Page 1

IDAG

11 – 24 februari 2019

9

saker du inte vill missa på sportlovet

Krogshow på Storhogna M Lekland på Skalet Tips för vinterfiske Ta din skidåkning till en ny nivå För vissa är skidor något man åker en vecka om året. För andra är det en livsstil och filosofi. Företaget Skiers Accredited där Maja Everlid är mentor, är till för den senare kategorin. Målet är fullständig harmoni mellan åkare och berget.

kalender

Nyheter

Lär dig segla drake

Om någon modern äventyrssport är värd att kallas crossover så är det kiting. Grundreceptet är lite vind plus en kite med diverse valfria tillbehör och underlag.

Mat & nöje

bio


Redaktionen Redaktör: Marie Fermbäck, tel 070-664 59 80

Tipsa oss!

Tryck: Mittmedia Print TotalUpplagA: 50.000 ex Layout: Graform i Vemdalen Annonsförsäljning: Marie Fermbäck, tel 070-664 59 80, info@vemdalenidag.nu Ansvarig utgivare: Marie Fermbäck

Redaktör: Marie Fermbäck tel 070-664 59 80 info@vemdalenidag.nu

web: vemdalenidag.nu NÄSTA NUMMER:

24/2

Följ oss gärna på sociala medier.

Arena med lek för barn

Till sportloven öppnar Vemdalsskalets Högfjällshotell upp portarna till Joy – ett stort lekland för barn. Det är Svahn & Stålbring Event från Östersund som skapar en hel arena med utmaningar, lek, spel och tävlingar.

"Kuben" – hotellets arena för nöje och arrangemang öppnar till sport- och påsklovsveckorna upp en arena med inomhusaktiviteter för stora och små. Här finns nu airhockey, prickskytte, hinderbana, hoppborg och en trampbilsbana. Det finns också en "Wipe Out", där du står på en uppblåst pelare. Där ska du hålla dig kvar så länge som möjligt och måste parera, hoppa och hålla balansen när du blir utsatt för en del utmaningar. En annan är Bungy run som hämtat inspiration från Gladiatorerna. Då tävlar man två och två i en bana och ska ta dig så långt som möjligt. – Vi jobbar vidare med en del aktiviteter som inte ännu är satta till arenan på Vemdalsskalet. Bland annat Nerf Gun, som fungerar ungefär som Laserdome, men du skjuter med skumgummipilar. I planerna ingår också att vi ska finnas på plats under påsklovet, berättar Vilhelm på Svahn & Stålbring Event.

Häst & Släde Idag

Under sport- och påsklovsveckorna kommer showgruppen Appearance till Storhogna M. De ger då Storhognas gäster en krogshow med sång och musik. Under fredag och lördag vecka 7-10 och under påskveckorna bjuder Storhogna M in till en tre-rätters middag och familjekrogshow med Appearance. Showgruppen som kommer från Göteborg har hela Europa som arbetsfält. Med mycket hjärta och närhet till publiken gör de shower som blandar nya och gamla hits. De har en lång erfarenhet inom underhållning och har utvecklat sitt koncept både i Sverige och Europa. Och med stor bredd i olika genrer framförs en show med glimten i ögat. Boka bord gör du via telefon till 073- 659 35 45 och det finns ett begränsat antal platser.

Dag- & kvällsturer med facklor Ridning på nordsvenska hästar

Info & bokning, Bosse 070-35 88 446

2 Ve m d a l e n

Krogshower på Storhogna M

Boka en spaningstur!

Fa n t i s e r a upplev s k a pa

w w w. s v e n s t a v i k . c o m

0687-100 23

SFF


frosting.se

RESTAURANG

KLÖVSJÖ ENOTECA Italieninspirerad fjällmeny

ÖPPET ALLA DAGAR 09.00–22.00 FR O M 22 DECEMBER

PUB

SOTTO ZERO Afterski med liveartister

Välkommen till Hotell Klövsjöfjäll | 0682- 41 31 00 | www.klovsjofjall.se Klövsjöfjäll 2020. Nu bygger vi nya, större och starkare Hotell Klövsjöfjäll i samarbete med Fastighetsaktiebolaget Lilium.

at Nybak ag! varje d

stor önt gr frukt,ageri! &b

Björnrike

Vemdalsskalet

VID BJÖRNRIKE CENTRAT

Vid HÖGFJÄllsHOtellet

500 m2 butik vid parkeringen på Björnrike Centrat. Stort sortiment. Vi bakar eget bröd varje dag.

Stor matbutik med fullt sortiment av frukt & grönt. Presentartiklar, leksaker, husgeråd och bageri. Spel – Lotter – Harry Boy. Apoteksombud.

APOTEKSOMBUD NYBAKAT VARJE DAG

Manuell delikatessdisk alltid nybakat

Tel 0684-320 50

Tel 0684-311 60

Ve m d a l e n I d a g

3


Early bird på Åk en mil – vinn en bil På långfredag den 19:e april är det dags för vinterns stora stora succé och familjefest på Storhogna. Du åker klassisk längdskidåkning själv eller tillsammans med hela familjen på en lätt milslinga vid hotellet och upp på fjället. Alla som går i mål är med i utlottningen av en Golf Alltrack, till ett värde av 330.000 kr. Anmäler du dig senast 28/2 kl 21.00 är du med på utlottningen av • En weekend på Storhogna värde 5.000 kr • Längdskidpaket från Fischer, värde 7.000 kr • 2 veckors fri hyrbil från VW och Berners värde 7.000 kr Du anmäler dig på storhogna.se

Sushiveckor på Passet Snowracer i Vargen Under sportlovet och alla fredagar rullar återigen liften vid Vargen. Det är Vargens Wärdshus som i samarbete med företaget Stiga har byggt upp en lek- och tävlingsbana där du helt gratis kan köra snowracer. Under sportlovet är det race på fredagar kl 14-16 och då blir det också tävling där man kör på tid. Övriga dagar kan man komma och köra fritt. Under våren när det bli lite varmare kickar Vargen också igång utegrillen för mysiga luncher i solen.

Inför den här säsongen öppnade Passet upp restaurang Stivale där man får ta del av det italienska köket med influenser från Härjedalen. Men till sportlovsveckorna med start 21:a februari kan du också äta japansk take away.

Det är kocken Konstantinos Talantzis som kommer stå för det japanska inslaget. Han kommer direkt från Grekland men har också jobbat på många restauranger i Sverige och i somras var han på Västkusten och Smögen. Torsdag till söndag kan du njuta av hans sushi på Passet som finns för take away. Den vedugnsbakade pizzan som även står på menyn finns även den för take away.

DIN SMÄRTA VÅRT JOBB! Vi har 30 års erfarenhet av

Rygg • Nacke • Leder • Muskler Massage • Idrottsskador

Tillsammans Privat villa med 16 bäddar Storstuga med matrum och restaurangkök 3 lägenheter med eget kök 8 sovrum med eget badrum Konferensrum för upp till 50 personer

Tel 0684-300 75 • Skalets torg, Vemdalsskalet • ryggklinik.com

4

Ve m d a l e n I d a g

Tel 0684-21 200 • villabjornrike.com


HOVDE SPORTBAR & KÖK

mat & vin

Vinbar À la carte

ounge ng, Bar, L a r u ta s e r Kvälls

Nyhet i Vemdalen! En italiensk restaurang öppnar kvällstid i Passets lokaler Öppet Varje dag 18:00 - sent

För bokning, information och menyer 0684 - 30 100 www.passetvemdalen.se

Lunch 11.00-14.30 Afterski 15.00-17.00 À la carte från 17.00

Viasat sportutbud Vemdalsskalet Tel 0684-151 30 hovdesportbar.se

Vemdalsskalet

• torg Skalets

Tel 0684 590 800

skalstorget.se

Sporthuset i Vemdalen By Restaurang

Skiduthyrning

Hyr skidor hos oss - spara hundralappar!

Restaurang Husky - Vemdalens bykrog

- Vi säljer nya och begagnade skidor - Vi utför service på dina skidor

- Á la carte - lunch och kväll - Stort sortiment av öl

Barnpaket fr. 295:-/vecka

Vuxenpaket fr. 495:-/vecka

Boka på nätet: www.sporthuset.nu

Delta i nöjen Bowling & Biljard

Njut av vår meny Lunch eller middag

Boka bord & Bowling: 0684 - 30002

CENTRUMGATAN 12, VEMDALEN BY • 0684 - 30002 • SPORTHUSET.NU

Ve m d a l e n I d a g

5


Vinterfiske

Även om man aldrig tidigare fiskat så är isfiske, eller pimpelfiske, något som man med lätthet kan bege sig ut på även utan guide. Det är enkelt, billigt och effektivt och kräver inte någon avancerad utrustning.

Utrustningen kostar bara några hundralappar. Ett par rödingblänken, blinkpirkar och några krokar fungerar bra. Sen behöver du en burk maggot eller mask och en isborr. Fiskekort kostar ungefär 120 kronor per dag och färdiga fiskeset ungefär 150 kronor. Bägge finns att köpa på Ekbergs Fiske. Du kan också hyra din utrustning hos Äventyr & Konferens. De har också guidade turer i Klövsjö under sport- och påsklovsveckorna där både fika och utrustning ingår. I området finns det en hel del tjärnar och sjöar och vi har listat några av dem som du når allra enklast med bil. Rörsjön i Hedeviken tillhör Hedevikens fiskevårdsområde. Här kan du främst få röding den här tiden men även öring, abborre och gädda. Ett vindskydd finns för fikapausen. Storvåndtjärn i Vemdalen får du främst napp på röding. Men även öring, sik, abborre och gädda nappar. Här finns också ett vindskydd att sitta ner och fika vid. Järpbäcksdammen är en mycket lättillgänglig tjärn en kort biltur från Vemdalen by. Här nappar främst röding men även öring och det finns två fina vindskydd och en grillplats. Klövsjön är en stor sjö som är lättillgänglig från flera håll. Här är det riktigt bra sik- och abborrfiske och vindskydd finns på ett flertalet ställen. Svartåstjärn i Klövsjö är en fin liten tjärn som ligger precis bredvid Hotell Klövsjöfjäll. Här finns vindskydd och grillplats. Här nappar både regnbåge, öring, röding men även en och annan sik eller abborre kan du få på kroken.

Forböndernas resa till Röros Forbonderesan går från Klövsjö i södra Jämtland, genom Härjedalen till Röros marknad. Onsdagen den 13/2 kan man se hästslädarna längs vägen från Klövsjö till Vemdalen by och ta del av den här unika kulturtraditionen.

Upprinnelsen till Forbonderesan har sina rötter i 1850-talet när Röros i Norge byggde järnväg till Trondheim. För Röros innebar det kontakt med havet och därmed möjlighet att skeppa varor över hela världen. Det gav också grannarna i Sverige nya möjligheter och sydjämtar, hälsingar och härjedalingar reste med häst och släde till Röros för att byta varor. Forbondetraditionen återupptogs 1981 när initiativtagarna Jöns Fahlén i Klövsjö och Einar Montén i Vemdalen gjorde en resa med häst och släde från Klövsjö till Röros. Resan upprepades 1983 med tio hästforor och ett 30-tal personer. Föreningen Forbonden Klövsjö bildades och sedan dess har det rullat på och ett flertal ”körarlag” har hakat på idén. För närvarande är det cirka 80 hästekipage som kör in i Röros vid invigningen av den årliga marknaden som har hållits sedan 1854. Röros är pittoreska gruvstad som även finns med på UNESCO:s världsarvlista. Med marknadens 75 000 besökare varje år är det ett av regionens allra största evenemang och en riktig nostalgitripp. Man håller till på "bakgårdarna", de platser där folk brukade samlas för byteshandel och för att spela musik, dansa och berätta historier.

Afterski på Björnrikegården

Onsdagen den 13:e februari startar årets forbonderesa från Klövsjö och du kan se dem längs deras väg genom Vemdalen. Här är deras preliminära resplan där tiderna kan förändras lite: 08.00 – Avfärd från Pålletorpet i Klövsjö. 11.00 – Lunch vid Fjällgården 16.00 – Hembygdsgården Vemdalen. Cafét öppet med gott hembakat. Torsdag 14:e går resan vidare till Hede och Långå med avresa 06.30 från Vemdalen. 09.00 – Fika vid Trosaviks café, Hedeviken. 12.00 – Lunch vid Hede Hembygdsgård och ankomst till Långå ca 18.00.

Klas Norberg är en musikalisk glädjespridare med många väl stämda strängar på sin lyra. En mångfacetterad artist som bjuder på sig själv under afterskin på Björnrikegården onsdag till lördag.

Skidåkarlunch täljsten

Grilla ditt kött på en rykande varm sten, ät så mycket du orkar! Onsdag & fredag

Pizzabuffé Torsdagar

Mitt i backen 6

Ve m d a l e n I d a g

Samla flocken på Vargen i vinter. Restaurang • Pub • Afterski Skoteruthyrning • Lift och längdspår Välkommen till Vargen, GA: Landsvägen 34, Vemdalsskalet.

Tel 0684-320 20 • bjornrikegarden.se

Boka på 0684-311 00 eller info@vargen.nu • www.vargen.nu


Inrednings- och klädbutik på Vemdalsskalet Webshop

skaletsinredning.se

Stor inrednings- och klädbutik med ett brett utbud av märkeskläder samt unika profilkläder och accessoarer. En blandning av klassikt och modernt. Möbler, lampor, mattor, glas, porslin, ljuskällor, kuddar, plädar m m.

HOVDESTUGAN Café & Restaurang

Tel 0684-310 50 • skaletsinredning.se Öppet alla dagar 10.00-18.00

0 meter till backen

KLÖVSJÖ SPORTSHOP

Sportbutik med modekläder Vi har ett stort utbud av längd och alpin utrustning, skid-, sport- och leisurekläder.

Ö p p E T VA r j E DAG f r å N k l . 10

Öppet Varje dag

i tel 0682 – 211 80 i klovsjosportshop.se i info@klovsjosportshop.se Ve m d a l e n I d a g

7


Åtta saker du inte vill missa under sportlovet. foto Kalle Vertergård & Alexander Eklund

Hundspann Både Ryssland och USA lägger anspråk på hundrasen husky som avlades fram av tjuktjerna för mer än 3 000 år sedan för att hjälpa dem i deras nomadtillvaro. Under guldruschen i Alaska arrangerades slädlopp både för skojs skull och för att genomföra uppdrag. Hundarna visade prov på snabbhet och uthållighet trots det lilla formatet. Även om merparten av dagens husky är älskade sällskapshundar, så deltar många av dem i dragtävlingar med sina ägare. Under hundspannsturerna som utgår från Vargen på Vemdalsskalet får du en inblick i hur hundspannet fungerar. Du är med när hundarna selas på och av och får lära dig hur allting går till vid hundspannskörning. Du kan välja mellan en 2-timmars fikatur eller en 4-timmars lunchtur. Fun Ride En lekfull bana med velodromkurvor inspirerade från skicrossarenorna. Här finns enklare boxar och hopp som liknar de som finns i parkerna. Men det som gör Fun Riden så speciell är just lekfullheten, med broar, terrängvågor och tunnlar. Fun Ride finns i nedfart 18 på Vemdalsskalet.

Fjällridning På Trumvallen lever man cowboyliv året om. Här tränar och arbetar man med hästarna så de blir trygga och stabila. På ranchen har du möjlighet att uppleva härjedalsfjällen med fjällridning i kombination med äkta cowboyliv och kofösning. Under vinterhalvåret kan du följa med dem på turer i skogen, specialturer eller lite enklare barnturer.

Supersvängen Racingåkarna älskar den för att den håller internationell standard för alpina tävlingsbackar. Nybörjaren ser den som en genomförbar utmaning. Det är givetvis ingen slump att Supersvängen i Klövsjö år efter år är med på tio i topplistor över Sveriges bästa pister. Tidningen Åka Skidor har genom åren haft med Supersvängen högt upp på listan ett flertal gånger.

Bowling Husky i Vemdalen by och Storhogna M har bowlingbanor, dart och biljard. Oavsett vilken plats du väljer så ligger en restaurangen vägg i vägg med banorna och du kan få en helkväll med både middag och bowling.

Snow Kite På Vargen, Vemdalsskalet hålls kurser i hur man seglar drake. Instruktörerna hjälper dig komma igång så att du på ett säkert sätt kan fortsätta på egen hand efter kursens slut. Du får lära dig att hantera utrustningen och får också en inblick i hur du läser av terrängen.

Snöskosafari Det finns få saker som är så rogivande för kropp och själ som att vandra i naturen. Att vandra med snöskor är ett annorlunda och roligt sätt att uppleva Vemdalen på. Tillsammans med en guide och med snöskor på fötterna går du en topptur från dalen i Björnrike upp till toppen av Nipan. Där blir detOriginal en fikapaus med utsikt över Vemdalen.

Björnrike Snow Park Björnrike Snow Park har börjat tala om sig som en av de viktigaste attraktionerna i Vemdalen. Det är här det händer. Och det är här man hänger. Parken ligger i Gråhognabacken högst upp i skidområdet och har en grön och en röd/svart linje. Där finns också en läktare Mindre björn med grillplats för skönt häng.

Original Mindre björn

Vid Grizzlys Express. Värm dig vid vår öppna eldstad eller ät:

grillat Med rätter i amerikanskt stil.

Bara text

tisdag & fredag

SURDEGSBRÖD FIKA CAFÉ VEDUGNSBAKAD PIZZA

grillbuFFé onsdag & lördag

BAGERIETVEMDALEN WWW.BAGERIETVEMDALEN.SE 0684-303 93 CENTRUMGATAN 6, VEMDALEN BY

8

Fondue

T e l 0 6 8 4 - 1 5 3 8 0 • g r i z z ly ba r . s e

Björn på sidan

Ve m d a l e n I d a g

Bara text


8 Sportlov i Storhogna

m’s krogshow!

3-rätters middag

Fredag-Lördag

Barn upp till 12 år 70:-

15-16, 22-23 februari 1-2, 8-9 mars

Öppet till sent ER i pianobaren! AFT I storhogna-m.se

SK

fr

595:-

Vemdalens nya skid- och nöjespalats! Ve m d a l e n I d a g

9


Fån vänster: Lars Backskog, Erik Lilja, Christer Paulsson, Jenny Närkeby

De kan rädda din skidsemester

Christer Paulsson Rygg & Idrottsklinik har över 30 års erfarenhet. De är specialiserade på att behandla rygg, nacke, leder, muskler och idrottsskador. Till praktiken på Skalets torg har många sökt sig som under skidsemestern fått värk i kroppen eller stela muskler.

N

aprapatkliniken öppnade på Vemdalsskalet vid Skalets torg 2014. Hit kommer både gäster och ”locals” i alla åldrar när de får ont och behöver hjälp. Och under skidsäsongen händer det ibland att patienterna kommer till kliniken direkt från backen med full skidutrustning. – Vi som jobbar på kliniken är skidåkare och vet vilka muskler som används, både när det gäller alpin skidåkning och längdåkning, vilket gör det lättare för oss att förstå vad som hänt vid smärta i rörelseapparaten vid skidåkning i backen eller längdspåret, säger klinikens ägare Christer Paulsson. Han startade Christer Paulsson Rygg & Idrottsklinik 1986 och driver numera två kliniker, dels på Vemdalsskalet och dels i Östersund. Uppgiften och utmaningen för klinikens fyra naprapater är att behandla smärta i rygg, nacke, muskler och leder så att patienterna kan fortsätta åka skidor eller röra sig smärtfritt. – Men det är inte alltid som smärta uppstår i skidbacken. Som kuriosa kan jag faktiskt berätta om otaliga patienter som fått ryggskott efter att ha lastat in skidorna i takboxen vid avresan hemifrån eller när de knäppt pjäxorna inför första skiddagen, säger Christer.

Christer har lång erfarenhet av idrott- och skidskador och har tidvis jobbat som naprapat för det svenska alpina landslaget. Han har dessutom medverkat till två böcker inom ämnet bålstabilitetsträning för skidåkare. Han har ambitionen att inte bara behandla skador som inträffat utan även förebygga dem. – På vår klinik och hemsida kan patienterna ta del av träningstips för ben, mage och rygg för att förbereda sig inför skidsäsongen. Många kommer ju till skidbacken helt otränade. Sen kommer de till oss redan första dagen för behandling när lårmusklerna svikit. Träningstipsen i väntrummet kanske kan hjälpa inför nästa skidresa, berättar Christer. När olyckan är framme I skidbacken kan det mest osannolika hända. Det kan handla om allt från muskelbristningar i total frånvaro av uppvärmning redan under årets första sväng i pisten, till en rejäl klotning i liften. Eller ryggskott efter att ha stått framåtböjd med ett barn mellan benen en dag i liften. Det gör arbetet på kliniken minst sagt varierande. Och de behandlar också alla kategorier av människor, från elitidrottare till patienter i 80-90 års åldern.

– Det gäller att utföra behandlingen med devisen ”don efter person”. Vår uppgift är att först ställa en rad frågor om patientens hälsoläge och genomföra en undersökning för att säkerställa en diagnos. Resultatet blir sedan avgörande för vilken typ av behandling vi ska sätta in, säger Christer. Och frågor om just behandling är vanliga. Ibland vill patienterna i förväg veta vilken typ av behandling som kan utföras på kliniken och om deras smärtproblem kan behandlas av en naprapat. Allt beror på vilken typ av skada det är och var smärtans sitter. – Naprapaten jobbar till stor del manuellt med händerna. Det kan handla om massage, stretching och mjukdelsbehandling på muskler och vid behov justeras leder och kotor. Ibland använder vi maskiner i form av laser, ström, akupunktur och stötvåg. Vi brukar också ge instruktioner till olika övningar och även ge träningsprogram. Ibland rekommenderar vi skydd för knä, rygg eller tennisarmbåge samt olika tejper och liniment. Det finns alltid snabb hjälp att få och kliniken på Vemdalsskalet är öppen året runt. En vanlig kommentar från patienterna är att ”ni har räddat min skidsemester”, avslutar Christer.

Upptäck de små och stora äventyren i Vemdalen

Besök oss på Skalets torg.

10

Ve m d a l e n I d a g


MED PASSION FÖR NATUREN

FISKE

Ekbergs Fiske & Fritid I Vemdalen by I Systembolagsombud Ekbergs Outdoor Store I Vemdalsskalet I Skalets torg Tel 0684-300 36 I ekbergs.nu

&

FRITID

SINCE 1917

Sveriges mest nöjda kunder för tredje året i rad.

1000m2 Outletbutik restaurang • logi • Camping et nh

Läge

775:-

Nu satsar vi på fjärde!

Ett kul utflyktsmål 25 minutEr från fjällEn KLÄDE

Välkommen till oss!

er Vi hjälp tt rä ta it h j e d idor k s d n bla r o ll a v &

R SKOR FRITID SP DUKTE ROR

Emma, Leif och My.

PErsOnlig sErviCE! Bland dE Bästa PrisErna På marknadEn lansfast.se/vemdalen Vemdalsskalet | 0684-310 00, vemdalen@lansfast.se

Öppet 8.00-20.00 • Tel 0687-302 30 bokning@asarnaskicenter.se • www. asarnaskicenter.se Ve m d a l e n I d a g

11


Ta din skidåkning till en ny nivå

För vissa är skidor något man åker en vecka om året. För andra är det en livsstil och filosofi. Företaget Skiers Accredited där Maja Everlid är mentor – är till för den senare kategorin. Målet är fullständig harmoni mellan åkare och berget. Text Marie Fermbäck foto Petter bromée, Jonas Kullman & Marie Fermbäck

12

Ve m d a l e n I d a g


"Jag sporras av att få jobba med människor som har mer kompetens än jag och som är erkänt duktiga coacher sett över hela världen".

Nästan varje onsdag gör Maja en tidig topptur med sambon Jocke och ett kompisgäng

Maja Everlid är 30 år och utan tvekan områdets mest meriterade skidlärare. Hon är född och uppvuxen i Vemdalen med mamma Lena som varit skidlärare under hela sitt liv och en pappa som jobbade i liften när Maja var liten. Det var där och då, när hon följde dem till jobbet, som berget blev hennes fritidsgård. Maja följde sedan i mammas fotspår och har jobbat som skidlärare i över 12 år. Hon har gått på skidlärarlinjen i Åre och tog skidlärarexamen 2009. Efter det har hon hunnit med ett antal år som arbetsledare i Vemdalens skidskolor och jobbat med utbildningar riktade till skidlärare samt som examinator för skidlärarexamen. Den här säsongen har hon tagit klivet vidare och blivit manager för Skiers Accrediteds svenska bas. Skiers Accrediteds koncept kallas Alpine Citizen och går ut på att gå längre än skidskolans traditionella metoder och istället jobba med åkarens utveckling med medvetenhet som grund. Medlemmarna betalar för att få träning i att åka skidor på olika orter i Sverige och i Alperna. Skidlärarna har blivit mentorer och är lika mycket coacher som tränare. Bakom konceptet döljer sig ett dussin av Sveriges och Schweiz mest meriterade skidlärare, bergsguider, rörelse- och utrustningsmentorer. – Jag blev tillfrågad av Skiers att bli mentor. De handplockar sina mentorer för att kunna möta kraven och det som efterfrågas av medlemmarna. Vi har ett tiotal kunder i Vemdalen, men vill fånga upp fler för att utveckla konceptet mer på plats här i Vemdalen. Många som inte vet om att vi finns skulle säkert tycka att Skiers ger ett stort värde till skidåkningen och livet kring det, berättar Maja. Tidig morgon med Maja Jag träffar Maja en tidig och solig morgon i Björnrike. Hon ska ge mig en inblick i vad Skiers egentligen handlar om. Vi hoppar på Grizzly Express och Maja börjar berätta om skidnätverket där hon nyligen har börjat arbeta. – Vi jobbar med medvetenhet. Vi vill att man ska vara medveten om vilka rörelser man gör när man åker skidor. Vi gör inga quick-fix. Grunden är att du ska för-

stå vad du gör när du åker skidor och kunna anpassa åkningen efter underlaget. Skiers handlar inte bara om att åka pist eller offpist, det handlar om att åka över hela berget i alla sorters förhållanden och använda din fulla potential, berättar Maja. På toppen av Blästerfjället ber Maja mig fundera på vad jag gör när jag åker skidor. Vilka rörelser jag utför när jag sätter igång svängen. Det ekar tomt i min skalle. Måste hon fråga så mycket. Jag försöker ju bara få skidorna på kant. Även om jag är en hyfsad åkare som åker skidor nästan varje dag under vinterhalvåret, så är jag ändå en medelålders tant med avslitet korsband och ett knippe andra kroppsliga defekter. Jag älskar skidåkning men har sänkt min ambitionsnivå och försöker utan större eftertanke bara åka så gott jag kan. Vi gör ett stopp och jag lyckas ändå konstatera att de rörelser jag utför i den flackare terrängen för att sätta igång svängen, blir svårare att utföra när det är brant. Jag sladdar faktiskt en del då. Maja ger mig några ledord för att bättre fullfölja rörelsen och vi kör vidare. Efter fem åk i Grizzlyn med lite trevande svängar i de brantare partierna, sitter några skärande svängar i "Rikets" brant och jag är överlycklig. Nu har jag något att träna på under mina lunchskidåkningar. Och det kanske aldrig är för sent att utvecklas, trots allt. Medveten skidåkning Att bli medveten om sin skidåkning och sina rörelser är inget som är gjort över en dag. Det är också det som är en av anledningarna till att Skiers är en organisation som du blir medlem i och kommer att vara medlem under hela livet. I dagsläget har Skiers Accredited runt 300 medlemmar i ett brett åldersspann mellan 18 och 73 år, där drygt en tredjedel av dem är kvinnor. Du ingår i en hel utvecklingsprocess som kan sträcka sig över tre år beroende på vilken nivå åkaren befinner sig på när man kliver in i Skiers. Huvudprocessen består av tre samlingar på tre dagar, så kallade rays, där åkarna drillas av sina mentorer. Mellan dem kör man checkpoints som är avstämningar.

De tre träningstillfällena är bara en del av en hel process för att medlemmarna ska utveckla sin skidåkning. Det ingår också fler sammankomster, träningstillfällen, resor och andra träffar för medlemmarna. När man fullgjort hela processen får man sin sheriffstjärna, vilket brukar ta tre till fem säsonger. Alla medlemmar blir en Alpine Citizen med livslång tillgång till vidareutveckling och nätverket. Här knyts kontakter som sträcker sig utanför skidvärlden. Både affärsmässiga och personliga. Och det är inte ovanligt att medlemmar blir goda vänner eller hittar professionella samarbeten. – I grunden handlar det om en äkta glädje och passion för skidåkningen. Det blir en genuin gemenskap där vi delar upplevelsen och gläds åt varandras framgångar – ett kitt som sätter samman människor. Nätverkande och affärskontakter blir en positiv sidoeffekt av det hela, berättar Maja. Utvecklande jobb Skiers har faktiskt också skapat både utvecklings- och karriärmöjligheter för sina mentorer. Svenska skidlärare brukar i 30-årsåldern bestämma sig för att ”klippa håret och skaffa sig ett riktigt jobb”. Det är väldigt få som hittar en möjlighet att jobba vidare och försörja sig som skidlärare, till skillnad mot i USA, där man fortsätter med stolthet tills man inte kan böja sig ner och knäppa pjäxorna. Skiers kan öppna möjligheter för yngre skidlärare att anta andra utmaningar, när det är dags för dem att ta ett kliv vidare ut ur skidskolan. – Jag sporras av att få jobba med människor som har mer kompetens än jag och som är erkänt duktiga coacher sett över hela världen. Men det roligaste med mitt jobb är att få uppleva människors glädje när de utvecklas. Från frustration till att tekniken helt plötsligt bara sitter där, berättar Maja. Skidåkning som livsstil Den alpina skidåkningen har blivit en stor del av Majas liv. Men hon åker nästan lika mycket längd och älskar toppturer. Det nya jobbet har inneburit många resdagar, där Maja i princip är borta de flesta helgerna. Hon är sambo med Jocke Nordlund som är arbetsledare i lift och pist på Vemdalsskalet. Onsdagar har blivit deras gemensamma dag. – Vi är ett gäng som nästan varje onsdag går på en tidig topptur. Vi går med stighudar längs skidvägen vid Hildings upp mot Jaktstugan och sedan vidare mot toppen av Skalsfjället. Ibland är det mörkt när vi startar så vi har pannlampor den första halvtimmen. Det blir en stor upplevelse som inte kräver så mycket , men där man får uppleva soluppgången, tystnaden och djur och natur längs vägen. När vi nått toppen av Skalsfjället brukar det bli en fika på restaurang Toppen, avslutar Maja. Majas 5 bästa 1. Första timmen i Hovdebacken 2. Skate på skaren runt Stockåflon och Timmerkojan 3. Ta skotern ut på fjället och gå toppturer LO 4. Längdåkning och fika på Emma-Britas TIPCSALS AR 5. Offpiståket Västravin på Vemdalsskalet Ve m d a l e n I d a g

13


Litteratur om Vemdalen

Välkommen hem Bokens utgivare heter Catharina Hellström. Hon kom till Vemdalen 1986 för att säsongsjobba – och snart 30 säsonger senare är hon fortfarande kvar. För det finns ingen plats där hon hellre vill bo. Till sin bok har hon gjort intervjuer med en rad av de profiler som varit med under hela Vemdalens resa från skidanläggning till modern skidort. Text: Bosse Yman. Bild: Jocke Lagercrantz. Pris 250 kronor

14

Ve m d a l e n I d a g

Björnrike Jan-Erik Håkansson är uppvuxen i byn Vemhån strax utanför Vemdalen. Under ett års tid dokumenterade han livet och människorna i Björnrike. Han berättar också historien om den sällsynte visionären och polismannen Edvin Kvarneland som köpte och byggde hotell på obruten mark och gav fjällsluttningen namnet Björnrike. Text och bild: Jan-Erik Håkansson Pris 199 kronor

Vi har samlat några böcker som alla är skrivna och utgivna av tongivande personer i området. De skildrar på olika sätt och under olika tidsperioder vardagslivet i Björnrike, Vemdalen och Klövsjö. Böckerna finns att köpa i turistinformationen på Skalets torg eller på vemdalen.se

Tvärviggen från Klövsjö Arne Bromée var en erkänt duktig jägare och skicklig hunduppfödare. Han hade en särskild förmåga att nå balans mellan hundens lydnad och jaktvilja. Han var en fåordig, kärv och skarp person med egna åsikter och lösningar. Men han var också en människa med stor ödmjukhet inför naturen, djuren och människorna. Arne är uppvuxen i Klövsjö och i den här boken tecknar han själv sitt livs historia i text och bild. Läsaren får ta del av livet i Klövsjö från tidigt 1900-tal och sedan följa Arne i hans berättelser om hundarna och jakten. Text och bild: Arne Bromée Pris 250 kronor


frosting.se

D I V R E T M O T DRÖM T E L A K S S L A D V EM

FÖR ENKELHETENS SKULL

Kontakta oss för mer information och visningsbokning. vemdalen@maklarhuset.se 0684-410 50

Vid infarten till Vemdalsskalet, tio minuters promenad från torget. Söderläge med sol hela dagen. Underbar utsikt över fjällen. Och med längdspår, skoterled och vandringsleder alldeles intill. Se detaljplan och tomtkarta på vemdalsporten.se.

Ve m d a l e n I d a g

15


Segla drake Om någon modern äventyrssport är värd att kallas crossover så är det kiting. Grundreceptet är lite vind plus en kite med diverse valfria tillbehör och underlag. Text Marie Fermbäck

,,

Pia Alm Certifierad Inredare

INDOOR STYLING & DESIGN Tel 0684-305 82 Vemdalen by & Vemdalsskalet

16

Ve m d a l e n I d a g

0708-11 86 56 pia@indoorstylingdesign.se


Kitesurfing började så smått etablera sig i Sverige i slutet av 90-talet. Det fanns ett fåtal utövare innan dess, men det skulle dröja in på början av 2000-talet innan man kunde räkna det till en etablerad sport. Numera finns det utövare i hela landet och då både på vatten och snö. Kite blandar element från flera sporter och är en brygga mellan olika årstider och underlag. Det går att kita på snö och på vatten, ja till och med på is. Byt bara ut det du har under fötterna, för grundprinciperna är de samma. Grovt sett kan man dela in snowkite i tre olika kategorier. Freestyle där åkaren försöker utnyttja terrängen och vara kreativ med olika hopp och trick. Topptur där man använder kiten istället för stighudar och turutrustning eller lift för att nå fina åk. Och till sist den kanske renaste formen som är turåkning. Då tar man sig fram i naturen med hjälp av en kite och njuter av farten och omgivningarna.

De bästa förutsättningarna för kitesurfing på snö finns i de svenska fjällen med öppen terräng och fjällplatåer. Har du en gång testat så är du fast. För det blir ett häftigt äventyr där du upplever naturen på ett helt annorlunda och galet roligt sätt. Du kan ganska snabbt komma upp i farter runt 50 km i timmen, eftersom friktionen mot snö är väldigt låg. Kurser i snowkite Under vecka 7-10 kan du vara med på snowkitekurser varje dag med Klövsjö-Vemdalen Äventyr & Konferens. De håller till vid Vargen på Vemdalsskalet och har erfarna instruktörer. Du seglar drake med dina vanliga skidor eller snowboard. Instruktörerna hjälper dig komma igång så att du på ett säkert sätt kan fortsätta på egen hand efter kursens slut. Du får lära dig att hantera utrustningen och får också en inblick i hur du läser av terrängen. Det gäller att också lära sig förstå hur luft fungerar, hur den flyter och rör sig.

15% rabatt

Kurser i Vemdalen Veckor: 7-10 Plats: Vargen på Vemdalsskalet Tid: Klockan 10-14 förkunskaper: Krävs inga Egen utrustning: Snowboard eller alpinskidor Bokning: Klövsjö-Vemdalen Äventyr & Konferens

En konferens att minnas – ett äventyr att upptäcka

Året runt!

vid beställning 1 vecka i förväg Festbricka 160 kr/person (190 kr) • Viltbricka 210 kr/person (250kr)

Hyr en kock Jag kommer till er och gör er kväll oförglömlig

Gratis HemkorninG

Bokningskontor på Vemdalsskalet Skotersafari varje dag från Vargen, Vemdalsskalet

Vid minst 4 personer inom Vemdalsområdet

Boka på info@vemdalencatering.se • vemdalencatering.se

070-675 16 94, 0682-41 36 00 • aventyrokonferens.se

Ve m d a l e n I d a g

17


Hela veckan

Kalendern

Med reservation för ändringar.

19.00-20.30 Fysisk yoga i skolans gymnastiksal, Vemdalen by.

Skotersafari

Skotersafari alla dagar med Vemdalen Experience i Vemdalen by. Förbokas. Barnskoter på inhägnad bana alla dagar kl 9-16. Drop in. Skotersafari alla dagar kl. 9.30 och 13 med Klövsjö-Vemdalen Äventyr & Konferens på Vemdalsskalet/Vargen.

Onsdag 20/2

09.00-09.45 Abs & Booty träningspass på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 11.00-15.00 Häst & Slädtur, stallet Vemdalsskalet. 12.30-13.30 Snowboardkurs, 8-12 år. Anmälan till Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell. 14.00-16.00 Carving lektionspass. anmälan senast kl. 11 Storhogna Högfjällshotell & Spa. 17.00-17.45 Skrivstångsträning på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 19.00-20.00 Högintensiv fysträning på Lövåsgården i Vemdalen by. 19.00-22.00 Ungdomsdisco från 9 år med live DJ på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Sportlovskampen

Måndag-lördag kl. 10-16 på kan hela familjen svara på frågor och lösa utmaningarna kring Skalets torg. Hämta din talong på turistinformationen och tävla om fina priser. Längdkurser på Storhogna Högfjällshotell & Spa.

Måndag 11/2

Vesselturer

Jaktstugan: Varje hel timme kl. 10-15 från spårcentralen på Vemdalsskalet. Samevistet: Varje halv timme varje dag kl. 11-14 från vesselplanen vid Storhogna Högfjällshotell & Spa.

09.00-09.45 Skrivstångsträning på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 15.00-16.00 Carvinglektion på Storhogna Högfjällshotell & Spa. Anm. senast kl. 11. 15.00-16.00 Plupps längdskidkul, 6-10 år på Storhogna Högfjällshotell & Spa. Anmälan till Sporthuset. 19.00-20.00 Cirkelträning på Lövåsgården i Vemdalen by.

Tisdag 12/2

Hundspann

Alla dagar kl. 10-17 på Vemdalsskalet/Vargen 20 minuter till 2 timmarsturer förbokas hos Klövsjö/Vemdalen Äventyr & Konferens.

06.15-07.00 Morgonfys, Lövåsgården Vemdalen by. 09.00-12.00 Isfiske med fika och guide & utrustning i Klövsjö. Anmälan till Klövsjö äventyr & Konferens. 14.00-16.00 Längdteknikträning, grundkurs på Storhogna Högfjällshotell & Spa. Anmälan senast kl. 11. Skoterslädtur för barn vid Sporthuset, 15.30 Storhogna Högfjällshotell & spa. 17.30-18.30 Lugn yoga i skolans gymnastiksal, Vemdalen by. 19.00-20.30 Fysisk yoga i skolans gymnastiksal, Vemdalen by.

Onsdag 13/2

Kitekurser

Alla dagar kl. 10-14 på Vemdalsskalet/Vargen förbokas hos Klövsjö/Vemdalen Äventyr & Konferens.

11.00-15.00 Häst & Slädtur, stallet Vemdalsskalet. 12.30-13.30 Snowboardkurs, 8-12 år. Anmälan till Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 14.00-16.00 Carvinglektion. Anmälan senast kl. 11 på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 19.00-20.00 Högintensiv fysträning på Lövåsgården i Vemdalen by. 19.00-22.00 Ungdomsdisco från 9 år med live DJ på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Torsdag 14/2

Snowracer

Lek- och tävlingsbana där du helt gratis kan köra snowracer alla dagar kl 14-16 i liften vid Vargens Wärdshus.

Pist & väder

Fler aktiviteter i och utanför pisten, kvällsskidåkning, skidbuss och väder finns i SkiStarappen och på skistar.com

06.15-07.00 Morgonfys, Lövåsgården Vemdalen by. 14.00-16.00 Fortsättningskurs längd klassisk. Anmälan senast kl. 11 på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 17.00-17.30 Tabata träningpass på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 17.40-18.10 Abs & Booty träningspass på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 19.00-20.00 Nybörjaryoga i skolans gymnastiksal i Vemdalen by.

n Färgbutikaellt! med x- tra

Torsdag 21/2

Fredag 15/2

06.15-07.00 Morgonfys, Lövåsgården Vemdalen by. 11.00-15.00 Häst & Slädtur, stallet Vemdalsskalet. 14.00-16.00 Snowraceråk med lift i Vargenbacken. 14.00-16.00 Skatelektion för nybörjaren. Anmälan senast kl. 11 på Storhogna Högfjällshotell. 15.30 Barnens Lilla Vasalopp, anmälan på Sporthuset, Storhogna Högfjällshotell. 16.00-16.45 Skidåkarens yoga på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 17.00-17.45 Core träningspass på Storhogna Högfjällshotell & Spa.

Lördag 16/2

08.00-08.45 Yin yoga på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 09.00-09.45 Vattengympa på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 11.00-15.00 Häst & Slädtur, stallet Vemdalsskalet. 15.30 Skoterslädtur för barn vid Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell & Spa.

06.15-07.00 Morgonfys, Lövåsgården Vemdalen by. 14.00-16.00 Fortsättningskurs i klassisk längdteknik, anmälan senast kl. 11 på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 19.00-20.00 Nybörjaryoga i skolans gymnastiksal i Vemdalen by.

Fredag 22/2

11.00-15.00 Häst & Slädtur, stallet Vemdalsskalet. 14.00-16.00 Snowraceråk med lift i Vargenbacken. 14.00-16.00 Skatelektion, nybörjare, anm. senast kl. 11 på Storhogna Högfjällshotell. 15.30 Barnens Lilla Vasalopp, anmälan till Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell. 16.00-16.45 Skidåkarens yoga på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 17.00-17.45 Core träningspass på Storhogna Högfjällshotell & Spa.

Lördag 23/2

17.00-17.45 Cirkelträning på Storhogna Högfjällshotell & Spa.

08.00-08.45 Yin yoga på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 09.00-09.45 Kroppskontrollträning på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 11.00-15.00 Häst & Slädtur, stallet Vemdalsskalet. 15.30 Skoterslädtur för barn vid Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell & Spa

Måndag 18/2

Söndag 24/2

Söndag 17/2

15.00-16.00 Carvinglektion, anmälan senast kl. 11 på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 15.00-16.00 Plupps längdskidkul, 6 – 10 år vid Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell 19.00-20.00 Cirkelträning på Lövåsgården i Vemdalen by.

17.00

Cirkelträning på Storhogna Högfjällshotell & Spa.

Häst- & slädturer på Vemdalsskalet

Tisdag 19/2

06.15-07.00 Morgonfys, Lövåsgården Vemdalen by. 09.00-09.30 Tabata träningspass på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 09.00-12.00 Isfiske med fika och guide & utrustning i Klövsjö. Anmälan till Klövsjö äventyr & Konferens. 14.00-16.00 Längdteknikträning, anmälan senast kl. 11 på Storhogna Högfjällshotell . 1530 Skoterslädtur för barn vid Sporthuset på Storhogna Högfjällshotell & Spa. 17.30-18.30 Lugn yoga i skolans gymnastiksal, Vemdalen by.

Fler aktiviteter sid 22

K a f è – tå r t o r – s u r d e g s b r ö d

Brödboden öppen Tisdag-fredag kl. 8-12 Men dörren är alltid öppen övriga tider om vi är på plats!

Hede Färg & Måleri

HEDE: Storgatan 18 Tel: 0684-104 90 www.hedefargmaleri.se

18

Ve m d a l e n I d a g

Kontakta oss för beställning av tårtor och bakverk. Klövsjövägen 44, Klövsjö | Tel: 0682-214 00 | www.klovsjostenugnsbageri.se


Jaktstugan

VåffelserVering

Öppet varje dag kl.10-16. Vesselturer varje hel timme kl.10-15. Vemdalsskalet tel 070-568 71 13. Välkommen!

VI MÖBLERAR HÄRJEDALEN! Har du köpt en stuga, skall möblera en hel stugby eller vill förnya ditt befintliga fjällboende? Oavsett förutsättningar hoppas vi att du vill förverkliga dina idéer när det kommer till möbler och inredning tillsammans med oss. Vi offererar, levererar och monterar kompletta inredningar samt husgeråd och städutrustning. Våra erfarna medarbetare arbetar alltid för att vägleda dig som kund utifrån efterfrågan och behov. Välkommen till oss!

Annelieś Städ & Stugservice Avresestäd • Byggstäd Flyttstäd • Säsongsstäd Fönsterputs • Avsyn Veckostäd • Kontorstäd Nyckelutlämning Rut- & Rotavdrag Snöskottning – även med traktor Mer info 070-655 86 97

Välkommen! Lunch • Afterski À la carte Stort vin- & ölsortiment

Den smarta mäklartjänsten

emelie Jonsson Fastighetsmäklare

Anette CederwAll Fastighetsmäklarassistent

JuliA Fredin Fastighetsmäklare

Vemdalsskalet

vemdalen

I

Tel 0684-410 50

I

maklarhuseT.se

Tel 0684-313 30 • hildingskrog.se Ve m d a l e n I d a g

19


Mat och nöje på Vemdalsskalet

Ungdomsdisco onsdagar 19-22

Fondueafton, pizza- & grillbuffé

Entré från 3 år 125:-, veckokort 495:-

Från 9 år entré 75 kr

Tisd-lörd se program sid 22. Boka bord.

A la carte

Afterski onsdag- lördag

Pianobar

Joy lekland öppet varje dag

Trubadur onsdag, liveband tors-lör

Måndag – lördag. Boka bord.

Restaurang 0684-151 89

Hotell & konferens 0684-151 00

Öppen alla dagar från kl. 14

Pizzeria Skalet 0684-151 90

vemdalsskalet.com

* Årets serviceföretag 2017 *

Från vår härliga delikatess & matdisk:

Gräddvåfflor, vedugnsgräddat tunnbröd, hembakat fikabröd, varma & kalla drycker. Självklart finns vår populära Börtnanstut.

Smörgåstårtor Festplankor • Mingelmat Laxbomb • Pub-brickor Fruktkorgar • Bufféer och mycket mer!

Att komma till oss är ”som att komma till farmor” Hit kommer ni med bil eller på skidor och ni har pister och längdspår runt knuten. 070-368 11 46

Elin & Gunnel m personal

ÖPPET TILL 21.00 ALLA DAGAR HELA ÅRET! Svenstavik • Tel 0687- 58 10 80

Svenstavol

Mån-lör 8-21, sön 10-21. www.ica.se/svenstavik

20

Ve m d a l e n I d a g

VÄLKOMMEN TILL ERA DIN MÄKLARE I VEMDALEN. 0684-301 50

www.erasweden.com

Öppet dagligen

10-16 Följ oss på


Storhogna Högfjällshotell & Spa

ens g a D nch 4 lu 2-1 1 kl.

Spa & Bad

Vinterträdgården

Samevistet

Skidåkarens massage 30 minuter Måndag-torsdag 495 kr Ord. pris 550 kr

Välkommen till Vinterträdgårdens restaurang & bar Boka bord storhogna.se

Alla dagar 11-15 Skida eller ta vesslan Våfflor, soppa och fika

SportHuSet

20%

På hoo Storho di & gna flee ce

Cafe 755 Café, fika och lättare luncher Ski in – ski out

Sportbutik & Skipass Välsorterad sportbutik med SkiPassförsäljning

Skiduthyrning Skidshop och verkstad med spetskompetens på längdskidor

S T O R H O G N A H Ö G F J Ä L L S H O T E L L & S PA • T E L 0 6 8 2 - 4 1 3 0 3 0 • S T O R H O G N A . S E Ve m d a l e n I d a g

21


Hela veckan

Mat & Nöje

Med reservation för ändringar.

Lekland

Måndag 11/2

På Vemdalsskalets Högfjällshotell finns en stor arena för lek och tävling som är öppet alla dagar kl. 14–20. (Onsdagar kl. 14-18.30)

Fondue på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 18.00 19.00-21.00 Grillbuffé på Grizzly Bar & Grill, Björnrike. 19.00-21.00 Täljstensafton på Björnrikegården. 19.00-22.00 Ungdomsdisco från 9 år med DJ på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 21.00 MusikQuiz på Passet, Skalspasset.

14.00-16.00 Afterski på Bräjks Matbar, Björnrike. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet.

Tisdag 12/2

14.00-16.00 Afterski på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-17.00 Afterski med Håkan Fahlström på Hovde Sportbar&Kök, Vemdalsskalet. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet. 17.00-20.00 Pizzabuffé, Pizzeria Skalet, Vemdalsskalets Högfjällshotell

Torsdag 21/2

14.00-17.00 Afterski med Micke Persson på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-16.30 Afterski på Björnrikegården. 15.00 Afterski med Vi3 på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet. Afterski med DADSON på Klövsjöfjäll. 16.00 18.00 Grillbuffé på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 19.00-21.00 Pizzabuffé på Björnrikegården.

Onsdag 13/2

Bowling

I Sporthuset i Vemdalen by och på Storhogna M finns bowlingbanor som är öppna varje dag.

Naprapat & massör Från kl 9.00, måndag-fredag har Leg. Naprapat & massör Christer Paulsson Rygg & Idrottsklinik drop in/tidsbeställning på Skalets torg.

BIOVECKAN Biografen GT-gården ligger i Vemdalen by. Kassan öppnar 1 timme före.

14.00-16.00 Afterski på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-16.30 Afterski på Björnrikegården. 15.00-17.00 Afterski med Håkan Fahlström på Hovde Sportbar&Kök, Vemdalsskalet. 15.00 Afterski med trubadur i pianobaren på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet. 16.00 Afterski med Claes Lundqvist på Klövsjöfjäll. 18.00 Räk & Grillbuffé, Anorak, Skalspasset. 19.00-21.00 Grillbuffé på Grizzly Bar & Grill, Björnrike. 19.00-21.00 Täljstensafton på Björnrikegården. 19.00-22.00 Ungdomsdisco från 9 år med DJ på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Fondue på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 18.00 MusikQuiz på Passet, Skalspasset. 21.00

Torsdag 14/2

14.00-17.00 Afterski med Micke Persson på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-16.30 Afterski på Björnrikegården. 15.00 Afterski med Pink Hink på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet. Afterski med Claes Lundqvist på 16.00 Klövsjöfjäll. 18.00 Grillbuffé på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 19.00-21.00 Pizzabuffé på Björnrikegården.

Fredag 15/2 Onsdag 13/2 kl. 19.00 LA-polisen Erin Bell återfår kontakten med det kriminella gäng hon för ett tjugotal år sedan infiltrerade undercover tillsammans med partnern Chris. Många kritiker säger att Nicole Kidman aldrig varit bättre.

Onsdag 20/2 kl. 19.00 Flera århundraden i framtiden hittas Alita på ett skrotupplag i Iron City av cyberläkaren Ido som tar med sig den medvetslösa Alita till sin klinik. När Alita vaknar upp har hon inget minne kvar om vem hon är.

14.00-17.00 Afterski med Micke Persson på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-16.30 Afterski på Björnrikegården. 15.00 Afterski med Pink Hink på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 15.30 17.30 Afterski på Passet, Skalspasset. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet. 16.00-17.00 Familjeafterski på M i Storhogna 16.00 Afterski med Claes Lundqvist på Klövsjöfjäll. 18.00 Räk & Grillbuffé, Anorak, Skalspasset. 18.00 Fondue på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 19.00-21.00 Fondue, Grizzly Bar & Grill, Björnrike. 19.00-21.00 Täljstensafton på Björnrikegården. 19.30 Krogshow med Appearence på M i Storhogna. 21.00 Trubadur på Restaurang Stivale, Skalspasset.

Lördag 16/2

14.00-17.00 Afterski med Micke Persson på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-16.30 Afterski på Björnrikegården.

Fredag 22/2

14.00-16.00 Afterski på Bräjks Matbar, Björnrike. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet.

14.00-17.00 Afterski med Micke Persson på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-16.30 Afterski på Björnrikegården. 15.00 Afterski med Vi3 på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 15.30-17.30 Afterski på Passet, Skalspasset. 16.00–17.00 Afterski med Patrik Lundgren i Vargens Pub, Vemdalsskalet. 16.00-17.00 Familjeafterski på M i Storhogna 16.00 Afterski med DADSON på Klövsjöfjäll. 18.00 Räk & Grillbuffé, Anorak, Skalspasset. Fondue på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 18.00 18.00-21.00 Tacobuffé på Vargen, Vemdalsskalet. 19.00-21.00 Fondue Grizzly Bar & Grill, Björnrike. 19.00-21.00 Täljstensafton på Björnrikegården. 19.30 Krogshow med Appearence på M i Storhogna. Trubadur på Restaurang Stivale, 21.00 Skalspasset 21.00-01.00 Underhållning med Patrik Lundgren i Vargens Pub, Vemdalsskalet.

Måndag 18/2

Lördag 23/2

Grillbufé Afterski med Pink Hink på 15.00 Vemdalsskalets Högfjällshotell. 15.30-17.30 Afterski på Passet, Skalspasset. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet. 16.00-17.00 Familjeafterski på M i Storhogna. 18.00 Räk & Grillbuffé, Anorak, Skalspasset. Grillbuffé på Vemdalsskalets 18.00 Högfjällshotell. 19.00-21.00 Grillbuffé på Grizzly Bar & Grill, Björnrike. 19.30 Krogshow med Appearence på M i Storhogna. 21.00 Trubadur på Restaurang Stivale, Skalspasset.

Söndag 17/2

14.00-16.00 Afterski på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-17.00 Afterski med Jonas Plånke på Hovde Sportbar&Kök, Vemdalsskalet. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet.

Tisdag 19/2

14.00-16.00 Afterski på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-17.00 Afterski med Jonas Plånke på Hovde Sportbar&Kök, Vemdalsskalet. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet. 16.00 Afterski med DADSON på Klövsjöfjäll. 17.00-20.00 Pizzabuffé, Pizzeria Skalet, Vemdalsskalets Högfjällshotell

Onsdag 20/2

14.00-16.00 Afterski på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-16.30 Afterski på Björnrikegården. 15.00 Afterski med trubadur i pianobaren Vemdalsskalets Högfjällshotell. 15.00-17.00 Afterski med Jonas Plånke på Hovde Sportbar&Kök, Vemdalsskalet. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet. Afterski med DADSON på Klövsjöfjäll. 16.00 Räk & Grillbuffé, Anorak, Skalspasset. 18.00

14.00-17.00 Afterski med Micke Persson på Bräjks Matbar, Björnrike. 15.00-16.30 Afterski på Björnrikegården. 15.00 Afterski med Vi3 på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 15.30-17.30 Afterski på Passet, Skalspasset. 16.00.17.00 Afterski med Patrik Lundgren i Vargens Pub, Vemdalsskalet. 16.00-17.00 Familjeafterski på M i Storhogna 18.00 Räk & Grillbuffé, Anorak, Skalspasset. 18.00 Grillbuffé på Vemdalsskalets Högfjällshotell. 19.00-21.00 Grillbuffé på Grizzly Bar & Grill, Björnrike. 19.30 Krogshow med Appearence på M i Storhogna. 21.00 Trubadur på Restaurang Stivale, Skalspasset. 21.00-01.00 Underhållning med Patrik Lundgren i Vargens Pub, Vemdalsskalet.

Söndag 24/2

14.00-16.00 Afterski på Bräjks Matbar, Björnrike. 16.00-17.00 Soft afterski i Vargens Pub, Skalet.

Vi löser krisen Vid spisen

Kvällsöppet med: • À la carte bla. smarriga spjäll & rejäla köttbitar • Räk & Grillbuffe

Vi tar kontanter! (Cash is king-ish)

MAT

Kika in på hemsidan för att se vad som serveras just din kväll anorak.nu

SkalSpaSSet i Vemdalen

Boka Bord 0684-312 13 • anorak.nu Ve m d a l e n I d a g

FIKA

AFTER SKI MED TRUBADUR VARJE TISDAG, FREDAG & LÖRDAG!

Lunch aLLa daGaR

22

AFTER SKI


VEMDALEN SkoterSerVice 2-takt................. 2000:4-takt................. 2500:-

Vare sig du är nybörjare, familj eller proffs så har vi modellerna för dig!

n yh

skoteruthyrning

et

v e m d a l e n s s t ö r s ta s k o t e r u t h y r n i n g barnskoterbana

Ny barnskoterbana för barn 4-15 år i Vemdalen by.

skoterverkstad

Service, reparationer, bogsering, försäkringsjobb på alla märken.

skotersafari varje dag

Följ med vår guide på en safari genom skog och fjäll till vår lappkåta.

vemdalenexperience.se

kvällstur

Att komma upp på topparna med nattutsikt, är ett minne för livet.

tel 0684-140 40

äVen Vi kör pizza! ut din ll på ä Best nys.se o t a y n pp i Vår a eller

Frukost – Lunch – Fika! Nybakade frukostfrallor varje morgon. Cafefrukosten står uppdukad 7.30-9.00. Mat för den hungrige 10.30-17.30. Fika hela dagen. Välkommen!

Vällagad mat i mysig miljö. Vi serverar även pizzor med lokal prägel som rökt älgkött eller renskav.

Mitt i veMdalen by • tel 0684-305 33 • Öppet alla dagar 11-22 • nyatonys.se

öppet 7.30-18 • tel 0684-310 11 Ve m d a l e n I d a g

23


Fjällets sportbutik Välkommen till våra butiker i Vemdalsskalet och Björnrike. Vi har öppet alla dagar.

399 SEK

EQPE Spectra Goggle Matte

Glasartad syn över fjället tack vare antiscratch- och antifogbehandlad dubbellins. Spectra tacklar bergets alla väderförhållanden med bravur tack vare 100% UVA/UVB skydd, dubbellins, ventilerad ram, rep- och immskydd.

119 SEK EQPE Åppås Hat JR

Utrusta de minsta inför vintern med en varm mössa i retrostil med tofs

1 099 SEK EQPE Qanuk Jacket JR Rhodamine Red

Fodrad jacka för de yngre. För att hantera fjällets alla väderomslag är plagget försett med vattentätade dragkedjor och tejpade sömmar.

699 SEK

EQPE Qanuk Pant Kids Orange Pop

Fodrad byxa för de yngre. För att hantera fjällets alla väderomslag är plagget försett med vattentätade dragkedjor och tejpade sömmar.

Öppet året runt på skistarshop.com

Björnrike / Vemdalsskalet

Profile for info@graform.se

Vemdalen Idag 2019. Nr 4  

Gratistidningen presenterar tips och aktiviteter i och utanför pisten, varvat med spännande reportage om vad som händer på fjället och i dal...

Vemdalen Idag 2019. Nr 4  

Gratistidningen presenterar tips och aktiviteter i och utanför pisten, varvat med spännande reportage om vad som händer på fjället och i dal...

Profile for graform
Advertisement