Page 1

granberg 1960 2010


1886 1877 1870

Otto Granberg startar företag i Ringarum och börjar serietillverka möbler.

Fabriken flyttar till Norrköping. Granbergs tillverkar fönster, dörrar och trappor.

Josephine Cochrane uppfinner den första diskmaskinen. Eftersom kvinnor inte erkändes som uppfinnare på den här tiden fick hon presentera idén under . ett fingerat namn.

1897

Sonen Frans tar över Granbergs. Tillverkning av skolmöbler och inredningssnickerier startar.


Historien börjar

redan 1870 i Ringarum när Otto Granberg snickrade

ihop sina första stolar. Stolarna sålde han på marknader i trakten. Affärerna gick bra och Ottos snickeri inledde serietillverkning av möbler. Fabriken flyttade så småningom till Norrköping och utvidgade sortimentet med fönster, dörrar och trappor. Efter nära trettio år tog Ottos son Frans över företaget. Han fortsatte i faderns spår men gjorde också skolmöbler och inredningssnickerier. Drygt trettio år senare lämnade Frans över till sina söner Nils, Bängt, Oscar och Erik. De drev företaget vidare i samma anda som far och farfar. Granbergs blev tidigt kända för att ha livstidsgaranti på sina varor. Kvaliteten var hög och om något ändå gick sönder såg bröderna till att det blev lagat eller utbytt. Så är det än idag. Personlig service och pålitliga produkter. Nittio år efter att Otto började snickra stolar bytte företaget inriktning och Granbergs moderna historia inleddes 1960. Företaget började utveckla kök för funktionshindrade.

1939-45

Andra Världskriget pågår.

1901

Den första elektriska dammsugaren tillverkas.

1914-18

Första Världskriget pågår.

1920

Idén till det första kylskåpet tar form.

1934

Bröderna Nils, Bängt, Oscar och Erik övertar verksamheten under namnet Bröderna Granberg Snickerifabrik.

1945

Den första mikrovågs­ ugnen tillverkas.

1950

Företaget får patent på väggskåp med balanserade skjutluckor, EBO.

1956

Bertil börjar i företaget vid 18 års ålder. Hans kombination av tekniskt nytänkande och stark formkänsla banar väg för Granbergs ledande position på marknaden.


60-talet 1960

Granbergs tillverkar det första provköket för funktionshindrade på uppdrag av SVCK, Svenska Vanförevårdens Centralkommitté. Arkitekt är Henrik Müller.

1960

Stig Lindberg formger den populära servisen ”berså” för Gustafsbergs porslins­fabrik.

1960-69

I nästan varje kök finns ett bord med mönstret ”virrvarr” som Sigvard Bernadotte designade . för Perstorp i slutet av 1950-talet.

1963

Invalidbostadsbidrag införs permanent till funktionshindrade.

1960-64

Granbergs produktion ändras. Serietillverkning av handikappanpassade kök startar. Tillverkning av fönster, dörrar och trappor upphör.


Sedan 1960-talet

har Granbergs tillverkat handikappanpassade

kvalitetsprodukter och är världsledande inom kök för funktionshindrade. Kusinerna Lennart och Bertil Granberg har drivit familjeföretaget under närmare 40 år. För några år sedan gick de i pension och lämnade över till Lennarts tre söner. - Vi växte upp i snickerifabriken, berättar Bertil. Det var självklart att börja arbeta i företaget direkt efter skolan. Jag har alltid haft en drivkraft att lösa problem och tänka ut nya tekniska lösningar. Redan första sommaren rationa­ liserade jag fönstertillverkningen. - Våra fäder gav oss ansvar och lät oss arbeta med det vi var bra på, fortsätter Lennart. Vi blev företagsledare som ville bevisa att vår generation kunde utveckla företaget och öka lönsamheten. De började tillverka handikappanpassade kvalitetskök utifrån aktuella forskningsresultat. Den tidigare tillverkningen av fönster och dörrar upphörde helt. - Vår största drivkraft var att besöka dem som hade fått våra kök installerade och se hur mycket enklare och smidigare deras vardag hade blivit, säger Lennart. Vi ville ständigt utveckla och förbättra våra produkter. - Funktion, kvalitet och nytänkande har varit våra ledord, tillägger Bertil. Det var ett stort steg när produkterna blev certifierade och vi började exportera till USA och Kanada. - Vi har slitit hårt men det har absolut varit värt det. Jag kan inte tänka mig ett bättre arbete, summerar Lennart. Bertil instämmer.

1965 1964

Första beställningen av handikappanpassade kök kommer in från SVCK. Leveranserna startar.

Riksdagsbeslut ska lösa bostadsbristen. Miljon­ programmet inleds. Lennart Hyland driver en kampanj för eget boende åt handikappade ung­­­domar och Göteborgs universitetet får anslag till forskning kring kök för funktionshindrade.

1968

Leverans av 18 kök för ensamstående med funktionshinder i specialbostadshus . i Hageby centrum, Norrköping.


70-talet 1970

Aktiebolaget Bröderna Granberg Snickeri AB bildas.

Prototypen till det första köket med motordrivna höj- och sänkbara skåp och bänkar utvecklas . av Henrik Müller och . Bertil Granberg.

1970

Lennart Granberg börjar . i företaget. Granbergs är helt inriktad på handikappanpassade kök. Klargula, moderna kök lanseras.


Det doftar nybakade

hallonkakor i träningsköket på

De Geergymnasiet i Norrköping. Varje vecka kommer många elever från gymnasiesärskolan för att baka, laga mat och diska tillsammans med Birgitta Carlsson och Pia Hellenros som bland annat undervisar i kökskunskap. -Några elever sitter i rullstol och flera har andra fysiska handikapp. Det ställer höga krav på inredningen, säger Pia. - När allt praktiskt fungerar utan hinder kan eleverna lättare koncentrera sig på att läsa recept, hitta i skåpen, tillreda maten och städa efter sig, berättar Birgitta. Många tycker verkligen om att vara i köket och ser fram emot lektionerna. Granbergsköket är mycket funktionellt och hållbart. Under skåpen är det öppet för rullstolar, alla bänkar och skåp är höj- och sänkbara, skåpen har skjutluckor och kastrullskåpen har snurrfunktion. - Att arbeta här innebär ett ömsesidigt lärande, konstaterar Birgitta. Det är oförutsägbart och ofta en utmaning. Bäst av allt är att det finns en sådan glädje i kontakten med eleverna. Sedan är det fantastiskt att se elevernas framsteg och följa deras utveckling. Birgitta och Pia drömmer om att så småningom kunna inreda en hel träningslägenhet för eleverna med anpassade kök, badrum, städskåp och garderober.

1972

Plast blir vanligt som inredningsmaterial.

1975

Granbergs inleder export till Norge.

1975

Daghem åt alla . – ny reform. Granbergs inleder en intensiv tillverkning av köksinredning till förskolor.

1976

Export till Holland startar.

1977

Granbergs expanderar och har 36 anställda. Företaget flyttar till nya lokaler på Finspångs­ vägen i Norrköping.


80-talet 1981

Lennart Granberg blir . VD i företaget.

1980

Datorisering av . Granbergs produktion inleds.

1982

Bertil börjar göra köksritningarna i datorn.

1983

Tillverkningen rationaliseras och en toppmodern maskinpark installeras.

1985

Granbergs börjar tillverka höj- och sänkbara tvättställ. Granbergs öppnar . kontor i Stockholm . och Göteborg. Mikrovågsugnen lanseras i Sverige.


Gården ligger

inbäddad i grönska med vidsträckt utsikt över Glan.

När Inga-Lill och Carl-Gösta Kaijser renoverade huset från 1700-talet ville de ha ett kök som var modernt, funktionellt och passade in i herrgårdsmiljön. Granbergs erbjöd flexibel och praktisk inredning i tidlös design. - Vårt kök är specialdesignat med många fiffiga lösningar, säger Carl-Gösta. Det var viktigt för oss att behålla den stora gamla järnspisen men det innebar att köket blev svårplanerat, fortsätter han. Granbergs arkitekt lyssnade på våra önskemål och hade många bra idéer. Vi blev väldigt nöjda med resultatet. 20 år har gått sedan köket installerades och fortfarande fungerar det felfritt. - Jag har varit med om en trafikolycka och är skadad i nacken och ryggen, berättar Inga-Lill. För mig är det viktigt att undvika vridningar och lyft. Vi fick visst ekonomiskt bidrag från kommunen för att bekosta kökets speciallösningar. Köket har kastrullskåp med utdragbara hyllor, skafferi med hyllplan och korgar som är lätta att dra ut och ett städskåp utan sockel så att de slipper lyfta ut dammsugare och skurhink. - Det bästa är strykbrädan som jag bara kan vika ner från dörren till städskåpet, säger Inga-Lill. Jag slipper tunga lyft och trixande med att fälla upp brädan. - Det är väldigt smidigt med kökets alla praktiska funktioner när man är gammal och har lite ont i rygg och knän som jag, avslutar Carl-Gösta.

1988

Export till Finland.

Granbergs bildar bolaget Granberg Superior System tillsammans med det kanadensiska företaget Superior Millwork.

Företaget byter namn till Granberg Interior Mobile AB och får en ny profil.

Bakmaskinen blir årets julklapp.

1987

1989

120 kök levereras till ett servicehus i Kanada. Berlinmuren faller.


90-talet 1990-93

Finans- och fastighetskris.

1991

Ingen efterfrågan på kök. Granbergs får pris som årets utvecklingsföretag.

1993

Verti, ett lyftsystem för hyllplan i köksskåp lanseras.

1994

Företaget får en ny logotyp. Mobiltelefonen är årets julklapp.

1995

Granbergs gör stora förändringar i företagets struktur. Lyftsystemen vidareutvecklas så att de passar alla kök. Tobias Granberg börjar . i företaget.


Vännerna träffas

nästan alltid hemma hos Emma Johansson.

De lagar ofta goda middagar tillsammans och samlas kring köksbordet. - Mitt hem är den enda plats där jag kan känna mig helt fri eftersom jag vet att allt funkar, säger Emma. Jag har de anpassningar som behövs för min funktionsnedsättning och här kan jag röra mig utan hinder. Köksväggen är effektfullt svart mot de vita luckorna och i taket hänger en lampa i spännande design. Den trendiga fläkten har hon själv bekostat liksom listerna av ek. Den estetiska helheten är nästan lika viktig som den praktiska. - Köket med sina smarta lösningar ska vara en naturlig del av hemmet. Jag vill att det ska smälta in i lägenhetens övriga inredning, konstaterar Emma. Granbergs ritade och installerade Emmas kök 2005. Det är utformat utifrån hennes behov i samarbete med kommunen och en arbetsterapeut. Köket är mycket funktionellt med pålitliga tekniska lösningar. - Jag gillar verkligen att laga mat. I går lagade jag middag till tio personer. Även om mina behov styr utformningen så måste mina assistenter, vänner och familj också kunna använda köket, avslutar Emma. För jag använder mitt kök mycket. Och ofta.

1995

Granbergs första hemsida lanseras. Sverige blir medlem i EU.

1996

Invigning av Granbergs nya lokaler på Import­ gatan 30 i Norrköping. De nya lyftsystemen säljs till både Tyskland och Japan. Internetpaket blir årets julklapp. Eko-design blir ett begrepp.

1998 1997

Granbergs inleder samarbete med industridesignern BjörnÅke Sköld. Granbergs börjar sälja duschkabiner.

EU beslutar att införa euron som gemensam valuta.


00-talet 2001

Efter 15 år på den tyska marknaden med ständigt ökad efterfrågan på Granbergs produkter bildas det tyska bolaget Granberg Deutchland. Bolaget har kontor i Bielefeld i Tyskland.

2005

Lennart går i pension.

2003

Bertil går i pension.

Bröderna Petter och . Joel Granberg börjar . i företaget. Granbergs får AAA högsta kreditvärdighet.

2007

Exporten ökar och blir en viktig del i Granbergs verksamhet.

2008

Granbergs visar sina produkter på USA:s största mässa för kök . och badrum.


Granbergs produkter

är efterfrågade över hela världen. Från att

tidigare exporterat till Europa, USA och Kanada ringer numera återförsäljare även från Kina, Brasilien, Sydafrika och Ryssland. -Vi säljer komfortkök, säger Tobias som är VD och äldst av bröderna Granberg. Förut tillverkade vi enbart handikappkök men nu är det stor efterfrågan på funktionella och praktiska kökslösningar även för fullt friska. Många planerar för att kunna bo kvar i lägenheter och hus när de blir gamla och utrustar sina kök med smarta funktioner som förenklar vardagen. Alla tre bröderna började på Granbergs direkt efter skolan. Det var ett självklart val för dem. - Får man en stafettpinne då springer man, skrattar Joel som är produkt­ utvecklare. De har växt upp med företaget. Som barn var de fotomodeller till köks- och badrumskataloger och paketerade beslag hemma i garaget till olika leveranser. Sedan började de sommarjobba. - Lennart och Bertil gav oss tidigt mycket ansvar och trodde på oss, berättar Joel. - När jag var 23 år skickade de mig till Japan med hela ansvaret att utbilda montörer till en stor order handikappkök. Det var en utmaning och ett stort förtroende, tillägger Tobias. - Jag fick möjlighet att åka till Kanada för att sommarjobba på fabriken när jag var 19 år fortsätter Petter, som ansvarar för företagets marknadsföring. Det är inte en slump att den internationella marknaden har blivit brödernas stora satsning.

>I8E9<I>

2008

Granbergs deltar i mässor i USA, Holland och England.

2009

Finanskris.

Försäljningen i Tyskland ökar rejält.

2010

Ergo kök och Ergo bad introduceras.

2010

De flesta av Granbergs produkter är certifierade för amerikanska marknaden.

Granbergs exporterar till femton länder och har en världsledande position inom specialanpassade kök.


DESIGN FUNKTION KVALITET Verti är ett praktiskt

lyftsystem för dig som inte når de översta hyllorna i köksskåpen. Genom att trycka på en knapp sänks hyllplanen ner mot arbetsbänken. Själva skåpet rör sig inte. Nu är det enkelt att plocka fram det som behövs och sedan hissa upp hyllorna igen.

Diago är ett smidigt

lyftsystem som både kan sänka och flytta ut hela skåpet från väggen. Starka och tysta motorer driver systemet. Funktionen är lika användbar för den som sitter i rullstol som för den som vill nå översta hyllplanen utan att balansera på en stol.


För mig är det viktigt

att våra kunder ska kunna leva som

vanligt i sina hem även när armarna blir svaga, benen sviker eller ryggen värker. Mitt arbete handlar om att sätta mig in i olika människors fysiska begränsningar och tänka i nya banor. Om det är svårt att nå kaffekopparna på hyllan kanske hyllplanet kan komma ner. När skåpen under diskbänken är i vägen för rullstolen kanske diskbänkarna kan tillverkas med helt fria ytor under. I fall matkassen är för tung kanske en lyft kan hissa upp den på bänken. Om den ena får böja sig och den andra sträcka sig för att skala potatis kanske bänken ska vara höj- och sänkbar. Jag utformar förslag med alla specialanpassningar som behövs i hemmet utifrån varje enskild persons behov. Ritningarna presenteras i avancerade 3Dprogram där resultatet är lätt att se. Granbergs kreativa vision är att göra sysslorna i hemmet enklare, bekvämare och tryggare genom hållbara och funktionella lösningar i ny design. Joel Granberg, produktutvecklare

B aselift gör det

möjligt att ställa in bänkhöjden beroende på om du är lång eller kort, sitter eller står. Med baselift kan alla hitta en ergonomisk arbetsställning med arbetsytor i rätt höjd. Det är bara att trycka på knappen.

Flat är en av våra

senaste produkter. Lyften är gjord för en tv eller datorskärm och placeras bakom ett köksskåp. I nedsänkt läge kan du se film eller söka recept och i upphissat läge är skärmen helt dold av överskåpet.

Säker styrning

är mycket viktigt när vi utvecklar våra produkter. Lyftarna kan regleras med en kontrollpanel, trådlös fjärrstyrning eller en sladdansluten handkontroll.


SMART ENKELT TRYGGT Skärbrädan

monteras direkt under den inbyggda ugnen med ugnslucka som öppnas i sidled. Det är praktiskt att ställa ifrån sig varma formar och plåtar på brädan.

Ettgrepps­ blandaren är

greppvänlig med en lång spak och hög kran. Enkelt regleras både stråle och vattentemperatur.


Smarta lösningar

i hemmet har blivit Granbergs varumärke. Vi vill att

våra kunder ska få en smidigare vardag på alla sätt. När allt fungerar utan friktion blir det mer kraft över till sådant som är viktigt i livet. Det ska vara lätt att laga mat i Granbergs kök. Du ska kunna fokusera på receptet, dofterna och stämningen kring middagsbordet och inte på hur du ska få fram kastrullen, öppna mikron eller sätta på vattenkranen. Morgonduschen ska kännas som en trygg och skön start på dagen, inte en balansövning. Och när du öppnar garderoben ska dina tankar handla om vad du vill klä på dig och inte hur du ska nå kavajen eller jeansen. Låt ditt hem bli en smart plats för en enklare vardag. Lösningar som ger livskraft. Tobias Granberg, VD

Diskmaskinen

kan monteras en bit upp . i skåpet och det blir lättare att plocka i och . ur disken.

Tvättstället kan

regleras i höjdled med en knapp eller spak. Det finns både elektriska och manuella lyftanordningar. Även badrumsspegel och badrumsskåp kan höjas och sänkas.

Klädstångs­ lyften coatlift gör att

kläderna i garderoben blir lätta att nå. Tryck på knappen och hela klädstången sänks ner . i rätt höjd.


Från gammelfarfar Ottos

handgjorda stolar som såldes på

Ringarums marknad har Granbergs genom fem generationer utvecklats till ett världsledande företag inom köksteknik. Med en tradition av genuint hantverk, personlig service och nytänkande fortsätter bröderna Granberg att skriva företagets historia. De har ett internationellt kontaktnät med återförsäljare från hela världen. Som ett bevis på att kvalitet och funktion alltid är lika aktuellt ökar efterfrågan hela tiden. De gamla blir både fler och äldre. Många kommer att behöva förenkla vardagen så att de kan bo kvar i sina hem. Tekniska lösningar och smarta funktioner blir en självklarhet för alla som vill leva som vanligt. Längre.


www.anfang.se

www.granberg.se

Januari . . . . . . 60 Riure tis adio od dolobor at. Or accum iriusto del ulla aut venim dolenim velendip enim quisim dolum nulputpat lut luptat. Rostrud dio odolum vel in venisi.

Januari . . . . . .

60

Henibh exercilit dip euismdolore cor aliscidunt in vel dolore facil utpat luptatie feugait prat. Ut loborer atiscidunt ulput pratum.

Januari . . . . . . 60 Riure tis adio od dolobor at. Or accum iriusto del ulla

aut venim dolenim velendip enim quisim dolum nulputpat lut luptat. Rostrud dio odolum vel in venisi.

Januari . . . . . . 60 Henibh exercilit dip euismdolore cor aliscidunt in vel dolore facil utpat luptatie feugait prat. Ut loborer

60

atiscidunt ulput pratum

Januari . . . . . . 60 Henibh exercilit dip euismdolore cor aliscidunt in vel dolore facil utpat luptatie feugait prat. Ut loborer atiscidunt ulput pratum

Januari . . . . . .

Henibh exercilit dip euismdolore cor aliscidunt in vel dolore facil utpat luptatie feugait prat. Ut loborer atiscidunt ulput pratum

Januari . . . . . . 60 Henibh exercilit dip euismdolore cor aliscidunt in vel dolore

facil utpat lup feugait prat. atiscidunt ulp

Januari .

Riure tis adio at. Or accum iriu aut venim do velendip enim dolum nulput luptat. Rostru

Granberg Jubileum 50 year  

Granberg Jubileum 50 year

Granberg Jubileum 50 year  

Granberg Jubileum 50 year