tillegg til romsleg garasjebygg med leilegheit i andre etasje. På den sju mål store tomta, som ein gong i tida høyrde til Roa-garden, står fortsatt både hønsehuset, grisehuset og løa igjen og vitnar om tida då folket på garden livnæra seg av det jorda gav. I dag er det Elin (44), Roger (42) og dei fire borna i alderen 13 til 21 år som rår grunnen, saman med huskatten Pus, eit par høner, ein hane og ein liten flokk med lam. — Det er ein eigen atmosfære her oppe, seier Elin Berge og tenkjer tilbake til åra då besteforeldra hennar budde på staden. — Dette er farmor og farfar sin gard. Her har eg masse gode barndomsminne frå. Me sprang ofte opp til farmor sidan eg budde i huset rett nedanfor, seier ho. Før dei f lytta til Roa-garden budde familien Berge nokre få meter lenger nede i bustadfeltet, men då dei fekk høve til å kjøpa slektsgarden var dei ikkje i tvil. Her ville dei busetja seg og byggja seg nytt hus på staden der det gamle våningshuset frå 1860 stod. I løpet av byggjeprosessen budde dei ei tid i det gamle huset, og i november i fjor kunne dei flytta inn i nytt hus som var bygd etter mal frå det gamle. — Me budde i gamlahuset medan me bygde kombinert garasje med leilegheit på toppen og kontor i første etasje. Når garasjen, eller vognhuset som det

Roger og Elin Berge likar å ta vare på det gamle. Bordet i stova er laga av ei gamal dør som stod i gamlahuset.

kallast, var ferdig flytta me inn der medan huset vart bygd, fortel dei.

Kopi av gamlehuset Før dei sette i gang med byggearbeidet kontakta dei arkitekt som fekk i oppgåve å teikna eit bustadhus med utgangspunkt i gamlahuset. Resultatet er blitt eit vakkert gardshus med eit herskapeleg preg. — Me ville ha huset mest mulig likt det opphavlege. Romfordelinga er nokolunde lik, men vindauga er sleppt litt ned og takhøgda er auka til 2,5 meter, fortel Roger Berge som har stått for det meste av arbeidet med dei to husa.

Berge jobbar er snekkar av yrke og har brukt store deler av fritida si på å få husa i stand. — Eg hadde ein med meg til å reisa huset. Og så har me leigd hjelp til maling og tapetsering, i tillegg til arbeidet med murane ute, fortel han.

Vedlikehaldsfritt Både hus og garasje er oppført med tanke på framtidig vedlikehald. Mest mogeleg vedlikehaldsfritt var eit av elementa dei la stor vekt på før byggjestart. Kledning er av hard kjerneved som er festa med bygningsspikar for å etterlikna gamal byggeskikk. Taket har fått Altaskifer, og solide steinmurar frå eige tun pyntar opp

rundt husa og i hagen og bidreg til minimalt med vedlikehald i åra som kjem. — Murane er bygd opp av utskoten masse frå tunet, fortel snekkar Berge og viser området som er skote ut for å opna opp i tunet. Før gjekk grasbakken like ned til tunet. I dag er store mengder jord og fjell fjerna for å gje plass til dei nye husa på tomta.

Kvalitet Det er ikkje berre utvendig bygningane ber preg av kvalitet og solid handverk. Kjøkkenet har fått den siste malingsstrøket på plassen, listverket rundt vindauge og dører er valt ut etter modell av

gamalt listverk og i hallen dominerer ei solid trapp som endar i ein staseleg balkong i andre høgda. Til og med eit godt gamaldags spiskammers er det blitt plass til. Val av møblar vitnar om stilsikker smak og fleire av møblane er laga av material som er funne på garden. Ei gamal dør er blitt eit spanande og vakkert salongbord. Plankar frå den gamle kaien ved sjøen har fått nytt liv som tv-benk og hylleseksjon og det gamalt materieal frå gården er blitt til eit solid spisebord med plass til heile familien. — Denne gamle døra stod i gamlahuset. Den kunne eg ikkje kasta. Bordet som døra kviler på var også noko eg fann


TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Det er ein eigen atmosfære her oppe

bygg og Bu

23

Det nye huset til Elin og Roger Berge i Ølen er bygd etter same stil som det opphavlege huset på garden.

Garasje med leiligheit i andre etasje.

Hallen er dominert av ein herskapeleg balkong. Veggen er dekorert med bildetapet av det gamle gardshuset.

Kjøkkenet er handmåla. Det store spisebordet har far i huset laga.

FOTO:Irene Mæland Haraldsen

i gamlahuset. Møblane av gamle plankar har mannen min laga, fortel Elin som ved hjelp av sin gode smak og ein nevenyttig mann har skapt eit unikt interiør.

Nye prosjekt Som huseigar står ein som regel ikkje i beit for arbeid, og på Roa-garden har dei framleis fleire prosjekt som står på ventelista. — Dette uthuset er eit gamalt grindahus. Det har me planar om å plukka frå kvarandre og reparera grunnmuren før eg set det saman igjen. Og både grisehuset og løa skal restaurerast, fortel dei og har planane klare for korleis tunet skal bli når alt er heilt ferdig. — Det står ein del arbeid igjen, men me har ein plan, seier dei.

Doble dører som går innover ynskjer folk velkomne til gards.

Smart løysing. Takrennene har oppsamlingskum for rusk i passe høgd.


2990

Perfekt til bruk med dykkertpistol for listing, spikring av panel og MDF plater mm. Lett å transportere. 24 6 liter. 1,5 hk. 8 bar

990

tema

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

SLANGESETT Basic for sentralstøvsuger 8 meter sugeslange med på/av bryter i håndtaket. Leveres komplett med teleskoprør, kombimunnstykke og møbelmunnstykker

1290 3790,Bosch vaskemaskin

WAB28266SN

LADY EASY CLEAN VEGGMALING

-20%

For tørre rom. Lett å påføre, spruter ikke. Dekkgaranti, maks 2 strøk. Meget luktsvak. Suveren vaskbarhet, gir en flekkavvisende og skjoldfri overflate. Meget slitesterk. Glans 10. 3 liters spann

på alt garn fra Sandnes, Viking og Gjestal

329 Coop byggekonto - en enkel måte å betale på

Bli medlem se coop.no

3 liter

Butinox interiør STUE/GANG/SOV

Coop Byggmix Ølen man-fre 9-19 lør 9-15

Sandeid og Ølensvåg – nye eneboliger • Gunstig finansiering gjennom Husbanken (80%) • Inntil 4 soverom • 2 bad • Carport • Gode solforhold og nydelig utsikt over fjorden • Sentralt ift. skole, barnehage, dagligvare og forretninger.

TA KONTAKT FOR VISNING Kontaktperson: NILS TERJE SOLBERG nilsts@bergesag.no 98 22 93 21

ENEBOLIG I VÅGSHAGEN I ØLENSVÅG

Ca.135 m2 BRA 4 soverom Fra 3.590.000,- + omk.

• Gunstig finansiering gjennom Husbanken (80%) • Inntil 4 soverom • 2 bad • Sentralt i forhold til skole, barnehage, dagligvare og forretninger.

Besøk oss i Haugesund: Berg senteret, Longhammarvegen 36, 5536 Haugesund

TA KONTAKT FOR VISNING Kontaktperson: NILS TERJE SOLBERG nilsts@bergesag.no 98 22 93 21

Besøk oss i Ølensvåg: Haukelivegen 676, 5582 Ølensvåg

Telefon: 53 77 54 00 bolig@bergesag.no bergesag.no

bergesag

Ginungagap

Ca.137 m2 BRA Inntil 4 soverom Fra 3.390.000,- + omk.

ENEBOLIG I REKKE PÅ BALAHAUGEN I SANDEID


TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

bygg og Bu

MØBELERINGSKONSEPT - for deg som vil kosa deg på hytta.

Me møblerer heile eller deler av hytta. • Montering • Faste kjøreruter. Princess Etne tilbyr måltaking, søm, levering og montering av gardiner, solskerming m.m.

Opningstider: mandag - torsdag 10.00 - 18.00 fredag 10.00 - 19.00 lørdag 10.00 - 15.00 Etne senter • Telefon 53 77 09 99

25


26

tema

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Meir enn 40 år med hamm Torstein Nymoen

Byggmeister Atle Rosseland (63) har svinga hammaren i over 40 år. Og har ikkje tenkt å gi seg med det første.

Grannar treffer han på jobb, på eit restaureringsoppdrag ved Mørkeli i Etne. Byte av tak og kledning held han på med. Kapsen er på, det same ei t-skjorte med eit stor amerikansk flagg på. Hammaren heng i beltet, smilet er breitt og tunga skarp. Atle Rosseland er tredje generasjon husbyggar. Bestefaren var snekker og hadde eige sagbruk i Strandebarm i Hardanger, og også faren var snekker. Sjølv voks han opp i Arna ved Bergen dei første åra, før familien flytta til Odda då han var seks. Der budde han fram til han var 16 og flytta

for å gå på skule. Så var han i militæret og kom tilbake til Odda, der han jobba hos både byggmeister Reinsnos, byggmeister Skår og byggmeister Lorentz Eikemo. Han jobba også som taktekkar, før kjærleiken drog han til Etne i 1974. Då fekk han først jobb hos Arne Birkenes. Året etter starta han for seg sjølv, medan Arne Birkenes framleis var fagleg ansvarleg, før han starta opp som heilt sjølvstendig byggmeister i 1981. Over 200 hus med smått og stort har han snikra til saman. Dei fleste i Etne. Men det står også hus i Sauda, Odda og Bergen han har

sett opp. Og 13-14 hytter, mellom anna i Vågslid og på Hovden. Berre frå sitt eige vindauge heime på Silda ser han 40 bustadar han har bygd. Den største jobben er den tidlegare møbelforretninga i Etne. 500 kvadrat over tre etasjar. — Trivsel, svarar han på spørsmålet om kva som held han i bransjen.

Mykje å gjere Og Rosseland synest det er kjekt å skape ting. Og prestere, kvar dag. — Yrkesstoltheita mi er like stor i dag som før, seier han. Etter 42 år i Etne har han ikkje

vore ein dag arbeidsledig, og ordreboka er velfødd. Han fortel om ein bransje som har endra seg opp gjennom tida. — Før i tida var eit hus eit bygg med fire veggar og tak. Eg fekk ein haug med material, og kunne sette i gang. I dag er det mykje meir prosjektering, detaljteikningar med vinklar både hit og dit. Mykje funkishus. Og så er dette all denne teipinga i dag. Det er nesten meir teiping og skruing enn spikring. Det er tetting og trykktestar – og ufatteleg mykje dokumentasjon, slår han fast. Nokre få uhell har det vorte opp gjennom åra. Eit par fall frå


bygg og Bu

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

27

Om du står der som ein pingvin med flapsane ned, så har du ikkje noko i denne bransjen å gjere

Atle Rosseland har alltid likt å skape ting. Etter over 40 år med hammaren, har han ingen planar om å gi seg. FOTO: TORSTEIN NYMOEN

mmaren stillas og stige, og to gonger har han skote spikaren i seg sjølv. Ein gong gjennom overarmen og ein gong gjennom tre fingre. — Eg var heldig den gongen med armen, at ikkje den gjekk gjennom beinet, seier han. Også handa berga han, utan men. Men smerta hugsar han. — Mykje morfin, men likevel steike vondt då dei drog spikaren ut, seier han. Rosseland oppfattar rekrutteringa til yrket som god. — Det er mange dyktige snikkarlag i området, seier Rosseland som sjølv har hatt ansvar for fem lærlingar som alle har tatt

God rekruttering svennebrev i hans firma. — Kven passar yrket for? — Du må vere litt tøff, og ha tru på deg sjølv. Og så må du ikkje klage på vind og vêr på Vestlandet. Om du står der som ein pingvin med flapsane ned, så har du ikkje noko i denne bransjen å gjere, seier han.

Eldre førebilete Sola skin frå klår himmel når me treffer han. Sånn er det ikkje kvar dag. — Kom tilbake når det sluddar og stormar, så skal du få sjå. Det er då motivasjonen må vere til stades, seier han.

— Kor lenge vil du halde på med dette? — Så lenge helsa held, og der har eg to førebilete. Olav Vaa og Arne Birkeland, som har passert 80 og framleis held på, seier han. — Kva er det du ikkje har bygd, men har drøymd om å byggje? — Ei trekyrkje. Det hadde vore flott, men det er nok for seint no, legg han til.

Tømraryrket er populært blant dei unge, og mange verksemder står klare til å ta i mot lærlingar i faget. I takt med endringa i oljebransjen erfarer også Rogaland fylkeskommune at dei unge no søkjer seg mot fag kor det er enklare å få jobb. Til dømes innan bygg- og anlegg-sektoren. I vårt distrikt er det Ølen vidaregåande skule som tilbyr studieløp for tømrarfaget gjennom Vg1 bygg- og anleggsteknikk og Vg 2 byggteknikk. Læretida etterpå er to år.

Ein kan også ta sveinebrev som tømrar ved å jobbe i bedrift, men då må du ta teorien som privatist. Tilgangen på læreplassar ute i verksemdene er god, ifølgje dagleg leiar ved Haugaland opplæringskontor, Bjørn Johannessen. Dei er éin av tre aktørar på Haugaland som formidlar læreplassar. — Me har fleire store aktørar som er flinke til å ta i mot lærlingar. Per i dag klarer vi å tilby læreplass til tømrar til alle i området, og også lenger ut mot byen er moglegheita for å finne læreplass god, fortel han.


28

tema

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

Der

n e l Ø d n a l e g 149 a H 80 år

kunnskapen Alle

gror

Ampler

Ord. opp til kr. 299,-

SOMMERSALG! Phalaenopsis 2 stilker

79

Leone modulgruppe

Dvergsøy modulgruppe

90

Vår

8990

5990

12 cm potte,ssiker! a l k n g i s e 50 cm høyde d Ventura modulgruppe

Milano modulgruppe

6990 Medlemstilbud

HØSTSALG!

30-50% på busker, trær og vintergrønt Gjelder onsdag-søndag

Ølen

Calluna Garden Girls

4

100

FOR

KUNDEKLUBB

8990

Der

11 cm potte

kunnskapen gror

(SØNDAGSÅPENT 12 - 18) Tlf: 53 76 80 26

Distriktets eldste og største hagesenter med stor egenproduksjon Vi tar forbehold om trykkfeil, forsinket levering eller at enkelte produkter raskt kan bli utsolgt.

Besøk oss på hageland.no


Logo Forslagnr.: 02 Dato: 29.08.2016

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

29

bygg og Bu

Vi tilbyr elektro og EKOM-tenester til kundar på Haugalandet, i Sunnhordland og langs Hardangerfjorden. Aut. El-installatør

KAN DU DRøyME DET, KAN ME GJERE DET VERKELEG! Varme & Bad består av 200 røyrleggjarbedrifter. Du kan bruke oss til kva det måtte væra. Når du skal byggje bad, installere røyr, varmepumpe, golvvarme og boligsprinkling. For deg handlar det om trygghet og tillit. For oss handlar det om fagstolthet

• Elektroservice • Smarthus • Termografering

• EKOM • Internkontroll • Varmepumper

Med fagleg kompetanse og gode prisar leverer vi komplette installasjonar på hus, hytte, naust og garasje etter dine ynskjer.

Velkommen innom vårt hovedkontor i Etne sentrum. 5593 Skånevik • 53 77 12 50 • www.johansen-ror.no VARME & BAD - NORGES ENESTE LANDSDEKKENDE RØRLEGGERKJEDE FOR PRIVAT- OG BEDRIFTSMARKEDET

NYHET NYHET NÅ MED NÅ MED TO-SETER! TO-SETER!

NYBIG BIGBOSS! BOSS! NY BEDRE ENN NOENSINNE. BEDRE ENN NOENSINNE.

Maskinen på bildet er ekstra utstyrt. Maskinen på bildet

er ekstra utstyrt.

SPORTSMAN 6X6 570 EPS

SPORTSMAN 6X6 570 EPS 134.900:- inkl. mva. 134.900:inkl. mva. • REGISTRERT SOM EU-TRAKTOR FOR 2 PERSONER • REGISTRERT SOM EU-TRAKTOR • EKTE SEKSHJULSTREKK FORPOLARIS 2 PERSONER • EFFEKTIV MOTORBREMS MED • POLARIS EKTE SEKSHJULSTREKK ADC OG EBS

• EFFEKTIV MOTORBREMS MED ADC OG EBS

• ELEKTRONISK SERVOSTYRING DRIVSTOFFGJERRIG MOTOR ••ELEKTRONISK SERVOSTYRING OG 70% STØRRE BENSINTANK • DRIVSTOFFGJERRIG MOTOR •OG HØYOGSTØRRE LAVGIR, BENSINTANK REVERS, PARK 70% OG NØYTRAL

• HØY- OG LAVGIR, REVERS, PARK OG NØYTRAL

• TIPPBART LASTEPLAN SOM 362 LASTEPLAN KG •LASTER TIPPBART SOM • PRODUSERT LASTER 362MED KG 25 ÅRS ERFARING

• PRODUSERT MED 25 ÅRS ERFARING

WWW.POLARISINDUSTRIES.NO • FACEBOOK.COM/POLARISNORWAY

Ta kontakt med Ronny Øvrevik mob: 909 24 995 • mail: ronny@martek.no

Skogvegen 11a 5460 Husnes Mobil: 99 61 93 49 Epost: trygve.hansen@knett.no

Har du

BYGGEPLANER?

Byggefirma Dommersnes & Larsen AS holder til på Dommersnes industriområde i Vikebygd. Bedriften ble etabert i 1994.

Dommersnes & Larsen AS utfører mange typer byggeoppdrag, vi bygger det meste. Vi utfører oppdrag på hele Haugalandet og ellers rundt om i distriktet! Vi har en dyktig og stabil arbeidsstokk på 20 ansatte og 3 lærlinger! Har du byggeplaner - ta kontakt så skal vi sammen få realisert dine planer fram til ferdig bygg!

Tlf. 53 76 91 55 • 5568 Vikebygd post@bdl.no • www.bdl.no

WWW.POLARISINDUSTRIES.NO • FACEBOOK.COM/POLARISNORWAY

Roa Tomteselskap AS

20 leiligheiter

13 einebolig

ALLEREIE SELD!

1.

Opplev det gode liv på Roastrand i Ølen med kort veg til både jobb, barnehage, skule og handelssenter, fritidsaktivitetar, idrettsanlegg, turområde og eit aktivt næringsliv.

BYGGTRINN ER I GANG!

For meir informasjon ring Morten Helland 458 65 508

morten@minbit.no minbit.no

Kvart niande minutt oppstår det ein vass-skade i eit hus eller ei hytte. Den kraftige auken har ført til at erstatningane har skote i vêret, viser nye tal frå Finans Norge. I første halvår i år er det utbetalt 1,1 milliardar kroner i erstatning, 22 prosent meir enn på same tid i fjor. I den same perioden er det registrert heile 30.000 vass-skadar, noko som er ein auke på 16 prosent. Mykje av auken kjem av vassskadar som har oppstått etter store nedbørsmengder. — Når skite vatn strøymer inn i bustaden, inneber det stort ubehag og mykje ekstra arbeid, seier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge. Hyppigheita av kraftig nedbør har auka over mange område i landet, og klimaendringane kjem til å gi større nedbørsmengder, peikar ho på. Dei fleste vasskadane kjem likevel av skader på rør som følgje av frost. Det har ikkje vore så mange frostskadar sidan den kalde vinteren i 2010 og 2011. — Det er viktig å halde bustaden eller hytta tilstrekkeleg varm for å unngå frostskadar, seier Neverdal. (NPK)

Opna 12 meter høgt «elghotell

Livet tett på

5

Stadig fleire vass-skadar driv erstatningar i vêret

For gode finansordningar ring oss 03240 / 52705000

Fredag blei det opna eit «elghotell» i Espedalen i Oppland, der ein kan sove i naturen og få sjå det største elgtrekket i Europa. Det er turistbedrifter og Oppland fylkeskommune som har gått saman om turistdestinasjonen som blir kalla «Elgland», skriv NRK. Målet med det nye signalbygget er at naturinteresserte frå fjern og nær skal kunne få oppleve både elg og andre dyr på nært hald. (NPK)


30

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2016

TINGLYST! Omsetting av eigedomar i Etne kommune Gnr 84, bnr 53 er overdrege for kr 250.000 frå Georg Nervik, Lars Nervik og Torbjørn Nervik til Marit Oppedal (02.08.2016) Gnr 129, bnr 25 er overdrege for kr 2.500 frå Gudrid Tungesvik til Bjørn Ole Tveitnes (03.08.2016) Gnr 65, bnr 1 er overdrege for kr 6.800.000 frå Ann Therese Ripel Jensen og Eivind Jensen til Else Merete Frette og Kristian Nordgård (04.08.2016) Salet omfattar også Gnr 65, bnr 2 Salet omfattar også Gnr 66, bnr 2 Salet omfattar også Gnr 67, bnr 9 Gnr 84, bnr 20 i Etne kommune er overdrege frå Hugo Nordang til Erik Nordang og Kirsti Nordang (08.08.2016) Overdraginga omfattar også Bersagelveien 532 (Gnr 98, bnr 134) i Sandnes kommune Gnr 104, bnr 48 er overdrege frå Aslaug Efjestad til Sissel Efjestad (09.08.2016) Del av Gnr 136, bnr 13 er overdrege frå Siri Sunniva Endresen til Sigurd Endresen og Mari Espeland (09.08.2016) Gnr 136, bnr 24 er overdrege frå Siri Sunniva Endresen til Sigurd Endresen og Mari Espeland (09.08.2016) Gnr 123, bnr 3 i Etne kommune er overdrege frå Lars O Tungesvik til Gunvor Helene Tungesvik (11.08.2016) Overdraginga omfattar også Kollen 43 (Gnr 133, bnr 51) i Kvam kommune Gnr 3, bnr 3 er overdrege for kr 1.430.000 frå Kjetil Steine til Rune Steine (12.08.2016) Gnr 20, bnr 145 er overdrege for kr 400.000 frå Elin Storsæther Robberstad til Jorunn Taraldsøy Grindheim (02.08.2016) Gnr 20, bnr 146 er overdrege for kr 720.000 frå Elin Storsæther Robberstad til Jon Thorvald Håvardsen (02.08.2016) Gnr 91, bnr 5 er overdrege for kr 185.025 frå Vidar Djønne til Lars Djuve (15.08.2016) Gnr 140, bnr 54 er overdrege for kr

Brødrene Mæland Prosjekt As har seld to eigedommar i Osnes-feltet (gnr. 14) i Etne. 2.597.000 frå Tungesvik Prosjekt as til Randi Hjelmervik og Ørjan Hjelmervik (17.08.2016) Gnr 131, bnr 32 er overdrege frå Bernt Olav Winterthun til Bjørg Lillian Winterthun (22.07.2016) Gnr 14, bnr 67 er overdrege for kr 2.574.133 frå Brødrene Mæland Prosjekt as til Annelise Tjelmeland (22.08.2016)

Gnr 14, bnr 66 er overdrege for kr 2.298.250 frå Brødrene Mæland Prosjekt as til Ioan Cismas og Mihaela-Oana Cismas (22.08.2016) Del av Gnr 141, bnr 21 er overdrege for kr 1.100.000 frå Frank Andersson til Jane Andersson Kvalfoss og Marion Pedersen Windheim (23.08.2016) Overdraginga omfattar også del av Gnr 141, bnr 25 Overdraginga omfattar også del av Gnr

141, bnr 57 Del av Gnr 131, bnr 82 er overdrege frå Trygve Johan Frøiland til Kari Synnøve Knutsen (24.08.2016) Gnr 136, bnr 222 er overdrege for kr 1.600.000 frå Oddvar Tvedten til Tungesvik Prosjekt as (29.08.2016) Salet omfattar også Gnr 136, bnr 223 Salet omfattar også Gnr 136, bnr 224 Salet omfattar også Gnr 136, bnr 225

FOTO: Arne Frøkedal

Gnr 136, bnr 2 er overdrege for kr 900.000 frå Oddvar Tvedten til Tungesvik Prosjekt as (29.08.2016) Del av Gnr 84, bnr 37 er overdrege for kr 230.000 til Else Marie Aasbøe Olsen, Magnar Olsen, Georg Nervik, Lars Nervik og Torbjørn Nervik (31.08.2016) Salet omfattar også Gnr 84, bnr 54 Kjelde: Statens kartverk

Omsetting av eigedomar i Vindafjord kommune Apalviklia 9 (Gnr 260, bnr 31) er overdrege for kr 2.750.000 frå Eli Sandsgård til Anne Sofie Sandvik (01.08.2016) Del av Movegen 469 (Gnr 48, bnr 10) er overdrege frå Kjell Johan Vetrhus til Anne Kristin Leinebø, Jostein Vetrhus og Olav Vetrhus (02.08.2016) Del av Movegen 469 (Gnr 48, bnr 10) er overdrege frå Anne Kristin Leinebø og Olav Vetrhus til Jostein Vetrhus (02.08.2016) Saudavegen 3880 (Gnr 86, bnr 2) er overdrege frå Kjell Johan Vetrhus til Anne Kristin Leinebø, Jostein Vetrhus og Olav Vetrhus (02.08.2016) Del av Saudavegen 3880 (Gnr 86, bnr 2) er overdrege frå Jostein Vetrhus og Olav Vetrhus til Anne Kristin Leinebø (02.08.2016) Del av Isvikvegen 39 (Gnr 166, bnr 105) er overdrege frå Oddbjørn Mangrud til Liv Eidhammer Mangrud (03.08.2016) Overdraginga omfattar også Gnr 166, bnr 248 Lysenutvegen 16 (Gnr 13, bnr 192) er overdrege for kr 1.700.000 frå Tore-André Helgevold til Petter Asheim Nordskog

(03.08.2016) Håkullvegen 9 (Gnr 166, bnr 212) er overdrege for kr 1.600.000 frå Kjartan Moe Hustvedt til Linda Mortveit Haraldseid (04.08.2016) Stokkastrandvegen 124 (Gnr 138, bnr 12) er overdrege for kr 2.400.000 frå Even Rødde til Bjørghild Lunde og Peder Lærdal (04.08.2016) Gnr 268, bnr 23 er overdrege for kr 160.000 frå Johannes Risøy til Henrik Risøy og Sigmund Risøy (10.08.2016) Del av Gnr 104, bnr 2 er overdrege til Johan Magnus Marvik og Mathilde Marvik (10.08.2016) Overdraginga omfattar også del av Tørsdalsvegen 258 (Gnr 113, bnr 12) Saudavegen 3644 (Gnr 91, bnr 1) er overdrege for kr 3.400.000 frå Karen Bjørnsen til Jostein Blikra (10.08.2016) Gnr 169, bnr 61 er overdrege for kr 990.000 frå Vikaneset Panorama as til Audun Habbestad og Bente-Elin Hansen Sørbø (10.08.2016) Stølsvegen 21 (Gnr 13, bnr 97) er overdrege for kr 1.900.000 frå Jarle Lien til Åshild Skeie (11.08.2016)

Vikevegen 42 (Gnr 166, bnr 68, seksjon 8) er overdrege for kr 1.900.000 frå Håvard Tveit og Iselin Eidhammer Tveit til Ellen Marie Andersen (11.08.2016) Gnr 169, bnr 113 er overdrege for kr 750.650 frå Vikaneset Panorama as til Charlotte Gjerdevik og Øystein Gjerdevik (16.08.2016) Naustvikvegen 194 (Gnr 326, bnr 92) er overdrege for kr 2.500.000 frå Vikingstad as til Kjetil Vikingstad (16.08.2016) Salet omfattar også Gnr 326, bnr 116 Gnr 169, bnr 94 er overdrege for kr 790.000 frå Vikaneset Panorama as til Astrid Elin Kvåle Nygård og Tore Nygård (16.08.2016) Lindvikvegen 26 (Gnr 84, bnr 58) er overdrege for kr 3.425.000 frå Sandra Irene Larsen og Sigve Harald Larsen til Simon Gunvaldsen Langåker og Siv Astrid Langåker (16.08.2016) Gnr 294, bnr 213 er overdrege for kr 840.000 frå Vindafjord Tomteselskap as til Andreas Fosse og Karen Ege Fosse (16.08.2016) Eikebakken 11 (Gnr 67, bnr 146) er overdrege for kr 2.500.000 frå Arne

Flydal til Jarl Magnus Lien og Kjerstina Særsten (17.08.2016)

Andreassen og Bjarne Sakarias Andreassen til Jakob Blikra (23.08.2016)

Gnr 316, bnr 62 er overdrege for kr 10.000 frå Peder Sagstad til Frode Opheim (22.08.2016)

Del av Gnr 66, bnr 157 er overdrege frå Jakob Blikra, Jakob Moe Matre, Andreas Andreassen, Bjarne Inge Andreassen og Bjarne Sakarias Andreassen til Arnt Richard Andreassen (23.08.2016)

Haugsvegen 17 (Gnr 316, bnr 13) er overdrege frå Knut Olaf Haraldsen til Anne Sophie Evar Haraldsen (23.08.2016) Gnr 185, bnr 88 er overdrege for kr 700.000 frå Terje Egil Kleiven til Isvik Helse as (24.08.2016) Vestrevegen 102 (Gnr 159, bnr 37) er overdrege for kr 4.400.000 frå Gunnar Andersen Solli til Stine Cathrine Haavik Osmundsen og Trond Osmundsen (24.08.2016) Gnr 294, bnr 212 er overdrege frå Vindafjord Tomteselskap as til Vindafjord kommune (25.08.2016) Del av Gnr 66, bnr 153 er overdrege frå Jakob Blikra, Andreas Andreassen, Arnt Richard Andreassen, Bjarne Inge Andreassen og Bjarne Sakarias Andreassen til Jakob Moe Matre (23.08.2016) Del av Gnr 66, bnr 154 er overdrege frå Jakob Moe Matre, Andreas Andreassen, Arnt Richard Andreassen, Bjarne Inge

Del av Gnr 66, bnr 156 er overdrege frå Jakob Blikra, Jakob Moe Matre, Andreas Andreassen, Arnt Richard Andreassen og Bjarne Inge Andreassen til Bjarne Sakarias Andreassen (23.08.2016) Del av Gnr 66, bnr 155 er overdrege frå Jakob Blikra, Jakob Moe Matre, Arnt Richard Andreassen og Bjarne Sakarias Andreassen til Andreas Andreassen og Bjarne Inge Andreassen (23.08.2016) Gnr 254, bnr 77 er overdrege for kr 300.000 frå Kåre Tjelle til Torvald Kambestad (30.08.2016) Vikevegen 1210 (Gnr 330, bnr 21) er overdrege for kr 2.800.000 frå Rolf Alne til Gunn Vikingstad (31.08.2016) Salet omfattar også Gnr 330, bnr 24 Kjelde: Statens kartverk

Byggogbu2016 8september  

Grannar Etne Vindafjord Temaavis

Byggogbu2016 8september  

Grannar Etne Vindafjord Temaavis