__MAIN_TEXT__

Page 1

Skids채songen 2013/2014

Mitt veMdalen bilder fr책n tre fotografer

SkaletS torg

variation & sm책skalighet

renkUngen t책get med 800 renar

local Skier ger skidor nytt liv

& modebloggare


“The no.1 booT in skiing” Photo © Dan Ferrer


Rs Line

RAce peRfoRMAnce

RS-serien är serien för dig som inte vill kompromissa med prestandan. Du kommer känna igen känslan från en racepjäxa, men med en komfort som överraskar. Pjäxan finns från 110 till 140 flex och i två olika lästbredder: 97 mm och 100 mm.

Rx Line

ALL MoUnTAin peRfoRMAnce

Om du prioriterar hög prestanda och hög komfort är vi övertygade om att RX-serien är rätt val för dig. Pjäxan finns från 100 till 130 flex och i två olika lästbredder: 97 mm och 100 mm.

xT Line

The ULTiMATe ADVenTURe booT

XT-serien erbjuder hög prestanda och mycket god komfort. Dessutom en unik hike-funktion och gummisula för äventyr över hela berget. Pjäxan finns från 100 till 130 flex och i två olika lästbredder: 97 mm och 100 mm.

w w w. l a n g e s k i b o o t s . c o m

Välkommen in till butike rna för att hitta din nya pjäxa!


a e K bo -lIn .com n let a k o s ls

a md

ve

Vemdalens mest centrala boende

Hotell • Konferens Lunch • Á la carte • Pizzeria • Temakvällar • After Ski • Nattklubb • Pianobar


SKI-IN SKI-OUT

41 bekväma & fullt utrustade 4-12 bäddslägenheter med bl.a. egen bastu 12 hotellrum

Tel 0684-151 00

Boka on-line: vemdalsskalet.com


LEDARE

Trendbrott.

Redaktionen AnsvARig utgivARE

Påskafton 2013 på Vemdalsskalet. Jag hamnade i samspråk med en pappa som parkerade barnvagnen, försedd med skidor vid åkbandet. – Vad heter din dotter, säger jag. – Hon heter Greta och är snart två år, svarar pappan. Greta med napp i munnen följer med blicken hela tiden vad som händer vid åkbandet. Så spottar hon ut nappen, lyfter armen mot backen och säger till sin pappa: Jag vill också åka. – Visst ska du få det men du är lite för liten än, svarar pappan. Kom så åker vi pulka i stället. – Om hon vill åka så tycker jag att hon ska få göra det och jag är säker på att det kommer att gå bra, flikar jag in. Gå ned till skiduthyrningen, hälsa från Torgny att du vill låna utrustning. De kommer att hjälpa dig. Sedan tipsade jag honom om några klassiska knep – slalompinne, sele, inte hålla under armarna. Av de 120 ”ekipage” som deltog i 2013 års påskmaskerad var åtta stycken 2 år gamla. Fyra åkte helt själva och fyra med viss support från vuxen. Så många, så unga har aldrig hänt förut. Jag kan med egna ögon se att det skett ett trendbrott när det gäller föräldrars uppfattning om när barnen kan börja åka utför. Att barn kan åka utför så snart de kan gå vet jag av egen erfarenhet, utifrån att båda mina döttrar åkte utför före 2 års ålder. Även i vår skidskola gäller denna sanning. Barn från 3 år välkomnar vi i grupp grupplektion och barn ”som kan gå” kan ta privatlektioner. De minsta gärna ihop med föräldrar. Hur gick det då för Greta? Jo – nästa dag åkte hon själv. Inga svängar men rakt fram hur säkert som helst. Så kära föräldrar. Tveka inte. Vill småttingarna åka utför så sätt fart. För en bra start är skidskolan ett bra tips. Vitsen med tidig start har inget med framtida färdighet att göra utan vinsten blir glada dagar tillsammans ute i den mjuka, vita, friska och hälsosamma vintermiljön. Torgny Svensson

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

I Chef SkiStar Vemdalen

VemdalsJournalen ges ut av SkiStar Vemdalen. Anders Lundqvist, tel 0684-151 01

uppLAgA 120.000 ex

skRibEntER

Per Bäckman, Niclas Sjögren, och Bernt Holmkvist.

pRoDuktion Graform

FotogRAFER

Per Eriksson, Jocke Lagercrantz, Tina Stafrén, Anton Enerlöv, Oskar Bakke, Jonathan Birkemyr, Micke Andersson, Göran Strand, Hans J. Flodquist.

styList

Helena Sears

omsLAgsFoto

Linn Svensson & hunden Boris. Plats: Ivarsgården, Vemdalsskalet. Foto: Per Eriksson.

iLLustRAtionER 3D House

AnnonsFöRsäLjning

Anders Lundqvist tel 0684-151 01 Graform/Marie Fermbäck tel 0684-402 10

tRyck

Forssa Print


DESIGNED FOR FREEDOM

Go faster. Everything we create is designed to enable greater freedom of movement. The result is carefully crafted, head-to-toe gear for reaching escape velocity.

COPYRIGHT© SALOMON SAS. ALL RIGHTS RESERVED. PHOTOGRAPHER: SCOTT MARKEWITZ. SKIER: TYLER FERRIS. LOCATION: LA THUILE, ITALY.

salomon.com/fasterpiste


ES T ID SK

Tusentals gäster ställde bilen hemma och tog natttåget från Malmö till Röjan/Vemdalen eller med det dagliga tåget från Stockholm.

T

10 succé FöR tågREsoR 20 EvEnt

Vi har tjuvtittat i en fullspäckad kalender fylld med vinterfester inför kommande säsong.

22 skALEts toRg

Till kommande säsong ska ytterligare två hus stå klara på Skalets torg, det öppnas café med bageri och det planeras för gym och en rad andra verksamheter.

25 mitt vEmDALEn

Möt tre unga och ambitiösa fotografer som berättar om sin favoritbild av Vemdalen.

32 LocAL skiER

Jens Olofsson har hittat sätt att förädla våra gamla trotjänare – skidorna.

innehåll 36 skiDtEst

Ett testteam med raciga 15-åringar, rutinerade stamgäster, galna jibbare, försiktiga friåkare och stekiga skidlärare, har testat vinterns vinnare.

36 48

48 RuFF ELEgAns

Hos Klövsjö Panorama är fjällkänslan lika levande i lägenheterna som i pisten.

53 REnkungEn

Berättelsen om en av de märkligaste händelserna i byn Röjans historia. Så märklig att tidningen SE gjorde ett sexsidigt reportage i nr 11 anno 1946.

58 skistAR ExpERiEncE

Ge skidåkningen en skön skjuts i vinter. Åk mer, testa dina gränser och få en bättre skidupplevelse.

66 vintERmoDE

Möt modebloggarna Viktor Frisk och Sarah Tjulander som visar vintermode från Vemdalen.

70 sE bättRE

Det viktigaste attributet för den som vill framstå som seriös utförsåkare är och förblir skidglasögon. Vi har tagit fram det som verkligen gäller i vinter.

72 HovDE spoRtbAR

Mycket burgare, ribs och kött på menyn. Sideorders, drinkar, cocktails och finöl.

75 vEmDALEnguiDE

Hitta rätt boende, pister, skidskola, restauranger, skidhyra, priser och bästa sättet att resa till Vemdalen.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

66

75


ATOMIC.COM

ALLtiD kLAR Att ÅkA PÅ. Atomic Skintec En högpresterande skida som inte behöver vallas med fäste.

Atomic Skintec. MÅNGSIDIG, ENKEL OCH HELT UNIK. Vill du också lägga mer tid i spåret än på att valla? Med nya Atomic Skintec är det möjligt tack vare de utbytbara stighudarna som ligger integrerade under spannet. Stighuden är 30% kortare än spannet på en vanlig klassisk skida. På så sätt påverkas inte glidzonerna. Du får garanterat bra fäste i alla underlag utan att glidet påverkas.


succé för tågresorna Tusentals gäster gjorde det förra säsongen: de ställde bilen hemma och tog i stället tåget till Röjan/Vemdalen. De reste med Snötåget, Vemdalens eget nattåg från bl.a. Malmö via Göteborg och Mora med avgång söndagar eller med det dagliga tåget från Stockholm via Mora. När vi sedan följde upp vår unika satsning på tåglinjer till Röjan/Vemdalen med en gästenkät stod det helt klart att vi satsat rätt: Hela 84 procent av de tillfrågade ville resa med Snötåget igen. 81 procent tyckte att tågens komfort var bra eller rent av mycket bra. Miljö och säkerhet är bara två av argumenten för tåget. Snötåget har dessutom till kommande skidsäsong sänkt biljettpriset kraftigt. Med Snötåget från Malmö/Göteborg sover man bort merparten av restiden och vaknar utvilad. Middag och frukost äts i restaurangvagnen. Vid ankomst till Röjan station står transferbussen och väntar. Första åket kan göras redan när liftarna öppnar. Lika enkel och bekväm är resan med dagtåget från Stockholm. Vid bytet i Mora väntar Inlandsbanan. Restiden är 6.50 timmar. Mer info finns på sid 78-79.

Inflyttning vid ankomst

Inflyttning vid ankomst. Utcheckning vid avresa!

En av de stora fördelarna med att välja Snötåget till Vemdalen är att om ni bokat boende genom SkiStar sönd-sönd, står det inflyttningsklart samma minut ni kliver av transferbussen. Ni får också behålla stugan eller lägenheten ända tills ni kliver ombord på Snöpendeln och åker till Röjan för fortsatt färd hemåt. (Inflyttningsklart gäller ej vid jul& nyår). Reser ni med tåget är ni hemma på söndag förmiddag och har en lugn och skön dag tillsammans innan måndagen kommer med jobb, skola och dagis.

VEMDALEN

Snöpendeln rullar vidare Snöpendeln, bussen som är Vemdalens nya lokaltrafik, är det perfekta komplementet till våra tåg. Den sköter transfern från stationen i Röjan till de olika hållplatserna i Vemdalens tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna. Snöpendeln kör enligt fast tidtabell veckans alla dagar och med den kan ni utnyttja era SkiPass fullt ut. Vårt SkiPass gäller i alla tre skidområden men ej som bussbiljett. Bussresan kostar 30 kronor.

10

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Här bokas tåget Biljetter till Snötåget från Malmö/ Göteborg bokar du på skistar. com/vemdalen eller på sj.se. Dagtåget från Stockholm bokas på sj.se


Inspired by performance

PERFORMANCE CROSS-COUNTRY HIGH FUNCTION JACKET Perform on a new level wearing Craft functional sportswear

www.craft.se


nyA Hus på LingonkuLLEn

Ny värmestuga vid Björnvallen

Första etappen av området Lingonkullen i Björnrike blir klart med tre nya hus till säsongsstart. Husen har fyra lägenheter med åtta bäddar i varje. Hela området ligger mitt i Björnrikes skidområde.

Den här säsongen hälsar barnområdet Björnvallen stora och små skidåkare välkomna till en helt ny värmestuga. Med 250 kvm och 120 sittplatser ger den Björnvallen ett jättelyft. I lokalen finns även en mysig lekhörna. Nya värmestugan ligger alldeles intill Björnvallsliften, granne med Sportköket.

MOBIL MASSAGE Monika Ekholm är diplomerad och certifierad massageterapeut. Inför säsongen har hon inrett sin husbil till mottagning. Med den ska hon ambulera mellan Vemdalens skidområden och ge trötta skidåkarmuskler klassisk sportmassage.

Ny restaurang i Björnrike Björnrikegården har i decennier varit det givna stoppet i pisten för lunch och annat godis. Den adressen finns inte längre – för bara några svängar längre ner i pisten byggs en ny restaurang på 470 kvm dit Björnrikegården flyttar. Nya Björnrikegården får 120 platser och håller öppet för lunch och middag. Krögarna lovar att gamla stammisar kommer att känna sig som hemma.

12

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Ny krogsatsning i Björnrike Centrat Restaurang Vy är det nya namnet på restaurangen i Björnrike Centrat – och att namnet valts med tanke på den fantastiska utsikten genom panoramafönstren förstår säkert de flesta. Ett ”klassiskt italienskt” matkoncept utlovas. En trappa ner från Vy låg Nalle Pub, en gång ett hett afterskihak. Där öppnar nu SkiClub, ett sportbarkoncept med bla biljard och air hockey. Dessutom ska SkiClub bli den givna platsen för afterski med underhållning i Björnrike.


less Weight IS MORE PERFORMANce

V-WERKS GOES FREESKI One newcomer to the team this year is the V-WERKS KATANA. Another masterwork of revolutionary ski building. The ultra-thin yet extremely functional and stable 3D construction with full carbon wrapper enables an enormously light full rocker construction with an impressively dynamic skiing performance. The V-Werks Katana is once more exactly what the name promises: a ski like a sword — and a high-tech sword at that!

VOELKL.COM

sportmanship.se

V-WERKS KATANA

V-WERKS CODE

V-WERKS RTM


på gång //AKTUELLT

Tornliften förlängs I Klövsjö har Tornliften bytts ut, fått en ny dragning och förlängts. För gästerna är det en efterlängtad insats – nu blir det mycket enklare och bekvämare att nå fler nedfarter än tidigare från Tornliften. //

My SkiStar

vässADE pistER Nu kommer två goda skidnyheter från Vemdalen. Storslalombacken i Björnrike har breddats. Det betyder bättre svängrum och ökad säkerhet. Samma förbättring har gjorts i Yttre ravinen i Klövsjö. Den pisten har dessutom fått belysning. Förbättringarna är extra goda nyheter för de många alpina klubbar som förlägger sina träningsläger under försäsong till Vemdalen. Nu kan fler träna samtidigt och därmed blir lägren också effektivare.

parker till jul Den här vintern gör Vemdalen en satsning för parkåkarna. Redan till jul ska samtliga tre parker i Björnrike, på Vemdalsskalet och i Klövsjö vara i toppskick. Säsongens stora parkevent ”Under the Lights” går av stapeln i Björnrike 28 december. Det är ljus, ljud och spektakulära hopp med den svenska eliten.

14

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Fler än 115.000 har registrerat sig på MySkiStar som för statistik över din utförsåkning. Förra säsongens totala kaloriförbränning hos MySkiStar-åkare motsvarar 160 529 pizzor. Det sammanlagda antalet fallhöjdsmeter motsvarar 2 tur-och-returresor till månen. Till kommande säsong utvecklas konceptet ytterligare. //

Längdclinics Vemdalsskalets och Björnrike Skidshop har personal som är passionerade längdåkare och ansvarar för shopparnas längdclinics. Fokus blir åkteknik och val av utrustning. //

Vasaloppsläger I vinter arrangerar Storhogna Högfjällshotell & Spa två vasaloppsläger. På plats finns tidigare vasaloppsvinnare, som håller i träningsprogrammet. Den som vill kan även boka en vasaloppsvinnare som personlig coach under en träningsdag. //


hestragloves.se

En alpin kombination. Vi har klätt händer i lager på lager i nästan 80 år. Händernas motsvarighet till långkalsonger kallas liners. De hjälper dig att hålla rätt temperatur genom att binda luft och transportera bort fukt. Och tack vare liners behöver du aldrig blotta bar hud när du ska fotografera eller hälla upp kaffe ur termosen. Nästa lager är grundhandsken. Den håller värmen vid normal kyla, men när det är riktigt kallt eller dåligt väder kan du lägga till en skalhandske ytterst. Kombinera de olika lagren efter väder, aktivitet, tycke och smak. Besök oss på hestragloves.se – där kan du läsa allt om handskar, skalhandskar, liners och foder.


BArNpASSNINg

Ny skidkompis Valle är världens coolaste snögubbe och barnens bästa kompis i backen. Han älskar vinter över allt annat, är gjord av magisk snö och har en halv morot till näsa. I vinter kommer han till Vemdalens skidområden för att se till så barnen får ännu roligare dagar. Valle flyttar in till jul och honom kan man träffa måndag till fredag i Vemdalens tre skidområden. Extra mycket skoj blir det under Valles vinterveckor vecka 12 och 13. Deltar man under Valles vinterspel och hyr ett par skidor, får man till och med ta med sig Valleskidorna hem. Antalet Valleskidor är begränsat så det är först till kvarn som gäller.

Fjälldagiset i Hovdegubbens stuga på Vemdalsskalet utökar sin verksamhet med ytterligare ett pass. Måndag–torsdag hela säsongen har man öppet två timmar på förmiddagen och två timmar på eftermiddag. Hit är barn från två år välkomna att leka och umgås med jämnåriga. Lördagar betyder öppet hus i Hovdegubbens stuga. Alla barn är välkomna med vuxet sällskap.

pLupp FLyttAR tiLL stoRHognA Plupp är en älskad barnboksfigur med blått hår och röd näsa, skapad av Inga Borg 1955. Fram till nu har Plupp bott i en torvkåta vid sjön Blåvattnet tillsammans med bästa kompisarna Lämmel och Hermelin. Nu har Plupp flyttat till Storhogna och lovar alla barn en riktigt busrolig vinter.

ungdomsgård I lokaler på 150 kvm i Vemdalsskalets Högfjällshotell öppnar till vintersäsongen en ungdomsgård. Ett ställe där jämnåriga kan träffas och spela. Biljardbord, air hockey och basket är tre av attraktionerna. Lokalen ligger i direkt anslutning till hotellets restauranger och barer.

16

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Grill & pulkabacke

Förra säsongen öppnades en ny grill intill värmestugan i Vemdalsskalets barnområde – och för det har vi fått högsta betyg. Vi gav även pulkabacken en helt ny och roligare linje. Testpatrullen gjorde tummen upp.


B OMAN C OMMU NI C AT I ON

Det dova ljudet från bindningen som slår igen. Känslan av stavarnas remmar mot undersidan av handen när du skjuter ifrån. Det första skridskoskäret. Belagets glatta yta mot den sträva snön. Farten som ökar. Vindens vikt mot bröstet. Det första perfekta skäret. Snart är vi där.

I VEMDALEN OCH BJÖRNRIKE KAN DU ÄVEN tEStA OCH KÖPA HEADS RACINGSKIDOR. Längd: 155/163/170/177 Dimensioner: 128/72/106 @ 170 Radie: 13.1 @ längd 170

interski.se


Lättvandrade sommarfjäll I Vemdalen är fjällen mjuka och lättvandrade och kräver aldrig att man är en rutinerad fjällräv. De allra lättaste vandringarna börjar på Storhogna. Turen till Fallmoran är kanske den vackraste med den gamla fäbodvallen med de väderbitna små husen. Strax nedanför finns två vattenfall där du också kan passa på att ta dig ett bad. Fler turförslag hittar du i vandrings- och cykelkartan. I kartan finns även förslag på fina cykelturer i enkel och lättåtkomlig terräng som passar hela familjen. Kartan köper du på plats eller laddar ner i din telefon via Vemdalen appen. Appen är också din guide till restauranger, boende och aktiviteter.

Sommarens veckoprogram Varje vecka under hela sommaren finns en mängd aktiviteter för hela familjen. Du kan följa med på kanot- och viltsafari, flugfiskekurser, metartävling, tunnbrödsbakning, hantverksdagar, fyrhjuling, notdragning, fäbodbesök, ridning, golftävlingar och givetvis göra ett besök hos någon av våra duktiga mathantverkare.

18

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Fiskeguide

Nu är det lättare än någonsin att hitta sitt drömfiske i Vemdalen och i mängder av vatten i omgivande fjällområden. Elva fiskevårdsområden har gått samman i en fiskeguide för att berätta var, vad och när det nappar och hur du tar dig till de olika vattnen. Samtliga fiskevatten har en svart, blå eller grön markering (som på pistkartor). Grönt betyder bilväg ända fram, blått att det krävs en promenad på 1-2 km innan du når vattnet och svart att det väntar en längre promenad. På Restaurang Husky står grillen färdig, dit kan du ta med dig din nyfångade fisk och grilla. Tillbehören köper du till på restaurangen och dem ställer kocken i ordning. Enkelt, eller hur?

Läs mer på vemdalen.se


Lid and Fornix Lid key features • Frameless construction • Unique patent pending lens attachment system • Huge field of view for increased safety • Optical grade polycarbonate outer lens • Cellulose propionate inner lens • Anti-scratch/Anti-fog treatment • Soft coated polyurethane frame • Triple-layer face foam • Grippy silicone on the inside of the strap Fornix key features • In-mold helmet with EPS liner • Light weight • Aramid Bridge reinforcements for structural stability and dispersion of impact energy • Size Adjustment System • Adjustable ventilation system • Goggle vents • Goggle clip

Lid Goggles The new super-wide vision, frameless goggle. Along with protecting your eyes from snow, ice, rain, uv-rays, branches etc, as well as assisting your vision in different light conditions, the unique patent pending lens attachment system has made it possible to develop a goggle that provides the freedom of an unobstructed field of view and excellent peripheral vision. This increases safety by improving spatial awareness and reaction times. The frameless construction also allows for snow and water to easily slide off of the lens.

Fornix Helmet Light weight and well ventilated combined with the unique safety feature The Aramid Bridge. By molding Aramid Bridges into the construction, we developed a lightweight helmet while maintaining structural stability and protection, ensuring a high level of energy absorption. The ventilation system is designed to be easily adjusted and to keep your goggles clear of fog. The turn-ring size adjustment system provides a comfortable and snug fit.

Preferred by riders: Jeremy Jones, Mitch Tölderer, Aaron Blunck, Tucker Perkins and Blake Nyman.

POC is a Swedish company with a strong mission to do the best we can to possibly save lives and to reduce the consequences of accidents for gravity sports athletes and cyclists. www.pocsports.com


EvEnt

kALEnDER // 2013/2014

1-2 nov. Lodge & Lya Vemdalens upptaktshelg. 7-9 nov. vemdaLsforum Höst Höstens största helg för dansbandsvänner. 28 dec. under tHe LigHts En kväll i Björnrikes park med action, ljus och ljud med några av Sveriges bästa big air åkare. 27-28 dec. vemdaLens stora skidtest Testa årets alla skidnyheter. 3-5 jan. vemdaLssLaLom Sveriges största alpina ungdomstävling. 19-23 jan. student skiweek Vemdalsskalet blir campus för studenter från hela landets högskolor och universitet. 30 jan-2 feb, 6-9 feb. nöjesweekends Skidåkning, afterski och kvällsnöje på Vemdalsskalet vecka 11. ski rookie weekend Lär dig något nytt tillsammans med familj och vänner. vecka 12-13. vaLLes vinterveckor Vinterspel: skidåkning, snölek, utmaningar och afterski tillsammans med Valle.

VINTErfESTEr

vecka 13. tid tiLLsammans, 55+ Dagar med skidåkning, god mat och dryck.

Mängder av vinterfester och events i Vemdalen. Vi har tjuvtittat i en fullspäckad kalender fylld med nyheter inför kommande säsong.

vecka 14-15. skistar snowcamp Barn och ungdomar upp till 15 år kan utveckla sina kunskaper i parken, offpist eller i skicrossbanan.

Ett smakprov på den nya satsningen med extra-allt-arrangemang gavs redan förra säsongen. Några dagar innan nyårsaftonen premiärkördes ”Under the Lights” i Björnrike. Några av landets bästa big airåkare visade upp sina mest spektakulära hopp, i en show som ramades in med ljud, ljus och fyrverkerier. Fler än 2 500 kom för att titta på. Med ”Under the lights” visar också Vemdalen att man gör en seriös satsning på att lyfta parkåkningen: – Vårt absoluta mål är att samtliga tre parker i Vemdalen ska vara i toppskick till jul. Årets upplaga av ”Under the Lights” arrangeras 28 december. Den showen har kommit för att stanna, säger Anders Lundqvist, marknadoch eventansvarig hos SkiStar Vemdalen.

17 apriL. grizzLy 467 Tävling med kända längdprofiler i Björnrikes skidområde – från botten till toppen.

vaLLes vinterveckor Världens snällaste snögubbe heter Valle. I vinter kommer han till Vemdalens skidområden för att se till så barnen får ännu roligare dagar. Från jul kan man träffa Valle måndag till fredag i Vemdalens tre skidområden. Extra mycket skoj blir det under Valles vinterveckor vecka 12 och 13. Deltar man under Valles vinterspel och hyr ett par skidor, så får man till och med ta med sig Valleskidorna hem. Antalet Valleskidor är begränsat så det är först till kvarn som gäller.

20

vecka 13. aLpina usm Alla Sveriges alpina 15-16 åringar gör upp om medaljer i svenska mästerskapen för ungdomar.

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

17-20 apriL. big jump cup Påskens mest spektakulära tävling. 17-20 apriL. björnrikes påskkaLas Manchestermorgon, fallhöjdsjakt, parksessions, skicross och Final Big Jump Cup 17-20 apriL. påsksmäLLen i kLövsjö Ett fullspäckat program för hela familjen. 21 apriL. björnrike cHaLLenge Tävlingar och happenings för hela familjen och givetvis klassiska Dammracet. 24-27 apriL. stor avsLutningsHeLg På Vemdalsskalet blir det skidåkning och nöjen i en härlig mix. Familjestörtloppet Vemdalsstörten utökar med fler klasser och större prisbord. Afterski och kvällsnöje med bla Lasse Stefanz – Sveriges just nu populäraste dansband.


skalets torg

Ett stort och viktigt steg i skapandet av nya Vemdalsskalet och Skalets torg togs i mars när Hovde Hotell med Hovde Sportbar invigdes. Nu rullar projektet vidare. Till kommande säsong ska ytterligare två hus stå klara, det öppnas café med bageri och det planeras för gym och en rad andra verksamheter. Variation och småskalighet är nyckelorden. TexT Per Bäckman foTo 3 D House

22

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


H

ovde Hotell, som från och med kommande säsong håller helårsöppet, är ett bra exempel på hur Skalets torg kommer att se ut när allt är färdigbyggt och alla näringsidkare är på plats. Dess arkitektur har inspirerats av forna tiders fjällhotell, både i fjällen och i alperna. Slutresultatet är en välkomnande exteriör med varm färgsättning och hemkänsla med sprakande brasa i foajén. Den känslan ska hela torget få. När byggprojektet är fullt genomfört har Vemdalsskalet en levande bykärna med ytterligare sju hus i trä och sten där inget av husen är det andra likt. Tänk vinklar, vrår med caféer, restauranger och butiker. Tänk en skidsemester där byliv, boende och övrig infrastruktur är en naturlig förlängning av upplevelserna på fjället. – Vi tycker det är viktigt att inte separera byn och torget från skidåkningen och fjället, framhåller Petter Holmberg hos Vemdalsfastigheter. Petter är den ene i radarparet bakom de stora satsningarna på Vemdalsskalet de senaste säsongerna. Den andre är Torgny Svensson, SkiStars chef i Vemdalen. Petter fortsätter: – Det blir ett bilfritt torg – men absolut inte skidåkarfritt. Liften lig-

ger bara ett 50-tal meter bort. Det är skidåkningen som är Vemdalsskalets själ och kommer alltid först. Det är också skidåkarna som skapar torgets atmosfär och känsla. Därför har man valt att satsa på lägenheter för kommersiell uthyrning så att torget lever hela säsongen. Det som gör husen runt Skalets torg annorlunda jämfört med det mesta som byggts i fjällen de senaste åren är främst formerna och färgerna. – Vemdalsskalet ligger i Härjedalen och därför var det i våra egna byggnadstraditioner vi och våra arkitekter tog avstamp när byggnaderna växte fram på ritbordet, berättar Petter Holmberg. Petters ambitioner att bevara och levandegöra härjedalsk kultur och historia mitt i en modern resort kommer att synas ännu tydligare vid Vallen, på andra sidan vägen. Dit ska man flytta och återuppbygga gamla hus och gårdar, som idag står obebodda och i förfall runtom i länet. Ett av dessa f d dödsdömda hus är redan återuppbyggt på Vemdalsskalet. Det heter nu Ivarsgården och av det gamla ”vraket” har man skapat boende med guldklass. Ytterligare fyra är inköpta och när projektet är genomfört tror Petter att byn har flera dussin hus. Inklusive en kyrka. Men dit är det ännu långt. Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 23


0 meter till backen Hyr skidor hos oss. Du har nära till backen. Är du nöjd med din hyrutrustning går det självklart att köpa loss den. Slipning av skidor: Vi är specialister på slipning och vallning av längdskidor. Vi hjälper dig med vallning till Tjejvasan och Vasaloppet. Givetvis slipar och vallar vi även dina alpina skidor. Våra varumärken: SOS, Phenix, Goldwin, Marmot, Da Kine, SPY, 2117, Boomerang, Roxy, Craft, Kari Traa, Quiksilver, Scott, Lange, Alpina, Dale, SKHoop, Kask, Ivanhoe, 66 North, Houdini, Five Seasons, K2, Rossignol, Fischer, Salomon, Dynastar, Head, Völkl, Nordica.

KLÖVSJÖ SPORTSHOP

Öppet varje dag under säsong. klovsjosportshop.se info@klovsjosportshop.se Tel 0682 – 211 80


mitt vEmDALEn De är unga. De är ambitiösa. Och vi tror att de kommer att vara med och forma vår bild av vintersport de närmaste åren. Möt tre fotografer som berättar om sin favoritbild av Vemdalen.

TexT Niclas Sjögren

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 25


Solnedg책ng under Pass Express p책 Vem


mdalsskalet

oskar bakke

– Det hade varit en perfekt dag på Vemdalsskalet. Ett par dagar efter julafton. Sista åket. Jag hade kört med tung kameraryggsäck hela dagen men utan att få några bilder. Och plötsligt visade Vemdalen upp sig i sitt esse, kan man säga. Då är det värt alla dom där extrakilona man burit. Annars är ofta skidbilder minutiöst förberedda. Komradio och planering. Tajming. Jag har oftast inte tålamod att vänta så mycket. Det ska gå fort. Jag hoppas på lite tur istället. I och med att vi hade stuga i Vemdalen så grundlades mitt enorma skidintresse tidigt. Men jag hade ingen riktig plan på att bli fotograf, det bara ramlade över mig. Jag får se vart livet tar mig. vad gör en bra biLd? – Det är väldigt personligt. Jag gillar när det är väl ljussatt och bra skärpa. Sen bygger komposition och ljus bilden. Mycket beror på vad det är för bild. När jag fotograferar bilar till exempel blir det avskalat och rent. Skidåkningen är mer action, fartkänsla. Det ska kännas på ett helt annat sätt.

Fotograf// Oskar Bakke Ålder// 21år Plats// Vemdalsskalet Web// oskarbakke.com

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 27


jonathan birkemyr – Bilden är tagen en kall decemberdag. 25 minus och dåliga vantar. Man tänker att "äh, jag klarar en kvart utan vantar" och sen när man kommer hem så är man blå. När jag fotar i Björnrike så känner jag mig verkligen hemma. Jag har åkt skidor där sedan jag var två år ungefär och varit där flera veckor per vinter i hela mitt liv. Mormor och morfar har haft stuga där i 25 år. När jag åker skidor så är skidåkningen prio nummer ett. Foto är en bonus. Det var en solig förmiddag, vid halvtiotiden. Men solen nådde inte ner hit så det ser lite grått ut. Jag har zoomat in ganska mycket så man ser inte den blåa himlen i bakgrunden. Men jag är nöjd med hur den blev. Passar bra som svartvit. vad gör en bra biLd? – Ja, ljuset är ju väldigt, väldigt viktigt. Men när jag tog den här bilden var det mer dassigt ljus faktiskt. Ändå blev det en bra bild. För skidbilder gäller det mycket att åkaren och fotografens relation funkar. Om man kan säga så. Man måste förstå varandra, vad man vill ha ut av varandra. Fotograf// Jonathan Birkemyr Ålder// 19 år Plats// Björnrike Åkare// Fredrik Malmsten Web// jonathanbirkemyr.com

28

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Kallt puder i Bjรถrnrike


flyger högt i Klövsjö

FotograF// Anton Enerlöv Ålder// 22 år Plats// Klövsjö Åkare// Frej Jönsson trick// Cork 3 Blunt Web// antonenerlov.se

Anton Enerlöv

– Bilden är tagen under en filminspelning med Östersundsfilmarna i TFJ-production. Filmteamet har stuga i Klövsjö så alla brukar samlas där och bygga det där hoppet varje år. Man riggar kameran och blixten helt enkelt. Sen sitter man och väntar på rätt ögonblick. Att det ska synka, att det ska klicka mellan fotograf och åkare. Åkaren ska sätta tricket och göra det på rätt plats – jag ska vara på G och trycka av i rätt ögonblick. Av en hel dags fotograferande blir det hundratals bilder men bara ett par blir bra. Jag har fotograferat reklam, lägenheter för mäklare, nyhetsbilder och event. Skidfotot har legat på is ett tag men nu har jag planer på att ta upp det igen. vad gör en bra biLd? – Det är svårt att säga. Men det är väl när den verkligen förmedlar en känsla. Självklart ska det vara bra komponerat och exponerat och skarpt och så. Det gäller att hitta den där känslan. Alla har olika syn på vad som bra och dåligt. Men jag tycker att jag känner när en bild är bra. Det liksom klickar till.

30

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Nya

Opel MOKKA

LEVE FRIÅKNING. För dig som vill sticka ut i mängden.

Nya Opel Mokka är en smidig SUV, med klassens högsta säkerhetsbetyg i Euro NCAP, som kan utrustas med passionerad ingenjörskonst i framkant. Vad sägs om en Opel Eye-kamera som bland annat håller koll på trafikskyltar och bilar i närheten? Eller adaptiva AFL-strålkastare som gör att du ser du upp till 90% bättre i mörker? Och med en backkamera har du alltid koll på vad som händer bakom bilen, utan att få nackspärr. Känn dig fri att åka vart du vill. Fyrhjulsdriften och den nya tekniken, är något utöver det vanliga. opel.se

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 31

Bränsleförbrukning blandad körning 4,5–6,7 l/100km. CO2 utsläpp blandad körning 120–158g/km. Miljöklass Euro 5.


"Fler 채n jag, kommer nog exakt ih책g vilken skida och vilken bindning de hade n채r de var sm책."


LocAL skiER n

är Jens Olofssons syster var i Vail skickade hon hem en bild på en stol som var tillverkad av gamla slalomskidor. För Jens, som samlat på skidor i åratal utan att veta till vad, var det startskottet för den verksamhet som kom att gå under namnet Local Skier. – Men det tog mig fem år att komma igång, berättar Jens med ett skratt. Första stolen han byggde tog 15 timmar för två man att tillverka och det gick åt inte mindre än 14 par skidor. Idag är produktionen effektivare men Jens betonar att varje stol är unik. Bland sakerna Jens tillverkar märks även älghuvuden tillverkade av hästskor, ljushållare för värmeljus, toapappershållare, ölbrickor av skidor, bordsunderreden och vinställ gjorda av skidor. – 99 procent av det jag bygger är gjort av gamla slalomskidor, snowboards och längdskidor. Grundtanken är att kunna bygga så mycket som möjligt och att kunna återanvända så mycket grejer som möjligt. Folk har ju en relation till skidor. Kolla den där skidan som norsken (Jon Skolmens rollfigur Ole Bramserud, Dynastar Course författarens anmärkning) hade i Snowroller, den känner ju alla igen. Alla har ju en relation till skidorna

TexT Niclas Sjögren foTo Tina Stafrén

gamla skidor är i det närmaste värdelösa. till skillnad från annan prylnostalgi verkar det ekonomiskt oförsvarbart att låta skidorna värma hyllorna i garaget. men jens olofsson har hittat sätt att förädla våra gamla trotjänare.


genom tiderna. Jag tror att det är fler än jag som exakt kommer ihåg vilken skida och vilken bindning de hade när de var små. Få saker åldras så snabbt och skoningslöst som just slalomskidor. Från att ha kostat en smärre förmögenhet blir en skida på bara ett decennium så gott som värdelös. Inget speciellt märke eller speciell modell verkar vara ha ett vettigt andrahandsvärde. En gammal skida, från 1960 fram till nutid kostar cirka 50 kronor på loppis, vare sig det är en längd eller slalomskida. – Men jag fick tag i en skida som Motorhead signerat. Det fanns tydligen bara några såna i hela världen. Men den kunde jag inte sälja för jag hade ju fått den gratis av en säljare på Head. Så den fick min syrras kille i julklapp. Den skulle väl kanske ha varit värd en massa pengar. Men bäst är att den kom till nån som uppskattade den. – Jag sparar inte på några skidor. Folk undrar ibland "hur kan du såga sönder den där gamla fina skidan?" Ja, men vad ska jag göra med den? Ska den bara stå nånstans utan att göra nån nytta? Nu kommer den ju till användning. Man kan kolla på den istället för att man har den i taket på garaget. Jens har hittat olika användningsområden för skidans spets, brätte och midja. Helst jobbar han med skidor utan vibrationsdämpare och krimskrams på ovansidan. Därför är de moderna skidorna ofta svåran34

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

vända. Bäst är enligt Jens skidor med släta ovansidor och rejäla spetsar. Skidor kommer han över på loppis, genom vänner och tack vare att folk vill bli av med sitt gamla skräp. – Jag har ett ganska stort kontaktnät över hela Sverige. Kompisar som ringer när dom hittar några skidor på nån loppis nånstans. Jag har nog fått ungefär 80 procent av alla skidor. Jag jobbar på Björnrike Skidshop, men övertar nästan inga skidor alls därifrån, kanske två, tre par, per säsong bara. De nya skidorna är det så mycket knölar på. Många av 70-, 80- och 90-talsskidorna var släta ovanpå och så hade dom rejält böjda spetsar. Dagens skidor har så lite spets att det inte går att göra till exempel ett vinställ av dem. Har du några favoritskidor? – Inte direkt. Men jag håller på att samla på mig gamla Salomonskidor som jag ska göra en Salomonstol av. Dom har ju inte gjort skidor så länge egentligen. Men deras självbärande chassi, de skrikiga färgerna och konstiga spetsarna... så ser ju inte skidorna ut idag. NamN: Jens Olofsson Varumärke: Local Skier Ålder: 37 år Yrke: Hantverkare och jobbar i Björnrike skidshop. PrYlarNa FiNNs PÅ// Skalets Inredning VerkstaN ligger// I Vemdalen by


flytta till

Bergs kommun

Livet i Berg

att bo i Berg Bergs kommun är en utpräglad landsbygdskommun och 80% av invånarna bor på landsbygden. Närheten till Östersund ger en bred arbetsmarknad och samtidigt möjlighet att bo på landet. I fjällområdena fortsätter turismen att expandera och ger möjlighet till försörjning. Att vara företagare är vanligare i Berg än i andra kommuner. Fastigheterna är prisvärda, men priserna högre i populära turistområden. I Berg finns också många möjligheter till en rik fritid.

Vi gillar att vara ute!

Under förra året fick alla i Berg skicka in sina bilder till kommunens fototävling. Många fina bilder kom in och förutom att utse några glada vinnare blev det ett fotoalbum ”Livet i Berg”. Det märks att vi gillar att vara utomhus och bilderna visar på den fina natur som finns nära oss i vardagen. Vill du se fler bilder finns de på www.berg.se/foto Foto Maria Köhler

www

Så om du, precis som vi, hellre är ute än inne kanske det är dags att tänka tanken fullt ut. Bli Bergsbo du också.

Foto Lena Sivertsson

.berg.se/flyttahit

fakta Bergs kommun

Invånare: 7.215 areal: 5.753 km2 (1,28 inv/ km2 ) naturreservat: 6 samebyar: 3 sjöar: mer än 200 Företag: 1200 alpIna skIdområden: 3 Högsta Höjd: Helags 1796 möh skoterleder: 120 mil storsjöodjur: 1 täcknIng bredband: ca 97%

Foto Lena Svanberg

KONTAKT BERGS KOMMUN Bergs kommun: Växel 0687-161 00. Hemsida www.berg.se Telefon växel 0687-161 00. bergs.kommun@berg.se Besöksadress: Ängesvägen 4. Postadress: Box 73, 840 40 Svenstavik www.berg.se/flyttahit

e s . g r e b . www

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 35


Skidtest

T TE E ST A M

Elsa Håkansson-Fermbäck, Passet, Vemdalsskalet

Fredrik 30 år

Ida 24 år

Charlie 21 år

Kevin 12 år

Elsa 15 år

Roland 66 år

Trenderna för vinterns skidor omfattar ännu lite fetare, ännu lite snabbare, ännu lite stabilare och till ännu bättre priser. Det handlar inte om några revolutioner, men flera steg i utvecklingen mot den perfekta skidupplevelsen. Vårt testteam, som omfattar såväl stenhårt raciga 15-åringar och rutinerade stamgäster till galna jibbare samt försiktiga friåkare och stekiga skidlärare, har testat vinterns vassaste vinnare. TexT Bernt Holmqvist foTo Per Eriksson

Erik 25 år


Allround Fischer c-Line Master En skida som bara ber om mer fart, mer kraft, mer allt. Fischer levererar en stark utmanare till Völkl V-Werks RTM om kungatronen i allrondsegmentet. sammanfattning: Testparet lite för krävande för de kortaste och lättaste i panelen. Mest positiva var f.d. tävlingsåkare och drivna piståkare. Testlängd 175 cm. 122-80-110 mm. R 17 m. (Rek pris 9 500) Vårt pris: 6 499 kr VöLkL V-Werks rtM Isbett som en racingskida, lättåkta och grymt stabila med lättviktskonstruktion som gör att de flesta orkar hålla ut hela dagen i backen. sammanfattning: Alla var eniga om det var bra isgrepp och att de var lättåkta i alla farter. Designen delade panelen i 2 läger. En generationsfråga kanske? Testlängd 176 cm. 129-84-111 mm. R 18 m. (Rek pris 13 000) Vårt pris: 9 999 kr extreM Project 100 Det är inte bara de stora drakarna i branschen som kan bygga skidor. En komplett svensk och dessutom lokalproducerad skida från Jämtland som överglänser allt vad det gäller byggkvalitet, åkkänsla och allsidighet. sammanfattning: Utan tvekan testets mest allsidiga skida. Några trodde att testparet var för långa men blev förvånade att de var så lättåkta. Testlängd 179 cm 136-100-128 mm. R 18 m. (Rek pris 7 800) Vårt pris: 7 799 kr k2 a.M.P. rictor 90 Passar Sverige, mellanmjölkens land, med lagom mycket tiprocker, lagom mått och till ett småländskt pris. Lättåkta, livliga, stabila och dessutom förpackade i ett modernt fodral. sammanfattning: Testets överraskning. Prislappen en total surprise för alla. Lekfullast. Testlängd 177 cm. 132-90-115 mm. R 18 m. (Rek pris 8 800) Vårt pris: 6 499 kr VöLkL rtM 81 Testets bästa isgrepp utan prut, i kombination med ett stänk lekfullhet från tyskarna. Måste upplevas live. sammanfattning: Testets bästa isgrepp. För krävande för de lättaste åkarna. Testlängd 176 cm. 126-81-108 mm. R 18.6 m. (Rek pris 8 500) Vårt pris: 7 499 kr Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 37


PIST head Wc rebeLs isPeed Vill man åka fort, snyggt, tryggt och utan tvekan släppa fullt ner i fallinjen på ett skär av guds nåde, då behöver man inte leta längre. sammanfattning: En skida med större svängradie som ändå är väldigt snäll att få in i sväng. Testlängden för kort för de mest drivna. Testlängd 175 cm. 112-66-94 mm. R 17 m. (Rek pris 10 200) Vårt pris: 7 999 kr Fischer suPerrace sc Lättåkt slalomcarver med prestanda långt över prislappen. Kvickare än tanken och med minimal kraftansträngning lägger de sväng efter sväng. Lekfullast i hela testet. sammanfattning: Saknar klippet från en riktig tävlingsskida men är å andra sidan betydligt mindre nervös utan att på nåt sätt bli mesig. Bäst omdöme fick de av medelåkarna. Testlängd 165 cm. 120-67-100 mm. R 14 m. (Rek pris 7 500) Vårt pris: 4 999 kr VöLkL racetiger sc u.V.o. Tyskt kvalitetsbygge som borde kosta mycket mer. U.V.O. pucken tar effektivt bort alla vibrationer – så effektivt att testpanelen överraskades över att det gick lite väl fort. sammanfattning: Potent slalomcarver utan svagheter. Upplevdes som harmonisk, stabil och kvick. Testparet för långt och för krävande för de lättaste åkarna i panelen. Testlängd 165 cm. 122-72-105 mm. R 14 m. (Rek pris 8 000) Vårt pris: 6 499 kr rossignoL radicaL 8gs Lika franskt som en Citroen fast utan överraskningar går dom som tåget i allt från medelstora till större svängar på alla underlag. Högprestanda till lågpris! sammanfattning: Omtyckt av alla i panelen och älskad av flera. En skida med mycket brett register. Testlängd 174 cm. 118-72-100 mm. R 17.8 m. (Rek pris 7 000) Vårt pris: 4 999 kr dynastar chroMe cr72 Sober pistsmiskare med åkegenskaper långt över prislappen. Lättåkta utan att vara mesiga, svängiga utan att vara nervösa. sammanfattning: Otroligt mycket skida för pengarna. Testlängd 165 cm. 125-72-106 mm. R 13 m. (Rek pris 5 500) Vårt pris: 3 999 kr 38

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


dAM k2 suPerburnin’ Varje år förfinas den här skida allt närmre magins horisont. Lite stadigare, lite lättare in i sväng, lite bättre isgrepp och mycket snyggare blev resultatet denna gång. sammanfattning: Alla upplevde skidorna som väldigt lättåkta trots den relativt långa testlängden. Inga svagheter. Testlängd 167 cm. 121-72-106 mm. R 14 m. (Rek pris 6 700) Vårt pris: 3 999 kr Fischer c-Line First Lady Klassisk svängskida med extra allt under designen! Tjejtestets bästa isbett i klass med rena tävlingsskidor utan att på nåt sätt bli nervösa eller för krävande. För tjejerna som vill ha det lilla extra utan blommor och fjärilar på ovansidan. sammnafattning: Mindre glamour, mer prestanda. Testlängd 165 cm. 117-74-105 mm. R 14 m. (Rek pris 9 000) Vårt pris: 5 999 kr head Mya no.4 Stadiga, lekfulla, roliga och mest skida för investerad krona i damtestet. Levererar ett isgrepp som bara betydligt dyrare konkurrenter klarade av. sammanfattning: Testets mest lättåkta skida utan överraskningar eller svagheter. Testlängd 156 cm. 125-77-108 mm. R 11.1 m. (Rek pris 4 700) Vårt pris: 3 999 kr dynastar chaM 87W Servostyrda leksaker som får en att utmana berget på en helt ny nivå. Klarar allt från betonghårt till lössnö utan att svikta. sammanfattning: Lättsvängda även i lägre farter. Testlängd 159 cm. 127-87-103 mm R 14 m. (Rek pris 6 000) Vårt pris: 4 499 kr

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 39


JunIor atoMic Punx jr Superallround twintip med bra isgrepp och otroligt lekfulla över hela berget. Fungerar lika bra om du hänger i parken, åker skogsbanor eller carvar pist. Skön känsla oavsett rails, bigjump eller som pistmissiler. sammanfattning: Funkar till allt med schysst attityd. Testlängd 140 cm. 122-85-112 mm. R 10.7 m. (Rek pris 2500) Vårt pris: från 2 299 kr dynastar seriaL Klassisk juniortwintip med massor av åkglädje över hela fjället. Välbyggda och tål stryk över tid. Bra känsla offpist eller i skicrossbanan, standardmonterade och grymma i parken mittmonterade. Bra isgrepp. sammanfattning: Uppdaterade klassiker som blivit ännu bättre. Kommentarerna var att de var så lättåkta. Testlängd 148 cm. 110-80-103 mm. R 14 m. (Rek pris 3 600) Vårt pris: från 2 799 kr head souPhead Lr Kidsens givna val som är lättåkta med mycket bra isgrepp och har skottsäker konstruktion så att de överlever även småbröder och småsystrar. Lättsvängda och första sejouren på boxar och rails blir superenkelt. sammanfattning: Konstruerade att tåla både det ena och det andra och med en lättjusterad bindning som kan växa med fötterna. Lättåkta. Testlängd 127 cm. 104-68-92 mm. R 9.4 m. (Rek pris 2 300) Vårt pris: från 1 999 kr head Wc rebeLs teaM sL För de kids som prioriterar portåkning eller pistcarving före boxar och rails. Överlägset isbett och svänggladast av alla. sammanfattning: Tävlingsskida för slalomjuniorer med ruskigt isbett. Testlängd 131 cm. 110-63-96 mm. R 9 m. (Rek pris 4 800) Vårt pris: från 2 899 kr

40

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


ka å S n r u M du u cc er ä t in ven hy é f fo ö på köp r n r he a d in m it g si t b ! da o n. en de .

N u

v

...och ved ingår Hyr en lägenhet hos Klövsjö Panorama nästa gång du skall till fjällen – självklart ingår ved.

Klövsjö Panorama är ett unikt boende – redan vid ankomst känner du skilnaden. Alla lägenheterna har en stor öppen spis och generösa ytor för att umgås. Självklart är det ski-in/ski-out med egen pulkabacke runt hörnet. Flera badrum, bastu, bredband, musikanläggning, premium sängar från Carpe Diem – detta är något av det som ingår hos Klövsjö Panorama. För tiden i lägenheten är minst lika viktig som tiden i backen.

VJ_KlovsjoPanorama_190x128.indd 1

2013-06-10 12:05

Din matkasse i fjällen!

Du väljer själv dina rätter

Fylld med lokala råvaror

Alla ingredienser ingår

Levereras direkt till dig

EV

ERERAR

Beställ direkt på www.fjallkassen.se

DI

DI

G

G!

VI

L

MT EKVÄ B & OTT REK T TILL

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 41


STREET

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


SPoRT

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


PJÄXAKUTEN Fjällens mest kompetenta personal och det bredaste sortimentet av pjäxor, redskap och tillbehör för alla. Formgjutna sulor, eluppvärmda strumpor & sulor, varma innerskor, formsprutade innerskor, Fischer vacuum, lästningar, fräsningar och cantmate lodningar.

lange ange rX 130 vår mest sålda pjäxmodell 3 säsonger i rad. härlig harmoni av prestanda och komfort. passar väldigt många åkare & fötter! 4 999:-

Fischer vaccum hyBrid 12+ problemfotens vän – formbart yttre skal och stoppad innersko. vacuumplasten gör pjäxan 30% lättare. självklart med gåläge! (rek pris 6 500:-) vårt pris 5 499:-

rossignol alltrack 90 lagom bred, komfort/prestandapjäxa med gåläge och låg vikt! mycket pjäxa/krona! 2 499:-

salomon Xpro 90 superenkelt att komma i och ur. superkomfort med bra hälgrepp. Finns även att hyra! 2 999:-

therm-ic powersock enklaste sättet att få varma fötter. therm-ic heat gold sock (säljs separat) och powersock ic 1200 är batteriet som ser till att det verkligen fungerar när det behövs som mest värme. Foto: Birgar olsen

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


AvANcERAT

+

hyr tre av testfavoriterna. de superexklusiva pistskidorna med extra allt; k2 superBurnin’, Fischer superrace sc och head wc rebels ispeed.

Foto: klaus polzer

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


BoKA oN liNE Förboka din hyrutrustning på skistar.com – då har du gräddfil fram till disken där allt ligger packat och klart. att förboka är snabbaste och det säkraste sättet att få speciella önskemål om märken och modeller uppfyllda.

Barn från

115:- /dag 395:- /6 dagar

Ungdom från 175:- /dag 575:- /6 dagar vuxen från

215:- /dag 695:- /6 dagar

HyR & KöP

använd dagarna i vemdalen till att teståka dig fram till vilken utrustning som är bäst för just dig. vill du kan du sedan få köpa loss favoriterna till ett riktigt bra pris.

PiSTSERvicE

i Björnrike är avståndet från skidshopen till pisten ca 5 meter; på vemdalsskalet ca 50 meter. det är med andra ord alltid nära om du vill byta hyrutrustning eller ha annan hjälp.

GARANTi

vi garanterar att det alltid finns alpin utrustning till dig.

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


Ruff elegans

48

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Nya Klövsjö Panorama är fjällboende i absolut toppklass. Ett lyxkantat drömboende för gäster som tycker livet ”hemma” ska hålla samma klass som livet i pisterna. Vi har gått husesyn i de två hus som är de första i en planerad fjällby. Egen transportlift, pist och pulkabacke finns redan. Om sommaren måste taket slås med lie… TexT Per Bäckman FoTo Micke Andersson & Tina Stafrén

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 49


Här är fjällkänslan lika levande i lägenheterna som i pisten.

50

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


D

et är två maffiga hus som reser sig på fjällsluttningen. Mörkt trä, grova balkar och bastanta skorstenar i skiffer. Den rustika fjällkänslan går nästan att ta på. Husen är byggda enligt traditionell teknik – men självklart i modern tappning. Husen har rejält tilltagna utrymmen. Totalt finns åtta lägenheter från 96 (åtta bäddar) till 170 kvm med 14 bäddar. En av grundtankarna när husen ritats har varit att ge gästerna ett rejält miljöombyte samt generösa utrymmen för umgänge med vänner och familj. Här kan tre generationer skidåkare dela gemenskapen i samma lägenhet. Inomhus är den rustika fjällkänslan lika stark. Öppna spisar i skiffer, där ved ingår. Ett norskt kök som redan vid leverans har den rätta fjällpatinan och är toppmodernt utrustat. Bänkskiva i betong. Möblemanget är specialbeställt från Permia och sängarna kommer från Carpe Diem. Ekgolven har vattenburen värme och varje lägenhet har egen bastu. Mannen bakom verket heter TorErik Westvik. Han har själv ritat grundskisserna och sedan låtit en arkitekt göra produktionsritningarna. Westvik har lagt ned stor möda på att hitta exakt de materiel han vill ha. Som timret från Ryssland, ekgolven från Estland och torvtaket från Norge. Inredningsdetaljer som gamla skidor har han hittat lite varstans. – Jag vill ge något extra, en wow-känsla, säger han. Det här är inte som vilket Scandic som helst, eller som hemma. Här är fjällkänslan lika levande i lägenheterna som i pisten.

Matrum t. v: Matbord och stolar är specialbeställda hos Permia Inredningar. Taklampa från Watt & Veke. Ljusstakar och kuddar från Skalets Inredning. Sovrum ovan: Säng från Carpe Diem. Sängkläder, kuddar. pälsöverkast, ljusstakar, klocka, bricka, tekanna och muggar från Skalets Inredning. Allrum ovan: Taklampa från Lyktan. Soffa, fåtölj och soffbord från Permia Inredningar. Fräcka fåtöljen i aluminium och skinn heter Tomcat Aviator och kommer från Artwood. Ljusbricka, kudde, tekanna och muggar från Skalets Inredning. Badrum t. h: Badrumsporslin från Stonearth. Tvål och kräm från Skalets Inredning.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 51


Inredningsbutik vid Vemdalsskalets Högfjällshotell

Webshop

skaletsinredning.se

Stor inredningsbutik med blandning av klassiskt och modernt för hemmet och stugan. Allt i möbler, lampor, mattor, glas, porslin, husgeråd, kläder och accessoarer. Riktigt gott kaffe!

Öppet alla dagar 10-18 Tel 0684-310 50. skaletsinredning.se

Sporthuset SPORTHUSET Mitt i VeMdalen by

Skiduthyrning

Nya kläder från Alprausch!

Slalompaket barn från

SkidUTHyRning

Spara hundralappar – hyr hos oss!

295:- 495:-

RESTaURang

SlalOMPakET VUxEn

• Dagens lunch 11.00-14.00 • Lunch à la carte 11.00-17.00 • Kvälls à la carte fr 17.00

BaRn

BOwling fr. 11.00

SkidSERVicE

MåndaxklUBB PUB qUiz BiljaRd, daRT

från 495:från 295:-

Slalompaket vuxen från

Centrumgatan 12 Vemdalen by • Skiduthyrning 0684-66 85 60 • Husky Sportsbar & Bowling tel 0684-300 02 • sporthuset.nu

Centrumg. 12, Vemdalen by • Skiduthyrning, Husky Restaurang & bowling 0684-300 02 • sporthuset.nu

52

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


I Läs om en av de märkligaste händelserna i byn Röjans tåghistoria > Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

53


Anna-Margit, Olles hustru, gör det bekvämt för sig i sin kupé. Resan tog över ett dygn, och det var si och så med förplägnaden under den 26 timmar långa färden.

Extratåget med de 800 renarna står färdigt att avgå på Moskosels station. Tjugosex timmar senare var en av de märkligaste transporterna i SJ:s historia lyckligt avslutad.

TexT Per Bäckman FoTo Hans J Flodquist

E

fter många år i träda fick byn Röjan nytt liv när Snötåget till Vemdalen startades förra säsongen. Fram till 1960-talet var Röjan en av Inlandsbanans viktigaste stationer. Det här är berättelsen om en av de märkligaste händelserna i byns historia. Så märklig att tidningen SE gjorde ett sexsidigt reportage i nr 11 anno 1946.

54

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

”Det var något av det mest dramatiska och fascinerande skådespel man kunde se.” Så inleds reportaget i tidningen SE och det handlar om Olle Blind och om hur han och hans familj transporterade en renhjord med tåg från Moskosel i Norrbotten till Röjan, som nu är slutstation för resenärer med Snötåget till Vemdalens skidområden. Skribenten fortsätter: ”Det ångade av renarnas kroppar i den starka kylan och ljudet av deras klövar åstadkom ett ljud som av hundratals kastanjetter.” Reportaget beskriver transporten som det märkligaste projekt SJ någonsin åtagit sig och ger en rätt idyllisk och exotisk bild av avresan från fållan i Moskosel till avlastningen i Röjan. Bakgrunden är dock mindre idyllisk. Familjen Blind kom ursprungligen från trakterna av Karesuando och deras hjord betade sedan


Att driva in renarna i vagnarna hade sina svårigheter ibland, då man fick vakta noga så att djuren inte smet ut igen.

Det var i medeltal 50 renar i varje vagn och djuren stod tätt packade för att inte ramla. De hade alla huvudena vända framåt.

Familjen Anders Persson-Blind, kusin till Olle Blind, ses här nedan. I den medföljande personvagnen reste elva samer.

T.v. har de samer som var med vid ilastningen i Moskosel tagit plats framför stationshuset. Man hurrade när tåget gick.

urminnes tider på den norska sidan av gränsen. Den möjligheten stoppades dock av de norska myndigheterna, som helt enkelt stängde gränsen och förbjöd svenska samer att ha sina renar på bete i Norge. För familjen Blind och många andra nordsamiska renägare fanns då ingen annan möjlighet än att flytta sina hjordar till sydligare renbetesland. Familjen Blind hade tidigare flyttat till trakterna av Arjeplog, men där räckte inte betet till och det var i det läget man började planera resan till Röjan. Efter mycket funderande bestämde Olle Blind att kontakta SJ, som ställde sig positiva och lovade sätta in ett extratåg. Fast vad biljetten skulle kosta visste inte stationschefen i Moskosel. Så Blind gav honom 6 000 riksdaler i förskott och utan kvitto. (Slutpriset blev lite drygt 4 000)

Det var minus 32 i Moskosel den dag den 800 renar stora hjorden lastades på extratågets 15 öppna vagnar av den typ som normalt användes för transporter av träkol. I vanliga godsvagnar hade det blivit för varmt. Mängder av människor hade samlats vid stationen i Moskosel för att se på - och i Röjan, dit man anlände 826 km och ett drygt dygn senare, var uppståndelsen minst lika stor. På plats fanns bl a SJ:s distriktschef herr Blomberg för att hälsa familjen Blind välkomna. Från Röjan drevs sedan hjorden till dåvarande Tranris sameby, som numer ingår i Handölsdalens sameby. Där, och i några andra sydsamiska byar, lever fortfarande renskötande ättlingar till Olle Blind och hans hustru Anna-Margit.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 55


KultuRbäRaREN Elisabeth Kråik har hittat hem

Sveriges största ”sameby” heter faktiskt – Stockholm. Där växte Elisabeth Kråik upp, men sedan några år tillbaka lever hon i fjällvärlden och nu öppnar hon butik med sin egen sameslöjd i Vemdalen. Sina rötter har Elisabeth Kråik i Handölsdalens sameby. Numer är hon ofta där och hjälper till med skiljning, slakt och märkning. Somrarna i Tjallingen ger också mycket av känslan och inspirationen i hennes slöjd. I hemmet i Stockholm fanns inget samiskt. Hennes mamma gifte sig med ”fel” man och lämnade det samiska samhället. Mamman kände sig också illa behandlad på grund av sitt samiska ursprung och ville skydda sina barn från den tidens missuppfattningar och fördomar. – För mig är slöjdandet både en väg bakåt till mitt ursprung och en väg framåt, att vara med och bevara och utveckla den samiska kulturen i 2000-talet. Man talar om fjällsamer, skogssamer och jakt- och fiskesamer. Elisabeth Kråik kallar sig ”slöjdsame.” Intresset för den samiska kulturen har hon alltid haft och till sist tog hon steget fullt ut och började på sameslöjdslinjen vid Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk. Nu förverkligar hon sin dröm och öppnar butiken ”Kråiks Slöjd & Design i Vemdalen by. Hon designar och syr skor, vantar, mössor och annat värmande samt textilier som gardiner och kuddar. Hon syr också traditionella dräkter på uppdrag av släktingar och vänner. Elisabeth arbetar främst med textilier och skinn och ofta kombinerar hon dessa bägge material i sina alster. Och innan hon sätter sig vid symaskinen har hon gjort grundlig research: – För mig är det oerhört viktigt att följa de gamla traditionerna med mönster, färger och formspråk.

56

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


O 60 U 0 TD m O 2 O R

Friluftsbutik Varma kläder, skor, sportfiske, fjälldelikatesser m.m. Mycket för en lyckad fjällsemester. Välkommen in!

Värmeisolerad gummistöVel

Vinterskor med duBBar Barn dam herr

Barn dam herr

Ekbergs fiske & fritid • Vemdalen by • Tel 0684-300 36 www.ekbergs.nu • Ombud för Systembolaget

Välkommen till våra restauranger i Björnrike AD NY RE SS

IDET

NY

B j ör n r I k E c E n T r aT

HE

T

g r I z z ly E x p r E s s

Original Mindre björn

Bara text

Original

Mindre björn

Tel 0684-320 20 • bjornrikegarden.se

Tel 0684-152 45 • restaurangvy.se

Tel 0684-153 80 • grizzlybar.se Björn på sidan

Bara text

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 57 Björn på sidan


SkiStar Experience

Ge skidåkningen en skön skjuts i vinter.

Åk mer, testa dina gränser och få en bättre skidupplevelse. Njut mer helt enkelt. Det är varken svårt eller dyrt. Här är några av vinterns skönaste.

TexT Niclas Sjögren FoTo Per Eriksson

Manchestermorgon DeT Finns eTT unDerlag som gör alla skidåkare lite bättre. Det finns en tid på dygnet då du kan åka av dig som aldrig annars. Då pisterna ligger för fäfot och du kan stå på lite extra. Det handlar givetvis om manchester och om tidiga morgnar då de flesta fortfarande nyvaket gnuggar sömnen ut ögonen. Ofta är de som provat en äkta manchestermorgon fast för livet. Denna form av skidåkning är naturupplevelse, harmoni och inte minst ett effektivt sätt att starta dagen på. När det orörda manchestermönstret ligger som en böljande sidenmatta över fjället är fjällsemestern som allra bäst. Solen är på väg upp och snön knarrar under pjäxorna när du släpper skidorna på marken för att klicka i bindningen. Det är du och berget. Du är först ut på plan och kan verkligen krama ur det sista ur låren innan liften ens öppnat på riktigt. Du kan känna att du älskar skidåkning och att kärleken är besvarad. Välkommen till en helt vanlig manchestermorgon när liftarna har öppnat bara för dig, före ordinarie öppettider. Åkningen sker på egen hand i nypistade backar och manchesteråkning lämpar sig givetvis för hela familjen i och med att det är mycket lättåkt underlag.

58

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Manchestermorgon, Vemdalsskalet Åkare: Anders Lundqvist // FAKTA Var: när: Pris: ÅlDer:

Vemdalsskalet tisdagar, Björnrike och Klövsjö onsdagar Vecka 7–16, 7.30–8.45 100 kr/pers. tillgång till lift & backar före ord. öppettider Rekommenderad minimiålder är 8 år


SkiStar Experience

Carving 60

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Tjejcarving, Vemdalsskalet. Åkare: Elsa Håkansson-Fermbäck & Linn Bromée. // FAKTA Vemdalsskalet och Björnrike Carving vecka 52–5 tisdagar 12.30–14.30 Carving vecka 6–16 tisdagar 13.45–15.45 Tjejcarving vecka 52–5 fredagar 12.30–14.30 Tjejcarving vecka 6–16 fredagar 13.45–15.45 Pris: 250 kr/pers. inklusive guide TiPs: Våga vägra sladda ÅlDer: Rekommenderad minimiålder är 16 år Var: när:

CarVingskiDan Var en nygammal iDé som fick fäste i hela skidvärlden när bland andra skidtillverkaren Kneissl introducerade en skida med tydlig midja 1992. Då kallades skidtypen ofta timglasskida men snart hade namnet carving satt sig hos allmänheten. Faktiskt åkte en del gärna helt utan stavar på den tiden. Redan tidigare hade bland andra Ingemar Stenmark experimenterat med skidor med midja men det var med denna skidmodell, som kom att kallas carvingskida genombrottet för den breda massan kom. Den fick snart en stor flock efterföljare som utvecklade carvingkonceptet de närmaste åren. Idag är skidor med bra skär en självklarhet för piståkaren och detta har radikalt förändrat skidåkning från sladdande nedfart till en mer skärande framfart i backarna. Kanske har du ytterligare något att lära och att uppleva när det gäller carving och den teknik som hör till? Här utnyttjas de mest lämpliga pisterna i skidsystemet för maximal njutning och carvingupplevelse.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 61


SkiStar Experience

Ski Racing

DeT näsTan glömDes borT i och med friåknings- och jibbtrenden. Men nu upptäcker allt fler hur barnsligt kul det kan vara att åka portar. Hä ä bar å åk och dessutom har det visat sig att det är få övningar som mer utvecklar dig som skidåkare. Det är ingen slump att i princip alla framgångsrika friåkare och jibbare även tränat portåkning. Nu får du chansen att åka i en riktig storslalombana och därmed lära dig att stå rätt på skidan, komma rätt in i svängen och dessutom få till ett riktigt skär. Utmana dina kompisar eller koncentrera dig på ditt eget perfekta åk. Din coach hjälper dig till bättre åkning, ger dig tips och sköter tidtagningen.

62

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Ski Racing, Björnrike. Åkare: Fredrik Kingstad // FAKTA Vemdalsskalet onsdagar, Björnrike torsdagar Vecka 52–5, 12.30–14.30 Vecka 6–16, 14.00–16.00 Pris: 300 kr/pers. inklusive coach, bana och tidtagning TiPs: Lämna in skidorna på slipning dagen innan ÅlDer: Rekommenderad minimiålder är 16 år Var: när:

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 63


SkiStar Experience

Learn to board, Björnrike Åkare: Hanna Thyrén & Nicole Lejdeby

Learn to board när snowboarD slog igenom skakades hela skidvärlden i dess fundament. Nya målgrupper attraherades, modet ändrades och man fick åka lite hur man ville. Röster höjdes för förbud men det rådde inget tvivel om att utförsåkningen plötsligt var full av innovationslust, nya idéer och liv igen. Ungefär på samma sätt som när freestyleåkarna rörde om i utförsåkargrytan på 1970-talet. Flera auktoriteter menade att brädåkning bara var en fluga. Med tanke på att genombrottet kom på 1980-talet får man väl säga att det var en ganska långlivad fluga. Har du fortfarande inte prövat? Grattis. Då har du en fantastisk upplevelse framför dig. Här får du en introduktion till snowboardens tjusning.

64

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

// FAKTA Var: när: Pris: TiPs: ÅlDer:

Vemdalsskalet och Björnrike Vecka 7–16 torsdagar 13.45–15.45 150 kr/pers. inklusive coach Upplev svett och glädje Rekommenderad minimiålder är 8 år


ERA® Din Mäklare Vemdalen Centrumgatan 1, 840 92 Vemdalen Telefon 0684-301 50 vemdalen@erasweden.com www.erasweden.com

ERA - Din lokala mäklare! Att få arbeta som mäklare i ett expansivt område som destination Vemdalen med omnejd - med naturen runt hörnet, skidspår, jakt, fiske, vandring, alpin skidåkning, skoterleder och alla de mänskliga möten vi får uppleva, är en fantastisk förmån. Det som gör skillnad är kunskap, samarbete, hållbarhet och tillgänglighet.

Anna-Greta, Ann, Josefin, Emma

ERA Garanti ger dig maximal trygghet.

Mina Sidor ger dig som säljare översikt över din bostadsaffär.

Välkommen in på vårt kontor eller ring oss, för ett förutsättningslöst samtal, så berättar vi mer!

ERA Bolån gör det lättare att låna till bra ränta.

ERA Försprång. Sälj nästan din bostad innan du köper ny.

Ann Lorentsson, Fastighetsmäklare/kontorsägare Emma Nyman, Fastighetsmäklare Josefin Karlgren, Mäklarassistent Anna-Greta Gustavsson, Assistent

ERA Försäkrat. Alla bostäder vi förmedlar är försäkrade.

96% nöjda kunder. Bli nöjd du också!

ERA Garanti ®

Med ERA Din mäklare Vemdalen får du den lokala mäklarens engagemang. Du får även den internationella mäklarkedjans styrka - allt i ett paket!

www.erasweden.com

VEMDALEN Visste du att Vemdalen är en av fem? Javisst,Vemdalen är en av fem anläggningar som ingår i familjen SkiStar. Förutom att vi har en massa härliga kompisar på andra fjäll runt om, så innebär det en hel del kul grejer även för dig. Läs mer på skistar.com

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 65


Text Niclas Sjögren foto Tina Stefrén Styling Helena Sears MOdekoordinatör Petter Bromée

Vintermodet blir snäppet snyggare. Funktionen har parat sig med designen på ett överraskande vågat sätt. Nu är det enklare än någonsin att klä sig smart i fjällen. Vi anlitade två av Sveriges hetaste modebloggare som modeller.

66

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Sarah TjulandEr • bloggarE på VEcKorEVyn

S

Sarah Tjulander började blogga redan när hon var 12 år. Och sedan dess har det gått sakta men säkert framåt. Hon har nominerats som årets Blogstar på VeckoRevyns Blog Awards och hon har fler än 100 000 followers på Instagram. Hennes popularitet beror enligt henne själv på att hon skriver om saker som många, inte minst i hennes egen ålder, kan få hjälp av. Vare sig det handlar om att ha en dålig dag eller att bli mobbad. – Jag är ju själv oftast en positiv tjej och försöker få ut just den känslan i bloggen. Lifestyle/själv-

förtroende/mode är det man ser mest av på min blogg – plus texter om att alltid tro på sig själv och att ingenting är omöjligt. Sarah försöker att åka till fjällen åtminstone en vecka per år. Hon har flera gånger varit i Vemdalen och när denna modefotografering, vars bilder du ser här, genomfördes i Klövsjö blev hon sugen att återigen åka skidor här uppe. – Jag har ju aldrig tidigare varit i Klövsjö så det kanske är dags i vinter, det var så himla fint. Jag åker mest snowboard och i vinter skulle jag vilja lära mig att hoppa lite. Det verkar lite läskigt men kul.

// Snabbfrågorna

Sarah Tjulander, 18 år. Bloggadress: sarahtjulander.com

Hur mycket tid lägger du på bloggandet? – Ungefär 24 timmar i veckan sammanlagt. Kan du leva på bloggandet? – Just nu är det mer som ett extrajobb eftersom jag både går i skolan och bor hemma.

Hur många followers har du? – På Instagram har jag 133 000 followers. Beskriv Viktor. – En sjukt härlig, positiv och glädjespridande person. Jag tycker om honom jättemycket.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 67


ViKTor har på Sig Jeans G-Star 3301 low tapered 1 049 kr. skJorTa Peak Performance Eric BD Oxford shirt 799 kr. TröJa Peak Performance Lander crew 999 kr. kängor Sorel Caribou wool 1 699 kr. JaCka Boomerang Dusk jacket 2 599 kr.

68

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Sara har på Sig Jeans G-Star Lynn skinny 999 kr. linne Odd Molly Rib jersey tank 499 kr. koFTa Odd Molly Lovely knit 1699 kr. kängor Sorel Tivoli herringbone 1499 kr. JaCka SOS Snow down jacket 3499 kr.


ViKTor friSK • bloggarE på colin.SE

V

Viktor Frisk började blogga för tre år sen när han slutade spela hockey. Han har varit en hel del i Vemdalenområdet, inte minst i Klövsjö där modefotograferingen genomfördes denna gång. I vinter siktar han inte bara på snygga och smarta skidkläder utan även bra afterski och en skön bloggvecka i fjällen. – Jag har åkt ganska mycket skidor. Mycket med familjen till Vemdalen och Ramundberget men allra mest till Vemdalen. Min syrra har jobbat som liftvakt där. När jag var liten var vi mycket i Klövsjö,

en kompis familj hade stuga där. Nu åker jag ungefär en vecka per år. Viktor hade ingen aning om hur stort det skulle bli med bloggandet när han började. Det var mest en kul grej, plus att det inte fanns så många andra killar som bloggade. Idag tar bloggen och det som hör till bloggandet upp större delen av hans tid. – Det ena har gett det andra, så just idag kan jag faktiskt leva på mitt bloggande och allting annat som är runt omkring, till exempel modelljobb och en massa andra roliga saker.

// Snabbfrågorna

Viktor Frisk 18 år. Bloggadress: viktorfrisk.nu

Hur mycket tid lägger du på bloggandet? – Jag lägger ner större delar av mina dagar på bloggen. Hur många followers har du? – På bloggen är det ungefär 35 000 människor varje månad som läser min blogg, vilket är helt galet.

Beskriv Sarah. – Sarah är en av de vänner som jag känt längst och det är just genom bloggandet. Vi lärde känna varandra genom en talkshow för några år sedan och sedan dess har vi hängt ihop, Sarah är den gladaste och goaste människa jag känner. Hon är lika galen som jag så vi går ihop riktigt bra tillsammans.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 69


Se bättre

1

Det viktigaste attributet för den som vill framstå som seriös utförsåkare är och förblir skidglasögon, det vill säga goggles på utförsåkarspråk. Vi har tagit fram det som verkligen gäller i vinter. Här är dina goggles.

2

4

3

1 poc lid

En ny modell från designmedvetna POC. Goggles utan ram med supervidvinkellins har blivit lite av märkets signum. Patenterad fästanordning för linsen ger stort ostört synfält och därmed ser du omgivningen bättre vilket ökar säkerheten. Utan ram är det också enklare att bli av med snö och vatten från linsen. 1 899 kronor

70

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

2

dragon nfX NFX är den efterlängtade plattlinsvarianten av Dragons bästsäljande goggle APX. Den ramlösa designen med plattlins är ett koncept som utvecklats av Dragons egna teamåkare. Synfältet är helt fritt och luftintagen eliminerar imma. Modellen har bästa möjliga passform både med och utan hjälm. 1 699 kronor

3

ScoTT lcg Visst, det går att byta lins på många av vinterns goggles. Men hur enkelt är det? Inte speciellt, men Scott har tagit fasta på det. Scott LCG gör äntligen linsbytet till något man kan, och orkar göra, på väg upp i liften. Det har aldrig varit enklare att anpassa utsikten till sol eller flatljus. Ja, och så ser de ju grymma ut också. 1 999 kronor

4 SmiTh VicE

De flesta, från nybakade parkungar till rutinerade storbergsåkare, gillar Smiths nya grymma gogglemodell Vice. Den överdimensionerade linsprofilen ska maximera synfältet och ge bra split vision utan optisk förvrängning. Antifogbehandlingen är i världsklass och passformen är bekväm. 1 299 kronor


Upptäck Storhogna – – – –

Njut i vårt prisbelönta Spa & Bad Unna dig en middag i vår Vinterträdgård Besök Samevistet, vår våffelstuga på fjället Storhogna längdcenter – vi tar din längdskidåkning till nya nivåer

Välkomna!

S t o r h o g n a h ö g f j ä l l S h o t e l l & S pa • t e l 0 6 8 2 - 4 1 3 0 3 0 • S t o r h o g n a . S e

vemdalen / Tel: 0684-410 50 / maklarhuseT.se

För enkelhetens skull Välkommen till oss på Vemdalsskalet!

Anette CederwAll

emelie Jonsson

mAlin sJökvist

Mäklarassistent

Fastighetsmäklare

Fastighetsmäklare

Mobil: 070-609 69 94 anette.cederwall@maklarhuset.se

Mobil: 070-609 69 93 emelie.jonsson@maklarhuset.se

Mobil: 070-109 35 91 malin.sjokvist@maklarhuset.se

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 71


Hovde Sportbar ligger mitt i myllret pĂĽ Skalets torg. 72

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Sportbar 10 meter bardisk. Nio skärmar sport och skidåkning. Plats för 60 sittande gäster. Mycket burgare, ribs och kött på menyn. Sideorders. Drinkar, cocktails och finöl. Hovde Sportbar står definitivt väl rustad inför sin första hela säsong. TexT Per Bäckman FoTo Tina Stafrén & Jocke Lagercrantz

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 73


Ett läckert möte mellan tidigt alphotell och pampigt pensionat

I

mars förra säsongen öppnade Hovde Hotell, Vemdalsskalets nya stolthet och enligt många det vackraste fjällhotell som byggts de senaste hundra åren. Exteriört är hotellet ett läckert möte mellan tidigt alphotell och de pampiga pensionat som byggdes i den svenska fjällturismens barndom. Hovde Hotell är också adressen för Hovde Sportbar. Här kommer inspirationen från helt andra och nyare tider och kulturer. Den kombinationen visade sig snabbt fungera alldeles utmärkt. – Vi öppnade samtidigt som hotellet, berättar Magnus Lindqvist, som driver sportbaren. Och det gick faktiskt ännu bättre än vi vågat förvänta oss. Magnus, som även kallas Linkan, kunde mycket väl använda ordet ”succé” för Hovde Sportbars inkörningstid under slutfasen av förra säsongen. Läget är perfekt bara 50 meter från Skalet Express och mitt i myllret på Skalets torg. Öppet från frukost till middag med kvällshäng, luncher med stadig skidåkarmat och sedan afterski med smårätter och nödvändigt tilltugg till skummande drycker. Av de senare finns ett brett utbud på såväl fat som flaska. Självklart även det öl som bryggs nästgårds, hos Klövsjö Gårdsbryggeri. Som sportbarstraditionen kräver domineras kvällsmenyn av burgare och ribs i olika utföranden och med alla klassiska tillbehör. En het Texas Chili är mer typiskt sportbarskäk på menyn, som också innehåller oxfilé och entrecote för den riktigt hungrige, samt förstås även förrätter, desserter, drinkar och cocktails. Till allting serveras dessutom sport, massor av sport, på ett imponerande antal skärmar.

74

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

– Vi har rubbet från Viasat, berättar Linkan. Och skulle inte det räcka fyller vi på med de senaste säsongernas bästa skidfilmer. Tycker ni nu att namnet Linkan låter bekant har ni alldeles rätt. Linkan har varit krogprofil i Vemdalen ända sedan 2003, då han tog över Björnrikegården. Under många säsonger drev han även krogarna på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Men för två år sedan sålde han och började planera för ett liv utanför krogbranschen. Det gick alltså så där…


Vemdalen Guide

Hitta r채tt boende, pister, skidskola, restauranger, skidhyra, priser & resv채g

2014


Vemdalens SkiPass gäller för samtliga 34 liftar och 55 nedfarter i Vemdalens tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna.

SkiPass

B JÖRNR IKE Antal pister: 16 Antal liftar: 11 Fun Park: Ja Svarta pister: 2 Röda pister: 6 Blå pister: 4 Gröna pister: 4 Högsta fallhöjd: 470 m Längsta pist: 2 200 m Kvällsskidåkning: En till två kvällar i veckan, vecka 52–12 Längdspår: Bredd 5 m. Klassiskt och skating 2.0, 3.0, 5.0, 7.5 km Förbindelsespår till Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna

VEM DALSSKALET Antal pister: 18 Antal liftar: 9 Fun Park: Ja Svarta pister: 4 Röda pister: 6 Blå pister: 4 Gröna pister: 4 Högsta fallhöjd: 360 m Längsta pist: 1 956 m Kvällsskidåkning: Två kvällar i veckan, vecka 52–12 Längdspår: Bredd 5 m. Klassiskt och skating 2.5, 5.0, 7.5, 10 km. Förbindelsespår till Björnrike och Klövsjö/Storhogna Elljusspår: 2.5 km

K LÖVSJÖ/ST OR H OG N A Antal pister: 21 Antal liftar: 14 Fun Park: Ja Svarta pister: 3 Röda pister: 2 Blå pister: 7 Gröna pister: 9 Högsta fallhöjd: 345 m Längsta pist: 2 010 m Kvällsskidåkning: En till två kvällar i veckan, vecka 52–12 Längdspår: Bredd 5 m. Klassiskt och skating 3.0, 5.0, 8.0 km. Förbindelsespår till Vemdalsskalet och Björnrike Elljusspår i Klövsjö stugby: 3 km

76

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Ditt SkiPass i Vemdalen gäller dessutom helt utan krångliga begränsningar och extra tillägg när du byter från ett skidområde till nästa. I Vemdalen åker du i vilket område du vill – när du vill. Som extrabonus ingår all kvällsskidåkning om du löst SkiPass för minst 1 dag. För barnfamiljer finns ett smart föräldrapass att dela på.

Valles ket Skidp2-1a3

Vecka1 jäxor, stavar, p Hyra av Valleskidor ch hjälm o upp till 7 år. för barn får du på a Skidorn tar med hem. ch o t e p ö k l) sat anta n ä r g e (B

495:-


Valles vecko vinterr Sön-s ö

n vec k Boen de, slu a 12-13 tstäd Pass fö &S r hela Gälle familje kir för n. 2 2 bar n 0-7 vuxna och å r . Prisex empe l 7.9

95:-

Boka tidigt raBatt Bokar du ditt SkiPass på skistar.com fram till den 30:e november 2013 så får du 10% rabatt. Rabatten gäller på ordinarie priser vid beställning av SkiPass. Rabatten dras när du lägger beställningen i kundkorgen. Gäller ej säsongskort.

Skidåkning på kVällen Vi tar inget extra för kvällsskidåkningen. Vemdalens SkiPass (en dag och uppåt) gäller för hur mycket kvällsskidåkning du vill. I vilket område du vill. Barnvänliga Skalet Express på Vemdalsskalet, är en succé för alla kvällspigga barn.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 77


Ta tåget Snöpendeln Snöpendeln är Vemdalens nya lokaltrafik. Den kör transfern från tågens ankomster till Röjan med stopp vid hållplatser i Vemdalens tre skidområden. Bussen kör dessutom enligt fast tidtabell 21/12-24/4. Avstånd busstransfer Röjan station – Klövsjö/Storhogna Röjan station – Vemdalsskalet Röjan station – Björnrike

11 km 22 km 35 km

dagtåg Stockholm avresa från Stockholm dagligen 09.45 under perioden 21/12-24/4. I Mora är det byte till Inlandsbanan som väntar på andra sidan perrongen. ankomst Röjan/Vemdalen 16.35. Där väntar Snöpendeln för enkel och bekväm transfer till Vemdalens tre skidområden. Pris från 312:-/person. norrgående

Södergående

09.45 10.15 13.35 15.30 16.35 16.58 17.15 18.30

08.20 09.30 09.47 10.10 11.25 13.30 17.45 18.15

Stockholms central arlanda Mora Sveg Röjan stn/Vemdalen åsarna Svenstavik Östersund

Östersund Svenstavik åsarna Röjan stn/Vemdalen Sveg Mora arlanda Stockholms central

Busstransfer dagtåg norrgående

Södergående

linje 1 16.40 Röjan station 16.55 Vemdalsskalet 17.04 Vemdalen 17.20 Björnrike centrat

linje 1 10.15 Röjan station 10.35 Vemdalsskalet 10.45 Vemdalen 10.55 Björnrike centrat

linje 2 16.40 Röjan station 16.55 Klövsjö skidområde 17.00 Klövsjö by 17.15 Storhogna hotell 17.31 Vargens Wärdshus 17.32 Vemdalsskalet Stockåvallen

linje 2 10.15 Röjan station 10.30 Klövsjö skidområde 10.35 Klövsjö by 10.50 Storhogna hotell 10.58 Vemdalsskalet Stockåvallen 11.00 Vargens Wärdshus

linje 1 15.46 Vargens Wärdshus 15.47 Vemdalsskalet Stockåvallen 16.00 Storhogna hotell 16.15 Klövsjö by 16.20 Klövsjö skidområde 16.35 Röjan station

linje 1 09.16 Vargens Wärdshus 09.18 Vemdalsskalet Stockåvallen 09.32 Storhogna hotell 09.50 Klövsjö skidområde 09.55 Klövsjö by 10.10 Röjan station

linje 2 15.45 Björnrike centrat 15.55 Vemdalen by 16.10 Vemdalsskalet 16.35 Röjan station

linje 2 09.25 Björnrike centrat 09.35 Vemdalen by 09.50 Vemdalsskalet 10.10 Röjan station

78

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

TåG FRån hEla SVERIGE till Röjan/Vemdalen. Självklart tuffar vi vidare hela säsongen 2013/14 med kraftigt sänkta biljettpriser och ett väl intrimmat koncept från bokning till inflyttning. Precis som förra vintern kör vi två linjer: Ett dagligt tåg från Stockholm med byte till Inlandsbanan i Mora och en restid på 6 timmar och 50 minuter. Ett nattåg från Malmö via Göteborg med avgång norrut söndag eftermiddag och avgång hemåt på lördagar. För bägge gäller transfer från Röjan med Snöpendeln. I år har nattåget två nya vagnar, nyrenoverade toaletter, generösa bagageutrymmen och restaurangvagn med fullständiga rättigheter. Där serveras frukost och middag och där kan ni få en försmak av Vemdalen i form av mat från våra lokala mathantverkare. Bokning och information: skistar.com/vemdalen


Snötå nyår get

Sön-s ö Boen n vecka 5 d 2 tågres e, SkiPass, a och t r ansfer Per p ers fr 4.3

95:-

nattåg Malmö – Vemdalen

Vägen till Vemdalen Vill du ha hälp med resvägen hit? På skistar.com hittar du GPSkoordinaterna.

21 december 16.14 avgår säsongens första Snötåg från Malmö till Vemdalen via Göteborg med kraftigt sänkta biljettpriser. Bekvämare kan inte resan bli – middag och nästa dags frukost äter ni i restaurangvagnen. när ni kliver av i Röjan, står transferbussen och väntar. Boendet står inflyttningsklart – och ni behåller det tills ni inleder hemresan nästa lördag*. Vid hemstationen kliver ni av söndag morgon. Det ger er en stressfri och ledig söndag hemma innan det är dags att gå till jobb, skola och dagis. norrgående

Södergående

16.14 16.29 17.04 18.10 20.05 20.55 21.30 23.20 06.20 07.40 09.00 09.20 10.05 10.50

16.00 17.25 17.43 18.45 20.31 05.15 06.32 07.55 09.30 10.30 11.05 11.18

Malmö lund helsingborg halmstad Göteborg herrljunga Skövde Kristinehamn Sveg Röjan stn/Vemdalen åsarna Svenstavik Fåker Östersund

VEMDALEN

Östersund Svenstavik åsarna Röjan stn/Vemdalen Sveg Kristinehamn Skövde Göteborg halmstad helsingborg lund Malmö

Östersund 9 mil

• ••

Vemdalen

Sundsvall 21 mil

Gävle 30 mil

• ••

Örebro 45 mil

Uppsala 41 mil

Stockholm 48 mil

Göteborg 65 mil

Malmö 89 mil * Vid boende bokat via SkiStar med söndagsbyte är det incheckning vid ankomst samt att man behåller boendet till avresa. OBS! Undantag jul och nyårsveckorna.

Priser enkelresa Vuxen 16 år 849 kr. Ungdom 8-15 år 549 kr. Barn -7 år 199 kr. Sittplats 399 kr. hel kupé 3 699 kr.

Busstransfer nattåg norrgående

48 mil från Stockholm

Södergående

linje 1 07.55 08.10 08.15 08.35 08.44 08.45

Röjan station Klövsjö skidområde Klövsjö by Storhogna hotell Vemdalsskalet Stockåvallen Vargens Wärdshus

linje 1 17.31 17.32 17.45 18.00 18.05 18.20

Vargens Wärdshus Vemdalsskalet Stockåvallen Storhogna hotell Klövsjö skidområde Klövsjö by Röjan station

linje 2 07.55 08.15 08.25 08.40

Röjan station Vemdalsskalet Vemdalen by Björnrike centrat

linje 2 17.35 17.40 18.00 18.20

Björnrike centrat Vemdalen by Vemdalsskalet Röjan station

Under sex timmar. Så kort är restiden med egen bil från Stockholm till Vemdalen. avståndet Stockholm – Vemdalen är 48 mil – och med motorväg över halva sträckan blir resan snabb och säker.

Direktbuss härjedalingen avgår från Cityterminalen torsdagar och söndagar. Samma dagar gäller även för returresan söderut. På- och avstigning även i Uppsala och Gävle. Reguljära bussar dagligen.

Flyg Flygdestinationer är Sveg och Östersund. Transfer därifrån ordnar du enligt egna önskemål.

Fler tågpaket finns på skistar.com/Vemdalen

Ett besök på reseportalen skistar.com är det enkla och bekväma sättet att boka resan till Vemdalen. Där bokas även SkiPass, boende, hyrutrustning och skidskola. Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 79


Fjällens bästa manchesteråkning

Björnrike

liftar & piSter Bästa morgonläsningen i fjällen är nog Björnrikes pistkarta. Med en jättebukett pister i alla färger, med pistlängder över två kilometer och fallhöjder ända upp till 470 meter.

NYHET

Björnrike är fjällens finaste solgrop, med familjecarving över tre fjäll och med vackra Sonfjället i fonden. Vid varje liftavstigning finns alltid två alternativa pister – en lättare och en lite svårare. alla i gänget väljer sin egen favorit och ses sedan nere vid dalstationen. Björnrike är nu också snösäkrare än någonsin. Det supereffektiva snöläggnings-systemet har kapacitet att täcka hela Björnrike med en halv meter snö på fem dygn. Grizzly Express är Skandinaviens snabbaste och Sveriges längsta 6-stolslift. Resan upp till Blästerfjällets topp tar 5 minuter och 44 sekunder. Där väntar två pister som absolut kvalar in på pist-rankingens topp 5: Kodiak och Riket. Bägge är rödblå drömåk i över två km. längst ner i liftsystemet ligger Björnvallen som är hjälmfotingarnas egen vita värld. Med lekfulla pister, och snälla liftar. Där öppnas i vinter en ny och fräsch värmestuga som ersätter den som fanns vid Idet. Värmestugan blir på 250 kvm med 120 sittplatser och alldeles intill finns hemtrevlig lunchservering med sprakande brasa och Gästservice med en liten sportshop. 80

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Nya Björnrikegården Vid Björnidet öppnar en helt nybyggd restaurang, dit Björnrikegården flyttar. Krögarna lovar att alla stammisar kommer att känna sig lika hemma på den nya adressen.


Mitt i pisten Skist SnowaCr amp Vecka 14-15 Un

gdom SkiPas srabatt på s, skid hyra, s skola kid oc SnowC h 3 dagars amp.

25% r abatt an

Kamp

jkod: C A

MP20

14

närmare allting än på Björnrike Centrat kan du inte bo. Skidåkningen börjar och slutar utanför dörren, restaurang och butiker finns i samma hus. lägenheterna finns i storlekar från 2 – 8 bäddar.

familjemys i barnområdet

nallehusen är fräscha, rymliga och välutrustade lägenheter med 8 – 12 bäddar i Björnvallen. För familjer med småbarn ligger de perfekt med glidavstånd till barnområdet. Vill du ha en mysig utekväll är det bara en kort promenad till någon av restaurangerna.

Mitt i skidområdet NYHET

Mat & nöjen nya krögare på Björnrike Centrat öppnar Restaurang Vy och ett ”klassiskt italienskt” matkoncept utlovas. nalle Pub byter namn till SkiClub och blir den givna platsen för vinterns afterski i Björnrike. Björnrikegården flyttar och öppnar i helt nybyggda lokaler vid Björnidet. Vid Björnvallen finns Sportköket som serverar luncher dagligen och har kvällsöppet under kvällsskidåkningen. Restaurang Grizzly Bar & Grill med lunch- och kvällsservering ligger intill Grizzly Express.

lingonkullen ligger mitt i Björnrikes skidområde, en kort promenad till nya Björnrikegården vid Björnidet. lägenheterna har 8 bäddar och håller hög standard.

A B

E C D

Butiker & service Björnrikes Skidshop i Björnrike Centrat är en av fjällens absolut bästa. Även uthyrning och verkstad. Där ligger också ICa-butiken och Gästservice som svarar på frågor, tar emot skidskolebokningar och säljer SkiPass. Gästservice sköter även in- och utcheckning. Gästservice finns även i Björnvallen.

F G

H I

I våra skidområden finns ca 800 stugor och lägenheter i olika storlek och standard. På kartan kan du se ett axplock. hela utbudet finns på skistar.com

A Tio Husen 6 bäddar B Björnrike Centrat 2–8 bäddar, C Ski Ranch 2 – 8 bäddar D Björnbyn 6 bäddar, E Bergstigen 6 + 4 bäddar, F Blåbärs- & Lingonkullen 6 – 8 bäddar, G Nallehusen 8 –12 bäddar, H Grizzlyhusen 8 bäddar, I Nedre Nallehusen 5 bäddar.


Rustik fjällby med skidcirkus på två fjäll

Vemdalsskalet

liftar & piSter En sprittande glad skidcirkus som snurrar över två fjäll. En charmigt rustik och levande fjällby med restauranger, butiker och service runt ett mysigt torg. Välkomna hem till Vemdalen och klassiska Skalet.

NYHET

Fast egentligen borde vi skriva ”nya” Vemdalsskalet. här har det ju de senaste säsongerna byggts en helt ny fjällby där lokala byggnadstraditioner möter modernt resorttänk. I den charmiga bykärnan runt Skalets torg är inget hus det andra likt och ingenting är massproducerat. Pärlan vid Skalets torg är nyöppnade hovde hotell i en arkitektur som blandar det bästa från forna tiders fjällpensionat med klassiska linjer från hotellklassiker i alperna. läget 50 m från liften och med sportbar i bottenplanet kan omöjligt bli bättre. Skidåkningen på hovde och Skalsfjället är samma kära återseende som vanligt. lite tuffare och mer krävande på hovde medan det på Skalsfjället är expresslift till semestercarving av yppersta klass. Barnens och nybörjarnas egna Skalet ligger vid foten av hovde. Där har vi byggt en expresslift på just deras villkor. Den går extra långsamt vid av- och påstigning, säkerhetsbygeln har automatlåsning och den går på låg höjd. Där finns förstås även välutrustade värmestugor och en servering. Där finns dessutom hovdegubbens stuga med fjälldagis (som i vinter utökar öppettiderna), barnafterski och massor av nya kompisar i barnklubben. 82

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Skalets torg Fjällbyn kring Skalets torg växer vidare. Till kommande säsong ska ytterligare två hus stå klara, det öppnas café med bageri och det planeras för gym och en rad andra verksamheter.


Bullerbykänsla vid barnområdet nöj weekees nd Vemd als

tor-sö skalet n vec k Boen de & a 5-6 skipas Nöje s. spass tillkom Per p mer. ers fr 1.4

95:-

Sörgårdarna är ett mysigt kvarter med stugor och lägenheter med 8 – 14 bäddar. De ligger på glidavstånd från barnområdet med Skalet Express och på bekvämt gångavstånd från Vemdalsskalets centrum med restauranger, nöjen, butiker och övrig service.

Söderläge med utsikt

Skalshöjden har fräscha och moderna lägenheter med 4 – 12 bäddar i Skalspasset. här bor du lugnt och bekvämt med storslagen fjällutsikt på glidavstånd till Vemdalsskalets skidcirkus och 6-stolsliften Pass Express. när du blir krogsugen ligger anorak en bit bort.

fjällidyll med känsla

Mat & nöjen På Vemdalsskalets högfjällshotell ligger Skalets Bar & Bistro, Pizzeria Kalas och thairestaurangen BKK. Det legendariska afterskihaket heter som vanligt Baggen och vill man ta det lite softare är adressen Pianobaren. På Skalets torg smygöppnade hovde Sportbar i hovde hotell redan förra säsongen och i vinter kör man för fulla spjäll. Vid det nya torget finns också ett café och bageri. högst upp på hovde ligger hovdestugan, en av fjällvärldens finaste toppstugor. På Skalsfjället heter toppstugan förstås – Toppen. I barnområdet serverar Sibylla snabbmat. anorak & hilding´s. Klassisk och vällagad skidåkakarmat utan onödiga krusiduller. anorak ligger vid Skalsfjällets dalstation och hilding´s mittemot högfjällshotellet.

För dig som vill bo lite närmare fjällkänslan är Ströms i Strömfjällsdalen helt rätt. De fina lägenheterna har 4 – 10 bäddar. här bor du idylliskt lite för dig själv med drygt 600 meter till närmaste pist. när du ska proviantera för självhushållet är det drygt 2 km till Vemdalsskalets centrum.

J

I

H

B

K

G

D

F

Butiker & service På Skalets torg öppnas café med bageri. Vemdalsskalets skidshop är välsorterad med uthyrning och verkstad. Skalets Inredning har allt för stugan och lägenheten. ICa-butiken håller hög klass med bl a en välfylld delikatessdisk. SkiPass köps hos Gästservice som också har hand om in- & utcheckning och där bokas även skidskolan.

A

C

E

I våra skidområden finns ca 800 stugor och lägenheter i olika storlek och standard. På kartan kan du se ett axplock. hela utbudet finns på skistar.com LIFTAR

PISTER

A Hovdebyn 6 bäddar, B Skals- & Rösegården 4 –12 bäddar, C Skalsbyn 4 –6 bäddar, D Skalsvallen 4 –6 bäddar, E Ski-Lodge 4 – 8 bäddar, F Sörgårdarna 8 –14 bäddar, G Solhyllan 8 bäddar, H Skalsterrassen 4 – 24 bäddar, I Ströms 6 –10 bäddar, J Skalshöjden 4 –12 bäddar, K Skalets torg 4 –14 bäddar.


Skidåkningen med god mat och spaliv

Storhogna

Skidåkning Storhogna högfjällshotell & Spa har de senaste vintrarna etablerat sig som vasaloppsåkarnas träningsfavorit. Från första snön och under säsongen arrangeras läger med tidigare vasaloppsvinnare som tränare. God mat och gott spaliv är viktiga inslag i träningsupplägget. Ett stenkast från hotellet ligger liften. Välpreparerade längdspår börjar på hotellets gårdsplan. Storhognas skidsystem är målat i blått och rött för största möjliga familjetrivsel. Vid sidan av finns lätt och säker offpist. Barnskidskola och barnområde finns och under högsäsongsveckor leder skidlärarna barnen ut på fjälläventyr; pulkastafetter, pimpeltävlingar, skattjakter och massor av annat skoj. Den mysigaste familjeutflykten går till Samevistet och fest på nygräddade våfflor. Till de längre och brantare backarna i Klövsjö tar man enkelt liften från Storhogna. Och skulle inte det räcka till gäller ju samma SkiPass även på Vemdalsskalet och i Björnrike. 84

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Spa & wellness Efter skiddagarna väntar hotellet med tända brasor, pool, bubbelbad, väldoftande bastubad och kanske massage för trötta skidmuskler. Dessutom ett wellnessprogram med upp till fyra pass per dag med yoga, pilates, vattengymnastik, qi gong, powerbox och pump på programmet


guldkantat spaliv tid tillsam 55+ mans

Sön-t or ve ck Hote ll boe a 13-14 nde, f kost, rulu och s nch, SkiPa ss kidlek t Per p ioner ers fr 4.6

95:-

Storhogna högfjällshotell & Spa har rum och sviter i olika storlekar, alla nyrenoverade, smakfullt inredda och med hög standard. några har egen bastu, andra balkonger med fjällutsikt. alla ligger på doftavstånd från Storhognas sköna spaliv.

prisvärt & pistnära

Mitt i Storhogna, en kort promenad till hotellets utbud nära liftar och pister ligger Mitthogna lägenheter med 2 – 6 bäddar. De är lite olika i stil och inredning och mycket bra för det lilla sällskapet som vill bo tillsammans och dela självhushållet.

Mitt i pisten

Mat & nöjen Storhognas restaurang ligger i lummiga Vinterträdgården – en grönskande oas med utsikt över poolen och en porlande bäck där öringen simmar. Där kan du njuta av ett prisbelönt kök som använder äkta råvaror med influenser från bygden. Du kan välja mellan 3-rätters pensionsmiddagar eller en à la cartemeny som även går att beställa i baren. Café Solsidan med solveranda och fjällutsikt har öppet dagtid och serverar smörgåsar, hamburgare och godsaker från eget bageri.

Utsikten är Storhognas rymliga boende med lägenheter som har 8 bäddar och vacker fjällutsikt. Inredningen är modern och standarden hög. närmaste pist ligger på kort glidavstånd och promenaden till hotellet och det goda spa- och restauranglivet tar ca 10 minuter.

C

B

Förbindelselift till Klövsjö

A

Butiker & service Skidshopen med uthyrning ligger intill hotellet. Där säljs även basutrustning för både längd- och utförsåkning. SkiPass säljs vid barnbacken. Välsorterade ICa-butiker finns i Klövsjö och på Vemdalsskalet. Snöpendeln, vår lokalbuss, går flera gånger om dagen.

I våra skidområden finns ca 800 stugor och lägenheter i olika storlek och standard. På kartan kan du se ett axplock. hela utbudet finns på skistar.com

A Storhogna Högfjällshotell & Spa, B Mitthogna 2 – 6 bäddar, C Utsikten 8 bäddar.


Skidåkarnas skidort

Klövsjö

liftar & piSter högst upp grön-blå familjeåkning med mysigt solgropsliv. några svängar längre ner på fjället, strax ovanför Katrinastugans soldäck, startar några av fjällens svartaste. Få matchar bredden hos Klövsjö. Resan till det goda familjelivet där uppe i solen går med 6-stolsliften, Klövsjö Express. Från toppen går liften till ännu mer skönt familjeskidliv i Storhognas blåröda pister. De svarta pisterna håller absolut elitklass och det är de som gett Klövsjö epitetet ”Skidåkarnas skidort.” Svartåshanget, Storslalom och Supersvängen har nummer tio, elva och tolv på pistkartan och klyschan utmaning är bara förnamnet. lägg till det några röda linjer och "lätta slingan" från toppen och skidlyckan är maximal. Det trygga alternativet om minstingarna börjar bli trötta är att åka ner bekvämt tillbakalutad i expressliften. längst ner finns det stora barnområdet med knappliftar och snälla nybörjarpister, värmestuga med barnhörna, soliga grillplatser och en fullsorterad sportshop. Till hotellet och restaurangen tar du dig enkelt på skidor. Där nere håller skidskolan och barnklubben till med högt tempo hela säsongen; skidåkning, lek, bus och afterski tillsammans med skidlärarna och givetvis skidskola för både barn och vuxna. 86

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


närmast allt Skir weekoeokie nd Tor-s ön ve

cka 1 Boen 1 de +25% & SkiPass rabat t på s hyra kid oc skidsk h SkiRook ieola Per p ers fr 1

.695:-

På hotell Klövsjöfjäll är det härligt nära till precis allt: lift, pist, krogliv och bastuavdelning med skön relax. Du bor i lägenhet med 2 – 8 bäddar, allt är nyrenoverat och håller hög standard. Till Klövsjö Express och pisterna åker ni skidor.

pistnära med utrymme

Fjällfoten har stugor och lägenheter i storlekar från 2 till 22 bäddar. Det finns alltså plats även för de riktig stora sällskapen. Till hotellet är det bara en kort promenad och skidåkningen börjar utanför dörren. allt boende är utrustat för självhushåll.

för den stora familjen

Mat & nöjen Klövsjökrogen i hotell Klövsjöfjäll är öppen från frukost till kvällsmiddag med efterföljande barhäng. nye krögaren Johan anderssons meny domineras av rätter på råvaror från sjö, skog och fjäll och Klövsjös många mathantverkare levererar sina finaste produkter. Sportbaren ligger granne med krogen och håller på traditionerna: afterski, solig veranda och ibland liveband. loungen i hotellet är det softa afterskialternativet. För pausen i backen med lunch, smårätter, och fika mellan åken är Katrinastugan alltid rätt.

Solvikens stugor är stora och rymliga med hög standard och modern inredning. Stugorna har 14 bäddar och ligger intill hotell Klövsjöfjäll med bar, restaurang och relax. Till Klövsjö Express har du glidavstånd.

B

Butiker & service Vid Klövsjö Express finns Gästservice för köp av SkiPass och bokning av skidskola. Klövsjö Sportshop håller hög klass på både konfektion och utrustning. Bara de bästa leverantörerna släpps in. Även verkstad och uthyrning. Välsorterad ICa-butik finns i landets vackraste fjällby Klövsjö, tre km bort. Dit går Snöpendeln, vår lokalbuss, flera gånger om dagen.

G

C E

A

D F

I våra skidområden finns ca 800 stugor och lägenheter i olika storlek och standard. På kartan kan du se ett axplock. hela utbudet finns på skistar.com

A Hotell Klövsjöfjäll lägenheter 4 – 8 bäddar, B Fjällfoten 2 –22 bäddar, C Skidterrassen 4 – 8 bäddar, D Solterrassen 4 – 8 bäddar, E Solviken 14 bäddar, F Klövsjögläntan 4 bäddar, G Klövsjö Panorama 6-14 bäddar.


lutStor avslg ningshe 17

vecka Tor-sön & slutstäd , e d n Boe ven till ä p ö K SkiPass. och störten Vemdals ss. nöjespa 95:s fr 1.4 Per per

Ännu bättre snögaranti Minst 28 öppna pister & 335 meters fallhöjd i ett åk. Gäller 20 dec 2013 – 24 april 2014. Snögarantin omfattar samtliga tre skidområden i Vemdalen: Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna med sammanlagt 55 nedfarter. Det betyder att Vemdalen garanterar åkning i mer än hälften av alla pister redan innan jul.

88

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


BJÖRNRIKE

VEMDALSSKALET LIFTAR

PISTER

KLÖVSJÖ/STORHOGNA

Att vi vågar lämna en så generös snögaranti beror på två tunga fakta:

Vemdalens geografiska läge med höga höjder, inlandsklimat samt långa perioder med minusgrader ger oss många och rejäla snöfall tidigt på säsongen.

Fjällens kanske mest effektiva snöläggningssystem. I stora delar av skidområdet kan vi lägga 50 cm snö på fem dygn. I samtliga tre skidområden uppgraderar och effektiviserar vi snöläggningssystemen regelbundet.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 89


Bokar du skidhyra på skistar.com fram till 30:e november 2013 får du 20% rabatt. Rabatten gäller på ordinarie priser vid beställning av skidhyra.

Skidhyra 90

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


teStå k när d u

Vemd går till någ on av alens sh köpa nya sk opar för a tt idor s inte h ka a du te bråttom. h du ståka hur m är får märke ång n vill inn och mode a olika lle an du bestä r du dig. T mmer eståk gä även vid pjä ller naturli gtvis xköp.

Björnrike och Vemdalsskalets skidshop två av fjällens bästa. Sortimentet är förstklassigt (även inom leisure och mode) och personalen kan sitt jobb bättre än de flesta. hyrskidorna är alltid av senaste modell och de slipas och vallas mellan varje uthyrning. har du med dig egna som behöver renoveras görs det snabbt och professionellt med marknadens bästa maskiner. Och vare sig du ska hyra eller köpa nytt får du teståka hur många par du vill tills allt känns absolut rätt. Skidshop med uthyrning finns även på Storhogna och i Klövsjö.

Skidhyra Det är ju alltid bekvämast och enklast att hyra skidutrustningen på plats i Vemdalen. ni slipper en hel del bök och stök med packningen. Den andra stora fördelen är att hyrskidorna alltid är säsongens toppmodeller med de senaste skärningarna och uppgraderingarna. Bokar du din utrustning via skistar.com senast 30 november ger vi dessutom 20 procent rabatt! Och bäst av allt – då står hela paketet och väntar på dig vid ankomst. PA K E T P R I S : Skidor, skor, stavar Slalompaket nybörjare Vuxen Slalompaket Medelgod Vuxen Slalompaket avancerad Vuxen Slalompaket avancerad Plus Vuxen Slalompaket 8-15 år Slalompaket avancerad 8-15 år Slalompaket – 7 år längd/tur paket Vuxen längd/tur paket – 15 år längdpaket/avancerat Vuxen Telemarkpaket Vuxen Snowboardpaket Vuxen Snowboardpaket 8-15 år Snowboardpaket – 7 år Blades + skor Multi hyr* Vuxen Multi hyr* 8-15 år – 7 år Multi hyr* E N S TA K A A RT I K L A R

3 tim

1 dag

2 dgr

3 dgar

4 dgr

170 230 285 335 155 215 95 155 105 230 230 260 210 170 170 320 260 210

215 280 335 400 175 245 115 175 135 280 280 300 245 215 215 370 285 240

385 505 620 770 325 460 220 325 230 505 505 565 445 385 385 680 540 450

545 730 870 1080 460 650 310 460 325 730 730 790 635 545 545 960 770 640

3 tim

1 dag

2 dgr

3 dgar

325 440 520 620 275 405 160 445 280 210 150 235 175 145 60 440 45 325 475 395 325

455 620 745 870 390 570 230 635 390 290 200 335 235 195 70 620 55 455 675 555 455

Slalomskidor nybörjare Vuxen 150 175 Slalomskidor Medelgod Vuxen 205 235 Slalomskidor avancerad Vuxen 240 285 Slalaomskidor avancerad Plus Vuxen 285 335 Slalomskidor 8-15år 125 150 Slalomskidor avancerad 8-15år 180 225 Slalomskidor – 7 år 70 85 Telemark-skidor Vuxen 210 240 Slalom-, snowboard-skor Vuxen 130 155 Slalom-, snowboard-skor 8-15 år 95 120 Slalom-, snowboard-skor – 7 år 70 85 längd/turskidor Vuxen 110 130 längd/turskidor  –15 år 80 95 längd/turskor 65 80 Stavar slalom/längd 30 35 Pulka 205 235 hjälm 20 25 Blades 150 175 Snowboard   Vuxen 220 250 Snowboard 8-15 år 175 220 Snowboard –7 år 150 175 * Möjlighet att byta mellan olika utrustningar under hyrperioden.

5dgr

6 dgr

7-8dgr Extra dag

660 850 1030 1295 540 770 370 540 400 850 850 945 755 660 660 1140 910 755

680 880 1075 1355 555 815 385 565 415 880 880 975 800 680 680 1190 960 795

695 895 1095 1375 575 830 395 575 425 895 895 995 815 695 695 1210 980 810

710 910 1110 1395 595 840 405 590 435 910 910 1110 830 710 710 1230 995 825

4 dgr

5dgr

6 dgr

7-8dgr Extra dag

555 760 925 1075 485 715 285 800 485 370 250 415 285 245 85 780 65 555 850 700 555

565 775 940 1095 495 730 290 815 495 375 255 425 295 250 85 795 65 565 865 715 565

575 790 955 1115 505 745 295 830 505 385 260 435 300 255 85 810 65 575 880 730 575

530 735 875 1030 450 690 275 755 455 345 240 395 275 230 80 740 60 530 785 670 530

110 120 155 205 80 120 50 80 75 120 120 150 115 110 110 170 130 120

75 115 125 150 60 110 35 115 70 60 45 60 40 35 15 115 5 75 110 110 75

Pjäxdoktorn – dina fötters bästa kompis Pjäxor som inte sitter som de ska utan gör ont kan förstöra vilken skiddag som helst. Det gör inte bara ont och är allmänt oskönt – det påverkar även skidåkningen negativt eftersom överföringen av kraft och teknik inte fungerar. Räddningen är Pjäxakuten i Björnrike och Vemdalsskalets skidshop. lösningen kan vara utlästning av skalet där det klämmer. Ofta är formgjutna sulor lösningen på problemen.

Nyslipat är roligare

Slitna och trasiga belag är inget kul och med slöa stålkanter förstörs skidupplevelsen ytterligare. Så unna dig och dina skidor en helrenovering inför första åket. och låt någon av Vemdalens skidshopar ge dina skidor en total makeover. De gör ett förstklassigt jobb på rekordtid – och du kommer att känna skillnaden redan i första svängen. Glöm inte heller att be shoparnas experter kontrollera bindningarnas säkerhetsfunktioner och inställningar. Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 91


SEK/ NOK

NO

SE

OLA IDSK PPSK YRA U R KIDH TIS G GRA RATIS S SKIPASS G TIS GRA

0

SEK/ NOK

0,-

0

L HOO G SC KIIN UP S ENTAL O R G IR FREE FREE SK IPASS SK FREE

LE SKO ESKI UPP LEJNING R G UD TIS GRA TIS SKI KIPASS GRA RATIS S G

LE Boka vecka 2– 6SK2014 ISKO fram till PE RUP IPså ASSfår alla barn denRA31/10 K S TIS G T2013 G A IS SKILEIE IS t.o.m 7GGRår gratis gruppskidskola, RAT skidhyra och SkiPass.

Skidskola 92

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Snötå Valles get vinter vecko Sön-s ön ve r c Boe ka 1

nde , S 2-13 kiP resa, trans ass, tågfer & Vinte Valles rs Per p pel. ers fr 39

Till Vemdalens skidskolor är barnen välkomna redan från tre års ålder. För de allra yngsta är det lika mycket lek 95:som plogsvängar och viktigast är alltid glädjen och skrattet. För föräldrar som vill vässa sin åkning under en privatlektion finns Fjälldagis på Vemdalsskalet. Boka plats i god tid på skistar.com eller ring 0771-84 00 00.

Skidskolegrupper Snöbollar 3 år • här gör barnen sina första plogsvängar. 4 – 6 år • ViSnögubbar svänger och bromsar i snälla backar.

4 – 6 år • ViSnöstjärnor övar vidare på att svänga och bromsa.

Svängare 7–11 år • Varierad åkning i alla sorters pister. Fräsare 7–11 år • avancerad åkning i högt tempo.

BARN BARN/UNGDOM (grupp) 3 dagar, 1 timme 4 dagar, 1 timme 5 dagar, 1 timme

515 620 675

VUxEN (grupp) Vemdalsskalet/Björnrike 3 dagar 2 timmar 570 VUxEN (grupp) Klövsjö 3 dagar ,1 timme 4 dagar, 1 timme 5 dagar ,1 timme

515 620 675

SNOwBOARD (grupp) 3 dagar, 1 timme nivå 1-2 4 dagar, 1 timme nivå 1-2 5 dagar, 1 timme nivå 1-2

560 660 765

FREERIDE SKIDOR (grupp) 3 dagar, 2 timmar nivå 1-2

940

PRIVATLEKTION (1 elev) alpint/snowboard/längd/telemark 1 timme (extra elev 150) 2 timmar (extra elev 275)

520 920

SKISTAR ExPERIENCE Manchestermorgon (Vecka 7-16) Ski Racing Carving/Tjejcarving learn to board (Vecka 7-16)

100 300 250 150

FFJäLLDAGIS 2 timmar

130

SkiStar Experience För nyfikna och gränsöverskridande skid skidåkare har vi skapat en upplevelsemeny med äventyr och gemenskap.

Snowboardskola 8–15 år nybörjarkurser ybörjarkurser och fortsättningskurser.

Ungdomsskidskola 12–15 år nybörjarkurser ybörjarkurser och fortsättningskurser.

Snökanoner 4 – 6 år

Freeride 8–15 år

Vi åker i alla pister i hela skidområdet.

Prova på park och offpist.

Smygare 7–11 år

Vuxenskidskola

• nybörjarkurs för lite äldre barn. 7–11 år • ViGlidare tränar i lite längre och brantare pister.

Skidskolepriser

Från nybörjarkurser till avancerad.

Privatkurser

Äntligen kommer Valle till Vemdalen med en massa roliga, busiga och fantastiska skidäventyr.

Den bästa present du kan ge din skidåkning.

Fjälldagis utökar Vemdalsskalets bästa present till alla småbarnsföräldrar är att Fjälldagiset i hovdegubbens stuga utökar sina öppettider kommande säsong. Måndag-torsdag erbjuder man tvåtimmarspass med barnpassning på eftermiddagen och måndag-fredag två timmar på förmiddagen. Minimiålder två år. På barnklubbens program finns bl a afterski, filmer, Singstar, Guitar hero och knattedisco samt pulkarace och annat skoj utomhus. lördagar bjuder vi in till öppet hus i hovdegubbens stuga. Då är alla barn med förälder välkomna till lek och pyssel.

Manchestermorgon: Du får tillträde till våra nypistade backar innan det öppnar för dagen. Vemdalsskalet tisdagar, Björnrike & Klövsjö onsdagar vecka 7-16, kl 7.30-8.45. Ski Racing: Du får chansen att utmana dig själv och dina kompisar i en storslalombana. Onsdagar på Vemdalsskalet och torsdagar i Björnrike. Carving/Tjejcarving: Vi carvar oss igenom skidsystemet och upplever fartens tjusning. Carving på tisdagar, tjejcarving på fredagar. Learn to board: Tillsammans med andra får du en introduktion i snowboardåkning. Vecka 7-16, torsdagar kl 13.45-15.45. Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 93


SkiPass

Vemdalens SkiPass gäller för samtliga 34 liftar och 55 nedfarter i Vemdalens tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna. Det gäller dessutom helt utan begränsningar och extra tillägg vid byte från ett skidområde till ett annat. Som extra bonus ger Vemdalens SkiPass all kvällsskidåkning du hinner om du löst SkiPass för minst 1 dag. För barnfamiljer finns ett smart föräldrapass att dela på. Säsong:

F ÖR S TA S N Ö N Säsongsstart – 20/11

FÖR/EFTERSäSONG 21/11–20/12 14/4 –21/4

Ålder:

Barn 0 –7 år

Ungd. 8 –15 år Sen. 65 år –

Vuxen 16 – 64 år

Ungd. 8 –15 år Sen. 65 år –

FÖRMIDDaG EFTERMIDDaG 1 dag 2 dagar 3 dagar 4 dagar 5 dagar 6 dagar 7-8 dagar 9 dagar 10 dagar 11 dagar 12 dagar 13 dagar 14 dagar 18 dagar 2 timmar Enkeltur Kväll 4 valfria/8 dagar 8 valfria dagar/säsong Föräldrapass Vecka (7-8 dagar) SÄSOnGSKORT SÄSOnGSKORT Skistar all

Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

150 165 185 370 515 645 790 830 895 960 1025 1090 1155 1220 1285 1350 145 45 1765 3395 4715

185 205 225 450 640 800 975 1040 1125 1210 1295 1380 1465 1550 1635 1720 180 60 2210 4245 5895

195 215 240 480 675 845 1030 1085 1150 1215 1280 1345 1410 1475 1540 1605 190 45 1765 3395 4715

94

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Vuxen 16 – 64 år

245 265 295 590 835 1045 1275 1360 1440 1525 1610 1695 1780 1865 1950 2035 240 60 2210 4245 5895

N O R M A L S äS ONG 21/12 –13/4 Ungd. 8 –15 år Sen. 65 år –

Vuxen 16 – 64 år

230 250 280 560 795 990 1210 1275 1310 1375 1440 1505 1570 1635 1700 1765 225 45 110 1045 1765 3395 4715

285 310 345 690 985 1230 1500 1595 1635 1720 1805 1890 1975 2060 2145 2230 280 60 140 1310 2210 2205 4245 5895


Vi Kan möbler!

montana 7.300:-

Fåtölj fårskinn 6.950:-

Siesta Kontinental 180 cm 5995:-

n Varge y nu i n regi!

F r i* Frakt *Fri frakt i hela Härjedalen och i bergs kommuner

Särvsjövägen 1, Hede • 0684-103 75 hedemobler.se • öppet mån-fre 10-17, lör 10-13

Inredningsbutik Samla flocken på Vargen i vinter. Mysiga Vargen är den perfekta utgångspunkten för en lyckad fjällvistelse. Värdshuset är renoverat och drivs i ny regi med målet att ge dig en alldeles speciell upplevelse och ett prisvärt boende. Hos oss upplever du fjället i din egen takt, i skidspåret, i backen eller på skoter. Vargen är tillbaka i ny regi med en meny full av upplevelser och aktiviteter. Välkommen till Vemdalsskalet! Värdshus med à la carte, dagens husman och lunchservering. Pub med pubmeny. • Afterski. • Skoteruthyrning. • Lift och längdspår. Guidade turer och olika aktiviteter.

Boka på 0684-311 00 eller info@vargen.nu. www.vargen.nu

Besök vår webbutik vemdalendesign.se

Lokal design blandat med kända märken. Presenter för stora & små. Delikatesser, te i lösvikt. Vi hjälper även till med inredning & styling!

StorgårdSgatan 2, Vemdalen tel 0684-303 15 Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 95


i s e s i V en! k c a b

96

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


lunchafterski barhängàlacarte

Storhogna

Sportservice

Förboka din utrustning online!

Skidskola – alpint, snowboard, telemark & längd Skiduthyrning • Skidverkstad • Försäljning

Kom i form inför Vasaloppet! Träningsläger med vasaloppsvinnare. Läs mer på storhogna.se Tel 0684-313 30 • Vemdalsskalet • hildingskrog.se

Allt i delikear! tess

tel 0682-41 30 30 • storhogna.se

Beställ

Nybakad tårta!

Nyhet!

(mån-fre)

VemdAleNs mAtkAsse Beställ dina middagar eller en ankomstkasse till stugan.

tel 0730-808 208

Vemdalsskalet

Öppet alla dagar 9-19

Öppet alla dagar 9-19

Vid Björnrike Centrat

Vid Högfjällshotellet

800 m2 butik med ett stort sortiment av delikatesser, husgeråd, special- och presentartiklar. Nybakat bröd varje dag. Spel – Lotter – Harry Boy. Apoteksombud. Hyr din film här!

Björnrike

Tel 0684-311 60

500 m2 butik mot parkeringen. Stort sortiment av specialartiklar, delikatesser, presentartiklar, husgeråd. Apoteksombud. Vi bakar eget bröd varje dag. Mal din egen kaffeblandning!

Tel 0684-320 50

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 97


Försäljning

Rymliga ällhus på björnhyllan i Björnrike. 148kvm med en underbar utsikt över Sonället.

Vä lk om m en til l IC A Sv en st av ik ! ha turen Här kan du urt spela C ra att få hö ler varel och sjunga själv du t at te in för g en un sj h spelar oc tidigt m sa tt ilu ud tr lar! som du hand och Välkommen sprid va med och ! je äd lite gl

....den sjungande butiken! Fjällhus med villastandard. Gångavstånd till Björnrikecentrat. 100 meter till skidväg.

Festplanka Original Innehåll:

Uthyrning

Kallskuret kött två sort, ex rostbiff, karre, kalkon, kassler,exotiska frukter. inläggningar, ex soltorkade tomater oliver, vitlök, tzatziki, ostar, kex, baguetter, smör, potatissallad

130:-

/pers

Snabbt enkelt och Gott!

Ring & beställ 0687-581080

Svenstavik • Tel. 0687-58 10 80

Måndag-lördag 9-20, söndag 11-20 • www.ica.se/svenstavik

www.björnrike.se

Tel: 0684-304 00

En konferens att minnas – ett äventyr att upptäcka

Året runt!

. Skoterturer • Hundspann • Middag i fjällstuga m.m.

Vi fixar även resan, mat och boende. Kontakta oss och luta er tillbaka så ger vi er vad ni önskar. Välkomna!

070-675 16 94, 0682-41 36 00 • aventyrokonferens.se

98

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Tel 0684-305 82 Vemdalen & Vemdalsskalet annikasklipperia.se

Annelie´s Städ & Stugservice Avresestäd • Byggstäd Flyttstäd • Säsongsstäd Fönsterputs • Avsyn Rutavdrag m.m. Hushållsnära tjänster tel 070-655 86 97


www.klovsjostenugnsbageri.se 0682-21400 Oförglömlig a turer som passar alla !

Välkomna till genuin Thailändsk mat med förstklassiga råvaror både från Thailand och Sverige.

BKK Thai Restaurang Vemdalsskalet Tel 0684-56 44 94 • bkk-kitchen.se

Prova på westernridning hos oss!

070-663 49 05 • fjallridning.se • info@fjallridning.se

tomter i vemdalen Vemdalsberget – ett vackert område på en solig sluttning av Kilberget, med milsvid utsikt samt service och restauranger på gångavstånd. ditt fjällboende året runt – vemdalsberget.se Mer info och visning Mäklarhuset 0684-410 50 • maklarhuset.se/vemdalen

Arkitektritat drömhus uthyres i Vemdalen Stora Björn är ett fjällhus som ligger direkt vid backen med unik design som rymmer 14 personer, har egen badavdelning och erbjuder en fantastisk utsikt över Sonfjället. För mer information, bokningsläge/priser se: www.storabjorn.se Kontakt 070-483 40 00, mats@storabjorn.se

Unna dig en avkopplande klassisk massage

fjallmassage.bokadirekt.se Tel 0684-304 04

NIU längd - alpint - skidskytte Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 99


B

Sverige porto betalt

Returadress: SkiStar, Nya landsvägen 58, 840 92 vemdalen avS. 21grams, box 43, 121 25 Stockholm

TA MED EN DEL AV VEMDALEN HEM KOLLEKTION 2013/2014 I BUTIK NU

VEMDALEN-MÖSSOR Från 149:-

VEMDALEN-HOODIES Från 299:-

DU HITTAR VEMDALENS MERCHANDISE I VEMDALEN OCH BJÖRNRIKE SKIDSHOP

Profile for info@graform.se

Vemdalsjournalen2014  

Ski Magazine from Vemdalen

Vemdalsjournalen2014  

Ski Magazine from Vemdalen

Profile for graform
Advertisement