Page 1

PROSPEKT


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

04 NABOLAGET 08 TANKEN BAK K17 10 UTRADISJONELL TILNÆRMING 14 MERKEVAREBYGGELAGET – ‘THE CONTRIBUTORS’ 16 Varemerket K17 18 Arkitektens visjon 26 EN BYGNING MED PERSONLIGHET

2


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

KIRKEGATA 17 OG NABOLAGET

4


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

8 Minuter

OSLO CITY 6 Minuter

HOTEL GRAND CENTRAL

DAVID-ANDERSEN KARL JOHAN

4 Minuter

OSLO S EMIL & SAMUEL

VINMONOPOL

BYPORTEN

2 Minuter

ELM STREET ROCK CAFÉ

STEEN & STRØM

CINEMATEKET STANDARD FESTMAGASIN

THE BOTTLE MUSEUM CAMPUS KRISTIANIA

4 SOUND

NORWEGIAN RAIN

KAFÉ CELCIUS

FREUDIAN KICKS

TEGNEFORBUNDET FOTOGRAFIENS HUS / NORGES FOTOGRAFFORBUND

THE DUBLINER FOLK CLUB

STOCKFLETHS

PASCAL KONDITORI

SOFT GALLERY GRIMS GRENKA HOTEL

POSTHALLEN

GALLERI FORMAT

STATHOLDERGÅRDEN

NASJONAL MUSEET FOR ARKITEKTUR ENGEBRET CAFÉ

MUSEET FOR SAMTIDSKUNST

HOTEL BASTION BJØRVIKA

GAMLE LOSJEN

AKERSHUS FESTNING

DEN NORSKE OPERA & BALLETT

5


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

Nabolaget til K 17

6


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

7


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

VED STOR OSLO O MANAGEMENT G

MULIGHETER > LIVSSTIL MER ENN EN JOBB.

ULIKE VERDIER > MERVERDI.

Et kontor i dag er ikke hva det var tidligere. Skillet mellom arbeid og fritid er flytende, og vi søker en dynamisk hverdag. Det moderne arbeidslivet stiller krav til arbeidsmiljø, og effektive, velfungerende løsninger er viktig for deg som vil ha mest mulig ut av arbeidsdagen. Drømmer du også om en ny hverdag? La oss vise deg K17.

Urban og dynamisk plassering gir mulighet til å tenke nytt. Derfor har K17 to alternativer til bakgård. Tradisjonelt sett betyr parkeringsplasser mye, for de få som benytter dem. I K17 ga bredt kollektivtilbud og sentrumsbeliggenhet oss mulighet til å tenke utradisjonelt. Bakgård blir atrium. Slik skaper vi et sosialt rom, for alle. Merverdien i dette er en dempet, avslappet stemning, med gode lysforhold, noen som er mulig på grunn av eiendommens særpreg og egenart. Det gjenspeiles også i etasjehøyden i K17, som er hele 4 meter! Den innbyr med sine gode volumer, til luftige tanker.

Vår visjon var å skape et bygg som imøtekommer arbeidsliv og livsstil anno 2011. Ut fra dette valgte vi en bygningskropp og struktur fra 1896, med svært moderne arealeffektivitet. Den er faktisk så god at bygget per i dag har en arealeffektivitet på 16 m2/ansatt, et måltall på linje med et nybygg. Men i en moderne verden der effektivitet og produktivitet er viktig kan det likevel gå på bekostning av trivsel om man ”stues sammen”. Den som ikke trives, vil heller ikke være produktiv i det lange løp. Alt dette gjør at et velfungerende kontor må ha noe mer enn effektive arealtall. Vi søkte merverdi. Det fant vi i K17.

Merverdi, nærhet og særpreg tre nøkkelord som gjør at vi nærmest kan garantere at du vil trives som leietaker i K17. Utforsk våre nye kontorlokaler videre i magasinet. Det er en spennende reise!

9


Du skal ikke tro – du skal vite. Trond Aslaksen

10


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

Det starter med å analysen I UNION mener vi at ethvert treffsikkert salg starter med en grundig analyse av de interne og eksterne omgivelsene rundt vårt produkt – eiendommen. Hvilke bedrifter, bransjer og kompetansemiljøer passer inn i selve bygget og i nabolaget? Hvem er disse aktørene, og hvilke fasiliteter og egenskaper ved nabolaget er viktige for dem ved valg av nytt lokale? Hvilke selskap har kontraktsutløp som sammenfaller med våre lokalers fristillelsesdato? I UNION jobber vi etter en analytisk metode for å danne oss et virkelighetsbilde av det markedet vår eiendom skal skille seg ut i. Først da kan vi se nærmere på hva som er styrkene, svakhetene, mulighetene og truslene, for å finne den leietakeren som er villig til å betale høyest mulig pris fordi eiendommen er nøyaktig det han så etter. Du skal ikke tro – du skal vite. Utvikle en bærende idé Basert på markedsanalysen er neste steg å utvikle en bærende idé og et markedskonsept som treffer de definerte målgruppene. Selv om eiendom er et rasjonelt produkt, er ofte valgene av en bestemt eiendom eller et lokale også påvirket av emosjonelle beslutningskriterier. Dette er det viktig å ta hensyn til når man utvikler sitt markedskonsept. Utradisjonell tilnærming til tradisjoner I Kirkegata 17 har vi samarbeidet med KOM INN AS. De har spesialisert seg på ”Merkevarebygging av bygg” ved å synliggjøre bygningers særpreg og muligheter knyttet til beliggenhet, historie, arkitektur,

design og materialer. Det er satt sammen et merkevarebyggelag som består av eier, arkitekt, entreprenør, designer, journalist og fotografer, og vi er stolte over å kunne vise hvordan K17 har inspirert og engasjert oss. Gjennomføringskraften er en konkurransefaktor Det er mange gode ideer og konsepter som aldri ser dagens lys fordi man ikke evner å gjennomføre det konseptet og den planen man har bestemt. Det er viktig å tenke helhet i konseptutviklingen, slik at vi utvikler en markedsinnpakning som fremhever rasjonelle argumenter i tråd med målgruppens emosjonelle beslutningskriterier. I dialogfasen med interessenter sørger UNION for at interessenten får den samme opplevelsen av vår eiendom under befaring, som vi kommuniserer i markedsføringen. Best på oppfølging I et konkurranseutsatt marked som utleie av næringseiendom er kampen om leietakere stor. I UNION tror vi at de beste konseptene blir utviklet i tett dialog med kunden. Vi prioriterer god kundeoppfølging -også i etterkant av gjennomført handel. Heldigvis er det store markedsmuligheter for de aktørene som er ”best på oppfølging” og best på konseptutvikling. De vil alltid få sin fortjente markedsandel både i et voksende og i et synkende marked.

11


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

ORIGINALE DETALJER

12


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

design og materialer. For å kunne dele noe av engasjementet vårt, har vi stilt tre spørsmål om K17 og nabolaget til noen av bidragsyterne i prosjektgruppen:

I Kirkegata 17 har vi hatt gleden av å være med i en utradisjonell prosjektgruppe som ble etablert av Lars-Erik Wogsted i STOROSLO MANAGEMENT og Trond Aslaksen i UNION Norsk Næringsmegling. I tillegg til eier/utvikler og utleier består prosjektgruppen av interiørarkitekt, entreprenør, designer og fotografer. Prosjektgruppens oppgave har vært å ivareta helhet i alle ledd av merkevarebyggingen. Vi har inspirert og engasjert hverandre underveis, noe som har bidratt til å få frem byggets særpreg og muligheter knyttet til beliggenhet, historie, arkitektur,

1

SJ ARKITEKTER AS – Interiørarkitekt NANNA KARLSEN

De 3 spørsmålene er: 1 Hva synes du er det fineste særpreget i Kirkegata 17? 2 Hva tror du er byggets største mulighet? 3 Hva ville du anbefale i nabolaget?

2

JONAS ADOLFSEN – Fotograf og master i arkitektur

1 De glaserte hvite flisene i bakgården, som reflekterer masse lys inn

1 Bakgårdens form og fasadekledning, en kombinasjon som slipper inn masse lys i bygget. Det at de blanke hvite flisene er bevart, er en klar bonus.

2 Med historie, sjel og topp moderne funksjonalitet gir den sine nye ” beboere” et sterkt uttrykk og gode arbeidsplasser. Et slikt bygg finnes det ikke to av.

2 Den største muligheten ligger nok i kombinasjonen beliggenhet/ utforming. I alle andre store byer er ”gamlebyen” alltid det mest populære stedet å holde til, enten man snakker om å bo eller om å arbeide. Kvadraturen har en perfekt plassering i forhold til alt annet i Oslo, og byggenes utforming gir klare muligheter for å skape noe helt unikt. Et så stort, men allikevel veldig kompakt bygg med mange muligheter for utnyttelse gir en fantastisk frihet.

på alle etasjer. Og gir gårdsrommet atmosfære lik en hyggelig fransk bakgårdsrestaurant.

3 Jeg anbefaler å ta en lang lunsj på Posthallen om vinteren, og en

enda lengre lunsj på takterrassen til Emil & Samuel på toppen av Steen og Strøm om sommeren.

3 Jeg hadde nok plukket opp noe spiselig fra Pascal og tatt det med meg over til Akershus festning for litt lunsj i det grønne. Der kan man jo nyte fred, ro og en flott utsikt over Oslo og sjøen. Hadde det enda vært noe tid igjen, hadde jeg nok brukt de siste timene på Cinemateket, hvor de viser masse gode og noen ganger gamle filmer. 14


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

3

ESTATE MEDIA – Webmaster og fotograf Even Schjenken

5

1 Det fineste særpreget er detaljene. Det er masse små detaljer rundt omkring i bygget som jeg synes er fascinerende. I tillegg til byggets historie, som går tilbake til sent 1800-tall.

1 Fasaden med tårn og flotte dører, som kommer spesielt godt frem hvis du ser bygget fra hjørnet av Kirkegata og Tollbugata. 2 Kombinasjonen av beliggenhet, kvalitet, stil og sjarm og at bygget befinner seg i et etablert og variert miljø.

2 Den største muligheten jeg føler K17 har, er at det blir modernisert

og effektivisert, samtidig som man ivaretar en gjenkjennelig og helhetlig profil som går igjen i hele bygget.

3 Jeg anbefaler å ta en tur på Dubliner Pub. Live irsk musikk og god stemning hele året. Nabolaget til K17 har i de siste årene fått et realt ansiktsløft. Det er lagt lys i fortauene helt fra Festningen og til Karl Johan, noe som har ført til at Kirkegata er en trivelig gate også på kveldstid. Faktisk er det ganske flott. 4

Aker Eiendomsdrift AS – Eiendomssjef ERIK FROGNDAHL 1 Byggets særpreg er summen av mange ting, men hvis jeg må trekke frem ett, vil jeg si den fantastiske takhøyden. 2 Beliggenheten i Kvadraturen og mulighetene som ligger i å

smelte sammen med områdene rundt og bli en del av det fremtidige bybildet.

KOM INN AS – Prosjektleder KARI ENGH JOHANSEN

3 Ta lunsjen i Arkitektmuseets hyggelige Cafe Grosch, bla i noen av bøkene i bokhandelen og vandre igjennom utstillingene. 6

ZOOT AS – Senior designer GRAHAM MANSFIELD 1 The combination of different architectual and design details, that act as clues, telling the story of K17’s history. 2 In combination with the regeneration of the Bjøvika area, and the changes that are happening in retail outlets and restaurants, Kirkegata 17 has the possibility to become one of the areas premier locations. 3 A visit to The Architecture Museum and The National Museum of Contemporary Art, followed by testing out some guitars at the areas various music shops, ending with a pint of The Black Stuff ’ at the Dubliner Folk Club.

3 Å besøke takterrassen til Grims Grenka, som er kåret til en av Europas flotteste takterrasser.

1

2

3

Graham Mansfield fra Zoot AS presenterer grafiske konseptet til prosjektgruppen. 4

5

6

15 Fotos: Even Schjenken


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

SKREVET AV KARI ENGH JOHANSEN

I Boken om Oslo fra 1950, som har bidrag fra 33 Oslo- journalister, fant vi noe av den spennende historien til Kirkegata 17: Juvelerfirmaet David-Andersen. I 1897 kjøpte David Andersen Warmuthgården, Kirkegaten 17, hjørnet av Tollbodgaten. Den gamle gården som var herjet av brann, ble revet, og en ny ble bygd. Verkstedet ble flyttet fra Prinsens gate 12, hjørnet av Kirkegaten, og inn i Kirkegaten 17 i 1898. Vi har vært så heldige å få låne David-Andersens 75- års- jubileumshefte fra 1951, og der står det skrevet: ”David Andersen ledet sitt firma med energi og pågangsmot og måtte snart gå til nye utvidelser. Den nedbrente ‘Warmuth’-gården, Kirkegaten 17, ble innkjøpt og revet. På tomten ble det oppført en gård, også denne etter tegning av arkitekt Harald Olsen. Nybygningen var den gang en av Christianias største og mest moderne forretningsgårder og fikk følgende omtale i ‘Landsbladet’ den 30.november 1899:

Arkitekt Harald Olsen (1851–1910), som har tegnet Kirkegata 17, var også ingeniør. Han hadde utdannelse og erfaringsbakgrunn fra både Tyskland, Italia og Frankrike. Rundt 1878 etablerte han eget arkitektkontor i Kristiania. Fra 1888 var han lærer ved Den kongelige Tegneskole, og etter hvert overtok han som overlærer for håndverksklassen. Av kjente bygg han har tegnet i Oslo kan vi nevne: Eldorado kino Glassmagasinet og Kirkegata 12

Kirkegata 17 kirka 1908

Gateliv kirka 1910

Sølv merking

Hr. David Andersens Gaard, Kirkegaden 17, er opført av vakker rød Bolær-Granit. Bygningens massive og kraftige Linier harmonerer særdeles vel med det solide Bygningsmateriale. Det samlede Gulvareal udgjør i alt 4850 Kv.meter. Den samlede Gadefacade udgjør hele 69 løbende Meter. Bygningen er i alle henseender bekvemt og praktisk indrettet og forsynet med sit eget elektriske Lysanlæg, ligesom med Centralvarmeapparat og to Elevatorer. Bygningen har fire Etager foruden Kjelderetagen. Denne sidste er ikke alene sjælden præktig udstyret, med hvide glacerede Vægge og Mosaikgulve, men har ogsaa meget interessant at fremvise. Her har vi bla. et stort, særdeles praktisk indrettet Baderum for Hr. Andersens talrige Arbeidere, i alt 160 – med saaavel Karbad som Styrtebad. Her har vi det store Markinhus, under Gaardspladsen med Overlys, vistnok det eleganteste Maskinhus som Hovedstaden har at opvise. Ved siden af Markinrummet er Akkumulatorrummet, der er indredet af Elektrisk Bureau og er et enestaande Anlæg i sin Art…”

Bilder - www.oslobilder.no “Boken om Oslo” fra 1950 David-Andersens Jubileumshefte

17


SKREVET AV NANNA KARLSEN

KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

18


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

Det tidligere verkstedet og kontorbygget til David-Andersen skal få nytt liv. De gamle cellekontorløsningene skal erstattes med åpne lyse og luftige arbeidsplasser, med det mål å skape moderne og oppdaterte løsninger i gamle og sjelfulle rom. Store vinduer på begge sider slipper inn masse lys, og ved å åpne opp mest mulig i den midtre sonen får vi lyset til å bre seg gjennom hele lokalet. Slik får vi gjennomlys og romslige arbeidsplasser med masse dagslys. De viktigste fellesfunksjonene er plassert inn mot bakgården og lite plass går bort til korridorer og unyttig plass. Arbeidsplassene er alle lagt ved fasaden mot gaten eller mot bakgården. Det gir en fleksibel tilgang til data eller tilkobling og romslig bredde for arbeidsplassene. Noe som også fører til en følelse av rom er de store himlingshøydene, som ikke er hverdagskost i kontorbygg i dag. Planløsningen med mindre ”lommer” av landskapsplasser med møterom i mellom gir mindre grupperinger av arbeidsplasser. Dette gir gode muligheter for samhandling og begrenser støy og den belastningen åpne løsninger kan medføre. En egen gangsone vekk fra arbeidsplassene sørger for at arbeidsplassene er skjermet fra ”transport området” og støyende fellesfunksjoner. Det er også mulig å erstatte noen av de åpne plassene med noen lukkede kontorer.

Bygget kan tilpasses en mengde ulike løsninger med både små og store leietakere. Med to hovedtrappeløp er det mulig å dele hver etasje i to med hver sin inngang og resepsjon, samtidig som det mellom andre og fjerde etasje i dag går en åpen interntrapp som kan beholdes ved behov. Utbygger har lagt vekt på å lete i byggets historie og finne K17s sjel. Dette gjør at bygget fra innerst til ytterst får en sterk identitet, som vil være med på å bygge merkevaren til den bedriften som finner sitt hjem her. I hvelvet i byggets underetasje har vi hentet mye inspirasjon. Vi kan bare forestille oss hva det spesielle rommet, som trolig ble bygget av David Andersen, har rommet av skatter. For vår del fant vi en vakker flis som ligger på gulvet der nede, og den ble ledende for det konseptet vi som team har utviklet. Byggets detaljer er bevart og kombinert med stramme glassprofiler som slipper lyset helt igjennom. Konseptet og målet har vært å skape spennende kontraster ut av byggets egenskaper og historie, og moderne, funksjonelle løsninger. Vi ser kontrastene i det gamle trapperommet fullt av historie med moderne og effektfull belysning og i møtet mellom de klassiske høye vinduene og stramme glassprofiler i møteromsboksen som slipper lyset helt igjennom.

19


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

1: ETG

Mulighet for to hoveinnganger, der historie møter moderne design.

20


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

BAKGÅRD

Café / utsalg og hyggelig felles bakgård.

21


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

TYPISK KONTORETASJE

Møterom

STILLEROM

SOSIAL SONE

PRINT/KOPI

Lyse og funksjonelle kontorlandskap med identitet.

22


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

Innhold på typisk kontoretasje ( 2.etg- 4.etg)

Arealtabell Kirkegata 17 Utleieareal BTA inkl. fellesområder

U. ETG

937m2

ARB.PLASSER

513m2

RESEPSJON ARB. PLASS

1 STK.

2. ETG

978m2

MØTEROM 8 PERS.

3 STK.

3. ETG

978m2

MØTEROM 10 PERS.

2 STK.

4. ETG

978m2

MØTEROM 12 PERS.

1 STK.

5. ETG

840m2

STILLEROM

5 STK.

PRINT/ KOPI

2 STK.

MINIKJØKKEN

2 STK.

BTA PÅ TYPISK KONTORETASJE

978 m2

AREAL PR. ANSATT TYPISK KONTORETASJE

18.6 m2

1. ETG

SUM

(INKL. 125m2 NÆRINGSAREALE)

5224m2

52 STK.

23


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

ILLUSTRASJONER 1.etg og U.etg

Inngangsparti med gjennomgang til serveringssted i 1.etg.

24


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

ILLUSTRASJONER 1.etg og U.etg

Treningsrom, garderober og sauna i U.etg.

25


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

Original celing features formed the basis for pattern.

SKREVET AV GRAHAM MANSFIELD ZOOT AS

When approaching any identity project, certain factors need to be addressed. These factors will form the basis of a solid identity, that communicates the essence of an organisation, building or brand. The brief called for an identity, which would appeal to a particular market. The focus would be to attract those working within the creative fields ie. Design, architecture & new media. This would play a factor in our design descisions, as we were dealing with a more visually educated audience. FINDING THE ‘SOUL’ In arriving at an identity for a building, we strive to find the ‘soul’ or truth in a space. This can be uncovered by research, both visual and written. Understanding the history of a building, and its narrative, helps to inform design descisions. More often than not, small details can inspire and open up new lines of investigation. In the case of Kirkegata 17, the historical connection with David-Andersen, and its use as a silversmiths workshop, started a train of thought, which resulted in a strong visual direction.

26

Visual research Our research began with placing the building in an historical context, so we could start to build a visual library, of relevant design styles from the period. We then had a visual reference library of colour, form, typography and pattern. This palette became the starting point, from which to develop the visual identity. It was also important not to borrow too heavily from period design styles, which could result in a clichéd outcome. Visual research in terms of materials and architectural features, gave birth to the supporting elements of the visual identity. Pattern motifs taken directly from floor, ceiling and architectural features, became elements in which to frame images and typography. MAKING A MARK Resulting from our research into David-Andersen and silversmithing, we arrived at the idea of using silver hallmarks, as a starting point for the logotype and typographic treatments within the signage.


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

The hexagonal tiles in the basement of the building, became the starting point for the pattern system, and signage forms.

The typography would be de-bossed into the walls of the building, mimicking the way makers information is stamped into silver. This method would give a tactile feel to the signage, and make it part of the fabric of the building.

DEVELOPING THE VISUAL NARRATIVE As the identity started to come together, it was important to have cohesion across the different parts. The logotype would be the most visible element, but an identity is made from many elements. The choices made with typography, needed to be sympathetic to the logotype, signage concept and any subsequent marketing material. We decided on a palette with a few simple elements, that could interact with each other. This would give us flexibility and not result in a over designed identity, that would infringe on any potential renters own company profile.

Silversmith hallmarks were the inspiration for the final logotype, and signage system.

27


Inngang skilt konsept elementer KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

KOM INN AS ZOOT AS ABC AS NEW MEDIA AS OLE NORDMANN AS ARKITEKT AS

K17 signage concept in developement.

A NEW DIRECTION It was important to not only have a clear and informative signage The floor markers and the logotype would be steel set in concrete, whilst system, but one that also reflected the new profile of the building. It is the shapes containing the renters names are removable. This gave us the often the case that signage is an afterthought, that rarely has a strong opportunity to change the names, if a renter was to move out. Kunde: Kom Inn | Prosjektnavn: K17 | Beskrivelse: Skilt | Fase: 02 | Dato: 11.04.2011 | Copyright Š 2007-11 Zoot AS. All rights reserved. visual connection to the building in which it is situated. We wanted the K17 signage to be a part of the fabric of the building. Having the The floor markers mirror the typographic style, established on the main opportunity to work alongside the architects and builders early on, entrance signage. These would also be steel, set into the wall facing meant that the concept of using hallmarks as a motif could be realised. the lift exits. Again taking inspiration from architectual elements, we arrived at a system that could function as wayfinding, as well as being decorative.

Main directional signage in main entrance.

28

Floor markers.


KIRKEGATA 17 KONSEPT 2011

Typographic wall in main entrance.

Visualisation of typographic wall, using metal set into concrete.

THE WRITINGS ON THE WALL Creating a first impression as visitors enter K17, was an important consideration in the project. Communicating the buildings history, whilst looking to the future. To illustrate this we chose to design a typographic composition, that explained the connection between the silversmith David-Andersen and Kirkegata 17. The typography would also be produced in the same method as the floor markers and main signage.

Meeting room concept. Sandblasted logo on entrance windows.

29


Vitra Scandinavia A/S Stortingsgaten 30 0161 Oslo Tlf: 23 11 58 78


WWW.K17.NO

Designet av Zoot AS

K17  

K17 prospekt

Advertisement