Vemdalsjournalen2013

Page 1

Skidsäsongen 2012/2013

Nattåg

Malmö-vemdalen

Kyligt

vintermode 2013

Hovde

klassiskt fjällhotell

succéKrog

med lodgekänsla

tiMrad

kulturskatt

a

bäst 0 s3 tern

Vin


FÖR DIG SOM SÖKER

HIKE AND

SKI

THE ULTIMATE HIGH PERFORMANCE ADVENTURE BOOT

THE LANGE

BOOT

”XT har samma höga prestanda och komfort som den framgångsrika RX serien. Dessutom en unik hike-funktion och gummisula för äventyr över hela berget”

W W W. L A N G E S K I B O O T S . C O M


OSLAGBAR KOMFORT! Välkommen in till butike rna för att hitta din nya pjäxa!

THE LANGE

BOOT

PERFORMANCE EVERYWHERE

”Om du söker kompromisslös prestanda och hög komfort är vi övertygad om att RX-serien är rätt val för dig!”


LEDARE

Det ska vara roligt och kännas som att man inte tränar P1 den 24 juni. Temat är hälsa och motion. Budskapet är att äta rätt och röra på sig. En röst i etern: ”Jag hatar att träna – det ska vara roligt och kännas som att man inte tränar”. Sannerligen en utmaning och med all säkerhet källan till dagens alla mer eller mindre begripliga träningsbegrepp. 1977 och mitt i Stenmarkseran kom Idrottsfysiologi rapport nummer 17 av Eriksson, Forsberg och Källberg. Syftet med rapporten var att på vetenskaplig nivå reda ut vad som krävs när det gäller träning för att nå absolut elitnivå som utförsåkare. Noggrannhet präglar rapporten. Rejäl grundanalys både i laboratoriemiljö och terräng. Tester av maximal syreupptagning, statisk och dynamisk styrka, mjölksyrebelastning och pulsfrekvenser. Rapporten slår fast att utförsåkning på elitnivå ställer skyhöga krav på syreupptagning, styrka och koordination. Utifrån samma mätmetoder har man under rubriceringen ”utförsåkning som motionsform” även analyserat hur vi vanliga påverkas fysiskt när vi åker utför. Här konstateras att vi vid aktiv åkning använder ca 60% av vår maximala syreupptagningsförmåga och att hjärtfrekvensen når ca 90% av maximal nivå. Aktiv utförsåkning påverkar tveklöst vår cirkulationsapparat positivt. Men även styrka, balans och koordination. Nyttan med utförsåkning är därmed avklarad. Men är det roligt? Och känns det som att man inte tränar? Jag vet vad jag kommer att svara på den frågan och känner mig ganska säker på vad ni kommer att svara. Utförsåkning levererar det som vi alla vill när vi ska röra på oss. Det ger bra träningseffekt samtidigt som att det är så roligt så att vi inte har tänkt på att vi tränat. Så ”mina vänner.” Ge dig själv och de dina möjligheter att åka utför kommande vinter. Gemenskap kombinerat med klara positiva hälsoeffekter samtidigt som det är roligt. Oslagbart. Att allt pågår ute i vårt sunda kristallklara snörika vinterlandskap gör inte saken sämre. Till sist. Läs gärna Rapport nummer 17 och hallå Skidförbundet. Är inte stunden kommen för en uppdaterad alpin fysiologirapport? Torgny Svensson

I Destinationschef SkiStar Vemdalen

Redaktionen AnsvARig utgivARE VemdalsJournalen ges ut av SkiStar Vemdalen. Palle Andersson, tel 0684-151 92

uppLAgA 100.000 ex

skRibEntER Per Bäckman, Niclas Sjögren, och Bernt Holmkvist.

pRoDuktion Graform

FotogRAFER Per Eriksson, Jocke Lagercrantz, Tina Stafrén och Tommy Eliasson.

omsLAgsFoto Åkare: Linn Svensson. Plats: Vemdalsskalet. Foto: Per Eriksson.

iLLustRAtionER Sam Sandström och 3D House

AnnonsFöRsäLjning Palle Andersson tel 0684-151 92 Graform/Marie Fermbäck tel 0684-402 10

tRyck Forssa Print


hestragloves.se

Händernas underkläder. Lager på lager-principen gäller för händerna också. Men händernas motsvarighet till långkalsonger kallas liners. De hjälper dig att hålla rätt temperatur genom att binda luft och transportera bort fukt. Och de gör att du slipper köpa nya handskar bara för att fodret gått sönder. Smart, inte sant? Besök oss på hestragloves.se – där kan du läsa allt om handskar, skalhandskar, liners och foder.


8 ÅtERtÅgEt

Röjan blir slutstation för vinterns stora satsning – nattåg från Malmö till Vemdalen.

16 nytt sEkELskiFtshotELL Klassiska Hovde Hotell på Vemdalsskalet har hämtat inspiration från alperna.

20 hALvARDs snöRAppoRt

Med mer än 40 år i tjänst har han bäst koll på vädret och ger en tillbakablick på säsongen som varit.

30 mEcAniquEs FAntAstiquEs Den fantastiska uppfinningen skidlift är så avgörande för skidsemesterns kvalitet.

33 hÅRDmössA

Hjälmen är givetvis vinterns absoluta huvudsak när det gäller utrustning.

40 succé FöR myskistAR

Livsnödvändig utförsåkarfakta har fått belagen att glöda.

innehåll

20 16

44 kyLigt vintERmoDE

Det hetaste för säsongen om du vill vara snygg och stygg även efter afterskin.

48 tinA noRDstRöm

Med TV-programmet Tinas Julkök ville hon visa att Vemdalen är så mycket mer än bara en skidort.

52 kRog mED LoDgEkänsLA Menyn smakar finkrog – men stämningen är ”kom som ni är.”

55 pjäxFikA

Bästa tipsen för en stunds skön pjäxfika i pisten eller på längdturen.

56 kuLtuRskAttEn ivARsgÅDEn Stock för stock och bräda för bräda har gården återställts i originalskick.

62 skiDtEst 2013

Några fjolårsfavoriter dyker upp i ny skepnad. Men säsongens startfält har många starka innovationer.

75 vEmDALEnguiDE

Hitta rätt boende, pister, skidskola, restauranger, skidhyra, priser och fakta.

56

48


Fornix Helmet The Fornix helmet combines light weight, adjustable ventilation, size adjustability, and a unique safety feature called The Aramid Bridge to bring you a safe and comfortable helmet.

Iris 3P Goggle Key Features Aramid Bridge Adjustable Ventilation Size Adjustment Light weight

Iris 3P has the unique 3P lens which enables relief from excessive reflection without sacrificing the needed glare to differentiate snow from ice. Thanks to the POC Partially Polarized Technology the 3P

The Aramid Bridge is a safety feature that ensures

NXT lens optimizes ability to quickly read the snow

the entire integrity of the helmet is used upon an

conditions ahead. The 3P lens is Photochromatic

impact, ensuring a high level of energy

and also has the patented color vision boosting

absorption. The strands of Aramid within the EPS

filter HCD (High Chromatic Definition) as well as

foam increase the structural stability of the

superb olephobic/ hydrophobic treatment and

helmet, all while being very light.

state of the art anti-fog treatment.

Used and preferred by: Jeremy Jones, Mitch Tรถlderer, Flo Orley and Tyler Peterson POC is a Swedish brand with a strong mission to do the best we can to possibly save lives and to reduce the consequenses of accidents for gravity sports athletes.

Key Features Partially Polarized NXT Lens Photochromatic HCD Filter Optimized fit for POC helmets


ÅtERtÅgEt TexT Per Bäckman FoTo Tommy Eliasson & Jocke Lagercrantz 8

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


0 Ve almö 12 md ale n

21/ M 12 2

Från 1922 fram till 1960-talet var Röjan en av Inlandsbanans viktigaste stationer. Kommande vinter blir Röjan slutstation för två storsatsningar på tågtrafik till Vemdalen.


"Tiden gick fort och vi sov bort större delen av resan. Det var jätteskönt att slippa bilkörningen."

D

en 18:e januari i år var en historisk dag i byn Röjan. För första gången sedan 1966 stannade ett persontåg vid byns station. Ombord fanns 130 förväntansfulla skidturister, på väg till Vemdalens tre olika skidområden. Den testresan gick över förväntan. Kommande vinter blir Röjan slutstation för två storsatsningar på tågtrafik till Vemdalen. Från Malmö, Helsingborg och Mölndal/Göteborg avgår Snötåget varje söndag kväll med start i december. Nattågen kommer att ha nyrenoverade liggvagnar, restaurangvagn, bra bagageutrymmen för skrymmande fjällpackningar och fräscha toaletter. Snötåget från Malmö ankommer på måndag morgon till Röjan där transferbussarna väntar som tar resenärerna till Vemdalens samtliga tre skidområden. Boendet står inflyttningsklart och gästerna är i pisten inom en timme. Det boendet disponerar man sedan hela avresedagen, ända fram till att transferbussen avgår mot Röjan. I december startar också reguljärtrafik med ett dagligt tåg från Stockholm till Röjan/Vemdalen via Mora. – Vemdalens attraktionskraft växer, inte minst genom de senaste årens satsningar på expressliftar i samtliga tre skidområden, på nytt boende och utbyggd infrastruktur, säger Peter Ekholm från Destination Vemdalen, som är projektledaren bakom den stora tågsatsningen. – Då måste vi också satsa på nya resmöjligheter från nya marknader, som den skånska och danska. Bil därifrån tycker de flesta blir för långt – men med tåg sovs större delen av restiden bort. – Samtidigt utvecklar vi lokalbusstrafiken kraftigt. Det betyder att gästerna klarar sig utan bil på plats. Testresan Familjen Johansson från Helsingborg följde med på förra vinterns testresa. De har gjort fjällresor många gånger förr, men aldrig med tåg och aldrig till Vemdalen. Hon berättar att barnen tyckte det var ett extra litet äventyr med tågresa. – Vi hittade resan på SkiStars hemsida och bestämde oss att prova något nytt. Vi spelade spel och hade vinterpicknick i kupén. Tiden gick fort och vi sov ju bort större delen av tiden. Den resan gör vi gärna om, det var jätteskönt att slippa bilkörningen.

10

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

För byn Röjan är det en stark comeback på den svenska järnvägskartan.

Som i forna tider För Röjan blir vinterns tågtrafik en fläkt från forna tider. 1922 var Inlandsbanans sträckning förbi byn färdigbyggd och byn blev en av banans viktigaste knutpunkter. På kort tid växte ett blomstrande samhälle upp. Stationen i Röjan hade också stor betydelse för turismens utveckling i Härjedalen. Där klev turister av tåget och fortsatte sedan till Härjedalens turistorter med bussar. Torgny Svensson, SkiStars chef i Vemdalen, var med på vinterns testresa och har varit hårt engagerad i det arbete som ligger bakom vinterns tågtrafik. Han bär också på ett stort intresse för tåg – och han minns precis var och när det intresset föddes: – Jag var 7 – 8 år gammal, kanske ännu yngre, när pappa cyklade med mig till postbussen från Klövsjö som jag sedan fick åka med till Röjan. Jag upplevde Röjan som stort och spännande, ett riktigt samhälle. Jag stod vid spåret och väntade och till sist kom ett stort ånglok tuffande. Sedan dess har jag gillat tåg och för mig känns det väldigt bra att ha varit med om att öppna de nya tåglinjerna till Röjan.


Premiär! Vemdalen

Sovtåg Malmö/göteborg-Röjan/vemdalen Ditt boende är inflyttningsklart vid ankomst och du behåller det ända fram till avresa.

Inflyttning vid ankomst. Utcheckning vid avresa!

Avgång: Malmö söndag 17.30. Påstigning kan ske i Lund, Helsingborg, Halmstad, Mölndal/göteborg och Skövde. Ankomst Röjans station 08.00. Busstransfer till Klövsjö/Storhogna 12 km, vemdalsskalet 22 km och Björnrike 35 km. HeMReSA: Avgång Röjans station lördag kväll 19.00. Ankomst Malmö söndag förmiddag 11.00.

tåg vaRje dag

Stockholm - Röjan/vemdalen Avgång: Sthlm med Intercity 09.47. Ankomst Mora 13.38. Tågbyte till motorvagn. Ankomst Röjans station 16.40. (Tåget går via Sveg, åsarna, Svenstavik till Östersund) Lokalbuss till Klövsjö/Storhogna 12 km, vemdalsskalet 22 km, och Björnrike 35 km. Avgång: Röjans station 10.30. (Tåget startar i Östersund via Svenstavik, åsarna och Sveg) Tågbyte Mora 14.30. Tågbyte till SJ Intercity med ankomst Stockholm 18.20

vemdalen.se


boende med ny lift i klövsjö Årets stora boendenyhet i Klövsjö ligger vid nya liften och är rejäla timmerhus, vardera med fyra lägenheter från 96 till 170 kvm. Det är lägenheter med mycket fjällkänsla, många vackra trädetaljer, synliga balkar och en stor öppen spis. Byggherre är Tor-Erik Westvik med företaget Klövsjö Panorama. För de stora lägenheterna har arkitekten haft skidåkningens pionjärer från 1960- och 1970-talen, i tankarna. De som nu är mor- och farföräldrar med barn och barnbarn – och de väl tilltagna lägenheterna är gjorda för att härbärgera tre generationer skidåkare. Runt långbordet i den största lägenheten kan fler än 20 personer äta tillsammans medan brasan sprakar. I december öppnas en ny lift vilket betyder ski in/ski out-läge för alla husen. Lägenheterna bokas på skistar.com

Boka tidigt rabatt

Bokar du ditt SkiPass eller din skidhyra på skistar.com fram till 30:e november 2012 får du 10% rabatt på Skipass och 20% rabatt skidhyra. Rabatten gäller på ordinarie priser och rabatten dras vid beställningen.

Kidz Prize

Bokar du vecka 2-6 2013 före 1:a november 2012 så får alla barn t.o.m 7 år gratis gruppskidskola, skidhyra och SkiPass.

Längdclinics Fem mil maskinpreparerade längdspår med utrymme för både skate och klassiskt väntar på att utforskas. En längdclinic för klassiskt i Björnrike eller på Vemdalsskalet är ett bra första steg om det gått en tid sedan sista turen på längdskidor. Fredrik Svelander som jobbar med längdskidor i skidshopen, är också en mycket rutinerad längdåkare med tävlingsförflutet och håller i vinterns längdclinics: – Det är grundläggande kurser för alla som vill utveckla sin längdåkning ytterligare. Vi pratar utrustning och teknik. Vi testar och provar nya kunskaper i spåren. Från jul kör Svelander sina populära clinics en dag i veckan. Och på Vemdalsskalet kommer det i år även köra skateclinics.

12

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Boka barnklubbar online I barnklubbarna Björnbus, Hovdeklubben och Klövsjöligan har barnen kul tillsammans med bl a skattjakt, korvgrillning, knattedisco och pulkarace. Nu kan du förboka barnklubbarna i Björnrike och på Vemdalsskalet online på skistar.com


THE PERFECT COMBINATION WARM CIRCULAR KNIT WOOL FEATURES WOOL ON THE INSIDE FOR OPTIMAL WARMTH, AND POLYAMIDE ON THE OUTSIDE FOR EFFICIENT MOISTURE TRANSPORT

WO A

ID

U

LY

NC

TIO

N

OL AND PO

M

L EF OR OPTIMA

F

WARM CIRCULAR KNIT WOOL LONG SLEEVE Baselayer jersey that keeps you warm and comfortable in really cold conditions. Merino wool on the inside and polyamide on the outside provide excellent thermoregulation, while a body-mapped design ensures the right amount of warmth and ventilation in the right areas. Ergonomic 3D design for optimal freedom of movement. Perfect for stop-and-go activities.

www.craft.se


bowling och barhäng

Bowlingbanorna i Sporthuset utökar öppettiderna under kommande säsong och man öppnar redan kl 11.00 under hela säsongen. Bowling och barhäng är en utmärkt kombination och Sporthusets fyra banor är också en del av Husky med restaurang och innehållsrik sportbar. Barens utbud är extra intressant. Där finns fjällens antagligen bredaste sortiment av buteljerad öl från de alltmer populära microbryggerierna. En av de över 100 sorterna heter KGB och bryggs nästgårds i Klövsjö.

SKIcRoSS Succé Kul crossåkning för hela familjen – det var målsättningen när Björnrikes nya skicrossbana designades. Banan ligger i Snobben och är drygt 400 meter kul skicross som alla klarar. Premiärsäsongen i vintras blev kvittot på att man tänkt rätt. Många av Björnrikes fans älskade möjligheten att teståka en riktig crossbana för första gången. Björnrikes sportchef Glenn Westerlund är nöjd: – För oss är skicrossbanan ett bra komplement till övrig skidåkning. Med den är vi ännu bredare. Det är extra kul att kunna erbjuda en bana där alla kan prova på hur det känns.

14

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

offpist till häst

Kajsa Wallström med Rid i Vemdalen har sin vintercamp vid Björnvalla, Björnrikes travbana. Därifrån leder hon fjällritter på islänningar. De varierar i längd från en halv dag till en och en halv. Alltid med fika ute i tältkåtan. Under juloch påsklov arrangeras ridläger och efter påsken startar ridskolorna.


I.D. Thermo Liners TOTAL Custom Fit Innerboots I.D. THERMO PRO / FLEX Select models are available with Dalbello’s revolutionary I.D. Thermo Liners. Developed jointly by engineers from Dalbello and Intuition® Sports of Vancouver, Canada, I.D. Thermo Liners are the lightest, warmest, and easiest TOTAL CUSTOM FIT innerboots in the world. Technology you can feel…100% custom fit design eliminates relative movement between the liner and the shell. The benefits: IMPROVED RESPONSE...ACCURATE & POWERFUL ENERGY TO THE SKI…BETTER CONTROL www.dalbello.it For more info: Sportmanship Office: +46 31 939400 | www.sportmanship.se


16

ovde Hotell I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Under alla åren med alpina landslaget och sedan som radiosportens alpine expert har Torgny Svensson sett fler alphotell än de flesta. Ett av dem blev han påmind om när han läste ett reportage i Åka skidor. Det heter Regina och ligger i schweiziska Mürren, ett par dalgångar från Wengen. Det bästa från Regina skapar nu klassisk fjällkänsla hos nya Hovde Hotell i Skalet Centrum. Text Per Bäckman ILLustration Sam Sandström och 3D house


A

tt vi i Skandinavien hämtar inspiration från Alperna är egentligen inget nytt. Exteriören hos klassiker som Åregården, gamla Sporthotellet i Åre och i viss mån även Fjällnäs i Funäsdalen har alla i sin arkitektur likheter med klassiska alphotell. Samtliga, inklusive Regina i Mürren, byggdes kring sekelskiftet när 1800- blev 1900-tal. – Vi tycker att vi har lyckats mycket bra i vår ambition att bygga ett klassiskt fjällhotell säger Torgny Svensson. Hovde Hotell har verkligen ”mejslats” fram och det i ett nära samarbete mellan SkiStar, Petter Holmberg från Vemdalsfastigheter AB, byggaren Ulf Bernhardsson Trångsviken Bygg AB och inte minst arkitekten bakom mästerverket Sam Sandström. Hotellet är det fjärde av planerade åtta nybyggen i det nya Skalet Centrum som växt fram under de senaste åren. Men när de andra husens fasader är fjällmurrigt patinerade är Hovde Hotell en gräddbakelse. – I stället för likhet så valde vi olikhet i denna del av centrumprojektet, kommenterar Torgny. När vi nu ser resultatet så känns det som att det valet blev rätt. Mest trivsel, mest fjällkänsla Vid rodret i arbetet med att skapa ett nytt Vemdalsskalet med tydliga drag av Härjedalsfjällens kultur och historia finns Petter Holmberg och Vemdalsfastigheter. Han har lagt ribban högt: – Vår ambition är inte att bli störst. Men vi ska bli trivsammast och ge mer fjällkänsla. Då är det timmer och snickarglädje hos skickliga hantverkare som gäller när vi bygger nytt. Att komma hit ska vara att komma till något annorlunda, något som inte alls är som hemma i vardagsmiljön. Samtidigt som man naturligtvis ska bo med all komfort. När Hovde Hotell öppnar i mitten av mars har skapandet av Skalet centrum kommit halvvägs – och ny fjällkänsla på väg att växa fram. Materialen är i huvudsak sten och trä och

18

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

en bykänsla från förr är tydlig. Fyrkantigt har varit ett förbjudet ord under planeringen. I Hovde Hotell öppnar en restaurang med sportbar som lovar ge klassiska Baggen en match som byns ledande vattenhål. Vemdalsskalets make-over de senaste vintrarna är full av kontraster. Boende och övrig ”mjukvara” byggs med många blickar i backspegeln – samtidigt som det storsatsas på expressliftar och snöläggningssystem med 2000-talets högteknologi inbyggd. Rätt bra kombination, tycker vi.

FAktA Restaurang med sportbar på bottenplanet. Två plan med totalt 22 dubbelrum med hög fjällstandard. Mellan 20 av rummen kan en dörr öppnas så att hela sportlovsfamiljen får plats. Till Skalet Express och skidcirkusen på Hovde och Skalsfjället är avståndet ca 40 m. Bokas på skistar.com


B OMAN C OMMU NI C AT I ON

Elementärt. WORLD CUP REBELS iSPEED. Vi skulle kunna förklara det på ett mycket krångligare sätt. KERS hit, Intelligence Technology dit. Men i all sin enkelhet är det här en skida byggd för fart. Ge den vad den tål och plocka ut överskottet i endorfiner och evig respekt från omkörda polare. Vemdalens och Björnrikes Skidshop hjälper dig gärna att komma igång. Längd: 165/170/175/180/185 Dimensioner: 112/66/94 @ längd 180 Radie: 18.0 @ längd 180

interski.se


2011-2012

halvards snörapport

TexT Niclas Sjögren

Vädret är viktigt. Inte minst i Vemdalen. Den som kanske har allra bäst koll på vädret här uppe är Halvard Svensson, med mer än 40 år i Vemdalens tjänst. Idag är han sportchef och en nyckelperson när det kommer till snöläggningen. Dessutom knåpar han flera gånger i veckan ihop sin efterlängtade snörapport som distribueras till gästerna och internt till de som jobbar i Vemdalen. En rapport som utförs med millimeterprecision och utan överdrivna snödjup. Kort sagt, är det någon som har koll på vädret så är det Halvard.

stämmer oftast. Ju närmare man kommer prognosens förutsägelse desto mer exakt kan man säga men, desto mindre nytta har man av prognosen.

Kan du spå väder då? – Nä, det kan jag väl inte. Om jag verkligen kunde spå väder skulle jag kanske inte sitta här (skratt). Men meteorologerna kan ju inte spå så exakt dom heller. Deras prognoser är väldigt försiktiga. Längre än en dag i förväg verkar vara svårt.

Det blev en sen start på säsongen 2011/2012. – Ja, det var extremt. Tredje december öppnades första liftarna och det är det senaste vi öppnat sen vi installerade snökanoner för 30 år sedan.

Hur tycker du dom sköter sig på SMHI och YR? – I det stora hela har dom relativt ofta rätt. Jag tittar mycket på väderprognoser. Där ser man om det kommer lågtryck, om det ska bli kallare eller om det kommer att bli blåsigt. Sånt

Lösningen heter alltså lokalkännedom? – Ihop med SMHI:s och YR:s rapporter kan vi skapa oss en ganska vettig uppfattning om vad som kommer att hända. Om vinden är sydostlig eller ostlig vet vi ju att det troligen kommer mer snö. Att bara gå ut och titta på molnen är helt omöjligt.

Är du nervös i början av en snöfattig säsong? – Det är ju hundratals miljoner investerat här och finns det ingen snö så faller ju allt ihop. Både gästerna och vi som jobbar blir nog lite stressade. Det är klart att jag tänker mycket på det där men nä, jag sover gott om nätterna.


vädret uppfanns av gud för att motbevisa meteorologerna (Ralph Boller)

FoTo Tina Stafrén PlaTs Vemdalsskalet 16:e april


FoTo Jocke Lagercrantz Åkare Mikaela Sundbaum på tur till Rogenområdets alla sjöar med näs och vikar. Skridskoåkning på riktigt hög nivå.

novEmbER Den gregorianska kalenderns elfte månad har fått sitt namn från latinet där nove betyder nio. Den romerska kalendern hade tio månader.

Att åka långfärdsskridskor i Härjedalen hör inte till vanligheterna. Oftast kommer snön tidigt i oktober precis när isarna lagt sig. Det brukar bli högst en snöfri helg med bra isar. November brukar vara försäsongen då alla träningsgrupper kommer till Vemdalen. Men november 2011 var inte som andra novembrar. Kylan uteblev tidigt på säsongen. Och snön kom inte heller som normalt. Barmark i hela landet den 31 oktober har inte inträffat på över 50 år. Vemdalen hade mer än åtta grader varmare än medeltemperaturen. Men i november kom äntligen kylan och sjöarna frös. HaLvaRD HÄvDaR ''Överhuvudtaget var det ovanligt varmt och snöfattigt i november. Det var ofta kallt nere i byn och relativt varmt uppe på fjället vilket är relativt normalt, speciellt på höstarna."

22

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


FoTo Per Eriksson PlaTs Vemdalsskalet kvällsskidåkning

På grund av det extremt varma vädret blev årets öppning mycket senare än vanligt. Den tredje december slog Vemdalen upp portarna. Då med barmark utanför backarna. Helgen efter var det däremot vintervitt överallt med sol och nysnö. Under hela december var underlaget fantastiskt. Hårt i botten med ett tjockt lager mjukare snö ovanpå. Sånt där underlag som får alla att känna sig som världsmästare.

DEcEmbER Namnet betyder den tionde på latin och beror på att den ursprungligen var den tionde månaden i den gamla romerska kalendern.

HaLvaRD HÄvDaR "Trög start – visst, men bara fyra av 54 nedfarter var stängda vid jul. Och det är inte helt ovanligt att några pister är stängda vid jul även med normala höstar."

Järfälla alpina på träningsläger i Björnrike 8:e december.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 23


FoTo Jocke Lagercrantz Åkare Per Nilsson är före detta tävlingsåkare i längd med Vasalopp i bagaget. Han kunde givetvis inte hålla sig inne denna vackra januaridag i Björnrike.

jAnuARi

Namnet kommer från latinets Januãrius, helgad åt Janus, solguden.

Januari innebar mycket snö, sol, lite blåst och kallt. Vykortsvackert med snö på träden och mycket bra längdåkning. HaLvaRD HÄvDaR "Ganska normalt skulle jag säga även om jag vet att många tyckte att det var en extremt bra januari. Det är väl det att januari normalt sett är väldigt bra. Inga konstigheter helt enkelt."

24

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


FoTo Per Eriksson Åkare Tommy Eliasson tog några offpiståk en skön februaridag på Skalet.

Snön fortsatte ligga tung på träden med närmast bottenlös puder i skogen i februari. Kylan var normal, precis som i januari, helt enkelt en fantastisk vintermånad – precis som det brukar vara. HaLvaRD HÄvDaR "Vi hade som mest med snö i februari, och den hade ju satt sig bra. På mätstickan hade vi 95 centimeter och det är inga rekordnivåer. Ibland kan det ju vara upp mot 140 centimeter."

FEbRuARi Namnet kommer av latinets Februarius som kommer från etrustiska guden Februus.


Foto Per Eriksson Åkare Tommy Eliasson på manchesterföre i Klövsjös storslalombacke en tidig morgon i mars.


mARs

Från latinets Martius, helgad åt stridsguden Mars, som var Roms specielle beskyddare, i romersk mytologi. Precis när många trodde att vintern nu blivit som vanligt överraskade vädret igen. I början och i slutet av månaden var det rena rama påskvädret med extremt höga temperaturer. På morgonen härlig manchesteråkning och på eftermiddagen vårskidåkning och solgropar. Många åt lunch på uteserveringar redan i vecka nio och hade afterski på solaltanen. HaLvaRD HÄvDaR "Det var ju den månad som avvek mest från det normala. Värmen som kom var extremt mycket över normalt och tog hårt på snön. Men det ordnade till sig."

Disa andersson och vera Håkansson-Fermbäck med charmtrollen Tilde och agnes njuter av marssolen i Klövsjö.


FoTo Per Eriksson ร kare Daniel Racas i en switch cork 720 truckdriver i Bjรถrnrikes skรถnaste hopp.


April Från latinets aprîlis, av aperire, öppna. Betydelsen härstammar sannolikt från att jorden öppnar sig när växter börjar gro. Den galna värmeböljan i mars ebbade ut och vid påsken var det mesta normalt igen. Medeltemperaturen för april var faktiskt lägre än för mars och det är ovanligt. Påsken i Vemdalen blev snörik och relativt solig. Big Jump Cup och parkerna kunde erbjuda åkning i toppklass. Halvard hävdar "I april blev vintern mer normal igen. Kylan kom tillbaka och sedan även några riktiga snöfall. Det var fin turåkning uppe på fjället långt in i maj faktiskt."


Mecaniques fantastiques

Det pratas och analyseras skidteknik och pistkvaliteter in i minsta detalj – men faktiskt väldigt lite om en av de viktigaste förutsättningarna för alpin utförsåkning. Vi tänker på den fantastiska uppfinningen skidlift. Som på något sätt alltid glöms bort – trots att den är så avgörande för skidsemesterns kvalitet. Text Per Bäckman Foto Jocke LagercrantzsKalEt ExprEss

Grizzly ExprEss

n

är en vanlig bygellift klarar att transportera ca 1200 skidåkare per timme har en 6-stols expresslift betydligt mer än den dubbla kapaciteten. Expressliftar ger alltså mer skidåkning i kombination med högre komfort. Vemdalen har storsatsat på 6-stols expressliftar och nya nedfarter de senaste åren. Närmare en kvarts miljard kronor har sedan 2005 investerats i de tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna. Investeringar som alla Vemdalens gäster får glädje av tack vare fjällens mest krångelfria SkiPass – ett enda SkiPass som gäller i samtliga skidområden. Utan inskränkningar och tillägg. Först ut i storsatsningen kom Pass Express 2005 med det helt nya skidområdet vid Skalsfjället på Vemdalsskalet. Den dundersuccén gav mersmak och redan 2008 var det dags för den gamle trotjänaren Superstolen i Klövsjö att bytas ut mot en efterlängtad 6-stols expresslift – Klövsjö Express. Vilket lyft den gav Klövsjö framgick klart i gäststatistiken efter premiärsäsongen. Inför säsongen 2010/2011 var det Björnrikes tur. Då invigdes Grizzly Express – som verkligen inte är vilken expresslift som helst. Med längden 2 043 meter och fallhöjden hela 470 är den störst i Sverige. Med hastigheten 6 meter per sekund är Grizzly också Skandinaviens snabbaste. Den drygt två km långa resan upp till toppen av Blästerfjället tar bara 5 minuter och 44 sekunder. Senaste tillskottet i familjen Expressliftar är Skalet Express på Vemdalsskalet som stod klar 2011. Med längden 590 meter och fallhöjden 96 meter är den Skandinaviens minsta. Dess litenhet har sin förklaring i att den finns i barnoch nybörjarområdet på Vemdalsskalet. Därför är den speciellt anpassad för barn och mindre vana. Exempel på det är att den går extra långsamt vid av- och påstigning samt att säkerhetsbygeln stängs automatiskt.

32

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Klövsjö ExprEss

pass ExprEss

Grizzly ExprEss BjörnrIke MÄRKE KAPACITET HASTIGHET ÅKTID LÄNGD FALLHÖJD ANTAL STOLAR ANTAL MASTER PASSAGERARE I DRIFT INVIGD

Leitner, kopplad 6-stolslift 2 800 pers/timme 6 m/sek 5.44 minuter 2 043 meter 470 meter 95 19 481 000 (2011/12) November 2010 26 december 2010

Klövsjö ExprEss klöVsjö/sTorhogna MÄRKE KAPACITET HASTIGHET ÅKTID LÄNGD FALLHÖJD ANTAL STOLAR ANTAL MASTER PASSAGERARE I DRIFT INVIGD

Leitner, kopplad 6-stolslift 2 200 pers/timme 5 m/sek 4.32 minuter 1 310 meter 335 meter 56 13 379 000 (2011/12) 1 november 2008 26 december 2008

pass ExprEss VemdalsskaleT MÄRKE KAPACITET HASTIGHET ÅKTID LÄNGD FALLHÖJD ANTAL STOLAR ANTAL MASTER PASSAGERARE I DRIFT INVIGD

Leitner, kopplad 6-stolslift 2 800 pers/timme 5 m/sek 3.50 minuter 1 160 meter 350 meter 63 13 983 000 (2011/12) November 2005 27 december 2005

sKalEt ExprEss VemdalsskaleT MÄRKE KAPACITET HASTIGHET ÅKTID LÄNGD FALLHÖJD ANTAL STOLAR ANTAL MASTER PASSAGERARE I DRIFT INVIGD

Leitner, kopplad 6-stolslift 2 400 pers/timme 5 m/sek 2,13 minuter 590 meter 96 meter 35 8 776 000 (2011/12) 15 november 2011 26 december 2011


Hårdmössa Krockollon, störtägg, perukskydd, hjälm eller hjärndämpare. Denna säsong pratar tillverkarna om rotationskrafter, flerskalsskydd och lägre vikter. Kort sagt: Hjälmen är givetvis vinterns absoluta huvudsak när det gäller utrustning.

3

4

2

5 1

1

SkaL och Skydd Scott har, i och med Chase-modellen, kombinerat innovativ skyddsdesign med god funktionalitet. MIPS-systemet, det vill säga tekniken att bygga hjälmen med så kallad Multidirectional Impact Protection System förefaller från och med denna säsong vara det som gäller för flera seriösa hjälmtillverkare. Ett glidlager mellan ytter- och innerlager gör att hjälmen tar upp 30 till 50 procent av rotationsenergin vid krasch. Scott Chase MIPS, 1 499 kronor

2

Ny och kLaSSiSk Innovativa och prisbelönta svenska hjälmtillverkaren POC fortsätter segertåget över världens snöklädda berg. POC Receptor bug var nyligen cutting

edge i modern design och redan känns den klassisk. Passformen och designen andas individualism. Konstruktionen med dubbla överlappande skal ventilerar bra och skyddar mot såväl stötar som vassa klippor eller stålkanter. POC Receptor bug 1 299 kronor

3

SNygg och trygg Smith siktar på modemedvetna tjejer i och med den ombonade och slimmade designen på Intrigue-modellen. Passform och ventilation är justerbart efter individuella önskemål och det faktum att bland annat hakremmen är fodrad med mjukismyspystyg gör hjälmpåtagandet till en skön upplevelse. Smith W Intrigue 1 199 kronor

4 Lätt och Ljud

En prisvärd clean modell som byggts med fjäderlätt som riktmärke. Hjälmen har ljudsystem och enligt många som testat utomordentlig passform. Det är bara att plugga in din allra smartaste telefon, vrida upp volymen på max och uppdatera facebookkontot med bild på de bottenlösa pudersnöåken. K2 Rival 999 kronor

5

Säkra och SMå För de små rastlösa skidåkarna som kan sitta stilla i flera sekunder i taget ibland är det lätta, säkra och smidiga hjälmar som gäller. Denna modell med justerbar passform har lagom elak design och lagom snällt pris. Smith Zoom jr 699 kronor

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 33


STREET

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


SPORT

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


PjäxakuTEn

Fjällens mest kompetenta personal med det bredaste sortimentet av pjäxor, redskap och tillbehör för alla. Formgjutna sulor, eluppvärmda strumpor & sulor, varma innerskor, formsprutade innerskor, Fischer vacuum, lästningar, fräsningar och cantmate lodningar.

Fischer v vacuum 130 maximal passform med ett koncept som är en revolution inom pjäxteknologin; hela skalet formas och inte bara innerskon.

therm-ic powersock enklaste sättet att få varma fötter.

dalBello scorpion 130 id 100% formbar och överlägset varmaste innerskon.

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


FotograF Gösta Fries Åkare Mattias Rönngren

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


avancERaT + hyr tre av testfavoriterna. de superexklusiva pistskidorna med extra allt; völkl v-werks och head chip 71 eller twintipskidan atomic acess; tokstadig även i överladdade hopp.

FotograF Atomic/Adam Clark Åkare Daron Rahlves

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


BOka On linE Förboka din hyrutrustning på skistar.com – då har du gräddfil fram till disken där allt ligger packat och klart. att tt förboka är billligast och det säkraste sättet att få speciella önskemål om märken och modeller uppfyllda.

Barn från

115:- /dag 395:- /vecka

ungdom från 170:- /dag 560:- /vecka vuxen från

215:- /dag 695:- /vecka

HyR & köP

använd dagarna i vemdalen till att teståka dig fram till vilken utrustning som är bäst för just dig. vill du kan du sedan få köpa loss favoriterna till ett riktigt bra pris.

PiSTSERvicE

i Björnrike är avståndet från skidshopen till pisten ca 5 meter; på vemdalsskalet ca 50 meter. det är med andra ord alltid nära om du vill byta hyrutrustning eller ha annan hjälp.

GaRanTi

vi garanterar att det alltid finns alpin utrustning till dig.

Öppet varje dag under säsongen • BjÖrnrike skidshop 8.30-18. tel 0684-152 20 • vemdalsskalets skidshop 8.30-19. tel 0684-151 20 • skistar.com


Succé för MySkiStar TexT Niclas Sjögren


ga liftar på Björnrike/Klövsjö/Skalet

NRIKE

När SkiStar ville skapa mer inspiration och glädje runt skidåkning KLÖVSJÖ SKALET kläcktes idén om konceptet ditt SkiPass Följ din och dina vänners Se resultat och jämför med andra, MySkiStar, som skulle visa sig bli enRegistrera på skistar.com Fakta OM MySkiStar utveckling medan du är i backen skapa egna tävlingar m m riktig mega hit. Redan första året (förra säsongen) RegistReRade användaRe 61 306 när MySkiStar sjösattes, blev gratistjänsten flitigt totalt ant. fallhöjdsmeteR 1 042 296 582 använd av såväl rutinerade som mer nybakade MySkiStar är gratis och ingår i ditt SkiPass. SkiPasset är alltid billigast online, boka på skistar.com utförsåkare. Idén är lika enkel som genial. Det antal liftåk 4 238 818 handlar om att registrera de åk som görs. Allt totalt föRbRända kcal 145 455 266 fungerar smidigt tack vare de läsare som sitter vid Utdelade pins 901 290 varje lift och lätt fångar upp åkfrekvens och vem som åker. Allt är kopplat till ditt SkiPass och man erövrar så kallade pins för exempelvis hur många dagar man åkt på en säsong (Commited skier om En av den gångna vinterns stora snackisar bland snösugna du åkt mer än 100 dagar på säsongen till exemutförsåkare i Vemdalen var utan tvekan MySkiStar – som pel), vilken frekvens man åkt med på söndagar registrerar dina åk och ger en massa livsnödvändig utförs(Partyanimal om man åkt många lördagar och få åkarfakta. VemdalsJournalen hade givetvis sin alldeles egen söndagar) eller om man varit den som åkt flest testpanel. Tre Vemdalenkonnässörer körde så belagen glödde. åk i en specifik lift (Liftkeeper). Du får tillgång till din statistik genom att registrera och aktivera ditt Här är deras vinter. SkiPass på skistar.com. Därefter kan du ta del av statistiken över dina åk via webben eller med en app i din smartphone. Det visade sig under säsongen som gick att alla – Grundidén till gratiskonceptet MySkiStar var typer av utförsåkare gärna använde MySkiStar. att inspirera gästerna till mer skidåkning. Med Från försiktiga nybörjare till råbarkade föredettingdagens teknik är det ju möjligt att få ut en massa ar. Ungdomar tävlade mot föräldrar. Unga jämförde statistik tack vare skipassen och läsarna vid liftaråkprofiler med gamla. Stora fick stryk av små. na. Med över 60 000 registrerade på MySkiStar – Kort sagt kan man säga att MySkiStar uppmuntförsta säsongen måste man säga att det blev rade väldigt många att åka väldigt mycket, säger en hit, säger Marie Welin, marknadsassistent på Marie Welin. SkiStar Vemdalen.

Värst i Vemdalen VEMDALEN Antal liftar, WOW 25% / 50% / 75% / Explorer 100%

1:a åket - Welcom

SKISTAR gemensamma SPEEDY GONZALES = 2000 fhm/h

MILJONEN = 1 000 000 fhm

HALVMILJONEN = 5 000 000 fhm

EVEREST = 8 848 fhm

50 000, 100 000, 300 000 = fhm BRA START STARTKLAR/MY SKISTAR = aktiverat My SkiStar Besökt samtliga områden i Vemdalen = 5 000 Åktfhm alla expressliftar 5 åk i rad - H - VEMDALEN MOUNTAIN - VEMDALEN EXPRESS

SKISTAR gemensamma 10 000 m klubben = 10 000 fhm/vecka

Burning legs= 3000 fhm/dag Burning legs silver = 4500 fhm/dag Burning legs gold = 6000 fhm/dag Dayʼs n night Allday = SPEEDY GONZALES MILJONEN Burning legs extreme = 10 000 fhm/dag On fire! = 20 000 fhm/dag 6 åk i rad Pass Express åkt 6 åkdagen i rad + Grizzly Express åkåk i rad Express = åktHALVMILJONEN minst610 på Klövsjö EVEREST på = 2000SKALET fhm/h 1 samma 000 BJÖRNRIKE 000 fhm dagen = 5+ 000 000 fhm = 8 848 fh - 6-PACK - =6-PACK KLÖVSJÖ 10- 6-PACK kvällsåk kvällen dygn

VEMDALEN

VEMDALEN

Antal liftar, WOW 25% / 50% / 75% / Explorer 100%

1:a åket i Vemdalen Antal liftar, WOW 25% / 50%to/ Vemdalen 75% / Explorer 100% - Welcome

dest: SkiStar Lynx = 2/5 Skistar Bear = 3/5 Skistar Moose = 4/5 Burning legs= 3000 fhm/dag Burning legs silver = 4500 10 000 m klubben Stig=Lundkvist. säsongen gjorde Stig Stig Lundkvist är efter 25 år som VD på SLAOAntal Samtliga liftar på Björnrike/Klövsjö/Skalet Skistar Sasquatch 5/5 Daytrader = 2Senaste eller fler desti/dag Antal liftar på alla desti, 25% / 50% / 75%legs / Explorer Burning extreme100% = 10 000 fhm/dag On fire! = 20 0 = 10 000WOW fhm/vecka 120 skiddagar och nästan 500 000 fallhöjds(Svenska Liftanläggningars Organisation) meter i Vemdalen. Det är mest av alla. Men det en välkänd profil i utförsåkarsverige. Idag är BJÖRNRIKE KLÖVSJÖ SKALET Besökt samtliga5områden Vemdalen Åkt alla expressliftar Besökt samtliga områden i Vemdalen Åkt alla expressliftar åk i rad i- HIGH FIVE - VEMDALEN MOUNTAIN kunde ha varit ännu mer. han pensionär och vinterboende i Vemdalen. - VEMDALEN EXPRESS - VEMDALEN MOUNTAIN - VEMDALEN EXPRESS – Jag åkte ju inte så många skiddagar som jag Troligtvis har ingen brunnit eller brinner mer för Antal dest: SkiStar Lynx = 2/5 Skistar Bear = 3/5 Skistar Moose = 4/5 dagar utan uppehåll förra vintern. Säsongen startade sent för utförsåkning än Stig. Om du hängt på låset i Snowlove =brukar Skistar Sasquatch = 5/5 Daytrader = 2 eller fler desti/dag mig och så var jag bortrest en del. Vanligtvis blir Skalspasset någon svinkall mörk januarimorgon det kring 160 skiddagar per år, säger Stig. så har du med allra största sannolikhet träffat i radKlövsjö Pass Express 6 åk i rad 6 åk i rad Pass Express 6 åk i rad Grizzly Express 6 6åkåki rad Express 6 åk i rad Grizzly Express

- 6-PACK SKALET

Commited skier = 100 dagar på en säsong

Experienced/Arctic fox = 50 dagar på en säsong

Alla hjärtans dag = Valentine

Julafton = Santa

- 6-PACK BJÖRNRIKE

- 6-PACKKLÖVSJÖ SKALET - 6-PACK

Nyårsafton Semeldagen Röd dag = Happy new Snowlove year ==Semlan = Bankday dagar utan uppehåll

- 6-PACK BJÖRNRIKE

Easter Bunny = Påsken

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 41

Samtliga liftar på Björnrike/Klövsjö/Skalet

Samtliga liftar på Björnrike/Klövsjö/Skalet

- 6-PACK


Helst i Hovde VEMDALEN

Antal liftar, WOW 25% / 50% / 75% / Explorer 100%

Besökt samtliga områden i Vemdalen - VEMDALEN MOUNTAIN

Åkt alla exp - VEMDALEN

VEMDALEN Antal liftar, WOW 25% / 50% / 75% / Explorer 100%

Elsa Håkansson-Fermbäck är mer eller mindre född på skidor i Nalleliften i Björnrike. Den lilla flisa av fritid hon har utöver skola och alpin tävlingskarriär ägnar hon gärna åt ännu mer skidåkning. Gärna i Vemdalen och allra mest i Hovdebacken på Vemdalsskalet. Det är ingen slump att hon erövrade pin för både 10 000 meters fallhöjd på en dag och att hon kom att trona som Liftkeeper (den som åkt flest åk under säsongen) i Mellanliften, vid

Hovdebacken där Vemdalens Alpina tränar. – Jag åkte definitivt fler åk tack vare MySkiStar. Det var jag och en kompis som tävlade. Det är ju kul attSKISTAR åka gemensamma av någon anledning – samtliga kanske Besökt områden i Vemdalen - VEMDALEN MOUNTAIN tävla mot någon. SPEEDY GONZALES = 2000 fhm/h

MILJONEN = 1 000 000 fhm

HALVMILJONEN = 5 000 000 fhm

1:a åket i Vemdalen - Welcome6 to 6 åk i rad Pass Express åkVemdalen i rad Grizzly Express VEMDALEN - 6-PACK SKALET - 6-PACK BJÖRNRIKE

Antal liftar, WOW 25% / 50% / 75% / Explorer 100

Åkt alla expressliftar 5 åk i rad - HIGH FIVE Samtliga liftar på Björnrike/Klövsjö/Skalet - VEMDALEN EXPRESS

EVEREST = 8 848 fhm

50 000, 100 000, 300 000 = fhm Besökt samtliga områden i Vemdalen - VEMDALEN MOUNTAIN BJÖRNRIKE

KLÖVSJÖ

BRA Åkt alla = 5ex - VEMDAL SKALET

men ledsnar man inte efter att ha åkt 855 gånger i samma lift? 6 åk i rad Pass Express 6 åk i rad Grizzly Express 6 åk i rad Klövsjö Express – Nej, nej, det blir inte enformigt. Det är ju nya - 6-PACK SKALET - 6-PACK BJÖRNRIKE - 6-PACK KLÖVSJÖ Burning legs= 3000 fhm/dag Burning legs silver = 4500 fhm/dag Burning legs gold = 6000 fhm/dag åk hela tiden.10 000 m klubben Allday = Expre 6 åk i rad Pass Express 6 åk i rad Grizzly = 10 000 fhm/vecka

Bäst på lördagen

Burning legs extreme = 10 000 fhm/dag On fire! = 20 000 fhm/dag

- 6-PACK SKALET

på dagen + - 6-PACKåkt BJÖRNRIKE kvällen samma d

Samtliga liftar på Björnrike/Klövsjö/Skalet Antal dest: SkiStar Lynx = 2/5 Skistar Bear = 3/5 Skistar Moose = 4/5 Skistar Sasquatch = 5/5 Daytrader = 2 eller fler desti/dag BJÖRNRIKE KLÖVSJÖ

SKALET

Samtliga liftar på Björnrike/Klövsjö/Skalet Antal liftar på alla desti, WOW 25% / 50% / 75% /

BJÖRNRIKE

KLÖVSJÖ

SKALET

Snowlove = dagar utan uppehåll

VEMDALEN Commited skier = 100 dagar på en säsong

Testpilot = skidtesthelg

Micke Palm är stugägare och lagom bekväm skidåkare i Klövsjö. Han har inte toppat någon lista över flest höjdmeter eller flest dagar i backen utan uppehåll. Micke åker mer njutförsbetonat. Bland de 43 pins Micke erövrat märks Partyanimal (att samma månad åka tre lördagar på raken men ingen söndag alls) och "Julbord" (1 000 förbrukade kalorier). – Det är ju en ständig utmaning att åka mer än vad mina grabbar, 14 och 18 år, gör. Men när

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

End of season = Under maj månad

Antal liftar, WOW 25% / 50% /Semeldagen 75% / Explorer 100% Nyårsafton Röd da Julafton = Happy new year = Semlan = Bank = Santa

Alla hjärtans dag = Valentine

Skibum = Öppningshelg/stängningshelg

jag går på after ski nöter dom på så jag har ju Alla söndagar i månaden Long weekend/tre i rad = Skidguiden = fre, lör, sön samma vecka inte en chans, säger Micke.

Besökt samtliga områden i Vemdalen Åkt alla expre - VEMDALEN MOUNTAIN - VEMDALEN E Ha Regular Säsongaren =m = Alla veckor på en säsong = Alla månader på en säsong

6 åk i rad Pass Express - 6-PACK SKALET 3 lördagar och ingen söndag/månad = Hangover/Partyanimal

6 åk i rad Grizzly Express - 6-PACK BJÖRNRIKE

Full pott / Full marks = 6 dagar samma vecka

Seaso köpt

har myskistar påverkat din skidåkning något? Samtliga liftar på Björnrike/Klövsjö/Skalet – Javisst, jag åker mycket mer skidor. Man tar liksom ett till åki skidskolan före lunch, förolikanär man Åkt 10 bygelliftar på en dag Deltagit Åkt Sverige och Norge samma vecka BJÖRNRIKE KLÖVSJÖ SKALET 10 Skischool Flest fallhöjdsmeter totalt SkiStar Åkt an = Globetrotter kommer in =på lunchen vill- Hang man ju titta hur = SkiStar Champion 2011/12 = Hang mycket man åkt. Och så jämför man med hur mycket granngubben orkat (skratt). Parklift 5 ggr/rad = Park Rat

42

Experienced/Arctic fox = 50 dagar på en säsong

Åkt samma lift 100 ggr = Deja Vu

Åkt kvällskidåkning = Evening Ski


0 meter till backen Hyr skidor hos oss. Du har nära till backen. Är du nöjd med din hyrutrustning går det självklart att köpa loss den. Slipning av skidor: Vi är specialister på slipning och vallning av längdskidor. Vi hjälper dig med vallning till Tjejvasan och Vasaloppet. Givetvis slipar och vallar vi även dina alpina skidor. Våra varumärken: SOS, Phenix, Goldwin, Marmot, Da Kine, SPY, 2117, Boomerang, Roxy, Craft, Kari Traa, Quiksilver, Alprausch, Scott, Dale, SKHoop, Fox, Kask, Ivanhoe, 66 North, Houdini, Five Seasons, K2, Rossignol, Fischer, Salomon, Dynastar, Head, Völkl, Nordica.

KLÖVSJÖ SPORTSHOP

Öppet varje dag under säsong. klovsjosportshop.se Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 43 info@klovsjosportshop.se 0682 – 41 31 80


Kyligt

vintermode

2013

Skidshopparna i Vemdalsskalet och Björnrike steppar upp modegraden ett par pinnhål. Vi har besökt butikerna och plockat ihop det hetaste för säsongen om du vill vara snygg och stygg även efter afterskin. Läs och lyd, helt enkelt.


MODE

LinnEa har på sig Byxor G-Star Lynn skinny, 1 199 kr. Tröja Maison Scotch rib knit sweater, 1 499. fodral Scotch & Soda Ieather phone cover, 349 kr. Kängor Peak Performance Alma laced boot, 1 899 kr. STrumpor Topeco, 1 par 50/3 par 100 kr. möSSa Barts Scarlet, 499 kr. TroSor Björn Borg mini shorts, 199 kr. SmycKen Snö of Sweden Black heart charm brace/pendant, 349/299 kr.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 45MODE

JEspEr har på sig Byxor Scotch & Soda drop crotch chino pant 1 399 kr. SKjorTa Humör Mute, 749 kr. KalSonger Björn Borg short shorts, 239 kr. STrumpor Topeco, 1 par 50/3 par 100 kr. KorTeTui Scotch & Soda creditcard holder, 299 kr. Kängor Peak Performance Duncan high laced, 1 999 kr. möSSa Appertiff fold, 199 kr. lurar Urbanears Plattan grape, 599 kr.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 47


n Nordström Kanske är hon vår allra käraste TV-kocka. Tina Nordström har verkligen gått hem i stugorna och idag är hon ett säkert kort både när det gäller TV-mat och kokböcker. I december förra säsongen valde TV4, på Tinas inrådan, att sända julprogram från Vemdalen. VemdalsJournalen fick givetvis en pratstund. Text Niclas Sjögren Foto Jocke Lagercrantz och TV4varför just vemdalen tina? – Jo, men Vemdalen är ju (efter Helsingborg, författarens anmärkning) nummer två för mig. Jag älskar Vemdalen. Vi har semestrat här i många år och känner mycket folk här. I och med att jag verkligen uppskattar miljön här uppe så är det kul att visa upp det. – Vi ville visa lite av Vemdalen utöver själva skidorten. Det finns ju så mycket annat. Bland annat red vi upp till en fäbodvall och lagade mat. hur kom du i kontakt med vemdalen? – Det började med att "Packat och klart" gjorde ett program om ridsemester och då var jag med och red i Vemdalen. Det var vid millennieskiftet och med på turen var Johan och Lisa Persson som bor här. Jag och min man blev så förälskade i detta ställe och i dessa människor som vi träffade så då åkte vi upp dit i ett par år. Sen köpte vi en tomt där och byggde hus. Nu har vi sålt det och köpt ett hus som ligger lite mer offside, det är det vi är ute efter. vad blir det för mat när ni är vemdalen? – Nu är vi ju lite bortskämda i Vemdalen. Alla som vi känner har välfyllda frysboxar med älgkött. Så direkt vi kommer upp lagar vi till älgstekar och älgfärsbollar. Renkorv brukar vi byta till oss mot skånsk korv som vi har med. Hjortron och lingon är ju också fantastiskt gott. Förra året fick min man en tjäder som jag tog ur, plockade och lagade till. lagar du annan mat hemma än i tv? – Nej, det tror jag inte. Det är ingen stor skillnad. Men jag kanske inte står och ler hela tiden när jag är hemma (skratt). Eller det kanske jag gör förresten. Får kolla det...

i säsongens första avsnitt av tinas julkök besökte hon sitt vinterparadis vemdalen. Under julmarknaden på vemdalens hembygdsgård tog tina för sig av lokala råvaror och bjöd på julkryddat dadelbröd med vispad getost och hjortronmylta. Recept finns på recept.nu

50

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

passionen är densamma? – Ja, oh ja. Jag minns när min man kom hem med den där tjädern. Det var på kvällen men jag tog en ficklampa och gick direkt ut och plockade och tog ur den. Jag har nog inget tålamod att sitta och vänta när man ska jaga, men ge mig nåt som jag får sprätta upp, så ska du få se (skratt). Var faktiskt med på vildsvinsjakt och fick sprätta upp och ta ur ett svin. skulle du kunna ta livet av ett djur? – Absolut, men jag har inte tålamodet att sitta och vänta. Man får ju inte ens prata. Man får ju knappt öppna kaffetermosen. Och om jag bara ska sitta tyst så somnar jag snart. Nej, jag har inte tålamodet. kan du välja ut en maträtt som symboliserar vemdalen för dig? – Älg. Det är så himla gott. En så enkel grej som att göra en köttfärssås på älgfärs. Jag brukar göra den med rödvin. Först bryner jag lök och köttfärs, sen i med rödvin och så låter jag det koka ner lite. Ingen grädde, men tomat, salt och peppar. Inga konstigheter helt enkelt, men med rödvinet blir det lite lyxigare. Till det har jag ost som jag river. Enkelt och bra. vad är vintersemestermat för dig? – Svårt att säga, men jag älskar ju att laga mat här uppe. Det är något speciellt bara att laga mat i en stuga. Jag älskar att stå där i köket. Och jag testar en massa olika saker när jag är uppe. Vi har tagit upp en tryckkokare och har testat att tryckkoka kött bland annat. Och så sitter familjen där i soffan och jag kan stå och fixa i köket. Jag lagar ju väldigt gärna storkok. Storkok och massor av folk, det är härligt.

i andra avsnittet hängde tina med ett av vemdalens jaktlag på älgjakt och under dagen bjöds laget på lunch. till förrätt serverades en carpaccio på älgkött. Recept finns på recept.nu

Fakta OM tiNa bor

Helsingborg

viktiga ingredienser

Citron, salt, sött

två maträtter Äggakaka och blöta – norrländskt tunnbröd som doppas i avkoket från den kokta fläskläggen dryck

Bayersk mörk öl Newcastle ale samt Riojavin eller Merlot

motto

Våga rocka i köket

favvokrydda

Vanilj

lyssnar på

Jazz, mina barn och ljudböcker om det är rätt röst

fyra viktiga

Återhämtning, inspiration, mina David Haugaardknivar och min stora pepparkvarn


Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 51krog

med lodgekänsla

En välkomnande lodgekänsla dominerar. Brasan sprakar och stenkolsgrillen glöder. Inredningsdetaljerna är murrigt grova med mycket synligt timmer och högt i tak. Menyn smakar finkrog – men stämningen är ”kom som ni är.” Grizzly Bar & Grill i Björnrike är Vemdalens senaste krogsuccé. TexT Per Bäckman foTo Tina Stafrén


Stenkolsgrillen är Grizzly Bar & Grills självklara mittpunkt och det är också satsningen på kött och grillat som styrt inredning och miljö. Köksmästare och chef är Magnus Andersson. På hans cv finns bl a restaurangjobb i Köpenhamn och London. Nu delar han sitt år mellan Björnrike och Hamnkrogen i Båstad, ett av Sommarsveriges hetaste vattenhål. Han säger att han är mycket nöjd med första säsongen för Grizzly Bar & Grill. Men: – Kommande säsong ska vi bli ännu bättre. Nu är inkörningsperioden över, nu är vi ett trimmat och samkört gäng som ska ta Grizzly till nya kulinariska höjder. 54

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Ambitionsnivån är alltså hög och det gäller inte minst för råvarornas kvalitet. – Självklart försöker vi köpa in så mycket närproducerat som möjligt. Men ibland är det svårt att hitta de volymer vi söker här uppe och då måste vi söka oss längre bort. Grizzly Bar & Grill har en fjällklassiker som fått en välkommen renässans. Vi pratar om täljstensbiffen. Här får gästerna ta för sig så mycket de vill av både kött och tillbehören, som är såser, sallad och potatisgratäng. Rätterna från stenkolsgrillen kompletteras med en rad side orders. Vi rekommenderar gärna hjortronaiolin och blåbärstzatsikin.

Som namnet avslöjar finns också en bar för afterski och man serverar även klassiska skidåkarluncher. Varken hamburgaren, pastan eller gulaschsoppan saknas på lunchmenyn. Lunch- och afterskiläget är bästa tänkbara med stoppsladd vid entrén. Efter avslutad sittning är det bara några stavtag till Grizzly Express. Den närheten var viktig när inredningsarkitekten Franz Hardinger designade interiören. Naturen och fjällmiljön ska följa med in till bordet. Lodgekänslan, hög mysfaktor och värme har varit andra ledord när krogmiljön skapats, liksom att den ska fungera lika bra vare sig man kommer i pjäxor eller finskor.


PJäxFika

I Vemdalen finns en mängd fikastugor, både i pisten och längs turspåren. Här är några tips för en stunds skön pjäxfika. BJörnrikE spoRtköket. Ligger i barnområdet vid Björnvallen. Mysig miljö med timrade väggar och öppen brasa där barnfamiljerna stortrivs. En barnvänlig lunchmeny samt hembakat fikabröd och choklad. vålkojan. Ta turen till Vålkojan – gourmetkrogen som serverar områdets lyxigaste fikabröd: Hembakad rabarberpaj, morotskaka, chokladbakelser och chokladfondant. Den varma chokladen toppas givetvis med vispgrädde.

VEMDaLsskaLEt hovdestUgan. Vackert väderbiten timmerstuga 910 m ö h på toppen av Hovdefjället. Känslan är genuint rustik och brasan i öppna spisen sprakar alltid. På menyn finns fikabröd, vär-

mande soppor och den absolut största och godaste focaccia vi ätit. jaktstUgan. Målet för en fin tur på längdskidor och, menar många, platsen där världens godaste våfflor gräddas. Till våfflan väljer du mellan hallonoch hjortronsylt. Turen på skidor är 3,5 km. Vessla går varje dag eller varför inte ta Pass Express upp på fjället.

stOrhOgna café solsidan. Hotellets veranda är absolut en av fjällens största, soligaste och mysigaste. Storhognas egna bageri bakar det mesta ur sortimentet på Café Solsidan, till exempel bullar, morotskaka, kladdkaka och smörgåsar. samevistet. Vid Samevistet fikar du efter en härlig tur på drygt 3 km. Deras

tunnbrödsrulle, fylld med rensteksröra och smaksatt med pepparrot, är en höjdare som du inte bör missa.

kLöVsJö hotell klövsjöfjäll. Kaffe är viktigt skidåkarbränsle och i restaurangen på Hotell Klövsjöfjäll serveras ovanligt gott sådant. Krögarparet Annica och Fredrik köper bönorna från Åre Kafferosteri och brygger sedan sällsynt goda cappuccino och espresso. (Vanligt brygg finns förstås också). Brödet bakar de själva eller hämtar hos Klövsjö Stenugnsbageri. katRinastUgan. Den klassiska energidepån mitt i pisten i Klövsjö. Kaffe, läsk, smarriga kakor och matiga mackor – serverat till hänförande utsikt över Sveriges vackraste fjällby.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 55


56

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Kultur


Bye är namnet på en liten by i Hammerdals socken i Jämtland. Där byggdes år 1881 en gård som de senaste decennierna stått tom, övergiven och mycket nära absolut förfall. Idag har gården fått namnet Ivarsgården och är Vemdalsskalets stolthet. Stock för stock och bräda för bräda har den återställts i originalskick. Text Per Bäckman Foto Tina Stafrén

skatten


"Jag tänker mig en fjällby som i sin struktur påminner om en fäbodvall"

58

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


d

et var i förra säsongens utgåva av VemdalsJournalen Petter Holmberg på Vemdalsfastigheter först presenterade sina planer för Vallen vid Vemdalsskalet. Dit skulle han flytta och sedan restaurera övergivna gårdar från Jämtland och Härjedalen och skapa en härjedalsk by med tydliga drag av traditionell härjedalsk fäbodvall. Med Ivarsgården är det första steget i den riktningen taget – och vi är imponerade. Bit för bit och bara med originaldelar har huset återuppstått. Kompletterat med modern utrustning, som smakfullt dolts och designats för att inte störa originalkänslan. Samtliga eluttag är naturligtvis i svart bakelit. Möblemang och textilier har valts med samma omsorg. Man har också bevarat den gamla rumsindelningen på bekostnad av den öppna planlösning som dominerat fjällboendet så länge. De tolv bäddarna är fördelade på sex olika sovrum. Köket är separerat från matsalen. De två salongerna finns i olika rum. – Det är lite ”var sak har sin plats” över den här lösningen – och förra säsongens gäster älskade det upplägget, berättar Petter Holmberg. vinteRbad efteR bastUn. Ivarsgårdens badhus är måhända inte så historiskt korrekt – men en upplevelse. Ner från fjället och under huset rinner en liten bäck och det strömmande vattnet håller en vak öppen hela vintern.

farstukvist till vänster: stol adirondack från artwood, renskinn från skalets inredning. sovrum ovan: sänggaveln i renskinn är designad av skalets inredning. sängkläder och kuddar från af swedala, fotogenlampa från nordal. hall ovan: dörrarna i den generösa hallen är original som målats och patinerats. vardagsrummen till höger: soffa och soffbord från englesson, lampa från madam stoltz, fotogenlampa från nordal. den mönstrade mattan kommer från fabula, och matta närmast från day home. på väggarna hänger einar monténs gamla fotografier från området. hans unika bildsamling är sparad åt eftervärlden på bildarkivetjamtli.com Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 59


Ett dopp i vaken efter bastusittningen är riktigt uppfriskande. Den bäcken ska även ge fler hus ett eget vinterbad. Nästa säsong ska sex hus stå klara på Vemdalsskalet. Alla hämtade från andra delar av fjällvärlden och lika pietetsfullt återuppbyggda och inredda som Ivarsgården. Alla är i olika storlekar och alla är de kulturskatter som nu räddats från att ruttna och försvinna. Hur lång tid projektet ska ta vet inte Petter Holmberg. Han känner ingen tidspress och han vet inte heller riktigt hur många hus det i slutänden handlar om. Det är inget stordriftsprojekt. – Jag tänker mig en fjällby som i sin struktur påminner om en fäbodvall. Men med större byggnader och mer förtätad. En kyrka ska finnas. Liksom lekplatser, skridskobana och andra utomhusnöjen för den som vill. – Men det ska inte bli något sorts museum. Interiört bygger vi in all modern komfort – utan att det påverkar originalkänslan. Exteriören som patinerats av väder och vind, de spröjsade fönstren med handblåst glas och de vackert snickrade dörrarna rör vi däremot helst inte. I Ivarsgården är det då-tiden med sin kultur och sin historia som är framtiden.

Matrum överst: Hela huset är inrett av Skalets Inredning. Takkrona från PB Home, bord och stolar från Living Story, ljusstakar från Affari, porslin och glas från Olsson Jensen. Badrum till vänster: De vackra gamla handfaten i badrummet är renoverade och kommer från Skåne, närmare bestämt från pensionatet i Arild. Klinkergolvet är lagt med det oglaserade, matta och slitstarka plattorna Grynna från Höganäs. I mitten: Bastunyckeln hänger på en handsmidd järnspik i hallen. Timmerväggarna klär så gott som hela hela husets innerväggar. Entré till höger: Ytterdörrarna som är nytillverkade av Leksands Allmoge snickerier är målade med linoljefärg.

60

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Inredningsbutik vid Vemdalsskalets Högfjällshotell

NYHET! Nya klädmärken; Barfota, Noa Noa & Love Forever.

Stor inredningsbutik med blandning av klassiskt och modernt för hemmet och stugan. Allt i möbler, lampor, mattor, glas, porslin, husgeråd, kläder och accessoarer. Riktigt gott kaffe!

Allt i delikar-! tesse

Öppet alla dagar 10-18 Tel 0684-310 50. www.skaletsinredning.se

Nybakat varje dag!

Nyhet!

VEMDALENS MATKASSE Beställ dina middagar eller en ankomstkasse till stugan.

icavemdalen.se

Vemdalsskalet

Öppet alla dagar 9-19

Vid Björnrike Centrat

Vid Högfjällshotellet

800 m2 butik med ett stort sortiment av specialartiklar, delikatesser, presentartiklar, lek-saker och husgeråd. Spel – Lotter – Harry Boy. Apoteksombud. Hyr din film här!

Björnrike

Öppet alla dagar 9-19

Tel 0684-311 60

500 m2 butik mot parkeringen. Stort sortiment av specialartiklar, delikatesser, presentartiklar, husgeråd. Apoteksombud. Vi bakar eget bröd varje dag. Mal din egen kaffeblandning!

Tel 0684-320 50

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 61


Vi

s

kiD

N

te

rNS

30

t s E t

ta

BäS

Skidtest

Att årets skidor är bättre än någonsin är vi långt ifrån förvånade över. Några fjolårsfavoriter dyker upp i ny skepnad. Men framför allt innebär denna säsongs startfält många starka innovationer. Hjulet må vara uppfunnet men när det gäller skidbranschen fortsätter innovationslusten att fira triumfer. TexT Bernt Holmqvist foTo Per Eriksson och Jocke Lagercrantz


Offpist

eXtRem pRoject 110 I fjol tyckte jag att det här var en av de absolut bästa pistskidorna trots sina stadiga 110 millimeter under foten. Tack vare ny kärna som gjort den mjukare och lättare föll sista pusselbiten på plats. Given vinnare – alla dagar på berget. Testlängd: 185 cm. Midja 110 mm. Radie 24 m. 7 799 kr utan bindning völkl shiRo Samma skida som fjolårets succé, men med ny grafik och riktig herrlängd (203 centimeter). Sagolikt lättåkta och flyter som en kork i pudret. Testlängd 193 cm. Midja 119 mm. Radie 30,1 m. 6 299 utan bindning dYnastaR cham 97 Det krävs mod av en skidfabrikant som fullständigt ägt begreppet freeride (Legend-serien) att kasta alla mallar och börja om. 97:an tycker jag är guldkornet i serien som omfattar både smalare och bredare varianter. Fempunktsskärning och herrejösses vilken tiprocker gör fjällbjörkarna till lätta rundningsmärken. Lekfullt nytänk. Testlängd 178 cm. Midja 97. Radie 16 m. 5 999 utan bindning völkl mantRa Tänk dig en riktig storslalomskida, bredda den ordentligt och ge den tiprocker. Vips har du en missil som älskar fart men som ändå är hanterbar i alla fören. En favorit som levererar när tillfälle ges, det vill säga den dagen jag måste tillbringa mycket tid i pisten på grund av dåliga förhållanden utanför. En skida som aldrig är fel, oavsett före. Testlängd 184 cm. Midja 98 mm. Radie 25,8 m. 6 299 utan bindning k2 kUng fUjas Allroundskidan för dig som i motsats till Mantraåkaren föredrar lekfullhet istället för racingprestanda i dina puderplank. Testlängd 179 cm. Midja 102 mm. Radie 19 m. 5 999 utan bindning johan lilljeqvist

Åker stort, fort och all ledig tillgänglig tid. När tillfälle ges ses Johan på skidor i Chile, Indien, Japan, Mellaneuropa eller Nordamerika. Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 63


allround

völkl v-WeRks Rtm När Völkl kommer med nytt vet man att det är något extra. Völkl har länge haft samarbete med Porsche och går nu all in. Ambitionen är som med bilarna: Låg vikt – hög prestanda. Kolfiber, titanium och material som man använder i skottsäkra västar (Aramid) borgar för en högteknologisk upplevelse. Lika stadiga som ursprungsmodellen men otroligt mycket kvickare. Detta är skidan med stort S. Testlängd 181 cm. Midja 84 mm. Radie 19,1 m. 12 999 med bindning eXtRem pRoject 100 Patrik på Åre Skidfabrik for president! Ge denne man en planka, lite stålkant, lim, belag plus lite tid och vips kommer ett litet underverk. En skida som levererar mycket mer än förväntat på allt. Från försäsongsbetong via manchester och lössnö till slutstationen vårslask. Grymt imponerande. Stadiga som en Leninstaty i Gorkijparken. Guld i närproduceratklassen. Testlängd 179 cm. Midja 100 mm. Radie 18,5 m. 7 799 utan bindning völkl bRidge & bliZZaRd bUshWackeR Båda är grymma leksaker och ger mig samma glada åkupplevelse. Supersköna rockerbyggen som carvar oavsett benhård, nypreppad eller sönderkörd pist och fixar vindpinad kartongsnö utanför men kanske är bäst i nyfallet fluffpuder. Testlängd 179 cm. Midja 95 mm. Radie 20,7 m. Völkl 5 299 utan bindningar Blizzard 5 599 utan bindningar salomon bbR 8.9 Bättre än många offpistskidor i lössnön tack vare jättebrättet men framförallt en rolig pistskida. Kräver väldigt lite av mig som åkare men ger en lugn och komfortabel resa ner. Tror att BBR kommer få Salomon tillbaka mot toppen. Testlängd 186 cm. Midja 89 mm. Radie 13,5 m. 5 999 utan bindning pelle ljUngdal

Lekfull åkare som älskar skogsåkning och heliskiing i Abisko. Men även hårt underlag börjar bli en favorit. Han gillar skidor som är kvicka utan att vara slalomcarvers.

64

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


i s e s i V en! k c a b


Pist

völkl v-WeRks Rtm När skidan skulle testas hade jag redan hört en hel del Hallelujasnack från omgivningen. Som Klövsjöbo är man ju i grunden lite skeptisk. Men det här var ren magi! Stadiga som inget annat och när man vill så var de kvickare än de flesta. Har ju släpat en och annan blytung racingskida genom åren och ingen kommer i närheten av denna. Testlängd 172 cm. Midja 84 mm. Radie 19,1 m. 12 999 med bindning head chip 71 Samma skärning som i mina gamla favoriter Supershape Magnum, bara det att dom är lugnare, kvickare, har bättre isbett och är så där dyrt snygga. Testlängd 170 cm. Midja 71 mm. Radie 13,5 m. 12 499 med bindning Rossignol Radical 8gs Samma stadiga känsla som i mina gamla racingskidor, bara det att energiåtgången att genomföra en fullfarts storslalomsväng knappt blir mätbar. Riktiga drömskidor för långa lugna svängar. Testlängd 174 cm. Midja 72 mm. Radie 17,8 m. 6 999 med bindning k2 bolt Dom är lite som en sportbil. Ruggiga när man har fri lejd och bra sikt men kanske lite tröga i låg fart. Testet mest fartstabila skidor utan tvekan. Guld i fartdåreklassen och en strykare på pallen annars. Testlängd 172 cm. Midja 72 mm. Radie 17 m. 9 499 med bindning fischeR sUpeRioR Jag gillade gamla Progressor 9 trots att de kanske var lite tunga. Dessa är snarlika med bra fartstabilitet och den där typiska Fischerkänslan. Lätta att få in i svängen och med bra isgrepp. Den nya plattan gör skidan mycket lättare. Kanske inte så mycket nyhet men en pistraket är det i alla fall. Testlängd 170 cm. Midja 72 mm. Radie 15 m. 8 999 med bindning linn svensson

Modig och teknisk åkare med rötter i alpina tävlingssvängen. Älskar fart.

66

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Klövsjö Express 6-stolslift

Mitt i backen i Klövsjö, bygger vi nu ett område med genuin fjällkänsla. Öppen spis, garage, stora förråd, bergvärme, torkrum, grästak och synliga takåsar listan över vad våra rustika fjällhus erbjuder är lång. Huset är utformat

Klövsjö Panorama

som en stor timmerstuga indelat i fyra lägenheter och är designade med storfamiljen i tankarna. Vi projekterar också stugor och parhus i samma stil. Mer info på klovsjopanorama.se eller ring oss tel 0709- 423 298.

MÄKLARHUSET I VEMDALEN hjälper dig till en trygg affär har en gedigen kunskap om området uppvisar mycket god försäljningsstatistik i vårt område

Välkommen till oss för rådgivande samtal angående ditt fjällboende!

Vemdalsskalet, 840 92 Vemdalen Tel 0684-410 50 • maklarhuset.se/vemdalen

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 67


tjejskidor

k2 sUpeRbURnin’ Vet inte hur många olika varianter jag åkt av Superburnin’ eller Burnin’ Luv som dom hette förr. Fantastikt lättåkta som alla K2:s damskidor och följsamma på alla tänkbara underlag i pisten. Skidor som gör jobbet åt mig med minsta möjliga kraftansträngning. Servostyrning och testets bästa isgrepp. Testlängd 167 cm. Midja 72 mm. Radie 13 m. 6 699 med bindning völkl kenja En superstabil klassiker som tål hur mycket fart som helst utan att bli tröga. Det spelar verkligen ingen roll om det är nypistat, stenhårt eller uppkört, Kenja är lika bra på alla underlag. Testlängd 170 cm. Midja 87 mm. Radie 20,2 m. 5 999 utan bindning salomon bbR sUnlite Testets överlägset mest lättåkta skidor. Samtidigt som dom är förvånansvärt fartstabila. Utformningen av brättet kanske inte riktigt föll mig i smaken men suveräna skidor i alla fall. Testlängd 159 cm. Midja 79 mm. Radie 11,5 m. 4 999 utan bindning fischeR mY stYle tRinitY Ulv i fårakläder. Snyggt diskret slalomcarver av guds nåde. Sköna att bara glida runt på men herregud vad det svänger när man väl trycker till. En skida att växa med. Testlängd 160 cm. Midja 68 mm. Radie 13 m. 5 999 med bindning k2 bRightside Vinnare i allroundklassen. Skön lite längre svängradie och lite bredare midja gör dom riktigt stadiga. De tjejer som kört slut på sina Kenja borde prova dom här sköningarna. Gillar du att åka lite utanför också är det här det givna valet. Testlängd 167 cm. Midja 90 mm. Radie 16 m. 5 599 utan bindning

maja eveRlid

Teknisk skidlärare med tävlingsbakgrund som har grym snökänsla. Hon tar gärna även en tur med stighudarna.

68

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Upptäck Storhogna – – – –

Njut i vårt prisbelönta Spa & Bad Unna dig en middag i vår Vinterträdgård Besök Samevistet, vår våffelstuga på fjället Officiellt Vasaloppscenter

Välkomna! S T O R H O G N A H Ö G F J Ä L L S H O T E L L & S PA • T E L 0 6 8 2 - 4 1 3 0 3 0 • S T O R H O G N A . S E

Upplev Vemdalen med ny app Appen innehåller väder, spår- och ledkartor som även fungerar offline, det vill säga utan uppkoppling till mobilnätet. Du kan se var på kartan du är via telefonens GPS. Appen innehåller också erbjudanden, kalender, restauranger och aktivitetstips. Fungerar på Iphone och Android-telefoner. Läs mer på vemdalen.se

Ladda L dd ned d appen!!

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 69


twintip

aRmada el RaY Stompar styggt feta big jumps utan ett smack av oro tack vare att man gjort dom tillräckligt styva. Som den parkråtta jag är gillar jag framförallt tåligheten och det schyssta popet i dom. Armada levererar som vanligt bara det göttaste. Testlängd 178 cm. Midja 87 mm. Radie 19 m. 3 799 utan bindning k2 iRon maiden Hade dålig erfarenhet av K2 twins från förr då de var tunga och klumpiga. Dom här var nåt helt annat. Det som finns kvar verkar vara tåligheten men resten känns nytt. Jibrocker gör att dom fixar även inte riktigt fullroterade landningar utan att hacka. Man måste ha kapat vikten med hälften mot förr. Grym grafik. Testlängd 179 cm. Midja 90 mm. Radie 20 m. 4 999 utan bindning atomic access En klar överraskning. Bredden till trots var de välbalanserade och inte tröga. Det måste väl erkännas att tip- och tailrocker är framtiden även för twintips? Sköna i vårslask och carvar grymt. Tokstadiga även i överladdade stora hopp. Testlängd 171 cm. Midja 100 mm. Radie 18 m. 3 999 utan bindning Rossignol scRatch Skön parkskida med både pop och känsla som går utöver det vanliga. Flest vinster i X-Games av alla skidor. En klassiker utan kompromisser. Testlängd 178 cm. Midja 84 mm. Radie 20 m. 5 999 med bindning k2 sight Kanonparkskida med lagom mått och bra stuns. Välbyggd, skottsäker konstruktion och med schysst pop som funkar till allt. Testlängd 179 cm. Midja 85 mm. Radie 20 m. 3 999 utan bindning

daniel Racas

Parkråtta utan rädsla. Fixar själv parken med pistmaskinen om den inte är perfekt.

70

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Sporthuset SPORTHUSET MITT I VEMDALEN BY

Skiduthyrning

Nya kläder från Alprausch!

Slalompaket barn från

Slalompaket vuxen från

295:- 495:-

SKIDUTHYRNING

RESTAURANG

Spara hundralappar – hyr hos oss!

SLALOMPAKET VUXEN

• Lunch & à la carte fr 11.00 • Kvälls à la carte fr 17.00 • Aktuell sport på storbild

BARN

BOWLING

från 495:-

11.00 – minst 21.00

från 295:Kläder från Alprausch

MÅNDAXKLUBB

21.00-02.00

Centrumgatan 12 Vemdalen by • Skiduthyrning 0684-66 85 60 • Husky Sportsbar & Bowling tel 0684-300 02 • sporthuset.nu

Centrumg. 12, Vemdalen by • Skiduthyrning 0684-66 85 60 • Husky Sportsbar & Bowling 0684-300 02 • sporthuset.nu

600 m2 friluftsbutik Varma kläder, skor, sportfiske, fjälldelikatesser m.m. Mycket för en lyckad fjällsemester. Välkommen in!

BARN DAM HERR

VÄRMEISOLERAD GUMMISTÖVEL

BARN DAM HERR

VINTERSKOR MED DUBBAR

BARN DAM HERR

Ekbergs fiske & fritid • Vemdalen by Tel 0684-300 36 • www.ekbergs.nu Ombud för Systembolaget

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 71


Junior

aRmada el RaY Shit vilka grymma. Lite hårdare än andra twins. Stompar landningarna med dom här. Bästa skidan i parken. Testlängd 164 cm. Midja 83 mm. Radie 16 m. 3 799 utan bindning Rossignol smash 7 Bäst av alla i skogen där dom flyter ovanpå mer än dom andra. I början kändes dom lite stora men bara man inte fegade utan drog järnet var dom skitbra. Dom som funkade bäst att carva på för mig. Testlängd 160 cm. Midja 92 mm. Radie 21 m. 2 999 utan bindning k2 pRess Riktigt skön jibskida med rocker som gör att dom inte hackar i kick eller landning. Klart lugnast i landningarna. Testlängd 159 cm. Midja 85 mm. Radie 16 m. 2 749 utan bindning Rossignol scRatch pRo Skitsköna och coola twins som äger i parken och har nice feeling även på fullt skär i skicrossbanan. Cool design och assköna switch. Testlängd 158 cm. Midja 76 mm. Radie 16 m. 3 999 med bindning atomic pUnX Äger på railen och boxarna. Kanske lite smala i skogen men ruggiga när det var isigt. Testlängd 150 cm. Midja 85 mm. Radie 14,2 m. 2 499 med bindning

alfRed olsson

Ständigt smilande Affe behärskar allt från isiga slalombanor till parkens stora features och skogens djupa fluff.

72

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


DET HÄNDER I

Bergs kommun Många medaljer i SM i mathantverk Förstklassig förädling av fjällsk, ost och sylt gav åtta medaljer till mathantverkare i senaste SM. Dessutom erbjuder byn Klövsjö lokalproducerat öl, ost och stenugnsbakat bröd. I samebyn Glen har Elaine öppnat restaurang som erbjuder kulinariska läckerheter. I Bergs kommun gillar vi god mat!

Turismen är nu en basnäring Expansionen inom besöksnäringen får allt större betydelse för Bergs kommun som nu tillhör kategorin turistkommuner i Sverige. I turistområdena påverkar utvecklingen många typer av verksamheter som bygg, service, handel, restauranger och boende. Under senare år har era destinationer tagit form och Vemdalen som inkluderar Klövsjö och Storhogna växer stadigt. Förutom Ljungdalsfjällen och Bydalsfjällen är även Storsjön en destination under utveckling. Vi ser fram emot att kunna välkomna ännu er besökare!

LIVET I BERG Plats för barnen! Bergs kommun är en utpräglad landsbygdskommun och 70 % av invånarna bor på landsbygden utanför tätorter. Närheten till Östersund är en fördel som gör arbetsmarknaden bred och fjällturismen fortsätter att expandera. Att vara företagare är vanligare i Berg än i andra kommuner och kommunen ligger i topp på era områden när det gäller entreprenörskap. Fastigheterna är prisvärda, men givetvis högre i populära turistområden. I Berg nns också många möjligheter till en rik fritid.

Satsningar på skolan gör att Bergs kommun rankas högt på Föräldraalliansens barometer som omfattar bl a betyg och personal. Även barnen gillar att vara ute och planen för utomhuspedagogik avslutas med en topptur till Helags i årskurs 9. Vi är riktigt stolta över den prisbelönta skolmaten där all mat tillagas i skolköken. En god planering gör att det snabbt går att få plats på förskolorna på den plats som önskas.

Här är det inne att vara ute I Berg är den fantastiska naturen det som ger det lilla extra i tillvaron och gör att det är lätt att trivas här. Att vara utomhus är en livsstil och här nns både lugnet och äventyret. Vi som arbetar i Bergs kommun ser att framtiden erbjuder många chanser att satsa på företagande i vår kommun och redan idag har kommunen nästan 1200 företag. Den attraktiva fjällvärlden tillsammans med vårt läge vid Storsjön och närheten till Östersund erbjuder bentliga och nya ”Bergsbor” ett brett utbud av service, trygghet kombinerat med en attraktiv boendemiljö.Välkommen till Bergs kommun!

Kommunchef Ralf Westlund

KONTAKT BERGS KOMMUN Bergs kommun: Växel 0687-161 00. Hemsida www.berg.se Näringslivsavdelningen: Turism, företagande och inyttning: Anders Englund, tel 0687-164 01. anders.englund@berg.se Fredrik Åström. tel 0687-164 02. fredrik.astrom@berg.se Lena Håkansson, tel 0687-164 03. lena.hakansson@berg.se

e s . g r e b . w w w Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 73


VEMDALEN Visste du att Vemdalen är en av fem?

Javisst,Vemdalen är en av 5 anläggningar som ingår i familjen SkiStar. Förutom att vi har en massa härliga kompisar på andra fjäll runt om, så innebär det en hel del kul grejer även för dig. Läs mer på skistar.com

Välkommen till oss!

Vi finns på Vemdalsskalet & Björnrike Hotell • Konferens • Café • Lunch • A´la carte • Temakvällar Pizza • After Ski • Nattklubb • Pianobar

Tel 0684-153 80 www.grizzlybar.se

74

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Tel 0684-320 20 www.bjornrikegarden.se

Tel 0684-151 00 www.vemdalsskalet.com


Vemdalen Guide

Hitta r채tt boende, pister, skidskola, restauranger, skidhyra, priser & fakta

2013


Vemdalens SkiPass gäller för samtliga 34 liftar och 55 nedfarter i Vemdalens tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna.

SkiPass

B JÖRNR IKE Antal pister: 16 Antal liftar: 11 Fun Park: Ja Svarta pister: 2 Röda pister: 6 Blå pister: 4 Gröna pister: 4 Högsta fallhöjd: 470 m Längsta pist: 2 200 m Kvällsskidåkning: En till två kvällar i veckan, vecka 52–12 Längdspår: Bredd 5 m. Klassiskt och Skating 2.0, 3.0, 5.0, 7.5 km Förbindelsespår till Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna

fjällens mest prisvärda

Det gäller dessutom helt utan krångliga begränsningar och extra tillägg vid byte från ett skidområde till ett annat. Du åker i vilket område du vill – och när du vill. Som extra bonus ger Vemdalens SkiPass all kvällsskidåkning du hinner om ni löst SkiPass för minst 1 dag. För barnfamiljer finns ett smart föräldrapass att dela på.

VEM DALSSKALET Antal pister: 18 Antal liftar: 9 Fun Park: Ja Svarta pister: 4 Röda pister: 6 Blå pister: 4 Gröna pister: 4 Högsta fallhöjd: 360 m Längsta pist: 1 956 m Kvällsskidåkning: Två kvällar i veckan, vecka 52–12 Längdspår: Bredd 5 m. Klassiskt och skating 2.5, 5.0, 7.5, 10 km. Förbindelsespår till Björnrike och Klövsjö/Storhogna Elljusspår: 2.5 km

K LÖVSJÖ/ST OR H OG N A Antal pister: 21 Antal liftar: 14 Fun Park: Ja Svarta pister: 3 Röda pister: 2 Blå pister: 7 Gröna pister: 9 Högsta fallhöjd: 345 m Längsta pist: 2 010 m Kvällsskidåkning: En till två kvällar i veckan, vecka 52–12 Längdspår: Bredd 5 m. Klassiskt och skating 3.0, 5.0, 8.0 km. Förbindelsespår till Vemdalsskalet och Björnrike Elljusspår i Klövsjö stugby: 3 km

76

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Boka tidigt raBatt Bokar du ditt SkiPass på skistar.com fram till den 30:e november 2012 så får du 10% rabatt. Rabatten gäller på ordinarie priser vid beställning av SkiPass. Rabatten dras när du lägger beställningen i kundkorgen.

Skidåkning på kvällen Vi tar inget extra för kvällsskidåkningen. Vemdalens SkiPass (en dag och uppåt) gäller för hur mycket kvällsskidåkning du vill. I vilket område du vill. Nya barnvänliga Skalet Express på Vemdalsskalet, blev fjolårets succé för alla kvällspigga barn.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 77


Fjällens bästa manchesteråkning

Björnrike

liftar & piSter Björnrike har antagligen fjällens bästa manchesteråkning. Ofta i pister över 2 km långa med upp till 470 m fallhöjd och med Skandinaviens snabbaste 6-stolslift. Det mesta i soligt söderläge – och med ett snöläggningssystem som har kapacitet för solgasset. Det blir sällan bättre. Skandinaviens snabbaste betyder att turen till toppen avverkas under sex minuter. Däruppe på Blästerfjället börjar två av fjällens absolut högst rankade pister – Kodiak och Riket med längd och fallhöjd i elitklass. Det är drömåk som väntar – och Björnrike har ytterligare ett dussintal pister med samma jublande semesterkänsla. Extra bra är att det från varje lift alltid finns minst en nedfart av den lite lättare sorten. Björnrike nämns allt oftare som familjens bästa semesterfjäll och ett av skälen till det heter Björnvallen. Med lekfulla pister och snälla knappliftar, värmestuga med alla nödvändigheter, mysig lunchservering med sprakande brasa och en liten shop som är räddningen när vanten tappats bort. I Björnrike är det bekvämt att ha fjällsemester med barnen. 78

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Mitt i skidsystemet ka lla

Fa l Lä lhöj d Lif ngst 470 a Pi tar 1 pis m s Fu ter 1 st t 2.2 00 1 n Sk Pa 6 st m Re idut rk 1 hy s s t t Ma au rn tb ran ing ut ik ger 1 st 1s 4s t t

fa kt a

Närmare allting än på Björnrike Centrat kan du inte bo. Skidåkningen börjar och slutar utanför dörren, restaurang och butiker finns i samma hus. Lägenheterna finns i storlekar från 2 – 8 bäddar.

familjemys i barnområdet

Nallehusen är fräscha, rymliga och välutrustade lägenheter med 8 – 12 bäddar i Björnvallen. För familjer med småbarn ligger de perfekt med glidavstånd till barnområdet. Vill du ha en mysig utekväll är det bara en kort promenad till någon av restaurangerna.

granne med grizzly express

Mat & nöjen Björnrikes stora och goda nyhet är Restaurang Grizzly vid expressliftens dalstation. Vid Björnvallen finns Sportköket som serverar luncher dagligen och middagar vid kvällsskidåkning. Mitt i skidsystemet ligger klassiska Björnrikegården med luncher, middagar och ibland kvällsarrangemang. I Björnrike Centrat frestar Restaurang Björnrike med bar och bra kök. Alla fyra bjuder förstås in till afterski, som i Björnrike är av den softa och samtalsvänliga kvaliteten. Barnens roligaste är Björnbus, med afterski och lek inne och ute. Centrat har också ett spännande lekrum.

Butiker & service ICA-butiken i Björnrike har allt för självhushållet och för fikarasterna i solgropen. Björnrike Skidshop håller hög klass, med verkstad och uthyrning. Gästservice i Centrat svarar på alla frågor, tar emot skidskolebokningar och säljer SkiPass.

Grizzlyhusen ligger bara några stavtag från Grizzly Express, Björnrikes 6-stolslift. Lägenheterna har 8 bäddar och håller hög standard. En annan granne är Grizzly Bar & Grill – Björnrikes nya stjärna på kroghimlen.

A B

E C D

F G

H I

I våra skidområden finns ca 800 stugor och lägenheter i olika storlek och standard. På kartan kan du se ett axplock. Hela utbudet finns på skistar.com

A Tio Husen 6 bäddar B Björnrike Centrat 2–8 bäddar, C Ski Ranch 2 – 8 bäddar D Björnbyn 6 bäddar, E Bergstigen 6 + 4 bäddar, F Blåbärskullen 6 – 8 bäddar, G Nallehusen 8 –12 bäddar, H Grizzlyhusen 8 bäddar, I Nedre Nallehusen 5 bäddar.


Rustik fjällby med skidcirkus på två fjäll

Vemdalsskalet

liftar & piSter Vemdalsskalet fortsätter sin snygga makeover till rustik fjällby, med allt det nybyggda i en arkitektur och i material med tydliga blickar bakåt i bygdens tradition och historia. Intill väntar två fjäll med en skidcirkus full av lyckliga svängar. Den här klassikern har aldrig varit bättre. Fjällens roligaste skidcirkus snurrar över två fjäll: Hovdefjället och Skalsfjället. Bägge med den perfekta mixen av avkoppling och utmaning i långa pister med ordentliga fallhöjder. På Hovde är åkningen lite brantare och mer teknisk, medan Skalsfjället är carving av absolut högsta karat, dessutom servad av en 6-stols expresslift för maximal effektivitet. Vemdalsskalet är en förstklassig alpin arena med skidåkning som ibland ställer krav, ibland bara är lek – men alltid utvecklande. Barnen har sin alldeles egna skid- och lekcirkus vid foten av Hovde. Där byggdes till förra säsongen fjällens minsta expresslift för att ge barn och nybörjare en trygg och bekväm resa upp på fjället. De allra minsta fick samtidigt ett rullband under tak. Delar av dagen håller Hovdegubbens Hus öppet med fjälldagis, barnafterski och ett myller av aktiviteter under högsäsong. Intill ligger en välutrustad värmestuga. 80

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

NYHET

Hovde Hotell Så här ser det ut, Vemdalsskalets nya hotell. Och frågar ni oss är det snyggast i fjällen, med tydlig inspiration från de första fjällpensionaten i fjällturismens barndom. I bottenplanet ligger restaurang med sportbar och på de övriga två planen hotellrum.


ka lla Fa llh

Bullerbykänsla vid barnområdet fa kt a

Lä öjd Lif ngst 360 a Pi tar 9 pis m s st t 1.9 Fu ter 56 1 Sk n Pa 8 st m Re idut rk 1 hy s s t t Ma au rn tb ran ing ut ik ger 1 st 1s 7s t t

Sörgårdarna är ett mysigt kvarter med stugor och lägenheter med 8 – 14 bäddar. De ligger på glidavstånd från barnområdet med Skalet Express och på bekvämt gångavstånd från Vemdalsskalets centrum med restauranger, nöjen, butiker och övrig service.

Söderläge med utsikt

Skalshöjden är fräscha och moderna lägenheter med 4 – 12 bäddar i Skalspasset. Här bor du lugnt och bekvämt med storslagen fjällutsikt på glidavstånd till Vemdalsskalets skidcirkus och 6-stolsliften Pass Express. När du blir krogsugen ligger Anorak en bit bort.

fjällidyll med känsla

Mat & nöjen Vemdalsskalets Högfjällshotell är sedan decennier en av fjällens ledande mat- och nöjesadresser. Restaurangerna är två: Skalets Bar & Bistro samt Pizzeria Kalas. Nya Hovde Hotell serverar luncher och middagar i restaurangen och sportbaren. På andra sidan vägen ligger Hildings Krog och vid Skalsfjället frestar Restaurang Anorak. Högst upp på Hovde finns rustika Hovdestugan, kanske fjällens mysigaste toppstuga. På Skalsfjället heter restaurangen högst upp Toppen. Vid barnområdet serverar Sibylla klassisk snabbmat. Det legendariska afterski- och nöjeshaket är Baggen medan Pianobaren är det softa alternativet. I samma hus serverar BKK Kitchen genuin Thailändsk mat.

För dig som vill bo lite närmare fjällkänslan är Ströms i Strömfjällsdalen helt rätt. De fina lägenheterna har 4 – 10 bäddar. Här bor du idylliskt lite för er själva med drygt 600 meter till närmaste pist. När du ska proviantera för självhushållet är det drygt 2 km till Vemdalsskalets centrum.

J

A

C I

H

B

K

D

F E

Butiker & service Vemdalsskalets skidshop är en av fjällens mest välsorterade med uthyrning och verkstad. Skalets Inredning har allt för stugan. ICA-butiken håller hög klass med bl a en välfylld delikatessdisk. SkiPass köps hos Gästservice och där bokas även skidskolan.

G

I våra skidområden finns ca 800 stugor och lägenheter i olika storlek och standard. På kartan kan du se ett axplock. Hela utbudet finns på skistar.com LIFTAR

PISTER

A Hovdebyn 6 bäddar, B Skals- & Rösegården 4 –12 bäddar, C Skalsbyn 4 –6 bäddar, D Skalsvallen 4 –6 bäddar, E Ski-Lodge 4 – 8 bäddar, F Sörgårdarna 8 –14 bäddar, G Solhyllan 8 bäddar, H Skalsterrassen 4 – 24 bäddar, I Ströms 6 –10 bäddar, J Skalshöjden 4 –12 bäddar, K Skalet Centrum 4 –14 bäddar.


Skidåkningen med god mat och spaliv

Storhogna

Skidåkning Storhogna Högfjällshotell & Spa har de senaste vintrarna etablerat sig som vasaloppsåkarnas träningsfavorit. Från första snön och under säsong arrangeras läger med tidigare vasaloppsvinnare som tränare. God mat och gott spaliv är viktiga inslag i träningsupplägget. Storhogna ligger högt uppe på fjället och längdåkningen med välpreparerade spår börjar redan på gårdsplanen. Högre upp på fjället väntar gnistrande vita vidder med hela 18 mil rösade turleder. Närmaste lift, barnskidområde och skidskola ligger i anslutning till hotellet. Pisterna går i blått och rött och är skidgodis för hela familjen. Den som vill ha tuffare pister och större utmaningar hittar dem på grannfjället i Klövsjö. Dit går släplift från Storhogna. Under högsäsongsveckor leder skidlärarna även barnen ut på fjälläventyr; från pulkastafett till pimpeltävling och skattjakt. Den mysigaste familjeutflykten går till Samevistet och till nygräddade våfflor. 82

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Spa & wellness Efter skiddagarna väntar hotellet med tända brasor, pool, bubbelbad, väldoftande bastubad och kanske massage för trötta skidmuskler. Unna er sedan någon av de många kropps- och ansiktsbehandlingarna på spa-salongens långa meny för skönhet, flärd och välmående. Det är afterski för både kropp och själ.


guldkantat spaliv ka lla

Kl ö Fa vsjö l Lä lhöj /Sto d Lif ngst 345 rhog a Pis tar 1 pis m na: Fu ter 4 st t 2.0 2 10 Sk n Pa 1 st m r i d k Re uth sta yr 1 st ur nin an ge g 1 s r2 t st

fa kt a

Storhogna Högfjällshotell & Spa har rum och sviter i olika storlekar, alla nyrenoverade, smakfullt inredda och med hög standard. Några har egen bastu, andra balkonger med fjällutsikt. Alla ligger på doftavstånd från Storhognas sköna spaliv.

prisvärt & pistnära

Mitt i Storhogna, en kort promenad till hotellets utbud nära liftar och pister ligger Mitthogna lägenheter med 2 – 6 bäddar. De är lite olika i stil och inredning och mycket bra för det lilla sällskapet som vill bo tillsammans och dela självhushållet.

Mitt i pisten

Mat & nöjen Storhognas restaurang ligger i lummiga Vinterträdgården – en grönskande oas med utsikt över poolen och en porlande bäck där öringen simmar. Där kan du njuta av ett prisbelönt kök som använder äkta råvaror med influenser från bygden. Du kan välja mellan 3-rätters pensionsmiddagar eller en à la cartemeny som även går att beställa i baren. Café Solsidan med solveranda och fjällutsikt har öppet dagtid och serverar smörgåsar, hamburgare och godsaker från eget bageri.

Utsikten är Storhognas rymliga boende med lägenheter som har 8 bäddar och vacker fjällutsikt. Inredningen är modern och standarden hög. Närmaste pist ligger på kort glidavstånd och promenaden till hotellet och det goda spa- och restauranglivet tar ca 10 minuter.

C

B

Förbindelselift till Klövsjö

A

Butiker & service Skidshopen med uthyrning ligger intill hotellet. Där säljs även basutrustning för både längd- och utförsåkning. SkiPass säljs vid barnbacken. Välsorterade ICA-butiker finns i Klövsjö och på Vemdalsskalet. Lokalbussar går flera gånger om dagen.

I våra skidområden finns ca 800 stugor och lägenheter i olika storlek och standard. På kartan kan du se ett axplock. Hela utbudet finns på skistar.com

A Storhogna Högfjällshotell & Spa, B Mitthogna 2 – 6 bäddar, C Utsikten 8 bäddar.


Skidåkarnas skidort

Klövsjö

liftar & piSter Resan med Klövsjö Express till toppen tar 4 minuter och 30 sekunder. Vid avstigning väntar en handfull av fjällens snällaste pister. Perfekt för de minstas första trevande plogsvängar. Några svängar längre ner på fjället, strax ovanför Katrinastugans soldäck, startar några av fjällens svartaste. Klövsjö fortsätter att imponera och är nu definitivt etablerat som en av fjällens stora destinationer. Expressliften som kom för ett antal säsonger sedan blev ett jättelyft och därifrån har man gått vidare med storsatsningar på boende och allt runt omkring. Familjeskidåkningen är ypperlig och från toppen går liften till ännu mer skönt familjeskidliv i Storhognas blåröda pister. De svarta pisterna håller absolut elitklass och det är de som gett Klövsjö epitetet ”Skidåkarnas skidort.” Svartåshanget, Storslalom och Supersvängen har nummer tio, elva och tolv på pistkartan och klyschan utmaning är bara förnamnet. Lägg till det några röda linjer och "Lätta slingan" från toppen och skidlyckan är maximal. Längst ner finns ett stort barnområde med knappliftar och snälla nybörjarpister, värmestuga med barnhörna och soliga grillplatser. Klövsjöligan håller tempot hela säsongen med skidåkning, lek, bus och afterski tillsammans med skidlärarna. Skidskola för både barn och vuxna finns förstås. Högst upp ligger fler gröna och blå backar med härligt solgropsliv. Dit kan du ta Klövsjö Express både upp och ner. 84

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


närmast allt ka lla

Klö Fa vsjö/ S l Lä lhöj t o r h d Lif ngst 345 ogna a : Pi tar 1 pis m s Fu ter 4 st t 2.0 10 2 Sk n Pa 1 st m Re idut rk 1 h sta st y ur rnin an ge g 1 s r2 t st

fa kt a

På Hotell Klövsjöfjäll är det härligt nära till precis allt: Lift, pist, krogliv och bastuavdelning med skön relax. Du väljer mellan rum och lägenhet med 2 – 8 bäddar, allt är nyrenoverat och håller hög standard. Till Klövsjö Express och pisterna åker ni skidor.

pistnära med utrymme

Fjällfoten har stugor och lägenheter i storlekar från 2 till 22 bäddar. Det finns alltså plats även för de riktig stora sällskapen. Till hotellet är det bara en kort promenad och skidåkningen börjar utanför dörren. Allt boende är utrustat för självhushåll.

för den stora familjen

Mat & nöjen Klövsjökrogen i Hotell Klövsjöfjäll håller öppet från frukost till kvällsmacka. Menyn är full av fjällets delikatesser och många av råvarorna hämtas hos Klövsjös många lokala mathantverkare. Missa inte heller deras takeaway-meny. Puben en trappa ner har pubmeny, afterski, solig uteveranda och ofta spelar trubadurer. Hotellets lounge är det softa afterski-alternativet. Lunch, smårätter, fika och lite annat smått och gott mellan åken serveras av Katrinastugan.

Solvikens stugor är stora och rymliga med hög standard och modern inredning. Stugorna har 14 bäddar och ligger intill Hotell Klövsjöfjäll med bar, restaurang och relax. Till Klövsjö Express har du glidavstånd.

B

Butiker & service Vid Klövsjö Express finns Gästservice för köp av SkiPass och bokning av skidskola. Klövsjös skidshop håller högsta klass med konfektion och skidutrustning från de bästa leverantörerna samt uthyrning och verkstad. Välsorterad ICA-butik finns i Klövsjö, tre kilometer bort dit lokalbussar går flera gånger om dagen.

G

C E

A

D F

I våra skidområden finns ca 800 stugor och lägenheter i olika storlek och standard. På kartan kan du se ett axplock. Hela utbudet finns på skistar.com

A Hotell Klövsjöfjäll, hotell & lägenheter 2 – 8 bäddar, B Fjällfoten 2 –22 bäddar, C Skidterrassen 4 – 8 bäddar, D Solterrassen 4 – 8 bäddar, E Solviken 14 bäddar, F Klövsjögläntan 4 bäddar, G Klövsjö Panorama 6-14 bäddar.


Snögaranti

26 öppna pister. Minst 300 meters fallhöjd i ett åk. Gäller 21 dec 2012 – 21 april 2013. Snögarantin omfattar samtliga tre skidområden i Vemdalen: Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna med sammanlagt 55 nedfarter. Det betyder att Vemdalen garanterar åkning i nästan hälften av alla pister redan innan jul.

86

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


BJÖRNRIKE

VEMDALSSKALET LIFTAR

PISTER

KLÖVSJÖ/STORHOGNA

Att vi vågar lämna en så generös snögaranti beror på två tunga fakta:

Vemdalens geografiska läge med höga höjder, inlandsklimat samt långa perioder med minusgrader ger oss många och rejäla snöfall tidigt på säsongen.

Fjällens kanske mest effektiva snöläggningssystem. I stora delar av skidområdet kan vi lägga 50 cm snö inom fem dygn. I samtliga tre skidområden uppgraderar och effektiviserar vi snöläggningssystemen regelbundet.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 87


SkiPass 88

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Vemdalens SkiPass gäller för samtliga 34 liftar och 55 nedfarter i Vemdalens tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna. Det gäller dessutom helt utan begränsningar och extra tillägg vid byte från ett skidområde till ett annat. Som extra bonus ger Vemdalens SkiPass all kvällsskidåkning du hinner om du löst SkiPass för minst 1 dag. För barnfamiljer finns ett smart föräldrapass att dela på.

Säsong: Ålder:

F ÖRS TA S NÖN Säsongsstart – 21/11 Barn 0 –7 år

Ungd. 8 –15 år Sen. 65 år –

3 timmar gratis Förmiddag gratis Eftermiddag gratis Kväll gratis 1 dag gratis 2 dagar gratis 3 dagar gratis 4 dagar gratis 4 valfria/8 dagar* gratis 5 dagar gratis 6 dagar gratis 7 dagar gratis 8 dagar gratis 4 valfria dagar/säsong** gratis 8 valfria dagar/säsong** gratis Säsong Vemdalen*** foto gratis 9-15 dagar går att boka på skistar.com och köpa på

160 145 160 – 175 340 510 610 – 685 760 835 910 1075 1630 3215 plats

Vuxen 16 – 64 år

195 180 195 – 220 420 625 755 – 840 925 1010 1095 1325 2010 3920

FÖR/EFTERSÄSONG 22/11–20/12 14/4 –21/4 Ungd. 8 –15 år Sen. 65 år –

210 190 210 – 230 445 665 800 875 900 985 1060 1135 1075 1630 3215

Vuxen 16 – 64 år

255 235 255 – 285 550 820 985 1080 1110 1215 1300 1385 1325 2010 3920

NORMALSÄSONG 21/12 –13/4 Ungd. 8 –15 år Sen. 65 år –

245 225 245 95 270 525 780 940 1030 1060 1135 1210 1285 1075 1630 3215

N O R M A L S ÄS ONG ONLINE @ 21/12 – 13/4

Vuxen 16 – 64 år

Ungd. 8 –15 år Sen. 65 år –

300 275 300 115 335 650 965 1160 1275 1305 1425 1510 1595 1325 2010 3920

– – – – 265 515 765 920 – 1035 1105 1175 1245 – – 3175

Vuxen 16 – 64 år

– – – – 330 640 950 1140 – 1280 1395 1475 1555 – – 3880

@ Reducerade SkiPasspriser vid köp på vår hemsida skistar.com/vemdalen. SkiStar AB, Vemdalens SkiPass gäller i Björnrike, Vemdalsskalet och i Klövsjö/Storhogna. SkiPassbestämmelser: Förlorat SkiPass ersätts mot uppvisande av giltigt spärrkvitto. Enligt avtal med Konsumentverket och SLAO. Fullständiga SkiPassbestämmelser finns vid Gästservice.

SkiPasskort: Krävs till samtliga kort. Pris 45:-. Kan laddas om vid normalt slitage. * 4 dagar/8 dagar: Gäller 4 valfria dgr under en 8 dagsperiod, från köptillfälle. ** 4 och 8 valfria dagar/säsong: Gäller innevarande säsong. *** Säsong Vemdalen: Innehavaren kan

köpa dagkort i Åre till 50% och vice versa. Foto: Säsongskort samt SkiPass 9 dgr och längre. Fotas vid köp, ingår i priset. Familjerabatt: Gäller säsongskort i Vemdalen. Ring 0684-153 00 för mer information. Nybörjarbackar: Finns i samtliga skidområden där krävs inget SkiPass.

Kvällsåkning: Vecka 52-12, ingår i SkiPass från en dag och uppåt. SkiPass för endast kvällsåkningen säljs vid aktuell lift. Säsong: Öppet t.o.m 21/4. Missbruk: SkiPasskorten är personliga. Vid missbruk tas en kontrollavgift på 1.500:- ut.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 89


Skidhyra Bokar du skidhyra på skistar.com fram till 30:e november 2012 får du 20% rabatt. Rabatten gäller på ordinarie priser vid beställning av skidhyra.

90

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


te St åk

Björnrike och Vemdalsskalets skidshop är rankade bland fjällens allra bästa, med förstklassigt sortiment. Här är hyrskidorna av senaste modell och de slipas och vallas mellan varje uthyrning. Har du med dig egna som behöver renoveras görs det snabbt och kunnigt med marknadens bästa maskiner. Ska du köpa nytt får du alltid teståka tills du hittat det som känns helt rätt. Shop och skiduthyrning finns även i Storhogna och Klövsjö.

Nä Ve r du kö mdal går t p int a ny ens s ill nå g eh a h du a b skid opar on av t o r e mä stå ått r s för vill rken ka h om. H ka du att u er. inna och r m är f å n å äve Test du mod nga r n v åk g bes elle olik r a t id pjä äller ämm du xkö nat er u p. rlig tvis

Hyrpriser Det finns två uppenbara fördelar med att hyra skidor på plats här i Vemdalen. Den ena är förstås att en hel del släpande av packning utgår. Den andra är att med hyrskidor åker du alltid på moderna toppmodeller. Bokar du din hyrutrustning fram till den 30:e november via skistar.com får du dessutom 20% rabatt – men det allra bästa är nog att då står utrustningen och väntar på dig vid ankomst. PA K E T P R I S : Skidor, skor, stavar och skidskadeförsäkring Slalompaket Nybörjare Vuxen Slalompaket Medelgod Vuxen Slalompaket Avancerad Vuxen Slalompaket Avancerad Plus Vuxen Slalompaket 8–15 år Slalompaket Avancerad 8–15 år Slalompaket –7år Längd/turpaket Vuxen Längd/turpaket –15 år Telemarkpaket Vuxen Snowboardpaket Vuxen Snowboardpaket 8-15 år Snowboardpaket –7 år Blades + skor Multi-Hyr* Vuxen Multi-Hyr* 8–15 år Multi-Hyr* –7 år E N S TA K A A RT I K L A R Slalomskidor Nybörjare Vuxen Slalomskidor Medelgod Vuxen Slalomskidor Avancerad Vuxen Slalomskidor Avancerad Plus Vuxen Slalomskidor 8-15år Slalomskidor Avancerad 8-15år Slalomskidor – 7 år Telemarkskidor Vuxen Slalom-, snowboardskor Vuxen Slalom-, snowboardskor 8-15 år Slalom-, snowboardskor – 7 år Längd/turskidor Vuxen Längd/turskidor –15 år Längd/turskor Stavar slalom/längd Pulka Hjälm Blades Snowboard Vuxen Snowboard 8-15 år Snowboard –7 år

3 tim

1 dag

170 225 280 330 150 210 95 150 100 225 255 210 170 170 315 255 205

215 275 325 390 170 240 115 170 130 275 295 245 215 215 360 280 235

3 tim

1 dag

150 200 235 280 125 175 70 210 125 90 65 105 80 65 25 205 20 150 215 175 150

175 230 280 325 150 220 85 240 150 115 80 125 95 80 30 235 25 175 245 220 175

* Möjlighet att byta mellan olika utrustningar under hyrperioden.

2 dagar

3 dagar

4 dagar

5-8 dagar

385 495 605 755 315 450 220 315 225 495 550 445 385 385 675 530 440

545 715 850 1060 450 635 310 450 315 715 775 635 545 545 940 755 625

660 835 1010 1270 530 755 370 530 390 835 925 755 660 660 1115 890 740

695 880 1075 1350 560 815 395 560 415 880 995 815 695 695 1185 960 795

2 dagar

3 dagar

4 dagar

5-8 dagar

455 605 730 850 390 555 230 635 380 285 195 325 235 195 65 620 55 455 660 555 455

530 720 855 1010 450 675 275 755 445 335 230 385 275 230 75 740 60 530 770 670 530

565 760 920 1075 495 715 290 815 485 365 250 415 295 250 80 795 65 565 850 715 565

325 430 510 605 275 395 160 445 275 205 145 230 175 145 55 440 45 325 465 395 325

Pjäxakuten har öppet Pjäxor som inte sitter som de ska utan gör ont kan förstöra vilken skiddag som helst. Det gör inte bara ont och är allmänt oskönt – det påverkar även skidåkningen negativt eftersom överföringen av kraft och teknik inte fungerar. Räddningen är Pjäxakuten i Björnrikes och Vemdalsskalets skidshopar. Lösningen kan vara utlästning av skalet där det klämmer. Ofta är formgjutna sulor lösningen på problemen.

Nyslipat svänger bättre

Handen på hjärtat – när gav du dina skidor en helrenovering senast? Slitna eller rentav trasiga belag är definitivt inte optimalt för skidupplevelsen. Med slöa stålkanter är det svårt att få till det rätta skäret i carvingsvängen. Så låt någon av Vemdalens skidshopar ge dina skidor en makeover. De gör ett förstklassigt jobb på rekordtid – och du kommer att känna skillnaden i första svängen. Be dem också kolla bindningarnas funktion och inställningar – det är alltid säkrast så. Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 91


Skidskola

Boka vecka 2-6 2013 före den 1:a november 2012 så får alla barn t.o.m 7 år gratis gruppskidskola, skidhyra och SkiPass.

92

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00


Till Vemdalens skidskolor är barnen välkomna från tre års ålder. Vill föräldrarna vässa sin åkning med en privatlektion tar vi gärna hand om barnen på Vemdalsskalets Fjälldagis. Boka i god tid på skistar.com eller på telefon 0771 – 84 00 00, då har ni större chanser att välja de tider som passar er bäst.

Skidskolepriser

SkiStar Experience Vemdalen MANCHESTER MORGON

SKI RaCING

FREERIDE SKIDOR 1

BARN/UNGDOM 1 tim 3 dagar 4 dagar 5 dagar

515 620 675

SNOwBOARD 1 tim nivå 1-2 3 dagar 4 dagar 5 dagar

560 660 765

VUxEN Klövsjö 3 dagar 1 timme

515

VUxEN Vemdalsskalet, Björnrike 3 dagar 2 timmar 940

FREERIDE SKIDOR 2

FREERIDE SNOwbOaRD

TEMA KURSER

Skistar Experience är vårt nya koncept för nyfikna och gränsöverskridande skidåkare. För er har vi skapat en helt ny upplevelsemeny, med äventyr och gemenskap. MANCHESTERMORGON

FREERIDE SKIDOR LEVEL 2

En morgon med manchestercarving innan liftarna öppnar för alla andra. Begränsat antal platser. Onsdagar v. 7 – 14. Pris: 100:-/deltagare.

Här pushar och peppar vi varandra, testar nya trick och letar nedfarter utanför pisterna. Tre intensiva dagar med nya upplevelser och utmaningar. Twintips rekommenderas. Snygg t-shirt ingår. Måndag – onsdag v. 52 – 14 Pris: 940: -/deltagare.

SKI RACING

Vi stakar en storslalombana och ger dig chansen att utmana dig själv och dina kompisar. Våra coacher ger dig tips och sköter tidtagningen. Slipa och valla dagen innan… Torsd v. 52 – 14. Pris: 300:-/deltagare.

FREERIDE SNOwBOARD

Tre dagar på bräda mot nya utmaningar. Målet är: Att hitta känslan och bli bättre och säkrare i varierad och utmanande terräng. Snygg t-shirt ingår. Måndag – onsdag v. 52 – 14. Pris: 940: -/deltagare.

FREERIDE SKIDOR LEVEL 1

Vi drar ut till fjällets bästa linjer, vi testar hopp och rail. Som skidåkare får du nya upplevelser under tre intensiva dagar. Twintips är inte ett måste, men rekommenderas. Snygg t-shirt ingår. Måndag – onsdag v. 52 – 14. Pris: 940: -/deltagare.

TEMAKURSER

Utveckling genom upplevelse! Utifrån dina ambitioner och intressen sätter vi gemensamma mål. Exempel på teman: Tjejcarving, offpist och skidtest. Torsdag el. fredag v. 52 – 14. Pris: 250: -/deltagare.

PRIVATLEKTION 1 elev, Alpint/snowboard 1 timme 2 timmar

520 920

PRIVATLEKTION extra elev, 1 timme 2 timmar

150 275

PRIVATLEKTION 1 elev, Längd med egen utrustning 2 timmar Extra elev

695 250

PRIVATLEKTION 1 elev, Längd inkl utrustning 2 timmar Extra elev

795 350

Fjälldagis på Vemdalsskalet Måndag-torsdag är det fjälldagis i Hovdegubbens Hus några timmar under eftermiddagarna. Där kan föräldrar låta sina barn leka med jämnåriga när de själva kör dagens sista åk. Minimiålder är två år. Stugan är också högkvarter för Hovdeklubben med barnafterski, knattedisco, Guitar Hero, Singstar, film och lek i pulkabacken som ligger alldeles intill. Lördagar är det öppet hus för föräldrar med barn som vill leka och pyssla.

Skidskola

• Snöbollar 3 år: Här gör barnen sina allra första plogsvängar. • Snögubbar 4 – 6 år: Vi svänger och bromsar i snälla backar. • Snöstjärnor 4 – 6 år: Vi övar vidare på att svänga och bromsa. • Snökanoner 4 – 6 år: Vi åker i alla pister i hela skidområdet. • Smygare 7–11 år: Nybörjarkurs för lite äldre barn. • Glidare 7–11 år: Här tränar vi i lite längre och brantare pister. • Svängare 7–11 år: Varierad åkning i alla sorters pister. • Fräsare 7–11 år: Avancerad åkning i högt tempo.

Snowboardskola 8–15 år: Från nybörjarkurser till avancerad. Ungdomsskidskola 12–15 år: Från nybörjarkurser till avancerad. Vuxenskidskola: Från nybörjarkurser till avancerad. Privatkurser: Den bästa present du kan ge din skidåkning.

Gästservice ger dig all info du behöver: Björnrike 0684-153 30, Vemdalsskalet 0684-153 00, Klövsjö 0682-41 31 60, Storhogna 0682-41 30 37. Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 93


Vägen till Vemdalen

Vemdalen

Vill du ha hälp med resvägen hit? På skistar.com hittar du GPS-koordinaterna.

Tåg till Vemdalen Här är vinterns stora och goda resenyhet från Vemdalen: Snötåget – ett nattåg direkt från Malmö till Vemdalen via Helsingborg och Mölndal/Göteborg, utan byte. Tåget går från december till och med april. En daglig tågförbindelse från Stockholm till Vemdalen via Mora och Sveg. Det är den lilla byn Röjan längs Inlandsbanan, som är Vemdalens knutpunkt för den nya och efterlängtade tågtrafiken från Skåne och Stockholm. I Röjan väntar transferbussarna och har man bokat sitt boende på Vemdalsskalet är man där 20 minuter senare. Självklart har transferbussen hållplatser i Vemdalens samtliga tre skidområden. En finess i upplägget för Snötåget från Malmö är ankomst måndag. Boendet står inflyttningsklart, ni byter om och är i pisten inom en timme. Hemresedag för Snötågets gäster är lördag kväll och tågresenärer disponerar boendet ända fram till dess.

Lokalbuss Det görs också en storsatsning på lokaltrafik med buss inom Vemdalens samtliga tre skidområden – men också till och från Röjans station. Med den nya lokaltrafiken blir det ett flertal dagliga avgångar till och från skidområdena enligt fast tidtabell med start den 21:a december. SkiPasset gäller inte som biljett på lokalbussen. Pris 25:-/vuxen. Mer information finns på skistar.com

NYHET

Östersund 9 mil

• ••

Tidtabell Snötåget Malmö-Vemdalen Avgång Malmö sönd 17.30 Avgång Lund sönd 17.45 Avgång Helsingborg sönd 18.15 Avgång Halmstad sönd 19.20 Avgång Mölndal/Gbg sönd 20.50 Avgång Skövde sönd 22.00 Ankomst Röjan månd 08.00 Tidtabell Snötåget Vemdalen-Malmö Avgång Röjan lörd 19.00 Ankomst Skövde sönd 06.30 Ankomst Mölndal/Gbg sönd 07.40 Ankomst Halmstad sönd 09.10 Ankomst Helsingborg sönd 10.15 Ankomst Lund sönd 10.45 Ankomst Malmö sönd 11.00

Tidtabell Stockholm-Vemdalen Avgång Stockholm 09.47 Ankomst Mora (Tågbyte) 13.38 Ankomst Sveg 15.30 Ankomst Röjan 16.40 Ankomst Åsarna 16.55 Ankomst Svenstavik 17.10

Vemdalen

Sundsvall 21 mil

Gävle 30 mil

• ••

Örebro 45 mil

Uppsala 41 mil

Stockholm 48 mil

Göteborg 65 mil

Malmö 89 mil

Bilresan Från Stockholm är körningen 48 mil. Över hälften av sträckan går på bekväm motorväg.

Tidtabell Stockholm-Vemdalen Avgång Svenstavik 10.00 Avgång Åsarna 10.15 Avgång Röjan 10.30 Avgång Sveg 11.40 Avgång Mora (Tågbyte) 14.30 Ankomst Stockholm 18.20

Direktbuss

Härjedalingen avgår från Cityterminalen torsdagar och söndagar. Samma dagar gäller även för returresan söderut. På- och avstigning även i Uppsala och Gävle. Reguljära bussar dagligen.

Flyg

Flygdestinationer är Sveg och Östersund. Transfer därifrån ordnar ni enligt egna önskemål.

94

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Ett besök på reseportalen skistar.com är det enkla och bekväma sättet att boka resan till Vemdalen. Där bokas även SkiPass, boende, hyrutrustning och skidskola.


VEMDALSSKALET

Nu har vi samlat allt under samma tak!

lunch afterski

barhäng à la carte

Boende och service i högsta klass!

Prisvärt boende i varierande storlekar och standard!

Fjällhus, Ski-in/Ski-out och lägenheter med stor variation!

Allt för fastighetsägaren! Service och tjänster inom fastighetskötsel, larm och bevakning.

www.bokavemdalen.se

Vä lk om m en til l IC A Sv en st av ik !

Prisvärda

www.vemdalia.se

Tel 0684-305 00 • info@247vemdalen.se Besök vårt kontor på Solvargen-Vemdalsskalet

Tel 0684-313 30 • hildingskrog.se

kvalitetsmöbler

es Besök Sverig aste kanske glad art jälvkl ICA-butik. S central en ot an har pi fär. af r vå plats i ha turen du n ka är H urt, kunatt få höra C onal pe der och rs unga spela och sj r du nä s an m tillsam t! de ar an minst

och inredningsdetalier hittar du hos oss på Välkommen till vår sjungande butik!

Vemdaliahuset

FESTPLANKA Original Innehåll:

Kallskuret kött två sort, ex rostbiff, karre, kalkon, kassler,exotiska frukter. inläggningar, ex soltorkade tomater oliver, vitlök, tzatziki, ostar, kex, baguetter, smör, potatissallad

120:-

Snabbt enkelt och Gott!

/pers

Ring & beställ 0687-581080

Svenstavik • Tel. 0687-58 10 80

Måndag-lördag 9-20, söndag 11-20 • www.ica.se/svenstavik

Östgärdegatan 12 840 92 Vemdalen

Tel: 0680-668540

Till Salu

Uthyrning

070-3120700

www.björnrike.se

Moderna Stora nyckelfärdiga fjällstugor centralt fjällhus Tel: 0684-30400

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 95


Storhogna

www.2117.se

Sportservice

Förboka gärna din utrustnin g online!

Skidskola – alpint, snowboard, telemark & längd Skiduthyrning • Skidverkstad • Försäljning

Kom iform inför Vasaloppet! Träningsläger med vasaloppsvinnare. Läs mer på storhogna.se TEL 0682-41 30 30 • STORHOGNA.SE

Nytt prisvärt boende!

annons vemdalsjournalen_3.indd 1

6/20/2012 11:57:21 AM

Upplev äventyret med oss! Året runt!

Vid Restaurang

VÅLKOJAN

Läs mer påå www.valkojan.se lk j

TTell 06 0684-320 684 84 41

Skoterturer • Hundspann • Gocart på is • Isfiske m.m.

Ett äventyr att upptäcka, en konferens att minnas. Vi fixar även mat och boende.

Tel. 0682-214 00 96

klovsjostenugnsbageri.se

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

070-675 16 94, 0682-41 36 00 • aventyrokonferens.se


120626-Vemdalsj-2012_120626-Vemdalsj-2012 2012-06-26 14.05 Sida 1

Kul på Kullens.

I Kullens gårdsmejeri tillverkar vi ett 30-tal ostar. De görs på get- och komjölk, är milda, starka, mjuka, hårda – och väldigt goda! Året runt serverar vi vår populära ostbuffé tisdag– söndag kl 12-17. Endast 150:- inklusive dryck och kaffebröd. Välkommen!

Hyr skoter hos oss! Upplev vildmarken med våra kraftfulla sportskotrar eller bekväma touringskotrar. Boka på info@vargen.nu eller 0684-311 00

Öppet tisdag – söndag 12–18. E-post: kullens@engman.se Hemsida: www.kullensgardsmejeri.se

Fjälldoktor till Hede/Vemdalen

Vi erbjuder ett unikt och meningsfullt arbete som läkare i en kultur och glesbygd som är under dynamisk utveckling, delvis beroende på en ständigt växande turism.

www.remax-vemdalen.se

Vi hjälper dig med:

Vi finns även på www.facebook.com/remax.vemdalen

Försäljning, värdering och rådgivning kring din fastighet.

Vi söker i första hand en specialist i allmänmedicin på hel- eller deltid.

Kontoret öppet må-fre 10-15, övrig tid bokas på 301 50

RE/MAX Vemdalen

Hede Vemdalen

www.fjallhalsan.se Mer information kontakta verksamhetschef Annika Cederlund 070-661 60 13 • ac@fjallhalsan.se

Centrumgatan1 840 92 Vemdalen Tel 0684-301 50 www.remax-vemdalen.se

Ann Lorentsson Fastighetsmäklare 070-346 69 61

Josefin Karlgren Mäklarassistent 0768-43 01 50

Välkommen hem.

Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00 I 97


Läget, läget, läget... ...ägarlägenheter mitt i backen Läs mer på www.bjornterrassen.se vemdalen@maklarhuset.se | 0684-410 50

Sibylla Vemdalsskalet Arkitektritat drömhus uthyres i Vemdalen Låt årets fjällsemester bli något utöver det vanliga! Stora Björn är ett arkitektritat drömhus i Vemdalen/Björnrike med unik design som ligger direkt vid backen. Huset rymmer 14 personer, har egen badavdelning och erbjuder en fantastisk utsikt över Sonfjället. Stora Björn passar lika bra för den mindre konferensen/företaget som den större familjen eller flera familjer tillsammans. För mer information, bokningsläge/priser: www.storabjorn.se Kontakt: 070 – 483 40 00, mats@storabjorn.se

– ditt snabbmatställe mitt i backen!

Prisvärt för barnen – Fun-Box

35:–

Vi öppnar som vanligt med liftarna i höst!

Antikloftet, Vemhestar Fiskecamp & Islandshästgård i Vemhån

Bo På Lantgård Tel 070-624 06 75

Islandshästridning Antik & Inredning Tel 070-624 06 75

Tel 070-623 57 64

www.fiskecamp.com • www.vemhestar.com • www.antikloftet.se

98

I Bokning: skistar.com • 0771-84 00 00

Tel 0684-305 82 Vemdalen, 310 30 Vemdalsskalet

annikasklipperia.se


Bamse

BJÖRNVA

4

3

10

12

11

Björnvallen

främ nas. Vid fråg kan godkän

per /språkkunska pictonationalitet l standardper nska änds alla oavsett finns ett anta /språkkuen förstås av anv ot. Detnationalitetogra mm att kunna aktivite standardpict oavsett kem till sÅre ål. Pict tagna för ett antal ank ande ochav allaefte nyteränd omn r öns m är fram Det finns rådenogra na förstås som el, välkkun mmen anv fram trivs moch aktivitet. ningsom Pict Åres pictogra sla av glädje, ogra a för attnya r till Åre ål. e 0. pict nyte tagn kem and 870 änd 7-66ank kän m är fram ehov tas efter öns på tel. ra anv 064 n som el, välkomnäve ge en n andfram ochÅres pictogravid lvy sområde specialb ning Ogi glädje, trivs tion men 8700. pictogram raabÅ rmav tas nya känsla av ochialb att tillgå; ignL anvreänd vy på tel. 0647-66 Desand gram och ge en visn ingspec infoeho ation taktasäven re Ogil konmen å; vid abÅ hän dett tillg rma för ignL st att om as Des främ och info gram ing or visnfråg a kontakt hänVid förnas. or om dett kan godstkän

gn och Människan unnighet. gar till desi k- eller läsk grottmålnin fatta oavsett språ upp alltid kan

ärken och er, från bom i olika form människor kännetecken en, vars budskap änt sig av bild ärken och s tider anv Det som förenar är er, från bom niskor an urminne ken. an har sed olbiign i olika form män lderoch varumär t. cken skap ighe Människ ymb nete bud unn r läsk änt sig av kän gar till des Pictogram/s bilden, vars k- elle grottmålnin fatta oavsett språ förenar är s tider anv upp har sedan urminne varumärken. Det som alltid kan

Björnrike

llens Blästerva de tomtområ

1

2

5

Grizzly Expre

6

7

LLEN

Mäklarhuset, Vemdalen. Katarina Bufvers, tel 0684-410 50, 070-314 51 00. ss

9

8

Panda

BLÄSTERV

Exklusiva tomter med ski inski out vid Grizzly Express

ALLEN


B

Sverige porto betalt

SkiStar vemdalen, 840 92 vemdalen

TA MED EN DEL AV VEMDALEN HEM KOLLEKTION 2012/2013 I BUTIK NU

VEMDALEN-HOODIES Från 499:-

VEMDALEN-T-SHIRTS Från 199:-

DU HITTAR VEMDALENS MERCHANDISE PÅ VEMDALSSKALET OCH I BJÖRNRIKE SKIDSHOP