Page 1

Kuusamo Posio Salla Suomussalmi Taivalkoski

www.KUUSAMOholidays.COM


VALLOITTAVA

LUONTO

Anna maaseudun valloittaa

Iijokilaakson historia tärkeänä kauppakulkureittinä läpi Kainuun ja Peräpohjolan on tehnyt ihmisistä syntyjään vieraanvaraisia sekä avoimia.

Viiden kunnan alueelle levittäytyvä Koillis-Suomen lomakeidas on ympärivuotinen lomalaisen paratiisi. Monipuolinen majoituskohteiden valikoima sekä ehtymätön ohjelmatarjona ovat valmiina vastaanottamaan vierailijan pienimmätkin toiveet. Paikallisten ihmisten välitön ja rennon huoleton ote, vahvasti perinteistä ammentaminen sekä aito yrittäminen saavat matkaajan tuntemaan olonsa tutun kotoisaksi.

Pohjoisessa luonnosta huolehtiminen on äidinmaidon mukana saatua ymmärrystä. Sujuvassa yhteiselossa metsä palkitsee ihmisen antaen hänen nauttia kaikista vaalimistaan rikkauksista. Kallionjyrkänteeltä soljuva puro tai järven yli kaikuna kiirivä muuttolinnun kujellus puhdistaa mielen arjen kiireistä. Laajan erämaan edessä seisoessaan oivaltaa saapuneensa keskelle aidointa kansallisaarretta.

Usealta suunnalta Kuusamon seudulle saadut vaikutteet ovat sytyttäneet luovuuden, joka näkyy tarjonnan runsaudessa. Rikas kulttuuriperintö esittäytyy vienankarjalaisista kylistä pohjoisen perinteisiin lappalaisiin elinkeinoihin.

Lämpimien kesäiltojen rauhaisat soutuhetket saavat vastapainonsa talven huimaavista jääkiipeilyretkistä. Kevään koittaessa varastoidaan sukset sekä monot seuraavaa sesonkia varten ja

vaihdetaan villasukat vaelluskenkiin. Maastopyörällä tai patikoiden pitkin merkittyjä polkuja reittinsä voi ulottaa lyhyestä tutustumiskäynnistä vuorokausien haastaviin vaelluksiin. Koskien hurjia laskuja voi taas talvella jatkaa tunturien hiihtorinteillä. Paikallisten yrittäjien osaaminen on käytettävissäsi. Heidän opastuksella teet lomastasi taatusti ikimuistoisen. Palveluissamme panostamme yhtälailla luonnon kunnioittamiseen, kuin vieraidemme viihtymiseen. Alueen kylät ja yhdistykset ovat aktiivisesti mukana matkailuelinkeinon kehittämisessä. Uusia tuoreita yrityksiä syntyy kiihtyvään tahtiin tuottaen ensilaatuisia majoitus-, ohjelma- sekä viihdepalveluja. Yhdessä olemme luoneet sinulle palvelujen verkoston, joka on aina lähettyvilläsi. Voit valita majoituskohteeksesi rauhaisan erämaakämpän, varustellun mökin järven rannalta tai laadukkaan hotellihuoneen.

www.kuusamoholidays.com

3


Kahvila Neidonkenkä

1

Erä-Susi Luontomatkat

2

Nature&Adventure Incentice

3

Kahvila Lammintupa

5

Dagon Tuotanto Oy

6

Seikkailu- ja Elämyspalvelu P. Sirén

7

Rukan ratsastustalli

20

Luonnon Luoma

21

Potnova

22

Niemituvat

23

Kilkiön Lomamajat

24

Kitkan Lomakylä Oy

25

Kaukosaaren Lomamökit 26 Takkulan Maatilalomat

27

Rönnynranta

28

Husky Tours Km Oy

29

Every Season Kitkan Kuru

30

Lapinniemi

31

Taivallahden Lomamökit/ 32 Ahon tilataksi Lehtopirtti

33

Lomamökki/ Soudunsaari Oiva

34

Himmerkinlahti Oy

35

Haapa- ja Kuusitupa

36

Ahotupa

37

Oivangin Lomakartano

39

Atte Kylmäluoma

40

Lomakylä Atimo

41

Honkapirtti

50

Taksi Reijo Palosaari

51

Leskelän Lomamajoitus

52

Honkaranta

53

Loma Lopotti

54

Nämä KuusamoHolidays -yritykset palvelevat kesällä ja talvella Oletpa liikkeellä töiden merkeissä tai lomaillen, kesäasukas tai vakituinen, alueemme palvelevat yritykset ovat lähelläsi. Käytä karttaa oppaanasi matkalla parhaimpiin kohteisiin. Löydät helposti monipuoliset majoitusvaihtoehdot, laadukkaat ohjelmapalvelut ja reitit nähtävyyksiin.

ROVANIEMI

Napapiiri Arctic Circle

KUUSAMO

OULU

Honkalinna

55

P.K. Erä-Majat

56

Isokenkäisten Klubi/ Pesäkolo

57

Saapungin Lomat

58

Saapunkijärvi-Pitkäperä lomamökki

59

Kuusamo Posio Salla Suomussalmi Taivalkoski

KAJAANI

KUOPIO

SUOMI FINLAND

JYVÄSKYLÄ NORJA NORWAY MIKKELI

TURKU

HELSINKI

RUOTSI SWEDEN

VENÄJÄ RUSSIA


Naruska 15 km

94 Russia

SALLA 93

Hautajärvi

7 1 41 22 21

20

28 29 33

30

40 27 24 25 26

NORTH KUUSAMO 5

31 32

54 50 53

6

52

95

34

55

35

39 58

37 36 75

76

61

Ervastin Lomat

62

Kärpän Kartano

63

Niemen Lomat

64

Autoilija Juha Lehto

65

Nevalan Lomamajat

66

Taksi Osmo Viinikka

75

Kurkijärven Lomamaja Oy

76

Lomatuulia

77

Hopun Loppu

78

80

Kuusamon Suurpetokeskus Karvonen Sirkka ja Matti Kolmiloukon leirintäalue

81

Jokijärven Lomat

82

T:mi Julma Ölkky

83

Siirtolan Kelomökit

84

Hossanretki Oy

85

Hossan Lomakeskus

79

51

KITKA

POSIO

Ollilan Lomamajat

2

3

23

60

59

56 57 KUUSAMO lake district

KUUSAMO

60 63

66

61

62

64 65 77 The wilds of KUUSAMO

78

Taivalkoski

79

92 80 82 84

81

91

HOSSA

85 86

83 87 88 89

suomussalmi 0

5

10

© MGPosition Oy Ltd

20 km

90

86

Erä-Hossa

87

Hossaset

88

Loma-Hossa

89

Lomamökit Paasovaara

90

Martinselkosen Matkailu Ky

91

Ooka-Stoppi

92

Jalavan Kauppa ja Pirttikahvila

93

Erä Majatalo Niitselys

94

Kuopsi-Majat

95

Oivangin Nuorisokeskus


KUUSAMON KAUPUNKI

Kuusamon Matkailutoimisto Puh. 08-850 2910 info@kuusamo.fi www.kuusamo.fi Lääni Oulun lääni Maakunta PohjoisPohjanmaa Asukasluku 17 891 Pinta-ala 5 805 km2 Josta vesistöjä 801 km2 Vesistön osuus 3,8 % Asukastieheys 3.6 as/km2

Käyntikohteita nähtävyydet

1. Kotiseutumuseo 2. Pyhän Ristin kirkko 3. Kuusamon Suurpetokeskus Oulangan Luontokeskus 4. Oulangan kansallispuisto 5. Kuusamotalo 6. Juuman kosket Katso tarkemmin sivu XX


KUULETHAN

KUTSUN

Kuusamo

Kuusamo on kuin koko Pohjois-Suomi pienoiskoossa: pohjoisen jylhät vaaramaisemat, Oulangan kansallispuisto ja sen vuolaat kosket, Rukan tunturirinteet sekä Karhunkierroksen reitit, eteläisen Kuusamon monimuotoinen luonto vanhoine aarnimetsineen sekä itäisen Järvi-Kuusamon syvän kirkkaat vedet ja niiden kutsuvat saaret.

Kuusamo sijaitsee Koillismaan pohjoisosissa, Koillis-Suomen ylängöllä, Itä-Suomen ja Lapin risteyksessä. Se on ystävällinen ja nuorenvireä kaupunki täynnä mahdollisuuksia. Hyvien kulkuyhteyksien päässä Helsinki on melkein Kuusamon lähinaapuri. Vain tunnin lentomatka ja olet saapunut pääkaupunkiseudulta keskelle parhainta lomakohdetta. Luonnon keskelle sijoittunut Kuusamo tarjoaa tasokkaat palvelut niin matkailijalle kuin sen asukkail-

le. Keskuksessa yhdistyvät sujuvasti luonnonmukaisuus sekä nykyajan mahdollisuudet. Aito yrittäminen, ystävälliset ihmiset sekä välitön tunnelma tekevät Kuusamosta mukavan paikan asua ja vierailla. Suomen suosituin hiihtokeskus, Ruka, sijaitsee Kuusamossa. Sen ympärille syntynyt laadukas palveluiden rypäs ohjelmineen, majoituksineen, kauppoineen ja kylpylöineen takaavat ympärivuotisen vaih-

toehdon irrottautua hetkeksi arjen aherruksesta. Erämaaja Järvi-Kuusamon maaseutuyrittäjät, Oulangan kansallispuistoon sekä pohjoisen suurjärvelle Kitkalle rantautuneet palveluntarjoajat huolehtivat lomasi tarpeista.

www.kuusamoholidays.com

7


LUMOAVA

POHJOINEN

PohjoisKuusamo Pohjois-Kuusamoon keskittyy luonnonähtävyyksien kirjo. Oulangan Kansallispuisto sekä Rukan tunturikeskus, ovat keränneet monipuoliset palvelut kattamaan lomalaisen toiveet. Silti luonto on alati vieressä ja metsän rauha heti majapaikan takana. Oulankajoen ympärille levittäytyvä Oulangan kansallispuisto tunnetaan huikeista koskistaan, vuolaimpina Kiutaköngäs, Ristikallio ja Taivalköngäs. Kallioseinämien välissä vapaana jylisevä koski kiehtoo voimallaan jokaista, perheen pienimmistä lähtien. Parhaimmille paikoille johtavat helppokulkuiset polut lyhyen kävelymatkan päässä leveämmiltä väyliltä.

Seikkailun haluiset pakkaavat eräreppunsa ja ottavat suunnan syvemmälle kansallispuiston aarteisiin. Karhunkierroksen tunnettu patikointireitti on useamman vuorokauden haaste, joka jättää läpikäyneelle ikuisen kipinän kokea sama vielä uudestaan. Vaellusharrastuksen turvalliseen tutustumiseen Oulankaa kiertää useita lyhkäisempiä reittejä ja puiston oppaat lähtevät mielellään mukaan vaelluskierroksille.

Pohjois-Kuusamon palvelut tulevat lähelle lomalaista. Rukan keskus on keskeisellä paikalla, Kuusamon keskustakin vain pikkuisen kauempana. Välineet harrasteisiin vuokraat vasta kohteessa, olitpa lähdössä vaellukselle tai hiihtorinteisiin. Käylän kyläkin kauppoineen ja huoltopisteineen asettuu mukavasti matkan puoleen väliin.

9

www.kuusamoholidays.com

Alueen yritystiedot sivuilla 24-26


ELÄMYKSIEN

ERÄMAAT

Erämaa Kuusamo Kuusamo kutsuu vihreään seikkailuun. Eteläisen Kuusamon vehreä erämaa-alue houkuttelee sukeltamaan metsän siimekseen. Liikkumaan hissukseen pitkin hoidettuja polkuja, patikoiden tai hiihtäen, tutkimaan ympäröivää luontoa, kurkistamaan naavapartaisen kuusivanhuksen suojaan.

Kiireettä edeten ja ympäristöön sopeutuen, myös luonto tulee kulkijaa vastaan tarkkailemaan uteliaana uutta vierailijaa. Metsän asujaimisto arvostaa rauhallista metsämiestä. Iivaaran jyhkeiltä rinteiltä alkunsa saavat Iijoen alkupurot aloittavat satojen kilometrien taipaleensa kohti lounasta jättäen taakseen monet kosket sekä antoisat kalapaikat. Julma-Ölkyn kapean kanjonijärven salpaavat näkymät tekevät arvonsa vasta paikan päältä koettuna. Kymmenien metrien korkeuteen kohoavat kallioseinämät kaikuvat jääkauden muistoja.

Alueen palvelevat yrittäjät neuvovat mehevimmät marjamättäät sekä parhaat sienipaikat, antoisimmat kalavedet sekä reitit metsästäjille. Opastettuja polkuja pitkin on helppo kulkea myös lasten kanssa. Majapaikkaa tarvitseva voi laskea reppunsa rauhaiselle järvimökille tai pyytää yösijän läheisestä lomakylästä.

11

Alueen yritystiedot sivuilla 27-28

www.kuusamoholidays.com


LUMOAVA

LUONTO

Järvi Kuusamo Metsäisten vaarojen suojaama ja kirkkaiden järvien pirstoittama itäinen Kuusamo, Järvi-Kuusamo, on aktiviteetteja rakastavan unelma. Kalastajalle puhtaat vedet tarjoavat haukea, ahventa, taimenta sekä järvilohta pilkkien, onkien tai uistellen. Suurten järvien itseensä varastoima lämpö tekee jokaisesta kesästä sieni- ja marjarikkaan.

Järvi-Kuusamo pysyy liikkeessä ympäri vuoden. Suurten järvien rannoilta pohjoisen vuodenaikojen kontrastin havaitsee parhaiten. Sydäntalven kirkkaat yöt valaistuvat järven jäältä hiljaisina hohkaavista revontulista. Kiperimpien pakkasten jo taituttua kevättalven hanget vetävät sukset jalkaan nauttimaan ensimmäisistä lämpimistä auringonsäteistä. Talvella hoidetut ladut kiertävät aivan majapaikkasi edestä. Kesä tulee kohinalla läpi Koillismaan. Kuin huomaamatta on edessä kesän yöttömät yöt, tyyni järven pinta ja laiturin päässä odottava soutuvene. Elokuun kellastaessa ensimmäisiä lehtiä kiskaistaan jalkaan kunnon saapikkaat ja heitetään eväsreppu selkään. Merkityt reitit johdattavat pa-

tikoimaan ja pyöräilemään pitkin pitkiä järvirantoja. Syksyn jo melkein kipristellessä nenän päässä lasketaan verkot ja nostetaan runsaita muikku- ja siikasaaliita. Eränkävijä havahtuu nähdessään kuulaan aamun sekä alkavan päivän maalintu- tai hirvimetsällä. Vesireitit ovat käytettävissä vuoden ympäri, joskin nyt pahin rospuutto pysytellään maissa. Kesäiset järviulapat

taittuvat veneellä tai kanootilla, talvella leveä ura houkuttelee hyppäämään moottorikelkan ohjaimiin. Matkan varrella taukopaikkoja on runsaasti ja paikallisten yrittäjien tarjoamat palvelut ovat alati lähellä.

13

Alueen yritystiedot sivuilla 29-30

www.kuusamoholidays.com


VEDEN

KIMALLUS

Kitka

Kitkajärven laajoilta rannoilta saat valittavaksesi mieleisen loma-asumismuodon mihin aikaan vuodesta tahansa. Vesihenkiset aktiviteetit avautuvat mökkisi portailta, maustettuna idyllisine rantasaunoineen ja laitureineen. Kalamiehille luvat hoituvat vasta paikan päältä. Talven lumileikit pistävät kelkkailemaan ja hiihtämään. Rukan rinteet ovat lyhkäisen hiihto- tai ajomatkan varrella.

Kitka on Suomen kymmenenneksi suurin järvi, mutta iältään taatusti vanhin, miljoonia vuosia. Jääkausien myllertämällä Koillismaan ylängöllä sijaitseva kirkasvetinen lähdepohjainen järvi on aikakausien saatossa kutistunut kolmannekseen muinaisesta laajuudestaan. Viimeisimmän jääkauden päätyttyä noin 10.000 vuotta sitten maanpinnan kohoaminen nostatti Kitkan yli 240 metrin korkeuteen meren-

pinnasta. Kitkan taimen onkin maamme ainoa taimen, joka joutuu kutupaikalleen mennessään laskemaan alavirtaan.

pääsee nousemaan sopivaksi vaikka purjelautailijoille, tilaa löytyy rauhalliseen souteluun tai pitkiin melontarektiin, kesäiseltä rantakaistaleelta löytyy helposti paikka päivän paistatteluun. Järven kalakanta on runsas urheilukalastajille. Herkkusuiden mieliin on pysyvästi painunut kitkanviisas, vain kymmensenttinen piskuinen muikku, parhaimmillaan suolattuna tai tuoreeltaan voissa paistettuna.

Laaja järvialue on sopiva vesiurheilua harrastaville. Selällä tuuli

15

Alueen yritystiedot sivuilla 31-36

www.kuusamoholidays.com


POSIO Posion Matkailuneuvonta Puh. 016-372 1412 matkailu.neuvonta@posio.fi www.posio.fi Lääni Lapin lääni Maakunta Lappi Asukasluku 4 938 Pinta-ala 3 586 km2 Josta vesistöjä 490 km2 Vesistön osuus 13,6 % Asukastiheys 1.6 as/km2

Käyntikohteita nähtävyydet

1. Posion Kotiseutumuseo 2. Pentikmäki 3. Korouoma 4. Riisitunturin kansallispuisto Katso tarkemmin sivu XX


SEIKKAILUJEN

Posio Erämaaluontoa Riisitunturin kansallispuistossa, raikkaita vesiä Kitkan ja Livon rannoilla, vapaana virtaavia puroja ja huimaavia maisemia Korouoman kanjonin rinteillä. Koillis-Lapin sydänmailla, ikiaikaisella lappalaisalueella, seikkailut odottavat kokemistaan. Posio on vesistöjen kunta. Lukuisien järvien, Kitka ja Livo niistä suurimpina, raikkaat vedet houkuttavat ammentamaan niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Laajaa ulappaa riittää vesiurheiluun, puhtaita hiekkarantoja rauhalliseen loikoiluun ja kesäiöisestä auringonlaskusta nauttimiseen. Pohjoisen viileistä vesistä nousevat herkullisimmat kalasaaliit. Rentoon ja perinteiseen pohjoisen elämäntapaan tutustutaan Posion torilla, paikallisiin ja muihin loma-

LUONTO

laisiin rantakalailloissa sekä vauhdikkaissa illanvietoissa. Pentikinmäellä ja Pentikin Kahvikuppimuseossa elää vanha käsityöläisperinne keramiikka- ja nahkatöineen. Vaarojen, järvien ja kanjonien väliin, aivan kuin virkistäytymistä

varten luotuna, levittäytyy vanhaa aarnimetsää, synkkää kuusikkoa sekä antoisia hillasoita. Kilometreittäin kelkkauria, latuja ja luontopolkuja. Ei olekaan ihme, että Posio on aito lomakunta, jonka asukasluku kaksinkertaistuu kesälomien alkaessa.

KOROUOMA ON SEIKKAILU Pohjoisen seikkailukeskus, Korouoma, odottaa valloittajaansa. Jykevän rotkokanjonin satametriset jyrkänteet ovat haaste seikkailijoille vuoden ympäri. Talvista jääkiipeilyä saa harrastaa jo joulukuussa. Korouoman jääputoukset sulavatkin vasta kesäkuun puolella. Ensikertalaiset pääsevät nauttimaan seikkailuhengestä kokeneiden oppaiden ohjauksessa. Kolmenkymmen kilometrin hautavajoama on maamme huikeimpia luonnonnähtävyyksiä. Helppokulkuiset luontopolut kulkevat kanjonin seinämiä pitkin putoavien purojen kautta halki koskemattoman aarniometsän. Pidemmän patikoinnin antia pääsee kokeilemaan Korouoman läpi kulkevalla 26 kilometrin Erauspojan polulla.

www.kuusamoholidays.com

17


Taivalkosken KUNTA

Taivalkosken Matkailuneuvonta Puh. 08-829 6218 www.taivalkoski.fi matkailuneuvonta.taivalkoski@taivalkoski.fi Lääni Oulun lääni Maakunta PohjoisPohjanmaa Asukasluku 5 127 Pinta-ala 2 658 km2 Josta vesistöjä 200 km2 Vesistön osuus 7,5 % Asukastieheys 2.1 as/km2

Käyntikohteita nähtävyydet

1. Jalavan Kauppakartano 2. Jokijärvi 3. Kallioniemi Katso tarkemmin sivulta 44-45


LUKEMATTOMIA

TARINOITA

Taivalkoski Iijoen kunta, Taivalkoski, on Kalle Päätalon tekopitäjä ja kertomusten lähde. Koskien pauheessa syntyneet voimakkaat tarinat sekä tukkilaisperinteet elävät edelleen vahvoina Koillismaan sydänmailla. Matkailuyrittäjiemme tietävät miten vieraamme parhaiten viihtyvät. Heidän opastuksellaan saat käyttöösi kilometreittäin vapaata rantaa perhokalastukseen sekä uisteluun tai kokeilet koskenlaskua Jurmun ja Suoperän kuohuvissa virroissa. Majoituspalvelut keskittyvät lähelle parhaita virkistyspaikkoja. Valitset käyttöösi sopivan hotelleista ja lo-

Taivalkoski tunnetaan koillismaalaisen elämänmuodon kuvaajan, kirjailijaprofessori Kalle Päätalon tuotannosta. Taivalkoski sijaitsee ja elää koillismaalaisuuden sekä päätalolaisuuden ytimessä. Luonnosta voimansa ammentavaa kulttuuripitäjää leimaa metsäisten vaarojen välissä virtaava tuhansien tarinoiden Iijoki.

makylistä, rauhallisista rantamökeistä tai hoidetuista leirintäalueista. Suomen ensimmäinen pysyvä slalommelontarata avattiin keskelle Taivalkosken kylätaajamaa. Taivalkosken melontakeskuksen palvelut ottavat hoitaakseen kokeneen harrastajan sekä uteliaan aloittelijan tarpeet. Lajikirjo on runsas vauhdikkaasta koskimelonnasta tai syöksystä, rauhalliseen ja rentouttavaan melontaretkeen Koillismaan puhuttelevan kauniissa jokimaisemassa. Kalle Päätalo ponnisti maailman tietoisuuteen Taivalkosken Kallioniemestä tuoden Iijoen kirjallisuudenystävän yöpöydälle. Seudusta on tullut suosittu kulttuurimatkaajien kohde. Hirsimökki jokitörmällä, punainen rantasauna sekä romanttinen jokilaivaristeily Päätalon synnyinmaisemiin herättävät runosielun. Päätalon perinnettä kunnioitetaan Taivalkosken kulttuurikeskuksessa, Päätalo-instituutissa, sekä jokavuotisilla tapahtumia pursuavilla Päätaloviikoilla.

19

Alueen yritystiedot sivulla 37

www.kuusamoholidays.com


SAlLAN KUNTA

Sallan elinkeinopäällikkö J. Aatsinki puh. 016-879 220 juha.aatsinki@salla.fi www.salla.fi Lääni Lapin lääni Maakunta Lappi Asukasluku 5 878 Pinta-ala 5 754 km2 Josta vesistöjä 134 km2 Vesistön osuus 2,3 % Asukastiheys 1.1 as/km2

Käyntikohteita nähtävyydet

1. Tuntsa-Naruska erämaa-alue 2. Poropuisto 3. Oulangan kansallispuisto 4. Sotamuistomerkit 5. Aholanvaaran hiidenkirnu 6. Salmijoen kuru Katso tarkemmin sivu 44-45


ERITTÄIN

SALLAINEN

Salla Salla on iloinen matkailun ja erämaiden kunta itäisessä Lapissa, napapiirin pohjoispuolella. Laajat erämaa-alueet sekä edelleen tukevasti perinteistä ammentava elämänmeno, tunturikeskuksen kattavat palvelut sekä runsas ohjelmatarjonta tekevät Sallasta houkuttelevan matkakohteen.

Kesällä Sallan valtaa lyhyt, mutta sitäkin kiivaampi valon ja kasvun aika. Juhannusjuhlat tunturissa, tunturin laelta keskikesän yötöntä yötä palvoen, on huumaava kokemus. Kesäviikonloppujen ainutlaatuisissa kylätansseissa pyörähtävät tuttavat ja kylänmiehet. Jo kevään korvilla porosafarit vaihtuivat vaikkapa kesäiseen kullanhuuhdontaan. Perinteisesti rännin ja vesipumpun avulla, vaskaamista opetellen sekä nuotion äärellä

nokipannukahvia kuksasta siemaillen. Jokasyksyiset Rykimät aloittavat lystinpidon, joka venähtää helposti marraskuisiin ensilumen pippaloihin ja pikkujouluihin. Rento ote jatkuu sydäntalven kuukausiin, jolloin yksi Suomen nopeimpia rinteitä sekä mukava after-ski meininki tekevät vauhdikkaan loman. Moottorikelkkasafarit sekä

hiihtovaellukset tottuneen oppaan johdolla vievät tutustumaan paikallisen poronhoitajan elämään. Saavumme visiitille suoraan tapahtumien keskipisteeseen, mukavasti ja lämpimästi laadukkaissa varusteissa pakkaselta piilossa. Sallassa lunta riittää myöhäiseen kevääseen, talven riemut raikaavat pitkälle toukokuuhun saakka. Omatoimiselle erämiehelle Sallan pohjoisosia, Tuntsan erämaaaluetta Koilliskairassa, pidetään yhtenä Euroopan parhaimmista virkistysmaista. Alueen halki kulkeva UKK-reitti on tunnettu ja edustava retkeilijöiden vaelluskohde. Helppokulkuinen maasto, puhtaus sekä mieleenpainuvat maisemat jokineen, rakkahuippuisine vaaroineen sekä metsineen viettelevät suuntaamaan askeleet kohti pitkospuita. Oulangan kansallispuisto on koko Euroopan laajimpia ja arvokkaimpia luonnonsuojelualueita. Satojen neliökilometrien alueelle levittäytyneenä se tarjoaa haasteen kokeneellekin metsämiehelle. Erätaitojen mittari, lähes satakilometrinen Karhunkierros lahjoittaa läpikäyneelle kuruissa kuohuvat kosket, vehreät suvannot, tunturilakeukset sekä hiljaiset aapasuot. Lintuharrastajan ja luontokuvaajan kamera napsahtelee uutteraan Oulangan lintukannasta valloittuneena.

21

Alueen yritystiedot sivulla 43

www.kuusamoholidays.coM


suomussalmEN KUNTA Suomussalmen matkailusiht. Puh. 08-7191 213 tourist.office@suomussalmi.fi www.suomussalmi.fi Lääni Oulun lääni Maakunta Kainuu Asukasluku 11 003 Pinta-ala 5 859 km2 Josta vesistöjä 581 km2 Vesistön osuus 9,9 % Asukastieheys 2.1 as/km2

Käyntikohteita nähtävyydet

1. Kainuun Hiljainen kansa Kirjailija Ilmari Kiannon 2. Turjanlinna 3. Hossan Värikallio Talvisota Suomussalmella 4. -näyttely Raatteen portissa Kuiva- ja Hietajärven 5. Vienalaiskylät 6. Kotiseutumuseo 7. Takkila - Perinnetila Katso tarkemmin sivu XX


RETKEILIJÄN

UNELMA

Hossa, Suomussalmi Hossa-Martinselkosen alue sijaitsee Suomussalmen pohjoisosissa. Laadukkaat palvelut sekä paikallisten vieraanvaraisuus jättävät lämpimät ja pysyvät muistot. Hossa-Martinselkonen ojentaa huolettoman mahdollisuuden vetäytyä hetkeksi keskuksien kiivaasta rytmistä. Hossan erämaa-alue sekä luonnon suomiin mahdollisuuksiin keskittyvä ohjelmatarjonta täyttävät retkeilijän unelmat. Talven safarit tai kesäiset vaellukset, laajat metsästysmaat ja puhtaat kalavedet saavat vastapainoa tunnelmallisella Julma-Ölkyn veneretkellä. Hossan retkeilyalue hakee vertaistaan. Jääkauden lahjana Hossan hienopiirteinen luonto on kooste sulamisvesien muovaamista mäntypeitteisistä harjuista, helppokulkuisista poronjäkäläisistä hiekkakankaista sekä harjanteiden väliin asettuvista kuulaista vesistä. Hossan matkailuyritykset huolehtivat retkeilijästä heti alkumetreiltä. Luontoretkeily on vaivatonta aloittaa kokeneen oppaan johdolla ja jos on tarvetta varusteet voi vuokrata paikan päältä.

Suomussalmen alue on vahvaa historiallista seutua esitellen kiinnostuneelle virikkeitä matkalle menneisyyteen. Suomen ensimmäinen tunnettu asuinpaikka, ajoittuen 10.000 vuoden päähän heti jääkauden jälkeen, sijaitsee Vanhassa Kirkkosaaressa Suomussalmen keskustan läheisyydessä. Hossan pohjoisosissa, Somerjärven itäosissa on edelleen säilyneenä 3500-4000 vuotta vanhat Värikallion kalliomaalaukset, erikoiset ja Suomen pohjoisimmat säilyneet kivikautisen ihmisen taidonnäytteet. Lähimenneisyydestä muistetaan yksi itsenäisyyden ajan merkittä-

vimpiä kohteita, Raatteentie, jonka perinne elää lukuisin muistomerkein, entisöidyin kohtein sekä museoin. Kauempaa historiastamme on jäljellä Täyssinän rauhan aikainen rajamerkki. Täällä itäisessä Kainuussa vienankarjalaiset vaikutteet tervehtivät matkailijaa eloisalla ja vieraanvaraisella luonteella. Emännän pyöräyttämät uunituoreet kukot ja piirakat täyttävät kulkijan vatsan. Aivan rajan tuntumassa, parin-kolmen kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat Hietajärven sekä Kuivajärven kylät muodostavat vanhan vienankarjalaisen kyläyhteisön. Ortodoksinen perinne esittäytyy Ämmänsaaren sekä Kuivajärven tsasounoissa, rukoushuoneissa kauniine ikoneineen. 23

Alueen yritystiedot sivuilla 38-42

www.kuusamoholidays.com


pohjois-kuusamo

sivu 24 uusi 19.8.2002 15:47 Page 1

ELÄVÄÄ MAASEUTUA, METSÄSTYSTÄ JA KALASTUSTA POHJOIS-KUUSAMO

Suiningin Kalastuskunta Vuotungin Metsästysseura Juuman Leirikeskus ERÄMAA-KUUSAMO

Kuolion seudun kylät Kuparivaaran Kalastuskunta Etelä-Kuusamon Erämiehet Etelä-Kuusamolaiset kylät ry JÄRVI-KUUSAMO

Kiitämän Metsästyss./Kalastuskunta Sossoniemen Kyläyhdistys Kosken Erä ry Kärpänkylän Kalastuskunta Kärpänkylän Metsästäjät ry Lämsänkylätien Kylät ry Multasniemen Nuorisoseura Mäkelän koulualueen Kyläyhdistys KITKA

Kesäniemen Kalastuskunta Salmisen Maamiesseura Vasaraperän Kyläseura

Kartassa

6

Kartassa

Maastoratsastusta Rukalla

51

Dagon Tuotanto järjestää asiantuntemuksella hevosvaellukset sekä maastoratsastukset Rukatunturin maastoissa. Aloitamme toimintamme kesällä 2002. Ratsuinamme hyvät suomenhevoset, joiden käyttö opetetaan. Ota yhteyttä!

Kartassa

Taksi Palosaari

Tilavasti ja rennosti pidemmillekin reiteille. Kuljetukset kerralla koko porukalle.

Dagon Tuotanto Oy / Maastoratsastustalli Rukajärventie 30, 93825 Rukatunturi puh. 08-770 061, fax 08-770 062 GSM 040-5151 579 dagon@co.inet.fi

24

Taksikuljetukset Reijo Palosaari Vuotunki puh. 0400-384 751

7

Seikkailu ja Elämys

Tuotamme erilaisia seikkailu ja elämys palveluita yksityisille ja yhteisöille. Työyhteisön kehittämiseen ja tiimitoimintaan sopivia paketteja on useita. Yksityisille on tarjolla mm. polttaripaketteja yms. Talvella liikumme koiravaljakolla ja lumikengillä. Jos valmiista paketista ei löydy mieleistä ratkaisua, kerro meille toiveesi niin rakennamme mieleisen seikkailun juuri sinulle.

Seikkailu- ja elämyspalvelu P. Sirén Liikasenvaarantie 187, 93999 Kuusamo Puh. 08-852 1031, 0400-762 903 e-mail: petri-mb@hotmail.com

www.kuusamoholidays.com


Kartassa

Kartassa

55 Suininkijärven rannalla

52

Honkalinna sijaitsee Suininkijärven rannalla rauhallisella luonnonkauniilla paikalla. Mökissä on majoitustilaa 6+2 hengelle. Lähellä sijaitsee Varisjoki siian ja harrin perhokalastuspaikkoineen. Talvella hyvät maastohiihtomahdollisuudet mökin pihasta ja Kuntivaaran moottorikelkka reitti kulkee läheisyydessä. Kuntivaaran kota tarjoaa levähdyspaikan retkeilijöille. Etäisyydet: Ruka 29 km, Kuusamo 29 km.

Kartassa

Kalasta tai metsästä Suiningin rannalla

Kesällä ja talvella voit nauttia puhtaasta luonnosta vaikkapa kalastaen tai metsästäen. Sopii myös perheille, jotka haluavat nauttia omasta rauhasta kauniissa järvimaisemassa. Majoitustilaa 8+4 hengelle. Etäisyydet: Kuusamo 35 km.

Honkalinna

Leskelän Lomamaja

Kitronintie 7 A 10 93600 Kuusamo puh. 040-531 2592, fax 08-865 422

93600 Kuusamo puh. 040-516 8536

Kartassa

54

Loma-Lopotti

Loma-Lopotti on pieni, kolmea korkeatasoista mökkiä vuokraava perheyritys keskellä kauneinta Kuusamoa. Tilavat mökit sijaitsevat 18 kilometrin päässä Rukalta, rauhaisessa metsämaisemassa, sopivasti päätieltä sivussa ja väljästi toisistaan erillään. Mökeissä on kaksi erillistä makuuhuonetta, vuodepaikkoja kuudelle. Varusteltu keittiö, sähkölämmitys ja –sauna. Yhteiskäytössä lasten leikkimökki, rannassa veneet ja grillipaikka sekä katettu nuotiomaja. Talvella hiihtolatu kiertää mökkien läheisyydestä.

Vaimojärventie 44 / PL 72 93601 Kuusamo puh. 0400-284 722, 040-723 6883 fax 08-8511 141

53

Honkaranta Kiviperäntie 5 B 93920 Määttälänvaara puh. 08-865 118, 0400-280 673

Kartassa

2

3

Erä-Susi Luontomatkat Koe huskyvaljakon villi voima!

Ystävälliset Huskyt odottavat sinua. Meidän 65 innokasta husky-koiraa vievät sinut äänettömästi yli hankien. Reen jalaksilla koet tämän perinteisen matkanteon hienouden. Sudenpesämme sijaitsee Liikasenvaarassa, Oulangan kansallispuiston sydämessä. Teemme retkiä muutaman kilometrin ajeluista aina viikon erämaasafareihin. Kesällä voit tutustua kotieläinpihaamme.

Liikasenvaarantie 256 93999 Kuusamo puh. 040-5700 279 fax 08-764 746 susi@koillismaa.fi www.koillismaa.fi/susi

Leppoisia lomapäiviä Honkarannassa

Honkarannan kelohonkaisessa mökissä voit nauttia puhtaasta luonnosta, kauniista maisemista kalaisan Suininkijärven rannalla. Majoitustilaa 6 hengelle ja käytössä myös moottorivene. Talvella hiihtolatu mökiltä perinteisen hiihtotavan vaalijoille.

Kartassa

Erä-Susi Luontomatkat Loma-Lopotti

pohjois-kuusamo

sivu 25 uusi 19.8.2002 15:53 Page 1

Nature & Adventure

Nature & Adventure Incentive Eko-ohjelmapalvelua poikkeuksellisten tilaisuuksien järjestämiseen Järjestämme ja organisoimme kanssanne yksilölliseen luontomatkailuun liittyvät tapahtumat ja juhlat. Huolehdimme paikalle suomenhevoset, husky-koirat, porot, kalat ja aidot ihmiset. Toteutamme rantakalaillat, koskenlaskut, erätaitoohjelmat, safarit ja järviveneristeilyt, ohjelmaa laidasta laitaan. Savu- ja piippusaunoissa normaalin rentoa saunomista, tai järjestettyjä teemailtoja yrttisaunasta morsiussaunaan. Safaritalomme Kala Apaja, aivan Kitkajoen koskien ja Kitkajärven tuntumassa, Räväjärven rannalla tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet erilaisten kokousten ja ryhmätapahtumien järjestämiseen. Asiakaspaikkoja 50, ulkoterassilla 100, A-oikeudet. Katso myös www.ohjelmapalvelu.com/bmss.html

Nature & Adventure Incentive PL 60, 93601 Kuusamo puh. & fax 08-855 785 GSM 0500-205 473 myynti@ohjelmapalvelu.com www.ohjelmapalvelu.com/bmss.html

www.kuusamoholidays.com

25


pohjois-kuusamo

sivu 26 uusi 20.8.2002 18:17 Page 1

Kartassa

50

Kartassa

Lomaile kauniin lammen rannalla hyvin varustellussa kelohonkaisessa mökissä. Majoitustilaa 6+2 hengelle. Kesällä voit uida, patikoida, kalastaa tai marjastaa, talvella hiihdellä tai kelkkailla ja päivän päätteeksi saunoa sekä pulahtaa avannossa. Etäisyydet: Ruka 26 km, Kuusamo 28 km.

Liikasenvaarantie 188 93999 Kuusamo puh. 0400-378 692, fax 08-863 451 e-mail:tiina.tiermas@koillismaa.fi

Vuotungintie 282 93999 Kuusamo puh. 08-865 442, 040-749 7074 fax 08-865 442

Kartassa

Vaellusratsastusta suomenhevosilla

Tervetuloa Suomenhevostilamme Kansainväliseen menoon. Täältä napapiirin kupeelta johdatamme teidät tallimme monipuoliseen ohjelmatarjontaan. Talvisena näyttämönä upea luminen erämaa talvileireineen. Kesällä Oulangan ja Kitkajokikanjoneiden henkeäsalpaavat maisemat. Vahvat nopeat ja varmajalkaiset Suomenhevosemme ammattitaitoisine oppaineen vievät sinut tai ryhmäsi unohtumattomiin seikkailuihin. Olemme vuosien kokemuksella ja yhteistyöllä rakentaneet myös Yrityksille ja ryhmille räätälöidyt erikoisohjelmat korkealaatuisine ravintolapalveluineen. Oulanka trail 6pv, Kitka trail 6pv, Talviseikkailu 4pv. Maastoretket 2h - koko päivä, Retki ratsutilalle. Elämysten päivä: hevonen, hysky, poro. Erämaayöpymiset. Katso: www.finnhorse.com

26

Näe Oulangan kansallispuiston maisemat meloen. Reitillä on pieniä nivoja, makkaramutkia ja laajoja hiekkarantoja. Sopii hyvin myös vasta-alkajille. Vuokraan sisältyy tarvittavat välineet, kuljetukset sekä reitti-kartta, tarvittaessa myös opastettuja retkiä. Talvella järjestämme lumikenkäretkiä.

Kahvila Neidonkenkä

Honkapirtti

20

Kanootilla Oulankajoelle

1

Vietä viihtyisä loma Honkapirtissä

Kartassa

Kartassa

57

5

Isokenkäisten Klubi ja Pesäkolo

Isokenkäisten Klubi sijaitsee luonnon helmassa Heikinjärven rannalla. Korkeatasoinen 200 neliön hirsirakennus sekä sen kaksi majoitusrakennusta, Varsta ja Kankitupa, tarjoavat majoitusta jopa 40 hengelle, ruokapaikkoja viidellekymmenelle. Alueella myös savusauna ja tilava kota erähenkiseen illanistujaiseen tai majoitukseen. Viiden tähden loma-asunto Pesäkolo sijaitsee Suikinjärven rannalla ja on oikea lomapaikka mukavuutta sekä rauhaa rakastaville. Vuodepaikkoja kahdelletoista, tilava olohuone-keittiö, sauna ja kesällä myös rantasauna. Kuusamon parhaat perhokalastuspaikat, Varisjoki ja Kuusinkijoki, ovat lähellä.

Finnhorse Farm Ruka Rukatunturin Ratsastustalli

Isokenkäisten Klubi

Valliolahdentie 6 B, 93999 Kuusamo puh. & fax 08-868 5142 puh. 0400-974 086

Kiviperäntie 126 B 93999 Kuusamo puh. & fax 08-865 912 0400-201 078, 040-739 0418

sales@finnhorse.com info@finnhorse.com

Sirkka ja Aimo Kämäräinen

Kahvila Lammintupa

Kahvila Lammintupa toivottaa tervetulleeksi hiihtäjät ja kelkkailijat. Tilava taukotupa sijaitsee sopivasti reittien varrella antaen ulkoilijoille mukavat tilat tankata vatsat ja sulatella varpaat avotulen äärellä. Tarjoamme maukkaita kotileivonnaisia sekä pientä suolaista nälän sammuttamiseksi. Lämmintä juotavaa paikan päällä nautittuna sekä matkaevääksi termospulloon. Tulet on valmiina makkaran paistoon. Kahvila Lammintupa on avoinna talvisin, muulloin mahdollisuus vuokrakäyttöön.

Kahvila Lammintupa Mirjami Heiskanen Takalontie 15 93999 Kuusamo puh. 040-755 4723

www.kuusamoholidays.com


erämaa kuusamo

sivu 27 uusi 20.8.2002 18:15 Page 1

Kartassa

75

Kurkijärven Lomamaja

Nauti puhtaasta luonnonrauhasta kauniin ja kalaisan Kurkijärven rannalla. Majoitustilaa 38 hengelle. Sopimuksesta järjestämme myös ruokailut. Etäisyydet: Ruka 40 km, Kuusamo 17 km.

Kurkijärven Lomamaja Oy Kovajärventie 73 C 93999 Kuusamo puh. 08-867 819, 040-571 0575

Kartassa

78

Kartassa

Kuusamon Suurpetokeskus Suomen elävät suurpedot

77

Kuusamon Suurpetokeskusessa elävät karhut, ketut ja ilvekset sulassa sovussa. Pääset tutustumaan Suomessa asustaviin suurpetoihin läheltä ja turvallisesti kokeneen oppaan avustuksella. Karhut ovat tarhan ehdoton vetonaula, niistä Vyöti-nalle monille jo entuudestaan tuttu. Vanhimmat asukkaat ovat jo 9-vuotiaita, mutta karhuniässä vielä nuoria ja leikkisiä. Suurpetokeskus sijaitsee Kajaanintien varressa, noin 33 kilometriä Kuusamosta etelään. Tienvarressa hyvät opasteet. Soita ja kysy lisätietoja. Ilmoitathan etukäteen, jos olet tulossa suuremmalla ryhmällä. Aukioloajat: Ma-Su klo: 10.00 – 17.00

Kuusamon Suurpetokeskus Oy Keronrannantie 31 93999 Kuusamo puh. 08-861 713, 0400-373 791

Luonnollisesti luontoon ympäri vuoden

Hopun Loppu vie luontoon kiireettömällä erähengellä.Samalla se on tunnelmallinen ruokailu- ja yöpymispaikka Iijärven rannalla. Vedenjakajalla, joka on ollut vanha kauppareitti siirryttäessä Perämereltä Jäämerelle veneillä.Kuoleman rata sekä salpalinja kulkevat aivan vieritse. Meillä on yli 10 vuoden kokemus erilaisten retkien järjestämisestä Kuusamon puhtaaseen luontoon. Talviset safarit kelkoilla sekä koiravaljakoilla, lumikenkä- tai hiihtoretket, poroajeluja unohtamatta. Kesällä patikoimme, melomme ja laskemme koskea. Kalastusta harjoitamme vuoden ympäri. Retkien tukikohtana toimii viihtyisä ja tilava 8-kulmainen kota jossa elävä tuli keskellä. Kotaan sopii ruokailemaan 60 hlöä kerralla. Yöpymään ritseillä 30 hlöä. Paikka sopii hyvin myös erillaisten tilaisuuksien ympärivuotiseen järjestämiseen kuten syntymäpäivät, pikkujoulut, erähäät jne. Tee hopusta loppu ja laita piste. Kiireelle.

Hopun Loppu Rane Säkkinen

Penttilänvaarantie 177 A 93999 Kuusamo puh. 0400-125 123 tai 040-7645 013 www.koillismaa.fi/hopunloppu e-mail: hopunloppu@koillismaa.fi

www.kuusamoholidays.com

27


erämaa-kuusamo

Kartassa

79

Kivelä Kuusamo

Erämaan rauhaa 38 m2 mökissä, majoitustilaa 2+2+1+1 hengelle. Nestekaasu jääkaappi, puulämmitys, kylmä vesi tulee hanasta. Kesäja syksyasuttava. Hyvät kalastus-, marjastus-, metsästys- ja retkeilymahdollisuudet. Soutuvene ja kalastusvälineet käytössä.

Karvonen Sirkka ja Martti Kerontie 112 93760 Kuusamo puh. 08-861 151, 040-861 3197

Kartassa

Kartassa

82

Jylhän kaunis kalliojärvi

Ölkky, vanhaa lapinkieltä tarkoittaen rotkoa. Suomen suurimpia ja ainutlaatuisimpia kanjonijärviä aivan Kuusamon eteläosissa.

Viihtyisästi metsän helmassa Kurkijärven rannalla.

Lomatuulian 5 hyvin varusteltua mökkiä kauniilla järvenrantapaikalla tarjoavat viihtyisän majapaikan ympärivuotiseen lomailuun. Pihapiiristä löytyvät grillikatos ja rantasauna sekä tilauksesta savusauna kaikkein pehmeimpiin löylyihin. Halutessasi järjestämme myös ruokailut puolestasi. Kurkijärven harrasteet heti mökin portailta, veneillen yökalaa tai talvisin moottorikelkan vauhdissa.

Julmä Ölkky on huikea nähtävyys. Aikoinaan erämaan sydämeen repeytynyt pitkä kanjonijärvi on parhaimmillaan läheltä koettuna. Järjestetyt risteilyt vievät keskelle korkeuksiin kohoavia kallionseinämiä. Pituutta kolme kilometriä, korkeutta paikoin yli 50 metriä, syvyyttä toinen mokoma. Julma Ölkyssä aistit jääkausien hengen sekä kivikautisen perinnön kalliomaalauksineen.

Valaistu latu lähtee suoraan pihasta. Kuusamon keskusta vain 10 minuttin ajomatkan päässä, Rukan rinteille puolisen tuntia. Lomatuulia onnistuneen loman majapaikka.

Järjestetyt risteilyt: 15.6.-15.8. klo 9.30-20.00 16.8.-31.8. klo 11.00-16.00 Muina aikoina tilauksesta. Risteilyn kesto n. 30 min, ryhmäkoko 2-50 henkeä. Ilmoitathan yli 20 hengen ryhmistä etukäteen. Satamassa kioskipalvelut, matkamuistoja sekä grillikatos.

76

T:mi Julma Ölkky Veli Paasovaara Kurvisentie 247B 93780 Teerinranta puh. 0500-389 345 www.julmaolkky.fi

Lomatuulia Tuuliaisentie 6 93999 Kuusamo puh. 08-867 804 GSM 040-5078 508 lomatuulia@co.inet.fi

28

www.kuusamoholidays.com


Kartassa

64

63

Taksikuljetukset Juha Lehto GSM 0400-206 903

Nopeasti ja luotettavasti ammattikuskin kyydissä. Taksikuljetukset vaivattomasti Kuusamon kohteisiin. Lentokentältä suoraan majapaikkasi portaille.

Järvi-Kuusamon sydämessä

Kaksi hirsimökkiä kirkasvetisen Välijärven rannalla, vesireittien varrella. Varustellut mökit, vuodepaikkoja Tiiranpesässä 4+1 ja Niementorpassa 6. Mökeillä omat soutuveneet ja vuokraan sisältyy luvat verkoille. Perämoottorin vuokrausmahdollisuus.

Kartassa

59

SaapunkijärviPitkäperä

järvi-kuusamo

Kartassa

Hirsinpaneelein vuorattu hyvin varusteltu mökki kahdeksalle hengelle. Tilava tupakeittiö ja makuuhuone, parvi. Rannassa odottaa vene. Lähellä palveluita, Kuusamon keskustaan 7 km, Tropiikkiin 6 km, Rukalle 25 km. Kelkkareitit ja hiihtoladut vieressä.

Niemen Lomat Koskenkyläntie 41 93999 Kuusamo puh. 08-857 743, GSM 040-503 1591 niemenlomat.kuusamo@co.inet.fi personal.inet.fi/yritys/niemenlomat

Juha Lehto Koskenkyläntie 167 93999 Kuusamo GSM 0400-206 903

Kartassa

60

Aktiivinen lomapaikka kauniin Muojärven rannalla

Ervastin Lomat on täynnä iloisia yllätyksiä. Toimintaa ja tekemistä riittää jokaiselle päivälle. Maaseudun rauhassa on tilaa ja mahdollisuuksia temmeltää pitkin Muojärven rantoja. Päärakennuksessa on majoitusvaihtoehtoja kaksi: Pirtti sekä Kammari, molemmat mukavuuksin varusteltuja. Pirtti on reilu huoneisto johon kuuluu keittiö, makuuhuone sekä tilava pirtti. Vuodepaikkoja yhteensä yhdeksän. Kammari on pienempi huoneisto neljälle hengelle. Kammarissa olohuone, makuuhuone ja keittosyvennys. Kesällä saat käyttöösi rantasaunan tai perinteisen savusaunan sekä vanhan ajan romanttisen kesäaitan. Hää- ja juhlapalvelut, caravan-alue. Heino Ervasti Kylmäläntie 9 93999 Kuusamo puh. 08-855 736 GSM 0400-294 754

puh. 08-858 538 GSM 0400-188 335 k.saapunki@pp.inet.fi

Kartassa

61

Ervastin Lomat

Saapunkijärvi-Pitkäperä

Ollilan Lomamajat Luonto Ympärilläsi

Rauhallinen ympärivuotinen lomanviettopaikka keskellä JärviKuusamoa. Uudistetut hyvinvarustetut mökit (8 kpl, 4-8 henkilöä) sijaitsevat etäällä toisistaan lähellä rantaa. Kaikissa mökeissä oma puusauna ja lapsille sopiva uimaranta, soutuvene. Erinomaiset mahdollisuudet kiireettömään lomailuun puhtaassa luonnossa: kalastus, marjastus, vaellus, sienestys, metsästys. Lupaasiat hoituvat paikanpäällä. Monipuoliset reitistöt kulkevat sopivan lähellä. Ohjelmapalveluina järjestämme paikallisiin elinkeinoihin, kulttuuriin ja makuihin perustuvaa ohjelmaa ryhmän koon ja omien toiveiden mukaan. Palvelemme asiakkaitamme mielellämme jo yli 30 vuoden kokemuksella!

Ollilan Lomamajat

Marjo ja Tuomo Ollila Sossonniementie 216 93999 Kuusamo puh. 08-857 723 fax 08-857 780 GSM 0400-286 528 ollilan.lomamajat@kuusamoholidays.com www.kuusamoholidays.com/ ollilan lomamajat

www.kuusamoholidays.com

29


järvi-kuusamo

Kartassa

66

Kartassa

Taksi Osmo Viinikka

62

Taksikuljetukset vaivattomasti Kuusamon kohteisiin. Lentokentältä suoraan majapaikkasi portaille. Nopeasti ja luotettavasti ammattikuskin kyydissä !

Taksikuljetukset Osmo Viinikka Kärpänkylä puh. 0400-388 277

Kartassa

Kärpän Kartano

Huoneistomajoitusta kuudessa 3-4 hengen huoneessa Järvi-Kuusamon kangasmaiden keskellä sekä pitopalvelua. Vuodepaikkoja yhteensä 20, sauna ja suihku yhteiskäytössä, päärakennuksessa kaksi keittiötä. Pihapiirissä kota, lasten kiipeilytelineet ja keinut.

Kärpän Kartano Taina ja Ossi Nevala Koppelontie 6 93999 Kuusamo puh. 08-856 117 GSM 040-561 3682

Kartassa

56

Asu tasokkaasti myös lomalla

P.K. Erä-Majoilla on puitteet koko perheen onnistuneelle luontolomalle, erähenkiselle metsästysreissulle tai kalastajien ottiviikoille. Suininkijärven rannalla sijaitsee kaksi 6-8 hengen hyvinvarusteltua, Maaseutumatkailuyritysten MALOluokituksen viiden tähden lomaasuntoa. Olkivaarassa odottaa erähenkisille kaksi talviasuttavaa, lämmitettävää 4-8 hengen kotaa saunoineen. Olkilammen lämmitettävä ympärivuotinen lintutorni kutsuu bongarit, luontokuvaajat sekä ketunkyttääjät. Erä-Äyskäristä pakataan elintarvikkeet ja matkamuistot. P.K. Erä-Majoille on puolentunnin ajomatka (38 km) Kuusamon keskustasta ja Rukalta, lentokentältä 33 km.

P.K. Erä-Majat Kovalaisentie 69 93999 Kuusamo puh.&fax 08-865 932 GSM 0400-20 21 21 p.k.era-majat@koillismaa.fi www.koillismaa.fi/eramajat

30

65

Nevalan Lomamajat

Neljä miellyttävää mökkiä kauniilla järvenrantapaikalla, 6-8 hengelle, talviasuttavia, varustellut keittiöt. Kolme mökeistä saarimökkejä Joukamajärvellä, yksi rannan puolella Muojoen varrella. Kaikissa mökeissä sähköt ja lämmitys. Vuokrattavana polkupyörät, kalastusvälineet ja moottorikelkat. Hoidamme myös luvat.

Nevalan Lomamajat Anja ja Jaakko Nevala Koskenkyläntie 191 93999 Kuusamo puh. 08-856 138 GSM 0400-232 099

Kartassa

58

Loma-asumista palveluiden lähellä

Saapungin Lomien pyöröhirsimökeissa nautit rauhallisesta tunnelmasta kauniissa Kotiniemessä, kuitenkin lähellä Kuusamon palveluita ja kulttuuritarjontaa. Keskustaan on ainoastaan 10 minuutin ajomatka. Valittavanasi on neljä ensiluokkaista vaihtoehtoa, jokaisessa tilaa ja runsas varustetaso. Iltaruskon ja Suvituulen mökit ovat kahdeksalle hengelle mitoitettuja, mutta tarjoavat suorastaan ruhtinaalliset tilat pienemmille ryhmälle. Aamunkajo on kapean niemen nokassa odottava 4hengen mökki. Aurinkoranta valikoimamme uusin kaikilla mukavuuksilla varustettu kuuden hengen majapaikka. Käytössäsi on veneet, kalastusvälineet ja lapsiystävällinen uimaranta. Vaellus- ja pyöräilyreitit sekä talvinen latuverkosto. Huolehdimme myös kalastusluvat puolestasi.

Saapungin Lomat Martta ja Kalervo Saapunki Saapungintie 12 A, 93600 Kuusamo puh. 08-853 668, fax 08-853 669 GSM 0400-689 876

www.kuusamoholidays.com


sivu 31 uusi 20.8.2002 18:31 Page 1

33

Kartassa

Lomanviettopaikka Kitkajärven rannalla

34

Kunnostettu peräpohjalaispirtti kirkasvetisen Kitkajärven rannalla, jossa majoitus- ja ruokailutilat 2530 hengelle. Järvellä hyvät kalastusmahdollisuudet, saaliina voi olla taimenta, siikaa tai harjusta, majoitushintaan sisältyy kalastusluvat ja vene sekä mahdollinen kalastuksen ja kalankäsittelyn opastus. Avoinna kesäisin ja pääsiäisen tienoilla.

Lehtopirtti Vilmiläntie 38 97675 Narkaus puh. 016-783 525, 040-716 3629

Kartassa

35

Kartassa

Oivalliset mökit Posiolla

95

Ryhmille, yrityksille ja leirikoululaisille

Järeä hirsimökki Kirintövaarassa 6-10 hengelle kaikilla mukavuuksilla. Rantamökki Kitkanrannalla 4-6 hengelle kesäkäyttöön. Todella rauhaa hakeville 2 hengen kalamaja oman lammen rannalla 20 km Posiolta.

Meillä on mahtava maasto ja mukava mesta. On jykevä jumppasali, kiva kota, hauska hiihtomaa, valtavat vaellusreitit...runsaasti ruokaa ja tusinoittain tekemistä. Majoitustilaa 60 hengelle. Takka- ja TV-huone, kokoustilat, kuntosali, jumppasali, ruokala, askartelu- ja harrastustila. Kuusamon ja Rukan palvelut 15 km etäisyydellä.

Oivalliset Mökit

Oivangin Nuorisokeskus

Mustajoentie 2 97900 Posio puh. 016-372 1863, 0400-305 843 email: oiva.soudunsaari@luukku.com

Rovaniementie 62 A 93999 Kuusamo puh. 08-858 561 fax 08-858 530 www.kuusamo.fi/oivanki

kitka

Kartassa

Himmerki – taivaallisen kauniilla paikalla

Uudistuneessa Lomakeskus Himmerkissä majoitut mukavasti. Keskus rajoittuu kirkasvetisen Kitkajärven parhaille hiekkarannoille. Retkeilypolut ja ladut ovat ihan vieressäsi. Kelomökeissämme on vuodepaikkoja 4-8 hengelle, valinnanvaraa sviitistä kodan tapaisiin harjamökkeihin. Mökit sijaitsevat riittävän etäällä toisistaan, jotta voit kokea luonnon omassa rauhassa. Tasokkaimissa mökeissä on kaikki tämän päivän mukavuudet, vaunupaikkoja karavaanareillekin lähemmäs kolmekymmentä. Päärakennuksen korkean juhlasalin maisemaikkunoista avautuu Posion erämaaluonto kauneimmaksi reliefiksi. Jyhkeän kivitakan sekä vanhojen seinähirsien tuoma erämaakämpän romanttinen tunnelma luo kokouksille ja juhlille mainiot puitteet. Tilaa 80 hengelle ja loistavan keittiön palvelut pohjoisen puhtaimmista raaka-aineista.

Lomakeskus Himmerki

Himmerki 8 97900 Posio puh. 016-352 602 fax 016-352 600 e-mail: info@himmerki.com www.himmerki.com

www.kuusamoholidays.com

31


sivu 32 uusi 21.8.2002 06:43 Page 1

Kartassa

Kartassa

Mökkiloma Kitkajärven rannalla

21

kitka

36

Tasokkaita lomamökkejä 6-8 hengelle. Alueella hyvät kalastus, metsästys, vaellus ja marjastus mahdollisuudet. Vene ja kalastusluvat sisältyvät mökin vuokraan. Etäisyydet: Ruka 45 km, Kuusamo 39 km ja Posio 35 km.

Haapa- ja Kuusitupa Lohirannantie 203 B 97900 Posio puh. 040-778 1921, 040-527 8512 e-mail: marko.poropudas@metsakeskus.fi

Tervetuloa tutustumaan aitoihin, aromikkaisiin luonnontuotteisiin Riisitunturin juurelle, Tolvan entiselle kyläkoululle. Vietä hetki herkutellen ja nauti käsintehdyt hillamakeiset tai herkkuvohveli kuusenkerkkäsiirapilla. Ostosmahdollisuus ja tilauksesta ryhmäruokailut. Hiihtoreitti Riisitunturin kansallispuistoon. Etäisyydet; Ruka 28 km, Posio 32 km.

27

Pot Novan keramiikkaverstas ja myymälä sijaitsevat idyllisellä paikalla Kitkajärven rannalla, Posion Tolvan kylässä, sopivasti Rukan ja Posion välissä. Avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Mökkimajoitusta 2+4 hengelle hyvin varustellussa 63 m2 hirsimökissä Kitkan rannalla. Veneillen voi nauttia vedenjakajan uhkeista järvimaisemista, verkkoluvat kuuluvat myös mökin vuokrahintaan. Etäisyydet: Posio 34 km, Kuusamo 43 km ja Livojärvi 5 km.

Ahotupa Lohirannatie 20 3 A 97900 Posio puh. 016-350 455, 040-530 6092

Maatilamatkailua Kitkajärvellä

Kotoisaa maatilamatkailua Kitkajärven rannalla, 5-tien varrella. Ohjelmapalveluita ja ympärivuotiseen asumiseen kaksi talviasuttavaa idyllistä majapaikkaa sekä romanttinen kesäaitta. Kelomökki Lökölä, nykyajan mukavuuksin varusteltu 2-kerroksinen idyllinen järvenrantamökki 4-6 hengelle omalla puusaunalla. Päärakennus Lepola, 1800-luvulla rakennettu, täysin remontoitu hirsitalo 8-10 hengelle. Tilava isommille ryhmille, lisävuodemahdollisuus, täydet lomaasumisen mukavuudet. Kesän ohjelmissa kalastusta, nuotanvetonäytöksiä. Vaellusreitti 16 km päässä, rannassa perinteinen savusauna. Talvella vierailu porotilalla poroajeluineen, moottorikelkkaretket ja avantouintia. Takkulan Maatilalomat Kuusamon keskustasta 37 kilometriä pohjoiseen, Rukalle 15 minuuttia ja 15 kilometriä.

32

Ahotupa Kitkan rannalla

Kartassa

Kaunista ja perinteistä Posiolaista koristekeramiikkaa sekä kestäviä käyttöesineitä. Käsintehdyt Pot Novan keramiikka-astiat ovat uunin, mikron ja konepesun kestäviä. Verstaan oma myymälä esittelee Lapin luonnossa syntynyttä käsityötaidetta sen aidoimmassa ympäristössä.

Patoniementie 211 B 97925 Tolva puh. 016-353 567, 040-717 2840 fax 016-353 567

37

Holtinojantie 5, 97925 Tolva (Posio) puh. 016-353 505, 0400-901 910 email: ritva.kokko@pp1.inet.fi

Pot Nova Keramiikkaa Perinteistä Posion käsityötaidetta

Pot Nova Ky

Kartassa

Luonnon Luoma

Kartassa

22

Riisitunturin herkkupuoti

Takkulan Maatilalomat

Kemijärventie 377 93999 Kuusamo puh. 08-868 5318, 0500-884 078 fax 08-868 5318

www.kuusamoholidays.com


sivu 33 uusi 21.8.2002 07:48 Page 1

Kartassa

29

kitka

Talvella rekikoirasafareita ja kesällä patikkaretkiä

Sata rekikoiraamme haukahtavat sinut iloisesti tervetulleeksi Kitkajärven rannalle. Husky Tours Km järjestää ammattitaidolla parhaimmat koiravaljakkoajelut ja kesän patikkaretket. Touhukkaiden huskyjen vetämissä safareissa riittää valinnanvaraa lyhyistä tutustumiskierroksista pitkiin yön yli kestäviin vaelluksiin. Kesäisin vuokraamme maastopyöriä ja järjestämme oppaat patikointiretkille. Nälkäkään ei pääse yllättämään. Pihapiirimme kotakylään mahtuu ruokailemaan 48 henkeä, viihtyisiin sisätiloihin 24. Hoidamme mielellämme myös maastoruokailut. Toimipisteemme sijaitsee mainiolla paikalla Kitkajärven rannalla, 20 km Rukalta länteen, Kuusamon keskustaan 33 km. • koiravaljakkoajelut • opaspalvelut • lumikenkä -vaelluksia • hiihtoratsastusta 1-2 hevosella • maastopyörien vuokrausta • ruokailupalvelut

Husky Tours Km Oy Holtinniementie 70 B 93999 Kuusamo puh. 08-851 4270 fax 08-852 3315 GSM 0400-236 294 E-mail: mika.vesilahti@koillismaa.fi www.huskytourskm.fi 33

www.kuusamoholidays.com


kitka

Kartassa

Kartassa

41

31

Mökkilomalle Lomakylä Atimoon

Majoitu mukavasti savuttomaan neljä tähden mökkiin Kitkajärven rannalle 20 min. Rukalta. 4 kpl 54 m2 mökkejä, 4-6 henkilölle. Tilauksesta järjestämme ruokailut tai lapsenvahdin paikalle. Yksi allergia mökki, kolmeen mökkiin myös kissat ja koirat tervetulleita.

24

Kilkilö sijaitsee Kitkan rannalla

Tilava, kaikin mukavuuksin varusteltu huvila luonnonkauniilla paikalla Kitkan rannalla. 250 m2 kolmessa kerroksessa, majoitustilaa 20 hengelle. Läheisyydessä ovat Pohjois-Kuusamon matkailunähtävyydet; Ruka 20 km, Oulangan kansallispuisto 30 km, Kuusamon keskusta 40 km.

Kilkilön Lomamajat Oy

Kemijärventie 547 93999 Kuusamo puh. 08-868 5171, 0400-323 961 fax 08-868 5199 http//personal.inet.fi/yritys/atimo

30

Kartassa

Jos pidät rauhallisesta lomasta, niin tämä yksinäinen mökki on Sinua varten. Kitkajärven rannalla, erillinen grillikatos ja vene käytössä. 2-5 hlöä, kesä- ja syyskäytössä toistaiseksi. Alueella hyvät kalastusja metsästysmahdollisuudet. Etäisyydet; Ruka 18 km, Kuusamo 30 km.

Lomakylä Atimo

Kartassa

Lomaile Lapinniemessä

Lapinniemi

Alakitkantie 83 93999 Kuusamo puh. 08-864 779, 040-720 5218 kilkilonlomamajat@luukku.com

Holtinniementie 55 93999 Kuusamo puh. 08-857 665, 040-564 0961

Kartassa

Puhdas luonto Oma rauha

32

Taivallahden Lomamökit Kuusamon Kitkajärvellä

Rentouttava loma kirkasvetisen Yli-Kitkan rannalla, korkeatasoisesti varustellussa lomamökissä. Kaksi 60 m2 kelohirsistä 9 hengen huoneistoa, sopii hyvin isollekin porukalle. Etäisyydet: Ruka 20 km, Kuusamo 30 km.

Every Season Oy Ylivieskantie 786 85340 Jyrinki puh. 08-480 423, 0400-387 643 fax 08-480 466

Taivallahden Lomamökit sijaitsevat ”Kitkan Viisaasta” (muikku) tunnetun Kitkajärven itärannalla, yli 400 metriä korkean Kouervaaran kupeessa, 15 kilometriä Rukan laskettelukeskuksesta. Majoitus 2, 5 ja 6-hengen varustelluissa mökeissä tai Riihilammen tilavassa erämökissä. Mökeissä sähköt, mutta puilla lämmitettävä sauna sekä matala hiekkapohjainen uimaranta, vene, laituri, tulipaikka ym.

Kartassa

32

Ahon Tilataksi

Kuljetukset kerralla koko porukalle. Mukavasti 8 hengen tilataksissa majapaikkasi, lentokentän ja kohteiden välillä. Tilavasti ja rennosti pidemmillekin reiteille. Soita ja tilaa Ahon Tilataksi 0400-284 988

Ahon Tilataksi

34

Holtinniementie 52 93999 Kuusamo puh. 08-857 664, 0400-284 988 fax 08-857 664 e-mail: keranen.veikko@koillismaa.fi www.koillismaa.fi/~knet398

Rukalle vain 20 minuutin ajomatka. Hiihtolatu, patikkareitti lähtee suoraan mökeiltä, josta yhteys Kouervaaraan ihailemaan upeita näköaloja, josta yhteys Naatikkavaaran kautta Rukalle. Kalastus, metsästys ja marjastus mahdollisuudet. Taivallahden lomamökit tarjoavat rauhallisen lomapaikan ympärivuoden Soita ja kerromme lisää. Taivallahden Lomamökit Holtinniementie 52 93999 Kuusamo puh. 08-857 664, 0400-284 988 fax 08-857 664 e-mail: keranen.veikko@koillismaa.fi www.koillismaa.fi/~knet398

www.kuusamoholidays.com


23

Kartassa

Niemituvat

40

Miellyttävää asumista Kitkan rannalla. Valittavanasi on 4 viihtyisää 4-10 hengen mökkiä, joissa sauna, televisio ja kaikissa kattava keittiövarustus. Soveltuu mainiosti pienryhmille. Rannassa odottaa kesäsauna, grilli sekä pehmeä uimaranta. Puolentoista kilometrin päässä käytettävissäsi on kota ja laavu rauhallisesti lammen rannalla.

Niemituvat

Kitkajärven ulappaa halkoo kaksi 12-paikkaista järvivenettämme. Teemme tilauksesta kuljetukset 124 hengelle. Ohjelmapalveluihimme kuuluu erilaiset teemaristeilyt sekä vetouistelu kokeneessa seurassa. Ota yhteyttä ja suunnittelemme yhdessä oman ohjelmasi. Kohtaamispaikkamme Kitkapirtin laiturilla. Tervetuloa!

Tilausajoa Kitkajärvellä Atte Kylmäluoma

Ilmari ja Kirsti Ylitolva Patoniementie 215 97925 Tolva puh. 016-353 512

puh. 0400-125 066 fax 08-852 2315

Kartassa

28

Tilausajoa Kitkajärvellä

Kartassa

60 Rönnynranta Vapaa-ajankeskus Yli-Kitkan rannalla

Rönnynrannassa on majoitustilaa jopa 40 hengelle. Asuinhuoneiden lisäksi rakennuksessa on oleskelutila, luentosali/liikuntasali, ruokasali sekä saunaosasto kelohonkaisine takkahuoneineen. Rukalle on matkaa 24 km (linnuntietä ja moottorikelkalla noin 10 km) ja Kuusamoon 31 km.

on mahdollisuus kokeilla koiravaljakolla ajoa. Rönnynranta tarjoaa ulkoilupäivän päätteeksi puitteet nautittavaan lepohetkeen emännän herkullisten ruokien ääressä ja kodikkaan saunan tunnelmissa.

26

Kaukosaaren Lomamökit

Kaukosaaren Lomamökit sijaitsevat Kitkajärven rannalla, rauhallisella paikalla ja lähellä parhaimpia kalavesiä. 8 kpl 6 hengen mökkeja. Mökeissä varusteltu minikeittiö, makuuhuone, viihtyisä parvi, WC ja suihku, oma terassi sekä sauna Järjestämme ja opastamme ryhmällesi kalastus-, metsästys-sekä marjastusretket. Luvat hoidamme puolestasi.

Kaukosaaren Lomamökit Kaukosaarentie 20 B 93999 Kuusamo puh. 08-8685 326, 0400-188 288

Kartassa

25

Ravintola Kitka Pirtti

Kitka Pirtti sijaitsee kauniin, kirkasvetisen Kitkajärven rannalla. Viihtyisä 120 paikkainen ravintola palvelee isotkin ryhmät. Erinomainen keittiömme on erikoistunut paikkakunnan ja Lapin herkkuihin. Ravintolassa luonnollisesti A-oikeudet, kesäisin ulkoterassi. Ohjelmapalvelumme liittyvät suurelta osin Kuusamon ainutlaatuisen luonnon tarjoamiin monipuolisiin mahdollisuuksiin. Heti parkkipaikalta lähtevät moottorikelkkareitit ja ladut Rukalle sekä lähiaikoina Riisitunturiin. Kesäisin järjestämme järviveneristeilyt, nuotanvedot sekä kalastustapahtumat rantakalailtoineen. Kysäise myös mökkivälitystämme.

Erityisesti leirikouluille, ryhmille ja lapsiperheille paikka on erittäin sopiva, sillä yhteistiloissa on mukavaa väljyyttä mökkimajoituksen ahtauden sijaan. Kesän ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi kalastaminen ja veneily, koska käytössänne on talon vene ja verkot. Lisäksi pihapiiriin kuuluu lentopallokenttä. Rönnynrannan ympäristössä on hyvät mahdollisuudet harrastaa myös suunnistamista ja syksyllä marjastusta. Aivan Rönnynrannan vierestä kulkee latu joka on yhteydessä Rukan latuverkostoon sekä moottorikelkkareitti. Lähistöllä

Kartassa

kitka

Kartassa

Rönnynranta Rönnynrannantie 36 93999 Kuusamo puh. 08-857 642, 040-733 7642 fax 08-857 931

Ravintola Kitka Pirtti Kitkan Lomakylä Oy Alakitkantie 58 93999 Kuusamo puh. & fax 08-864 795, 040-542 6855 email: kitkapirtti@co.inet.fi

www.kuusamoholidays.com

35


sivu 36 uusi 21.8.2002 07:52 Page 1

Kartassa

39

kitka

Hienotunteista huolenpitoa Oivallista ohjelmaa

O

ivangan Lomakartanoon kuuluu kolme komeaa korkeatasoista kelomajaa, Singer, Junga ja uusi Pikku Junga. Sijainniltaankin ensiluokkaisena Lomakartanoa ympäroi neljä kirkasvetistä, kalarikasta järveä: Singerjärvi, Junganjärvi, Oivankijärvi sekä Kylmäperä. Kelohuvilamme soveltuvat mainiosti yrityskäyttöön, sukujuhliin tai usean perheen yhteiseen lomanviettoon. Lisävuoteineen Singer ja Jungan majoittavat mukavasti yli 50 henkeä. Varusteissa riittää onnistuneen kokouksen tai koulutustilaisuuden järjestämiseen sekä hilpeään illanistujaiseen. Huviloita hallitsee korkea,

harjaan saakka ulottuva tupa, jonka pöydät ovat helposti muunneltavissa tilaisuuden ja seurueen tarpeiden mukaan. Ruokailut järjestetään toiveidenne mukaan ja katettu pöytä on odottamassa tilauksesta. Oivangin Lomakartanon huolehtivaiset emännät loihtivat ateriat maittavasta kotilounaasta juhlien pitopöytään. Aamiaiset, lounaat sekä illalliset, hemmottelua haluavalle teemme yön hiukopalatkin valmiiksi. Tarjolla on aina paikallisia tuotteita ja maatilan omaa satoa. Oivangin Lomakartanon läheisiä järviä halkoo mäntykankainen Junganharju, jonka laelta avau-

tuvat upeat näkymät. Huviloilla on omaa rantaa uimiseen, heittouisteluun ja souteluun yli kolme kilometriä. Saunan jälkeen rentoa iltaa on hyvä juhlistaa avaralla järven selälle avautuvalla terassilla.

Oivangin Lomakartano Tuula ja Heikki Kilpelänaho Mäkelänharjuntie 5 93600 Kuusamo puh. 08-851 1980 fax 08-851 1985 GSM 040-528 4787, 0400-106 121 oivangin.lomakartano@co.inet.fi

36

www.kuusamoholidays.com


92

Jalavan Kauppa

taivalkoski

Kartassa

Suomessa ainutlaatuinen v. 1883 perustettu kauppa, joka toimii alkuperäisessä kiinteistössä. Pirttikahvila tarjoaa vuosisadan alun ympäristössä kahvia ja virvokkeita, ruokailun ryhmille tilauksesta, pitopalvelua ja elämysmatkoja.

Jalavan Kauppa ja Pirttikahvila Mikonkuja 2 93400 Taivalkoski puh. 08-841 005 E-mail: ari.jalava@jalavankauppa.inet.fi

81

Kartassa

Kartassa

Kartassa

Jokijärven Lomat

Jokijärven Lomat on koko perheen ihanteellinen lomanviettopaikka luonnonkauniin sekä kulttuuristaan ja perinteistään rikkaan Jokijärven rannalla. Mökkimme ovat sijoitettu väljästi lähelle rantaa ja ne on varustettu kaikilla mukavuuksilla. Mökkeihin majoittuu sopivasti 6-12 henkeä, lisäksi löytyy edullista majoitustilaa neljässä kahden hengen huoneessa, joissa lisävuodemahdollisuus. Asuntovaunuille ja telttailijoille oma alueensa. Kalle Päätalon synnyinjärvellä risteilee Ukkomajava-alus, joka vie tutustumaan kirjailijan tuotannossaan kertomiin kohteisiin. Kuohuva koskenlasku varman kuljettajan seurassa tai kesäillan tyven souturetki ovat kokemuksia vertaansa vailla. Herkullista purtavaa saat Jokijärven Lomien 64-paikkaisesta kahvila-ravintolastamme.

80

Lepää ja viihdy Kolmiloukolla

Taivalkosken Kolmiloukolla voit nauttia puhtaasta luonnosta ja kauniista maisemista. Voit patikoida luonnon hiljaisuudessa tai tehdä retken Taivalkosken keskustaan, jonne on matkaa 4 km. Palattuasi on virkistävää pulahtaa kirkasvetiseen, hiekkapohjaiseen lampeen tai ottaa makoisat löylyt rantasaunassamme. Käytössäsi on veneitä, maastopolkupyöriä sekä polkuveneitä. Alueella on myös kahvio. Iijoen Taivalkoskessa on uusi koskimelontakeskus, josta pääset mukavasti nauttimaan koskenlaskun hurmasta. Talvisin pääset hyvin hoidetuille hiihtoladuille ja kelkkareiteille suoraan alueelta. Ulottuvillasi on myös hyvät pilkkipaikat sekä mutkamäet. Talvisin vuokraamme moottorikelkkoja ja järjestämme johdettuja safareita. Hoidamme myös ruokailut sekä majoitukset.

Kolmiloukko Jokijärven Lomat Simosentie 29 93400 Taivalkoski puh. 08-847 424, 0400-225 331

Pauli Ronkainen Ouluntie 50, 93400 Taivalkoski puh. 08-841 471 GSM 0400-310 087 kolmiloukko.camping@koillismaa.fi

91

Tervetuloa Ooka-Stoppiin

Ajaessasi etelästä Taivalkoskelle päin, Sinun kannattaa pitää taukosi Jyväskylän "tietämillä" ja alkaa kerätä kunnon nälkää. Sitten ei muuta kuin menoksi ja kohti Taivalkoskea. Voit ohittaa huoletta Oulun ja Pudasjärven, sillä pohjoisen maineikas itsesi ja autosi tankkauspaikka Neste-asema Ooka-Stoppi löytyy 20 km ennen Taivalkoskea valtatie 20:n varrelta. Ooka-Stopin ovat tehneet tunnetuksi tuhdit ruoka-annokset ja taatusti tuoreet kahvit munkin kera. Ooka-Stopin pihamailla voi myös ihailla määkiviä ja kiekuvia aitoja maalaiseläimiä. Pihapiirissä on myöskin perheen pienimmille mainiota keinuja, eikä pidä unohtaa Koillismaan suurinta trampoliinia. Matkasta väsyneille tarjolla on myöskin edullista ja viihtyisää mökkimajoitusta loistavalla uimarannalla. Moottorikelkkareitit Isosyötteeltä, Puolangalta ja Kuusamosta yhdistyvät pihallamme, jolloin kelkkailusi tukikohdaksi Ooka-Stoppi soveltuu mainiosti. Tervetuloa !

Ooka-Stoppi Ouluntie 212 A, 93400 Taivalkoski

puh. 08-845 777 www.koillismaa.fi/~knet898

www.kuusamoholidays.com

37


hossa, suomussalmi

Kartassa

Kartassa

88

Rauhallisen mukavat olot luonnon keskellä

Hossaset

Tervetuloa viihtymään Loma Hossan mökeissä. Tarjoamme monipuoliset virkistysmahdollisuudet, mielenkiintoisiä retkeilykohteita ja hyvän palvelun. Meillä voit nauttia lomastasi kaikessa rauhassa ruhtinaallisesti.

Hossaset järjestää unohtumattomat retket Hossan kauniissa erämaamaisemissa. Voit valita valmiin ohjelman moottorikelkkasafareista, kanootti- ja patikointiretkistä sekä hiihtovaelluksista tai pyytää tarjouksen omaan räätelöityyn pakettiin.

Majoitut mukavasti pyöröhirsimökkiin tai lomataloon. Tarjolla viisi hotellitasoista hirsimökkiä, joissa hyvä keittiövarustus, TV, sauna pesutiloineen, takka, oma uimaranta ja vene. Täysi- ja puolihoitolomia, ateriapalvelut tilauksesta jopa mökeille. Lähistöllä viihtyisä, hyvästä ruuastaan tunnettu tanssiravintola A-oikeuksin.

Kelkkasafareille lähtö tapahtuu Hossan lomakeskuksesta. Hintaan sisältyy ohjattu kelkkavaellus sekä tarvittavat varusteet. Hiihtoretket sopivat mainiosti pienryhmille. Annamme käyttöösi välineet, kuljetuksen, oppaan ja tarjoamme kahvit sekä retkieväät. Omatoimiseen retkeilyyn vuokraamme talvella kelkat, varusteet ja hiihtovälineet, kesällä polkupyörät ja kanootit.

Palvelun täydentään vuokrattavat moottorikelkat, kanootit sekä polkupyörät. Järjestämme oppaat ja hoidamme kalastus- sekä mestästysluvat. Kumpuilevat vaelluspolut, melontareitit, mainiot marjametsät, kalavedet ja riistamaat odottavat sinua.

38

87

Loma Hossa

Hossantie 278 A 89600 Suomussalmi puh. 08-732 329 fax 08-732 370 irene.paasovaara@loma-hossa.fi www.loma-hossa.fi

Hossaset Veikko Paasovaara Hossantie 278 89600 Suomussalmi puh. 040-506 1053 fax 08-732 370 email: veikko.paasovaara@pp.inet.fi www.loma-hossa.fi/hossaset

www.kuusamoholidays.com


hossa, suomussalmi

Kartassa

86

Superlative Holiday Services by Beautiful Lake Hossanjärvi Erä-Hossa's holiday area awaits on an impressive sandy ridge nestled on the banks of Lake Hossanjärvi, in the immediate vicinity of a camping and hiking region of great scenic beauty. Our winterised cabins, equipped with the amenities, serve as marvellous headquarters for wilderness treks and fishing trips as well as retreats for more relaxed holidaying amongst the family or with a group of friends. A soft and expansive sandy beach circulates our area. Naturally, the sauna on the shore and covered barbecue are at your disposal. And for caravan and tenting enthusiasts, there's quite a large number of electrically-connected sites available.

• 8 kpl mukavuuksin varusteltuja 2-6 hengen mökkiä, neljässä oma sauna • 2 kpl leirintämökkiä • teltta- ja matkailuvaunualue, 28 sähköpaikkaa • kesäkahvila ulkoterassilla • elintarvike- ja matkamuistomyymälä 1.4.-5.11. • kanootti- ja venevuokraus, metsästys- ja kalastusluvat

Hossa's breathtakingly beautiful winter terrain is irresistible to skiers. The well-maintained and illuminated ski tracks which proceed from the immediate area of your cottage-not to mention the clearly marked snowmobile routes-take you on an introductory glimpse of the exceptional natural treasures of the camping and hiking region, or even to the spots where the best possible ice-fishing catch awaits you. Hossa is the cradle of close-tonature pursuits and activities. We at Erä-Hossa know the wilds of Hossa like the back of our hands. Through our assistance, you'll get advice to steer you towards the prime wild game areas and most generous fishing waters. We're familiar with the best berry patches as well as the nicest hiking routes. As your host and hostess, we'll do all we can to ensure you have the most marvellous holiday!

Erä-Hossa Hossantie 278 B FIN-89600 Soumussalmi Finland tel. & fax +358 (0)8-732 310 GSM +358 (0)500-166 377 +358 (0)50-362 0005 39

www.kuusamoholidays.com


hossa, suomussalmi

Kartassa

83

Siirtolan Kelomökit Toivotamme teidät tervetulleiksi Siirtolan ystävällisille hirsi- ja kelomökeille. Talviasuttavat mökkimme sijaitsevat Suomussalmen Hossassa, luonnonkauniilla paikalla kolmen eri järven rannalla. Kohteemme välittömässä läheisyydessä odottaa mm. retkeilyalue, patikkapolut, runsaat kalavedet, ja Hossan lukuisat nähtävyydet. Talvella käytössäsi on hiihtoladut, moottorikelkkareitit ja mahdollisuus talvikalastukseen. Jokaisessa mökissä (4 kpl 4-hengen ja 4 kpl 5- ja 6-hengen) on oleskeluja makuutilat vuodevaatteineen. Sähkölämmitys, sauna, terassi, takka, varusteltu keittiö ja televisio. Rannassa oma uimaranta sekä vene.

Siirtolan Kelomökit Siirtolantie 11 89600 Suomussalmi puh. 08-732 314 Mökkimajoitus Onerva ja Eetu Väisänen 0400-286 153

Kartassa

89

Lomamökit Paasovaara

Lomamökit Paasovaara sijaitsee Suomussalmen Hossassa, Hossan retkeilyalueen läheisyydessä. Mukavuuksin varusteltuja mökkejä 5 kappaletta, majoituspaikkoja 2-10 hengelle. Kaikissa mökeissä oma sauna, sähkölämmitys, täydellinen keittiövarustus sekä televisio. Myös mahdollisuus savusaunomiseen. Mökeiltä matkaa Kuusamon keskustaan 79 km, Suomussalmelle 94 km, Hossan retkeilyalue vain parin kilometrin päässä, moottorikelkkareitti vieressä. Hoidamme puolestasi kalastus- ja metsästysluvat. Alueella kahvila, kesäisin myös elintarvikekioski.

Lomamökit Paasovaara

40

Hossantie 262 89600 Suomussalmi puh.& fax 08-732 319 GSM 0400-389 916

www.kuusamoholidays.com


hossa, suomussalmi

Kartassa

90

Erämaan rauhaa Suomussalmella Martinselkosen Eräkeskus on erähenkinen tukikohta keskellä suuria selkosia, itärajan tuntumassa, lähellä laajaa Martinselkosen luonnonsuojelualuetta. Tarjoamme monipuolisia luontoelämyksiä vuoden ympäri. Opastetuilla kierroksilla teemme patikkavaellukset, kanootti- ja veneretket, metsästämme ja kalastamme. Talvella järjestämme hiihtovaellukset ja moottorikelkkasafarit. Luontokuvaajat ovat kanssamme kuin kotonaan. Alueen karhut ovat ainutlaatuinen kuvauskohde.

on myös perinteinen savusauna. Eräkeskuksen päärakennuksessa ruokailumahdollisuus, pihakodassa valmistamme herkullisimmat loimulohet.

Majoitus järjestyy 1-2 hengen huoneissa tai 4-8 hengen huoneistoissa, joissa keittiövarustus, jääkaappi ja televisio. Kuuden hengen erämaakämppä vastaanottaa vieraat huhti- lokakuussa. Tavallisen saunan lisäksi käytettävissäsi

Martinselkosen Eräkeskus Pirttivaarantie 131 89920 Ruhtinansalmi puh. 08-736 160, fax 08-736 150 martinselkosen.erakeskus@co.inet.fi www.martinselkosenerakeskus.com

Kartassa

84

Yhteinen elämys Hossan retkeilyalueella Hossanretki Oy järjestää ohjelmapalvelut ryhmille ja yhteisöille, pienille porukoille tai koko firmalle, keskellä Hossan retkeilyalueen kauniin puhdasta luontoa. Toimintamme perusta on ympäristön kunnioittaminen ja sen aidoista riemuista nauttiminen. Monipuolisesta valikoimasta löytyy valinnan varaa: retkiä vauhdikkaasta koskenlaskusta leppoisiin yhteisiin illanviettoihin luonnon helmassa, metsästystä ja kalastusta, eräruokailua rakovalkealla. Järjestämme oppaat sekä varusteet, sinun tarvitsee vain saapua paikalle. Hossan Luontokeskuksessa kahvila-ravintolamme ottaa vastaan ja kestitsee seurueesi. Kauttamme saat myös auditorion ja kokoustilat. Erähenkiseen majoitukseen on mahdollisuus Karhunkainalon leirintäalueella tai retkeilyalueen vuokrakämpissä.

Hossanretki Oy Jatkonsalmentie 6 89600 Suomussalmi puh. 050-3844 692, 050-3844 693 fax 020564 6040 email: hossanretki@co.inet.fi

41

www.kuusamoholidays.com


hossa, suomussalmi

Kartassa

85

Hossan Lomakeskus keskellä kaunista Kainuun luontoa

Hossan Lomakeskus sijaitsee keskellä kaunista Kainuun luontoa Hossanjärven rannalla. Lomakeskuksessa vietät lomasi ja rentoudut monin tavoin ympäri vuoden. Majoituksen voit valita joko hotelli- tai mökkimajoituksena. Hossan Lomakeskuksen hotelli majoittaa mutkattomasti pienet ja isot ryhmät. Yhden ja kahden huoneita on yhteensä 26 kappaletta sekä yksi omalla saunalla ja varustellulla keittiöllä sonnustettu viiden hengen huoneisto. Hotellin kahden saunan välittömässä läheisyydessä sijaitsevat ajanmukaiset kokous- ja neuvottelutilat AV-laittein. Ravintolassa on A-oikeudet sekä ravintolapaikkoja 240, lauantaisin pyöräytetään tanssit orkesterin johdolla. Lomamökeissä löytyy 3 kappaletta 2 hengen campingmökkejä sekä 8 kappaletta 1-4 hengen talviasuttavia hirsimökkejä. Hirsimökeissä on täydellinen keittiö ja astiasto, televisio,

WC, suihku, oma sauna. Lomakeskuksen suihkuhuoneet ja pyykkitupa ovat veloituksetta asiakkaiden käytössä. Harrastusmahdollisuuksia on jokaiselle; kesäisin ulkoilualue, jossa merkittyjä polkuja, autiotupia ja laavuja, talvisin koneellisesti hoidettuja hiihtolatuja sekä kartoitettuja moottorikelkkauria. Alueella on erinomaiset kalastus- metsästys- ja vaellusmahdollisuudet. Vastaanotossa myydään kalastus- ja metsästyslupia, kalastusvälineitä ja -tarvikkeita sekä polttoainetta. Vuokralle annetaan veneitä, kanootteja, kalastusvälineitä, moottorikelkkoja varusteineen sekä polkupyöriä. Lisäksi palveluihin kuuluvat pito- ja opaspalvelut. Hossan Lomakeskus järjestää tilauksesta myös ohjattuja vaellus-, ruska- ja moottorikelkkaretkiä sekä poroajelua.

Hossantie 278 A 89600 Suomussalmi puh. 08-732 322 fax 08-732 307 email: info@hossanlomakeskus.com www.hossanlomakeskus.com

42

www.kuusamoholidays.com


salla Kartassa

93

Kartassa

Luonnonrauhaa Sallassa

Kuopsi-Majat Naruskajoen rannalla

94

Puhtaiden metsälampien ja erämaaluonnon keskellä, rauhallisen ja kauniin Niitselysjärven rannalla. Majataloksi muutetulla entisellä rajavartioasemalla on 4 kpl 4-6 henkilön hyvin varusteltua huoneistoa. Voit mm. vaeltaa, kalastaa, metsästää, meloa tai muuten vain rentoutua, ohjatusti tai omin neuvoin.

Erä Majatalo Niitselys Niitselyksentie 127 98995 Hautajärvi puh. 016-832 660, 040-824 4211 E-mail: leo.akola@pp.inet.fi http://personal.inet.fi/luonto/niitselys/

www.kuusamoholidays.com

Keskellä kaunista luontoa, kolmekymmentä metriä Naruskajoen rannasta, sijaitsee kaksi kaksiosaista, ylellistä ja mukavaa pyöröhirsistä lomamökkiä. Mökeissä on yhteensä neljä 28 m2 huoneistoa 1-5 henkilölle. Etukäteisvarauksella erillisessä päärakennuksessa sauna ja ruokailutarjoilut. Kauttamme saa paikallisia kalastuslupia, sekä vuokraamme kanootteja. Sijainti: 56 km Sallasta pohjoiseen

Kuopsi-Majat Naruskantie 246, 98960 Naruska puh. 016-837 307, 040-754 5580

43


KÄYNTIKOHTEET

44-45 16.8.2002 11:01 Page 1

KUUSAMO www.kuusamo.fi Kotiseutumuseo Ulkomuseossa ja Porkkatörmän näyttelytilassa esillä Kuusamon historiaan liittyviä pienoismalleja ja esineistöä. Puh. 08-850 6027, 08-850 6025 Kuusamon Suurpetokeskus Kuusamosta 33 km Kajaanin suuntaan sijaitsevassa Suurpetokeskuksessa voi karhujen lisäksi tutustua ilveksiin ja kettuihin. Puh. 08-861 713 Oulangan Luontokeskus, Oulangan kansallispuisto Pysyvä luontonäyttely, käsikirjasto, kahvila sekä auditorio, jossa esitetään kansallispuiston luonnosta kertovia multivisio- ja videoesityksiä. Puh. 0205 646 850, 0205 646 800

44

Juuman kosket. Niskakoski, jonka yli johtaa riippusilta. Myllykoski, jonka partaalla sijaitsee 1930-luvulta peräisin oleva ratasmylly. Myllyn lähellä lisäksi nuotiopaikka ja riippusilta. Aallokkokoski on lähes kilometrin mittainen isoaaltoinen koski sekä näyttävä Jyrävä, jossa vesi putoaa noin 10 m.

virtaa pieni Korojoki. Uoman läpi on merkitty n. 30 km vaelluspolku. Lisätietoja internetistä hakusanalla: korouoma

POSIO

SALLA

Riisitunturin kansallispuisto Puiston halki johtaa merkitty retkeilyreitti. Lisätietoja puh. 0205 646 800

www.posio.fi

www.salla.fi

Posion Kotiseutumuseo Lohirannan kylässä, 40 km Posion ja Kuusamon keskustasta. Puh. 016-350 416

Tuntsa-Naruska erämaa-alue Yksi Euroopan suurimmista jäljellä olevista todellisista erämaa-aluista. Nähtävyyksiä esim Nuoluskurun Kullanhuuhdonta paikka ja Pirunkirkko.

Kuusamotalo Kuusamotalo on kaupungin kulttuurija kongressikeskus. Talossa sijaitsee myös Kaamosgalleria, jossa esillä vaihtuvia näyttelyjä. Puh. 08-850 6560

Pentikmäki Kahvikuppimuseo – kansainvälinen kahvikuppimuseo esittelee yli 2000 kuppia 100 eri maasta. Muistoja maalta – näyttelyssä on esillä talonpoikaisesineitä 1800-luvun ja toisen maailmansodan väliseltä ajalta. Vanhaa keramiikkaa – kokoelma sisältää satoja esineitä 1800 – 1900- luvuilta. Posiotalo – vaihtuvat taidekeramiikkanäyttelyt. Kahvila puh. 016-321 0530

Juuman kosket Juuman tien päästä alkavan Pienen Karhunkierroksen varrella sijaitsevat

Korouoma 10 km pitkä ja muutama sata metriä leveä kalliorepeämä, jonka pohjalla

www.kuusamoholidays.com

Poropuisto Luonnospuisto, jossa voi tutustua porotilan arkeen mm. poroerotukseen ja vasojen merkintään. Puiston päärakennuksessa olevasta näyttelystä saa monipuolista tietoa Lapin elämästä. Puh. 016-837 771 Oulangan kansallispuisto Hautajärven luontotupa, info puh. 0205 646 870 Karhunkierroksen pohjoinen aloitustai päätepiste Napapiirin tuntumassa, pääsee myös UKK-reitille


KÄYNTIKOHTEET

44-45 16.8.2002 11:01 Page 2

Sotamuistomerkit Hautajärvellä JR 12:n jänkäjääkärien muistomerkki Paikanselässä Mannerheim-ristin ritareiden- sekä ruotsalaisten vapaaehtoisten muistomerkki Kiviaavan partisaani-iskun muistomerkki Salpalinja, entisöityjä korsuja sekä panssariesteitä eri puolella kuntaa Aholanvaarassa hiidenkirnu Suomen suurin hiidenkirnu, syvyys n 13 metriä. Salmijoen kuru Vanhan metsän keskellä sijaitseva jylhä koskimaisema, missä Salmijokea ympäröivät korkeat kallioseinämät.

SUOMUSSALMI www.suomussalmi.fi Talvisota Suomussalmella – näyttely Raatteen portissa Sijaitsee 24 km Suomussalmen keskustasta itään Runon ja Rajan tien (nro 912) ja Raatteen museotien (nro 9125) risteyksessä. Esillä mm. alkuperäistä esineistöä ja kuvia talvisodan ajoilta. Puh. 08-721 450

Kirjailija Ilmari Kiannon Turjanlinna Päivittäisristeilyt Turjanlinnaan. Kainuun Hiljanen kansa Tilataideteos vt 5:n varrella, 30 km keskustasta pohjoiseen. Puh. 040-765 3598 Hossan Värikallio, kivikautiset kalliomaalaukset Suomen pohjoisimmat kalliomaalaukset ajalta 2500 – 1500 e.Kr. Kotiseutumuseo Suomussalmen kirkonkylällä. Museon rakennukset on kerätty eripuolilta kuntaa. Esineistö antaa hyvän kuvan 1700ja 1800-luvun suomussalmelaisista elämäntavoista. Puh. 08-6176 7651 Kuiva- ja Hietajärven Vienalaiskylät Kaksi vanhaa vienankarjalaiskylää aivan kunnan itärajan tuntumassa, matkaa rajalle vain muutama kymmenen metriä. Runonlaulajien muistoksi pystytetty Domnan Pirtti (hostelli), Pyhän Nikolaoksen Tsasouna. Vuosittainen Kuivajärven Proasnikka heinäkuun puolivälissä. Takkila – Perinnetila Kulttuurihistoriallisesti merkittävä pihapiiri vanhoine rakennuksineen ja tilan historiaan liittyvä esineistö. Sijait-

see Selkoskylällä 86 km Suomussalmen keskustasta pohjoiseen. Puh. 0400-638 826

TAIVALKOSKI www.taivalkoski.fi Jalavan Kauppakartano Vienankarjalainen laukkukauppias Stephan Jakowleff perusti kiinteistöön vuonna 1883 kaupan, joka toimii edelleen alkuperäisessä kiinteistössä. Kauppa on hyvin säilyttänyt alkuperäisen tunnelmansa. Puh. 08-841 005 Jokijärvi Saksalaiset rakennuttivat vuonna 194244 sotavangeilla kenttäradan jota kutsutaan myös Kuoleman Radaksi. Rata kulkee Hyrynsalmelta Kuusamoon. Isokummussa Jokijärventien varrella sijaitsevat Isokummun asema, veturitallit, veturipaja ja vankileiri. Paikat on merkitty tutustumista varten viitoilla maastoon. Kallioniemi Kirjailijaprofessori Kalle Päätalon lapsuudenkoti Kallioniemi sijaitsee Jokijärven rannalla. Se on kunnostettu museokäyttöön perinteitä kunnioittaen muistuttamaan menneitä aikoja. Puh. 040-742 3738

www.kuusamoholidays.com

45


TAPAHTUMIA

46-47 16.8.2002 15:31 Page 1

ERÄMAA KUUSAMO

PILKKI VIIKKO 20.-26.4.2002

Kutsumme sinut ja kalakaverisi kisaamaan keväisen viikon ajaksi eteläisen Kuusamon puhtaille ja kalaisille pilkkivesille. 10 osakilpailua – palkinnot osakilpailuista ja cup-kisa. Osakilpailut: • La 20.4. klo 12-16 Teeriranta/ Iijärvi • Su 21.4. klo 10-13 Vähäjärvi • Su 21.4. klo 17-20 Nissinjärvi • Ma 22.4. klo 10-15 Impojärvi • Ti 23.4. klo 10-15 Sukkalampi • Ke 24.4. klo 10-14 Purnujärvi • Ke 24.4. klo 18-21 Kantolahti/ Kuusamojärvi • To 25.4. klo 10-14 Kurkijärvi • To 25.4. klo 18-21 Vähäjärvi • Pe 26.4. klo 10-14 PikkuHukkanen Lisäohjelma: • La 27.4. klo 10-15 Sukkalampi • Su 28.4. klo 10-15 Oijuslampi Osallistumismaksut: • päiväkisa 14 euroa • iltakisa 12 euroa • nuoret 5 euroa Palkinnot: Tavara- ja rahapalkinnot 3-5 parhaalle. Cupin voittajalle 50 c/osallistumismaksu. Lisätiedot ja ohjelmatilaukset: info@kuusamoholidays.com Rauno Veteläinen puh. 0400-916 350

46

www.kuusamoholidays.com


46-47 16.8.2002 15:31 Page 2

TAPAHTUMIA

KUUSAMO 28.-29.06.2002 Karhujuhlat, Kuusamon keskusta 15.-17.7.2002 Harmonikka Leiri, Oivangin lomakartano, Kuusamo 13.7.2002 Käylänkosken Tukkilaiskisat, Käylä, Käylänkoski, Kuusamo

JÄRVI-KUUSAMO Kauniit kesäillat, kylämaisemat ja keskiyön aurinko järven rannalla ovat luoneet puitteet nostalgisille kesätapahtumillemme jo vuosien ajan. 21.-22.6.2002 Juhannusjuhlat, Ollilan Lomamajat ja Ervastin Lomat 6.7.2002 Lahtelan rantakalailta, Lämsänkylätien kylät ry 19.7.2002 Harmonikkailta Pärehöylällä, Ollilan Lomamajat 20.7.2002 Multasniemen Humppakilpailut, Multasniemen Nuorisoseura 20.7.2002 Muojärven Lohenuistelu ja iltajuhla, Kosken Erä ry 27.7.2002 Lavatanssit vanhaan malliin, Ervastin Lomat 31.8.2002 Puuttenkylän Puintitapahtuma

POSIO 9.2.2002. Posion Messut 15.-17.3.2002 Teatterihelinät, Posio

SUOMUSSALMI 7.-10.3.2002 Hossan Hoijakka, tiedustelut: Hossan Lomakeskus puh. 08-732 322 tai Loma-Hossa puh. 08-732 329, 0400-813 546 15.6.2002 Hossan Kalastuskauden avaus, tiedustelut Hossan Lomakeskus puh. 08-732 322 tai LomaHossa puh. 08-732 329, 0400-813 546 31.8.2002 Hossan Muinaistulet, tiedustelut: (kuten edellä) 31.12.2002 Hossan perinteiset Koiravaljakkokisat, tiedustelut: (kuten edellä)

TAIVALKOSKI 9.12.3.2002 Rajalta Rajalle –hiihto 444 kpl, Taivalkoski 1.7.2002. Iijokisoutu, Lomakeskus Saija, Taivalkoski 47

www.kuusamoholidays.com


Kuusamo Posio Salla Suomussalmi Taivalkoski KUUSAMO HOLIDAYS KUUSAMON KAUPUNKI / MAASEUTUMATKAILUALUEEN KEHITTÄMISHANKE Lisätietoja: www.kuusamoholidays.com Esitteen graafinen suunnittelu ja valmistus: Mainostoimisto Grafu Oy Valokuvat: Markku Aikioniemi, Paavo Hamunen, Timo Lindholm, Hannu Huttu ja Timo Määttä Paino: Uusi Kivipaino 01/2002

EMOTR

Kuusamo holidays  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you